Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Irvistys köyhille

Eilen hallituspuolueet raivostuttivat kansaa päättämällä olla myöntämättä avustusta ruoka-apua jakaville järjestöille. Jo kahden vuoden ajan hallitus on myöntänyt ns. joululahjarahaa miljoona euroa käytettäväksi leipäjonojen ylläpitäjien avustamiseen, mutta nyt tätä joululahjaa ei anneta. Toissapäivänä hyväksytty työttömyysturvan aktiivimalli ja tämä päätös kertovat selvää kieltä hallituksen suhtautumisesta köyhiin. Köyhät eivät tarvitse mitään muuta kuin keppiä ja irvistyksen päälle.

Joululahjan antamatta jättäminen on kielen näyttämistä köyhille, mutta se on myös poliittinen kosto. Vuosi sitten kansanedustajat Mika Niikko ja Toimi Kankaanniemi junailivat helluntailaistaustaisen Samaria rf:n johtamalle ja koordinoimalle hankkeelle 765 000 euroa joululahjarahaa kylmäkuljetusautojen hankintaan ruokajakelua varten vastoin THL:n esitystä. Ilman rahaa jääneellä Sininauhaliitolla autot olisivat olleet jo valmiina, joten kaikki raha olisi voitu käyttää suoraan avun saaamiseen perille.

Koko hanketta koordinoiva Samaria sai lisäksi itselleen 100 000 euroa, vaikka sillä ainakaan omien kotisivujensa mukaan ei ollut ruoka-aputoimintaa ollenkaan, vaan se oli ansioitunut lähinnä päihdehuollon alalla. Lisäksi Niikon perustama Takaisin Elämään -yhdistys sai 52 000 euroa.

Ei tarvinne muistuttaa, että vuosi sitten perussuomalaiset olivat hallituksessa, mutta nyt eivät enää ole. Sinisten ja muun hallituksen kosto entisille puoluetovereille ja hallituskumppaneille kolahtaa kipeimmin leipäjonon asiakkaisiin.

Minulle on samantekevää kuka leipäjonoja ylläpitää, kunhan vain joku sen tekee. Kun leipäjonot 1990-luvulla ilmestyivät katukuvaan, niin näkyä pidettiin yleisesti kansallisena häpeänä. Enää pitkiin aikoihin päättäjämme eivät ole olleet niitä näkevinään. Jos joskus näkevätkin, niin he pitävät näkyä normaalina. Leipäjonosta on tullut sosiaaliturvan jatke ja jopa korvaaja, ja onpa niitä pidetty jopa positiivisena asiana.

Maan hallitukset kokoonpanosta riippumatta ovat jo yli 20 vuotta päättäneet olla tekemättä mitään leipäjonojen poistamiseksi. Sen sijaan jonojen tarvetta on lisätty leikkaamalla sosiaaliturvaa jatkuvasti. Nyt meillä on hallitus, joka näyttää aikovan poistaa leipäjonot tuomatta mitään tilalle. Kun aiemmin myönnetyillä joululahjarahoilla on saatu kuljetukset ja kylmäketjut toimimaan, niin nyt toiminta vaarantuu.

Kyllähän köyhät poistuvat katukuvasta, jos leipäjonot katoavat. Köyhyys ei kuitenkaan katoa, se vain poistuu silmistä.

leipäjono 1917 2017

Kommentit (74)

 1. Joni Pelkonen

  Hallituksen työttömiltä pois kiristämä 25 euroa kuussa on sekin ruoasta pois. Koska vuokrasta ei voi tinkiä ja ruoan lisäksi ainoat kuluerät ovat välttämätön hygienia ja vaatteet, eivätkä köyhät tähänkään asti vaatteilla ole koreilleet, joutuvat köyhät keksimään miten entisen n. 200 euron ruokamenojen sijasta pärjätään vastedes noin 175 eurolla. 7 euron päivittäinen ruokabudjetti laskee 6 euroon. Samaan aikaan ruoan hinta jatkaa nousuaan. Ilmeisesti vähävaraiset joutuvat syömään vastedes entistäkin halvempaa ja huonompaa ruokaa. Mitenkähän se edistää kenenkään työkykyä, kiinnostaisi tietää.

  • Salsgren

   Tämä on hyvä pointti, köyhien ”roskaruuan” syönti tulee lisääntymään ja tämä tulee sitten jossain vaiheessa myöskin näkymään kansantaloudellisesti erillaisina lisääntyvine sairauksineen mm.diabetes.

   • Hannu Ala-Olla

    Samalla sille roskaruoalle haaveillaan haittaveroa. Sitten ei ole enää varaa siihenkään.

 2. Pipsa Mäntykangas

  No tästäkin tulee hyvä vaalipuhetäky taas valtaan pyrkiville. Ja kuinka käykään seuraavan hallituksen. Jono ei kun pitenee..tässä ekologisessa leipäjonossa.Voi yhden kerran tätä touhua.Edesmennyt isäni politiikkaa seuratessaan sanoi, että ” helppo tehdä päätöksiä kun itsellä vatsa täynnä”. Ja tämä pätee tänäkin päivänä.

 3. Tanja Takalo

  Eikös meillä ole ollut viimeiset 20 vuotta, joko kokoomus tai keskusta pääministerinä.

 4. Markku Perttula

  Jos kyse on kostosta, niin onpa halpamainen teko.

 5. kaikille ruokaa

  Pääministeri Juha Sipilän hallitus aloitti ruoka-avun tukemisen vuoden 2016 budjetissa ja jatkoi sitä vuonna 2017. Ensi vuoden budjettiin paljon kiiteltyä tukea ei kuitenkaan lisätty.

  Eihän kylmäkuljetuksia tarvitse joka vuosi uusia. Hienoa että hallitus laittoi ruoka-apu järjestöjen toiminnan nykyaikaan kahden vuoden aikana. Sitä ennen se pyöri vuosikymmeniä ilman tukia.

  • Saku Timonen

   Eli nyt kun kuljetusketjut ovat kunnossa, niin ei saada hankittua kuljetettavaa, ja tämä on mielestäsi hyvä asia. Niinkö?

  • Antero Pönni

   Kulkevatko sitten mielestäsi ne autot pyhällä hengellä?
   Entä huollot ja rempat, mistä niihin rahat?
   Tietysti voi jättää autot vakuutamatta, verot maksamatta ja katsastamatta. Tulee siitäkin vähän säästöä siihen asti kun poliisi nappaa kilvet pois.
   Kuluja tulee vuoden mittaan kylmämäkuljetusautoon yllättävän paljon.
   Eli tämä miljoona euroa oli tarkoitettu ruokajakelun pyörittämisen kuluihin.

   • Rosa Warski

    Tuon miljoonan voi vielä suhteuttaa yritystukien määrään. Kyllä nyt kerrassaan säästettiin:

    ”Vuonna 2016 valtion talousarviosta maksettiin tukia elinkeinoelämälle yhteensä 4,136 miljardia euroa. Vuotta aiemmin summa oli 3,265 miljardia euroa.

    Jos maatalouden kansallinen tuki (runsas 1 miljardi euroa) ja alennetut alv-kannat (yhteensä 3 miljardia euroa) otetaan huomioon, yritystukipotti nousee yli kahdeksan miljardin euron.”

    http://www.iltalehti.fi/talous/201710032200433400_ta.shtml

    • liisa hirvonen

     Yhteensä siis 8 miljardia! Yksi miljardi on tuhat miljoonaa. Eikä löytynyt sitä yhtä miljoonaa köyhille, joka on näissä summissa rikkahippunen.

     • Rosa Warski

      Jeh. Ja ainakin vielä 2011 MOT:n mukaan ovat suurimmat yritystuet menneet ”vuodesta toiseen samoille firmoille”.

      Sellaisille kuin Neste Oil Oyj ja Intel Finland Oy.

      https://yle.fi/uutiset/3-6288500

 6. kansalainen vuodesta -59

  kyllähän se vähän aikaa lämmittää kun kusee housuihinsa, mutta mitä sitten… Virkoja tulee ja virkoja menee…

 7. sirkkuli

  Ennemminkin pyllistävät kuin irvistävät köyhille 😡😡😡
  Suututtaa suunnattomasti tämän vuosisadan paskimman hallituksen touhuilu.
  Ison kasan risuja sietäisivät saada joululahjaksi.

  • töytön

   Näiden joulupöydistä ei herkkuja puutu, viinakin virtaa.

 8. Seppo Laitinen

  Tämä on niin ala-arvoista toimintaa hallitukselta, kuin vain voi olla. Muistakaa nyt hyvät ihmiset mihin seuraavissa vaaleissa äänenne annatte. Minulla on hyvä konsti kertoa ja se auttaa varmasti asiaa: ÄLKÄÄ ÄÄNESTÄKÖ SAMAA EDUSTAJAA, MITÄ VIIME VAALEISSA ÄÄNESTITTE. TEHDÄÄN VALLANKUMOUS!!!!!!!

  • K.

   Älkää äänestäkö samaa puoluetta, jota äänestitte*. Minusta massiivinen ongelma siinäkin, että väki kyllä haluaa äänestää velvollisuudesta muttei tiedä mistään mitään ja pitää eduskuntavaaleja henkilövaaleina.

  • Mira Kobler

   En äänestänyt nykyisiä hallituspuolueita, joten protestista ei ole mitään hyötyä.

   • Hannele Tuomi

    En äänestänyt minäkään, eikä nytkään ehdokkaani päässyt läpi mutta jatkan samalla linjalla. Olen ainakin ääneni antanut.

 9. Timo Harju

  Siis taustalla oli järjestöjen välinen kilpailu ?!?. Poliittinen kosto? Kohdistuu niihin, joilla ei mitään ole ja jotka etsivät ruokansakin kadulta.

  Leipäjonosta varastaminen oli vielä viikon alussa häpeällistä. Tämän jälkeen ei varmasti mitään hillikkeitä ole. Vaikea kuvitella suurempaa röyhkeyttä kuin varastaa jouluviikolla ruoka aivan osattomilta. Näinhän tässä käytännössä kävi.

  Turun Kristus-päivässä 2.12.2017 Juha Sipilä sanoi, että ihmisten rukoukset liikuttavat häntä syvästi.

  Eipä tähän ole mitään lisättävää.

  • Jesse Heinonen

   Ihmisten rukous varmasti häntä liikuttaakin. Niistä on yhtä paljon apua kuin hänestä itsestään. Nolla.

 10. Mauri Pulkkinen

  Periaatteessa avustuksen myöntäminen ruoka-apua jakaville järjestöille ei ole valtiontaloudellisesti kuin symbolinen ele.

  Tuon eleen poisjättäminen vertautuu hyvinkin lyödyn lyömiseen tai maassa makaavan potkimiseen.

  Jokainen voi miettiä tykönään, millaiset ihmiset tuollaista tekevät. Olisiko terapialle tarvetta?

 11. Turboruuvi

  ”Turun Kristus-päivässä 2.12.2017 Juha Sipilä sanoi, että ihmisten rukoukset liikuttavat häntä syvästi.”
  Luultavasti lähinnä naurattaa… Ihan vedet silmissä…

  Mitenkä, muuten, luulette tuon uuden ”osallistavan sosiaaltituen” laajenemisen vaikuttavan invalideihin, eläkeläisiin, yms…?

  • töytön

   Sipilä, Soini ja Orpo nauraa köyhille niin makiasti maha kippuralla että pieru pääsee.

   • HTK

    Pääministerimme lienee tutustunut Niccolo Machiavellin maailmankuuluun hallitsemistaidon oppaaseen vuodelta 1532 ”Ruhtinas”, joka on julkaistu suomeksi 1969.

    Machiavellin mukaan: ”Suurtekoja ovat tehneet sellaiset ruhtinaat, jotka eivät ole pitäneet lupauksiaan. He ovat puhuneet toiset viekkaasti ympäri ja päässeet siten voitolle niistä, jotka ovat ottaneet rehellisyyden ohjenuorakseen.” Ruhtinaan tulee olla hyvä teeskentelijä ja näyttelijä sekä hyväluontoisuuden teeskentelystä on suurta hyötyä. ”Ihmisten pitää häntä katsellessaan ja kuunnellessaan luulla, että hän on itse armeliaisuus, uskollisuus, vilpittömyys, lempeys ja vanhurskaus. Viimeksi mainitun ominaisuuden teeskenteleminen on kaikkein tärkeintä. Ihmiset arvostelevat yleensä enemmän silmiensä kuin käsiensä kokemusten mukaan.”

    Jokainen tietää, miltä ruhtinas näyttää, mutta harvat tuntevat hänet todella, eivätkä hekään rohkene vastustaa niiden lukuisien mielipidettä, joilla valtiovallan mahti on suojanaan (Machiavelli, Niccolo, ”Ruhtinas”, WSOY 1984, s. 66-68).

    Hurskaiden kirkkouskovaisten ministerien muodostaman hallituksen ”joululahjat” ovat nyt tylyjä köyhille ja vähäosaisille. Sen teoissa ei ole jälkeäkään armeliaisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta puhumattakaan. Sen sijaa joululahjat on nyt suunnataan veroparatiiseihin voittojaan siirteleville sote-alan varakkaille pääomasijoittajille.

    Onneksi Uuninpankkopoika rohkenee olla eri mieltä kuin ne, joilla on valtiovallan mahti suojanaan. Siitä kiitos Sakulle.

    • Outi

     Hyvä kirjoitus!
     Poliitikot ovat liikemiehiä ja silmänkääntäjiä.

    • Erkki Havukainen

     Enpä olisi asiaa paremmin osannut ilmaista. Puolueettomana, politiikkaa seuraavana, en voi kuin ihmetellä tätä menoa! Tästä ei hyvää seuraa. Hiirikin puraisee nurkkaan ahdistettuna.

 12. Jorma Laajamäki

  Vai ”irvistys”. Joskus soisi sinun Saku käyttävän vähän kovempaakin kieltä, kun sellaista tilanne vaatii. Potkiminen voisi kuvata tilannetta vähän paremmin, ja sekin olisi aika lievästi ilmaistu?

  • Saku Timonen

   Totta. Facebookin puolella joku vertasi tekoa paljaan perseen pyllistämiseen. Aika osuvasti sanottu sekin.

   • Heikki Savolainen

    Pieru tuli mieleeni heti kun tekstisi luin. Kummallista (ko)?

 13. Sauli

  Ensi kuulemalta ei hallitusta ainakaan populismista voi syyttää. On suhteellisen huonoa PR:ää viedä tikkari lapselta tai ruokapussi sitä tarvitsevalta. Kokoomus on tietysti niin varma omasta kannatuksestaan, että se voi sen tehdäkin. Sinisillä taas ei ole mitään hävittävää, mutta keskustassa saattaa olla joku alkiolainen joka tuntee kirpaisun sydänalassaan.

  Ei Kokoomus tietenkään sekään julkisesti ole sitä mieltä, että köyhiltä joutaakin viedä ruokapussi. He varmaan suosivat Amerikan mallia, missä yksityisten hyväntekeväisyys on synonyymi sosiaaliavulle. Se mikä toimii Amerikassa, ei välttämättä toimi Suomessa, ja jos köyhien toimeentulo jätetään hyväosaisten omantunnon varaan, jälki saattaa olla rumaa. Meillä ei ole Warren Buffetin kaltaisia miljardöörejä jotka voivat lahjoittaa 3 miljardia köyhille. Mutta sen sijaan meillä on veroja pakoilevia miljonäärejä, jotka vaikka mieluummin polttavat rahansa kuin antavat työttömille. Anteeksi yleistys.

  Oli miten tahansa, hallituksen ”tikkarivarkaus” oli symbolisesti samanarvoinen kuin se, että itse kulkee pelastusarmeijan joulupadan ohitse. Minun 2 euroa on hallituksen miljoona.

  • Johanna

   Varmaan laskevat aika paljon myös sen varaan, että kaupat alkavat yhä enemmän myydä halvalla/antaa parasta ennen -päivämäärän ylittäneitä tuotteita. Näitähän monet järjestötkin hyödyntävät ruokaa jakaessaan.

   • Rintsu

    Ainutkaan kauppa vaan ei sisäänosta tavaraa vanhentumaan ja odottamaan tarjouslaputusta tai poisantamista.
    Se on sisäänostajan möhläys mitä enemmän leipää ja jauhelihaa jää poisheitettäväksi.
    Minkä tahansa kaupan pyrkimys on minimoida hävikki.

   • Tapsa Vaasasta

    Kyllähän tuo vanhentuvien tavaroiden saanti ruokajakoon on mennyt pieneen kun kaupat laittaa jo alkuillasta -60% lapun ruokaan. Kuulemma kaupoissa kiertelee puolituntia ennen halpuuttamista paljon väkeä ottamassa -30% tavaroita kärryyn jotka halpenee yhtäkkiä -60%:iin

  • Jesse Heinonen

   Symbolisuus tässä se isoin ongelma onkin. Niin paljon kuin hallitus on leikannut niiltä, joilla on vähän, niin olisi edes antanut niille, joilla on vähemmän. Mitä Pelastusarmeijaan tulee, itse suosin hyväntekeväisyysjärjestöjä, joista ei tarvitse lukea, kuinka vastustavat seksuaalivähemmistöjä yms. Parempi sekin kuin ei mitään. Hallitus vaikuttaa pitävän ei-mistään

 14. Pälvi Uusitalo

  Lainaus köyhyystutkija Maria Ohisalon (Vihreät) Fb-julkaisusta: ” Kun kerran aletaan jakaa rahaa jollekin tietylle toiminnalle, on siitä vaikea myöhemmin päästä eroon. Toiminta alkaa vakiintua, ihmiset saada siitä apua ja rutiinia elämäänsä (avunsaajat ja -jakajat), osa ehkä pientä korvaustakin. Muodostuu polkuriippuvuutta, jossa mennyt määrittää tulevaa, muodostuu tietty sosiaalinen käytäntö, jota pitää jatkossakin tukea.”

  Edellä siis vedotaan siihen, että leipäjonot eivät toimijoita tukemalla lyhene. Mutta tämäkö tyydyttää ihmisten nälän? Mielestäni kyseessä on kuvaava otos nykypäättäjiemme ja -vaikuttajiemme asenteesta: keppiä ja ruoskaa, ei porkkanaa ja leipää. Selviytyminen on omasta asenteesta kiinni – vai onko?

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Hmmm…niin…eiköhän tuo edellämainittu ”polkuriippuvuus” päde myös niihin useiden miljardien vastikkeettomiin yritystukiin, yritysten erilaisiin verohelpotuksiin, ilmaistyövoimaan, veroparatiiseihin, kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin…vain muutamia mainitakseni.

   Miljoona euroa sensijaan on lottovoitoksikin ihan helvetin pieni raha.

   • Pälvi Uusitalo

    Pieniä silakat tosiaan ovat joulukaloiksi… Ja miljoona euroa hädänalaisten auttamiseksi. Mielenkiintoiseksi tämän asian tekee se, että kyseinen Ohisalo on tehnyt väitöskirjan leipäjonoista ja hän toimii hallituksen eriarvoisuusasiantuntijan, professori Juho Saaren kanssa yhteistyössä.

    Kyllä kansasta tosiaan toimeliasta saadaan näillä esilletulleilla keinoilla. Sen tulemme näkemään, miten tämä toimeliaisuus ilmenee…

  • Sauli

   ”Selviytyminen on omasta asenteesta kiinni – vai onko?”

   Näin meille halutaan uskotella. Halutaan nähdä että yhteiskunta on kisa jossa jokaisella on tasavahvat mahdollisuudet, vaan ei ole. Jos ja kun lähdetään tälle tielle, yhä useampi huomaa putoavansa ensin pistesijoille ja pian kokonaan pisteiltä. Jos oikeiston opit otetaan käyttöön yhteiskunnan kaikille tasoille, heikoimmat jäävät vaille turvaa. Me kilpailemme itsemme kohti pohjaa ja jollemme keksi tapaa huolehtia niistä jotka eivät löydä takaisin oravanpyörään, kerjäämme itsellemme ongelmia.

   Luulen tai itse asiassa tiedän, että moni ruokajonossa elämäänsä tuhlaava käyttäisi ajan muuten, jos siihen olisi mahdollisuus. Meiltä nyt yksinkertaisesti puuttuu sellainen palkkatyö johon ruokajonoihin päätyvät ihmiset voisivat työskennellä ilman tunnetta siitä, että joku kusee silmään. Jos joutuu tekemään valinnan vastikkeellisen sosiaaliturvan ja ruokajonon väliltä, jotain on yhteiskunnassa pahasti vialla. Ja varsinkin jos joutuu valitsemaan molemmat.

   • Työkokeiluissa ollut työtön

    ”Selviytyminen on omasta asenteesta kiinni.”

    Niin…ja vanhempien sekä suvun yhteiskunnallisesta asemasta.

    • AikaMies

     Eipä tuohon ”syntyperää on syyttäminen” nyt sentään ihan täydellisesti ole päästy/menty/jouduttu.
     Meinaan jotta isäääni menneetä(kin) kiittelen. Muuten olen urani itse luonut. Tilillä(ni) on ainakin välillisesti jokunen kymmentätuhatta mies/naistyövuotta. Itse tosin mukana vain (nyk pörssiyhtiön) perustamistoimissa ja ideoinnissa.
     Niin isä vietti piolenkymmentä vuotta puolustaessaan ja mahdollistaessaan sitä minkä nykymeno tuhraa…

  • Joni Pelkonen

   Ohisalo tarkoittaa, että leipäjono on oikeasti turha väliporras, koska ihmisiä voitaisiin helposti auttaa tarjoamalla riittävästi rahaa ruokaan. Silloin säästyisi kaikkien vaivoja. Nykyhallitus toimii toki päinvastoin.

  • liisa hirvonen

   Se on kyllä Vihreältä poliitikolta näppärä vastaus. Poliittinen historia tietää ja tuntee tämänkin, kuinka ja miten vihreät poliittisesti toimivat niinä aikoina kun leipäjonot syntyivät, toki monet muutkin puolueet lauloivat samaa virttä: tämä on vain tilapäinen ratkaisu. Suomi sai silloin EU: lta ruoka-apua. Se oli EU:n rahoittamaa toimintaa. Enää se ei ole sitä ollut moneen vuoteen.

   Ohisalo on siis tavallaan oikeassa, mutta myös väärässä. En ole nähnyt vielä yhtään sellaista poliittista tekoa Vihreiltä, joka olisi vähentänyt köyhyyttä. Nyt oppositossa ollessaan ovat olleet mm hallituksen esityksen puolella asumistukilainmuutoksessa. Joka käytännössä leikkasi ja jäädytti asumistuen.

   Se on totta, mitä Ohisalo sanoo, että olemme tottuneet sosiaaliturvaan. Kaikki ovat, ihan jokainen. Hän tosin puhuu leipäjonoihin tottumisesta eikä esimerkiksi sano: ”Olemme niin tottuneita lapsilisiin, että ne kyllä kannattaisi poistaa osalta kansalaisista”. Sitten kyllä oltaisiin ällistyneitä. Olisihan se aikamoinen ehdotus, jos lapsilisä otettaisiin pois niiltä jotka kyllä tulevat toimeen ihan loistavasti ilman sitä sosiaalietuutta.

   Mutta ruokakassi köyhille, se on Ohisalosta tosi paha tottumusasia. On kyllä merkillinen ajatusmaailma.

   • liisa hirvonen

    Vihreiden ajatusmaailma liittyy siihen, että heillä ei ole luokka-ajattelua. Hei eivät hahmota yhteiskunnassa olevia ja eläviä sosiaaliluokkia ollenkaan. Yhteiskunnassa olevat ristiriidat ja eriarvoisuus kysymykset ovat silloin ainoastaan yksilön valintoja.

   • Joni Pelkonen

    ”En ole nähnyt vielä yhtään sellaista poliittista tekoa Vihreiltä, joka olisi vähentänyt köyhyyttä. ”

    Tämäpä kummallinen mielipide ottaen huomioon että yksi Vihreistä kansanedustajist on köyhyystutkija ja toinen eduskunnan köyhyysryhmän johtaja, ja Vihreät ovat jatkuvasti arvostelleet hallituksen eriarvoistavaa politiikkaa?

    • liisa hirvonen

     Tutkijana oleminen on tutkijana olemista. Tutkittavaa tulee riittämään. Vihreät ovat käytännön politiikassa mm hyväksyneet asumistuen leikkaukset (kannattivat hallituksen esitystä asumistukilakiin tulleista muutoksista). En aina ole ihan selvillä arvostelevatko oman politiikkansa seurauksia vai mitä ja keitä. Eivät ole kovin johdonmukaisia ja selkeitä. Yksittäiset poliitikot tuovat kyllä esille epäkohtia ja arvostelevat nykyistä hallitusta, ihan kiitettävästi. Ovat määritelleet politiikkansa ”köyhyyden torjumiseksi”. Ihan hyvä, mutta pelkkä torjuminen ei enää riitä.

     Nyt on tehtävä paljon isompi käännös ja on löydettävä todellista poliittista tahtoa perusturvan parantamiseksi. Mahdollisen joskus tulevan perustulonkin on oltava paljon suurempi kuin mitä Vihreät ovat mallissaan ehdottaneet.

 15. Jani R

  Siinä on meikän joulutervehdys hallituspuolueiden (vaikka sitä yhtä niistä ei oikein voi puolueeksi kutsuakaan) kansanedustajille.

  https://potuntervaaja.wordpress.com/2017/12/20/joulutervehdys-kansanedustajille/

 16. Esa J.

  Ei hyvää päivää! Hallituksen trendinähän on TALOUDEN hyvinvointi. Samalla nuo unohtavat, että ellei ole ihmisiä, niin ei myöskään ole taloutta.

  Muuttakaa kaikki ne, jotka vain kykenette, pois tästä maasta! Mikään muu ei näytä auttavan…

  Hyvästi, selvä päivä!

  • Sami Eklund

   Riippuu siitä, miten määritellään käsitteet talous sekä ihmisyys. Niinsanotulle hallituksellemme ”ihmisyys” on ehdollista ja ”talous” merkitsee yksinomaan omia lihovia veroparatiisitilejä. Joten ”talous” voi erinomaisesti niin kauan, kuin maassa riittää kupattavaa. Vähävaraisella ei paljoa muuta kupattavaa ole kuin hikensä ja tietenkin verensä.

 17. AikaMies

  1: Mitään ennustamatta tai povarin osaa ottamatta olisi kai paree olla vaikkapa leipäjonossa kuin kadulilla ja toreilla asein ja astaloin.
  2. Eriarvoisuus ja sen kasvattaminen voi ylittää jossain vaiheessa kriittisen rajan ja tasa-arvoa syntyy vaikka väkisin. Missä, koska ja miten on vain ajan kysymys.

  Tätä ei tulkittane uhkaukseksi, sillä eihän nyt sentään ”valtiovaltakaan” näin valtakunnan juhlavuonna, vahvemman oikeudella (ja toivottavasti lyhytaikaisella valtakirjalla) eriarvoisuuta hae eli toimillaan lisää, eihän.

  Meinaan jotta jotkut eivät opi mitään vaikka vain maailmanmenon historiaa tutkien on lopputulema ennustettavissa. Toivottavasti kuitenkin olen (taas) väärässä!.

  • Terhi Simola

   Kommenttisi sai minut vihdoin tajuamaan, miksi tiedustelulakia runnotaan väellä ja voimalla ja vauhdilla. Poliitikot ovat ilmeisesti alkaneet pelkäämään että raja ylittyy ja haluavat kansalaisten yksityisteidot ja lehdistön haltuunsa.

 18. Työkokeiluissa ollut työtön

  Tuo on se eliitin vanha temppu: ”Heitä luu koiralauman keskelle, niin saat itse olla rauhassa.”

 19. Marko

  Suomi on rikas maa. Tämä on HÄVYTÖNTÄ. Eilen Facebookissa kiersi kuva leipäkortista vuodelta 1919. Minulle 100-vuotis itsenäisyys ei todellakaan tarkoita sitä, että palataan senaikaiseen köyhyyteen.

  • in thin ice

   Kansanedustaja Kaikkoselle: suomalaiset jonottavat hyvätekeväisyyden armoleipää siksi, että kansalaisten perusturva on liian matala. Ja tämäkään hallitus, missä edustaja Kaikkosen puolueella on pääministerin salkku, ei ole perusturvan tasoa nostanut, vaikka EU:ssa sekä OECD:ssakin on sen riittämättömyydestä jo ajat sitten huomautettu. Päin vastoin, kun hallituksen asiantuntijalausuntoja uhmaten läpirunnoma aktiivimalli tulee käytäntöön, tippuu aktiivisuuden osoittamisessa epäonnistuneiden peruspäiväraha tai työmarkkinatuki sen 4,6 prossaa. Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki luetaan käsittääkseni kansalaisten perusturvaan kuuluviksi tuiksi. Eli: puolueenne pääministeriöimä hallitus laskee joidenkin kansalaisten kohdalla jo entisestään liian matalaa perusturvaa. Hävetti siis olla siellä jonosssa. Hyvä. Nyt varmaankin alatte pontevasti siellä hallituksessa korjata ongelmaa. Aloittaa voisitte sutena synnytetystä aktiivimallista!

  • Terhi Simola

   Kivahan siellä varmaan on vierailla. Ja aloittaa vaalityö hyvissä ajoin. Voihan olla jokin minimaalinen prosentti, että Kaikkonen toimi hyvästä sydämestään. En ole vakuuttunut. Tekoja, ei pelkkiä sanoja.

 20. Juha Sinkko

  En tiedä, pitääkö paikkaansa, mutta kuulin tässä yhdeltä hoitoalan ihmiseltä sellaistakin, että sotaveteraanien hoitokodeista olisi nipistetty hoitajamitoituksia ja samaan aikaan toisaalla kiiteltiin ja ylistettiin näiden uhrauksia isänmaan eteen.

 21. ruoka-apukuski

  Taas tulee kylmää kyytiä köyhille. Meininki on se, että poljetaan suohon oikein kunnolla. Tapaan päivittäin ruokajonon ihmisiä ja juttelen heidän kanssaan milloin mistäkin mutta se on selvää, että hekin ovat huomanneet tämän meiningin. Ei kukaan ilokseen ole jonossa!

  Taitaa päättäjillä olla toiveena vielä viedä köyhiltä äänioikeuskin niin eivätpä pääse vaikuttamaan vaaleissa omaan asemaansa. Paljon olen kuullut siitä, että halutaan viedä ihmisarvo kunhan elämä on ensin tehty vaikeaksi. Jotain on pahasti vialla kun leipäjonoja tarvitaan. Vielähän voivat keksiä, että työmarkkinatuki alennetaan ja käytetään sanktioita kun kerran köyhillä on aikaa jonottaa ruokaa. Hehän eivät hae töitä taa tee ilmaishommia jos ovat ruokajonossa.

  Ja väistämättä tulee mieleen sekin, että jos kylmäautoja ei ole niin kaupoilta ei voi sitten saadakaan ns. tuoretuotteita joten ylijäämää myyvät firmat varmastikin kiittäisivät tilanteesta. Nyt kuitenkin kauppiailla on vielä auttamisen halua (onneksi).

  • töytön

   • Rosa Warski

    Hahahaha 😀

   • Niilo

    Siinähän oli Sipilä, Orpo ja co. viettämässä vapaa-aikaa mieluisan harrastuksen parissa!

 22. Sirpa Järvi

  Minullekaan ei ole merkitystä sillä, kuka tai mikä taho ruokaa jakaa tarvitseville, mutta uutisoinnista olen saanut käsityksen, että Niikon Samaria-lafka on kahmaissut tästä miljoonan potista leijonanosan aiempina vuosina. Ei siinä mitään vikaa olisi, mutta kun ruuanjakelu ei kuulu edes koko yhteisön perustoimintoihin. Vaikuttaa olevan Niikon lähipiirin helluntailaisia toimijoita pottia jakamassa. Korjatkaa toki, jos olen käsittänyt väärin.

 23. Sari Ijäs

  Tän hallituksen tavoite on tappaa köyhät, ja ennen seuraavia vaaleja,kun eivät heitä enää äänestä. Ensin tulot minimiin, ettei ole varaa ostaa enää ruokaa, ja nyt sitten viedään ruoka-apukin jolla mokomat vielä sitkuttelevat hengissä…

 24. Virva Itäranta

  Köyhät, työttömät, vanhukset ja muut pienituloiset tulevat kalliiksi. Niille pitää antaa kaiken maailman tukia, jotka voisi käyttää paremmin valtion varojen yksityistämiseen ja siirrellä sitten voitot osakkaiden omille tileille Paratiisiin.

  Yhteiskunnan loiseläjät voi tappaa joko nälkään tai/ja sairauksiin. Vanhusten hoito on jo lopetettu. Lääkeomavastuu vie varattomilta sairailta lääkkeet. SOTE viimeistelee loput sinnittelijät. Hoitoa saavat vain ne, joilla on siihen varaa.

  Ruuan jakelua ruokajonoihin vaikeutettiin ensin myymällä tuotteet iltaisin 70 % alennuksella, jolloin varakkaammatkin pääsivät niistä osallisiksi. Lisäksi muutama yrittelijäs myy jäämäruokaa netissä. Kun sekään ei kokonaan lopettanut ruokajonoja, otettiin rahat pois niiden ylläpitäjiltä.

  Ne, jotka jäävät henkiin kaikista em. toimista huolimatta, pakotetaan aktiivimallin avulla ilmaisiin töihin. Kaikille ei nimittäin riitä edes osa-aikaisia palkkatöitä ja TE-keskusten palvelut suurelta osin lakkautetaan. Jokunen roponen kilahtaa vielä tästäkin rikkaan kirstuun kun käsipäivää-kurssittajat saavat palkkionsa pakko-osallistujilta.

  Ne, jotka kieltäytyvät aktiivitoimista tai eivät pysty niihin osallistumaan, saavat KELA:lta rangaistuksena 20 % tai 40 % alennuksen jo ennestään riittämättömään toimeentuloon. Niillä summilla ei enää pysty elättämään itseään.

  Ilmaistyöt tuottavat rikkaille lisää voittoja. Mutta eihän sekään riitä. Työssä olevien palkat voi vielä alentaa kiristämällä ja laatimalla pakkolakeja sekä tuottamalla ulkomaista orjatyövoimaa.

  Eipä me tästä visiosta niin kovin kaukana enää olla.

 25. mikko

  Itseäni Jäynää se
  mitäs jos tämä Aktiivi malli
  Tuo mukanaan jotain hyväntekeväisyys ilmaistyön välitys firmoja
  eli oma hyväntekeväisyys ulkoistetaan
  ja et voi edes itse päätää minne voisit mennä kusitolpaksi tekemään laupeuden työtäsi 18 h
  kaikki tapahtuu vielä karenssin uhalla
  jos et osallistu aktiivi palvelua harjoitavan
  pikkarainen +orjat yrityksen toimintan
  karenssi napsahtaa
  lyödäänkö vetoa että tämä aktiivi malli luo joillekin tahoile miljoona bisneksen

 26. mikko

  eli esim mummo soitaa
  pikkarainen +orjat yrityksen sihteerille
  ja kertoo tarpensa
  eli voisiko joku tulla kusetamaan hänen kissansa
  ja mennä keräämän käpyjä hänen mökkinsä hehtaari metsästä

  pikkarainen +orjat yrityksen sihteeri
  kaivaa tiedostoistaan pitkäaikais työttömien nimi listan
  ja välitää sen tiedo näie ihmisille
  eli 20.1.2018 jarmo pikkaraisen helsinki
  pitää olla tyyne lahtissen kotioven edessä
  koska silloin tyyne lahtisen kissoja kusetaa eniten
  kun tyyne on korvalääkärissä
  sen jälkeen tynen poika heitää sinut jonnekin hevon kuuseen keräilemään heidän käpyjään
  ja takaisin joudut tulemaan bussilla

  kaikki tapahtuu tämän palvelun käytäjälle ilmaiseksi eli tyyne lahtiselle

  joka maksaakin palvelusta 3e tunti
  orjavälitys yritykselle pikkarainen +orjat

  orjan kohtalo tyyne Lahtisen savotasta on

  busilla takaisinkotiin käpymetsästä
  jonka hän maksaa omasta pussistaan

  hyväntekijänä pakosta 20 e
  yölisät päälle koska kysessä
  viimeinen yölinja inarin metsästä hesaan

 27. mikko

  Siis oven Avaa Tyyne Lehtisen Poika
  kun sinne luusi kelkot pakosta
  pikkarainen +orjat läheteen takia
  karensilla uhkailun siivitämänä

  kun tyyme lähtisen 85 v poikaa ei oman äitinsä Kissojen kusettaminen
  Tai oman Äitisä Hoitaminen kiinosta Paskaakaan
  ja se Ulkoistetaan aktiivi malissa olevile työttömille

  karua mutta niin faktaa

 28. mikko

  Siis oven Avaa Tyyne Lehtisen Poika
  kun sinne luusi kelkot pakosta
  pikkarainen +orjat läheteen takia
  karensilla uhkailun siivitämänä

  kun tyyne lehtisen 85 v poikaa ei oman äitinsä Kissojen kusettaminen
  Tai oman Äitisä Hoitaminen kiinnosta Paskaakaan
  ja se Ulkoistetaan aktiivi malissa oleville työttömille

  karua mutta niin faktaa
  ja niin on minun luki häiriöni aiheutamat kirjoitus virheetkin joita en itse huomaa
  paitsi jälkikäteen ei helvetti

  ehkä työkkäristä tulee ehdotus että sinustahan voisi tulla
  hyvä puheiden puhtaaksi kirjoittaja
  sama juttu kuin uuno turhapuro parturina
  tälänen tastk nyk tuli
  ja sivula 10 uunon puhtaksi kirjoitus eversti naaperon teksiin
  ehdotaa
  plaajh jutyrs hufjrher jljhgrj löoihfkp jkopåhffuiop ikioppå oooofipp
  ymmärrätekö mitä haen takaa

 29. Hannele Tuomi

  1917 leipäjono, 2017 leipäjono. Onnea Suomi 100v.

  • kk

   Sydän särkee katsoa 100 vuotta leipäjonoa

 30. mikko

  yllensä joita nämä asiat
  omat lapset äidit ja isät ei kinnosta

  ovat juuri näitä poliitikko uraohjuksia

  jotka itse eivät ole ikinä läsnä omien lastensa kasvatuksessa

  mutta silti moraali saarnaavat
  huonosta vanhemuudesta muille

  nyt nämä poliitikko uraohjukset haluavat ulkoistaa mummojensa hoidon työttömien hoidettavaksi ilman palkaa
  että heille jää aikaa ennemän ryypätä eduskunassa
  ja paranella krapulaa seuraava päivä
  noh niih

 31. mikko

  Tämä Hyvämieli joulu keräyskin on irvokasta köyhempien nöyryytystä
  jolla
  hyvä osaset leipovat itsestään jotain suuria hyväntekiöitä heikompi osaisia kohtaan
  kerran vuodessa
  tälläiset keräys kampanjat julkisuudessa vain lisäävät sitä huonompi osaisten
  henkistä tuskaa
  varsinkin kun hyvä osainen kertoo ylen aamuteevessä
  mistä saat halvimmat lantut
  lanttulaatikoon
  jotka ostat hyvä osisempien lahjoitus rahoila
  ja muista syödä säästellen että jouluruokaa on vielä seuraavaksikin juhla pyhä päiviksi
  siis tämä on irvokasta hyväosisten jalustalle nostamista
  huonopi osaisten nöyryytystä julkisesti
  kuin jotain aitoa empatiaa heitä kohtaan
  Pr temppu

 32. mikko

  lahjoittaja 1620 e
  suomen Porche klubi
  Ei helvetti
  katsokaa sitä lahjoitajien listaa ylen ohjelmissa mitkä pyörivät siinä alakulmassa
  oikea tarkoitus on mainostaa sen firman nimeä brandiä ei hyväntekeväisyys

  helvetti on hävytötöntä toimintaa *kerran vuodessa*

  heippa

 33. Työtön

  Pitkäaikaistyötön. 2v Kuntouttavassa työtoiminnassa jonka aion lopettaa nyt ’työsopimuksen’ päätyttyä tammikuussa ihan vain siksi että en aio enää kaunistella tilastoja.Kiitos Aktiivimallin. Jos saan paskaa niskaan niin kuin luultavasti saankin, niin itse en aio enää olla tilastoja laittamassa nätiksi käymässä ilmaiseksi töissä. Laki onneksi vielä toistaiseksi takaa perustoimeentulon, eli mitkä jää työttömyysturvasta pois saan silti ns. sossun puolelta. Ainoa mikä muuttuu on maksaja sen muutaman kympin takia, mutta saittepahan yhden ihmisen edes takaisin virallisesti työttömäksi vittuilunne takia. Ystäväni Facebook päivitystä lainaten Juha Sipilän FB sivuille: ”Kiitos tästä. Tuu jouluna kylään, laitetaan nuudelit littiin.”

Kommentoi »

Comments are closed