Hosumalla tehty aktiivimalli

– Mielestäni tämä pitää tässä muodossa saada läpi, katsotaan ensin miten se toimii, ja katsotaan sitten pitääkö siihen saada jotain justeerausta.

Nämä Juhana Vartiaisen sanat työttömyysturvan aktiivimallia koskevasta hallituksen esityksestä kuvastavat liian hyvin Sipilän hallituksen toimintatapaa. Tehdään ensin laki ja lasketaan sitten ruumiit. Jos niitä tulee liikaa, niin justeerataan vähän.

Hallitus aikoo siis säädättää eduskunnalla työttömyysturvan aktiivimallia koskevan lain budjetin yhteydessä siten, että se tulee voimaan jo ensi vuoden alussa. Kiireestä aiheutuvan sotkun rinnalla toimeentulotuen siirrosta Kelalle aiheutuneet ongelmat ovat pikkujuttu, sillä työttömyyskassojen mukaan kaikkien työttömyysetuuksen maksatus tulee viivästymään viikkokausia.

Lyhyesti sanoen aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia eli noin yhden päivän korvausta vastaava summa kuukaudessa, jos työtön ei käy palkkatyössä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin. Koska palkkatöitä ei tunnetusti ole ja työllistymistä edistävät palvelut tarkoittavat nykyisin palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä, niin kyseessä on pakkotyölaki. Kaikki eivät mahdu edes kuntouttavaan työtoimintaan, joten hyvin suuren osan työttömyystukea leikataan 4,65 prosenttia.

Koko lakiestyksen perusteluineen voitte lukea tästä linkistä.

Vaikka lakimuutos leikkaa jo valmiiksi heikossa asemassa olevien sosiaaliturvaa, niin siitä huolimatta hallitus aikoo säädättää sen tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Hallituksen sanoin peruspäiväraha ja sitä suuruudeltaan vastaava ansiopäivärahan perusosa sekä työmarkkinatuki ovat perustuslain 19 §:n 2 momenttiin liittyviä sosiaaliturvan etuusjärjestelmiä , mutta”ehdotetut muutokset eivät heikennä työttömyyden aikaista perustoimeentuloa siinä määrin, että esitetyt ehdotukset olisivat ongelmallisia perustuslain 19 §:n 2 momentin kannalta. Lisäksi työnhakijalla on mahdollisuus omalla toimillaan vaikuttaa siihen, aleneeko hänen päivärahansa.”

Näin hallitus leikkaa työttömien sosiaaliturvaa tallomalla taas kerran perustuslain jalkoihinsa ja irvistelemällä päälle, että menkäähän työttömät töihin, niin saatte työttömyystukea. Kun ette töitä löydä, niin oma on vikanne.

Tämä lakiestys on vain yksi osa hallituksen mielipuuhasta eli työttömien ruoskimisesta. Tavoitteena on ihan selkesäti siirtyä Saksan malliin, jossa työnantaja saa maksaa niin pientä palkkaa kuin suinkin ilkeää, ja yhteiskunta huolehtii työvoiman hengissä pitämisestä. Palkalla ei ole tarkoituskaan elää, vaan sosiaaliturva paikkaa palkkauksen puutteet. Yhteiskunta maksaa palkan ja työnantajat korjaavat voitot taskuunsa.

Näin päästään viimeinkin yhden sortin sosialismin ihannetilaan, jossa valtio maksaa palkat verovaroista, joita ei kohta ole, kun työtä tekevien verotettavat tulot ovat minimaaliset. Siinä vaiheessa pitää lakeja varmaan taas justeerata siten, että kukaan ei maksa enempää palkkaa kuin sosiaaliturvaakaan. Töitä on silti tehtävä.

Kommentit (36)
 1. Leo Vainikainen
  29.11.2017, 10:19

  Voisiko perustaa firman joka ottaa työttömät tekemään tuon työn mitä vaaditaan, mutta työttömät saisivat tehdä sen työn etänä ja firma vain kirjaisi, että ” Juu, oli ne töissä!”? Firmaei tekisi käytännössä muuta kuin leimaisi työttömien ”työn teon”.

  1. Kalle Jokinen
   29.11.2017, 17:08

   Tuossahan on business idea.
   15 euron korvauksesta otan työttömän töihin. Hommana lähettää minulle sähköposti otsikolla taas apinaa koijataan.

   Työtön säästää työttömyyskorvausleikkauksen, josta minä vien puolet. Työtön hyötyy ja ennenkaikkea minä hyödyn

   1. Deal 🙂

 2. Eilen kun tuo Vartiainen lausahti tuon kommentin uutislähetyksessä, niin jopa kaltaiseni rauhallisen kaverin huulilta livahti pari kirosanaa.

  Siihenhän tää homma menee että porukka pyytää tuttua yrittäjää kuittaamaan että juu on se työkokeilussa ollut tarvittavan ajan.

  Ei millään riitä väki valvomaan ja kyttäämään että ollaanko siellä oikeasti vai ei. (Ellei sit mene siihen kuten DDR:ssä että naapurisikin voi olla Stasilainen).

  1. Tämä Vartiainen kyllä yks omia suosikeita :D. Liekkö herralla fanclubia? Vois melkeen perustaa.

  2. Ei työkokeiluun niin vaan ”pääse”. Siihen tarvitaan TE-toimiston hyväksyntä.

  3. Jotenkin kyrsii tämä kaiken suorakulmiksi vetelevä taloustieilijä Vartiainen. Kuten Saku kirjoitti, tämä aktiivimalli on sitä ”rakenteellista uudistusta”, jota Vartiainen ajaa, ja jonka lopullinen tavoite on Saksan malli, eli olemattomien palkkojen ja hengen pitimiksi myönnetyn sosiaaliturvan sekoitus.

   Mitään mielenkiintoa siihen, miten jatkuvan röykytyksen kohteena olevat oikeasti selviävät, ei Vartiaisella näytä olevan. Sellaisten asioiden miettiminen ei kuulu suurten linjojen taloustieteilijän toimenkuvaan. Hänen tehtävänsä on hallita kokonaisuuksia ja esitellä ajattelunsa tulokset päättäjille.

   Vartiaisen ajattelulla on nimikin: NAIRU. Se on taloustieteellinen termi, jonka ”rakenteelliset uudistukset” tarkoittavat aina päätöksiä, jotka heikentäisivät työntekijöiden asemaa ja varsinkin neuvotteluvoimaa eli järjestäytymistä. Ja tämä on siis tiedettä, ei politiikkaa.  Tähän tieteeseen nojaa hallituksen aktiivimallikin.

   Hesarin haastettelussa Vartiainen kertoi, että hänen pitää olla optimistinen hallituksen soturi ja toivoa, että tästä jotakin syntyy.

   Sotilasvertaus onkin osuva. Vähäsen hedonisti Vartiainen muistuttaa ensimmäisen maailmansodan ranskalaiskenraali Joffrea, joka majaili hyvässä turvassa 30 kilometriä etulinjan kauheuksista, söi joka päivä 3 maukasta ateriaa, suunnitteli hyökkäyksiä ja ajoi terän eteen satoja tuhansia miehiä piittamatta tuon taivaallista heidän kohtaloistaan, joihin hänellä ei ollut minkäänlaista kosketusta.

Kommentointi suljettu.