Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Eikä siinä vielä kaikki

Eilen eduskunnassa hyväksytty työttömien rankaisulaki, raippalaki tai virallisesti työttömyysturvan aktiivimalli tulee aiheuttamaan melkoisen sotkun. Kela, työttömyyskassat ja Te-toimistot tulevat tukkeutumaan jo pelkistä tiedusteluista, joten tulossa on samanlainen sähläys kuin toimeentulotuen siirrosta Kelalle.

Lisäksi ennustan toimeentulotuen alentamisen automaattia. Toimeentulotuen perusosaahan voidaan alentaa 20 prosenttia, jos työttömän katsotaan kieltäytyneen työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä. Ensi vuoden alusta lähtien näyttö on harvinaisen selvä. Kun työtön ei ole tarkastelujakson aikana saanut työtä eikä ole mahtunut koulutukseen tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, niin leikkuri napsahtaa. Hänen katsotaan aiheuttaneen itse oman työttömyytensä. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 prosenttia. Kun perustoimeentulotukea alennetaan, niin vajaus on haettava kunnalta täydentävänä toimeentulotukena. Kuntien menot kasvavat aina, kun valtio säästää.

Mutta kuten markkinamies sanoo, niin ei siinä vielä kaikki. Tämän lisäksi on tulossa aktiivisen työnhaun malli, jota valmistellaan parasta aikaa. Siitä voitte lukea lisää tästä linkistä.

Aktiivisen työnhaun mallin mukaan työttömän on osoitettava aktiivisuutta hakemalla todistettavasti työpaikkoja ja raportoitava tekemisistään viikoittain. Raportoinnin laiminlyönnistä seuraa kahden kuukauden karenssi. Tässä mallissa ei siis ole mitään merkitystä sillä saako töitä vai ei, tärkeintä on työn hakeminen todistettavasti.

Toisin sanoen tärkeintä on kyykytys ja kiusaaminen, kuten hallituksen tapoihin kuuluu. Hallituksen käsityksen mukaan työttömät makaavat kotisohvilla syrjäytymässä, joten heidät on pakotettava touhuamaan jotain, vaikkapa turhaa. Samalla työttömien elämää tarkkaillaan koko ajan, jotta kukaan ei pääse välttelemään aktiivisuusvelvoitettaan.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Hallitus suunnittelee koko sosiaaliturvan uudistamista toimeliaisuuteen perustuvaksi, eli kaikkien sosiaalietuuksia saavien on pusattava jotain tyhjänpäiväistä. Tärkeintä on, että kaikki ovat touhuavinaan jotain leipäpalansa eteen, ihan sama mitä. Tästä Toimi-hankkeesta voitte lukea lisää täältä.

”Hanke valmistelee työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantavaa ja eriarvoisuutta vähentävää perusturvan kokonaisuudistusta. Hanke tukee poliittisia toimijoita ja eduskuntavaaleihin 2019 valmistautuvia puolueita perusturvaa ja toimeliaisuutta uudistavien näkemysten muodostamisessa.”

Näin sanotaan virallisesti. Mahdollisesti tullaan kuulemaan myös työttömiä, kuten projektipäälliikö vastasi kansalaisen sähköpostiin:

”Työttömien kuulemisesta tulemme varmaan saamaan hyviä huomioita ja apua valmisteluun.  Kohderyhmä ei kuitenkaan ole vain työttömät, vaan kaikki sosiaaliturvan piirissä olevat henkilöt. Kaikkia väestöryhmiä on haasteellista koota hanketyöhön, siksi pyysimme Soste ry:tä osoittamaan kolme keskeistä järjestöä edustamaan sosiaali- ja terveysalan kansalaisten näkökulmaa seurantaryhmässä.”

Hanke ei siis rajoitu vain työttömiin, vaan se koskee ihan kaikkia sosiaaliturvan piirissä olevia. Ja sen piirissähän on jokainen. Hanke on tarkoitus toteuttaa ensi eduskuntavaalien jälkeen, joten hyvissä ajoin ollaan liikkeellä. Tällä kaudella kootaan työryhmiä ja laaditaan hankkeen toteuttamissuunnitelmia.

Meneillään on suurin sosiaalipolitiikan mullistus vuosikymmeniin, todellinen paradigman muutos. Päättäjämme ovat sitä mieltä, että Luoja ja herrat eivät laiskoja elätä, vaan kaikkien on oltava tekevinään jotain. Tulee mieleen Pentti Haanpään novelli, jossa isäntä palkkasi pula-aikana kaksi työtä etsivää kulkumiestä töihin. Toisen piti kantaa vettä ämpärillä lätäköstä toiseen ja takaisin, toisen ruoskia puupölkkyä.

Näin saadaan Suomi nousuun.

Kommentit (100)

 1. Risto Penttinen

  Saa nähdä milloin järkevin ratkaisu työttömyyteen, eli työajan lyhentäminen ja tätä kautta työn tasaisempi jakaminen tulee tapahtumaan. Se näköjään sotii niin monen ihmisen maailmakuvaa ja taloudellsia intressejä vastaan, että en pidättele yhengitystä.

  • Jussi Hagman

   Työajan lyhentäminen voi joko johtaa siihen, että työ jakautuu tasaisemmin tai siihen, että se jakautuu vieläkin epätasaisemmin. Kun työt eivät vähene pitää tehdä nopeammin, pahimmassa tapauksessa ilmaista ylityötä.

  • Kaija Laine

   Työajan lyhentäminen lisää kahta työtä tekevien määrää. Itse valitettavasti kuulun jo nyt siihen joukkoon, matalapalkka-alalla kun työskentelen. Ja palkan pienentyessä se lisää myös niitä jotka tarvitsevat sosiaaliturvaa palkan jatkeeksi. Vai ajatteletko että palkkaa ei alenneta työajan lyhentyessä

 2. Jukka Laine

  Kyllähän työkkäri kurittaa jo silloin, jos puuhastelee jotain vapaaehtoistyötäkin, ja kauhistus on, jos siitä saa pientä korvaustakin, joka vähennetään täysimääräisenä, karenssi paukkuu ja loputkin tuet viivästyvät,

  • Nina

   Ei siinä pelkästään karenssi paukutti. Pahimmillaan voi menettää koko työttömyysturvan, jos katsotaan, että vapaaehtoistyö tai ilman työsuhdetta tehty työ (=yrittäjyys TE-toimiston silmissä) estää kokopäivätyön vastaanottamisen.

   • turhautunut tutkija

    Työkkäri kurittaa vaikka vain ylläpitäisi omaa ammattikuntoisuuttakin, vaikka muka patistavatkin sen ylläpitämiseen. Minulla lykkääntyivät työttömyystukien saannit, kun mainitsin jossakin aktiivisuustiedustelussa auttavani tieteellisen artikkelin kirjoittamisessa. Että mitähän helvettiä. Verovaroinkin tehtyä työtä ei saa jättää kesken, vaan tulokset tulee julkistaa. Pätkätyöalalla jäisi iso osa vuosien mittaisten projektien tuloksista julkistamatta, jos pitää pudottaa hanskat tiskiin heti, kun rahaa ei tulekaan. Olisi myös tuhoisaa omalle uralle lopettaa työt kuin seinään, ja toisaalta oma oppiminen jäisi pahasti puolitiehen, jos ei saa koskaan viedä työtään maaliin. Tiedekään ei tällä tavalla edisty, ja etenkään Suomen kaltaisen maan on tosi paha menettää osaamisimagoaan varsinkin nyt, kun se on jo nyt muuttumassa myytiksi (korkeakoulutustasossa OECD-keskiarvon alle). Oman alan hommien sijaan työkkäri alkoi ehdottaa täysin alaani liittymättömiä ”koulutuksia”, joihin en onneksi ehtinyt joutua, koska sain seuraavan paikkani melko pian. Luoja paraitkoon mitä helvetillistä paskaa oli koko prosessi. Onneksi on (suvunkin ansiosta) varallisuutta omasta takaa ja onnistun löytämään töitä suhteellisen hyvin (pälli, CV, koulutus, asenne, kokemus, suhteetkin kunnossa), joten tilanteeni ei ole koskaan ollut oikeasti mitenkään huono. Olisin muuten varmaan joutunut työkyvyttömäksi pelkästä vitutuksesta. Olen menettänyt uskoni nykypoliittiseen menoon. Miksi helvetissä ihmiset äänestävät samat torspot valtaan jokaikinen kerta, ja uskovat samat valheet uudelleen ja uudelleen.

    • Jarkko

     turhautunut tutkija,

     Tuo mitä sanot on ihan totta. Itselleni on tuosta työkkärin kyykytyksestä tullut kaikenlaisia jatkuvasta stressistä johtuvia kroonistuneita sairauksia kuten jatkuva päänsärky. Aluksi se oli vain sellaista, että sitä esiintyi vain silloin kun kyykytys oli pahimmillaan ja päänsärky katosi kun sai jonkun työpätkän jossa oli samalla viivalla muiden kanssa (en tarkoita mitään palkattomia töitä tms vaan sellaista mistä saa palkkaa). Nykyään päänsärky on kroonistunut eikä enää katoa vaikka saisin töitäkin. Olen lähes varma vaikka sitä en pysty todistamaan, että koko sairaus on seurausta jatkuvasta stressistä ja murehtimisestä mihin en itse pysty vaikuttaa.

     En juo alkoholia, enkä ole koskaan polttanut tupakkaa ja harrastan liikuntaa niin mitkään elintavat eivät selitä tätä. Luonteeltani olen kuitenkin aina ollut tunnollinen murehtija jolle en voi mitään reagoin stressiin näin.

 3. Ilja Laaksonen

  ”Eriarvoisuutta vähentävää” hjahhahahahaa, kaikkihan me tiedämme että kaikki muut työssäkäyvät joutuvat viikoittain raportoimaan valtiolle kuinka nätisti he tekevät työtä (tietenkin asiallisesti dokumentoituna ja todistettuna ja kolmen esimiehen allekirjoittamana), joten olisihan se epäreilua jos työttömien ja sairaiden ei tarvi! Milloinkahan tulee se laki jolla valvotaan että jokainen mummo kutoo ainakin yhdet sukat ja jokainen pappa veistää yhden puupillin viikossa jotta ansaitsisivat eläkkeensä?

 4. töytön

  Että ihan hyvinkin toimelias työtön pitää olla jatkossa saadakseen työttömyyskorvausta. Missähän vaiheessa sitä ehtii niihin palkkatöihin. Vähentää joo eriarvoisuutta, ttu mikä vitsi.

  • Markku T Koivisto

   Pentti Haanpää oli edellä aikaansa. Valitettavasti. Tuli joskus naurettua sen kirjoille. Ei naurata enää.

 5. Sauli

  Kannattaa pistää päivämäärä 1.1.2018 mieleen, silloin Suomi kiipesi takaisin puuhun. Vuodenvaihteessa hyvinvointivaltio muuttuu virallisesti pahoinvointivaltioksi, eriarvoisuuden mallimaaksi, jossa heikommin toimeentulevaa voi potkaista ohimennen jos siltä tuntuu. Kaikista mahdollisista malleista joita olisi ollut käytettävissä, hallitus valitsi sen joka rankaisee eniten niitä, jotka ovat jo käytännössä työelämän ulkopuolella. Oliko tarjolla yhtään ratkaisuehdotusta pitkäaikaistyöttömien kovan ytimen, heikosti koulutetun, sairaan, yli viisi kymppisen syrjäseudulla asuvan aktivoinniksi takaisin työelämään. Ei, vain keppiä.

  Hallitus meni sieltä mistä aita on matalin, teki kiireessä omaan ideologiaansa istuvan hätäpaskan ja lähti ansaitulle kahden kuukauden joululomalle nauttimaan työnsä hedelmistä. Aiheuttamansa jätöksen se jätti tietysti muiden siivottavaksi, ajattelematta yhtään muuta kuin itseään. Näin toimii vain lapsi, tai yritysmaailmassa kannuksensa hankkinut ns. uskovainen miljonääri.

  Mutta näillä mennään seuraavat vuodet. Toivoa sopii, että talouden kasvu jatkaa nousuaan hallituksen toimista huolimatta. Jos nimittäin ei nouse, niin en kehtaa edes alkaa arvailla miten nyt tehdyt päätökset muuttavat yhteiskuntaa, joka ennen 1.1.2018 tunnettiin pohjoismaisena hyvinvointivaltiona. Rikkaat pärjää aina ja kaikkialla, köyhistä nyt ei ole niin väliä, olkoon oikeiston motto.

  • Jussi Parviainen

   Niin tuota, Eliitti ei tarvitse kuin tietyn määrän orjia, että systeemi pyörii. Loput joutaa kuolla pois, kunhan on kultahampaat revitty irti, hiukset leikattu huopatossujen tarpeiksi, ja nahka keitetty saippuaksi! Tää puuhastelu lakien, eduskunnan, kansanvallan, lehdistön sun muun ympärillä on lasten ja pikkupoikien ajattelua!

 6. erska musu

  Köyhää lyödään tässä valtiossa, kun mattoa hangella. Minkä takia työstä ja tekemisestä on tehty tässä valtakunnassa se ainoa mittari, ihmisyydellä ja elämänlaadulla ei ole enää mitään merkitystä.

 7. Kyösti Hyttinen

  ”Matalapalkkainen työ voidaan tehdä kannattavaksi joko työnantajalle annettavalla palkkatuella tai työntekijälle annettavalla tulonsiirrolla”. – valtiosihteeri Martti Hetemäki

  Uusliberalistinen agenda on täysi selvä. Tervetuloa vastikkeelliseen sosiaaliturvaan. Peremmälle, peremmälle, uuteen ja uljaaseen neofeodaaliseen järjestykseen.

 8. Teemu P.

  Niinpä niin. Ei yllätä yhtään… Mahtaakohan hallitus esittää vastaavaa aktivointimallia entisille kansanedustajille, jotka tienaavat tuhansia euroja tekemättä mitään. Tai siis tekevät toki töitä toiminimillään tai ottavat palkkansa muissa muodoissa, etteivät vain menettäisi kansanedustajan sopeutumiseläkettään.

  Pitäisikö muuten KANSANedustajan nimikettäkin miettiä uudelleen, sillä palomiehetkään eivät enää ole palomiehiä? Tuo nykyinen tittelihän on pahasti harhaanjohtava, sillä enemmistöhän on palvelemassa vain omaa (ja kaveriensa) etua kuten kaikenmaailman bernerit ja sipilät ovat erinomaisesti osoittaneet.

 9. Hanna Koivula

  Kehoitan kaikkia raportoimaan aktiivisuudestaan jo nyt heti työministerille itselleen. Minua ainakin ihmetyttää eniten se, että omaehtoisiin opintoihin hakeutumista vaikeutettiin edelisessä piiskapaketissa, mutta nyt opiskelu onkin ”pakollista”… Tuota pykälää, joka kieltää omaehtoisen täysipäiväisen opiskelun ensimmäisenä työttömyysvuonna, ei tietääkseni kuitenkaan ole poistettu. Edelleen pitää siis olla aktiivinen vain ja ainoastaan oikealla tavalla, eikä aidosti työllistymiseen johtavaa aktiivisuutta huomioida tai pystytä valvomaan…

 10. Jouko Norvapalo

  Mitenkän tulikin aamulla mieleen, että hallitus alkaa tehdä sellaisten toimenpiteiden valmistelua, joista päättäminen tulee seuraavan hallituksen tehtäväksi. Epäilenpä ettei meillä ole seuraavaksi tällaista hallitusta, ellei kansa ihan idiootti ole. Niinpä seuraavalla hallituksella tulee aluksi olemaan kova työ purkkaa tämän hallituksen töppöilyjä, kuten Rinne sanoi aktiivimallista.

  • Jouko Norvapalo

   Edit Mitenkähän…

  • Kimmo Paaso

   … Ellei kansa ihan idiootti ole. . . Kansa ON ihan idiootti, onhan se nähty niin monet kerrat.

   • Sauli

    Ei kansalaiset idiootteja ole, ne ovat itsekkäitä ja oman elämänsä keskellä liian välinpitämättömiä muiden ongelmista.

    Jos työtön olisi söpö kesäkissa, niin tukea ja apua sataisi joka suunnalta. Mutta kun työtön on ideologisesti omaan tilanteeseensa syypää, niin se ansaitsee pienen 4.6 prosentin näpäytyksen. Sellainen minäkin olin ennen kuin patska iski omaan tuulettimeen. Kaikki kunnia niille vielä työstä nauttiville jotka ovat minua viisaampia ja ymmärtävät mihin yhteiskuntaa ajetaan.

    Työtön on aikalailla yksin. Työttömillä ei ole etujärjestöä eikä eduskunnan käytävillä päivystäviä lobbaajia. Työttömyys on hiukan kuin hävettävä sairaus joka täytyy pitää omana tietonaan. Niin pitkään kun näin on, kaikki mitä hallitus työttömien eteen heittää menee läpi.

   • Jarkko

    ”Ei kansalaiset idiootteja ole, ne ovat itsekkäitä ja oman elämänsä keskellä liian välinpitämättömiä muiden ongelmista.”

    Kyllä täällä vain on toivottu monen suulla mitä kovempia rangaistuksia milloin mistäkin ja nyt niitä näköjään saadaan kokoajan enemmän ja entistä suuremmalle joukolle ihmisiä. Eikä pelkästään rikollisuudesta, mutta myös talousongelmista rankaisemista ja köyhyydestä.

 11. RiiAnn

  ”Tulee mieleen Pentti Haanpään novelli, jossa isäntä palkkasi pula-aikana kaksi työtä etsivää kulkumiestä töihin. Toisen piti kantaa vettä ämpärillä lätäköstä toiseen ja takaisin, toisen ruoskia puupölkkyä.

  Näin saadaan Suomi nousuun.2 Joo ja ruuaksi emäntä keitti kivikeittoa.

 12. Paula

  Niinpä, jos tällä nyt määrätyllä ehdollisena tuomiolla ei saada ihmisten korvauksia laskuun, niin tämä on varma tuomio. Tämänkin kesk/kok/sin runnoo läpi.

  Kukaan yrittäjä ei laita paikkoja enää julkiseen hakuun, kun muutenkin hukkuu hakemuksiin. Onpa hienoa minunkin pikkupaikkakunnan yrittäjille, kun jokainen paikkakunnan ja vähintään vieruspaikkakunnan työtön pommittaa heitä hakemuksillaan säännöllisesti. Eipä noissa firmoissa sitten kehtaakaan muuten asioida, kun joutuu ”työn puolesta” heitä pommittamaan.

  Entisenä porvarina, nykyisin valaistuneena, mietin jo sosiaalialalle kouluttautumista, mutta nyt kun miettii tätä kaikkea, mitä valmistumisen jälkeen odottaisi työttömänä, niin ei kannata 50+ ikäisenä. Ei kannata tuhlata säästöjään, aikaansa ja energiaansa, kun tietää mitä on edessä, jos ei saa heti työtä. Reilu 10 vuotta ja eläkkeelle, jota tuskin enää maksetaankaan 🙂

  Ja aioin pysyä hallitukselle piikkinä lihassa vaikka antaisivat minkälaisia karensseja, jos palkkatyötä ei saa, koska työtön on tilastossa työtön, vaikka voissa paistaisi.

  Sääliksi käy nuorisoa, vaikka itsekin lama-aikaan aikoinaan valmistuin, koska nyt on paljon pahempaa. En ihmettele, jos nuoret lähtevät tästä maasta joukolla etelämpään, vaikka tulotaso ei olisi paljon parempi, niin aurinko paistaa ja ihmiset ovat iloisempia.

  Varokaa kansaneläkeläiset, sairaat ym. tämä hallitus voi keksiä mitä vaan.

 13. Juha Keltti

  Taistelu jatkuu. Facevookissa seuraamisen arvoisia ovat ryhmät ”Joukkovoima hallituspoliiikkaa vastaan” ja ”Ei pakkotyölle”. Niiden kautta organisoitiin ennen äänestystä kuudessa päivässä kampanja, joka sai tuhannet lähettämään sähköposteja kansanedustajille (osoitteet muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi). Olen jakanut niihin tekstin UHKAVAATIMUS HALLITUKSELLE, jossa hahmotetaan suuntaviivoja. Kaikkia seikkoja punnittuani olen varma siitä, että me voimme voittaa ja kaataa ns. aktiivimallin – hallituksen kaatamisen kanssa tai ennen sitä.

 14. Make

  Tärkeintähän työpaikasta toiseen siirtyville kokoomuslaisillekin on vain näytellä tehokasta:
  – suunnitellaan sähköisiä lomakkeita toisten täytettäväksi
  – tehdään hienoja powerpointteja, joissa kerrotaan, miten töitä pitäisi tehdä
  – täytetään kalenteri palavereilla, joissa puhutaan työn tekemisestä
  – tuodaan omat kolmioleivät palaveriin mässyteltäväksi, kun ei ole syödä ehditty
  – puhutaan koko ajan huutamalla tärkeitä puheluja, että muutkin kuulevat
  – käynnistellään jatkuvasti nollatutkimuksia ja vatulointiprojekteja
  – perustetaan kuppikuntia sotimaan toisia kuppikuntia vastaan

  ja kuukausipalkka juoksee…

  • Jyrki

   Tämä sai jo itseni repeilemään nauruun. Noinhan se kyllä taitaa olla kuten kuvailet 🙂
   Erityisesti tuo työn tekemisestä puhuminen tärkeää jokaiselle äänessä olevalle. Mutta ei suinkaan palkan saamisesta siitä.

   Sitten jos joku työtön päättää alkaa tekemään töitä omatoimisesti oman etunsa eteen kuka mitenkäkin. Niin voi voi laitetaan karenssi. Koska väärin toimittu. Tämähän on ja tulee olemaan tulevaisuutta.

   Sen jälkeen pohditaankin miten tämä vääränlainen tekeminen pitäisi kieltää tai osittain ehkä jotenkin sallia tiukoin varauksin. Eli suomeksi lisää raportointi velvollisuuksia velvollisuuksien perään työttömälle.

   Ai että siinä menee muuten monet powerpoint esitykset rattoisasti kolmioleipiä mässyttäessä. Ja ”teräviä” huomioita väliin heitellessä suu täynnä pullaa ja kahvia powerpoint esityksien rullatessa tosi tärkeissä kokouksissa ja palkka ja palkkiot juoksee. Ja koetaan olevan tärkeällä asialla samaan aikaan kun kokousten kohteet kabinetin oven ihmettelee tilannetta suu auki. Eikä kukaan tarjoa heille edes vettä puhumattakaan leipää. Jolleivat hae sitä sitten itse leipäjonosta. Joka myös tulevaisuudessa varmasti kiellettyä. Tai ainakin siihen pitää olla köyhällä virallinen lupa.

   • Jarkko

    ”Jolleivat hae sitä sitten itse leipäjonosta. Joka myös tulevaisuudessa varmasti kiellettyä. Tai ainakin siihen pitää olla köyhällä virallinen lupa.”

    Taitaa pian jäädä hakematta, koska nykyinen hallitus lopetti leipajonoja pyörittävien järjestöjen miljoonan euron vuosittaiset avustukset joululahjana kaikkein köyhimmille. Avustuksella katettiin ruuan jakelusta, kuljetuksesta ja varastoinnista syntyneitä kuluja itse ruoka on saatu lahjoituksena kaupoilta ja toimintää pyörittävät pääasiassa vapaaehtoiset.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005497556.html

 15. Salsgren

  Minä, Halla-aholaisena persuna mietin ensi kertaa elämässäni vakavasti mitä puoluetta tulen äänestämään. Tämänkaltaisen toiminnan rinnalla geelitukkien hyysäys on marginaalista ja tämä hallituksen linjaus vaikuttaa koko hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteeseen. Kuten todettu, ensi kertaa olen tienristeyksessä, jossa harkitsen vakavasti äänestäväni demareita.

  • Konfetka

   Montaa eri puoluetta ikäni aikana äänestäneenä harhauduin viime vaaleissa PS:ia äänestämään. Kadun syvästi. Seuraava ääneni menee demareille, koska muutos tähän kyykytykseen on tultava. Voi olla, että demarit eivät lupauksistaan huolimatta peru aktiivimallia tai muulla tavoin pettävät, mutta nyt on näytettävä hallituspuolueille, että kansalla on tahtoa muuttaa yhteiskuntaa.

   • R.A.

    Yes, viimeinkin! Sopii toivoa, että mahdollisimman moni Persuja / Sinisiä äänestänyt viimeinkin ymmärtää, että oikeisto EI KOSKAAN ole tavallisen ihmisen asialla. Ne ajavat talouspolitiikkaa, joka hyödyttää vain suurpääomaa ja rikkaita. Se on asia, joka OIKEASTI vaikuttaa jokaisen taviksen elämään. Siihen verrattuna pakolaisilla ei ole MITÄÄN merkitystä, oli niistä mitä mieltä tahansa. Kuvataan sitä mittakaavaeroa vaikkapa näin: pakolaiset on yksi hiekan jyvä, mutta talouspolitiikka on koko Saharan autiomaa. Ei ole mitään järkeä äänestää yhden hiekanjyvän kokoisen asian perusteella ja jättää koko autiomaan kokoinen asia huomioimatta. Jokainen tavis, joka äänestää oikeistoa, vahingoittaa sekä itseään että läheisiään.

    • P. J. Majava

     Eri ryhmillä oli tämän ”aktiivimallin” osalta yhteneväiset näkemykset. Kaikki äänestivät puhtaasti joko ”jaa” tai ”ei” – tyhjiä/poissa ei lasketa tilastossani, paitsi RKP:n osalta, koska RKP:ssa kaikki oli vain tyhjiä/poissa. Kuten huomata saattaa, hallituksen ulkopuolella VAIN Jussi Halla-ahon Perussuomalaiset äänestivät ”jaa”.

     HALLITUS:
     Keskusta: Jaa 100%
     Kokoomus: Jaa 100%
     Siniset: Jaa 100%

     HALLITUKSEN ULKOPUOLISET:
     PS: Jaa 100%
     RKP: 0 – 0 (kaikki tyhjiä/poissa)
     SDP: Ei 100%
     Vihreät: Ei 100%
     Vasemmisto: Ei 100%
     KD: Ei 100%

   • Jyrki

    Minä voin jo kertoa, että demarit pettää, vihreät pettää, kepu pettää aina, RKP pettää sinut, kokoomus heh joo.. Jne… Mutta siitä huolimatta käyn itse äänestämässä koska sillä lunastan itselleni arvostelu oikeuden. Siihen ne oikeudet sitten jääkin…

   • Jarkko

    Itse olen sen verran kyrpiintynyt, että äänestän seuraavissa vaaleissa suoraan vasemmistoliittoa vaikka en ole sitä puoluetta pitkän elämäni aikana ikinä äänestänyt. Vasemmistoliitosta voi olla montaa mieltä, mutta ainakin se puolue on aina vastustanut köyhien kyykytystä henkeen ja vereen joten siinä suhteessä ääni ei mene hukkaan.

    Toki voisin äänestää jotain pienkommunisti puoluettakin, mutta äänikynnysten takia ääni menee hukkaan joten punaisempaa vaihtoehtoa ei suomesta löydy. Minulle on ihan sama tässä nykymenossa vaikka joku 10€ cafelatteja pintaliito baarissa lipoja geelitukkainen merkonomi loukkaantuu siitä ja uhkailee veronmaksun lopettamisella ja veroparatiisiin muuttamisella. Ihan sama kunhan lähtee päällepäsmäröimästä ja nöyryyttämästä muita.

 16. Röh

  Pitääköhän sitä saada tessin mukaista palkkaa että tuo 18h hyväksytään? Eikö tuo olisi kiky jos saa euron palkkaa vaikka kerholta tai yhdistykseltä?

  • Pekka Nummela

   Ota vaan euron palkka. Kunhan hoidat sen palkkakuitin ja muut dokumentit työkkäriin ja jäät sitten odottelemaan seuraavaa päivärahaa. Siinä kalenterin sivu vaihtuu monta kertaa ennenkuin seuraava korvaus on tilillä…omallas tai perikunnan. Tulos on aina sama.

  • Erkki Posti

   Pitää saada TES-palkkaa, jos alalla on TES.

   • Jyrki

    Mitä jos työnantajalla ei ole sillä hetkellä varaa maksaa palkkaa. Töitä olisi kumminkin mutta ei sitä rahaa palkan maksuun vaikka haluisi maksaa? Mitäs sitten? No se on varmaan työttömän oma ongelma miten pärjää pienemmällä työttömyyskorvauksella.

    Oikeastaan orjatyökielto palkatta voikin olla uusi loistava työttömän pieksentä keino. Ja näin tulee tapahtumaan…

 17. Mites tämä sitten?

  Eräässä keskustelussa nousi esiin alle kouluikäisen lapsen työttömän vanhemman ja tietysti aivan erityisesti sen lapsen tilanne. Minne lapsi ’dumpataan’ siksi aikaa, kun osoitetaan aktiivisuutta? Miten subjektiivinen päivähoito-oikeus taipuu tällaiseen satunnaiseen aktiivisuuteen? Onko tähän jotain näkökantoja, miten tämä tulee menemään?

 18. Hupu

  Olen kirjoittanut tästä asiasta jo omassa blogissa, mutta mikäli Saku salliin, niin hänen suurempi lukijakunta voisi herätä miettimään ja vaatimaan, että tulonsiirrot pitää maksaa suoraan yrittäjille ja heidän omaisuuden kertymistä pitää suhteuttaa tukien myöntämiseen eikä työttömien.

  Työttömyyttähän lisätään koko ajan palkattoman työnteon laajentamisella ja työttömyyskorvausten vastikkeellisuutta lisätään, jotta osa yhteiskunnan rottapopulaatiosta pystyy hankkimaan itselleen ansaitsematonta taloudellista etua.

  Miksi työntekijän pitää elää sosiaaliturvan tasoisella toimeentulotuella kun yrittäjä ei kykene maksamaan työajasta kohtuullista palkkaa?

  Kun tarkoituksena on edistää verovarojen avulla tiettyjen ryhmien taloudellista tilannetta, niin miksi ei myönnetä tukea suoraan heille?

  Miksi työntekijän pitää luopua jo hankitusta omaisuudesta ja elää köyhyydessä, kun samaan aikaan palkattomasta työnteosta tai työllisyyspalveluista ansaitsevat keräävät härskisti itselleen omaisuutta?

  Miksi verohelpotuksia ehdotetaan työntekijälle, miksi niitä verohelpotuksia ei myönnetä suoraan työnantajalle, kun verohelpotuksella on kuitenkin tarkoitus oikeuttaa liian alhaisen palkan maksaminen ja taloudellisen hyödyn on tarkoituskin siirtyä kokonaan työnantajan kukkaroon?

  Miksi myönnetään tulonsiirtoja toiselle ihmiselle eli välikätenä toimivalle syntipukille, kun ilman välikäsiä pystyttäisiin paremmin varmistamaan ettei työttömyydestä loisivat henkilöt saa ansaitsematonta taloudellista etua verovaroista jaettavilla tulonsiirroilla?

  https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2017/12/13/yrittajat-tarvitsevat-sosiaalisia-tukia/

 19. Luovuus Tipotiessään

  ”Arbeit macht frei.”

  Näin luki jo Euroopan suurimman keskitysleirin portin yläpuolella. Onko mikään muuttunut näistä ajoista, kun työnteko on hallituksen ainoa arvo?

 20. Jari

  Jotenkin toivon, että mikäli aktiivisen työnhaunmalli tulee käyttöön, jokainen Suomen työtön lähettää viikottain työhakemuksia suoraan eduskuntaan, kansanedustajille ja ministereille erityisesti. Vaikka kaikki kolme hakemusta kerralla. Sähköpostina ja kirjallisina hakemuksina. Avoimia työhakemuksia. Ei voi kukaan väittää, ettei olisi aktiivista hakemista, kun muutama satatuhatta kirjettä kannetaan eduskuntaan viikoittain.

  • R.A.

   Jokaisen työttömän kannattaa lähettää avoin hakemus ainakin jokaiselle hallituksen ministerille joka viikko. Eihän sitä voi koskaan tietää milloin sellainen piilotyöpaikka putkahtaa johonkin ministeriöön.

   • Kari J.

    V*tuttaa sen verran paljon tuo touhu että tekisi mieli alkaa lähetellä eduskuntaan/ministereille sähköposteja
    ”Hei, olen Kari, insinööri, koulutukseni on blaa blaa blaa, työkokemusta blaa blaa blaa *mahdollisimman paljon tekstiä tähän*
    En tosin asu Suomessa, enkä ole työtön, mutta halusin esitellä teille ylivoimaista aktiivisuuttani. Kiitos.”

  • Markku

   Pääministerin paikkaa vois hakea, siihenhän ei ole mitään pääsyvaatimuksia. Etänä voin suorittaa tehtäväni.

 21. stunned

  Sakun sanat, oraakkelin sanat: ”Mikä voidaan tehdä yhdelle…”

  Nyt kun mamut on saatu kuriin ja nuhteeseen, on työttömien vuoro. Kaikki turha huonompi aines niputetaan yhteen kastiin: arbeitsscheu und asozial. A-ryhmä saa aivan uuden merkityksen. –> Arbeitseinsatz und Zwangsarbeit machen frei!

  A:ta kauppoihin, a:ta leirille.

 22. Markku Perttula

  Martti Hetemäki on tässä takapiruna. Äärioikeistolainen valtiosihteeri on kaapannut vallan Suomessa. :/ 🙁

 23. Ari Niskanen

  Ruvetaan palkkaamaan työttömiä töihin euron päiväpalkalla. Näin velvoite täyttyy. Ja työttömät toisiaan.

  • uba

   Ja paljonkos se työntekijän palkkaaminen maksaa? Ja jos työttömät palkkaisivat toisiaan, he olisivatkin työnantajia eivätkä työttömiä työnhakijoita, ja kuinkas silloin korvausten käy?

 24. Antti Kautiainen

  Kyllähän se vähentää eriarvoisuutta, kun muutkin sosiaalituilla joutuvat ovat samassa kyykytystilanteessa ja nälkäkuoleman reunalla kuin työttömätkin. Tämä siis samalla logiikalla kuin se, että työttömien ajaminen nälkäkuolemaan ”työhalujen lisäämiseksi” luo työpaikkoja 😀

 25. Päivi Tyni

  Äänestäkää hyvät ihmiset seuraavissa vaaleissa. Vielä toistaiseksi on yleinen äänioikeus. Käytetään sitä ennenkuin on liian myöhäistä

  • Hallitus vaihtoon

   Vielä kaksi vuotta sitten tuo olisi ollut naurettava huolenaihe Suomessa. Nyt työttömien ja muun pohjasakan äänioikeuden epääminen näyttää todennäköisemmältä kuin sen säilyminen, siis mikäli ensi vaalienkin jälkeen Suomella on oikeistohallistus. Perustuslaki on vain kiusallinen hidaste näille säälimättömille oman piirinsä taskujen täyttäjille. Heille ei Suomella ole mitään muuta arvoa kuin se kuinka paljon sen myymisestä saadaan omaan lompakkoon täytettä. Kansalla heille ei ole senkään vertaa arvoa, puhumattakaan ihmisestä.

   Pian on kansallisomaisuus annettu suursijoittajille rahasammoksi ja kansalaiset orjuutettu. Tästä alkaa olemaan mahdotonta Suomen enää nousta jaloilleen, kun hallitus haluaa lahjoittaa kaiken 100 vuoden aikana yhteisesti rakennetun pois. Sellaiseen maanpetturuuteen ei kenelläkään pitäisi olla oikeutta. Itken, niin voimattomaksi itsensä tämän täystuhon edessä tuntee.

   Mikään tästä ei ole vain unelmaa/painajaista, vaan todellisuutta hyvinkin pian jos tämän nykyisen kaltainen, pahasti sairas hallitus taas ”saadaan”. Näillä asioilla on tapana tapahtua nopeasti, jälkikäteen sitten ihmetellään että ”olisinhan minä voinut jotain tehdä jos olisin tiennyt että tässä näin käy”. Silloin vain on jo myöhäistä.

   Olen monia tuttaviani yrittänyt saada ymmärtämään, miten tärkeää seuraavissa(kin) vaaleissa olisi äänestää. Kaikesta huolimatta useimmat vain nauravat ajatukselle äänestämisestä. Heidän uskonsa poliitikoihn on mennyt, jos sitä on koskaan ollutkaan. Toki joka puolueesta huonoja vaihtoehtoja löytyy mutta en usko että nykyhallitusta lähellekään vastaavaa ihmisp*skan keskittymää löytyisi vasemmalta. En tiedä enää mitä sanoa, olen pian toivoni menettänyt.

 26. Koppimies

  On mielenkiintoista nähdä, miten työtöntä rankaistaan siitä, että on kieltäytynyt työpaikoista, joita ei ole ellei lasketa 9€/pv työkokeiluja tai työvoimapoliittisista toimenpiteistä, joista osa on oletettavasti pakko työharjoittelua tai kokkari konsulttifirmojen turhaa kurssitusta. Hakemusten rustaaminen paikkoihin, johon oma koulutus tai ammattitaito ei sovellu, on yhtä tyhjän kanssa. Tämä voi johtaa siihen, ettei työpaikkoja pistetä avoimeen hakuun, tai ei ainakaan mol.fi-sivustolle. Miten TE-palvelujen henkilöstön aika riittää työttömien vahtimiseen jää nähtäväksi. Pahoin pelkään, että vastaus on TE-palvelujen huonosti koodatun Omapalvelun avulla. Myös TE-palveluiden järjestämät hyödyttömät tehtäisiinkö vaikka vene-kurssit tulee ole täynnä ja paikoista tapellaan kynsin hapain, ettei karenssiautomaatti iske. Hallitus on tyytyväinen, kun työllisyys on kohta 100 % kaikkien työikäisten osalta.

  Perusongelmana on se, ettei työttömillä ole edustajaa etujärjestöstä puhumattakaan. Työttömien mielipidettä ei kyykytyspäätöksiä tehdessä kuunnella. Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia, joilla ei ole mitään ihmisarvoa. Tämä tosiasia ei ketään porvaria haittaa.

  Huolestuttavaa on käynnissä oleva sosiaalipolitikan uudistus, josta ei tule mitään hyvää seuramaan kannalta. Seuraavissa vaaleissa kukaan järkevä ihminen ei äänestä Kokoomusta, Keskustaa ja ex- ja nyk.-Persuja. Jos suurin osa nukkuvista äänestäjistä äänestäisi, todennäköisesti porvaripuolue ei olisi suurin puolue ensi vaalien jälkeen ja eikä porvarit saisi sanella tulevaa hallitusohjelmaa.

 27. Rintsu

  Pitäisiköhän tuohon vastavedoksi kehittää semmoinen työttömien etätyöyhdistys?
  Jonka nimissä Markku käy tiskaamassa Mirkun astiat ja Mirkku käy imuroimassa Markun olohuoneen. Kummankaan ei tarvitse lähteä omasta kodistaan mihinkään vaan riittää kun kirjoittavat yhdistykselle raportin, että astiat on tiskattu, joten Markku on varmastikin käynyt.

  Yhdistys voisi hakea näihin työhommiin palkkatukia. Saatais kaikkien astiat tiskattua ihan palkalla.

  • Papi

   Juuri tuota olen ajatellut itsekkin, toki noita yhdistyksiä, jotka noin toimivat jo on, mutta aina
   voi uusia perustaa. Näin menetellen voidaan täyttää hölmön lain velvoitteet, kunnes muutos
   järkiintymisvaihe tulee.

 28. Timo Harju

  Arvoisat ihmiset. Tämä on Kempeleen nilviäisen sydämellinen joululahja köyhille. Toivottavasti lohi, kinkku ja kampanisut maistuvat postillan tutkimisen lomassa.

  Kuulostiko sopimattomalta ja karkealta? Sanon uudelleen: tämä on Kempeleen nilviäisen sydämellinen joululahja köyhille. Sipilä on tämän auton peräkontista valtaan pungertaneen vallankaappaushallituksen johtaja. Sopivaa hallitsemista on levittää hätää ja ahdistusta niiden keskuuteen, joilla sitä ennestäänkin riittävästi on.

  Ymmärrän toki, että taakkanne pääministerinä on niin raskas, että se pitää sälyttää kaikkein osattomimpien kannettavaksi.

  Siispä hyvää joulua vain Sipilä. Toivottavasti lohi, kinkku ja kampanisut maistuvat Kempeleessä.

  • Vakuutuslääkärin ihmeparantama

   Tämän tekstin voisivat kaikki työttömät lähettää joulukortissa Kempeleen nilviäiselle.
   Aamen!

 29. Papi

  Kiitokset taas tästäkin kirjoituksesta. Tietoa tulevasta on hyvä saada riittävän ajoissa.
  Kyllä nyt peli pitää viheltää poikki. Eihän hommassa ole mitään järkeä. Tosikertomuksia suomesta, Suomi hölmölästä.

  Suuri kysymys ainakin itselläni on mitä pitää tehdä seuraavaksi? Kuka tarjoaa, järjestää aktiviteetteja, jotta voin lainkuuliaisena täyttää velvoitteet? Kelpaako naapuriapu, talkootyö jne.

  Ilomielin töihin menisi kun joku palkkaisi ja näin koko ongelma ratkaistu.

 30. Jukkis

  Minä olen miettinyt tästä aktiivimallista että täyttääkö se ihmisoikeusjulistuksen vastaisen orjuuden käsitteen jonka Suomi rafiroi 1926. Ainakin aktiivimalli on hyvin lähellä venäläistä maaorjuutta joka suomessa aikanaan sisältyi torpparilakiin. Sen alla maattomaan väestöön sovellettiin ns. palveluspakkoa joka kiistatta on yksi maaorjuuden muoto.Tiedä sitten onko kukaan edes tutkinut onko aktiivimalli YK:n ihmisoikeusjulistuksen vastainen koska sehän nojaa pitkälti pakkotyön ideaan.

 31. Veli-Matti Hurskainen

  Tuolla Toimi-hankkeella ryhdytään näemmä laatimaan kokomustalle ja kepulle vaaliohjelmaa 2019 vaaleihin.

  Jo hyväksytyn lain kumoaminen ennen vaaleja voi olla utopiaa. Siksi vastarintapaukut pitää nyt keskittää aktiivisen työnhaun lain estämiseen. Toivottavasti ay-liike lähtee tällä kertaa mukaan etukäteen ja ajoissa, ei jälkikäteen, kuten aktiivimallissa.

 32. Eino

  Jokainen työelämää tunteva taviskin, jonka aivosähkökäyrä vähääkään surisi, tajusi, että kokoomusjohtoisen Sipilän hallituksen vaalien jälkeen voittohypessään lupaamat 100 000 uutta työpaikkaa olivat silkkaa suuruudenhullua mielenhäiriötä. Ja nyt kun todellinen maailma otti vihdloin näistäkin uunoista ”kopin”, niin ei voida reilusti tunnustaa että hulluja oltiin ja liikoja luvattiin. Sen sijaan vallan suurisuisuuden maksajiksi jälleen kerran laitetaan perhekuntineen kaikkein heikoimmassa sosioekonomisessa asemassa oleva kansalainen. Varsinaisen aktiivirumban pyöritykseen luultavasti joutuvatkin jo nykyisellään aliresurssoitujen te-toimistojen virkailijat, kelalaiset sekä työttömyyskassojen henkilökunta, kun heille tyrkätään tämä satojen tuhansien aktivointihulabaluuman käytännön handlaaminen. Toivoa sopii myös, että leipäjonojen vapaaehtoisjakajilla vielä hauista riittää, kun myöhästyneiden korvausten takia kansalla ei ole ruokakauppaan menemistä. Ja ei tarvitse kummoista kristallipalloa omistaa, kun voi ennustaa, että jossain vaiheessa ehkäpä hieman ennen seuraavia eduskuntavaaleja sopivasti hallituskauden loppupuolella joku ministereistä – veikkaisin pää, työ tai valtionvara – median edessä elvistelee, kuinka työttömyys on laskenut ainakin tuolla kauden alussa luvatulla sadalla tuhannella. Hullu se, joka uskoo.

  • Jussi Parviainen

   Sehän oli tulos tai ulos! ja se tulos ei tarkoita kansan intressejä vaan eliitin etuja!

 33. HTK

  Nykyisen Juha Sipilän hallituksen sosiaali- ja talouspoliittiset menettelytavat ovat samanlaisia kuin 1930-luvun vaihteen Lapuanliikkeeen: ”Me teemme, mitä tahdomme”. Erona on se, että oikeistolainen Lapuanliike oli ulkoparlamentaarinen, mutta nykyisin niiden sen kanssa samanlaiset poliittiset voimat ovat hallituspuolueita eikä Sipilän hallituksen tarvitse tukeutua ulkoparlamentaarisiin voimiin.

  Juha Sipilä on kepun kenttää kiertäessään vakuuttanut, että sote-ratkaisu toteutetaan joka tapauksessa hänen pääministerikautenaan. Vaikka sote-suunnitelmista annetut lausunnot ovat erittäin kriittisiä, niin silti hallitus ei välitä tosiasioista.

  Hallituksen sopima sote-päätös ja hyväksytetään perustuslakivaliokunnassa, poikkeuksellisesti, hallituspuolueiden edustajien enemmistön äänin. Yleensä perustuslakivaliokunnan päätökset ovat olleet yksimielisiä, mutta nyt Juha Sipilä, hallituksen hajoamisella ja uusilla eduskuntavaaleilla uhaten tulee painostamaan kaikki hallituspuolueiden edustajat alistumaan tahtoonsa.

  Juha Sipilä tulee tekemään sote-ratkaisusta arvovaltakysymyksen, missä sote-lakien perustuslainmukaisuus on toisarvoista. Erityisesti kepun ja sinisten kansanedustajat pelkäävät ennenaikaisia eduskuntavaaleja. Oikeudenmukaisuudella ja tasa-arvoisuudella ei tälle hallitukselle ole mitään merkitystä, sen sijaan sille on tärkeämpää sijoittajien, työnantajien ja hallituspuolueiden rahoittajien etujen parantaminen.

  • Veli-Matti Hurskainen

   Juuri näin se menee.

 34. matti luomansuu

  Kun hahmottaa koko tämän globaalin suuntauksen ja se mitä Suomenkin Eduskunta noudattaa, mitä tulee esim rahapolitiikan, terveysalan (Sote) sekä nyt viimeksu työttömien kohtelun. Niin tämä maa on vain osanen suurta kokonaisuutta ja päätöksiä. Suosittelen Youtuben puolelta katsomaan ( finanssimaailman ex suurhain) Ronald Bernardin haastattelut, joissa hän viimeisimmässä haastattelussa kertoo miten rahoitusmarkkinat todella toimivat ja esim miten korkoa käytetään kuin verenimijänä, imemään työn tulos alemmalta tasolta, meiltä työväestöltä, ylimmälle tasolle harvojen nautittavaksi. Ei tämä suuntaus ole kestävällä tasolla, tarkoitan tällä jatkuvaan kasvuun perustuvaa ja väärää politiikkaa tekeviin poliittisiin päättäjiin. Kaikesta tästä koko planeetta kärsii ja ihmiskunta. Mutta historia tuppaa toistamaan itseään, kuluneiden vuosimiljoonien aikana on kulloinenkin hallitseva, tällä hetkellä ahne homosapiens, hävinnyt ja uusi elämän muoto vallannut elintilan. Tekeekö poiston planeetan ulkopuolelta tuleva, vaiko luonnonmullistus vaiko ihan ihmiskunta itse? Lumisateita odotellessa, tsau.

 35. Juha Karvonen

  Tämä aktiivimalli on sikäli hupaisa, että tähän mennessä, ja edelleen, todellisesta aktiivisuudesta rangaistaan. Itse olen ollut koulussa kirjoilla kolme-neljä kertaa, kun olen joutunut työttömäksi, tuloksena täydellinen hylsy työttömyystukeen. Enkä muitakaan tukia ole saanut. Absurdia toimintaa, eikä se nyt ainakaan veronmaksuhalukkuutta paranna. Eiköhän tämä Suomi ole aika lailla taputeltu. Olen ollut lähemmäs kolme vuotta palkkatöissä ja nerokkaalta ely-keskukseltamme tuli juuri väärään osoitteeseen viesti, että halloota vaan ja moi, työnhakusi katkeaa kohta. Samalta ely-keskukselta, joka hylkäsi työttömyysturvahakemukseni kolme vuotta sitten sillä perusteella, että olen mukamas päätoiminen opiskelija. Ei tässä voi muuta sanoa, kuin että mitä vittua. Ja minä sentään olen vielä työssäkäyvänä hyvässä asemassa.

 36. Jape

  Vaikka emme olekaan turvapaikanhakijoiden suhteen yhtään samoilla linjoilla, niin tässä puhut asiaa.

 37. mikko

  Yleä Asia Ei Kiinnosta
  He ovat Tämän Ei kansan Suosiota Nauttivan Hallituksen Suojelioita
  Siis Yhtäkään Juttua Pää uutis lähetyksessä
  kuka komentaa mitä uutisoidaan
  tässä tapuksesa on aivan selvä että yle ottaa käskyjä hallitus puolueilta
  uutisoinin suhteen

  • Niilo

   Ei niitä tarvitse käskeä, asia on vain niin kuten alussa totesit, ettei YLEä kiinnosta (ei kyllä suuremmin muitakaan mediataloja).

 38. Antti Linnanvirta

  Noiden jälkeen uudistetaan eläkkeet. Jatkossa eläkeläisen pitää käydä palkattomassa orjatyössä jotta saa eläkettä!

 39. Rosa Warski

  Siinä ei tosiaan vielä kaikki. Joka kerta kun ajattelee, ettei hallitus tämän alemmas enää vajoa, tulee uusi rimanalitus. Tässä nähdään, kuinka paljon muruja rikkaiden pöydistä köyhille todella valuu:

  ”Hallitus vei rahat leipäjonoilta

  Vuosina 2016 ja 2017 eduskunta on osoittanut miljoona euroa vähävaraisia auttaville, ruoka-apua jakaville järjestöille. Keskiviikkona asiasta äänestettiin eduskunnassa. Enää tukea ei myönnetä.”

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712202200619971_pi.shtml

  • AMK

   Just joo,näin työttömiä aktivoidaan työntekoon,työtä pitää tehdä ilman palkkaa ja kun palkkaa ei saa eikä korvauksilla elä niin otetaan se makaroonipussikin pois niin palkkatyötä muka löytyy,vielä kun kertoisivat mistä??Toki tässä ei ole kyse vain työttömistä-ymmärrän,mutta kun työttömät ovat nyt olleet päättäjien hampaissa,ovat olleet myös indeksi korotuksia vaille jääneet.Näinkö Nyky Hallitus ajaa eutanasiaa,halvaksi ainakin tulee ja jopa säästöjä!!!Vai yrittävätkö kiristyksillä saada soten aikaan ja maakuntauudistuksen..kiristyshän kuuluu Sipilän keinoihin saada haluamansa ratkaisu niinkuin Kiky.Paska on hallitus ja paskoja ovat myös hallituspuolueiden kansanedustajat.

  • töytön

   Äänestystulokset tästäkin?

  • töytön

   Psykopatia on viralliseen tautiluokitukseen kuulumaton luonnehäiriö, jota voidaan mitata luotettavasti.[1] Sille ominaisia piirteitä ovat pinnallinen viehätysvoima, itsekeskeisyys sekä myötäelämiskyvyn, syyllisyydentunnon ja pidäkkeiden puute.[2] Psykopaatille tyypillisiä ovat julmuus, epäsosiaaliset teot, alkoholin ja huumeiden käyttö, vastuuttomuus ja moraalittomuus. Psykopatiasta kärsivää henkilöä kutsutaan psykopaatiksi.

   On näille sentään diagnoosi olemassa.

   • Työkokeiluissa ollut työtön

    Tuohon listaan voisi vielä lisätä kohdan: ”täydellinen itsesuojeluvaiston puute”.

   • Toni Neffling

    No jos ei kuiteskaan. Köyhempien/heikompien päähänpotkiminen on kyllä ihan ikiaikainen huvi. Kiinnostus köyhiä kohtaan nousee, kun ollaan menossa kohti sotaa (tykinruoka) ja jonkin aikaan sen perään (jälleenrakennus). Nyt viime sodasta on liian pitkä aika ja rikkaampi väestön osa on ottanut liian monta askelta – köyhä haisee, on tyhmä, ja laiska, lisäksi leipäjonot haittaavat parempien ihmisten esteettistä silmää.

    Mutta ei kukaan suoraan siirry lapioimaan köyhiä uuneihin – se on vain tuhannen pienen askeleen lopputulema. Aivot pitävät kyllä huolen siitä, että itselleen pystyy hyväksyttämään jokaisen pienen askeleen (me haluamme olla hyviä). Jossakin vaiheessa vain ollaan käsittämättömän kaukana lähtötilanteessa eli ei siihen psykopatiaa tarvita. Seuraavaa pientä askelta odotellessa.

 40. mikko

  mitäs jos kaiki työpaikat on satu täytyttyä eikä ole enään mihin soitella
  koska avoimien työpaikojen märä on 250 000 tuhatta vähemmän kuin
  työttömiä on
  pitääkö alkaa soittelemaan ruotsiin jos pääsisi sinne kusi tolpaksi ilman palkaa ettei menetä työtömyys turvaansa suomessa
  kun täälä ei vain enän ole minne menisi tai soittaisi
  jokaisen pörhön omakotitalon eteisesäkin makaa jo kaksi työtöntä
  ihmis kynnys mattoa eikä kolmatta enään tarvita

  onko nin että pitää hakea yhtä aika kahta työtä aktivvi hyväntekeväisyys työtä ja palka työtä yhtäaikaa
  mitä kuvitelette työnantajien tekevän kun se tylharjoittelu aktiivi toiminta on lopussa
  kinuavatko he jatkamaan siinä tai jopa pakotavat jatkamaan
  ai niin tämähän on non stop syrjäytämis aktivointia
  josta ei ole ulos pääsyä kun sinun pitää ola jatkuvasti jossain ja heti
  kun joku toinen jopi loppuu
  onko kukaan edes määritellyt jotain aika rajaa näille
  hyväntekeväisyy aktiivi kyynnys mattona olemis töille
  vai saako sipilät pyyhkiä kenkäsä meihin koko elin ikänsä ajan
  on järjentöntä touhua
  lakipykäliä joita on mahdoton ylipäätän toteutaa

  joku nyt ihmiset tajuavat millaisessa omassa kuplasaan
  nämä kansastaan vieraatuneet poliitikot elävät
  taidan paeta venäjälle sekin on melkein demokraatisempi yhteiskunta nykyään
  kuin suomi

  • TerveisetRuotsista

   Miksi mennä kusitolpaksi Ruotsiin kun sinne voi mennä ihan palkallisiin hommiinkin? Suomessa ”yli-ikäinen” työrmarkkinoiden ”ongelmajäte” kun on (toki alasta riippuen), joko haluttu osaaja tai ainakin ihan harkinnan arvoinen vaihtoehto, sen verran terveemmät asenteet tuolla Pohjanlahden toisella on.

 41. Jenni

  Suuret kiitokset Sakulle siitä, että jaksat kirjoittaa ja tuoda epäkohtia esille. Teet arvokasta työtä ja omalla kohdallani olen saanut täältä enemmän tietoa kuin kelasta/te-toimistosta vuosiin. Toivon, että haluat kirjoittaa vielä pitkään.

  Suuttumuksella olen seurannut, miten selkärangattomasti hallitus on junaillut näitä ”päätöksiään” maaliin. Nyt totesin, että minulle riitti. Jatkossakin hoidan velvollisuuteni itse parhaaksi katsomallani tavalla mutta minä en ole kenenkään orja. Tietääkseni elämme vielä ”vapaassa” yhteiskunnassa.

  Muiden kommenteista olen saanut loistavia ideoita toimia ennen kuin ”aktiivimalli” ensi vuonna pyörähtää käyntiin. Hyvä olisi, jos moni voimavarojensa mukaan jaksaisi hakea töitä rottapoliitikoilta, olisi ainakin työllistävä vaikutus niille lukuisille avustajille, jotka keskittyisivät purkamaan sähköpostisumaa. Lisäksi jonkinlainen joukkokanne/adressi voisi olla varteenotettava vaihtoehto. Tai Suomi100 vuoden siivittämänä nettisivu, johon pihmiset voisivat kertoa kokemuksiaan, miten käytännössä kyykyttämispolitiikka vaikuttaa arkeen ja mitä jää nettona käteen. Ja kuinka moni suomalaisista on todellisuudessa esim. kuntouttavassa tai muussa orjatyössä. Tällöin tulisivat todelliset luvut Suomen todellisesta tilanteesta esille. Voisi silloin liitot/ihmisoikeustuomioistuin yms instanssit kiinnostua, kun asioista puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä.

  https://m.iltalehti.fi/politiikka/201712202200619971_pi.shtml

  Nyt kun hallitus toivotti Hyvää Joulua leipäjonossakin jonottaville, villi veikkaus, että kohta poistetaan myös tokmannin ilmaiset ämpärit, kun nekään eivät tuo lisää rahaa rikkaille. Jonottakoot köyhät jatkossa kuntouttavaan ja työkokeiluihin sipilän & kumppaneiden firmoihin.

  • Virpi

   Tämän rangaistusmallin vaikutukset pitäisi tosiaan saada julkisiksi mahdollisimman laajasti. Tästä uudesta mallista olisi hyvä myös tiedottaa ulkomaalaisille lehdistöille. Esim. Brittien Guardiania luetaan melko laajasti ja BBC:lle olisi mielestäni hyvä saada Suomi 100 kuvaa hieman kirkastettua. Meille vielä työssäkäyville olisi myös saatava näkyvästi ja mahdollisimman laajasti oikeata infoa siitä, mitä tämä aktiivimalli oikeasti käytännössä tarkoittaa. Tämä koskettaa tavalla tai toisella meitä ihan kaikkia. Viimeistään siinä vaiheessa kun yhteiskuntarauha on tavalla tai toisella mennyttä.

 42. mikko

  herran jumala mitä kirjoitus virheitä sori

 43. mikko

  mitäs jos kaikki työpaikat on saatu täytettyä eikä ole enään mihin soitella
  koska avoimien työpaikojen määrä on 250 000 tuhatta vähemmän kuin
  työttömiä on
  pitääkö alkaa soittelemaan ruotsiin jos pääsisi sinne kusi tolpaksi ilman palkaa ettei menetä työtömyys turvaansa ja ihmis oikeusiaan suomessa
  kun tällä on win win tilanne
  ja kun täälä ei vain enään ole minne menisi tai soittaisi
  työpaikkat loppuivat työttömät eivät
  jokaisen pörhön omakotitalon eteisesäkin makaa jo kaksi työtöntä
  ihmis kynnys mattoa eikä kolmatta enään tarvita
  imureitakin on vain yksi ja ilmais siivojia 5
  pörhön nurkissa pyörimässä

  onko nin että pitää hakea yhtä aika kahta työtä aktiivi hyväntekeväisyys työtä
  ja palkka työtä yhtäaikaa mitäs ku palkka työt muutetaan lennossa
  ilmaistöiksi niin kuin aina on tapahtunut näissä toimenpiteissä
  kuntouttava työtoiminta työkokeilu
  mitä kuvitelette työnantajien tekevän kun se työharjoittelu aktiivi toiminta on lopussa
  kinuavatko he jatkamaan siinä tai jopa pakotavat jatkamaan

  ai niin tämähän on non stop syrjäytämis aktivointia
  josta ei ole ulos pääsyä
  kun sinun pitää ola jatkuvasti jossain ja heti
  kun joku toinen jopi loppuu

  onko kukaan edes määritellyt jotain aika rajaa näille
  hyväntekeväisyys aktiivi kyynnys mattona olemis töille
  vai saako sipilät pyyhkiä kenkäsä meihin koko elin ikänsä ajan
  on järjentöntä touhua
  lakipykäliä joita on mahdoton ylipäätän toteutaa

  joku nyt ihmiset tajuavat millaisessa omassa kuplasaan
  nämä kansastaan vieraatuneet poliitikot elävät
  taidan paeta venäjälle sekin on melkein demokraatisempi yhteiskunta nykyään
  kuin suomi
  järjestelmähän muutuu samanlaiseksi rangaistuksesksi mitä käytetään rikollisiin
  kun he joutuvat suoritamaan yhdyskunta palvelua
  siis oikeasti
  mites ne rikoliset tekevät rangaistuksen suorittamisen sijaan
  kun yhdyskunta palvelu ei ole enään rangaistus vaan normi
  rikos on olla työtön että siihen joutuu

 44. mikko

  siis tarkoitan aika moni yhdyskunta palvelussa oleva on työtön
  siis ovatko he kahdesa yhdyskuntapalvelussa sen jälkeen
  työttömile tarkoitetussa
  ja rikolisille kohdenetussa yhdyskuntapalvelussa

  kuuluuko siihen toimenpiteeseen rikolisten yhdyskuntapalvelu
  aktiivinen katuminen ruoskiminen lopotomia ja sähkö shokit
  että se tuntuu rangaistukselta esim rattijuopoille
  miksi tulee mieleen elokuva tupla uuno

 45. Marjo Hannele Kaasinen

  Jos työnhakija velvollisuutensa täyttääkseen, ilmoittaisi ja raportoisi hakemistaan paikoista, pitääkseen työnhakunsa voimassa edellytetysti vähintään kerran viikossa, niin olisiko täysin varmaa , että ne myös tulisi jonkun toimesta todella luetuksi ja varmistetuksi. etteivät ne menisi suoraan roskakoriin. Vai olisiko toinen vaikeus siinä, että sitä tarkasteltavaa tulisi liian paljon , eikä sitä kyettäisi tutkimaan ilman suuria ylityötunteja. Täytyisiköhän työnhakijan myös saada hakupaikastaan dokumentti siitä, että haettu on, vai riittäisiköhän kun monistaisi hakemuksiaan ja lähettelisi niitä sitten tarkasteltavaksi useampia aina kerran viikossa- vähintään ja mitä nyt sitten työn haultaan ehtisi. Olisihan ainakin olevinaan jotain tekevinään,,, kumpikin osapuoli.

 46. mikko

  On Outoa Kun Oikeisto poliitikot kapitalisti
  muutavat suomalaisessa länsimaisessa demokratiasa tietyn porukan elämän totalisen valtion kontroliin kuin kommunismissa
  koska tämän päätöksen jälkeen heillä ei ole mitään omaa pätös valtaa tulevaisuudessa esim irtisanotun ihmisen elämä muutuu kommunistin elämäksi
  jos hän ei löydä heti uutta palkka työtä ja joutuu tähän ihmis nöyryytys kokeiluun järjestelmään niin kuin joutuukin jos hän menetää sen nyt olevan työpaikansa
  mietikää mitä begatiivista kilpailu kyräily ilmapiiriä se aiheutaa
  nyt työssä olevissa ihmisissä
  jos he miettivät mitä tapahtuu jatkossa irtisanomisen jälkeen
  he nuolevat työnantajiensa persettä pakosta pelko persessä
  etteivät he joudu kommunismin vasaran alle valtion totaaliseen kontrolliin

 47. Maina

  Pirunmoista poliittista jargonia, josta ei järjellistä ajatusta irtoa. Onneksi olet, Saku, jakamassa rehellistä tietoa, kiitos siitä.

 48. tane

  Tänään Aamu Tv ssä Ylen Toimittaja Ja keskustan Edustaja Eivät Edes Tieneet Mistä He puhuvat Keskustan Edustajan Kohdalla Hän ei Tiedä Minkälaisen Lain On juuri Hyväksynyt
  Non Stop Syrjättämis Koneen
  Jokainen Työssä olevakin Kokee Tämän Ihanuuden Nyt olevasa työpaikasaa
  pelkona jos hänet irtisanotaan hän joutusi totaaliseen valtion kontrolliin
  diploomi insinööristä tulee 3 kk aikana ilmaistyöntekijä koirien kusettaja
  keskustan edustaja murjaisi kohdanto ongelman
  ihan kuin jokainen ihminen voisi marssia esim paperitehtaaseen
  ainoa paikkakunnan työlistäjä
  jos koulutus on esim eläinlääkäri
  se ei tätä keskustan pikku poika naama
  puupätä estä
  että paperikonetta hoitaa kätilöt
  tai he haluavat tai osaisivat sen työn
  minä vosin hakea poliitikoksi tämän keskustan hypridi osaajan tilalle
  vaikka se ei kiinosta vitun vertaa tai tajuaisin siitä mitään
  keskustan hypridi osaaja irtisanotaan ja 3 k päästä siitä
  hän kusi ulkoilutaa ilman palkaa
  juha sipilän lemmikki marsuja simpelessä vaikka asuu hesassa

  itse työmatka on marsun kusetus hommiin sipilöille
  1000 kilometriä
  sipoon mökille
  näin suuri ex poliitikko kokee oman romahduksena hierarkioissa

  itse säätämien lakipykälien takia

 49. liisa hirvonen

  On tässä hyvät ainekset sisällissodan 100 -vuotisjuhlavuoteen. Saatetaan saada tähän maahan ihan liveuusinta livestriimeinen ensi vuodeksi. Ikimuistoinen kokemus…

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Ainakin poliisien ja vartijoiden työllistymisnäkymät tulevat vuodenvaihteen jälkeen selkeästi paranemaan.

 50. on thin ice

  Miljoonan euron leikkausta leipäjonoilta ne eivät voi enää edes teeskennellä perustelevansa budjettisäästöillä. Tämän täytyy siis olla pelkästään ideologinen päätös – suora isku vasten kaikkein köyhimpien kasvoja. Tämä ei kohdistu enää pelkästään työttömiin palkansaajiin, vaan kaikkiin kaikkein vähätuloisempiin tai muuten taloudellisessa ahdingossa oleviin.Jotkut tuttavani ns tavalliset, kunnon ihmiset eivät tulisi yksinkertaisesti toimeen ilman ruoka-apua. Lapsettomalla eläkeläissukulaisellani ei riitä rahat asumis- ja lääkemenojen jälkeen riittävään ravintoon, joten srk:n viikottainen ruoka-avustusjakelu on toiminut hänelle lähes hengenpelastajana, koska säästyneillä rahoilla hän on pystynyt hankkimaan kalliit lääkkeet, joita ilman tulisi kuolema.Myös työssäkäyvä yksinhuoltajakaverini joutuu käymään ruoka-avussa, jotta voi ostaa lapsille kaikki ne pakolliset jutut, joita ilman lapset joutuvat ”köyhinä” rankasti kiusatuiksi jopa tarhassa ja alakoulussa. Ja heillä on tuhansia, kymmeniä tuhansia kaltaisiaan. Suomessa on laskettu elävän esim yli 100 000 lasta köyhyysrajan alittavissa talouksissa. Mutta nyt kyllä ylittyi jokin käsittämätön häijyyden raja tämän hallituksen toimissa.
  Tai sitten ne ovat omassa turvallisessa hyvinvoinnissaan erkaantuneet valovuosien päähän siitä karuksi nyysitystä arjesta, missä huomattavan suuri osa väestöstä lapsista vanhuksiin joutuu päivittäin selviämään. Nykysuomi ei ole se maa, johon aikoinaan synnyin, vaan tämä on muuttunut osalle kansasta jokapäiväiseksi toimeentulon kamppailutantereeksi, josta varsinkin nuorempi polvi haaveilee muuttavansa ja osa on jo muuttanutkin pois.

  • Timo Harju

   Täsmälleen. En kerta kaikkiaan uskonut silmiäni kun näin tämän uutisen. Leipäjonoista varastaminen on puhdasta ilkeyttä. Eduskunnan köyhyystyöryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen (kd) sanoi nimenomaan , että vahingosta ei ollut kyse.

   LAUKKASEN mukaan viime vuoden valtiovarainvaliokunnan lausunnossa tuesta oli vielä erikseen oma osionsa.
   – Kuvauksia ihmisten määristä leipäjonoissa. Nyt se koko kappale oli poistettu sieltä. Ihan kylmää, viileää harkintaa.”

   Leipäjonoista varastaminen on pohjanoteeraus. Joulun alla tietoisesti tehtynä se on käsittämätön julmuuden ja piitaamattomuuden osoitus. Se kohdistui aivan yhteiskunnan minimissä oleviin, niihin joiden pitää ruokakin hakea kadulta. Kun leikkauksella ei ole valtiolle yhtään mitään taloudellista merkitystä, ei sitä voi selittää kuin puhtaalla käytännön toimissa ilmenevällä pahuudella.

 51. mikko

  Nämä Siniset Ovat Tupla Äänestäjien Pettureita
  1 prosentin Kannatus Luvuilla Lindström Saa riehua tuolla
  Jos Se 3 hallitus puolue olisi joku muu kuin siniset
  mikään muu puolue tätä esitystä ei olisi hyväksynyt
  ei edes sakun inhoamat persut

  eli siniset ovat maan petturi työttömien kyykytäjä
  kok kes päätösten kumi leimaisin
  ilman minkään maailman kannatusta oleva lois puolue

  PS olen haketumassa luki tuki opetukseen Sori

 52. Janne J. M. Muhonen

  Siitähän se vasta riemu repeäisi, mikäli ennen pitkää kansaneläke, sairaseläke, lapsilisät, toimeentulotuki ja kaikki muutkin sosiaaliperusteiset tulonsiirrot olisivat jollain tapaa vastikkeellisia.

 53. Ingmar Forne

  Blogin otsikko sopii tähänkin:

  Hallitus vei rahat leipäjonoilta:

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712202200619971_pi.shtml

 54. Työkokeiluissa ollut työtön

  “Anna meille voimaa puolustaa kapitalistin rahapussia!”

  Väinö Linna, Tuntematon sotilas

 55. Toni Neffling

  ”Vain äänestämällä voit vaikuttaa ja muita valheita”. Tässäkin foorumissa on herätelty toiveita seuraavien vaalien suhteen, mutta vaalilupaus useimmiten kestää n. 32s sen jälkeen, kun vaaliuurnat sulkeutuvat – riippumatta puolueesta.

  Ratkaisu: valitaan kansanedustajat arvalla. Valinnasta ei voi kieltäytyä. Palkkaa hommasta maksetaan aina sen hetkisen minimin mukaan esim. minimitoimeentulotuki. Näin poistuu turha lupailu ja kikkailu – ja samalla hommasta tulee niin huonosti palkattua, että myös köyhän asema alkaa kiinnostamaan. Koko kauden kansanedustaja joutuu tilittämään tulonsa sos. toimistoon ja jokainen sukulaisen antama lahja vähentää tuloa. Mimitulon ylittävä osuus ohjataan automaattisesti sos-lapsikylän toimintaan.

 56. Työkokeiluissa ollut työtön
 57. Sampo Makkonen

  Siis nythän on niin, että kun olemme aikoinaan hyväksyneet säännöt, niin niitä noudatetaan.
  Euro-järjestelmän yksi peruspilareita on ’työvoiman vapaa liikkuvuus’. Se siis on euro-järjestelmän ominaisuus, jolla vältetään systeemikriisit. Se ei tarkoita pelkästään sitä, että EU-kansalaisilla on oikeus mennä töihin mihin huvittaa. Se tarkoittaa sitä, että EU-kansalainen menee töihin sinne, missä töitä on. Rautalangasta: jos Härmä-nimisessä EU:n provinssissa ei löydy duunia, siirtyy tämä Härmän-juntti esim. Germaniaan, missä on työvoima pula (täys työllisyys tätä kirjoittaessa myös Sweduissa).

  EU-järjestelmässä tässä suhteessa onkin järjestelmävika, kun sallivat tukiaiset niille kattoon sylkijöille, jotka eivät viitsi siirtyä työvoimapulasta kärsiville alueille.

  Ps. Munchenissä oli A-olut marketissa hintaan 48 senttiä/puolen litran tölkki.
  Pss. Saksa on kunnon maa, sielä ei kaljaa turhaan verotetta.

 58. korkeakoulutettu

  Nyt on aika panna työt kiertoon. Aloitetaan korkeapalkkaisimmista ja heistä jokainen vaihtaa vuodeksi osia työttömän kanssa. Eiköhän tällainen kyykyttäminen lopu, kun pääsee itse käytännössä nauttimaan työttömänä olosta. Nykyiset työttömät eivät taatusti hoida yhtään sen huonommin kenenkään nykyisen työläisen tehtäviä, kuin nämä itse.

Kommentoi »

Comments are closed