Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Harvinaisen härski hallitus

”Aktivointimalli tulee johtamaan siihen, että sadat, ehkä tuhannet työttömät tulevat työllistymään lyhytaikaisiin työsuhteisiin, jotka auttavat heitä pysymään työttömyysturvassa nykytasolla.”

Näin puolusti Ben Zyskowicz eilen eduskunnassa hallituksen esittämää työttömyysturvan aktiivimallia, mutta ei sanonut mistä niitä lyhytaikaisia palkkatöitä löytyy 350 000 työttömälle. Hän sentään edes vaivautui olemaan paikalla vuorotellen kahden muun kokoomusedustajan eli Juhana Vartiaisen ja Wille Rydmanin kanssa. Ketään muita hallituspuolueiden kansanedustajia asia ei kiinnostanut. Ei edes hallitusta itseään. Paikalla ei ollut yhtään ministeriä, ja asiaa esittelevä ministeri Pikko Mattila twiittasi olevansa savusaunassa.

Näin vähän asia siis kiinnostaa. Jo asian tuominen käsiteltäväksi perjantai-iltapäivänä kertoo, että hallitusta ei kiinnosta tippaakaan. Läpi runnotaan mikä lakiesitys tahansa, kunhan vain työttömyystilastot saadaan kauniimmiksi.

Kerrataan vielä tämän työttömyysturvan aktiivimallin sisältö.

Lyhyesti sanoen aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia eli noin yhden päivän korvausta vastaava summa kuukaudessa, jos työtön ei käy palkkatyössä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin. Koska palkkatöitä ei tunnetusti ole, niin kyseessä on rangaistusautomaatti. Koska työllistymistä edistävät palvelut tarkoittavat nykyisin palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä, niin kyseessä on pakkotyölaki. Kaikki eivät mahdu edes kuntouttavaan työtoimintaan, joten hyvin suuren osan työttömyystukea leikataan 4,65 prosenttia.

Koko lakiesityksen perusteluineen voitte lukea tästä linkistä.

Asia pantiin onneksi pöydälle, joten ehkä ensi maanantaina edes esittelevä ministeri vaivautuu paikalle sanomaan, että menkää työttömät töihin.

Hallituksen tavasta kohdella työttömiä kertoo karua kieltään myös hallituksen työttömien taskusta ottama ja itselleen antama ”joululahja”. Hallituksen tilastojensiivoustalkoot etenevät niin hyvin, että valtio säästää jo tänä vuonna työttömyyskorvauksia puoli miljardia euroa. Tämä säästö on saavutettu poistamalla syystä tai toisesta kortistosta 20 000 työnhakijaa. Karkeasti sanoen järjestämällä karensseja ja potkimalla ihmisiä toimeentulotuelle hallitus antaa itselleen puolen miljardin joululahjan. Hallitus jättää kertomatta, että toimeentulotukimenoihin on tulossa samansuuruinen kasvu. Mutta ei sillä väliä, tarkoitushan onkin vain saada työttömien määrää pienennettyä.

Eikä siinä vielä kaikki. Kun aktiivimalli on saatu runnottua läpi, niin sitten tulee omaehtoisen työnhaun malli. Sen sisältö on, että jos työtön ei kolmen kuukauden aikana hae riittävässä määrin työpaikkoja tai osallistu palveluihin, hän jää 60 päiväksi vaille työttömyysturvaa eli saa karenssin. Luvassa on siis lisää rangaistuksia rikoksesta nimeltä työttömyys.

Ovakohan hallituspuolueiden kansanedustajat oikeasti millään tavalla kärryillä hallituksen tekemisistä? Ymmärtävätkö edes ministerit omia tekemisiään, vai onko heille mennyt häkää päähän siellä savusaunassa?

Pari päivää sitten valtiovarainministeri Petteri Orpo moitti oppositiota väärän kuvan antamisesta hallituksen toimista.

”Ihan niin kuin me emme haluaisi että köyhällä perheelle on tapaninpäivänä syötävää”, hän sanoi. 

Ei hallitus varmaankaan niin mitenkään erityisesti halua. Se vain ei piittaa. Se ei välitä olla edes katsomassa, kun työttömille annetaan sen suosittelemaa keppiä.

Kommentit (58)

 1. töytön

  Liekkö montaa kymmentä ”Kansan edustajaa” ollut paikalla torkkumassa? Benkku ja Juhannus sai jonku bonuksen ollakseen paikalla, varmistaen asian etenemisen. Nämä kaks varmaan mielellään perustas työttömille leirejä.

  ”- Paskat se ketään kiinnostaa”

  Pääministeri Jermu

  • töytön

   Siis peräti 10 kaikkineen! Voi luoja. Ja sininen ministerin perse istuu savusaunassa toisen sinisen Lindströmin peukuttaessa kotisohvalta. Jepjep.

  • Aktiivinen

   Todellakin härskiä! Sekä aktivointimalli että välinpitämättömyys.

   Itse olen vähän jokapaikanhöylä, joten jotain keikkaa (ei varsinaisen oman alan) mahdollisesti voisin saada silloin tällöin, mutta sekin on suuren työn takana, ja sitten on TE-palveluille raportointi ja aiheellinen pelko siitä, että yht’äkkiä tulkitaan työllistyväksi tai yrittäjäksi.

   Monet työttömät ovat erikoisaloilla, tai vaikka ihan tavallisillakin, joilla ei noin vain keikkailla. Ottaisiko hallitus pariksi päiväksi jonkun porukkaansa?

   • Sergey

    Pimeää työtä tämä lisää valtavasti. Joku haluaa esimerkiksi saunan remonttiin. Ottaa työttömän töihin minimi ajaksi, ja todellisuudessa maksaa sille normaalin hinnan. Ei edes voi enää tarkistaa ratsialla onko se töissä siellä pimeästi koska se on siellä lain pakottamana.

    Kyselyitä on jo tullut…

 2. Sauli

  Mitäs meitä työttömiä onkaan, 400 000- 500 000 tai jotain. Köyhiä on tilastonikkarista riippuen ainakin saman verran. Lapsiperheiden köyhyys on kohta parasta ja ylintä tasoa Euroopassa. Kansakunta elää velaksi ja äänestää oikeistoa tai populistipuolueita. Ja me olemme kuulemma maailman fiksuinta kansaa, voi olla mutta minne katosi empatia.

  Kansankunnan henkisestä tilasta kertoo hallituksen tapa kohdella heikommassa asemassa olevia kansalaisiaan. Ymmärrän kyllä että jos rahaa ei ole jaettavaksi, mutta ei nyt sentään tarvitse ihan näin avoimesti kuseskella niskaan. Aktivointi olisi ihan jees, jos sen taakse ei olisi huonosti piilotettu oikeiston asenne työttömiä, köyhiä kohtaan. Asenne konkretisoitui eduskunnassa 8.12.

  Jos ja kun työttömyysturvan aktiivimalli nuijitaan läpi, se jatkaa hallituksen linjaa jossa vastoin asiantuntijoiden varoittavia puheenvuoroja laki nuijitaan läpi vahvan ideologisen paatoksen ajamana. Samalla pettämättömällä vahvemman oikeudella Trump ajaa omaa politiikkansa joka tulee johtamaan, jos nyt ei kolmanteen maailmansotaan, niin ainakin monen jenkin kuolemaan. Voi ihmistä…

  • RowanBerry

   Ei köyhää niskaan kusta, sitä kustaan naamalle. Ja köyhä avaa suunsa kun ei muutakaan voi. Edes jotain vattantäytettä…

  • Timo Harju

   Niinpä. Voi ihmistä. Ja voi yhteiskuntaa, jota kuvittelimme rakentavamme.

   Muistan kun Suomi täytti 50 vuotta. En ollenkaan arvannut, että kun se täyttää 100 vuotta on katon harja ylitetty ja matka alaspäin alkaa.

   Ihmettelen minä pääministeriä, jonka hallinnon aikana säädetään solkenaan köyhyyttä ja osattamuutta lisääviä lakeja, ja joka perustaa sitten tutkimusryhmiä (Juho Saari) kertomaan itselleen, että juuri näinhän tässä käykin: köyhyys ja osattomuus lisääntyvät.

   Eniten kauhistituttaa koulutuksen rapautuminen. En tule sen seurauksia jo ikäni puolesta näkemään, mutta kyllä se yhteiskunnan toiseksi muuttaa, luki Sipilän postillassa mitä hyvänsä.

   Otan esimerkin Ruotsista. Siellä on viimeisten yhdeksän kuukauden aikana tapahtunut neljä suoraan Ruotsin poliisia vastaan kohdistunutta hyökkäystä, joissa on käytetty joko räjähdysaineita tai tuliaseita . Viimeisin 28.11.2017, jolloin poliisin omakotitalon läpi ammuttiin konepistoolilla. Oli taivaan ihme, ettei hän lapsineen joutunut luotien eteen.

   Ja miksi tämä ampuminen tapahtui? Tämä oli jengirikollisuutta, jonka syntymisen kuvasi kriminologian professori Jerzy Sarnecki näin (Aftonbladet 29.11.2017) : ” Tässä maksamme niistä virheistä, mitä teimme 20-30 vuotta sitten. Sekä nämä jengit että poliittisten ääriliikkeiden kannattajat kummallakin puolella ovat syntyneet siitä, että olemme hyväksyneet jättiläismäisen työttömyyden ja sen, että suuri osa lapsista jää kouluttamatta.”

   Ruotsihan kulkee aina edellä. Haluammeko tälläisen yhteiskunnan?

 3. Tapio Halmetoja

  Bekku joka on oolut kymmeniä vuosisa suojatöissä ei voi millään tajuta nykymenoa.
  Muistan kun vuosia sitten katsoin Maarit Tastulan ohjelmaa jossa oli haastateltavavana entinen kelan pääjohtaja Sinikka Mönkäre.Tastula kysyi hänelltä että onko se niin että kun ihmien pääsee sinne vallan ylimpiin kerroksiin niin tavallisen ihmisen arki unohtuu.
  Mönkäre vastasi että kyllä se on niin.Hänellä ei enää ollut vaaraa tipahtaa mistään kun oli eläkkeellä Ja pulue vielä sdp Että vetäkkää tästä.

 4. Salsgren

  Luulisi Simon Eloa ja muuta smurffiporukkaa hiukan alkaa kiinnostamaan eduskunnan jälkeinen aika, se nimittäin tulee tälle porukalle todeksi keväällä 2019. Tosin epäilen hyväveliverkoston järjestävän näille surkimuksille mukavat suojatyöpaikat jostain virastosta.

  • töytön

   Jotenki noin olen arvellutkin asioita tuolla hoidettavan, kun on työttömyydestä kysymys. Mutta että ihan noin suoraan keskisormea näytetään.. Miks nämä ei ole työpaikallaan?

  • Raija

   Yleensä ns hyödylliset i******t hylätään kun heitä ei enää tarvita. ei heitä palkita vaikka luvattu olisikin.

  • Sebi

   Eiköhän maakunnista löydy sopivia suojatyöpaikkoja kaikille turhille,poliittisesti ansioituneille henkilöille.Ei kai maakunta mallia muuhun tarvita.

 5. Joni Pelkonen

  Kun pienimmästä mahdollisesta toimeentulosta nyt leikataan 25 euroa kuussa, se on näiden ihmisten ruokamenoihin noin kahdeksasosan leikkaus. Sillä n. 200 euroa heillä on kuussa varaa ruokaan kuluttaa. Tai sitten jätetään ostamatta jokin muu välttämättömyys kuten hiustenpesuaine. Mitäs nämä ihmiset sitten syövät kun rahat on loppu?

 6. Rosa Warski

  Ukkokultani sanoin,

  ”Mun mielestä noille poissaoleville pitäisi antaa karenssia. Ehkä sit alkaisi oman duunin teko kiinnostamaan.”

  Ihan helvetin härskiä, että sosiaali- ja terveysministeri – jonka pitäisi olla asia esittelemässä – vaan saunoo tilaisuuden aikana. Ja yhtä lailla poissaoleva työministeri saunomiselle peukuttaa.

 7. Rintsu

  ”Aktivointimalli tulee johtamaan siihen, että kymmenet, jopa sadat kansanedustajat alkavat kiinnostumaan töistään kun palkkaa leikataan joka kuukausi 4,6% kunnes työ alkaa kiinnostamaan”

  Tietääkseni tasavallan presidentti on se jolla ei ole työaikaa eikä lomia. Hän voi sanoa olevansa saunassa ja Kekkonen usein olikin.

  Mutta jos vastuuministeri asiaa käsiteltäessä istuu mielummin saunassa kuin tekee töitään niin jokin aktivointimalli asiaan pitäisi kehittää.

  Hmmm… otetaas ajatus takaisin, koska tän nykyhallituksen aikana olis itse asiassa parempi jos viettäisivät aikaansa saunassa tai menisivät vaikka kalaan. Eivät ehtis tehdä niin paljoa vahinkoa.

 8. Petteri

  Työttömien ja köyhien elämä on täysin arvotonta. Yhteiskunnan alinta kastia voidaan potkia päähän surutta. Hienoa että pääministeri on niin tyhmä ettei tajua eriarvoistumista ja päätöstensä vaikutuksia ilman professorin vetämää tutkimusryhmää. Sinänsä eihän tulokset vaikuta mihinkään. Kun synnytetään päätöksillä ryhmä ihmisiä jotka kokevat ettei millään mitään väliä niin tilanne yhteiskunnassa huononee myös muilla.

  • Virve Valoheimo

   Pääministeri ei ole tyhmä ottaessaan maksetun miehen selittämään kansalle. On vain tekopyhä ja viekas ja kiero. Täysin tietoista toimintaa.

   • pienäijä

    Eikös hänellä ollut ed.vaalikampanjassaan.
    ilmainen työtön työntekijä,eli tukeeko tällaista toimintaa että ihmisiä nöyryytetään ja kun tämä naishlö otti asian esille ,joutui lähtemään.

 9. reeti

  Jospoissaoloprosentti on noin suuri, keskustelulle pitää varata uusi aika. Näin kunnes riittävä läsnäolomäärä toteutuu. Poissaolijoille palkatonta savusauna-aikaa.
  Puhemiehen pitäisi johtaa eduskuntaa eikä lastentarhaa.

 10. Pertti Ikonen

  Tämä keppilaki on aivan varmasti laadittu Sipilän puolueen toimesta ja ihan tarkoituksella on valittu työministseriksi ja sosiaaliministeriksi henkilöt puolueesta, joka syö keskustan ja kokoomuksen kädestä.

 11. Pekka Järvi

  Mielestäni hallituksella on selvä ja kylmä logiikka mitä he tekevät. Kyseessä on Saksan malli. Kannattaa tutustua Saksan Agenda 2010 uudistuspakettiin. Saksa on myös aktiivisesti markkinoinut tätä muillekin euro-valtioille.

  Näin kirjoitti mm. YLE joulukuussa 2014:

  ”Liittokansleri Gerdard Schröderin punavihreän hallituksen Agenda 2010:ksi kutsuman uudistuspaketin tavoitteena oli vähentää valtion kuluja, halventaa työn hintaa leikkaamalla työnantajan maksamia palkan sivukuluja, innostaa työttömiä työnhakuun avustuksia karsimalla sekä lisätä taloudellista ja sosiaalista tasa-arvoa.”

  Toinen asia on tämä miksi kansa kannattaa oikeistoa ja uusliberalistisia talousnäkemyksiä seurauksista huolimatta.

  Muistan miten 80 luvulla löi läpi yrittäjyyden ja rahan ihannointi, ainakin Helsingissä. Ravintoloissa joka toinen väitti olevansa yrittäjä ja kalasteli pörssivinkkejä ”tietävimmiltä”. Miami Vice tv-sarjaa katsottiin ja koitettiin pukeutua kuin kaksikko etsivät.

  Myönnän, Olin Kokoomuksen kannattaja ja näin paljon ns. Wannabe-kokkareita, jotka eivät tunteneet heidän politiikkaansa tai ideologiaansa.

  Kun tietyssä piirissä kulkee alkaa tuntea yhteenkuuluvuutta sen kanssa. On etuoikeutettujen joukossa. Hehän ovat kansan kermaa, varakkaita, koulutettuja, hienot käytöstavat omaavia.
  Muita ylenkatsotaan, säälitään ja paapotaan.

  Kansa on aina halunnut jäljitellä eliittiä, niin uskon asian olevan tässäkin. Varsinkin, kun vuosikymmeniä on toistettu tiettyä propagandaa miten politiikkaa ja taloutta pitää hoitaa, ketä pitää vihata, ketkä ovat tämän eliitin tiellä.

  En siis usko, että seuraavissa vaaleissa nähdään isoja muutoksia. Kansan ajatusmaailma ei ole vielä muuttunut riittävästi. Toivon olevani väärässä.

 12. jarmo kulmala

  Tässä jokin aikaa sitten totesin,että kun joulu saa,niin nämä tietyt hallituksen viime tippaan jätetyt päätökset runnotaan vaivihkaa huomaamattomasti läpi.Tämä aktiivimalli on alku kaiken kauniin,Eipä siellä eduskunnassa ollut eilen mediankaan edustajia paikalla,liekö olleet vastuuministerin kanssa siellä savusaunassa yhdessä vai eikö työttömien päähänpotkiminen todellakaan kiinnosta.Uusi Suomi taisi olla ainoa julkaisu joka asiasta kertoi,että silleen.

 13. AMK

  Zyskovitsi vitsin repäisi mistä kummasta hän sen etsi,omasta elämästäänkö hän sen repäisi
  päivääkään ei ole rehellistä työtä tehnyt vaan toisten loisten elämää kateellisena katsellut,ei tullut mieleen ,loinen ei ole omasta tahdostaan,mutta hänellä on vankka uskomus,onhan hänellä itsellään omakohtaisia kokemuksia kuinka siivellä eletään.

 14. Olavi Lehtonen

  Hauska nähdä miten Mattila aikoo selitellä käytöstään jos nyt vaivautuu mitenkään. Ministerin avustajalle joitain tärppejä:
  – saunahan ei ollut edes kovin lämmin
  – saunomisesta oli ehditty sopia jo puoli vuotta sitten
  – sauna lämmitettiin joka tapauksessa
  – savusaunassa tulee nahka mustaksi, kansainvälisyyskasvatusta jos mikä
  – ilman saunaa burn-out iskee ja käy kuten Lindströmille (joka toipuu nyt peukutellen sohvallaan)

  On tämä aika uskomaton hallitus.

  • Rosa Warski

   Älkäämme unohtako:

   – vihervasemmisto pakotti saunomaan
   – tämä on median ajojahti
   – monikulttuurisessa Suomessa ei saa enää edes saunoa

 15. AMK

  Kysyä pitää vaikka vastausta ei saisikkaa:Oliko ”itsepäisyysjuhlat” liian rajuja,kun työpäivät piti perua,ilman lääkärintodistusta (ei onnistu tavikselta) savusaunassa sitä työttömien sohvalla littamaa kaljaa nauttien..vai oliko jotain parempaa skumppaa jota työttömät vain näkevät herrojen littaavan kiduksiinsa veronmaksajien rahoilla ilman omantunnon tuskia.Ei kun työttömät töihin ilman palkkaa minulle maistuu skumppa mennen tullen.

  • Virve Valoheimo

   No ihan oikeesti, tuli mullakin mieleen että vain kännissä noin ylimielistä skeidaa voi heittää. Myös työministeri tykätessään. Tämä Tony Halmeesta intoutunut Lindström. Kuntosalilla kertoo käyvänsä hänkin nykyisin.

 16. AMK

  Härkisti menee minultakin anteeksi jo etukäteen:
  Päättyykö politiikojen kokoukset sanoihin ”minä olen sinun jumalasi älä usko muihin ,minä vien sinut oikeaan suuntaan koska tiedän oikean suunnan,älä usko omaatuntoaasi,vaan minun aatteeni ja pyrkimykseni ovat kaiken kattavia,älä yritä vastustaa minua….silloin joudut kadotukseen” Ryhmäkuria ala atria…no onhan heillä sopeutumiseläke ja omantunnontuskat vai onko??

 17. Jyrki

  Tämä kertoo kaiken oleellisen hallituksesta:


  Aktivointimalli tulee johtamaan siihen, että sadat, ehkä tuhannet työttömät tulevat työllistymään lyhytaikaisiin työsuhteisiin, jotka auttavat heitä pysymään työttömyysturvassa nykytasolla.

  Sata? Tuhannet? Mitä hel******? Entä ne jäljelle jäävät 350 000 – 500 000 työtöntä eli sadat tuhannet mitkä tippuu ulos nykyisestä työttömyysturvan tasosta? Ja päätyy aika varmasti ulos kaikesta lopulta luoden 1918 vuoden uusintaa muodossa tai toisessa. Ja nyt täytyy muistaa vanha viisas sanonta kynä on miekkaa mahtavampi ase.

  Ja ”kyniä” suomessa vielä piisaa toistaiseksi työttömillekin. Ehkä ne sitten kielletään työttömiltä tulevaisuudessa, kuten on jo tehty omatoimisen opiskelun kohdalla ja kaikki muukin vastaava toiminta on estetty/kielletty. Onhan poistettu muun muuassa 9e/pvä tuki opiskelulta mikä oli aikaisemmin vielä mahdollista. Ja paljon muuta. Eli tehty rahan saantia kiristämällä opiskelu mahdollisimman hankalaksi/mahdottomaksi työttömällä. Samaan aikaan työnantajat huolissaan työttömien osaamisen laskusta. Jota nyt kohennetaan työttömien kohdalla ”risuja” keräilemällä ja muulla orjatyöllä, mutta kieltäen samalla opiskelu…

  Ai mutta nythän minä tajusin. Puhutaankin työttömistä ei ihmisistä. Joten lienee tämä on vain nykyisen hallituksen itselle petaama omien kasvojen pelastusoperaatio, jossa mallin vuoksi muutamista sadoista ehkä jopa tuhansista työttömistä tehdään vielä ihmisiä ei työttömiä. Jotka on nyt vain saastaa ja roskaa tässä systeemissä.

  Näyttihän sen jo tuo perjantai mitä mieltä päättäjät on työttömistä eli saastasta. Ja jollei niitä loppuja saastoja sitten saada karensseilla uhkaamalla ”risusavotoihin” 9e/pvä orjiksi tulevaisuudessa 0e/pvä orjiksi. Mutta siitäkin huolimatta ne on edelleen saastaa ja roskaa.

  Joilta on varmasti kielletty kaikki oma-aloitteinen ponnistelu parempaan elämään tulevaisuudessa entistä tarkemmin. Yksi näistä kielloista on tosiaan ”opiskelukielto” rahan tulo jos ei katkaisemalla niin tekemällä sitten niin pieneksi kuin mahdollista. Teit sitten orjatöitä 9e/pvä tai olit vain se sohvanmutkassa kaljaa kittaava saasta, jota ei kuulemma kiinnosta mikään. Ja jos sattuu kiinnostaa niin karenssit paukkuu varmasti. Ja tosiaan vaikka olet sitten kutoutumassa ”risuja” keräillen. Niin silloinkin on opiskelu kielletty tästä itseltä oma kohtainen kokemus.

  Sitten tätä kaikkea tuuletetaan jonain saavutuksena ministeritasollakin. Savuvaunoissa, sohvanmutkasta peukuttamalla saunojaa. Ja kuka missäkin autotallissa jne…

  Niin ja haluan näin vuoden vaihteessa ennustaakin vähän jo ennakkoon. Kun tuli noista kynien kieltämisestä mieleen. Niin uskoisin, että työttömien on tulevaisuudessa ilmoitettava onko opiskellut salaa omatoimisesti jotain netissä. Pitää antaa selkoa tietokoneista mitä omistaa ja erityisesti niissä olevista ohjelmista jne. Jotka mahdollistaa salaa opiskelun. Se on varmasti seuraava asia joka pyritään kieltää. Ja keräämään maailman mahtavimmat aseet eli ”kynät” pois joutilailta saastoilta.

  Kuulostaako absurdilta? No niin kuullosta hallituksen nykyisetkin toimet työttömyyden suhteen siltä…

  • töytön

   Beni on ollut innokas puuhamies taustalla työttömien työttömyyskorvausta vastaan tehtävän työn edistämiseksi. Vihaa työttömiä niin paljon, että saapui tuonne istuntoon kamunsa (Vartiainen) kera.

 18. Rosa Warski

  Mielenkiintoista tässä on kanssa, että keppi tuntuu toimivan vain työttömille.

  Miksei kansanedustajien palkasta leikata joka kuukausi 4,65%, jos ei ole edetty vaalilupausten mukaisesti? Yhtälailla siinä on kyse sopimuksesta, kuin työttömien lupauksessa työkkärille hakea töitä.

  Tämähän johtaisi siihen, että ”sadat, ehkä tuhannet kansanedustajat tulevat työllistymään lyhytaikaisiin projekteihin, jotka auttavat heitä pysymään demokratiassa nykytasolla.”

  • AMK

   Miksi kansanedustajat eivät saa karenssia,ministerit,verovaroillahan heidän ylisuuret palkkiot maksetaan,miksi on helppoa ottaa sieltä missä vähiten on otettavaa…niin eihän he omaa pussiaan ohenna,mitä sen on väliä jos joku kärsii tai jopa kuolee kunhan se ei ole minä!!!Kansanedustajat _lammaskatras joka seuraa ideologisesti omaa päämääräänsä ajavaa johtajaansa.???Paskaa puhua kaikki samassa veneessä,kun joiltakin on se pohjatulppa otettu pois.

   • Rosa Warski

    Jep. Tasa-arvo ja ihmisarvo on tästä kaukana.

 19. AMK

  Hallitus piiloutuu suljettujen ovien taakse.

  • Jyrki

   Olen kuullut, että Kekkosenkin aikaan päätökset tehtiin saunoissa suljetun oven takana muutenhan tulisi kylmä saunassa.

   Nykyään tekniikan edistyessä tiedotus saunasta hoidetaan modernisti twitterillä koko kansalle. Ja ne ketkä ei jaksaneet edes sinne saunaan enää lähteä päättään asioista. Peukuttaa päätöksille niin ikään twitterissä takaisin.

   • AMK

    Päätöksiä peukutetaan twitterissä tietämättä mitä elämä on todellisuudessa,päättäjäthän elävät pilvilinnoissaan täysin tietämättöminä mitä se todellisuus on suurella osalla kansalaisilla.Heidän mottonsa kun tuntuu olevan hyvin toimeentuloa (palkkaa) saavilla on liian korkea veroprosentti-joten lasketaan sitä,pientä sosiaalitukea saavat (liian pientä jopa euroopan sosiaalisen oikeuksien komitean arvion mukaan)sitä voidaan laskea tavalla tai toisella kunhan keksitään hyvä nimike ja niitähän riittää onhan siellä päättäjissä monia älykköjä.

 20. Paula

  Härskiä ja härskiyden huippu tuossa lakiehdotuksessa on, että työmarkkinatuen saajilla olisi nyt jo menossa 1. aktiivisuutta koskeva jakso eli 1.10.2017 – 31.12.2017. Mahdollinen alentunut työmarkkinatuki alkaisi jo 1.1.2018! Eikä tästä ole viranomaiset tiedottaneet, vai onko?

  Nyt voisi jo sanoa, että Suomi on paska maa.

  • AMK

   Sehän on jo käytäntö se joka ”lain” piiriin kuuluu ei tarvitse tietää siitä mitään,heille jotka maksavat korvauksen heille se kuuluu.Suomeksi sanottuna :kyllä me hoidamme homman älä turhaan murehdi voita et saa leivän päälle.

  • R.A.

   Ei tuosta 1.10. – 31.12.2007 välisestä tarkastelujaksosta ole tiedotettu mitenkään. Siitähän tulee todella tehokas leikkausautomaatti, kun ei siitä edes kerrota mitään ennen kuin jälkikäteen.

   Omituista on sekin, että tarkastelujakso VOI olla vuonna 2017, vaikka laki tulee voimaan vasta 1.1.2018.
   Siispä työttömältä VOI leikata myös menneestä ajasta. Siinä kohtaa ei se taannehtivan muutoksen kielto vaikuta mitään.
   Mutta kansanedustajilta EI VOI leikata mitään etuuksia taannehtivasti, eikä edes muka-taannehtivasti.
   Tässäkin asiassa ihmisen oikeusturva riippuu siitä onko kyseessä köyhä vai rikas henkilö. Rikkaalla on liioiteltukin oikeusturva, mutta köyhällä ei ole oikeusturvaa lainkaan.

   Sipilän Suomi on kuin koulukiusaajien hallitsema yläasteen luokka. On häirikkö-kiusaajat (=hallitus) , on iso joukko raukkiksia, jotka säestävät kiusaamista, koska luulevat olevansa itse siten turvassa, ja on ne heikossa asemassa olevat, joita koko muu luokka saa ihan vapaasti rääkätä. Suomi 100 juhlavuosi, jippii….

 21. Pekka

  Mikäli aktivointimalli tulee voimaan, niin se tarkoittaa 4,65 prosentin tukien leikkausta vääjäämättömästi 166 150 pienituloisemmille henkilölle. Näiden henkilöiden nettokuukausitulosta (n. 558 euroa) leikataan 26 eurolla, eli heille jää leikkauksen jälkeen käteen n. 532 euroa.

  Talouskasvun tuoma työllistyminen on kohdistunut lähes kokonaan ansiopäivärahalla oleviin työttömiin ja perusturvalla olevien työllistyminen on ollut lähes olematonta. Mistä nämä 166 150 työtöntä taikovat itselleen aktivointimallin vaatiman työn tai muun vaaditun toiminnon?

  Tästä tulee oppositiolle ylivoimainen lyöntiase siihen, miten nykyinen hallitus lisää eriarvoisuutta ja tuloerojen kasvua. Aktivointimallin vetäjinä ovat olleet varsinkin Kokoomuksen tietyt kansanedustajat ja tämä tulee varmasti näkymään seuraavissa eduskuntavaaleissa. Noin 166 000 todella pienituloisen tulojen pudottaminen 4,65 prosentilla on teko, jolla on varmasti seurauksia.

  Tammikuusta 2016 ansioturvaa saaneiden lukumäärä on vähentynyt lokakuuhun 2017 mennessä 58 087 henkilöllä, kun taas perusturvalla olleiden määrä vastaavana ajanjaksona on vähentynyt vain 14 399 henkilöllä. Tämä todistaa, että työllistyminen kohdistuu lähes pääsääntöisesti ansioturvalla oleviin ihmisiin.

 22. AikaMies

  Taannoin väitin valtionjohtaja-DI:n lintsanneen säätötekiniiman kurssin. Äkillinen (säätöarvon) harkitsematon muutos saa järjestelmän värähtelemään. Niinpä värisee jo.
  Fysiikan lait soveltuvat muuhunkin menoon… Jokaisella voimalla on vastavoima. Pieni nykäisy ja koko systeemi lähtee liikkeelle – ei satunnaiseen, vaan kuitenkin ehkä arvaamattomaan suuntaan. Mielestäni tilanne jo on labiili, epätasapainossa Tarvitaan se sykäys ja sen jälkeen korjattavaa riittää. Toisin ei edes historia todista.
  Jossain on jo kyvykäs ja karismaattinen johtaja, sellainenhan aina on löytynyt ja löytyy. Sellainen joka laukaisee tilanteen tavalla tai toisella. Toivottavasti vahingot jäävät kohtuullisiksi.
  Natsikortillisten mölisijöiden tai kreationistien jokosta ratkaisua ei löydy.- senverran ovat opinnot (maailmanmenosta) ohittaneet tajunnan tason.
  Meinaan jotta määrättyyn rajaan asti voi venyttää ja vanuttaa tai vaikka kuinka venkoilla, mutta lopulta ”pää tulee vetävän käteen” ja ”valta” on muisto vain. Tämän historia todistaa.

  • Esa J.

   ”Jossain on jo kyvykäs ja karismaattinen johtaja”…

   Ainako sitä pitää haikailla ”vahvan” johtajan perään?

   Ellei vahvaa johtajaa löydy/ole, niin mitäs sitten tehdään? Perustetaan komitea? Entä jos johtajalla nousee hattuun?

   Minä ainakin toivon, että seuraava presidentti olisi tosiaan arvojohtaja. Nykyinen ei sitä ole.
   Ärtyneen äyskähtelijän aika on ohi, eikä missään tapauksessa täytä nykyajan vaatimuksia.

   Muutenkin nuo eduskunnan fossiilit (Kanerva, BZ, Kankaanniemi, Soini, Pekkarinen ym. vastaavat pitkän virkaiän ”ansainneet”) joutaisivat kehityskelvottomina jo museoon tai mausoleumiin.

   • Raija

    Presidentti ei oikeasti voi vaikuttaa yhtään mihinkään. Valitettavasti vain osa kansasta luulee niin ja sen seurauksena tulee täysin höynäytetyksi.

   • Jussi Parviainen

    Minusta nykyinen presidentti on hyvinkin arvojohtaja! Ja ne arvot on jokaisen nähtävissä!

 23. AMK

  niin sanoi helppo heikki,mitä turhia sitä muita kuulee koska olen oikeassa ja jos en ole minä määrään että olen oikeassa.siinä on turha pullistella onhan minulla käyrät sun muut todistus aineestoosta,minulle ei kuulu asiontuntioiden lässyläät vaan minulla on käyrät hyvässä suorassa???

 24. AMK

  Miksiköhän olen vääääsynyt.Onko herrojen väsymystekniikka..miksi he eivät väsy???
  Jos poliitokot ajavat lakia asetusta mitä ne sitten ovatkaan perustuslain ihmisoikeuslakia kiertämällä tervetuloa orjatyö,mutta se kielletään ulkomaalaisilta… mutta suomalaisille se jopa rangaistuksen uhalla suvaitaan kuis se ny näin meni???

 25. AMK

  Kukaan ei tiedä mitään mutta kaikki tiedetään?Miksi esim,kelan asiakas palvelija vastaa kysymykseen;en tiedä olen täällä vain töissä,olisko pitänyt kysyä saatko palkkaa vai oletko vain työllistynyt?Näinhän se menee tavis hoitaa asiansa epäpätevien asiantuntioiden kanssa
  sillä välin herrat ovat tosnoin eläkkeellei ole paperisotaa kaikki tulee niinkuin manulle illallinen.Kaikkihan ovat yhdenvertaisia…..jotkut mutkut enemp
  Voin itse vaikka en ole ainakaan vielä kokenut ihanuutta palkottamista työstä,haen kolmatta kertaa työkyvyttömyyseläkkeelle kaksi kertaa olen sen jo tehnyt…mietinnässä kuinka hyvä työkykyni on paperilla ???Kuulun muuten Kevaan,heillähän on rahanmenoa entisten kansanedustajien ja ministerien ,ei siitä riitä työkyvöttimälle jakelemaan,pitähään sitä sopeuttamista olla kun herrat näin ovat päättäneet jäädä työttömiksi.Tuskin työtön halusi työttömäksi…hei kuuluuko et ole luvattua työtäsi tehnyt ”vaalilupaukset” minne jäivät???Toivottavasti totuus nousee eteesi kuin toteemipaalu.Ainakin työttömien eteen se tulee vaikka olevat syyttömiä työttömyyteensä.

 26. Jarkko

  On muuten ironian huipentuma, että ”työttömien aktiivisuuslakia” päätettäessä kukaan siitä päättävä hallituspuolueen edustaja ei tule edes paikalle aktiivisesti. Vaan lähtee kotiin, saunaan, mihin lähteekään viikonloppua viettämään.

  Vaikka ei tuo ole mikään aktiivisuuslaki pikemminkin nöyryytyslaki. Halutaan vähän nöyryyttää niitä ihmisiä, jotka ovat eniten kärsineet globalisaatiosta ja hyväosaisten luomista talousrakenteista.

  • AMK

   Sitä vastoin työttömän pitää jos käsky soi vaikka saunasta mennä rikkaruohoja keräämään…
   orjuuttamista..?Ihanaa suomi täytti 100 vuotta ja orjituus jatkuu kiertotietsi tietenkin työttöminen jämäköitymistä jne. koska herrat heräväät tarvitsevatko kuntouttavaa työtoimintaa Risikko mitäs vastaat tähän,taitaa olla että arkadianmäellä sitä kuntoutusta moni vailla,työttömät ovat vailla rehtiä ja reilua palkkatyötä.

 27. Eino

  Eduskunnan kyselytunnilla Orpo vaikutti suorastaan raivostuvan vasemmistoliiton edustajalle köyhyys/eriarvoisuuspuheenvuoron jälkeen. Orpo väitti edustajan argumentaatiota loukkaavaksi samalla kun paiskoi papereita. Orpo sanoi: ”te haluatte kaikkea hyvää kaikille, ja millä tämä kustannetaan lisää velkaa ja veronkorotuksiako jne, jne.”
  Siis ei kyennyt muuhun kuin toistelemaan sitä samaa, mitä aina toistellut, kun on kysymys suomalaisesta köyhyydestä ja työttömien ahdingosta. Selväksi tuli, että niin kauan kuin kokoomus käyttää hallituksessa tai ylipäänsä missä tahansa hallituksissa isännän ääntä, niin työttömille tai pienituloisille palkansaajille ja ylipäänsä vähävaraisille kansalaisille ei ole luvassa mitään muuta kuin lisääntyvää talousahdinkoa ja arjen selviytymiskamppailuiden rankentumista. Vaikka EU ja OECD ovat huomautelleet Suomen liian matalasta perusturvasta, on turha kuvitella, että kokoomus tulee sallimaan kansalaisten perusturvan tason nostamista missään talousstatistiikan vaiheessa oltiin sitten laskussa tai nousussa, kuten nyt. Kokoomus ei ideologiansa sumentamin silmin suostu näkemään kunniallisen sosiaaliturvan edes kansantaloutta elvyttävää elementtiä: pienituloinen käyttää kaikki varansa arkivälttämättömyyksien hankintaan eli kulutukseen. Voimmekin taas jäädä odottamaan ainoaa kokoomuksen hellien sallimaa tulonsiirtoa: rikkaimman sekä varakkaimman vähemmistön seuraavaa veroalea.

 28. Aarni Ruuhimäki

  ”…summa kuukaudessa, jos työtön ei käy palkkatyössä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin.”

  Nyt ei kyllä mee miun jakeluun millään tasolla. Miten työtön voi käydä palkkatöissä? Tai siis kun ei saa. Eikös se ole se tavoite? Että kävis ja menis? Ja sitte jos käy ja menee tai osallistuu ymsjne., ni tulee sapiskaa. Ei riitä min äly tohon. Tai siihen, että taskusta toiseen rahaa (siis menoja: sossu – kela) siirtämällä tilanne jotenkin korjautuisi. Tilastot toki, mutta ***kele sentään.

 29. Kaija Laine

  Kukaan ei kerro, miten nämä työttömät työllistetään ”aktiivisuusjaksoilleen”. No, otetaan joku helposti omaksuttava työ, kuten vaikka varastossa ja otetaan siihen vaikka kolmeksi viikoksi työtön ja vaihdetaan sitten tilalle seuraava. Miten kätevää. Työttömät eivät laiskistu kotisohvilleen. Ai niin, siinä jaa täyttämättä oikea työpaikka, josta saisi palkkaa, eläketurvan ja voisi suunnitella elämäänsä. No, mitä välii!!

  • Jarkko

   Eipä sillä ole väliä kun ei se koske laillasuojattujen virkamiesten tai poliitikkojen töitä ja eläkekertymiä.

 30. ”Räskä” Arat

  Tuo ”management by perkele” on luomassa renesanssiaan Suomessa. Varsin huono johtamistapa, ovat monet ulkomaiset johtamis-alan konsultit sanoneet siitä suomalaisille ja monesti. On järjenkin vastaista tehdä ihmisistä entistä epätoivoisempia. Sellainen syö loputkin työkyvyt heiltä.

  Uskon että tämänkaltainen piiskaus-nujertaminen saa aikaiseksi sen, että moni alkaa kokea rikollisuuden paremmaksi vaihtoehdoksi kuin nujertumisen nöyryytysten alla. Rikollisuus ehkä kannattaa jo käytännöllisistäkin syistä: ”jos ei tule, on pakko ottaa”. Tuollainen nujerrettu työtön saattaa innostua kovinkin, kun isot rosvopomot palkitsevat häntä hyvin uskollisuudesta ja uutteruudesta. Itsetunto ja omanarvon-tunne vankistuu: ”ennen mua potkittiin päähän, nyt mua pelätään”. Pari linnan reissua ovat vain opiskeluaikaa ja verkostojen luomista.

  Suomi on niitä maailman vähiten rikollisia maita. Sellainen tilanne on helppo menettää, mutta takaisin saaminen lienee mahdotonta. Poikkeuksellisen egoistisesti ajatteleva ja toimiva (aivan kuin persoonallisuushäiriöiset) hallituksemme saattaa vaurioittaa suomen kulttuurin sen parhaita puolia ja vaurioittaa niitä pysyvästi. Se ei kylläkään hallitustamme juuri sureta. Heille tärkeintä saada etuja ja rahastusta omilleen mahdollisimman paljon, tämän neljän valtavuotensa aikana.

 31. Sonofhades

  Suomi säästää itsensä hengiltä. Päättäjät ovat laskeneet tuossa saavansa säästöjä:
  28 miljoonaa peruspäivärahasta + työmarkkinatuesta. Menot toki lisääntyvät samaan aikaan aiankin 10 miljoonalla (asumistuki + toimeentulotuki).

  Laskelmaan ei ole otettu huomioon edes menetettyjä arvonlisäveroja tuosta 18 miljoonasta (ruoka), eikä taatusti niitä kuluja, joita aiheutuu lisääntyvästä byrokratiasta – tai tietokoneohjelmien päivityksistä. Henkilökohtaisesti veikkaan, että KELA:lle ja kuntiin pitää palkata lisää henkilökuntaa selvittelemään asioita – harkinnanvaraisen toimeentulotuen osuuskin saattaa kasvaa kun ihmisiä ei voi tapattaa nälkään. Silti tuolla lukee, että 695 000 tuhannen työttömän (2015 verotuksessa näin moni nosti vuoden aikana työttömyysturvaa) kyttääminen aktivoinnin osalta ei aiheuttaisi lisäkuluja – missä maailmassa päättäjämme elävät?

  Kannattaa myös huomioida, että laskelmissa ansiosidonnaisella olevat aktivoituvat siten, että 50% käy pätkätöissä (kilin kellit) ja työmarkkinatuella olevista jopa 25% (sinä päivänä lehmätkin lentävät) ja tienaavat verotettavia euroja. Ei tule tapahtumaan – koska työpaikkoja ei ole.

 32. Akan Rontti

  Jaaha,tämä työtön alkaa potkia takaisin.
  Takana hyvä armeijan koulutus.
  Mie en koiran lailla lähe,siinä lähtee samalla moni muukin,,,

 33. Mika Karjalainen

  MISSÄ NYT LIITOT OVAT? SAVUSAUNASSA PESEMÄSSÄ SELKIÄ.

Kommentoi »

Comments are closed