Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näkkileipää ja pieniä kiviä

Maan hallitus on jääräpäisesti ajamassa läpi kaksi jättimäistä munausta, joiden jälkiä ei luultavasti enää koskaan pystytä korjaamaan ennalleen. Ensimmäinen on soten valinnanvapauteen liittyvä palveluseteli, jota esitetyssä laajuudessa haluavat vain hallitus ja suuryritykset. Toinen on työttömyysturvan aktiivimalli.

Valinnanvapauslakiesitysten lausuntokierros päättyy tänään. Valtaosa lausunnonantajista pitää esitettyä mallia liian laajana. Niin ovat sanoneet pienet ja suuret kunnat, niin ovat sanoneet asiantuntijat ja niin ovat viimeksi sanoneet viisi yliopistosairaalaa. Yksityisiä palveluntarjojia edustava Hyvinvointialojen liitto pitää esitystä liian suppeana. Tästä voi viisas päätellä jotain.

Lakiesityksen mukaan maakunnan on tarjottava asiakasseteliä varsin laajasti erikoissairaanhoitoon, kuten polikliinisiin kirurgisiin toimenpiteisiin ja kiireettömiin leikkauksiin. Tarkoitus on, että palvelusetelillä katetaan puolet – kaksi kolmasosaa erikoissairaanhoidosta. Yliopistosairaaloiden mukaan erityisesti kiireettömien leikkausten siirtäminen palvelusetelin taakse johtaa lääkärikatoon yksityiselle puolelle ja päivystysvalmiuden romuttumiseen. Juuri samat kirurgit hoitavat nyt molempia tehtäviä, ja päivystysvalmiuden sekä ammattitaidon ylläpitämiseksi he kiireettöminä aikoina operoivat kiireettömiä tapauksia.

Asiakasseteli tulee kalliiksi sekä yhteiskunnalle että potilaalle. Osmo Soininvaara ihmetteli toissapäivänä miten on mahdollista, että palvelusetelillä onkin tarkoitus huolehtia siitä, että yksityiset pärjäävät kilpailussa yhteiskunnalle aiheutuvista kustannuksista välittämättä. Tarkoitushan oli muka säästää, mutta näköjään tarkoitus onkin huolehtisa siitä, että yksityiset firmat pärjäävät.

Palveluseteli tulee kalliiksi myös asiakkaalle. Setelillä saa yksityiseltä vain sen arvon verran hoitoa. Kun laskuri pysähtyy, niin asiakas maksaa itse loput, jos hänellä on rahaa. Jos ei ole, niin sitten ulos. Jossain näin osuvan vertauksen, jonka mukaan palveluseteli on vain näkkileipä. Jos sen päälle haluaa voita ja leikkeleitä, niin ne joutuu maksamaan itse.

Työttömyysturvan aktiivimalli puolestaan vie työttömiltä näkkileivänkin ja tarjoaa sen sijaan kiviä. Jos työtön ei saa työtä, niin häntä rangaistaan tukien alentamisella. Ministeri Paula Risikko sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että syrjäytyneisyys ja yksinäisyys vähenevät työhön kannustamalla ja aktiivisuutta lisäävällä sosiaaliturvalla. Viiden prosentin leikkaus aktiivisesti turhaan työtä hakevan tukeen on siis Risikon mukaan hyvinkin kannustavaa ja syrjäytymistä ehkäisevää. Työministeri Jari Lindström sanoi, että lait ovat sovittu kokonaisuus, eikä pullasta voi noukkia rusinoita. Tämä pulla sisältää hänen mukaansa kiviä.

Lindströmistä voi olla monta eri mieltä, mutta on pakko myöntää hänen olevan ministeriksi harvinaisen rehellinen. Hän sanoo käytännössä suoraan, että syvältähän nämä lait ovat, mutta näin on sovittu. Hän ennustaa myös halpatyömarkkinoiden pysyvää tuloa hallituksen toimien seurauksena. Itse hän ei sano sitä haluavansa, mutta tekee silti kaikkensa edistääkseen niiden tuloa. Näin ovat hallituspuolueet sopineet.

Tämän hallituksen jäljiltä yhteiskunta ei enää koskaan ole entisellään. Vain rikkaiden sairaudet hoidetaan kunnolla ja työttömistä tehdään halpatyövoimaa, jonka niukan elannon maksaa valtio tukina.

Kommentit (68)

 1. Samppa Haapavaara

  Niin, maastamuuttohan on mahdollista, jos on pääomaa muuttaa. Joskus käy niin, että työnantajat maksaa matkat, kun on oikein halua saada työntekijä, jopa Suomesta.

  Että pari linkkiä, lisään, jos sallit.

  Norjan TE:
  https://www.nav.no/Forsiden
  Ruotsin TE
  https://www.arbetsformedlingen.se/Globalmeny/Other-languages/Languages/Suomeksi-finska.html

  Kyllä se on työttömien maanpaon aika jälleen.

  • Miika Isoviita

   Entäs jos on riippuvainen vammaispalveluista? Pyörätuolilla ei helposti ulkomaille muuteta. Ja entäs se kielitaito? Itse puhun englantia lähes äidinkielenä mutta edelleen pyörien takia muutto on vähintäänkin äärimmäisen hankalaa.

   • Samppa Haapavaara

    No nyt täytyy sanoa, että ajatukseni ei tosiaankaan kattanut kaltaistasi erikoistilannetta, että eiköhän lain muuttaminen olisi parempi vaihtoehto, kuin kansan ajaminen maanpakoon?

  • Markku Isometsä

   Saksan tie on meidänkin tiemme eli Hartz-reformia pukkaa.

   ”Työttömille keppiä
   Saksassa 2003-2005 toteutettujen uudistusten (ns. Hartz-reformit) johtotähtenä oli ajatus, että jokaisen on mentävä töihin eikä työstä kieltäytyvällä voi olla oikeutta työttömyyskorvauksiin. Työllä ei tässä mallissa ole tarkoituskaan tulla yksinään toimeen vaan sosiaaliturva kattaa palkasta puuttumaan jäävän osan.

   • Samppa Haapavaara

    Sosiaaliturva kattaa puuttuvan palkan. Kyllä tämä on niin vääryys kuin vaan voi olla. Mutta Saksahan on paska maa, sanoi jo Seppo Räty.

  • Jarkko

   Olen muuten itse kaikessa hiljaisuudessa hankkinut kaikki mahdolliset Ruotsinkielen kurssit ja oppaat ja petrannut Ruotsin taitoa. Alkaa näet nämä Suomen touhut ottaa päähän siihen malliin, että on pakko miettiä vaihtoehtoja.

   Kukaan ei kyllä puhu tulevast työvoimapulasta yhtään mitään siitä jauhettii koko 2000-luku miten tulee työvoimapula kun suuret ikäluokat jäävän eläkkeelle. Pikemminkin kävi niin, että suurtenikäluokkien työpaikat lopettiin turhina kuplatyöpaikkona ja tuli vain pula työpaikoista ja työntekijöistä, jotka tekevät töitä ilman palkkaa. 😀

  • R.A.

   Kiitos linkeistä. Taitaa tosiaan olla aika alkaa kehitellä siirtymistä parempaan maahan…

 2. Luukas Pyykorpi

  Uskon että jos nyt ehdotan julkisesti, että työttömien olisi jatkossa vapaaehtoisesti luovutettava verta kerran kuukaudessa työttömyyskorvausten supistusten uhalla, niin jo vuoden päästä mainio hallituksemme tekee asiasta lakialoitteen eduskunnalle päätettäväksi. Munuainen vetoa !

  • Toni Neffling

   Nokitan sarveiskalvoilla. Eli jatkovetona veikkaan, että seuraava yksityistämiskohde on vankeinhoito, koska osa työttömistä karkaa muuten yksityistämisen ulkopuolelle.

   Samalla kannattaa myös koventaa tuomioita.

  • Hannu Ala-Olla

   Ja tästäkin ’luistamisesta’ tietysti rangaistaan vaikka vaatimuksen mukaan toimiminen on mahdotonta, koska kerran kuussa ei voi luovuttaa verta. Miehillä välin pitää olla 61 päivää, naisilla 91.

  • töytön

   Juuh silleen pikkuhiljaa viedään työttömiltä oikeudet. Moni hallituksessa ja eduskunnassa istuja veisi varmasti äänioikeuden ensimmäisenä, mutta ihan vielä eivät kehtaa sitä hehheh.. ääneen sanoa. Myös jokainen työtön otetaan jatkossa tarkkaan seurantaan, nyt kun tuo uusi tiedustelulaki ajetaan sopivasti siihen kuuluisaan ”maaliin”. Miksei soten myötä ja bisnesten kasvaessa voitaisi jatkossa ottaa työttömiltä juurikin verta talteen ja vaikkapa se toinen munuainen, kun suurin osa yhdelläkin pärjää.

   • HTK

    Työttömiltä ja toimeentulotukea saavilta ei enää viedä äänioikeutta, koska nämä eivät muutenkaan edes äänestä, korkeintaan purnaavat itsekseen ja kiroilevat kavereidensa kanssa. He ovat jo menettäneet kaiken luottamuksensa poliitikkoihin ja yhteiskunnalliseen ”oikeudenmukaisuuteen”.

    Työttömät ja köyhät muodostavat vähäosaisen vähemmistön, jonka vuoksi heidän oikeuksistaan ja ihmisarvostaan ei enää piitata. Sen sijaan viranomaiset pitävät syrjäytyneitä ainoastaan uhkatekijänä turvallisuudelle, jonka vuoksi heitä tullaan valvomaan entistä tarkemmin, mutta heidän asemaansa ei paranneta lainkaan.

    • Jarkko

     Supoon on muuten kaikeissa hiljaisuudessa perustettu 50 virkaa lisää tarkkailutehtäviin. Poliisi on investoinut miljoonia euroja mellakantorjuntavälineistön uusimiseen on hankittu lisää projektiiliaseita ja mellakan kestäviä ajoneuvoja. Valtineuvoston jäsenten henkivartijoiden määrä on moninkertaistettu aikaisemmasta.

     https://www.aamulehti.fi/uutiset/supon-jattirekrytoinnit-ovat-sen-historian-suurimpia-lisaa-tulee-jos-tiedustelulait-hyvaksytaan-200422827/

     Poliisi etsii valtiojohdolle lisää henkivartijoita – hakee kymmentä vanhempaa konstaapelia
     https://yle.fi/uutiset/3-9675142

     • AMK

      Eli haketus kyykytys hallitus on haalinut itselleen ihan omat henkilökohtaiset turvamiehet (jotka veronmaksavat maksavat jopa työttömät alennetuillaan työttömyyskorvauksilla)-pelkäävätkö mitä,no en ihmettele,minun mielestäni työttömät tarvitsevat henkivartioita hallituksen mielivaltaisen kyykytykseen,henkihän siinä on kyseessä jos työtön tekee orjatyötä millä ei edes elä!Tukeeko kela tai sossu työttömien henkikultaa..eipä taida sosiaalitukihanhan on monesti moitittu liian alhaiseksi EU,mutta sehän ei herran sipilälle merkkaa mitään,sitä vastoin on tärkeämpää että kurkut ovat mitä Eu määrää.Sosiaalituki sen sijaan toissijainen juttu…suomi nousee palkattomilla töillä ,minähän saan palkkiota ja miljoonia ja kuinka paljon kun minun ”märkäunet” toteutuu.Onko muuten valan vannonnut vai oliko sormet selän takana ristis valaa vannomassa???? ”!”uskovainen” kun tekee kaikkensa että veneessä pysyy,ettei uppoa kun itse tulpan pois ottaa.On varmasti pelastusrenkaita tarjolla,ehkä ne salaiset kansiot????

     • Toni Neffling

      Vanhoille käytöstä poistetuille kaivoksille on mietitty käyttöä. Eikö niitä voi antaa salaiselle poliisille kuulusteluhuoneiksi ja väärän ihmisaineiston säilyttämiseen. Kukaan kuitenkaan huomaa jos 50 000 työtöntä katoaa – tai siis poistuuhan noi työttömyystilastoista eli siis työllistyvät.

      Meinaan et pitäähän tarkkailun ja mellakantorjunnan tulospalkkiolle asettaa myös tavoitteet.

    • Velttovekotin

     En nyt mistään vähemmistöstä puhuisi, kun työttömiäkin on sen 500 tuhatta. Ja kaiken kaikkiaan köyhiksi lasketut mukaan lukien paljon enemmän.

     • Sonofhades

      Työttömyyskorvausta nautti KELA:n mukaan vuoden 2016 aikana yhteensä 726 000 henkilöä. Kaikki eivät ole työttömänä koko vuotta – eivätkä kaikki yhtä aikaa. Silti, 726 000 henkilön äänet eivät hallituspuolueita kiinnosta koska tietävät, että vain hyvin toimeentulevat äänestävät. Viime vaaleissahan äänestysprosentti oli vain 65% verran. Ranskassa valittiin jo alle 50% äänestysaktiivisuudella ja tätä julistettiin lehdistössä murskavoittona…

 3. Rami Jokinen

  Pienenä armonpalana seuraavissa tapauksissa ei työttömältä aktiivisuutta edellytetä, eikä työttömyyspäivärahaa venkoillen pienennetä ( lähde Yleinen työttömyyskassa YTK):

  ”Poikkeustilanteissa aktiivisuutta ei edellytetä. Aktiivisuutta ei edellytetä:

  – Jos sinulla on vireillä työkyvyttömyyseläkehakemus
  – Jos työskentelet omais- tai perhehoitajana
  – Saat työkyvyttömyyden tai vamman perusteella myönnettyä sosiaalietuutta
  – Jos yhdenjaksoinen päivärahan saanti kokoaikaisen lomautuksen tai lyhennetyn työviikon perusteella kestää alle 65 maksupäivää”

  • AMK

   Muuten jos työskentelet omaishoitajana ,tapauskohtausesti päätetään.ja nyky hallituksen mukaan (säästää pittää) ei oikeutta sinähän tienaat sillä vaikka se on halvenpaa kuin kunnallinenhoito,maksu miekeksi joudut.Sosiaali etuttahan ei edes myönnettä vaikka lääkäri sen olisi todennut,koska siitä päättää viisaat kaikki tietävät kelan kaikki tietävät vielä palkkaa saavat ”minä olen täällä vain töissä”immeiset.Kokemusta on…kokomuus vetää kelaa….niin mitä se tarkoittaa…???

 4. Salsgren

  Tännehän on tulossa amerikan malli terveydenhuollon suhteen. Katselin kerran erään Michael Mooren dokumentin jenkkilän sairaanhoitojärjestelmästä, siellä joutui kanyylin vielä ollessa suonessa sairaalasta kadulle jos ei ollut rahaa. Surulista mutta tähän suuntaan mennään täälläkin.

  • Sauli

   Olet oikeassa, tässä ollaan synnyttämässä vaarallista syrjäytymisen ja köyhtymisen kierrettä. Osa työttömistä jotka ovat lähtökohtaisesti vaikeasti työllistyviä, eivätkä työllisty ajatellun normiajan puitteissa, heille ei ole tarjolla muuta kuin keppiä. Tähän ryhmään kuulumiseen ei tarvita käytännössä kuin väärä koulutus, ikä, ja pohjalle jokin fyysinen tai henkinen haitta, niin tervemenoa aktivointipalvelujen ikuiseen kierteeseen.

   Jotta hallituksen maailmalta kopioitu aktiivimalli toimisi, tarvittaisiin ensiksikin nykyistä huomattavasti paremmin ja joustavammin toimivat työmarkkinat. Ei siis halpatyömarkkinat, mitä hallitus on rakentamassa, vaan työmarkkinat missä myös työnantaja joutuu kilpasille hyvästä työvoimasta. Tarvittaisiin täsmäkoulutusta, terveyspalveluja ja henkilökohtaista uraohjausta jne. aivan eri volyymillä kuin mitä nyt on.

   Vaan mitä tekee hallitus, se sysää kaiken vastuun yksittäisen työnhakijan niskaan, tarjoamatta aitoa mahdollisuutta toteuttaa niitä vaatimuksia mitä se kaikessa viisaudessaan on laatinut. Tästä tulee mieleen huonosti johdettu yritys joka mittaa viimeisenkin hikipisaran duunarin selkänahasta. Ja kun duunari menee rikki, otetaan uusi tilalle. Se mikä toimii hikipajassa, ei varmasti toimi suoraan kopioituna yhteiskunnan tasolla. Heikommassa asemassa olevista ei hikipajassa tarvitse huolehtia, heidät voi ulkoistaa, mutta yhteiskunnan tulee ja pitää huolehtia heikommistaan ja sitä tämä hallitus ei tee.

 5. Kristiina Hyryläinen

  On pakko sanoa: jokainen, joka ei kannata ja aktiivisesti aja tasa-arvoista, kaikenkattavaa, vastiikkeetonta perustulojärjestelmää, on suurenluokan ”koulukiusaaja”, joka sallimalla nykyisen järjestelmän syyllistyy kanssaihmisten häpeälliseen nöyryyttämiseen ja kiusaamiseen. Jokainen.

  • Rosa Warski

   Perustulossa on se ongelma, että se tulisi todella kalliiksi, jos se kattaisi kaikki toimeentulotuen korvaamat menot. Jos taas ei, se huonontaisi hengenvaarallisesti esim. sairaiden köyhien asemaa.

   Ei ole mitenkään tavatonta, että esim. vuokra on 700e, sähköt 150e, yksinasuvan lapsettoman perusosa liki 500e ja kotivakuutus 100e. Lääkemenot voivat joillain olla jopa 1000e, silloin kun kohdalle sattuvat. Yhteensä tästä tulee n. 2500e.

   Pitäisikö jokaiselle suomalaiselle antaa näin paljon rahaa joka kuukausi, mukaanlukien rikkaille, jotka pärjäävät mainiosti ilmankin? Ja mitä tulisi tehdä henkilöille, joiden lääkekulut olisivat vieläkin kalliimmat? Esim. happihoito Hortonin neuralgiassa maksaa 1100e / nestehappisäiliö.

   Eikö lopulta olisi kyse järjestelmästä, jossa köyhille ja sairaille tarkoitettua köyhäinapua jaetaan hyvin toimeentuleville? Eli jälleen yhdestä tulonsiirrosta varakkaille ?

   • Joni Pelkonen

    Perustulon perusideahan on, että sitä ei makseta hyvin toimeentuleville vaan perustulo pienenee tulojen mukaan.

    • Rosa Warski

     Yksi perustulon myyntivaltti on ollut: byrokratiaa karsimalla perustulo maksaa itsensä takaisin.

     Jos kertomasi perusidean mukaisesti tehdään, niin silloin varsinaista byrokraattista työtä poistuu hyvin vähän. Yhtälailla ihmiset hakevat tukea, joka ei riitä, ja jonka päälle joutuu hakemaan muita tukia.

     Opiskelijoiden asemaa tämä toki parantaisi, koska lainaa ei enää pakotettaisi ottamaan.

 6. Merja Nurmi

  Hallitus haluaa maksaa työntekijöden elannon – erittäin niukan sellaisen – työnantajien sijaan, mutta ihmisten terveydestä se tahtoo tehdä yksityisen bisneksen. En käsitä, en. Ainakaan nykyistä halvemmaksi ei tule kumpikaan.

 7. Ymmällään

  Jos olen oikein ymmärtänyt, ei näiden yksityisten sairaaloiden tarvitse maksaa Alv:a. Korjatkaa tietäväiset

 8. Hupu

  Kyllä tuon on nyt tulkittava siten, että kansanedustajilla ei ole riittävää motivaatiota ajatella suomen kansan etua, joten kansanedustajia pitäisi motivoida heidän mielestään ainoalla oikealla tavalla – siis sillä samalla tavalla kuin työttömiä motivoidaan.

 9. Sauli

  Ei hyvältä tosiaan näytä. Vaikea uskoa, että tulevaisuudessa syntyy uusia työpaikkoja samaa tahtia kun vanhoja hyväpalkkaisia työpaikkoja katoaa. Trendi näyttäisi olevan, että uudet työpaikat ovat huonosti palkattuja ja työehdoiltaan kyseenalaisia palvelualojen töitä, kuten nyt vaikka puhelinmyyntiä.

  Sen sijaan tulemme näkemään täysin uudenlaista yrittäjyyttä, enkä nyt puhu teknologia puolen start upeista. Syntyy työttömiä hyväksikäyttäviä epämääräisiä konsulttifirmoja. Syntyy joukko uusia siivous, ynnä muita matalankynnyksen firmoja jotka elävät keväästä syksyyn. Ne jotka kehtaavat, tekevät työnsä pimeänä, mutta ennen kaikkea lakiuudistus tuo paljon epävarmuutta ja ahdistusta työttömien runsaslukuiseen joukkoon.

  Mutta onneksi meillä sentään on sote, joka lupaustensa mukaisesti takaa työttömyyden keskellä ahdistuneelle ja masentuneelle terveyspalvelut yhden puhelinsoiton päähän. Nyt kannattaisi erikoistua palvelemaan heidän tarpeitaan, paitsi eipä taida kannattaa, koska eihän näillä luusereilla kuitenkaan ole varaa maksaa kalliista terapiasta.

  Että kiitos nyt tästäkin hallitus, hienosti hoideltu…

  • Jarkko

   Sauli,

   Niin onhan niitä tullut kokonaan ihan uusia tapoja työllistää itsestää kuten joku youtubettaja tms. Nuo uudet ammatit vain ovat sellaisia, että suositut kanavat ottavat kaikki rahat ja Google joka pyörittää palvelua loput. 99,9% youtubeen videoitaan lataavista ei tienaa sillä pennin hyrrää.

   Noissa uusissa ammateissa on aika pitkälle sama logiikka kuin huippu-urheilussa voittaja vie kaikki rahat. Kakkonen ja kolmonen saa jotain ja loput eivät mitään.

   Mitäpä jos kaikki uudet ammatit ovat tälläisiä missä yksi tienaa miljoonia ja loput samaa juttua tekevät kymmenentuhatta eivät mitään? Ruvetaanko niille muilla jakamaan eutanasia pillereitä?

 10. Valtiollinen

  Hammashuollossahan on jo pidempään ollut palveluseteli käytössä, jonka tarkoitus on lyhentää kunnallisen hammashoidon jonoja. Palvelusetelissä kunta korvaa kunnan hinnaston mukaisen osuuden hoidosta ja asiakas valitsee yheistyökumppaneista haluamansa ja näkee paljonko hänelle itselleen jää omavastuuna maksettavaa.
  Poikkeaa ostopalveluna tuotetusta palvelusta siten, että omavastuuna ei jää asiakasmaksua, jonka kunta perisi vaan omavastuuosuus, johon ei ainakaan toistaiseksi ole voinut hakea esimerkiksi toimeentulotukea. Tämä toki ilmoitetaan yleensä palvelusetelin asiakasohjeessa, mutta silti niitä tarjotaan myös asiakkaille, joiden maksukyky ei välttämättä ole riittävä. Ilman näitä palveluseteleitä varmaan monen kunnan hammashoidon jonot olisivat melkoiset, mutta onko tämä järkevä tapa ulkoistaa vastuuta hammashoidon järjestämisestä. Se luo epätasa-arvoiset lähtökohdat kunnallisen hammashoidon sisälle maksukyvyn mukaan.

  • Velttovekotin

   Hammashoito palvelusetelillä on paljon kalliimpaa, mitä kunnallinen hammashoito, joka sekin jo kallista. Jos kunnallisella paikkaus vaikkapa 60€ kaikkineen, niin yksityisellä palvelusetelin kanssa tuplat. Se on paljon se pienituloiselle, että maksaako 60€ vai 120€. Ja kun yleensä on enempi hoidettavaa, niin johan maksaa.

 11. Anna-Katriina Lius

  Kansalaisten poliittinen passiivisuus kostautuu nyt erittäin ikävällä tavalla. Mitä olen kansalaisten puheita sivusta kuunnellut, kyllä politiikan ja päätöksenteon piiristä Sauli Niinistö ja puolisonsa kiinnostavat eniten, juuri niin kuin Kansan Uutisten jutussa mainittiin. Presidentti on kuitenkin se, jonka toiminnalla on vähiten kansalaisen arkeen ulottuvia vaikutuksia. Minunkin Joukkovoima-toiminnalle ja kirjoittelulle on lähinnä sukulaisten ja tuttavien piirissä hyväntahtoisesti myhäilty ja todettu, että on se hyvä kun joku jaksaa ottaa kantaa ja tuo se on ikuinen poliitikko. Ei oikeasti hahmoteta, miten vakavista asioista on kyse ja että jokainen kansalainen voi oikeasti halutessaan osallistua vaikuttamiseen. Se on sääli, sillä tämä hallitus ehtii vieläkin muuttaa Suomea tavalla, joka merkitsee isolle osalle ihmisistä selvää huononnusta aiempaan.

  • liisa hirvonen

   Hyvin ajateltu!
   Yksi lastenlaulu kertoo saman asian, toisin sanoin:
   ”Huomio, huomio, täällä puhuu laivan kapteeni
   tärkeä tiedotus kaikille matkustajille.
   Meidän laivassa, meidän laivassa
   siinä on iso reikä pohjassa ja se uppoaa ja se uppoaa
   jos et ryhdy toimimaan.”

   Ihmisten pitäisi käsittää, että jos hyvinvointivaltio tuhotaan, suurin osa meistä menettää enemmän kuin haluaa uskoa tai edes ymmärtää tällä hetkellä. Tämä mullistus koskee aivan jokaista. Se ei ohita ketään.

  • Jussi Parviainen

   Pitänee tuota Väyrystä äänestää!

 12. Kyösti Rantasalo

  Mielenkiintoinen asetelma: viisi yliopistosairaalaa vastaan Hyvinvointialojen liitto (Mehiläinen ja muut pörriäiset)

 13. Mauri Pulkkinen

  Viimeksi eilen jälleen kerran kokeneet professorit tyrmäsivät joukolla Ylen sivustolla sote-esityksen ja esittivät siihen tuiki tarpeellisia korjauksia, jotta edes päästäisiin alkuperäisiä tavoitteita kohti.

  Harvinaista kovakalloisuutta on, jos järkeenkäypiä korjauksia ei tehdä. Kaikki älyllinen joustavuus loistaa poissaolollaan, jos asiantuntijoita ei kuulla, vaan edetään kirjoitin, minkä kirjoitin -hengessä ja kertarysäyksellä. Vahingot, jotka syntyvät eivät ole korjattavissa

  • Timo Harju

   Allekirjoitan täysin. Ahneutta ja osaamattomuutta joka saumasta tihkuvassa sotkussa 100-vuotias on tilanteessa, jossa laajaa luottamusta nauttivia uusia vastuunkantajia ei oikein löydy.

   Oheisen linkin takana on professori Martti Kekomäen perusteltu mielipide sotesta. Kuuluisa Meri-Lapin ja Mehiläisen sopimus sisältää kohdan 4.2., joka rajaa pois Mehiläisen vastuulta kalliin päihde- ja mielenterveyshoidon.

   https://areena.yle.fi/1-4296948

   Kekomäki nimittää rajausta täysin härskiksi ja lisää, että siitä eivät ole päättäneet ”…sinne tänne hypähtelevät Laura Rädyt ja Lasse Männistöt” vaan Mehiläisen omistavat ulkomaiset sijoittajat, joiden haltuun kansanterveytemme rahavirrat yritetään ohjata.

   Siis rusinat pullasta, aivan kirjaimellisesti. Ja työttömän pullaan kiviä, kuten Lindström aivan samoin kirjaimellisesti totesi.

   Vastikään Sipilä sanoi soten olevan valmis tyräleikkauksia lukuunottamatta. Kummassa on vika, päämisterin rehellisyydessä vai ymmärryksessä?

   • Raija

    Sekä että, kummassakin.

    • Suski

     Kukaan ei ole niin paljon vahingoksi kuin mitä on ahkera mutta tyhmä. (Hallituksen porukka) Paljon häörötäön mutta äly on ämpärissä

 14. Virpi

  Lyhyesti sanottuna, nyt olisi aika Suomen kansalaisten yhdistää voimansa hallituksen toimia vastaan. Odottaisin nyt myös ammattiliitoilta toimintaa aktiivimallin torppaamiseen. Sekä sote että aktiivimalli tällaisina toteutuessaan merkitsisi viimeistä naulaa tämän hyvinvointivaltion arkkuun.

 15. Luukas Pyykorpi

  Työttömien työhakijoiden ja miksei myös sote-ihmettelijöiden Joulutervehdykset Suomen rakkaalle hallitukselle osoitteella:
  Valtioneuvoston kanslia, PL 23, 00023 Valtioneuvosto
  kirjaamo(at)vnk.fi

  • töytön

   Tämmönen sote-myyttien murtaja. Kyllä Beni tietää kaiken parhaiten :))

   • Rosa Warski

    Haha 😀

  • Virpi

   Tässä on yksi tapa meille kansalaisille ottaa kantaa hallituksen toimiin. Nyt olisi tarpeen miettiä miten pitkälle, ja millä kaikin keinoin, meillä kansalaisilla on mahdollista vaikuttaa hallituksen toimiin jotka eriarvoistavat tämän maan kansalaisia ja ovat kyseenalaisia mitä tulee Suomen perustuslain noudattamiseen.

  • töytön

   Postia läksi menemään. Kukkiakin piirtelin reunuksiin, kun on tuota taiteilijan vikaa toisinaan.

 16. AikaMies

  Arvoista ja arvostuksesta: Paukapäille ei kertakaikkiaan mahdu tajuntaan, että työ on erioikeus ”Työtä” nykyjärjestelmällä ei kertakaikkiaan riitä jokaiselle. Järjestelmä tuottaa hyödykkeitä ja palveluksia riittävästi (mitä se sitten tarkoittaakin) kaikkien tuotantoon osallistumatta. Toisaalta osaajille töitä taitaa riittää ehkä liiaksikin. Ongelma on tietysti jossain määrin tietämisen/taitamisen/osaamisen ja jopa (työ)halukkuuden alueella, joten olemassaolevan työmäärän jakaminenkaan ei hevin onnistu. Päättäjät elävät vanhassa maailmassa osaamattakaan hakea ratkaisua nykytilanteeseen,jonka tulevaisuuden ennustajat jo vuosikymmeniä sitten kertoivat eli ennustivat. Yksinkertaisesti: Ainakin yleisesti ymmärretyn työnteon määritelmän mukaan työ on erioikeus jota ei kaikille ole tarjolla. Näin ainakin kunnes (työn) määritelmää korjataan.
  Meinaan jotta (uudestaan) ollaan tilanteessa, jossa orjat (yhtäkuin koneet, robotit, lisääntynyt tuottavuus) tekevät ”raskaan” työn ja ylempiarvoiset jotain muuta.
  Kaikenkaikkiaan tekniikan/keksintöjen historiaa ja erityisesti keksijäin ja tutkijain säätyjä havainnoimalla voi jopa päätyä siihen, että syyllisiä nykytilanteeseen ovatkin juuri ne ”orjat” jotka vapauttamalla aikaa ”johtavalle säädylle” kokeiluun ja keksimiseen nopeuttivat ihmiskunnan valitsemaa kehityslinjaa. Mihin valinta johtaa on jo toinen juttu…

 17. Outi

  Työttömyys ja köyhyys poistuu, kun köyhät on leikattu kuolleiksi.

  • Yrjö perkko

   Kun sote iskee, niin köyhiä ei leikata. Kuolevat leikkausten puutteeseen. Sama lopputulos toki.

  • Jarkko

   ”Työttömyys ja köyhyys poistuu, kun köyhät on leikattu kuolleiksi.”

   Eikä poistu, koska rahajärjestelmä toimii siten, että se aina väistämättä syrjäyttää osan ihmisistä. Keskuspankki lainaa ihmisille ja valtioille rahaa pankkien kautta (jotka keskuspankki loi tyhjästä) ja sitten vaatii korkoa siitä rahasta ja aina joku ei pysty maksamaan sitä korkoa ja tippuu köyhyyteen.

   Oletetaan, että minä tulostan rahaa tuhat euroa ja lainaan ne perheellesi ja minä olen ainoa joka saa tulostaa lisää rahaa. Sitten vuoden päästä tulen vaatimaan lainanmaksua takaisin ja parisataa euroa korkoa päälle. Miten perheesi mahtaa käydä jos rahaa ei ole enempää kuin se tuhat euroa? Eikä kukaan muu saa tulostaa sitä lisää kuin minä? Juuri näin keskuspankit toimivat.

   Tästä syystä vaikka kaikki köyhät kuolisivat pois olisi hetkenpäästä joku muu siellä köyhyydessä työttömänä, koska korkojen maksu edellyttää sitä, että osa porukasta aina pidetään köyhyydessä. Jotta asia ei olisi itsestään selvä on se piilotettu kaikenlaisen monimutkaiselta kuullostavan talouskielen taakse.

 18. kk

  Palveluseteli toimii hyvin, jos kyseessä on rutiininomainen toimenpide esim. kaihileikkaus tai vastaava. Ihan on esimerkkejä lähipiirissä Joten en lähtisi ihan suoraltakädeltä tuomitsemaan palveluseteliä. Se mikä tulee ja jo tullut kalliiksi on hammashoito, ihan tuurista saada julkinen aika hammastarkastuukseen tai pieniin operointoihin. Kruunujen hankkiminen taitaa olla utopia kunnallisella puolella ellei kyseessä ole joku massiivinen onnettomuus jossa menee kalusto uusiksi.

 19. Tanja Takalo

  Tällä Saksan mallisella matalapalkka kouhotuksella on vielä seurauksensa Suomen ulko/kotimaan viennille. Hyvä esimerkki on, kun tuttu yrittäjä tilasi sekä Saksasta että Suomesta pehmoja joulumyyntiin.
  Saksalaisissa oli puolet silkkaa silkoa, resuja, huonosti kokoon kursittuja p..askoja. Saksalaisesta laadusta ei voi puhuakkaan enään. Maa on luvattu matalapalkka maa, jossa palkalla ei tarvitse tulla toimeen.
  Suomesta tilattujen pehmojen laatu oli hyvä. Ompeleet kunnolliset ja materiaali laadukasta. Yhtään ei mennyt palautukseen. Suomessa maksetaan TESSIN mukaista palkkaa, ja työntekijöillä on mm.työterveyshuolto.
  Sama ero laaduissa näkyy kaikissa tuotteissa, tilattiinpa niitä mistä tahansa matalapalkkamaasta. Vain idiootti kuvittelee saavansa huippuosaajan kahvikupillisen hinnalla.

 20. HTK

  On diplomaattista kaunistelua sanoa Jari Lindströmin olevan ”ministeriksi rehellinen”. Perustuslain 60 §:n mukaan kaikkien ”ministerien on oltava rehellisiä ja taitaviksi tunnettuja”. Ilmeisesti muut ministerit ovat epärehellisiä.

  Mielestäni LIndström on pikemminkin avomielinen kuin rehellinen, mutta melko lailla selkärangaton, koska hänellä ei ole rohkeutta seisoa sanojensa takana. Siinä tapauksessa hän vaarantaisi ministerinpaikkansa ja mahdollinen palkintovirka jäisi saamatta. Suoraselkäisenä ”rehellisenä” hän saattaisi, kansanedustajapaikkansa menetettyään, jäädä sopeutumisrahan ja hänen ministeriössään valmistellun heikennetyn työttömyysturvan varaan. Hän ilmeisesti ymmärtää, että kireiden työmarkkinoiden armoille ja työttömyysturvan varaan ei edes entisen työ- ja oikeusministeri kannata jäädä.

 21. Antti

  Palvelu ja seteli. Kaikkihan me tiedämme, että palveluyhteiskunnasta puhuttiin paljon 15-20 vuotta sitten ja kuinka kävikään. Kaikki muuttui itsepalveluksi:
  – pankki nettipankiksi (ihan hyvä sinänsä, vaikka en oikein ymmärrä palvelumaksua, kun teen palvelun itse)
  – Työkkärin luukku TE-nettiluukuiksi (ei taida ihan toimia, vaikken onneksi ole tarvinnut)
  – Askon kassa Ikean itsepalvelukassaksi
  – joku muu (mieti itse)
  Tässä palvelusetelissä käy samalla lailla. Mehi…en, Ter…alo, Pih…inna, etc. ottaa kyllä potilaan setelin vastaan, mutta muuten hoito muuttuu itsehoidoksi. Todennäköisesti diagnoosin teossa tarvitaan vielä kandia ja tietokantaa, mutta muuten mennään itsehoidolla.
  Mihin tämän perustan. No omaan kokemukseen. Olin muutama kuukausi sitten pienen diagnoosin tarpeessa ja sain kunnalliselta lääkäriltä lähetteen ja setelin l. maksusitoumuksen julkiselta puolelta yksityiselle. Tein vertailuja yllämainittujen lafkojen välillä ja omakustannushintahaitari oli vajaasta 50€ aina 150€ tienoille. Googlasin, soitin ja kysyin, että mitä tällä saa. Käytännössä saman: haen mittarit hoitsulta, mittari on päällä pari päivää ja sitten kiikutan sen takaisin. Kyseisen puljun erikoislääkäri kirjoittaa lausunnon kropan kunnosta ja menen kunnalliselle ”kuulemaan tuomion”. En tiedä minkälainen lausuntoapparaatti ko. erikoislääkärillä on ja miten hän tulkitsee mittalaitteen keräämän datan, mutta kaveria tai analyysiä en koskaan nähnyt. Tiedonkulkuun lafkasta toiseen kannatti kuulemma varata pari viikkoa. Pilipalisaatio hoi!
  Olin tähän saakka jonotellut ja odotellut pari kuukautta, joten ei haitannut. Lääkäri kertoi, että jatkotutkimuksiin mennään ja kutsu tulee kotiin. No. Kohta on mennyt tästä viimeisimmästä kontaktista kuukausi ja mitään ei ole kuulunut. Ilmeisesti olemme menossa tämänkaltaista pompottelua ja hidastelua. Yksityinen terveysasema toimii kuin Ikea eli jättää asiakkaalle kaikkein työläimmät työvaiheet eli mittaamisen ja hoidon. Olemmeko kohta samanlaisia kuin Ikean kalusteet?
  En ole erityisen monisairas eikä minulla ole sosiaalisia ongelmia saati päihteiden kanssa haasteita – tavallinen aktiivis-passiivinen kansalainen, joka ei jatkuvasti viitsi soittaa asioidensa perään. Epäilen kuitenkin, että kuvailemani toimintatapa tulee yleistymään (kaikkivaltiaan digitalisaation nimissä) ja asiakkaat / potilaat hoidetaan hi-taas-ti, jos ollenkaan. Jokatapauksessa siirrytään Pohjoismaisesta hyvinvointivaltion mallista kohti Skandinaavista hyvinvointivaltion mallia – Suomihan ei ole osa Skandinavian niemimaata.
  Pelottaa noiden moniongelmaisten puolesta se, miten tulevaisuus tulee menemään. Heillä kun ei tämä Soten kuusiokoloavain pysy kädessä ja itsehoito jää retuperälle.
  Vertailun vuoksi voisin kirjoittaa toisen tapauksen, jossa Ter…alo teki akuutista vaivasta diagnoosin ja kunnallinen hoiti hemmetin tehokkaasti äijän kuntoon, mutta en viitsi koko perjantai-iltaa tässä istua per…lläni, vaan lähden itsehoitamaan itseäni raittiiseen ilmaan.
  Harmittaa vaan, kun toimiva systeemi sössitään huolella.

  • Timo Harju

   Kirjoitit pitkään ja asiaa. Noin neljä miljoonaa sivua tuollaista kokemusta voisi herättää jo niitäkin ns. päättäjiä, joiden oman elämän tasainen rahoitus on Sipilän hallinnon ja politiikan varassa.

 22. HTK

  Juha Sipilä oikeistohallituksen ohjelman sosiaalipoliittisen osion voi tiivistää neljään sanaan:

  ”Köyhät kyykkyyn, kurjat kuriin”.

 23. Isoäiti

  Hallituksen suunnittelemat aktivointitoimet ovat vain työttömyyskorvauksen alennus. Aivan kuten Kiky oli laskennallinen palkanalennus. Näillä toimilla kaunistetaan valtion tasetta, mutta ei ratkota ongelmia. Pelkään pahoin, että niillä aiheutetaan yhteiskuntaan entistä syvempiä ongelmia.

  On turha kuvitella, että Suomeen voisi syntyä halpatyövoima. Sen estää meidän kustannustaso. Työnhakijoiden on hoidettava rahalliset velvoitteensa aivan kuten muidenkin. Toimeentulotukiehdot puolestaan eivät salli muun muassa säästöjä pahan päivän varalle tai omaisuutta. Niinpä moni taatusti muuttuu kekseliääksi, jos uhkana on esimerkiksi oman kodin menetys.

  Ja tästä kekseliäiyydestä on esimerkkejä toisaalta. Kieltolaki synnytti hetkessä pirtutrokarit, elintarvikesäännöstely mustan pörssin. Syntyykö nyt laajat pimeät työmarkkinat? Silloin valtio menettäisi verorahoja, moni yritys kokisi konkurssin harmaan talouden jyrätessä. Työmarkkinoilla toimisi kysynnän ja tarjonnan laki. Nämä tahot, jotka kuvittelevat nyt saavansa halpaa työvoimaa, jäävät nuolemaan näppejään, kun osaajat myyvät osaamisensa eniten tarjoavalle.

  Olisi turha saarnata tilanteen laittomuudesta, haitoista yhteiskunnalle ja menetetyistä ”työsuhde-eduista”, kun yhteiskunta on ajanut kansalaisensa tilanteeseen, jossa ainoa tapa edes tavoitella elintason nousua on pimeä työ. Mitä esimerkiksi nuori ihminen piittaisi eläkkeistä, jos vaihtoehtona on: ”No money, no honey, no fun”.

  Vaan mitä tällaisen skenaarion toteutuminen merkitsisi Suomelle? Kansalaisten jakautumisen viralliseen ja epäviralliseen yhteiskuntaan, joille muodostuisi jo muutamassa vuodessa aivan omat todellisuutensa. Sitä tämä yhteiskunta nykyisellään ei kestäisi.

  • Jarkko

   ”On turha kuvitella, että Suomeen voisi syntyä halpatyövoima. Sen estää meidän kustannustaso. Työnhakijoiden on hoidettava rahalliset velvoitteensa aivan kuten muidenkin. Toimeentulotukiehdot puolestaan eivät salli muun muassa säästöjä pahan päivän varalle tai omaisuutta. Niinpä moni taatusti muuttuu kekseliääksi, jos uhkana on esimerkiksi oman kodin menetys.”

   Se on ihan poliittinen valinta, että halpatyömarkkinat maksatetaan kaikkein köyhimpien pussista ihan hyvin kustannuksia voisi jakaa pakottamalla vuokranantajat vuokraamaan asuntonsa pienemmällä vuokralla jokaiselle joka tekee halpatyötä ja ruokakaupat myymään ruokansa reilulla alennuksella jos ostaja on halpatyöläinen. Jos tälläisen alennuksen on käytävä kaikkein köyhimmille eikö sen pitäisi käydä muillekin?

   Tokihan sitä voi pakolla pienentää milloin kenenkin etuja, mutta eikö välillä voisi hyökätä muidenkin etujen kimppuun kuin kaikkein köyhimmän? Jos taas köyhistä ei ole väliä miksi sitten rikkaistaan?

 24. Olli Väänänen

  Eikö tämä hallitus mene millään nurin! Ennen vanhaan oltais tässä tilanteessa järjestetty yleislakko. Ravisteliskohan se tarpeeksi?

  • JTT

   Mitenkäs me työttömät lakkoillaan? Johan me todistetusti ei mennä töihin vaikka niitä ilmeisesti jonkun nurkan takana olis tarjolla. Noita nurkkia vaan riittää niin pirusti ja aika pimeitä monet tosiaan…

 25. Eino

  Sakun mainisemat soteuudistus ja aktivointimallit ovat konsteja, joilla maamme muutetaan hyvinvointiyhteiskunnasta niinsanotuksi kilpailuyhteiskunnaksi. Mm Yhdysvallat on varsin puhdasverinen kilpailuyhteiskunta, ja suunnilleen kaikki tiedämme, missä jamassa ja miten tehotonta sekä kallista siellä esimerkiksi kansalaisten terveydenhuolto on. Kokoomuksen yhdysvaltalainen veljespuolue on republikaanit, ja esim kokoomuksen kansanedustajat vierailevat silloin tällöin paikan päällä republikaanien tilaisuuksissa. Muistaakseni joku aika sitten heitä osallistui republikaanien järjestämään yhteiskunta-aiheiseen seminaariin. Trumpin hallitus päätti sattumoisin taannoin jättimäisimmistä veronalennuksista sitten Reaganin kauden. Niiden on arvioitu hyödyttävän eniten – yllätys yllätys – kaikkein rikkaimpia.
  Saattaa olla, että meikäläisen, joka pitää pohjoismaista hyvinvointimallia maailman parhaimpana, näkökulmasta istuvan hallituksen ”uudistukset ” ovat UPP:n sanoin isoja munauksia, joiden aiheuttamia lommoja ei enää ikinä pystytä entiselleen paikkaamaan.
  Edesmenneen stand-up mestarin George Carlinin laukomat totuudet kotimaansa poliittisesta jamasta pätevät edelleen, ja lienevätkö jo todellisuutta täälläkin?

 26. Esa J.

  Yhdysvaltain puolueet? Minä luulin: demokraatit = oikeisto ja republikaanit = äärioikeisto?

  Korjatkaa, mikäli olen väärässä…

 27. Timo Harju

  Nämä erilaiset maailmat ja elämän todellisuudet ovat kyllä jo muodostuneet suomalaisilla sellaisiksi, että uusi talvisota jäisi tekemättä.

 28. AMK

  Ihan tosis näkkileipä meni väärään kurkkuun…ei muuten ollut voita”Pääministeri Juha Sipilä julkisti 14. joulukuuta Brysselissä Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) ensimmäisen saajan. Palkinto myönnetään Saksan liittokansleri Angela Merkelille tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta maailmanlaajuisesta toiminnastaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana.” sipillähän ei ole meriittiä muuhun kuin työttömien hyväksiläyttöön,ulkomaiset palkkatta töissä mutta hänen mielestään se sopii suomalaisille kunhan hän on sopinut kuka niistä orjista hyötyy.Ehkä jopa hyvävelijärjestelmä tai jopa oma napakin.Onhanhan hän bisnesmies???

 29. R.A.

  Vai myöntää se työministeri ihan suoraan, että ”tämä lakiesitys on huono ja johtaa syyttömien rankaisemiseen. Mutta me säädetään tämä laki kuitenkin, koska me halutaan kokeilla millainen katastrofi seuraa, kun täysin syyttömiksi tiedettyjä ihmisiä aletaan rankaisemaan. Sitä paitsi, on täysin ok käyttää ihmisiä koe-eläiminä, kunhan valitsee uhreiksi köyhiä.” Siinä se on ministeri, ”rehellinen ja taitavaksi tunnettu” mies…

  Mitä tuohon sote-uudistukseen tulee, niin mitenkä paljon hallitus saa yhteiskuntaa täysin tahallaan vahingoittaa ennen kuin siitä seuraa syyte maanpetturuudesta?

 30. AMK

  Kateellisuutta-sitä löytyy keskustan puolesta-kateellisuus kohdistuu työttömiin,heillä on biologisesti omia lapsia,ja koska media ei kirjoittele kuolleista työttömien lapsista-viha kohdistuu työttömiin-jonnekkihan se viha paha olo pitää kohdistua ja se ilmiselvästi on kohde ”mitään mahdollisuutta puolustautua” työttömät ovat kaikkeen syypåitä.Kansanedustajat-päällikönne ajavat vain ja ainoastaan omaa etuaan?Psykologi joka tohtisi sanoa tämän suoraan-niitä vain ei ole pelkäävät oman palkkatyömenettämisen pelossa.Koska palkatonta työtä on tarjolla hyry mycce…onhan taas ihmisiä työllistetty.

  • AMK

   Kateelisuutta löytyy kyllä Arkadianmäellä tasapuollisesti-miksi se kohdistuu vähävaraisiin,miksi hyvinvoivat aina kaikki hienot jutut saavat??Esim.sähköauto,veronkierto,heiltä ei viedä sosiaalietuuksia,autovero (koska on varaa uusi auto ostaa)motto nähtävästi on kustannetaan ne vähävaraisilta.Nyky hallitus ,no turhaan sitä toistan hehän ajavat vain omaa etuaan ja köyhät kyykkyyn.Jos huulilla oli leipä kiskaistaan sekin pois ja äkkiä ettei hajuakaan jäisi,kuola valuisi ja töitä löytyisi kuin ihmeenkaupalla,töitä mikä ei sitä leipää suuhun asti toisi.

 31. Jukka

  Oot kyllä käsittämättömän hyvä tyyppi, Saku! Luen kaikki sinun juttusi. Kiitos!

Kommentoi »

Comments are closed