Miksi se on laitonta?

Eilen totesin Lohjan kaupungin tavan järjestää kuntouttavaa työtoimintaa olevan harvinaisen laitonta. Katsotaan vielä tarkemmmin millä perusteilla se on laitonta.

Palkkatyön korvaamisen kielto tuli jo kerrottua. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kokonaisuudessaan lainkohta kuuluu näin:

Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kuntouttava työtoiminta ei saa aiheuttaa kunnan tai muun toiminnan toteuttajan palveluksessa olevien työntekijöiden irtisanomisia tai lomauttamisia, eikä heidän työolosuhteidensa tai etuuksiensa huonontumista.

Tätä ei lueta niin, että palkkatyön kielletystä korvaamisesta on kyse vain silloin, kun palkkatyössä olevia irtisanotaan tai lomautetaan. Ensimmäisen lauseen kielto on erillinen ja sellaisenaan voimassa, siitä kertoo lauseen perässä oleva piste. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata mitään palkkatyötä.

Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa ohjata täysin työkykyisiä. Toiminta on sosiaalipalvelua, ja se on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin palveluihin. Tämä sanotaan selkeästi sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 kaikille kunnille lähettämässä ohjekirjeessä. Työhön kykenevien aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista.

Aktivointisuunnitelman tekevät työtön, Te-toimisto ja kunta yhdessä. Kaikkien kolmen osapuolen on siis yhteisymmärryksessä todettava, että työtön ei kykene palkkatyöhön tai muihin palveluihin. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen palvelumuoto. Kuitenkin monet kunnat käyttävät sitä ensisijaisena saadakseen työttömän ilmaisen työpanoksen ja säästäkseen työmarkkinatuen kuntaosuutta eli ns. sakkomaksua.

Kuntouttavan työtoiminnan käyttäminen ensisijaisesti säästötarkoituksiin ei ole sallittua. Sitä ei kielletä suoraan tuossa ohjekirjeessä, mutta sieltä kielto on helposti johdettavissa. Ohjeessa korostetaan, että kyse on  on sosiaalihuoltolain mukaisesta sosiaalipalvelusta, johon sovelletaan sosiaalihuoltolain lisäksi mm. lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Sen mukaan sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus saada sosiaalihuollon toteuttajalta laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa. Laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa sitä, että palvelua tarjoaa sosiaalihuollon ammatillinen henkilöstö. Lakisääteinen sosiaalipalvelu ei ole tapa säästää kunnan menoja, vaan palvelua annetaan sitä oikeasti tarvitseville kustannuksista riippumatta.

Viimeinen laittomuus on kilpailun vääristämisen kiellon rikkominen. Tätä kieltoa ei ole kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa, mutta julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohdasta se löytyy:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Kuten huomaatte, niin tässä puhutaan vain työkokeilusta, mutta koska kyse on yleislaista, niin kielto kattaa myös muut työvoimapoliittiset toimenpiteet. Minitalkkaritoiminta vaarantaa alalla toimivien yritysten toimintaedellytykset, sillä kukaan ei voi kilpailla samat palvelut ilmaiseksi tarjoavan kunnan kanssa. Kunnalla ei ole edes oikeutta kilpailla avoimilla markkinoilla kuntana, vaan sitä varten sen on perustettava yritys. Yritys puolestaan ei saa järjestää kuntouttavaa työtoimintaa edes silloin, kun sen omistaa kunta.

Mistä sitten johtuu kuntien piittaamattomuus laista? Osin se johtuu siitä, että toimintaa ei valvota riittävästi. Hyvin suurelta osin se johtuu siitä, että kuntien päättäjät eivät tiedä mitään kuntouttavan työtoiminnan luonteesta. Heille se markkinoidaan työllistämisenä, vaikka kyse on sosiaalipalvelusta. Ennen kaikkea sitä markkinoidaan säästämisenä, ja se naula vetää aina. Se vaientaa sen pienen äänen, joka saattaa epäillä palkattoman työn teettämisen olevan väärin.

Suurin vika on lainsäädännössä itsessään. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on järjetön yhdistelmä työvoimapoliittisia toimenpiteitä ja sosiaalipalvelua. Käytäntö on osoittanut, että sosiaalipalvelu on sen soveltamisesta kadonnut kauan sitten, ja kyse on enää työvoimapolitiikasta. Sitäkin toteutetaan vastoin lakia eurot edellä pelkkien säästöjen saamiseksi.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Pitää osoittaa, että väärin on väärin ja laiton laitonta. Pitää tehdä kuten ETVK teki eilen. Hallinnollisen kantelun tekeminen ei ole tämän vaikeampaa, ja yllä olen kertonut tavat, joilla kunnat tavallisimmin rikkovat lakia.

100px-Section_sign.svg

Kommentit (50)
 1. Seppo Laitinen
  9.11.2017, 11:03

  Kiitos Saku, että jaksat “pauhata” todella tärkeästä asiasta. Tässä pitäisi löytää joku, joka ottaisi asian omakseen ja rupeaisi todella ajamaan väärin kohdeltujen ihmisten asioita. Itse olen ollut jo kohta 10 vuotta eläkkeellä, joten omat tiedot asioista ovat vanhentuneet ja ehkä motivaatiokaan ei ehkä ole kohdallaan.☺☺

  1. Kalle Jokinen
   9.11.2017, 12:09

   Netissä pauhaaminen mitään auta. Pitää tehdä kanteluita, valituksia, oikeusjuttuja…. kun noihin tulee päätöksiä niin tiedetään mikä on laillista ja mikä ei. Nythän kyseessä on Timosen mielipide (joskin erittäin hyvin perusteltu), tarvitaan lainvoimaisia päätöksiä – mieluusti uhkasakolla vahvistettuna.

   1. Ei ole mikään mielipide, vaan fakta.

    Ja kyllähän se “netissä pauhaaminen” nyt tietenkin auttaa. On tärkeää, että asioista pidetään meteliä jotta tieto asioista ja niitten tolasta leviää. Sen myötä voi sitten tietyt tahot alkaa heräillä ja toimimaan. Se on erittäin tärkeää, että asioista kirjoitetaan ja pidetään ääntä.

    1. Kalle Jokinen
     9.11.2017, 14:57

     Mikä vika kanteluissa on? Loppujen lopuksi ovat nopein keino eikä noissa ole vaarana poliittiset kompromissit…

     Toisaalta kaveri joka ei kykene työllistymään tuskin kykenee/viitsii tehdä kanteluitakaan.
     Pitäisikö jonkun asiaa hyvin tuntevan lakimiehen tehdä niitä? Kanteluista ei tosin makseta kuten netissä huutelusta…

     1. Ei mitään vikaa; enhän niin sanonutkaan. Sanoin vain, että on myös tärkeää pitää asioista meteliä, koska se lisää ihmisten tietoisuutta asioista ja näinollen lisää myös sitä todennäköisyyttä, että joku sitten ottaa asiakseen tehdä juurikin noita kanteluita. Ja tiedon levittäminen on myös jo itsessäänkin mielestäni tärkeää. Sillä on vaikutusta moniin asioihin ja eri tavoin. Usein positiivista.

     2. Sarjavalittaja
      14.11.2017, 11:07

      Hyvin vaikeaa on löytää asiamiestä hoitamaan työttömän (=vähävaraisen) asiaa, vaikka tietääkseni valtio maksaa kulut .

 2. Eikä se oleainoastaan laitonta, vaan myös moraalitonta, minusta ainakin. Käyttää hyväkseen ihmisiä, jotka eivät voi asialle mitään, uhataan kakikenmaailman sanktioilla.

  1. Itseäni lumen lapiointia enemmän (olen aina lapioinut oman pihani, sukulaisteni pihat tosin vapaaehtoisesti) sapettaa ajatus siitä, että joku joutuu tekemään työtä ilman lakko oikeutta, eläkekertymää, palkkaa, lomia, työterveyshuoltoa tai uralla etenemis mahdollisuuksia. Sääntöjen on oltava kaikille samat. Nämä oikeudet kaikille työtä tekeville tai sitten ei kenellekään.

   Lisäksi jos yhteiskunnassa on joku tarve lapioida vanhusten lumet oven pielistä miksi ne ketkä täällä omistavat kaiken ja saavat kaikki rahatkin eivät tee näitä töitä heillehän kaikki rahatkin menee? Miksi nimenomaan niiden ketkä eivät omista suomesta kiveäkään pitää nämäkin hommat tehdä ilman mitään oikeuksia? Tilanne on täysin makaaberi joku johtaja jossain voi ilmoittaa olevansa miljoonan euron vuosipalkan arvoinen samaan aikaan joku lapioi lumet hänen puolestaan ilman mitään palkkaa tai oikeuksia kun miljoonan euron arvoinen johtaja itse ei heilahdakkaan vaikka on olevinaan näin arvokas mies muihin verrattuna.

   1. Hyvin sanottu Jarkko! Samansuuntaisesti olen ajatellut myös jo kauan ja joskus ääneenkin sanonut.

    Kaikenmaailman johtajien sun muiden hyvässä asemassa olevien mielestä he ansaitsevat touhuistaan älyttömiä summia koska ovat omasta mielestään niin tärkeitä ja tekevät tärkeää työtä, mutta perinteisiä oikeita töitä tekevät, ketkä oikeasti toteuttavat tässä maailmassa kaiken, eivät ilmeisesti ansaitse enää sitäkään vähään mitä heille on perinteisesti maksettu. Minun mielestäni esim. siivooja, myyjä tai kuljetusalan autonkuljettaja on vähintään tuhat kertaa tärkeämpi kuin joku johtaja. Ilman heitä maailma ei pyörisi ollenkaan, sen sijaan ilman johtajia kyllä pyörisi varsin hyvin. Näiden johtajien hommat on marginaalisia verrattuna oikeiden töiden tekijöihin.

    1. Toi on mielestäni tarpeetonta herravihaa.
     Kyllä hyvä johtaja on palkkansa ansainnut siinä missä duunarikin.
     Milloin firmassa on hyvä johto niin firmassa tehdään järkeviä asioita eikä jahdata tuulenpesiä. Sit firma kannattaa ja pystyy maksamaan niit palkkoja duunareillekin.
     Lausumasi pätee vain huonoihin johtajiin.

     1. Ei se mitään herra vihaa ole jos ihmettelee sitä, että rikkain prosentti maapallon väestöstä omistaa puolet koko tästä maapallosta, mutta lyön pääni pantiksi, että ei tee puolia kaikista töistä mitä täällä tehdään vaan ne tekevät ihmiset, jotka eivät omista maapallosta kiveäkään.

      Raportti: Rikkain prosentti omistaa nyt yli puolet maailman varallisuudesta
      https://www.hs.fi/talous/art-2000002859905.html

      Vaikka on täysin oikeutettua kysellä miksi kenenkään joka ei omista tästä planeetasta palaakaan pitää luoda rikkaiden tiluksien lumia ja vielä ilman palkkaa tai muita oikeuksia jotka muut työstä saavat täällä?

     2. Yrjö perkko
      9.11.2017, 21:58

      Johtaja on osa kokonaisuutta, ei arvokkaampi tai arvottomampi kuin muutkaan osat, kaikilla on oma tehtävänsä. . Ilman johdettavia johtaja on turha, tekijä kyllä tekevät usein ilman johtajaakin koska joitakin juttuja nyt vaan on tehtävä ettei tulisi nälkä.

     3. Toni Neffling
      10.11.2017, 06:50

      Itseasiassa noi huippuosaamistarinat ovat jopa vahingollisempia kuin laiska työtön Osku tarina. Jos hyvä johtaja työllään todella ansainnut palkkansa voi tästä vetää johtopäätöksen, että myös köyhä on ansainnut asemansa – tässä piilee koko meritokratian ongelma. Ja positiivinen vaikuttaminen on jopa tehokkaampaa ja salakavalampaa kuin negatiiviset tarinat.

      Ahkera johtaja tarinat eivät vain ota huomioon niitä 999, jotka painavat samat tuntimäärät, mutta menestystä ei vain tullut. Miksi – koska kohtalo/sattuma/geenit/you name it osuus lopulta erottaa hyvän palkan ja huonon palkan toisistaan – ei huippuosaaminen. Ja itseäni toistaen – mitä ansaitsee kolme ruuvia tunnissa pussittava?

      Todistusaineistoksi voi vaikkapa aluksi heittää ns. Matteusilmiön eli niinkin itsestä riippumaton asia kuin syntymäajankohta saattaa erottaa huippulätkäpelaajan peräkylän pyllistyksen vaihtomiehestä. Me emme vaan tiedä riittävästi ihmisestä, jotta voisimme sanoa mitä kukin ansaitsee – siksi suuret tulot/tuloerot eivät ole puolusteltavissa.

     4. “Todistusaineistoksi voi vaikkapa aluksi heittää ns. Matteusilmiön eli niinkin itsestä riippumaton asia kuin syntymäajankohta saattaa erottaa huippulätkäpelaajan peräkylän pyllistyksen vaihtomiehestä. Me emme vaan tiedä riittävästi ihmisestä, jotta voisimme sanoa mitä kukin ansaitsee – siksi suuret tulot/tuloerot eivät ole puolusteltavissa.”

      Itsekin olen lukenut tutkimuksia, että huomattavasti suurempi osa huippu urheilijoista ja poliitikoista on syntynyt alkuvuonna, koska he ovat koulussa jopa lähes vuoden vanhempia kuin loppuvuonna syntyneet heille syntyy koko peruskoulun ajan keinotekoinen roolitus, joka parantaa asemia myöhemminkin elämässä oli asema sitten ansaittu tai ei.

      Vaikka on järjenvastaista ja keinotekoista, että hyviä poliitikkoja tai huippu-urheilijoita ei synny tasaisesti ympäri vuotta vaan ainoastaan keväällä. Loppuvuonna syntyneille syntyy usein syrjäänvetäytyjän rooli joka haittaa heitä myöhemminkin elämässään, joka on ihan looginen rooli jos pitää selvitä ympäristössä missä muut ovat vanhempia ja vahvempia kuin itse on. Riippumatta siitä mikä oikeasti on lahjakkuustaso mihinkin asiaan.

      Itsekin olen syntynyt joulukuussa ja viettänyt koko peruskouluni itseäni vuoden vanhempien lasten kanssa, joka varmasti on yksi syy siihen miksi olen rutiköyhä pitkäaikaistyötön. Elämääni on mahtunut myös muita itsestäni riippumattomia asioita kuten se, että tulin työelämään 90-luvun pahimpina lama vuosina eikä työura ikinä kunnolla edes alkanut. Sen lisäksi minulle nuorena suositeltiin (elektroniikkateollisuuden) alaa erinomaisena vaihtoehtona, jonka alan työpaikkoja siirrettiin kiinaan ja muihin halpamaihin satojatuhansia 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa.

      Jokainen voi miettiä miten paljon olen saanut itse vaikuttaa siihen, että käyn kouluni vuoden muita nuorempana, suomessa oli lama 90-luvulla, jolloin olisi pitänyt päästä töihin ja urat on tehty aloilla jotka ovat lopettaneet suomessa. Kuinka hyvin joku 14v osaa kyseenalaistaa aikusiten juttuja siitä miten joku elektroniikka teollisuus on mahtava ala, jonka varaan kannattaa rakentaa koko oma elämä ja tuhlata sen opiskeluun vuosia elämästään? (käytännössä hukkaan)

      Nyt sitten pitäisi taipua kaiken tämän jälkeen tekemään työtä palkatta. Vaikka ei ole eläkettä juuri kertynyt ja köyhyyloukku on paha. Pitäisi olla varaa tehdä ilman palkanmaksua ja eläkekertymää. Tehdä raskaita ja vaarallisia töitä.

      Jos olen jotain oppinut tästä maailmasta niin sen, että röyhkeyttä vastaan ei voi taistella kuin olemalla vielä röyhkeämpi. Nöyryydellä ei itsekkyyttä ja ääretöntä röyhkeyttä voi voittaa ikinä. Senhän takia romanitkin elävät miten elävät, koska ei joku pikkurikollinen kelpaa enää edes palkattomiin töihin kyykytettäväksi kun ei olekaan enää nöyrä ja pelkäävä. Vaikka tämä jotain risusavotta persuja kiukuttaakin kun helposti kiusattava uhri alkaakin taistella vastaan. Eikä oikeastaan ole mitään syytä miksi Kantasuomalaiset kyykytetyt eivät voisi tehdä samaa jos nöyryyttäminen vain pahenee kokoajan. Minä en ainakaan ala elämäni ehtoo puolta hyppimään kuin joku idootti koko tämän maapallon omistavien rikkaiden puolesta heiden keksimien ehtojen ja sääntöjen mukaan joita en ole itse keksinyt enkä edes koskaan lupautunut noudattamaan alunperinkään. Tämä järjestelmä vain nuorempana aivopesi minut kusettamalla luulemaan että nuo ovat minunkin etuni hyppiä kuin joku idootti rutiköyhänä palkattomassa työssä.

Kommentointi suljettu.