Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Alpakoiden ja anarkistien salaliitto

Suunnilleen minun muistini ajan itsenäisyyspäivien juhlintaa on moitittu jäykäksi pönöttämiseksi, josta puuttuu kokonaan iloinen karnevaalihenki. Niin puuttuu jatkossakin, sillä lapset, puput ja alpakat saavat väistyä äärioikeiston tieltä. Äärioikeiston foliohattuosasto kehitti välittömästi teorian, jonka mukaan aiottu lastentapahtuma oli anarkistien katala suunnitelma estää nyt neljännen kerran järjestettävä 612-soihtukulkue. Kuten asiaan kuuluu, niin media suorastaan tenttaa lastentapahtuman järjestäjiä näistä aikeista.

Totuttuun tapaan 612-kulkueen järjestäjät kiistävät olevansa äärioikeistoa. Todennäköisesti kulkueeseen osallistuu tänäkin vuonna näkyvästi myös oikeuden päätöksellä kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natseja, mutta koska he tavan mukaan esiintyvät isänmaallisina, niin heidän osallistumistaan ei pidetä natsien osallistumisena. Todennäköisesti tavan mukaan järjestetään myös vastamielenosoitus.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin sekä Helsingin kaupunki että poliisi ovat tyrineet tiedonkulun suhteen. Kaupunki myönsi maanomistajana luvan järjestää lastentapahtuma Töölöntorilla. Jo aiemmin 612-kulkueen järjestäjät olivat tehneet ilmoituksen poliisille samassa paikassa samaan aikaan pidettävästä yleisestä kokouksesta. Kukaan ei muistanut kertoa kummankaan tapahtuman järjestäjille tuplabuukkauksesta.

Kun sotku oli valmis, niin vasta sitten ruvettiin selaamaan lakikirjaa. Kokoontumislain 10 §:n 1 momentin mukaan etusija on ilmoituksen ensimmäisenä tehneellä järjestäjällä, jollei kokouspaikan perinteisestä tai sopimukseen perustuvasta käytöstä muuta johdu. Saman 10 §:n 2 momentin mukaan poliisi voi osoittaa kokoukselle toisen paikan, jos yleisen kokouksen järjestäminen vaarantaa ihmisten turvallisuutta, aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle.

Kaupungilla ja lastentapahtuman järjestäjillä oli sopimus kokouspaikan käytöstä, mutta poliisi tulkitsi ensimmäisenä ilmoittaneen oikeuden vahvemmaksi kuin maanomistajan kanssa tehdyn sopimuksen. Enpä rupea kinaamaan tulkinnan oikeellisuudesta, mutta ei se hyvältä näytä. Isänmaalliset ja lapset eivät mahdu samaan aikaan samaan paikkaan, ja turvallisuusuhkaan vedoten lapset väistyvät. Isänmaa ei pysty takaaman lapsille turvallista itsenäisyyspäivää ääärioikeiston marssin takia.

612-yhdistys pitää tiedotteessaan lastentapahtumaa anarkistien järjestämänä ja uhkaa rikosilmoituksella yhdistystä äärioikeistoksi sanovia:

Lähtökohtaisesti tilanne on se, että olemme 612.fi-yhdistyksenä ilmoittaneet jo viime vuonna Helsingin Töölöntorilla pidettävästä yleisestä kokouksesta. Lisäksi meillä on jatkumo tähän asiaan jo neljättä kertaa. Toinen juttu on sitten ”äärioikeistoksi” nimittely. Nyt näyttää siltä, että jotkut yhdistyksen jäsenistä käynnistävät henkilökohtaisesti asiaan liittyviä rikostutkitojan itsenäisyyspäivän jälkeen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että tämä ns. lastentilaisuus oli ilmoitettu viikko sitten ja sen todellinen funktio oli pyrkiä estämään kulkueemme ja näin ollen se oli myös yritys poliittisten toimintavapauksien loukkaamiseen. De facto.

Anarkistit alittivat tässä viimeisenkin säädyllisyyden ja moraalin rajan laittamalla lapset luokkasotansa ja terrorinsa etulinjaan. Näiltä ja näiden vanhemmilta lupaa kysymättä. Tällaista toimintaa on vaikea kuvailla painokelpoisin termein.

Justiinsa. Saatiinhan sitä karnevaalihenkeä oikein supisuomalaisen kyräilevään ja uhoavaan tapaan. Lapset, alpakat ja puput ovat säädyttömässä ja moraalittomassa salaliitossa anarkistien kanssa terrorisoidakseen isänmaallisia. Tämä maa kuuluu vain uhkaavan juhlallisesti soihtujen kanssa marssivalle äärioikeistolle.  De facto.

24296567_10215429620757746_923471169182914122_n

Kommentit (62)

 1. Toni Mäkelä

  Veikeä tilanne. Kommentoisin kuitenkin tuosta kokoontumislain tulkinnasta. Juristina varmasti arvostat keskustelua lain tulkinnasta.

  Kursivoit juuri sen toisen vaihtoehdon, vaikka se ensimmäinen olisi tässä oleellisempi. Eli perinteinen käyttö. Tulkinta-apua hallituksen esityksestä: ”Jos kokouspaikalla on järjestetty tiettynä ajankohtana, esimerkiksi vappuna, perinteisesti tietty yleinen kokous, olisi tällaisen kokouksen järjestäjällä etuoikeus kokouspaikkaan. Laissa tarkoitettu perinne voisi muodostua jo muutamankin kokouskerran jälkeen. Säännöksellä estettäisiin kokouspaikan varaaminen kiusanteon tarkoituksessa muuhun kuin säännöksessä tarkoitettuun perinteiseen käyttöön.”

  On tietysti mahdollista kokea ikävänä se kuitenkin sinänsä lain mukainen tulkinta, että kansallismielinen kulkue olisi perinteinen tapahtuma Töölöntorilla. Kannattaa myös pitää mielessä se, että itse kulkue on ollut rauhanomainen ja järjestyshäiriöitä ovat aiheuttaneet jälleen vain vastamielenosoittajat. Lisäksi poliittiset tunnukset ja liput on järjestäjien taholta kielletty, vaikka sitä ei aina täysin ole noudatettukaan.

  Voikin miettiä, onko mitään turvallisuusuhkaa edes olemassa, vaikka molemmat järjestettäisiin samassa paikassa samaan aikaan (HE: ”Ensisijaisesti tulisi kuitenkin arvioida, olisiko kokousten samanaikainen järjestäminen mahdollista”). Ei soihtukulkue aiheuta vaaraa alpakoille tai lapsille ja ehkä vastamielenosoittajat osaisivat myös ajoittaa toimensa muualle kuin torille.

  • Saku Timonen

   Montako vuotta tarvitaan perinteen syntymiseen? Tämän tulkinnan mukaan kolme vuotta riittää.

   • Toni Mäkelä

    HE:ssä puhutaan ”muutamasta” ja tässä tapauksessa se olisi sitten tuo kolme eli aika pian. Toisaalta tässä(kään) tapauksessa tuskin on menty lakikirja edellä, kuten kirjoititkin.

  • Hannu Ala-Olla

   Eikös maanomistajalla ole oikeus kieltää mielenosoitus alueellaan, jos siitä on osoitettavissa merkittävää häiriötä? Tässä tapauksessa marssi estää maanomistajaa vuokraamasta tilaa maksaville asiakkaille.

   Mitä tulee näihin marssijoihin, onko heille joku ongelma mistä marssi lähtee? Eikö pointti ole se, mihin marssitaan.

  • Mirja Pekkonen

   Itse asiassa viime vuonna 612-kulkueen käyttäytyminen oli kaikkea muuta kuin asiallista kulkueen päätepisteessä Hietaniemen hautausmaalla. Toivottavasti tänä vuonna ei nähdä yhtä ilkeää jälkeä.

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000004971891.html

   Muuallakin asiasta uutisoitiin mutta äkkiäpä tämäkin on unohtunut.

   • Toni Mäkelä

    Tuollainen toiminta on toki tuomittavaa, mutta puihuinkin vain kulkueen rauhanomaisuudesta ja siitä, että järjestyshäiriöiden aiheuttajat ovat olleet vastamielenosoittajia.

    Toivottavasti tänä vuonna sujuu rauhallisesti ja marssijat toimisivat ohjeiden mukaan. Onneksi lopulta alpakoille ja pupuille löytyi paikka.

    • Mitäs sanot tuosta?

     Mitäs mieltä Saku, kummanko järjestön sinä lakkauttaisit noiden tapahtumien valossa, PVLn vai Antifan?

     • Saku Timonen

      Mikko hyvä. Jos et satu tietämään, niin Antifaa ei järjestönä ole olemassakaan. Sillä ei ole organisaatiota eikä johtoa, vaan se on kattokäsite monella eri tavalla ajatteleville fasismin vastustajille. Riehujat ansaitsevat teoistaan lainmukaisen rangaistuksen, mutta olemassa olematonta järjestöä ei voi lakkauttaa. Antifan kieltäminen tarkoittaisi fasismin vastustamisen kieltämistä. Se tarkoittaisi ajattelun kriminaloisointia. Rikokset on jo laissa kielletty, joten sen mukaan mennään. Ja jos nyt aiot sanoa, että PVL:n kieltäminen on myös ajattelun kieltämistä, niin olet väärässä. Edelleen saa ajatella natsiajatuksia, mutta natsit eivät saa toimia organisaatona.

      Lue vähemmän niitä roskamedian juttuja.

 2. Katri Manninen

  Itsekin näkisin mieluummin pupuja ja alpakoita Töölöntoeilla, mutta kun sopimus oli tehty noin myöhään, edes siihen vetoaminen ei riitä perusteeksi 2000 ihmisen kokoontumisen siirtämiseksi muuhun sopivaan paikkaan.

  Jos poliisi olisi tehnyt fiilispohjalta ratkaisun, jossa 612-kulkue olisi saanut väistyä ex-tempore lastenjuhlan tieltä, seuraavalla kerralla esimerkiksi Pride-kulkue voitaisiin tehokkaasti blokata strategisesti ympäri kaupunkia ex-tempore järjestettävillä ”Lapset, ponit ja puput rakastaa Jeesusta” lastenjuhlilla.

  Viranomaisia sitoo laillisuusperiaate ja siltä päätellen ettei päätöstä tehty hetkessä, voidaan olettaa että poliisi pn mm konsultoinut lainoppineita asian suhteen.

  Tuntuu pahalta ajatella, että nyt sadat vanhemmat opettavat lapsilleen, että ”poliisi pilasi meidän bileet kun poliisi halusi olla pahisten puolella”, vaikka poliisi teki mitä sen kuuluu tehdä ja noudatti lakia.

  Oikea osoite valituksille on Helsingin kaupunki, jolla tsägällä olisi ehkä voinut olla mahdollisuus määrätä kaupungin alueella järjestettävistä tapahtumista. Valitettavasti koko kekkerit pantiin pystyyn vasta reilu viikko sitten, joten tällaiseen ei taida enää olla aikaa.

  Ja jos haluaa lain, joka rajoittaa esimerkiksi äärivasemmiston kokontumisoikeutta, asiasta pitää ottaa yhteyttä eduskuntaan.

  • Naapurin Reiska

   Milläs tavalla Pride vaarantaa ihmisten turvallisuutta, aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle?

  • Hannu Ala-Olla

   Tottakai maanomistaja voi sanoa, että mielenosoituksesta/marssista aiheutuu merkittävää haittaa, jos se estää alueen vuokraamisen.
   Pitää tietysti miettiä, tuleeko miekkari-alueiden vuokraamisesta keino estää/siirtää mielenosoituksia, mutta pitäisi sen olla maanomistajan asia kumman hän mailleen haluaa – maksuttoman mielenosoituksen joka jättää jälkeensä vähintäänkin roskia, vai maksavan vuokralaisen joka luultavasti sitoutuu siivoamaan jälkensä. Nyt toki maanomistaja on Helsingin kaupunki, jolla on toki muitakin intressejä kuin vuokrarahat ja sen takia tälle tielle ei nytkään lähdetty.

  • Niilo N

   Poliisi voisi myös ottaa sen linjan että vaaralliset vihaa lietsovat järjestöt siivotaan pois ihmisten ilmoilta, ja pride-kulkueita ei anneta blokata turhilla verukkeilla. Ei se vaikeaa olisi. Se ei tarvitsisi mitään muuta kuin poliisin joka kunnioittaa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

   Mutta suomalainen poliisi turvaa ensisijaisesti natsien ja fasistien mielenosoitusoikeuden.

   Juuri niinkuin voi odottaa organisaatiolta jossa perussuomalaiset on suosituin puolue ja vihreät, vasemmistoliitto ja demarit jäävät yhteensä muutamaan prosenttiin niinkuin reilun vuoden takainen poliisin puoluekannatuskysely kertoi.

 3. Osmo Sounela

  Vai uhkaavat rikosilmoituksella heitä äärioikeistoksi sanovia.
  Pohjoismainen Vastarintaliike kuitenkin ilmoittaa marssin jäjestäjiksi suomalaiset kansallissosialistit (…finländska nationalsocialister rent allmänt).
  http://expo.se/2017/nordiska-motstandsrorelsen-forbjuds-i-finland_7496.html

  • Tomi

   Tämä on eri marssi. Tämä ”Kohti vapautta”-marssi lähtee aiemmin Narinkkatorilta ja päättyy jonnekin, josta sitten halukkaat voivat liittyä 612-kulkueeseen. Ei silti muuta sitä seikkaa, että 612-kulkuetta on alunperin PVL ollut järjestämssä, eli aika vahva kansallissosialistinen katku siinäkin.

   • Saku Timonen

    Natsit marssivat ennen 612-marssia yhteispohjoismaisen natsivaltion puolesta. Sen jälkeen he rupeavat sitten suomalaiskansallisiksi isänmaallisiksi ja marssivat 612-kulkueessa.

 4. Antero Pönni

  Nyt on itseltäni jotain mennyt ohitse. Eikös Helsingin kaupunki hallinnoi näitä toreja? Elikkä luvat niiden käyttöön on haettava Helsingin tukkutorilta.
  Nyt tämä lastenjuhlan järjestäjät hakivat luvan asianmukaisesti. Taasen marssin järjestäjät eivät hakeneet lupaa torin käyttöön. Ilmoitivat kylläkin poliisille niinkuin laki määrää marssista.
  Kysymys Sakulle, miten tämä oikein meneekään?

  • Nimi

   Kokoontumislain mukaan yleisen kokouksen järjestämiseen ei vaadita maanomistajan lupaa. Maanomistaja saa rajoittaa kokousta vain jos kokouksesta syntyy ”kohtuutonta haittaa.”

 5. Niilo N

  Pävän uutisista on saanut lukea miten poliisi suojelee kotimaista äärioikeistoa ja fasisteja häätäen lapset ja eläimet pois tieltä, eikä aloita edes esitutkintaa Kallion lukion ahdisteluista koska ”tapahtuivat ennen seksuaalisen ahdistelun kriminalisointia”. Aivan varmasti olisi löytynyt perusteita häätää äärioikeisto pois marssimasta ja toiset, voimassa olleet rikosnimikkeet ahdisteluun syyllistyneen miesopettajan alaikäisiin kohdistuneisiin todella ahdistaviin tekoihin, jos olisi haluttu. Mutta ei haluttu. Uhrien, naisten ja lasten, sekä äärioikeistolaisten, valkoisten miesten ja ahdistelijoiden väliltä valittiin jälkimmäisen etu.

  Suomen lipun symboliarvo alkaa minun silmissäni olla samaa luokkaa USA:n etelävaltioiden lipun kanssa. Siihen kiteytyy sisäänpäinkääntynyt rasisitinen, äärikonservatiivinen ja misogynistinen arvomaailma, jonka kanssa en halua olla enää missään tekemisissä. En haluaisi hylätä tätä kansakuntaa, mutta tunnen että tämä kansa on yhä vahvemmin hylkäämässä kaiken sen mistä kenenkään ihmisen kannattaa enää olla ylpeä. On surullista että maan tila on tällainen juuri 100-vuotispäivän alla. Mikä pitäisi olla iloinen merkkipäivä tuntuu enemmän hautajaisilta.

  • Virva Itäranta

   Hienosti sanottu! Varmasti monet muutkin kansalaiset jakavat kanssasi samat ajatukset. Minäkin.

   Tämä juhla, jonka pitäisi olla ilon ja ylpeyden juhla, juhlitaan taustalla häälyvien ”ankeuttajien” vuoksi, huoli mielessä ja itku kurkussa. Suomi on menetetty 100-vuotisjuhlavuotenaan. Jotenkin se on saatava takaisin.

   • Niilo N

    Menetetyn haluaisi saada takaisin mutta en usko että sitä enää koskaan saa. Tuskin ainakaan ennen seuraavaa sukupolvea. Äärioikeisto, poliisin asenteellisuus, persujen jytkyt ja Halla-Aho ovat vain äärioireet. Kaikkein masentavin merkki Suomen valumisesta ummehtuneeseen konservatismiin on kuitenkin Sauli Niinistön käsittämättömän vankka lähes kekkosmainen kansansuosio. Tämä presidentiltä joka on avoimesti julistanut aggressiivisen rasismin ja toisaalta ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kunnioittamisen ja puolustamisen välimaastoon asettumista tolkullisena hyveenä.

    Jos tämä on se mitä kansan ylivoimainen enemmistö yli puoluerajojen haluaa se kertoo kaiken mitä kansastamme tarvitsee tietää. Halutaan kääntyä sisäänpäin, vihataan neekereitä ja rättipäitä, lähteköön lapsineen takaisin kotiin kuolemaan, ei kuulu meille. Mutta ei ole edes kanttia myöntää olevansa rasistinen sanonko mikä, vaan turvautudaan henkisesti heikon luuserin tavoin kiertoilmaisuihin ja tyhjiin selittelyihin jostain hiton ”tolkun ihmisistä”. Väitän että tämä oli Niinistön valtavan suosin taustalla oleva suuri oivallus. Meillä on pieni vähemmistö heitä jotka aidosti kannattavat tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Valtava enemmistö on sisimmässään konservatiivisia rasisteja, mutta heistäkin vain vähemmistö uskaltaa olla sitä ääneen. Keksimällä ”tolkun ihmiset” Niinistö sieppaisi tästä enemmistöstä taakseen kaikki ne jotka eivät (vielä) halua myöntää – ehkä edes itselleen – todellista arvomaailmaansa.

    Kotimaani jossa ennen viihdyin ja jonka arvomaailmaan ja yhteiskuntaan olin eritäin tyytyväinen, ei ole enää edes vihan arvoinen. 100-vuotias Suomi ansaitsee enää korkeintaan halveksuntaa.

    • Rosa Warski

     Itse veikkaisin, että Niinistön suosion takana on:

     1) ahneus
     Kaikki haluavat lisää rahaa. Kokoomus on onnistunut markkinoimaan itsensä työn ja talouden erityisosaajaksi.

     2) välinpitämättömyys
     Välinpitämättömiä ei kiinnosta muut ihmiset tai yhteiskunnan tila, empatiaa ei löydy ja eettisenä sääntönä toimii nepotismi ja vahvemman oikeus.

     3) tietämättömyys ja propaganda
     Tietämättömiä ei kiinnosta politiikka, vaan menevät valtamedian markkinoinnin perusteella. EK ja oikeistolaiset kannat ovat vahvasti edustettuna. Niinistö on profiloitu vanhaksi arvokkaaksi herraksi.

     4) pettymys vasemmistoon
     Nykyään saa lukea sieltä sun täältä AY-liikkeeseen kohdistuvaa vihaa. Ei uskota, että he ovat enää työläisten asialla. Samoin Vassariliittoa pidetään pateettisena, ja demareita pölyttyneinä, tekopyhinä ja tyhjän byrokratian lisääjinä.

     5) valtarakenteet
     Kuten yleensä, rikas oikeisto on vahvasti edustettuna yhteiskunnan merkittävissä viroissa. Toiminta, syyt ja kannanotot ovat sen mukaisia, ja markkinoidaan ”ainoana vaihtoehtona”.

    • Jari Lummejoki

     Puhut suullani. Hieno kommentti

    • Jari Lummejoki

     Hieno kommentti tämäkin

  • Heikki Blomroos

   Aivan oikein. Vähemmällä pääsee kun kävelee yli.

 6. Sauli

  No onpa söpöjä natsilaamoja…

  Kuinka vahvalla pohjalla natsiaate todellisuudessa Suomessa on. Kuinka moni nyt kadulla marssivista natseista unohtaa aatteen palon siinä vaiheessa kun onnistuvat saamaan työpaikan, uskallan väittää että aika moni.

  Ongelman ydin ei ehkä ole aatteessa jonka syrjäytyneet väkivaltaan taipuvaiset natsilarppaajat valitsevat. Ongelma on niissä rakenteissa jotka synnyttävät kysyntää kyseenalaisille aatteille. Meillä yhteiskunnan oireilu tiivistyy natseihin, muualla ehkä isiksen kaltaisiin uskontoa omiin tarkoitusperiinsä raiskaaviin järjestöihin. Ääriliikkeille ei ole kysyntää niin pitkään, kun yhteiskunnassa vallitsee luottamus. Väitän että tuo luottamus on meillä menetetty.

  Kaduilla marssivat ovat siinä mielessä oikeassa, että kansalle valehdellaan. Kaikki kansalaiset eivät enää ole samalla viivalla, eikä osa edes lähellä viivaa. Ongelmalähiöiden moniongelmaiset ottavat kopin mistä tahansa aatteesta joka ottaa heidät huomioon muunakin kuin potentiaalisena syrjäytyneenä. Toisaalta natsipedagogit eivät tutkimuksien valossa ole syrjäytyneitä vaan joukosta löytyy korkeakoulutettua väkeä jolle natsiaate tarjoaa jotain aivan muuta kuin mahdollisuuden päästä kadulle tappelemaan.

  Eli päättäjille sellaista viestiä ettei päänsärkyä kannata yrittää parantaa panssarivaunuilla, vaan tarjoamalla kaikille mahdollisuus valita rakentavampi mahdollisuus toteuttaa itseään. Työtön nuorimies on aina ollut kävelevä aikapommi.

  • Toni Neffling

   Mikään ei ole niin tyhmä kuin nuori mies – paitsi ny ehkä nuori nainen. Ei liene sattumaa, että sodissa keihäänkärkenä on pääasiassa ollut kohtuu nuoret miehet. 20v luulee olevansa kuolematon, maailman napa, tosi yksilöllinen ja tietenkin aivan uskomattoman fiksu – oikein kanavoituna nuoren angsti, laumasieluisuus ja mustavalkoisuus on ihan söpöä, mutta pahimmillaan jälki on aika rumaa. Ei liene sekään sattumaa, että moni pikkunatsi on myös lätkähuligaani eli aatteella on asian kanssa hyvin vähän tekemistä.

   Eli samaa mieltä – antakaa nuorille lauma johon kuulua ja tilaisuus purkaa toi ylimääräinen energia esim. raksalla tiiliä kantamalla niin säästyttäs monelta pahalta. Toisaalta voitais lopettaa jatkuva väkivallan ihanointi – aloitetaan vaikka jokavuotisesta tappamisen ihannointiriitistä jota myös tuntemattomaksi sotilaaksi kutsutaan (ei se kirja/leffa paremmaksi muutu toistettuna). Sen sijaan vois lähettää vaikka 2h tunturipuron solinaa tai dokkari Arndt Pekurisesta. Tai jos taiteessa pysytään niin kirjallisuudessa ja elokuvataiteessa löytyy kyllä miljoonaa noi päihittävää teosta.

 7. Jani Virtanen

  Poliisi on ilmoittanut että myös PVL:än Kohti vapautta-marssi toteutuu suunnitellusti.

  ”Kohti vapautta! on kuitenkin kansallissosialististen yksityishenkilöiden järjestämä, ja siihen on kutsuttu ”kaikki kansallismieliset järjestöt” mukaan. Uusnatsit ovat kutsuneet osallistujia myös ulkomailta.

  Käräjäoikeuden päätös PVL:n toiminnan lakkauttamisesta herätti keskustelua siitä, järjestetäänkö marssia ensinkään. Helsingin poliisin mukaan se on toteutumassa normaalisti.

  – Varaudumme tällaisen kulkueen olemassaoloon. Kun PVL:n nimissä tehtyä kulkuetta ei ole, niin nyt sitten yksityishenkilön ilmoittamaa kulkuetta järjestetään toistaiseksi suunnitelman mukaisesti, ylikomisario Seppo Kujala sanoo.

  Marssijoiden on tarkoitus kokoontua Narinkkatorilla kello 16 ja kulkea Kisahallin puiston kautta Töölöntorille. Marssi järjestetään toista kertaa. Viime vuoden marssi sujui rauhallisesti lukuun ottamatta yhtä nujakkaa, kun äärivasemmistolainen anarkisti hyökkäsi yhden marssijan kimppuun.”

  Ainakin näyttävät tunnistavan ettei toimintaa saa jatkaa tuomion jälkeen vaikka se ei vielä ole lainvoimainen. Vähän kyllä hämmentää että yksityishenkilöinä saavat jatkaa sitä toimintaa – onhan se täysin selvää että kyseessä on sama marssi.

 8. Rosa Warski

  Tuo rikosilmoitus äärioikeistoksi nimittelystä on aika kummallinen.

  Eikö poliittista uusnatsismia pidetä yleiseurooppalaisesti äärioikeistolaisena toimintana? Ja eikö näiltä tahoilta vastaavasti tule nimittelyä vihervasemmistolaisiksi? Tuskin he itseään vassareiksi lukevat? Vai ovatko mielestään keskustaa, tai täysin oikea-vasen -jaottelun ulkopuolella ?

  Olen elänyt käsityksessä, että ”äärioikeistolainen” on yksinkertaisesti toteamus, vaikka jotkut sen pejoratiiviseen äänensävyyn sanovatkin.

 9. Mauri Pulkkinen

  Joku järjestys olla pitää vaikka huonokin. 612-tapahtuman osallistujat ovat vanhempia lapsia, osa jopa klanipäitä. Täytyyhän heillä olla etuoikeus pitkään, jo kolme kertaa järjestettyyn perinteeseen ennen kuin raukat kyllästyvät ja puuhaavat sitten jotain muuta.

  Kiltit poliisisedät hyvittelevät käräjäoikeuden päätöksestä kieltää PVL-yhdistyksen toiminta syntynyttä pahaa mieltä. Samalla vesitetään viestiä, ettei yhteiskunnassa ole tilaa väkivallalle ja rasismille.

  Säädyllisyys ja moraali ovat sanoja, jotka on löydetty varmaan jostain sanakirjasta. Tekisi mieli muistuttaa 612-väkeä sanonnasta: siitä puhe, mistä puute!

 10. kk

  Timo,ihan turhaa nillität. Eihän vasemmisto ja vihreät ovat olleet ikinä kansallisvaltioiden faneja joten anna niiden marssia jotka fanittavat kansallisvaltiota.
  Vasemmiston juhlapäivä ja marssipäivä on Vappu ja Vihreät marssivat Bride kulkueissa eikä se ole pois minulta.

  • Val

   Ja turhaan sinä kk spiidaat, koska natsit olisivat oikeasti ottaneet tilanteen haltuunsa, tosin 612 porukka eivät ole natseja, ei edes uusnatseja vaan fasisteja! Natsien fa fasistien aatteilla on eroa kuin yöllä ja päivällä!

   • Rosa Warski

    ”Natsien ja fasistien aatteilla on eroa kuin yöllä ja päivällä!”

    Mikä tämä ero on ?

    • Maija Aho

     Natsit oli II maailmansodan aikana suurelta osin saksalaisia. Fasisteiksi sanottiin taas italialaisia kansallismielisiä. Samaa ”aatetta” kuitenkin ajavat. Tartteeko noista nimityksistä vielä nillittää? Samaa pxxxxa eri paketissa. Katselijaa vaikka Wikistä ko. nimistä.

     • Kaverin poika

      Kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset ovat pelkkiä kiertoilmauksia natseille ja fasisteille.

    • Niilo

     Kaikki natsit ovat fasisteja, mutta kaikki fasistit eivät ole natseja.

 11. Hannu Ala-Olla

  Onko siitä muuten jotain oikeaa tietoa, että Töölön Lapselliset olisi jollain tavalla vasemmistotaustainen? Saati, että nämä salaliittoteoriat jotenkin pitäisivät paikkaansa?

 12. Rintsu

  Itse lähtisin siitä, että perinteellä pitää olla tilaa vaikka se ei olisikaan pitkäkestoinen.
  Muussa tapauksessahan joku voi ihan kiusanteon nimissä varata paikan ensin seuraavalle vapaalle vuodelle, että ähäkutti, vuonna 2027 tori on meidän koska ette hoksanneet varata päivämäärää kymmentä vuotta kauemmaksi.

  Kaupunki ja poliisihan tossa on möhlineet kun on kaks tapahtumaa luvat päällekäin.

  Sitä ihmettelen, että kun ”perinteisen” marssin taustalla on nyt kielletty järjestö niin miksi marssia muka ei voisi yksinkertaisesti kieltää? Ihan taatusti voi koska järjestön toiminnan kieltäminen ei tarkoita sitä, että vaihtakaas nimeä ja tehkää pikku muutos lippuun ja touhutkaa kuin ennenkin. Ainakaan ei saisi tarkoittaa.
  Eli jos ”perinteistä” tapahtumaa on ollut järjestämässä perinteisesti nyt kielletty järjestö niin kyseinen tapahtuma tulee olla automaattisesti kiellettyjen listalla. Ei liiketoimintakieltoakaan voi kiertää ihan vaan vaihtamalla firman nimeä.

  Sitä ihmettelen vielä enemmän, että jos tapahtuman järjestäjä torilla olisi vaikkapa marttaliitto, niin torille samaan aikaan mahtuisi kymmenen muutakin tapahtumaa eikä siellä poliisia tarvittaisi muuhun kuin normaaliin partiointiin.
  Nämä uusnatsiveitikkamme taas kun järjestävät jotain niin samaan kaupunkiin ei tahdo mahtua mitään muuta kuin he.

 13. Niilo

  Se nyt ei yllätä, että muut joutuvat väistämään natsien soihtukulkueen tieltä. Poliisi fanittaa Vastarintaliikettä ja yleensä äärioikeistoa. Samoja nahkatukkia on molemmassa porukassa.

  • Timo Harju

   Kolme vuotta sitten Helsingin poliisi katkoi vasemmistonuorten lipputangot vappumarssin jälkeen. Osti pikaisesti uudet tilalle kun poliisijohto tajusi että överiksi meni ja eipä tämä julkisuutta kestä. Jotenkin tuntuu vaikealta ajatella, että poliisi katkoisi marssivien natsien lipputankoja. Toisaalta poliisijohdon aloitteesta PVL lakkautettiin.

   • Niilo N

    Mediapelin ja PR:n osaava poliisijohto ja poliisien syvät rivit on kaksi eri asiaa. Poliisijohtoon asti eivät nouse ne jotka liian avoimesti näyttävät keiden rinnalla seisovat ihmisoikeuksien ja fasismin välisissä konfliktissa.

 14. Jussi Sarvikivi

  Ei suoranaisesti liity asiaan, mutta yllä on kommentti siitä, että ”jos olisi haluttu, olisi [mm. ahdisteluepäillyn] rikokselle halutessaan löydetty rikosnimike.” Karmea ajatus. No, ei siellä ihan näin sanottu, mutta käytännössä kyllä.

  Ongelma on siinä, että jostain syystä moni ei ymmärrä, mikä on mm. taannehtivan lainsäädännön kiellon perusta. Ei laista noin vain ”löydetä” mitään rikosnimikkeitä, ellei haluta olla todella (rikollisen) poliittisia. Toistan: ihan karmea ajatus. Kyse ei ole siitä, että mahdollisia rikoksentekijöitä pitäisi suojella, vaan siitä, että ihan aikuisten oikeasti ei ole oikein, että vaikka ”nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä” päätetään, että nyt tämä ja tuo on rikollista. Hämmästyttävää, että joku vielä tänä päivänä ajattelee tuolla tavalla.

 15. matti luomansuu

  Raju on ajan riento
  Näin se menee, niinkuin Saku totesi. Monelta osin kyräilevä, umpimielinen ja pahansuopainen suomalainen luonteenpiirre sai julkisuutta tämän 612 tahtuman yhteydessä. En jaksa tätä enempää pomiloida, mutta on ajat muuttuneet ja henkisesti ahdistuneemmaksi. Palatekseni aikaisempaan nollasummapeliä blokirjoitukseen ja siellä kommenttiini ”hauska kirjoitus”. Oli han siinä hjumorin poikastakin mutta en kyllä sitä kohtaa pidä kovinkaan hauskana jossa totesin valtapyramidin huipulla työskentelevien finanssimaailman suurpelureiden pyörittävän tätä maailmaa ihan mielensä mukaan. Maailmassa on alle kymmenen tuhatta ihmistä, joilla todellinen valta on. Tästä on hyvä selvitys Ronald Bernard, valkeus paljastaa pimeyden työt, selvityksessä jossa hän entisenä finanssimaailman suurhaina, on karua kuunneltavaa. Amerikkalainen kirjailija ja historioitsijan G Edvard Griffin, kuinka maailma oikeasti toimii on myös hyvin asioita selventävä. Suosittelen lämpimästi näitä molempia. Toivotan Blogistille myös täällä kommentoiville Hyvää Itsenäisyys Päivää. (Voin sentään itsenäisesti vielä päättää, että nyt lähden ulos hengailemaan.)

 16. Olavi Lehtonen

  Ehkäpä tällainen äärioikeistolainen ja -konservatiivinen tapa viettää maamme merkkipäivää onkin vihje meille tavallisille ymmärtämättömille kansalaisille. Viittaan tässä esim. Ylen 1 tv-kanavan ohjelmatarjontaan tänään: jumalanpalvelus, Kohti linnan juhlia (useaan kertaan), sotilasparaati, Linnan juhlat, juhlien jatkot. Ilmeisesti Yle olettaa, että näin suomalainen haluaa maansa merkkipäivän viettoa seurata. No, toivottavasti edes seuraava satavuotisjuhla on vähän enemmän ihmisen näköinen ja -kuuloinen. Sitä odotellessa viettäkää mukavaa juhlaa ja nauttikaa jos ei muusta niin vapaapäivästä.

 17. Pekka

  Saku, linkkitit kokoontumislain tuohon, luin sitä hieman eteenpäin ja kokoontumislain 14 § on ihan mielenkiintoinen, noin lastentapahtuman kannalta. Kokoontumislaissa puhutaan yleisistä kokouksista ja yleisötilaisuuksista. Se lasten tapahtuma täyttää mielestäni yleisötilaisuuden merkit ja silloin olisi pitänyt myös poliisille ilmoittaa siitä 5vrk ennen tilaisuutta, myöhempikin ilmoitus on mahdollinen. Eli ei poliisi tai kaupunki tässä ole mokannut vaan yleisötilaisuuden järjestäjä.

  • Saku Timonen

   Tapahtuma tulkittiin maanimistajan luvan vaativaksi yelisötapahtumaksi, ei yleiseksi kokoukseksi. Vaikka se olisi tulkittu kokoukseksi, niin siitä tietääkseni ilmoitettiin ajoissa. 612 oli kuitenkin ilmoittanut oman kokouksensa aiemmin. Tulkintaongelmat johtuivat tiedonkulun puutteista poliisin ja kaupungin välillä.

   • Pekka

    Noin minäkin tulkitsin, lasten tapahtuma, ei yleinen kokous. On yleisiä kokouksia(mielenosoitukset yms.) joista ilmoitetaan 6h ennen tilaisuutta ja yleisotilaisuuksia(tapahtumia) joiden järjestämisestä on sovittava järjestämispaikan tai haltijan kanssa sekä ilmoitettava myös poliisille 5vrk ennen tilaisuutta poliisille. Tämä lasten tapahtuma on käsittääkseni tulkittu juuri sanomallasi tavalla yleisötilaisuudeksi(tapahtumaksi), eli siitä olisi pitänyt ilmoittaa myös poliisille jolloin poliisi olisi suoraan ilmoittanut että on jo päällekkäis tapahtuma. Minä olen lukenut vain tietoja että on sovittu paikan haltijan kanssa asioista, ei tehty ilmoitusta poliisille 5vrk ennen tapahtumaa.

 18. Markku T Koivisto

  Mielenkiintoista että täällä eräät puolustelevat natseja. Hieno homma, olette varmaan ylpeitä itsestänne. Isäukko kävi sodan, puolusti teikäläisiä.

 19. Jopas on..

  En hyväksy natseja. Mutta en myöskään äärivasemmistoa. Kaikki missä on sana ”ääri” kuulostaa huonolta, aina. Monet ovat näköjään oikeasti sitä mieltä, että lakia saa rikkoa kun tarkoitusperät ovat hyvät. Ei tosiaan ole näin. Jos olisi niin, laki menettäisi merkityksensä. Minun mielestäni on aivan sama mikä on aatteen suunta ja väri, mutta lakia pitää noudattaa. Natseja on kourallinen, mutta antifaa ja muuta äärivasemmistoa on satoja ellei tuhansia. Viime vuosien mellakat ovat olleet enimmäkseen näiden vastamielenosoittajien (vas. Ym.) aiheuttamia, tuhoa on tuotettu yksityisille ja yhteiskunnalle todella paljon. Miten tällaiselta asialta voidaan ummistaa silmät? Miksi tavallisen suomalaisen ikänsä työtä tehneen pitäisi tuntea syyllisyyttä itsenäisyydestämme ja omasta maastamme? Kaikki jotka nostavat Suomen lipun salkoon ovat natseja? Huhhuh.. Saku, Sinulla on varsin usein aika hyviä blogeja. Arvostan niitä. Mutta nyt tämä oli Minulle liikaa että suosit pahantekijöitä ja valkopeset Heidän juttujaan. Populismi ei tästä ole kaukana. Ihan tavalliset suomalaiset, kuten Minä, alkavat saada tarpeekseen itsenäisyyspäivän mellakoista, Poliisin hevosten hakkaamisesta ja yleisen järjestyksen ja esivallan vastustamisesta, autojen polttamisesta, median harrastamasta suodatuksesta ja manpulaatiosta jotain minitakseni. Tiedät kyllä Saku, ketkä näihin oikeasti syyllistyvät vaikka et sitä halua tunnustaa. Ongelmaa on toki siinä mistä kirjoitat, mutta on myös enemmän ihan jossain muualla. Suodatinlasit (punaiset) pois silmiltä, kiitos.

  • Saku Timonen

   Missä ja milloin olen ilmaissut hyväksyväni yhtään rikosta tai suosivani pahantekijöitä? Monet ovat sinun laillasi samaa väittäneet, mutta kukaan ei ole pystynyt linkittämään yhtään sellaista juttuani.

 20. Tuomo

  Olen lukenut usein Saku Timosen blogia ja arvostanut kirjoituksia. Olen myös pettynyt viimeisiin kirjoituksiin, koska ne ovat selvästi puolueellisia. Inhottaa kaikenlainen väkivalta ja tarkoituksellinen vastakkainasettelu. Haluatko edistää yhtenäisempää Suomea vai hajoittaa sitä enemmän?

 21. Joona Pitkänen
 22. Mika Eronen

  Alpakka-asiassa tuli taas uutta tietoa. Aleksi Pahkalan salaisessa facebook-ryhmässä oli propagandaoperaatiota suunnittelemassa peräti 100 henkeä. Meitä kiinnostaa kovasti, oliko ryhmässä mukana asiasta uutisoineita journalisteja tai 612-marssista kohkanneita poliitikkoja.

  https://twitter.com/pbyrokraatti/status/939454520802889728

  Sillä lailla, lasten käyttäminen anarkistien kilpenä paljastuu pikkuhiljaa. Tässä ei ole vielä nähty kuin osatotuus, joten laitan popcornia tulille sillä aikaa.

  • Saku Timonen

   Voi hyvänen aika miten katalaa tuo vihervasemmisto on. Vastustavat natseja järjestämällä lastentapahtuman, ja tekevät sen vieläpä salaa, vaikka järjestäjien nimet ovat koko ajan olleet tiedossa. Kamala salaliitto. Paijaisivat mieluumin söpöjä natseja kuin lapsia, pupuja ja kaneja. Ehdottamasti kannattaa paljastaa kaikki salaliitossa mukana olleet, kirjoittaa heistä joka ikiselle nettisivulle ja antaa juttuvinkkejä Suomen Uutisiin.

 23. MikkoV

  Olisiko hyvä kirjoittaa oikaisu tästä tapauksesta? Tässä tapauksessahan 612 porukka todella oli oikeassa, ja kyseessä oli selkeästi lasten ja eläinten käyttö politiikan välineenä.

  • Saku Timonen

   Oikaisua ei tarvita. Huomion siitäminen pois natseista lastentapahtumalla ei ole lasten ja eläinten hyväksikäyttöä politiikan välineenä. Sen sijaan salaliitosta meuhkaaminen on yksinkertaisten ihmisten hyvöksikäyttöä.

 24. Jorma Kontio

  Saku olet PELLE.
  Miksi on niin helvetin vaikea puhua totuutta.
  Näitä natsipellejä on max. 300, mutta te pöljät näette natseiksi kaikki, jotka ovat eri mieltä kanssanne

  Terv Jorma

  • Saku Timonen

   Eivät kaikki eri mieltä olevat ole natseja, mutta natsit ovat. Ja juuri kaltaisesti hyssyttelijät mahdollistavt heidän väkivaltaisen toimintansa.

   • Ari Saarinen

    Olisi kiva kuulla tosiasioiden perusteella (esim. parin viime vuoden tapahtumat Suomessa), kumpi äärilaita – äärivasemmisto vai äärioikeisto on todellisuudessa turvautunut enemmän väkivaltaan ja muihin laittomuuksin?

    Jos ei saa antaa islamilaisen terrorismin edessä pelolle valtaa (ja äärivasemmiston laiton toimintakin ohitetaan), niin ei kai sitten äärioikeistollakaan pidä – ainakaan turhaan –
    pelotella.

    Ja selvyyden vuoksi, en hyväksy mitään väkivaltaa ja suhtaudun yhtä kriittisesti kumpaankin äärilaitaan. Alkaa vaan ärsyttää tämä natsi-/fasistivaaran ylikorotus, kun todellisuudessa suurempi vaara on muualla.

    Mutta tuskin tätä komenttia julkaistaan, kun en jaa (onneksi) aiheetonta natsihysteriaa.

    • Antero Pönni

     Kannattaisi lukea Sakun vanhat blogit. Siellä eräässä on hengästyttävän pitkä lista äärioikeiston ja natsien tekemistä väkivallan teoista. On tappoa puukotuksia pahoinpitelyjä ym. vastaavaa.
     Kuljet kyllä täysin mustat lasit päässäsi jos väität suuremman vaaran olevan muualla kun äärioikeiston ja natsien puolella.
     Esimerkiksi ei oikeus lähde kevein perustein lopettamaan järjestön toimintaa, niinkuin nyt on tapahtunut kun SVL on kieletty.

    • Saku Timonen

     Luepa täältä listaus PVL:n teoista viime vuosina ja mieti uudelleen kuka täällä on oikeasti vaarallinen ihmisille. http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/10/22/taas-on-mellakoitu/

Kommentoi »

Comments are closed