Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktiiviset ja passiiviset työttömät

Jos haluat saada täyden työttömyyskorvauksen, niin mene töihin. Näin voi kiteyttää hallituksen viime kevään puoliväliriihessä sopiman aktiivimallin, josta eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on antanut lausuntonsa. Lausuntoon jättivät eriävän mielipiteen valiokunnan jäsenet Ilmari Nurminen, Tarja Filatov, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Anna Kontula.

Aktiivimallissa työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia eli noin yhden päivän korvausta vastaava summa kuukaudessa, jos työtön ei ei käy töissä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin. Epäselväksi jää vielä se, alennetaako tukea jatkuvasti niin kauan, että se loppuu kokonaan, vai jääkö alennus tuohon 4,65 prosenttiin pysyvästi. Alennettua tukea kutsutaan passiivitueksi, ja luonnollisesti passivituella olevia ruvetaan kutsumaan passiivisiksi työttömiksi.

Kun työtä ei aktiiviseksi työttömäksi haluavalle löydy, niin se on hänen oma vikansa. Työtön on aina syyllinen, sillä hänet tuomitaan ensin, ja vasta sitten hän voi yrittää todistaa olevansa syytön. En tiedä miten aktiivimalli istuu langetettaviin sanktioihin, sillä aktiivimallin alennettu työttömyyskorvaus on eri asia kuin työttömyysetuuden menettäminen määräajaksi. Hallitus on kovaa vauhtia tekemässä työttömän elämästä käsittämättömässä viidakossa rämpimistä, mutta niin lienee tarkoituskin. Rämpimiseen kyllästynyt tai kokonaan eksyksiin joutunut menettää lopulta työttömyysetuutensa ja joutuu toimeentulotuelle. Silloin hänellä ei ole enää mitään mahdollisuutta kohentaa elämäänsä satunnaisella työnteolla.

Työttömyskorvauksella oleva saa ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman että se vaikuttaa hänen saamaansa tukeen. Jos pelkällä toimeentulotuella oleva onnistuu saamaan vaikka vain muutaman tunnin palkkatyötä, niin kaikki saatu tulo vähennetään toimeentulotuesta. Tulot on selvitettävä toimeentulotukea haettaessa, jolloin tukihakemuksen käsittely hidastuu. Viikonkin odottelu nälkäisenä vie varmasti viimeisetkin halut satunnaistöihin.

Aktiivimallissa aktiivisuutensa voi osoittaa myös osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin, kuten työnhaku- tai uravalmennukseen, työkokeiluun, koulutuskokeiluun, työvoimakoulutukseen ja kuntouttavaan työtoimintaan. Käytännössä tullaan tarjoamaan työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa, kuten tähänkin asti on tehty. Ne ovat palkattomia töitä, joita aktiiviset työttömät sitten tekevät ollakseen oikeita työttömiä.

Aktiivisuutensa voi osoittaa myös yritystoiminnalla, mutta jos työtön erehtyy vaikkapa vain vihjaisemaan yritystoiminnan aloittamisen harkitsemisesta, niin hänet määritellän yrittäjäksi, jolla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

Aktiivimallissa työttömät tekevät työtä saadakseen täyttä työttömyyskorvausta. Työtä tekemättömät työttömät ovat passiviseksi leimattua hylkyporukkaa. Näin tehdään työttömistäkin kahden kerroksen väkeä.

Kommentit (40)

 1. Jouko Norvapalo

  Jos työtön sitten päättää perustaa yrityksen ja hänellä on puoliso, joka on myös työttömänä. Jos tämä puoliso sitten tekee tunninkaan töitä palkallisena kyseisessä yrityksessä, niin hänetkin luokitellaan yrittäjäksi. Tämä kaikki soveltamisohkeeseen jääneen hulimattoman sivulauseen vuoksi.

  Kirjoitan tämän kokemuksesta.

  • Sanna Lankinen

   Todella harmillista kuulla, Jouko. Pääseekö tuosta puolisolle langetetusta yrittäjästatuksesta mitenkään eroon? Tuntuu, että hallitus tekee parhaansa pitääkseen ihmiset yksin asuvina…

   Mutta muille samassa tilanteessa oleville harkintaan, hallitus suuressa viisaudessaan ”antoi” tähänkin ohjeet kuinka voi toimia… tosin hallitus ehkä yritti ajaa perintöjä jakelevien etuja, mutta toimii hyvin tässä puolisoiden välisessä rahanjaossakin. Puolisolle ei kannata maksaa palkkaa (verotus jotain 25…40%, sivukulut, ja hitostee typerää byrokratiaa), vaan puolisolle annetaan lahjoja. Jos lahjojen arvo on alle 5000e/3v, ei veroa mene, ja sittenkin vero on alle 20%.

   • Kimmo Paaso

    Eikös tässä jokin aika sitten ollut juttua, että alle 30 000 euron lahjoituksiin ei puututa verovirastossa? Ensin sitä yritettiin kieltää, mutta lopulta piti myöntää että näin on. Siis 30 000 voi muijalleen tai äijälleen lahjoittaa ilman mitään vaaraa. Toki, jos nyt tavallinen pulliainen jostain syystä pystyy lahjoittamaan isompia summia, niin voihan käytäntö muuttua. Tämä ohjeistushan oli/on todennäköisesti vain rikkaita varten, nehän kun vain pystyvät lahjoittelemaan tuollaisia summia. Ja olisihan se nyt perkeleellistä jos rikkaiden pitäisi sitten maksaa veroja lahjoituksista!

   • Kaija Laine

    Tässä vinkissä on se huono puoli että ne lahjat eivät kerrytä eläkettä.

 2. Kirsi

  Jos elät avioliitossa töissä käyvän puoluson kanssa, niin ei saa edes toimeentulotukea😠

  • Erkki Posti

   …tai avoliitossa. Sama osoite riittää jopa muuttamaan heteron homoksi ja kämppäkaverit homopariksi. Kaksi erisukupuolista homoa ovat todisteluista ja todisteista riippumatta automaattisesti pari.

   • Topi

    Ei se ihan niin mene. Ihmiset lasketaan samaan ruokakuntaan kuuluvaksi, jos ei sattumoisin ole tehnyt vuokranantajan kanssa kaksi erillistä vuokrasopimusta ja mainita, että vuokra on puoliksi ja huoneiston neliöt ovat puoliksi kummallakin ja kummankin allekirjoitus erikseen.

    Minulla sellainen järjestely on ollut jo kauan aikaa sitten ja aina menee läpi eikä ne pystyneet laskemaan samaan ruokakuntaan.

 3. Joni Pelkonen

  Kaikki kiristykset kannustavat epärehellisyyteen. Koska pätkätöiden tekemisestä rangaistaan, niitä tehdään tietysti salaa, ja samalla jäävät verotkin maksamatta. Harva jaksaa käydä läpi tolkutonta byrokratiakarusellia muutaman kympin takia, kun summan voi ottaa suoraan käteisenä. Siinä ei te-toimiston kiristysyritys leikkaamalla työttömyystuesta parikymppia paina yhtään mitään.

  • Antti Kautiainen

   Meidän jenkeissä indoktrinoitu talouspoliittinen eliitti haluaakin, että työt siirtyvät pimeiksi. Niistä ei tarvitse maksa 60 pinnaa palkan yli menevää sosiaaliturvaa eikä 24 pinnaa ALV:tä. Ollaan hiton kateellisiä jenkeille, joilla on oikeudettomia orjia jotka eivät voi mennä poliisille.

 4. Heikki

  Aktiivisuus osoitetaan käytännössä ilmeisesti siten, että palkkakuitin jäljennös toimitetaan neljän viikon välein Kelalle ja/tai TE-toimistolle. Tai sitten työnantaja toimittaa sen. Jos työnantajan palkanmaksujakso on eri kuin työttömyyskorvausjakso seuraa siitä työttömälle rangaistus. Kun tieto ei kuitenkaan viranomaisten välillä kulje käytetään valvonnassa myös TE-viranomaisten kolmen kuukauden välein tekemiä puhelinsoittoja, joita ei kuitenkaan todellisuudessa ennätetä tehdä eikä yli 60-vuotiaille tehdä ollenkaan.

  • Anna-Maija

   Olen 61-vuotias ja ”kontrollisoitot” kyllä tulevat edelleen kolmen kuukauden välein. Sitten turistaan typeriä ja elämä jatkuu pelon vallassa.

 5. töytön

  Juupasta juu. Pimeitä hommia tekemään siis, kuka vaan pystyy.

  • Jyrki

   Kyllä noilla idioottimaisuuksilla nykyinen hallitus/eduskunta luo tulevaisuuteen ne pimeät työt ja siihen päälle varmasti rikollisuuden rajun kasvun. Lähdetään näin ensi alkuun maltillisesti pienistä omaisuusrikoksista jotka tulee lisääntyy ja kasvaa isommiksi. Perässä varmasti sitten muut rikosmuodot.

   Työttömällä kun ei enää ole jossain vaiheessa välttämättä enää mitään hävittävää kun ovat pudotettu kaikesta ulos. Ja siihen päälle todennäköisesti, kun rikollisliigat huomaa mahdollisuuden ja lupaa hyviä tuottoja keikoista karenssiin ja tyhjän päälle pudonneille työttömille. Eli ”työllistää” ”palkalla” viimeinkin työttömiä ja antaa ohjeet ja välineet sekä opetuksen hommaan. Niin asia voi olla sitä myöten selvä mille tielle lähdetään varsinkin jos työtön mielii vielä syödä ja elää edes jotenkin.

   Toki monen työttömän moraali ei varmasti ihan heti välttämättä taivu moiseen ja sen varaan varmaan hallitus ja eduskunta laskeekin. Toisin kuin nykyisessä hallituksessa ja eduskunnassa moraali jos sitä edes on taipuu joka kerta, kun tulee puhe uusista orjatyö ja kyykytyshankkeista, lakipykälistä ja ideoista työttömille ja muillekin heikko-osaisille. Sehän on jo nähty ja tullaan vielä näkemään useasti mikä on moraalintaso kun näistä asioista tullaan pohtimaan ja päättämään eduskunnassa.

   Asioiden läpimenoa ja suotuisuutta asioille sitten vauhditetaan monilla Osseilla, Juusoilla, Sossu tatuilla jne. Ja muilla työttömiin suunnatuissa lukuisissa massiivisissa lokakamppanoissa medioissa tulevaisuudessa. Jotka saa vielä toistaiseksi rehellistä PALKKAA tekemästään työstä saavat kokemaan raivoa ja vihaa, että siinä ne loiset elää heidän rahoillaan. Menisivät pummit vaan töihin. Ja samaan aikaan itse kävelevät omalle työpaikalle vilautellen erilaisia kulkulupalätkiä porteilla, että pääsevät itse sinne PALKKAtyöhönsä edes. Ja siitä sitten työttömän pitäisi kävellä vaan töihin niin kuin joskus ennen vanhaan tehtiin…

   • töytön

    Niinpä. Työtön kun ei lumia kolatessa tee oikeaa työtä, saatikka keittiössä, puistoissa, lastentarhoissa, kirjastoissa, hoitoalalla, puutöissä, metallitöissä, toimistoissa ym. Se on vaan työtön, laiskakin vielä loispaskiainen työn sankareiden riesana. Saatanan työtön perkele, mene töihin! Palkkaa kuka kehtaa kysyä, nii jopas onki vaikea tapaus=karenssi semmoselle kieroilijalle.

    Hallitus onneks suurta ääntä pitäny työttömistä lehdistön ja median kera. Kohta yrityksiin sillee ”laillisesti” kans työttömiä yritystukena. Sinnekki loiset ilmaseks kelpaa, jo on hävytöntä työtöntä ku eivät maksa sisäänpääsymaksua.

 6. Tikku

  Työtön 52-vuotias sai puhelun (45 min.) työvoimatoimistosta, puhelu päättyi sanoihin: En halua mitään opiskelupaikkaa tässä iässä vaan järjestä minulle töitä… Parin päivän päästä tupsahti TE-keskuksen kirje, jonka sisältä paljastui pari esitettä ”työllistäviin tukitoimiin” – ansioluettelon päivitystä, CV:n tekoa ja työnhaun opetusta… Asialla TE-keskuksen kanssa sopimuksen tehneet konsulttifirmat, jotka eivät varmaan ilmaiseksi tukitoimiin lueteltavia asioita työttömälle järjestä.
  Asiani ydin on siis siinä, että mitä helvetin virkaa on tällaisilla tukitoimilla ja miten valtiolla on rahaa syytää sitä täysin tyhjänpäiväiseen ajan haaskuuseen???
  Tukisivat asioita, jotka todella johtaisivat työllistymiseen, kysymällä asiakkailtaan, mille alalle on kiinnostusta ja esim. palkkatuki niille yrityksille, joilla on pula kotimaisista työntekijöistä (siivous-/rakennusala!!) jotka voisivat työttömän palkata.
  Mikä tässä on niin vaikeeta??

  • Niko Mikkanen

   Mut pistettiin jo 90-luvun puolella työllistymiskurssille, josta muistan vieläkin tärkeinä oppeina sen, että työhaastatteluun valmistautuessa pitää käydä suihkussa ja sitoa kengännauhat. Siis ihan oikeasti. Siinä nauraa konsulttifirma matkalla pankkiin, kun saa myytyä TE-toimistolle tällaisia ”kursseja.”

 7. Pylvänäinen

  Että on Tarja Filatovkin esittänyt eriävän mielipiteen tähän uusimpaan joksikin muuksi naamioituun ilmaistyönteettämisen lisäämis suunnitelmaan.

  Kaksinaamaista pelia rva Filatov. Kuka olikaan työministerinä se joka aikoinaan avasi tämän ilmaistyönteettämisen Pandoran lippaan?

  Aivan, se oli rva Filatov itse. Joten vanha sanonta että turha rykiä enää kun pastat on jo lakanalla, pätenee tähänkin.

  Silloin kun kuntouttava työtoiminta aloitetiiin, me jotka sen aloittamista silloin vastustimme nimenomaan ennustimme että näin tulee käymään kuten on jo käynyt ja edelleen on enempi käymässä.

  Ilmaistyönteettäminen työttömillä eli Kuntouttava työtöminta – eli millä nimellä sitä sitten missäkin tapauksessa kutsutaankin – eli 9 euron määräaikainen pakkotyö tulee ajanmittaan syömään tästä maasta kaikki proletason palkkatyöpaikat, ja kun on jo jokunen vuosi sitten hölökohtaisesti kohdattu peräti DI-tutkinnon suorittanut 9 euron määräaikaisissa pakkotöissä kävijä, niin voitaneen kai ennustaa että prole-työpaikkojen häviäminen ei vielä riitä. Saman tien tulee katoamaan myös ainakin eninosa AMKO-insinööris tasoisista palkkatyöpaikoista ja jopa osa DI-tasoisista palkkatyöpaikoistakin.

  Mutta toisaalta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin, jäähän noin säästeyistä palkkarahoista sitten entistä enempi jaettavaksi sinne organisatioiden ihan huipulle. Nythän sitä vasta tienaillaan jotain 2,5 miljoonaan euroa vuodessa siis vaatimattomasti jotain 15 miljoonaa markkaa vuodessa. Ei sillä summalla visionäärinen ylipääjohtaja vielä millään pärjää.

  • Jyrki

   Olen kanssa ihmetellyt tätä Filatovin kaksinaamaisuutta orjatyön suhteen. No ilmeisesti vaalityö on aloitettu aikaiseen ja noin 500 000 työttömän äänet kelpaa mainiosti seuraavissa vaaleissa. En näe muuta mahdollisuutta. Ja jos taas valtaan pääsee se tarkoittaa vain yhtä ainoaa asiaa työttömille. Ja se ei ole mikään positiivinen juttu.

 8. Antti Pellonpaa

  Töitähän kyllä saa, jos niitä haluaa ja oikealla tavalla hakee, koska monilla aloilla on työvoimapula. Onneksi EU:n alueella on vapaa työvoiman liikkuvuus. Esim. rakennus- ja siivousalan, sekä maatalouden töihin on tosi vaikea saada suomalaista työvoimaa. Vaikeaa on myös saada suomalaisia liikkumaan työn perässä. Itse ajattelen verojen maksamisen niin, että maksan ikäänkuin takaisin sitä velkaa, kun Suomessa koulutus, terveydenhoito, tiet, kaikenlaiset sosiaalietuudet ovat ilmaisia tai lähes ilmaisia. Pitäisi olla mahdollisimman paljon niitä suurituloisia, joiden veroeuroilla kuitenkin kustannetaan kaikki tämä saamamme hyvä. Ja silti monet vaan jaksavat valittaa. Jos itse saisin 50 € tekemättä mitään yhteiskunnan hyväksi, niin minähän kumartaisin maahan asti kiitollisuudesta.

  • Matti Meikäläinen

   ”Jos itse saisin 50 € tekemättä mitään yhteiskunnan hyväksi, niin minähän kumartaisin maahan asti kiitollisuudesta.”

   Taidat saada enemmänkin kuin 50€ etkä kumarra yhtään vaan syyllistät siitäkin ”vähästä” työttömiä.

  • Leo Lastulevy

   Enqvistillä muuten hieman erilainen näkemys suurituloista ”kaiken kustantavista elättäjistä” ja elävästi perustellen:
   http://www.ess.fi/Mielipide/blogit/kari-enqvist/art2407136

  • Rosa Warski

   EU:n alueella on teoriassa vapaa työvoiman liikkuvuus.
   Käytännössä vapaus = raha, ja työttömällä ei ole rahaa matkustaa.

  • T.K. Lehtinen

   ”Esim. rakennus- ja siivousalan, sekä maatalouden töihin on tosi vaikea saada suomalaista työvoimaa. Vaikeaa on myös saada suomalaisia liikkumaan työn perässä.” Eli näin helppoa tämä on siis käytännössä: 400 km päässä on viikon sijaisuus maatalouslomittajana. Jossain pitäisi majoittua viikon ajan ja palkkahan on varmasti huikea. No, tottahan kunnollinen työtön lähtee vaikka miinusmerkkisesti työn perässä. Sitten rakennusalalle: ainoa tunnettu vuosikausia työllistävä rakennusprojekti on länsi-metro. Eli kun valitetaan työvoimapulaa, niin mietitäänpä, me käytännön ihmiset ainakin, mistä puhutaan. Puhutaanko muutaman viikkotunnin tai päivän työstä? Kun minulle palkkatyö merkitsee myös varmuutta ja ihan matemaattisestikin, jos päivässä on 24 tuntia, niin 8 tunnin työhän kannattaisi suorittaa yhdessä paikassa, vai mitä? Työvoima ei liiku? No, sen ”työvoiman” nimi on oikeasti ihminen. Saattaa tulla yllätyksenä, että työttömälläkin voi olla perhe. Toki EK:n ajatusmallilla pitäsisi ilmeisesti pakata koko perhe reissulle kahden tunnin lannanluontia varten… Suomi nousuun, vaikka laput silmillä ja termit komeiksi!

  • Kaija Laine

   Muutun raivosta punaiseksi aina kun joku vaahtoaa ”suurituloisista joiden veroeuroilla kustannetaan kaikki tämä hyvä”
   Itse toimin palkkauksen perusteella täysin tarpeettomalla alalla. Peruspalkka on noin 200o euroa ja nykyinen hallitus on jo käynyt palkkapussillani ja yhä kärkkyy lisää. Toivoa sopii että löytyy tarpeeksi ulkomaista työvoimaa tulevaisuudessa vaihtamaan ne hyvätuloisten vaipat ja auttamaan pesut, syömiset ja lääkkeet. Hoitoala nykymuodossa tappaa työllä ja huonolla palkalla. Tällaisen perheellisen on pakko vapaillaan tehdä toista työtä, että elää. No, jos onnistun tienaamaan yli 2600 euroa kuukaudessa, maksan siitä veroa noin 30%, jos tulot jäävät alle tuon, reilu 25% riittää. Sitten on nämä hyvätuloiset, joiden veroprosentti on ihan 36 ja jää vain 6000 euroa elämiseen. Voivoi!!!

 9. On thin ice

  Miksi palkansaajien edunvalvontaorganisaatiot eivät kunnolla puutu työttömyyskorvausten heikennyksiin, jotka hallitus nyt tekee puhtaasti ideologisin perustein – ja ”kolmen koplan” on turhaa mitään muita verukkeita keksiä.
  Eikö palkansaajien edunvalvonnassa työttömiä nähdäkään palkansaajina, sillä sitähän he ovat – työttömiksi joutuneita, jotka työnhakijoina edelleen kuuluvat palkansaajien kansanryhmään.
  Eikö em edunvalvontaorganisaatioissa nähdä mitään ristiriitaa tilanteessa, jossa työtön pakotetaan käymään töissä saadakseen tyttömyyskorvauksen henkensä pitimiksi.
  Eikö tällainen systeemi heikennä nimenomaan o i k e a a n palkkaan perustuvaa työllistymistä eli p a l k a n – saajien asemaa? Ja entäs, kun läntiset keskuspankit lopettelevat elvytystään ja uutta finanssikriisiä rupeaa pukkaamaan, eikä täälläkään enää vienti vie. Entä, jos työttömyys lähteekin uuteen nousuun?

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Olet täysin oikeassa. Tämä systeemi heikentää nimenomaan palkansaajien asemaa. Juuri sen takia se on luotukin. Palkansaajien edunvalvontaorganisaatiot eivät tätä palkankorotuskiimassaan suostu ymmärtämään.

 10. Tuutikki

  Oikeiden ja palkallisten töiden innovointiin olisi Eduskunnan ja hallituksen syytä panostaa satakymppi lasissa. Mutta ei, sen sijaan – jälleen – syyllistetään yksilöitä sekä syvennetään ja alleviivataan yhteiskunnan eriarvoistumista.

  Onhan se tietty helppoa, kun työttömät ovat kukin yksin järjestelmän syövereissä. Ainoa ryhmä suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, jolla ei ole vahvaa edunvalvontaa eikä edes esim. lakkoaseen kaltaista ”työtaistelu” välinettä käytössään neuvotteluissa. Näin saadaan – median avustuksella – leimattua jälleen yksi porukka sellaisella negatiivisella leimalle, että yleinen asenne ilmapiiri hyväksyy kaiken, koska työttömät ovat asemansa ansainneet, ja niille saa tehdä mitä tahansa.

  Toisaalta, helppohan sellaista laumaa on rankaista ja kyykyttää. Heillä ei myöskään ole mahdollista (lue rahaa!) palkata lainsäädäntöä tuntevaa ”tukihenkilöä” tapaamisiin TE-keskuksen virkailijoiden palavereihin. Esimerkiksi työpaikkakiusaamis- jne tilanteissa työntekijä saa työsuojelupiiristä tukihenkilön, niin halutessaan. Ammattiliitot auttavat jäseniään jäsenmaksua vastaan, sairailla henkilöillä on potilasasiamies, jne, jne.

  Palvelutapahtumia ei saa äänittää, jotta keskustelun kaikki nyanssit tulisi selkeästi esiin, ja niihin voisi palata myöhemmin. Ja niiden lainmukaisuudesta ja asiallisuudesta voisi jälkikäteen pyytä arviota ja todistaa asioita. Eihän kaikkia oikeudenkäyntejäkään voi vaatia tehtäväksi suljettujen ovien takana, ja tuolloinkin molemmilla osapuolilla on oma ”tukihenkilönsä” ja asiat on todistettava, ei mentävä MuTu-tuntumalla tai kustannuskärjellä, etsien aidan matalinta kohtaa, josta livahtaa. Muissa palvelutapahtumissa (esim. pankit, ja muut palvelutarjoajat) sen sijaan puhelut, jne äänitetään ”palvelun laadun takaamiseksi”! Ja noissa palvelutapahtumissa on kyse ainoastaan noin muutaman kympin puhelinlaskusta tai palvelun pienistä nyansseista, ei suinkaan ihmisen toimeentulosta.

  Oikeita töitä kunnissa kyllä olisi, mutta niitä ei vain ole varaa teettää palkkaa vastaan. Ja kas, otetaan joku työtön tekemään niitä, ja annetaan hänen kuulla kunniansa. Asennoidutaan vielä niin, että olet vain aktivoitumassa, ettei vain työtön alkaisi ihmettelemään, miksi hän tekee palkkatyötä, ilman palkkaa ja pysyy hiljaa ja nöyränä, eikä ala ajattelemaan. Ja jos alkaakin ajattelemaan ja keskustelemaan työsopimuksesta, niin onneksi järjestelmä mahdollistaa tuntuvan rangaistuksen, ja vieläpä ilman minkäänlaista oikeudenkäyntiä, ja siitä yhteiskunnalle koituvia kalliita oikeudenkäyntimenoja.

  Työttömyys on stigma, joka hävittää työttömältä kaiken osaamisen ja tekee sinusta toisen luokan kansalaisen, jonka työpanosta kenenkään ei tarvitse arvostaa. Olet vain ”aktivoitumassa”.Siis vastapuolen mukaan, mikään oppimis- ja osaamisteoria ei tällaista osaamiskatoa kylläkään tue. Mutta mitäs ne ”kaiken maailman dosentit” mistään mitään tietävät. Nykykäytännön ja sisäänajetun oikean tulkinnan mukaan siis. Voi hyvää päivää, sanon minä!

  Miksi hallitus ja eduskunta toisaalta käyttävät aikaansa esim kesä- ja talviajoista keskusteluun, kun ne eivät edes kuulu kansallisen päätäntävallan piiriin? Priorisointia siis kannattaisi miettiä, ja yhteiskunnan eettisen tarkastelun kestäviä ”kärkihankkeita”. Pitäisikö koulujen/ työpaikkojen tapaan luoda malli, jossa myös työttömien kiusaaminen ja heidän ihmisarvonsa polkemiseen olisi Suomessa nollatoleranssi. Voitaisiin vaikka tanssin, liikunnan, jne keinoin muuttaa vallitsevaa asenneilmastoa. Tai luotaisiin kohtaamispaikkoja työllisille ja työttömille, joissa he oppisivat tuntemaan toisensa, niin, että kukin ymmärtäisi, että työtön on ihan samanlainen ihminen kuin vastaava työllinenkin, hän on vain aikoinaan työllistynyt sellaiseen organisaatioon, jossa työt loppuivat tai ne ulkoistettiin.. Tietty myös valtakunnallinen ”metoo” tyyppinen somehybriskin voisi olla todella hyvää ja tarpeellista vaihtelua työttömistä puhuttaessa.

  • On thin ice

   Linkissä tarkoitetaan luultavasti viranomaisia yleisellä tasolla, vaikka artikkelin sisältö on muusta kuin te-viranomaisista. Kirjoituksen perusteella ”asiakkaalla” on oikeus tallentaa viranomaistapaaminen, mutta en ole varma tulkitsinko oikein.
   http://www.homepakolaiset.fi/8_perusoikeuksia.html

 11. Mamasari

  Palvelutapahtuman saa äänittää. Riittää, kun sanoo, että ottaa tallenteen. Poliisi syytti asiakasta, joka tallensi poliisin keskustelun omassa kodissaan, salakuuntelusta. Korkein oikeus antoi ennakkopäätöksen, Poliisi hävisi kanteen 100-0. Kaikki viranomaiskeskustelut voi ja kannattaa tallentaa.

  • Naapurin Reiska

   En ole mikään lain asiantuntija, mutta olen lukenut paljon salakuuntelulaista ja sen tulkinnasta. Kaiken lukemani perusteella olen ymmärtänyt, että jokaisen keskustelun, jossa on itse osallisena saa nauhoittaa, riippumatta kertooko asiasta toiselle osapuolelle niin pitkään kun nauhoitusta ei voi laskea henkilötietorekisterin keräämiseksi. Jos Sakulla on asiasta valistuneempaa tietoa, kuulen sen mielelläni. Suomen laki sanoo salakuuntelusta:

   ”5 §

   Salakuuntelu

   Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa

   1) keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä aiheutuvaa muuta ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa, taikka

   2) muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan,

   on tuomittava salakuuntelusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

   Yritys on rangaistava.”

 12. Rosa Warski

  Työttömien mollaaminen ei kertakaikkiaan hellitä:
  https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000005450327.html

  Mukana on kaikennäköistä työnvieroksujaa ufotutkijasta huvittelijoihin. 13 harjoittelijan joukosta kukaan ei pärjännyt työssä, ja muutama oli liian tyhmä pitääkseen edes tuntikirjanpitoa. ”Mutta kun ei ole edes innostusta, vaan etsitään mieluummin töitä, jossa pääsee helpommalla.” Lisäksi työtä kyseltiin huvin vuoksi.

  No, onneksi apuja löytyy. Nimittäin armeijan käyneet ovat kunnollista porukkaa, joita voi jo 17v. nuoressa iässä työllistää. Parempi aines erottuu akanoista jo ammattikouluvaiheessa.

  • Hupu

   Työttömien mollaaminen ei kertakaikkiaan hellitä:
   https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000005450327.html

   Jutussa puhutaan harjoittelijoista ja annetaan kuitenkin mielikuva, että kyseessä olisi palkkaa vastaan tehtävästä työstä. Kun lähdetään tekemään juttua laiskoista ja saamattomista työttömistä, niin jutussa pitäisi myös mainita näiden työharjoittelijoiden saama palkka – selkeänä numerona.

   Itse luen rivien välistä, että kyse olisi paremminkin työttömyyskorvausten vastineena anastettu työpanos, sillä jutussa mainitaan muutaman harjoittelijan olleen hyviäkin työntekijöitä, mutta tästä huolimatta on jatkettu yhä uusilla työharjoittelijoilla.

   Eräässä kommentissa mainittiin, että yrittäjän mainitseman tuntikirjan merkintöjen tekemisen voisi opettaa 15 minuutissa, joten ihmetyttää, miksi yrittäjä edes nostaa tuollaisen ammattitaitopuutteen esille. Minun nuoruudessa töihin mentiin ja työtehtävät opetettiin parissa palkallisessa työpäivässä, jonka jälkeen työtä tehtiin palkkaa vastaan eikä vaadittu nykyisellä tavalla kuukausien työharjoittelua kyseisessä yrityksessä.

   • Jarkko

    Muutenkin huvittavaa jutussa on se, että lista jonka työnantajan jutussa esittämä lista työnvaatimukseksi ei sisällä kaikkein työläintä ja tärkeintä vaatimusta kuljetusalan hommiin eli ammattiajoluvan suorittamista. Ilman sitä et saa ajaa kaupallista kuljetusta kuorma- tai rekkaautolla metriäkään ja sen kortin suorittaminen vaatii paljon enemmän opiskelua kun c-ajokortti. Ainoastaan paloautoa ja oman perheen kuljetuksia saa tehdä pelkällä c-korttilla kuorma-autoksi luokitelluilla ajoneuvoilla, mutta jos siirrät muiden tavaroita niin ammattiajolupa on oltava.

    Itselläni on c-ajokortti, mutta ei ammattoajolupaa. Totesin näet jo c-kortin suoritettuani, että ei noiden pakettiautoa isompien autojen ajaminen ole minun hommaani. Kaikkea muuta konetta ja trukkia ajelen mielellään, mutta ei hermo kestä säkkipimeässä suomen lumimyrskykeleissä tai ruuhkaisessa kaupungissa ajella kuorma-autoa josta ei edes näe joka suuntaan kunnolla ja lapset hyppii auton eteen kuolemaan ilman että voit mitään kun ei sieltä autosta näe ja se ei edes pysähdy yhtä nopeasti kun henkilöauto.

 13. Jarkko

  Mitä seuraavaksi sitten kun sinut on leimattu ei aktiiviseksi työttömäksi jos et pääse mihinkään järkevään toimintaan osoittamaan aktiivisuuttasi ja työtä ilman palkkaa et suostu tekemään? Hihamerkit, jotta jokainen kadulla varmasti tunnistaa sinut ei aktiiviseksi työttömäksi ja voi käydä sylkäisemässä päällesi tai jotain muuta vastaavaa?

 14. Auli

  Saku tuo loistavissa blogeissaan kuntouttava työtoiminnan ja työkokeilun epäkohdat hyvin esiin. Kaikkea ei voi tietysti vaatia (kun hyviä kriittisiä kannanottoja riittää muiltakin aluilta), mutta mietityttää minkälaista keskustelua blogit herättävät. Purnausta, uhriutumista ja ehkä taisteluakin epäoikeudenmukaisuutta kohtaan ainakin. Olisipa meillä joskus vielä kunnon työvoimapolitiikkaa, missä yritettäisiin saada kaikki kansalaiset hyvän työn ääreen yhteiskuntaamme rakentamaan. TEM:n myötä se vähäinenkin katosi. Jospa VM tajuaisi työttömyyden kansantaloudellisen merkityksellisyyden ja pistäisi TEM:n asian osalta tarkkailuun.

 15. Aina Marina

  Aktivisteille vinkki niiltä osin kuin se ilmaistyön tuotokseen vain jotenkin onnistuu:

  http://www.bbc.com/news/world-europe-41981509?SThisFB

 16. nykypäivän nomadi

  Vuonna 2016 Kelan maksamien työttömyysturvaetuuksien perusturvan osuus 2 169 milj. euroa. Työttömyyskassojen maksaman ansioturvan osuus menoista oli 2 805 milj. euroa (Lähde: Kela.fi)

  Kauheaa, sehän on, sehän on – no aivan mahdoton määrä rahaa ja se on minulta pois. Nyt luuserityöttömät töihin vaikka palkatta. Ei sitä maata sohvalla elätettävänä. Tämähän on se helppo tapa ajatella. Etenkin jos katselee maailmaa ”Suomalainen menestyjä” -silmälasien läpi. Tiedättehän – isä, äiti, tyttö, poika, vakituinen työ, asuntolaina, omakotitalo, auto ja etelänmatka kerran vuodessa sekä katu-uskottava harrastus.

  Todellisuus on toisenlainen. Muistaankseni vähän aikaa sitten uutisoitiin, että kolmekymppisistä työttömistä joka kolmas ei ole ikinä ollut oikeissa töissä, koska kukaan ei ole koskaan palkannut heitä töihin. Osa-aikaisia työsuhteita on parisaataatuhatta. Vuonna 2016 töitä tehtiin 333 000 määräaikaisessa työsuhteessa. Työttömyys huitelee siellä 250 000 tietämillä. Ja nämä kaikki limittyvät, lomittuvat toisiinsa siinä, kun puhutaan työttömyysturvaetuisuuksien käytöstä. Osa-aikainen työntekijä, kun on samalla osa-aikatyötön. Määräaikaiset työsuhteet eivät seuraa toisiaan saumattomasti, vaan väliin jää työttömyysjaksoja. Ja mitä järkeä on leimata luuseriksi koulutettu alle 30-vuotias, joka etsii ja haluaa tehdä töitä, mutta kukaan ei palkkaa. Se on aika hankala muuttua palkkatyöläiseksi, jos palkanmaksuhaluinen työnantaja loistaa poissaolollaan.

  Rehellisyyden nimissä, meillä on tietenkin ne muutamat tuhannet sluibailijaa, jotka eivät yritäkään työllistää itseään. Heidän touhujaan paheksuvat myös valtaosa työttömistä. Ei työtönkään maksa mielellään 20% veroja pienestä edustaan, jotta joku voi ”opiskella elämänkoulussa” tai etsiä itseään.

  Tulevaisuus, muun muassa digitalisaation myötä, muuttaa meidän työelämän peruuttomattomasti. Se tarkoittaa myös sitä, että pitkistä työsuhteista tulee projekteja. Työurat pirstaloituvat, jos ideaalina pidetään 45-vuoden eläkepestiä. Mutta muutos tuo myös monille mahdollisuuksia luovia muuttuvassa maailmassa siten, että koko työelämäsi ajan opit uutta, koet uutta ja viet osaamistasi useiden eri työnantajien ja työyhteisöjen hyödyksi. Silloin sinun markkina-arvosi on jopa parempi, kuin nykyisin arvostuksen huipulla olevalla työntekijällä, joka on puurtanut vuosikymmenien ajan yhden työnantajan palveluksessa.

  Pirstaloituvat työurat tarkoittavat myös työsuhteiden väliin osuvia työttömyysjaksoja. Eivätkä ne pätkätöitä tekeviä haittaa tai harmita, jos muutamien päivien tai viikkojen aikana ei tarvitse pelätä nälkää ja ulosottomiestä. Puhumattakaan siitä, että aina muutaman kuukauden tai muutaman vuoden välein yhteiskuntakelpoiset kanssaihmiset (lue: vakituisessa työsuhteessa olevat) nuijivat sinut sanallisesti maan rakoon ja viranomaiset piiskaavat typeryyksillä, ennen kuin taas astut uuteen työyhteisöön ja määräaikaiseen palkkatyöhön.

  Ja tuo KELA:n määrärahoista maksettu 2 169 000 000 € – ei kai kukaan tosissaan usko, että mikäli työttömyysetuudet poistettaisiin kokonaan, niin rahasumma jaettaisiin tasan kaikkien kansalaisten kesken. Vaikka jaettaisiinkin, niin siitä heruisi n. 393 €/henkilö. Meitä kun asuu tässä maassa 5,5 miljoonaa. Eipä tuolla summalla kenenkään elintaso nyt hyppäisi taivaisiin. Vaan työttömälle työttömyysetuisuuden menetys tarkoittaisi putoamista absoluuttiseen köyhyyteen.

  • töytön

   Jos kunnon Kokoomuslainen tai sipiläinen saisi valita ottaisko 393€ rahaa ja samalla yks työtön kuolis pois, ne olis jo netissä selaamassa sijoituskohdetta mistä saa parhaan tuoton.

  • Jarkko

   Ainoa vain, että noissa pätkä hommissa olevien työehdot tippuvat olemattomaksi koska omien etujen ajaminen maksaa ja pätkätyöläisellä rahaa ei ole. Lisäksi liian hanakasti pätkätyöläisten etua ajavista pääsee helposti eroon eikä tarvitse tehdä muuta kuin olla antamatta seuraavaa pätkää. Jolloin kukaan ei aja pätkätyötä tekevien etuja.

   Tiedän myös tapauksia missä esim Vuokratyötä tekevä ei ole enää saanut seuraavaa pätkää, koska samaa työtä tekevät vakituiset ovat sùuttuneet liiasta aktiivisuudesta. Pätkätyöläisestä kun pääsee eroon jo sillä että levittelee perättömiä huhuja hänestä ja kun kukaan ei aja pätkäläisen etua eikä mitään suojaa ole se on siinä.

   Tuota kun kattelee monta vuotta koko touhu alkaa vaikuttaa kafkalaiselta vitsiltä. Suomi on täynnä kaikenlaisia vastenmielisiä maantapoja. Suojatyöstä huhuja levitteleviä varsinkin niistä kenellä on pätkätyö. Sekä kaikenlaisia sähköpostilla irtisanoutua koskaan edes tapaamatta pätkätyöntekijää. Ei mitään käytöstapoja vaikka ollaan niin herraa olevinaan kun on saatu hyvä suoja homma.

   Oma lukunsa ovat tyypit jolla itsellä on elinikäinen suoja homma jotka vielä kehtaavat avautua ties mistä.

 17. Sekoomus

  Haluaisin mennä työharjoittelijaksi eduskuntaan pääministerin tehtävään. Sipilän voisi irtisanoa ja palkata minut 9€ hoitelemaan tätä pääministerin tehtävää. Selvää säästöä veronmaksajille.

Kommentoi »

Comments are closed