Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tärkeintä on nelosolut

Eduskunta on tuhertanut oluen kanssa vuosikausia, ja nyt viimeinkin se nelosolut saatiin ruokakauppoihin. Tämä oli koko eilisen päivän tärkein uutinen, ja asiaa jauhettiin ja jauhetaan loputtomasti. Jotkut kiittävät, jotkut ovat pettyneitä.

Onnistuneesti tämän mahdottoman tärkeän asian alle on jäänyt kaksi sellaista asiaa, joilla on merkitystä kauan ja lukemattoman moniin ihmisiin. Ensimmäinen on työttömyysturvan aktiivimalli, joka lyhyesti sanoen on kautta aikojen ensimmäinen laki, jossa uhria rangaistaan tuntuvasti. Jos työtön ei saa työtä tai mahdu työvoimapoliittiseen koulutukseen, niin hänen tukeaan leikataan rajusti. Puhutaan kauniisti aktivoinnista ja kannustamisesta, mutta se on pötypuhetta. Tarkoitus on vain rangaista ja samalla säästää työttömyystukeen käytettävää rahaa. Siinä sivussa humpuukikoulutusta työttömille järjestävät konsulttifirmat lyövät rahoiksi, sillä Te-toimistot ostavat entistä enemmän kursseja, joille työttömät pakotetaan opettelemaan käsipäivän sanomista.

Mutta vähät siitä, sillä viimeinkin on sääntelyä vapautettu tässä elintärkeässä nelosoluen saamisessa.

Sote aiotaan runnoa läpi väkisin, ja niin tulee myös tapahtumaan. Niin tapahtuu siitä huolimatta, että asiantutijoiden arvion mukaan se ei lisää palvelujen saatavuutta ainakaan syrjäseuduilla eikä tuota säästöjä. Se tulee käsittämättömän kalliiksi, sillä terveysalan suuryritykset hoitavat tehokkaasti terveet ja sysäävät kallista hoitoa tarvitsevat sairaat julkiselle sektorille, joka kutistuu entisestään resurssien puutteeseen. Kaiken maksavat veronmaksajat, ja raha tulee valumaan suuryrityksiin.

Mutta viis siitä, sillä nyt kansa kuolee alkoholismiin ja pienten paikkakuntien Alkot lakkautetaan asiakkaiden loppumisen takia.

Politiikassa ajoitus on tärkeää. Tapana on tehdä tärkeimmät päätökset juuri ennen eduskunnan lähtöä lomalle. Oikeasti tärkeiden asioiden joukkoon ujutetaan asia, josta saadaan paljon puhetta ja josta jokaisella on mielipide. Kun työttömien ns. ikuinen karenssi purettiin vuonna 2012, niin se tehtiin viimeisenä asiana ennen eduskunnan kesälomaa. Lain siirtymäsäännöksiin ujutettiin ikuisen karenssin jatkuminen sen jo saaneille vuoden 2017 alkuun. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Nyt päätetään työttömyysturvan aktiivimallista ja sote-lainsäädännöstä sopivasti joulun alla ja olutpäätöksen aiheuttaman metelin suojassa. Kyseessä on niin isot asiat, että ei luotettu pelkkään pikkujoulukauden mediahiljaisuuteen, vaan kiinnitetään kansan huomio toisaalle.

Mitäkö mieltä minä sitten olen nelosoluen tulosta kauppoihin? En sitten yhtään mitään mieltä. Ihan samantekevää. Jos tarkemmin ajattelette, niin samantekevää se luultavasti on teillekin. Itse en tarvitse nelosta enempää kuin kolmostakaan, mutta en ole ottamassa keneltäkään kumpaakaan pois. Haluavat ovat aina saaneet molempia.

Kommentit (45)

 1. Kaarin

  Samaa mieltä olen; ei voisi vähempää kiinnostaa nelosoluen kaupasta ostaminen. Mutta työttömien aktivointi eli pakottaminen kiinnostaa, koska tiedän että yli kuusikymppisenä on mahdotonta saada palkallisia töitä edes kolmeksi päiväksi ja hyväntekeväisyystyötä jota teen ei oteta huomioon eli talous tiukkenee. Sotea en edes seuraa enää, sen verran siitä tiedän, että veronmaksajan rahaa tulee palamaan. Suomella ei koskaan ole ollut näin huonoa ja piittaamatonta hallitusta!

  • Markku Isometsä

   Saksan tie on meidänkin tiemme eli Hartz-reformia pukkaa.

   Työttömille keppiä
   ”Saksassa 2003-2005 toteutettujen uudistusten (ns. Hartz-reformit) johtotähtenä oli ajatus, että jokaisen on mentävä töihin eikä työstä kieltäytyvällä voi olla oikeutta työttömyyskorvauksiin. Ajatus on lähtökohtaisesti hyväksyttävä, mutta ajatuksen toteutus jakaa vahvasti mielipiteet. Käytännössä pitää esittää kysymys: pitääkö työttömän ottaa vastaan mitä työtä tahansa mihin hintaan tahansa vai tuleeko jokaisella olla oikeus työhön, josta saadulla palkalla elää. Saksassa työllä ei tarvitse elää.

   Saksan uudistusten yhteydessä määrättiin mm., että työttömän on korvausten menettämisen uhalla otettava vastaan veroista ja sosiaaliturvamaksuista vapautettua ns. minityötä. Minityö tarkoittaa kokoaikaista työtä 450 euron kuukausipalkalla. Tällä uudistuksella luotiin Saksaan kymmenessä vuodessa länsimaiden toiseksi suurin työssä käyvä köyhälistö. Minitöiden lisäksi Saksassa helpotettiin epätyypillisten työsuhteiden käyttöä. Määräaikaista työtä ja vuokratyöntekijöitä saa nyt käyttää entistä useammin.

   Minityöt ja muut epätyypilliset työsuhteet eivät ole toimineet toivotusti ”siltana” kohti ns. hyvää työtä, vaan ihmiset ovat jääneet epätyypillisyyden vangeiksi. Ongelmien rinnalla on fakta, että työttömyys on laskenut vuoden 2005 huipusta (11,7 %) tämänhetkiseen noin 5 %:in. Kumpi on parempi: miljoona työtöntä vai miljoona työssä käyvää köyhää?

   Tiivistetysti voi sanoa, että Saksan uudistukset loivat vahvasti kahtiajakautuneet työmarkkinat: epätyypilliset työsuhteet ja perinteiset kokoaikaiset suojatut työsuhteet. Työntekijöiden siirtyminen näiden kahden työmarkkinaryhmän välillä on pientä. Epätyypillisistä työsuhteista on tullut monelle pysyvä tila”

   • Pekka Nieminen

    Noo jos katsoo Saksan taloudellista menestymistä ja vaikkapa Saksan vaihtotaseen ylijäämää niin sanoisin, jotta homma on mennyt lähes täydellisesti.
    Saksan vaihtotaseen ylijäämä kun huitelee jossakin 270 000 000 000 euron huitteilla. Tuosta rahasta päätynee varsin merkittävä osa koulutukseen sekä sosiaali- ja terveysmenoihin.

    Jotakin kertoo sekin, että Saksan vaalit ovat kuolettavan tylsiä. Edes oppositio ei juuri mutise talouden pidosta ja kansa äänestää Merkkelin jatkoon….

    • Toni Neffling

     Tuolla ajattelulla esim. plantaaseilla työskentelevät orjat ovat hyvä vaihtoehto – nekään eivät juuri valittaneet ja harva valittaa jos siitä lähtee henki (tai tuet koska nyt ollaan sivistyneitä).

     Sama toki pätee Suomeenkin – n. 500 000 ihmistä uhraa itsensä, jotta lopuilla menee hivenen paremmin. Vielä paremmin menis jos eläkeläiset ja vammaiset ymmärtäs ampua itsensä.

     Mediaani, summa tai keski-arvo ovat käteviä mittareita, mutta niillä on heikkoutensa – niissä kun ei ole mukana esim. hajontaa.

    • Euro

     Oliskohan systeemillä Eu tekemistä Saksan taloustilanteen kanssa…muut maat maksaa. Kailajärvi oli pikkutekijä pyramidihuijauksessaan. Englannissa asia on ymmärretty ja siksi se haluaa erota Unionista.

  • J-P

   > ja hyväntekeväisyystyötä jota teen ei oteta huomioon

   Kyllä työkkäri voi sen huomioida (eli evätä tuet kokonaan, ”koska työllistyt”)

 2. Ruba

  Muuten samaa mieltä, mutta Sote tulee tuskin maaliinsa. Ei tällä hallituksella.

 3. Virva Itäranta

  En voi ymmärtää, miten kukaan ei edelleenkään huomaa tätä sumusta, vaikka se naamaan hierottaisiin.

  • Yrjö perkko

   Monet eivät halua huomata olevansa niin helposti vetettäviä. Lisäksi suomalaiset ovat hyväuskoista kansaa, joka ei turhasta hätkähdä, eivätkä suomalaiset halua uskoa että poliitikot noinvain haluaisivat sumuttaa heitä

  • Jyrki

   No moni vielä palkkatyössä oleva on vain tyytyväinen, että viimeinkin sitä tiukempaa kaljaa saa ruokakaupasta samalla, kun hakee viikonlopun saunamakkarat.

   Ja jos joku hieroo naamaan työttömyysturvan heikennystä samaan aikaan, vaikka se ei itseä koske kun on palkkatyössä toistaiseksi. Niin se vain työnnetään pois edestä ja jatketaan määrätietoisesti sinne kaljaosastolle. Ja ollaan tyytyväisiä elämäänsä. Noin niinku kärjistetysti sanottuna.

   Ja täytyy sanoa rehellisyyden nimissä, että ”varmassa” palkkatyössä ollessa itsekin noin varmaan toimisin. Työttömänä nyt vaan tosin näkee sumussakin asiat eri tavalla. Sumussa kun voi työttömän törmätä nyrkkiin nimeltä karenssi jne. Ja vielä ilman omaa syytä ensi vuoden alusta.

 4. Siru Pola

  Ihanaa. Suomesta tuli yhdellä äänestyksellä melkein eurooppalainen sivistysvaltio.

  Eli siis enää ei tarvita kuin yksi äänestys, jolla viinit ja väkevät saadaan kioskeihin ja kauppoihin ja myynti ja saatavuus täysin vapaaksi. Sitten olemme vihdoinkin eurooppalainen sivistysvaltio ja samassa rivissä maailmallakin monen ihanan vapaan sivistysvaltion kanssa.

  Ihanaa Leijonaviinat ihanaa!!

 5. jarmo kulmala

  Kirjoitin iltasanomiin,että meillä on kauttaaikojen huonoin hallitus ja tyhmimmät kansanedustajat.Ei mennyt läpi.Pienet sille!

 6. Mauri Pulkkinen

  Aktivointia on suunnattu joihinkin kansanedustajiin, joiden missiona on ainoastaan ollut viinan mahdollisimman laaja ”vapauttaminen”. Muut asia ovat sen rinnalla turhuuksien turhuutta.

  Passivointia taas on esiintynyt työttömyysturvan (turvattomuuden) ”aktiivimallien” tosiasiallisen sisällön hämärtämisessä.

  Lainsäätäjät ovat tuloksellisia, vaikka ajatus kulkee nurinkurin, keillä ajatus ylipäätään kulkee ja muut elävät omissa maailmoissaan harjoitellen seniorkodin yhteistiloihin sopivaa tyhjää katsetta.

  Hyvin menee, herrat nauraa -tavattiin sanoa. Vesinaurun eli itkun puolelle menee tavallisella kansalaisella

 7. Hannu Ala-Olla

  Onhan tämä kuvion nyt ilmiselvä. Enemmistö äänestejistä juo alkoholia, mutta enemmistö äänestäjistä ei ole työttömiä. Tottakai alkoholiasia on äänestäjien ääniä janoavalle poliitikolle tärkeämpi asia.

 8. Rosa Warski

  Tuon oluen osalta käynee mielestäni kuten kaikessa yksityistämisessä:

  1) Ruokaketjumafia S- ja K-ryhmä nostaa oluen hintoja, koska yrityksen tarkoitus on tehdä voittoa. Hintojen korotus on mahdollista, koska tiedetään että olutta ostetaan jokatapauksessa. Se myös tapahtuu, aivan kuten on tapahtunut jatkuvasti ruoankin osalta.

  2) Voitot turvatakseen ruokaketjumafia alkaa lobbaamaan. Lobbauksen kohteena on alkoholin tulliverojen korotus sekä oluiden poisto Alkosta kokonaan.

  Silti ihmiset juhlivat tätä ikäänkuin vapautena ja järjen voittona, kuin ruokaketjumafia olisi tekemässä palvelusta kaikille eikä tavoitteena olisi rahavirtojen maksimointi lainkaan. Oluen yksityistäminen on populistinen teko. Räsänen valitti päätöksestä katkerasti, mutta tuli miettineeksi uhkia, ei mahdollisuuksia.

 9. Tarja Karjalainen

  Nelos eikä muukaan olut kiinnosta mutta ikävää jos tämän takia kesämökkipaikkakunnalta poistuu Alko niin ei voi ostaa viiniä.

 10. jarmo kulmala

  Kansanedustajien taso on nyt nähty.Työttömien aktiivikyykytysmallin lisäksi ulosottovelallisten suojaosuuteen ei tule ensivuodelle edes indeksikorotusta syystä että se passivoi ihmisiä ja aiheuttaa kannustinloukkuja.Huutonaurua!

  • Jarkko

   Menee Jarmo samaan kastiin sen kanssa kun 2017 alussa kaikkia pienimpiä sosiaalietuuksia pienennettiin sillä perusteellä, että yleinenkustannusindeksi aleni hieman, koska korot alenivat ja polttoaineenhinta ja matkustamisen hinta aleni.

   Asumisen ja ruuan hinta vain nousi johon köyhillä menee suurin osa rahoista. Lainaahan köyhät eivät saa eivätkä juuri pysty käyttämään niitä halventuneita etelänlomiakaan.

   Ironista on se, että Suomessa kaikkein köyhimpien etuuksia pienennetään sillä perusteella, että keskiluokka ja rikkaat pääsevät halvemmalla etelänlomalle ja maksavat asuntolainastaan pienempää korkoa. Samaan aikaan kaikkia niitä maksuja mitä köyhät maksavat Ruoka, asuminen korotetaan kokoajan.

   • AMK

    Sehän on sipilän politiikka,hänhän katsoo exellin käyriään ja omaa lompakkoaan hyvin menee pilvilinnoissa,ei viitsi jalkautua taviksien maan tasalle koska utopiassa ja itselleen mahtavassa hienosto elämässä elää.Kansa ei merkitse mitään niinkuin ei arkadianmäkiselle kenellekkään.Ei muten tullut kutsua itsepäisyyspäiville.Ja nelosolut en ymmärrä miksi siitä ”tapeltiin” vuosikausia (työttömien vuosi voi olla jopa 3 kuukautta)mutta työttömien kyykyttäminen hoituu parissa päivässä??

 11. Timo Harju

  Suomi on kyllä demokratian irvikuva. Sipilän porukalla ei ole minkäänlaista oikeaa mandaattia mihinkään ja se survoo väkisin ja epätoivon ajamalla kiireellä läpi koko yhteiskuntaa rajusti mullistavia lakeja. Tätä Sipilän Meidän jengiä pitää pystyssä se sama perustuslaki, jonka tämä tuhopulju on moneen kertaan valittanut olevan täysimittaisen toimintansa esteenä.

  Mitä on sanottava tällaisesta demokratiasta? Oikeuskansleri Jonkka huomautteli aikansa ja jäi selvästi halulla eläkkeelle. Meillä ei ole edes vakituista oikeuskansleria, joka edes teoriassa valvoisi Meidän Jengin toimia. Perustuslakivaliokunta on ollut viimeinen toppari kaikista suurimmille järjettömyyksille ja Meidän Jengin vallantäyteydelle, mutta se onkin joutunut jatkuvan röykytyksen kohteeksi. Tässä on erikoisesti kunnostautunut valiokunnan lahkeessa roikkunut perustuslakia jatkuvasti haukkunut kokoomuksen Zyskowicz.

  Pankaa nyt nämä kolme rinnakkain: Sipilä, Zyskowicz ja perustuslakimme ytimen kirjoittanut Ståhlberg. Keneltä ostaisitte käytetyn auton? Jos yli puoli vuosisataa haudassa maannut Kaarlo Juho olisi sellaista myymässä.

  Ja kaikeksi lopuksi: Sipilän pulju pysyy pystyssä aivan täysin sinisten varassa. Mitä miettivät ne Soinia valtaan äänestäneet huijatut, joiden äänillä 1 % täipuolue pitää pystyssä heidän oikeuksiaan koko ajan siivilöivää ja näköjään vielä terveydenkin päälle käyvää Sipilän hallitushökötystä?

  • töytön

   Zyskowicz on ollut aivan hurmoksellisessa tilassa jo pidemmän aikaa. Mielipuuhaansa näkyy erityisesti olevan työttömien kepitys, perustuslain moukarointi ja myyttien murtaminen. Niin herkistävän hieno juttu Benin mukaan tämä sotekin tulee köyhille olemaan, voe ettäh..

   • Toni Neffling

    Ben on teflonia. Välillä kansa kyllästyy kokoomusedustajan hammasrivistöön ja edustaja siirretään vilttikerhoon, mut Ben on ja pysyy. Toki asiaan auttaa Benin talli, josta esikuvaansa seuraamaan nousee uusia tuoreita peliohjelmien juontajia yms. mielellään kohtuu kivan ulkomuodon omaavia henkilöitä, jotka viihtyvät Helsingin ravintoloiden VIP-aitauksissa, eivätkä liikoja ajattele – tai siis ajattelevat omasta mielestään, mutta niin moni aivopesty väittää.

    Täytyy nostaa miehelle hattua saavutuksesta – vois melkein sanoa, että täydellinen rikos.

 12. matti luomansuu

  Sen verran mitä olen maailmaa kiertänyt siellä sun täällä, paikallisissa esim 7 leven kioskikaupoiss ym on hyllyittäin vahvoista miedoimpiin alkoholivalikoimia. Täällä suomessa pohditaan, veivataan ja vaivataan poliittista pullataikinaa. On sotea, sukupuolineutraalia avioliittolakia jne nyt nelosolut diipadaapaa. Ja tämä ilmaisia ämpäreitä jonottava kansa menee taas samaan vanhaan halpaan. Viimeksi kun runnottiin poliisin pakkokeinolaki asia läpi, niin kas kummaa kun samaan aikaan oli mahdoton rummutus sukupuolineutraali lain aikaan saamiseksi. Minä nautin päivä päivältä enemmän seuratessani tätä kaaosta ja pahoillani siitä kun kaikki uppoaa kansan tajuntaan ilman sen suurempia jupinoita. Suomi on henkisen kyykyttämisen, kiusaamisen ja tasapäistämisen kyttäys holhousvaltio, sekä politiikaltaan / politiikoiltaan verrattavissa yhteiskunnan kehittämään versioon tietokoneviruksesta. Ei se mittään, satteinen joulu tulloo ja lopputalavi viälä piälle päätteeksi ja tietennii kylymä satteinen kesä, röh röh.

 13. Jaakko Lautaoja

  Jostain syystä tuo olut oli vasemmistolle niin arka asia, että sitä piti vatvoa puolitoista vuotta ja kaikki olivat paikalla äänestämässä. Heidän takiaan työttömyysturvan leikkaus sai paljon vähemmän huomiota. Eivät edes viitsineet äänestää kaikki. Nyt sitten itse ihmettelevät, että niin oli. Peiliin voisivat vilkaista.

 14. pentti sorsa

  Pienten paikkakuntien Alkojen loppuminen tarkoittaa että kaljaa vahvemmat virvokkeet poistuvat myös sieltä. Tämä luo uutta yritystoimintaa kun lestinheittäjät ja pontikkakokit palaavat markkinoille.

 15. Tarja Elonen

  Sirkushuveja kansalle.
  Näin meitä viedään, eikä edes vikistä.

 16. kari vanninen

  Ikävä kyllä tämä hallitus ei ymmärrä sit että olemme liian pieni kansakunta että olisi vara pitää kurjalistoa ,jos otetaan 5% työttömyyskorvausessta pois niin saman verran häviää kulutuksessta ja työttömyys lisääntyy. Pitäisi herrojenkin ahneudessaan ymmärtää että tavan kansa tätä maata pyörittää ostoksillaan , jos ei ole rahaa ei ole ostoksiakaa ja jos esimerkiksi minä menisin kolmeksi päiväksi töihin silloin korvaus menisi sovitteluun ja todennäköisesti se 5% menisi kuitenkin , mutta sehän tässä kauheinta on että itse olemme mieleisen hallituksen valinneet ja nyt porvari presidentti ehdokas on kallup kuninkaana ja luvut ovat diktatuurimaiden lukuja olemmeko tyhmiä, vai haluammeko menon jatkuvan entisellään

 17. AMK

  Miksi ministerit kansanedustajat eivät menetä palkkioitaan kun eivät ole kansan ”etujja” ajamassa työtön sitä vastoin menettää korvauksensa jos itselleen tarpeelliseksi katsottua asiaa tekisi.Kohta tulee varmaankin laki työtön ei saa omaa pihaansa haravoida,pitää ottaa aktivointi-järjestelmässä olevan tekemään sen ja itse menee vaikka naapurin pihaa haravoimaan.Sitten valehdellaan EU:n määräyksiä!

 18. AMK

  Usko toivo rakkaus-mennyttä ja siitä kiitos sipinhallitukselle ja edellisille ja sitä edellisille.Jos työttömät ovat rikollisia,mitä ovat he jotka työttömiä tekee??Mitä ovat immeiset jotka työttömiä hyväkseen käyttää??Jokainen omantuntonsa mukaan miettii tätä.Huomautuksena että nyky hallituksella ei ole omaatuntoa tuskin oli edelliselläkään ja sitä edellisellä,jatkumo jatkuu työttömät ovat rikollisia ja heitä pitää rangaista,jännä juttu politiikassa on se että työttömiä pitää olla ,työkkärin immeinen sanoi jos työttömiä ei olisi ei minulla olisi töitä,työttömillä kun monet saavat elantonsa (käsipäivää,nallenhalitus kurssit)Mutta kun joku on lukenut jostain …tämä menee täydestä,eivät uskalla kuunnella ihmistä kuka sen työttömyyden kokee.Työministeri ei ole se,hänhän myönsi että sai ansiosidonnaista enempi kuin siivooja saa palkkaa.Repikää siitä.Vihastuttaa vi.u.taa nykyinen meininki.Onko tunnelin päässä valoa,vaiko musta aukko???

  • töytön

   Lindström saa palkkiona jonku kovapalkkaisen puuhastelupaikan eläkkeelle asti Sipilältä ja kamuilta hyvästä työstä saavutuksena. Jatkoon ei ole mitää jakoa kansanäänestyksellä. Kuristipaha työttömiä sentäs.

   • töytön

    Korruptiota ei Suomessa ole.

    • Raija

     Taitaapi paremminkin olla vallitseva tila siellä missä kansaa koskevat päätökset tehdään, rehellisyys ja oikeudenmukaisuus taitaa olla ihan hukassa.

 19. Markus Liimatainen

  Alkoholilain muutoksesta kannattaa olla kyllä kiinnostunut, koska se on oikeasti haitallinen muutos. Jopa hallitus itse myöntää sen. Ihan hallituksen esityksessä lukee ihan suoraan, kuinka paljon muutoksella tiedetään olevan moninaisia haittavaikutuksia. Ja niitä vaikutuksia on siellä paljon.

  Vaikka itselle olisi yhdentekevää myydäänkö kaupassa nelosolutta vai ei, niin kannattaisi kyllä olla kiinnostunut siitä, kuinka hallitus ajaa läpi lain, jonka haitallisuutta kansalle se ei edes yritä mitenkään peitellä. Päinvastoin ihan suoraan sanotaan, että alkoholin valmistajien ja kaupan taloudellinen etu on tärkeämpi. Tällainen toimintatapa ei todellakaan ole mikään mitätön juttu.

  • AMK

   Hei hei nyt kun nelonen saatiin kauppoihin veronkorotuksia tulee,ihme ja kumma melkein kaikki sipinlampaat äänestivät ,veronkorotuksien puolesta se prosenttimäärä ei ollut pååasia vaan veronkorotukset,nyt ei ole enää työttömillä varaa lipittää kaljaa kotisohvalla jos sitä sohvaa edes on?Tehdään teatteria ja seuraavaksi iltapäivälehdet kirjoittavat:oli raskas syksy nyt on paikallaan palkallinen loma (mitä ei ole kiky sopimuksen mukaan pienennetty) tarpeeseen tulee kyllä nämä kiristykset ovat voimavarat vieneet,nyt ajattelu taukoa meille keväällä on uudet tuulet,mehän ei omista eduistamme luovuta…mehän sen päätämme.

  • Timo Harju

   Se tapahtui vastoin alkoholihaittojen parhaiden asiantuntijoiden neuvoja. Seuraukset
   nähdään tulevaisuudessa: alkoholisairauksia, juoppoutta, mielenterveysongelmia ja lasten hätää. Sipilän ei tarvitse tätä rimpsua edes kaivertaa talteen postillan kanteen. Se kyllä tulee vastaan ensin tilastoissa ja sitten lehtien palstoilla. Jokainen ajatteleva ihminen kyllä tajuaa miksi, ja kenen hyväksi tämä laki tehtiin ja ajoitettiin vielä sumuverhoksi todellisten pimeyden töiden eteen..

   Itse en sylje lasiin, ja niinpä sanonkin, että tällä ei ole yhtään mitään tekemistä minkäänlaisen ”vapauden” kanssa. Sen sijaan se kyllä kertoo osansa siitä vastuuttomuudesta, jolla maata ”johdetaan”.

   Lopuksi lainaan koulutusleikkauksista järkyttyneen professori Kari Uusikylän julkista kirjettä Sipilälle viime maaliskuulta:

   ”Usko ilman rakkauden tekoja on pelkkää sanahelinää. Ja millä se tie helvettiin olikaan kivetty? Turhalla höpinällä, lupausten lätinällä ja ylimielisellä röyhkeydellä.”

 20. HTK

  Koplattu sote- ja maakuntauudistuspäätös on Suomen itsenäisyysajan suurin hallintouudistus, mutta samalla historian suurin poliittinen huijaus, jolla yksityistetään julkiset ja demokraattisesti tuotetut palvelut sekä niiden tuotantolaitokset (terveyskeskukset, sairaalat jne.).

  Salakokoomuslaisen Sipilän hallitus runnoo väkisin eduskunnassa haluamansa sote-päätöksen läpi ostamiltaan sinipersujen äänin. Siinä kärsijöinä ovat erityisesti syrjäseuduilla asuvat kepun ja persujen äänestäjät, mutta ainoita todellisia voittajia ovat kokoomusta rahoittavat isot sote-alan yhtöiden omistajat.

  Koko ”Sininen Tulevaisuus”-puolue on pelkästään tilapäinen huijausoperaatio eli väliaikaisratkaisu poliittisen ”uskottavuuden” teeskentelemiseksi. Sitä tarvitaan vain kepu-kokoomuksen tahdon läpivientiin jäljellä olevana eduskuntakautena.

  Seuraavissa eduskuntavaaleissa Siniset asettuu yhteisiin vaaliliittoihin kepun ja kokoomuksen. Niiden vaaliliittojen ainoa tehtävä on turvata kepun ja kokoomuksen kansanedustajanpaikkoja. Vaaliliittojenkaan avulla ”siniset” saa enintään 1-3 kansanedustapaikkaa.

  Vaalien jälkeen Siniset tulevat liittymään puolueena Suomen Keskustaan, kuten Liberaalinen Kansanpuolue liittyi vuonna 1982 kepun jäsenjärjestöksi. Kepulla on siihen jo valmis iskulause: ”On kotiinpaluun aika”. Kepuun loikkaavat siniset puoluejohto toivottaa tervetulleiksi. Sinisten nykyiset ministerit tullaan jo ennen eduskuntavaaleja palkitsemaan hyvillä viroilla uskollisuudesta oikeistolaiselle politiikalle.

 21. Yrjö Ikäheimo

  Demokratiaa.enemmistö päättää.

 22. AMK

  Ikuisuuskarenssi niimpä niin sain sen vuonna 2008 ja 2009 joittekin tietojen mukaan se ei ole mahdollista,ei kahta karenssia päälleikkäin,teinhän valituksen mutta kumileimasimella päättivät rangaistus on kohdillaa,nykyään jos työttömistä puhutaan mikään laki ei edes perustuslaki ,ihmisoikeuslaki ei turvaa työttömien oikeuksia.kysyn vain miksei?Rikollinen..mutta miksi rikollisilla on huomattavasti pienemmät rangaistukset…työttömiltä viedään leipä suusta mutta suurrikolliseille sitä ahdetaan suuhun pakolla-vankilassa saa leipää ….ja jos hyväveli järjestelmään kuuluu pizzaa.Hyvät on oltavat ,ei työttömille pizzaa tule,vaan kyykytystä kyykkyjen perään.Jossakin luki sivusilmällä näin (harittaa silmät) kyykytys on nykyään IN.Mistähän oli kyse..hallitus sen on jo aikoja sitten ottaneet käytäntöön.Muistuikin mieleen että kyykytys oli laihdutuskeino,työttömiä laihdutetaan että olisi kevyempi hautaan saattaa…kenelle???

 23. Toni Tuomanen

  Julkinen keskustelu jostakin asiasta, esim. alkoholista, ei pitäisi johtaa siihen ettei mitään muita asioida huomioida ollenkaan. Toivon ettei kansa niin yksinkertaista ole, että pystyy ajattelamaan vain yhtä asiaa kerrallaan.
  Alkoholipolitiikka liittyy kyllä pienituloisten asemaan, siinä kuin työttömiin kohdistuvat toimenpiteetkin. Alkoholihaitat koskevat Suomessa erityisesti pienituloisia ja heidän perheitään, ja jos alkoholinkulutus yhteiskunnassa lisääntyy, myös haitat kasvavat vääjäämättä.

  Monikin ihminen kuulutta näinä päivinä, ettei hänelle ole merkitystä saako kaupasta nelosta tai kolmosta. Samalla tavoin joku voisi kuuluttaa, ettei häntä hetkauta mitä työttömille tehdään, kun itsellä on duunia yllin kyllin.

  • Raija

   ne oluet ei hetkata kun en niitä käytä kunhan ei ne juoksukaljat juokse päin minua, kerran menasin jalkoihin jäädä. mitä työttömiin tulee se hetkauttaa vaikka olen itse eläkeläinen, on lapsia ja lapsenlapsia joilla sitä työ elämää on vielä paljon edessä eikä heille sen enempää kuin kenellekkään muulle sitä työttömyyttä toivoisi mutta jos sellaista sattuisi täytyisi heillä olla oikeat oikeudet ja työttömyystuet.

 24. Tuomas Rämö

  Päätös koski muitakin juomia kuin nelosolut (harmi, ettei myös viinejä ja viskejä). Päätös helpottaa elämää ja lisää vapautta. Ravintola-ala kiittää byrokratian vähentämisestä ja ikärajoitusten pudottamiset ovat hyvä asia nuorten työllisyyden kannalta. Eduskunnan päätös oli hyvä, vaikka tehtävää vielä onkin.

  Yllätti tosin Vas. ja Sdp:n paljastuminen yhtä konservatiivisiksi kuin Rkp. Onko huoli työttömistä aito, jos ei olla luomassa lisää työpaikkoja? Vaikea uskoa.

  Hallituksen taannoinen päätös työttömien suhteen oli kelvoton, mutta ei se tarkoita, etteikö tämä päätös ollut hyvä tai linkitetty tarkoituksella siihen. Tämä ei edes olisi mennyt läpi ilman opposition useita perussuomalaisia ja vihreitä.

 25. on thin ice

  Vapaa-aikansa pienemmässä tai isommassa pöhnässä viihteellä pyörivä tavis on vallalle pienempi ongelma kuin aktiivisesti vallankäyttöä seuraava ja sen ongelmiin puuttuva ja mahdollisesti ikävästi huomautteleva kansalainen.

 26. Leo Lastulevy

  Vuosi on vaihtumassa.

  Kun ylevero tuli aikoinaan, erottiin kirkosta ”samaa laitosta molemmat” -periaatteella.

  Säästökohteita työttömille voisi olla kirkollisvero, vaikkakin pieni ja periaatteellinen. Eipä kirkko ole ottanut vahvasti kantaa työttömyyteen tai se ollut pelkkää pihinää tuhannesta kirkon halpatyöpaikasta. Onko ne työpaikat jo muuten täytetty?

  Kuulin ystävältäni tapauksesta, jossa karenssi mätkähti hän sukulaiselleen kun ei viihtynyt kirkon vapaaehtoisessa pakkotyössä. Vähemmästäkin on erottu. Kirkkoon kuulumatonta ei liene vielä pakkotyöllistetty kirkkoon?

  Kirkon arvojohtajuus voisi näkyä riskinottona, jossa jätetään linnajuhlat väliin ja käydään sillä kertaa turhia selittelemättä vain hurstinjuhlissa, vaikkakin edes joku pikkupiispa vaivautuisi. Näyttäisi edes siltä että yritetään. Nyt ollaan vain hyvää pataa yhteiskunnan kerman kanssa.

  Periaatteellista on myös vaihtaa asiakassuhteet pois nallenpankista, myös niiden joilla töitä vielä on, kuten veronkiertoterveysyrityksistäkin. Jälkimmäiseen ei perustyöttömällä tietenkään välttämättä ole edes varaa.

 27. Anna-Katriina Lius

  Olen miettinyt, että sote-uudistus ja työttömän aktiivimalli yhdessä aiheuttavat tietylle väestöryhmälle käytännössä sietämättömän tilanteen. Kyse on maaseudun ja pikkupaikkakuntien heikosti työllistyvistä ja terveysongelmista kärsivistä asukkaista. Heidän määränsä ei liene ihan vähäinen. Näille ihmisille työttömyyskorvauksen jatkuva leikkaaminen tulee olemaan normi. Näin ollen heidän toimeentulo-ongelmansa syvenevät. Lisäksi heidän terveyspalvelunsa tulevat heikkenemään ja kallistumaan. Siinä on aivan järjetön yhtälö.

  • Susanna

   Ehkä on ajateltu saatella heidät näin nopeasti hautaan? 🙁

Kommentoi »

Comments are closed