Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mopotallin kaappaus

Viime aikoina silmiini on sosiaalisessa mediassa sattunut linkkejä Pyhtään mopotallista. Kunta on siis irtisanonut toiminnan järjestämistä koskevan sopimuksen Kasvattajat ry:n kanssa, koska kylillä puhutaan tallilla käytetyn energiajuomaa ja nuuskaa. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Katja Lemberg pitää juttuja pelkkinä huhuina. Uudeksi yhteistyökumppaniksi on ilmoittautunut Attendo, ja kunnassa on keksitty mahdollisuus ”työllistää” eli käyttää tallia työkokeilupaikkana ja työpajana. Kuten tiedetään, niin ne ovat palkattomia töitä.

En tiedä kartasta katsomatta missä Pyhtää on enkä tiedä onko huhuissa perää. Jos on, niin entisenä 70-luvun mopopoikana minua hymyilyttää. Että ihan energiajuomaa ja nuuskaa. Millainen meteli olisi mahtanut nousta, jos joku olisi kuulopuheiden mukaan polttanut nurkan takana tupakkaa? Joka tapauksessa kunnan toiminta vaikuttaa hätiköidyltä.

Syitä hätiköintiin keksin heti monta. Ensimmäisenä tulee mieleen ihan perustavaa laatua oleva negatiivinen asenne mopoilla ajeleviin nuoriin. Rälläävät ympäriinsä ja tupakkia polttelevat, ties mitä muuta pahaa tekevät. Pennut pysykööt kotonaan illalla, niin pysyttiin ennenkin. Tätähän saa lukea harva se päivä sanomalehtien tekstiviestipalstoilta. Juuri tämä asenne ruokkii huhuja, ja äkkiä koko paikka on kyläpuheiden mukaan syntinen turmeluksen pesä.

Toiseksi tulee mieleen, että kunta haluaa kaapata nuorten suosiman toiminnan itselleen, pois yhdistykseltä. Kunnan nuorisotyöstä vastaavat virkamiehet ja luottamushenkilöt saisivat helposti nostettua omaa profiiliaan. Itse he eivät olisi tällaista toimintaa osanneet keksiä, mutta kun joku sen keksi, niin se pitää heti ottaa omaksi ansioksi. Toiminta halutaan virallistaa ja muuttaa osaksi organisaatiota, ei tässä maassa vapaaehtoisvoimin saa järjestää suosittua toimintaa.

Kolmas ja minun mielestäni tärkein syy on kunnan työllistämisvelvoite, eli halu saada muutama työtön pois kunnan sakkomaksulistalta. Sehän on se lista, jolla olevien työmarkkinatuesta kunta maksaa puolet, jos ei onnistu järjestämään heille työtä. Tarkemmin sanottuna palkatonta työtä.

Homma siis tulisi toimimaan suunnilleen niin, että kunta ottaa toiminnan ensin itselleen. Heti perään se tekee sopimuksen toiminnan järjestämisestä jonkun muun kanssa. Kunta sijoittaa työttömiä tekemään mopotallilla palkatonta työtä ja vapautuu heidän osaltaan työmarkkinatuen maksuosuudesta. Nämä tallille palkattomaan työhön määrätyt työttömät pyörittelevät siellä peukaloitaan, sillä nuoret äänestävät moponsa kaasukahvalla. Tämä ei estä kunnan päättäjiä röyhistelemästä työllistämisen onnistumisella.

Täytettyjä huuhkajiako siellä Pyhtäällä istuu kunnan virkamiehinä ja päättäjinä? Ei nuoria lähestytä uskomalla huhuja ja kaappaamalla yhdistyksen vapaaehtoisten ja nuorten itsensä pyörittämä toiminta osaksi virallista organisaatiota ja suuryrityksen toimintaa. Heitä lähestytään tästä linkistä näkyvällä tavalla, tasavertaisina kuntalaisina.

EDIT 11.12.2017 klo 8.50
Attendo Oy:n vastine

Kunta irtisanoi sopimuksen mopotallitoiminnan yhdistyksen kanssa (syitä en tiedä). Luin irtisanomisesta seuraavana päivänä ja halusin, että järkevä, ennaltaehkäisevä toiminta Pyhtäällä jatkuu. Lähetin kunnanjohtajalle tekstiviestin, että voisimme tukea mopotallitoimintaa jollain tavalla. Kunta julkaisi asiasta tiedotteen. Emme ole vielä edes sopineet tuen muodosta, mutta se voisi olla esim suoraa taloudellista tukea tai välillistä, jolloin voisimme ostaa työkaluja tms mopotallitoimintaan. Kuten sanottu, tuen muodosta ei ole vielä sovittu.

Attendo on aiemminkin tukenut mm sosiaalista liikuntatoimintaa (Icehearts tyyppistä) niissä kunnissa, joissa sote-palveluiden kokonaisvastuu on meillä.

Olen itse lastensuojelun ja sosiaalihuollon ammattilainen. Työsssäni sote-kokonaisulkoistuksissa olen pitänyt tämän tyyppistä ennaltaehkäisevää toimintaa ja sen tukemista järkevänä. Blogisi antaa toiminnasta tarkoituksenhakuisesti täysin väärän kuvan ja toivon, että korjaat blogia virheellisten olettamien osalta. Voit olla myös suoraan allekirjoittaneeseen yhteydessä asian tiimoilta.

Ystävällisin terveisin,
Tarmo Pekola
Attendo Oy

EDIT 11.12.2017 klo 8.57
Poistettu tekstistä Attendon mahdollista tulevaa toimintaa koskeva osuus, koska ylläolevan vastineen mukaan yhteistyön muodosta ei Attendon ja kunnan kesken ole sovittu vielä mitään.

Kommentit (33)

 1. Tarmo Pekola

  Oikeassa elämässä se meni näin:

  Kunta irtisanoi sopimuksen mopotallitoiminnan yhdistyksen kanssa (syitä en tiedä). Luin irtisanomisesta seuraavana päivänä ja halusin, että järkevä, ennaltaehkäisevä toiminta Pyhtäällä jatkuu. Lähetin kunnanjohtajalle tekstiviestin, että voisimme tukea mopotallitoimintaa jollain tavalla. Kunta julkaisi asiasta tiedotteen. Emme ole vielä edes sopineet tuen muodosta, mutta se voisi olla esim suoraa taloudellista tukea tai välillistä, jolloin voisimme ostaa työkaluja tms mopotallitoimintaan. Kuten sanottu, tuen muodosta ei ole vielä sovittu.

  Attendo on aiemminkin tukenut mm sosiaalista liikuntatoimintaa (Icehearts tyyppistä) niissä kunnissa, joissa sote-palveluiden kokonaisvastuu on meillä.

  Olen itse lastensuojelun ja sosiaalihuollon ammattilainen. Työsssäni sote-kokonaisulkoistuksissa olen pitänyt tämän tyyppistä ennaltaehkäisevää toimintaa ja sen tukemista järkevänä. Blogisi antaa toiminnasta tarkoituksenhakuisesti täysin väärän kuvan ja toivon, että korjaat blogia virheellisten olettamien osalta. Voit olla myös suoraan allekirjoittaneeseen yhteydessä asian tiimoilta.

  Ystävällisin terveisin,
  Tarmo Pekola
  Attendo Oy

  • Saku Timonen

   Voin laittaa tämän vastineen lisäykseksi juttuun.

   • Tarmo Pekola

    Kiitos!

  • Niko Mikkanen

   Icehearts rokottaa kunnilta kiinteän 50 000 vuodessa per kunta. Paljos Attendon vastaava maksu on, ja onko se kiinteä, vai pääseekö sitä hilaamaan ylöspäin (tai karsimaan sovittuja palveluja), ennenkuin muste sopimuksessa on ehtinyt kuivumaan?

 2. Kauko Hirvelä

  Attendohan on tunnettu hyväntekeväisyys toiminnastaan !

 3. Hupu

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Attendo

  Kun käy lukaisemassa edellisestä linkistä tiedot, niin jokainen miettikööt tykönään, kuinka pyyteettömästä toiminnasta on kyse.

 4. Lauri Korkeaoja

  Milläs tavalla ”suuryritys tässä rahastaa”, kun se päätti tukea mopotallin toimintaa kunnan päätettyä irtisanoa sopimus?

  • Eva

   Attendo käyttää tukemiseen niitä rahoja, joita Pyhtään kunta maksaa sille Attendon palveluista.
   Kunnan rahat siis kiertää vaan taskusta toiseen ..

 5. Isoäiti

  Kylillä puhutaan, että mopotallilla käytetään energiajuomaa ja nuuskaa, joten sopimus irtisanotaan. Siis mitä?

  Eikös Suomessa ihminen, myös nuori ihminen, ole syytön kunnes toisin todistetaan. Ja mikäli väitteet pitävät paikkaansa, niin kuka aikuinen Pyhtäällä välittää nuorille nuuskaa? Eikös tämä ole se asia, johon pitäisi puuttua, josta kylilläkin puhua? Energiajuoman juominen ei ole rangaistava teko.

  Tilastot kertovat yksiselitteisesti, että nuorten tekemä rikollisuus on vähentynyt vuosi vuodelta, kuten myös mm. alkoholinkäyttö. Vaan nuoret leimataan entistä enemmän pahuuden ruumiillistumiksi.

  Minua viisaampi on sanonut, että lapset ovat yhteiskunnan peili. Ehkäpä Pyhtään tapahtumat kertovatkin enemmän pyhtääläisestä aikuisten maailmasta kuin pyhtääläisistä nuorista – mene ja tiedä.

 6. Katja Lemberg

  Kiitos Saku kirjoituksesta. Olen vasta oman vastineeni äärellä koko tähän tilanteeseen.

  Mutta kirjoitin muutama päivä sitten jo toisaalle:
  Olemme ehdottomasti yhteistyön kannalla.

  Nuorisotoimen kanssahan olemme olleet kontaktissa koko vuoden.

  Alueen yhdistyksiä on tavattu pitkin vuotta ja Leader Sepran kanssa yhdessä suunniteltu rahoitusta tälle alueelle.

  Attendon toimijoiden kanssa neuvottelimme useat kerrat ennen tuloamme Pyhtäälle ja aloitettuamme talossa. Plus kaikki muut joille kerroimme itsestämme ja työstämme.

  Mutta uusina tällä alueella olemme hyväksyneet asioiden kestävän aikansa 😀

  Kasvajat ry:n Ihmiskeskeinen työ on omanlaisensa.

  Tapamme tehdä työtämme pohjaa pitkään kehittämiseen, tutkimukseen ja kokemukseen ihmisten kanssa työskentelystä.

  Jokainen nimissämme työskentelevä on käynyt omaa valmentautumista kehittämäämme Ihmiskeskeiseen työotteeseen.

  Joten se mitä työssämme syntyy ja miten työmme teemme on kehitetty malli, jota ohjataan rakenteellisesti joka askeleella ja työtä kanssamme tekevät ovat jatkuvassa ammatillisessa lisävalmentautumisessa entistä vahvempaan kohtaavaan työtapaan.

  Ihmisten kanssa tehtävä työ tehdään eri paikoissa eri viitekehyksellä, jokaisessa koulutus suuntauksessa on oma erityisyytensä. Meillä se on rakenteelliset työtavat ja työvälineet sisältävä Ihmiskeskeisyys.

  Me esittelimme ideamme Pantsun talon käytöstä sekä Ihmiskeskeisen työtapamme perusteet sekä rakenteellisen prosessimme Attendon edustajille alkuvuodesta 2017 ja toivoimme mahdollisuutta jatkaa kehittämistä yhdessä.

  Kuten olemme nyt tässä uudessa tilanteessa olleet yhteydessä Attendon edustajiin ja toivottaneet heille onnea tulevassa Mopotallin kehittämisessä ja tarjonneet mahdollisuutta tutustua työmme perusteisiin, joiden avulla Hutikan Mopotallista tuli sellainen kuin se nyt on.

  Kunnan toimissa työmme erilaiset ja samanlaiset sisällöt jo Mopotallin ja muun yhteistyön kautta tunnetaankin.

  Ja jos tässä vuodessa aikaansaadusta on hyötyä jatkossa, kannattaa se hyödyntää.

 7. Salsgren

  Missä on helppoja veroeuroja jaossa, niin siellä on myös attendo.

 8. Lissu

  Eihän kukaan fiksu ihminen usko näitä huhuja. Eiköhän syyt ole ihan jotkut muut, kun nuuska ja energiajuomat. Pahasti tässä on menty mönkään siltä osin, että Pyhtään kunnalta ei ole tullut faktatietoa MIKSI. Yhdistys on itse maininnut, että toiminnasta on alunperinkin liikkunut monen moista huhua ja yhteistyökumppanit on kaikonneet heti alusta lähtien. Mitä huhuja? Miksi isot yhteistyökumppanit on kaikonneet? Tuskin ilman syytä. Mun mielestä on täysin ymmärrettävää, että jos toiminnassa on epäselvyyttä ja toimintatavoissa ei olla rehellisiä niin ei kunta voi sellaista toimintaa tukea. Nuoret myös painottavat että mopotallin ja sen yhteydessä olevissa tiloissa on mukavaa, koska siellä ei ole liikaa valvontaa toisin kun nuokkarilla. On täysin ymmärrettävää, että kunta ei voi tukea paikkaa, missä ei ole tarpeeksi valvontaa tai mahdollisesti sallitaan nuorille vahingollista toimintaa olkoon se sitten energiajuomat, tupakka, nuuska tms. Kohta ois Pyhtää sitten otsikoissa kuinka ”Pyhtään kunnan nuorisotiloissa saa juoda energiajuomia” tai vastaavaa. Jos joku yhdistys haluaa ottaa vastuulleen nuoret niin siitä vaan. Kunta ei voi tukea toimintaa, missä kaikki yhteiset pelisäännöt on tiedossa ja toiminta läpinäkyvää. Kunnan kannattaisi nyt ottaa kantaa niihin oikeisiin syihin julkisesti 🙂

 9. erska musu

  Sieppaahan se kunnan tärkeitä virkamiehiä, kun mopotallin puuhapoika sai kutsun linnaan ja herrojen kutsut taas kerran hävisi postiin….

  • Jyrki

   Tässä saattaa olla oikeastikin ainakin yksi oikea syy miksi toimitaan niin kuin toimitaan. Vaikka aika lapsellinen ajatuksena onkin. Ei kai aikuiset ihmiset noin alas voisi vajota eihän?

   Ja aivan selvä juttuhan se nyt on, että joku vähintään käyttää sitä nuuskaakin ehkä parikin. Mutta miksi siitä pitää kaikkia rangaista? Ja energiajuomat ei ole tosiaan kiellettyjä laissa. Joten vetäkööt jokainen omat johtopäätöksensä miksi on toimittu niin kuin toimittu. Varsinkin kun idean ”isä” sai sen kutsun linnanjuhliin…

   • Sonofhades

    Voi kyllä aikuiset voivat vajota jopa näin alas. Ei olisi ensimmäinen – eikä viimeinen kerta tässä maailmassa.

    Oulussa luultavasti sydänsairaita potilaita kuolee hoitojonoon kun lääkärit nokittelevat keskenään kummalla tavalla potilasta suostutaan hoitamaan.

 10. Työkokeiluissa ollut työtön

  Tähän on siis päästy https://yle.fi/uutiset/3-9547038

  Tästä huolimatta…vieläkään ei olla tyytyväisiä. Nyt ongelmaksi ovat muodostuneet kuulopuheet energiajuomista ja nuuskasta. Huh! Eiks’ ookin kauheeta?! Moponuoriso tulee ja jyrää meitän!

  Nimimerkki ”Isoäiti” on oikeassa. 70-luvun alun Kiirastulen Kerubina (lue: mopopoikana) voisin kertoa veretseisauttavia kauhutarinoita senaikaisen (tallittoman) moponuorison edesottamuksista. Silloin ei todellakaan lipitelty mitään energiajuomia…jos ymmärrätte mitä tarkoitan…

 11. Rosa Warski

  Jotta muistuisi mieleen, minkälainen lafka Attendo on:

  – sairaanhoitajien karsimista vanhuksilta
  – luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen irtisanomista
  – säästämistä lääkkeitä eväämällä
  – päiväkeskusasiakkaiden siirtoa ikkunattomaan bunkkeriin
  – kouluttamattomien hoitajien rekryäminen säästösyistä vaikka kadulta
  – sairauslomien evääminen hoitajilta
  – yhden lääkärin asettaminen yli 400 vanhukselle
  – potilaiden pito ylipaikoilla ilman yksityisyyttä
  – lääkärien tarjoaminen kilpailutuksessa 50 sentin tuntihintaan
  – potilaiden pito märissä vaipoissa ilman ulkoilutusta ja lukitseminen huoneisiinsa
  – hoitajien lääkehuollon lupien jättäminen uusimatta
  – veroparatiisitoiminta ja aggressiivinen veronkierto
  – jäävien virkamiesten pitäminen omilla palkkalistoilla
  – vanhusten haavojen hoitamatta jättäminen ja vanhusten pito oksennuksessa olevissa vaatteissa
  – aivoverenvuodossa olleen vanhuksen jättäminen hoidotta

  http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/attendo-jatkaa-ahneuden-tiella

  Eikä myöskään tälle blogille uusi:

  ”Sosiaalitoimi on siirtynyt yksityisen yrityksen monopoliksi jopa niin tiukasti, että ainoa virkavastuulla toimivakin on tilipussistaan sidoksissa yksityisen välikäden kautta (Attendo) MedOneen. Lastensuojelun asioista päättää epäpätevä henkilö, mutta kunnan mielestä Valviralla ei ole oikeutta edes huomatutella näistä asioista.”

  http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2011/12/22/sidonnaisuudet-puntarissa/

  Ja kuten arvata saattaa, ei näin tyhjän takia toimita:

  https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/attendon-suomi-pomo-rikastuu-vauhdilla-osakepotti-jo-231-miljoonaa-6666872

  • Sauli

   Voi ristus, hetken epäilin lukevani Gestapon vuosikertomusta… Voidaanko tästä nyt vetää aasinsiltaa kopistellen johtopäätöksiä tulevasta sote uudistuksesta. Että näinkö vastuullista on yksityinen sairaanhoito ja tätäkö on palveluiden taso? Saatan ehkä hiukan liioitella, mutta yllä oleva ”puutelista” ei mairittelisi edes moottoripyöräkerhoa, miten kukaan itseään kunnioittava ihminen voi työskennellä tuollaisessa firmassa kuin korkeintaan pakon sanelemana.

   Nyt alkaa ihan tosissaan pelottaa, että kannattaako tässä enää tästä vanheta, vai pitääkö yhteisen edun nimissä suorittaa ennakoiva eutanasia jottei joutuisi Attendon kynsiin.

 12. AikaMies

  Ei löydy Pyhtää/Pyttis sivuilta ainakaan noin ensisilmäyksellä päättäjien puoluekantoja. Kuukkeli kyllä heti osasi kertoa pikkukunnan pienistä piireistä. Enemmistövalta on nykyhallituspuolueilla.
  Yhteyttä mopoiluun asialla ei tosin kai ole, mutta kuitenkin vaikuttaa, ainakin saamaani kuntakuvaan.

  Meinaan jotta oli totuus asiassa niin eli näin tiedämme, että ei savua ilman tulta tai paremminkin: Kateus vie tuhkatkin pesästä.

 13. Pekka Järvi

  Selailin aikani kuluksi uutisia kyseisen asian tiimoilta. Useamman uutisen jälkeen minulle jää ainakin sellainen kuva, että tuo tontti ja talo on se, joka kiinnostaa jotakuta.

  (Kymeen Sanomat kirjoittaa 22.01.2017):
  ”Pyhtään Huutjärven rannalla sijaitsevassa ”Pantsun talossa” on alkanut tapahtua. Hulppeassa noin 600 neliön rakennuksessa toimii tätä nykyä Kasvajat ry:n toimitiloina.”

  Hienoja kuvia Hutikan mopotallilta:
  https://www.facebook.com/pg/Hutikan-mopotallin-Talo-402038693507115/photos/?ref=page_internal

  Ja miksi muuten Pyhtään kunta haluaisi siirtää toiminnan pois kyseisestä paikasta ?
  (YLE 1.12.2017 )
  ”Kunnan aikeissa on ottaa hyväksi todettu mopotalli kunnan omaksi toiminnaksi. Mopotalli perustetaan kokonaan uuteen paikkaan. Paikkaa ei vielä ole päätetty, mutta nuorisotoimi on väläyttänyt vaihtoehdoksi siirreltävää konttia tai parakkia.”

  Olisihan tuo paikka aika hieno vaikka hoivakodiksi tai jotain sellaista.
  Veikkaan, että tulemme näkemään 2018 ostotarjouksen kyseistä kiinteistöstä. Kuntahan pitää sitä myynnissä Kärsäjärventie 1, Pyhtää. (Pyhtään Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus 395 metrin päässä) .

  Ja ohhoh.., YLEn uutisissa 20.1.2016:

  ”Ehdottomasti merkittävin on koko sosiaali- ja terveydenhuollon ulkoistaminen Attendolle. Valtuusto päätti asiasta vuonna 2014, ja Attendo alkoi hoivata pyhtääläisiä vuoden 2015 alussa. Kymmenvuotisen sopimuksen arvo on 16 miljoonaa euroa.”

 14. Esa J.

  Nyt vain kaikki rikastumaan! Loton ja Kenon pelaaminen ei kannata, joten perustakaa hoiva-alan firma! Kassavirta on taattu, eikä koirat perään hauku! Jos joku toimittajanplanttu vähän epäilisikin, niin mitä siitä! Kaikki kuitenkin unohdetaan ja annetaan anteeksi kahdessa viikossa! Vastuuta ei tarvitse ottaa! Maan hallituskin kiittää yritteliäisyydestä! Kunniamerkit ja kutsut linnan juhliin on taattu! Älä siis enää epäröi!

  Ajattele, saat nauraa leveästi matkalla pankkiin!

 15. Rintsu

  Tossa olis kenelle tahansa paikallislehden toimittajalle jutuntynkää ja asia joka jopa kannattais selvittää. Ei olis edes hirveen vaativaa.

  Niinku että mitä pajan touhu on, mitä se on ollut, mitä se maksaa, miten asiaan liittyy energiajuomat, nuuska tai mopot ja mihin tossa tarvitaan attendoa?

  Mun vanhalla kotokylällä nuoriso osasi mopoilla, polttaa tupakkia ja vetää keskikaljaa päiväkodin penkillä. Ihan itse! Niin nuo näyttää osaavan täälläkin joten eipä maailmassa mikään ole muuttunut mopon keksimisen jälkeen.
  Itse kun moista harrastin niin tuli vielä pussailtua tyttöjäkin!
  Onneksi nykyään lääkärifirmat tarjoutuvat hoitamaan moiset asiat pois päiväjärjestyksestä.

 16. matti luomansuu

  Heti nuoresta alkaen…
  Nuoret kaverit jotka haluavat kokoontua yhteen innokkaina korjaamaan ja rakentamaan mopojaan ja muutenkin yhteishenkeä luomaan… niin eikö tämän kyttäys ja holhous yhteiskunnan kireä pipoiset byrokratia kukkaiset ole sitäkin estämässä. Suomi on säälittävä henkisen kyykyttämisen, kiusaamisen ja tasapäistämisen (jo edellä mainittu) kyttäys holhousvaltio. Lisäksi tämä maa on eri virkamies, viranomais sekä poliittisilta tahoiltaan lupa, sääntö ja kielto – orientoitunut sekä pyrokratiapervo. Sitä kansa saa mitä tilaa vrt mitä on äänestänyt päättäviin elimiin jne. Hyväuskoinen, tyhmä ja lammasmainen ilmaisia ämpäreitä jonottava ja tyytyväinen siihen kun taas vaaliteltalta saa kaffetta ja keksiä ja takuuden poliitikolta, että epäkohdat korjataan.

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Juuri näin! Suomessa viesti kansalaisille on…siis heti potalleoppimisen jälkeen…
   ”Ei, ei, ei, kaikki on kielletty! Tottelemattomuudesta seuraa ankara rangaistus!”

   Tämä nujertamisen kulttuuri onkin itseasiassa suomalaisten suurin menestymisen este. Kuvitelkaapa ihan huviksenne sellainen rinnakkaistodellisuus, jossa vaikka Bill Gates, Steve Jobs tai Elon Musk olisi syntynyt Suomeen…

 17. Muutanko pois

  Hyvinvointilautakunnan ensimmäisessä kokouksessa jossa oli läsnä ”väärä” henkilö, jonka vuoksi kokous jouduttiin uusimaan oli myös läsnä Attendon edustaja. Tämä ilmenee kokouspöytäkirjoista. Ei voinut tulla Attedon väelle yllätyksenä tilanne. Lisäksi paikallislehdillä on ollut tieto asioista jo koko tarinan alettua. Kymen sanomat eivät ole kirjoittaneet mitään koko asiasta. Vasta su 10.12. On tehty asiasta ensimmäinen juttu. Valtakunnan mediat Ylestä lähtien käsitelleet asiaa. Poliittista valtapeliä, jota käydään suljettujen ovien takana.

 18. Rosa Warski

  Tämä menee nyt taas aiheen viereen, mutta tässä ote suomalaisesta edustuksellisesta demokratiasta:

  https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/25188985_10210358946270727_6252762537141904339_o.jpg?oh=9f4e553700f2b44c20631c89c724705b&oe=5AC50921

  Näyttää siltä, että puoluekannoista pidettiin ns. ”työttömien aktiivimallin” äänestyksessä kynsin hampain kiinni. Jopa hetki sitten eronneista sinisistä kaikki äänestivät kyllä, kun taas jokainen persu äänesti ei. Näiden lisäksi Kokkareista ja Keskustasta kaikki kyllä, muista puolueista kaikki ei.

  Edustetaanko tässä nyt äänestäjiä vai puoluetta?

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Tarkalleen ottaen siinä edustetaan suurpääomaa.

  • Toni Neffling

   Suomessa on näennäisesti henkilövaalit, mutta kohtuu tiukan puoluekurin takia käytännössä äänestetään puoluetta. Ja puolueessa valtaa pitää aika pieni joukko ja loput ovat täyteainesta. Siksi puolueet kosiskelevatkin riveihinsä peliohjelmajuontajia, aitajuoksijoita, missejä, etc. Ei heidän ole tarkoituskaan vaikuttaa vaan painaa oikeaa nappulaa. Ja samasta syystä Juuso-karhua ei voi valita eduskuntaan, koska isot tassut voi osua väärin.

   ”Vain äänestämällä voit vaikuttaa” – tosin kukaan ei tiedä mihin.

 19. Koppimies-tosi on

  Tämä on tämän hallituksen pohjanoteeraus. Työskentelin muutama vuosi sitten työ-ja elinkeinoministeriössä ja voin sanoa tutkimusjohtaja Heikki Räisäisen ja kehittämispäälikkö Jarkko Tonttilan tapaiset virkamiehet ovat pihalla kuin lumiukko mitä tulee normalityöttömän arkeen. Jos he ymmärtäisivät miten vaikeaa todellisuudessa työttömän arki on, ehkä he eivät tekisi esitettyjen lainmuutoksen mukaisia sanktiotoimenpiteitä.

  Suurin osa ko.ministeriön työntekijöistä on liian vanhoja ja ilman hyvä veli-verkostoa kuuluisivat vaikeasti työllistettävien joukkoon, koska heidän osaamisensa ei vastaa tämän päivän tarpeita tai käsitystä nyky-yhteiskunnasta. Työttömät nähdään työ-ja elinkeinoministeriössä työhaluttomina ja laiskoina henkilöinä, joiden työllistyminen on vain kiinni työttömän ihmisen työhaluttomuudesta. Tämä asennevamma vaivaa myös lehdistöä ja kansanedustajia.

  Koko työ-ja elinkeinoministeriön organisaatio on heikosti johdettu ja strategia huonosti jalkautettu. Kävin vähän aikaan sitten haastattelussa TE-toimistossa asiantuntijan työtehtävään. Koko oli prosessi fiasko. Kaksi päivää ennen työhaastattelua tuli ilmoitus, että minua ei valittu kyseiseen työtehtävään. Soitin Uudenmaan Pasilan TE-toimistoon ja selvisi, että valintoja ei oltu vielä tehty. Haastattelu meni hyvin ja samalla selvisi, ettei työ-ja elinkeinoministeriö ole antanut mitään ohjeita määrärahojen tai muunkaan suhteen. Minkälaista selvitystä ei tullut, vaikka useamman kertaan yhteydessä TE-palveluihin, miksi tämä ”arpa” ei voittanut mitään.

  F.E.C-koulutukset on nyt muodissa. Niissä tehdään työtä 9€/pv korvausta vastaan. Konsulttiyhtiölle työnantaja maksaa 1200 €/kk siitä, että työttömmän osaaminen ”päivitetään” koulutuksessa ja työtön on työharjoittelussa 5kk. Koulutukseen kuuluu 20 pv koulutusta ja hyödyn kerää tietenkin konsulttiyhtiö. Kahdessakymmennessä päivässä harvemmin oppipojasta tulee mestaria ja kerran on tarjolla ilmaista työvoimaa ei työntekijää kannatta palkata, vaikka kyseessä olisi huipputyöntekijä. Seuraava ilmainen työkokeilija otetaan tilalle ja sama rumba jatkuu, kun mikään toimielin ei valvo tätä hikipaja-toimintaa.

  Työttömät voivat suojautua sankioita hakeutumalla TE-palveluiden tarjoamiin niin sanottuihin työnhakupalveluihin, joissa opetellaan CV:n tekoa ja muita aikuisten päiväkotileikkejä. Onko siitä hyötyä kenellekkän, jos vika ei ole työhakutaidoissa vaan työpaikkojen vähyydessä, sen voi jokainen itse päätellä. Missään vaiheessa ei selvitetä onko kyseessä suhdanne-, kitka- vai rakenteellisesta työttömyydestä. Syklisestä, itsestä johtumaton työttömyys halutaan rangaista työtöntä. Ilmeisesti rikollisena työtön saisi parempaa kohtelua kuin koko kansa sylkykkuppina eli työttömänä. Kaverille ei jätetä taitaa Sipilän hallituksen agenda. Rahaa karensseilla säästetään valtavat määrät, mutta yhtään työpaikka ei synny hallituksen tai Vartiaisten esitysten pohjalta. Eihän se ole tarkoituskaan vaan, että saadaan työttömyystilastoja kaunisteltua.

 20. Tarmo Pekola

  Faktaa Pyhtään mopotallista:
  http://www.pyhtaa.fi/fi/blogi/mopotalli

  • Vesku

   Kunnanjohtajan päiväkirjaa pitää yllä alla olevan sähköpostiosoitteen omaava henkilö?

   tarmo.pekola@attendo.fi

 21. AMK

  Päämisteri-minun mielestäni päätön.Samaa voi myös kansanedustajista sanoa,eivät he kansaa edustaa?Vannoittiinko laki ,ei taninnut olla raamattu sydämen lähellä oli.tais enemmänkin olla mani mani ..niin luvattiin mutta kun ensi palkka saatiin niinhän myös lupaukset hautaan haudattiin.Politiikka???

 22. AMK

  Miksihän en usko kehenkään.he väittävät että olen syrjäytynyt ja haluavat nyt palkattomilla töillä sitä paikata,kun olen 9 vuotta ollut heidän määräämällä ikuisuuskarenssilla.He syrjäyttivät minut saadakseen minusta palkottaman työntekijän.Tässäkin asiassa huomaa sen nenää pitemmälle ei nähdä…vai onko jo silloin orjatyöt kunniaan.orjien mielestä ei mutta siitä hyötyvöt huutavat hurraa hurraa suomi 100 vuotias.

Kommentoi »

Comments are closed