Tärkeintä on nelosolut

Eduskunta on tuhertanut oluen kanssa vuosikausia, ja nyt viimeinkin se nelosolut saatiin ruokakauppoihin. Tämä oli koko eilisen päivän tärkein uutinen, ja asiaa jauhettiin ja jauhetaan loputtomasti. Jotkut kiittävät, jotkut ovat pettyneitä.

Onnistuneesti tämän mahdottoman tärkeän asian alle on jäänyt kaksi sellaista asiaa, joilla on merkitystä kauan ja lukemattoman moniin ihmisiin. Ensimmäinen on työttömyysturvan aktiivimalli, joka lyhyesti sanoen on kautta aikojen ensimmäinen laki, jossa uhria rangaistaan tuntuvasti. Jos työtön ei saa työtä tai mahdu työvoimapoliittiseen koulutukseen, niin hänen tukeaan leikataan rajusti. Puhutaan kauniisti aktivoinnista ja kannustamisesta, mutta se on pötypuhetta. Tarkoitus on vain rangaista ja samalla säästää työttömyystukeen käytettävää rahaa. Siinä sivussa humpuukikoulutusta työttömille järjestävät konsulttifirmat lyövät rahoiksi, sillä Te-toimistot ostavat entistä enemmän kursseja, joille työttömät pakotetaan opettelemaan käsipäivän sanomista.

Mutta vähät siitä, sillä viimeinkin on sääntelyä vapautettu tässä elintärkeässä nelosoluen saamisessa.

Sote aiotaan runnoa läpi väkisin, ja niin tulee myös tapahtumaan. Niin tapahtuu siitä huolimatta, että asiantutijoiden arvion mukaan se ei lisää palvelujen saatavuutta ainakaan syrjäseuduilla eikä tuota säästöjä. Se tulee käsittämättömän kalliiksi, sillä terveysalan suuryritykset hoitavat tehokkaasti terveet ja sysäävät kallista hoitoa tarvitsevat sairaat julkiselle sektorille, joka kutistuu entisestään resurssien puutteeseen. Kaiken maksavat veronmaksajat, ja raha tulee valumaan suuryrityksiin.

Mutta viis siitä, sillä nyt kansa kuolee alkoholismiin ja pienten paikkakuntien Alkot lakkautetaan asiakkaiden loppumisen takia.

Politiikassa ajoitus on tärkeää. Tapana on tehdä tärkeimmät päätökset juuri ennen eduskunnan lähtöä lomalle. Oikeasti tärkeiden asioiden joukkoon ujutetaan asia, josta saadaan paljon puhetta ja josta jokaisella on mielipide. Kun työttömien ns. ikuinen karenssi purettiin vuonna 2012, niin se tehtiin viimeisenä asiana ennen eduskunnan kesälomaa. Lain siirtymäsäännöksiin ujutettiin ikuisen karenssin jatkuminen sen jo saaneille vuoden 2017 alkuun. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Nyt päätetään työttömyysturvan aktiivimallista ja sote-lainsäädännöstä sopivasti joulun alla ja olutpäätöksen aiheuttaman metelin suojassa. Kyseessä on niin isot asiat, että ei luotettu pelkkään pikkujoulukauden mediahiljaisuuteen, vaan kiinnitetään kansan huomio toisaalle.

Mitäkö mieltä minä sitten olen nelosoluen tulosta kauppoihin? En sitten yhtään mitään mieltä. Ihan samantekevää. Jos tarkemmin ajattelette, niin samantekevää se luultavasti on teillekin. Itse en tarvitse nelosta enempää kuin kolmostakaan, mutta en ole ottamassa keneltäkään kumpaakaan pois. Haluavat ovat aina saaneet molempia.

Kommentit (45)
 1. Samaa mieltä olen; ei voisi vähempää kiinnostaa nelosoluen kaupasta ostaminen. Mutta työttömien aktivointi eli pakottaminen kiinnostaa, koska tiedän että yli kuusikymppisenä on mahdotonta saada palkallisia töitä edes kolmeksi päiväksi ja hyväntekeväisyystyötä jota teen ei oteta huomioon eli talous tiukkenee. Sotea en edes seuraa enää, sen verran siitä tiedän, että veronmaksajan rahaa tulee palamaan. Suomella ei koskaan ole ollut näin huonoa ja piittaamatonta hallitusta!

  1. Markku Isometsä
   16.12.2017, 17:58

   Saksan tie on meidänkin tiemme eli Hartz-reformia pukkaa.

   Työttömille keppiä
   ”Saksassa 2003-2005 toteutettujen uudistusten (ns. Hartz-reformit) johtotähtenä oli ajatus, että jokaisen on mentävä töihin eikä työstä kieltäytyvällä voi olla oikeutta työttömyyskorvauksiin. Ajatus on lähtökohtaisesti hyväksyttävä, mutta ajatuksen toteutus jakaa vahvasti mielipiteet. Käytännössä pitää esittää kysymys: pitääkö työttömän ottaa vastaan mitä työtä tahansa mihin hintaan tahansa vai tuleeko jokaisella olla oikeus työhön, josta saadulla palkalla elää. Saksassa työllä ei tarvitse elää.

   Saksan uudistusten yhteydessä määrättiin mm., että työttömän on korvausten menettämisen uhalla otettava vastaan veroista ja sosiaaliturvamaksuista vapautettua ns. minityötä. Minityö tarkoittaa kokoaikaista työtä 450 euron kuukausipalkalla. Tällä uudistuksella luotiin Saksaan kymmenessä vuodessa länsimaiden toiseksi suurin työssä käyvä köyhälistö. Minitöiden lisäksi Saksassa helpotettiin epätyypillisten työsuhteiden käyttöä. Määräaikaista työtä ja vuokratyöntekijöitä saa nyt käyttää entistä useammin.

   Minityöt ja muut epätyypilliset työsuhteet eivät ole toimineet toivotusti ”siltana” kohti ns. hyvää työtä, vaan ihmiset ovat jääneet epätyypillisyyden vangeiksi. Ongelmien rinnalla on fakta, että työttömyys on laskenut vuoden 2005 huipusta (11,7 %) tämänhetkiseen noin 5 %:in. Kumpi on parempi: miljoona työtöntä vai miljoona työssä käyvää köyhää?

   Tiivistetysti voi sanoa, että Saksan uudistukset loivat vahvasti kahtiajakautuneet työmarkkinat: epätyypilliset työsuhteet ja perinteiset kokoaikaiset suojatut työsuhteet. Työntekijöiden siirtyminen näiden kahden työmarkkinaryhmän välillä on pientä. Epätyypillisistä työsuhteista on tullut monelle pysyvä tila”

   1. Pekka Nieminen
    16.12.2017, 22:35

    Noo jos katsoo Saksan taloudellista menestymistä ja vaikkapa Saksan vaihtotaseen ylijäämää niin sanoisin, jotta homma on mennyt lähes täydellisesti.
    Saksan vaihtotaseen ylijäämä kun huitelee jossakin 270 000 000 000 euron huitteilla. Tuosta rahasta päätynee varsin merkittävä osa koulutukseen sekä sosiaali- ja terveysmenoihin.

    Jotakin kertoo sekin, että Saksan vaalit ovat kuolettavan tylsiä. Edes oppositio ei juuri mutise talouden pidosta ja kansa äänestää Merkkelin jatkoon….

    1. Toni Neffling
     17.12.2017, 13:59

     Tuolla ajattelulla esim. plantaaseilla työskentelevät orjat ovat hyvä vaihtoehto – nekään eivät juuri valittaneet ja harva valittaa jos siitä lähtee henki (tai tuet koska nyt ollaan sivistyneitä).

     Sama toki pätee Suomeenkin – n. 500 000 ihmistä uhraa itsensä, jotta lopuilla menee hivenen paremmin. Vielä paremmin menis jos eläkeläiset ja vammaiset ymmärtäs ampua itsensä.

     Mediaani, summa tai keski-arvo ovat käteviä mittareita, mutta niillä on heikkoutensa – niissä kun ei ole mukana esim. hajontaa.

    2. Oliskohan systeemillä Eu tekemistä Saksan taloustilanteen kanssa…muut maat maksaa. Kailajärvi oli pikkutekijä pyramidihuijauksessaan. Englannissa asia on ymmärretty ja siksi se haluaa erota Unionista.

  2. > ja hyväntekeväisyystyötä jota teen ei oteta huomioon

   Kyllä työkkäri voi sen huomioida (eli evätä tuet kokonaan, “koska työllistyt”)

 2. Muuten samaa mieltä, mutta Sote tulee tuskin maaliinsa. Ei tällä hallituksella.

Kommentointi suljettu.