Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vartiaisen työvoimavirrat

Tänään kansanedustaja Juhana Vartainen jakoi Twitterissä minun aktiivimallia käsittelevän juttuni ja liitti siihen oman, työvoimavirtoja käsittelevä blogauksensa.

jv

Vartiainen siis sanoo, että viime vuonna avoimille työmarkkinoille työllistettiin 300 000 työtöntä työnhakijaa. Blogijutussaan hän esittelee työ- ja elinkeinoministeriön laatimaa taulukkoa työttömien läpivirtauksesta. Hänen mukaansa ylivoimainen valtaosa nyt työttöminä olevista tulee työllistymään tämän läpivirtauksen ansioista. Oikeasti noin 300 000 työtöntä työllistyy tällä hetkellä vuoden kuluessa, ja vielä paljon suurempi on kaikkien vuosittain syntyvien uusien työ- ja palvelussuhteiden lukumäärä.

Te-toimiston on pakko olla maailman tehokkain organisaatio, jos se pystyy työllistämään jopa 300 000 työtöntä vuodessa. Katsotaanpa tätä tehokkuutta tarkemmin.

Otetaan esimerkiksi marraskuun 2017 luvut:

Marraskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 580 800 työnhakijaa. Työnhakijoista oli työttömiä työnhakijoita 271 300. Työpaikoista täytettiin marraskuun aikana 8 900, joista 4 300 työ-ja elinkeinotoimiston hakijalla. Näin sanoo ministeriö omassa työllisyyskatsauksessaan.

Toisin sanoen näistä 271 300 työttömästä sai työpaikan 1,58 prosenttia. 98,4 prosenttia työttömistä ei ainakaan TE-toimiston kautta voisi työllistyä ja täyttää aktiivimallin 18 tunnin työllistymisvaatimusta. 271 300 työttömän työllistyminen 4 300 henkilön kuukausivauhdilla kestää 63 kuukautta.

Lisäksi työttömien määrä 271 300 ei vastaa oikeaa aktivointimallin vaikutuksessa olevien työttömien määrää, joka on huomattavasti suurempi.

Ehkä  Vartiaisen työvoiman läpivirtauksen ymmärtämiseen tai ainakin siihen uskomiseen tarvitaan kokoomuksen jäsenkirja. Niin voi päätellä niistä lukuisista kommenteista, joiden mukaan sieltä tuli totuus ja minä en ymmärrä mitään. Yksikään näin kommentoinut ei tosin vaivautunut itse selittämään asiaa edes kysyttäessä, vaan viittasi uskovaisten tavalla Vartiaisen taulukkoon.

EDIT 27.12.2017 klo 17: Vartiainen on ihan oikein huomauttanut, että suurin osa ei työllisty Te-toimistojen kautta. Niinhän minäkin sanoin: ”98,4 prosenttia työttömistä ei ainakaan TE-toimiston kautta voisi työllistyä ja täyttää aktiivimallin 18 tunnin työllistymisvaatimusta. ”

Tämä tiedoksi kaikille niille, jotka väittävät minun muuta väittäneen.

Kommentit (40)

 1. Raimo Mäkelä

  Torkkupeittomiehes vois ehken torkkua vaan? Päiväunia kait nähnyt ?

 2. Eine Paananen

  Eikös Vartiainen ole opiskellut Ruotsin avoimessa yliopistossa miten Suomen työttömiä kuse….Koska ei sdp;ssä saanut tahtoaan läpi vaihtoi kok😐

 3. Töytön

  Vartiainen heränny torkkupeiton alta, hienoa Saku! Oot sohassu kusiaspäispesää. Vartiainen nähnyt unia rikkaruohoista ja oikeista töistä missä voi hikikin tulla.

 4. Virve Valoheimo

  Oon varmaan tosi pinnallinen nyt, mutta mua oikeesti on mietityttänyt, että minkä pituinen tämä Vartiainen on, kun tuntuu sopivan lyhyen torkkupeiton alle kivasti.

 5. Joni Pelkonen

  Kokoomuksessa on taidettu jo aikaa sitten tajuta että lupaukset suurtyöllisyydestä eivät tule toteutumaan. Sen lupauksen varaan tehdyt veronalennukset yrityksille ja rikkaille kyllä toteutuvat, mikä on hieman merkillistä, sillä luulisi että rahaa kannattaa heittää varakkaan kansanosan ökykulutuksen pohjattomaan kankkulankaivoon vasta sitten se on tienattu.

  Joten paremman puutteessa turvaudutaan hätävalheeseen. Siitä jää tietysti kiinni, mutta vain mikäli hätävalheen kuulijat kuulevat sen oikeankin totuuden. Ja tähän Vartiainen luottaa.

 6. Olavi Hillgren

  Vaikka olisi kuinka henkeen ja vereen SDP-fanaatikko, niin kirjoituksissa , poliittisissakin, pitäisi omasta mielestäni faktat olla kohdallaan. Vartiainen ei väitä, että työvoimatoimistot työllistäisivät ko. 300 tuhatta henkilöä avoimille markkinoille vaan: ”Joka vuosi TEM-työttömien joukosta työllistyy näinä vuosina noin 300 000 henkeä avoimille työmarkkinoille, ja toisaalta joukko kasvaa noin 600 000 uudella työttömällä.” Ylivoimaisesti suurin osa työttömistä työllistyy muutoin kuin työvoimatoimistojen kautta, mutta työttömyyskorvauksen saaminen EDELLYTTÄÄ KIRJAUTUMAAN TYÖTTÖMÄNÄ!

  • Raimo Korhonen

   Tämä ei silti mitenkään selitä sitä, miten 450.000 työtöntä survoutuu 50.000 työpaikkaan, TE-toimiston välityksellä tai ilman.

  • töytön

   Kuka lie SDP-fani, kuka ei. Toivottavasti on moniki heräilemässä mitä tässä maassa tapahtumassa. Itselle torkkupeitto-Vartiaisen närkästyminen kertoo jo tosi hyviä juttuja tapahtuvan. Jokunen alkaa aivokapasiteettiaan oikeasti käyttää.

  • Joni Pelkonen

   Vartiaiselta toki unohtuu, että lähes sama määrä ihmisiä jää vuosittain myös työttömiksi, sillä työllisyysaste ei ole ihmeemmin kohonnut, ei varsinkaan 300 000 työllistyneen verran.

  • Mika Pajari

   ”Joka vuosi TEM-työttömien joukosta työllistyy näinä vuosina noin 300 000 henkeä avoimille työmarkkinoille, ja toisaalta joukko kasvaa noin 600 000 uudella työttömällä.”
   Eli joka vuosi tulee 300 000 työtöntä lisää!

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Tuo ”työllistyminen” on nykyään kovin venyvä käsite. Itsekin olen viimeisen kahden vuoden aikana ”työllistynyt” kaikkiaan neljä kertaa…ja viidenteenkin paikkaan minua jo kyseltiin. Tosin minä olen ansainnut näillä ”työllistymisillä” vain korotetun työmarkkinatuen + 9€/pvä kulukorvauksen…mutta eihän sellainen pieni sivuseikka tietenkään ketään kiinnosta.

   Nythän puhutaankin pelkästä ”työllistymisestä”, eikä suinkaan palkkatyöllistymisestä. Nehän ovat täysin eri asioita. Katsokaas kun jopa minä pystyn ihan koska tahansa työllistämään pari ahkeraa ja tunnollista työntekijää, jos heille ei tarvitse maksaa palkkaa ollenkaan…ja heidät voi halutessaan vaihtaa uusiin.

 7. Isoäiti

  Me kaikki tiedämme, että suurtyöttömyys on vallinnut tässä maassa 90-luvun laman jälkeen. Parhainakin vuosina oltiin samalla tasolla kuin 70-luvun öljykriisin aikoihin. 60-luvun työttömyys oli monina vuosina nykyisiin lukuihin verrattuna kevyttä kamaa.

  Mutta lukujahan löytyy ja niitä voi irrotella tilaistoista twiitteihin ja otsikoihin. Se ei silti muuta sitä tosi asiaa, että tämä yhteiskunta ei toimi ellei ihmisiä saada ihan oikeisiin palkkatöihin. Ilman palkkaa ei ole riittävästi veronmaksajia, ei riittävästi palveluja, ei riittävästi kuluttajia, syntyvyys ei nouse ja tämä yhteiskunta pienenee ja pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Rahan on kierrettävä tai se menettää merkityksensä. Rahastahan tässä kaikessa loppujen lopuksi on kyse.

  Herääkin kysymys, ajavatko päättäjämme tämän yhteiskunnan etua, vai ajetaanko joidenkin muiden tahojen etuja? Jos rikkaat vain rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, se ei enää kuullosta suomalaiselta tasa-arvoiselta yhteiskunnalta. Siinä on jo kaikuja feodaaliyhteiskunnasta.

 8. Heikki Blomroos

  Vartiainen on vanha sosialidemokraatti, kuvittelee vieläkin puolustavansa vanhaa valtaa, jälkeenjäänyt sanoisin.

 9. Tapani Sihvo

  580800työnhakijaa joista työttömiä 271300. Jäi vaivaamaan, olivatko ne 309500 työnhakijaa vaihtamassa työpaikkaa vai jäämässä kohta työttömäksi? Vaikuttaa isolta määrältä!

 10. Sauli

  Vartiaisen tilasto kertoo siitä, että 300 000 ihmistä meni Te- toimiston myllyn lävitse tavalla tai toisella. Toisaalta se ei kerro kuinka monta kertaa sama ihminen jauhautui myllyn lävitse työllistyen nollatuntisopimuksilla päiväksi kerrallaan. Tyytyväinen asiakas palaa aina uudelleen, vai mitä?

  Anteeksi nyt vain herra Vartiainen, mutta useimmat työttömät laskevat työpaikaksi sellaisen työn josta saatavalla palkalla elää ilman Te- toimiston apupakettia. Valitettavasti Te- toimistojen tarjoamat työmahdollisuudet ovat usein jotain aivan muuta. Mutta se ei tietenkään Kokoomuksen tilastonikkaria kiinnosta, pääasia on että ollaan aktiivisia.

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712242200627528_u0.shtml

   Kokoomushan onkin uranuurtaja aktiivisuudessa. Ben Zyskowiczkin aktivoitui, presidentti Niinistön peesissä, Heikki Hurstin joulujuhlaan syömään vähäosaisten pöydästä…kun oli ensin itse ollut aktiivisesti heikentämässä työttömien ja vähäosaisten asemaa…

   Ei siitä sen enempää, etten saa syytettä ”kunnian”loukkauksesta…

 11. Make

  Työtähän saa kohta vain kokoomuksen jäsenkirjalla, josta tulee CVtä tärkeämpi. Pitää vain opetella kokoomuslainen tapa puhua ”paikallisesta sopimisesta”, ”valinnanvapausmallista”, ”holhousyhteiskunnan purkamisesta” jne.

  Työttömistä täytyy oppia puhumaan kovalla äänellä halveksivaan sävyyn ”laiskureina, joille ei työ kelpaa”.

  Muutos näkyy jo työpaikoilla. Vaikeatahan tällainen näytteleminen on asiantuntijalle, joka haluaisi vain tehdä työtään. Mutta kun pitäisi suoltaa tällaista vihapuhetta, jota kukaan ei kyseenalaista – päinvastoin.

  Työtöntä saa kohdella kuin vierasta sikaa.

 12. Jarmo Ala-Kokkila

  Luin myös TEM:n marraskuun työllisyyskatsausta. Kiitos linkistä!

  Kaikkiaan työ ja elinkeinotoimistoissa oli marraskuussa avoinna 85 480 työpaikkaa, mikä on 16 487 enemmän kuin vuotta aiemmin. Marraskuussa uusia työpaikkoja tilastoitiin 45 987 joista 8 907 täytettiin ja niistä 4 318 toimiston hakijalla. 36 305 paikan hakuaika päättyi tai hakijoita ei ollut riittävästi.

  Tämän perusteella Sakun toteamus, että työllistyminen tällä vauhdilla kestää kauan on erittäin totta. Kuitenkin paikoista jää täyttämättä 75% ja se on huolestuttavaa.

  Mistä johtuu, että avatuista työpaikoista täytetään noin pieni osa? Onko valtaosa työehdoiltaan kelvottomia vai yritetäänkö niihin hakea sellaista työvoimaa, jota ei yksinkertaisesti ole tarjolla?

  • Hupu

   Aina kerrotaan avoimista työpaikoista aivan kuin ne olisivat vain työttömien haettavissa ja otettavissa, vaikka ne avoimeksi ilmoitetut työpaikat täytetään jo työelämässä olevilla henkilöillä, jotka vain siirtyvät työpaikasta toiseen. Toinen palkkatyöhön työllistyvä ryhmä on vasta ammattiin valimistuneet, joilla on muutama kuukausi aikaa saada työpaikka tai he jäävät ”pyörimään työllistämispalveluiden rattaisiin”.

   Työpaikkoja ilmoitetaan jatkuvasti avoimeksi ja poistetaan, koska ihmiset vaihtavat työpaikkoja ja jokaiseen entiseen työpaikkaan haetaan uutta työntekijää, joksi ei kuitenkaan valita ”kelvottomaksi leimattua työtöntä” vaan kuka tahansa jo palkkatyössä oleva työpaikanvaihtaja. Avoimet työpaikat siis vaihtuvat eikä kyse ole siitä, että koko ajan olisi täyttämättä esim. 35 000 työpaikkaa, johon työttömät voisivat vain mennä töihin ”ellei sosiaaliturvalla olisi niin mukavaa makoilla”.

   Kirjoitin edellisen tekstin hieman aiemmin omaan blogiini. Hyvin yksinkertaista, mutta tätä ei haluta kertoa riittävän selkeästi.

  • Matti Meikäläinen

   Esimerkki mahdollisesta kuviosta: Kolme yritystä kilpailee tarjouksesta A johon tarvitaan alan B asiantuntija, jollaista ko. firmoilla ei ole palveluksessaan. Niinpä nuo kolme firmaa pistävät alan B asiantuntijan hakuun, mahdollisesti sekä suoraan itse että parin rekrytöintiyrityksen kautta. Näin yhdestä (mahdollisesta) työpaikasta onkin syntynyt yhdeksän ”avointa” työpaikkaa järjestelmiin.

   • Rea Peltola

    Oletteko koskaan katselleen työvoimatoimistojen työpaikkailmoituksia? Merkittävä osa avoimista työpaikoista on töitä, joista paksetaan provisiopalkkaa, mutta työ on sen luonteista, että provisioilla ei monikaan pysty elättämään itseään. Tällaisia ovat muun muassa puhelinmyyntipaikat. Lisäksi on nollatuntisopimuspaikkoja, jolloin ihminen sitoutuu olemaan jatkuvasti varalla, vaikka työnantaja kenties tarvitsee vain tunnin työtä viikossa tai kuukaudessa. Melkoinen osa on myös yrittäjä- tai franchising-paikkoja, käytännössä siis töitä, joista ei makseta palkkaa ollenkaan, ellei ihminen saa raskaasti verotettua yritystä pyörimään kannattavasti, mutta kuitenkaan ihmisellä ei ole oikean yrittäjän vapautta ratkaista toimintatapojaan. Loput ovatkin sitten oikeita töitä, mutta erikoisasiantuntijoille.

 13. Hupu

  Itse suhtaudun näihin työttömien työllistymiseen liittyviin tilastotietoihin hieman pessimistisemmin ja luen tuon siten ettei kyse ole työttömistä työnhakijoista vaan niistä kaikista 580 800 työ-ja elinkeinotoimiston tilastoissa hakijana olleesta.

  ”Marraskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 580 800 työnhakijaa. Työnhakijoista oli työttömiä työnhakijoita 271 300. Työpaikoista täytettiin marraskuun aikana 8 900, joista 4 300 työ-ja elinkeinotoimiston hakijalla. Näin sanoo ministeriö omassa työllisyyskatsauksessaan.”

  580 800 työnhakijaa, joista 4 300 työ-ja elinkeinotoimiston tilastoissa hakijana ollutta sai työpaikan marraskuun aikana eli 0,0074 % (tässähän ei mainittu, että kyse olisi nimenomaan työttömänä työnhakijana olleista hakijoista.

  4600 (8900 – 4300) työpaikkaan valittiin henkilö, joka ei ollut työ-ja elinkeinotoimiston tilastoissa hakijana.

  ”Työnhakijoista oli työttömiä työnhakijoita 271 300”, josta luultavasti muutamat ”työllistyivät” palkkatukien avulla ja vain todella harvat työllistyivät todelliseen palkkatyöhön.

 14. Jyrki

  Jo pelkkä sana ”työvoimavirrat” saa jo huokaamaan syvään. Se kertoo minun mielestä jo kaiken millä tasolla ja kuplassa Vartiainenkin ja hänen kannattajansa elää.

  Minusta kun ei ole olemassa mitään ilmeisesti lukuisia työvoimavirtoja ja vielä TE-toimistojen sisällä ja muissa vastaavissa tosi tärkeissä instansseissa. Tai jos on niin niitä on olemassa tasan yksi tai no korjataan kaksi ja ne on työttömien keskuudessa ruohonjuuren tasolla. Ne on palkkatyöhön päässeet ja sieltä poistuneet kuka mistäkin syystä.

  Näistä voidaan sitten yksinkertaisella vähennyslaskulla saada positiivinen tai miinusmerkkinen luku kaavalla: palkkatyöhön päässeet miinus sieltä poistuneet. Josta tulee vastaukseksi joko miinumerkkinen tai positiivinen luku. Ja jos luku on miinusmerkkinen niin menee todennäköisesti huonommin, mutta ei välttämättä kumminkaan mene vaikka olisikin miinusmerkkinen. Ja jos positiivinen luku, niin menee paremmin, mutta ei välttämättä niinkään. Eikä tarvitse edes mitään lukua vielä pohtia. Enemmän pohtisin miksi luku on negatiivinen tai sitten positiivinen?

  Miksi? Niin sen ymmärtää kun pohtii töiden automatisoitumista, ikäluokkien määriä suhteessa toisiinsa, töiden siirtymistä ulkomaille, halvan työvoiman käyttöä, työelämän muuttumista pistaleimmaksi jne. Ja mitä järkevää voitaisi tälle tehdä?

  Mutta kaikki tuo taitaakin olla täysin epäoleellista. Ja siksi pitääkin pohtia asioita
  ”oikeaoppisesti” ja monimutkaisemmin lukuisten työvoimavirtojen tasolla, mitä Vartiainen haluaakin tässä nyt varmaan varmasti hyvästä syystä. Pitäähän nuo työvoimavirtojen luvut sisällään 9e/pvä orjatyöt, kättelykurssit ja kaiken muunkin humpuukin ja kyykytyksen mitä työttömille ollaan ajamassa nyt voimalla uusien rangaistuksien avulla. Jossa työttömistä on tehty ja ollaan tekemässä bisnes lukuisille konsulteille ja kouluttajille jne. Nyt kaikki tämä halutaan verhota vaikka uuden hienon työvoimavirrat sanan sisään tai piiloon tai kuinka vaan. Tehdään se sitten vaikka tilastolla kikkailemalla näyttäisi toimivan aina jne.

 15. Timo Harju

  Näistä Vartiaisen selittelyistä tulee väkisinkin mieleen Lahtisen tokaisu Tuntemattomassa, että mees valiitamaan nälästä niin sulle lyödään eteen semmoinen rätinki, jossa todistetaan, ettei sulla voi olla nälkä.

  Jotain tavattoman vastenmielistä on Vartiaisen ylimielisessä esiintymisessä. Nollatuntisopimukset, palkattomat työt, tyhjänpäiväiset kurssit ja muut tilastojen siivoukset, niistä tämä vapaan tieteen vapaa edustaja ei puhu mitään. Niitä ei ole hänelle olemassa. Vartiainen on tyyppiesimerkki ihmisestä, joka naamioi selkeät ideologiset tavoitteet tieteeksi ja sitä kautta välttämättömyykseksi.

  Vartiaisen älähdys ei muusta kerro kuin Sakun blogin painoarvosta.

 16. Aleksi

  Se kannattaa lukea se Vartiaisen juttu kokonaan ja kunnolla. Nyt näyttää että sekä Saku että suuri osa kommentoijista ei ole lukenut sitä ajatuksella.

  Faktavirheillä argumentointi on jotain muuta kuin odottaisin fiksuilta ihmisiltä.

  • Jyrki

   En tiedä onko Vartiaisen jutulla ja sanomisilla mitään merkitystä tässä asiassa lopulta. Jos kerran työllistyneen määritelmäksi riittää hallituksen mielestä. Estä tunti viikossa palkkatyötä riittää siihen. Ja kaikki normaalit ihmiset tietää, että sillä ei elä. Toki jos saa tunnissa palkkaa sitten vaikka 700e/h. Niin kyllä sitten tunti viikossa työtä piisaa. Mutta me kaikki tiedämme että niin ei tapahdu kuin ehkä hyvin harvoille. Itse en kyllä tunne ensinmäistäkään tai ole edes kuullut että joku tavan työntekijä saisi moista tuntipalkkaa.

   Niin siinä valossa itselle aivan sama loppujen lopulta mitä vaikkapa joku Vartiainen selittelee lämpimikseen. Saahan se varmasti siitä selittelystä ihan OK-palkkion aivan varmasti, jolla kyllä elää.

 17. Riitta Jokinen

  Kyllähän niitä työpaikkoja on, jos niiksi lasketaan muutaman tunnin siivous viikossa tai provikkapalkkainen puhelinmyyntityö. Niillä ei vaan elä.

  • Jyrki

   Mutta se että yhdellä palkkatyötunnilla vaikka sitä siivousta ei elä. Niin se ei kuulukaan nykyisen hallituksen eikä varmasti tulevienkaan ajatusmaailmaan. Se on siinä ajatusmaailmassa korkeintaan mitätön sivuseikka. Tärkeintä on, että prosentit näyttää hyvältä heidän kannaltaan. Sama se miten ne saadaan näyttää hyvältä.

   Nyt ilmeisesti Vartiaisen lanseeraama aivan uusi työvoimapoliittinen sana ”työvoimavirrat” on vain yksi osoitus siitä, mitä hallitus keksii voidakseen saada mieleisen prosenttiluvun tauluun.

   Positiivista tässä onkin vain se, että taas kasvoi sanavarasto uudella sanalla, jonka syvällinen ymmärtäminen vaatii monelle työttömänä olemisen. Ja silloinkin tietysti ymmärrät työttömänä asiat väärin muiden ”Vartiaisten” mielestä…

 18. Jakke

  ”Työvoimavirta” on ilmeisesti suhteessa suoraan verrannollinen torkkupeiton alla tapahtuvaan viinipullon virtaamaan.. Mitä enemmän viini virtaa, sen valoisammalta työllisyystilanne näyttää…. Logiikka näyttää siis samalta..

 19. Niilo N

  Vartiainen on petturi, takinkääntäjä ja ahne liero jonka ölähdykst eivät ole kommentoinnin arvoisia.

 20. Jukka Kyyrö

  Nyt menee Sakulla kritiikin kärki pahasti ohitse

  Vartiainen sanoo jutussaan selvästi, että valtaosa työllistyy jotain muuta kautta kuin TE-keskuksen kautta. Kuitenkin Saku väittää omassa blogissaan, että nimenomaan TE-keskus työllistää nämä Vartiaisen mainitsemat 300 000 ihmistä. Samalla Sakun ottama fakta työllisyyskatsauksen työllistymistilastoista on turha, koska siinä käsitellään paikkoja ainoastaan, jotka on ilmoitettu TE-keskuksiin, vaikka Vartiainen on todennut, että valtaosa työllistymisistä tapahtuu muuta kautta.

  Toisekseen Vartiainen puhuu työvoimavirrasta, ei työttömyyden nettomuutoksesta. Vartiainen sanoo jutussaan täysin selkeästi, että uusia työpaikkoja syntyy ja vanhoja katoaa ja jutussa puhutaan tästä ja kritisoi sitä, että tilastojen tulkinnassa työttömyys on staattinen massa ja ainoastaan nettomuutos on tässä tapahtuvaa liikkumista. Saku puolestaan toimii juuri kuten Vartiainen kritisoi ja tulkitsee työttömät isoksi staattiseksi massaksi ja nettomuutoksen olevan ainoa muutos.

  Tutkitaan hiukan Vartiaisen väittämää. Vartiainen on saanut tilastonsa ministeriöltä, mutta muiden lähteiden kautta voimme saada seuraavat tiedot ja verrata väittämää niihin.

  Työvoimatutkimuksen mukaan marraskuu 2016 työttömänä oli 329 000 henkilöä, joista yli vuoden työttömänä 121 000. Marraskuun 2017 luvut ovat puolestaan 271 000 ja 92 000. Jo tämän perusteella voimme todeta, että työvoimavirtaa on (uusia työpaikkoja syntyy ja vanhoja lakkaa), koska jos nettomuutos olisi ainoa muutos, niin marraskuussa 2017 kaikkien noiden 271 000 pitäisi olla ollut yli vuoden työttömänä. Työnvälitystilastossa 2015 sanotaan, että keskimääräinen työttömyysjakson pituus on 22 viikkoa. Jos otetaan näistä luvuista keskiarvot, niin alle vuoden työttömyys on ollut keskimäärin 193 500 henkilöllä ja se kerrotaan keskimääräisellä työttömyysjakson pituudella (52/22), niin saisimme työvoiman virraksi 457 000 vuodessa. Vähemmän kuin Vartiaisella, mutta kuitenkin osoittaa että kyllä nuo Vartiaisen luvut ovat voivat olla paikkaansa pitäviä. Ainakin selkeästi vahvemmalla pohjalla kuin työttömyyden tulkitseminen staattiseksi.

  • Saku Timonen

   Luehan juttuni uudelleen. En väitä Vartiaisen sanoneen Te-toimiston työllistävän. Minä vain todistan, että se ei omien lukujensa valossa voi työllistää.

   Mihin ihmisten luetun ymmärtämisen taito on kadonnut?

   • Jukka Kyyrö

    Vartiainen: ”Viime vuonna survottiin n. 300 000 töihin avoimille työmarkkinoille”

    Timonen:” Te-toimiston on pakko olla maailman tehokkain organisaatio, jos se pystyy työllistämään jopa 300 000 työtöntä vuodessa. Katsotaanpa tätä tehokkuutta tarkemmin.”

    Kyllä tästä yhteydestä saa kovin helposti kuvan, että väität Vartiaisen väittävän tuota TE-keskuksen työllistävän noi 300 000 tai vähintään esität tulkinnan, että jokainen työtön työllistyy TE-keskuksen kautta avoimille markkinoille. Faktat jotka esität perään todistavat toki tämän mahdottomaksi

    • Saku Timonen

     Jankutuksestasi saa sen kuvan, että et ymmärrä lukemaasi. Sille minä en mahda mitään.

 21. Upa

  Vartiainen väittää, että tuossa TEM:in tilastossa olisi työttömien lukumäärä. Eli noin joka viides suomalainen olisi saanut potkut joka vuosi vuoteen 2013 asti. Eiköhän tuossa puhuta TEMille tulleista ilmoituksista eli sama työnhakija voi olla noissa luvuissa vaikka kuinka monta kertaa.

  Siten esimerkiksi tuo Vartiaisen väittämä 300 000 työllistynyttä voi ihan yhtä hyvin olla 30 000, jotka ovat saanet 10 parin viikon työrupeamaa.

 22. Jaakko Leskinen

  Kiitos Sinulle Uuninpankkopoika näistä kolumneistasi. On niin surullista aikaa tämä 2010-luvun loppu. Vallalla on aiemminkin ollut avoin halveksunta heikompaa kohtaan, mutta nyt aletaan jo käydä iholle. Monellakin tavalla. Väkivalta leijuu ilmassa ihan kuin 100 vuotta sitten. Ei Suomi ole mihinkään edistynyt.

 23. Keijo Nevaranta

  Vartiainen on seonnut, tottakai työttömiä läpivirtaa kun työllistetään ilmaiseksi enintään 6 kuukaudeksi kerrallaan. Mutta että hän vaati työttömyysalueiden tyhjentämistä aktiivimallin toteutumiseksi, massamuutto Norjaan Kainuusta?

 24. Ilmari

  Paniikkia pukkaa hallitusleirissä, kun tällaisiin lukuihin pitää turvautua! Seuraavaksi kerrotaan maan terveystilanteen olevan erityisen hyvä sillä perusteella, että niin monta miljoonaa on parantunut sairaudesta! Myös 18-vuotiaiden määrä lisääntyy tuolla perusteella vuosittain kymmenillä tuhansilla.

Kommentoi »

Comments are closed