Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ei naurata

-Pena sen keksi viime metreillä, veti ässän hihasta ja sanoi…

Tämä Kummelin pääministeri Jermun vilpitön tollous nauratti, ja naurattaa vieläkin. Sen sijaan ei naurata se, että politiikan todellisuus on ylittänyt jo Kummelinkin. Edes Kummelissa ei keksitty piilottaa Penaa medialta auton takakonttiin, mutta nykyisen hallituksemme poliitikot keksivät. Ei riitä että keksivät, vaan asian tultua julki he nolostumisen sijaan kerjäävät yleisöltä aplodeja esityksestään.

Tiedätte jo mistä on kysymys, mutta kerrataan lyhyesti. Kyse on siis siitä, millaista yhteydenpitoa oli perussuomalaisista sittemmin eronneiden kansanedustajien ja muiden hallituspuolueiden välillä ennen eduskuntaryhmän virallista hajoamista. On käynyt ilmi, että Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen vieraili pääministeri Juha Sipilän luona puoluekokouksen aikana, puheenjohtavaalia seuraavana päivänä.

Tarkemmin ottaen on kyse siitä, tiesikö pääministeri perussuomalaisten tulevasta hajoamisesta. Hän itse väittää, että ei tiennyt. Saattaa olla, että ei tiennytkään. Hänen toimintansa on koko ajan näyttänyt siltä, että hän ei oikein tiedä mitä ympärillä tapahtuu ja mistä itse on päättämässä. Valtiosihteerin piiloutuminen peräkonttiin pistää kuitenkin epäilemään, että jollain oli jotain salattavaa.

Mutta paskaa se ketään kiinnostaa, tuntuu pääministerimme ajattelevan Jermun tavoin. Eilen eduskunnan kyselytunnilla hän laski asiasta leikkiä ja sanoi valtiosihteerin poistuneen palaverista ihan omin jaloin. Valtiosihteeri Virtanen puolestaan päätti jatkaa vitsiä julkaisemalla Facebookissa kuvan, jossa hän könöttää auton peräkontissa.

samuli virtanen

Kuva: Facebook/Samuli Virtanen

Ei pojat, nythän te olette erehtyneet, ei politiikkaa näin tehdä, sanoisi Tuntemattoman kapteeni Kaarna. Hallituksen kriisiviestintä on joko kakaroiden käsissä tai sitten meidän päättäjämme ovat oikeasti tällä tasolla.

Heidän pitäisi päättää vastuullisesti isoista asioista, kuten sotesta ja maakuntamallista. Ja viime kädessä juuri siitä on kysymyskin. Jos hallitus ei pysy kasassa, niin ne molemmat kaatuvat hallituksen mukana. Kokoomus ei saa haluamaansa valinnanvapautta eikä keskusta maakuntahallintoa. Sinisiltä menevät ministerinpaikat. Isoilta terveysjäteiltä menevät miljardit sivu suun eivätkä maakuntien vaikuttajat saa poliittisia virkanimityksiä ja luottamustoimia.

Ei kuitenkaan liene tarkoitus, että poliitikot rupeavat naurattamaan kansaa, sillä kansahan sen lystin joutuu itse maksamaan. Mutta ehkä päättäjille jää myös hyvä siivu.

EDIT 11.11.2017 klo 8.30: Juttua päivitetty. Virtanen vieraili pääministerin luona puheenjohtajavaalia seuraavana päivänä.

Kommentit (23)

 1. Kimmo Paaso

  Mikään, ei siis MIKÄÄN, yllätä tai ihmetytä minua enää tässä narrien maassa. Arvasin kyllä, kun kuulin tuosta kyydityksestä, että suuri johtajamme ja hänen opetuslapsensa eivät tunnusta mitään. Mutta että kansa noin yleisellä tasollamyös vaikuttaa vähät välittävän tällaisesta touhusta, se saa minut sanattomaksi. No, ainakin melkein. Pitää muuttaa pois. On tunnustettava että turhaan sitä päätä hakkaa suomen kitukasvuisen petäjän runkoon.

 2. Jyrki

  Ehkä pääministerimme ei kertonut siinäkään aivan kaikkea oleellista tietoa. Kun sanoi tämän sanoi:


  Eilen eduskunnan kyselytunnilla hän laski asiasta leikkiä ja sanoi valtiosihteerin poistuneen palaverista ihan omin jaloin.

  Aivan varmaan poistuikin omin jaloin. Mutta oliko poistumista ennen puhetta siitä, että sen poistumisen voisi yrittää tehdä huomiota herättämättä? Ja siitä sitten valtiosihteeri saanut loistoajatuksensa siinä autolle kävellessä? Jos joku tätä kysyisi ja saataisi aivan oikeasti rehellinen vastaus. Niin itse olisin hiukan tyytyväisempi.

  Mutta kyllä se on ihan sama miten asiat meni. Hallituksen uskottavuus omissa silmissä siellä mittarin miinuspuolella. En tiedä saadaanko tulevaisuudessa vieläkin huonompi hallitus? Nyt on jo niin huono minun mielestä. Että Kummelit voisi yrittää tehdä vielä mielikuvituksellisempia sketsejä hallituksen toimista. Mutta riittäisikö heidänkään mielikuvitus niin pitkälle?

 3. Merja Nurmi

  Siis palaveri joka tapauksessa pidettiin, poistuipa Virtanen sieltä omin jaloin, takakontissa tai vaikka potkulaudalla.

  • Kari Miettinen

   Nyt meillä on Veltto Virtasen lisäksi Kontti Virtanen!

 4. töytön

  Toinen ei muista mitään ja toinen kännissä ja läpällä? Piti eilen vähä ihmetellen seurata eduskunnan (kansanedustajien?) touhua, on siellä vaan niin mukavaa ja hauskaa istua. Benillä sentään oli vihainen ilme ku kyseltiin veroparatiiseista.

 5. Sauli

  Virtaselle varmaan kerrottiin, että takakontissa matkustamisesta maksetaan kilometrikorvaukset tuplana. Samaan aikaan muualla eräs nimeltä mainitsematon kokoomuksen kansanedustaja nostaa kilometrikorvauksia siivoojan viikkopalkan verran, siitä että vie kersansa päivähoitoon.

  Kun mediaa seuraa syntyy edustajistamme sangen inhorealistinen kuva. Samaan aikaan kun edustaja A nostaa kohtuuttomia kilometrikorvauksia, edustaja B vie niitä pois työttömiltä, jotka niitä tarvitsisivat kipeämmin kuin hyvätuloinen kansanedustaja. Jos näiden uutisten tarkoitus on vakuuttaa minut siitä, että edustuslaitoksen tarkoitus on ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja olla kasvattamatta tuloeroja, niin pieleenpä meni.

 6. AriannaK

  Persu peräkontissa juonittelu vie jälleen huomion siitä mitä oikeasti tapahtuu:
  – Työttömien aseman heikentäminen
  – Asumistuen pienentäminen
  – Lääkkeiden 50€ ”väliaikaisen” omavastuun jatkaminen
  – Sotebisnes ja maakohtaisen kirjanpidon puuttuminen
  – Orjatyöbisness
  – Asumisoikeuslain muutos
  – Verokieroilun salliminen
  – Ei enää tarvitse leikata, mutta leikataan sittenkin
  – jne.
  Näin on juoniteltu joka kerta, kun tehdään kansalaisten oikeuksia rikkovia päätöksiä: mm. ”annan asuntoni pakolaisille”, ”media vainoaa minua” ”lennän itse kokouksiin”, yle -kohu…
  Ovelaa juonittelua. Nykyään kun ei voi mestata tai salamurhata toisinajattelijoita ja vastustajia, siis herätetään KOHU, ettei kukaan huomaa mitä tapahtuu. Näin kipeät päätökset tehdään hiljaisissa vesissä.

  • Jyrki

   Niin olet varmasti hyvin oikeassa. Itsekin täytyy myöntää, että menen eduskunnan ja hallituksen luomiin sirkustemppuihin mukaan mitä esittävät tasaiseen tahtiin. Ja samalla tulee unohdettua karut totuudet, joita jo kerroitkin.

 7. Markku Kemppainen

  Miksi tästä puhutaan? Siksi, ettei puhuttaisi oikeista asioista.

 8. Mauri Pulkkinen

  Aihetodisteet viittaavat vahvasti siihen, että alustava kupletin juoni oli jo tiedossa hyvissä ajoin. Savuavaa asetta ei lähiaikoina ole odotettavissa, mutta joku sisäpiiriläinen kertoo asiasta muistelmiensa myynnin edistämiseksi joskus tulevaisuudessa. Voihan asian verrata vaikka aiesopimukseen ja vasta sopimuksen varmistuttua esittää, että silloin vasta on syntynyt tieto sopimuksen sisällöstä.

  Richard Nixonista on otettu oppia. Hän nauhoitti kaiken mahdollisen valtakaudellaan, mutta jäi kiinni poistetuista pätkistä. Nyt ei dokumentoida mitään ellei sitten poliisi/Supo satu seuraamaan jostain syystä ministerien ja heidän avustajiensa viestintää.

  Jos hallituskriisi olisi ollut todellinen, ei Sipiläkään olisi lähtenyt keräämään lentotunteja. Pääministerille järjestyy nopeampi kyyti suoraan Kultarannan pihalle vaikka armeijan helikopterilla. Oman lennon järjestelyt ja valmistelut vievät aikaa enemmän kuin varsinainen lento Helsingistä Turkuun.

  Huono omatunto ja syyllisyys pakottavat piiloutumaan auton konttiin, vaikka harvassa nykyään on autot, joissa ei ole tummennettuja takalaseja, joiden takapenkillä istujia on mahdoton tunnistaa ulkoapäin. Joillakin on taas siunauksena synnintunnustus ja vapauttaminen taakan painosta vieläpä niin, että voi jatkaa kevyellä mielellä.

  Politiikassa emme ole tottuneet sellaiseen. Useimmat meistä odottavat rehtiä läpinäkyvyyttä ja virheiden tunnustamista. Se on kestävin tapa julkisessa toiminnassa. Kansalla on yllättävän hyvä kyky antaa anteeksi tahattomat virheet, mutta toisaalta kansa pudottaa tehtävistä ne, joihin ei arviossa katsota voivan luottaa jatkossa.

  Kansalla ja kansalaisilla ei nyt ole ollut mahdollisuutta ottaa kantaa tapahtumiin tai ilmaista luottamustaan hallituspohjan pitävyyteen ja kannatukseen. Kehitysmaissa sellaista esiintyy poliittiseen kulttuuriin kuuluvana, mutta täytyykö meidän ottaa mallia huonoista esimerkeistä ja käytännöistä?

 9. Eine Paananen

  Toivottavasti Tiina saa pestinsä pitää.Hänelle varmaan on tullut lunta tupaan.Tää todella alkaa muistuttaa jotain sketsi ohjelmaa.Ainakin minä olen huvittunut.Nämä pellehermannit leikkii valtakunnan katolla meitä huijaten.

 10. Harri

  Kaatuuko tämä nykyinen hallitus enää vain aseilla?

 11. Markus.

  Onko muuten terveyspalveluiden yksityistämisen seuraava askel lopettaa verorahoin kustannettu terveydenhuolto kokonaan, ja siirtää se vakuutusfirmojen tehtäväksi? Jos ei vakuutusta ole halukas ostamaan, ei hoitoa heru? Tai luultavasti sairasvakuutus määrätään lailla pakolliseksi. Tämä ei tähän kirjoitukseen liittynyt kyllä millään tapaa…

 12. Margareta Blåfield

  Eikö kyseessä sentään ollut farmariauto?

 13. Rintsu

  Siis onko kuvassa tosiaankin valtiosihteeri?

  Edellisen kerran kun olen nähnyt kuvan valtiomiehestä auton takakontissa niin kyseessä oli Aldo Moro eikä hän ollut siellä vapaaehtoisesti.

  Tommoisia kuvia julkaisee kännissä ja läpällä lähinnä polttariporukat, mutta valtiosihteeriltä pitäis voida odottaa valtiomiemäistä käytöstä. Ei o Raimo Sailasta kuljetettu auton takakontissa ja vaikka oliskin niin ei hän siitä kännissä ja läpällä kuvaa julkaisisi.

  Harvoin tulee ikävä Kekkosta mutta nyt tulee. Hän ei olis valtiomiestasolla moista pelleilyä katsonut hetkeäkään.

 14. Jari Kähkönen

  Sinänsä erikoinen takapaksijuttu, että miksi vaivautua kun kerran vallan hallien sisäänkäyntejä ei maassamme mediallisesti päivystetä muutoin kuin ennaltatiedetyssä uutisenodotuksessa. Niinikään reitissä, vehikkelissä, ajotavassa ja järjestelyissä kyllä löytyy jahka oikeasti tarve olisi. On jo huudettu, mutta toistettakoon kysymys, että mistä olennaisesta emme puhu koska puhumme tästä epäolennaisuudesta? Tiatteritiede ei ollut koskaan vahvuusalueeni, mutta minusta kokonaisuus on jo ilveilyn puolella, sillä farssi olisi ollut vähintäänkin tekijöidensä hauskana esittämä. Ehkäpä yleisöäkin olisi silloin naurattanut. Tjah. Oma viiden sentin kuparilanttini langetkoon siis tällä erää persujen puolueen hajotussalaliitolle. Päämääränä olkoon hallituksen toimintakyky, sinipoikien ja -piikojen nousukiito, halla-aholaisuuden marginalisointi tai vaikka kaikki yhtä aikaa. Enemmällä en pelaa enkä varmaksi sano, sillä olen oppinut että pelleistä kannattaa pysyä etäällä, koskei taiteenlajin tähden ikinä ole varmuutta kuka oikeastaan nauraa ja kenelle.

 15. Kimmo Rossinen

  Ehdotan kansalaisaloitetta:

  Uusi tiedustelulainsäädäntö voimaan nopeutetulla aikataululla, tarvittaessa vaikka perustuslain vastaisesti.

  Kokonaisvaltainen ja metadatan syvimpiin syövereihin oikeuttava urkinta, jonka pääasiallinen kohde ovat ministeri-, kansanedustaja- ja virkamieskunta sekä heidän avustuskaartinsa.

  Vahtivan toimielimen nimeksi vaikkapa VAKO – VAllan vahtiKOira. Tai VAVAKO…

  Löytyisiköhän aloitteelle edes miljoona allekirjoittajaa? Tulisi vähän vipinää puntteihin, uskoisin.

 16. Pirjo Oravuo

  Edeskunnan kyselytunnilla pääministeri Sipilä vastasi Li Anderssonin kysymykseen auton takakontissa istuneesta Virtasesta. Hänen oli pakko vastata, kun sitä kysyttiin. Ja kyllä, kyllä todellakin kysymys oli huvittava, suorastaan naurettava. Näytti huvittavan myös Andersonin vieressä istunutta puoluetoveria. Mutta lainaanpa nyt bloginpitäjän sanoja koskien Kärnän toimintaa Diarran facebook sivujen kuvakaappauksessa. Luulisi edustajilla ja oppositiolla eritoten olevan monin verroin tärkeämpiäkin asioita kyseltävänä. Jos Sipilä huvitti, niin sdp ja vasemmistoliitto saattoivat itsensä naurunalaisiksi.

  • töytön

   Aika huonoa komediaa oli koko farssi. Oispa voinu paremmi tuonki ajan käyttää, mutta tulipaha katottuu. Jotenki on itellä arvostus laskenu tuolla eduskunnassa pönöttäjiin iha tuonne ykkösestä nollaan.

  • timo harju

   Mitä todella huvittavaa näet perustellussa epäilyssä, että pääministeri valehtelee eduskunnalle?

   Vastaa, ja perustele vastauksesi.

 17. Rintsu

  Kompromissisydrooma.
  Jos tie pitää aurata niin normaalisti neuvoteltaisiin kustannustenjaosta ja päädyttäisiin jonkinmoiseen kompromissiin.
  Nykyään kompromissi on se, että sinun poikasi pääsee minun firmaani töihin ja minun vaimoni saa vip-kortin sinun kampaamoosi. Tie jää auraamatta mutta se onkin sitten työttömien vika.

 18. Paula

  Taitaa Sipilä olla niitä miehiä, jotka kirkkain silmin sanovat puhuvansa totta, koska eivät suoraan valehtele. Kun sanoo, ettei tiennyt, ei sano, että uskoi vahvasti persujen jakautumiseen. Asiahan ei ole ollenkaan sama, hih 🙂 Voi, voi näin keski-ikäisenä naisena tunnistan tämän ” miesrodun” hyvin, kokemusta on tästä ihmistyypistä. Ja nyt sitten pistetään huumoriksi kaikki, muka fiksu veto tämäkin.

  • Rintsu

   Mä en viranhaltijana koskaan voinut sanoa ”en tiedä”
   Se olis pahimmassa tapauksessa ollut vankilatuomion paikka.

   Asiakkaanikaan eivät voineet vedota tietämättömyyteen koska jos tätä duuniksesi teet niin ei oikein voi sanoa, että en tiedä tai en osaa.
   Pitääkö taksinkuljettajalla olla ajokortti – en tiedä?

Kommentoi »

Comments are closed