Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Harvinaisen laitonta

Nykyisin alkaa olla ihan tavallista, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa vastoin lakia korvaamaan palkkatyötä ja säästääkseen maksuosuuttaan työmarkkinatuesta. Ihan tavallista se on ollut koko olemassaolonsa ajan, mutta nykyisin asialla suorastaan rehvastellaan. Röyhkeys kasvaa, koska valvovat viranomaiset sulkevat silmänsä.

Lohja on yksi lakia iloiten rikkovista kunnista. Tämä Länsi-Uusimaan juttu saattaa aueta vain tilaajille, mutta referoin sitä kuvien kanssa. Lohja siis laajentaa minitalkkarikokeilua ja laittaa työttömät tekemän lumitöitä ja pihasiivouksia.

lohja

lohja 1

Kunta siis myöntää avoimesti rikkovansa lakia ”vapauttamalla kiinteistönhoitajia bulkkityöstä” eli korvaamalla kuntouttavalla työtoiminnalla palkkatyötä.

Kuntouttavasta työtoiminasta annetun lain 4 luvun 14 §:n 2 momentti sanoo, että kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä.

Siitä huolimatta Lohja toimii näin ja aikoo vielä laajentaa toimintaa:

lohja 3

Jostain kumman syystä työttömät nähdään joukkona, joka voidaan laittaa siivoamaan mitä tahansa ilman palkkaa.

lo

Kunta myöntää avoimesti rikkovansa lakia myös toisella tavalla eli käyttämällä palkatonta työvoimaa vain säästääkseen kunnan maksuosuutta työmarkkinatuesta eli ns. sakkomaksusta. Tämä säästäminen ei koskaan saa olla päätavoite, vaan se tulee sivutuotteena alentuneesti työkykyisille annetusta sosiaalipalvelusta.

Tässä laittomuudessa on onnistuttu hyvin.

lohja2

Ja kaikki voittavat, niinkö? Eivät voita kaikki. Kunta voittaa, samoin lumityöapua saavat kuntalaiset ja työtoiminnan palkatut ohjaajat. Työttömät eivät hyödy muuta kuin työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Tälle hyväksikäytölle ei ole näkyvissä loppua. Se tulee laajenemaan niin kauan kuin kunnissa ei osata lukea lakia ja valvonta ei toimi. Kuntouttava työtoiminta on lain mukaan sosiaalipalvelua niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimepiteisiin. Se on taatusti ainoa sosiaalipalvelu, johon pakotetaan taloudellisen sanktion uhalla ja jonka sisältönä on palkaton työvelvollisuus.

Kuntien mielestä työttömät ovat bulkkitavaraa, joka voi tehdä kaikki raskaimmat ja likaisimmat työt palkatta.

Kommentit (67)

 1. Jussi Parviainen

  Mietin et kannattaskohan lähteä? Mitä tuo nyt jos kanki vähän ”lipsahtelee”. Suattas olla ihan hauskookin välillä, ku sattus mukavia vahinkoja ja oikeestaa kun ei muuta juuri taitas sattuukaan. No sitä sitä kait suapi, mitä tilovaa!

 2. Ville Karhu

  eikö tuosta voi tehdä rikosilmoitusta? vai pystyykö tuollaiseen toimintaan millään puuttumaan?

  • Saku Timonen

   Rikosasia tämä ei ole, mutta voi tehdä kantelun aluehallintovirastolle tai suoraan Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

   • Jyrki

    Ja mikä on lopputulema jos joku kantelun tekee? Niin kait se on se normaali. Mitään väärää ei ole tapahtunut. Toki jotain parempia ohjeistuksia asian tekemiseksi annetaan. Ja lopulta työt mitkä pitäisi oikeasti tehdä palkalla tehdään joka tapauksessa orjatyönä.

    Uskoisin, että näin käy. Hyvä puoli tässä on, että asia nostaa ainakin jossain raivoa, vihaa, katkeruutta jne. Sen purkautumisen ”hyvistä puolista” tulevaisuudessa voidaan olla sitten montaa mieltä. Yhtä kaikki se purkautuminenkin on yksistään työttömien vika.

   • Marko

    Jos kyse on työttömistä, palkattomasta työstä ja TE-toimistoista, niin eduskunnan oikeusasiamies jättää laillisuusvalvonnan tekemättä ja tekee viranomaisen toimintaan myötäilevän vastineen kantelijalle, jossa suurin osa on kopiotekstiä jostain muualta ja joka päättyy hurskaaseen toiveeseen, että asiat korjaantuvat kun ohjeistusta tarkennetaan.
    Eli mikään ei muutu. Ohjeistus on jo riittävän tarkkaa, jotta lakia voidaan noudattaa johdonmukaisesti, vaan jos ei ole halua eikä sanktioita, niin laki on oikeastaan pelkkää kaunokirjallisuutta ja saunanuunin sytykettä. Työttömät eivät ole lain edessä yhdenvertaisia, viranomainen saa valikoida noudattamiaan lakeja ja tämä on apartheidiä.
    Jos taas valitat aluehallintoviranomaiselle, he kehottavat valittamaan joko eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille.

   • Syrjäytetty Toiminnalla

    Itse olen tehnyt kuntouttovasta työtoiminnasta valituksen…
    No emme käsittele asiaa oli vastaus…

 3. Laali

  Niin, ja siinä häviävät nekin, jotka mahdollisesti olisivat saaneet palkallisen työpaikan saman tyyppisissä tehtävissä, eli työttömät. Nekin häviävät, jotka ehkä irtisanotaan tai määräaikaista työsopimusta ei jatketa, koska kunta saa työntekijöitä halvemmalla.

  En voi mitenkään ymmärtää, ettei tällaiseen puututa (tai voida puuttua).

 4. Kyllästynyt

  17 puistopuolen työntekijää irtisanottiin lumen tullen. Heitä ei lomauteta vaan heidän määräaikaisia työsuhteita ei jatketa. Paikalle ei saa ollaa palkattua työntekijää koska silloin irtisanominen olisi laiton. Nyt työsuhteet voidaan katkaista verukkeella ettei työtehtävää ole talven aikana.

  • Saku Timonen

   Toisin sanoen irtsanotut korvataan palkattomilla vastoin lakia.

 5. Toni Neffling

  Kuntalaisten aktivointia ja palvelua vois kehittää. Netti-ilmoitusten tekijät pitäisi myös palkita luovuuden mukaan eli kuukauden nöyryyttävimmän kohteen ilmoittanut saa viikoksi minitalkkarin omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä. Eikö koiranjätösten kerääminen kiinnosta – vuokraa kunnalta minitalkkari (vuokraan sisältyy talutushihna ja kuonokoppa). Ovatko taloyhtiösi roskalaatikot aina täynnä – ei hätää – oma pikku minitalkkari polkee roskat käden käänteessä ja taas mahtuu.

  Ensi viikolla uutuutena miniseksityöläinen.

  • Kyösti Nuttukontio

   Toni,tulipa tuossa mieleeni,että eikö asiaa voisi vielä jalostaa,eli sen minitalkkari homman saisi voittaja itselleen!

   • Toni Neffling

    Toki – maikkari ja Lohjan kaupunki voisivat yhdistää voimansa – ”Alastomat minitalkkarit” ja ”Parhaimmat minitalkkarivideot”. Vain luovuus on rajana – älä kysy mitä kunta voi tehdä työttömän nöyryyttämiseksi vaan miten sinä voit nöyryyttää.

 6. villi länsi-uusimaa

  Pieni esimerkki ns. Lohjan taudista:
  Viime keväänä ja kesänä Lohjan sossu lähetteli kirjeitä, joissa työmarkkinatuen saajia kovisteltiin koulujen vahtimestareiksi kuntouttavan työtoiminnan nimikkeen alla.
  Kummalliseksi asian tekee se, että painostuskirjeitä saivat sellaisetkin työttömät, jotka eivät ole olleet ikinä sossun asiakkaita, eikä ole tehty minkäänlaista aktivointisuunnitelmaa.
  Eli vedettiin kaikki mutkat suoriksi heti alkajaisiksi.
  ”Työhön” haettiin hyvämaineisia, nuorten kanssa hyvin toimeen tulevia nuhteettomia yksilöitä. Aivan kuten normaalissa rekryprosessissa.
  Palkkana se kuuluisa 9 €/päivä.
  Olisi pitänyt vielä itse hommata ja maksaa ns. rikostaustaote, vaikka määräysten mukaan ote annetaan vain yli kolme kuukautta kestävää työ- tai virkasuhdetta varten.

  Lohjan omenakylässä on virkamieskunta, jolle laki on vain pieni hidaste näissä ”sakkotalkoissa”.

 7. Sauli

  Heetkinen, minulla on jostain tällainen mielikuva missä iso joukko raitapaitoihin pukeutuneita miehiä louhii kalliota (bulkkityö) lekalla paahtavassa auringonpaisteessa. Vieressä aseistautunut (palkattu ohjaaja) vartija valvoo työtä puuttuen pienimpiinkin yrityksiin laistaa raskaasta (kuntouttavasta) pakkotyöstä.

  Itse asiassa minulla on ihan omakohtaistakin kokemusta. Olin työkokeilussa eräässä isossa kiinteistöhoitoyrityksessä. Koska itselläni ei satu olemaan alan koulutusta, sain juurikin tehtäväksi nuo bulkkihommat. Koiranpaskojen ja tupakantumppien keräämistä, roskisten tyhjentämistä jne. Mikäs siinä, nekin hommat kuuluvat talkkarille, mutta sillä erotuksella, että hänelle maksetaan ajoittain raskaasta ja aliarvostetusta työstä palkkaa, työkokeilijalle ei. Kiinteistönhoitaja saattaa olla hyvinkin pidetty ja arvostettu puuhapete, mutta puuhapeten apuria katsotaan hiukan säälien, varsinkin palkatonta sellaista.

  Tuon työkokeilujakson jälkeen muuten olin aika rikki. Olin raatanut niskalimassa, leikannut ruohoa, kantanut selkä vääränä vaikka ja mitä ja ainoa kiitos koko hommasta oli, että työnjohtaja puhui ohitseni vakinaiselle puuhapetelle. Olisin voinut kysyä ihan oikeitakin töitä, mutta kuten sanoin menin jotenkin rikki siitä kohtelusta jota kohtasin. Ymmärsin kyllä yskän, työpanokseni riitti bulkkityöhön, mutta palkkatyöhön minunlaisestani ei ole.

  Jos olisin ollut oma itseni, en työtön, olisin ehkä nauranut kaikelle, mutta työttömyydellä on sellainenkin ominaisuus, että pitkään jatkuessa se vie itsetunnon. Minunkaltaisiani on luullakseni työttömissä paljon, valmiita ottamaan mitä tahansa työtä, lähes millä ehdoilla tahansa, mutta kaikilla tulee raja lopulta vastaan. Minulla se tuli parin kuukauden pellenä olon jälkeen, aloin samaistamaan itseni alun raitapaitoihin…
  Kiitos Sakulle minulle ja monelle muulle tärkeän aiheen käsittelystä ja kanavasta tunteiden tuuletukselle.

 8. Paula

  ”Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä”.

  Olen miettinyt pääni puhki tuota yllä olevaa. Esim. kirjastovirkailijan työtehtäviin kuului ainakin ennen kirjojen laitto hyllyyn. Nyt sitä saattaa tehdä kuntouttavassa työtoiminnassa oleva henkilö. Eikö tuo ole laitonta? On tämä niin hullua ja yleistä.

 9. Jari Kähkönen

  Juuri näiden, Sakarin nytkin bloggauksessaan ylösnostamien kaltaisten, loputtoman ihmisarvopakoisten, itsekehuisten sekä yksinomaan vallan näkökulmasta kirjoitettujen luokattaman huonojen paikallislehtijuttujen tai tekijöidensä kritisoiminen on tehtävä mihin tartun nyttemmin yhä haluttomammin. Miksi vaivautua, kun eivät yksinkertaisesti käsitä tekevänsä väärin? Elävät kuin olisivat tykkänään toisessa maailmassa kuin muut ihmiset.

  Pitkäaikaistyöttömät ovat eläviä ihmisiä, joilla on ainutkertaisuudessaan eittämätön arvo ja oma yksilöllinen elämänkulku, mitä ei saa, ei voi eikä tule häpäistä pakottamalla heitä palkattomaan työhön. Ihan sama, että onko pakon laatu selkään soiva riistäjän ruoska, sosiaalioikeudellinen hallintopakko eli et syö jos et tee, harhaanjohtaminen mallia välttämättömyydesta hyve tai petkuttaminen tyhjin lupauksin olemattomasta työpaikasta. Pakkotyötä se on silti eikä sellainen yksinkertaisesti käy. Juu, työttömyys tekee pahaa, uskon kyllä että joku saattaa tulla itse pyytämään päästä mukaan ettei olisi toimettomana, ulkopuolisena tai kokisi itseään turhaksi. Mutta sanotaanko näin, en minä tässä joutenoloa tai korvauksia kaipaa, PALKKATYÖN perään minä kuulutan.

  Sehän näissä on, että työnjaon eriytyessä Se Ei Enää Ole Minun/Meidän ongelma. On joku määräaikainen kunnallinen työttömyysjesse/jessica: ihmispelkoinen lelusossu, tunarihoitaja kenen professiosta on tähteellä enää pelkää laillistustodistus, paskanjauhaja vailla mitään paperia mistään tai pahimpana kaikesta joku entinen työtön itsekin. Se hoitaa. Josta taas seuraa, että valmistelija ei näe, ei kuule tai lue. Esittelijä taas ei ota mitään vastuuta ja johtava vain ottaa vastaan tulospalkkiot kun tavoitteet täyttyivät. Kun siinä laissa, jolla niitä typerysten kielellä sanotuna ”kela-sakkoja” määritetään, ei kuitenkaan velvoiteta kuntia työllistämään työttömiä oikeisiin työ- tai virkasuhteisiin töihin. Tai verkostoitumisen kautta hoitamaan, että toiset tekevät sen.

  Siinä sitä sitten vain 1950- ja 60-lukujen kotiseutuhengen kaikkein tunkkaisin ilmaus, joka pitäjän paikallislehti kukin omaan tahtiin/tyyliin, kirjoittaa työttömistä niinkuin he olisivat tuntematon tai vaaralliseksi epäilty vieraslaji tai ehkä nyt justjajust ihmisiin kuuluva sosiaaliterveysrikosongelma, mitkä molemmat kuuluvat siksi kalteriaitaukseen. Mutta toisin kun vielä 50 vuotta sitten, jolloin tuollaisesta tahallisesta puheenvuorotta jättävästä dehumanisoinnista olisi voinut seurata kunnon mellakka, on hyvinvointivaltio passivoinut kaikki. Eikä liioin ole ketään heidän edestään kirjoittamassa, puhumassa tai katukiviäkään viskomassa. No, edes nyt sitten Sakari bloggaa.

  Mutta eipä saata hurraata huutaa x- tai y-sukupolvisten sosiaaliselle omalletunnolle, jonka nukkumisen tähden nytkin bloggattu vääryys kukkii Lohjalla. Kun aikansa huutaa, että ”eikö yhteiskunnan pitäisi tehdä jotain”, saa juuri tälläistä pakkoauttamista. Mokomatkin ammattilaiset tai korkeakoulun käyneet asiantuntijat! Keskiluokkapellet, joilla ei ole mitään käsitystä elämän karuudesta, koska ovat eläneet pääosin siltä suojattuna. Eivätkä edes tätä itse tajua. Lakkokin tarkoittaa niille joko jotain popparia Isolla Ällällä kirjoitettuna tai sitä etteivät julkiset kulje/kaupan hyllyssä ole nekin tuotteet mitä he eivät ikinä harkitsisikaan ostavansa. Kehä on täysi! Se alkoi koulun laulutunnin vaisuudesta Hectorin Työttömän Arkkiviisussa ja päättyi nyt kun taas yksi kiduttavan työtoiminnan väärinkäytös solahtaa yhdellä sormenliulla älylaitteen ruudulla ohi silmien, aivoja koskettamatta.

  Aikansa kotiseutuhengen kaikkein tunkkaisimman ilmenemismuodon pakollinen vallanmerkki, paikallislehti, alkaa kohta olla historiaa: ensin harvenee ja sitten lakkaa tyystin ilmestymästä. Se ei enää pitkään rieku sosiaalisia konventioita uhmaaville eikä tsuppaa vallanpitäjien viestikapulaa hampaissaan kaikkine neljine raajoineen. Niin. Mikä erikoinen nautintaoikeus joillakuilla harvoilla kuukausipalkkaisilla sanomalehtivirkamiehillä on asemaansa, etenkin kun he niin naurettavan vähän ja sangen surkeasti sen eteen tekevät? Sen edestäsi löydät, sanon minä. Jos epäoikeudenmukaisuutta jaetaan, on kakkakulho+lusikka vuorollaan jokaisen edessä. Kun eletään hyvinvointivaltion jälkeisen ajan politiikkaa, jossa keskiluokkaan ei nousta ja siellä olevatkin halutaan pudottaa alas.

  Mutta stalkkaillaan nyt vain ihmeessä Postin sähköistä lähetysjärjestelmää, että jospa se nettikaupan ostos ehtisi jo huomiseksi kotiin! Ostaa vaikka taas uuden todellisesta tai leikillisestä kierrätysmateriaalista tehdyn hipsterikassin. Mikäli ei jostain kumman syystä harrastakaan viihde-elektroniikkaa. Turha teeskennellä välittävänsä työttömistä, olkoonpa he sitten siellä tai täällä, kun ei kuitenkaan välitä. Toivottavasti edes tänään kenkää saaneilla FNBläisillä menee paremmin kuin työttömyydessään jo pidemmän aikaa marinoituneilla Lohjan minitalkkariryhmäläisillä. Vai jokohan heidänkin työnsä tekee kone, siellä missä ikinä sitten se nykyään sitten tapahtuukin?

 10. Merja Nurmi

  Haloo, valtio..? Aikamoista verorahojen tuhlausta, ja vain siksi, että tilastot näyttäisivät paremmilta! (Kuntien itsekkään asenteen ymmärrän, vaikka en hyväksy.)

 11. Rami Niemi

  Tässä länskärin artikkeli kaikkien luettavassa ja jaettavassa muodossa by länsi-uusimaa.

  http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/577353-minitalkkari-kokeilu-laajenee-pitkaaikaistyottomia-jatkossa-haravoimaan-ja-tekemaan

  • Maija Aho

   Paska lehti, pitäis tilata et pääsis lukemaan.

 12. on thin ice

  Vaikuttaa siltä, että aivan häpeämättä ja pokkana ollaan luomassa työssäkäyvien työttömien (itsessään käsitekin ihan absurdi) kasvava porukka, joka ei saa työstään asianmukaista korvausta oikeudenmukaisine ennkonpidätyksineen, eläke- ja lomakertymineen sekä työterveyshuoltoineen. Lisäksi yhteiskunnan rahoituksella he vievät ansaintamahdollisuuksia pienyrittäjilta esim kotitalkkariyrityksiltä.
  Miksi tämä ilmiö ei näytä huolestuttavan ay-porukkaa tai pienyrittäjiä? Missä viipyy poliittiset toimijat, jotka kunnolla kyseenalaistaisivat tämän toiminnan?
  Epäoikeudenmukaisuus on epäoikeudenmukaisuutta, vaikka hallitus sille satamäärin uuskielisiä ”aktviisuus”, ”toimeliaisuus” -alkuisia nimikkeitä keksisikin.

  • Sanna

   Kyllä huolestuttaa. Yrittäjänä minua huolestuttaa erityisen paljon tämä ”kehitys”, jolla luodaan yhä lisääntyvää köyhyyttä. Ihminen joka ei saa palkkaa, ei pysty olemaan minkään yrityksen maksava asiakas. Ikävän lyhytnäköisessä ahneudessaan myös ne yritykset, joilla olisi oikeasti varaa palkata työntekijä, sortuvat tähän työttömien aktivointitoimeksi naamioituun riistoon. Yhteiskunnan kaapin päällä säätävän hyvä-veli-verkoston jäsenten mieliin ei ole tullut ettei rikkaiden loputon rikastuttaminen tuo rahaa kiertoon, sillä kukaan varakaskaan ei pysty/halua kuluttaa sitä määräänsä enempää. Pienituloinen sen sijaan käyttää suurimman osan tuloistaan ostamalla ruokaa, tavaroita ja palveluita. Eikä epäoikeudenmukaisuuden ja eriarvoisuuden kasvattaminen lisää yhteiskunnan turvallisuutta. Tyytymättömät ja epätoivoiset ihmiset voivat käyttäytyä arvaamattomasti. Tästä on muutamia esimerkkejä historiassa. Mutta tämä sukupolvi ei ole kokenut sotaa joten yhteiskuntarauhan rikkoutuminen ei tule pieneen mieleenkään.

   • Marita Lowry

    Hienosti sanottu ja niin totta.

 13. Jyrki

  Itse tiedän, että tuollaista minitalkkarointia tehdään jo paljonkin. Toki joissain kaupungeissa ja kunnissa se on osattu siirtää toisen toimijan haltuun, joka ei paljoa huutele toimistaan. Ja joiden asiakkaiksi sitten kaupunki ja kunta ohjaa esimerkiksi vanhuksia, jotka ei selviä enää esimerkiksi polttopuiden tekemisestä jne.

  Niin että tämä toimija saa kaupungilta ja kunnalta kuntoutettavia riveihinsä karenssien uhalla. Tämä toimija saa tietenkin kuntoutettavista sen noin 10e/pvä valtiolta. Sen lisäksi, että toimija tuottaa juuri tuollaista minitalkkarointia esimerkiksi vanhuksille ja oikeastaan kelle vaan joka pyytää. Kuten lumen luomista, haravointia, raivausta, polttopuiden tekemistä. Muuttoja, siivouksia jne. Mutta isommatkaan projektit ei ole ongelma kuten vaikka 100-200 puun kaataminen joltain tontilta pois ja pinoaminen jne.

  Ja se työturvallisuus no sitä ei ole pääasiassa ollenkaan. Itseasiassa työntilaajan pitäisi varmistaa, että työ tehdään oikeilla välineillä ja turvallisesti. Mutta ei ole ollenkaan tavatonta edes se, raivaussahaa joutuu käyttämään ilman suojalaseja ja turvakenkiä.

  Yhtä kaikki tämä toimija sitten laskuttaa kaikesta tästä palvelunostajaa. Ja niin, että laskutus menee pääluvun mukaan. Eli jos työtä lähetetään tekemään 3 kuntoutettavaa niin heistä voidaan laskuttaa vaikka 12e/h per pää. Eli se tekee palveluntilaajalle 36 euroa tunti + kilometrikorvaukset päälle.

  Työntekijät eli siis kuntoutujat ei saa näistä rahoista senttiäkään PALKKAA. Vaan rahat menee tämän toimijan tilille. Toimija ei kumminkaan saa periaatteessa tehdä voittoa työttömillä. Joten raha laitetaan sitten mitä ilmeisemmin toimijan palkkalistoilla olevien palkkoihin jos ei muuta keksitä ennen tilintarkastusta tai mikä sitten onkaan nimeltään. Toimitusjohtaja saa tietysti isoimman siivun ja luonnollisesti tuskin muidenkaan palkkaa saavien siivut kovin pieniä on.

  Itse olen siis tuollaisessa toiminnassa ollut hetken mukana juuri kuntoutettavan roolissa ja pidin sitä niin oksettavana touhuna monestakin syystä, että poistuin ja jos ei olisi muuta paikkaa löytynyt olisin ottanut sitten karenssin.

  Ja kuten tiedätte on sanomattakin aivan selvää, että tuota toimintaa ei saada kuriin rikosilmoituksen tekemällä. Koska sitä toimintaa säätelee se hallintalaki, kuten Saku kertonut. Ja nämä toimijat tietää sen varmasti itsekin tasan pilkun tarkasti. Ja joku kanteluasiasta yhtä turha aika varmasti. Näin itse näen asian. Toiminnasta voidaan ehkä löytää sanottavaa. Mutta mitä sitten ei mitään merkitystä lopulta ja toiminta jatkuu joka tapauksessa muodossa tai toisessa lopulta. Ja hivuttautuu taas uomiinsa kunnes ehkä joku tekee sen kantelun taas.

  Kanteluntekijät ovat varmasti tämän jälkeen merkittyjä henkilöitä ja heille on varmasti luvassa kaikkea kivaa. Olisin niin mielelläni kyllä väärässä, mutta olenko???

  • Jarkko

   En edes tiedä päteekö noissa palkattomissa töissä työsuojelu lainsäädäntö kun niitä ei tehdä työsuhteessa muutenkaan ja muukaan työsuhteita säätelevä lainsäädäntö ei tunnu pätevän. Itsekin olen joutunut tekemään töitä te-keskuksen työvoimakoulutuksen liittyvässä pakollisesta harjoittelussa töitä voimakkaasti pölyävissä tiloissa ilman hengityssuojaimia useamman kuukauden. Vaikka betonipölyssä on kemikaaleja ja muuta jotka voivat johtaa vakaviin pysyviin terveysongelmiin.

   Siinäpä sitten neuvottelet oikeuksistasi kun vastapuoli voi järjestää Karenssin melkein millä tahansa syyllä ja kun kyse ei ole työsuhteesta et voi siihenkään vedota. Henkisesti rikki tuossa menee nopeasti kun Jokapäivä pakotetaan olemaan ihan eriarvoisessa asemassa kun muut samaa työtä tekevät. Kun useamman kuukauden kattelet epäkohtia ja asiat hoidetaan ohi palkattoman työntekijän ikään kuin olisit joku epäihminen.

   Samalla saat huomata että juuri ketään ei kiinnosta nämä epäkohdat tai sitten pidetään sitä niin itsestään selvyytenä että kaikille kuuluu työelämässä tietyt minimioikeudet että asiaa ei edes ajatella kun sitä pidetään itsestään selvänä kun itse sattuu olemaan työsuhteessa täydellä palkalla ja ongelmat ei koske itseä.

 14. Jyrki

  Aiheeseen sopiva linkki tällä erää verottaja haki palkatonta työntekijää:

  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711082200519425_u0.shtml

  Vaatimukset on kovat kuten pitääkin olla. Palkka ei koska sitä ei harjoittelijalle makseta.

  Tietty asia oli toki väärinymmärrys jne. Kyllä se näin varmaan onkin kun verottaja niin sanoo. Jännää kumminkin, että väärinymmärrys kerkesi menee TE-toimiston sivulle asti…

  • Rintsu

   Mä olen ollu verotarkastajan tapainen. Tai siis jopa yliverotarkastaja.
   Jo parikytä vuotta sitten oli niitä toimistoja jotka ei olis pyörineet lainkaan ilman ilmaisia harjoittelijoita.
   Silloin kumminkin se harjoittelu kuului opintoihin ja näytti hyvältä ceeveessä.
   Olkoonkin, että silloinkin jos harjoittelija kirjoittaa päätöksen niin joku muu sen lukee ja allekirjoittaa. Siitä laistettiin jo silloin.

   Niinpä nyt jos joku verohallinnon tiedottaja sanoo, että tälläista ei tapahdu niin mä kysyn, että paljonko on muita asioita joista et yhtään mitään tiedä.

 15. Rintsu

  Eipä ainakaan Lohjalla enää kannata perustaa vara-aviomies tai Remppareiska- tyyppisiä palveluyrityksiä. Asiakkaita ei enää ole.
  Kuinkahan kauan siellä on kiinteistönhuoltoyhtiöitä?
  Tolla meiningillä ei kauaa.

 16. Tuutikki

  Mites, vaaditaanko esim alaikäisten läheisyydessä (koulut, päiväkodit) työskenteleviltä myös lain edellyttämä rikostaustaote?
  Ja kokonaisuudessaan tällainen toiminta oikeusvaltiossa on häpeällistä.

  • Rintsu

   Rikostaustaotteesta ei ole riemua jos ei ole jäänyt rikoksesta kiinni.
   Jos on ja on rangaistuksensa kärsinyt niin tikulla silmään sitä joka vanhoja muistaa.

  • Kappari

   Ote rikosrekisteristä tarvitaan jos työskennellään alaikäisten parissa, esim koulussa tai päiväkodissa.
   Jos lakaistaan katua koulun alueen ulkopuolella, sitä ei tarvita.
   Jos haravoidaan koulun pihaa mutta ei työskennellä alaikäisten kanssa niin käsittääkseni silloinkaan ei tarvita.

   • Rintsu

    Puhdas rikosrekisteriote kertoo vain sen, että et ole jäänyt vielä kiinni.

 17. Pertti Ikonen

  Olin aikoinani 1970-luvulla teleasentaja-harjoittelijana ja jo tuolloin työehtosopimuksista löytyi pykälät harjoittelijoiden palkoille. Harmi vaan että tuolloin alle 23 vuotiaalle ei kertynyt eläkettä työpalkastaan.

  Että kyllä nykyisistäkin työehtosopimuksista löytyy pykäliä vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien palkkaamiseksi normalia taulukkopalkkaa alemmilla palkoilla. Nyt vaan työnantajat eivät halua maksaa palkkaa olleenkaan vajaakuntoisille ja työmmän statuksella työhön tuleville.

 18. Kim holmström

  Kuka on sanonut että noita töitä tarvitsee tehdä… riittää kun tulee paikalle ja nojaa vaikka loppupäivän sitten lapioon… tyhmähän se on joka töitä ilmaiseksi tekee… mutta kyllä nyt sentään pitkäaikaistyöttömällä pitäisi sen verran aikaa olla viitsii perseensä nostaa sohvalta ja lähtee ulos ottamaan raitista ilmaa ja keskustelemaan ihmisten kanssa.

  • Saku Timonen

   Ja jos ei tee työtä, niin katsotaan kieltäytyneen työvoimapoliittisesta toimenpiteestä, ja seurauksena on karenssi.

   Mistä riittää teitä, jotka kuvittelette, että työttömät eivät saa persettään ylös sohvalta pakottamatta? Joka ikiseen asiaa käsitelevään juttuun teitä riittää.

  • Rintsu

   Miks mun pitäis lähteä nojailemaan lapioon vain saadakseni raitista ilmaa?

   Tarpeetonta tai näön vuoksi tekevinään olemista mä olen koettanut vältellä koko ikäni. Miksi tyhjän panttina seisominen tai turhan tekeminen nyt olisi jokin hyve?

  • Toni Neffling

   Vaikka 90% nykyaikaisesta ”työstä” todella onkin työn näyttelemistä, se ei tarkoita, että siihen tulee pakottaa. Voishan työttömille järjestää myös turhia palavereja, jossa jokainen tarkistaa omia viestejään sillä aikaa, kun yksi selittää edessä omiaan. Tästä ulkoilusta voisi maksaa vaikkapa 4000 euro kuussa. Lisäksi työttömät voisivat keskenään kisailla kenen kalenterissa on eniten näitä tilaisuuksia ja kenellä on parhaimman näköiset käyntikortit.

 19. Sirkka N.

  Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ehdottaa mahdollisuutta yhdistää neuvolapalveluihin pienten lasten äitien työllistymistä tukevia palveluita.

  Saarikko nosti asian esiin avatessaan Neuvolapäivät tiistaina 7.11. Helsingissä.

  Ministeri Saarikko: ”Osana neuvolapalveluita voisi esimerkiksi olla kartoitus 2-vuotiaiden lasten vanhempien työelämätilanteesta. Samalla kun keskusteltaisiin perhesuunnittelusta, voitaisiin keskustella myös muusta elämätilanteesta. Ja ehkä kehittää jopa työelämäpalveluita osaksi neuvoloiden työtä”, totesi Saarikko.
  Hallitus on työllistämis- ja aktivointikiimassa, aina vaan hullummaksi menee.

  • Rintsu

   Nykypoliitikot sais pitää näppinsä harvinaisen kaukana neuvolajärjestelmästä.

   Milloin mä olen ulkomaalaisille kollegoille kertonut semmoisista asioista kuin neuvolajärjestelmä, äitiysloma, äitiyspakkaus, lapsilisä tms niin kollegat on sanoneet mulle, että rajansa Rintsu liioittelullakin.

 20. Aktiivinen vm. -56

  Länsi-Uusimaan juttua on kommentoitu:

  ”Uutisen lopussa infokappaleesta unohtui vielä
  * Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata palkkatyötä.
  * Siihen ei saa ohjata täysin työkykyistä.
  * Sitä ei saa käyttää säästöjen saamiseksi.
  * Se ei saa vääristää kilpailua.

  Työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö ovat siis yhdessä arvioineet, etteivät nämä henkilöt työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, mutta voivat siis kuitenkin olla talvisin lumitöissä ja risusavotoissa?

  Eettisten sääntöjen Tiedotus- ja Valvontakeskus on tehnyt Lohjan kaupungista kantelun Aluehallintovirastoon, koska kaupunki käyttää vastoin lakia kuntouttavaa työtoimintaa korvaamaan palkkatyötä.”

 21. Anne Heikkinen

  Eihän tuossa sanottu että ihmisiä irtisanotaan. Siinähän sanotaan että kiinteistönhoitaja voi ehtiä tekemään muitakin töitä kuin näitä rutiinitöitä esim.lumenluontia.

  • Saku Timonen

   Ei palkkatyön korvaamiskielto edellytä irtisanomisia, vaan pelkästään palkkatyön korvaamista. Ja juuri sitä tässä tehdään.

  • Tuomas vimpatti

   Siksikö näitä töitä ei ole enää. Siitä muuten maksettiin ihan hyvin. Näköjään emtinen lumityöntekijä.

 22. Rintsu

  Se oli aikanaan Arvo Ylppö joka antoi kasvonsa ja itsensä neuvolajärjestelmän eteen.
  Se oli aikanaan Veikko Vennamo jonka tehtäväksi annettiin asuttaa evakot nimellään ja naamallaan.
  Molemmat sai sen jälkeen tehdä oikeestaan mitä tahansa koska on meriittiä mistä kuka tahansa saa olla kateellinen. Eikä sitä kukaan täysjärkinen ota pois.

  Oli myös talvi- ja jatkosota ja siellä mies joka keksi sanat ”Kollaa kestää”. Sai myöhemmin kuolla unohdettuna juoppona koska kansakunnan kaapin päällä on tilaa vain rajoitetulle määrälle.

  Elämme maassa jossa Olli Lindholmille annetaan iskelmä- finlandia ja sen jälkeen hän luulee osaavansa laulaa mut Reijo Taipaleella ei vieläkään ole taiteilijaeläkettä vaikka se olisi kuulunut hänelle jo viime vuosituhannella.

  Neuvottele siinä ny sitten.

 23. jeppistäjoo

  Itselleni on jäänyt mieleen jonkinlainen työttömille tarkoitettu kurssi Lohjalla, jossa yhtenä päivänä meidän piti olla lattialla ja esittää porsaita… Itse istuin lattialle mutta en tehnyt ainuttakaan eläimellistä elettä ja katsoin opettajasta pois päin.

  Lopetin kurssin kesken.

  On minulla Lohjasta hyviäkin muistoja, mutta olen sangen tyytyväinen siihen että Lohjan kunta ei kovin montaa veroeuroa minulta kerennyt saamaan.

  Muistan haaveilleeni Lohjalla asuessani paljon ulkomaille muuttamisesta – enhän minä voinut tietää että tässä lähellä pääkaupungissa minun olisi niin paljon parempi olla. Jälkeenpäin tietysti kovin huvittavaa se että pois muuttaminen kesti niin kauan.

  Lohjalaisia jos lukee niin toivon kaikkea hyvää teille! Lukeminen kannattaa aina!

 24. Jussi Kaarlonen

  Tässä on sekin pikku ongelma ettei kuntouttavaan osoitetun tai osallistuvan edes pitäisi olettaa olevan sinä fyysisessä kunnossa jossa tämä raskas ulkotyö edes olisi senkään puolesta mahdollista. En millään usko että käytössä olisi moottoroituja lumilinkoja koska ne maksaa eikä niitten käyttö senkään takia käy. Puhumattakaan siitä että sellainen voisi olla jopa työttömästä mukavaa. Lapioilla ja kolilla tuota tehdään. Se on kun on halpaa ja hauskaa kyykytystä;
  päättäjien mielipuuhaa siis.

 25. Työkokeiluissa ollut työtön

  Suomalaisessa yhteiskunnassa ollaan ottamassa käyttöön samanlaista kastijärjestelmää, kuin oli mm. natsi-Saksan keskitysleireillä. Siellä(kään) lakia ei enää noudatettu, vaan ihmisen asema leirin sisäisessä hierarkiassa määritteli myös hänen oikeutensa. Erilaisista hihamerkeistä siis pystyi heti näkemään, saiko toista vankia potkaista vai pitikö häntä kumartaa…ja kuinka syvään.

  Paras vankilahan onkin tunnetusti sellainen, jossa vangit hoitavat vartiointinsa itse.

 26. Jari Vaara

  Olisiko mahdollista saada jonnekin valmis valituksen tekstipohja, johon vain lisätään yksilöivät tiedot. Se herättäisi mielenkiintoa, kun oikeussiamiehelle saapuisi kymmeniä, jos ei satoja, valituksia. Työttömien järjestö voisi tiedottaa ainakin omalle jäsenistölleen.

  • Saku Timonen
   • Kuntouttavassa

    Onko eroa tekeekö aviin vai oikeusasiamiehelle?
    Olen tekemässä myös Helsingin kaupungista saman.

    • Saku Timonen

     Ei sillä ole merkitystä, Molempiin ei kuitenkaan kannata kannella, sillä vain toinen käsittelee asian. Ensisijainnen valvonta kuuluuu aville, mutta toisaalt EOA on isompi auktoriteetti.

 27. Hupu

  Niin ja se ainoa ahkera työtön on ”työttömiä auttavankin” näkemyksen mukaan palkatonta työtä tekevä eli hyväksikäytettävä ihminen: http://lvs.fi/2017/11/08/milta-tyottomyys-tuntuu/

  ”Jaana Uotila kertoo, että häntä kiukuttaa viime aikoina pinnalla ollut työttömien mollaaminen. Hän muistuttaa, että niin sanottuja ideologisesti työttömiä on työttömistä vain pieni murto-osa. Esimerkiksi Lempäälän–Vesilahden Työttömissä toimii tällä hetkellä eri tukimuodoin 56 työtöntä yhdistyksen kolmessa eri toimipisteessä.”

  Oman näkemykseni mukaan – Ellei näitä Jaana Uotiloita olisi, niin työttömille löytyisi palkkatöitä eikä työttömäksi jäävä saisi lainkaan sitä työllistymistä palkkatyöhön haittaavaa ”voidaan hyödyntää palkattomana työtekijänä” -leimaa. Leimaa, jonka voimistumisen myötä nämä ”työttömien auttajat” parantavat omaa taloudellista tilannettaan ja saavat elämälleen tyydytystä – itsensä ylentämisestä ja työttömien ihmisen alistamisesta ja nöyryyttämisestä.

  Mielestäni nämä ”työttömien auttajat” ovat oikeastaan pahimpia työttömien kyykyttäjiä, koska päättäjät kuuntelevat enemmän näiden työttömistä tuloja itselleen kahmivien mielipiteitä kuin itse työttömien mielipiteitä. Tokihan päättäjät itse tekevät valinnan kuuntelevatko työttömiä vain työttömyydestä taloudellisesti hyötyvien myyntipuheita.

 28. töytön

  Voi jumalauta mitä touhuu…

 29. JLa

  Sanoit tuossa aikaisemmin, että rikosasia tämä ei ole, jos oikein ymmärsin. Mutta tekeehän joku nämä (laittomat?) päätökset virkavastuulla? Onhan virkarikos vielä rikoslaissa?

  • Saku Timonen

   On, mutta virkarikos ei välttämättä täyty.

 30. Make

  Lohja Lohja😩!

  Pidettiin kommarien kauppalana vielä silloin kun siellä haisi sulfaattisellutehtaan paska.

  • Viki

   Onhan se Lohja edelleenkin vasemmiston hallussa SDP:n johdolla. Ja on todella hämmästyttävää, että tällaista tehdään vasemmiston johtamassa kaupungissa…

   • Saku Timonen

    Ei tietämättömyys kuntouttavan työtoiminnan luonteesta ole puoluekantaan sidottua, vaan laiskoja ottamaan asioista selvää on tasapuolisesti kaikissa puolueissa.

 31. Janne

  Kiitos vinkistä Sakari. Suoritin juuri asiasta kantelun oikeusasiamiehelle. Toivottavasti siitä tulee jotain seuraamuksiakin.

 32. Jarkko

  ”Ja kaikki voittavat, niinkö? Eivät voita kaikki. Kunta voittaa, samoin lumityöapua saavat kuntalaiset ja työtoiminnan palkatut ohjaajat. Työttömät eivät hyödy muuta kuin työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.”

  Eihän tässäkään Lohjan tapauksessa ole kyse mistään muusta kuin siitä, että kaikkien on oltava vahvemmassa asemassa olevien kanssa samaa mieltä siitä mikä on oikein ja totuus. Oikein koulukirja esimerkki siitä.

  Totuus on se, että köyhä saa luoda lunta vaikka sitten ruoka palkalla vaikka köyhyytensä takia juuri hänellä on kaikkein vähiten varaa tehdä palkatonta työtä. Kaikkein köyhimmällä kun on vähiten enää aikaa leikkiä tyhjän päällä tai loppuupi aika kokonaan kesken tienata yhtään mitään ikinä jos kaikki vähäkin aika kuluu leikkiessä työntekoa palkatta.

  Ne kenellä olisi miljoona omaisuutensa ansiosta leikkiä palkatonta työtä eivät varmasti mene tuonne lohjalle luomaan lunta loppu elämäkseen. 😀

 33. HTK

  Voisiko Uuninpankkopoika lakimiehenä valaista; miksi hänen selostamansa kuntouttavan työtoiminnan väärinkäyttämisestä päätöksiä tehneille virkamiehille ei ole minkäänlaisia rikosoikeudellisia seuraamuksia, vaikka ne ilmeisesti ovat vastoin Suomen Perustuslain108 §:ää (Lakia alemman asteisten säädösten soveltamisrajoitus) ja 118 §:ää ( Vastuu virkatoimista)?

  Onko syynä se, että ei ole juuri siihen lainkohtaan ole kirjoitettu rangaistusta lainrikkomisesta? Jos se on syynä, niin viranhaltijat voivat tietoisesti ja tahallaan rikkoa lakia koska mitään seurauksia noudattamatta jättämisestä ei ole. Sen sijaan sekä köyhien että työttömien lakien noudattamista valvotaan erittäin yksityiskohtaisesti ja mahdolliset vähäisetkin lainrikkomiset rangaistaan erittäin ankarasti, esimerkiksi pitkäaikaisin karenssein.

  Nykyisenä vanhuuseläkeläisenä muistuu mieleeni se kun silloiset esimieheni vaativat vain kahdenkeskisesti puhutellen minua, irtisanomisella uhaten, olemaan noudattamatta voimassaolevaa lakia. He vetosivat silloin minun olevan velvollinen noudattamaan, lain asemasta, vain työnantajani (kunnan) taloudellista etua. Suulliseen käskyyn minä vastasin, että vaadin käskyn saamista kirjallisesti allekirjoitettuna; sitä ei koskaan tullut. Jos olisin noudattanut esimiesteni suullista ja lainvastaista käskyä, niin minut mahdollisesti olisi voitu panna viralta. Esimieheni olisivat vain teettäneet ”likaiset” työnsä alaisellaan, ottamatta itse minkäänlaista vastuuta. Pikkuvirkamiehen kohtalona on vain toteuttaa ylempiensä laittomat käskyt.

  Mikä on sellaisen lain merkitys, jos sen tahallisesta ja tietoisesta noudattamatta jättämisestä ei ole päätöksentekijälle minkäänlaista rikosoikeudellista rangaistusta (varoitus, sakko, viraltapano, vankeus) eikä virkamiehen aiheuttaman vahingonkorvausvelvollisuuta? Eikö sellaiset lait ole käytännössä pelkkiä suosituksia?
  Eikö toimeenpanevan ja esittelevän virkamiehen tule tuntea tehtäviensä keskeiset lait?

  • Saku Timonen

   On mahdollista, että virkamiehet eivät edes tiedä rikkovansa lakia, vaan luulevat soveltavansa sitä oikein. Kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia on koko sen olemassaolon ajan sovellettu väärin, joten väärästä soveltamisesta on tulut vakiintunut tapa.

   • Aarnio

    Juuri tuosta syystä pitäisi löytää joku joka ensimmäisenä vaatisi palkkaa kuntouttavasta työtoiminnasta perusteena se, että koska samaa työtä tekee myös palkattu työntekijä niin työsuhde on vain naamioitu kuntouttavaksi työtoiminnaksi.
    Tästähän on olemassa EU:n tuomioistuimen ratkaisu Ranskasta vuodelta 2015.
    Siinä oikeus totesi, että työtoimintakeskuksen ”asiakas” eli työntekijä oli työsuhteessa ja näin ollen oikeutettu mm. palkalliseen lomaan.

 34. Sakari Timosen blogi johti kanteluun Lohjan kaupungista – Nykysuomi.com

  […] Sakari Timonen – Harvinaisen laitonta  ”Nykyisin alkaa olla ihan tavallista, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa vastoin lakia korvaamaan palkkatyötä ja säästääkseen maksuosuuttaan työmarkkinatuesta. Ihan tavallista se on ollut koko olemassaolonsa ajan, mutta nykyisin asialla suorastaan rehvastellaan. Röyhkeys kasvaa, koska valvovat viranomaiset sulkevat silmänsä.” Lue koko juttu yllä olevasta linkistä. […]

 35. Jorma Reijonen

  Lumihommat olisivat suoraa jatkoa Postin ruohonleikkuulle, jossa on asiakkaalle melko suolainen tuntihinta. Tässä mennään tavallaan Postin ja kiinteistöhuollon reviirille. Mitenköhän se yhdenvertaisuuden periaate, vai onko jo haudattu?

 36. Jorma Reijonen

  Iski silmään tämä ”bulkkityö”, mitä se on? Suomalainen työ on aina arvokasta ja siitä on maksettava asiallinen palkka. Kunnallispoliitikot voitaisiin yhtä lailla nimittää ”bulkkipoliitikoiksi” ja vaatia toimimaan ilman palkkaa aatepohjalta.

 37. Make

  Hyvä Saku, että olet tuonut tämän ”kuntouttavan työtoiminnan” ongelmat (köh laittomuuden) esille. Tätä kannattaa nyt pitääkin esillä, kun sen verran ikävästä asiasta näyttää olevan kysymys.

 38. Ulla Vehaluoto

  Siis kuka auttaa ja ketä autetaan? ”Työttömät voivat jatkossa auttaa aurauksesta ikäihmisten porttikongeihin tulevien lumikasojen poistamisessa.” Työttömät siis auttavat, mutta virallisen liturgian mukaan kun se on työtön jota autetaan! Työtöntä autetaan ja palvellaan, väitetään, kun käytännössä työtön pistetään auttamaan ja palvelemaan.

  Muita auttava ja palveleva työtön, joka siis virallisen liturgian mukaan on autettavana ja palveltavana, myös vapauttaa työllään muita. Jutun mukaan työttömät ”vapauttavat kaupungin omia resursseja muihin töihin” ja ”kiinteistönhoitajia voidaan vapauttaa bulkkityöstä”. Palkkatyöläinen siis vapautuu työstä, kun työtön työläinen eli palkaton työläinen pistetään tekemään palkkatyöläisen työt. Palkkatyöläisellä säilyy palkka ja työttömällä työt. Ehkä reilua?

  Historia on aina tuomitseva orjuutukset.

  ”Jo tulevana talvena minitalkkareita aiotaan hyödyntää apuna ikäihmisten lumitöissä ja keväällä haravoinneissa.” Hyödyntää eli käyttää hyödyksi. Tämä epäinhimillistävä kielenkäyttö on ihmisoikeuksien vastaista, no mitäpä orjuuttajat siitä piittaisivat!

  Työtä tekevät työttömät. Työtä tekevien työttömien tai töissä käyvien työttömien ei varsinaisesti sanota tekevän työtä, vaikka he miten haravoisivat ja lunta kolaisivat. He ”osallistuvat” tai ”ovat mukana”. Työttömät osallistuvat esimerkiksi ”piha-alueiden talvihoitoon eli lumien luontiin ja hiekoitukseen” ja he voivat olla mukana esimerkiksi ”piha-alueiden hoidossa” ja ”kiinteistöjen talvikunnossapidossa”. Työttömällä on siis oikeus osallistua työntekoon, mutta siihen ne työttömän oikeudet sitten loppuvatkin. Työttömällä säilyy aina työttömän status. Siitä tämä järjestelmä pitää kiinni. Orjuuttajat tarvitsevat niitä, jotka ovat orjuutettuina, kiusaaja tarvitsee kiusattavat ja syrjäyttäjä syrjäytetyt.

  Dehumanisoimalla työttömät hallitus ja virkavalta hyökkää suoraan ihmisten kimppuun, oman maan kansalaisia vastaan.

  Sikäli kun sosiaalitoimi osallistuu tällaiseen, se toimii täysin vastoin tarkoitustaan.

Kommentoi »

Comments are closed