Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Joulun työllisyysihme

Jouluna tapahtuu tunnetusti ihmeitä, ja tämän hallituksen aikana niitä ihmeitä on tapahtunut muulloinkin. Eilen uutisissa kerrottiin, että työttömiä on nyt 23 000 vähemmän ja työllisiä on peräti 83 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Sitä ei kerrota, miksi työttömien määrä ei vähentynyt saman verran kuin työllisten määrä kasvoi. Jostain on putkahtanut työvoimaan lisää 60 000 henkilöä, ja vieläpä suoraan työllisiksi. Laitetaanpa kuva tästä tilastosta.

tilasto

Työvoima on kasvanut 60 000 ihmisellä, ja työllisten määrän kasvu on 84 000. Työttömien määrä on laskenut vain 24 000. Työllisten ja työttömien erotus 60 000 on täsmälleen sama kuin lisääntyneen työvoiman määrä. Taivaastako nämä 60 000 ihmistä putosivat suoraan töihin, kun saman tilaston mukaan väestön määrä väheni 15 000 henkilöllä?

En tiedä enkä väitä, mutta on minulla yksi selitys tarjolla. Viime vuoden joulukuun lopussa työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:ä muutettiin. Se kuuluu nyt näin:

Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen siltä ajalta, jona hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään yhdenjaksoisesti yli kahden viikon ajan.

Keitä kaikkia ruvettiin tämä lakimuutoksen jälkeen laskemaan yrittäjiksi tai omassa työssään työllistyviksi?Ruvettiinko myös kaikki omaishoitajat laskemaan mukaan? Omaishoidon tietopaketin mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Kas kummaa, taas  se sama 60 000, jonka verran työvoima on lisääntynyt.

Jos kaikki omaishoitajat eläkeläisiä myöten ruvettiin laskemaan työvoimaan kuuluviksi ja samalla itsensä työllistäviksi, niin siinä olisi selitys. Eläkeläisten laskeminen mukaan olisi siinäkin mielessä hyvä keino, että hoidettavan kuoltua työllistynyt omaishoitaja palaa tilastoissa eläkeläiseksi.

En väitä, että näin on, mutta väitän, että näin voisi olla. Jostain on kuitenkin ilmestynyt työvoimaan 60 000 ihmistä lisää. Kun vielä muistetaan hallituksen aikaansaama työttömyystilastojen aktiivinen siivous, niin myös työttömien väheneminen saa selityksen.

Ihan varmasti osa luvuista selittyy oikeasti talouskasvun aikaansaamalla työllistymisellä. Kun puhutaan Tilastokeskuksen tilastoista, niin niihin merkitään työllistyneeksi tunninkin viikossa työtä tekevä. Näiden tuntilaisten määrä tulee lisääntymään, jos työttömyysturvan aktiivimalli toimii aiotulla tavalla. Ja se aiottu tapahan on tilastojen kaunistaminen.

Näin saadaan aikaan ihmeitä.

 

Kommentit (48)

 1. Tanja Takalo

  Hyvää aaton aattoa kaikille tasapuolisesti, kaikesta huolimatta.

 2. Joni Pelkonen

  Sipilä koplineen taisi luvata että työllisyysaste nostetaan 72 prosenttiin. Näköjään ei niin väliä millä keinolla. Joku toinen käyttäisi tilastoja totuuden selvittämiseen jotta voitaisiin tehdä kansaa hyödyttäviä päätöksiä, nykyhallitus sopivien tulosten pullauttamiseen jotta saa tehottomat ideansa ja hyödyttömät tekosensa näyttämään nerokkailta.

  • Jouni Takkinen

   Konstit on monet hallituksella tilastoja siivotessa. Mutta kuulinko oikein, että Orpo puhui jo 75 prosentin työllisyysasteen tavoitteesta?

  • Joulu Tonttu

   Kerronpa teille näin aatonaaton vaihtuessa aatton Joulusadun Pipilän pääministeristä ja laskennosta:
   Pipilän pääministeri Tuho keksi jo insinöörikoulussa, että haluttu tulos (sen minkä assari eteen asetti eli prujuun kirjattu vastaus labrasta) on totta. Melkein yhtä totta ja totisesti toden totta kuin on 2000 v. vanha kirja, jonka kirjasi eriseurainen ja -purainen sakki – hieman niinkuin tämä SOT tai SOS joka aikasempina aikoina (silloin kun totuus kirjattiin ohjelmajulistukseen) tunnettiin nimellä SSS.
   Ajatus on kuitenkin tärkeintä, tuumi Pipilän Tuho, ja päätti käyttää samaa keinoa, kuin jo oppi- ja insinöörikoulussa aikanaan käytti. Elikäs päätti painaa ns. villasella laskukaavan lähtöarvot sellaiseksi, että tulos täsmäsi vaadittuun tahi haluttuun vastaukseen. Tämähän toimi jo FerraTamen Kaenuulaesessa ihmeessä: kun raja-arvo paukkuu, muutetaan sitä. Se on helppoa. Se on hyvä.
   Yllämainittu keino oli piilotettu monimutkaisen algoritmin taakse. Ja tämä siksi, kun oppi- eli insinöörikoulun assistentti tahi lehtori ei vaivautunut tarkastamaan Tuhon vaihtamia lukuja. Kiire kun oli. Ja kun määrärahoja leikattiin ja tavoitteita nostettiin, kiire oli kovempi. Tämä on helppoa. Tämä on hyvä. Vain lopputuloksella on väliä. Koitetaan kokeilukulttuuria. Tarkoitus pyhittää keinot. Ja näin se kävi.
   Pipilöinnin perusajatus on siis se, että on haluttu lopputulos. Numeroiden valossa. Tähän voi päästä kolmella tavalla (huom. yhden S:n kolme pointtia):
   1. On tehty oikeita päätöksiä, jotka johtavat haluttuihin tuloksiin. Lähtöarvoja tai laskukaavaa ei tarvitse manipuloida.
   2. On tehty vääriä päätöksiä, jotka eivät johda haluttuihin tuloksiin. Manipuloidaan lähtöarvoja.
   3. On tehty vääriä päätöksiä, jotka eivät johda haluttuihin tuloksiin. Manipuloidaan laskukaavaa.
   Koska vaihtoehto 1 on vaikea eikä siinä ole monetkaan onnistuneet, täytyy turvautua toisiin keinoihin. Noopelivoittaja sen Pipilän Tuhollekin kertoi. Taloustiede on vaikeaa, ja vaikeammaksi se käy, kun noustaan korkealle – jopa niin korkealle, että yhteys todellisuuteen katkeaa. Näin oli käynyt veli Isättömän puoluetoveri Juhannus Vartoojalle ja hjallituksen kaverin Nallukka Waalpruusille. Taloudenpidon seuraukset sen sijaan ovat hyvinkin konkreettisia. Ne näkyvät sille sakille, joka ei hiekkaa päättäjien saleihin kengissään kanna. Ja tämä on hyvä. Tämä on selvä.
   ”Käytämme siis keinoa 2 tai 3” päätteli Tuho Pipilä. Ja katso, tulos oli haluttu. Pipilä oli pelastunut. Aivan samalla lailla, kuin veli Saarnaaja oli seuroissa todennut. Tämä on hyvä. Tämä on oikein. Pipilän Tuho oli oikein onnellinen. Nimittäin, jos joku ”…kaikenamaailman dosentti tai suurnalisti…” – tuumi Tuho – ”vielä tästä huomauttelisi. Turvaudun sähköpostiin, niinkuin vuosi sitten.” Ja jollei sekään toimi, voin alentua lainaamaan vanhoja puoluetovereitani Pikkarisen Kauria tai jopa änkeriäistä Häyrysen Kaaloa ja kuitata tämän ”spekuloinniksi”.
   Ja katso, aattoaamuna puuron ääreen kumartuessaan, Pipilän Tuho näki vain manteleita – ei riisiä. Samoin kahvin kanssa nautitussa pullassa ei ollut rusinoita. Koska veli Isättömän kaverit olivat siirtyneet kaikkivaltiaden markkinavoimien palvelukseen ja ystävällisesti noukkineet ne muiden pullista. Ja se oli hyvä. Se oli oikein. Se oli kohtuullista.

   • Pirkko Moilanen

    Tämä on hyvä. Tämä on selvä.

 3. Make

  Joo joo – kyllähän tuo johtuu ihan siitä, että työpäivää pidennettiin kuusi minuuttia ja työttömät laitetaan nyt henkensä pitimiksi kasaamaan pieniä pyöreitä kiviä komentokorsun ympärille.

  Omaishoitoon syntyy, väestön ikääntyessä, vielä räjähdysmäisesti ”uusia työpaikkoja”, ehkä 110 000.

 4. V. Laulajainen

  Tuli tässä mieleen kysymys. Lasketaanko tilastoissa työttömäksi henkilö, joka on tippunut pelkän sosiaaliturvan piiriin karenssin tai muun tapahtuneen ansiosta?

  Ihan vain varmistukseksi, kooska joidenkin puheiden mukaan, muutamaan vuoteen ei ole laskettu.

 5. Taina

  Todellakin, ihmeitä tapahtuu.

 6. matti luomansuu

  Ihmeiden aika ei ole tosiaankaan ohi. Hyvin tuotiin esiin tämä ihmeen tapahtuminen. Mutta, mitä väliä, sillä ei Suomalainen välitä koska on niin tämän diipadaapaa median vietävänä ja pöyriteltävänä…sekä tv:n tajunnanturruttavien ohjelmien addiktina. ainakin suurin osa väestöstä. Suomalainen mussuttaa makkarata ja kinkkuva ja muuta Jouluruokaa. Nauttisi edes kohtuudella – vaan ei. Tämänkin Joulun aikana viedään ensiavulle ylen syöneitä ja juoneita kun henki ei tunnu kulkevan ja rintaa ahdistaa. Suomalainen on pääsääntöisesti hyväuskoinen ja lammasmainen kännykkäänsä räpläävä somehörhö. Siunattu ole sinä kännykkäni sillä sinun on kaikki vapaa-aikani sekä huomiokykyni. Ja viimeisenä päivänä sinä kännykkäni olet minut, huonoryhtisenä, kuntoisena ja kyttyräniskaisena vapahtava. Päästä minut iankaikkiseen someautuuteen tästä epätoivon aikakaudesta. Hyvää Joulua (nykyään vuoden suurin turhuuden markkinat). Tämä ukko vetää maastorytkyt ja maiharit päälle ja lähtee yytsäilemään mettähä. Tsau.

  • Kimmo Paaso

   Asiaa . . .

 7. Sirpa

  Ha haa! Jossain tilostossa ei näy työttömänä, jos töitä on 4t/viikko säännöllisesti – onko se sitten työvoimaviranomaisten?

  Tilastoinnilla todellakin luodaan harhoja ja mielikuvia ja jos ja kun tilastoja tehdään, niiden muokkaminen totuutta kuvaavaksi olisi kaiken a ja o. Seuraavaksi sitten tarvitsemme mediaa, joka uutisoi totuuden eikä hae raflaavia lööppejä tai kliseitä luovia/ylläpitäviä poikkeuksia.

  • liisa hirvonen

   Niinpä juuri. Työssäkäyvät työttömät eivät ole enää työttömiä. Tadam!
   Työttömyysetuutta saavia työssäkäyviä on jo vaikka kuinka paljon. Jotkut tilastoituvat, ainakin nämä: 1. kuntouttavassa työtoiminnassa, työkokeilussa tai työharjoittelussa palkatonta työtä tekevät ja 2. palkatuella työllistetyt. Heidän lisäkseen on minijobeja (alle 18t/viikko) tekevät sekä osapäivä- ja keikkatyötä tekevät, joiden päiväraha sovitellaan palkan kanssa. Nämä viimeksi mainitut eivät tilastoidu kuin ehkä vain päivärahan saajiksi.

 8. Mauri Pulkkinen

  Tilastolukuja pyöritellään aika ajoin kummastuttavalla tavalla. Luulisi, että nykyisenä tietokoneiden aikana syntyi täsmällisiä lukuja, kun parametrit ovat kunnossa.

  Eläketurvakeskuksella on ainakin palkkatyöstä täsmälliset luvut, joiden perusteella naisten euroksi laskettiin 76 senttiä. Sieltä saattaisi saada ainakin työllisten määrästä tarkan tiedon. Työvoimahallinto ja Tilastokeskus tuottavat eri menetelmien johdosta toisistaan poikkeavia lukuja.

  A.D. 2018 on kohta käsillä. Uuden vuoden toiveeni olisi, että työttömyystilastoja tuottavat tahot istuisivat välipäivinä saman pöydän ääreen ja sopisivat lukujen yhteensovittamisesta ja viestimisestä yksikäsitteisellä tavalla.

  Mitään työryhmää ei tarvitse perustaa. Sellaisista muodostuu helposti vanhan ajan komiteoita muistuttava elin, jonne asiat hukkuivat kuin mustaan aukkoon.

  Pelkään pahoin, että esimerkkinä yritystukia perkaava työryhmä, jonka johdossa on entinen pitkäaikainen kauppa- ja teollisuus/elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kettu kanatarhan vahtina) istuu vielä silloin, kun minua kannetaan viimeiselle matkalle.

 9. J-P

  Aktiivimalliin liittyen, onko Saku niin, ettei työelämäkokeiluun kannata mennä tukien leikkaamisen välttääkseen?

  Laskeskelin, että siitä kun ei muistaakseni saa edes sitä 9e/päivä korvausta (kun ei ole pakollista), ja todennäköisesti töiden tekemisestä aiheutuu tekijälle enemmän kustannuksia (matkat jne.), kuin mitä leikkaus on…

  Ei sillä, että se muutenkaan kannattavaa olisi…

  • Saku Timonen

   Välttyy sillä aktiivimallin mukaisilta tukien leikkaamisilta, mutta 9 euron kulukorvausta ei tule. Joten helposti menee tappion puolelle.

 10. AMK

  Koska tämä valehtelu ja tilastojen vääräntäminen loppuu,no jos valehtioidenklubilaiset ovat tilanneet niin pitäähän tilastonikkareiden palkkansa eteen käskyjä noudattaa.Pelkkä vitsi koko hallitus.

 11. Toni Savolainen

  Tuli mieleen lähinnä, et kai tossa luonnollistakin muutosta jonkin verran on (nuoria määritellään lapsesta työttömiksi ja duunareita/työttömiä eläkeläisiksi) mutta sen pitäisi varmaan olla aika paljon pienempää vaihtelua. Mites tosiaan nämä lahjoja paketoivat lapset, ovatko he nyt työssä käyviä duunareita työttömien sijaan jouluisin?

 12. Jyrki

  Eikä tässä kaikki. Itse olen tainnut näihin Sakun blogeihin ennustaa, että rikollisjengit alkaa tulevaisuudessa työllistää systeemistä ulos potkittuja työttömiä mielellään.

  Tästä on jo selvät merkit näkyvissä maahanmuuttajien parissa. Jotka ainakin hieman ahtaammalla kuin kantasuomalainen työtön. Tästä rikollisliigojen kiinnostuksesta ”työllistää” on jo saatu esimakua suomessakin:

  https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/166719-poliisi-helsingin-sanomille-liivijengit-kiinnostuneet-yhteistyosta-maahanmuuttajien-kanssa

  Joten joku päivä tuossa linkissä on myös teksti liivijengit kiinnostuneet yhteistyöstä karenssiin ja vastaaviin määrättyjen kantasuomalaisten työttömien kanssa. Ehkä näemme tämän jo tulevana uutena vuonna. Kun aktivointi ja muut kyykytykset pääsee käynnistyy voimalla työttömien keskuudessa. Ja lisää on luvassa.

  Positiivistakin tässä voi nähdä. Että ehkä tämä vähentää myös rasismia kansan keskuudessa, kun rikollisliigat opettaa yhteistyötä maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä tulevaisuudessa.

 13. Hupu

  Luultavasti kyse on tilastojen tulkintatavasta, jossa ihminen muuttuu tutkimusviikolla tehdyn yhden palkkatyötunnin perusteella työlliseksi. Työttömäksi puolestaan tulkitaan tutkimusviikon aikana työttömänä ollut, joten tulkintojen seurauksena sama ihminen voi olla samaan aikaan sekä työllistynyt että työtön – näin taivaasta putoaa 60 000 ihmistä ja tulevaisuudessa vieläkin enemmän, jos työttömät pystyvät täyttämään uuden aktivointilain mukaisen velvollisuuden ja säilyttämään oikeuden täyteen työttömyyskorvaukseen.

  http://www.stat.fi/meta/kas/tyollinen.html#tab2

  Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen. Myös tutkimusviikolla työstä tilapäisesti pois ollut palkansaaja lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Yrittäjä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskentelevä lasketaan työlliseksi riippumatta poissaolon pituudesta tai syystä.

  http://www.stat.fi/meta/kas/tyoton.html#tab3

  Työtön on henkilö, joka tutkimusviikolla on työtä vailla (ei ollut palkkatyössä tai tehnyt työtä yrittäjänä), on etsinyt työtä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana palkansaajana tai yrittäjänä ja voisi aloittaa työn kahden viikon kuluessa. Myös henkilö, joka on työtä vailla ja odottaa sovitun työn alkamista kolmen kuukauden kuluessa, luetaan työttömäksi, jos hän voisi aloittaa työn kahden viikon kuluessa. Työttömäksi luetaan myös työpaikastaan toistaiseksi lomautettu, joka täyttää edellä mainitut kriteerit.

  Tosiaan tällä pähkähullulla ihmeellä yritetään todistella työllisyystilanteen parantumista, vaikka huonompaan suuntaan mennään ja työttömien määrä lisääntyy.

  Täytyy nimittäin huomioida, että yhä useampi työtön elää kokonaan ilman työttömyyskorvauksia, koska työttömiä syyllistävän politiikan vuoksi palkkatyöhön pääseminen vaikeutuu merkittävästi jo kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen – ja sen jälkeen työttömälle on luvassa lähinnä vain palkatonta työtä tai nöyryyttävä päivähoitoa.

 14. R.A.

  Se, että Sipilän hallitus valehtelee taas, ei ole ihme. Ihme olisi, jos ne edes kerran puhuisivat totta jostakin asiasta.

 15. Jarkko

  Tämä nykyinen jatkuva tarve säästämiselle johtuu siitä, että iso-osa kulutuksesta kohdistuu kehitysmaissa halpatyövoimalla valmistetuihin tuotteisiin, jolloin kulutus ei hyödytä länsimaista finanssi taloutta. Eikä verotusta, koska raha vuotaa talouden ja verotuksen ulottumattomiin. Muutamille logistisia reittejä ja kauppapaikkoja kehitysmaista länsimaihin kontrolloiville rikkaille.

  Kulutusleikkaukset johtavat 100% varmuudella uuteen laskusuhdanteeseen ehkä lamaan, koska jokainen euro joka leikataan kulutuksesta pois on yhden suhde yhteen aina pois jonkun firman liikevaihdosta ja sen jälkeen jonkun työntekijät tai yrittäjän tuloista, joko Suomessa tai muualla.

  Jos kaikki maat maailmassa alkavat noudattaa Saksan mallia jossa kaikki leikkaavat kulutustaan voidakseen myydä halvemmalla muualle jossa myös leikataan kulutusta, johtaa se eräänlaiseen löylykisaan jossa kaikkien on pakko istua löylyssä ja heittää sitä lisää kokoajan kunnes osallistujia alkaa kuolla. Suomen, Kreikan, Portugalin, Espanjan tms. kaltaiset taloudellisesti heikot maat kuolevat ensimmäisten joukossa tässä löylykisassa. Rinnastan Suomen euroopan häviäjiin, koska on se sanomattakin selvää että enemmän yhteistä suomella on euroopan sairaiden maiden kanssa kuin muiden pohjoismaiden kanssa. Samasta syystä tässä ”löylykisassa” Suomi on ensimmäisenä kaatuvien joukossa.

  • Raimo Korhonen

   Saksan malli on kyllä ihan muuta…

   • Jarkko

    ”Saksan malli on kyllä ihan muuta…”

    Niin no Saksa maksatti Kreikkaan lainaamansa miljardit kun Kreikan maksukyky katosi mm. Suomella, joka ei millään tavalla osallistunut kreikan tilastovääristelyihin tai lainojen jakamiseen kreikkaan. Että sellainen malli se oli. Turpa kiinni ja maksakaa köyhemmät kansat muiden velkasitoimukset.

    Saksa lainasi Kreikalle miljardikaupalla rahaa ja sitten myi rahoja vastaan Saksalaisia aseita ja sukellusveneitä kreikkaan sitten kun lainat jäivät maksamatta niitä saivat kattaa kaikki koko kuvioon osallistumattomatkin maat.

    Nyt kun kuvio ei vieläkään toimi ollaan vaan ihan hiljaa ja toivotaan, että ongelma katoaa itsestään jollain silmänkääntö tempulla. Suomelta on palanut tuohonkin kuvioon jo 5 miljardia euroa kaikkinensa.

    Noiden perkeilen EU huijareiden takia Suomessa leikataan kaikkein köyhimpien etuja jopa ruokajoinoista. Suomi maksoi mijarditukiaiset Saksan asetehtaille Kreikan kautta sitten pitää vielä kiittää ja kumartaa noiden huijareiden edessä.

    • töytön

     Yksi pääkonnista taitaa istua hallituksessa parhaillaan, rehti mies nimeltä Olli Rehn. Erittäin lämmöllä muistelevat Kyproksella.

     • Jarkko

      Raportti paljastaa: Konkurssi-Kreikka ostaa ahkerasti aseita
      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000487388.html?nomobile=2

      Lehti: Kreikka käyttää hätälainastaan 8 miljardia euroa aseisiin
      http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010052711747788_ul.shtml

      Suurimmat asekaupat tehtiin Saksasta, mutta myös Ranska oli mukana Suomi on tähän mennessä rahoittanut tuota touhua 5 miljardilla eurolla. Kiitokseksi tuosta rahoituksesta Suomi esitetään kaikissa medioissa pahana kiusaajana joka kiusaa Kreikan kansaa kun ei vaan anna lainoja anteeksi tai leikkaa niitä.

      Kyseinen diili on Suomen kannalta niin huono, että olen vakavissani miettinyt, että joko Suomalaiset päättäjät ovat aivan helvetin tyhmiä tai sitten heidät on lahjottu muuta selitystä ei ole. Suomihan ei EU liittyessä sopinut mistään Kreikan jättimäisten asekauppojen velkojen yhteisvastuusta, jossa Suomi lyhentää Kreikan ase osto velkoja vaan Suomi pakotettiin mukaan pakettiin rikollistyyliin.

      Eipä ihme että Saksa menestyy kun köyhempien maiden miljardit viedään samoilla menetelmillä millä vanhuksilta viedään rahat eli esittämällä valepoliisia.

      Tuohon kun lisää vielä Okiluodon 9 miljardia (piti maksaa vain 3,2 miljardia euroa). Talvivaaran veronmaksajille maksamat 2 miljardia maksaneet projektit Ja kreikan Saksalaisten asetehtaiden rahoitukset Suomalaisten veronmaksajien piikistä. Niin ei ihme että pitää leikata jo ruokajonoista ja kaikkein köyhimmiltä. Riittääpä sitten rahaa Saksan alhaisiin työttömyyslukuihin paremmin.

 16. Markku Isometsä

  Hyvää joulua kaikille myö rouva Tiukalle.

 17. Leo Lastulevy

  Ne 60.000 työllistä ovat neitseellisiä sikiämisiä, kun harras lestadiolainen miljoonääriuskovainen Juha on perustanut rukouspiirin parhaan ystävänsä, hartaan katolisen ja raviuskovaisen Timon kanssa. Timo jakaa ravivihjeitä köyhille ja on kutsunut mukaan apupoikansa Jarin. Jari epäilee koko hommaa, mutta hoitaa ihmeen julistamisen. Petteri on tullut muuten vain mukaan punakuonoksi iloitsemaan, ylistämään ja rahoittamaan Joulun ihmettä, sillä kaikilla ihmeillä on toki hintansa. Saamme kiittää tästä kolmea idän viisasta miestä ja apupoikaa, että työttömyys on muisto vain.

  • töytön

   Joko lie tammikuussa täystyöllisyys tällä menolla.

 18. Margareta Blåfield

  Selvästi jokin tilastointikriteeri on muuttunut. Pitäisi selitys löytyä Tilastokeskuksen sivuilta. Ellei löydy täytyy kysyä.
  Hyvää joulua !

 19. Hupu

  Yritin etsiä tietoa, jossa olisi määritelty omaishoitajan palkkion vaikutuksesta työttömyyskorvauksen saamiseen, mutta vaikuttaaisi siltä kuin tapauskohtaisesti harkitaan voiko omaishoitaja vastaanottaa kokopäivätyötä.

  Mistään en löytänyt tietoa, että olisivat kaikessa hiljaisuudessa vieneet omaishoitajilta oikeuden työttömyyskorvauksiin, mutta en ihmettelisi, jos olisivat näin tehneet.

  Jostakin keskutelupalstalta löysin tiedon, että omaishoitaja voi ottaa kokopäivätyön, jos hoidettavalle löytyy hoitopaikka, jolloin kaiken järjen mukaan ei pitäisi olla oleellista onko hoito sitovaa ja vaativaa, mutta eihän tämän kaltaisissa ratkaisuissa välttämättä järkeä käytetä.

 20. Simo

  Onko Tilastokeskuksen tapa luokitella työttömiä muuttunut? Käsittääkseni ei.
  https://www.stat.fi/til/tyti/

 21. Teemu Heino

  Hyvää Joulua!

  Hieraisin silmiä kun äidillä luin Aamulehden pääkirjoituksen https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/orjuus-ei-ole-poissa-mutta-se-on-yha-poistettavissa-rahalla-200624354
  mutta toisin kuin heti tuli mieleen (tiedätte kyllä mikä) tässä puhuttiin erilaisesta orjuudesta

 22. Make Viitanen

  Niinpä. Jutellessani työkkärin virkailijan kanssa sain yllättäen kuulla etten ole enää työnhakija heidän tilastoissa vaikka työtä edelleen heidän kautta haen. Teen satunnaisesti (ilman takeita töistä) tuntitöitä jolloin oli katsottu, että teen viikottain vähintään 4 tuntia viikossa töitä. Tuo maaginen 4 tuntia/viikko riittää muutaman sinut tilastoissa työttömästä työssä käyväksi, ”suoraselkäiseksi ja työtä karttamattomaksi kunnon ihmiseksi”.

 23. Pekka

  Jokuhan noissa tilastoissa ei täsmää, tai on kikkailua. Tilasto näyttää 83 000 henkilön työllistymistä marraskuun 2016 – marraskuun 2017 välillä. Valtioneuvoston ennuste kirjoitettu 17.11.2017:

  ”Tuoreen työmarkkinaennusteen mukaan työllisyys kasvaa vuonna 2017 noin 15 000 hengellä, kun edellisvuonna kasvu oli 11 000 henkeä.”

  Jostain tuo 60 000 työllistynyttä on siis tupsahtanut myös Valtioneuvoston tietämättä. Eivät ole tainneet työllistyä aivan normaalilla proseduurilla.

  http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/tyomarkkinaennuste-tyollisyyden-kasvu-vahvistuu-ensi-vuonna

 24. KalleMP

  Tässä jotkut kansalaisaloitetta johon voi osallistua, on niitä muitakin jos aika tulee pitkäksi ja haluaa lukea. Muistakaa ne piilotetut joilla on alle 50 kannatusta myös tarkkailla.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730 Erittäin aijankohtainen
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2676 Kaikille suositeltu
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2669
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2653
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2652
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2640
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

  Hyvää joulupyhienjaksoa.

 25. Matti

  Herää vain kysymys mieleen, että miksi emme voisi päivittää tilastointimenetelmää tarkemmaksi? Miksi tilastoissa ei otettaisi huomioon 1h/vko tekeviä tms. ei varsinaisesti töissä käyviä tarkemmin, siten että heitä ei lasketa täysipäiväiseksi töntekijöiksi?

  Pitääkö tilastoista tehdä vain peli jota voi pelata, jotta saa tunnustusta omista saavutuksistaan. Kusettaminen on turhaa ja pidemmän päälle johtaa vain huonoon suuntaan…

 26. faktamies

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238055-vaara-selitys-60-000-suomalaisesta-levisi-tassa-vastaus-joulun-tyollisyysihmeeseen
  Monesko kerta tämä oli kun timonen onnistui vähän tulkitsemaan tilastoja väärin?

  • Saku Timonen

   Kuten uutisessakin sanotaan, niin minä en väittänyt mitään, vaan esitin arvelun ja kysymyksen. Nyt siihen sitten saatiin vastaus.

   • Reijo Ruokanen

    Kysymys sisälsi oletuksen, josta syntyi huhu. Se levisi. Moni on nyt väärässä uskossa.
    Hyvään journalismiin kuuluu korjata väärät käsitykset. Varmaan aiot tehdä niin ja kertoa asioiden oikean laidan ihan kunnolla ja näkyvästi?

    • Saku Timonen

     Kannattaa lukea myös blogaukseni ihan kokonaan. Sanon siinä nimenomaan, että en väitä näin olevan. Jos joku siitä huolimatta lukee minun niin väittävän, niin en mahda sille mitään.

   • Mikko Isotalo

    Suositun blogin kirjoittajalle kuuluu vastuu sanomisistaan.

    On arveluttavaa esittää omia, keksittyjä faktoja lauseella ”Minulla on yksi selitys tarjolla”. Upposi kuin veitsi voihin ja lähti leviämään somessa faktana.

    • Saku Timonen

     Kannattaa lukea myös blogaukseni ihan kokonaan. Sanon siinä nimenomaan, että en väitä näin olevan. Jos joku siitä huolimatta lukee minun niin väittävän, niin en mahda sille mitään.

     • Reijo Ruokanen

      Pointti journalismissa on oikean tiedon ja mahdollisimman oikean maailmankuvan välittäminen. Jos käy niin, että väki ymmärtää väärin, silloin kannattaa korjata ja opastaa oikeaan. Se on reilua. Se on totta. Se on journalismia.
      Jos moni ymmärtää bona fide väärin, vika ei ehkä ole heissä vaan alkuperäisen tekstin muotoilussa. Se ei sinänsä ole olennaista. Syypäitä ei kannata etsiä vaan pyrkiä kohti mahdollisimman laajaa, oikeaa ymmärrystä.
      Tätä keskustelua ei moni lue. Siksi he jäävät väärään luuloon. Journalistina korjaisin tilanteen.

     • Jarkko

      Tuo uuden Suomen uutinen edelleen harhaanjohtaa siellä ei esimerkiksi kerrota sitä että suurin osa työttömyyden päättymisen syistä ei ole työpaikan löytyminen. Vain 20% tapauksista työttömyys on päättynyt työpaikan löytymiseen.

      Katsos kun työttömyys voi päättyä myös karenssiin, eläkkeelle siirtymiseen, te-toimiston pakko höpö hommaan jossa korvaukset edelleen juoksevat vaikka ei ole työtön enää. Työttömyys voi päättyä myös kuolemaan tai sairastumiseen, sekä lapsen saamiseen.

      Erityisen ikäväksi homma menee kun noita vääristeltyjä tilastoja käytetään ihan suoraan köyhien ihmisten syyllistämiseen ja kiusaamiseen.

 27. jaana lähteenmaa

  Kyllä Timonen kirjoitti nimenoman, että ”en väitä näin olevan” …ja jatkoi spekulointiaan – joka on eri asia kuin väittäminen. Siksi on outoa, että nyt häntä vaaditaan ”vastuuseen sanomisistaan”. -esimerkiksi tutkija, eli miksei sitten tutkiva journalisti/bloggaaja saa nähdäkseni esittää spekulatiivisia potentiaalisia tulkintoja ilman, että hänet ”vastuutetaan” siitä. Varsinkin jos hän (X, oli sitten kuka tahansa muukin kuin ko. Timonen) eksplisiittisesti sanoo/kirjoittaa, että ”en väitä näin olevan, mutta…”.- Jos pohtimisen vapaus kielletään, niin mikäköhän seuraavaksi? – Itse olen sosiologi, ja olen varmasti esittänyt samankaltaisia SPEKULAATIOITA , kuten niin moni muukin yhteiskuntatieteilijä, kuin S.T. nyt. Se, että somessa syntyy sitten ylitulkintoja ja huhuja yms., on aikamme ilmiö, josta alkuperäisen tekstin kirjoittaja ei ole vastuussa. Nähdäkseni näin.

 28. Jaakko

  Valemedia?

  Minäkin haluan kysyä ja spekuloida.

 29. Osmo Mikonen

  Siinäpä kokoomuksen kannattajille.Vai onko heillä aivoja oĺenkäan?

Kommentoi »

Comments are closed