Harvinaisen laitonta

Nykyisin alkaa olla ihan tavallista, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa vastoin lakia korvaamaan palkkatyötä ja säästääkseen maksuosuuttaan työmarkkinatuesta. Ihan tavallista se on ollut koko olemassaolonsa ajan, mutta nykyisin asialla suorastaan rehvastellaan. Röyhkeys kasvaa, koska valvovat viranomaiset sulkevat silmänsä.

Lohja on yksi lakia iloiten rikkovista kunnista. Tämä Länsi-Uusimaan juttu saattaa aueta vain tilaajille, mutta referoin sitä kuvien kanssa. Lohja siis laajentaa minitalkkarikokeilua ja laittaa työttömät tekemän lumitöitä ja pihasiivouksia.

lohja

 

lohja 1

Kunta siis myöntää avoimesti rikkovansa lakia “vapauttamalla kiinteistönhoitajia bulkkityöstä” eli korvaamalla kuntouttavalla työtoiminnalla palkkatyötä.

Kuntouttavasta työtoiminasta annetun lain 4 luvun 14 §:n 2 momentti sanoo, että kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä.

Siitä huolimatta Lohja toimii näin ja aikoo vielä laajentaa toimintaa:

lohja 3

Jostain kumman syystä työttömät nähdään joukkona, joka voidaan laittaa siivoamaan mitä tahansa ilman palkkaa.

lo

Kunta myöntää avoimesti rikkovansa lakia myös toisella tavalla eli käyttämällä palkatonta työvoimaa vain säästääkseen kunnan maksuosuutta työmarkkinatuesta eli ns. sakkomaksusta. Tämä säästäminen ei koskaan saa olla päätavoite, vaan se tulee sivutuotteena alentuneesti työkykyisille annetusta sosiaalipalvelusta.

Tässä laittomuudessa on onnistuttu hyvin.

lohja2

Ja kaikki voittavat, niinkö? Eivät voita kaikki. Kunta voittaa, samoin lumityöapua saavat kuntalaiset ja työtoiminnan palkatut ohjaajat. Työttömät eivät hyödy muuta kuin työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Tälle hyväksikäytölle ei ole näkyvissä loppua. Se tulee laajenemaan niin kauan kuin kunnissa ei osata lukea lakia ja valvonta ei toimi. Kuntouttava työtoiminta on lain mukaan sosiaalipalvelua niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimepiteisiin. Se on taatusti ainoa sosiaalipalvelu, johon pakotetaan taloudellisen sanktion uhalla ja jonka sisältönä on palkaton työvelvollisuus.

Kuntien mielestä työttömät ovat bulkkitavaraa, joka voi tehdä kaikki raskaimmat ja likaisimmat työt palkatta.

 

Kommentit (67)
 1. Jussi Parviainen
  8.11.2017, 16:19

  Mietin et kannattaskohan lähteä? Mitä tuo nyt jos kanki vähän “lipsahtelee”. Suattas olla ihan hauskookin välillä, ku sattus mukavia vahinkoja ja oikeestaa kun ei muuta juuri taitas sattuukaan. No sitä sitä kait suapi, mitä tilovaa!

 2. Ville Karhu
  8.11.2017, 16:20

  eikö tuosta voi tehdä rikosilmoitusta? vai pystyykö tuollaiseen toimintaan millään puuttumaan?

  1. Saku Timonen
   8.11.2017, 17:02

   Rikosasia tämä ei ole, mutta voi tehdä kantelun aluehallintovirastolle tai suoraan Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

   1. Ja mikä on lopputulema jos joku kantelun tekee? Niin kait se on se normaali. Mitään väärää ei ole tapahtunut. Toki jotain parempia ohjeistuksia asian tekemiseksi annetaan. Ja lopulta työt mitkä pitäisi oikeasti tehdä palkalla tehdään joka tapauksessa orjatyönä.

    Uskoisin, että näin käy. Hyvä puoli tässä on, että asia nostaa ainakin jossain raivoa, vihaa, katkeruutta jne. Sen purkautumisen “hyvistä puolista” tulevaisuudessa voidaan olla sitten montaa mieltä. Yhtä kaikki se purkautuminenkin on yksistään työttömien vika.

   2. Jos kyse on työttömistä, palkattomasta työstä ja TE-toimistoista, niin eduskunnan oikeusasiamies jättää laillisuusvalvonnan tekemättä ja tekee viranomaisen toimintaan myötäilevän vastineen kantelijalle, jossa suurin osa on kopiotekstiä jostain muualta ja joka päättyy hurskaaseen toiveeseen, että asiat korjaantuvat kun ohjeistusta tarkennetaan.
    Eli mikään ei muutu. Ohjeistus on jo riittävän tarkkaa, jotta lakia voidaan noudattaa johdonmukaisesti, vaan jos ei ole halua eikä sanktioita, niin laki on oikeastaan pelkkää kaunokirjallisuutta ja saunanuunin sytykettä. Työttömät eivät ole lain edessä yhdenvertaisia, viranomainen saa valikoida noudattamiaan lakeja ja tämä on apartheidiä.
    Jos taas valitat aluehallintoviranomaiselle, he kehottavat valittamaan joko eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille.

   3. Syrjäytetty Toiminnalla
    11.11.2017, 18:33

    Itse olen tehnyt kuntouttovasta työtoiminnasta valituksen…
    No emme käsittele asiaa oli vastaus…

Kommentointi suljettu.