Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Jälkipuintia

Suomen satavuotisjuhlat on pidetty, ja köyhäkin kansa sai nauttia tekemätöntä työtä junan ikkunasta nähneen edustajansa välityksellä loistosta. Valtioneuvoston kanslia muisti likipitäen kaikkia kansalaisia tekstiviestillä, mutta ainakaan minulle sitä ei tullut. Ei se välttämättä ilahduttanut kaikkia sen saaneitakaan, kuten aamun Karjalaisen tekstiviestipalstalta näkyy.

txt

Mennäänpä vielä 612-marssin jälkipuintiin. Kyseessähän oli järjestäjien mukaan epäpoliittinen ja isänmaallinen tapahtuma, jossa ei pitänyt olla natsitunnuksia. Oli kuitenkin, eivätkä järjestäjät mahtaneet mitään – jos nyt edes kovin hirveästi yrittivätkään.

24852666_745767302290541_4024691430539438463_n

Juhlahumussa 612-kulkueen pääorganisaattori kirjoitti tapahtumaa aiemmin kritisoineelle Maija Vilkkumaalle omistetun uuden esseen.

tissit

Sitten vakavampi osuus. Poliisi otti ennaltaehkäisevästi kiinni miehen, jota itse ampui joukkojenhallinta-aseella silmään kaksi vuotta sitten ja joka viime vuonna pahoinpiteli poliisiautossa ruotsalaisen natsin. Poliisin tehtävä on poliisilain mukaan ennaltaehkäistä rikoksia, joten siinä mielessä kiinniotto voi olla perusteltu. Tosin mies itse on hyvissä ajoin kertonut sosiaalisessa mediassa viettävänsä itsenäisyyspäivän ihan vaan kotonaan. Sen sijaan hän vietti sen putkassa.

Putkaan ei laitettu toista turvallisuusuhkaa eli PVL:n Jesse Torniaista. Hän odottelee edelleen vapaalla jalalla hovioikeuden päätöstä kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä. Hän osallistui sekä PVL:n omaan marssiin että 612-soihtukulkueeseen PVL:n kaulaliina kaulassaan. Ruotsalainen, toimittajaksi tekeytynyt natsi oli kuvaamassa molempia kulkueita ja haastatteli uhkaavaan sävyyn vastamielenosoittajia.  Hän haastatteli myös Jesse Torniaista kutsuen tätä ihaillen kansallissosialistien rocktähdeksi. Tämä videopätkä herättää muutamia kysymyksiä.

Oliko sivullisen pahoinpitelijä Torniainen? Jos oli, niin miten poliisi ja poliisin toiminnasta vastaava sisäministeri selittävät sen, että tunnetusti vaarallinen väkivaltarikollinen saa osallistua mielenosoitukseen, jossa hän hyvin todennäköisesti syyllistyy uusiin rikoksiin? Miksi häntä ei otettu kiinni ennaltaehkäisevästi, vaikka putkaan vietiin myös poliisiautoa kuvannut nainen?

Jos hän ei ollut Torniainen, niin selitettävää on silti. Miksi tätä siirtymistä marssilta toiselle valvonut poliisi ei estänyt pahoinpitelyä tai edes ottanut tekijää kiinni? Miksi mielenosoitusta ei keskeytetty, vaikka siinä syyllistyttiin rikokseen? Miksi oikeuden päätöksellä kielletty järjestö saa yleensä järjestää oman marssin, liehutella kiellettyjä lippuja ja esitellä muita järjestötunnuksia?

Tiedän, puhutaan oikeuden päätöksen puuttuvasta lainvoimasta. Yhdistyslaki ei kuitenkaan puhu mitään yhdistyksen lakkauttamista koskevan päätöksen lainvoimasta, vaan lain 45 §:n mukaan lakkautetun yhdistyksen toiminta on heti lopetettava. Ilmeisesti oikeuden olisi pitänyt määrätä PVL:lle lakkauttamisen lisäksi myös toimintakielto valitusajaksi.

Jäänpä odottelemaan vastauksia, vaikka oletan niiden saamisen olevan yhtä varmaa kuin hallituksen tekstiviestin tuleminen puhelimeeni.

Kommentit (41)

 1. Salsgren

  En ota kantaa ennaltaehkäiseviin kiinniottoihin, mutta noin yleisesti voisi kuvitella, että kaikenmaailman marssit ja huliganisointi on eilispäivää. Eräs turkulainen, varsin värikkään taustan omaava kuntapoliitikko totesi eräässä puheessaan, että kadulla megafoni kädessä möykkääminen ja ”matut vittuun” huutaminen ei auta yhtään mitään. Mahdollisuudet vaikuttaa ovat vain ja ainoastaan poliitiikassa. Politiikan kautta voit saada äänesi kuuluviin, siten että asiat voisivat muuttua haluamaasi suuntaan. Tunnettua on myös se, että politiikka on aina kompromisseja. Toinen seikka on myös se, että kaikenlainen tukahduttaminen luo aina lisää vihaa ja katkeruutta. Me voimme tukahduttaa lakien kautta ihmisten ajatuksia mutta se ei poista ongelmia, päinvastoin lisää niitä. Asian ydin, juurisyy pitää löytää ja se on minun mielestäni eriarvoisuus ja hyvän jakautuminen epätasaisesti.

  • Kai Pajukangas

   Salsgren on asian ytimessä. Mölymystöä vaan ei asiakysymykset sinänsä kiinnosta; olennaista on saada riehua ja patsastella kadulla toisten samanlaisten ihailtavana. Itse kannatettava aate voi olla ihan mikä vain, pääasia että on jännää.
   En muista, kuuluuko kunnia Alivaltiosihteerille vai Pahkasialle osuvasta tokaisusta: asiasisällön vähyys ei saa olla itseilmaisun esteenä.

  • Jouko Norvapalo

   Et sitten sattunut huomaamaan eilen uutisisita Katalonialaisten mielenosoitusta Brysselissä. Ei tainnut olla ihan so last seaso, vai mitä.

  • Raija

   Lakien eikä muunkaan käskyttämisen ja kieltämisen kautta ainakaan nykytekniikalla voi tukahduttaa kenenkään ajatuksia vaan ne lait kohdistuvat tekoihin joita voi ja tuleekin useinkin estää ja tukahduttaa lain voimalla.

  • Jani Mäkinen

   Kun politiikasta on tullut yhä suuremmassa määrin sirkusta, ja perinteinen puoluetoiminta ja ylipäänsäkin ihmisten entisenkaltaiset suuremmat kokoontumiset ovat tuossa muodossa kuihtuneet, politiikan kautta järjestyneesti – ja hitaasti – toimiminen ei ehkä houkuta. Mullekaikkiheti ja jos ei muuten niin netissä onnistuu. Eivät lait ja säädökset tietysti kadulla meuhkaamalla vaihdu, mutta kyllä poliitikkoja kiinnostaa suurten äänekkäiden massojen mielipide, kun se rikkoo rauhaa. Jos keräät tarpeeksi ihmisiä möykkäämään ja mahdollisesti riehumaan, se näkyy ja kuuluu.

 2. Mauri Pulkkinen

  Ennaltaehkäisy on ollut esimerkkitapauksessa valikoivaa, mutta silti en yleistäisi poliisin toimintaa pelkästään oikeistoa suosivaksi. Poliisit toimivat nykypäivänä pääsääntöisesti asiallisesti ja suorittavat käskettyjä tehtäviä tilanteen vaatimalla tavalla. Isoon joukkoon mahtuu mätämunia joitakin kappaleita niin kuin kaikkiin viiteryhmiin.

  Ennaltaehkäisyn puute näkyi 612-kulkueen joissakin yksilöissä, ja tarkoitan sillä alulle panon hetkeä, mutta siinä hengessä, että jokaisella on mahdollisuus muuttua ja korjata käsityksiään, kun kunnolla aikuistuu ja joutuu vastuuseen paitsi itsestään myös lähimmäisistään.

  • Matti Meikäläinen

   Prioriteetit tuntuvat olevan kohdallaan:

   http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005482385.html

   • Iisakki

    Niin lähti Junes Lokkakin putkaan keskellä kirkasta päivää kävellessään kaikessa rauhassa Helsingi kadulla.

    • Sarin

     Poliisi ohjeisti Lokkaa kahteen kertaan kuvaamaan ja liikkumaan tietyllä alueella pois vastamielenosoituksen reitiltä. Hän ei totellut tätä ohjeistusta ja tuli siten napatuksi koppiautoon. Eli ei nyt ihan kaikessa rauhassa kävellessään joutunut kiinniotetuksi.

     • Esko Viitala

      Hmmm. Voidaankohan ketään todellakaan ottaa kiinni ennaltaehkäisevästi? Ainakaan niin ettei kiinniotto rikkoisi asianomaisen perustuslaillisia oikeuksia.

      Jos ei aiheuta mitään laissa rikokseksi säädettyä häiriötä, ei pidätykselle liene perusteita?

      Sama koskee niin Lokkaa kuin tätä vasemmistolaistakin pidätettyä. Hämmästyttävää, että poliisi voi puuttua ihmisten olemiseen, jos nämä vain kuvaavat tai oleskelevat jossain.

 3. Veneen keikuttaja

  Minä voin vastata, mutta vastaus saattaa mennä täysin metsään:

  Suomessahan toteutetaan melkein yksi yhteen natsiaatetta, mutta asioille on vain keksitty toiset nimikkeet ja kohteena on köyhät. Vielä köyhiä ei eristetä gettoihin tai viedä keskitysleireihin, mutta se on vain ajan kysymys. Oikeusjärjestelmän ja laillisuusvalvonnan pitäisi estää tällainen toiminta, mutta nämä tahot oikeastaan itse asiassa mahdollistavat nämä ihmisoikeusloukkaukset, joten eihän sitä oman aatteen mukaista toimintaa pidä mennä ennalta ehkäisemään.

  • Sergey

   Kyllä suomessa jo kerätään köyhät ghettoihin. niitä ylläpitää VVO, SATO jne. jättiläis kiinteistöfirmat. Näissä ylihintainen vuokratulonsiirto tapahtuu suoraan valtiolta yrityksille ja raha ei edes käy köyhän tilillä koskaan. Toistaiseksi näitä Ghettoja ei ole vielä aidattu, mutta yleensä ne on kuitenkinn eristetty muusta maailmasta metsin ja tielinjoin.

 4. keke

  Jaa itse luin poliisin kommentit joissa kehuttiin miten hyvin natsien marssit meni ja mitään väkivaltaa ei esiintynyt. Mitenkä on mahdollista että kadulla sitten on selkeästi marssittu etsien jotakuta hakattavaksi ja sellaisen löydyttyä koko homma kuvattu omaksi propagandakseen natsimediaan? Eikö viesti ole kulkenut komentoketjua ylöspäin koska onhan tuossa virkavaltakin ollut todistamassa tapahtunutta vai missä mättää?

  • Sauli

   Jos natsilarppaajilta asiaa tiedustelee, ne näkevät asian niin, ettei ole väkivaltaa, vaan oikeutettua itsepuolustusta. Ja tokihan sitä itsepuolustusta saa harjoittaa, kun lähtee sitä kadulle varta vasten etsimään. Eihän nyt kukaan ihan tosissaan usko, että näiden elämyshakuisten nuorukaisten ensisijainen mielenkiinto olisi kansallissosialismissa. Tai kääntäen, haluaako anarkisti todella vaihtaa järjestäytyneen yhteiskunnan sosiaaliturvineen omaan kaoottiseen malliinsa.

   Kun hormoonit sekoittavat nuoren miehen pään, monelle ainoa tapa purkaa energiaansa on ryhmittyä jonkin aatteen tai urheiluseuran värien taakse. Jos aggressiivisuutta ei ole ollut kotikasvatus ja terveet elämäntavat suitsimassa, niin ainoaksi auktoriteetiksi lopulta jää yhteiskunta. Nuoren ja vihaisen miehen arvoasteikolla natsikin on parempi kuin ei mitään.

   Kun keskellä katua kävelevä kukkolauma joka vannoo lähihistoriamme pahamaineisimman brändin nimeen, niin selvää on että joku siihen reagoi. Mitä enemmän kritisoimme ja vihaamme heitä, sitä tiiviimmäksi heidän rivinsä käy. Mitä enemmän heitä mediassa mainostetaan, sitä kiinnostavammaksi heidän seuransa käy niille jotka ovat seuraa vailla. Miten poliisin pitäisi heihin suhtautua, natseina, nuorisorikollisina vai pelkkänä ammatillisena kuriositeettinä.

   • keke

    Mitä jos tuolla kaupungilla liikkuukin hakataavaa etsimässä ihan oikeita natseja joiden ihan aito päämäärä on vääränväristen kansanmurha sekä rautaisella otteella toimiva pohjoismainen natsivaltio eikä suinkaan auktoriteettiongelmaiset nuoret hormoonikipuilussaan? Miten silloin pitäisi asiaan suhtautua median ja poliisin?

   • Karjalaispoika

    Olisivatko Härmän häjyjen hengenheimolaisia tyyliin ”mitä tehtäis, jotta mainittais?”

 5. Kirsti Era

  Käytännössähän Torniainen myöntää teon tuossa videolla. Sen lisäksi että nuo pohjoismaiset turistit (vai olisiko ’matut’ tässä paikallaan?) riemuitsee ylpeinä tappelun aikaansaamisesta. Ajattelu tuntuu muutenkin olevan varsin kypsää ja vastuullista, kyllä näille kelpaa uskoa pohjoismaisen natsivaltion hallinto.
  Poliisillahan ei ole tietenkään Torniaisen toimintaan huomautettavaa?

  • Mauri Pulkkinen

   Kaiken kaikkiaan video ja ”pressin” edustajan ”hauskimmat kotivideot”-hengessä juontamana on typeryyden osoitus ja sisältää hyvä todisteen ”joukossa tyhmyys tiivistyy” -sanonnan pätevyydestä. Suomalaiset nuoret miehet ovat höpsähtäneet ruotsalaisten komentoon, pilkkaavat ja pelottelevat vastaantulijoita, tosin videolla enimmäkseen ”toimittajaretaleen” ollessa kuuluvimmin äänessä.

   Torniainen on luku sinänsä. Hän vaikuttaa täysin piittaamattomalta, ylimieliseltä paskiaiselta, joka nauttii julkisuudesta ja koviksen maineesta. Kovin taitava ennustaja ei tarvitse olla, kun hän vielä kohtaa kaverin, jolta saa itse kunnolla turpiinsa. Oletettavasti hänellä on edessä vankilareissu eikä hänen tyyppisensä kaveri enää siellä ole ”kukkulan kuningas”. Saattaa käydä niinkin, että hänet joudutaan sijoittamaan muista erilleen pelkääjien joukkoon.

   Poliisi tekee omia ratkaisujaan, mutta ikämiehen näkökulmasta Torniaisen talteenotto olisi ollut perusteltua ja antanut matkijoille viestiä, ettei tuollaista käytöstä ja rehvastelua voida sallia.

   • Joni Pelkonen

    Torniaisella on väkivaltarikostaustaa jo varhaisesta teini-iästä lähtien, ennen kuin aktivoitui uusnatsiporukoissa. Natsiporukoissa riehuminen taitaa olla hänelle vain mukaoikeutettu tapa päästä tappelemaan.

    Itseään kovempia hän on kohdannut ja saanut mm. veitsen reitensä läpi. Eikä hyypiön naamakaan ihan kauniilta näytä.

    Reisivaltion katkeaminen voi tappaa ihmisen varsin nopeasti. Torniainen on siis hengissä enää pelkällä tuurilla. Kaverin elämänhallinta vain on niin kadoksissa ja väkivaltakierre vain on niin pitkällä ettei se taida loppua ennen kuin vastaan tulee niin kova tyyppi että siitä tilanteesta kävelee vain toinen pois.

 6. Jarkko

  Tällästä tämä nyt on.

  SOTE uudistuksessa ei muuten ole mitenkään huomioitu sitä, että Suomen puolustusvoimien kriisiaikojen terveydenhoito pohjaa täysin julkiseen terveydenhoitoon. Miten sitten tehdään kun kaikki terveydenhoidon kiinteistöt ovat kansainvälisten firmojen hallussa, joilla ei ole mitään velvoitteita varastoida lääkkeitä, hoitotarvikkeita tai ylläpitää lääkäri tai hoitoresursseja kriisiaikoja varten.

  Saapi rutiköyhä varusmiespoika taistella henkensä ja terveytensä kaupalla rikkaiden omistaman maan puolesta, josta hän itse ei omista kiveäkään ja siihen päälle terveydenhoitoakaan ei tule kun sitä ei ole enää eikä siihen ole edes valmistauduttu kun se maksaa ja häiritsee pikavoittojen tekemistä. Tulee olemaan herätys todella kova kaikille ketkä eivät jaksa asioita seurata ja pohtia, jotka luulevat, että köyhäpä se on syyllinen tämän maan kaikkiin ongelmiin ja kähmintöihin.

  Sinällään tuo ajatus, että köyhältä sosialisoidaan koko hänen elämäsäkin, mutta rikkaiden ei tarvitse edes maksaa veroja puhuttakaan oman elämän sosialisoimisesta valtiolle on jo sinällää aika irvokas.

  • Rosa Warski

   Niimpä. Toiset porsaat ovat itsenäisempiä kuin toiset.

 7. Juha Louhelainen

  Ei kuulu tähän aiheeseen mutta Sote asiaan. Kuunnelkaa YLE areenasta emer proffa Martti Kekomäen haastattelu soteuudistuksesta 7.12. Painavaa ja perusteltua puhetta.

 8. Saara Nieminen

  Nyt olisi sitten aihetta ottaa kantaa myös vasemmistoanarkistien tapaan juhlistaa Suomen itseänäisyyttä. Uskon, että Saku on isänmaallinen henkikö, joka tulee tuomitsemaan lippujen polton myös jossain yhteydessä. Ehkä jopa tämän viestin yhteydessä. Eli löytyy niitä idiotteja kummaltakin puolelta poliittista kenttää.

  • Saku Timonen

   Teko on typeryyden lisäksi myös selkeästi vastoin lakia, ja siitä on laissa säädetty rangaistus: ”Joka julkisesti turmelee Suomen lipun tai käyttää sitä epäkunnioittavasti taikka luvattomasti ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville asetetun Suomen lipun, on tuomittava Suomen lipun häpäisemisestä sakkoon.” Laki Suomen lipusta 8 §

   Jotta mielipiteeni tulisi ihan selväksi, niin tuomitsen teon ja odotan tekijöiden saavan rangaistuksen.

   • Saara Nieminen

    Vähempää en odottanutkaan.

  • Kysyn vaan

   Tuota noin, eikö poltto ole nimenomaan se suositeltu lipun hävitystapa?

   • Sergey

    Kyllä, mutta luvattomasti ei edelleenkään sitä sa aottaa hävitettäväksi.

  • Henrikki Matilainen

   Itse asiassa Suomen lipun saa hävittää vain polttamalla tai hautaamalla.

   Ehkä vasemmistonuoret halusivat näyttävästi hävittää ylijäämä-lippuja.
   https://yle.fi/uutiset/3-8027047

   • Mikko Lipiäinen

    Mitkä vasemmistonuoret?

 9. matti luomansuu

  612 ”marssista” toteaisin seuraavaa. En väitä etteikö marssilla olisi mukana palavakatseisia reserviläisiäkin, joilla taitoa selvitä erityisolosuhteissa maastossa eri vuodenaikoina ja eri vuoden aikoina tarvittavina varusteineen. On se sitten viikonloppu, pitkä viikonloppu tai viikko jne. Mutta nämä räsyperseet(suotakoon näin voimakas ilmaisumuoto) jotka sivullisia phoinpidellen ja väkivaltaisia kontakteja hakien – niin uskoisin, heistä monenkaan tietävän mitä pakata rinkkaan ja ottaa mukaan vaikkapa viikonlopun mittaisella maastosessiolle. On aivan eri asia marssia kurinalaisesti armeijoiden paraati marsseilla ja eri aselajitunnuksia kantaen suoritetuista koulutuksista ja niistä läpi päässeinä. Puhun nyt esim ammatti armeijoiden helvetillisistä alkeiskoulutusjaksoista joissa fyysinen ja henkinen minuus puretaan ja rakennetaan uudestaan. Tarkoittaa sitä, että et ole enään entinen minäsi koulutusjakson päättyessä. Jos ei oppi mene kerralla jakeluun niin turpaan tulee, että ns luu paistaa. Kaikenlainen tälläinen älämölö hilluminen saattaa aiheuttaa vastareaktioita, eli silloin saattaa tulla vastapalloon jne.

 10. Tuomas Rämö

  Voin vastata ainakin siihen, miksei poliisi voi puuttua etukäteen kenenkään (edes kansallissosialistien tai kommunistien) vapaaseen liikkuvuuteen, kokoontumisoikeuteen tai mielenosoitusoikeuteen. Ne ovat perustuslakiin kirjoitettuja ihmisoikeuksia eikä niiden päälle mene esim. Yhdistyslaki tai muu vähäpätöisempi asetus. Jos yhdistys olisi lakkautettu lainvoimaisesti, voisi toiminnasta määrätä sakkoja, mutta ei estää edellä mainittuja ihmisoikeuksia. Nyt käräjäoikeus ei pannut lakkautusta toimeen välittömästi, koska se olisi ollut ennakkotapaus NL:n jälkeisessä historiassa. Selvästi odotetaan hovin päätöstä ja sitä ottaako korkein oikeus tämän ennakkotapaukseksi vai pysyykö linja (ettei yhdistyksiä lakkauteta ilman mahdollisuutta korjata toimintaa).

  Yksittäisiä ihmisiä poliisi voi ottaa hetkeksi talteen perustellusti, esim. jos on tismalleen samana päivinä rikkonut lakia ja poliisilla on näyttöä sen toistumisesta. Parempi näin, niin ei tule toista ”asema-aukio tapausta”. Tyyppi on vaarallinen itsenäisyyspäivänä – itselleenkin. Torniainen ei kai ole aikaisempina itsenäisyyspäivinä aiheuttanut hämminkiä, mutta kuuluisi kyllä muuten kiven sisään. Suomen lepsu laki on, mitä on.
  (Videosta en saanut mitään selvää)

  • stunned

   Samaan aikaan poliisi korjaa putkaan tunnuksetonta pakettiautoa kuvanneen polkupyöräilijän, jolla ei ole näyttää henkilöpapereita.

   https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005482385.html

   …sai poliiseilta paperin, jossa kerrottiin kiinnioton perusteeksi ”kiinniotto, rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi”. Peruste nojaa poliisilakiin.

   …asiakirjan mukaan hänet otettiin kiinni siksi, että hän ei suostunut antamaan poliisille henkilötietojaan ja siksi, että hän ”vastasi tuntomerkkejä epäillystä pullon heittäjästä”.

   Kyseessä on Marjut Ollitervo, joka on tunnettu polkupyöräilyn puolestapuhuja ja nettikirjoittaja.

   Lehtiartikkelin mukaan Ollitervo kertoi nimensä ja yhteystietonsa kahdesti.

   • Andy

    Kyllähän torniaiset ja nämä muut viemärirotat kuuluvat telkien taakse ennaltaehkäisevin perustein, ja ehkä vielä pysyvänpääkin loppusijoitus paikkaa sietää lainsäätäjien harkita.
    Sinänsä nämä fasistipojat ja tytöt (jotka hädin tuskin osaavat laittaa kenkiään oikein päin jalkoihinsa ) ei ole se varsinainen ongelma. Nämä muutamat uusnatsit eivät kykene kovinkaan suuriin saavutuksiin laajemmin kuin potkimalla itseään heikompia ja töhertämällä apukoulusuomella valheita someen.

    Ongelma syntyy siinä vaiheessa, jos suuri hiljainen enemmistö ei reagoi ja myös kun natsismista tulee ”salonkikelpoista”.
    Toki hieman älykkäämmistä ja karismaattisista johtajista voi olla heille apua. Älyä pitää olla vain sen verran että pystyy kätkemään todelliset tavoitteet. (Nythän valtiopäivillä näiden tiettyjen ryhmien päämäärät ovat jokaisen tiedossa.)

    Oikeaan, vaaralliseen kansallissosialismiin kuuluu paitsi valheet, rotuoppi, terrori, toisten vahingoittaminen (pelon synnyttäminen), omaisuuden varastaminen, erimieltä olevien eliminointi, ym. mutta ennenkaikkea todellisten päämäärien salaaminen. Normaali ihmisen pitäisi tunnistaa vaaran merkit jo vähemmästäkin.

    Tsemppiä Sakulle, Vilkkumaalle ja muille jotka jaksavat taistella fasismia vastaan.

    ”Taistelemme rannolla, taistelemme pelloilla ja kaduilla, taistelemme
    kukkuloilla; emme koskaan antaudu” täydennettynä: taistelemme työpaikoilla, taistelelemme somessa, taistelemme kaikilla foorumeilla ja estradeilla fasismia vastaan.

 11. Jyrki

  Työttömien aktiivimalli ei kiinnostanut savusauna sitäkin enemmän.

  Eli jälkipuintiin maanantaille meni, josko sitten hallituksen ministereistä joku vaivautuu paikalle kunhan toipuvat Suomi 100 juhlista rankkaa kun varmaan ollut ”edustaessa” kansaa:

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237019-jarkyttavaa-tyottomia-suututtanut-aktiivimalli-salin-kasittelyssa-koko-hallitus

  No itse uskon, että tapahtuu ehkä peruutteluja jälkipuinneissa, jotka esitellään sitten ylimielisesti jälleen merkittävinä parannuksina. Vaikka mikään ei parantunut…

 12. Esa J.

  Mutta pikku Jesse T.:hän on ”sosiaalisesti läheinen” poliisien kanssa…? Marssi niin ”ryhdikkäästi”, että häntä piti oikein erikseen varjella pahalta ja ymmärtämättömältä maailmalta…

 13. Maija Amperla

  Käsittämättömän löperöä käytöstä poliisilta natseja kohtaan. Se on jännä miten mahdotonta on laittaa aisoihin Torniaista aatetovereineen. Ei vaan onnistu sitten millään.

  Onko kyse kaveruudesta vai pelosta vai mistä on kyse, mene tiedä. Mitään keinoa ei löydy, mitään vikaa ei ole vaikka tavalliset ihmiset joutuvat miettimään miten sopii natsien kanssa käyttäytyä ja paljonko on sopiva etäisyys. Ja voiko lapsia laskea samaan aikaan ulos.

  Poliisi tuntuu aina ymmärtävän natsien tarvetta käyttää väkivaltaa milloin minkäkin ”provokaation” takia. Vaikka se provokaatio olisi torin laidalla seisoskelua tai pelkkä keskisormen näyttö. Tokihan siitä saa kanssakulkijan hakata jos on natsi. Muilla vastaavaa oikeutta ei ole.

  Luotan yleensä poliisiin, mutta koetuksella se näissä tilanteissa on.

 14. Rintsu

  On muuten sinänsä kummallista, että jos ei suvaitse tiettyjä asioita kuten huonoa käytöstä, älyttömyyttä, järjen köyhyyttä tai väkivallalla mässäilyä niin sit on automaattisesti hyysärisuvakkimamupatjasiiderivalas? Tai ainakin vihervassari?

  Sit muka pitäis puolustella mielipiteitään päivänselvissäkin asioissa? Niinku et jos ei käytä kaikkea liikenevää aikaansa mamukauhun levittämiseen niin yllättäen muka puolustaakin puukotuksia, raiskauksia, lipunpolttoja ja laittomuuksia?

  Pate Mustajärvi riisui leijonakorun kaulastaan koska sen symboliikan varastivat ne joihin hän ei tahdo samaistua. Laita Pate se takaisin kaulaasi. Se kuuluu sinun kaulaasi ja sitä kehtaa käyttää missä tahansa.

  • Niilo N

   Leijonasymboli ja suomen siniristilippu on jo varastettu, ei niitä saa enää takaisin. Ne ovat nykyään äärioikeiston ja rasismin symboleita, aivan kuten USA:n etelävaltioiden lippu tai hakaristi. Sama kuin laittaisit hakaristiriipuksen kaulaan ja sönköttäisit jotain buddhalaisuudesta -ei toimi, länkkärin kuteissa hakaristi, suomi-leijona ja suomen siniristilippu ovat saman asian symboleita.

 15. Marko Huttunen

  Poliisilta hieno työ, eipä ollut rähinöitä. Äärivasemmistoa ei ole kun ottaa kiinni alle 5 fasistia niin koko liike halvaantuu.

 16. Niilo N

  Miksi väkivaltaista uusnatsia ei otettu ennaltaehkäisevästi kiinni mutta poliisiautoa kuvannut nainen otettiin? No, vastaus on melko selvä. Mediän poliisimme keskuudessa äärioikeistolainen puolue on suosionsa huipulla. Vasemmisto ja vihreät yhteenäs muutama hassu prosentti. Sellainen poliisi meillä. Vasemmiston rauhallisesta mielenosoituksesta napataan ihmiset kiinni ja lippusalot rikotaan, mutta jos uskallat vastustaa natsismia, poliisi ampuu paineilma-aseella silmään. Sellainen poliisi…..

 17. Se random ääripää

  Sen verran pitää jälkipyykätä, että ihan käsittämätön juttu. Natsit pahoinpiteli t-paitaa liehuttaneen henkilön, joka ei ollut naamioitunut tai käyttäytynyt uhkaavasti ja kulki kumppaninsa seurassa kadulla. Tämän jälkeen poliisi päästää pahoinpitelijät matkoihinsa, ottamatta ylös henkilötietoja. Uhrilla epäillään olevan luumurtuma ja henkihän tossa olis voinut lähteä jos olis vaikka pää kolissut.

Kommentoi »

Comments are closed