Joulun työllisyysihme

Jouluna tapahtuu tunnetusti ihmeitä, ja tämän hallituksen aikana niitä ihmeitä on tapahtunut muulloinkin. Eilen uutisissa kerrottiin, että työttömiä on nyt 23 000 vähemmän ja työllisiä on peräti 83 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Sitä ei kerrota, miksi työttömien määrä ei vähentynyt saman verran kuin työllisten määrä kasvoi. Jostain on putkahtanut työvoimaan lisää 60 000 henkilöä, ja vieläpä suoraan työllisiksi. Laitetaanpa kuva tästä tilastosta.

tilasto

Työvoima on kasvanut 60 000 ihmisellä, ja työllisten määrän kasvu on 84 000. Työttömien määrä on laskenut vain 24 000. Työllisten ja työttömien erotus 60 000 on täsmälleen sama kuin lisääntyneen työvoiman määrä. Taivaastako nämä 60 000 ihmistä putosivat suoraan töihin, kun saman tilaston mukaan väestön määrä väheni 15 000 henkilöllä?

En tiedä enkä väitä, mutta on minulla yksi selitys tarjolla. Viime vuoden joulukuun lopussa työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:ä muutettiin. Se kuuluu nyt näin:

Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen siltä ajalta, jona hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään yhdenjaksoisesti yli kahden viikon ajan.

Keitä kaikkia ruvettiin tämä lakimuutoksen jälkeen laskemaan yrittäjiksi tai omassa työssään työllistyviksi?Ruvettiinko myös kaikki omaishoitajat laskemaan mukaan? Omaishoidon tietopaketin mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Kas kummaa, taas  se sama 60 000, jonka verran työvoima on lisääntynyt.

Jos kaikki omaishoitajat eläkeläisiä myöten ruvettiin laskemaan työvoimaan kuuluviksi ja samalla itsensä työllistäviksi, niin siinä olisi selitys. Eläkeläisten laskeminen mukaan olisi siinäkin mielessä hyvä keino, että hoidettavan kuoltua työllistynyt omaishoitaja palaa tilastoissa eläkeläiseksi.

En väitä, että näin on, mutta väitän, että näin voisi olla. Jostain on kuitenkin ilmestynyt työvoimaan 60 000 ihmistä lisää. Kun vielä muistetaan hallituksen aikaansaama työttömyystilastojen aktiivinen siivous, niin myös työttömien väheneminen saa selityksen.

Ihan varmasti osa luvuista selittyy oikeasti talouskasvun aikaansaamalla työllistymisellä. Kun puhutaan Tilastokeskuksen tilastoista, niin niihin merkitään työllistyneeksi tunninkin viikossa työtä tekevä. Näiden tuntilaisten määrä tulee lisääntymään, jos työttömyysturvan aktiivimalli toimii aiotulla tavalla. Ja se aiottu tapahan on tilastojen kaunistaminen.

Näin saadaan aikaan ihmeitä.

 

 

Kommentit (48)
 1. Tanja Takalo
  23.12.2017, 09:37

  Hyvää aaton aattoa kaikille tasapuolisesti, kaikesta huolimatta.

 2. Joni Pelkonen
  23.12.2017, 10:05

  Sipilä koplineen taisi luvata että työllisyysaste nostetaan 72 prosenttiin. Näköjään ei niin väliä millä keinolla. Joku toinen käyttäisi tilastoja totuuden selvittämiseen jotta voitaisiin tehdä kansaa hyödyttäviä päätöksiä, nykyhallitus sopivien tulosten pullauttamiseen jotta saa tehottomat ideansa ja hyödyttömät tekosensa näyttämään nerokkailta.

  1. Jouni Takkinen
   23.12.2017, 21:43

   Konstit on monet hallituksella tilastoja siivotessa. Mutta kuulinko oikein, että Orpo puhui jo 75 prosentin työllisyysasteen tavoitteesta?

  2. Joulu Tonttu
   24.12.2017, 00:55

   Kerronpa teille näin aatonaaton vaihtuessa aatton Joulusadun Pipilän pääministeristä ja laskennosta:
   Pipilän pääministeri Tuho keksi jo insinöörikoulussa, että haluttu tulos (sen minkä assari eteen asetti eli prujuun kirjattu vastaus labrasta) on totta. Melkein yhtä totta ja totisesti toden totta kuin on 2000 v. vanha kirja, jonka kirjasi eriseurainen ja -purainen sakki – hieman niinkuin tämä SOT tai SOS joka aikasempina aikoina (silloin kun totuus kirjattiin ohjelmajulistukseen) tunnettiin nimellä SSS.
   Ajatus on kuitenkin tärkeintä, tuumi Pipilän Tuho, ja päätti käyttää samaa keinoa, kuin jo oppi- ja insinöörikoulussa aikanaan käytti. Elikäs päätti painaa ns. villasella laskukaavan lähtöarvot sellaiseksi, että tulos täsmäsi vaadittuun tahi haluttuun vastaukseen. Tämähän toimi jo FerraTamen Kaenuulaesessa ihmeessä: kun raja-arvo paukkuu, muutetaan sitä. Se on helppoa. Se on hyvä.
   Yllämainittu keino oli piilotettu monimutkaisen algoritmin taakse. Ja tämä siksi, kun oppi- eli insinöörikoulun assistentti tahi lehtori ei vaivautunut tarkastamaan Tuhon vaihtamia lukuja. Kiire kun oli. Ja kun määrärahoja leikattiin ja tavoitteita nostettiin, kiire oli kovempi. Tämä on helppoa. Tämä on hyvä. Vain lopputuloksella on väliä. Koitetaan kokeilukulttuuria. Tarkoitus pyhittää keinot. Ja näin se kävi.
   Pipilöinnin perusajatus on siis se, että on haluttu lopputulos. Numeroiden valossa. Tähän voi päästä kolmella tavalla (huom. yhden S:n kolme pointtia):
   1. On tehty oikeita päätöksiä, jotka johtavat haluttuihin tuloksiin. Lähtöarvoja tai laskukaavaa ei tarvitse manipuloida.
   2. On tehty vääriä päätöksiä, jotka eivät johda haluttuihin tuloksiin. Manipuloidaan lähtöarvoja.
   3. On tehty vääriä päätöksiä, jotka eivät johda haluttuihin tuloksiin. Manipuloidaan laskukaavaa.
   Koska vaihtoehto 1 on vaikea eikä siinä ole monetkaan onnistuneet, täytyy turvautua toisiin keinoihin. Noopelivoittaja sen Pipilän Tuhollekin kertoi. Taloustiede on vaikeaa, ja vaikeammaksi se käy, kun noustaan korkealle – jopa niin korkealle, että yhteys todellisuuteen katkeaa. Näin oli käynyt veli Isättömän puoluetoveri Juhannus Vartoojalle ja hjallituksen kaverin Nallukka Waalpruusille. Taloudenpidon seuraukset sen sijaan ovat hyvinkin konkreettisia. Ne näkyvät sille sakille, joka ei hiekkaa päättäjien saleihin kengissään kanna. Ja tämä on hyvä. Tämä on selvä.
   ”Käytämme siis keinoa 2 tai 3” päätteli Tuho Pipilä. Ja katso, tulos oli haluttu. Pipilä oli pelastunut. Aivan samalla lailla, kuin veli Saarnaaja oli seuroissa todennut. Tämä on hyvä. Tämä on oikein. Pipilän Tuho oli oikein onnellinen. Nimittäin, jos joku ”…kaikenamaailman dosentti tai suurnalisti…” – tuumi Tuho – ”vielä tästä huomauttelisi. Turvaudun sähköpostiin, niinkuin vuosi sitten.” Ja jollei sekään toimi, voin alentua lainaamaan vanhoja puoluetovereitani Pikkarisen Kauria tai jopa änkeriäistä Häyrysen Kaaloa ja kuitata tämän ”spekuloinniksi”.
   Ja katso, aattoaamuna puuron ääreen kumartuessaan, Pipilän Tuho näki vain manteleita – ei riisiä. Samoin kahvin kanssa nautitussa pullassa ei ollut rusinoita. Koska veli Isättömän kaverit olivat siirtyneet kaikkivaltiaden markkinavoimien palvelukseen ja ystävällisesti noukkineet ne muiden pullista. Ja se oli hyvä. Se oli oikein. Se oli kohtuullista.

   1. Pirkko Moilanen
    24.12.2017, 09:15

    Tämä on hyvä. Tämä on selvä.

Kommentointi suljettu.