Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Juoksupojat

– Näemmekö yhteisen edun? Olemmeko pelastamassa julkisia palveluita? Vai olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia?

Näin neuvoi pääministeri Juha Sipilä eilen Joensuussa oman puolueensa jäseniä ja eriyisesti kuntapäättäjiä luottamaan maan hallitukseen. Huomiota kiinnittää taas kerran vaatimus ”viedä tämä asia maaliin”. Enää aikoihin mitään muuta tavoitetta ei ole ollutkaan. Olen monta kertaa huomannut myös kuntaministeri Anu Vehviläisen suorastaan tuskaiset vaatimukset asian maaliin viemisestä, koska valmistelua ei jaksaisi aloittaa uudelleen. Enää ei ole mitään merkitystä lopputuloksen laadulla, vaan ainoastaan asian saamisesta päätökseen. Eli ihan sama mitä tulee, kunhan nyt jotain tulee.

Tuo Sipilän kysymys on mielestäni retorinen, mutta hän ei itse sitä näytä tietävän. Jokainen soten valmistelua tällä hallituskaudella seurannut on nähnyt hallituksen toimivan suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikana. Se selvisi jo siinä vaiheessa, kun hallitus kytki yhteen maakuntahallinnon ja laajan valinnavapauden. Keskusta ajaa maakuntahallintoa ja kokoomus laajaa valinnanvapautta. Tämän kytköksen seurauksena itse sote jäi sivuseikaksi.

Valinnanvapauslainsäädännön viime kesänä perustuslakivaliokunnassa tyrmätty versio kertoi ihan hallituksen omin sanoin, että laki tuottaa alueellisia monopoleja ja mahdollistaa kermankuorinnan. Nyt Sipilä vaatii pienyritysten ottamista mukaan tuottamaan palveluja.:

-Annammeko pienyrityksille reilusti tilaa maakuntien palvelujen tuottamisessa? Vai olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia?

Pienyritysten asiaa Sipilä olisi voinut ajatella aikaisemmin, jo ennen kuin lakiesityksiä kirjoitettiin. Sote-keskuksilta vaaditaan esityksen mukaan terveydenhuollon neuvontaa, ohjausta ja terveystarkastuksia, sairauksien tutkimusta, toteamista ja hoitoa, kuntoutusneuvontaa ja -ohjausta sekä kuntoutustarpeen arviointia, laboratorio- ja kuvantamispalveluita sekä sosiaalihuollon neuvontaa ja ohjausta. Miten yhdelläkään pienyrityksellä voisi olla näin laaja palveluvalikoima, kysyi kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen eilen Facebookissa.

Hallitus on myynyt ja myy edelleen omaa soteaan sekä laajalla valinnanvapaudella että kustannussäästöillä. Yhtälö on täysin mahdoton, kertoi taas eilen yksi asiantuntija. Molempia ei voi saada.

Sipilän eiliset puheet kuulostavat epätoivoisilta. Kuntapäättäjät eri puolella maata ovat jo tehneet oman ratkaisunsa ja ulkoistaneet palvelutuotannon. Se kertoo, että usko hallitukseen on mennyt. Mieluummin luotetaan epävarmaan tulevaisuuteen tekemällä pitkäkestoisia ja sellaisina vaarallisia ulkoistamissopimuksia.

Voi olla, että Sipilä ei ole tajunnut terveysjättien käytännössä ohjailleen koko valmisteluprosessia. Jos näin on, niin Sipilä ei ole koskaan lukenut edes oman hallituksensa lakiesitysten perusteluja, joissa asia on kerrottu selkeästi. Tosin rivien välissä, mutta suorastaan alleviivaten.

Kommentit (20)

 1. AMK

  Sipilä-onko ihan täysillä matkas-no jaa EK:n juoksupoika enempi porvari kuin porvari.Valinnanvapaus…niin mitä se on jos parantumaton sairas haluaa kuolla arvokaasti mutta hänen mielestään on arvokasta kuolla palkottamissa töissä orjina.

 2. Sirpa Kuisma

  Asuinkunnassani ainoa vaikuttamiskanava on Iitin paikallislehti. Lehteä omistaa kunta, päätoimittaja ja huhun mukaan muutama yksityinen. Lehti ei julkaise kysymyksiä, kritiikkiä eikä vaatimuksia laajasta kuntalaiskeskustelusta koskien terveydenhuollon tilaa! Kunnan edustajat, jotka ovat Päijät-Hämeen Hyvinvoitikuntayhtymän hallituksessa ja ovat pyytäneet suoraa yhteydenottoa, aivan missä kuntaa koskevassa asiassa tahansa, eivät vaivaudu edes kuittaamaan sähköpostejaan. Aasinsillan jälkeen, en taaskaan voi muuta kuin kiittää Sakari Timosta! On helpottavaa lukea terävää analyysiä, siitä miltä tämä näyttää myös pikkukunnassa. Quo vadis mielessä, ajattelen onkohan koko tämä soosi ja ympäri Suomea tapahtuva, keskittäminen nimikkeen alla tapahtuva terveydenhoidon romahduttaminen edes laillista tässä vaiheessa kun meillä ei ole lakia maakuntahallinnosta eikä sotesta….voiko Sipilän hallitus ihan pikkusella lailla ihan pikkuisen rajoittaa kuntia,kun kuitenkin kunnallinen itsemäärämisoikeus on voimassa……no sen tiedän varmasti, että PK-yrityksillä ei ole ollut minkäänlaista mahdollisuutta edes uuden sotehärpäkkeen pilotointiin, jo pilotoinnin kalleuden (mm ohjelmat)vuoksi .Tulevaisuudessa ne pysty edes tarjouskilpailuun näiden kaavailtujen kattohintojen/suurien tuottajien kanssa…eli olen samaa mieltä, että polku kaikille attendoille ja donitseille, on aika sileäksi taputeltu!

 3. AMK

  Täydentävät palvelut
  Aktivointisuunnitelma voi TE-toimiston palvelujen ohella sisältää työllistymismahdollisuuksia parantavia sosiaali-, terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja. Tarvittaessa voidaan aktivointisuunnitelmaa laadittaessa kuulla kuntoutuksen asiakaspalveluyhteistyöstä annetun lain (Laki kuntoutuksen asiakasyhteistyöstä) mukaista kuntoutuksen asiakaspalvelun yhteistyöryhmää, jos asiakas antaa tähän suostumuksensa.
  Niin hienostihan se on kirjoitettu asiakas suostuu mutta mikä on käytäntö???

 4. Mauri Pulkkinen

  Soten oleellisin osuus on terveys- ja sairaalapalvelut. Vuosikymmenten mittaan on luotu perusterveyden huollon ja erikoissairaanhoidon infra ja sen toiminnallisuus, mikä koostuu valtavasta määrästä eri osatekijöitä ml ostopalvelut yksityisiltä toimijoilta.

  Periaatteessa kokonaisuutta voi verrata sähköverkkoon tms. Luonnollinen monopoli säätelyineen on lähtökohtaisesti taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevin tapa huolehtia terveyspalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta maan eri kolkissa.

  Sote-valmistelu on johtamassa kaksinkertaisen infran luomiseen, mikä sinällään on aivan järjetöntä. Kehä III:n sisällä kaikki hoituu, vaikka hallitus sotkisi soppaa miten hyvänsä. Muu osa maata kärsii sote-uudistukseen liittyvästä terveydenhoitoverkoston harvenemisesta, hoito- ja informaatioketjujen katkeamisesta ja toiminnallisesta pirstoutumisesta.

  Alueilla, missä on havahduttu näkemään konkretiana, kuinka kehnoksi terveydenhoito, vanhuspalvelut jne. ovat menossa, ovat tehneet omia ratkaisujaan ja niitä tullaan näkemään lisää. Minulla riittää ymmärrystä ihmisille, jotka ovat huolissaan jopa peloissaan itsensä ja läheistensä puolesta. Silloin ei odotella, mitä Helsingin herrat, oman puolueen johto tms. sanovat, vaan ratkaisuja tehdään alueen ihmisten paras mielessä.

  • Heta-Riikka

   Aluksi tulee varmaan tuota mainitsemaasi kaksinkertaista miksei kolminkertaistakin infraa. Osa kuitenkin häviää kilpajuoksun aikana, jolloin kunta- tai maakuntapäättäjien ”valinnanvapaudeksi” voivat jäädä pelkästään sote-monopolin vallanneet liiketaloudelliset terveysjätit. Toisaalta hallitus on saattanut monet kansalaisten vanhus- ja terveydenhuollosta huolestuneet kuntapäättäjät jo nyt ”suo siellä, vetelä täällä”-tilanteeseen. Molemmissa probleema sama.
   http://teppoovaskainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246129-ministerin-outo-kysymys-mehilaisesta

 5. Rosa Warski

  Sipilän ja muunkin hallituksen kohdalla kyse on poliittisesta teatterista.

  On ollut alusta asti selvää, että yksityistäminen nimenomaan suuryrityksille on homman tavoite. Pienyrityksistä puhuminen on pelkkää harhaanjohtamista ja populismia.

  Itse haluaisin tietää: kuka hyötyy ja miten? Onko Sipilällä, Orpolla ja Soinilla – tai heidän lähipiirillään – mahdollisesti terveysyritysten osakkeita? Onko niitä ostettu juuri niinä aikoina, kun esim. Mehiläisen nettovelkaisuusaste on ollut korkeimmillaan? Ja mitä löytyykään Hallintarekisterin takaa, joka sattumoisin saatiin voimaan juuri sopivasti ennen SOTE-muutosta ?

  Cf. ”- Vuoden 2015 lopussa Mehiläisen nettovelkaisuusaste oli hurjat 242 prosenttia.”
  http://www.iltalehti.fi/talous/2016092622375310_ta.shtml

  Jos 242% nettovelkaisuusasteessa olevan yrityksen osakkeita ostaa, ja tämä alkaa myöhemmin hoitamaan valtion terveydenhoitoa ilman riskiä, kuinka paljon voittoa voi tehdä ?

  • Raimo Korhonen

   ”Miten yhdelläkään pienyrityksellä voisi olla näin laaja palveluvalikoima?” Rehula, Vehviläinen ja Saarikko vastaavat, että pienet yritykset voivat päästä mukaan palvelusetelin avulla. Siis jos maakunta hyväksyy yrityksen palveluntuottajaksi ja jos maakunta päättää myöntää ko. palvelusetelin. Valinnanvapaus on siis maakunnalla eli se niistä pienistä yrityksistä.

 6. HTK

  Juha Sipilän puhe ”kansainvälisten suuryritysten juoksupoikana olemisesta” on pelkkä silmänkääntötemppu, jolla hän yrittää peittää oman aktiivisuutensa sote-palvelujen yksityistämisessä. Juha Sipilä on vastustavinaan yritysten sote-kaappauksia, mutta tosiasiassa edistää niitä.

  Päinvastoin Juha Sipilä on ollut erittäin aktiivinen sosiaali- ja terveyspalvelujen saattamisessa ylikansallisten suuryritysten saalistusten kohteeksi. Hän on tinkimättä pitänyt kiinni vuonna 2015 lokakuussa silloisen kokoomuksen puheenjohtaja Stubbin kanssa kahdestaan tekemästään ”valinnanvapauden” varjolla tehtävistä julkisrahoitteisten sote-palvelujen yksityistämisestä.

  Yöllä vuonna 2015 tehty alkuaan Sipilän ja Stubbin sopimus ”valinnanvavapaudesta” ja ”maakuntaitsehallinnosta” oli vain mediaa ja kepun kannattajia hämäävä juonikas teatteritemppu, jolla molemmat sopimuksentekijät sinetöivät yhteisen tahtonsa kaupallista ja yksityistää sote-alan palvelut. Sipilällä ei itseasiassa ole ollut minkäänlaista aktiivisuutta julkispalvelujen yksityístämistä vastaan, päinvastoin hän ei hän kepun puheenjohtajana voi sitä julkisesta sanoa.

  Pääministeri Sipilän puheet ja teot ovat räikeässä ristiriidassa keskenään. Juha Sipilä on antanut kokoomuksen määrätä yksin koko sosiaali- ja terveyspolitiikan suunnan. Itseasiassa Juha Sipilä on salakokoomuslainen, sekä teoiltaan, taloudellisilta eduiltaan että arvoiltaan. Juha Sipilän aikana kepusta on tullut talousoikeistolainen maalaiskokoomus, joka unohtaa syrjäseutujen edut. Kepua ei enää kokoomuksesta enää erota muu kuin sen puhetapahta, mutta teot eivät juuri lainkaan.

  Alueellisten ja paikallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kaappamisen ei Juha Sipilälle pitäisi olla minkäänlainen yllätys, vaan päinvastoin salaa toivottu tulos. Juha Sipilän entinen kotikunta Puolanka on jo aikaisemmin ulkoistanut kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa suuryritys Attendolle. Puolangan kunnan kotisivuilta käy ilmi, kuinka suuren osan sotesta Attendo on siellä lohkaissut.

  Voisiko Uuninpankkopoika valistaa?:

  Onko mahdollista, että Attendon työntekijät päättäisivät kuntalaisten sosiaaliturvaan, mm. toimeentuloon, asumiseen ja vammaispalveluihin liittyvistä etuuksista? Missä kulkee viranomaistoiminnan ja yksityisen yritystoimen valtuuksien rajat? Voivatko paikallisen monopoliasemassa olevan yrityksen toimihenkilöt toimia samanaikaisesti osa-aikaisina kunnallisina viranhaltijoina ja sen siten tehdä viranomaispäätöksiä?

  • Saku Timonen

   Vastaus kysymykseesi: Viranomaistehtäviä ei perustuslain mukaan voi ulkoistaa, ja siksi mainitsemiasi asioita ei voi hoitaa kukaan muu kuin virkavastuulla toimiva henkilö eli julkinen valta. Ehkä juuri siksi sosiaalipuolesta ei ole enää uudituksessa puhuttukaan, vaikka aluksi tarkoituksena näytti olevan yksityistää myös viranomaistoiminta.

   • Matias Rasi

    Myös terveydenhuollossa tehdään viranomaispäätöksiä, mm. tahdosta riippumattomaan hoitoon määräämisessä. Mitenköhän nämä tullaan hoitamaan yksityisen palveluntuottajan toimesta. Tällä hetkellä tilanne on kirjava eikä ainakaan jossakin vaiheessa keikkalääkärit saaneet kyseisiä päätöksiä tehdä.

 7. Make

  ”Huomiota kiinnittää taas kerran vaatimus ”viedä tämä asia maaliin”. Enää aikoihin mitään muuta tavoitetta ei ole ollutkaan.”

  On se ollut helppoa naureskella
  Länsi-Metron saati Olkiluodon ydinvoimalan myöhästymisille. Luojan kiitos kuitenkin valvonta pelaa, moraali on korkealla ja mitään ei oteta käyttöön keskeneräisenä. Sotessa sen sijaan ”homma pitäisi nyt saada maaliin”, vaikka päivä päivältä paljastuu uusia ongelmia. Kysehän on vain potilaiden hengestä!

  Vielä pelottaa samanaikainen eutanasia-lobbaus, olkoonkin, että Seppänen ja Viinanen vaikeine sairauksineen ovat asialla vilpittömästi.

  Pelkään kuitenkin, että itse päätän päiväni 2030-luvulla ”lääketieteellisin ja taloudellisin perustein määrätyn” eutanasian avulla. Huh huh!

 8. HTK

  Lähipalvelujen turvaaminen jää sote-uudistuksessa pelkkien aikomusten ja lupausten varaan.

  Lakiesityksissä ei ole täsmällistä määritelmää lähipalveluille eikä niiden sijaintiperusteista aseteta mitään yksityiskohtaisia velvoitteita. Ilmeisesti maalaiskuntien terveyskeskukset lääkäripalveluineen korvataan terveydenhoitajien ylläpitämillä kioskeilla ja digitalisoinneilla. Ambulanssi on kohta ainoa terveysalan lähipalvelu, joka menee potilaan luokse, mikäli se enää ehtii ajoissa.

  Lähipalvelujen vähentäminen nostaa kansalaisten kustannuksia, mutta maakunnille ja valtiolle siitä koituvia menoja vähennetään potilaiden omavastuuosuuksia nostamalla. Nykyinen hallitus on juuri korottanut näitä sairauskyytien ja lääkekustannusten omavastuuosuuksia, joista eniten joutuvat kärsimään syrjäseutujen pienituloiset asukkaat.

  Vastoin julkilausuttuja tavoitteita, syrjäseudut saattavat kärsiä sote-uudistuksessa kaikkein eniten. Ilmeisesti hallituspuolueet luottavat siihen, että syrjäseuduilla asuvat kepua, eriseuraisia perusssuomalaisia ja kokoomusta kannattavat äänestävät joka tapauksessa näitä puolueita, tekevätpä puoluejohtajat mitä tahansa.

 9. HTK

  Juha Sipilän kysymykset: ”Näemmekö yhteisen edun? Olemmeko pelastamassa julkisia palveluita? Vai olemmeko kansainvälisten suuryritysten juoksupoikia?

  Rehellisenä miehenä pääministeri voisi avomielisesti vastata: ”Emme ajattele muiden kuin liikekumppaniemme yhteistä etua. Olemme yksityistämässä julkisia palveluita. Sen jälkeen ne eivät ole julkisia, vaan ainostaan julkisrahoitteisia kaupallisia palveluita. Emme ole mitään juoksupoikia, vaan harhaanjohtajia.

 10. matti luomansuu

  Hyvä ystäväni joutui lonkkaleikkaukseen. Ei siinä mitään, leikkausoperaatio onnistui hyvin ja toipuminen edistyi hyvin. Mitä nyt sitten lääkitys oli vääränlainen jne. Ystäväni korkeasta iästä johtuen hän tarvitsi jonkin aikaa kotihoidon tukea ja käyntejä. Siinäpä vasta oli sekalaista seurakuntaa. Mukamas kotihoitajia, ammattitaidottomia, töykeitä ja potilaan pyyntöjö huomioimattomia. Melkein joka kotikäynnillä eri hoitaja, jolle tapaus uusi ja sama töykeys jatkui. Oli ihan ammattitaitoista ja ystävällistä sekä potilaan toivomuksia kuuntelevaa hoitajaa myös. Parhain tapaus kotihoitajista oli sangen ammattitaitoiseksi esitelty, joka ei pitänyt alkuunkaan paikkaansa, referensseinä kehuttiin olevan ex armeijatausta. Ja yksi monista kotihoitajista ja käyntikerroista piti sisällään hoitajan vaeltelu potilaan asunnossa omiin nimiinsä, potilaan pääsemättä sitä näkemään mitä tapahtuu, kun liikkuvuus oli toipumisen alkuvaiheessa vielä sangen huonoa. Näin kehä III sisäpuolella.

 11. Marko

  Eikai sille mitään mahda, jos halutaan kalliimpaa terveydenhuoltoa ja se pitää viedä ”maaliin” vaikka mikä olis.

 12. Toni Neffling

  Projektien lopettaminen on vaikeaa, koska silloin pitäisi tunnustaa olleensa väärässä ja jokainen uhraus menee hukkaan. Ei ole kovinkaan harvinaista, että tuhoontuomituissa projekteissa aletaan laskemaan sitä mitä on kulutettu ja uhrattu sen sijaan, että ajateltaisiin sitä mitä vielä kuluu.

  Näin uppoava sotelaivakin ohjataan lopulliseen karikkoon hinnalla millä hyvänsä – sattuuhan se enempi, mut Sipilä antoi kaikkensa – siis omasta mielestään. Näin siis erotetaan p..ka ja hyvä johtaja toisistaan – tai siis pitäisi. Todellisuudessa muut maksaa joko omalla työllään tai terveydellä huonon johtajan vatuloinnista ja johtaja palkitaan ruhtinaallisesti – periksi ei annettu.

 13. Jori Lahtinen

  Ei pidä myöskään unohtaa että Sipilä rakastaa teatteria, ja tämä esitys voi olla vain omien käsien pesua. Esitetään tietämätöntä ja ollaan pahoillaan toisten tekemisien puolesta. Basic Sipilä routine.

  • Jyrki

   Itse odottelen Sipilän lausuntoa ihmeestä. Kun SOTE ja maakunnat on kauan ja hartaasti odotetussa maalissa maksoi mitä maksoi kansalle. Niin kyllä se on tapahtunut ihme lausunto sieltä tulee vielä nykyisen pääministerin suusta.

   Ja jos ei vielä kun Sipilä on pääministeri. Niin viimeistään sitten, kun Sipilä on jossain palkkiovirassa hyvällä palkalla. Vaikkapa jossain tulevassa makuntahimmelissä. Ja ei tarvitse enää ”stressata” mistään. Olla vain ja nauttia saavuttamistaan eduistaan, mitä Suomi ja kansa tarjoaa avokätisesti ansiokkaasta työstä.

 14. Siru Pola

  Älkääs nyt kaikki mollatko pääministerin tehtävään uhrautunutta Sipilää ja epäilkö hänen vaikuttímiaan…

  Se on vaan niin kova virka ja kaikki haukkuu ja moittii ja pitäis olla yli-ihminen että jaksaisi hoitaa ne kaikki hommat mitä itselleen on haalinut ja pitäisi vielä keksiä se, miten kaikkien asiantuntijoiden vastustuksesta huolimatta tuo sotekin saataisiin hoidettua ja kun nekin siellä perustuslakivaliokunnassa ja kaikenmaailmandosentit sanoo että huonolta näyttää ja kohta on ne puolueen puheenjohtajavaalitkin ja jos tämä homma on silloinkin vielä kesken niin tulos tai ulos ja kun ne siellä peräpohjolassa ne puoluekaveritkin jo tekivät omia ratkaisujaan ja miten sitä vielä pitäisi pystyä väittämään, että eihän se ollut meidän tarkoituskaan että paljastuu, että oli jo suunniteltukin, että ulkomaille veroparatiiseihin vähät veronsa maksavat terveysjätit tulee kohta kaappaamaan koko Suomen terveydenhoidon sössiäkseen ja kun puolueen kannatuskin on mitä on ja vaan alas menee ja Paavokin kerää niitä kannattajakortteja ja Matti on kuin ei olisikaan niin kyllä se vaan niin on että kovaa hommaa on ja sehän se eniten harmittaa kun kaikki haukkuu ja väittää että en olisi parhaani yrittänyt ja kun vielä….

 15. Seppo Paakkinen

  Laadukkaan soten aikaansaamiseksi meidän on vaihdettava väsynyt ja osaamaton hallitus ja pelastettava Suomi näiltä keinottelevilta väsyneiltä vätyksiltä 🌞

Kommentoi »

Comments are closed