Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Paskaa joulua, toivottaa hallitus

Eduskunta hyväksyi tänään äänin 103 – 90 – tyhjää 2 – poissa 4 niin sanotun työttömyysturvan aktiivimallin. Se on niin sanottu aktiivimalli siksi, että aktivointia siinä ei ole ollenkaan. Se keskittyy rankaisemaan työttömyysturvan leikkauksella työttömiä, jotka eivät onnistu saamaan palkkatyötä tai mahdu koulutukseen ja muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin riippumatta heidän aktiivisuudestaan. Ensimmäistä kertaa historiassa meillä on laki, joka tekee työttömyydestä rangaistavaa.

Laki säästää työttömysturvaan käytettävää rahaa, mutta lisää toimeentulotuen tarvetta. Rahaa siis säästetään toisesta taskusta ja otetaan toisesta. Jotta laki toimisi, niin työpaikkoja ja työvoimapoliittisia toimenpiteitä pitäisi olla tarjolla. Töitä ei kuitenkaan ole, ja Te-toimistoille myönnetty lisämääräraha ei riitä alkuunkaan. Ensimmäistä kertaa meillä on laki, joka rankaisee kansalaisia siitä, että elinkeinoelämä ja valtiovalta eivät pysty tarjoamaan heille työtä eivätkä viranomaiset palveluja.

Asia ei eilisillan eduskuntakeskustelussa kiinnostanut hallituspuolueiden kansanedustajia sen enempää kuin ennenkään. Tänään he ilmestyivät paikalle painamaan nöyrästi äänestysnappia esityksen puolesta. Epäilen, että suuri osa heistä ei edes tunne lain sisältöä ja sen vaikutuksia.

Samaan aikaan eduskunta muuttui sirkukseksi. Ei riittänyt, että eduskunta käytti kohtuuttoman paljon aikaa ja vaivaa vääntöön nelosoluen myynnistä ruokakaupoissa. Myös alkoholin haitallisista vaikutuksista esitettiin kunnon performanssi. Kun salissa viime perjantaina puhuttin alkoholista, niin lääkärikansanedustaja joutui auttamaan alkoholimyrkytyksen pikkujouluissa saanutta eduskunta-avustajaa. Samoista pikkujouluista tullut kansanedustaja häiritsi seksuaalisesti törkeällä tavalla keskustelutauolla ollutta toisen puolueen kansanedustajaa.

Eduskunnan arvovalta alkaa olla pyöreä nolla. Hallituksen arvovalta on ollut sitä jo kauan, mutta nyt touhu näyttäytyy kaikessa irvokkuudessaan. Hallitusta ja hallituspuolueiden kansanedustajia ei kiinnosta tippaakaan työttömien kohtelu rikollisina, mutta alkoholi kiinnostaa aina. Myös alkoholiuudistus hyväksyttiin tänään selvin numeroin. Törkimys puolestaan on saanut kansan syvääkin syvemmiltä riveiltä runsaasti kannustusta.

Takavuosina eräs nykyinen puoluejohtaja toivotti kaikille kanssaan eri mieltä oleville paskaa joulua. Nyt hallitus ja eduskunnan enemmistö toivottavat samaa työttömille ja alkoholiongelmaisten läheisille.

25443084_2415755771791701_3774105755322953003_n

Kuva: Demokraatti/Ville Ranta

***

Tänään on laskujeni mukaan 31 ihmistä kysynyt minulta yksityisviestillä mitä aktiivimalli oikein tarkoittaa ja miten se vaikuttaa juuri heidän tilanteeseensa. Tämä kuvastaa paremmin kuin hyvin hallituksen ja viranomaisten tiedotuksen onnistumista. Kun yksittäiseltä bloggaajalta kysellään lakiuuudistuksen sisällöstä ja vaikutuksista, niin jotain on tiedottamisessa mennyt pahasti pieleen. Odotettavissa on Kelan ja Te-toimistot tukkiva sekasotku, jota voi verrata täysin tämän vuoden alussa toteutettuun toimeentulotuen siirtoon Kelalle. Viranomaisilta kysymään minäkin kaikkia neuvon, heille neuvonta kuuluu.

Kommentit (83)

 1. Santeri Mahonen

  Eivätkös Demarit ole sanoneet, että työtön ei äänestä? Nyt viimeistään alkaa suhina käydä työkkärissä ja varma herätys on tiedossa. Tämä oli suorastaan mahtava uudistus demokratian kannalta. Kuka muu olisi keksinyt heittää kylmää vettä ja herättää nukuvat työttömät? Siellä on melkoinen määrä ääniä nyt jaossa. Minne se kanavoituu on täysin toinen juttu.

  • Saku Timonen

   Demarit eivät tietääkseni ole noin sanoneet muuten kuin korkeintaan pahoitellakseen äänestämättömyyttä. Vaan saatat olla oikeassa. Olen kirjoittanut aktiivimallista jo puoli vuotta, mutta vasta nyt ihmiset ovat heränneet.

   • Esa Kontinen

    Kyllä se taisi olla PerusS ja Mestari ketkä sanoivat että työtön ei äänestä.

   • Johanna

    Kyllä tässä hereillä on oltu, vaan viime vuosina on päässyt lamauttava epätoivo iskemään näitä hallitusten toilailuja seuratessa. Äänestämisestä ei ole ollut enää muutamiin vaaleihin mitään vaikutusta suuntaan taikka toiseen, ja näyttää, että yhteiskunnan heikommin toimeentulevan kansanosan (matalapalkkaiset, työttömät, opiskelijat, alentuneesti työkykyiset tai työkyvyttömät jne.) toimeentulosta ei kenelläkään ole kiinnostusta pitää huolta taikka asioita ajaa.
    Eipä tässä muuta voi enää toivoa kuin että kuolo korjaisi mahdollisimman pian.

    • Markku T Koivisto

     Äänestäkää vasemmistoa. Ja ei, persut ja siniset eivät edelleenkään ole vasemmistoa. Ja kyllä, aina pitää äänestää.

 2. Tarja

  Paskaa Joulua toivoo paska hallitus ja eduskunta. Kiitos vaan tästäkin vähästä. 66 vuotta olen tätä maata tallannut, mitä nyt välillä oleillut poissakin, mutta tämä hallitus ja eduskunta ovat pohjanoteeraus. Aikaisemmin sitä vielä ajatteli, että ihanaa päästä takaisin Suomeen, meillä on kaikki sentään hyvin. Nyt, kun palaa, niin miettii, että mitähän se porukka nyt siellä Arkadianmäellä on keksinyt? Kohta saan varmaan vatsahaavan tästä kiukusta. Tavallisesta ihmisestä välinpitämättömänpää hallitusta ei voi olla, mutta toivon vaan, että karma iskee, sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Paska Joulua hallitukselle ja eduskunnalle, toivottavasti saatte sen minkä ansaitsettekin.

  • Maarit Korhonen

   Yhdyn edelliseen puhujaan, 57-vuotisen elämäni aikana en ole moista kohtelua valtiovallalta uskonut saavani, häpeän heidän, en itseni puolesta.

  • Terhi Laine

   Samaa mieltä

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Sopiikin siinä sitten torkkupeiton, viinilasin ja korkean palkan kera ihmetellä, kuinka on mahdollista, että suomalaisten syntyvyys koko ajan laskee…

 3. AikaMies

  Tiedottaminen on tässäkin asiassa on mennyt pieleen… Entäs muissa ”valtiosalaisuuksissa”?
  Kauhea häly nousi HS:n julkaistessa ”salaisia” tietoja”. Kun itse lauantaina Hesaria luin, niin vaikutti tuo HS:n otsikointi ja teksti kuin iltalehdestä lainatulta. Raflaava otsikko ennenäkemättömistä paljastuksista ja tekstiosa mitään (uutta) sisältämätöntä, ennalta arvattavaa itsestäänselvyyttä. Ajankohta tosin täsmäsi vakiintuneeseen lauantaitapahtumamalliin eli viikonlopuksi ”annetaan jotain purtavaa” kansalaisille niin saadaan itse huseerata ja rauhassa lakeja laatia. En mitenkään edes ihmetellyt palokunnan kanssa saapuneen poliisin suorittamia takavarikkotoimia. Olivat varmasti toimittajaa tarkkailemassa ja tilaisuus (koti)etsintään tuli ”kuin tilauksesta”. Ainakin reagointinopeus oli enemmän kuin kiitettävä. Läppäriä ei muuten kannata rusikoida akkua irottamatta – voi tulla vaikka tulipalo ja palokunta ja poliisi ja….
  Pitääpä olla tarkkana josvaikka meillekin tulisivat käymään. Meinaan jotta koneissa, tikuissa ja taltioissa löytyy… pilvissäkin 😉

  Meinaan jotta tulisipa meikäläisellekin noita sattumia samassa määrin. Eikun lottokuponkia täyttämään.

 4. Papi

  Kysyttävää Aktiivi / Aktivointimallista? Varaa nyt jo aikasi kelaan ja TE-toimistoon. Ajanvarauksella säästyt jonottamiselta.

  • Työtön

   Joo, ja sitten sinua palvellaan Virtuaalitoimistosta ja pyydetään kirjoittamaan itsenäisesti työnhakusuunnitelman heidän järjestelmäänsä ja valitsemaan aktivointitoimenpiteet, joiden suorittamisesta pitää samaan järjestelmään raportoida. Tällaista palvelua 🙁

 5. Mauri Pulkkinen

  En ole lausumassa käsitystäni kansalaisena, jota työttömyysturvan aktiivimalli koskee, joten voin olla samassa määrin objektiivinen kuin työttömyysturvaan tehtyjä muutoksia väen vängällä ajaneet ministerit.

  Suoraan sanottuna ainoat aktivointia muistuttavat vaikutukset näkyvät työvoimahallinnon, työttömyyskassojen ja Kelan sekä kuntien toimeentulopäätöksiä tekevän henkilökunnan kuormituksen kasvuna. Väkeä joudutaan lisäämään tai vasteaikoja pidentämään eikä työttömille synny kuin turhaumia, joihin ihmiset reagoivat kukin tavallaan ja vaikutukset tuntuvat myös lähipiirissä. Kun työtä eikä muita ”aktivointiedellytyksiä” löydy, kyse on aivan järjettömästä kiusanteosta.

  Työministeri on tunnustanut haitat, mutta lakimuutokset haluttiin tehdä, koska hallitusryhmät ovat niin päättäneet.

  Taidanpa tehdä kansalaisaloitteen laiksi heikkojen jäiden testaamisesta pääministerin johtamalla ministerijoukolla ennen pilkkijöiden päästämistä ilman sakkoja kala-apajille. Haittoja aloite mahdollisesti pitää sisällään, mutta eihän se näytä olevan mikään este lakien säätämiselle.

  • R.A.

   ”Taidanpa tehdä kansalaisaloitteen laiksi heikkojen jäiden testaamisesta pääministerin johtamalla ministerijoukolla ennen pilkkijöiden päästämistä ilman sakkoja kala-apajille. Haittoja aloite mahdollisesti pitää sisällään, mutta eihän se näytä olevan mikään este lakien säätämiselle.”

   Yes! Loistava lakialoite! Kannatan!

  • Hulivilipoika

   Tulen allekirjoittamaan välittömästi.

  • Mikster

   Voisiko lakiin lisätä momentin: ”heikkoja jäitä testataan kunnes sula löytyy ja asiasta on kiistaton varmuus ja täysi yksimielisyys kansalaisten keskuudessa. Testaajat kutsutaan pois vasta yksimielisyyden varmistavan kansanäänestyksen jälkeen.”

  • Mirjami Laitinen

   Ehdottomasti allekirjoitan!

  • jari immonen

   KANNATAN

   • kari kaarto

    ei ne väkeä lisää vaan vähentävät sekä toivovat että edes joku potkaisis tyhjää, ettei tarvitse maksaa mitään. on päätetty että ei sairasloman eikä muidenkaan lomien ajaksi palkata ketään vaan jaetaan hommat keskenään

 6. Seppo Paakkinen

  Eniten tästä kärsii pitkäaikaistyöttömät ja syrjäseudun vähävaraiset
  työttömät (eihän tästä kukaan hyödy) ja iäkkäät työnhakijat, joita
  ei kukaan töihin ota.
  Aurinkoinen Hymy ry on aloittamassa mallia iäkkäille pitkäaikaistyöttömille, niin että he tulevat AH:n toimintaan mukaan vapaaehtoisena / työkokeiluun ja jos työympäristö tuntuu sopivalle
  niin molemmata osapuolet laatii palkkatukisopimuksen pitkäaikaistyöttömälle, joka liittyy ammattiliittoon ja työllistymisen jälkeen pääsee ansiosidonnaiselle päivärahalle ja tarvittaessa tämä toimenpide uusitaan, jotta iäkäs ihminen pääsee eläkeputkeen. Tiedoksi, että ansiosidonnainen kasvattaa myös eläkettä toisin kun työttömyyspäiväraha (kunnes tämä hallitus leikkaa tämänkin edun työttömiltä).
  Mallia saa vapaasti muutkin yhdistykset kopioida ja halukkaat
  voivat ottaa yhteyttä näissäkin merkeissä (Y)

  • Tiina Pehkonen

   Eikös se lakialoite ole vielä presidentin hyväksyttävä? Nyt pikaisesti adressia presidentille lain hylkäämisen puolesta. Perusteina mm. perustuslain vastainen ihmisten eriarvoistaminen ja kansalaisten rankaiseminen elinkeinoelämän, valtiovallan ja viranomaisten kyvyttömyydestä.

   Itse olen sen verran mukana yhdistystoiminnassa että suunnittelimme pj:n kanssa jotain aktivointimallin varjotoimintaa jolla työttömät jäsenemme vähintäänkin välttävät työttömyysturvan leikkaamisen.

   Ajatuksena vielä…
   Entäs jos me kaikki työttömät haettaisiin palkattomaan työkokeiluun tms työvoimapoliittiseen toimintaan kansanedustajiksi? Miksi valtio tuhlaisi rahojaan kansanedustajien palkkoihin, kun porukkaa tulisi pilvin pimein tekemään duunit ilmatteeks..?

 7. Markku Isometsä

  Suomen Kuvalehti 15.09.2015
  ”Sipilä apinoi Saksan oppeja: ”Hartzia” suomalaisille – matalapalkkaiset naiset maksajiksi
  Kokoomuksen Juhana Vartiainen kiistää, että hallitus matkisi suoraan Saksasta”.
  Suomessakin ollaan luomassa ns. minityömarkkinat eli työstä saadulla palkalla ei ole tarkoituskaan tulla toimeen vaan sosiaaliturva hoitaa sen mikä palkasta jää uupumaan. Seuraavaksi työvelvoite laajenee ja työmarkkinatukien suojaosuus nousee ehkä 400 euroon kuussa. Eli KIKYÄ työttömile Hartz-reformin muodossa. Hyvää joulua rouva Tiukan lisäksi niille noin 220 000 työttömälle jotka kantavat ensi vuonna 2018 oman osansa tähän soppaan eli vuositasolla noin 120 mijoonaa. Kiky-sopimuksesta poiketen tämä leikkaus 4,65 % on pysyvä.

 8. Welhoinen

  Itseäni pakotettiin kuntoutukseen jo aiemmin joulukuussa karenssin uhalla, sanoin tosin, että en tule tekemään enempiä kuin 4 h vko yhenä pnä viikossa. Tiesin jo mitä odottaa, sillä pääsin samaan työhön kunnalle, missä olin vielä vuosi sitten palkkalistoilla. Palkkatukea ei jatkettu, koska kunnalla ei ollut varaa palkata. Nyt saivat ilmaiseksi.

  Kun ensimmäisen kerran tulin töihin orjana, minulta kehdattiin kysyä miksi tulen vain päiväksi, töitä olisi enemmänkin etenkin alussa. Sanoin, että humaani ihminen puhuisi jotain palkasta siinä vaiheessa. Työhöni kuuluu papereiden skannausta ja mapitusta. Ei mennyt aikaakaan kun karenssin uhalla te-toimistolta saatiin toinen samaan paikkaan 4 h pv 3 pv vko.

  Tänään minulta jo kysyttiin, enkö voisi jo alkaa skannaamaan koneelle asiakirjoja, sillä kiirettä on saada ne käyttöön. Sanoin, että aloitin jo mapeista, haluan tehdä ne loppuun. Sillä jos minä en niitä tee, kuka sitten. Toinen henkilö ei kuulemma osaa koneita käyttää niin hyvin, sanoin ihan suoraan, mitä jos oppisi. Niin minäkin jouduin tekemään kun aivan ekaa kertaa tulin vuosi sitten palkkatuella, jouduin opettelemaan jokaisen valikon ohjelmasta.

  Kieltäydyin skannaamasta ja sanoin että töitä kyllä on, näen itsekin, ilman silmälasejakin. Palkasta kuitenkin täytyisi puhua, että jäisin ylitöitä tekemään. On todella lämmittävää, että oma koulutus ja ammattitaito ei ole minkään arvoinen, tästäkin päivästä saa vain 9 eur neljästi kuukaudessa. Aion jatkaa myös ensi kerralla mappien järjestelyä loppuun. Jos päälliköt näkevät, että tekemätöntä työtä on, miksei kunta palkkaa ketään?

  Ja nyt kun kuulin orjatyöpäiväni aikana, että tämä laki meni läpi, huolestuin sukulaisistani ja joistakin kavereistani. Entä jos he menettävät joskus työpaikkansa ja pääsevät orjaksi. Orjasta ei ole paluuta normaaleille markkinoille. Minä jouduin ottamaan orjatyön, muuten kieltäytyisin. Minulla vuokra on puolet tuista, vaikka on halvin mahdollinen mitä löytyy!!! Elän kädestä suuhun eli kaikki mitä tulee menee, tästäkin yritän siirtää 50 e kk sivuun jos vaikka pesukone menee rikki, ei tarvitsisi velkaantua, vaan hommaisi omasta pussista.

  Tämä tili estää toimeentulotuen hankinnan, sillä se pitäisi kuluttaa ensin.

  On tämä paskavaltio suoraan sanottuna ja nämä muutokset tiputtavat sen syvemmälle suohon.

  • Kaija Laine

   Tuntemani nuori mies pääsi työkkäristä varastohommiin kolmeksi viikoksi. Ilman mitään nuorelle kerrottua syytä, ensimmäinen työpaikka irtisanoi hänet. Heti seuraavaksi päiväksi löytyi toinen varastomiehen paikka. Pisti miettimään moniko varastotyöntekijän työpaikka nykyisin katetaan tempputyöllistyjillä? Olisihan siinä ihan oikeakin työpaikka, ihminen saisi lomat, eläke kertyisi ja elämää voisi suunnitella eteenpäin.

  • Työstä rahaa

   Tekemätöntä työtä julkisella puolella on varmasti paljon ja koska työttömyyskorvauksetkin maksetaan julkisista (yhteisistä) varoista, niin silloin pitääkin tehdä sen eteen töitä. Mielestäni silloin on oikeutettu korvauksiin yhteisistä varoista. Mutta olenkin kapitalisti ja yrittäjä, ehkä annatte nämä ajatukset anteeksi.

   • Saku Timonen

    Nykyiset työttömät ovat töissä ollessaan maksaneet työttömyysvakuutusmaksua, joten raha ei ole ilmaiseksi saatua. Lisäksi pitää muistaa, että sosiaaliturva ei ole palkkaa, vaan sillä on tarkoitus pysyä hengissä sen aikaa, että saa palkkatyötä.

  • Tarja Elonen

   Kertomuksesi on surullista ja rankkaa luettavaa.
   Kirjoituksesi viimeisestä lauseesta sanon, että täysin samaa mieltä olen.

  • Tarja Elonen

   Siis Welhoiselle vastasin.

 9. Turboruuvi

  ”Taidanpa tehdä kansalaisaloitteen laiksi heikkojen jäiden testaamisesta pääministerin johtamalla ministerijoukolla ennen pilkkijöiden päästämistä ilman sakkoja kala-apajille. Haittoja aloite mahdollisesti pitää sisällään, mutta eihän se näytä olevan mikään este lakien säätämiselle.”

  Ehdottomasti vuoden paras… 😀

  • Outi

   Ehdottomasti samaa mieltä! 😃

 10. juha

  No siitähän yksityisille firmoille taas hallitukselta pikku lahja,kun alkavat verovaroilla puuhailemaan työttömille kursseja.

 11. Päivi Tyni

  Toivottavasti kansalaisille selviää seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä, mistä on kysymys ja keille ”kunnia” kuuluu. Yle on kyllä asiaa pitänyt uutispimennossa oikein olan takaa. Kuuden uutisten Pirkanmaan paikallisuutisissa vasta hieman asiaa raotettiin. Itse taidan tästä nyt päästä, kuin koira veräjästä, kun olen puolen vuoden palkkatukityössä, mutta kyllä olen raivosta kankea, kun tämä meni näin helposti läpi.
  Hyvää Joulua ja jaksamista sinulle Saku. Blogisi on usein ainoa lohtu näinä käsittämättömien tapahtumien aikoina.

 12. MT Kuuskoski

  Mulla oli sattuen juuri tänään TE-toimiston kolmikuukautishaastattelu, ja puhuttiin aktiivimallista, joka oli juuri mennyt läpi. Ei heillä virkailijoilla ollut tässä vaiheessa tietoa, mitä kaikkea se tulee aiheuttamaan, ja millä tavoin asioita tullaan toteuttamaan. Arbeit macht frei lienee tässä kohtaa paras neuvo.

 13. Seppo Kykkänen

  Ei naurata, ei lainkaan. Itselleni kuitenkin on kaikessa tässä ajankohtaisuudessa yksi iloinen asia. Se että edes yksi on jaksanut pitää meitä lukijoita/kansalaisia hereillä kertomalla (toki toistuvasti) miten asioita maassa hoidetaan tai pikemminkin junaillaan. Siitä kiitos ja pienessä pelonsekaisessa odotuksessa kohti huomista.

 14. Rowanberry

  Ottavat 4,65%, saadaan tilalle 5,5%. Reilua, mitä?

  • Maija Aho

   Selitä edes vähän mitä tarkoitat!

  • Hannele Tuomi

   Tosi reilua, ehkä päättäjät ajattelivat, että noutaessaan tuon 5,5:sen, ei huomaa tuon 4,65 menetystä.

 15. tyätön

  Hallituksen touhuja seuratessa tulee mieleen, että oikea paikka koko porukalle voisi olla siellä saunan takana.

  Hupsista, nyt taisi livahtaa pikkuisen sinne vihapuheen puolelle. Mutta toisaalta, kumpi aloitti?

 16. ani

  …” koska kyseessä ei ole säästötoimi”, Zyskowicz sanoo.”

  Mikä se sitten on, jollei säästötoimi?

  Olisivat suoraan pienentäneet työttömyysturvaa ilman tätä aktiivihämäystä.

  Ei kai tässä muuta voi kuin toivottaa Mustaa Joulua.

  • Epäsuora leikkaus

   ”Olisivat suoraan pienentäneet työttömyysturvaa ilman tätä aktiivihämäystä.”

   Taitaa kiky-sopimus estää suorat leikkaukset, tämän avulla tuo kohta voidaan ilmeisesti kiertää?

 17. Työnhakija

  Kyllä vetää sanattomaksi ja vakavaksi. Jatkanko vielä töiden kyselyä vai jättäydynkö kolmen vuoden työnhakemisen jälkeen yhteiskunnan elätettäväksi. Sitä en usko, että vika on vain minussa. Olen hakenut kaikenlaisia töitä, vaikka minulla on akateeminen koulutus ja pitkä työhistoria. Ainut ’vika’ taitaa olla siinä, että olen kyysikymppinen.

  Koko työllisyyskeskustelun ajan olen ihmetellyt sitä, että yrityksiä velvoiteta palkkaamaan ihmisiä töihin, vaan vain syyllistetään aktiivisestikin töitä hakevia työttömiä.

  Niin, miksi jatkaisin? Ainut tuloni on työmarkkinatuki, josta jää verojen jälkeen n. 548€/kk. Ensi vuonna asiaan taitaa tulla muutos, sillä orjatöihin en aio lähteä. Myyn kaiken vähäisen irtaimen omaisuuteni ja niistä saamillani rahoilla lyhennän asuntolainan niin pitkälle kuin riittää. Sen jälkeen ryhdyn hakemaan sosiaalietuuksia. Joten terveiset hallitukselle ja kaikille vielä töissä oleville: tervetuloa kokeilemaan työttömän elämää, ei tämä niin loisteliasta ole kuin mainostatte ja annatte ymmärtää.

  • Paula

   Ja, jos vähän enemmän haluaa jättää säästöön, niin kuoreen pankin tallelokeroon tai muualle hyvään jemmaan eikä säästötilille (korko olematon). Ja sitten hakemaan tukija. Ja, jos rahojen perään kysellään, niin kertoo käyttäneensä ne nelosolueeseen ja naisiin. Eli mitä rikkaat edellä (veroparatiisit ym.), sitä muut perässä 😉

 18. Paula

  Kiitos sinun Saku olen pysynyt hyvin kärryillä tästä aktiivimallista, muutoin olisin ollut ihan pihalla. Sitä en tosin muista, saako noista Te-palveluihin osallistumisesta edelleen 9 €/pv? Täytyy tarkistaa.

  Nyt kehoitan jokaista kysymään joka ainut kerta Te-palveluiden 3 kk:n haastatteluissa tästä aktiivimallista eli pyytäkää virkailijaa kertomaan läpikotaisin tästä asiasta, valmistelkaa lisäksi uusia hyviä kysymyksiä joka kerralle. Jos kerta aktiivisuutta halutaan, niin sitä löytyy, kun vaivataan kysymyksillä virkailijoita. Sitä saa mitä tilaa, lisätään byrokratiaa.

  Ja onko se 1 työpaikan haku/viikko vielä valmistelussa? Voi elämän kevät.

  Ai niin, mistä saa listan miten kukin edustaja äänesti? Ihan vaan vastaisuuden varalle.

 19. jarmo kulmala

  Olen kanssasi samaa mieltä.Kuunnelkaapa Juicen kappale Ilomantsi vuodelta 1981,jossa mestari toteaa:Ei voi virkavaltaa muuten opettaa kuin viedä saunan taakse ja lopettaa.

 20. Seppo Laitinen

  Nyt kaikkien työttömien pitää mennä tvtoimistoon ja vaatia päästä töihin. Hallituksen on korkea aikä näyttää, miten työ jaetaan, 30000 työpaikkaa ja250000 työnhakijaa, odotan kovasti???.
  Onnea ja hyvää joulua

 21. Virva Itäranta

  Kyllä se alkaa näyttää siltä, että työttömiä kohdellaan Suomessa kuin juutalaisia aikoinaan Saksassa. Yrittää ei saa. Työtä on tehtävä ilmaiseksi. Pikkuhiljaa kyykytetään enemmän ja syvempään mahdottomilla päätöksillä. Viedään ihmisarvo. Aletaanko kohta koota leireille?

 22. Konfetka

  Antti Rinne lupaa, että SDP muuttaa aktiivimallin ensi vaalien jälkeen. Sanasta miestä, sarvesta härkää. Kun kok, kepu ja siniset tällaisen ajoivat sisään, niin antakaamme vaaleissa Rinteelle mahdollisuus näyttää, olisiko SDP yhteisunnallisen oikeudenmukaisuuden ja vähäosaisten puolella.

  • liisa hirvonen

   Keskustan kannatuslukemat gallupeissa ovat jo laskeneet. Kokoomuksen kannatus kääntyy myös kohta laskuun. Sinisillä kannatusta on niin vähän ettei sillä saisi edes yhtä kansanedustajaa eduskuntaan.

 23. Jaana

  Kiitos hallitukselle. Ai että lämmittää mieltä näin raskaana olevana pätkätyöläisenä. Että taitaa joutua itse keväällä johonkin orjatyöhön, koska palkkatyötä tuskin saan enää kun raskaus näkyy.

 24. töytön

  Benillä ja Vartiaisella ollut varmaan oikeen rikollisen hyvä olo salista poistuessaan.

  • pientä ironiaa kovan päivän päätteeksi

   Kokoomuksella syytä isoihin bileisiin tänään, kun tämän hallituskauden tärkein kärkihankkeensa eli työttömien ”aktivointi”(uskokaa tai älkää näin on mediassa mainostettu??!!) meni kerralla iloisesti putkeen, ja samoissa rytinöissä saatiin tämä oman tytön, entisen tv:n peliohjelmajuontajan, kärkihanke eli väkevämpää- viinaa- ruokakauppoihin-juttu äänestyksessä läpi. Kyllä on taas ihanaa olla kokoomuslainen! Varsinkin, kun em jutuista poliittisen hinnan kannatuksen menetyksenä tulevat maksamaan nuo vähän ”urpot” hallituskumppanit – keskusta & siniset – tulevaisuudella tai ehkä sittenkin ilman.

 25. Pohjolan Allu

  Peruspäivärahalla oleva lähes 60v työtön voi lohduttautua että eipä tuo vaikuta kuin 1,50 euroa päivässä ja kun verot ottaa huomioon niin penaltti on 1,2 euroa päivässä eli n. 25,8 euroa kuukaudessa. Pitkään työelämässä olleella ei onneksi talous ole ihan tuosta kiinni.

  Olen ollut työttömänä jo 4 vuotta ja viimeisenä parina vuonna saanut huomata että TE-toimistokaan ei kovin paljoa odota työllistymis mahdolisuuksistani vaikka pääkaupunkiseudulla asunkin. Heidän ”työtarjouksia” ei ole tullut viimeiseen pariin vuoteen ja sitä paljon puhuttua 3 kuukauden välein haastatteluakaan ei ole kuulunut tähän mennessä vaikka jo vuoden alusta piti alkaa.

  Eläkeikään vielä yli 5 vuotta. Uutta Lex Lindstömmiä odotellessa.

 26. J-P

  > Jotta laki toimisi, niin työpaikkoja ja työvoimapoliittisia toimenpiteitä pitäisi olla tarjolla.

  Nyt sitten vaan odotellaan, kuka päättäjistä ylpeänä julistaa hätätilan päättyneeksi siten, että palkatonta työtä tullaan tarjoamaan kaikille.

 27. töytön

  Haistakaa pitkä paska hallituspuolueiden herrat ja rouvat! Rosvojoukko mikä tuhosi Suomen.

 28. Timo

  Eikä välttämättä auta kysyä viranomaiseltakaan, yhtä pihalla kuin kansalaisetkin on virkamiehistö näiden ”uudistusten” edessä…

 29. Aira Lukka

  Tämähän tarkoittaa ruuhkaa kelan luukulle. Viimesijainen toimeentulo on lain mukaan myönnettävä. Toivottavasti kaikki toimeentuloa hakevat pitävät puoliaan .. Tämä kaikki menee oikeustajun ulkopuolelle. Vaikka olen nyt eläkkeellä, on tuttavissa työttömiä, joitten puolesta olen todella pahoillaan. Meni koko joulun odottamisen ilo.

 30. Raili Mumppi

  Mie onneksi en enää tarvitse olla työkkärin pompoteltavana sain jo siitä tarpeekseni, mutta huolissani pitkäaikaistyöttömien ja jo iäkkäämpien puolesta joita ei huolita edes työhön vaikka haluaisivat. Tälläkö saadaan Suomi nousuun että yhestä pussista otetaan ja toisesta annetaan. Kysympä vaan onko tässä mitään järkeä, enkä mie ainakaan äänestä kun valitaan vaan paskahousuja päättämään asioista 🙁

 31. Paula

  Kohta tietysti lisätään käsipäivääkursseja, jotta saadaan lisää aktiivisuutta eli ennen kaikkea konsulttifirmoille rahaa. Omalla paikkakunnalla noita järjestetään ensi vuonna kerran kolmessa kuukaudessa, kun isoilla paikkakunnilla ne ovat nonstoppina joka viikko. Sipilä ei saanut 3 kuukauden haastatteluja kavereiden firmoille, niin pitäähän ne hommat näin järjestää. Ja tietysti työttömät laitetaan yksityisiin firmoihin työkokeiluihin ilmaisiin töihin, mutta jatkosta ei ole toivoakaan.

  Keskusta, kokoomus ja siniset ei jatkoon. Tämän muistan lopunikäni. Nyt periaatteen nainen on hyvin vihainen.

 32. JaanaS

  53 vuotta ollen saanut elää siten ettei ole tarvetta epärehellisyyteen. Sinnitelyt päivästä toiseen yt-neuvottelujen jälkeen nyt 8 vuotta. Kotini on vaihtunut vuokra.asunnoksi. Myynnistä jäi vain velkaa. Kaiken tämän paskan jälkeen, mitä tämä maailman ahnein, härskein ja taitamattomin hallitus ajoi lisätäkseen kurjuuttani olen antanut itselleni luvan varastaa tarpeeseen eli nälkääni. Orjaksi en lähde. Näillä Koillisen kairoilla ei autottomalle ole töitä.

 33. Jani R

  Enpä jaksa uskoa että yksikään nykysistä oppositiopuolueista tulee tekemään tällekään asialle yhtään mitään, jos ensi eduskuntavaalien jälkeen hallitukseen pääsee. Mutta siihen uskon kyllä, että toimeentulotuen siirrosta Kelalle aiheutunut sotku saattaa olla pientä verrattuna siihen mitä tämä aiheuttaa.

  https://potuntervaaja.wordpress.com/2017/12/18/kolme-profetiaa-aktiivimallista/

 34. Toni Neffling

  Ehdotan puolivakavissani uutta aktiivimallia. Eli jokainen työtön ruuhka-aikaan esim. kaupan kassoille jonottamaan täyden ostoskärryn kanssa. Kun laskun aika tulee, poistuu pahoitellen paikalta, koska lompakko unohtui kotiin. En usko äänestämällä vaikuttamiseen, mutta rahaan vaikuttamiseen kyllä. Jossakin vaiheessa jonottaminen vituttaa kaikkia ja rahallinen tappio kauppaa – silloin ehkä tapahtuu. Työttömät ei riitä välttämättä joka markettiin eli homma vaatii organisointia ja keskittämistä.

 35. Seppo Mäkirinne

  En tiedä, mutta eikö tämä ole jotenkin peruslain vastaista, että työttömiä osaa työttömiä kohdellaan jatkossa eriarvoisesti mitä toisia?

 36. E.H.

  Kun tuli autovero- piti olla vaan väliaikainen. No eipä ollut. Vuonna 1996 (?) tehty 22,5 prosentin leikkaus kotihoidon tukeen, oli suurin yksittäinen 1990 luvulla tehty lapsiperheitä koskenut säästöpäätös. Se pudotti tuen nimellisesti alle vuoden 1991 tason ja liki kaksinkertaisti toimeentulotukiasiakkaiden määrän heti tuen leikkauksen jälkeen. Tämänkin piti olla väliaikaista ja tukien piti palata ennalleen- ei kun menikin entistä pahemmaksi. Joten ei tätä leikkausta niin demarit kuin vihreätkään tulisi korjaamaan ennalleen, vaikka olisivat hallituspuolueissa. Mutta onhan sillä hyvä lupailla kun vaalit lähestyy. Se leikkaus minkä hallitus nuijii, ei peruta. Vai muistatko jotain isoa leikkausta työttömyysturvasta tai lapsiperheiden tukileikkauksista joka olisi palautettu entiselleen toisen toimesta????????

 37. Veijo Mustonen

  Ehkä vähän ruma ilmaisu,taisi sakulta unohtua
  Joulun pyhä merkitys kokonaan.

 38. Mikko Nummelin

  STTK:n pääekonomisti Ralf Sund puoltaa aktiivimallia, mutta sotkeutuu perusteluissaan vakavaan argumentointivirheeseen toteamalla:

  ” Ak­tii­vi­suu­den voi osoit­taa työs­ken­te­le­mäl­lä palk­ka­työs­sä, yri­tys­toi­min­nas­sa tai osal­lis­tu­mal­la työl­lis­ty­mis­tä edis­tä­viin pal­ve­lui­hin vä­hin­tään 18 tun­tia kol­men kuu­kau­den tar­kas­te­lu­jak­son ai­ka­na. ”

  Työttömän on kuitenkin vaarallista lähteä yritystoimintaan, mikäli hän ei ole todella varma, että liikeidea on kannattava. Yrittäjille ei pääsääntöisesti makseta mitään työttömyyskorvauksia. Aktiivimalli tosin sisältää merkityksettömän poikkeuksen siitä, että yritystoimintaa saisi ehkä harjoittaa työttömyyskorvauksen juostessa vielä neljä kuukautta, mutta kun se neljä kuukautta uhkaa tulla täyteen ja rahaa ei ole, miten se yritystoiminta lopetetaan ajoissa ja siististi ilman karenssia?

  En ihmettele, jos Sund menettäisi STTK:n piirissä luottamuksensa hyvinkin nopeasti. Ei ammattiyhdistysliikkeiden johdossa tai korkeissa asiantuntijatehtävissä voi miten tahansa toimia.

  Viite: https://www.suomenmaa.fi/uutiset/sttkn-paaekonomisti-puolustaa-opposition-parjaamaa-aktiivimallia–olisin-aanestanyt-puolesta-6.3.321060.3a9b8eaebf

  • Ulla Vehaluoto

   ”– Pie­nil­lä ri­suil­la on myön­tei­nen vai­ku­tus työl­li­syy­teen. Täs­sä mie­les­sä vaa­ti­mi­nen on vä­lit­tä­mis­tä, Sund sa­noo.”

   Tuossahan se suoraan sanotaan, millaisesta pahoinpitelystä on kyse. Hallitus ja kansanedustajat ruoskivat koivuniemen herralla työttömiä persiille, sitä he nimittävät ”välittämiseksi”. Työttömistä välitetään, ei työttömiä muuten pahoinpideltäisi. Samanlaisilla argumenteilla on aiemmin perusteltu sekä naisten että lasten pahoinpitelyä, sen oikeutusta.

   Satojen tuhansien työttömien joukosta 10 000 on se vähemmistö, jolla tuo koivuniemen herran kätyri perustelee työttömiin harjoitettavan riiston ja väkivallan. Satoja tuhansia työttömiä on ruoskittava, jotta mielikuvituksellinen kymmenen tuhatta saa itseensä vauhtia.

 39. Vesa

  Ai että pitäisi oikein tarjota työtä? Mites kuljetukset kotisohvalta työpaikalle, kelpaako tavan taksi vai pitäisikö olla limousine-kyyti?

  • Saku Timonen

   Mistä kolosta kaltaisiasi ryömii?

 40. Ulla Vehaluoto

  Kansanedustajien päätös on jo aikaansaanut aktivointia. Tämänkin ketjun perusteella on nähtävissä, että kansalaisissa on jo onnistuttu aktivoimaan alakuloa, masennusta, vihaa, raivoa, ahdistusta, pelkoa, stressiä ja tappohaluja.

  Stressi ja köyhyys yhdistettynä tuottavat tehokkaasti sairauksia, sitä kautta kuolemia.

  Lisäksi tämä päätös aktivoi byrokratiaa, tehden siitä entistä monimutkaisemman ja kalliimman.

 41. Sanna T.

  Soitin tänään TE-palveluihin työttömyysturvaneuvontaan kysyäkseni aktiivimallista. Ja, kas! Päädyin korjaamaan _täysin_ tietämätöntä ”asiantuntijaa” asiasta. Hänellä siitä ei ollut oikeastaan mitään tietoa. Oli kuulemma tänään aamulla tullut tiedote asiasta, jota tämä ”asiantuntija” ei ollut ehtinyt lukea. Siis nyt, puoli vuotta sen jälkeen kun asiasta on ollut tietoa liikkeellä. Varsinaista asiantuntemusta!

 42. Eero Lounela

  Lisäongelmia tuottaa, että tämä malli sulkee ulkopuolelle aikaisemmin aktiivisuudeksi katsottua tekemistä.
  Suomessa on Euroopan hankerahastoista ja muualta saatua rahaa nimenomaan työttömien aktivoinnin sekä työllistymisen edistämiseen. Nyt nämä hankkeet eivät tähän uuteen malliin kuulu. Hankkeissa on tehty hyvää työtä positiivisen työllistymisen, yrittäjyyden ja uuden alan opiskelun edistämisen saralla, mutta ilmeisesti tämän päättäneet haluavat antaa rahat takaisin Eu:lle. Myös kunnat ovat rahoittajina huolissaan linjauksesta.
  Niinikään vapaaehtoistyö jäi ulkopuolelle, joten sitenkään ei työtön voi olla hyödyksi esim. vanhusten seurana tms.
  Puoliksi suunniteltu on puoliksi susi.

 43. Juha Uotinen

  Aktiivimalli on vanha ja huomiksi todettu keino työllistää työttömiä. Tarvitsee vain tehdä paperi, johon merkitsee työpaikat, josta hakee töitä ja sitten pyytää allekirjoituksen kun on hakenut töitä. Ensin hakee työvoimatoimistoon, sitten kelaa ja sosiaalitoimistoon. Jos asuu Helsingistä menee eduskuntataloon ja hakee töitä sieltä. Aktiivista toimintaa. Työministeriöstä saa paljon allekirjoituksi ja sieltä jos ei saa töitä voi sanoa ”työministeriö kielsi työn teon”.

  • Margit korshrund

   Just niin mutta sipikaa somessa että koko kaupunginosa menee kerralla ja jos tää repee täysin niin ihan ms mielenosoitus letkana plakaatteineen kaikkineen, eläkeläiset samoin eduskunnan edustalle rillaattoreissaan ja saattajineen. Miten meillä voidaan tuomita ilman raastuvaa talousrangaistulsiin vai onko pm ilmoitus riittävä tiomio työttömän rankaisemiseksi.?!

 44. Moro moro

  Huonopuoli että malli rankaisee työttömyydestä. Hyväpuoli että osa-aikatyötä tekevät eivät ole samanaikaisesti aktivoinnissa. Joka vääristää markkinat, sekä rankaisee työelämässä olevia. Vertaa yhdyskuntapalvelu. Tässä on muistettu keppi. Porkkana unohtu. Perustulonkaltainen porkkana tai edes nostaa alussa 300€ suojaosa 500 tai 600 sataan.

 45. Harri

  Suomessa ei ole kansanedustajia, edustajia kylläkin. Tosin välillä on hieman epäselvää ketä tai mitä he edustavat

 46. Immu

  Haistakaa paska koko valtiovalta t. Irwin Goodman

 47. Eija Kokkonen

  Menkää allekirjoittamaan kansalaisaloite lain kumoamiseksi:

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Kommentoi »

Comments are closed