Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hallituksen suolasilakka

Maan hallitus on käänteinen joulupukki, joka juuri joulun alla kiersi heikoimmassa asemassa olevien luona ottamassa etuuksia pois ja antamassa piiskaa. Työttömiä piiskattiin työttömyysturvan aktiivimallilla, joka tekee työttömyydestä rangaistavaa. Kahtena edellisenä vuotena joululahjaksi antamansa leipäjonojen avustusmiljoonan hallitus otti nyt pois. Näistähän on kerrottu, mutta vähemmälle huomiolle jäi yksi ”lahja”.

Eduskunta päätti jo 8.12. hallituspuolueiden äänin jäädyttää kansaneläkeindeksin vuoden 2017 tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että tähän indeksiin sidotut etuudet eivät nouse, vaikka hinnat nousevat. Jäädytys koskee kansaneläkkeitä, takuueläkettä ja muita etuuksia, jotka ovat sidottuja kansaneläkkeen määrään. Sellaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus. Muutos koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa.

Nämä eivät siis nouse ensi vuonna senttiäkään. Eivät sittenkään, vaikka hinnat nousevat varmasti. Suomen inflaatiotavoite on 1,5 – 2,0 %, joten vähintään tuon verran hinnat nousevat. Asumiskustannusten nousu on viime vuosina ollut noin 2,5 %. Saman verran noiden hallituksen esityksessä lueteltujen eläkeläisten ja muiden etuuksien saajien tulotaso laskee vuonna 2018.

Sama temppu tehtiin jo vuosi sitten. Silloin indeksiä peräti alennettiin verrattuna vuoteen 2016, joten  se aleni alle vuoden 2014 tason. Sama taso päätettiin säilyttää nytkin. Tämä koskee suurta määrää ihmisiä, sillä pelkästään kansaneläkkeen saajia on noin 650 000.

Tämä saalistuskierros oli niin tuottoisa, että pukin kontti alkoi pursuta yli. Niinpä se päätti keventää sitä korottamalla toimeentulotuen perusosaa huikeat 0,68 prosenttia eli kolmisen euroa kuukaudessa. Melkeinpä uskaltaisin lyödä vetoa, että tätä lahjaansa hallitus tulee kehumaan vuolaasti. Tuen saaja voi vain todeta Tuntemattoman sotilaan Hietasen sanoin:

”Tattis! No kyl mää täl pärjä puol vuot. Kiitoksii vaa nii kauhian paljo”

tumblr_ng7oow9gLQ1thg74ko7_1280

 Kuva: Suomen Filmiteollisuus, Tuntematon sotilas 1955, ohj. Edvin Laine.

Kommentit (28)

 1. Kimmo Paaso

  Niin. Juupa juu. Silleen. Näin se homma etenee, Pulkkisen johtajan sanoin. Samanlaisia pölvästejä näyttävät olevan meidänkin johtajat, mutta eivät ole. Tekevät täysin tarkoituksella tällaista, ja enää ei ole kyse pelkästään itsensä rikastuttamisesta, nyt pistetään tieten tahtoen köyhät ja kerjäläiset kuseen. Miksi, sitä en voi ymmärtää. Ehkä se on niin yksinkertaista, että nuo hallituksen ja eduskunnan sadisti oikeasti siis ovat sairaita sadisteja. Heitän pyyhkeen kehään, en jaksa enää. .. 😈 😟😧

  • Kristiina Loman

   Kimmo Paaso olen samaa mieltä kanssasi. Älä heitä pyyhettä kehään.
   Mullakin käynyt sama mielessä jo monta kertaa. Jotenkin sitä, vaan jaksaa vielä.

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Köyhien ja kerjäläisten lisäksi kuseen tulevat joutumaan myös monet vielä työpaikkansa säilyttäneet. Eikös se niin mene että kulutuksen pienentyessä entisestään…tarvitaan taas entistä vähemmän työvoimaa? Asiakkaathan ne työntekijöiden palkat viimekädessä maksaa, eikä suinkaan työnantaja. Sitäpaitsi…edes ilmaistyövoimalla ei pääsääntöisesti kannata valmistaa tuotteita/palveluja, jotka ei mene kaupaksi.

   Oikaiskaa toki jos olen väärässä.

  • Mauri Pulkkinen

   En jostain syystä päässyt sisälle tv-sarjan Pulkkinen huumoriin.

   Blogista toteaisin vain, että hallitus on viimein oppinut laskemaan käänteisluvuilla. Kun pyritään säilyttämään budjetin kustannusneutraliteetti, se toteutuu pienentämällä budjetin heikompiosaisten asemaa turvaavia menoja suhteessa 97/100 ja lisäämällä hyväosaisten helpotuksia ja yritystukia 100/97 suhteella. Käänteisluvut kerrottuna keskenään antavat tuloksen 1 eli budjetin tavoite toteutuu komeasti.

  • Sami Eklund

   Miksi pistetään köyhät ja kerjäläiset kuseen? Koska se on kivaa. Koska se saa adrenaliinin virtaamaan ja antaa kiksejä, joita ei enää vauhdista, viinasta tai v#@&sta saa. Vain kylläinen kissa leikkii hiirellä, ennenkuin tappaa sen. Ja tässä tapauksessa kissa on EK:n lihava sylikissa, jonka viiksistä ei kerma pääse kuivumaan.

 2. Irmeli Hjerppe

  Näihän se menee. Rahaa siirretään taskusta toiseen ja aina vähenee matkalla. Kumma kun vain se muistetaan mitä on annettu ei sitä mitä otettu.mm koulutusleikkaus

 3. Matti Kallio

  Tämä hallitus on perunut jo useita tyhmiä päätöksiään, annetaan nyt sille hyvä tilaisuus perua myös tyhmin tähän saakka tekemänsä päätös.
  ”Eduskunnan 19.12.2017 hyväksymä HE 124/2017 vp on laki joka rankaisee kansalaista asioista jotka eivät ole hänen päätettävissään. Sellainen laki on absurdia, minkä takia se ei ole täytäntöönpanokelpoinen, joten HE 124/2017 vp:n tulee kumota välittömästi.”
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

  • Topi

   Tein allekirjoituksen kansalaisaloitteeseen ja olen jakanut tietoa eteenpäin. Toivoisin, että Saku voisi laittaa kansalaisaloitteen linkin esille, koska se hukkuu muuten kommenttien sekaan.

   Niin ja Sakulle myöhäiset synttärionnittelut.

 4. Tanja Takalo

  Seuraavan vuonna tuokin korotus voidaan sitten perua. Eivät hallituksessa istuvat tyhmiä ole, vaan viekkaita, ovelia, ja häikäilemättömiä. Köyhät nähdään, ihmisyyden sijaan, raaka-aineena, hyödykkeinä, joiden olemassaolon täytyy tuottaa hyvinvointia rikkaille. Jotta kansa ei valita, saatikka nouse barrikaadeille, tarjoillaan sille eliitin toimesta, lounaan sijaan, syntipukkeja; Työttömiä, pakolaisia ja paperittomia. Ristinkantajia, jotka raahaavat eliitin syntiristin golkatalle. Siellä heidät kansan hurratessa ristiinnaulitaan, ja he lunastavat rikkaiden taivaspaikan kärsimyksellään. Amen

 5. Seppo Niilo

  Lapselta viedään jouluna karamelli pois ja joulupuuron sijaan tarjotaan laihaa velliä ja pettuleipää. Mikä synti ja häpeä. Näin juuri tekee Suomen hallitus. Ministerit on tosi roistoja. Koska tämä asia koskee satojatuhansia lapsia.

  • Jussi Parviainen

   Miulle nousi sairaaseen mieleen hullu ajatus noista toriparkeista, kun ne piti väkisin saada, että niiden todellinen tarkoitus olisi toimia suojina soppatykeille, mistä syötettäisiin ihmisiä, kun kaikki sosiaaliturva on kokonaan lakkautettu!

 6. Markku Isometsä

  No joo sossut ovat luvanneet kumota tämän aktiivimallin kun pääsevät valtaan. Pidetäänpä mielessä.

 7. Antti Korhonen

  Tilastokeskuksen mukaan tuloerot eivät ole Suomessa kasvaneet. Keppiä on tullut kaikille prosenttuaalisesti yhtä paljon – euromääräisesti keskiluokkaa on kuritettu eniten.

  • Saku Timonen

   Tilastokeskuksen mukaan keskiluokkaisten tulot ovat kasvaneet eniten. Se siitä tilastosta.

   • Eino

    Hallituksen pienituloisia kurittavissa päätöksissä on selkeästi kyse ideologisista arvovalinnoista. Kokoomus on ollut hallitusvastuissa jo kymmeniä vuosia ja aina sitkeästi vastustanut kansalaisten perusturvan parantamista. Suomalaisten perusturva on jäänyt jälkeen mm muista Pohjoismaista. Jossain arvioissa se on tällä hetkellä jossain Kroatian tasolla. Erityisesti kokoomukselle on ollut tärkeää muistaa varakkaita äänestäjiään lähes vaalikausittaisilla veronalennuksilla. Lisäksi olemme joutuneet näkemään, miten hallintarekisterien kaltaiset varsinkin huomattavan varakkaille sopivat ”verosuunnitteluvälineet” ovat erityisesti kokoomuksen sydäntä lähellä. Tällaiset asiat ovat puolueille arvovalintoja, mutta kuinka pitkälle kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kurjistamisessa voidaan mennä ennenkuin se alkaa iskeä takaisin varsinkin lukumäärältään näin pienessä kansakunnassa, sekä myös nyt itsensä vielä toistaiseksi turvatuksi tuntevan keskiluokan elämässä?
    https://www.soste.fi/ajankohtaista/vuoden-2018-talousarvio-kova-yhteiskunnassa-heikoimmassa-asemassa-oleville.html

  • Rintsu

   Niin, jos työttömältä otetaan viiskymppiä pois niin ei se tuloeroja heilauta mihinkään.
   Karrikoiden vois sanoa, että jos eilen pikkuVillen vanhemmilla oli varaa ostaa Villelle joululahjaksi neppisauto 50c ja pikkuKallen vanhemmilla ei ollut varaa ostaa Kallelle pleikka nelosta, niin tilanne muuttui just sillai, että Kallen vanhemmilla ei edelleenkään ole varaa siihen pleikkaneloseen, mut Ville jää ilman neppisautoa, koska rahalla saa kaks makaronipussia.

   Ei se yks neppisauto tilastoissa näy.

 8. Rintsu

  Tuntemattomassa sotilaassa vääpeli Mäkilä sentään antoi Hietaselle sen silakan.
  ”Tuntemattomassa työttömässä” taas vääpeli Sipilä ottaa Hietasen repusta näkkileivät pois, koska kiljuahan niistä muuten tehtäis.

 9. Salsgren

  Jälkiviisana voisi todeta, että hallituspohja olisi erillainen, jos Soinin petollisuus olisi ollut tiedossa. En kuunapäivänä olisi äänestänyt persuja jos olisin tiennyt Soinin takinkääntämiset. Mutta, en tiennyt. Eikä tienneet muutkaan. Nyt tiedämme ja virhe ei toistu. Mutta, nyt taitaa olla jo myöhäistä

  • Mika Luostarinen

   Soini puhui monesti hyvin aikoinaan, hän puhui oppositiossa suomea eikä poliitikkoa. Sisältöä voi moittia mutta selkeyttä ei usein. Kyllähän esim. ”Kreikan auttaminen” (=lähinnä suurten eurooppalaispankkien auttaminen EU-tuilla) ärsytti minua, mutta ymmärsin toki, etteivät Soinin hyvät puheet merkitse vielä mitään.

   Hallituksessa ei sitten ihmeempää populismia nähtykään, vaikka pidänkin sosiaaliturvan leikkaamista lähinnä tietyn kansanosan kosiskeluna. En usko leikkausten parantavan kansantaloutta, ne ovat populismia siinä missä muutkin heikompia koskevat helpot ratkaisut.

   • Työkokeiluissa ollut työtön

    Timo Soinia siteeraten: ”Kuinka te kehtaatte…ja kyllähän te kehtaatte…!”

    Seuraava, ”kolmas jytky”, löytyykin sitten persujen kalsareista…

  • Toni Neffling

   Etukäteisviisaana voidaan todeta, että äänestämiseen luottaminen ja messiaan odottaminen eivät koskaan ole johtaneet toivottuun tulokseen. Mun veikkaus on, et seuraava pääministeri on Jussi Halla-Aho ja hänen kaudellaan asiat menevät vielä enempi vituralleen.

   Yhdessä asiassa hallitus on oikeassa – aktivoinnissa, mutta aktiivinen ei kannata olla vaaliuurnalla tai työkkärin jonossa, vaan lakkoilussa ja protestoinnissa. Äänestyslampaat johdetaan aina teuraalle riippumatta puolueesta.

 10. Seppo Laitinen

  Kyllä hallitus köyhää kyykyttää. Kaikkein törkein teko hallitukselta oli ruokajonoja vapaaehtoisesti hoitavien tahojen miljoonan poisto. Jotkut järjestäjät joutuvat lopettamaan toiminnan ja köyhät näkee taas nälkää. Kyllä meillä on nyt kakkien aikojen huonoin ja köyhistä piittaamaton hallitus, mukaanlukien ent. persu, köyhien ystävä Soini. Luulen, että seuraavissa vaaleissa hänet unohdetaan, etenkin köyhien taholta.

  • Jarkko

   Siltä aina leikataan keneltä on helpointa leikata. Köyhät ei voi mennä lakkoon eikä köyhillä ole veroparatiiseja mitkä auttavat piilottelemaan varoja. Monet köyhistä ovat sen verran sairaita vielä, että eivät jaksa ajaa etuaan edes kansalaistottelemattomuuden keinoin. Eikä köyhillä ole mahdollisuuksia siirtää kirjoja Portugaliin tai muualle, jotta 600 000€ vuotuisesta eläkkeestä ei tarvitse maksaa senttiäkään veroja. Kuten jotkut johtajat ovat tehneet.

 11. Heka

  Siitä miljoonasta tukea saivat vain tiettyjen tyyppien kaverit ja yksi järjestö, joka ei juurikaan ruokaa jakele. Suurin osa ruokajonotoiminnasta rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin. Kuinkahan paljon siitä miljoonasta oikeasti edes meni oikeasti köyhille?

 12. markus

  Kolme miljoonaa löytyi valtion budjetista MTV’n ”kaupallisille” uutisille. Eivät näytä tulevan toimeen ilman sosialiapua. Ilman valtion tukea ei toimi mikään.

  • Make

   No sillä on näköjään ollut heti työllistävä vaikutus: maikkari hakee paria uutta tuottajaa työskentelemään tappiolla toimivan yrityksen raikkaassa ilmapiirissä. Bonnierin veroparatiisilainat ei ilmeisesti uusia työpaikkoja luonut. No mutta ei se panimoliittouutisten toimittaminen niin halpaa ole.

   Go Sipilä Go! Enää 109 998 työpaikkaa lisää!

   • Make

    Ja kuuluuko kymppiuutisissa jatkossa veronmaksajan ääni – ei helvetissä!

 13. AMk

  En enää jaksa,tulkoot hakemaan tuhkatkin pesästä,ottavat kai oman lapion mukaan.Omani nimittäin hävitin,kaikkia eivät saa.

Kommentoi »

Comments are closed