Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Synttärimietteitä

Synnyin päivälleen 60 vuotta sitten maailmaan, jota ei ole enää olemassa. Hyvinvointivaltion rakentaminen oli alkutekijöissään, mutta kuitenkin olen neuvolakortin mukaan tullut tarkastetuksi ja rokotetuksi säännöllisesti. Kansakoulun aloitin 1964, eikä minun enää tarvinnut kuljettaa mukanani maitopulloa ja voileipiä vuotta aiemmin koulunsa aloittaneen veljeni tavoin. Kunnallisen keskikoulun ja lukion sain käydä omalla paikkunnallani, ja koko ajan terveydenhuolto toimi. Elämä jatkui ja poika kasvoi. Ei tosin sellaiseksi jättiläiseksi kuin silloiset kasvukäyrät ennustivat, mutta ylhäältä asti on ovi minunkin edessäni aina auennut.

Kun hyvinvointivaltio oli saatu suunnilleen valmiiksi ja toimimaan, niin sitä ruvettiin 1990-luvun laman aikana purkamaan. Enää vuosiin ei kukaan ole puhunut hyvinvointivaltiosta, vaan se korvattiin hyvinvointiyhteiskunnalla. Nyt ei enää puhuta siitäkään, vaan puhutaan pelkästä säästämisestä. Hyvinvoinnin purkutalkoot kiihtyivät vuodesta 2007 alkaen, ja viimeiset pari vuotta vauhti on ollut suorastaan hirvittävä. Hallituksen leikkaukset osuvat kaikkein kipeimmin yhteiskunnan heikoimpiin. Kansa tyhmistetään koulutusleikkauksilla ja eriarvoistetaan jakamalla jo varhaiskasvatuksessa lapset eri asemaan vanhempien työllisyyden tai työttömyyden mukaan.

Yhtiöittäminen ja yksityistäminen ovat päivän sana. Olen seurannut monta vuotta soten kiemuroita, ja lopputulos häämöttää pahempana kuin olen osannut kuvitella. Uudistus on osoittautumaksi liukuhihnaksi, jolla yhteiskunnan varat siirretään yksityisille terveysfirmoille. Potilas sotkeentuu jonnekin intergaatioketjun ja asiakassuunnitelmien syövereihin. Vanhusten laitoshoitoa puretaan ja muutetaan palveluasumiseksi, mikä on hyvä asia vain tiettyyn rajaan asti. Ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevaa ei saa jättää yksin kotiin turvarannekkeen ja ikäihmiselle vierasta maailmaa edustavan netin varaan.

Vallalla olevan ideologian mukaan myös työmarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Työttömyys nähdään omana valintana ja työttömiä syyllistetään. Palkkatyötä ei löydy, mutta silti työttömyydestä tehdään niin sietämätöntä, että elääkseen ihmiset suostuvat tekemään työtä pelkällä työttömyysetuudella. Kun palkkayötä ei löydy, niin työtöntä rangaistaan tukien alentamisella. Ilmaiseksi tehtävä työ on monien arkipäivää ja yhä useamman tulevaisuutta.

Myös palkkatyöstä ollaan tekemässä sietämätöntä jatkuvan irtisanomisen pelon alla elämistä. Yhä kovemmin äänenpainoin vaaditaan yleissitovista työehtosopimuksista luopumista, ja ay-liikettä syyllistetään. Tavoitteena on paikallinen sopiminen, jossa yksittäinen työntekijä ja yritys sopivat palkoista ja muista työehdoista ”tasavertaisina” sopimuskumppaneina. Tosiasiassa neuvottelu olisi sanelua.  Työntekijän on oltava nöyrä sen entisen torpparin tavoin, jonka kontrahdissa luki: Aina on tultava töihin kun käsketään, tai torpasta pois.

Yhä kovemmalla äänellä vaaditaan palkkojen alentamista, koska palkkatyöllä ei ole tarkoituskaan tulla toimeen, vaan erotus maksetaan sosiaalitukina. Näin ollaan menossa kohti yhden sortin sosialismia, jossa yhteiskunta tukee työnantajia maksamalla työntekijöiden palkat. Työn tuottaman hyödyn ja voiton saa työnantaja.

Aika paljon olen nähnyt ja lisää tulen näkemään, jos elonpäiviä riittää. Luultavasti tulen näkemään myös demokratian tuhon, koska demokratia ei sovi vallalla olevaan markkina-ajatteluun. Demokratiassa päätöksentekoon osallistuvat nekin, jotka eivät maksa päätöksistä aiheutuvia kuluja. Ei mene kauan, kun joku sanoo tämän ääneen ja tästä tulee virallinen totuus. Markkinavoimat tulevat korvaamaan demokratian kansan tahdon ilmaisijana, ja siihen kansaan eivät enää kuulu kaikki.

Tiedän tämä olevan vanhan äijän käninää, mutta tällä iällä en enää piittaa siitä, mitä minusta ajatellaan. Ihan nykyaikaisen itsekkäästi minua hirvittää ikääntyä tässä nykyisessä haistapaskan maailmassa, jossa ihmisarvo mitataan rahassa.

Minä en mahda tälle kehitykselle mitään, mutta asetan toivoni nuoriin. Niinhän vanhat ovat aina joutuneet tekemään sonnittuaan ensin omaan kyökkiinsä.

Ei minun maailmani niin synkkä ole kuin näistä jutuista voisi päätellä. Tänään saan kunnanhallituksen kokouksessa täytekakkua ja kunnan viirin. Kun vielä joskus onnistun jonottamaan ilmaisen muoviämpärin, niin voin sanoa saaneeni elämältä kaiken tavoittelemisen arvoisen.

kupittaa

Kommentit (111)

 1. Saarivaari

  Kaikesta huolimatta, kiitokset Sinulle blogistasi ja hyvää syntymäpäivää!

 2. Jari Lehtinen

  Päivänsankari on synkällä päällä mutta siitä huolimatta onnittelut. Ja kiitos hienoista kolumneista.

 3. Aleksi Ruohonen

  Paljon onnea vaan saku onnekseni olen jonottanut itselleni sen ilmaisen ämpärin vielä kun saisin nuo muut jossakin vaiheessa! 😄

 4. Blogin lukija

  Hyvää syntymäpäivää joka tapuksessa.
  Blogiasi on nautinto lukea, täyttä asiaa – kiitos!

 5. Tari Palmroth

  Oikein hyvää syntymäpäivää Sinulle! Tuli tuossa mieleen että nuo meidän ”unisono”marssijat voisivat, sensijaan että pelottelevat mummoja, mennä hakemaan Karjalan takaisin. Silloin voisi poikia jopa hieman kunnioittaa. Ja taitaisi se uhokin jäädä sinne Karjalan männyn juurelle.

 6. Tea Vikstedt

  Hyvää syntymäpäivää ja tuhannet kiitokset blogista. Toivottavasti näitä tulee yhä lisää.

 7. Mika Pajari

  Onnea Sakulle merkkipäivän johdosta ja menestystä uudelle alkavalle vuosikymmenelle. Toivottavasti jaksat vastaisuudessakin kirjoittaa näistä yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta tärkeistä asioista. Monet, varsinkin työttömät, ovat jo uupuneet matkalla eivätkä enää jaksa välittää omaan elämäänsä vaikuttavista asioista. Mutta onneksi vielä on kaltaisiasi ihmisiä, jotka jaksavat taistella vääryyttä ja nöyryyttämistä vastaan. Ja kiitoksia blogistasi

 8. Riitta k

  Oikein paljon Onnea ja toivon että joku sen ämpärin sinulle suo!
  Onnea Onnea Onnea!
  Ja kiitos hyvistä kirjoituksista ja oivalluksista.

 9. Tuija Hakala

  Paljon onnea sinulle ja olen täysin samaa mieltä kanssasi – hirvittää ajatellakin vanhenemistani tässä yhteiskunnassa…

 10. Marja Pihlajamäki

  Samaa mieltä olen, ja oikein paljon onnea! Toivoo sankaritar myös tänään (57-vee)

 11. Jukka

  Saman ikäisenä ja saman ajan eläneenä toivotan Sinulle voimia kirjoittaa tästä nykyisestä, häpeällisestä menosta. Paljon onnea!

 12. Mauri Pulkkinen

  Onnea merkkipäivällesi!

  Älä huoli poika nuori, on jossain runonpätkässä, mistä en enempiä muista. Vielä tarvitaan miehiä ja naisia, jotka osaavat ja ymmärtävät yhteiskunnallisia ilmiöitä, osaavat suomentaa tosiasiallisen sisällön, tuntevat kehityshistorian eivätkä epäröi kirjoittaa niistä.

  Historian paradokseja on, että sosialismi toisille on valtiokapitalismia ja toisille yksityisen yritystoiminnan suunnan ohjaamista valtion = oman ideologian tarpeisiin. Nyt on merkkejä jälkimmäisestä.

  Odotan aikaa, jolloin minulle koittaa valinnanvapauden aika = valintapakon aika. Olen sen verran edellä ikävuosissa, että ”pääsen” tekemään valinnan iässä, jolloin valinnalla on suuri merkitys. Jos valitsen väärin, se on sitten oma häpeä!

  Onneksi sentään meillä kaikilla on paljon pieniä asioita, joista iloita! En epäile yhtään, ettet niitä löytäisi, Saku.

 13. Seppo H

  Iltalehdessä jo vastattiin blogiisi?
  https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005492263.html

  Pitäisikö suurten ikäluokkien maksaa hoivansa itse? Tutkija: ”Emme voi aina lähteä siitä, että korotetaan veroja”

 14. Petri Sainio

  Onnea syntymäpäivän johdosta sekä voimia ja intoa kirjoittamiseen ja sen jatkamiseen; kirjoitettava ei maailmasta kirjoittamalla lopu!

 15. Meikku

  Isosti onnea syntymäpäivänäsi. Kiitos oivaltavasta ja valaisevasta blogista.

 16. Ari Nässi

  Hauskaa synttäriä Saku kaikesta huolimatta.

  Ennustuksesi on yksi mahdollinen, muitakin on. Lukematon määrä. Ken elää hän näkee…

 17. Tore Ahola

  Paljon onnitteluja merkkipäiväsi johdosta!

 18. Kauko Niemelä

  Parahimmat onnitteluni kun vihdoin pääset nyt aikuisten kirjoihin! Hyvää syntymäpäivää ja onnea ilmaisen ämpärin hankintaan!

 19. Sauli

  Paljon onnea minunkin puolestani, blogisi lukeminen alkaa kuulua jo päivärutiineihin, kiitokset siitä.

  Suomi on edelleen hyvä maa useimmille asua, vaikka hallitus tekee kaikkensa sen eteen että se olisi hyvä vain harvoille. Olen itsekin seurannut sivuraiteelta kuinka maatamme viedään kohti jotain mikä on halpa kopio USA:sta. Sillä sieltä kaiketi nämä ideologiat ovat lähtöisin vapauden ja yrittäjyyden mallimaasta. Vapauden mallimaassa ei pienituloisen kannata sairastaa, eikä joutua työttömäksi, kuten ei kohta meilläkään. Toivottavasti olen väärässä.

 20. anne pekkala

  Onnea syntymäpäiväsi johdosta! Samaa mieltä olen!

 21. stunned

  ”Markkinavoimat tulevat korvaamaan demokratian kansan tahdon ilmaisijana, ja siihen kansaan eivät enää kuulu kaikki.”

  Tähän on jo tultu ainakin mitä keskustelupalstoilla saa lukea. Kaikkeen kritiikkiin vastataan kuin yhdestä suusta: kuluttaja äänestää jaloillaan ja markkinavoimat päättävät.

  Ennen vanhaan vaikkapa jollain tietokoneforumilla oli OK peräänkuuluttaa eettisyyttä tai avoimia ratkaisuja hardwaressa suljettujen puutarhojen asemesta. Nykyään porukka tuntuu laulavan suurten yhtiöiden lauluja jo vapaa-ajallaankin. Yritys toimii markkinoilla, ja jos yritys rikkoo markkinavoimien tahtoa, yritys kärsii — kuluttajalla ei ole osaa kritisoida yksilönä. Massan mukana mennään, vaikka yksilöllisyyttä ihannoidaan noin muuten. Ehkä ihannoidaankin vain mielipidejohtajien yksilöllisyyttä.

  Jos et kuluta, et ole mukana päätöksenteossa (jos sittenkään).

 22. Pertt Kangasaho

  Läpimät onnittelut Sinulle Saku !

 23. Mikki Kauste

  Onneksi olkoon merkkipäivän johdosta. Ja kiitos kaikesta tähänastisesta. Olet inspiraationlähde meille nuoremmille.

 24. olavi moilanen

  Parhaat onnittelut Sinulle Saku!
  Mies on päässyt miehen ikään.
  Työ jatkuu.
  Suuret kiitokset ja halaukset-

 25. Robin Savonius

  Hyvää syntymäpäivää sinulle.
  Vuosi 57 oli hyvä vuosi syntyä. 😊
  Olen kanssasi samaa mieltä hyvinvointiyhteiskunnan alasajosta
  Ja olen alkanut toivoa että kun se päivä koittaa että pitää täältä lähteä, että saa kuolla terveenä.

 26. Olavi Lehtonen

  Paljon onnea, ja jatka tätä blogia ainakin 40 vuotta vielä sillä näistä tärkeistä asioista on pidettävä meteliä jatkossakin.

 27. Tuula Härmä

  Onnea! Olet huutavan ääni korvesta!

 28. Raiko Karvonen

  Meillä alkaa olla tämä hyvinvointivaltion riisuminen jo poliittinen ongelma siitä riippuvaisille ihmisille.
  Pääomalla ei ole mitään kiinnostusta osallistua hyvinvointivaltion kustannuksiin. Se tässä myös on suuri poliittinen ongelma eikä köyhillä ole rahaa rahoittaa hyvivointivaltion kustannuksia.
  Hyvinvointivaltion puolustajien on astuttava esiin ja tehtävä se kiireesti ennen kuin kaikki julkiset palvelut on ykstyistetty ja vain rahalla saa palveluita. Tämä on ehdottomasti väärä kehityssuunta, joka pitää katkaista viimeistään seuraavissa vaaleissa.

 29. Kimmo Paaso

  Onnitteluni, Saku. Tuo mitä kirjoitit olisi voinut olla minun kirjoittamaa. Hyvä että sinä tuot omia mietteitäni julki, mitäpä niitä enää siis uudelleen kirjoittaa. Yritän toki kertoa niille harvoille ihmisille, joita tapaan, näistä samoista asioista mistä sinä kerrot. Aika turhaa ja turhauttavaa puuhaa, täällä kun näköjään ei tehdä mitään väärin, ja kaikki asuvat maailman ykkösmaassa. Haluan myös kiittää sinua siitä, että autat minua saamaan tylsän aikani kulumaan ja mielekkääksi lukiessani kirjoituksiasi. Huonompaankin voisi aikaa tuhlata….😁

 30. Esa Auramäki

  Onnittelut! Kovin samoin koen tätä aikaa. Onneksi olen jo eläkkeellä.

 31. Joensuun Elli

  On tosiaan sairasta, että me rakennamme tätä maailmaa raha etunenässä, eikä ihmisten (eläinten, planeetan) hyvinvoinnin puolesta. Sylettää seurata tätä ahneiden ja epäempaattisten porskuttamista. Jos nyt kuitenkin vielä hetki jaksettaisiin ja tehtäisiin omalta osaltamme parhaamme. Tarvitsevat ne nuoretkin majakanvaloja. Lämpimät onnittelut syntymäpäivänäsi, Saku, ja voimia valaisutehtävässäsi.

 32. sirkkuli

  Sydämelliset Onnittelut 🎂
  Ikä on vain numeroita. Ihminen on juuri sen ikäinen kuin itse tuntee olevansa.

 33. Aino Nieminen

  Paljon Onnea Saku! Kiitos hyvistä blogeista! Osaat hienosti analysoida tätä haistapaskayhteiskuntaa🙄…terveisin Aku

 34. AikaMies

  Totta puhuit/sanoit. Vielä labraan ottivat vaikken ole valinnut (SOTE). Reilun kympin olen edellä -enrmpi nähneenä. Prosentaaöisesti lähestyt 😉 Onnittelut.

 35. Markku Kemppainen

  Onneksi olkoon synttärin johdosta! Joskus on ottanut päähän lukea näitä sinun juttujasi kun ne ovat niin totta. Vahvistaa vain minun käsityksiäni ja kokemuksiani tästä nykymenosta. Se on täysin päätöntä kohellusta kohti totaalista katastrofia. Toivottavasti olemme väärässä, mutta kun ihminen ei tajua ennenkuin täydellinen tuho on edessä tai jo tapahtunut.

  Minua kyynisesti nauratti v. 82 kun olin käymässä Dachaun keskitysleirissä. Siellä olevassa museossa oli taulu, jossa luki: Ei koskaan uudestaan emmekä ikinä unohda. No, samaan aikaan Israelin joukot tappoivat libanonilaisia kuin kärpäsiä heidän omassa maassaan… Että tämä siitä ihmisen oppimisesta.

 36. Heikki Alho

  Kiitoksia blogistasi ja paljon onnea syntymäpäivänäsi!

 37. Anna-Katriina Lius

  Hyvää syntymäpäivää ja paljon kiitoksia meidän poliittisten nettiaktivistien ja harjoitetun politiikan kriitikoiden taitavasta ja runsaasta evästämisestä. Toivon totisesti, että kaikkein negatiivisimmat skenaariosi eivät toteudu. Siihen tarvitaan meitä kansalaisia. Poliittisen passiivisuuden on nyt loputtava, jos haluamme pitää yhteiskunnan, joka ottaa jokaisen jäsenensä huomioon.

 38. Jonas M

  Kiitos tästä blogista ja onnittelut.

 39. Virva Itäranta

  Onnittelin jo toisaalla, mutta pakko vielä onnitella täälläkin. Olet monenkin onnittelun arvoinen. ”Huutavan ääni erämaassa” kun juuri kukaan ei puhu pienen ihmisen puolesta, ei lain, eikä oikeuden. Kun demokratiaa etsivä ja haukkuva rakkikoira, journalismikin, on suitsittu kahleisiin, olet valo pimeydessä, jota seurata. Edes yksi järjen ääni, joka pitää toivoa yllä.

  Paljon onnea hyvälle ihmiselle ja ikätoverille. Olkoon askeleesi kevyet, mielesi kirkas ja päiväsi valoisat.

 40. R.A.

  Onnea syntymäpäivän johdosta ja kiitos hyvästä blogista. On hyvä, että edes jostakin saa tietoa siitä mitä hallitus oikeasti puuhailee, kun noihin valtakunnan uutisiin pääsee enää vain Sipilän sanelemaa propagandaa.

  Kiinnostaisi kuulla juristin mielipide kysymykseen:
  Kuinka paljon hallitus saa tahallaan yhteiskuntaa tuhota ja ”yksityistää” valtion omaisuutta ennen kuin se on peruste nostaa syyte maanpetturuudesta?

 41. Leena Laurila

  Lämpimät onnittelut! On viime aikoina vaikuttanut, että blogisi on ainoa järjen ääni ja valo pimeydessä.

 42. Maarit Korhonen

  Onnea Sakulle, taistelemista hyvän puolesta emme lopeta.

 43. Maili Hanski

  Onnittelut! Kiitos kirjoituksistasi! Hyvinvointivaltio ja rauha ovat kadonneet sanavarastosta. Tilalle tullut kilpailutus ja sotaisuus. Jonkun mielestä holhouksesta on päästävä eroon, mutta tilalle näkyy tulevan huutolaisuus. Jatka hienoja pohdintojasi!

  • R.A.

   Suomalaisten sanavarastosta on myös poistettu käsite ”oikeudentaju”, vaikka se on terveen persoonallisuuden omaaville ihmisille synnynnäinen ominaisuus.

   Jos joku osoittaa jotakin merkkejä terveestä oikeudentajusta, niin se leimataan kiireen vilkkaa kateudeksi. Siis vika onkin siinä terveen oikeudentajun omaavassa ihmisessä itsessään, eikä epäoikeudenmukaisessa yhteiskunnassa. Niinpä nyt kun johtajille maksetaan miljoonabonuksia, ja työttömien odotetaan menevän töihin täysin ilman minkäänlaista palkkaa, niin se ei olevinaan enää olekaan epäoikeudenmukaista. Jos joku kehtaa valittaa, niin se onkin pelkkää ”kateutta”. Näin saadaan kieltä muuttamalla tuhottua toimivan yhteiskunnan perusteita.

 44. Kalle Korhonen

  Oikein hyvää syntymäpäivää. Tämä on erinomainen blogi ja asiasi on ehdottomasti tärkeä. Kiitos.

 45. Väinö Lahtinen

  Hyvää Syntymäpäivää ja kiitos kansakunnan omantunnon äänenä toimimisests!

 46. Seppo Laitinen

  Onnea Saku merkkipäiväsi johdosta. Puhut usein epätasa-arvosta, joka onkin tämän yhteiskunnan yksi pahimpia ”syöpiä”. Ikääntyminen taitaakin olla ainoa asia tässä yhteiskunnassa, joka on tasa-arvoinen kaikille, näin luulen. Kiitos, että jaksat ”pauhaa” näistä asioista😊

 47. Ruben Salonen

  Paljon onnea ja suurkiitokset kirjoituksistasi.

 48. Toni

  Hyvää syntymäpäivää ja kiitoksia kaikesta kirjoittelusta. Olen pitkäaikainen lukija, ja 80-luvun puolessavälissä syntyneenä käsittelemäsi asiat monesti koskettavat minua hyvinkin läheisesti. Kutsutaanhan meitä ”hukatuksi” sukupolveksikin. Hienoa että jaksat ja kaikkea hyvää jatkossa, jos niikseen tulee. Meille kaikille.

  • R.A.

   Vielä pahemmin hukattuja olemme me, jotka yritimme päästä työelämään juuri 90-luvun laman aikaan. Silloin sai töitä vain ne, joilla oli suhteita. Me muut sinnittelimme jotenkin hengissä, monet kirjaimellisesti nälkää nähden. Me tulemme kärsimään 90-luvun lamasta koko lopun elämämme, koska emme päässeet koulutustamme vastaavaan työhön. Päädyimme mihin hanttihommiin satuimme pääsemään. Vielä eläkeiässäkin meitä siitä rangaistaan, koska eläkekertymä tulee olemaan huono.

   Paljon onnekkaampia ovat kaikki ne, jotka päättävät opintojaan jonkun nousukauden aikana. Teillä 80-luvun puolivälissä syntyneillä asiat olivat siis aika hyvin. Tehän aikuistuitte noin 2005, ja ehditte työelämään noin 2005 – 2010, siis jo ennen kuin tämä nykyinen kurimus alkoi.

   Teitä muutamaa vuotta nuoremmilla on paljon kovempi kohtalo…

 49. Markku Isometsä

  Olet pikkuhiljaa parantumassa nuoruuden vaikeasta taudista, mutta toivottavasti tervehtyminen vielä kuitenkin jatkuu joten hyvää syntymäpäivää.

 50. Anssi Keskiväli

  Kiitos taas ytimekkäästä blogipäivityksestä ja hyvää syntymäpäivää 🙂

 51. Jorma

  Onnea merkkipäivän johdosta täältä naapurikaupungista. Juuassa olen minäkin syntynyt ja kouluni käynyt sen verran vanhempana, että olin Juuan lukion ensimmäisten ylioppilaiden joukossa vuonna 1970.

 52. Vesa Nikula

  Paljon onnea, Saku synttäripäivänäsi! Itse vielä känisen runsaan vuoden viiskymppisenä poikasena ja sitten liityn aikamiesten joukkoon! Jatka samaan malliin!

 53. Marita Lowry

  Onnittelut tasavuosista ja kiitos loistavasta blogista.

 54. Eino

  Anyway, mukavia synttäreitä ja monet, monet kiitokset sun älykkäistä ja tyylikkäänterävistä teksteistä! War of the Pencils demokratian ja oikeudenmukaisuuden puolesta jatkuu…

 55. Kari Kuitunen

  Runsaasti onnea!

 56. Hupu

  Onneksi olkoon ja pitkää ikää.

  Kiitos, että jaksat puolustaa heikompia ja kirjoittaa yleensä päin mäntyä menevistä asioista.

 57. Timo Harju

  Kun noita onnitteluja kattoo niin jokaisen voi allekirjoittaa 🙂 Itte olet ne ansainnut! Juo Saku kunnan kakkukahvit hyvällä mielellä!

 58. Jaana Virtanen

  Sydänlämmin onnentoivotus 60-vuotiaalle.
  Olet ollut perheesi pieni jouluenkeli.

  Kirjoittamasi hirveätahtinen hyvinvointiyhteiskunnan tuho on ollut nopeaa.
  Olemme tottuneet ottamaan iskuja oikealta ja vasemmalta.
  Kirvelevässä kivussamme emme aina tule huomanneeksi tai edes ehdi tajuta laittomuuksia ja epäoikeudenmukaisuutta.
  Kiitos,Sinulle,Saku,että muistutat meitä.

  Jouluiloa Sinulle ja kaikille rakkaillesi.

 59. Arto Kalliola

  Onnittelut. Kaikesta huolimatta!

 60. Rosa Warski

  Hyvää syntymäpäivää minultakin!

  ”I’m not senile,” I snapped. ”If I burn the house down it will be on purpose.”
  – Margaret Atwood

 61. Oscari

  Suuresti arvostamani Blogisti, parhaat ja lämpimimmät syntymäpäiväonnitteluni. Tämä blogisi on niitä harvoja, jos ei vain olisi ainnoa, joka pitää pienen ja tavallisen ihmisen puolta. Sitä on aina mielenkiintoista lukea.

  Itse kuuluun siihen kymmenen vuotta Sinua vanhempaan suureen ikäluokkaan, jonka tänään joku Kelan itseään muita parempana asiantuntijana pitävä, totesi saavan ottaa itse vastuun vanhuudestaan ja hoidostaan.

  Niin, olen päättänyt ottaa tuon vastuun. Kun ensin ole hoitanut – ellen kuole ennen – hautaan 90 vuotiaan muistisairaan äitini. En ole omaishoitaja, vaan ihan itsehoitaja, sillä tulemme toimeen siellä mitä meillä on, en ole hakenut yhteiskunnan apua tai tukea.

  Kun aika äidistä jätää, niin se jättää minustakin. Kun ei ole omia lapsia tai puolisoa, joiden tähden jatkaa, niin ole vakaasti päättänyt, jotta en olisi vaivaksi tälle yhteiskunnalle, jota olen omalta osaltani rakentanut, tehdä itsemurhan heti äitini poismenon jäleen. Niin se vaan on, että Suomi on muuttunut kylmäksi ja ahneiden täyttämäksi maaksi, jossa on vaikea elää, ja varsinkin vahuutta.

  ps. ymmärtänet kätkeytymiseni nimimerkin taakse?

 62. Jyrki

  Onneksi olkoon myös 60:stä auringonympäri matkasta. Ja pitkää ikää sekä terveyttä tulevaisuuteen mitä se tuokaan tullessaan.

 63. sini lappalainen

  Kiitoksia kirjoituksistasi ja hyvää syntymäpäivää.
  Pakkohan niitä valopilkkujakin on plan tulla tähän poliittiseen tilanteeseen.

 64. Marko

  Kiittelen, että jaksat kirjoittaa yhteiskunnallisista epäkohdista ja kantaa huolta hyvinvoinnin purkamisesta. Itsekin olen siihen yrittänyt vaikuttaa ja muuttaa maailmaa. Se on epäkiitollista työtä.
  Toivotan onnea 60-vuotispäiviesi johdosta!

 65. on thin ice

  Uuninpankkopoika,
  ikä on vain mielentila ja sää pukeutumiskysymys.
  Onnittelut!
  Valaistessasi lukijoillesi tärkeät pointit, jotka päättäjä-vallansäätäjät miellään jättää usein
  pimentoon, inspiroit meitä ajattalemaan. Kiitos blogistasi.

 66. matti luomansuu

  Paljon onnea 60 vuotis syntymäpäivänä. Terveyttä ja jaksamista, sekä jatkoa tälle blogille.
  Toivottaen,
  Matti Luomansuu

 67. Jarkko

  ”Aika paljon olen nähnyt ja lisää tulen näkemään, jos elonpäiviä riittää. Luultavasti tulen näkemään myös demokratian tuhon, koska demokratia ei sovi vallalla olevaan markkina-ajatteluun. Demokratiassa päätöksentekoon osallistuvat nekin, jotka eivät maksa päätöksistä aiheutuvia kuluja. Ei mene kauan, kun joku sanoo tämän ääneen ja tästä tulee virallinen totuus. Markkinavoimat tulevat korvaamaan demokratian kansan tahdon ilmaisijana, ja siihen kansaan eivät enää kuulu kaikki.”

  Mielenkiintoisemmaksi vain menee poliisi on iskenyt erityisellä kotietsinnällä Helsingin Sanomien toimittajan kotiin. Onhan Helsingin Sanomien jutut suora hyökkäys pyhää tiedustelulakia vastaan. Toimittajien koteihin ei ole poliisivoimin aikaisemmin Suomessa isketty.
  https://yle.fi/uutiset/3-9981763

  • Jarkko

   Kyllähän täällä ollaan askel askeleelta siirrytty kohti 1800-luvun meininkiä missä vain rikkaat ja maanomistajat saivat äänestää ja päättää asioista. Osan rooli on sitten uhrautua oman henkensä ja terveytensä kaupalla, jotta pienellä joukolla oli hauskaa.

   Suurinta osaa kansaa ei kiinnosta niin kauan kun ei koske itseä ja TV:stä ja muualta saa mukavaa viihdettä. Lisäksi aina joka maassa on se tietty porukka joka hurraa koville otteille kun pääsee vähän tylyttämään niitä muita. Vaikka itsekin eläisi viemärissä, mutta jos muut saavat viemärissä elämisen lisäksi ruoskaa ei se haittaa jos vähän haisee ja on kurjaa kun muilla on vielä kurjempaa.

  • Rintsu

   Tossa hesari-jutussa muuten on (toivoakseni) kyse siitä, että paperien joiden pitäisi olla salaisia ovat jostain syystä päätyneet lehden toimitukseen.
   Ja lehti on ne päättänyt julkaista.
   Milloin kyseessä on Watergate niin noin saa käydäkin.
   Milloin ei, niin on papereita joiden ei tarvitse vuotaa julkisuuteen.
   Ne voivat olla vaikka hankintasopimuksia tai sinun terveystietojasi, mutta on asioita joita ei kuulu vuotaa. Ihan kaiken ei tule selvitä netistä.

   Jotkut pelkäävät, että ”isoveli” valvoo.
   Onko se sitten parempi jos valvoja on mikä tahansa itsensä mediaksi julistanut?
   Voin vastata, että ei ole.
   Jos minä onnistuisin varastamaan tai vuotamaan Saku Timosen läppärin sisällön niin moni media sen mielellään julkaisisi ja vetoaisi lähdesuojaan minua etsittäessä.
   Mut ei asia ihan niinkään saa mennä.

 68. tiina belov

  kiitos asiantuntevista kirjoituksistasi – ne ovat saaneet minut ymmärtämään yhteiskunnan ihmeellusiä kiemuroita ja venkoiluja paremmin. ja paljon onnea syntymäpäivänä, hyvä että olet olemassa!

 69. AMK

  Syntymäpäivä onnittelu sinulle Saku!

 70. Liina

  Olen täsmälleen samaa mieltä, 32v, ensimmäinen lapsi tulossa. Netissä, mediassa ei useinkaan puhuta näin asiaa vaan pelkästään turhista ja omasta navasta. Kaikki on pian menetetty, sote tulee tuottamaan valtavaa inhimillistä kärsimystä, rapauttaa julkiset palvelut, eikä paluuta ole aikaan ennen sitä. Mutta ilmeisesti vielä yli 50 prosenttia suomalaisista tulee toimeen hyvin ja elää omaa hyvinvointikuplaansa, kun ei ole huolta ilmassa. Itse pienituloisena näkee miten kaikista heikoimmilta on matto jo vedetty alta, eikä ihmisarvo paljon paina. Tämä kaikki vain pahenee. Mitä tälle voi tehdä kun suurin osa kääntää selkänsä? Ja ajan henki on itsekkyys, kylmä oman eduntavoittelu, jota pidetään viisautena. Tämä ei todellakaan ole sellainen satavuotias Suomi josta olisin ylpeä. Onko lapsellani puoleksikaan sellaisia lähtökohtia kuin itselläni on ollut, kuten terveydenhuoltoa tai ilmaista koulutusta? Tuskin. Jakavat varmaankin tulevaisuudessa itsemurhapillereitä, jos on liian sairas ja vanha jatkaakseen.

 71. Make

  Hienon ajan olet 60 vuotta elänyt Suomessa, maailman parhaassa maassa.

  Se mikä meiltä ja lapsiltamme on kuitenkin viety, on usko tulevaisuuteen – tavoilla, joita tässä kirjoituksessa hyvin kuvasit. Työpaikat hävisivät, hallitus lupasi kikyn luovan 110 000 uutta työpaikkaa, mutta alkoikin syyllistää työttömiä. Sote-uudistuksesta tulee eriarvoistava katastrofi – ja ruumiita. Kaikki poliitikot ovat opportunisteja ja valehtelijoita, joita kiinnostaa eniten oma etu ja tähtiura EU:ssa taikka suuryrityksissä. Ilmastonmuutostyökin näyttää osittain olevan vain huijausta ja rahastusta, jossa suomalainen häviää. Meret ovat jo saastuneet.

  Tieteiselokuvien ystävänä pidin aikanaan Blade Runnerin, RoboCopin ym. elokuvien maailmankuvaa suuryritysten hirmuvallasta pelkkänä hyvänä viihteenä. Nyt pelkään, että juuri noilta osin dystopiat ovat toteutumassa.

  Silti:

  Hyvää 60-vuotispäivää, Hyvää Joulua ja kiitos blogista!

 72. Minna

  Onnittelut sankarille!

  Suuren suuret kiitokset blogistasi. Toiston kautta voittoon ja kohti parempaa huomista.

 73. Lars Karlsson

  Jag vill gratulera Saku också på svenska.

 74. Lars Karlsson

  Utan Saku ingen riktig debatt!

 75. Minna

  Hyvää syntymäpäivää! Nauti täytekakusta.
  Ja viiri varmasti ilahduttaa, hih.

 76. Esa J.

  Ihminen ei ole koskaan vanha, vaan ihan sopivan ikäinen!

  Paljon onnea syntymäpäivänäsi ja olkoon olosi keveä ja terveytesi kunnossa.

  -57 Saku, -57 Esa J. ja -57 Chevrolet Bel Air, joo-o!

 77. Pertti Ikonen

  Onnea Sakulle merkkipäivän johdosta. Uuden päivän koittaesa ja klikatessa sivuasi auki, on ilmassa mielenkiinnon tunnetta.

 78. työtöntyötön

  Hyvää syntymäpäivää!

 79. Rintsu

  Syntymäpäiväonnittelut sinne uuninpankolle.

  Olisin onnitellut jo aiemmin aamulla, mutta tämä päivä -uskokaa tai älkää- meni töissä!
  Pimeissä sellaisissa tosin koska verokortillahan en pysty päivän tai parin hommia tekemään. Semmoisistahan viranomaiset kohdallani riemastuisivat aivan liikaa ja juhlisivat niin kauan, että saisin seuraavan kerran jotain rahaa ehkä maaliskuussa. Tuolla sadallaviidelläkympillä olisi ongelmia pärjätä sinne asti. Mutta tässä vaiheessa kuuta tuo 150,- taskuun pelasti tämän Tyhjälän joulun.

  Ja se mikä on todella surullista on se, että Suomen satajuhlavuonna tilanne on sellainen, että Suomea tosiaan yritetään väkisin vääntää sellaiseksi mikä se oli sata vuotta sitten. Paitsi siltä osin, että silloin oli hyviä poliitikkoja. Mutta kohdallani itsenäisyysajan kehityskaari on ollut sellainen, että isoisäni oli torppari, myöhemmin pienviljelijä. Isäni jo onnistui käymään kouluja sen verran, että pääsi virkamieheksi. Minä vuonna -86 kirjoitin itseni sukuni ensimmäiseksi ylioppilaaksi. Kehitys tuohon asti kulki siihen pisteeseen, että enää ei ollut torppareita ja köyhien kakaroillakin oli mahdollisuus opiskella.

  Nyt on kelkka käännetty toiseen suuntaan.
  Sanoisin, että Suomineitoa itkettää kun tietää mitä helmoissaan nykyään tapahtuu mutta sehän nyt vaan on semmoinen satavuotias itkijämummo.

  • töytön

   Peukku.

 80. HTK

  Ansaittua hyvää syntymäpäivää.

  Olet ilmeisesti säilyttänyt moraalisen selkärankasi etkä ole vajonnut useiden juristien ja journalistien ammattitautiin; välinpitämättömään kyynisyyteen ja vallanpitäjien liehakointiin.

  Me jo 60 vuotta täyttäneet olemme elämämme aikana voineet nähdä ja kokea hyvinvointivaltion rakentamisen ja demokratian laajentamisen Suomessa, mutta nyt olemme todistamassa hyvinvointivaltion muuttamista pahoinvointivaltioksi ja demokratian kaventamista. Silti emme me ”harmaat pantterit luovuta”, vaan kamppailemme tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta, vaikka sitä vastustavat voimat ovat nyt niskan päällä.

 81. Samppa Haapavaara

  Onnea merkkipäivän johdosta.

 82. Tarja Elonen

  Lämpimät ja sydämelliset onnittelut ”virtuaalihalein” synt.pv.sankarille!

  Sitten arkisempaa asiaa.
  Olen monasti miettinyt, mikä musta aukko maamme käyttövaroja (, veroja ja muita tuloja) nielee.
  Miten suuri osa kaikista budjetoiduista tai ylipäätään käytettavissä olevista varoista/rahoista valtiolla ja kunnilla sekä pankeilla, yrityksillä, … menee jatkuvalla syötöllä hankittaviin uusiin tietokoneisiin, ohjelmiin, älypuhelimiin, … ja mikä oikeasti on näiden hektisesti uusittavien laitteiden ym todellinen hyöty? Kuinka paljon rahassa heitetään menemään, kun ne lukuisat jätelavalliset tietotekniikkaa ym viedään (toivottavasti) laillisille jäteasemille? (Esim. Helsingissä näin kerran Norssin pihalla kolme jätelavaa täynnä tietsikkalaitteita ym ja kyljessä luki lappu: saa ottaa.) Tällainen kerskakulttuuri on kaikkialla Suomessa arkipäivää .
  Vaikka kuinka elämme tietoyhteiskunnassa, niin olisi kait se arkisen järjenkäyttökin sallittua.

 83. Arto Alila

  Läjäpäin onnitteluja Sakulle ja parempia päiviä jatkossa.

 84. Niilo

  Hyvää syntymäpäivää Saku ja kiitos blogistasi. Se on todella tärkeä ja tarpeellinen tässä ajassa mitä elämme.

 85. Paula

  Kaikesta huolimatta, paljon onnea ja kiitos, että olet olemassa. Tässä järjettömässä maailmassa on hyvä kuulla järjenääntä ja sitä sinulta löytyy.

 86. tyätön

  Hyvää syntymäpäivää! Kiitos siitä, että jaksat pitää meteliä meidän pienten ihmisten asioista.

 87. Marjo Hannele Kaasinen

  Onnittelut Syntymäpäivänä ja toivotaan , että jaksaisit jatkaa näitä kirjoituksiasi vielä monia vuosia. Unohda kuitenkin tämä paska maailma hetkeksi ja nauti kaikesta huolimatta synttäreistäsi. Mitä kauemmin elää sen enemmän näkee, niinhän se on , mutta joskus täytyy myös relata että jaksaa taas puuttua ja kirjoittaa oikeutetusti paskanmaailman asioista. Hyvää jatkoa

 88. Sampsa Rantanen

  Hyvää syntymäpäivää ja suuret kiitokset hienoista blogikirjoituksistasi. Voimaa ja jaksamista.

  Kukin meistä jatkakoon hyvinvointivaltion puolustamista kykyjensä mukaan. Kijoituksesi innostavat monia, niin nuoria kuin vähän vanhempiakin.

 89. Jouni M

  Ensin ajettiin alas hyvinvointivaltio..sitten oikeusvaltio ja lopuksi sivistysvalto..
  Toivota tässä sitten Hyvää Syntypäivää mutta kuitenkin..
  Onnea Saku.

 90. Jeremias Tampio

  Myöhäisillan syntymäpäiväonnittelut minunkin puolestani täältä Tampereelta. Tämä aika missä elämme, on niin julma ja epäoikeudenmukainen, että siihen on välistä pakko suhtautua sarkasmilla.

  Löysin blogisi vuosia sitten etsiessäni kirjoituksia kuntouttavasta työtoiminnasta. Siitä lähtien olen lukenut kirjoituksiasi silloin tällöin. Sinulla on sana hallussasi, ja pidän siitä.

 91. narumies

  Paljon Onnea!

 92. Raili Sergejeff

  Paljon onnea!

  Toivon pystyväni lukemaan blogejasi vielä monta vuotta, joten pysyhän pirteänä ”ukkovanhuksena! Eihän näitä blogeja ilman voi enää ollakaan!

 93. Mikko Väyrynen

  varsin harmillista että kuluttajaa kusetetaan median avulla, tämä on yksi pääkohdista miksi markkinavoimat pääsee jylläämään oikeudentajusta huolimatta

  sananvapautta pitäisi sallia vain tiettyyn pisteeseen asti ja medialla pitäisi olla eettinen vastuu oikeudenmukaisuutta mukaillen

  nythän tuloaa tekee myös ”asiantuntijat” joita isossa maailmassa on käytetty pitkään kansan harhauttamiseksi

  • Pekka Järvi

   Asiantuntijat tai konsultit:
   Hanna Kuusela & Matti Ylönen: Konsulttidemokratia. Miten valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton, Gaudeamus 2013

   Onnittelut Sakulle.

 94. Andy

  Onnea! 60 vuotiashan on nykypäivänä vielä nuori. Tsemppiä ja lukuisia kirjoituksia odotellen.

 95. Antti

  Paljon onnea näin jälkikäteen, ja kiitos hyvästä blogista. Tätä blogia on aina mukava lukea.

 96. Ritu

  Paljon Onnea ja lisää hyviä vuosia.
  Blogisi kirjoituksiin on minun helppo yhtyä ja liki samanikäisinä muistan myös kirjoittamasi asiat.

 97. Ilmoni

  Sinä poika sitä jaksat valittaa. Niin moni asia on mennyt eteenpäin 60 vuodessa: moni sairaus johon 60v sitten kuoli parannetaan, elintaso on kokonaisuudessaan korkeampi kaikilla, toimeentulo turvatumpi, asenteet monissa asioissa edistyksellisemmät, tasa-arvo edennyt. Mutta voihan sitä keskittyä urputtamaankin. Väsyttää tämä ulinasi siitä miten toisia fiksummat sattuvat menestymään taloudellisesti toisia paremmin. Kaikkiko pitäisi saada ilmaiseksi ja kaikkiko tasan? Verotus on erittäin epäreilu jo keskituloisen työssäkäyvän kohdalla. Kirjoitapa joskus siitä aiheesta, miten vaikeaa vähänkään paremmin ansaitsevan on nauttia oman työnsä hedelmistä Suomessa, kun kaikki kovalla työllä kasaan saatu pitääkin jakaa persaukisille.

  • Saku Timonen

   Minulla on sinulle hyvä neuvo: jätä juttuni lukematta. Kukaan ei pakota sinua lukemaan niitä ja vielä vähemmän ruikuttamaan omaa osaasi kaltoin kohdeltuna hyvätuloisena.

  • Timo Harju

   Kommenttisi Ilmoni oli no: 101 tällä palstalla. Ne sinua edeltävät ovat perseaukisia, joita sinä suurena veronmaksajana elätät? Tämä sanoma viestissäsi oli.

   Kyllähän muutoksia 0n 60 vuodessa tapahtunut. Koulutus, sairaanhoito, elintaso varmasti parempi kuin 8 surmanluodin aikana jne. Kun tähän kehitykseen nojaat, mieti miten nämä muutokset ovat tapahtuneet ja ketkä niitä ovat ajaneet. Ja mitä lopultakin jää jäljelle, kun pyörä on kääntynyt täysin päinvastaiseen suuntaan.

   Kirjoitat nimimerkin takaa ja käytät kovaa kieltä. Et uskalla nimeäsi panna mielipiteittesi alle? Rohkeasti ja opettavasti kirjoitit, mutta mäihä rupesi valumaan puntista siinä allekirjoitusvaiheessa?

 98. Kaapo

  Toki kaikesta pitää nipistää ja työläisiä kurjistaa ja eläkeikiä nostaa ja kaikkea semmoista jotta saamme kustannettua nämä uudet tulonsiirroille saapuvat uussuomalaiset.

 99. Sonofhades

  Onnittelut.

  Samanlaisia mietteitä täällä relun 45v iässä. Epäilen näkeväni vielä päivän, jolloin ylijäämäihmisiä (työttömät, eläkeläiset) tullaan survomaan omiin gettoihinsa tai keskitysleireihin pois rikkaiden elämää häiritsemästä…

 100. Perti Kaivanto

  Janitskinia ei luovuteta, hä hä hää! Mitäs siihen sanot?

  • Saku Timonen

   Miten Andorran oikeuslaitoksen päätös liittyy työttömyysturvan aktiivimalliin tai minun syntymäpäivääni? Onko sinulla yleensäkin vaikeuksia osata kommetoinnin alkeet ja pysyä kulloinkin käsiteltävässä aiheessa?

 101. tiina juhe

  Synttärionnittelut! Toivottavasti kakku oli hyvää ja viiri komia ja nyt sojottaa vitriinissä kunniapaikalla. Mutta sinäkö vanha äijänkäppänä! Mikähän mä sitten olen..huh..enkä halua tietää

 102. teija alatalo

  Hyvää syntymäpäivää !
  Kiitos että jaksat ottaa esille tärkeitä aiheita,
  kirjoitat niin että tavallinen tytti tajuaa.
  Moni tulee vielä hämmästymään kun putoaa työelämän turvaverkosta ja pääsee lojumaan sohvan pohjalle kittaamaan keskikaljaa ja nostamaan huikeaa työttömyyskorvausta.
  Kyllä töitä piisaa ,muttei kukaan viittisi maksaa palkkaa.
  Eikös maksettavalla palkalla pitäisi pystyä elämään ?
  ”Risusavottaa riittää ”, kokoomus rouva ei vaan maininut mitään palkasta ja että ihmisen pitäisi sillä elää.

Kommentoi »

Comments are closed