Alpakoiden ja anarkistien salaliitto

Suunnilleen minun muistini ajan itsenäisyyspäivien juhlintaa on moitittu jäykäksi pönöttämiseksi, josta puuttuu kokonaan iloinen karnevaalihenki. Niin puuttuu jatkossakin, sillä lapset, puput ja alpakat saavat väistyä äärioikeiston tieltä. Äärioikeiston foliohattuosasto kehitti välittömästi teorian, jonka mukaan aiottu lastentapahtuma oli anarkistien katala suunnitelma estää nyt neljännen kerran järjestettävä 612-soihtukulkue. Kuten asiaan kuuluu, niin media suorastaan tenttaa lastentapahtuman järjestäjiä näistä aikeista.

Totuttuun tapaan 612-kulkueen järjestäjät kiistävät olevansa äärioikeistoa. Todennäköisesti kulkueeseen osallistuu tänäkin vuonna näkyvästi myös oikeuden päätöksellä kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natseja, mutta koska he tavan mukaan esiintyvät isänmaallisina, niin heidän osallistumistaan ei pidetä natsien osallistumisena. Todennäköisesti tavan mukaan järjestetään myös vastamielenosoitus.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin sekä Helsingin kaupunki että poliisi ovat tyrineet tiedonkulun suhteen. Kaupunki myönsi maanomistajana luvan järjestää lastentapahtuma Töölöntorilla. Jo aiemmin 612-kulkueen järjestäjät olivat tehneet ilmoituksen poliisille samassa paikassa samaan aikaan pidettävästä yleisestä kokouksesta. Kukaan ei muistanut kertoa kummankaan tapahtuman järjestäjille tuplabuukkauksesta.

Kun sotku oli valmis, niin vasta sitten ruvettiin selaamaan lakikirjaa. Kokoontumislain 10 §:n 1 momentin mukaan etusija on ilmoituksen ensimmäisenä tehneellä järjestäjällä, jollei kokouspaikan perinteisestä tai sopimukseen perustuvasta käytöstä muuta johdu. Saman 10 §:n 2 momentin mukaan poliisi voi osoittaa kokoukselle toisen paikan, jos yleisen kokouksen järjestäminen vaarantaa ihmisten turvallisuutta, aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle.

Kaupungilla ja lastentapahtuman järjestäjillä oli sopimus kokouspaikan käytöstä, mutta poliisi tulkitsi ensimmäisenä ilmoittaneen oikeuden vahvemmaksi kuin maanomistajan kanssa tehdyn sopimuksen. Enpä rupea kinaamaan tulkinnan oikeellisuudesta, mutta ei se hyvältä näytä. Isänmaalliset ja lapset eivät mahdu samaan aikaan samaan paikkaan, ja turvallisuusuhkaan vedoten lapset väistyvät. Isänmaa ei pysty takaaman lapsille turvallista itsenäisyyspäivää ääärioikeiston marssin takia.

612-yhdistys pitää tiedotteessaan lastentapahtumaa anarkistien järjestämänä ja uhkaa rikosilmoituksella yhdistystä äärioikeistoksi sanovia:

Lähtökohtaisesti tilanne on se, että olemme 612.fi-yhdistyksenä ilmoittaneet jo viime vuonna Helsingin Töölöntorilla pidettävästä yleisestä kokouksesta. Lisäksi meillä on jatkumo tähän asiaan jo neljättä kertaa. Toinen juttu on sitten ”äärioikeistoksi” nimittely. Nyt näyttää siltä, että jotkut yhdistyksen jäsenistä käynnistävät henkilökohtaisesti asiaan liittyviä rikostutkitojan itsenäisyyspäivän jälkeen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että tämä ns. lastentilaisuus oli ilmoitettu viikko sitten ja sen todellinen funktio oli pyrkiä estämään kulkueemme ja näin ollen se oli myös yritys poliittisten toimintavapauksien loukkaamiseen. De facto.

Anarkistit alittivat tässä viimeisenkin säädyllisyyden ja moraalin rajan laittamalla lapset luokkasotansa ja terrorinsa etulinjaan. Näiltä ja näiden vanhemmilta lupaa kysymättä. Tällaista toimintaa on vaikea kuvailla painokelpoisin termein.

Justiinsa. Saatiinhan sitä karnevaalihenkeä oikein supisuomalaisen kyräilevään ja uhoavaan tapaan. Lapset, alpakat ja puput ovat säädyttömässä ja moraalittomassa salaliitossa anarkistien kanssa terrorisoidakseen isänmaallisia. Tämä maa kuuluu vain uhkaavan juhlallisesti soihtujen kanssa marssivalle äärioikeistolle.  De facto.

24296567_10215429620757746_923471169182914122_n

 

Kommentit (62)
 1. Toni Mäkelä
  5.12.2017, 10:36

  Veikeä tilanne. Kommentoisin kuitenkin tuosta kokoontumislain tulkinnasta. Juristina varmasti arvostat keskustelua lain tulkinnasta.

  Kursivoit juuri sen toisen vaihtoehdon, vaikka se ensimmäinen olisi tässä oleellisempi. Eli perinteinen käyttö. Tulkinta-apua hallituksen esityksestä: ”Jos kokouspaikalla on järjestetty tiettynä ajankohtana, esimerkiksi vappuna, perinteisesti tietty yleinen kokous, olisi tällaisen kokouksen järjestäjällä etuoikeus kokouspaikkaan. Laissa tarkoitettu perinne voisi muodostua jo muutamankin kokouskerran jälkeen. Säännöksellä estettäisiin kokouspaikan varaaminen kiusanteon tarkoituksessa muuhun kuin säännöksessä tarkoitettuun perinteiseen käyttöön.”

  On tietysti mahdollista kokea ikävänä se kuitenkin sinänsä lain mukainen tulkinta, että kansallismielinen kulkue olisi perinteinen tapahtuma Töölöntorilla. Kannattaa myös pitää mielessä se, että itse kulkue on ollut rauhanomainen ja järjestyshäiriöitä ovat aiheuttaneet jälleen vain vastamielenosoittajat. Lisäksi poliittiset tunnukset ja liput on järjestäjien taholta kielletty, vaikka sitä ei aina täysin ole noudatettukaan.

  Voikin miettiä, onko mitään turvallisuusuhkaa edes olemassa, vaikka molemmat järjestettäisiin samassa paikassa samaan aikaan (HE: ”Ensisijaisesti tulisi kuitenkin arvioida, olisiko kokousten samanaikainen järjestäminen mahdollista”). Ei soihtukulkue aiheuta vaaraa alpakoille tai lapsille ja ehkä vastamielenosoittajat osaisivat myös ajoittaa toimensa muualle kuin torille.

  1. Saku Timonen
   5.12.2017, 11:24

   Montako vuotta tarvitaan perinteen syntymiseen? Tämän tulkinnan mukaan kolme vuotta riittää.

   1. Toni Mäkelä
    5.12.2017, 11:52

    HE:ssä puhutaan ”muutamasta” ja tässä tapauksessa se olisi sitten tuo kolme eli aika pian. Toisaalta tässä(kään) tapauksessa tuskin on menty lakikirja edellä, kuten kirjoititkin.

  2. Hannu Ala-Olla
   5.12.2017, 12:08

   Eikös maanomistajalla ole oikeus kieltää mielenosoitus alueellaan, jos siitä on osoitettavissa merkittävää häiriötä? Tässä tapauksessa marssi estää maanomistajaa vuokraamasta tilaa maksaville asiakkaille.

   Mitä tulee näihin marssijoihin, onko heille joku ongelma mistä marssi lähtee? Eikö pointti ole se, mihin marssitaan.

  3. Mirja Pekkonen
   5.12.2017, 14:54

   Itse asiassa viime vuonna 612-kulkueen käyttäytyminen oli kaikkea muuta kuin asiallista kulkueen päätepisteessä Hietaniemen hautausmaalla. Toivottavasti tänä vuonna ei nähdä yhtä ilkeää jälkeä.

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000004971891.html

   Muuallakin asiasta uutisoitiin mutta äkkiäpä tämäkin on unohtunut.

   1. Toni Mäkelä
    5.12.2017, 15:31

    Tuollainen toiminta on toki tuomittavaa, mutta puihuinkin vain kulkueen rauhanomaisuudesta ja siitä, että järjestyshäiriöiden aiheuttajat ovat olleet vastamielenosoittajia.

    Toivottavasti tänä vuonna sujuu rauhallisesti ja marssijat toimisivat ohjeiden mukaan. Onneksi lopulta alpakoille ja pupuille löytyi paikka.

    1. Mitäs sanot tuosta?
     6.12.2017, 06:45

     Mitäs mieltä Saku, kummanko järjestön sinä lakkauttaisit noiden tapahtumien valossa, PVLn vai Antifan?

     1. Saku Timonen
      6.12.2017, 08:41

      Mikko hyvä. Jos et satu tietämään, niin Antifaa ei järjestönä ole olemassakaan. Sillä ei ole organisaatiota eikä johtoa, vaan se on kattokäsite monella eri tavalla ajatteleville fasismin vastustajille. Riehujat ansaitsevat teoistaan lainmukaisen rangaistuksen, mutta olemassa olematonta järjestöä ei voi lakkauttaa. Antifan kieltäminen tarkoittaisi fasismin vastustamisen kieltämistä. Se tarkoittaisi ajattelun kriminaloisointia. Rikokset on jo laissa kielletty, joten sen mukaan mennään. Ja jos nyt aiot sanoa, että PVL:n kieltäminen on myös ajattelun kieltämistä, niin olet väärässä. Edelleen saa ajatella natsiajatuksia, mutta natsit eivät saa toimia organisaatona.

      Lue vähemmän niitä roskamedian juttuja.

 2. Katri Manninen
  5.12.2017, 10:45

  Itsekin näkisin mieluummin pupuja ja alpakoita Töölöntoeilla, mutta kun sopimus oli tehty noin myöhään, edes siihen vetoaminen ei riitä perusteeksi 2000 ihmisen kokoontumisen siirtämiseksi muuhun sopivaan paikkaan.

  Jos poliisi olisi tehnyt fiilispohjalta ratkaisun, jossa 612-kulkue olisi saanut väistyä ex-tempore lastenjuhlan tieltä, seuraavalla kerralla esimerkiksi Pride-kulkue voitaisiin tehokkaasti blokata strategisesti ympäri kaupunkia ex-tempore järjestettävillä ”Lapset, ponit ja puput rakastaa Jeesusta” lastenjuhlilla.

  Viranomaisia sitoo laillisuusperiaate ja siltä päätellen ettei päätöstä tehty hetkessä, voidaan olettaa että poliisi pn mm konsultoinut lainoppineita asian suhteen.

  Tuntuu pahalta ajatella, että nyt sadat vanhemmat opettavat lapsilleen, että ”poliisi pilasi meidän bileet kun poliisi halusi olla pahisten puolella”, vaikka poliisi teki mitä sen kuuluu tehdä ja noudatti lakia.

  Oikea osoite valituksille on Helsingin kaupunki, jolla tsägällä olisi ehkä voinut olla mahdollisuus määrätä kaupungin alueella järjestettävistä tapahtumista. Valitettavasti koko kekkerit pantiin pystyyn vasta reilu viikko sitten, joten tällaiseen ei taida enää olla aikaa.

  Ja jos haluaa lain, joka rajoittaa esimerkiksi äärivasemmiston kokontumisoikeutta, asiasta pitää ottaa yhteyttä eduskuntaan.

  1. Naapurin Reiska
   5.12.2017, 14:35

   Milläs tavalla Pride vaarantaa ihmisten turvallisuutta, aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle?

  2. Hannu Ala-Olla
   5.12.2017, 17:48

   Tottakai maanomistaja voi sanoa, että mielenosoituksesta/marssista aiheutuu merkittävää haittaa, jos se estää alueen vuokraamisen.
   Pitää tietysti miettiä, tuleeko miekkari-alueiden vuokraamisesta keino estää/siirtää mielenosoituksia, mutta pitäisi sen olla maanomistajan asia kumman hän mailleen haluaa – maksuttoman mielenosoituksen joka jättää jälkeensä vähintäänkin roskia, vai maksavan vuokralaisen joka luultavasti sitoutuu siivoamaan jälkensä. Nyt toki maanomistaja on Helsingin kaupunki, jolla on toki muitakin intressejä kuin vuokrarahat ja sen takia tälle tielle ei nytkään lähdetty.

  3. Poliisi voisi myös ottaa sen linjan että vaaralliset vihaa lietsovat järjestöt siivotaan pois ihmisten ilmoilta, ja pride-kulkueita ei anneta blokata turhilla verukkeilla. Ei se vaikeaa olisi. Se ei tarvitsisi mitään muuta kuin poliisin joka kunnioittaa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

   Mutta suomalainen poliisi turvaa ensisijaisesti natsien ja fasistien mielenosoitusoikeuden.

   Juuri niinkuin voi odottaa organisaatiolta jossa perussuomalaiset on suosituin puolue ja vihreät, vasemmistoliitto ja demarit jäävät yhteensä muutamaan prosenttiin niinkuin reilun vuoden takainen poliisin puoluekannatuskysely kertoi.

Kommentointi suljettu.