Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Menkäähän töihin!

Muutaman päivän kuluttua tulee voimaan niin sanottu työttömyysturvan aktiivimalli. Sehän tarkoittaa sitä, että saadakseen täyttä työttömyyskorvausta työttömän on tehtävä palkkatyötä 18 tuntia 65 päivän tarkastelujakson aikana, eli suunnilleen kuusi tuntia kuukaudessa. Tosiasiassa kyseessä on järjestelmällinen tukien leikkaus, joka nimenomaan luvattiin olla tekemättä silloin, kun kiky-sopimus hyväksyttiin.

Työttömyyskorvauksen suojaosan mukaan saa ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vähentää korvausta. Tällöin tunnit raportoidaan netitse Kelalle tai päivärahan maksajalle, ja lisäksi tulee postittaa tai skannata palkkalaskelma. Jokainen 300 euroa ylittävä euro vähentää korvausta 50 senttiä. Toimeentulotukea puolestaan vähentävät kaikki tulot.

Jos tulot ylittävät 300 euroa, niin voi hakea soviteltua päivärahaa. Sen saamiseksi työaika ei saa ylittää 80 prosenttia kokoaikaisen työntekijän työajasta. Sitä ei voida maksaa, jos työnantaja ei voi seurata työaikaa tai vuosilomapalkka on kokoaikatyöhön perustuva. Hakemus tulee toimittaa kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta alkaen hakee soviteltua päivärahaa.

Myös työssäoloehto kannattaa muistaa. Se tarkoittaa 18 tuntia viikossa 26 kalenteriviikon ajan. Erityinen sovittelujaksokin voi tulla kyseeseen, ja se koskee päiviä, joilta on oikeus täyteen päivärahaan ja päiviä, joilta ei ole oikeutta päivärahaan lainkaan. Jos henkilö on tehnyt 300 euroa esimerkiksi viidessä päivässä, niin sovitellun päivärahan suuruus saatetaan arvioida muuttamalla se kuukausituloksi.

Tuon kursivoidun tekstin lainasin Kimmo Lehtosen päivityksestä Facebook-ryhmässä Ei pakkotyölle.

Näin selkeää on aktiivimallin käyttöönotto. Jos ette ymmärtäneet, niin ei se mitään. Olen melko varma, ettei monikaan aktiivimallin puolesta äänestänyt kansanedustaja ymmärrä senkään vertaa siitä, mitä itse on tullut päättäneeksi. Useimmilla heistä tuntuu olevan sellainen käsitys, että työttömän tarvitsee vain mennä jonnekin tekemään työtä. He eivät tajua muutamaa perusasiaa.

Ensinnäkään niitä töitä ei ole. Kukaan ei ole vielä kertonut miten yli 450 000 työtöntä survotaan vähän yli 50 000 avoimeen työpaikkaan.

mahdoton tehtävä

Toiseksi päättäjät eivät tunnu ymmärtäneen edellä kuvattua paperisotaa siinä tapauksessa, että työtön onnistuu täyttämään aktiivimallin edellyttämän työntekovelvoitteen. Jokainen ansaittu euro on laskettava tarkasti, jotta tuki ei alene ansaitun palkan takia.

Tässä ei ole kysymys siitä, että työttömät taktikoisivat ja haluaisivat tehdä mahdollisimman vähän työtä säilyttääkseen täydet tuet. Tässä on kyse elämisestä. Jokainen viranomaisille annettava selvitys ja selvitysten käsittely vievät aikaa. Käsittelyn ajan tukien maksatus on pysähdyksissä, eikä niillä satunnaisilla pätkätöillä ansaituilla kympeillä elä.

Nyt joku sanoo, että voivathan työttömät mennä aktiivimallin edellyttämään työvoimapoliittiseen koulutukseen tai kuntouttavaan työtoimintaan. Eivät voi, sillä koulutusta ei lisätä, koska hallitus ei ole lisännyt koulutuksen ostamiseen tarkoitettua määrärahaa. Palkatonta työtä riittää periaatteessa kaikille, mutta kunnatkaan eivät pysty sijoittamaan kaikkia edes risusavottaan. Resurssipula iskee sielläkin.

Eduskunta olisi yhtä hyvin voinut päättää ottaa käyttöön jo vuosia sitten esittämäni mallin. Kootaan kaikki kunnan työttömät kerran viikossa seisomaan torille neljäksi tunniksi ja nimetään se työvoimapoliittiseksi toimenpiteeksi. Näin jokainen täyttää aktiivimallin ehdot, ja kaikki itseään parempana väkenä pitävät voivat solvata asennossa seisovia työttömiä ja käskeä heitä menemään töihin. Kyykyttäminen, rankaiseminen ja häpäiseminenhän tässä on joka tapauksessa tarkoituksena, joten olisi reilua tehdä se selkeästi.

Yleensä en näissä jutuissani mainosta mitään, mutta nyt teen poikkeuksen: Allekirjoittakaa aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite.

Kommentit (75)

 1. Matti Jalava

  Allekirjoitin.

  • Raija

   Samoin.

 2. Merja Nurmi

  Komeasti melkein pystysuoraan nousee kansalaisaloitteen kannatuspylväs. Hopi hopi, kaikki sinne antamaan oma kannatusilmoituksenne! Aikaa menee alle minuutti!

 3. Jaakko Lautaoja

  Ei ole edes tarkoitus, että työttömän menevät tuon vaatimuksen mukaisiin töihin, vaan että tukea voidaan leikata. Sehän on laskettu valtion budjetiin lain tuomana säästönä. Joku jopa laski, että jos töissäolo toteutuisi, se tulisi valtiolle kalliimmaksi, kuin nykytilanne.
  Niinpä jopa uskon, että lain puolesta äänestäneet tiesivät tarkkaan, mistä äänestivät. He puolsivat tukien leikkaamista. Kun ei leikkausta voitu tehdä, kuin tekosyiden varjolla, keksittiin ”aktiivimalli”.
  Tämä muistuttaa edellisen hallituksen kotihoidontuen leikkausta. Siinäkin leikattiin siten, että vaadittiin isien jäämistä kotiin. Tietäen hyvin, etteivät jää, jos kerran oli työpaikka ja etenkään, ellei vaimolla ei ollut edes tietoa työpaikasta ja oli siksi kotona hoitamassa tuella lapsiaan. Kyllä kaikki vippaskonstit on valtion johdolla hallussaan. joskus tuntuu, että se on ainoa työ, mitä ministereillä onkaan. Keksiä kiertoilmaisuja virkamiesten aivopieruille, jotka eivät niiden oikeilla nimillä tulisi kuuloonkaan.

 4. Tarja Elonen

  Allekirjoitettu on.

 5. Arto

  Valtiohan olemme me Suomen kansa. Mielenkiintoista on miten päättäjät meitä kohtelee alamaisina.

 6. Sirpa Hyttinen

  Olen allekirjoittanut. Herätkää nyt ruususen unesta ja miettikää miten haluatte tätä Suomea johdettavan. Suomalaiset ansaitsevat paljon parempaa. Nyt on jo kyse ihmisarvosta.

 7. Salsgren

  Kohti Tanskan malliahan tässä mennään, pieni askel kerrallaan. Meno ei paremmaksi muutu niin kauaa kun kokoomus on hallituksessa. Ei auta demarit jos kokoomus on mukana, näin se vaan on. Jokainen puolue, joka on kokoomuksen hallituskumppani kokee karvaan vaalitappion, selatkaahan huviksenne tilastoja.

  • Jarkko

   ”Kohti Tanskan malliahan tässä mennään, pieni askel kerrallaan.”

   Suurin ero on, että Tanskassa pienin työttömyysturvan taso on 1500€ kuussa Suomessa noin 1/3 siitä. Hinta-taso on molemmissa maissa suurinpiirtein sama.

   • Salsgren

    Okei, en tiennyt tuota. No, Tanskan mallia kohti mennään kuitenkin siltä osin, että jokaisen on tehtävä jotain saadakseen minkäänlaista tukea, näin olen ymmärtänyt Tanskalaisen järjestelmän olevan. Sillä Tanskan mallilla on sitten näemmä myös erittäin positiivinen puoli, tuo mainitsemasi 1500€/kk, siinä me emme tule Tanskaa matkimaan.

   • Geek Rousbeer

    Tanska on hieman hintavampi maa. Ainakin Kööpenhaminan seutu (oikeastaakn koko Sjællannin saari). Muuten olen kyllä samaa mieltä – kovat on arvot kokkareilla:
    – leikataan vähempiosaisilta ja kutsutaan sitä Orwelia tapaillen ’aktivoimiseksi’
    – siirrytään eurooppalaiseksi sivistysvaltioksi juopottelua edistämällä ja kutsutaan sitä vapauttamiseksi
    – puhutaan tolkun miehistä ja naisista, kun on kyse heistä, jotka ummistavat silmänsä laittomuuksilta kun vain oma tupa on lämmin
    – tuputetaan urkintalakia ja kutsutaan sitä turvallisuuden lisäämiseksi
    – tuhotaan maailman paras ja kohtuuhintainen julkinen terveydenhuolto jakamalla julkista rahaa hyväveli/-sisko-sisäpiirille ja kutsutaan sitä valinnanvapudeksi

    Käynnissä on kova sumutus ja puhallus.

   • Jaska

    Onhan Suomi saanut läksytystä EU:n taholta näistä liian alhaisista, suorastaan leipäjonoon pakottavista ns. tuista.
    Mitä tekee hallitus? Leikkaa tietenkin.
    Mikäli olet työtön ja saat lisäksi toimeentulotukea älä ihmeessä ”aktivoidu”! sama raha tulee kuitenkin.

 8. Anna-Katriina Lius

  Aktiivimallilla saattaa tosiaan olla monia seurannaisvaikutuksia, joita päättäjät eivät ole tulleet ajatelleeksi lainkaan.

  Myös meidän osa-aikaisia tai pätkätöitä saavien joukossa aktiivimalli herättää suuttumusta ja epätoivoa. Tuo palkkojen ja tukien odottelu ja ajoittainen tilin nollasaldo sekä maksamattomat laskut ovat meille arkea olleet jo pitkään. Tilanteeseen on tottunut, koska rahaa kuitenkin jossakin vaiheessa tulee. Vuokraan saa usein neuvoteltua lisää maksuaikaa. Luottokortilla voi vähän taktikoida. Tämä on siis ollut omaakin elämää kohta kolmen vuoden ajan. Joutuu ihan nipistämään itseään ja muistuttamaan, että eihän tämäkään ole toivottava asian tila. Aktiivimalli tulee myös lisäämään tällaista elämää monilla työttömillä. Laskujen maksujen viivästykset tulevat varmaan moninkertaistumaan. Kuinkakohan paljon yleensä mukavan joustavat kunnalliset asuntoyhtiöt kestävät useiden vuokrien jatkuvaa myöhästymistä samanaikaisesti?

  Yksi kysymys on myös se, että aktiivimallin myötä erilaisten sijaisuus- ja rekrylistojen työpätkät kahmimaan entistä ahneemmin. Tuloksena on entistä vähemmän työtunteja per työntekijä. Näinhän saadaan tilastoihin parannus, mutta todellisuudessa tilanne on monen pätkätyöläisen kohdalla entistä huonompi.

  Eräs kärsivä ryhmä ovat muuten erilaisista terveysongelmista kärsivät, jotka eivät kuitenkaan ole päässeet sairauseläkkeelle. Esimerkiksi sisäilmasta sairastuneet ovat väliinputoajia.

  • Syyrakki

   Selittäkää nyt minulle yksinkertaisemmallekin! Jos joutuu Tanskan, tai minkä tahansa muun järkevän, mallin mukaan tekemään jotain hyödyllistä ja vastikkeellista sen eteen, että saa muitten tienaamia ja veroista maksettuja tukia , niin mikä ihme siinä aiheuttaa laskujen maksun viivästymisen ja myöhästymisen?
   Rahaa tulee edelleen yhtä vähän kuin ennenkin ja laskuja juuri sen mukaan kuin itse niitä aiheuttaa. Kun tuo asenne on sellainen, että pahin painajaisuni on se, että kunta tuo lämmityshalot pilkkomattomina ja jättää vielä pihalle, eikä kanna sisään sytytystuohet valmiiksi revittyinä.

   • Saku Timonen

    Työttömyysturva ei ole palkkaa. Lisäksi jokainen yli 300 euron ansaittu yli ansaittu sentti aiheuttaa tukien viivästymisen, koska tuen maksajan on laskettava palkan vaikutus tukeen.

    • Annukka Kosonen

     Itse asiassa mikä tahansa ansaittu sentti aiheuttaa viivästymisen, koska tuen maksajan on ihmisvoimin todettava, onko 300 euron raja ylitetty vai ei ja aiheuttaako se toimenpiteitä. Jos voi laittaa hakemukseen rastin ”ei töitä, ollut eikä tulossa”, tietokone laittaa tuen maksuun pikaisesti. Jos on ansainnut joitakin kymppejä ja sen takia loput kuukauden elannosta viipyy ylimääräisen viikon tai kaksi, sinä ehtii kädestä suuhun eläjälle tulla nälkä.

 9. Aino Heiniola

  Allekirjoitettu.

 10. Pauli B Räsänen

  Täyttä joka sana.

 11. Rintsu

  Allekirjoitettu.

  Luin aloitteen läpi niin ei tuota kauaa tarvinnut miettiä.

 12. Juha Keltti

  Kansalaisaloitteessa melkein 8 000 nimeä. Menisiköhän ensimmäinen kymppitonni rikki tämän vuoden puuolella? Käyttäkää kekseliäisyyttänne ja levittäkää sitä. Linkki voi mennä läpi esimerkiksi erilaisille tiedotusvälineiden kommenttipalstoille.

  SAK:n valtuustoon pyritään vaikuttamaan kansalaisadressilla.

  https://www.adressit.com/tyottomyysturvan_aktiivimalli_ns_orjatyolaki_saatava_peruttua

  • Juha Keltti

   Kirjoitin vahingossa ”kansalaisadressilla” kun olin juuri kirjoittanut kansalaisaloitteesta, Kai on selvää että nämä ovat kaksi eri hanketta? Olisi pitänyt kirjoittaa esimerkiksi ”nettiadressilla”. Adressilla(kin) on kiire, SAK:n valtuusto kokoontuu 15. tammikuuta. Ammattiosastoja olisi myös hyvä saada lisää.

   • Tapani Rauramo

    Kirjoita ihmeessä joka ainoaan, johon voit. Jos jokainen kirjoittaa oman adressinsa tai aloitteensa, lopputulos on yhtä tyhjän kanssa. Nyt on tultava joka ovesta, joka ikkunasta!

  • Maija Joki

   Näyttää 10.000 menevän rikki jo tämän vuorokauden puolella.

 13. Markku Perttula

  Allekirjoitin.

 14. ani

  Allekirjoitettu on.

  Miten työttömyyskorvausten maksatus toimii tässä uudessa mallissa? Jos tarkastelujakso on 65 päivää, niin eihän silloin voida korvauksia maksaa kuukausittain. Ensin maksajan täytyy selvittää rikollisen tausta näiltä tarkastelupäiviltä. Maksatus kahdesta neljään kertaa vuodessako?
  Tervetuloa uudet työttömät tähän karuselliin. Ihmisarvosta ei voi puhua.

 15. Päivi Pellikka

  Allekirjoitettu!

 16. Sauli

  Kiitos hallitus, nyt tiedän edes hiukan paremmin miltä tuntuu kuulua syrjittyyn vähemmistöön, jonka oikeuksien kaventamiseen riittää pelkkä napin painallus ennen lomille lähtöä. Tiedän, tiedän, pientähän tämä on todellisten vainojen rinnalla, mutta kannattaa muistaa että ennenkin on aloitettu vainoja pienestä painostuksesta ja lopulta päädytty lopulliseen ratkaisuun asti.

  Kansalaisaloite tuskin muuttaa maailmaa, mutta mielenkiinnolla jään odottamaan onko aktivointilailla todella kansalaisten laajempikin tuki takanaan. Jos on, olen joko itse väärässä tai sitten yhteiskunta on ottanut ison askeleen kohti pahoinvointiyhteiskuntaa jossa vain siitä erikseen maksamalla saa tasa-arvoista kohtelua.

 17. Lena

  Minulla oli aikoinaan, 1990-luvun alussa, riita kotikaupunkini kanssa. Sen jälkeen en enää tältä suunnalta vakituisempaa työtä ole saanut, vaan olen reissannut työn perässä pitkin länsi- ja Etelä-Suomea. Perhe kuitenkin oli täällä. Toki, viimeisimmät kokoaikaisemmat työsuhteet olivat kotikaupungissa, yksityisellä sektorilla sjaisena lukuvuosi kerrallaan, eli kesät olin työtön.

  Runsas neljä vuotta sitten pääsin putkeen, halleluja ja korkeudelle kiitos, etenkin, kun terveys ei tapaturman jälkeen (Kela ei minua työkyvyttömänä pitänyt) riittänyt kokopäivätyöhön. Tein putkeen päästyäni kuitenkin vähäistä opetustyötä aikuisoppilaitoksessa naapurikunnassa vaihtelevalla tuntimäärällä, joskus tuon 18 tuntia viikossa ja enimmillään tuplaten. Kahta päivää peräkkäin en pystynyt tunteja pitämään, koska työpäivää seuraava päivä meni palautumiseen.
  Tuli mieleen tämä oma juttuni ihan siksi, ettei viranomaisen edellyttämää tuntimäärää pysty saamaan juuri muualta kuin opetusalalt ja tälläkin harvemmalla niin hyvä tuuri käy, että päätoimisesti työttömänä ollessaan saisi tällaista tuntimäärä vakituiseen, lukuunottamatta kesäkuukausia, jolloin opetustöitä ei juuri ole, eikä sivutoimisille palkkaa. Tähänkään ei olisi ollut mahdollisuutta näillä seuduilla ilman pätevyyttä.
  Kaiken kaikkiaan ei taida olla montaakaan alaa, jossa järjestely olisi ylipäätään mahdollinen. Teoria ja käytäntö eivät kertakaikkisesti kohtaa.

 18. Virva Itäranta

  Allekirjoitin jo. Allekirjoittakaa ja levittäkää. Tämä lakiehdotus on tie orjuuteen.

 19. Jukka Loikkanen

  Done.

 20. Osmo Mikkonen

  Saa nähdä milloin Sipilä ja kumpp.keksii kieltää tämän tyyppiset Adressit. En ihmettelisi ollenkaan.

 21. Mika Pajari

  Tässähän on hyvä sauma työnantajille puolittaa palkkoja. Työnantaja voi tarjota vaikkapa 9:ää tuntia työtä / 3 kk normaalilla tuntipalkalla. Sitten perään voi sanoa, että saat tästä 18 tuntia täyteen, jos teet työn puolikkaalla tuntipalkalla. Luvassa on ”tiukkoja palkkaneuvotteluja”, kun työttömät tulevat vaatimaan mahdollisimman pientä palkkaa saadakseen 18 tuntia täyteen. Ja työnantajat varmasti käyttävät tätä hallituksen antamaa joululahjaa hyväkseen. Keskiverto ansiosidonnaisellahan tämä merkitsee jo 200 euron ”palkan lisää” / 3 kk. Ja peruspäivärahalla 100 euroa. Työnantajathan katsovat työttömyyskorvauksen ikäänkuin maksamakseen palkaksi.

 22. Mauri Pulkkinen

  Minä kuulun etuoikeutettujen joukkoon, joilla on välineet ja taidot kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen helpolla netissä. Monella, joita asia koskee, ei välttämättä ole samoja mahdollisuuksia.

  Minua ei itse asia koske, mutta allekirjoitin sen solidaarisuuden osoituksena.

  En ehtinyt hipiksi, kun aika meni nykytermein ”ruuhkavuosissa”. Monen muun tavoin lähtökohtani ovat olleet köyhät, mutta se aika kasvatti sympatiaa ja solidaarisuutta.

  Minulta ei keltään muultakaan ole pois, jos järjetöntä aktiivimallia vastustaa. Oikeastaan tilanne on päinvastoin. Jos väen väkisin ajetaan maailmankaikkeuden pahin byrokratian kukkanen laiksi asti ja joidenkin skenaarioiden mukaan enemmän kustannuksia ja turhaa työtä aiheuttaen, on aiheellista muistuttaa ministereitä terveen järjen käytöstä.

  Sixpackia mollittiin yksityiskohtiin menevästä hallitusohjelmasta, mutta nykyhallituksen ohjelman toteutus on muodostunut lähes pyhäksi toimitukseksi. Kun hevosenlannan polton
  huutava ongelma saatiin kalliiden selvitysten jälkeen maaliin, voikin resurssit suunnata työttömien polkemiseen, vaikka itse olen ymmärtänyt työllistämisen edistämisen olevan keskeisin asia.

  Vanhana miehenä en jaksa ymmärtää toimivien ratkaisujen rikkomisen tarvetta. Uutta tarvitaan mm. rakenne- ja menetelmämuutoksia, mutta kun sääntö, niin kuin näyttää, on vain muutos muutoksen vuoksi hieman joka asiassa, joudutaan sellaiseen suohon, jonka kuivaamiseen ei sukupolvi riitä. Muutoin suosta ei räpiköidä pois.

  • Geek Rousbeer

   Hallituksen ja Sipilän idea oli jossain vaiheessa norminpurku, mutta tämä ”aktivointi” ja sote osoittavat nykyhallituksen kyvyttömyyden lainvalmistelussa ja hallinon kehittämisessä. Amatöörimäistä touhua.

 23. Jouni Ahto

  Kävin allekirjoittamassa. Siinä sivussa vilkaisin muutamaa muutakin aloitetta. Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamista ehdottavan perusteluista löytyi muutama helmi:

  ”Kansalaisaloitteella on tarkoitus kannustaa sopeutumiseläkkeeseen oikeutettuja kansanedustajia työllistymään edustajantehtävien jälkeen.”

  ”Lisäksi aloite tuottaa verotuloja, kun kansanedustajat työllistyvät.”

  Aivan yllättäen ja täysin päähänpistosta päätin kannattaa myös kyseistä aloitetta, vaikka muutoin en juurikaan pidä näistä ”raippaa, piiskaa ja nöyryytystä” -laeista.

  • Jarkko

   ”raippaa, piiskaa ja nöyryytystä”

   Sääli on sairautta jos tuolla olisi kasalaisaloite joka vaatisi tämän työttömien aktiivilain valmisteluun osallistuneiden virkamiesten erottamista allekirjoittaisin sen heti näpäytyksenä näille epädemokraattisilli hyviveli suojatyö instituutioille. Sitten nämä virkamiehet pääsisivät itse nauttimaan säätämästään aktiivilaista työttöminä.

 24. Sini

  Lena, sellainen korjaus että opetusalalla työssäoloehdon täyttymiseen riittää 8 viikkotuntia. 16 viikkotuntia on sitten jo päätoimisuuden raja.

  Itse juuri työllistyin muulle alalle sivutoimisten määräaikaisten opettajan töiden jälkeen. Olet kyllä oikeassa siinä että opetusalalla aktiivimallin edellyttämien töiden löytäminen on suhteellisen helppoa moniin muihin aloihin verrattuna. Joskin kelpoisuusvaatimukset ovat todella tiukat!

  Välillä olen miettinyt, mahdollistaako soviteltu päiväraha kehnojen työsuhteiden synnyn. Kunnalliset oppilaitokset voivat tarjota määrä- ja osa-aikaisia työsuhteita, koska työttömyyskassa kuittaa kesän.

  • Rintsu

   Olen hoitanut opetushommia ympäri eurooppaa.
   Ei ne eroa muista töistä mitenkään.

   Työ on verottajankin mielestä semmoista josta maksetaan palkkaa.

   Hallituksen mielestä on palkallisia töitä ja palkattomia töitä.

   Pimeistä töistä on parempi olla jäämättä kiinni.

  • Lena

   Kiitos Sini huomiosta. Tarkoitin 18 tuntia kuukaudessa. Kuten varmaan ymmärrätte, en olisi voinut olla putkessa samaan aikaan kun olisin tehnyt 18 tuntia viikossa 😉

 25. Heikki Blomroos

  Allekirjoitettu

 26. työtönsuhari

  Kannatettu

  Viety ison ammattiosaston facebook-sivulle, tehkää jos mahdollista samoin.

 27. Terttu

  Allekirjoitin

 28. Esa J.

  Abgemacht!

  Olen itse eläkkeellä, mutta olen elämäni aikana kokenut myös työttömyyttä, joten en voi yksinkertaisesti olla kannattamatta tätä aloitetta.

 29. kari vanninen

  Olen itse rakennusalalta lomautettuna .Alalla on jo vaikeaa saada palkkatodistukset muut liput ja laput pitkänkin työsuhteen jälkeen niin en kyllä usko että palkkaavat yhdeksipäiväksi töihin ja aloita sitä rumpaa. Tietenkin eihän niillä ole tarkoituskaan kuin tiputtaa päivärahoja. Ja nyt kun saavat pään aukii niin mitenkä se sanonta meni anna pirulle pikkusormi niin vie koko käden

 30. Matti Helonen

  Pidän tekopyhänä vasemmiston ja amm yhdistysten mesoamista asiasta, koska vasemmisto on ollut luomassa tätä epäoikenmukaists järjestelmää. Ammattiyhdistykset ovat vuosikymmeniä katsoneet sivusta kehitystä tekemättä mitään.

  Kannstan aloitetta, mutta älkää yrittäkö laittaa kaikkes nykyhallituksen syyksi. Suomen tukijärjestrlmä kaipaa remonttia, eikä oppositio sitä pysty tekemään ideologisista syistä. Tilanne on patti.

  • Samppa Haapavaara

   kyllä tämän lain on ihan nykyhallitus luonut ja laki on täysi susi. Älä yritä levittää tätä opposition ja ay-liikkeen syyksi, että halitus pettää Kikyssä sovitut lupaukset.

   Että jos uudistetaan, niin tehdään sitten kunnolla, kyykyttävä, kuten uskovaisten uskoon kuuluu. Kellä on, sille annettaan. Kellä ei ole, otetaan se vähäkin pois. Näin sanoo Iso Kirja, ja Juha Kempeleeltä.

   • töytön

    -Sipuli

   • Jaska

    Erittäin hyvin sanottu siellä!

 31. Pekka

  Aktiivimallin vaatimusten täyttäminen työllistymisen kautta:

  Otetaan esimerkiksi marraskuun 2017 luvut:

  ”Marraskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 580 800 työnhakijaa”
  ”Työnhakijoista oli työttömiä työnhakijoita 271 300”
  ”Työpaikoista täytettiin marraskuun aikana 8 900, joista 4 300 työ-ja elinkeinotoimiston hakijalla.”

  Eli näistä 271 300 työttömästä sai työpaikan 1,58 prosenttia, toisin sanoen 98,4 prosenttia työttömistä ei ainakaan TE-toimiston kautta voisi työllistyä ja täyttää aktivointimallin 18 tunnin työllistymisvaatimusta.

  271 300 työttömän työllistyminen 4 300 henkilön kuukausivauhdilla kestää siis 63 kuukautta.

  Lisäksi tuo 271 300 työttömän määrähän ei vastaa oikeaa aktivointimallin vaikutuksessa olevien työttömien määrää, joka on huomattavasti suurempi.

  Tiedot löytyvät Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksestä:
  http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/graph/tkat/tkat.aspx?lang=fi&top=1&ssid=17122620260517#

  • Hupu

   Eikös tuota tarkoita sitä, että marraskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 580 800 työnhakijaa, joista 4 300 työ-ja elinkeinotoimiston tilastoissa hakijana ollutta sai työpaikan marraskuun aikana eli 0,0074 % (tässähän ei mainittu, että kyse olisi nimenomaan työttömänä työnhakijana olleista hakijoista – ja saattaa myös olla, että aikaisempina kuukausina työpaikan saaneita tilastoitiin kortiston siivouksella juuri marraskuulle)?

   4600 (8900 – 4300) työpaikkaan valittiin henkilö, joka ei ollut työ-ja elinkeinotoimiston tilastoissa hakijana.

   ”Työnhakijoista oli työttömiä työnhakijoita 271 300”, josta luultavasti muutamat ”työllistyivät” palkkatukien avulla ja vain todella harvat työllistyivät todelliseen palkkatyöhön.

   • Jaska

    Pekka ja Hupu puhuvat täyttä asiaa. Jos minä teen vaikka sen kuusi tuntia kuukaudessa, jota muuten ei yksikään järkevä työnantaja jaksa katsella ja pyörittää byrokratian mahtavia rattaita, onko järkeä?
    Onhan ne nyt itsekin huomannut jotta tuli kustua omiin muroihin, tai sitten ei…
    Saan Kelasta tasan saman (liian vähän) olemalla ns. aktivoitumatta.

 32. Rainer Wahlsten

  Allekirjoitin.

 33. El Barricado

  Onkos tässä nyt niin että samaan lakiin on sisällytetty myös peruspäivärahan lapsikorotukset? Jos on, niin perutaanko myös ne mikäli aktiivimalli sattuisi kaatumaan?

 34. ER

  Näkyisi olevan jo 10 348 kannatusilmoitusta ja koko ajan tulee lisää!

 35. Markku Perttula

  Mistä ihmeestä saa 18 tuntia töitä yhen viikon aikana? Miksi ei käy 2 tuntia päivässä 2 viikon aikana? 🙁

 36. Tia Saarinen

  Harvoin näihin kommentoin, mutta nyt kyllä. Olin noin 8 vuotias kun ensimmäisen kerran menin työelämään. Aloitin sen jakamalla paikallislehteä (sukulaisuuden vuoksi) kerran viikossa iltaisin koulun jälkeen. Sanomattakin on selvää, ettei siitä juuri mitään tienannut. Siitä eteenpäin toimin myös koulujen lomien aikana lapsenvahtina naapureille. Ja kun ikää tuli lisää, niin kesälomat ahkeroitiin mm. mansikkamaalla. Sukulaisissa ilmaiseksi ja vähän vieraammissa ihan jo pikkupalkallisena. Siis ruuan sai ja jokusen roposen taskuun. Aikanaan myös opiskelin ja valmistuin. Kesätöitä tein aika ajoin opiskelun ohessakin. Valmistumisen jälkeen töihin. Pätkätöitä, vaikkakin jatkuvasti. Sen jälkeen töitä yhtäjaksoisesti noin 23 vuotta. Viime vuodenvaihteessa tuli työttömyys tuotannollis- taloudellisista syistä. Outo tilanne. Ikänsä ahkerasti töitä tehneelle ihmiselle. Keväällä opiskelin, kesän/ syksyn keräilin sieniä ja marjoja mitä myin ja koitin hakea töitä siinä sivussa. Mutta yllätys, ettei työpaikkoja ollut oikein tarjolla. Jokunen työhaastattelu joista sama vesti: valitettavasti et tällä kertaa tullut valituksi, mutta pidetään tietosi voimassa jos jotakin töitä tulee. (ikärasismiako?) Siksikin juuri tämä ns ”aktiivimalli” ottaa päähän. Olisin todellakin valmis tekemään ihan mitä vaan kokoaikatyötä, mitä kykenen tekemään ja mitä on tarjolla,mutta niitä ei vaan oikeasti ole. Ainakaan täällä Tällä hetkellä omalla paikkakunnalla on avoinna 26 työpaikkaa ja työttömiä yli 1000. Ja iso osa niistä työpaikoista on sellaisia paikkoja, mihin koulutukseni ei ole sopiva. Ei tässä nyt viitsi valehammaslääkäriksi taikka valesähkömieheksi ruveta..

 37. Pertti Ikonen

  Aktiivimallia pohtineilla ja sitä toteuttaneilla on varmaankin muutakin takataskussaan kuin vain tuo byrokratiaa lisäävä kämmeniin katselu,kun sitä vähääkään työtä ei ole. Olisikohan niin, että tulevaisuudessa tarjottaisiin Sakunkin mainitsemaa torilla seisomista työnä, että kerran viikossa työttömät työnnettäisiin johonkin paikkaan olemaan 4 tunniksi. Tuota sitten sanoittaisiin aktiivimallin työksi. Yhteen oikeaankin työpaikkaa (172 h per kk) saataisiin mahtumaan n. 10 henkilöä 18 tunniksi.

 38. Pera

  Valtion budjetissa on rajallinen määrä jaettavaa, kannattaa pitää se mielessä äänestyskopissa ja miettiä millaisia rahanjakajia äänestää.

 39. Päivi S.

  Allekirjoitettu!

 40. Esa Jäske

  Allekirjoittaisin, mutta en ulkosuomalaisena voi (minulla ei ole suomalaisia pankkitilejä)…

 41. Taitoo olis ja halua

  Eka kertaa työttömyys uhkaa tammikuun jälkeen. Tähän asti saanut aina jotain pätkää jostain sen jälkeen kun vakkaripaikalla useampi vuosi sitten iski YT:t ja koko myymälä pistettiin säppiin.
  Töitä on haettu koko ajan, mutta kas kun ei oo eikä osu. Jopa tämmönen vajaa 40-vuotias on liian vanha, kun tarjolla on nuorempia ja halvempia. Ja kun mulla on vielä lapsiakin, joiden takia voi tulla poissaoloja, voi ryönänen sentään.
  Te-keskuksesta et ketään oikeasti kii saa ja nettisivut on todella kapulat. Siinähän sitä pysyy aktiivisena, kun yrittää edes selvitä äärettömän tönköstä käyttöjärjestelmästä läpi.

 42. kk

  allekirjoitettu

 43. heli eskelinen

  Allekirjoitin.

 44. Tero Vanhanen

  Allekirjoitin.

  Tanskan mallista: käsittääkseni työttömyysturvamme ei ole oikein sinne päinkään kun Tanskaan verrataan.

  Turvan taso Tanskassa on aivan toista, samoin pituus.

 45. Tuomo

  Allekirjoitin.
  Hyvä aloite.

  Saku, pyydän vain etunimen kommetteihini.

 46. juhani

  loputkiin tuet pois … kun oot työtön..aktivoidaan kun töitä mukamas olis…eduskunta tämän päättäny… onkohan sinne koottu kaikki tuulimyllynlämmittäjäki… stna!!

 47. Niilo

  Allekirjoitettu on ja mukavasti ropisee ääniä tuohon kansalaisaloitteeseen koko ajan. Jo 16 000 meni rikki. Saa nähdä mitä on jo uuteen vuoteen mennessä.

  MUTTA. Herää pessimismi, vaikka ääniä tulisi miljoona, niin eiköhän eduskunta jyrää sen rutiininomaisesti. Ei voi olettaa mitään muuta. No, voi ainakin toivoa että se ylittäisi uutiskynnyksen ja antaisi jonkinlaisen signaalin kansan tahdosta.

 48. Jakke

  50 000 ns. ”avoimessa työpaikassa” on mukana työpaikkoja, joita ilmoitetaan useaan kertaan saman viikon ja jopa saman päivän aikana useaan eri kertaan uusiksi työpaikoiksi (joka ilmoituskerta tulee siis uusi paikka) sekä työpaikkoja, joka edellytttävät yrittäjäksi ryhtymistä esim. verkostomarkkinoijaksi (osta oma perusvarasto ja ala myymään omalla riskillä jne,) Todellisten avoinna olevien kokopäiväisten työpaikkojen (lue, josta maksetaan palkkaa, jolla on mahdollista tulla joten kuten toimeen) on murto-osa tuosta ns. ”50 000 avoinna olevasta työpaikasta”

 49. _duck

  Laki meni jo ja kuten osa jo kommentoi, ei se tule kansalaisaloitteen johdosta muuttumaan. Tämä joko yhteiskuntana hyväksytään työttömien oikeuksien polkemisena, tai sitten mennään yleislakkoon (solidaarisuudesta toista kanssaihmistä kohtaan) joka loppuu vasta kun tämä mielivalta on poistettu.

 50. Tero Vanhanen

  Whoa! Tänään tullut jo miltei 10000 kannatusta lisää eli 20000 allekirjoitusta meni jo rikki eikä vielä olla edes huomisen puolella.

  Hurja on vauhti.

 51. Yrjö Turunen

  Täysin ”kyykyttämistä”….😠.
  Valtio – hallitus unohti Kikyn.

 52. Eija Rantala

  tulevana työttömänä ALLEKIRJOITAN tietysti

 53. Marja

  Allekirjoitettu…😡

 54. Keijo Nevaranta

  53760 nimeä tällä hetkellä

 55. Yrjö Turunen

  50 000:n raja on ylitetty. Hienoa!

Kommentoi »

Comments are closed