Hallituksen suolasilakka

Maan hallitus on käänteinen joulupukki, joka juuri joulun alla kiersi heikoimmassa asemassa olevien luona ottamassa etuuksia pois ja antamassa piiskaa. Työttömiä piiskattiin työttömyysturvan aktiivimallilla, joka tekee työttömyydestä rangaistavaa. Kahtena edellisenä vuotena joululahjaksi antamansa leipäjonojen avustusmiljoonan hallitus otti nyt pois. Näistähän on kerrottu, mutta vähemmälle huomiolle jäi yksi ”lahja”.

Eduskunta päätti jo 8.12. hallituspuolueiden äänin jäädyttää kansaneläkeindeksin vuoden 2017 tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että tähän indeksiin sidotut etuudet eivät nouse, vaikka hinnat nousevat. Jäädytys koskee kansaneläkkeitä, takuueläkettä ja muita etuuksia, jotka ovat sidottuja kansaneläkkeen määrään. Sellaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus. Muutos koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa.

Nämä eivät siis nouse ensi vuonna senttiäkään. Eivät sittenkään, vaikka hinnat nousevat varmasti. Suomen inflaatiotavoite on 1,5 – 2,0 %, joten vähintään tuon verran hinnat nousevat. Asumiskustannusten nousu on viime vuosina ollut noin 2,5 %. Saman verran noiden hallituksen esityksessä lueteltujen eläkeläisten ja muiden etuuksien saajien tulotaso laskee vuonna 2018.

Sama temppu tehtiin jo vuosi sitten. Silloin indeksiä peräti alennettiin verrattuna vuoteen 2016, joten  se aleni alle vuoden 2014 tason. Sama taso päätettiin säilyttää nytkin. Tämä koskee suurta määrää ihmisiä, sillä pelkästään kansaneläkkeen saajia on noin 650 000.

Tämä saalistuskierros oli niin tuottoisa, että pukin kontti alkoi pursuta yli. Niinpä se päätti keventää sitä korottamalla toimeentulotuen perusosaa huikeat 0,68 prosenttia eli kolmisen euroa kuukaudessa. Melkeinpä uskaltaisin lyödä vetoa, että tätä lahjaansa hallitus tulee kehumaan vuolaasti. Tuen saaja voi vain todeta Tuntemattoman sotilaan Hietasen sanoin:

”Tattis! No kyl mää täl pärjä puol vuot. Kiitoksii vaa nii kauhian paljo”

tumblr_ng7oow9gLQ1thg74ko7_1280

 Kuva: Suomen Filmiteollisuus, Tuntematon sotilas 1955, ohj. Edvin Laine.
Kommentit (28)
 1. Niin. Juupa juu. Silleen. Näin se homma etenee, Pulkkisen johtajan sanoin. Samanlaisia pölvästejä näyttävät olevan meidänkin johtajat, mutta eivät ole. Tekevät täysin tarkoituksella tällaista, ja enää ei ole kyse pelkästään itsensä rikastuttamisesta, nyt pistetään tieten tahtoen köyhät ja kerjäläiset kuseen. Miksi, sitä en voi ymmärtää. Ehkä se on niin yksinkertaista, että nuo hallituksen ja eduskunnan sadisti oikeasti siis ovat sairaita sadisteja. Heitän pyyhkeen kehään, en jaksa enää. .. 😈 😟😧

  1. Kristiina Loman
   22.12.2017, 10:06

   Kimmo Paaso olen samaa mieltä kanssasi. Älä heitä pyyhettä kehään.
   Mullakin käynyt sama mielessä jo monta kertaa. Jotenkin sitä, vaan jaksaa vielä.

  2. Työkokeiluissa ollut työtön
   22.12.2017, 10:25

   Köyhien ja kerjäläisten lisäksi kuseen tulevat joutumaan myös monet vielä työpaikkansa säilyttäneet. Eikös se niin mene että kulutuksen pienentyessä entisestään…tarvitaan taas entistä vähemmän työvoimaa? Asiakkaathan ne työntekijöiden palkat viimekädessä maksaa, eikä suinkaan työnantaja. Sitäpaitsi…edes ilmaistyövoimalla ei pääsääntöisesti kannata valmistaa tuotteita/palveluja, jotka ei mene kaupaksi.

   Oikaiskaa toki jos olen väärässä.

  3. Mauri Pulkkinen
   22.12.2017, 11:45

   En jostain syystä päässyt sisälle tv-sarjan Pulkkinen huumoriin.

   Blogista toteaisin vain, että hallitus on viimein oppinut laskemaan käänteisluvuilla. Kun pyritään säilyttämään budjetin kustannusneutraliteetti, se toteutuu pienentämällä budjetin heikompiosaisten asemaa turvaavia menoja suhteessa 97/100 ja lisäämällä hyväosaisten helpotuksia ja yritystukia 100/97 suhteella. Käänteisluvut kerrottuna keskenään antavat tuloksen 1 eli budjetin tavoite toteutuu komeasti.

  4. Miksi pistetään köyhät ja kerjäläiset kuseen? Koska se on kivaa. Koska se saa adrenaliinin virtaamaan ja antaa kiksejä, joita ei enää vauhdista, viinasta tai v#@&sta saa. Vain kylläinen kissa leikkii hiirellä, ennenkuin tappaa sen. Ja tässä tapauksessa kissa on EK:n lihava sylikissa, jonka viiksistä ei kerma pääse kuivumaan.

 2. Irmeli Hjerppe
  22.12.2017, 10:18

  Näihän se menee. Rahaa siirretään taskusta toiseen ja aina vähenee matkalla. Kumma kun vain se muistetaan mitä on annettu ei sitä mitä otettu.mm koulutusleikkaus

Kommentointi suljettu.