Aktiivimalli aktivoi

On se nyt kumma, jos ei saa tukien varassa olla työttömänä. Joku vielä yrittää kehottaa ja pakottaa töihinkin menemään. Ihan hirveää.

-Onhan se nyt hirveää, että pitää osoittaa pikkuisen aktiivisuutta sen sijaan, että saisi maata kotona laiskana.

-Ensi vuoden alussa voimaan tulee työttömyysturvan aktiivimalli. Siinä työtön joutuu entistä enemmän ottamaan henkilökohtaista vastuuta työllistymisestään. Työttömän pitää osoittaa aktiivisuutta työnhaussa ja kouluttautumisessa tai muuten hänen työttömyysturvansa alenee hieman.

-Tämä on kovaa politiikkaa, mutta uskon sen toimivan. Ajatuksena on, että vaatimus pätkätöiden tekemisestä tai palveluihin osallistumisesta tekee työttömyyden pitkittymisestä nykyistä epämukavampaa.

Nämä ovat esimerkkejä tänään näkemästäni työttömyysturvan ns. aktiivimallin vaikutusten vähättelystä. Annetaan ymmärtää, että aktiivimalli edellyttää pelkkää vähäistä toimeliaisuutta, jota sitäkään laiskat työttömät eivät viitsi osoittaa. Ei olla tietävinään tai oikeasti ei tiedetä, että aktiivimalli sisältää velvollisuuden tehdä palkkatyötä, toimia yrittäjänä tai osallistua työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen tai koulutukseen. Kuitenkaan palkkatyötä ei ole suurimmalle osalle, eikä koulutukseen tai muihin toimenpiteisiin mahdu edes tällä hetkellä kaikki halukkaat. Vuoden alussa pitäisi mahtua kaikki.

Nuo kaksi ensimmäistä esimerkkiä ovat sosiaalisessa mediassa nähtyjä kommentteja. Kolmas on Iltalehden Mika Koskisen tekstiä, jossa jopa faktoille viitataan kintaalla ja vääristetään työn tekemisvelvoite pelkäksi aktiivisuuden osoittamiseksi työnhaussa. Lauseet ovat niin yhteneväisiä, että melkein voisi uskoa kokoomuksen puoluetoimiston ohjeistaneen aktiivitrollaajiaan. Tai voisi ohjeistajana olla ihan maan hallituskin, sillä sen virallinen tiedote vähättelee vaikutuksia samalla tavalla puhumalla otsikossa pelkästä aktiivisuudesta.

Neljäs esimerkki tulee ohjeistusta lukemattomalta Juhana Vartiaiselta, joka joko tollouttaan tai rehellisyyttään kertoo totuuden. Tarkoitus on tehdä työttömyydestä mahdollisimman epämukavaa, jotta työttömät saataisiin piiskattua alipalkattuihin töihin.

Ei nyt sentään ruveta salaliittoja miettimään. Tosiasia kuitenkin on, että aktiivimalli yritettiin saada hyväksyttyä vähin äänin. Media vaikeni asiasta käsittämättömällä tavalla, ja kun siitä sitten oli ihan pakko kertoa, niin sen koko sisältö kerrottiin hyvin nihkeästi. Ikävät faktat eli kylmä tukien leikkausautomaatti haluttiin häivyttää näkyvistä.

Nyt on mielenkiintoista seurata miten media reagoi akviivimallin kumoamista vaativaan kansalaisaloitteeseen, joka keräsi vain kahdeksassa päivässä yli 60 000 nimeä. Vielä mielenkiintoisempaa on nähdä miten muut hallituspuolueet kuin kokoomus reagoivat aloitteeseen. Sehän on selvä, että kokoomus seisoo lain takana, koska sen tavoitteena on luoda halpatyömarkkinat. Muiden hallituspuolueiden sen sijaan on vilkuiltava kannatuslukujaan.

Hallitus onnistui aktiivimallillaan aktivoimaan työttömien lisäksi paljon työssäkäyviä ja eläkeläisiä itseään vastaan. Saa nähdä kestääkö hallituksen kantti vähätellä aloitetta ja haudata se vähin äänin valmistelukoneistoon. Vaikea ennustaa mitä siitä seuraisi. Nyt näyttää siltä, että hallitus katkaisi kamelin selän. Kansa sietää paljon, mutta ei sentään mahdottomia. Toivottavasti hallitus ymmärtää tämän.

 

Kommentit (43)
  1. Kyösti Nuttukontio
    28.12.2017, 22:26

    Toivottavasti tuli noutaja hallitukselle.

  2. Markku Isometsä
    28.12.2017, 22:31

    Yes Sir. Arbeit macht frei. Hartzia pukkaa. Vaan ei se mitään nollatuntisopimuksella hintaan 10,20 euroa/tunti. Tervetuloa töihin..

Kommentointi suljettu.