Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Laki ennen mua syntynyt…

…myös jälkeheni jää.

Laki kansanedustajan eläkkeestä ja sopeutumisrahasta näyttää olevan ainoa laki, johon nämä maaherra Wibeliuksen sanat Vänrikki Stoolin tarinoissa pätevät. Kaikkia muita lakeja voidaan muuttaa, mutta erityisesti sopeutumiseläke on kiveen hakattu. Tarkkaan ottaen kyse ei ole edes varsinaisesta eläkkestä, vaan työttömyysturvasta. Se on siis ainoa työttömyysturvan muoto, jota ei voi heikentää.  Sen ansiosta meillä on joukko nuorehkoja ja terveitä eläkeläisiä, jotka joko tekevät ansiotyötä tai eivät tee. Ihan sama, sillä eläke juoksee koko loppuelämän. Sen lisäksi meillä on kolmen vuoden ansiosidonnaista työttömyysturvaa nauttivia työttömiä, joita kukaan ei patista aktivoitumaan tuen leikkaamisen tai menettämisen uhalla.

Sopeutumiseläkkeestä säädettiin vuonna 1983. Lakia muutettiin myöhemmin niin, että vuonna 2011 enimmäisen kerran eduskuntaan valitut saavat eläkkeen sijaan 1-3 vuotta sopeutumisrahaa. Jo myönnettyihin eläkkeisiin ei uskallettu silloinkaan koskea. Aika yleisesti väitetään vieläkin, että näihin eläkkeisiin puuttuminen olisi vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa. On sanottu, että eläkettä saaville entisille kansanedustajille on syntynyt oikeus olettaa, että heidän etuutensa pysyvät entisellään.

Jos näin olisi, niin silloin kaikki hallituksen tekemät leikkaukset olisivat vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa. Hallitus on leikannut työttömyysturvaa ja aikoo aktiivimallin nimellä velvoittaa työttömät tekemään työtä täyden työttömyyskorvauksen saamiseksi. Kukaan ei koskaan ole sanonut, että tämähän on vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa. Kukaan ei ole sanonut, että työttömillä on oikeus olettaa, että heidän lailla säädetyt etuutensa pysyvät ennallaan.

Taannehtivan lainsäädännön kieltoon vetoaminen ei ole kestävällä pohjalla. Jos olisi, niin siinä tapauksessa yhtään vanhaa lakia ei voitaisi koskaan muutta. Ei voitaisi alentaa ylinopeuden sakottamiskynnystä, ei voitaisi leikata mistään laissa säädetystä etuudesta, ei yleensäkään voitaisi koskea yhteenkään lakiin, joka on antanut jollekin oikeuden olettaa nykyisen olotilan olevan turvattu.

Taannehtivan lainsäädännön kielto liittyy rikosoikeuteen. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että tehdystä teosta ei voida tuomita, jos se ei ollut rikos tekoaikana. Tämä periaate on johdettu legaliteettiperiaattesta, josta on säädetty perustuslain 8 §:ssä näin:

Ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi. Rikoksesta ei saa tuomita ankarampaa rangaistusta kuin tekohetkellä on laissa säädetty. 

Tätä voidaan laajentaa koskemaan muutakin lainsäädäntöä. Jos nyt säädettäisiin laki, jolla kaikkien sopeutumiseläkettä saaneiden olisi maksettava takaisin jo saamansa eläkkeet, niin se olisi vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa. Tällaista ei kuitenkaan ole kukaan ehdottanut. On vain ehdotettu epäoikeudenmukaiseksi huomatun eläkkeen lakkauttamista. Nyt sopeutumiseläkettä saaville kansanedustajille voitaisiin ruveta maksamaan sopeutumisrahaa samoilla perusteilla kuin vuonna 2011 ensimmäisen kertaan eduskuntaan valituille. Se ei olisi vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa, vaan asettaisi kaikki yhdenvertaiseen asemaan. Tai sitten kaikki entiset kansanedustajat voitaisiin siirtää yleisen työttömyysturvan piiriin.

Täältä voitte lukea asian ympärillä käytävää absurdia keskustelua nimien kanssa, ja täältä saman pakinan muodossa. Ja kun nyt aloitin vanhalla runolla, niin jatketaan vielä vanhemmalla tuomarinohjeella, joka runosta poiketen pätee edelleenkin:

Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään

Kommentit (23)

 1. Paula

  Kirjoitit taas niin asiaa.

  Koskeekohan uusi työttömien aktivointi ns. eläkeputkessa olevia työttömiä, jotka saavat ansiosidonnaista päivärahaa ikänsä vuoksi eläkkeelle jääntiin saakka? Alennetaanko heidän päivärahaa, jos ei ole riittävän aktivoitunut?

  • Kristiina

   Paula, ainakin minä sain ihan loppumetreillä kutsun infotilaisuuteen, jossa olisi ollut tarkoitus tarkistaa CV ja tehdä työllistymissuunnitelma. TE-toimiston mukaan olisi ollut pakollinen, vaikka minulla oli jo eläkehakemus vireillä. Kyllä varmaan päivärahan alennukset olisi ihan mahdollisia.

  • Jyrki

   Kyllä kun parempiosaisista yhteiskunnan eläteistä kyse. Niin perustuslaki suojelee maksimi teholla ja siihen vedotaan rajusti. Sen tulemme varmasti näkemään. Aukko voi ehkä vähän pienentyä kumminkin muodon vuoksi, mutta siitä pääsee parempi elätti läpi edelleen ongelmitta. Ehkä pitää vetää vain vähän vatsaa sisään hetkellisesti, että mahtuu. Sitten voikin taas hengittää ehkä vapaammin kuin koskaan aikaisemmin.

   Heikompi osaisista eläteistä taas, niin no tulemme näkemään perustuslain olevan vain korkeintaan pieni hidaste heikompien jyräämisessä. Jos ei jopa keino saada lisää vauhtia jyräämiseen. Toisaalta onhan heikot jo valmiiksi ”solakassa” kunnossa henkisesti ja fyysisestikin, niin voivat vaivatta toimia ahtaammissakin oloissa tulevaisuudessa. Onhan tämä ajattelutapa nähtävissä eduskunnassa tälläkin hetkellä.

   Ei puhettakaan, että työtön voisi hengittää helpommin ja suunnitella oikeasti elämäänsä. Ei muuta kuin 9e/pvä risusavottaan oppimaan risujen keräämistä. Vaikka 3-5 vuodeksi vähintään. Omatoiminen opiskelu tai mitä tahansa muuta järkevämpää sen sijaan tai edes siinä risujen keräilyn rinnalla? Ei se on väärin yhteiskuntaa kohtaa ja jyrkästi tuomittavaa.

   Samaan aikaan olen kyllä kuullut medioista työnantajien suunnalta narinaa, kun nykyisten työttömien koulutus jäänyt jälkeen jne jne. Mutta minkä työtön tekee, kun erilaisissa ”risusavotoissa” 9e/pvä on opiskeltava nöyryyttä risuja keräillen PALKKAtyön toivossa joka kaatuu siihen ettei kuulemma osaa enää mitään…

  • Saku Timonen

   Kaikkosen puheissa ei ole mitään perää.

   • Timo Harju

    Juuri niin. Suoraan sanoen v******a lukea tuommoista roskaa. Nämäkö sitten säätävät lakeja, kun tulkintakin on tuota tasoa?

 2. Työkokeiluissa ollut työtön

  Veisaamme virrestä 440 toisen ja kolmannen säkeistön:

  2. Nyt viekas vilppi täällä
  on noussut kunniaan,
  on valhe vallan päällä
  ja vääryys voimissaan.
  Ei kuulla kurjan ääntä
  ja köyhää sorretaan,
  ja lainkin rikkaat vääntää
  vääryyttä puoltamaan.

  3. Kas, köyhän leivän syövät
  nuo jumalattomat.
  He viatonta lyövät
  ja häntä vainoovat.
  He kurjaa ahdistaapi
  kuin käärme kiukussa,
  korvansa tukkeaapi
  tuon raukan huudoilta.

  Amen.

  • R.A.

   Wow! Siinäpä on harvinaisen täsmällinen kuvaus Suomen nykytilasta!

   A-talkissa herrat miettivät, miksi kansa ei enää luota johtajiinsa. Mutta heiltä jäi kokonaan mainitsematta se todellinen syy: jos haluaa osakseen luottamusta, täytyy olla luottamuksen arvoinen. Jos jatkuvasti teoillaan todistaa olevansa patologisesti valehteleva, vain omia etujaan ajava ja heikommassa asemassa olevia sortava -piip-, niin ei semmoiseen kukaan luota, eikä pidäkään luottaa.

  • Timo Harju

   Joo, se on se Hagvin Spegelin oikeudentuntoa jyrisevä virsi, joka poistettiin virsikirjasta. Syytä sopii arvailla…

 3. Pekka

  Outoa, kun näiden veijareiden joukossa ei ole yhtään miestä.

  • stunned

   No, Arto Bryggare, entinen aitajuoksija, nostaa sopeutumiseläkettä. Hänellä on kuulemma ”paljon vaalivelkaa”, joten täytyy ottaa raha vastaan.

   • Pekka

    No, ei Bryggarea ole riiputettu lehtien palstoilla samalla tavalla kuin näitä naisia.

    • R.A.

     No ei tietenkään ole riiputettu, koska Arto Bryggare on mies.

     Etkö vielä(kään) ole huomannut, että miehiä ja naisia arvostellaan aivan eri asteikoilla.

     Jos nainen tekee väärin, niin sen ympärille ilmestyy heti lynkkausjoukko vaatimaan sen välitöntä erottamista.

     Jos mies tekee väärin, niin sen ympärille ei ilmesty mitään lynkkausjoukkoa vaan päin vastoin hyvä-veli-kerho, joka julistaa, että se on ”hyvä ja asiantunteva mies”. Ei sitä julkisesti tuomita saati eroteta, vaikka sen tekemä vääryys olisi ollut paljon suurempi.

     Paljonkohan löytyisikään näitä sopeutumiseläkettä nostavia miehiä, jos sitä asiaa alkaisi joku tutkia…? Koko järjestelmähän on luotu mies-enemmistöisellä eduskunnalla heidän omaa tulevaisuuttaan rahoittamaan. Veikkaan siis, että löytyisi paljonkin. Mutta se ei kiinnosta ketään, koska hehän ovat ”hyviä ja asiantuntevia miehiä”….

 4. Rosa Warski

  ”Kukaan ei ole sanonut, että työttömillä on oikeus olettaa, että heidän lailla säädetyt etuutensa pysyvät ennallaan.”

  Totta. Opiskelijoille tosin Sipilä-Stubb-Soini lupasi, että opintotukea ei heikennetä, ja koulutuksesta ei leikata 😛

  http://hairikot.voima.fi/wordpress/wp-content/uploads/2016/12/Koulutuslupaus.jpg

 5. Sauli

  Mutta onhan tässä nyt ihan eri mittaluokan asiasta ja ihmisistä kyse, onhan. On aivan eri asia olla ideologisesti työtön, joita on varovasti arvioidenkin n. miljoona ja sitten yksi tai kaksi entistä kansanedustajaa jotka epähuomiossa ovat jättäneet ilmoittamatta tuloistaan ja menoistaan. Kumpi tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi, kysyn vain.

  Heittäköön se ensimmäisen kivenmurikan joka joskus ei olisi ottanut oikeudetta valtiolta pienen osan takaisin siitä mitä sinne on antanut. Sitä kutsutaan yrittäjyydeksi ja jokaisen suuren omaisuuden takana on rikos, pieni tai iso. Tai en minä sitä edes kutsuisi rikokseksi, luovuus on parempi ilmaisu. Onpa niinkin, että yksikin pääministeri on tehnyt valtiolta pummaamisesta bisnestensä kivijalan ja itselleen miljoona omaisuuden. Kysymys on aina mittakaavasta. Kun varastaa tarpeeksi isosti, niin rahvas ei sitä edes miellä rikokseksi, eliitistä puhumattakaan.

  • stunned

   Osseja on vain yksi, ja hänelläkin suuhun laitettu väitetty ideologinen työttömyys.

   Toki aina löytyy tatua tai mariaa tai sannia juusoa sun muuta heilujaa kun sellainen tarvitaan pönkittämään ennakkoluuloja. Näitä voi itse keksiä lisää.

  • Juhani

   Niin no, mä otin Saulin jutun sarkasmina. Mutta eihän täällä netissä oikeasti tiedä…

 6. AMK

  Onpa otettu työttömien edustaja rikkaruoho-vartiainen kommentoimaan,Onko lukenut ohjeen tarkasti ”Rikkaruohoista pääsee siis eroon seuraavilla konsteilla:

  1. Kitke, kitke,kitke…

  2. Tukahduta kasvit peittämällä ne tiiviillä materiaalilla 1-2 kasvukauden ajan.

  3. Muokkaa maa jyrsimellä (tehoaa voikukkaan, pujoon, nokkoseen, hierakkaan, maitohorsmaan, rönsyleinikkiin ja vuohenputkeen)

  4. Liekitä laatta- ja muurisaumoista tunkevat rikkakasvit.

  5. Kesannoi:
  Muokkaa ja paranna maata, mutta älä viljele yhteen kesään mitään tai katkaise rikkakasvit kuoliaiksi toistuvasti, aina kun ovat 10 cm pitkiä.

  6. Käytä torjunta-aineita:
  Kemiallista rikkakasvien torjuntaa käytetään kotipuutarhassa yleensä vain nurmikolla ja hiekkateillä. Ruiskutuksessa on oltava tarkkana: seon tehtävä kasvin oikeassa kehitysasteessa. Aamu ja ilta ovat parhaat ajankohdat. Ennen sadetta ei kannata ruiskuttaa eikä myöskään liian kuumalla ilmalla, koska pisarat kuivuvat pois silloin liian nopeasti.

  7. Suosi kateviljelyä:
  Musta muovi tai suodatinkangas + sepeli/kuorikate/koristekivi katteena.

  Ainakin nyky hallitus pitää ohjetta hyvänä!!!Ja vieläpä sitä noudattavat.Luulot pois työttömältä sinä olet orja tai orjaksi sinut alistan.

 7. AMK

  Ainakaan minun tietooni ei ole tullut (onko salassa pidettyä tietoa) että työtön olisi rikollinen työttömyys ei myöskään ole sairaus mistä parantuu palkattomalla työnteolla (kuntouttava työtoiminta)eipä lääkärit määrää työttömille (jos määrävätkin kela sen torppaa) sairauslomaa eikä sopeutumiseläkettä ei työttömälle myönnetä.No silti työtön on rikollinen hallituksen ja arkadianmäen mielestä joita pitää ruoskia työllä mistä ei saa palkkaa.Aina vain kysyn onko työtön työtön jos tekee työtä mutta kukaan ei halua maksaa palkkaa.Suomi 100 orjatyö on laillistettu nimikkeillä kuntouttavatyötoiminta,työkokeilu..eipä paljon paina allekirjoitus kielto orjatyötä vastaan,porsaanreikiä löytyy kunhan hienoja nimikkeitä löytyy orjuuttamiselle,muka auttaa työtöntä ei ainakaan elintasoa nosta pikemminkin laskee ja se stressi sitähän ei ole kuin päättäjillä jotka kipeitä päätöksiä tekevät.Onneksi pääsevät jälleen kerran nauttimaan veronmaksajien rahoilla itsepäisyyspäivää,no joka päivähän he siitä nauttivat,koska on ”suomen pahimpien rikollisten(työttömien) vuoro,leipäjonoon vaan!

 8. eeva

  Miksi minulta hävis 8 e kk kansaneläkkeestä ja eläkeläisen asuntotuesta saman verran..mihin meni se 16e ???

 9. AMK

  Kuinka muuten on jäänyt huomiotta sekä lainlaatioilta että perustuslakivaliokunnalta tälläinen pikku seikka ”Ihmiskauppa on YK:n mukaan toisen ihmisen hyväksikäyttötarkoituksessa tapahtuvaa värväystä, kuljettamista, kätkemistä ja/tai vastaanottamista (ihmissalakuljetusta), johon liittyy uhkaamista, pakottamista, orjuuttamista tai harhaanjohtamista.”
  Kuinka tälläistä vääryyttä suomessa tehdään,oman edun tavoittelun nimissä.moni taho teki pakolaisilla muhkeahan tilin no työttömillähän sitä on tehty ja tehdään aina vaan.??????Ajatus että se on työttömän hyväksi,onko? veronmaksajat jopa maksavat siitä kun joku saa ilmaisen työntekijän (hilut päälle 10 ekee työtön saa 9 ekee) yritystukea ala hallitus.hyvin menee aivopesu hei mehän tienataan tällä…ehkä jotkut mutta uhri ei.Eipä kiinnosta entisiä kansanedustajia ???Löysää heille löytyy ,mutta tukea ei löydy rehellistä työtä tehnyille.

 10. AMK

  ideologisti työtä vierukseva ihminen löytyy arkadianmäeltä.????Verorahoilla heitä elätetään heille maksetaan siitä että puhuvat paskaa, onko se työtä-miksi en saa 5000 palkkaa.en kuulu hyväveli järjestelmään

 11. Hanne Koo

  Kiitos mahtavasta blogista! Tämä todella avaa silmiä.

  Saako täällä mainostaa aloitetta kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistosta? Löytyy osoitteesta https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588 ja toivottavasti mahdollisimman moni asiasta kiinnostunut löytäisi sen. Vielä tarvitaan monta nimeä, mutta joka tapauksessa tämä on viesti, että moni ei ymmärrä eikä hyväksy muutamien sopeutumiseläkettä näinä aktivoimisen kulta-aikoina.

  Onnellista Uutta Vuotta 2018 ja jatka samaan malliin! 🙂

Kommentoi »

Comments are closed