Aktiiviset ja passiiviset työttömät

Jos haluat saada täyden työttömyyskorvauksen, niin mene töihin. Näin voi kiteyttää hallituksen viime kevään puoliväliriihessä sopiman aktiivimallin, josta eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on antanut lausuntonsa. Lausuntoon jättivät eriävän mielipiteen valiokunnan jäsenet Ilmari Nurminen, Tarja Filatov, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Anna Kontula.

Aktiivimallissa työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia eli noin yhden päivän korvausta vastaava summa kuukaudessa, jos työtön ei ei käy töissä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin. Epäselväksi jää vielä se, alennetaako tukea jatkuvasti niin kauan, että se loppuu kokonaan, vai jääkö alennus tuohon 4,65 prosenttiin pysyvästi. Alennettua tukea kutsutaan passiivitueksi, ja luonnollisesti passivituella olevia ruvetaan kutsumaan passiivisiksi työttömiksi.

Kun työtä ei aktiiviseksi työttömäksi haluavalle löydy, niin se on hänen oma vikansa. Työtön on aina syyllinen, sillä hänet tuomitaan ensin, ja vasta sitten hän voi yrittää todistaa olevansa syytön. En tiedä miten aktiivimalli istuu langetettaviin sanktioihin, sillä aktiivimallin alennettu työttömyyskorvaus on eri asia kuin työttömyysetuuden menettäminen määräajaksi. Hallitus on kovaa vauhtia tekemässä työttömän elämästä käsittämättömässä viidakossa rämpimistä, mutta niin lienee tarkoituskin. Rämpimiseen kyllästynyt tai kokonaan eksyksiin joutunut menettää lopulta työttömyysetuutensa ja joutuu toimeentulotuelle. Silloin hänellä ei ole enää mitään mahdollisuutta kohentaa elämäänsä satunnaisella työnteolla.

Työttömyskorvauksella oleva saa ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman että se vaikuttaa hänen saamaansa tukeen. Jos pelkällä toimeentulotuella oleva onnistuu saamaan vaikka vain muutaman tunnin palkkatyötä, niin kaikki saatu tulo vähennetään toimeentulotuesta. Tulot on selvitettävä toimeentulotukea haettaessa, jolloin tukihakemuksen käsittely hidastuu. Viikonkin odottelu nälkäisenä vie varmasti viimeisetkin halut satunnaistöihin.

Aktiivimallissa aktiivisuutensa voi osoittaa myös osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin, kuten työnhaku- tai uravalmennukseen, työkokeiluun, koulutuskokeiluun, työvoimakoulutukseen ja kuntouttavaan työtoimintaan. Käytännössä tullaan tarjoamaan työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa, kuten tähänkin asti on tehty. Ne ovat palkattomia töitä, joita aktiiviset työttömät sitten tekevät ollakseen oikeita työttömiä.

Aktiivisuutensa voi osoittaa myös yritystoiminnalla, mutta jos työtön erehtyy vaikkapa vain vihjaisemaan yritystoiminnan aloittamisen harkitsemisesta, niin hänet määritellän yrittäjäksi, jolla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

Aktiivimallissa työttömät tekevät työtä saadakseen täyttä työttömyyskorvausta. Työtä tekemättömät työttömät ovat passiviseksi leimattua hylkyporukkaa. Näin tehdään työttömistäkin kahden kerroksen väkeä.

 

Kommentit (40)
 1. Jouko Norvapalo
  15.11.2017, 12:14

  Jos työtön sitten päättää perustaa yrityksen ja hänellä on puoliso, joka on myös työttömänä. Jos tämä puoliso sitten tekee tunninkaan töitä palkallisena kyseisessä yrityksessä, niin hänetkin luokitellaan yrittäjäksi. Tämä kaikki soveltamisohkeeseen jääneen hulimattoman sivulauseen vuoksi.

  Kirjoitan tämän kokemuksesta.

  1. Sanna Lankinen
   19.11.2017, 09:38

   Todella harmillista kuulla, Jouko. Pääseekö tuosta puolisolle langetetusta yrittäjästatuksesta mitenkään eroon? Tuntuu, että hallitus tekee parhaansa pitääkseen ihmiset yksin asuvina…

   Mutta muille samassa tilanteessa oleville harkintaan, hallitus suuressa viisaudessaan ”antoi” tähänkin ohjeet kuinka voi toimia… tosin hallitus ehkä yritti ajaa perintöjä jakelevien etuja, mutta toimii hyvin tässä puolisoiden välisessä rahanjaossakin. Puolisolle ei kannata maksaa palkkaa (verotus jotain 25…40%, sivukulut, ja hitostee typerää byrokratiaa), vaan puolisolle annetaan lahjoja. Jos lahjojen arvo on alle 5000e/3v, ei veroa mene, ja sittenkin vero on alle 20%.

   1. Eikös tässä jokin aika sitten ollut juttua, että alle 30 000 euron lahjoituksiin ei puututa verovirastossa? Ensin sitä yritettiin kieltää, mutta lopulta piti myöntää että näin on. Siis 30 000 voi muijalleen tai äijälleen lahjoittaa ilman mitään vaaraa. Toki, jos nyt tavallinen pulliainen jostain syystä pystyy lahjoittamaan isompia summia, niin voihan käytäntö muuttua. Tämä ohjeistushan oli/on todennäköisesti vain rikkaita varten, nehän kun vain pystyvät lahjoittelemaan tuollaisia summia. Ja olisihan se nyt perkeleellistä jos rikkaiden pitäisi sitten maksaa veroja lahjoituksista!

   2. Tässä vinkissä on se huono puoli että ne lahjat eivät kerrytä eläkettä.

 2. Jos elät avioliitossa töissä käyvän puoluson kanssa, niin ei saa edes toimeentulotukea😠

  1. …tai avoliitossa. Sama osoite riittää jopa muuttamaan heteron homoksi ja kämppäkaverit homopariksi. Kaksi erisukupuolista homoa ovat todisteluista ja todisteista riippumatta automaattisesti pari.

   1. Ei se ihan niin mene. Ihmiset lasketaan samaan ruokakuntaan kuuluvaksi, jos ei sattumoisin ole tehnyt vuokranantajan kanssa kaksi erillistä vuokrasopimusta ja mainita, että vuokra on puoliksi ja huoneiston neliöt ovat puoliksi kummallakin ja kummankin allekirjoitus erikseen.

    Minulla sellainen järjestely on ollut jo kauan aikaa sitten ja aina menee läpi eikä ne pystyneet laskemaan samaan ruokakuntaan.

Kommentointi suljettu.