Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nollasummapeliä

Viime viikolla paperittomien välttämätöntä terveydenhuoltoa vastustavat kertoivat meille, että terveydenhuolto on nollasummapeliä. Kun joku paperiton saa tuberkuloosirokotuksen, niin joltain mummolta viedään pois diabeteslääkitys. Kun paperiton saa yösijan, niin se vähentää jokaisen suomalaisen saunaolutmäärää kaksi desilitraa, suuremmissa kaupungeissa jopa puoli litraa ja Helsingissä litran.

Viime viikolla kulttuuriministerimme närkästyi, kun Finlandialla palkittu kirjailija neuvoi juntteja opettelemaan ruotsia. Oppiminenkin on nollasummapeliä. Jos opettelet ruotsia, niin päässä oleva tila täyttyy pelkällä ruotsilla ja jotain muuta tarpeellista putoaa pois. Pahimmassa tapauksessa unohtuvat käytöstavat ja siisteyskasvatus, joten pitää harkita kannattaako oppimisen riskiä ottaa.

Ajatelkaa, jos vaikka Cygnaeus, Sibelius, Kivi, Topelius tai Canth, Runebergista puhumattakaan, olisivat puhuneet sitä ruotsia. Mikä mahtaisikaan olla maan tila?

Helpointa on esimerkiksi lapselle selittää tämä asia vertaamalla ihmisen aivoja yhteiskuntaan. Jos yksi ihminen saa leipäjonosta ilmaiseksi leivän, niin joku vanhus jossain jää ilman vaippoja. Jos naapurin Keijo ostaa Audin, on minun avioliittoni pilalla ja lapseni alkavat haistella liimaa. Turvallisinta olisi, jos kukaan ei opettelisi mitään ja kenellekään ei annettaisi mitään.

Helsingin kaupunki päätti viime viikolla ohjata paperittomien välttämättömään terveydenhuoltoon 300 euroa jokaisesta sosiaali-ja terveysmenoihin budjetoimastaan miljoonasta. Kaikkiaan se maksaa kaupungille noin miljoonan vuodessa. Sillä ehkäistään mm. tuberkuloosin leviämistä, rikoksia ja eriarvoisuuden lisääntymistä. 

Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka hoitaminen on aina potilaalle maksutonta. Yhteiskunnalle yksi tapaus maksaa minimissään 15 000 euroa. Lääkkeille vastustuskykyisen tapauksen hoito voi maksaa puoli miljoonaa euroa. Yhden rokotteen hintaa en tiedä, mutta ihan varmasti siinä on monta nollaa vähemmän.

Helsingin päätös johtaa kuulemma varmaan vararikkoon. Kuvittele, että tienaat 40 000 euroa vuodessa. Käyt Kemalin pizzeriassa ostamassa kaksi kuuden euron pizzaa. Kemalille meni vuosibudjetistasi sama prosenttiosuus kuin paperittomille menee Helsingin sosiaali-ja terveysbudjetista. Kauhean ahne turkkilainen, lähetetään se takaisin. Vähät ihmisoikeuksista, työtilanteesta, koulutusleikkauksista ja muista pikkuasioista, kunhan et osta pizzaa Kemalilta.

Otetaan Suomi takaisin. Ei opetella mitään, ei anneta kenellekään mitään. Jokainen tulkoon toimeen omillaan. Suljetaan rajat ja ovet, törsötetään omissa oloissaan, syödään vain omia eväitä eikä jaeta kenenkään kanssa mitään.

(Kiitos Henrika Rautaselle ja Jari Jokisalolle, että käytännössä kirjoititte tämän jutun.)

Kommentit (40)

 1. Ihmettelijä

  Nollasummapelihän on aina ollut osa poliittista retoriikkaa. Jos veroja alennetaan, se on pois koulutuksesta. Jos rakennetaan kulttuurilaitos, se on pois köyhiltä. Jos maahanmuutto, on se pois työttömiltä. Jos paperittomien terveydenhuolto, on se pois eläkeläisiltä jne. Kolumnistinkin työkalupakista löytyy nollasummaretoriikka.

 2. Matti Meikäläinen

  Jawohl, Kimmo L.Sunkkilan(* johdolla kohti Persukoreaa!

  (* Pahkasikaa nuoruudessan lukeneet muistanevat hahmon.

 3. Salsgren

  Noin yleisellä tasolla ajateltuna mikään ei ole ilmaista. Budjetin ollessa raamillinen ja rajallinen, on asia niin, että johonkin annettu on jostain pois. Jos haluamme, että johonkin annetaan mutta se ei ole muualta pois, täytyy meidän ottaa velkaa ja sitähän Suomi nyt tekeekin. Vasemman laidan on ilmeisen vaikea tätä asiaa ymmärtää.

  • Johan Savonius

   Salsgren. Jos tuo on totta, miten on mahdollista, että kehitystä yleensä tapahtuu? Vertaa vaikka 50 lukua nykyhetkeen!

  • Matti Meikäläinen

   Mihin unohdit kaikki muut rahoitusvaihtoehdot? Ei velanotto ole ainoa.

   • Salsgren

    No, mitä vaihtoehtoja on tarjolla palvelujen leikkaamisen ja velanoton lisäksi. Minä en näin äkkiseltään muuta keksi ja eivät ole keksineet hallituksetkaan. Se, että mistä leikataan ja kenelle annetaan on sitten eri juttu. Nykyinen hallitus vie huono-osaisilta ja antaa hyväosaisille, se on väärin.

    • Rosa Warski

     Ihan nopeasti tulee mieleen:

     1) Työkkärijärjestelmän ja työttömien vainoamisen lopettaminen.
     = Säästää rahaa.

     2) Palkattomaan työhön pakottamisen eli orjuuttamisen esto lainsäädännöllä.
     = Lisää työllisyyttä –> verotuloja.

     3) Palkan maksun työstä takaaminen lainsäädännöllä.
     = Elvyttää taloutta –> verotuloja.

     4) Paremman terveydenhuollon – mukaanlukien mielenterveyspalvelujen – tarjoaminen työttömille, köyhille ja syrjäytyneille.
     = Lisää työllisyyttä –> verotuloja.

     5) Rikkaille suunnattujen verohelpotusten ym. tulonsiirtojen kumoaminen.
     = Lisää verotuloja.

     6) Veronkierron estäminen lainsäädännöllä ja oikeudenmukaisella viranomaistoiminnalla.
     = Lisää verotuloja.

     Joo, hehheh, tiedän. Ei tule tapahtumaan. Mutta ei kannata puhua vaihtoehdoista vaan ideologiasta. Tosiasiallisista vaihtoehdoista vain ideologisesti oikeat sopivat pakkaan.

     • Salsgren

      Nuo kaikki tapahtuu budjettiraamien sisällä eli ollaan lähtötilanteessa; jos johonkin annetaan, se on jostain pois. Mitään todellisia vaihtoehtoja ei ole vielä esitetty kahden mainitsemani lisäksi. Suomen ainut mahdollisuus kasvattaa jaettavaa kakkua ilman että keneltäkään leikataan on vientiin liittyvät innovaatiot.

    • Matti Meikäläinen

     Esim. verojen nosto (tai veronalennuksista pidättäyminen), erityisesti rikkailta, mutta sehän ei sovi ideologiaan joten siitä vaietaan.
     1970-luvulla valtio myös investoi tuotantolaitoksiin yms. (jotka sitten 1990 -luvulla myytiin syömävelaksi).

     Keinoja on, halua käyttää niitä ei, siksi tuo ideloginen nollasummapeli.

     • Matti Meikäläinen

      ”Mitään todellisia vaihtoehtoja ei ole vielä esitetty kahden mainitsemani lisäksi.”

      Mortonin demoni toiminnassa?

     • Salsgren

      Tämä on nyt mennyt jahkaukseksi, koska vaihtoehtoja ei ole. Veronkorotukset rikkaille ei muuta perusolettamaa mitenkään eli jos johonkin annetaan, on se jostain pois. Tässä tapauksessa se olisi rikkailta pois. Ymmärrän pointtinne ja rikkailta on varaa ottaa ja sieltä pitäisikin ottaa, mutta hallituksen ideologia estää tämän.

     • Rosa Warski

      Matti Meikäläinen,

      Kiitokset uudesta termistä. Sen pointti kävi itselläkin mielessä.

    • Raija

     Kuinkahan paljon luulet että säästyy valtiolta ja veron maksajilta rahaa jos yksi jotain todella tarttuvaa tautia, vaikka jotain isorokon tapaista (ei taideta enää rokottaa sitä vastaan), jää hoitamatta kun se on joltain mummulta pois ( miksi ei ministerin palkkiosta tai verovapaista eduista tahi ministerin avustajan palkasta?) ja tartuttaa monta jotka myös tartuttavat monta aika nopeasti kun se on hyvin tarttuva tauti ja tappava myös ja pian on kyseessä epidemia, niin pian on kuolleita kasapäin ja sairaalat täynnä. Kuinka kalliiksi se sitten tulee? Olisi ehkä kannattanut siinä tilanteessa satsata sen ensimmäisen hoitoon? Se isorokko pitäisi olla hävitetty maailmasta mutta muistan lukeneeni että jossain muutama vuosi sitten oli ollut tapaus. ”Isorokkovirusta säilytetään kahdessa turvalaboratoriossa, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Suomessa rokotukset sitä vastaan lopetettiin 1980. Sen jälkeen syntyneillä ei ole suojaa isorokkoa vastaan, ja tätä aiemminkin rokotettujen immuniteetti on todennäköisesti heikentynyt ajan kuluessa, joten rokotetutkin henkilöt ovat luultavasti alttiita taudille.”

  • Yrjö perkko

   Suomessa on tietääkseni jotakuinkin oikeistolaisia hallitus kautta aikojen. Oikeistolaisen ajatusmaailmansa mukaisesti se myy pilkkahintaan tuottavaa omaisuutta rahoittaakse suurituloisille paitsi verohelpotuksia myös yritystukia. Näin pitkäaikaiset tulot laskevat hetkellisen helpotuksen takia. Se on pois tulopuolelta ensi vuonna. . Se, että autetaan köyhää, ei ole pitkällä aikavälillä pois vaan ehkäisemällä suurempia menoja tulevaisuudessa todellista säästöä.

 4. Toni Neffling

  Nollasummapeli toimii siten, et jos köyhä saa 15 euroa se on pois joltakin toiselta. Jos rikkaalle annetaan 15 miljoonaa, niin raha valuu muille. Köyhä (tai siis markkinataloudelliseen paariaan kuuluva) on rahanielu/musta aukko eli häneen upotettu euro katoaa teille tietymättömiin ilman, että se näkyy missään – koskaan. Rikkaan raha taasen on markkinatalouden sydän ja sielu (kumpaakin samaan aikaan) – se pitää rattaat pyörimässä, tekee ihmiset onnellisiksi ja saa suupielet kääntymään hymyyn. Aivan samoin kuin äärellinen muuttuu äärettömäksi jos luonnonvarojen kuluttajana on minä.

  Peliteoria (tai talousteoria) ei ole yhtään vaikeaa – pitää vaan omata oikea ideologia, jotta palaset sopivat kohilleen.

  • R.A.

   Kyllä useimmat talousteoriatkin ymmärtävät, että asia on täsmälleen päin vastoin:

   Jos köyhälle antaa rahaa, se päätyy suoraan kulutukseen ja kansantalouden pyörittämiseen. Se siis elvyttää taloutta ja vähentää työttömyyttä.

   Jos rikkaalle antaa rahaa, se päätyy joko pankkitilille tai ulkomaille. Se siis imee rahaa pois kansantalouden kierrosta, joten se hyydyttää kansantaloutta ja lisää työttömyyttä.

   Tuota on aika moni taloustieteilijä Nobel-voittajia myöten yrittänyt vääntää rautalangasta Sipilän hallitukselle. Mutta Sipilä on itsepäisesti kieltäytynyt kuuntelemasta, koska Sipilä tietää paremmin! Sipilän taloustiedolla maalla menee sitä paremmin, mitä köyhempiä köyhistä tulee, ja mitä rikkaampia rikkaista (lue: Sipilän perheestä) tulee. Siihen on turhaa kaiken maailman dosenttien ja taloustieteen professorien tulla sönköttämään mitään. Se mitä Sipilä haluaa, se on virallinen totuus! Halleluja!

   • Jukka Korhonen

    Ei tämä nyt ihan noinkaan mene. Köyhällä raha menee kulutukseen, rikas sijoittaa rahan. Toisinsanottuna rikas antaa rahan yritykselle, joka investoi ja lisää työtä johonkin. Hallituksen vastuulla on pitää huoli, että investointi kohdistuu Suomeen.

    Yliverottaminen on tehokas tapa pitää huoli ettei kukaan investoi Suomeen kuin pakon edessä tai luonnollisiin monopoleihin.

    • Toni Neffling

     Onneksi olkoon – olet juuri omannut satiiriksi tarkoittamani nollasummapeli-ideologian. Ei rahan sijoittamisessa ole kysymys työllistämisestä vaan sijoitetun pääoman tuotosta – jos tuotto tulee siitä et työpaikat vähenevät niin rahaa menee sinne – aivan samoin kuin kulutus. Joku köyhä voi tuotetta/palvelua ostaessaan miettiä meneekö raha kotimaahan vai muualle, mutta viimekädessä kumpikin pelaa samaa peliä. Köyhällä tosin useimmiten on vähempi mahdollisuus pelata rahoilla eli niiden ohjaaminen on helpompaa.

     Verokilpailu taasen on loputon suo, jota ei voi voittaa. Jos Cayman-saaret tarjoaa paremman verosuunnittelun kuin Suomi niin raha menee sinne. Aivan sama kuin työpaikoissakin – tukanleikkuuta on vaikea ulkoistaa Grönlantiin, mutta hilavitkuttimen valmistus onnistuu helposti. Toki jos rahan siirtäminen maksaa enempi kuin saavutettu hyöty tilanne vois olla toinen, mutta sehän olisi vapaan rahan liikkumisideologian vastainen ajatus.

     Ja aika vähissä taitavat olla ne resuiset rikkaat, jotka vain sijoittavat rahansa muiden työpaikkoihin, mutta itse kituuttavat 33 neliön vuokrakasarmissa kaupungin laidalla. Tietääkseni asiasta on ihan tutkimusdataa ja se ei puhu rikkaiden puolesta – samalla he omalla kulutuskäyttäytymisellään näyttävät esimerkkiä heidän perässään tulevalle keskiluokalle eli vaikutus tulee jopa tuplana. Köyhän kulutusmallia harvempi plagioi. Et pikkasen mä ny miettisin uusiksi tota rikkaiden uhriutumismallia aka hyvä valuu alaspäin.

    • stunned

     Trickle Down Economics l. Reaganomics (= verohelpotukset, tax breaks) on alun perin ollut huumoria ja leikkimielistä satiiria, amerikkalaisen koomikon Will Rogersin kynästä lähtöisin.

     https://www.huffingtonpost.com/phil-davis/trickle-down-mythology-ex_b_8166728.html

     Kunnes Reagan ja Thatcher alkoivat uskotella, että se on vakavasti otettava talousmalli. Valumaefekti-ideologia on vasta kantautunut Suomeen, jossa vitsinä syntyneeseen harhaan uskovia vielä löytyy.

     https://psmag.com/economics/trickle-down-economics-is-indeed-a-joke

     • Toni Neffling

      Jep. Ja tää on helppo ajatella ihan itekseenkin.

      Suurin osa maailman ”rahasta” on virtuaalista – siis sitä ei voi muuttaa palveluksi tai tavaraksi. Köyhällä suurin osa rahasta on todellista eli se palaa hyvin nopeasti kiertoon on se sitten Lidlin kassalla tai bussilipputiskillä – siis luo työtä. Jossakin tämä virtuaaliraha siis makaa ( raha joka ei tee työtä jos itsensä lisäämistä ei lasketa). Noin pikainen veikkaus on et se on rikkaimalla prosentilla. Nyt voimmekin kysyä, et kummalle annettu euro lisääkään työllisyyttä?

   • Rosa Warski

    Sipilä tietää kyllä, mutta ei yksinkertaisesti välitä.

  • A.L.

   Vaihdapa ne summat, ja annapa köyhälle se 15 miljoonaa ja rikkaalle se 15 euroa. Silloin näet mitä tapahtuu köyhälle(suluissa hyötyjät):
   – Uusi auto, vaimolle myös samoin kortti-ikäisille tenaville. (autokauppias)
   – Muutto uuteen kotiin (kiinteistövälittäjä, asunnon myyjä)
   – Aikuistuneille lapsille myös (kuten edellä)
   – Kesämökki (kuten edellä)
   – Kunnon juhlat suvulle ja kylänmiehille. Alkomahoolilla tai ilman. (ruoka- ja juomakauppias)
   – Kouluttautuu uuteen ammattiin tai perustaa yrityksen. (asiakkaat, pankki)
   – Kouluttaa lapsensa yliopistoon saakka näiden sitä halutessa. (lasten tulevat työnantajat).
   – Ostaa päivittäin enemmän ja parempaa ruokaa kuin ennen(ruokakauppiaat, terveydenhuolto).
   – Auttaa taloudellisessa tai muussa pulassa olevia henkilöitä heidän omassa elämässään (nämä tuttavat, ruokakauppiaat ym)
   – Tekee sijoituksia pörssin osakkeisiin (osakkeista luopuvat, pankit, ehkä myös ne yritykset joihin sijoittaa).
   – Tekee sijoituksia myös vaikutuspiirissään olevien henkilöiden hyvällä pohjalla oleviin yrityshankkeisiin, mahdollistaen näiden toiminnan aloittamisen/jatkumisen vakaalla pohjalla.
   – Edellä mainituista seikoista johtuen maksaa myös veroja huomattavasti enemmän kuin köyhänä. Sekä suoraan ansio- ja sijoitustuloista, kuin epäsuoraan välillisinä veroina ostaessaan hyödykkeitä yksityishenkilönä/yksityishenkilöille. (Valtion verohallinto).

   Näet myös miten 15 euroa annettuna vaikuttaa rikkaan elämään:
   – Se on sille yhtä tyhjän kanssa, se ostaa kossupullon tai laittaa vaikka lottoon.
   – Pankkiin se sitä tuskin viittii kiikuttaa.

   Mitä tästä opimme?
   – Summasta se on kiinni, ei siitä onko rikas vai köyhä.
   – Riittävä summa yhdellekin köyhälle, poistaa köyhyyttä monilta.
   – Koko yhteiskunta hyötyy kun köyhästä tehdään yhtäkkiä ”rikas”.

   • R.A.

    ”Summasta se on kiinni, ei siitä onko rikas vai köyhä.”

    Tuo ei pidä paikkaansa.

    Jos sä annat köyhälle sen 15 miljoonaa, niin käy kuten kuvasit: siitä hyötyy koko ympäröivä yhteiskunta, koska suurin osa siitä rahasta päätyy kotimaiseen kiertoon.

    Mutta jos sä annat sen 15 miljoonaa rikkaalle, niin se päätyy jollekin veroparatiisisaaren pankkitilille entisten miljoonien jatkoksi. Siitä ei hyödy Suomessa kukaan, päin vastoin. Suomen kansantaloutta vahingoittaa se, että se 15 miljoonaa ”katoaa”.

   • Toni Neffling

    Mut tossa menee vertailut pieleen – se vaihtoehto olis 15 euroa miljoonalle köyhälle. Tai vaikka 1500 euroa 10 000 köyhälle. Jotenkin veikkaan, et jos se kylän ainoa kaivo annetaan yhdelle niin vesi ei lisäänny. Muutenhan kannattaisi antaa Suomen vesivarat yhdelle köyhälle ja ratkaista sillä Afrikan kuivuus.

    Olet siis vain muotoillut hyvä valuu alaspäin ideologian uusiin kuoriin.

 5. Sauli

  Vaan eipä hätää, onhan meillä Laura Huhtasaari. Jos Lauralta kysytään ja vaikka ei kysytäkään, hän osaa kertoa että Suomen ongelmia ovat EU, Neuvostoliitto, maahanmuuttajat ja se ettei meillä ole vieläkään muuria Suomen rajoilla.

  Se mitä Huhtasaari ei kerro on että Suomen köyhät ja kurjautetut saadaan hänen taakse samoilla opeilla kuin Trump johtamaan USA:ta, puhumalla paskaa, anteeksi vaihtoehtoista totuutta. Jos Huhtasaarta ei olisi, hänet olisi pitänyt keksiä oikeiston likaisten temppujen osastolla. Samaan aikaan kun kansakunnan köyhät jupisevat ilmaisista rokotuksista, kulisseissa tapahtuu suuri sammon ryöstö. Kansallisomaisuus myydään ja työttömät laitetaan haravoimaan sotella rikastuneiden pihanurmikoita aktivoinnin nimessä ja veressä.

  Persujen kannatus ei juuri nyt tunnu kovin korkealta, mutta se on juuri sen verran mitä oikeisto tarvitsee suuren ryöstöretkensä toteuttamiseen. Ajatelkaa sitä Odinin pojat ja tytöt…

 6. Henrika Rautanen

  Ole hyvä ja kiitos! 🙂

 7. Marja Baumgartner

  Olet kyllä niin ihana, Saku. Huumorisi kilpailee älysi ja oikeamielisyytesi kanssa.

 8. Matti Meikäläinen

  Ruotsin kielen taitosten kannattanee lukea tämä DN:n kolumni:

  http://www.dn.se/kultur-noje/anna-lena-lauren-hundra-ar-av-skit-under-de-finska-naglarna/

 9. nina

  Nyt tuntuu vallalla olevan ajattelu että kaikesta syytetään maahanmuuttajia. Tässäkin voitaisiin katsoa miten alkaa menemään ennen huuteluja.

 10. jarmo kulmala

  Ei liity mitenkään tähän asiaan,mutta ne ikävimmät hallituksen tekemät päätökset kuultaneen sitten,kun nämä ”sataset”on juhlittu.

 11. Pekka

  Tuberkuloosirokotteen hankintahinta on Unicefin mukaan US$ 0.08 per rokote, eli siis itse rokoteaineen hankintahinta ei ole Suomen hintatasoon nähden merkittävä. Toki lisähintaa tulee rokotteen saamiseksi ihmiselle.

  ”The BCG vaccine weighted average prices (WAPs) per dose in nominal terms have been relatively stable since 2004 through 2015,at approximately US$ 0.08 per dose. UNICEF anticipates the 2016-2018BCG vaccine WAP per dose toincrease by approximately 30%, compared to 2015(Figure 1).The increase in WAP isreflective of the increases in overhead costs experienced by most manufacturers related to theirrefurbishments during 2013-2015.For further details on BCG vaccine pricing for throughUNICEF, please see here.”
  https://www.unicef.org/supply/files/BCG_Supply_Status_December_2015.pdf

 12. Rintsu

  Sebastian Tynkkynen on jo vauhdissa.
  https://www.kansalainen.fi/dear-illegal-immigrants-finland-helsinki-says-welcome/

  Jokin aika sitten oli puhetta ”kaiken maailman dosenteista”.
  Perussuomalaiset taas esittäytyvät mielellään kaiken maailman maahanmuuttoasiantuntijoina pelkästään pyhän vihan ja täydellisen tietämättömyyden syvän rintaäänen turvin.

 13. Jussi Sarvikivi

  Tähän sopii eräs suosikkipätkistäni Simpsoneissa: https://www.youtube.com/watch?v=MNeWZwUn3x0. Eipä mulla muuta.

 14. matti luomansuu

  Mikä on tämän Suomi ensin, Suomalaiset ensin ja kaikki hel….iin täältä agendan takana? Siellä on politiikko. Tämä on niin tuhannen turkasen harmaan synkeän väsyttävän harmaata (se oli säätilä), liirumlaarumia joka uppoaa meihin tavallisiin pakertajiin jotka odottavat em pelastavaa köyttä joka tempaisee meidät takaisin siihen johonkin parempaan mikä oli ennen. Kieltämättä monet asiat olivat paremmin ennen. Mutta se mikä meitä kansalaisia, politiikkoja, virkamiehiä, viranomaisia jne liikuttelee kuin marionettia on se valtavan byramidin huipulla oleva kasvoton, biljoonien rahavaranto ja valta. Valta horjuttaa valtioiden talouksia, vaihtaa hallituksia, jos ei taloussodan avulla, niin sotatoimien avulla. Uskoisin, että nämä kaksi linkkiä: G Edvard Griffin Kuinka maailma oikeasti toimii, sekä Ronald Bernard Valkeus paljastaa pimeyden työt. Suosittelen vilpittömästi.

 15. Jarmo Peltola

  Hauska juttu!

 16. Rintsu

  Nollasummapeli on siitä kiva peli, että suurin osa näkee asian kuin oman talouskukkaronsa. Jos sieltä ottaa kakskymppisen pois ja sijoittaa vaikkapa olueen niin se kakskymppinen on pois jostain muusta.

  Jos katsoo vähän laajemmin ja miettii vaikkapa elämän aikana tienattuja palkkoja niin aika moni voi todeta, että ei ne rahat olekaan kadonneet mihinkään. Ovat muuttaneet muotoaan. On talo, mökki, auto ja puoli tusinaa ruokittua ja koulun käynyttä lasta.

  Valtion kannalta katsottuna voisi todeta, että jos alussa oli suo, kuokka ja Jussi niin nyt on hieman enemmän. Eli ei niitä kaikkia rahoja ole kaivoon kaadettu.
  Nyt pitäisi vaan vahtia päättäjiämme että eivät myisi Jussin kaivamaa kaivoa ja Jussin tekemää tietä koska silloin Jussille jää vain ne velat.

  • Jarkko

   ”Nyt pitäisi vaan vahtia päättäjiämme että eivät myisi Jussin kaivamaa kaivoa ja Jussin tekemää tietä koska silloin Jussille jää vain ne velat.”

   Aika pitkälle on myyty jo, koska se on ideologian mukaista.

   – Caruna (suomen suurimpia sähköverkkoyhtiöitä)
   – A-katsastus (katsastustoiminta)
   – Inspecta Oy (tekninen tarkastus)
   – Digita (maanpäällinen TV verkko)
   – Sonera (puhelin internet verkko)
   – joka vuosi myydään 60 000 hehtaaria metsää kansainvälisille rahastoille

   Ainoat ketkä köyhtyvät ovat nuoret varsinkin miehet 25v – 34v pienituloisten osuus miehissä on paisunut jo 20%. Vielä viisi vuotta sitten samasta ikäryhmästä pienituloisia oli vain 10%. Ja suuntaus on voimakkaasti kasvava.

 17. matti luomansuu

  …. ja ulkomaiset ystäväni nauravat tälle tyhmälle lammasmaiselle järjestelmälle ja ennenkaikkea hyväuskoiselle kansalle.

 18. Keijo Lehtinen

  ihmettelen syvästi että mitä tarkoittaa jos opettelee ruotsia niin putoaa jotain tärkeää tietoa pois? onko siis kyseessä se että ruotsin kielen opettelu on vahingollista mutta jonkun muun kielen EI? Uuninpankko poika voi mennä pankolleen jos kielen opettelu haittaa aivotoimintaa. Silloin hänen pitää jättää myös suomenkielen opettelu…

  • Saku Timonen

   Oletko kuullut puhuttavan sarkasmista?

Kommentoi »

Comments are closed