Juoksupojat

– Näemmekö yhteisen edun? Olemmeko pelastamassa julkisia palveluita? Vai olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia?

Näin neuvoi pääministeri Juha Sipilä eilen Joensuussa oman puolueensa jäseniä ja eriyisesti kuntapäättäjiä luottamaan maan hallitukseen. Huomiota kiinnittää taas kerran vaatimus “viedä tämä asia maaliin”. Enää aikoihin mitään muuta tavoitetta ei ole ollutkaan. Olen monta kertaa huomannut myös kuntaministeri Anu Vehviläisen suorastaan tuskaiset vaatimukset asian maaliin viemisestä, koska valmistelua ei jaksaisi aloittaa uudelleen. Enää ei ole mitään merkitystä lopputuloksen laadulla, vaan ainoastaan asian saamisesta päätökseen. Eli ihan sama mitä tulee, kunhan nyt jotain tulee.

Tuo Sipilän kysymys on mielestäni retorinen, mutta hän ei itse sitä näytä tietävän. Jokainen soten valmistelua tällä hallituskaudella seurannut on nähnyt hallituksen toimivan suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikana. Se selvisi jo siinä vaiheessa, kun hallitus kytki yhteen maakuntahallinnon ja laajan valinnavapauden. Keskusta ajaa maakuntahallintoa ja kokoomus laajaa valinnanvapautta. Tämän kytköksen seurauksena itse sote jäi sivuseikaksi.

Valinnanvapauslainsäädännön viime kesänä perustuslakivaliokunnassa tyrmätty versio kertoi ihan hallituksen omin sanoin, että laki tuottaa alueellisia monopoleja ja mahdollistaa kermankuorinnan. Nyt Sipilä vaatii pienyritysten ottamista mukaan tuottamaan palveluja.:

-Annammeko pienyrityksille reilusti tilaa maakuntien palvelujen tuottamisessa? Vai olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia?

Pienyritysten asiaa Sipilä olisi voinut ajatella aikaisemmin, jo ennen kuin lakiesityksiä kirjoitettiin. Sote-keskuksilta vaaditaan esityksen mukaan terveydenhuollon neuvontaa, ohjausta ja terveystarkastuksia, sairauksien tutkimusta, toteamista ja hoitoa, kuntoutusneuvontaa ja -ohjausta sekä kuntoutustarpeen arviointia, laboratorio- ja kuvantamispalveluita sekä sosiaalihuollon neuvontaa ja ohjausta. Miten yhdelläkään pienyrityksellä voisi olla näin laaja palveluvalikoima, kysyi kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen eilen Facebookissa.

Hallitus on myynyt ja myy edelleen omaa soteaan sekä laajalla valinnanvapaudella että kustannussäästöillä. Yhtälö on täysin mahdoton, kertoi taas eilen yksi asiantuntija. Molempia ei voi saada.

Sipilän eiliset puheet kuulostavat epätoivoisilta. Kuntapäättäjät eri puolella maata ovat jo tehneet oman ratkaisunsa ja ulkoistaneet palvelutuotannon. Se kertoo, että usko hallitukseen on mennyt. Mieluummin luotetaan epävarmaan tulevaisuuteen tekemällä pitkäkestoisia ja sellaisina vaarallisia ulkoistamissopimuksia.

Voi olla, että Sipilä ei ole tajunnut terveysjättien käytännössä ohjailleen koko valmisteluprosessia. Jos näin on, niin Sipilä ei ole koskaan lukenut edes oman hallituksensa lakiesitysten perusteluja, joissa asia on kerrottu selkeästi. Tosin rivien välissä, mutta suorastaan alleviivaten.

 

Kommentit (20)
  1. Sipilä-onko ihan täysillä matkas-no jaa EK:n juoksupoika enempi porvari kuin porvari.Valinnanvapaus…niin mitä se on jos parantumaton sairas haluaa kuolla arvokaasti mutta hänen mielestään on arvokasta kuolla palkottamissa töissä orjina.

  2. Sirpa Kuisma
    26.11.2017, 11:56

    Asuinkunnassani ainoa vaikuttamiskanava on Iitin paikallislehti. Lehteä omistaa kunta, päätoimittaja ja huhun mukaan muutama yksityinen. Lehti ei julkaise kysymyksiä, kritiikkiä eikä vaatimuksia laajasta kuntalaiskeskustelusta koskien terveydenhuollon tilaa! Kunnan edustajat, jotka ovat Päijät-Hämeen Hyvinvoitikuntayhtymän hallituksessa ja ovat pyytäneet suoraa yhteydenottoa, aivan missä kuntaa koskevassa asiassa tahansa, eivät vaivaudu edes kuittaamaan sähköpostejaan. Aasinsillan jälkeen, en taaskaan voi muuta kuin kiittää Sakari Timosta! On helpottavaa lukea terävää analyysiä, siitä miltä tämä näyttää myös pikkukunnassa. Quo vadis mielessä, ajattelen onkohan koko tämä soosi ja ympäri Suomea tapahtuva, keskittäminen nimikkeen alla tapahtuva terveydenhoidon romahduttaminen edes laillista tässä vaiheessa kun meillä ei ole lakia maakuntahallinnosta eikä sotesta….voiko Sipilän hallitus ihan pikkusella lailla ihan pikkuisen rajoittaa kuntia,kun kuitenkin kunnallinen itsemäärämisoikeus on voimassa……no sen tiedän varmasti, että PK-yrityksillä ei ole ollut minkäänlaista mahdollisuutta edes uuden sotehärpäkkeen pilotointiin, jo pilotoinnin kalleuden (mm ohjelmat)vuoksi .Tulevaisuudessa ne pysty edes tarjouskilpailuun näiden kaavailtujen kattohintojen/suurien tuottajien kanssa…eli olen samaa mieltä, että polku kaikille attendoille ja donitseille, on aika sileäksi taputeltu!

Kommentointi suljettu.