Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hosumalla tehty aktiivimalli

– Mielestäni tämä pitää tässä muodossa saada läpi, katsotaan ensin miten se toimii, ja katsotaan sitten pitääkö siihen saada jotain justeerausta.

Nämä Juhana Vartiaisen sanat työttömyysturvan aktiivimallia koskevasta hallituksen esityksestä kuvastavat liian hyvin Sipilän hallituksen toimintatapaa. Tehdään ensin laki ja lasketaan sitten ruumiit. Jos niitä tulee liikaa, niin justeerataan vähän.

Hallitus aikoo siis säädättää eduskunnalla työttömyysturvan aktiivimallia koskevan lain budjetin yhteydessä siten, että se tulee voimaan jo ensi vuoden alussa. Kiireestä aiheutuvan sotkun rinnalla toimeentulotuen siirrosta Kelalle aiheutuneet ongelmat ovat pikkujuttu, sillä työttömyyskassojen mukaan kaikkien työttömyysetuuksen maksatus tulee viivästymään viikkokausia.

Lyhyesti sanoen aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia eli noin yhden päivän korvausta vastaava summa kuukaudessa, jos työtön ei käy palkkatyössä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin. Koska palkkatöitä ei tunnetusti ole ja työllistymistä edistävät palvelut tarkoittavat nykyisin palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä, niin kyseessä on pakkotyölaki. Kaikki eivät mahdu edes kuntouttavaan työtoimintaan, joten hyvin suuren osan työttömyystukea leikataan 4,65 prosenttia.

Koko lakiestyksen perusteluineen voitte lukea tästä linkistä.

Vaikka lakimuutos leikkaa jo valmiiksi heikossa asemassa olevien sosiaaliturvaa, niin siitä huolimatta hallitus aikoo säädättää sen tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Hallituksen sanoin peruspäiväraha ja sitä suuruudeltaan vastaava ansiopäivärahan perusosa sekä työmarkkinatuki ovat perustuslain 19 §:n 2 momenttiin liittyviä sosiaaliturvan etuusjärjestelmiä , mutta”ehdotetut muutokset eivät heikennä työttömyyden aikaista perustoimeentuloa siinä määrin, että esitetyt ehdotukset olisivat ongelmallisia perustuslain 19 §:n 2 momentin kannalta. Lisäksi työnhakijalla on mahdollisuus omalla toimillaan vaikuttaa siihen, aleneeko hänen päivärahansa.”

Näin hallitus leikkaa työttömien sosiaaliturvaa tallomalla taas kerran perustuslain jalkoihinsa ja irvistelemällä päälle, että menkäähän työttömät töihin, niin saatte työttömyystukea. Kun ette töitä löydä, niin oma on vikanne.

Tämä lakiestys on vain yksi osa hallituksen mielipuuhasta eli työttömien ruoskimisesta. Tavoitteena on ihan selkesäti siirtyä Saksan malliin, jossa työnantaja saa maksaa niin pientä palkkaa kuin suinkin ilkeää, ja yhteiskunta huolehtii työvoiman hengissä pitämisestä. Palkalla ei ole tarkoituskaan elää, vaan sosiaaliturva paikkaa palkkauksen puutteet. Yhteiskunta maksaa palkan ja työnantajat korjaavat voitot taskuunsa.

Näin päästään viimeinkin yhden sortin sosialismin ihannetilaan, jossa valtio maksaa palkat verovaroista, joita ei kohta ole, kun työtä tekevien verotettavat tulot ovat minimaaliset. Siinä vaiheessa pitää lakeja varmaan taas justeerata siten, että kukaan ei maksa enempää palkkaa kuin sosiaaliturvaakaan. Töitä on silti tehtävä.

Kommentit (36)

 1. Leo Vainikainen

  Voisiko perustaa firman joka ottaa työttömät tekemään tuon työn mitä vaaditaan, mutta työttömät saisivat tehdä sen työn etänä ja firma vain kirjaisi, että ” Juu, oli ne töissä!”? Firmaei tekisi käytännössä muuta kuin leimaisi työttömien ”työn teon”.

  • Kalle Jokinen

   Tuossahan on business idea.
   15 euron korvauksesta otan työttömän töihin. Hommana lähettää minulle sähköposti otsikolla taas apinaa koijataan.

   Työtön säästää työttömyyskorvausleikkauksen, josta minä vien puolet. Työtön hyötyy ja ennenkaikkea minä hyödyn

   • Ec

    Deal 🙂

 2. TN

  Eilen kun tuo Vartiainen lausahti tuon kommentin uutislähetyksessä, niin jopa kaltaiseni rauhallisen kaverin huulilta livahti pari kirosanaa.

  Siihenhän tää homma menee että porukka pyytää tuttua yrittäjää kuittaamaan että juu on se työkokeilussa ollut tarvittavan ajan.

  Ei millään riitä väki valvomaan ja kyttäämään että ollaanko siellä oikeasti vai ei. (Ellei sit mene siihen kuten DDR:ssä että naapurisikin voi olla Stasilainen).

  • töytön

   Tämä Vartiainen kyllä yks omia suosikeita :D. Liekkö herralla fanclubia? Vois melkeen perustaa.

  • Erkki Posti

   Ei työkokeiluun niin vaan ”pääse”. Siihen tarvitaan TE-toimiston hyväksyntä.

  • Timo Harju

   Jotenkin kyrsii tämä kaiken suorakulmiksi vetelevä taloustieilijä Vartiainen. Kuten Saku kirjoitti, tämä aktiivimalli on sitä ”rakenteellista uudistusta”, jota Vartiainen ajaa, ja jonka lopullinen tavoite on Saksan malli, eli olemattomien palkkojen ja hengen pitimiksi myönnetyn sosiaaliturvan sekoitus.

   Mitään mielenkiintoa siihen, miten jatkuvan röykytyksen kohteena olevat oikeasti selviävät, ei Vartiaisella näytä olevan. Sellaisten asioiden miettiminen ei kuulu suurten linjojen taloustieteilijän toimenkuvaan. Hänen tehtävänsä on hallita kokonaisuuksia ja esitellä ajattelunsa tulokset päättäjille.

   Vartiaisen ajattelulla on nimikin: NAIRU. Se on taloustieteellinen termi, jonka ”rakenteelliset uudistukset” tarkoittavat aina päätöksiä, jotka heikentäisivät työntekijöiden asemaa ja varsinkin neuvotteluvoimaa eli järjestäytymistä. Ja tämä on siis tiedettä, ei politiikkaa.  Tähän tieteeseen nojaa hallituksen aktiivimallikin.

   Hesarin haastettelussa Vartiainen kertoi, että hänen pitää olla optimistinen hallituksen soturi ja toivoa, että tästä jotakin syntyy.

   Sotilasvertaus onkin osuva. Vähäsen hedonisti Vartiainen muistuttaa ensimmäisen maailmansodan ranskalaiskenraali Joffrea, joka majaili hyvässä turvassa 30 kilometriä etulinjan kauheuksista, söi joka päivä 3 maukasta ateriaa, suunnitteli hyökkäyksiä ja ajoi terän eteen satoja tuhansia miehiä piittamatta tuon taivaallista heidän kohtaloistaan, joihin hänellä ei ollut minkäänlaista kosketusta.

 3. Pirkko Aura

  Sen sijaan ettà nàille neropateille maksetaan huimaa elàkettà ja muita etuisuuksia, jos ja kun, ne vihdoin saadaan potkittua pois etuus-kunnasta, olisi parempi ettà tuohon virkaan pyrkijòille olisi luvassa juuri sellainen, vàhintààn kaksi vuotta kestàvà kohtelu jonka he itse sààtàvàt virka-aikansa kestàessà kaikkein heikoimmassa asemassa oleville: pakollinen tyòttòmyys, kaikkien asemaa edeltàvien turhatusten ja rikkauksien takavarikointi jakson keston ajaksi, jne, perhe myòtàlaskien samaan jamaan, ja terveydenhoitoa, vanhempien ja lasten etuisuuksia unohtamatta, niin ettà he itse todella joutuisivat elàmààn juuri siinà sosiaalisessa ympàristòssà jonka pààtòksillààn ovat luoneet. Tàmà kuulostaa aika kauhealta, eikò vain, raa’alta ja vàkivaltaiseltakin pahantoivomiselta…

 4. Markku Kemppainen

  Miten meillä on noin helvetin tyhmiä päättäjiä? Tällainen pitää torpata täysin. Ei tämä mitään työpaikkoja tuo, ainoastaan talouskasvu, joka on alkanut sipilän hallituksesta huolimatta. Saatanan tunarit!

 5. V. Laulajainen

  Liitteen kohta ”tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa…” on siitä mielenkiintoinen, että KELA saattaa katsoa yrittäjäksi ja lopettaa tukien maksun.

  • Risto Pukari

   Yrittäjän tulot tai tappiot näkee tilinpäätöksestä, kun kuitit on laskettu ja ynnätty eikä kuukausittaista tai 65 arkipäivän tuloa/tappiota pysty laskemaan edes teoriassa. Täysin paska esitys tältä(kin) osin. Kiinteiden kulujen jyvityksestä tai kohdentamisesta ei esitys puhu mitään. Muuttuvista kuluistakaan ei ohjata mitenkään. YEL-maksujen perusteellako nuo luulee sen selviävän? Oikeassa elämässä YEL on ensimmäinen, mistä säästetään. TE-toimiston on tutkittava joka 2. viikko, onko yrittäjätoiminta päätoimista ja tuo kassan/KELA:n tuet epäävä lausunto tulee olemaan automaatti.

 6. Sanna-Marja

  Erittäin turhauttavaa ja väärin. Hakenut satoja paikkoja 5 työttömyysvuoden aikana (irtisanottu 25v uran jälkeen tt syyt), käynyt muutamassa kymmenessä haastattelussa. Tuloksena pari lyhyttä pätkätyöpaikkaa, viimeisimmästä aikaa reilu puoli vuotta. Yrittänyt alan vaihtoakin siinä onnistumatta. Hankkinut lisäkoulutusta ja päivittänyt olemassaolevaa, käynyt työnhakuvalmennuksissa, rekrytilaisuuksissa jne. Ollut 5kk palkattomassa koulutukseen liittyvässä harjoittelussa jossa annettiin ymmärtää, että työpaikka voisi aueta sen myötä. Mutta ei auennut.

  Mitä enää voisin tehdä? Ikää on 50+ ja nuorempiakin hakijoita riittää vaikka millä mitalla, joten mahdollisuus tämän ikäisen työllistyä melko toivotonta. Sitä vaikeampaa mitä enemmän aika kuluu. Sellaisia suhteitakaan ja verkostoja ei ole, joista apua. Asun suurehkossa kaupungissa jossa työpaikkoja on, mutta on myös valtava määrä (nuorempia) hakijoita joka paikkaan. Minulle työnantajilta tulleissa vastauksissa on mainittu monta kertaa 200-300 hakijaa per paikka. Ja kyllä, olen myös hakenut muitakin kuin vain oman alan paikkoja.

  Tästä kaikesta tulen sitten saamaan vielä rangaistuksenkin, kun en työllisty. Onhan se toki oma vika….

  • Raija

   Jo 40 v nainen on työttömäksi jouduttuaan niin ylijäämätavaraa että tarvitaan ihan oikea ihme tahi sukulainen joka ottaa töihin. Itse kokenut sen ja tuhansia hakemuksia lähettäneenä ei edes vastauksia saanut ja lisäkoulutuksista ei ollut mitään hyötyä. Onneksi noita hakemuksia sai lähettää sähköpostissa sillä kun kirjeenä vielä piti lähettää tuli aika kalliiksi niitä kopioita ottaa ja postimerkkejä painon mukaan maksaa silloin kun vaativat kopiot kaikesta. 65 ikävuoteen piti sitä eläkettä odottaa ja nyt on todella kiitollinen että ei tarvitse nykymenossa mukana olla. Ei ole mukavaa olla työtön tämän päivän suomessa vaikka ei se mukavaa ollut ennenkään mutta ei silloin ihan orjaksi asti joutunut taipumaan.

 7. Tanja Takalo

  Minkä takia maan hallitus voi jatkuvasti polkea jalkoihinsa maan perustuslain joutumatta minkäänlaiseen vaastuuseen. Näillä näkymin Suomen perustuslailla on lähinnä vessapaperin arvo.

 8. Harri Wickstrand

  YK, ILO, OECD, Ihmisoikeusjärjestöt määrittelevät orjatyön muun muassa näin:
  Työtä, josta ei voi kieltäytyä.
  Työtä, josta ei saa riittävää toimeentuloa.
  Työtä, johon ei voi vaikuttaa.
  Työtä, jota ei voi valita.
  Työtä, johon joutuu pakotettuna.
  Työtä, josta kieltäytymisestä seuraa rangaistus.

  • Ec

   Onko niin, että puheet jäävät kuitenkin vain tänne yleisöpalstalle? Olisiko mahdollisuus johonkin konkreettiseen?

 9. Maarit Helander

  Voi taivas tätä päättäjien toimintaa,itse olen 60v ja voin sanoa että mikään kukaan ei minua palkkaa,26v samalla työnantajalla olin ja tt:hen loppui työt.Sopeutumis eläkkeet pitäisi näiltä lopettaa heti,sama kohtelu kun muillekin työttömille.

  • Aktiivinen vm.-56

   Sama täällä. Olen 61-v ja 4 vuoden ajan yrittänyt saada töitä tosi huonolla menestyksellä.
   38 vuotta työuraa takana ja mihinkään ei tunnu kelpaavan enää.
   Yksi puolen vuoden palkkatukityö viime vuonna ja sekään ei tuottanut jatkoa, vaikka tarvetta siellä tuntui olevan.
   Tänään taas värkkäsin muutaman hakemuksen ja tod.näk. vastauksena ”kiitos mielenkiinnosta…”, jos edes sitäkään.

   Sanoisin kyllä, että ovat nuo ”päättäjät” aikamoisia aivoinvalideja ja sanonhan minä sen.
   😡😡😡

   • Otso Ollikainen

    Aivovamman saaneilla on sentään aivot, jotka voivat vammautua…

 10. Ellen Granholm

  Joku tuolla keskusteluketjussa ihmetteli, miten hallitus voi olla noin tyhmä työttömiä kurittaessaan. Epäili, ettei tunne edes perustuslakia. Eihän se tyhmyyttä ole, jos tarkoituksella pyrkii tavoitteeseensa alistaakseen työttömät ja myös ammattiyhdistysliikkeen. Kun työlliset ja työttömät on saatu polvilleen, on helppo nakki toteuttaa kunnon työreformi. Sos- hallitus toimii eduskuntaenemmistönsä turvin niukka naukka perustuslain rajoissa , mutta tarkalla syynillä varmaan löytyisi korjattavaa. Eli sitä on saatu mitä on tilattu: äänestetty ehdokkaita, joilla ei ole kykyä tietää mikä on oikein ja laillista ja joilla ei ole omaatuntoa. Amerikadta tuli vaihtoehtoinen totuus, meillä on joissain asioissa ihan sama. Mikä ” hauskaa”, näillä tempuillaan sos-
  hallitus on saanut huomion pois isosta puhalluksestaan.

 11. AMK

  ”Metsähallitus lomauttaa 195 metsuria tammikuun ja maaliskuun väliseksi ajaksi.
  Metsähallituksen mukaan lomautuksilla, joista päätettiin keskiviikkona, haetaan noin miljoonan euron kustannussäästöjä. ”
  Pääsevätköhön työttömät nyt risusavottaan näyttämään aktiivisuuttaan ja siten auttamaan miljoonan euron kustannussäästöissä????Ironiaksi tarkoitin, mutta mistäs sen tietää hallituksella kun on niitä älynvälähdyksiä joka lähtöön.

 12. Jussi Kohonen

  Työttömiä aletaan ajamaan niin ahtaalle että joka aamu kun avaan netin ja tsekkaan uutiset, pelkään että jollakin on kilahtanut fiktiivisen elokuva ”Assault on Wall Street” tyyliin. Suomessa on jo tapahtunut massamurhia muista syistä mutta kun ihmisen ja hänen lähimmäistensä toimeentulo tuhotaan niin muistakin syistä voi tapahtua vaikka mitä.
  Linkissä klippi fiktiivisestä elokuvasta: https://www.youtube.com/watch?v=EgxxC8HmP_4

  • töytön

   On muutes loistava Hollywood-leffa!

   • töytön

    Kertoo tarinaa Amerikan niin kovin ihannoidusta rahamaailmasta. ISO RAHA, ilman sitä oot paskaa.

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Sitaatti jostain taannoisesta uutisesta:
   ”Terrorististen itsemurhapommittajien taustoja on selvitelty ”psykologisilla ruumiinavauksilla”, joissa on haastateltu perhettä ja lähipiiriä.

   – Yleensä heillä on sytykkeenä jonkinlainen epäoikeudenmukaisuuden kokemus, jonkinlainen ehkä koko ryhmän kokemus vääryydestä. Sytykkeenä voi olla myös koettu uhka omalle etniselle tai uskonnolliselle identiteetille.”

   Tuntemattoman Antti Rokka ilmaisi tuon saman pähkinänkuoressa: ”Pohja se on miunki säkis!”

 13. on thin ice

  Vartiaisen esiintyminen uutisissa eilen löi ylimielisyydessä laudalta kaikki hänen aikaisemmat esiintymisensä työttömiä koskevissa asioissa. Bodilängvitsistään ei löytynyt pienintäkään vihjettä, että hänellä olisi hitustakaan myötätuntoa työttömiä palkansaajia kohtaan, jotka ensi vuonna joutuvat odottamaan toimeentulorahojaan kenties viikkokausia kokoomuksen ja kumppaneiden ”aktivointi- ja osallisuus”- kärkihankkeiden takia. Voi vain arvailla, kuinka monessa perheessä jää taas vuokra- sekä muut asumismenolaskut mahdollisesti rästiin, ja kuinka paljon ihmiset joutuvat maksamaan jälleen turhaan perintätoimistojen kuluja. Maan hallituksesta on tällä tavoin tulossa pienituloisten kansalaisten sekä tavallisten palkansaajien varsinainen nightmare ja kasvavan turvattomuuden lähde. Vaikuttaa siltä, että leipäjonoista on pian kehittymässä maamme ensisijainen toimeentuloturva.

  • Timo Harju

   Vartiaisen tehtävä on selittää hallituksen eriarvoistava politiikka tieteeksi ja vaihtoehdottomaksi välttämättömyydeksi. Hän on ideogisten päätösten päälle vedettävä naamio, vähän kuten perussuomalaisilla oli työmies on kokoomuksella tiedemies. Julkisen käyttäytymisen omahyväisyys taas lienee henkilökohtainen ominaisuus, johon Vartiainen ei itsekään voi vaikuttaa.

   Tilastot, käppyrät ja ammattisanastolla esitetyt väitteet helposti lamaavat ihmisen: pakkohan tuon on olla oikeassa kun noin viisaasti puhuu, ja ei tässä varmasti muuta vaihtoehtoa ole kuin leikata ja tehdä ilmaistöitä. Juuri tähän Vartiaista käyttää tämä hallitus jolle ei muu ajattelu kelpaa.
   https://rahajatalous.wordpress.com/2012/03/30/taystyollisyys-ja-nairu/

 14. AMK

  ”Tulivuorten ”superpurkaukset” arvioitua yleisempiä – ”Ihmiskunta taantuisi sivistystä edeltävälle tasolle”
  Eikös hallituksella ja sen pääjohtalla ole ollut näitä purkauksia harva se viikko,ei ihme kun ovat taantuneet sivistyksestä täysin omiin pilvilinnoihinsa ymmärtämättä mitä tekevät kansalle oman hyvinvointinsa turvatakseen-toki eihän se heitä hetkauta,mutta luulisi että joitakuita kiinnostaisi mikä on oikeastaan homman nimi.Leikitään kaikkitietävää jumalaa ja jos ei salamoita iske kaikki on hyvin…ja tietenkin ihme on tapahtunut työttömyys on laskenut yli odotusten (orjatyötten kustannuksella) mutta palkansaajia ei ole tullut lisää,media sitten kirjoittelee että paljon on löytynyt jopa vainajia työttömistä,kuinka paljon niitä pitää vielä tehdä lisää että arkadianmäki on tyytyväinen, pienentämällä jo liian alhaista työttömyyskorvausta?

 15. Knippe Knipperson

  Sitä kutsutaan Saku demokratiaksi että enemmistö päättää. Diktatuuriako haikailet?

  • Timo Harju

   Se on kyllä vähemmistö joka päättää. Ei tarvitse haikailla diktatuuria kun elämme siinä.

   Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on 38,1 %. Siitä kokoomuksen osuus yli puolet. Revi siitä, Knippe Knipperson.
   https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005455466.html

   • Knippe Knipperson

    Niin että montako edustajaa hallituspuolueilla on ja montako oppositiolla? Opettele laskemaab ja lue vielä perustuslakimme,,,

    • Timo Harju

     Apurataspuolue sinisiä ei kukaan ole äänestänyt yhtään mihinkään, eikä äänestä jatkossakaan. Kannatus on lähes pyöreä nolla.

     Karnevaalihallituksen kainalosauvana on puolue, jota ei hallitusta perustettaessa ollut olemassakaan ja jonka ainoat kannattajat ovat muutama lautalle pelastunut ministeri ja kansanedustaja. Kun tällä pohjalla tehdään koko yhteiskuntaa mullistavia päätöksiä, ei demokratia ole ensimmäinen mieleen juolahtava sana.

     En jatka enempää, vaikuttaa turhalta.

 16. Anja Oksanen

  Oi niitä aikoja kun kotoa haettiin töihin ei tunnettu työttömyyttä. Loput vähän ”laiskat” pääsi lapionvarteen nojaileen tien varteen hätäapu töihin.

 17. Julle Siika

  Eli summa summaarum. Perustulo ainoa oikea vaihtoehto. Sitä Björn Wahlrooskin ehdottaa. Mikä sitten on taso? Se on sitten poliitikkojen asia. Ja me päätämme ne. Itse voisin ainaskin välillä levätä.

  • töytön

   Juuh se on yhtä juhlaa, lomaa ja lepoa olla työttömänä.

 18. Jyrki


  Palkalla ei ole tarkoituskaan elää, vaan sosiaaliturva paikkaa palkkauksen puutteet. Yhteiskunta maksaa palkan ja työnantajat korjaavat voitot taskuunsa.

  Kuullostaa minusta entiseltä itänaapurilta. Jota ei enää ole sattuneesta syystä. Mutta jonka jälkiä vielä nykyisessäkin itänaapurissa korjaillaan varmasti aina jollain tapaa. Saattaa olla, että nykyinen itänaapuri nauraa meidän typeryydelle pitkään ja hartaasti joku päivä. Mutta niinhän mekin tehtiin heille aikanaan…

Kommentoi »

Comments are closed