Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Epätoivoisen positiivista

Anteeksi, että häiritsen teitä näin joulupäivänä. En vain mitenkään malta olla kertomatta teille näkemystäni tämän vuoden epätoivoisimmasta uutisesta, jonka tekijä on mahdollisesti nauttinyt liikaa glögiä kyetäkseen suoriutumaan tehtävästään.

Kyse on tästä Ilta-Sanomien uutisesta, jonka mukaan Sipilän hallituksen suosio on korkeimmillaan sitten kesän 2015.

is

Haastatelluista vain 29 prosenttia katsoo, että hallitus on onnistunut tehtävässään melko tai erittäin hyvin, mutta silti tuloksesta väännetään väkisin positiivinen. Ilmeisesti juttu on otsikoitu niitä varten, jotka kiireissään vilkaisevat pelkät otsikot. Heille jää sellainen kuva, että suosio olisi hyvä, kenties jopa nousussa.

Ei siinä mitään, onhan uutinen positiivinen, kun sitä näin hallituksen vastustajan silmin katsoo. Oikein olisi kuitenkin kertoa, että hallituksen suosio on laskenut koko ajan, ja on nyt paljon alempana kuin hallituksen aloittaessa. Hallitushan aloitti vasta kesällä 2015, ja silloinkin sen suosio oli vain 37 prosenttia. Siitä on tultu jyristen alaspäin, ja nyt ollaan 29 prosentissa. Oikein olisi otsikoida, että hallituksen suosio on erittäin alhaalla. Otsikossa ei kuitenkaan suoranaisesti valehdella, siinä vain jätetään kertomatta oleellisin. Näin helppoa on huijaaminen uutisen otsikolla.

No, nyt en häiritse enempää. Nauretaan yhdessä vaikkapa näiden herrojen antaman esimerkin mukaisesti.

EDIT 25.12.2017 klo 18.50:
Muutettu lause ”…että hallituksen suosio on ennätysmäisen alhaalla” muotoon ”…että hallituksen suosio on erittäin alhaalla. ”
Onhan tämän hallituksen suosio tosiaan käynyt välillä jopa alempana kuin nyt.

Kommentit (41)

 1. Olavi Hillgren

  Sakunkin ehkä kannattaisi käydä Hesarin sivulla ja tutkailla edellisen hallituksen, jossa myös demarit olivat mukana, arvostelulukuja ja vertailla niitä Sipilän hallituksen arvosteluun. Sipilän hallitus saa selvästi paremmat arvostelut! Lisäksi Hesarin uutisoinnista selviää myös nykyisen hallituksen arvostelun kehitys Joten otsikointi on mielestäni varsin oikeaan osunut.

  • Saku Timonen

   Nyt puhutaan tästä hallituksesta ja Ilta-Sanomien uutisesta. Hyvää joulua.

  • Armi Rautavuori

   Edellisnkin hallituksn pääministeri oli kokoomukslainen ja sellainen sateenkaarihallitus ei voi kun jotenkin sinnitellä eteenpäin. Nyt on todella kysymys tästä hallituksesta eikä siellä ole kuin kolmen kopla, kaikki äärettömän oikistolaisia ja kannatusta heillä ei enää ole. Minun kaveripiirissäni myös kepulaiset ja kokoomukselaiset arvostelevat tätä hallitusta huonoksi.

   • Sampo Makkonen

    Miten saat tästä hallituksesta oikeistolaisen, saatika äärioikeistolaisen?

    Maassa, missä on 5 miljoonaa populaa ja maksetaan yli 30 miljardia tulonsiirtoja (onko maailmanennätys?) ei ole oikeistolaista saati keskustalaista hallitusta. Maassa, missä julkinen sektori on lähes 60% BKT:sta, ei voi olla muuta kuin sosialistinen hallitus. Sosialistisessa Neuvostoliitossahan oli julkinen sektori juurikin tuo 60% BKT:sta, ja kylähulluna on pidettävä sitä, joka väittää NL:ssä olleen äärioikeistolaisen hallituksen.

    • Hohhoi

     Niin, Sampo, hallitus ei siis voi olla oikeistolainen jos se ajaa oikeistolaista politiikkaa ja pyrkii nimenomaan heikentämään ”sosialismiksi” koettuja etuja? Eli Venäjälläkään ei siis vallankumouksen jälkeen ollut vasemmistolaista hallitusta koska kyseessä oli oikeistolainen valtio valtavine tuloeroineen. Huomaatko miten logiikka ei pelaa?

     • Sampo Makkonen

      En pidä oikeistolaisena sellaista hallitusta, jotka hyväksyy nykyisenlaiset tulonsiirrot. Se että hallituksella on näennäinen pyrkimys johonkin, ei vielä muuta tässä suhteessa mielipidettäni.

      Vertaus Venäjän vallankumouksen jälkeiseen hallitukseen on mielestäni irrelevantti. NL ennen hajoamistaan, ja kuten Suomi tähän päivään asti, ovat tehneet vuosikymmeniä systemaattista sosialistista politiikkaa tavallaan. Lenin ei sen sijaan ollut ollut päivääkään johtanut maataan. Oli vain lupaus sosialismista ja joskus tulevaisuudessa siirtymisestä kommunismiin. Herralla ei selvästikkään aikoinaan ollut mitään käsitystä asioiden hoidosta, ja joutuivat turvautumaan jopa kapitalismiin. Logiikkaa en tässä näe, en edes mitään merkityksellistä analogiaakaan.

      • Saku Timonen

       Sampo Makkonen voisi oikeastaan lopettaa itsensä nolaamisen, eihän tuota oikein kehtaisi katsella.

    • Saku Timonen

     Julkinen sektori ei ole lähes 60 % BKT:sta, vaan julkisen sektorin suhde bruttokansantuotteeseen on noin 50 % ja yksityissektorin suhde BKT:hen on lähes 180 %. Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noin 20 % ja yksityissektorin noin 80 %.

    • Joni

     ”Miten saat tästä hallituksesta oikeistolaisen, saatika äärioikeistolaisen?”

     Hallitus on oikeistolainen, koska se on kikyttänyt palkat alas ja leikannut koulutuksesta ja sosiaaliturvasta. Ja nyt se aikoo yksityistää terveydenhuollon.

     ”Maassa, missä julkinen sektori on lähes 60% BKT:sta, ei voi olla muuta kuin sosialistinen hallitus.”

     Julkisten menojen suhde BKT:hen on tällä hetkellä 53%.
     Kannattaa ensin opetella sosialismin määritelmä, ennen kuin tulet tänne nolaamaan itsesi. Sosialismi tarkoittaa, että tuotantovälineet ovat yhteisomistuksessa.
     Ylivoimaisesti suurin osa tuotantovälineistä ovat yksityisessä omistuksessa. Hallitus on myynyt julkisessa omistuksessa olevia yhtiöitä yksityiseen omistukseen ja aikoo myös yksityistää terveydenhuollon.

     ”Maassa, missä on 5 miljoonaa populaa ja maksetaan yli 30 miljardia tulonsiirtoja (onko maailmanennätys?) ei ole oikeistolaista saati keskustalaista hallitusta”

     Tietyt tulonsiirrot (työeläkkeet ja ansiosidonnainen) riippuvat henkilön tuloista. Nämä tulosidonnaiset tulonsiirrot myös näkyvät julkisina menoina, lisäten julkisten menojen ja BKT:n suhdetta.
     Pelkästä tulonsiirtojen määrästä tai julkisten menojen ja BKT:n suhteesta puhuminen on siksi harhaanjohtavaa.

 2. Kari Ahonen

  Joululahjastani löytyi mielestäni hyvä sitaatti, jonka perusteella hallituksen toimintaa voi arvioida: ”Yhteiskuntien sosiaalista ja eettistä kehitystä arvioidaan usein sen mukaan, miten niiden taloudellista ja yhteiskunnallista valtaa pitävät ryhmät kohtelevat kaikkein heikoimmassa asemassa olevia huono-osaisia.” (Juho Saari: Huono-osaiset)

 3. töytön

  Video taitaa olla Sipilän, Soinin ja Orpon hallituksen kehysriihestä viime vuodelta. Ensi vuonna naurattaa vieläkin enemmän.

 4. Sirpa Kuisma

  Sakari Timonen, ihmettelin aivan samaa uutista! Pidin sitä suoraviivaisesti nk pitkänä valheena!

 5. Sami

  Sitten kun saadaan komukat valtaan niin kaikki on hyvin. Onhan se nyt kohtuutonta jos aikuinen ihminen joutuu jotain elantonsa eteen tekemään.

  Hyvää Joulua ja Joutilaisia Puolustelevaa Uutta Vuotta

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Kauniainen

  • Saku Timonen

   Muista varoa jäämästä työttömäksi.

   • Työkokeiluissa ollut työtön

    …tai sairastumasta.

   • Köyhien puolella.

    Enpä ole Saku Timosen kanssa tähän saakka monestakaan asiasta samaa mieltä ollut, mutta nyt olen. Sanotaanhan jo Sanassakin: ”Joka itsensä ylentää, se alennetaan”.

    • Esa J.

     Olen aikoinaan tuntenut moniakin dippareita, verrattomasti suurin osa oli hyviä ja osaavia tyyppejä.

     Yhdellä sitten oli vakava anatominen ja selvästi erottuva poikkeavuus: – rakko metrin liian ylhäällä.

     • Leo Lastulevy

      Kannattaa muistaa, että myös 50v täyttänyt insinööri diplomin kanssa tai ilman alkaa olla nykypäivänä pilaantunutta lihaa. Siinä mielessä ikärasismi toimii tasapuolisesti viiveellä, jos tai kun työelämän asennekulttuuri säilyy ennallaan. Miksi ylipäätänsä muuttuisi?

      Perässä tulevat myös tämän hetken menestyneet ”this is how it was meant to be” -jumalat. Eduskunta lienee niitä ainoita harvoja paikkoja nykyään, missä voi vielä ikäloppu 50-vuotias sinnitellä pelkäämättä ”potkuja”, ainakin ko. laitoksen edustajien ikäjakauman mukaan.

      Kuunelkaapa mitä Kjell Westö asiaa sivuten mainitsee kohdasta 20:40 alkaen: https://areena.yle.fi/1-4172761

   • Sami

    Olen ollut työttömänä useammankin kerran. Aina on uutta duunia löytynyt. Se on työttömän työ, etsiä itselleen uusi duuni.

    Usein kuulee puheita ikärasismista. Eikö viisikymppisiä ole enemmän töissä kuin 25-vuotiaita?

    Vai rakko metrin liian korkealla. Sankarillista puhetta nimimerkin takaa. Esiinnyn aina omalla nimelläni. Kirjoitan myös asuinpaikan ja koulutuksen. Tällöin vältetään sekaannuksia kaimoihin.

    Sami Uusitalo
    Dipl. ins. Kauniainen

  • pena

   Hyvää Joulua ja Rahallista Uutta Vuotta perijöille, keinottelijoille ja pääomatulotyöttömille. Sitä samaa myös pasianssinpelaajille poliittisissa suojatyöpaikoissa, sopeutumiseläkeläisille, veroturvapaikanhakijoille, junttien muukalaiskammolla entiset tulonsa kymmenkertaistaneelle natsien kanssa vahingossa valokuviin eksyneelle kansanedustajalle ja muille elantonsa eteen uurastaville. Ja te kaikki joutilaat, ryhtykää vaikka päätoimisiksi kuluttajiksi että saadaan kysyntä kasvuun ja työhaluisille työtä. Omistaminenkin kun kuulemma käy työstä, niin tätäkin työtä voi joutilaille suositella.

  • Mika Luostarinen

   Mahdollinen kohtuuttomuus riippuu työehdoista. En pidä oikeana esim. maksaa samasta työsuorituksesta erisuuruista ja erinimistä korvausta. Hyödyllistä työtä tekevä pitäisi palkata työsuhteeseen, kaikille hyödytöntä työtä ei taas pitäisi teettää. Näistä epäkohdista tulee tavallinen käytäntö hallituksen takia.

  • Kirsi Salmi

   Aikuinen ihminen haluaa kyllä tehdä töitä , palkkaa vastaan..ilman palkkaa ei !

 6. Markku Isometsä

  Hyvää joulua myös rouva Tiukalle.

 7. Mauri Pulkkinen

  Kuinkahan IS mahtaisi otsikoida jutun, missä kerron lentäväni korkealla, mutta sitten havahdun siihen, etten ole lintu enkä osaa lentää. Lentokin on vain unennäky öinen kuin joulunajan lumiukon ja pojan klassikoksi muodostunut piirroselokuvan tarina hienosti siihen istuvan musiikin kera.

  Saattaa olla, että joutuisin selittämään kyseessä olevan allegorian ja hallituksen suosion korkeuden puolestaan olevan hallusinaatio, jonka on aiheuttanut liian aikainen korkkaaminen ja ryypyn pituus.

 8. Lea Bäckman

  Ainakin Yle, Iltasanomat ja Hesari näyttävät lehtitietojen mukaan käyttävän yhtä ja samaa firmaa mielipidemittauksia tilatessaan. Suosiomittauksia mm. politiikan saralla ja puolueiden kannatustutkimuksissa tekee tilaustyönä Taloustutkimus Oy. Wikipedian mukaan Taloustutkimus Oy:n omistaa kokoomuslainen miljonääripoliitikko, kansanedustaja Eero Lehti. Hän on IS:n tietojen mukaan eduskunnan toiseksi rikkain kansanedustaja heti Sipilän jälkeen, vai oliko se toisinpäin… No, joka tapauksessa. Tämä samainen Lehti on luonut omaisuutensa media-alalla. Kuten me kaikki yrittäjät tiedämme, yrityksen päätehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Kun yritys, yhteisö, valtio tai tiedotusvälineet tilaavat galluptutkimuksia yksityisellä rahalla toimivalta ”tutkimuslaitokselta”, ei voi välttyä mielikuvalta, että sitä saa mitä tilaa. Eli, jos esim. kokoomuslainen lehti tilaa kansanedustaja Lehden, (kok), firmalta maksullisen otantatutkimuksen puolueiden kannatuksesta, niin mitäs luulette? Rahalla saa ja hevosella pääsee. Hyvä bisnes voi tuottaa omistajilleen miljoonia, ja jos vielä voidaan veronmaksajain rahoilla (Yle) tilata hallitusvastuussa olevia puolueita miellyttäviä galluptuloksia, niin voidaan jo puhua tuottoisasta bisneksestä. Kun julkisuudessa olemme saaneet kuulla Lehden perikokoomuslaisia mielipiteitä ja vaatimuksia työehtosopimusten yleissitovuuden poistamiseksi ym., niin en ihmettele ollenkaan, että firmalla pyyhkii näinä aikoina erittäin hyvin. En väitä, että otantatutkimuksia olisi manipuloitu, eihän toki! Mutta alaa vähänkin tuntevat tietävät, että galluptutkimuksissa johdatteleva kysymyksenasettelu on ensiarvoisen tärkeää halutun lopputuleman takaamiseksi. Netissä Taloustutkimus Oy mainostaakin näyttävästi, miten osaavaa ja asiantuntevaa henkilökuntaa heillä on käytettävissään. Summa summarum: Missä tahansa sivistysvaltiossa maan yleisradio ja muu valtiollinen tiedotustoiminta käyttäisi riippumatonta tutkimuslaitosta, esim. yliopistoja ja niiden asiantuntemusta hyväkseen mielipidetutkimustietoja tilatessaan. Ei tulisi kysymykseenkään tilata tärkeitä mielipidemittauksia mistään yksityisestä voitontavoitteluun pyrkivästä firmasta. On selvää, että kaikenkarvaisilla firmoilla teetettyjen hutkimusten objektiivisuus ja luotettavuus ei vastaa riippumattoman tutkimuslaitoksen tekemää tieteellistä analyysiä.

  • Utelias

   Löytyisiköhän lukijakunnasta henkilöitä kertomaan, että miten yliopistoilta saisi tilattua tutkimuksia ja miten niiden tutkimusten rahoitus tulisi järjestää?

   • Olli Wuori

    Ottamalla yhteyttä johonkin haluttua aihepiiriä tutkivaan yliopiston laitokseen, neuvottelemalla ja pyytämällä tutkimustarjous. Yleensä on olemassa myös joku tutkumusasiamies tai -päällikkö, joka neuvoo asiassa. Jos itsellä on rahaa, niin yliopiston henkilökunta kyllä kertoo miten rahat suoritetusta työstä yliopistolle toimitetaan. Sama prosessi toimii myös valtion tutkimuslaitoksissa.

  • on thin ice

   Lea Bäckman, iskit asian ytimeen. Minäkin olen jo kauan pohtinut, mitä varten Yle tilaa puoluekannatusmittauksetkin kokoomuslaisen kansanedustajan omistamalta firmalta?

   • Yleensä noin

    Julkisrahoitteinen organisaatio, joten tarjouskilpailun perusteella ehkä?

 9. Pekka Ala-Prinkkilä

  Voin suositella oita nauravia herroja. You tubessa on lukkuisia suomeksi tekstitettyjä juttuja näiltä.
  Ja jokaisessa saa Suomi ja Bobrikov kyytiä.

 10. John Krook

  Näin otsikon ja jätin lukematta artikkelin.
  Totta puhut,kiitos että jaksat näin joulunakin.
  Joulun rauhaa.

 11. Jukka Laine

  En ymmärrä kaikkien kommentoijien ajatusmaailmaa, mutta jos kansalta leikataan 3,5 miljardia, ja siitä kaksi miljardia menee rikkaimpien veronkevennyksiin, niin eikö se ole tulonsiirtoa köyhiltä rikkaille?

  Jos sovitaan että ensi vaalikaudella rikkaatkin maksavat kaikki veronsa ja köyhät saavat palkkatyötä. Nythän rikkaat käärivät varat liiveihinsä ja haukkuvat köyhiä.

 12. Anna-Katriina Lius

  Kävin juuri joulukahveilla sukulaisillani, jotka ovat erittäin maltillisia ja melko epäpoliittisia. Heitäkin on alkanut tökkiä hallituksen meno soteineen ja aktiivimalleineen. Kun olin kahvipöydässä tuttava, joka ei ole juurikaan ollut politiikasta kiinnostunut, soitti ja jutteli aktiivimallista kysellen, että joudunko minäkin siitä kärsimään ja mitä tässä tilanteessa voisi tehdä.

  Aivan selvästi epäpoliittiset tavalliset kansalaiset, ne kansan syvät rivit alkavat saada tarpeekseen. Tämä ei hyvää tiedä. Ja hallitustahojen epätoivo näkyykin mediassa erilaisten juuri sopivaan aikaan julkaistujen galluppien ja tilastojen tulkintojen kautta. Samoin lehtien nettisivut ovat täyttyneet lukijoiden kommenteista, joissa ylistetään hallitusta. Ja samoin vastaan inttäjät näkyvät aktivoituneen Uuninpankkopojan blogissakin.

  • Rintsu

   Minulla on samanlaisia havaintoja omasta ystävä- & sukulaispiiristäni.
   Isäukolla silmät aukeni kun jouduin lintsaamaan päivän ”työttömyyspajalta” voidakseni tehdä sen päivän ihan oikeita töitä. ”Mitäs hemmetin pelleilyä tää ny on”?

 13. Sirpa Hyttinen

  Valeuutinen. Kivasti joulupäivänä kun ihmiset joutaa lukemaan. Vallanvahtikoirista ei ole enää tietoakaan.

 14. -Koop.

  Ennenwanhaan nämä iltalööppi uutiset oli naureskelun aihe kaupan kassan vieressä, nykyään valitettavan monen ihmisen kännykän vakio tarjontaa joka otetaan ihan totena pelkkää otsikkoa lukien 🙁

 15. Terhi Simola

  Voi Saku, kiitos, että olet 🙂

 16. Isoäiti

  Vanha viisaus viestinnän oppitunnilta: Ei ole tärkeintä mitä sanot, vaan miten sen sanot.

  Tuo IS:n otsikko on tuttu tapaus tiedotteista. Esimerkiksi: Yritys NN yllättyi positiivisesti tuloksesta. Sitten tiedotetta lukiessa selviää, että yrityksen tulos ei mennytkään miinukselle niin paljon kuin odotettiin. Joka tapauksessa tulos jäi pakkaselle, mutta asia ilmaistaan niin positiivisessa sävyssä, että äkkinäisen lukijan mielessä tappiot muuttuvatkin voitoiksi. Valitettavasti nämä otsikot näyttävät päätyvän jo uutisiin. Eivät ne sinällään valetta ole, mutta antavat väärän mielikuvan heille, jotka eivät paneudu juttuun ajatuksella.

  Kiitos Saku, että otit otsikon esille. Kannattaa aina miettiä, että enhän vain juuri minä ole yksi heistä, joka toistelee muiden hokemaa siitä, että keisarilla on vaatteet, vaikka keisarilla ei ole rihmankiertämää päällään.

  Ps. Jos joku nyt miettii, että mikä ihmeen keisari, niin viittaus on vanhaan satuun Keisarin uudet vaatteet. Kannattaa lukea.

 17. Pertti Ikonen

  Tässä viimeaikoina on lehdistä tullut luettua paljon työttömiä morkkaavia ja hallitusta/Sipilää ylistäviä lehtijuttuja. Mieleeni onkin tullut, että onko mahdollista saada ihan puhtaalla rahalla ennalta sovitun mukaisia kirjoituksia lehteen. Tuolta ainakin näyttää ja tuntuu kun lukee varsinkin ilta-alkuisia lehtiä.

 18. Scientist

  Tilastoja esitetään usein väärin julkisuudessa. Jos hallitukseen on esim tyytyväisiä 30% ja tyytmättömiä 30% ja 40% ei osaa sanoa.

  Ei ole mielestäni oikein uutisoida tällöin, että van 30% on hallitukseen tyytyväisiä, pitäisi aina uutisoida myös neutraalit vastaukset ja tyytymättömien määrä.

  Jotenkin tuntuu, että Sakua närästää kaikki nykyhallitukseen liittyvä, vaikka siltä tulisi joskus hyvääkin. Ainakaan se ei ole yhtä suuri katastrofi kuin edellinen sateenkaarihallitus, jonka aikana työpaikkoja menetettiin 100000.

Kommentoi »

Comments are closed