Paskaa joulua, toivottaa hallitus

Eduskunta hyväksyi tänään äänin 103 – 90 – tyhjää 2 – poissa 4 niin sanotun työttömyysturvan aktiivimallin. Se on niin sanottu aktiivimalli siksi, että aktivointia siinä ei ole ollenkaan. Se keskittyy rankaisemaan työttömyysturvan leikkauksella työttömiä, jotka eivät onnistu saamaan palkkatyötä tai mahdu koulutukseen ja muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin riippumatta heidän aktiivisuudestaan. Ensimmäistä kertaa historiassa meillä on laki, joka tekee työttömyydestä rangaistavaa.

Laki säästää työttömysturvaan käytettävää rahaa, mutta lisää toimeentulotuen tarvetta. Rahaa siis säästetään toisesta taskusta ja otetaan toisesta. Jotta laki toimisi, niin työpaikkoja ja työvoimapoliittisia toimenpiteitä pitäisi olla tarjolla. Töitä ei kuitenkaan ole, ja Te-toimistoille myönnetty lisämääräraha ei riitä alkuunkaan. Ensimmäistä kertaa meillä on laki, joka rankaisee kansalaisia siitä, että elinkeinoelämä ja valtiovalta eivät pysty tarjoamaan heille työtä eivätkä viranomaiset palveluja.

Asia ei eilisillan eduskuntakeskustelussa kiinnostanut hallituspuolueiden kansanedustajia sen enempää kuin ennenkään. Tänään he ilmestyivät paikalle painamaan nöyrästi äänestysnappia esityksen puolesta. Epäilen, että suuri osa heistä ei edes tunne lain sisältöä ja sen vaikutuksia.

Samaan aikaan eduskunta muuttui sirkukseksi. Ei riittänyt, että eduskunta käytti kohtuuttoman paljon aikaa ja vaivaa vääntöön nelosoluen myynnistä ruokakaupoissa. Myös alkoholin haitallisista vaikutuksista esitettiin kunnon performanssi. Kun salissa viime perjantaina puhuttin alkoholista, niin lääkärikansanedustaja joutui auttamaan alkoholimyrkytyksen pikkujouluissa saanutta eduskunta-avustajaa. Samoista pikkujouluista tullut kansanedustaja häiritsi seksuaalisesti törkeällä tavalla keskustelutauolla ollutta toisen puolueen kansanedustajaa.

Eduskunnan arvovalta alkaa olla pyöreä nolla. Hallituksen arvovalta on ollut sitä jo kauan, mutta nyt touhu näyttäytyy kaikessa irvokkuudessaan. Hallitusta ja hallituspuolueiden kansanedustajia ei kiinnosta tippaakaan työttömien kohtelu rikollisina, mutta alkoholi kiinnostaa aina. Myös alkoholiuudistus hyväksyttiin tänään selvin numeroin. Törkimys puolestaan on saanut kansan syvääkin syvemmiltä riveiltä runsaasti kannustusta.

Takavuosina eräs nykyinen puoluejohtaja toivotti kaikille kanssaan eri mieltä oleville paskaa joulua. Nyt hallitus ja eduskunnan enemmistö toivottavat samaa työttömille ja alkoholiongelmaisten läheisille.

25443084_2415755771791701_3774105755322953003_n

Kuva: Demokraatti/Ville Ranta

***

Tänään on laskujeni mukaan 31 ihmistä kysynyt minulta yksityisviestillä mitä aktiivimalli oikein tarkoittaa ja miten se vaikuttaa juuri heidän tilanteeseensa. Tämä kuvastaa paremmin kuin hyvin hallituksen ja viranomaisten tiedotuksen onnistumista. Kun yksittäiseltä bloggaajalta kysellään lakiuuudistuksen sisällöstä ja vaikutuksista, niin jotain on tiedottamisessa mennyt pahasti pieleen. Odotettavissa on Kelan ja Te-toimistot tukkiva sekasotku, jota voi verrata täysin tämän vuoden alussa toteutettuun toimeentulotuen siirtoon Kelalle. Viranomaisilta kysymään minäkin kaikkia neuvon, heille neuvonta kuuluu.

Kommentit (83)
 1. Santeri Mahonen
  19.12.2017, 17:54

  Eivätkös Demarit ole sanoneet, että työtön ei äänestä? Nyt viimeistään alkaa suhina käydä työkkärissä ja varma herätys on tiedossa. Tämä oli suorastaan mahtava uudistus demokratian kannalta. Kuka muu olisi keksinyt heittää kylmää vettä ja herättää nukuvat työttömät? Siellä on melkoinen määrä ääniä nyt jaossa. Minne se kanavoituu on täysin toinen juttu.

  1. Saku Timonen
   19.12.2017, 18:11

   Demarit eivät tietääkseni ole noin sanoneet muuten kuin korkeintaan pahoitellakseen äänestämättömyyttä. Vaan saatat olla oikeassa. Olen kirjoittanut aktiivimallista jo puoli vuotta, mutta vasta nyt ihmiset ovat heränneet.

   1. Esa Kontinen
    19.12.2017, 20:43

    Kyllä se taisi olla PerusS ja Mestari ketkä sanoivat että työtön ei äänestä.

   2. Kyllä tässä hereillä on oltu, vaan viime vuosina on päässyt lamauttava epätoivo iskemään näitä hallitusten toilailuja seuratessa. Äänestämisestä ei ole ollut enää muutamiin vaaleihin mitään vaikutusta suuntaan taikka toiseen, ja näyttää, että yhteiskunnan heikommin toimeentulevan kansanosan (matalapalkkaiset, työttömät, opiskelijat, alentuneesti työkykyiset tai työkyvyttömät jne.) toimeentulosta ei kenelläkään ole kiinnostusta pitää huolta taikka asioita ajaa.
    Eipä tässä muuta voi enää toivoa kuin että kuolo korjaisi mahdollisimman pian.

    1. Markku T Koivisto
     20.12.2017, 09:05

     Äänestäkää vasemmistoa. Ja ei, persut ja siniset eivät edelleenkään ole vasemmistoa. Ja kyllä, aina pitää äänestää.

 2. Paskaa Joulua toivoo paska hallitus ja eduskunta. Kiitos vaan tästäkin vähästä. 66 vuotta olen tätä maata tallannut, mitä nyt välillä oleillut poissakin, mutta tämä hallitus ja eduskunta ovat pohjanoteeraus. Aikaisemmin sitä vielä ajatteli, että ihanaa päästä takaisin Suomeen, meillä on kaikki sentään hyvin. Nyt, kun palaa, niin miettii, että mitähän se porukka nyt siellä Arkadianmäellä on keksinyt? Kohta saan varmaan vatsahaavan tästä kiukusta. Tavallisesta ihmisestä välinpitämättömänpää hallitusta ei voi olla, mutta toivon vaan, että karma iskee, sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Paska Joulua hallitukselle ja eduskunnalle, toivottavasti saatte sen minkä ansaitsettekin.

  1. Maarit Korhonen
   19.12.2017, 18:09

   Yhdyn edelliseen puhujaan, 57-vuotisen elämäni aikana en ole moista kohtelua valtiovallalta uskonut saavani, häpeän heidän, en itseni puolesta.

  2. Samaa mieltä

  3. Työkokeiluissa ollut työtön
   20.12.2017, 08:53

   Sopiikin siinä sitten torkkupeiton, viinilasin ja korkean palkan kera ihmetellä, kuinka on mahdollista, että suomalaisten syntyvyys koko ajan laskee…

Kommentointi suljettu.