Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Miksi se on laitonta?

Eilen totesin Lohjan kaupungin tavan järjestää kuntouttavaa työtoimintaa olevan harvinaisen laitonta. Katsotaan vielä tarkemmmin millä perusteilla se on laitonta.

Palkkatyön korvaamisen kielto tuli jo kerrottua. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kokonaisuudessaan lainkohta kuuluu näin:

Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kuntouttava työtoiminta ei saa aiheuttaa kunnan tai muun toiminnan toteuttajan palveluksessa olevien työntekijöiden irtisanomisia tai lomauttamisia, eikä heidän työolosuhteidensa tai etuuksiensa huonontumista.

Tätä ei lueta niin, että palkkatyön kielletystä korvaamisesta on kyse vain silloin, kun palkkatyössä olevia irtisanotaan tai lomautetaan. Ensimmäisen lauseen kielto on erillinen ja sellaisenaan voimassa, siitä kertoo lauseen perässä oleva piste. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata mitään palkkatyötä.

Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa ohjata täysin työkykyisiä. Toiminta on sosiaalipalvelua, ja se on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin palveluihin. Tämä sanotaan selkeästi sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 kaikille kunnille lähettämässä ohjekirjeessä. Työhön kykenevien aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista.

Aktivointisuunnitelman tekevät työtön, Te-toimisto ja kunta yhdessä. Kaikkien kolmen osapuolen on siis yhteisymmärryksessä todettava, että työtön ei kykene palkkatyöhön tai muihin palveluihin. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen palvelumuoto. Kuitenkin monet kunnat käyttävät sitä ensisijaisena saadakseen työttömän ilmaisen työpanoksen ja säästäkseen työmarkkinatuen kuntaosuutta eli ns. sakkomaksua.

Kuntouttavan työtoiminnan käyttäminen ensisijaisesti säästötarkoituksiin ei ole sallittua. Sitä ei kielletä suoraan tuossa ohjekirjeessä, mutta sieltä kielto on helposti johdettavissa. Ohjeessa korostetaan, että kyse on  on sosiaalihuoltolain mukaisesta sosiaalipalvelusta, johon sovelletaan sosiaalihuoltolain lisäksi mm. lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Sen mukaan sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus saada sosiaalihuollon toteuttajalta laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa. Laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa sitä, että palvelua tarjoaa sosiaalihuollon ammatillinen henkilöstö. Lakisääteinen sosiaalipalvelu ei ole tapa säästää kunnan menoja, vaan palvelua annetaan sitä oikeasti tarvitseville kustannuksista riippumatta.

Viimeinen laittomuus on kilpailun vääristämisen kiellon rikkominen. Tätä kieltoa ei ole kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa, mutta julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohdasta se löytyy:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Kuten huomaatte, niin tässä puhutaan vain työkokeilusta, mutta koska kyse on yleislaista, niin kielto kattaa myös muut työvoimapoliittiset toimenpiteet. Minitalkkaritoiminta vaarantaa alalla toimivien yritysten toimintaedellytykset, sillä kukaan ei voi kilpailla samat palvelut ilmaiseksi tarjoavan kunnan kanssa. Kunnalla ei ole edes oikeutta kilpailla avoimilla markkinoilla kuntana, vaan sitä varten sen on perustettava yritys. Yritys puolestaan ei saa järjestää kuntouttavaa työtoimintaa edes silloin, kun sen omistaa kunta.

Mistä sitten johtuu kuntien piittaamattomuus laista? Osin se johtuu siitä, että toimintaa ei valvota riittävästi. Hyvin suurelta osin se johtuu siitä, että kuntien päättäjät eivät tiedä mitään kuntouttavan työtoiminnan luonteesta. Heille se markkinoidaan työllistämisenä, vaikka kyse on sosiaalipalvelusta. Ennen kaikkea sitä markkinoidaan säästämisenä, ja se naula vetää aina. Se vaientaa sen pienen äänen, joka saattaa epäillä palkattoman työn teettämisen olevan väärin.

Suurin vika on lainsäädännössä itsessään. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on järjetön yhdistelmä työvoimapoliittisia toimenpiteitä ja sosiaalipalvelua. Käytäntö on osoittanut, että sosiaalipalvelu on sen soveltamisesta kadonnut kauan sitten, ja kyse on enää työvoimapolitiikasta. Sitäkin toteutetaan vastoin lakia eurot edellä pelkkien säästöjen saamiseksi.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Pitää osoittaa, että väärin on väärin ja laiton laitonta. Pitää tehdä kuten ETVK teki eilen. Hallinnollisen kantelun tekeminen ei ole tämän vaikeampaa, ja yllä olen kertonut tavat, joilla kunnat tavallisimmin rikkovat lakia.

100px-Section_sign.svg

Kommentit (50)

 1. Seppo Laitinen

  Kiitos Saku, että jaksat ”pauhata” todella tärkeästä asiasta. Tässä pitäisi löytää joku, joka ottaisi asian omakseen ja rupeaisi todella ajamaan väärin kohdeltujen ihmisten asioita. Itse olen ollut jo kohta 10 vuotta eläkkeellä, joten omat tiedot asioista ovat vanhentuneet ja ehkä motivaatiokaan ei ehkä ole kohdallaan.☺☺

  • Kalle Jokinen

   Netissä pauhaaminen mitään auta. Pitää tehdä kanteluita, valituksia, oikeusjuttuja…. kun noihin tulee päätöksiä niin tiedetään mikä on laillista ja mikä ei. Nythän kyseessä on Timosen mielipide (joskin erittäin hyvin perusteltu), tarvitaan lainvoimaisia päätöksiä – mieluusti uhkasakolla vahvistettuna.

   • Epäilevä

    Ei ole mikään mielipide, vaan fakta.

    Ja kyllähän se ”netissä pauhaaminen” nyt tietenkin auttaa. On tärkeää, että asioista pidetään meteliä jotta tieto asioista ja niitten tolasta leviää. Sen myötä voi sitten tietyt tahot alkaa heräillä ja toimimaan. Se on erittäin tärkeää, että asioista kirjoitetaan ja pidetään ääntä.

    • Kalle Jokinen

     Mikä vika kanteluissa on? Loppujen lopuksi ovat nopein keino eikä noissa ole vaarana poliittiset kompromissit…

     Toisaalta kaveri joka ei kykene työllistymään tuskin kykenee/viitsii tehdä kanteluitakaan.
     Pitäisikö jonkun asiaa hyvin tuntevan lakimiehen tehdä niitä? Kanteluista ei tosin makseta kuten netissä huutelusta…

     • Epäilevä

      Ei mitään vikaa; enhän niin sanonutkaan. Sanoin vain, että on myös tärkeää pitää asioista meteliä, koska se lisää ihmisten tietoisuutta asioista ja näinollen lisää myös sitä todennäköisyyttä, että joku sitten ottaa asiakseen tehdä juurikin noita kanteluita. Ja tiedon levittäminen on myös jo itsessäänkin mielestäni tärkeää. Sillä on vaikutusta moniin asioihin ja eri tavoin. Usein positiivista.

     • Sarjavalittaja

      Hyvin vaikeaa on löytää asiamiestä hoitamaan työttömän (=vähävaraisen) asiaa, vaikka tietääkseni valtio maksaa kulut .

 2. Tarja

  Eikä se oleainoastaan laitonta, vaan myös moraalitonta, minusta ainakin. Käyttää hyväkseen ihmisiä, jotka eivät voi asialle mitään, uhataan kakikenmaailman sanktioilla.

  • Jarkko

   Itseäni lumen lapiointia enemmän (olen aina lapioinut oman pihani, sukulaisteni pihat tosin vapaaehtoisesti) sapettaa ajatus siitä, että joku joutuu tekemään työtä ilman lakko oikeutta, eläkekertymää, palkkaa, lomia, työterveyshuoltoa tai uralla etenemis mahdollisuuksia. Sääntöjen on oltava kaikille samat. Nämä oikeudet kaikille työtä tekeville tai sitten ei kenellekään.

   Lisäksi jos yhteiskunnassa on joku tarve lapioida vanhusten lumet oven pielistä miksi ne ketkä täällä omistavat kaiken ja saavat kaikki rahatkin eivät tee näitä töitä heillehän kaikki rahatkin menee? Miksi nimenomaan niiden ketkä eivät omista suomesta kiveäkään pitää nämäkin hommat tehdä ilman mitään oikeuksia? Tilanne on täysin makaaberi joku johtaja jossain voi ilmoittaa olevansa miljoonan euron vuosipalkan arvoinen samaan aikaan joku lapioi lumet hänen puolestaan ilman mitään palkkaa tai oikeuksia kun miljoonan euron arvoinen johtaja itse ei heilahdakkaan vaikka on olevinaan näin arvokas mies muihin verrattuna.

   • Epäilevä

    Hyvin sanottu Jarkko! Samansuuntaisesti olen ajatellut myös jo kauan ja joskus ääneenkin sanonut.

    Kaikenmaailman johtajien sun muiden hyvässä asemassa olevien mielestä he ansaitsevat touhuistaan älyttömiä summia koska ovat omasta mielestään niin tärkeitä ja tekevät tärkeää työtä, mutta perinteisiä oikeita töitä tekevät, ketkä oikeasti toteuttavat tässä maailmassa kaiken, eivät ilmeisesti ansaitse enää sitäkään vähään mitä heille on perinteisesti maksettu. Minun mielestäni esim. siivooja, myyjä tai kuljetusalan autonkuljettaja on vähintään tuhat kertaa tärkeämpi kuin joku johtaja. Ilman heitä maailma ei pyörisi ollenkaan, sen sijaan ilman johtajia kyllä pyörisi varsin hyvin. Näiden johtajien hommat on marginaalisia verrattuna oikeiden töiden tekijöihin.

    • Rintsu

     Toi on mielestäni tarpeetonta herravihaa.
     Kyllä hyvä johtaja on palkkansa ansainnut siinä missä duunarikin.
     Milloin firmassa on hyvä johto niin firmassa tehdään järkeviä asioita eikä jahdata tuulenpesiä. Sit firma kannattaa ja pystyy maksamaan niit palkkoja duunareillekin.
     Lausumasi pätee vain huonoihin johtajiin.

     • Jarkko

      Ei se mitään herra vihaa ole jos ihmettelee sitä, että rikkain prosentti maapallon väestöstä omistaa puolet koko tästä maapallosta, mutta lyön pääni pantiksi, että ei tee puolia kaikista töistä mitä täällä tehdään vaan ne tekevät ihmiset, jotka eivät omista maapallosta kiveäkään.

      Raportti: Rikkain prosentti omistaa nyt yli puolet maailman varallisuudesta
      https://www.hs.fi/talous/art-2000002859905.html

      Vaikka on täysin oikeutettua kysellä miksi kenenkään joka ei omista tästä planeetasta palaakaan pitää luoda rikkaiden tiluksien lumia ja vielä ilman palkkaa tai muita oikeuksia jotka muut työstä saavat täällä?

     • Yrjö perkko

      Johtaja on osa kokonaisuutta, ei arvokkaampi tai arvottomampi kuin muutkaan osat, kaikilla on oma tehtävänsä. . Ilman johdettavia johtaja on turha, tekijä kyllä tekevät usein ilman johtajaakin koska joitakin juttuja nyt vaan on tehtävä ettei tulisi nälkä.

     • Toni Neffling

      Itseasiassa noi huippuosaamistarinat ovat jopa vahingollisempia kuin laiska työtön Osku tarina. Jos hyvä johtaja työllään todella ansainnut palkkansa voi tästä vetää johtopäätöksen, että myös köyhä on ansainnut asemansa – tässä piilee koko meritokratian ongelma. Ja positiivinen vaikuttaminen on jopa tehokkaampaa ja salakavalampaa kuin negatiiviset tarinat.

      Ahkera johtaja tarinat eivät vain ota huomioon niitä 999, jotka painavat samat tuntimäärät, mutta menestystä ei vain tullut. Miksi – koska kohtalo/sattuma/geenit/you name it osuus lopulta erottaa hyvän palkan ja huonon palkan toisistaan – ei huippuosaaminen. Ja itseäni toistaen – mitä ansaitsee kolme ruuvia tunnissa pussittava?

      Todistusaineistoksi voi vaikkapa aluksi heittää ns. Matteusilmiön eli niinkin itsestä riippumaton asia kuin syntymäajankohta saattaa erottaa huippulätkäpelaajan peräkylän pyllistyksen vaihtomiehestä. Me emme vaan tiedä riittävästi ihmisestä, jotta voisimme sanoa mitä kukin ansaitsee – siksi suuret tulot/tuloerot eivät ole puolusteltavissa.

     • Jarkko

      ”Todistusaineistoksi voi vaikkapa aluksi heittää ns. Matteusilmiön eli niinkin itsestä riippumaton asia kuin syntymäajankohta saattaa erottaa huippulätkäpelaajan peräkylän pyllistyksen vaihtomiehestä. Me emme vaan tiedä riittävästi ihmisestä, jotta voisimme sanoa mitä kukin ansaitsee – siksi suuret tulot/tuloerot eivät ole puolusteltavissa.”

      Itsekin olen lukenut tutkimuksia, että huomattavasti suurempi osa huippu urheilijoista ja poliitikoista on syntynyt alkuvuonna, koska he ovat koulussa jopa lähes vuoden vanhempia kuin loppuvuonna syntyneet heille syntyy koko peruskoulun ajan keinotekoinen roolitus, joka parantaa asemia myöhemminkin elämässä oli asema sitten ansaittu tai ei.

      Vaikka on järjenvastaista ja keinotekoista, että hyviä poliitikkoja tai huippu-urheilijoita ei synny tasaisesti ympäri vuotta vaan ainoastaan keväällä. Loppuvuonna syntyneille syntyy usein syrjäänvetäytyjän rooli joka haittaa heitä myöhemminkin elämässään, joka on ihan looginen rooli jos pitää selvitä ympäristössä missä muut ovat vanhempia ja vahvempia kuin itse on. Riippumatta siitä mikä oikeasti on lahjakkuustaso mihinkin asiaan.

      Itsekin olen syntynyt joulukuussa ja viettänyt koko peruskouluni itseäni vuoden vanhempien lasten kanssa, joka varmasti on yksi syy siihen miksi olen rutiköyhä pitkäaikaistyötön. Elämääni on mahtunut myös muita itsestäni riippumattomia asioita kuten se, että tulin työelämään 90-luvun pahimpina lama vuosina eikä työura ikinä kunnolla edes alkanut. Sen lisäksi minulle nuorena suositeltiin (elektroniikkateollisuuden) alaa erinomaisena vaihtoehtona, jonka alan työpaikkoja siirrettiin kiinaan ja muihin halpamaihin satojatuhansia 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa.

      Jokainen voi miettiä miten paljon olen saanut itse vaikuttaa siihen, että käyn kouluni vuoden muita nuorempana, suomessa oli lama 90-luvulla, jolloin olisi pitänyt päästä töihin ja urat on tehty aloilla jotka ovat lopettaneet suomessa. Kuinka hyvin joku 14v osaa kyseenalaistaa aikusiten juttuja siitä miten joku elektroniikka teollisuus on mahtava ala, jonka varaan kannattaa rakentaa koko oma elämä ja tuhlata sen opiskeluun vuosia elämästään? (käytännössä hukkaan)

      Nyt sitten pitäisi taipua kaiken tämän jälkeen tekemään työtä palkatta. Vaikka ei ole eläkettä juuri kertynyt ja köyhyyloukku on paha. Pitäisi olla varaa tehdä ilman palkanmaksua ja eläkekertymää. Tehdä raskaita ja vaarallisia töitä.

      Jos olen jotain oppinut tästä maailmasta niin sen, että röyhkeyttä vastaan ei voi taistella kuin olemalla vielä röyhkeämpi. Nöyryydellä ei itsekkyyttä ja ääretöntä röyhkeyttä voi voittaa ikinä. Senhän takia romanitkin elävät miten elävät, koska ei joku pikkurikollinen kelpaa enää edes palkattomiin töihin kyykytettäväksi kun ei olekaan enää nöyrä ja pelkäävä. Vaikka tämä jotain risusavotta persuja kiukuttaakin kun helposti kiusattava uhri alkaakin taistella vastaan. Eikä oikeastaan ole mitään syytä miksi Kantasuomalaiset kyykytetyt eivät voisi tehdä samaa jos nöyryyttäminen vain pahenee kokoajan. Minä en ainakaan ala elämäni ehtoo puolta hyppimään kuin joku idootti koko tämän maapallon omistavien rikkaiden puolesta heiden keksimien ehtojen ja sääntöjen mukaan joita en ole itse keksinyt enkä edes koskaan lupautunut noudattamaan alunperinkään. Tämä järjestelmä vain nuorempana aivopesi minut kusettamalla luulemaan että nuo ovat minunkin etuni hyppiä kuin joku idootti rutiköyhänä palkattomassa työssä.

 3. Topi

  Olen mietiskellyt vähän tätä asiaa ja olisiko mahdollista laatia joku asiakirja, että kuntouttavaan töihin voi mennä kerran mutta sen jälkeen on alettava tarjoamaan palkkatyötä? TE-sinetti asiakirjaan ja siihen vielä vastaavan henkilön allekirjoitus sekä päiväys. Jokaisten työttömän puhelimiin asennetaan puhenauhoitus ja se pitää tapahtua keskustelun aikana, että tulee vielä lisätodisteita, jos siellä ei suostuta ja uhkaillaan?

  Vai pitäisikö tehdä kantelu, niin pysähtyisikö karenssilla uhkailu siihen paikkaan, kunnes oikeusasiamies antaa asiasta päätöksen?

  Täytyyhän olla jokin keino, millä voidaan pysäyttää tämä ääliömäinen nykymeno? Valtion kirstu ei kasva yhtään suuremmaksi näillä ilmaisduunareilla.

  • Epäilevä

   Ei voi mennä kertaakaan jos ei ole sellaisen tarpeessa. Normaalille työttömälle ihmiselle ei kuulu kuntouttava, tai mikään muukaan työtoiminta millään tavalla. Ainoastaan palkkatyö, tai mahdollinen lyhytaikainen työkokeilu-/harjoittelujakso ja senkin pitää olla asianmukaisesti toteutettu, eikä vain ilmaista työvoimaa yrityksille. Muuten samaa mieltä kirjoituksesi kanssa.

   • Jyrki

    Omasta mielestä kuntouttavaan työtoimintaan kuuluu oikean palkan maksaminen. Koska työn tekemisen lisäksi pitää päästä maistamaan oikean palkan saamista se jos mikä motivoi ja saa näkemään asioita positiivisessä valossa.

    Palkka maksetaan vaikka osa-aikaisesta työstä, kuten varmaan tulee kyseeseen kunnoltaan rajoittuneeseen työttömään. Ja työ mitä tehdään räätälöidään työttömän ja TE-toimiston jne. Kanssa sellaiseksi, että työtön pystyy sitä tekemään ja siihen on mielenkiintoakin, osaamista ja se ammattitaitokin. Se voi olla myös sitä talkkarointia jos kuntoutettava tuntee, että se sopisi hänelle hienosti. Eli työ ottaa huomioon rajoitteet mitä ikinä ovatkaan. Ja kas näin työttömälle avautuu monia ovia. Voi vaikka opiskella, eläke kertyy jne jne.

    Miksei näin tehdä?

    • Epäilevä

     Niin siis koko hommahan on täysin väärin ajateltu ja toteutettu. Koko kuntouttavaa työtoimintaahaan ei pitäisi olla edes olemassa sellaisena kuin se on edes alunperin laissa määritelty ja suunniteltu. Se pitäisi järjestää niin, että jos kuntoutuksen tarpeessa oleva (siis oikean kuntoutuksen tarpeessa) haluaa ja suostuu, niin hänet palkattaisiin esim. määräaikaisella, tai toistaiseksi voimassaolevalla työsopimuksella kunnalle töihin siksi aikaa kunnes on kuntoutunut. Sen jälkeen jos on tarvetta kunnalla tekijälle ja tekijä haluaa, niin normaali palkkaus vain jatkaen työtä. Muussa tapauksessa paluu normaaliksi työttömäksi työnhakijaksi yrittäen työllistyä normaaleille työmarkkinoille. Selkeä homma ja reilu peli.

    • työtöntyötön

     Ennenhän oli palkkatuki, työllistämistuki ynnä muita sellaisia ja rahan sai palkkana. Nykyisin ehtoja on kiristetty ja vaaditaan pitempiä työttömyysjaksoja. Myös osatyökykyiset saivat palkkaa näissä töissä. Tuskinpa oli sen kalliimpi systeemi kuin nykyinen jossa tehdään kulukorvauksella töitä.

 4. timo harju

  Sai tätä odottaa. Onkohan tämä ensimmäinen kantelu koko maassa? Tosi mielenkiintoista saada valvojaviranomaisen päätös asiassa. Sakun esittämien pykälien valossa asian pitäisi olla selvä.

  Meille on kuitenkin pesiytynyt ylin hallinto, joka ei piittaa laeista ja on sen eri tavoin selvästi ilmaissutkin. Joku hallintarekisteri tai tehokas katuminen uudelleen uitettuna verolakiesitykseen ovat poikkeus. Silloin hallitus on vireä ja moneen kertaan tyrmätyt lait nousevat tuhkasta kuin Fenix-lintu.

  Meillä on myös vaikean työttömyyden synnyttämä uuskieli. Ideologisesti työtön, elämäntapatyötön, valetyötön, TYÖTOIMINTA (mitä helvettiä se sitten tarkoittaneekin) jne. Tällä kielellä media moukaroi tajuntaamme päivittäin ja jäljet se tuntuu jo jättäneen. ”Sana tuntuu hauraalta aseelta, mutta sillä voidaan hakata ihminen pökerryksiin” luonnehti propagandaa Pentti Haanpää aikoinaan-

  Ainakin em. asiat tekevät tämän hallintokantelun mielenkiintoiseksi. Toteutuuko laki vai Sipilän puljun valta? ”Oikeus ei voi toimia valtaa vastaan. Muu on fraasia ja narrinpuhetta.” totesi Gunnar Myrdal kauan sitten.

  Jääkäämme odottamaan.

  • Kuntoutuvavalittaja

   Katselin oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin ratkaisuja, ei löytynyt yhtään kuntouttavasta työtoiminnasta.

   • Sarjavalittaja

    Löytyykö siitä Vantaan pesulaprojektia koskevasta kantelusta AVI:in mitään juttua/dokumenttia mistään?

 5. Bo Jansson

  Kiitos taas tästä selvennyksestä ja siitä että jaksat vääntää rautalangasta meille asiat.

 6. Jyrki

  Itse odotan ETVK tekemän kantelun lopputulosta mielenkiinnolla koska tuleekaan. Voi mennä varman pieni ikuisuus? Toivottavasti Saku tekee asiasta jälleen kerran ainakin lyhyen hienon yhteenvedon miten homman kanssa kävi.

  Olen kumminkin erittäin kyyninen asian suhteen itse. Ja uskon että Lohja käynnistää minitalkkaroinin keinolla millä hyvänsä lopulta ja laajentaakin sitä rajusti. Ja se tullaan toteuttamaan orjatyöllä 9e/pvä orjilla joka tapauksessa. Palkkaa ei edes osa-aikaisena tulla maksamaan kellekään orjalle. Tosin eihän ne silloin olisi edes työn ääreen ”autettavia” orjia vaan palkansaajia asiaan kuuluvilla eduilla. En tiedä miten tämä tapahtuu, mutta kyllä uskon, että keinot keksivät.

  Ja vaikka kyseinen kantelu työttömien orjien kohdalla johonkin positiiviseen johtaa. Niin se johtaa vain Lohjalla. Ei muualla suomessa, jossa tuollaista minitalkkarointia tuotetaan 9e/pvä orjilla erilaisin keinoin. Vaikka sitten jonkun asteisen ”hyväntekeväisyys” tahon avulla. Eli työpajat, aatteelliset yhdistykset jne. Jotka ottaneet sydämen asiakseen työttömien ”auttamisen”. Jos ei muun niin orjatyön pariin. Jossa toki asiakkaat maksaa talkkaroinnista tuntihintaa, jonka 9e/pvä tulevaisuudessa 0e/pvä orjat tekee ilman sitä oikeaa palkkaa.

  Ja jotkut saa ne rahat välistä ei ne varmasti jää ilman sopivaa osoitetta. Osoite ei ole kumminkaan 9e/pvä orjien tilit.

  Joten arvostan kyllä paljon ETVK tekemää kantelua. Nimittäin aivan oikeasti aika harva työtön uskaltaa tehdä moisen kantelun, koska sen jälkeen on varmasti leimattu työtön. Näin ainakin omalla kohdalla ajattelen. Ja elämä saattaa hankaloitua. Vaikka toki eihän niin käy täydellisessä maailmassa. Jossa ei muuten olisi sitä orjatyötäkään.

  • Jyrki

   Unohtui kyllä sanoa vielä loppuun, että myös ilman Sakun tekemää arvokasta yhteenvetoa Lohjasta. ETVK tuskin olisi pystynyt kantelua tekemään yhtä nopeasti ilman tuota hyvää Sakun yhteenvetoa. Eli tämä väärinkäytöksien torjuminen lopulta varmaan yhteistyötä. Tosiaan eihän tässä hommassa enää kukaan yksin taida pärjätä. Joten kiitos kuuluu myös Sakulle.

 7. Epäilevä

  Hyvää työtä Saku! Ilman sinua mikä tilanne olisikaan ja mihin se vielä menisikään? Ihmetyttää vain, että miten tällaista voi tapahtua ns. oikeus- ja sivistysvaltiossa ja tarvitaan joku yksittäinen ”kansalaisaktivisti” taistelemaan sen puolesta, että edes normaalit itsestäänselvät ihmisoikeudet toteutuisivat ja maan omia lakeja noudatettaisiin. Tosin vielähän tämäkin asia on kesken, mutta ainakin tämä mahdollistaa asioiden tietoon tulemisen yleisesti ja sen että epäkohtiin aletaan kiinnittämään huomiota ja mahdollisesti puuttua. Luodun järjestelmänhän pitäisi automaattisesti toimia oikein ja valvoa, että lakeja ja sääntöjä noudatetaan. Muuten koko yhteiskunnalta ja laeilta putoaa täysin pohja pois ja samalla myös oikeutus.

 8. Saavutettu etu – ikuinen vastikkeeton tuki

  Joku on todennut että veronmaksajien pitkäaikaistyöttomille määräämättömäksi ajaksi maksama vastikkeeton tuki (kuntien osuus 50 % tai 70 % työttömyyden kestosta riippuen) on saavutettu etu, eikä sitä voi muuttaa!

  • Saku Timonen

   Sitä sanotaan työttömyyskorvaukseksi, ja sen tarkoituksena on pitää työtön hengissä siihen asti, että palkkatyötä löytyy. Se ei ole palkkaa, Veikko hyvä.

   Mitä muuten on se valtion kunnille maksama 10.09 euroa, jonka kunta saa jokaisesta kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvasta/päivä? Onko se sitten kuntien saavuttama etu, jonka ne ilomielin pitävät ja laittavat työttömän 9 euron päivätöihin? Senkin yhdeksäneuroisen maksaa valtio.

  • Jarkko

   Juu ja ev. lut. kirkon piispat joita on suomessa kymmenkunta jokainen ottaa joka kuukausi verorahoista 11 000€ eikä ole rahasta koskaan pulaa. Työpaikkakin on useimmiten elinikäinen. Siihen päälle tulee vielä mukavat eläkekertymät, työterveys ja muut edut. Joita ilman köyhät täällä jäävät.

   Jos joku pitkäaikaistyötön nuori tarvitsee rahaa ruokaan ja lääkkeisiin muutaman satasen kuussa voi voi kun on kokoajan rahat loppu. Lisä kyykytyksenä saapi se pitkäaikaistyötön nuori vielä maksaa poliklinikka maksun jokaisesta lääkärikäynnistäkin samalla kun se 11 000€ kuussa tienaava piispa käy työterveydessä ilmaiseksi hoidattamassa itseään. Eikä ole rahasta pulaa kun työnantaja maksaa verorahoilla senkin.

 9. Rintsu

  Tässä maassa on se pahasti päin persusta, että hallituksen tahto on työttömien pompottaminen. Yksittäinen työkkärivirkailija ei pysty tekemään järkeviä ratkaisuja koska semmoista ei lasketa hänelle työksi eikä tulokseksi.

  Niinpä keskustelu jota ei ole koskaan käyty kuuluu seuraavasti:
  – jos osaisin venäjää niin työllistymismahdollisuuteni paranisivat olellisesti
  – okei, seuraavan vuoden hoidat työttömyyttäsi menemällä kansanopiston venäjänkurssille, toimitat sit vaan opintopistetilanteen tänne aina kun saat yhden jakson päätökseen niin meidän kummankaan ei tartte vuoteen tehdä mitään hölmöä

  • työtöntyötön

   Itseasiassa kansalaisopistossa opiskelu/opiskelu ylipäätänsä poistettiin osallistavan sosiaaliturvan muodoista. Vielä viime vuoden uutisoinneissa se oli mukana mutta viimeisimmässä ei. Perusteluna taisi olla jotain sen suuntaista että pelkästään työttömälle itselleen hyötyä olevat asiat ovat kiellettyjä mutta jos joku muu taho niistä hyötyy niin sitten asia on kunnossa. Varmasti kiellettyjä osallistumisen muotoja ovat myöskin hygieniapassin ja erilaisten työturvallisuus- ja muiden korttejen suorittaminen. Siinäpä sitä on osallistumista kerrakseen.

  • Servitus

   Lähellä itärajaa asuvana olen jo pitkään ihmetellyt tuota Rintsun esille ottamaa asiaa. Olen ollut työhaastattelussa, jossa työnantaja kyseli venäjän kielitaitoa. Kun sitten jouduin myöntämään, etten osaa venäjää, niin työnantaja huokaisten totesi, että sitä ei osaa kukaan. Aivan satavarmasti venäjän osaaminen parantaisi työllistymismahdollisuuksia täällä päin Suomea.

   • töytön

    Eihän työtön saa itseään kehittää, saattaa mokoma vielä työllistyä palkkatöihin. Benin sanoin ”Ei mun verorahoilla” 🙂 Eiköhän tuleva osallistava turpaanveto varmista aika pitkälti mihin saa osallistua, hippaleikkeihin ja oikeisiin mahdollisimman vittumaisiin ja raskaisiin töihin (ilman palkkaa).

   • Rintsu

    Ongelmahan on siinä, että jos työttömänä alat opiskella mitä tahansa mistä voisi olla hyötyä, niin lakkaat olemasta työtön ja muutut opiskelijaksi.
    Ikävää vaan, että jos olet joskus opiskellut jotain niin opintotukiviikkosi ovat täynnä. Et ole työtön vaikka oletkin, opiskelija et enää voi olla ja jos sinulla on rahaa opiskella niin et tarvitse toimeentulotukeakaan.
    Joten ole hyvä ja lähde tälle puunhalauskurssille tai kurssille jossa opettelet kirjoittamaan oman nimesi.

 10. Sampsa Rantanen

  Hienoa, että Saku jaksaa tuoda näitä asioita esille. Mitä enemmän näistä puhutaan avoimesti, sitä suurempi todennäköisyys on saada asioihin jotain muutosta.

  Tässä taas yksi asia, jossa istuva hallitus on möhlinyt oikein kunnolla. Se niistä norminpurkutalkoista. ( Ai niin, ne taisivatkin koskea vain hyväosaisia)

 11. Pertti Ikonen

  Minäkin arvostan Sakun työtä kuntouttavan työtoiminnan järkiperäistämisessä ja lakien tulkinnoista selkokielelle mutta pahat aavistukset nousevat pintaan, että lainlaatijat nyt tietävät, mitä lakeja tulee muuttaa, jotta sama meno jatkuisi kuin nytkin kuntouttavassa työtoiminnassa on. Tuosta huolimatta nyt elämme mielenkiintoisia aikoja kantelun suhteen. Vi ska se.

 12. Kirsi

  Mietityttää näissä talkkarihommissa (ja miksei toki muissakin hommissa), että jos sitä hommaa selvästi olisi ja varsinkin niissä tapauksissa kun palveluista laskutetaan maksavilta asiakkailta ihan käypää hintaa, että eikö tommosen minitalkkarihomman tilalle voisi lanseerata jotain miniyrittäjähommaa, jolloin ne työttömät jotka tekee noita hommia saisi ihan oikean palkan tosta työstä. Eihän silloin tietty pääsis nämä tietyt tahot hyötymään työttömistä, ja kaikki muut syyt miksi se nyt ei vaan kävis, mutta tuli vaan mieleen.

  • Rintsu

   Kyllä ihan oikeesti on olemassa vara-aviomiespalveluita ja minitalkkaripalveluita mutta ei niillä ny enää ole toimintamahdollisuuksia ainakaan Lohjalla.

   • Kirsi

    Joo, tiedän toki että on, lähinnä siis ajattelin että sen sijaan että työttömät laitetaan tekemään näitä hommia kuntouttavana työtoimintana, niitä olisi mahdollisuus tehdä ”miniyrittäjänä” ja saada oikeaa palkkaa. Toki kunnan hommien tekemisestä ei kukaan halua maksaa kun ilmaisiakin kerran on…

    Kuuntelin tuossa yhtä podcastia jossa eräs ”tulevaisuustutkija” oli sitä mieltä että tulevaisuudessa kaikki hankalat ja likaiset hommat voidaan tehdä koneellisesti ja ihmiset voivat tehdä mielekkäämpiä hommia. Kyynikko minussa mietti heti että onko mikään konekaan halvempi kuin 9€ / päivä työtön, jota voidaan kyykyttää loputtomiin.

 13. Servitus

  Lukekaahan tämä:
  ”MULLE, MULLE – JA SOSIAALILUUKULLE” PALKKATYÖKÖYHYYDEN TALOUDELLISET KUSTANNUKSET VERONMAKSAJILLE
  https://www.pam.fi/media/1.-materiaalipankki-tiedostot-nakyvat-julkisessa-materiaalipankissa/tilastot-ja-tutkimukset/tanner_selvitys_palkkatyokoyhyyden-kustannuksista_2017.pdf

  ”Taloudelliseen pakkoon vetoavaa diskurssia vahvistetaan julkisessa keskustelussa hyvin näkyvästi myös vetoamalla ”yhteisiin” taloustalkoisiin tai yritysten yleiseen palkanmaksukyvyttömyyteen, mikä milloin estää palkkaamisen ja milloin kohtuullisen kokoisen palkan maksamisen. Tämän selvityksen tulokset antavat kuitenkin vahvaa näyttöä siitä, ettei elämiseen riittämättömän palkan maksamisessa, perustuipa se sitten suoraan matalaan palkkaan tai esimerkiksi vastentahtoisen osa-aikatyön teettämiseen, ole tosiasiallisesti kyse taloudellisesta välttämättömyydestä, vaan ennemminkin liikevoiton jakamisen oikeudenmukaisuudesta – tai oikeammin sen puutteesta.”

  • Jarkko

   Jossain keskusteluohjelmassa joskus esitettiin jollekin kokoomuspoliitikolle tilastot siitä miten yritykset ovat kaksinkertaistaneet keskimääräisen liikevoittoprosentinsa siitä mitä se oli 80-luvulla 2000-luvulla sijoitetulle pääomalle kymmenestä prosentista kahteenkymmeneen prosenttiin vuodessa. Yritykset tekevät yhteensä voittoa joka vuosi 30 miljardia. Puolet siitä on 15 miljardia. Jolla voitaisiin palkata kaikki työttömät töihin 3000€ kuukausipalkalla. Yritykset tekisivät edelleen voittoa saman kun 80-luvulla.

   Kokoomus poliitikon ainoa kommentti asiaan oli ”mutta kun kun ne ovat jonkun toisen rahoja”. Sen jälkeen pyöri pitkään mielessä että eroan puolustusvoimien reservistä ja laitan perusteeksi mutta kun tämä on jonkun toisen omistama maa. Itse kun olen jo vuosia ollut ulosotossa vaarattomaksi todettu niin en omista puuta kiveä tai tiiltäkään täällä. Sitten pitäisi vielä olla varaa tehdä palkatonta työtä muiden maan ja muiden rahojen eteen. Eräs ystäväni työnjohto alikersantti erosi reservistä tuon kommentin jälkeen tosin se ei Ollut ainoa syy vain viimeinen niitti.

   • Rintsu

    Niin no. Mä olen panssarintorjuntakessu.
    Ei mulla o koskaan juolahtanut mieleenikään irtisanoutua reservistä
    En mä sitä kiveä puolusta joka on seissyt tossa jo ennen jääkautta ja varmasti on paikallaan kun hautakiveni on kaatunut.
    Mutta maa on täynnä ystäviä, vaimoja, poikia, tyttäriä jotka elävät kanssani tätä päivää ja jotka totisesti ovat puolustamisen arvoisia.

    Ei sitä muutama huono hallitus muuta miksikään.
    Luuletko, että se tuhannen vuoden päästä kiinnostaa sitä kiveä?

 14. Tony

  Uteliaisuuskysymys. Esimerkiksi armeijassa saa kieltäytyä laittomasta määräyksestä, samoin työpaikalla esimiehen määräyksiä ei tarvitse totella jos esimies vaatii laittomuuksia. Tyyliin valehdellaan verottajalle, pimitetään rahaa…

  Millainen mahdollisuus ns. työtoimintaan osallistujalla on kieltäytyä ”passiivisesti” lainvastaisesta ohjeista. ”Tulin paikan päälle, tulkintani mukaan tässä korvataan palkkatyötä, joten kieltäydyn tekemästä asiaa x.”

  Varmaankin sanktio olisi työttömyyskorvauksen supistaminen. Mutta noin niin kuin filosofisesti sekin voisi olla kiinnostavaa, koska silloin riitä tukien alentamisesta olisi riitaa laittomasta määräyksestä ja velvollisuudesta noudattaa sitä. Eli kyse ei olisi osallistumisesta, vaan mihin on valmis osallistumaan.

  • Jarkko

   ”Millainen mahdollisuus ns. työtoimintaan osallistujalla on kieltäytyä ”passiivisesti” lainvastaisesta ohjeista. ”Tulin paikan päälle, tulkintani mukaan tässä korvataan palkkatyötä, joten kieltäydyn tekemästä asiaa x.””

   Huono koska suomessa kaikkien tukien maksu keskeytetään siksi ajaksi kunnes asia on selvitetty pahimmillaan noiden valitusten selvittämisessä voi mennä, joka puolitoistavuotta. Valittaja joutuu myös laatimaan asiasta kirjalliset valitukset tai muuten asialle ei tapahdu yhtään mitään. Toimintaa pyörittävät eivät yleensä ota asiaan kantaa juuta eikä jaata vaan vetäytyvät erilaisten lautakuntien taakse jonne voi valittaa toiminnasta kirjallisesti. Jos osaa lakipykälät ja osaa laatia kirjallisen valituksen.

   Tosin italialainen lakko toimii aina sitä tekevä ei automaattisesti kieltäydy mistään, mutta toimii hyvin hitaasti, tekee vain ne asiat mitkä erikseen käsketään eikä mitään muuta ja nekin hitaasti. Noudattaa pilkun tarkasti jokaista sääntöä jos sillä voi hidastaa töitä. Vaatii mahdollisimman paljon perehdytystä jokaiseen työhön. Koskaan ei kannata sanoa kieltäytyvänsä mistään vaan aina väittää kiven kovaan suostuneensa kaikkeen määrättyyn, mutta silti tehdä kaikki hitaasti päin pyllyä. Italilaisella lakolla voi hankaloittaa kyykyttäjän elämää niin paljon, että homma menee hiljaisella sopimuksella sellaiseksi kahvitteluksi ja keskustelu kerhoksi jossa mitään ei tarvitse tehdä kunhan tulee paikalle.

 15. Asko Liimatainen

  Juukakin rikkoo tätä lakia aika räikeästi. Omavaltaisesti heitellään työttömiä milloin mihinkin. Juualla on myös tämä minitalkkari toiminta käytössä, kulkee nimellä piippukoulu. Lumitöitä, haravointia, hiekottamista, tavaroiden roudaamista jne.

  • Saku Timonen

   Valitettavasti olet oikeassa. Tähän on kiinnitetty huomiota ja kiinnitetään jatkossakin. Kuntouttavaan työtoimintaan on ohjattava vain ne, joille se lain mukaan on tarkoitettu. Osa on saatu jo palkkatuettuun työhön, osa eläkkeelle, mutta vielä on paljon korjattavaa.

   • AMK

    Miksi työkyvyttömiä pidetään työttömyyslistoilla?Minä itse kuulun kevaan,ja kas kummaa työkyvytön lääkärintodistuksen mukaan työkyvytön, pystyt vielä johonkin…mutta mutta entinen kansanedustaja tai ministeri heille satelee seteleitä,ei puhettakaan työstä jota nälkäpalkalla ruokajonossa tekisi.ihmeellisiä ovat lait?Varallisuuden mukaan mennään siivooja vastaan huonosti kansanedustajan työtä hoitanut immeinen,kumpiko on tärkeämpi???

   • Asko Liimatainen

    En ole edes varmaan missään muualla törmännyt niin omavaltaiseen ja laittomaan puuhaan kuin Juuassa. En ole varma mutta liene tuo piippukoulun toiminta jo melkein kymmenisen vuotta ollut toiminnassa. Itsekin niihin hommiin olen joutunut, ja kyllä minä mielelläni todellakin ottaisin sen palkan siitä duunista kuin kulukorvauksen. Mietin joskus että voisinko lakata tekemästä niitä hommia sen takia että se on laitonta ja valittaa te-toimistoon tai jonnekin mutta itsehän siinä saisi vain takkiinsa.

 16. AikaMies

  Viranomaiselle toimitettu vaatimus, jotta se menisi käsittelyyn, on tietysti laadittava kirjallisena (muutenhan se hukkuu). Kannatta käyttää selvää käsialaa – muotoseikat eivät kuitenkaan ole pääasia eivätkä syy jsiirtä asiaa ”aika hoitaa” -mappiin. Mikäli ”viranomainen” ei asiaa ymmärrä, niin hänhän hallintalain mukaan kysyy selvennyksiä ja jopa opastaa…

  Meinaan kuitenkin, jotta näin teoriassa. Asiaa selvästi edesauttaa kun pyytää diarionumeron, siis sen merkinnän vastaanottajan saapuneesta postista jolla ”lähetystä” voi seurata. Päätökset tuntuvat jopa nopeutuvan, kun aikaansaa virkamiesten kahvipöytään keskustelunaiheeksi ”taas se Korhonen kysyi sitä valitustaan”.
  Ketään yllyttämättä myönnän tässä olevan ns häirinnän mahdollisuuden – olen ymmärtänyt joidenkin jopa (sopivan lääkityksen puuttuessa?) liiaksi asti tehtailevan valituksia, pyyntöjä, esityksiä jne, mutta sehän on jo toinen juttu.

  Silloin joskus edesmennyt postivirkailija-äitini totesi, ettei ehkä hänen virkamiehenä päättämänsä postimaksu edellytä pyynnöstäkään annettavaksi kirjallista päätöstä. No ei toki – postitaksan löi asianosaisen tutkailtavaksi – siinähän sitä oli päätöstä.

 17. Asko Liimatainen

  En ole edes varmaan missään muualla törmännyt niin omavaltaiseen ja laittomaan puuhaan kuin Juuassa. En ole varma mutta liene tuo piippukoulun toiminta jo melkein kymmenisen vuotta ollut toiminnassa. Itsekin niihin hommiin olen joutunut, ja kyllä minä mielelläni todellakin ottaisin sen palkan siitä duunista kuin kulukorvauksen. Mietin joskus että voisinko lakata tekemästä niitä hommia sen takia että se on laitonta ja valittaa te-toimistoon tai jonnekin mutta itsehän siinä saisi vain takkiinsa.

Kommentoi »

Comments are closed