Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vielä kerran aktiivimalli

Eduskunta päättää joko huomenna tai ylihuomenna lopullisesti työttömyysturvan aktiivimallista, jolla työttömyydestä rangaistaan. Jos äänestys on huomenna maanantaina, niin ajoitus takaa runsaan poissaolon. Monet kansanedustajat ovat myös oman kuntansa luottamushenkilöitä, ja valtuustojen ja kunnanhallitusten kokoukset pidetään yleensä maanantaisin. Näin joulun alla tarjolla on vielä jouluateria, jolta yksikään valtuutettu ei mielellään jää pois.

Jos äänestys pidetään tiistaina, niin hallituksen esitys hyväksytään silti. Näin on hallituspuolueiden kesken sovittu siitäkin huolimatta, että työministeri Jari Lindström sanoi juuri tämän osan kokonaispaketista olevan kivi pullassa.

Katsotaanpa vielä kerran aktiivimallin keskeiset kohdat.

Jatkossa työttömyysturvaan tehdään 4,65 prosentin leikkaus, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole ollut palkkatöissä, harjoittanut yritystoimintaa tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin. Jotta aktiivisuusehto täyttyisi, pitää olla töissä 18 tuntia, ansaita yritystoiminnasta vähintään 240 euroa tai olla vähintään 5 päivää työllistymistä edistävissä palveluissa tarkastelujakson aikana. Malli koskee kaikkia työttömiä työnhakijoita, eli niin työmarkkinatuen, peruspäivärahan kuin ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saajia.

Malli ei siis palkitse millään tavalla aktiivisuudesta, vaan ainoastaan töiden saamisesta. Töitä saamattomia rangaistaan. Alueelliset erot töiden saamisessa ovat valtavat. Isoissa kaupungeissa se voi onnistua helpommin, mutta suurten työttömyyslukujen ja pitkien välimatkojen kunnissa palkallisen pätkätyön saaminen on mahdotonta. Aktiivinen työn hakeminen ei auta yhtään, kun töitä ei kerta kaikkiaan ole. Tämä asia ei kiinnosta hallitusta tippaakaan.

Kaikkien työllistymismahdollisuudet pätkätöihin eivät ole yhtä hyvät. Parhaiten töitä saa nuori ja vain vähän aikaa työttömänä ollut ammattitaitoinen henkilö. Yli viisikymppisen, kauan työttömänä olleen mahdollisuudet ovat olemattomat. Tämäkään ei kiinnosta hallitusta.

Aktiivisuutta voi osoittaa työssäolon lisäksi myös yritystoiminnalla tai osallistumisella työllistymistä edistäviin palveluihin. Yritystoiminnan aloittaminen tietää varmaa tukien lopettamista, sillä yrittäjästautuksen saaneen katsotaan automaattisesti elättävän itsensä yrittäjänä. Pahimmassa tapauksessa myös hänen työtön puolisonsa sekä aikuiset, työttömät lapsensa katsotaan myös työllistyneiksi tässä yrityksessä.

Työllistymistä edistävät palvelut ovat olleet jo kauan iso vitsi, sikäli kun joku jaksaa niille enää nauraa. Ne ovat kursseja, joilla ihan oikeasti opetellaan sanomaan käsipäivää ja liimataan lehdistä leikeltyjä kuvia pahville. Tätäkään aktiviteettia ei riitä kaikille, vaikka Te-toimistot ostavat kursseja kiihtyvällä tahdilla.

Myös palkattomat työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta ovat työvoimapoliittisia toimenpiteitä eli näitä työllistymistä edistäviä palveluja. Niissä työtön tekee palkatonta työtä rinta rinnan työstään palkkaa saavan kanssa.

Aktiivimalli perustuu siihen tehokkaasti markkinoituun harhakäsitykseen, että työtä kyllä on, mutta laiskat työttömät eivät sitä viitsi tehdä. Tätä on toitotettu monta kuukautta mediassa etsimällä työtä vieroksuvia työttömiä ja nimettöminä esiintyviä yrittäjiä, jotka eivät onnistu rekrytoimaan ketään. Yksi tehokkaimmista keinoista on ollut jatkuva valehteleminen avoimien työpaikkojen määrästä. Niitä on kuulemma satoja tuhansia, vaikka jokainen työvoimahallinnossa haettavina olevien paikkojen katsoja näkee, että avoimena on vain murto-osa tästä määrästä.

Aktiivimalli on vain yksi uusi osa lisää tilastojen kaunistamiseen tähtäävään työttömien kiusaamiseen, jota hallitus sanoo työvoimapolitiikaksi. Karensseja jaetaan yhtä helposti kuin ennenkin, ja sähköiseen asiointiin siirtyminen on jo karsinut tehokkaasti tilastoista pois netin käyttöä osaamattomat.

Olen kirjoittanut tästä aiheesta kyllästyttävän monta kertaa. Valitettavasti näitä juttuja eivät lue ne, joiden pitäisi. Erityisesti niiden pitäisi, jotka luulevat olevansa korvaamattomia omassa palkkatyössään. Heidät tullaan potkimaan ulos ja ottamaan takaisin huonosti palkattuina pätkätyöntekijöinä tai palkattomina työkokeilijoina.

Vielä ennättää lähettää kansanedustajille postia.

sira

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (83)

 1. MattiMeikäläinen

  Tämä aktiivimalli taitaa olla todellinen ”catch 22” työttömille: jos et saa töitä pariksi päiväksi tukesi alenevat; jos saat, tuen maksatus keskeytyy kunnes olet saanut toimitettua palkkakuitin ja uudet päätökset oikeudesta työttömyysturvaan (1-2 kk).

  • Salsgren

   Tuli sama mieleen, koko malliin sisältyy ansa ja se on tuo mainitsemasi. Teki niin tai näin, tulee rangaistus, poislukien kuntouttava orjatyö

   • Samppa Haapavaara

    Ei se ihan noin mene. Jos ottaa alle kaksi viikko kestävän kokoaika työn, ei oikeus työttömyysetuuteen katkea. Se, miten kauan taas kassa käsittelee hakemusta ja kuittishowta on toinen juttu.

    • Marko

     Been there done that. Itse en saanut sinä kuukautena työmarkkinatukea ollenkaan, kun minulla oli 13 päivää kestänyt työ. Sovittiin työnantajan kanssa, että pituudeksi työtodistuksessa merkitään nimenomaan päivää vajaa kaksi viikkoa.

     • Samppa Haapavaara

      Vai niin. En tiedä sitten onko raja 80 tuntia ja 10 päivää? Itse tehnyt lähinnä alle 10 päivän keikkoja, tai sitten kuukauden pätkiä. Kummassakin on omat hankaluutensa, eikä näiden lyhyiden pätkien vastaanottaminen kovin mielekästä ole taloudellisesti, mutta pysyypähän pätevyydet voimassa, että tavallaan minun on pakko niitä pätkiä ottaa vastaan, vaikka taloudellisesti niissä ei ole juurikaan järkeä.

     • Tímea

      Miten se tarkalleen menee? 14päivää, kaksi viikkoa..? Sillä on varmaan väliä, kun kahdessa viikossa on normaalisti 10 työpäivää.

    • Niina Pesonen

     Oikeus tukeen ei toki katkea, mutta Kela ei suostu maksamaan tukia, ennen kuin palkkakuitti on toimitettu ja käsitelty. Tältä vuodelta mulla on kaksi tapausta kun YHDEN päivän työssäolo on hankaloittanut elämää, vaikka ansaittu summa jäisi alle 300 euron eli ei vaikuta saadun tuen määrään.

     Tein toukokuussa päivän töitä ja tuet seisoi 2kk sen takia. En saanut palkkaa ennen kuin myöhemmin syksyllä, mutta soittamalla Kelaan sain onneksi vakuuteltua, että provikkaduunista vajaan työpäivän palkka ei mitenkään mene yli 300 euron…

     Toisessa tapauksessa ei tuet myöhästyneet kuin viikolla, vaikka jälleen palkka jäi reilusti alle 300 euron ja sen määrä oli tällä kertaa jopa sentilleen tiedossa etukäteen.

  • Kirsti Kuusisto

   Minä tässä laskeskelin kun/jos jään työttömäksi ja onnistun saamaan 18 tunnin keikan, niin tessin mukaisella palkalla ylittyy myös 300€ :n suojaraja. Todistussulkeisten lisäksi työttömyyskorvaus sovitellaan ja/tai keskeytetään määrättömäksi ajaksi – epailen ma.
   Periaatteessa rakennusalalla voisi muuten lyhyitä keikkoja saadakin, mutta kun on VALTTI-kortti. Siis kortti, jolla tunnistaudutaan ja livahdetaan kulunvalvonnasta. Kortti nimittäin ei ole työntekijäkohtainen vaan työnantaja joutuu sen hankkimaan. Maksaa satasen verran ja saaminen kestää n. viikon. Kuka työnantaja muka suostuu maksamaan tai pystyy ennakoimaan riittävästi etukäteen. Kysyn vaan.
   Ainoa järjellinen vaihtoehto on hyväksyä 4,6 prosentin leikkaus ja tehdä pimeitä hommia yksityisille.
   Ehkä hallitus lopulta keskittyy harmaan talouden torjuntaan sitä ensin ansiokkaasti luomalla.

   • Samppa Haapavaara

    Ei ole ollut Valttikortti ongelmana, ainakaan vielä. Aina se on järjestynyt. Mielestäni se on huolista pienin.

   • V. Laulajainen

    Tuossa on se mielenkiintoinen juttu, kuukaudessa saa ansaita 300 euroa. Siitä olemme samaa mieltä.

    Entä sitten, kun työttömyysraha määritellään kuukauden puolestavälistä neljä viikkoa eteenpäin seuraavan kuukauden puoleenväliin.

    Miten siis KELA tai liitto tulkitsee, jos ansaitset ennen kuukauden loppua 300 ja seuraavan kuukauden puolella toiset 300. Koska on ansainnut eri kuukausina, mutta samassa työttömyysjaksossa.

    • Aikuisopiskelija

     Hyvä pointti, johon ois mukava kuulla vastaus.

    • Mauno

     Jos hakujakso on kuukausi, niin molemmat kuukaudet saa täytenä. Jos taas hakujakso on kuun puolesta välistä seuraavan kuun puoliväliin, niin silloin päiväraha pienenee 150 euroa kuukaudessa. Been there, done that.

     • Timo Metsäpeura

      Täällä pyörii villin oloisia kertomuksia, jotka eivät omaan kokemuspohjaani kuulosta tosilta.

      1. Kelalle ilmoitetaan työttömyysajalta jokaiselta kalenterikuukaudelta ja toimitetaan palkkalaskelmat sen mukaan. Lomake työttömyysajan ilmoittamisesta avautuu aina uuden kuun ensimmäinen päivä. Saattaa toisaalta olla mahdollista, että syklin voi saada pyörimään myös kuun puolesta välistä. Ottakaa yhteyttä kelaan ja kysykää – ne siellä kyllä auttavat ihan mielellään

      2. Työttömyystuki menee katkolle, jos oma ilmoitus on ristiriidassa virallisten papereiden kanssa. Tällä hetkellä työtön saa ansaita bruttona 300€ / kk ja jokainen 300€ ylittävä euro vähentää saatua tukea 0,50€. Mikäli työttömällä on palkkatuloja, tulee ne ilmoittaa työttömyysajan ilmoituksessa, joka tehdään kelalle joka kuukausi. Sen perusteella kela maksaa työttömyysetuudet. Eli ansaitsemalla yli 300€ ei sinänsä ole mitään merkitystä, koska työttömällä on oikeus käydä palkkatöissä työttömyyden aikana, kunhan siitä ilmoittaa kelaan kuukausi-ilmoituksen ohessa. hakemusten käsittelyaika on yleisesti ottaen max 14 päivää.

     • Työtön täti-ikäinen

      Oma kahden vuoden työttömyyteni on pyörinyt koko ajan neljän viikon ilmoitusjaksoissa, jotka eivät sitten edes helmikuussa osuneet yhteen kalenterikuukauden kanssa. Oikeus työttömyysturvaan kyllä säilyy, mutta esimerkiksi oma puolen päivän luottamustehtäväpalkkioni (jonka sitten ilmeisen tyhmästi rehellisesti ilmoitin) laittoi korvaukset katkolle viikoiksi, kunnes työvoimahallinto päätti että olin ollut työmarkkinoiden käytettävissä kyseisen luottamushomman aikana (ei sillä että meikäläistä koskevia työmarkkinoita olis tarjolla). En uskaltaisi tehdä likikään 300 eurolla töitä, kun parista kympistäkin tulee jo mokoma show. Harvalla on puskurirahaa noihin selvittelyviikkoihin, ainakaan jatkuvasti.

 2. Sauli

  Hienoa että jaksat Saku pitää työttömille tärkeää aihetta yllä. Tuskin kovin monella työttömällä on eriävää kantaa kaikkeen siihen mitä olet kirjoittanut, mutta valitettavasti se ei vielä riitä. Tarvittaisiin todellinen asennemuutos myös niiden parissa joita aihe ei kosketa henkilökohtaisesti, vielä.

  Tuleva aktiivimalli on typerä, ja eniten tässä harmittaa se, että aktiivimallista olisi voitu saada myös aidosti työttömiä kannustava ja aktivoiva. Siihen ei edes olisi tarvittu suuria rahallisia panostuksia, vaan pelkästään sanktioiden poisto. Haastattelut voisi kyllä toteuttaa, mutta niin että tarjolla olisi pakkotyön sijaan jokin työttömän omasta motivaatiosta kumpuava aktivointitoive, kuten koulutus, tai terveydentilaan liittyvä toimi. Pakottamisella ja kannustamisella on täysin eri lopputulos.

  Toteutuessaan aktivointimalli herättää täysin ansaittua vihaa työttömien keskuudessa, joiden on vaikea nähdä uudistuksessa muuta kuin kiusantekoa. Taustalla lienee vahva oikeistolainen ideologia joka näkee työttömät pelkkänä kulueränä, ei yksilöinä joilla saattaisi olla vielä paljonkin annettavaa työelämälle, mikäli siihen tarjottaisiin aidosti mahdollisuus. Toteutuva aktiivimalli ei sitä tee.

  • Kari H. T. Parikka

   Olet aivan oikeassa.

 3. Kari Heinilä

  Laittakaa kaikki Saku palkinnonsaajaksi https://suurijournalistipalkinto.fi/

  • Timo Harju

   Ei yhtään huono esitys!

   Saku edustaa poikkeuksellisen riippumatonta yhteiskunnallista journalismia etenkin nykyoloissa, kun terävimmät kynät ja kielet on oikein pääministeritasolla pyritty hiljentämään – ja osin siinä onnistuttukin. Juttuja kantaa sosiaalinen vastuu ja aito oikeudenmukaisuuden tavoite. Ne ovat hyvin kirjoitettuja ja aina perusteltuja, väliin leikkaavat kuin sirkkelin terä.

   Vanhan määritelmän mukaisesti lehtimies heittää vihaista hiekkaa yhteiskunnan rattaisiin ja rasvaa ne toimimaan paremmin. Timonen on juristi, mutta on niitä hyvin kirjoittavia juristeja ollut aivan Kafkasta lähtien. Tätä nykypäivän suomalaista kafkamaisuutta Saku erittelee niin hyvin, että vuoden journalisti on aivan ansaittu meriitti.

   Äänestäkää. Linkki ylhäällä. On sekin joku viesti jonnekin.

  • töytön

   Sakulle yks ääni. Kiitokset loistavista ja sopivan kärjekkäistä kirjoituksista!

   • Mikkko

    Palkintolautakunnan puheenjohtaja
    Merja Ylä-Anttila
    MTV Uutiset
    00033 MTV

    MTV on läpeensä kokoomusmedia. MTV on lynkannyt työttömiä medioista ylivoimaisesti eniten. Itsekkin olen heille lähettänyt useinkin uutisvinkkejä kun yhteiskunnan vähempiosaisia, lähinnä sairaita on käsitelty käsittämättömillä/aivan laittomilla tavoilla. MTV ei ole koskaan tarttunut juttuun vaikka esimerkiksi iltasanomat ja uusisuomi ovat aina uutisoineet .

    Tästä syystä pahoin pelkään ettei Sakua valita vaikka saisi miten paljon hyvänsä ääniä.

 4. Juho Pitkänen

  Postitin kaikille kansanedustajille vetoomuksen, jotta äänestäisivät tätä järjettömyyttä vastaan. Ainoa vastaus tuli automaattisesti Pekka Haavistolta. Sekin koski vain sitä, että tietoturvasyistä viestit tulisi lähettää toiseen osoitteeseen.

  • Rosa Warski

   Selkeästi ylitit asemasi. Torppari pysykööt tilallaan.

 5. Mauri Pulkkinen

  Hallitus ottaa mallia maailman armeijoista. Sodissa ei kuolla vaan kaadutaan tms.. Siviilien pommitukset tuottavat vain sivullisisia uhreja jne.

  Jos hallituksemme ja sen ohjauksessa oleva virkakoneisto ei ole muussa kunnostautunut, niin ainakin eufemismien luominen, josta aktiivimalli on hyvä esimerkki, on luonnistunut mallikelpoisesti monessa yhteydessä. Kansalaisille ei tule nälkä tulojen pienentyessä, vaan he soveltavat ravinto-opillisesti oikeampaa niukempaa ruokavaliota.

  Poikkeaman on muodostanut presidentinvaalien ainakin yksi tentti. Seuraamani Ylen vaalitentti alkoi sotapelillä, missä lähtöoletus oli aseellinen selkkaus Naton ja Venäjän välillä Baltian maissa.

  Kaikeksi onneksi meillä armeijan johdossa on analyyttisiä ja asiallisia kenraaleita, jotka eivät hetkahda militariaan hurahtaneiden siviilien ja toimittajien hötkyilyistä sotaretoriikan ylipainottamisessa Suomen turvallisuuspolitiikassa

  • Esa J.

   En jaksaisi pitää kenraaleja kovin fiksuina. Vanhan sanonnan mukaan kenraalit valmistautuvat aina edellistä sotaa varten.

   PS. Vilkaiskaapa Sanden blogia.

   • Sauli

    Voisiko jonnekin (vaikka tähän) listata hyviä blogeja, asiallisia kirjoittajia jotka kirjoittavat kriittisesti vaikka työttömän näkökulmasta. Enkä nyt tarkoita mitää anarkisti tai kommunismi näkökulmaa, vaan vastaavia kuin Sakun blogi.

  • Epäilevä

   Joku on selvästikin katsonut George Carlinia Youtubesta. Harmi kun heppu ei ole enää elävien kirjoissa.

   Pian varmaan täällä Suomessakin aletaan tosiaan muuttelemaan termejä, niin että koko kansa hämääntyy, eikä enää edes ymmärrä mistä tosiasiallisesti puhutaan kun puhutaan asioista, koska asioiden nimet on vääristeltyjä ja kaunisteltuja. Aletaanko pian puhua kenties ”ei-työtätekevistä”, tai ”ei-yhteiskuntaan-osallistuvista”. Vaiko ehkä sittenkin niin, että kovien ääriarvojen mukaisesti aletaankin puhumaan työttömistä suoraan laiskureina, tai työn vieroksujina oikein virallisestikin, niin saadaan työttömät kuulostamaan mahdollisimman vastenmielisiltä. Mediassa kirjoitettaisiin: ”Tällä hetkellä Suomessa on 500 000 laiskuria”, tai ”Viimeisimpien tilastojen mukaan maassa on 500 000 työnvieroksujaa”. Tosin onhan noita termejä osattu täälläkin muutella ja vääristellä jo aiemminkin.

   • töytön

    Kari Kannala taisi jo termejä käyttääkin, päätöimittelija jossakin lehdessä, ”särmän olonen” oikeistolainen.

    • töytön

     Karri Kannala siis. Seinäjoen Sanomissa voi tämän viisauksia lukea nykysin.

     • Epäilevä

      Olisi selvästikin siis hyvää ainesta arjalaisiin järjestöihin joka on helppo aivopestä negatiivisiin asioihin ja tekoihin muita vastaan. Vai onko kenties ihan johtaja-ainesta jopa käyttämään muita hyväksi omiin tavoitteisiinsa.

   • AMK

    Rikollinenhan työtön on,saa enempi rangaistuksia kuin murhaaja,työtöntä pahempaa rikollista ei ole olemassakaan,jopa aarnio kumppaineinaan lasten leikkiä??ja korruptio hyvävelijärjestelmä niitähän päättäjät suosii mutta työtön hyi kauheaa jopa veronkiertokin on laillista mutta työtön jos ei siitä hyvävelijärjestelmä hyödy mutta hyötyyhän siitä niinkuin bisnestä tehtiin tai tehdään pakolaistenkin kustannuksella työttömätkin vapaata riistaa,opetellaan käsipäivää sanomaan,ja verovarat solahtavat hyvienveljien taskuihin.Bisnes on bisnestä tietää yrittäjä vaikka toisten elämillä leikkiikin.

 6. Radikalisoikaa leipäjonot

  Jos oikein ymmärsin tuon esityksen, niin tuota 18 tuntia ei tarvitse tehdä yhden kalenteriviikon aikana, vaan kolmen kuukauden aikana. Onhan tuo tuossa lakiehdotuksessa luvattoman epäselvästi ilmaistu, mutta ei mielestäni pysty toisin tulkitsemaan, tosin TE-keskus voi tulkita lakeja täysin omavaltaisesti, joten lakitekstillä sinänsä ei ole mitään väliä. Oikeusvaltio, LOL.

  • AMK

   Siinähän sitä paperinpyörittelyä tulee roppa kaupalla,menenpä haravoimaan pariksitunniksi naapurin nurmikkoa kun postiljooni on ruohon leikannut,palkkakuitti,eläkemaksut,verot,vakuutukset mitä kaikkea siihen kuuluukaan,pääasia on että me saamme työttömän ruokarahaa piennettyä,emme mekään usko kunhan nyt vain vitsinä lain laadimme ja katsomme minkälaisia tuloksia saadaan.Hyviä ovat koekaniinit,onnekseni en siihen kastiin kuulu.Näin miettivät lainlaatijat…tietämättä todellisuudesta mitään..ihmekkös heille sopeuttamiseläkettä myönnetään vaan eivät silläkään rahamäärällä sopeudu paremmin sopeutuisivat työmarkkinatuella itsehän lakeja olivat ruttaamassa.Koska muuten muuttuu kelalla työtön työtön ilmoitus rikollinen rikollinen ilmoitukseksi.Käykääpä kelan sivuilla ” nämä 10 uuditusta rakensivat hyvinvointivaltion” sipin hallitus tekee mitä???helppoa kuin heinän teko on hajottaa kaikki

  • Kirsti Kuusisto

   Minä olen ollut ymmärtävinäni, että 18 tuntia neljän viikon jakson aikana.

   • V. Laulajainen

    Minä taas kolmen kuukauden eli tarkastelujakson aikana. Ainakin niin oli myös tänään Seitsemän uutisissa ymmärtänyt haastateltava kansanedustaja

 7. Vielä kolme päivää työllinen

  Aktivointimalli olisi aitoa aktivointia ainoastaan, jos työvoimaviranomaiset puolestaan samaan aikaan velvoitettaisiin järjestämään kaikille työttömille töitä/työllistymistä edistäviä palveluita yms . Jos se ei onnistu, niin työtöntä työnhakijaa ei rankaista päivärahan laskulla. Tämä voimaantuleva malli on täysin yksipuolinen rangaistus työttömyydestä!

  • Tuutikki

   Juuri näin, TE-toimiston virkailijat yrittävät leimaamalla saada työttömän tuntemaan itsensä vielä huonommaksi ihmiseksi, mitä hän jopa parhaina päivinään kokee muutenkin olevansa. Vuorovaikutus on siis tarkoitushakuisen syyllistävää ja ”kaikille samalla kauhalla” annettavaa. Pääasia on, että saadaan henkilö pois tilastoja rumentamasta ja kunnan sakkomaksut loppumaan.
   Samaan aikaan kunnan myöntävät, että töitä osaajille kyllä olisi, muttei rahaa niistä maksamiseen. Ja kas, näin saadaan työt tehtyä, ja ihan ilmaiseksi. Onko toisaan niin, ettei politiikkaan mukaan lähteneellä henkilöllä tarvitse olla mitään tietoa, innovatiivisuutta, rohkeutta, verkosto-osaamista (laajaa sellaista/ samaa mieltä olevien lisäksi), syy-seuraussuhteiden ymmärrystä ja asioiden tarkastelukykyä nk ”pitkässä juoksussa”?
   Uusi ajattelumalli, uudet lähtökohdat työttömyyden hoitoon tulisi ASAP kehittää.
   Yritykset suosivat joustavia, innovatiivisia, osaavia, luovia, joustavia, koulutettuja ihmisiä. Ei noista ominaisuuksista poliitikoillekaan haittaa olisi. Nämä työttömien kepittämisen keinot tuovat mieleeni – Pohjoismaisen (hyvinvointi)mallin sijaan – lähinnä jotain ihan muuta.

 8. Mari Landen

  Mainittakoon vielä, että vaikka niitä pätkätöitä sattuisi olemaan, niiden tekeminen tehtiin päivähoitouudistuksella alle kouluikäisten lasten vanhemmille monessa kunnassa varsin vaikeaksi -ilman työsopimusta ei saa hoitopaikkaa lapselle kuin 20h/viikko ja hoitopäivät kellonaikoineen pitää ilmottaa vähintään viikkoa etukäteen. Keikalle jonkun sijaiseksi kuitenkin kutsutaan yleensä samana aamuna tai aikaisintaan edellisenä iltana. Että vaikka niitä töitä sattuisi olemaan, niiden vastaanottamisesta on nyt tehty lähes mahdotonta muilla leikkauksilla ja uudistuksilla.

 9. R.A.

  Sipilän hallitus ei enää edes teeskentele, että lainsäädännössä pyrittäisiin oikeudenmukaisuuteen. Työministeri myöntää suoraan, että ”Tämä lakiesitys on huono ja johtaa syyttömien rankaisemiseen. Mutta me säädetään tämä laki kuitenkin, koska olemme sopineet niin. Katsotaan sitten millaisia seurauksia syyttömien rankaisemisesta tulee.”

  Karmeinta kuitenkin on, että suurin osa kansasta ei välitä tuosta tippaakaan, koska ”se ei koske MINUA juuri nyt”. No ainakin tämä selittää, mitenkä Hitlerin kaltaiset hirviöt pääsevät valtaan. Se tapahtuu juuri näin.

  • töytön

   Ei koske, vielä. Työnsä sankari ulvoo innosta, kun tämäkin laki tulee voimaan. Hänellä on aina töitä ollut, hänen mielestä työtön ei ole ikinä töitä tehnyt.

 10. Maarit Korhonen

  Kiitos taas tästä, Saku.

 11. Markku Isometsä

  Saksan tie on meidänkin tiemme eli Hartz-reformia pukkaa.

  ”Työttömille keppiä
  Saksassa 2003-2005 toteutettujen uudistusten (ns. Hartz-reformit) johtotähtenä oli ajatus, että jokaisen on mentävä töihin eikä työstä kieltäytyvällä voi olla oikeutta työttömyyskorvauksiin. Ajatus on lähtökohtaisesti hyväksyttävä, mutta ajatuksen toteutus jakaa vahvasti mielipiteet. Käytännössä pitää esittää kysymys: pitääkö työttömän ottaa vastaan mitä työtä tahansa mihin hintaan tahansa vai tuleeko jokaisella olla oikeus työhön, josta saadulla palkalla elää. Saksassa työllä ei tarvitse elää ja varsinkaan sosiaalituilla ei saa elää. Hyvää joulua myös rouva Tiukalle.”

 12. Kyösti Hyttinen

  ”Pohtiessaan halpatyötä vuonna 2013 Lindström ennusteli myös työmarkkinoiden tulevaisuutta. Hänen mukaansa jo tuolloin käytiin tärkeää periaatteellista keskustelua siitä, ”miten ja millä ehdoilla Suomessa jatkossa työtä tehdään”.

  –Oma veikkaukseni on se, että työttömyydestä tehdään niin ”kannattamatonta”, että sillä oletetaan kaikenlaisen työn kelpaavan, hän ennusti.”
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/126660-2-euh-ministeri-varoittaa-suomea

  Loistavat ennustajan lahjat ministerillä, saa varmaan lahjoillaan kivaa lisätuloa sopeutumiseläkkeeseensä pudottuaan tämän kauden jälkeen eduskunnasta.

 13. Yrittäjä

  Yrittämisestä. Lehdistö rakastaa tuossakin yhteydessä ääriesimerkkejä – siis plektran tai sukan väsääjiä, jotka TE-keskus on poistanut työttömien listoilta. Näitä tapauksia tarkemmin tuntematta en voi niihin puuttua. Mutta tiedän useamman tapauksen (myös allekirjoittanut) joissa yrittäminen on kyllä katsottu sivutoimiseksi ja työttömyyskorvaus jatkunut keskeytyksettä yrittämisen ohella. Sitä en tiedä onko kyseessä puhtaasti mielivalta eli riippuuko kaikki siitä minkä TE-toimiston asiakas sattuu olemaan tai mikä on kuun asento. Toki tiedän myös muutaman tapauksen jossa korvaukset on keskeytetty käsittelyn ajaksi, joka todellakin vähissä toimeentuloissa hankaloittaa elämää, mutta niissäkin yrittäminen on hyväksytty sivutoimiseksi.

  Tästä olisi todella mielenkiintoista saada kunnon tutkimustietoa, eikä käyttää lähteinä ip-lehtiä tai somea.

  • Mira

   Mutta saat odotella vähintään puoli vuotta, kun valituksesi kiertää työttömyysturvalautakunnassa. Itse päivitin aikoinaan nettisivuja eräälle yhdistykselle, tarkoitus oli uudistaa sivut ja saada siitä könttäsumma, kun homma on valmis. Mut vaan tuomittiin yrittäjäksi ja määrättiin maksamaan koko kesän työttömyystuet takaisin (tämä on riski, varsinkin, jos työskentelet kotona). Valitin sitten asiasta työttömyysturvalautakuntaan ja laitoin liitteeksi sen summan, mitä mulle tosiasiassa tosta hommasta maksettiin eli 1200 mk. Lopulta sitten päädyttiin siihen, että se käsiteltiin soviteltuna päivärahana ja sain jopa rahaa takaisin, kun olivat virheellisesti ehtineet jo multa periä työttömyyskorvauksia. Tämäkin on yksi epäkohta. Miksi perintä aloitetaan heti ennen kuin työttömällä on mahdollisuus edes reagoida mitenkään asiaan?

 14. Heta-Riikka

  Käykö demokraattisiksi luonnehdituissa yhteiskunnissa juuri näin kuin Suomessakin silloin, kun talous nostetaan kaikkien yläpuolelle kaikkea määrittelemään?
  Me emme ole täällä enää arvossa omina itsenämme omia läheisiämme tai lähimmäisiämme varten. Päättäjät tekevät puheessaan jatkuvasti selväksi, että täällä ollaan ja tänne synnytään vain taloutta varten. He toistavat jatkuvasti talous- ja toisena sitten tietenkin tätä kasvu-sanaa, ja kaikkien alojen asiantuntijana mediassa esiintyy ekonomisti, mieluimmin rahoitussektorilta. Kaikille tärkeille yhteiskunnallisille jutuille laitetaan ensimmäisenä päälle hintalappu, jota valtionvarainministeri otsa rypyillä sadattelee. Hallituksen tärkein tehtävä on pysyä budjeteissaan ja kehyksissään. Kirkkaasti toiseksi jää humaani ajattelu ja yhteiskunnan ihmisläheinen pyörittäminen.
  Lisäksi on yleisesti siirrytty tekemään talouspolitiikka enemmänkin neoliberaalin kuin esim keynesiläisen teorian pohjalta. Tuossa katsannossa myös yhteiskunnat kaikkineen nähdään pelkkinä markkinoina, joiden mahdollisimman esteettömän toiminnan takaaminen on poliitikkojen perustehtävä. Ja kuten olemme nyt nähneet, joillekin puolueille sekä poliitikoille tämä hyvinvointivaltion suunnanmuutos näkyy sopivan.
  Bisnekset pyörii, mutta mikä tässä ( markkinafundamentalisti Thatcheriä lainaten: ”ei ole yhteiskuntaa – vain yksilöitä”) -systeemissä on lopulta tavallisten palkoillaan tai eläkkeillään toimeentulevien osa? Ainakin työttömien ja heidän perheidensä tulevaisuushorisontti täällä entisestään synkkenee, pitemmässä tarkastelussa tuskin mikään meriitti tai etu päättäjille.

  • Epäilevä

   Hyvin sanottu ja juuri tuoltahan tämä nykymeno vaikuttaa. Ihmiset ovat ilmeisesti nykyään yhteiskuntaa ja taloutta varten, eikä päinvastoin kuten kuuluisi. Talous, liiketalous ja markkinatalous jne. ovat sanoinakin jo vastenmielisiä. Jo se, että taloudesta on tehty ”tiedettä” ja sitä voi opiskella jossain yliopistossa ja siitä voi valmistua ties miksi tittelin haltijaksi, kertoo jo paljon siitä missä mennään ihmiskunnassa ja arvojen suhteen. Ihan oikeasti. Yhtä järjetön asia kuin se, että on olemassa opiskelumuoto ja jopa ”tiede” nimeltä teologia.

   Nuokin asiat vain kuvastaa monien ihmisten järjettömyyttä, omahyväisyyttä, vallan- ja huomionhalua, ahneutta, pyrkyrimäistä luonnetta, lapsellista kehittymättömyyttä jne. Ja juuri tuollaiset on pääasiassa niitä ihmisiä ketkä haluavat ja pyrkivät ja pääsevät valtaan ja päättäviin asemiin kaikkialla läpi yhteiskuntien, valitettavasti. Ja se näkyy näissä järjettömissä ja törkeissä päätöksissä ja ihmisten kohtelussa.

   • Heta-Riikka

    Taloustiede eksaktina. luonnontieteiden tapaisena laskennallisena tieteenä on kiistanalainen, vaikka yleensä klassisen liberaalin taloustieteen edustajat niin väittävätkin. Taloustieteilijä Thomas Piketty kirjassaan ”Pääoma 2000-luvulla” (teos avaa ja pohtii monipuolisesti nykytalouden ja talouteen perustuvan politiikan kysymyksiä, euron ja EU:n tulevaisuutta sekä Euroopan ja muun maailman suurien ongelmien oikeudenmukaisia talouteen liittyviä ratkaisuja) toivoo, että taloustiedettä alettaisiin jatkossa pitää enemmän sosiologian, psykologian yleenskäkinperinteisten humanististen käyttäytymistieteiden kaltaisena, ja että alan tutkimuksellinen näkökulma olisi sillä suunnalla eikä ilmeisen virheellisesti luonnontieteissä. Toivottavasti nuoremman polven Piketty edustaa alan tutkimuskehitystä sekä talouden tulevia, inhimillisempiä arvoja.

    • Epäilevä

     Tuo kuulostaa aika hyvältä idealta jossa olisi varmasti järkeä. Kyseessähän on tosiaan pitkälti käyttäytymiseen yms. liittyvä asia.

 15. Sonofhades

  Työllistymistä edistävistä palveluista osa on onneksi hyödyllisiä – vaikka seassa on paljon askartelua paskartelua – tason pelleilyäkin.

  Itse sain näiden palvelujen kautta paikan opiskella seuraavat kaksi vuotta uutta ammattia. Hakijoita oli kolme kertaa kurssille valittujen määrä. Kun näitä kurssille valitsematta jääneitä nyt rangaistaan siitä, ettei heitä huolittu mukaan, niin onhan se käsittämätön vääryys.

  Työvoimaviranomaisen sanoin ”seuraavien kahden vuoden aikana ette voi joutua karenssiin mikäli opintonne edistyvät”. Miten voidaan ihmisiä tässä maassa kohdella eriarvoisesti? Olen toki kiitollinen omasta erityisasemastani ja mahdollisuudesta opiskella alalle, jolla töitä on enemmän kuin aiemmalla uravalinnalla on saanut tehdä. Silti koen vääryytenä, että osaa ihmisistä saa kohdella huonommin kuin toisia.

  Kun työttömiä on KELA:n tilastojen mukaan ollut vuonna 2016 yhteensä 726 000 henkilöä (kaikki eivät ole koko vuotta / yhtäaikaa työttömänä), niin jotakin varmaan tarvisi tehdä. Etenkin kun vuoden 2015 verotuksessa luku oli 695 000. Ei taida 0-sopimuksista ja muutaman tunnin satunnaisista keikoista olla maan pelastajaksi…

 16. nimetön

  Kun työttömyyskorvauksesta otetaan pois niin sen erotuksen saa toimeentulotukena.

  • Saku Timonen

   Toimeentulotuki on hiukan pienempi kuin työmarkkinatuki, joten erotusta ei saa kokonaan toimeentulotukena.

  • Kirsti Kuusisto

   Ei saa toimeentulotukea jos on mitään omaisuutta. Ensin pitää kämppä myydä.

   • Päivi Helena Tyni

    Ei tarvitse myydä omistusasuntoa, jossa asuu. Asuntolainan lyhennyksiä ei tosin lasketa menoksi toimeentulotuessa.
    On hyvin mahdollista, että varakkaat pääsevät ostelemaan työttömien asuntoja pilkkahintaan, jos ansiosidonnaisella on vielä pystynyt lainaa hoitamaan, mutta uusien leikkausten vuoksi ei pysty

  • työtöntyötön

   Näinhän se on esim. niillä jotka asuvat vuokralla yksin ja työttömänä työmarkkinatuella ilman omaisuutta/ylimääräistä rahaa tilillä. Ero työmarkkinatuen ja toimeentulotuen välillä on 40-70e (arviolta) kuukaudessa. Suurella osalla ei tarvita kuin vuokran omavastuu (eli mitä asumistuki ei kata) ja avot, olet oikeutettu toimeentulotukeen. Muista toimeentulotuessa hyväksyttävistä laskuista puhumattakaan. Tätä tuntuu olevan vaikea ymmärtää. Työmarkkinatuki on liian pieni edellä mainitussa tilanteessa vaikka sen pitäisi olla ensisijainen tuki.

   Muille 4,65% tuo on nimenomaan leikkaus.

 17. AMK

  Ja arvatkaa kun työttömät on maahan lyöty seuraavaksi kohteena on matalapalkalla olevat työntekijät,miksi heille pitäisi palkkaa maksaa,koko suomi talkoisiin mutta he itse eivät siihen kastiin kuulu.

 18. Työtön 271

  Ei saa, jos joku perheestä (oik. ruokakunnasta) on töissä tai ansaitsee muuten jotain tai pankissa on edes satasia pahanpäivänvaraa.

  • Rintsu

   Näin. Lisäksi toimeentulotukea voidaan maksaa 20 tai 40% alennettuna.

 19. Siru Pola

  Kun niitä avoimia työpaikkoja on niin paljon, niin luulisi niistä riittävän jokunen sopeutumisrahoilla eleleville entisille kansanedustajillekin.

  • R.A.

   Sopeutumisraha on kansanedustajien itsensä mielestä aivan liian suuri, joten se täytyy välittömästi poistaa. Ja koska kansanedustajat eivät saa palkkaa vaan palkkioita, niin ei heidän siis kuulu saada myöskään ansiosidonnaista päivärahaa. Näin he pääsevät suoraan nauttimaan KELAn peruspäivärahasta. Mutta koska he ovat sitä mieltä, että sekin on aivan liian suuri ja siten passivoi työttömiä, niin heille itselleen se peruspäiväraha tulee maksaa alusta asti 4,65 % leikattuna. Näin he pääsevät nauttimaan siitä kovasti kadehtimastaan ylellisen suuresta työttömyyskorvauksesta, josta myös heidän äänestäjänsä nauttivat. Tämä ylellinen elintaso on tosin sekin ex-kansanedustajien mielestä liiallista hemmottelua, joten heihin tulee kohdistaa myös kaikki ne kiusaamistoimenpiteet, jotka he hyväksyivät eduskunnassa ollessaan.

   Näin toteutetaan eduskunnan suuri haave: saadaan passiiviset työttömät ex-kansanedustajat aktivoitua osaksi yhteiskuntaa! Onhan se ihan sopimatonta, että työtön ex-kansanedustaja vain löhöää sohvalla, kittaa kaljaa ja räkii kattoon, kuten jokainen kansanedustaja tietää kaikkien työttömien tekevän.

   • Matti Meikäläinen

    ”Näin he pääsevät suoraan nauttimaan KELAn peruspäivärahasta.”

    Eivät taida päästä nauttimaan, ainakaan suoraan ilman karenssia:

    ”Jos henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä yli kuusi kuukautta, hänelle ei myönnetä työttömyyspäivärahaa ennen kuin hän on täyttänyt poissaolon jälkeen työssäoloehdon.”

    ”Henkilöllä katsotaan olleen hyväksyttävä syy työmarkkinoilta poissaololle sairauden, laitoshoidon, kuntoutuksen, asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, päätoimisten opintojen, apurahakauden, lapsen syntymän, enintään kolmivuotiaan lapsen hoidon tai muun näihin verrattavan syyn johdosta.”

 20. Mia Luomanpää

  Miten ihmeessä päättäjät kuvittelevat että meillä Suomessa on varaa pudottaa satoja, ellei jopa tuhansia ihmisiä, yhteiskunnan ulkopuolelle köyhyyteen, ns. ”paarioiksi”, joiden päälle on lupa sylkeä ja heitä on lupa halveksua. Median rummutus aikaansaa mielikuvan ikäänkuin työttömyys olisi työttömän itsensä vika.
  Miten voivat ( vielä ) työssäkäyvät kansalaiset olla niin sokeita etteivät ymmärrä, miten tässä kaivetaan kuoppaa myös jokaiselle tulevaisuuden työttömälle. Heitä tulee ikävä kyllä olemaan sadoissa tuhansissa. Otetaan esimerkiksi vaikkapa se kun kaikki markettien kassahenkilöt, joita on täällä suurin piirtein 140000 korvataan automaattisilla itsepalvelukassoilla. Ehkäpä päättäjät ovat jo tämän ymmärtäneet, ettei meidän yhteiskuntarakenne kykene maksamaan kaikille niille työttömyyskorvauksia, jotka automatisaation myötä jäävät työttömiksi ja nyt täytyy jo keksiä säästöjä. Minä niin peräänkuulutan vastikkeetonta perustuloa.

  • töytön
  • Samppa Haapavaara

   Ei markettejen kassoja voida kaikkia korvata. Muutenhan se olisi kaikki ostokset -30% ja kukas myy oluet ja tupakat?

   • Niilo

    Myyjien sijasta marketeissa on sitten kalliisti palkattuja vartijoita, jotka vahtivat sitä ettei kukaan poistu maksamatta kaikkia ostoksiaan ja ettei alaikäiset tai päihtyneet osta alkoholia tai tupakkaa. Tuollainen kehitys ei yllättäisi yhtään tässä idioottien maassa.

    • Samppa Haapavaara

     Sanotaan nyt näin, jos myyjillä on vähän tunteja ja kehno palkka, niin vartijoilla se vasta surkea palkka on.

     Mutta edelleenkin automaattikassoilla on aina ollut yksi kaksi myyjää auttamassa. Mutta edelleenkään niiden kautta ei myydä olutta, eikä tupakkaa. SAati, että saat ostettua punaisia lappuja.

     Minä en suuremmin usko automaattikassojen syrjäyttävän myyjiä. Ellei sitten, RDIF tuotteet ja saman aikainen ostosten itseleimaus yleisty?, Silti, tarvitaan joku kontrolli, kun lähdetään kaupasta. Sen verran kyyninen olen.

 21. R.A.

  Työttömiä, joita ollaan aktiivisesti ja tarkoituksella pudottamassa paarialuokkaan, on jo nyt satoja tuhansia. Ja lisää tulee…

  Päättäjät toki tietävät tämän. Mutta ainakaan Sipilän hallituksen ratkaisu ongelmaan ei ole se, että ”mitenkä tulot jaetaan oikeudenmukaisesti sitten, kun vain pienelle osalle porukasta riittää töitä”.

  Ehei. Sipilän porukka miettii ratkaisuksi, että ”mitenkä turhilta ihmisiltä poistetaan kaikki alkeellisimmatkin ihmisoikeudet sitten, kun heistä ei enää ole hyötyä rikkaille”.
  Sipilän hallitus on tarmokkaasti palauttamassa yhteiskuntaa takaisin pimeälle keskiajalle, jolloin hyvin pieni rikkaiden joukko omisti kaiken, ja suuri enemmistö oli maaorjia, joilla ei ollut omaisuutta eikä oikeuksia.

 22. Jyrki

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237586-vaatimus-juha-sipilan-hallitukselle-aktiivimallista-luopumisesta-kuvastaa-liiankin

  Josta lainaus:


  –Kymmenet tuhannet suomalaiset työttömät joutuvat kärsimään rajusti, jos työttömyysturvan aktiivimalli tulee voimaan. Pienituloiselle muutaman kympin menetys kuukaudessa on todella iso raha, vaikka ei kenties ministerin lompakossa juuri tunnukaan. Malli kuvastaa liiankin hyvin hallituksen jääkylmää ja epäinhimillistä linjaa, eduskuntaryhmä toteaa tiedotteessaan.

  Työministeri Jari Lindström (sin.) totesi torstaina Huomenta Suomen haastattelussa, että hallitus saattaa vielä joutua korjaamaan aktiivimallia.

  Eiköhän se ole että se on pakko perua kokonaan idioottimaisena ja typeränä. Mutta itse veikkaan, että nyt ajetaan äärinmäisen kovaa linjaa ja muutoksia ei tehdä. Ja jos tehdään ne muuttaa linjaa vielä kovemmaksi. Palveleehan se hallituksen ideologiaa työttömät on pahoja ja heidät täytyy vaijentaa ja poistaa tilastoista keinolla lähes millä hyvänsä ajatusta.

  Siihen ideologiaa ei sovi, että kuunnellaan työttömiä mitä ajatuksia heillä on ratkaista ongelma.

 23. J-P

  > Myös palkattomat työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta ovat työvoimapoliittisia toimenpiteitä eli näitä työllistymistä edistäviä palveluja. Niissä työtön tekee palkatonta työtä rinta rinnan työstään palkkaa saavan kanssa.

  Ei nyt ihan ”rinta rinnan” kuitenkaan.

  Palkkaa osa-aikaisesta työstä saavan tarvitsee tehdä vähemmän töitä säilyttääkseen työttömyysetuutensa.

  • Jyrki

   Kyllä, mutta ihmeellistä kyllä kuntouttavia töitä ei voi mitenkään muuttaa palkallisiksi osa-aikatöiksi. Jossa palkka asianmukainen työtehtäviin nähden sitten vaikka 20e/h ja enemmänkin jos sikseen menee. Ja työtehtävätkin ja tuntimäärätkin voisi sovittaa kuntoutuvan kunnon mukaisiksi. Miksei voida sitten näin tehdä? Mikä estää mikä siinä on niin vaikeaa?

   No ilmeisesti se, että työttömästä tulee tällöin palkansaaja, jolle kuuluu palkansaajan oikeudet. Kuten lomat, työterveyshuolto, eläke kertyy, opiskelu muuttuu mahdolliseksi tai ainakin sen estäminen raha pois ottamalla vaikeutuu tai näin luulisi jne jne.

   Mutta kuten olemme huomanneet. On erittäin selkeää, että tälle linjalle ei halutakaan lähteä tuohan se mahdollisuuksia ja vapauksia lisää työttömille. Millä voisi yrittää parantaa omaa elämää mitä nyt osa-aikatyöllä voi. Mutta kun nyt on niin, että parhaillaan niitä mahdollisuuksia ja vapauksia halutaan poistaa kaikin keinoin työttömiltä. Ettei vahingossakaan pääse eteen päin elämässä.

 24. aktiivinen työtön

  Työttömyysturvan edellytyksenä on kokopäivätyön hakeminen. Nyt vaaditaan, että tehdään vähintään keikkoja (osa-aikatyötä) jotta pysytään (lain turvaamassa) työttömyysturvassa. Oonko vähän pilkunnussija kun näen tässä ristiriidan?

 25. Mikko Seppälä

  Kiitos Saku kun jaksat tiedottaa näiden asioiden etenemisestä. Vaikka tälläisen tiedon saaminen onkin masentavaa, on silti hyvä tietää missä mennään. Olen koulunpenkillä vielä vuoden. Oli kauhea tappelu työkkärin kanssa että edes pääsin omaehtoisesti opiskelemaan. Hieman on jäänyt avoimeksi, että olenko tarpeeksi aktiivinen työtön kun olen koulussa…

 26. Hessss

  Työttömyysturvan edellytyksenä on kokopäivätyön hakeminen ja töissä oleminen 😀
  Aika vitsi

 27. Varautuminen pahimpaan

  Kannattaa varautua tuohon noin viiden prossan nipistämiseen muutosverokorttia (sosiaalietuuksia varten) verokorttia hakiessaan. Ei tule sitten mätkyjä ja pienemmät tulot tarkoittavat pienempää veroprosenttia eli käteen jää ansiosidonnaisesta tai tm-tuesta/pp-rahasta jota kuinkin sama summa. Joten, tarkkana vuoden 2018 alussa, kun tuloja korttia varten laskette.

 28. Jussi P

  Onnea Saku merkkipäivän johdosta! Parisen vuotta sinua edellä menen. Itse kävin syntymässä siellä kauniissa Lieksassa joten tunnut hengenheimolaiselta muussakin suhteessa. Tosin olen viettänyt täällä etelässä tuon lähes 60 vuotta.

  Olet terävä kynäilijä ja kun et liiemmin puoluekurin ohjauksessa niin voi sanoa asioita suoraan! Se on tärkeää.

  Kyllähän meidän elämämme on ollut pääsääntöisesti hyvää ainakin verrattuna edeltäviin ikäluokkiin aineellisessa mielessä.Henkisestä en mene takuuseen. Mutta mikään ei ole kestävää ja itsestään selvää ja muutoksen merkkejä kannattaa havannoida vahtikoiran tarkkuudella, Kiitos kirjotuksistasi!

 29. Nainen VM 56

  Olen ollut monta vuotta työttömänä jo 2005 lähtien.
  Olen tehnyt pätkätöutä eri vuokrafirmoille. 0- Sopimuksella, olen neljässä firmassa nimenä.
  Teen töitä kun satun saamaan. En ikinä laske tunteja onko yli vai alle sen 300 .
  Saan päivärahat heti kun täytän ilmoituksen ja olen pyytänyt työnantajilta PALKKATODISTUKSEN! Niillä on pakko se antaa.
  Viime kuussa olin töissä 38 tuntia 6 päivää. Saan siitä palkkaa 450 päivärahaa maksetaan jotain vajaa 800
  Olin ansiosidonnaisella, mutta päivät täyttyivät jo kauan sitten. Olen 61 vuotias nyt. Silloin kun ansiosinnaisuus olis pitäny loppua olin jo ylittänyt jonku rajan, niin en tippunut peruspäivärahalle. Saan edelleenkin samaa päivärahaa kuin aiemmin, paitsi työssäolo suhteuttaa sitä pienemmäksi

  Olen pärjännyt näin ihan hyvin, mutta jatko on pimeydessä.

 30. Murmeli

  Miten pitkäaikaistyötön tuon työssäoloehdon täyttää? Jos on 3-4 vuotta hakenut töitä ilman tulosta (satoja hakemuksia), miten se nyt muutamaksi päiväksi onnistuu? Työnantaja ei pitkäaikaistyötöntä palkkaa, olipa työttömäksi jäämisen syy mikä tahansa. Työkkärikö paikkoja järjestää vai laittaa kerran kolmessa kuukaudessa turhalle kurssille? Turhien kurssien järjestämisellä valtionhallinto ilmeisesti säästää… Hallituksella ei ole minkäänlaista ymmärrystä työttömän arjesta; ilmeisesti kuvittelevat että muutaman satasen työmarkkinatuesta riittää vielä leikattavaksi! Tämä touhu alkaa olla kerta kaikkiaan käsittämätöntä!!!

 31. Hissunkissun

  Voi kun tämä olisi edes näin ”yksinkertainen”. Hakijan rangaistus tuen tiputuksella johtuu myös siitä, sattuuko tarkastelujaksolla olemaan aktiivinen kokoaikatyössä, osa-aikatyössä, onko aktiivinen juuri esim. omavastuuaikana jne. Eli variaatioita on joka lähtöön ja ihan saman tuntimäärän tehneet hakijat ovat eri asemassa tilanteestaan riippuen. Tuo 18 tuntia työtä 65 maksupäivän jaksolla on turhan yksinkertaistettu versio yksinkertaisille päättäjille.

  Jos et ole aktiivinen ensimmäisen 65 päivän aikana ja tukesi tippuu, mutta saat heti seuraavan jakson alkuun yli 2 viikon kokoaikatyön, nollautuu tilanne ja saat taas ”normaalia” päivärahaa kokoaikatyösi jälkeen. Jos taas seuraavan jakson alkuun tuleekin 3 viikkoa kestävä 0-40 tuntia sopimuksella tehty työ, jossa työaika toteutuu ihan yhtälaisena kuin tuolla kokoaikatyössä olleella, missään ei kerrota, nouseeko päiväraha samalle tasolle heti vai vasta seuraavaksi 65 päiväksi. Tai mitä sitten, jos teet töitä 0-40 tunnin sopparilla niin paljon, että hakemuksesi hylätään työajalla? Et ole ollut aktiivinen maksupäivien aikana, oletko ollut aktiivinen vai et, koska et ole kuitenkaan osa-aikatyössä? Jos olet tehnyt osa-aikatyötä niin paljon, että työssäoloehtosi täyttyy uudelleen ja sinulle asetetaan omavastuuaika, samaan aikaan teet 20 työtuntia, ei niitä oteta huomioon koska päiviltä ei sinulle makseta. Jos taas olet työtön omavastuupäivät ja teet 20 tuntia heti niiden päättymisen jälkeen, olet ollut aktiivinen.

  Ja nyt en ota edes kantaa siihen, kuinka epäoikeudenmukainen koko malli on noin muuten ja kuinka paljon epätoivoista palkkapoljettua työtä ja ilmaispuuhastelua sillä on tarkoitus teettää….

 32. Ehdot täyttävä

  Olen ihmetellyt näitä ehtoja, jolla ei kuulu aktiiviryhmään. Miten työkyvytön on edes työtön? Eikö sellaisen kuuluisi saada sairaspäivärahaa tai työkyvyttömyyseläkettä. Itse hoidan äitiäni pienen työni ja tulevan kurssini ohella. Ajattelin alkaa vielä omalla rahalla opiskelemaan. Kuulin, että vain yhden saisi valita. En tosin saanut siihen vahvistusta vielä. Äidistä en aio kyllä sanoa sanaakaa, jos joskus saisin hänelle vielä hoitokotipaikan

 33. Ideologinen valinta

  Työttömiä 10 kertainen määrä vapaisiin työpaikkoihin verrattuna ja kaikki TES-palkatut työt löytävät tekijänsä äkkiä. Provisiopalkattu puhelinmyyntityö ei rehellistä työläistä elätä, kun ei ole lööperinpuhelahjoja kuin Jethrolla eikä normiduunari halua huijata kanssaihmisiään.

  Käykää muuten allekirjoittamassa edelleen Kansalaisaloite työttömien aktiivimallin kumoamiseksi ja sosiaalirasistisen kiusaamisen ja vihapuheen lopettamiseksi:
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

  Koska kovin monelle on edelleen hieman epäselvää se, että kokoomuksen halusta ja johdolla Suomessa on luotu uusorjuus, täytyy asiaa esittää sellaisessa muodossa, että tyhminkin tajuaa mistä on kyse. Katsotaanpa ensin mitä Suuressa Lännessa orjuudella käsitetään.

  Orjatyö Suomessa juuri nyt
  http://rayhablogi.blogspot.fi/2017/03/orjatyo-suomessa-juuri-nyt.html

  Kansainvälisten (YK, ILO, OECD, ihmisoikeusjärjestöt jne.) Määritelmien mukaan ORJUUS ON:
  https://2.bp.blogspot.com/-C87hHtIakq0/WkWaihPX00I/AAAAAAAAEPw/8uE7gFwg_uUMTszKnZaImYzQ7RaFt0jqwCLcBGAs/s1600/19621556_1562860400414990_543768883_n.jpg
  Järkevä hallitus olisi tehnyt aktivointimallin jossa työtön mikäli tekee 65 päivän tarkasteluperiodilla 18 tuntia työtä, osallistuu 5 päivää työllistämistoimiin tai ansaitsee yrittäjänä vähintään 240 euroa saa 32,40 euroa lisätyöttömyyskorvausta kuukaudessa. Tämä olisi ollut oikea työttömien aktivointimalli kun porvarihallituksen malli on työttömien kyykytys- ja kiusaamismalli.
  http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242860-hammentava-hallituksen-tyottomien-aktivointimalli

Kommentoi »

Comments are closed