Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suomi työllistyy tilastoimalla

Jatkuvasti kuulee puhetta puolesta miljoonasta avoimesta työpaikasta, joihin ei saada hakijoita. Avoimien työpaikkojen määrää todistellaan Työ- ja elinkeinoministeriön tilastoilla, joiden mukaan työpaikkoja tosiaan näyttää olevan vaikka millä mitalla. Tosiasiassa tilastointi näyttää olevan pahemman kerran pielessä. Samat työpaikat roikkuvat tilastoissa koko rekrytointiajan, joka on yleensä useita viikkoja. Tänä aikana ne tilastoidaan uusiksi työpaikoiksi ties kuinka monta kertaa.

TEM kerää ja julkaisee tilastotietoja avoimista työpaikoista ja niiden täyttymisestä. Tilastojen sisältö tuntuu oudolta ja tietojen keruumenetelmä ontuvalta. Työnvälityksen vuositilastot 2016 -julkaisu kertoo, että vuoden 2016 aikana olisi Suomessa ollut 562 400 uutta avointa työpaikkaa, ja näistä avoimista työpaikoista olisi vuoden 2016 aikana täyttynyt 117 800 paikkaa. Avointen työpaikkojen täyttöprosentti olisi ollut siis 20,9.

Työttömyyden riivaamassa maassa, jossa lähes jokaiseen avoimeen työpaikkahakemukseen tulee kymmeniä hakemuksia, on täysin mahdotonta uskoa noihin lukuihin. TEM:in täytettyjen työpaikkojen lukumäärä vaikuttaa oikealta, avointen työpaikkojen lukumäärä ei vaikuta. Jos katsotaan Eurostatin tilastoja avoimista työpaikoista vuosineljänneksittäin ja jaetaan vuosineljännekset keskiarvoina kuukausille, niin luvut vastaavatkin TEM:in tilastoissa kuukausittaisten täytettyjen työpaikkojen lukumäärää. Vieläkin jää täyttämättömiä työpaikkoja, mutta nyt jo hieman uskottavampi määrä.

Eurostatin tilaston mukaan vuonna 2016 oli avoimia työpaikkoja vain 135 087 kappaletta ja TEM:in mukaan avoimia työpaikkoja täytettiin samana vuonna 117 800 kappaletta, eli täyttämättä jäi koko vuonna 17 287 työpaikkaa. Tämä kuulostaa jo uskottavalta luvulta. TEM:in mukaan uusista avoimista työpaikoista jäi täyttämättä 444 600 kappaletta, ja tässä luvussa ei ole uskottavuutta nimeksikään.

Kerrotaan sama kuvin. Näin TEM kertoo avoimien ja täytettyjen työpaikkojen määristä:

tem

Tältä se näyttää tilastona:

tem 1

Eurostatin tilastot puolestaan näyttävät tältä:

eurostat

eurostat 1

Nämä luvut eivät täsmää ollenkaan, joten kumman tiedot ovat virheellisiä? Tilastokeskuksella on epäilyksensä TEM:in tietojen oikeellisuudesta:

”Toisaalta aineiston perustuessa työnantajien jättämiin työpaikkailmoituksiin saattaa osa työpaikoista näkyä työnvälitystilastossa useammin kuin kerran, mikäli työnantaja markkinointimielessä ilmoittaa saman työpaikan usean eri TE-toimiston kautta. Moninkertaisen kirjauksen riski on myös silloin, jos usea työnvälitystoimintaa harjoittava yritys hakee työntekijöitä samaan työpaikkaan. Työvoimanvuokrausyritykset saattavat myös ilmoittaa työnvälitykseen avoimesta paikasta saadakseen työnhakijoita tulevan tarpeen varalle, vaikka avointa tehtävää ei vielä olisi olemassa. Ilmiöiden laajuudesta ei ole tietoa, sillä ylimääräisten ilmoitusten jäljittäminen ja todentaminen on erittäin vaikeaa.”

Niinpä niin. Virallisten tilastojen pitäisi perustua faktoihin ja ne faktat pitäisi kyetä tarkistamaan. Ainakin nykyinen TEM:n tilastointitapa näyttää hyvältä hallituksen kannalta katsoen. Tällä tilastointivauhdilla ja -tavalla meillä on kohta täystyöllisyys ja joukko laiskoja työnvieroksujia. Tilastojen mukaan Suomi työllistyy, mutta todellisuus on jotain ihan muuta.

(Pekka Pasaselle iso kiitos tilastojen saloihin paneutumisesta)

Kommentit (38)

 1. Tore Ahola

  Ja-a… Eipä tuosta tällainen ”numerosokea” paljoa ymmärrä… 🙂

 2. Mauri Pulkkinen

  Ilmeisesti tarvitaan monen vuoden yliopisto-opintoja, jotta pystyttäisiin luomaan noin harhaanjohtavia lukuja tuottavaa tilastointia. Suurin vaikeus on siinä, että osaa selittää luvut jotenkin ”parhain päin” ja helppous puolestaan siinä, että meillä on työministerinä J. Lindström, joka ottaa luvut haltuunsa vaivaamatta ollenkaan omaa päätään.

  Äitivainajani osasi laskea päässään kansakoulupohjalta ostosten loppusumman pennilleen oikein ennen kaupan kassalle menoa. Tyttäreni ihmettelivät suuresti, miten se oli mahdollista. Hän oli myös hyvä = paha suustaan ja voin vain kuvitella, mitä hän lausuisi aiheesta antaen sellaista huutia tilastonikkareille, etten siihen itse pystyisi koulutuksen synnyttämällä itsesensuurilla.

  • Birgitta Selin

   Mauri Pulkkiselle: just näin. Kiitos selkeästä kommentista

 3. Hupu

  Tuohon voi lisätä, että usein työvoimapulasta puhuttaessa muistetaan kertoa, että yhdessä työpaikkailmoituksessa saatetaan ilmoittaa useammistakin avoimista työpaikoista, joten työntekijäpula on todellisuudessa vielä pahempi.

  Pitäähän se jotenkin todistaa, että työttömät ovat vain työhaluttomia tai työkelvottomia, vaikka todellisuudessa on huutava pula palkanmaksajista. Kiihtyvällä vauhdilla palkkatyöpaikoista tehdään (palkattomia) työpaikkoja, joihin on ylitarjonnasta huolimatta vaikea saada täsmäkoulutettua työvoimaa kilpailemaan verenmaku suussa näistä palkattomista työpaikoista.

 4. Jarkko

  Eihän se nyt käy, että työttömyyden todellisiin syihin alettaisiin pureutua pilkun tarkasti, koska silloin on riskinä, että aletaan lähestyä totuutta. Mikään kun ei ole kauheampaa valehtelijalle ja hyväksikäyttäjälle kuin kylmä totuus. Kylmä totuus siitä miten asiat on oikeasti sovittu ja tehty. Josta on seurauksena se, miten täällä nyt menee.

  Suomi totuuksia:
  – Kaikenlainen palkaton puuhastelu vähentää syrjäytymistä, mutta palkalla tehty työ ei.

  – Ihminen kuntoutuu parhaiten kunhan hän tekee ilman työsuhteen etuuksia samaa työtä kun muut, mutta palkkaa eikä eläkekertymää ei syrjäytymisen ehkäisemiseen tarvitse saati lomia tai työterveyshuoltoa. Maksakoon lisäkyykytyksenä palakatontyötekijä joka lääkärikäynnistään poliklinikkamaksun samalla kun täyden palkan saavat käyvät ilmaiseksi työterveyshuollossa. Tämä ehkäisee syrjäytymistä parhaiten tämä tämmöinen kohtelu.

  – Työtön työllistyy parhaiten sillä, että laitetaan kuntouttavaantyötoimintaan ja leimataan ongelmatapaukseksi ja juopoksi. Kuntouttavan kun laittaa CV:n niin työllistymismahdollisuudet kasvavat ihan silmissä Suomi totuuksissa. Löytykö koko suomesta yhtään joka kuntouttavasta on enää päässyt edes työhaastatteluun? Vaikka sitä mainostetaan auttamisena ja sitä halutaan entistä suuremmalle joukolle ihmisiä täällä?

  • Tiina

   Mainio kirjoitus aiheesta.

   • Birgitta Selin

    Niin on. Pahinta siinä vain on se, että se on totta!

  • Servitus

   Hyviä pointteja.

   Lisää Suomi-totuuksia:
   – Ainoastaan TE-toimiston kautta tuleva toiminta, jossa on karenssin uhka on hyväksi työttömälle, sillä vain pakko on aktivoivaa. Siksi kaikki omaehtoinen eteenpäin pyrkiminen on kyttäyksen alaista, rajoitettua ja riskialtista. Esimerkiksi sivutoiminen opiskelu on rajoitettu max 5 opintopisteeseen kuukaudessa, mutta TE-toimiston järjestämä tai tilaama koulutus, olipa se millainen tahansa kärpäsenpyydystäjän alkeiskurssi, on mahtava kehittymismahdollisuus.

   – TE-palvelut ja hallitus (+ kunta ja Kela) tietävät parhaiten, mikä työttömille on hyväksi, eivät työttömät itse. Eri mieltä oleminen sekä kriittisyys järjestelmää kohtaan todistavat työttömät työtä vieroksuviksi loisiksi, joiden kyykyttäminen on täysin perusteltua.

   • Tero Mustalahti

    Unohdit mainita, että omaehtoinen päätoiminen opiskelu on sellaista puuhastelua, ettei siitä kannata maksaa työttömälle 9 euroa/pv kulukorvausta. Aikaisemminhan kulukorvaus maksettiin, kunnes tämä hallitus tajusi sulkea moisen turhan rahahanan uusille hakijoille tämän vuoden alusta. Kaikkihan tietävät, että vain TE-toimiston virallinen työvoimakoulutus työllistää ja motivoi työtöntä opiskelemaan. Siitä huolimatta, että omaehtoisen opiskelun opetussuunnitelma pitää sekin hyväksyttää TE-toimistolla, joka voi sen olla hyväksymättä, jos ei katso sen edistävän työllistymistä.

    • Servitus

     Ai juu, unohtui!

     Tästä tulikin mieleen taas yksi Suomi-totuus:
     – Laman ja suurtyöttömyyden aikana on järkevää leikata koulutuksesta. Mitähän siitäkin olisi tullut, että työttömät olisivat työttömyytensä aikana tai sen sijaan opiskelleet? Sen sijaan on järkevämpää aktiivisesti passivoida työttömät toimettomiksi ja sitten keksiä, että nyt tarvitaankin aktivointitoimenpiteitä eli palkatonta pakkotyötä, joka ei johda juuri koskaan varsinaiseen palkkatyösuhteeseen. Työttömyyden ja köyhyyden kierre ei katkea, ja näin näköalattomiksi ja voimattomiksi nöyryytettyjen ilmaistyöntekijöiden reservi on valmis!

  • Rosa Warski

   Nämähän ovat mainioita.

   Tässä muutama Suomi-totuus lisää:
   – Vain työkkärin kanssa yhteistyötä tekevä lääkäri osaa todeta työkyvyn. Muut eivät.

   – Palkka ei riitä elämiseen, mutta toimeentulotuella elää ruhtinaallisesti päivien kuluessa sohvalla makoillessa.

   – Sossu maksaa toimeentulotuen saajille uusimmat kännykät.

  • liisa hirvonen

   Soteuudistukseen ja tulevaan maakuntamalliin liittyen nykyinen hallitus valmistelee työvoimapalvelujen laajaa, lähes täydellistä yksityistämistä. Useat asiantuntijat ovat varoittaneet tästä, mutta varoitukset ovat kaikuneet täysin kuuroille korville.

   Suomi on irtautumassa ns. pohjoismaisista malleista (julkinen palvelu jota yksityiset vain täydentävät). Työvoimapalvelujen markkinaehtoistaminen, raju yksityistäminen, tulee tarkoittamaan ainakin seuraavia asioita: palvelujen sekavuutta ja pirstaloitumista, palvelujen keskittymistä jättiyrityksille joiden ensisijainen tavoite on vain taloudellinen voitontavoittelu osakkeenomistajille, lisäksi yksityistäminen lisää byrokatiaa (hallintotyötä). Työttömien oikeusturva heikentyy.

   Vaikka nykyisiä Työvoimapalveluja voi ja saakin kritisoida, niin työttömän kannalta julkinen palvelu on kuitenkin parempi kuin tämä suunnittelmissa oleva palvelujen täydellinen yksistyistäminen.

   • Jarkko

    ”Soteuudistukseen ja tulevaan maakuntamalliin liittyen nykyinen hallitus valmistelee työvoimapalvelujen laajaa, lähes täydellistä yksityistämistä. Useat asiantuntijat ovat varoittaneet tästä, mutta varoitukset ovat kaikuneet täysin kuuroille korville.”

    Tarkoittaa Suomeksi sitä, että yksityisset työllistäjät nopeasti profiloivat työttömät ja katsovat kuka todennäköisesti työllistyy ilman mitään paveluakin ja roikkuvat mukana sen aikaa, että voivat väittää työllistymisen olleen omaa ansiotaan ja kirjoittaa laskun siitä valtiolle. Heti kun työtön löytää työpaikan.

    Ne ketkä oikeasti tarvitsevat apua eivät sitä tietenkään saa, koska yksityiset työvoimapalvelut pyrkivät eroon asiakkaista jotka eivät työllisty nopeasti ja jotka kuluttavat resursseja ja aikaa paljon, mutta työllistymistä ei tapahdu.

    Näin on käynyt kaikissa maissa, jotka ovat kokeilleet yksityistä työnvälitystä.

 5. Jarkko

  Millainen ihminen on valetyötön heitä on uutisoinnin mukaan Suomesta löytynyt jopa kymmeniä tuhansia?

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005439763.html

  Ainkaan verokortilla kun ei kovin kauan voi tehdä työtä ennenkuin Kela reagoi siihen ja aloittaa työttömyystukien takaisinperinnän ja nopeasti seuraa myös rikostutkinta asiasta. Jos Suomesta on löytynyt kymmeniätuhansia pimeitä työpaikkoja, joissa valetyöttömät viettävät päivänsä miksi verottaja ja poliisi ei reagoi näihin yrityksiin mitään? Helposti kun pimeässä työssä jää muutkin velvoitteet hoitamatta kun verot kuten eläkemaksut ja muut.

  Jotenkin tulee olo, että ilman työpaikkaa oleva ei Suomessa enää saa olla edes työtön ja tässä pyritään tekemään työttömäksi pääsemisestä niin hankalaa että sinne pääsee enään vähemmän ihmisiä jolloin voidaan väittää, että työttömiä enää suomessa juuri ole. Onnistuu se työttömyyden vähentäminen toki näinkin, mutta syrjäytymisen vähentäminen tuskin. Jos ihminen tipahtaa työttömyyttäkin alemmaksi helposti syrjäytyminen pahenee.

  • Pertti Ikonen


   Millainen ihminen on valetyötön heitä on uutisoinnin mukaan Suomesta löytynyt jopa kymmeniä tuhansia?

   Ainakin Vantaalla ovat lisänneet työtömien terveystarkastuksia TYPissä ollessaan, ja ilmeisesti tuota kauttakin voidaan todeta ja siirtää valetyöttömiä toimeentulotuelle tai muille tuille mihin kunta ei suoraan osallistu. Lisäksi liikunpuolen työntekijöiden palkkoja on alennettu roimasti ja lopputilin ottaneita korvataan työttömillä.

   • Jarkko

    Huvittavaa tuossa valetyötön uutisoinnissa on missä virkamiehet varoittelevat, että tilastot eivät voi ikuisesti pienentyä kyllä ne voivat jos työttömänä olosta tehdään tarpeeksi nöyryyttävää ja työttömäksi ilmoittautumisesta tarpeeksi hankalaa niin ihmiset alkavat keksiä muita keinoja selvitä ja pysyä elossa. Aina voi muuttaa johonkin mummon mökkiin hylätylle maaseudulle jolloin asumiskulut ovat olemattomat ja tehdä tontin nurkkaan kasvimaan jolla kasvattaa ruokansa itse jolloin ruokaankaan ei mene juuri rahaa.

    Olisi kiva nähdä jos työttömyys tipahtaisi suomessa nollaan aivan kuten pohjoiskorean kaltaisissa maissa kun kaikki työttömät nöyryytetään myöntämään oikeastaan olevansa valetyöttömia ja keksimään keinon elättää itsensä ilman työttömäksi ilmoittaitumista miten viranomaiset alkaisivat reagoida siihen kun työttömiä ei ole enää yhtään tilastoissa? Alettaisiinko paniikin omaisesti houkutella ihmisiä takaisin työttömiksi? Vai alettaisiinko vain kehua kaikkialla miten suomi on paratiisi jossa kukaan ei ole työtön vaikka puolet kansasta elää vaihdanta-taloudessa ilman rahaa kasvattaen itse ruokansa kuten tehtiin satoja vuosia sitten.

    Tuskin suurin osa tilastoista siivotuista niitä palkkatöitä ainakaan täällä saa. Siis sellaisia josta saa tarpeeksi työtunteja ja muutakin kun provisio palkan.

 6. Epäilevä

  Nuo kymmenet tuhannet tyopaikat ovat niitä kullakin hetkellä avoinna olevia työpaikkoja, ei uusia työpaikkoja, eli isoksi osaksi samoja työpaikkoja kuin edellisenkin kuun tilastoissa. Ja edes se ei ole mitenkään uskottavaa tosiasiassa, vaan niissäkin on monenlaista vääristymää.

 7. timo harju

  Selvästikään TEM:n viranomaisissa ei ole kaiken maailman dosentteja opettamassa tilastotieteen aakkosia.

  Tämä jatkuva yhteiskunnan laidasta laitaan läpäisevä hallinnollinen valehtelu rupeaa jo väsyttämään. Sote, Talvivaara, täysin järjettömät koulutusleikkaukset, palkaton TYÖTOIMINTA (voi jeesus mikä hallinnollisen uuskielen aivopieru), maakuntahallinto jonka toiminnasta kukaan ei voi antaa mitään takeita, mutta jonka Sipilä haluaa vimmatusti runnoa läpi jne. jne. Vallan ja ahneuden hallitus, jolle selvä korruptio on muodostunut niin yleiseksi toimintatavaksi, ettei sitä edes hävetä enää: Rädyn ja Männistön hyppäykset terveysbisneksen edunvalvojiksi, Risikon Mehiläiseltä saama häpeämätön etäohjaus kesken tärkeitä palavereja, joissa linjattiin koko maan terveyshuollon tulevaisuutta jne. jne. ( https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005420650.html )

  Ja tämä kaikki juonittelemalla järjestetyllä hallituspohjalla, jolla ei ole minkäänlaista demokraattista mandaattia toimilleen. Miten tämä rutto pääsi leviämään ? Tosi kunniakasta 100-vuotiaalle maalle.

  • Birgitta Selin

   Itkettävää luettevaa on Suomen tila nykyään.

  • Rosa Warski

   Korruptio on tosiaan niin yleistä nykyään, ettei sitä edes mielletä korruptioksi. Sen sijaan puhutaan ”yhteistyöstä yritysmaailman kanssa” sekä ”osaajille maksetuista ansaituista eduista”.

   Jos näihin puuttuu, niin haloo on valtava. ”Parhaan aineksen” rekrytoimiseksi tarvitaan korkea palkka ja loistavat edut. Stephen Elop tästä esimerkkinä.

 8. Matleena Häätylä

  Ei luulisi nykyisillä menetelmillä olevan mahdotonta selvittää todellisia lukuja, mutta mikäpä parempi keino pitää tämä herranpelkoinen kansa ruodussa. Avointen työpaikkojen lisäksi pitäisi ehkä selvittää moniko niistä on oikea työpaikka, eikä puhelinmyyntiä nollatunti sopimuksella josta maksetaan jos jaksetaan.

 9. Poro

  Käsittämätöntä miten on hallituksen annettu huseerata näin, jopa tilastoja, eli ”faktaa” muokkaamalla. Kun lupasivat poistaa työttömyyden ja siihen ei pystytä niin poistetaan se vaikka tilastoilla huijaten.
  Itse ollut pitkä-aikaisesti työttömänä, ja vaikka on koulutus sekä pitkä-aikainen alan korkea osaaminen niin useampaan avoimen työpaikan hakemukseeni ei edes vastata. Sen sijaan itselläni on TE-keskuksen palveluista jäänyt hyvä maku suuhun, ovat olleet joustavia ja kerran lätkäistyn karenssinkin sain keskustelemalla purettua. Liekö sitten kiinni henkilöstä siellä, ehkä toimintatavat vaihetelevat aina henkilöstä riippuen. Yhteyshenkilöni suhtautuu asioihin rakentavasti ja positiivisesti, tarvittaessa joustaen. Työpaikkaa tosin ei heidän avullaan ole löytynyt mutta toisaalta ei ole ainakaan vielä pakotettu muihin kuin itse työnhaku toimiin.

  • Terhi Simola

   Jotenkin tuntuu, että enää ei ole ’hallitusta’ ja ’oppositiota’. Kaikki politiikan vihreälle oksalle veronmaksajien rahoilla kiivenneet ovat tavalla tai toisella mukana kuvioissa, eivätkä siten pysty edes epäluottamusta hallitukselle äänestämään :/

 10. Sampsa Rantanen

  TEM:n ”tilasto” on tosiaan täysin epäuskottava. Se tuskin täyttää tilastotieteellisen tutkimuksen aineiston keräämisen kriteereitä. Eli ei kelpaisi edes peruskurssin näyttötyöksi.

  Hienoa kun perkasitte näitä.

  Itse ihmettelen valtamedian saamattomuutta asian selvittämiseksi. Jos heidän osaamisensa ei riitä, riittäisi yksinkertaisesti soitto lähimpään yliopistoon jollekin tilastotieteiden ammattilaiselle. Heiltä saa kyllä kysyttäessä neuvoja.

 11. Risto Kohonen

  Mistähän mahtaa johtua, että etenkin puhelinmyyntiä tekevillä firmoilla on jatkuvasti työpaikkoja auki? Firmat eivät kuitenkaan työllistä kuin alle 20 työntekijää kerrallaan. Tällöin ei tarvitse välittää yt-velvotteista. Viihtyvyys työpaikoilla on kokemukseni mukaan olematon. Työntekijästä yritetään puristaa kaikki irti mahdollisimman huonolla työsopimuksella. Jos vetoaa oikeuksiinsa, saa koeajan perusteella potkut. Näin säilytetään jatkuva työvoiman tarve ja ollaan ”hyviä työllistäjiä”.

  • Terhi Simola

   Samoin tuntuu olevan esimerkiksi hoiva- tai siivoustyötä välittävillä vuokratyöfirmoilla. Halutaan pitää laaja reservi, ja siksi ’avoimia työpaikkoja’ on paljon. Itse asiassa työtä saattaa olla tarjolla ehkäpä 5 tuntia viikossa/henkilö.

 12. Andreas Stenberg

  Eihän tuollaiseen ihme laskentaan mitään erikois saati korkeakoulu tutkintoa tarvita soveletaan vain samat laskenta periaatteet kuin ne millä saadaan 2 hengen perheestä 4 hengen perhe: Minä, sinä ja kissa. Ja tietyst vielä Pelle (joka siis on ko kissan nimi). Lasketaan ns sivulliset ja vielä useampaan otteeseen.

 13. Jari Kähkönen

  Kovaa on tänään mennyt työvoimapolitiikassa, koska TEM on Valtioneuvoston linnassa tehnyt parhaansa manipuloidakseen uutisvirtaa viestillään/suolletulla sisällöllään. STT laittoi kiertoon jutun, jonka otsikossa sana valetyötön. Myös joku ammattiselittäjä oli YLE:n Radio Suomen iltapäivän Ajantasa-ohjelmassa selittelemässä pitkäaikaistyöttömien osallistamisesta yhteiskuntaan. Se siinä vaan tosiaan on, että moneltako lähtee työttömyysetuus ja moniko heistä meni oikeaa palkkaa maksavaan työhön. Mitä helkkaria, osallistamista mikä on pelkkää kyttäämistä ja kyykytystä, sekä työllistämistä mikä taas on työtä ilman palkkaa? Moista lottovoittajayhteiskuntaa en ainakaan minä kaipaa: tack tack, kiitti vitusti ja kaada vaan itelles, kuule mä en kato polta.

  Eihän tämänpäiväinen ollut mitään muuta kuin silkkaa markkinointiviestintää, jonka tarkoitus on tehdä hyväksyttäväksi vuodenvaihteessa seuraavat työttömien työnhakijoiden aseman kiristykset/huononnukset. Että menes vaan valittamaan herroille, että olet työtön niin etees lyödään sellainen rätinki ettet voi olla vailla työtä? Sitten tavanomaiset muistutukset väärässä paikassa itsensä esiin tuoneiden siksi osakseen saamasta riesasta. Sakarilta hyvä ylösnosto, nuo mitään työttömyyttä hoida, kunhan tuottavat itselleen maailmankuvaa missä kaikki ongelmansa ovat joko jo hoidossa tai vähintäänkin hallinnassa. Mekö kehtaamme moittia kreikkalaisia tilastojenmulkkaamisesta, mutta kun selkämme käännämme niin omassa maassamme tehdään näin?

  • Kimmo Rossinen

   Tuossa Ajantasassa (https://areena.yle.fi/1-4249861?autoplay=true) haastateltu virkamies antoi vaikutelman, että hänelle on langennut pyhä tehtävä selittää työttömyyden olevan hallituksen hallinnassa. Lisäksi tilastot, ne tilastot… Ja ovat niin kovin erilaisia, sillä eivät tunnu mitenkään olevan kenenkään hallittavissa; lisäksi ilmeisesti ikuisesti vertailukelvottomia.

   Kuunnellessani hänen ilmaisuaan, myöntäisin välittömästi valtioneuvoston toimeliaimman työttömyyspoisselittäjän plakaatin uhriristein.

 14. Rintsu

  Tämä on sanktioiden maa.

  Tuore esimerkki tulee Vantaalta jossa liitäntäpysäköinnin sääntöjä muutettiin yhdessä yössä ja asiasta tietoinen oli vain pysäköinninvalvonta joka seuraavana päivänä saikin lätkittyä satamäärin pysäköintivirhemaksuja vain laittamalla pysäköinninvalvojan liitäntäpysäköintiin tarkoitetulle parkkipaikalle. Liikennesuunnitteluvirasto on tehnyt kauheesti työtä, kyltinvaihtaja on tehnyt työnsä, pysäköinnivalvonta pääsee tekemään työtä, saadaan kirjoitettua läjäpäin sakkolappuja niille jotka ovat pysäköineet just samaan ruutuun kuin eilenkin hoksaamatta aamuhämärissä uutta lisäkilpeä.

  Kauhee määrä työtä kaikille, jokainen tekee vain oman työnsä, kukaan ei kysy oliko asiassa järkeä paitsi ne joilla on tuulilasissa parkkisakko siitä hyvästä, että ovat erehtyneet jättämään autonsa liitäntäpysäköintipaikalle.

  Erittäin luotettavien tilastojen mukaan Vantaalla väärin pysäköiminen lisääntyi yhdessä yössä huomattavasti ja nyt mietitäänkin suuresti millä sanktioilla Vantaalle pysäköivien kasvanut rikollisuus saataisiin kuriin.

  Jos Oy puhelinhäirikkö Ab hakee nollatuntisopimuksella soittajaa hommiin ja ilmoittaa siitä Mollissa, paikallislehdessä ja jokaisella nettisivustolla niin tilastojen mukaan avoinna on sata työpaikkaa. Televisiosarja vi*un puhelinmyyjät kertoo, että ”työ” on lähinnä sitä, että ryypätään ja naidaan aurinkorannalla ja kun rahat loppuu niin pitää etsiä oikeita duuneja.

  Nokkela kun hakee niitä avoimia työpaikkoja kokopäivätyön periaatteella ja karsii pois välitysfirmojen mainokset, haettavaksi julistetut virat (joilla on jo haltija) niin kummasti se avoimien työpaikkojen määrä kutistuu olemattomiin.
  Tälläkin hetkellä tietysti on avoinna varmasti kymmenkunta kunnanjohtajan paikkaa joihin ei välttämättä ole mitään pätevyysvaatimuksia joten Rintsun tietysti pitäisi hakea niitä kaikkia?
  Tilastojen mukaanhan paikka on auki ja Rintsun pitäisi osoittaa aktiivisuutta.

  Olen ratkaissut ongelman sillä, että olen ajatellut hakea Kepun jäsenkirjan ja odottelen tulevaa maakuntahallintoa josta varmasti löytyy ylialiapulaispäällikkötarkastajakomentajan virka jossa minun ei tarvitse miettiä kuin työhuoneeni tapetteja. Joku kuntouttavassa työtoiminnassa oleva saa tulla ne vaihtamaan.

  • Rosa Warski

   ”Olen ratkaissut ongelman sillä, että olen ajatellut hakea Kepun jäsenkirjan ja odottelen tulevaa maakuntahallintoa josta varmasti löytyy ylialiapulaispäällikkötarkastajakomentajan virka jossa minun ei tarvitse miettiä kuin työhuoneeni tapetteja.”

   Pakko myöntää, että tämä on itselläkin käynyt mielessä. Suhtautuminen työkkärissä vaihtuisi kuusta aurinkoon, ja palkkatöitä siunaantuisi nopeammin kuin Niinistölle vaalipropagandaa.

 15. timo harju

  On. Ja jos tulee epäilys, ettei mikään hallitus oikeasti voi olla yhteiskuntaa syvästi ja pysyvästii muuttavien jättiläismäisten ”uudistusten” suunnittelussa näin vastuuton ja tökerö, kannattaa lukea HUS;n hallintoylilääkäri Lasse Lehtosen blogi.

  http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245171-sote-karnevaalin-hinta

 16. AMK

  ”1970-luvulla toimistot tunnettiin nimellä ’työnvälitys’, ’työvälitystoimisto’ ja ne nimensä mukaisesti välittivät työpaikkoja työttömille, eli esimerkiksi lähettivät työnhakijan johonkin työpaikkaan töihin. Nimi muuttui myöhemmin ’työvoimatoimistoksi’ ja toimistot eivät enää välittäneet työpaikkoja, vaan lähinnä kirjasivat työnhakijoiden tietoja.”
  Organisaatiouudistus 2013:”Uudistuksessa TE-keskusten toiminnan painopiste muuttui enemmän yrityskeskeiseksi, sillä kaksi päätehtävistä palvelee yritysten etuja ja vain yksi työttömän etuja. Samalla työnhakijoiden kohtaamiseen käytetty aika on vähennetty minimiinsä ja suurin osa palveluista on muuttunut sähköisiksi. TE-toimiston mukaan asiakkaina toimivat yritykset eivät esimerkiksi tarvitse palvelua tiskin takaa kasvokkain virkailijan kanssa. Silti valtiovarainministeriön tilaaman ASPA 2014 -selvityksen mukaan 77% kansalaisista tarvitsee kasvokkaista palvelua TE-toimistossa.[2]”
  Onko hyvä selitys miksi työttömille ei tarjota palkkatyötä vaan palkatonta työtä????
  Yrittäjille ilmaisia työntekijöitä ja nykyinen hallitus ihannoi sitä?

 17. Terhi Simola

  Pari vuotta sitten tägäsin muutaman kansanedustaja- fb-kaverin ja kyselin perustulon perään. Ainoastaan yksi vastasi ja hänkin tarjosi ratkaisuksi tulevaa tulorekisteriä…??? Mulla on ollut käsitys, että joka ainoa tienaamani euro veroineen siirtyy jo nyt yleisiin tilasoihin? Ja miten ihmeessä tämä vastaisi perustuloa?
  http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kansallinen-tulorekisteri-otetaan-kayttoon-vuonna-2019

 18. Marko

  Kukas se sanoikaan, että on vale, emävale ja sitten tilasto?

 19. Leo Lastulevy

  Lukekaa Darrel Huffin helppolukuinen klassikko nimeltä ”Kuinka tilastoilla valehdellaan”.
  Se on iäkäs teos, mutta aina yhtä ajankohtainen. Se on ehkäpä vielä ajankohtaisempi juuri nyt valemedian, sumutuksen ja tempputoimeliasuuden aikana.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuinka_tilastoilla_valehdellaan

  Ei tarvitse olla tilastotieteilijä, jotta voi löytää manipulointia kaavioista ja luvuista,
  eikä ainoastaan työttömyydestä ja työpaikoista.

 20. Pertti

  Hain kerran muuttofirmaan töihin, jossa oli 10 paikkaa auki, pääsin. Sit odotin milloin työt alkavat ei tullut pyyntöä, työsopimus oli tehty. Avoimet työpaikat eivät ole välttämättä todellisia, vaikka niin tilastoidaan.

Kommentoi »

Comments are closed