Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktiivimalli aktivoi

On se nyt kumma, jos ei saa tukien varassa olla työttömänä. Joku vielä yrittää kehottaa ja pakottaa töihinkin menemään. Ihan hirveää.

-Onhan se nyt hirveää, että pitää osoittaa pikkuisen aktiivisuutta sen sijaan, että saisi maata kotona laiskana.

-Ensi vuoden alussa voimaan tulee työttömyysturvan aktiivimalli. Siinä työtön joutuu entistä enemmän ottamaan henkilökohtaista vastuuta työllistymisestään. Työttömän pitää osoittaa aktiivisuutta työnhaussa ja kouluttautumisessa tai muuten hänen työttömyysturvansa alenee hieman.

-Tämä on kovaa politiikkaa, mutta uskon sen toimivan. Ajatuksena on, että vaatimus pätkätöiden tekemisestä tai palveluihin osallistumisesta tekee työttömyyden pitkittymisestä nykyistä epämukavampaa.

Nämä ovat esimerkkejä tänään näkemästäni työttömyysturvan ns. aktiivimallin vaikutusten vähättelystä. Annetaan ymmärtää, että aktiivimalli edellyttää pelkkää vähäistä toimeliaisuutta, jota sitäkään laiskat työttömät eivät viitsi osoittaa. Ei olla tietävinään tai oikeasti ei tiedetä, että aktiivimalli sisältää velvollisuuden tehdä palkkatyötä, toimia yrittäjänä tai osallistua työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen tai koulutukseen. Kuitenkaan palkkatyötä ei ole suurimmalle osalle, eikä koulutukseen tai muihin toimenpiteisiin mahdu edes tällä hetkellä kaikki halukkaat. Vuoden alussa pitäisi mahtua kaikki.

Nuo kaksi ensimmäistä esimerkkiä ovat sosiaalisessa mediassa nähtyjä kommentteja. Kolmas on Iltalehden Mika Koskisen tekstiä, jossa jopa faktoille viitataan kintaalla ja vääristetään työn tekemisvelvoite pelkäksi aktiivisuuden osoittamiseksi työnhaussa. Lauseet ovat niin yhteneväisiä, että melkein voisi uskoa kokoomuksen puoluetoimiston ohjeistaneen aktiivitrollaajiaan. Tai voisi ohjeistajana olla ihan maan hallituskin, sillä sen virallinen tiedote vähättelee vaikutuksia samalla tavalla puhumalla otsikossa pelkästä aktiivisuudesta.

Neljäs esimerkki tulee ohjeistusta lukemattomalta Juhana Vartiaiselta, joka joko tollouttaan tai rehellisyyttään kertoo totuuden. Tarkoitus on tehdä työttömyydestä mahdollisimman epämukavaa, jotta työttömät saataisiin piiskattua alipalkattuihin töihin.

Ei nyt sentään ruveta salaliittoja miettimään. Tosiasia kuitenkin on, että aktiivimalli yritettiin saada hyväksyttyä vähin äänin. Media vaikeni asiasta käsittämättömällä tavalla, ja kun siitä sitten oli ihan pakko kertoa, niin sen koko sisältö kerrottiin hyvin nihkeästi. Ikävät faktat eli kylmä tukien leikkausautomaatti haluttiin häivyttää näkyvistä.

Nyt on mielenkiintoista seurata miten media reagoi akviivimallin kumoamista vaativaan kansalaisaloitteeseen, joka keräsi vain kahdeksassa päivässä yli 60 000 nimeä. Vielä mielenkiintoisempaa on nähdä miten muut hallituspuolueet kuin kokoomus reagoivat aloitteeseen. Sehän on selvä, että kokoomus seisoo lain takana, koska sen tavoitteena on luoda halpatyömarkkinat. Muiden hallituspuolueiden sen sijaan on vilkuiltava kannatuslukujaan.

Hallitus onnistui aktiivimallillaan aktivoimaan työttömien lisäksi paljon työssäkäyviä ja eläkeläisiä itseään vastaan. Saa nähdä kestääkö hallituksen kantti vähätellä aloitetta ja haudata se vähin äänin valmistelukoneistoon. Vaikea ennustaa mitä siitä seuraisi. Nyt näyttää siltä, että hallitus katkaisi kamelin selän. Kansa sietää paljon, mutta ei sentään mahdottomia. Toivottavasti hallitus ymmärtää tämän.

Kommentit (43)

 1. Kyösti Nuttukontio

  Toivottavasti tuli noutaja hallitukselle.

 2. Markku Isometsä

  Yes Sir. Arbeit macht frei. Hartzia pukkaa. Vaan ei se mitään nollatuntisopimuksella hintaan 10,20 euroa/tunti. Tervetuloa töihin..

 3. Juha Toivoniemi

  Voi helkkari kun hallitus tekis lisää näin ääliömäisiä päätöksiä niin loputkin kannatuksesta valuis viemäriin. Odotan hymysuin seuravia vaaleja.

 4. Tia

  Seuraavia vaaleja odotellessa vähän mietittävää kansalaisille.. https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Documents/aanestys_2017145026.pdf

 5. Esa Happonen

  Minä täytin 15.12. 62 vuotta. 18.12. sovin eläkelaitoksen kanssa (tein hakemuksen) että otan OVE:ttä 50% kunnes täytän 63v3kk ja siihen asti jatkan näillä lisäpäivillä. No, eipä mennyt montaa päivää kun TE-toimisto toi lunta tupaan. No ulkonakin oli jo tarpeeksi. Lähes 40v työuran jälkeen noiden idioottien raippojen vastaanottajana. Luulis, että joku järki olus, että minun ikäiset unohdettais ja anettais olla, mutta eipä anneta. Haistata saatan pitkät paskat tälle päätökselle. Nuoria on ne, joita pitää aktivoida, ei meitä jotka olemme oman osamme tehneet. Ei tämän paskempaa hallitusta ole tämän maan historiassa ollut. Ei minun ikäiset tämän maan talouskasvua nosta vaan nuoremmat. Ministeri Lindström täys tollo, vaikkakin on muiden käsikassara, joten suu puhuu ja sydän ajattelee omaa mainettaan. Onhan se nyt naurettavaa, että lähes eläkeikäisiä pompotetaan ja alistetaan tähän paskaan. Valintani olen tehnyt. En tee sitä, mitä pitää. Paljon on myös niitä joiden pitää perusrahan kautta tehdä, mutta, kun ei ole työtä, niin kärsivät ja lopuksi kärsivät nälkää. On psyykkisiäongelmia, fyysisiäongelmia ja myös ikä rajoittaa työllistymistä. Nälkä, pahaolo, syrjäytyneisyys lisääntyy, jota tämä hallitus on halunnut tehdä politiikansa päämäärän tavoitteeksi. Saadaan halpaa työvoimaa, lyödään ay-liikettä ja halutaan maahan amerikanmalli. Nyt olisi aika saada kansalaiset liikkeelle ja antamaan pölläkät maan herroille ja päättäjille.

 6. Petteri

  Antti Kurvinen väittää saaneensa positiivista palautetta työttömiltä tukien leikkaamisesta eli aktiivimallista. Timo Heinonen taas ” kello-kuvamanipulaatiosta” koskien aktiivimallin äänestystä uhkauksia. Sinänsä ikävä ohoshoppaus. Aika erillaiset yhteydenotot samasta asiasta, joista jokainen voi vetää omat johtopäätökset. Adressissta aktiivimallia vastaa voi päätellä ettei pakkotyöt ja tukien leikkaukset miellytä kansaa.

 7. Marko

  Ehdotan aktiivimallin kannattajille työttömyyskokeilua. Täytyyhän sitä omaa lääkettään toki päästä maistamaan.

  Ihmettelen tuota Vartiaista, että onko siellä pään sisällä kusta vai sahajauhoa vai molempia?

  • Salsgren

   Siellä on kusta, paljon kusta

 8. Martti-Tapio Kuuskoski

  Tässä varsin optimistinen oma spekulaationi tulevasta:

  Siinä vaiheessa kun aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on käsiteltävänä eduskunnassa, on Kelassa, TE-toimistoissa jne. oletettavasti jo sellainen kaaos, että ammattipoliitikotkin empivät tämän asian kanssa. He asettaisivat itsensä ja Suomen eduskuntalaitoksen kansainvälisestikin naurunalaiseksi, jos päättäisivät noin vain hylätä aloitteen ja pitäisivät yhä kiinni täydellistä byrokratiasotkua synnyttävästä laistaan.

  Lisäksi aktiivimallin kyseenalaisuus perustuslaillisesta näkökulmasta, siitä ei välitetty lakia hyväksytettäessä, mutta nyt asia joutuu tarkempaan syyniin.

  Keskustalaisia kansanedustajia lipeää varmasti hallitusrintamasta, kun ovat saaneet huomata aloitteen laajan kannatuksen ympäri Suomea.

  Uskon, että hallitus tulee tässä vielä perääntymään – kyse on lähinnä siitä, miten he onnistuvat tekemään sen niin, että säilyttävät edes osin kasvonsa.

  Tarvittaessa SAK yms. tulevat vielä antamaan tukea, mikäli aloitteen käsittelyä yritetään lykätä myöhemmäksi.

  Valtamediakaan ei voi työntää asiaa enää pimentoon, niin poikkeuksellisen voimallisesti tämä aloite on saanut kansalaisilta tukea.

 9. Outi

  Juhana Vartiainen tuntuu olevan kovin iloinen mies, mutta tietääkö hän ILOsta mitään?

 10. Antti Linnanvirta

  On hyvä muistaa että jokainen ansiotyössä oleva maksaa ja on maksanut 1,6% työttömyysvakuutusta työttömäkdi joutumisen varalta. Työtön on siis jo ennakkoon osallistunut, joten se että ssisi jotsin vastikkeetta on täyttä p-skaa.

  • Samppa Haapavaara

   Tämä tosiaankin tuntuu monelta unohtuvan. Sitä paitsi hallitus muutti työttömyysvakuutuksen maksuosuuksia niin, että 300 miljoonaa siirrettiin työntekijöiden maksettavaksi, työnantajien maksuosuudesta.

 11. Paula

  Tässä tulevaa tämän ”ensimmäisen vaiheen” eli työttömyysturvan aktiivimallin jälkeen:

  https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-aktiivisen-tyonhaun-velvoitteista

  Pitääköhän tuo paikkansa, että tulisi voimaan vuonna 2020, vai runnovatko sen heti kohta läpi?

 12. Jandemar

  Mulla on vastapainoksi ehdotelma tukemaan tätä mallia. Se on yritysten aktiivisuusmalli. Yritys mikä ei ole rekrytoinut viimeisen 65 päivän aikana työntekijöitä on pakotettu palkkaamaan vähintään yhden osa-aikaisen työntekijän. Jos alueella sattuu olemaan paljon työttömiä voidaan yritys pakottaa palkkaamaan pari lisää siihen päälle. Jos yritys ei pysty palkkaamaan tekijöitä rankaistaan yritystä nostamalla yrittäjän verotusta. Yritys ei voi välttää vastuuta millään verukkeella kuten vetoamalla kysyntään tai vallitsevaan markkinatilanteeseen. Riittämättömät taloudelliset resurssit ei myöskään käy syyksi. Näin saadaan luotua niitä tarvittavia työpaikkoja tai sitten ei.

  • Mariamaria

   Juu, tää lisäisi työllisyyttä huomattavasti paremmin 😀

   • Minna

    Täydellisen upea idea.

  • Jepjep

   Kannatan, kunhan jokaiselle suomalaiselle asetetaan myös velvoite ostaa palveluita suomalaisilta yrityksiltä joka kuukausi. Ihan sama millä määrällä kunhan ostaa edes eurolla. Saadaan heti viitisen miljoonaa lisätuloja pienyrityksille jolloin on varaakin palkata uusia työntekijöitä. Ei vaan taida monenkaan palkka riittää tähän rumbaan kun ottaa yritysten määrän huomioon.

 13. turo mustakallio

  Vartiaiseen en usko pätkääkään.

  Olen pelannut räsypokkaa yhdessa porukassa opiskeluaikoina. Vartiainen oli mukana, mutta hänellä oli jatkuva tarve käydä vessassa.

  Aina, kun palasi, oli entistä pulleampi eikä vaatteet koskaan loppuneet.

  • Make

   Joulukinkku taitaa nyt tulla ylös…

  • sabisa

   ”-Tämä on kovaa politiikkaa, mutta uskon sen toimivan. Ajatuksena on, että vaatimus pätkätöiden tekemisestä tai palveluihin osallistumisesta tekee työttömyyden pitkittymisestä nykyistä epämukavampaa.” Päinvastoin: ei ole taloudellisesti kannattavaa aktivoitua näillä sanktioilla – pistäkää pahemmaksi!

 14. liisa hirvonen

  Kun joulukuun puolivälissä lakiehdotusta käsiteltiin eduskunnassa kaikki kansanedustajat saivat sähköpostia kansalaisilta. Presidentillekin jotkut laittoivat postia. Siitä eivät kaikki kansanedustajat pitäneet, että heihin vedottiin, että heitä kehotettiin, pyydettiin, toivottiin käyttämään järkeään.

  Tätä lakia ei olisi pitänyt hyväksyä vaan joko palauttaa se uudelleen valmisteluun tai hylätä kokonaan. Työttömyysturva on jo nykyisellään vastikkeellista ja työttömän on hoidettava sovitut velvollisuutensa, muuten etuus katkaistaan. Iso määrä työttömiä tekee jo runsaasti täysin palkattomia töitä ja/tai ovat ns. työssäkäyviä työttömiä (osapäivätyöt, määräaikaiset työt, keikkaluonteiset työt yms.). Kun kuuntelin eduskunnassa käytyä keskustelua, niin kokoomuksen ja muidenkin hallituspuolueiden kansanedustajien puheet työttömistä olivat kaukana siitä mitä ihmiset tässä maassa oikeasti elävät. Joutuvat elämään. Osa puhui työttömistä hyvin halventavasti ja vääristyneiden mielikuvien vallassa.

  Tämän lain seuraukset eivät kohdistu vain työttömiin. Sillä on heikentäviä vaikutuksia myös työelämään, työssäkäyvien elämään. Se kohdistuu välillisesti hyvin moniin ihmisiin ja heidän elämäänsä. Tämä laki pitää perua.

 15. Marjatta

  Maaseudulla jo vaikeat kulkuyhteydet ovat esteenä sille, ettei voi osallistua erilaisiin palkattomiin ”töihin”. Monesti liikkuminen on julkisen liikenteen varassa ja esimerkiksi kesäisin ei busseja monissa paikoissa liiku lainkaan. Miten sitten työtön voi osallistua esim. kunnan jäjestämään kuntouttavaan työtoimintaan, jos hän ei sinne yksinkertaisesti pääse pitkien välimatkojen takia ja ei työttömällä ole varaa omaan autoon tai taksiin. Helposti sitten tulkitaan TE:n taholta, että työtön kieltäytyy kuntouttavasta.Vartiaisen kaltaisilta poliitikoilta voisi kysyä, jotta hölskyykö hänen päässään, jos vastaa että ei hölsky on täysi kusipää ja jos vastaa että hölskyy, on vajaa kusipää.
  Olen kuullut myös väitteen, jotta miten sitten kulkee töihin jos on työpaikka. No silloin voi ottaa lainaa, kun on palkallinen työpaikka tiedossa ja ostaa sen saatanan auton ja autovelkaa hissuksiin maksaa pois sillä palkalla. Toisin kuin orjahommissa, missä sitä palkkaa ei makseta. Perkele, että ottaa päähän poliitikot, joilla ei ole mitään älyä ajatella asioita koko maan kannalta. Anteeksi brutaali ranskani (kiroilu).

 16. Maina

  TE: ”Aktiivimallissa työttömän täytyy osoittaa tehneensä töitä 18 tuntia, tienanneensa yritystoiminnalla vähintään noin 240 euroa tai olleensa viisi päivää aktivointitoimenpiteessä kolmen kuukauden tarkkailujakson aikana.” Työttömän on olltava töissä, jotta saisi työttömyyspäivärahaa – onko tässä jo lähtökohtaisesti aktiivinen ristiriita. Itse olen tosi pieneläkeläinen ja mieheni työmarkkinatuella ollessaan sai yllättäin n. kolmen kuukauden ajalle pienen työrupeaman, josta palkkaa ~250/kk. Ajattelimme, että hetkeksi helpottaa ja muuan hammaslääkärilasku saadaan hoidetuksi, mutta kela päättikin ottaa asumistuen pois ko ajalta. Sitä sitten perivät eläkkeestäni takaisin puolen vuoden ajan. Ts mieheni sai ansaita 300/kk ilman, että se vaikuttaisi muihin etuisuuksiin, mutta as.tuki oli minun nimissäni, joten se lähti. Köyhiä tässäkin päähän potkaistiin; mikäli eläkkeeni olisi ollut vähän isompi, ettei oltaisi saatu as.tukea jolloin mieheni pikku palkka olisi saatu pitää. Että semmoinen kannustinloukku?

 17. Työttönen

  Pitkäaikaistyöttömät ovat pääsääntöisesti toimeentulotukiasiakkaita, heidän kohdallaan muutaman tunnin mahdolliset (mahdottomat?) palkkatyöt eivät paranna henkilökohtaista kassaa penniäkään. Kaikki tulot vaikuttavat toimeentulotukeen.
  Yrittäjyys työttömänä ja ns. kevytyrittäjyys laskutuspalvelun kautta ei ole lainkaan niin yksinkertaista työttömuusturvan kannalta kuin annetaan ymmärtää. Helposti katsotaan määrittelemättömäksi ajaksi täyspäiväiseksi yrittäjäksi ja työvoimaviranomaiset ovat kehnosti ohheistettuja aiheesta.
  Monikaan kurssi ei ole millään tavalla tarkoitettu jo työelämässä olleelle aikuiselle ihmiselle, vaan on lähinnä tarkoitettu nuorille ja syrjäytymisvaarassa oleville.
  Onhan näitä, ja joista pitäisi puhua muuten kuin lain sisältämällä kapulakielellä.

  • Hannele

   .”Pitkäaikaistyöttömät ovat pääsääntöisesti toimeentulotukiasiakkaita” En tiedä, mistä tämä tieto on peräisin, mutta tiedän monta, jotka eivät ole, koska puoliso on ansiotyössä. He ovat aivan tavallisia ennen ihan hyvääkin palkkaa nauttineita ihmisiä, jotka ovat jääneet työttömiksi. Joukossa on myös korkeakoulutettuja, joiden työpanos ei enää kelpaa pitkittymeen työttömyyden ja/tai iän takia. Toimeentulotukea saadakseen pitää olla jo koko omaisuus myyty ja myös puolison oltava työtön.

   • sabisa

    No, sen on juuri näin!

 18. Matti Virtanen

  Tämä kansalaisaloite sataa hallituksen laariin. Aktivointilaki on susi mutta kansalaisaloite mahdollistaa hallituksen perääntymisen kasvojaan menettämättä.
  Aloite haudataan valmistelukoneistoon ja tuodaan sieltä eduskuntaan juuri sopivasti ennen seuraavia vaaleja. Kokoomus pääsee taas esiintymään työttömien puolueena kumoamalla oman lakinsa.

 19. Jani R

  Se Koskisen Mika, niin. Sitä sietäs jonkun tutkivan journalistin vähän tutkia.

  https://potuntervaaja.wordpress.com/2017/12/28/nyt-koskisen-mika-oikeesti-jumalauta/

 20. Heidi

  Lainaus Wikipediasta: ”Esimerkiksi Yhdysvalloissa monet orjuuden vastustajat boikotoivat orjatyövoimalla tuotettuja tuotteita ennen sisällissodan syttymistä.”
  Tuota voisi hyvin soveltaa tähän tapaukseen. Orjatyöstähän tässä on kyse.

  • Marianna

   Laitetaan boikottiin kaikki yritykset, joiden tiedetään tästä orjatyöstä hyötyvän… Samoin kuin muutkin firmat, jotka todellisuudessa tekevät koko tuloksensa välillisesti tai suoraan kansan kukkarolta, kuten esim. Forenom, Luona, Saranen Consulting, Arffman Consulting… Kannattaa vähän tutkia, miten esim. työllistymistä edistävien palveluiden tuottamisessa eurot liikkuu. Siellä on yrityksiä, jotka myyvät koulutuksen, mutta eivät oikeasti osaa itse kouluttaa mitään, vaan ostavat sen yhteistyöfirmalta tai saavat rahaa siitä että löytävät palvelussa olijalle harjoittelupaikan orjatyössä.

 21. Pauli

  Lähetin aktiivimallista kyseenalaistavan s-postin muutamalle keskustan kansanedustajalle.
  Ainoastaan pari on tähän mennessä vaivautunut vastaamaan, saamani palautee johdosta
  tiesivät jo äänestysvaiheessa, että laki on vastoin heidän omaa näkemystää, mutta puoluekurista
  johtuen eivät tohtineet äänestää lakia vastaan.

 22. Ritva Vilen

  Sovitaanko , että kukaan ei osta Iltalehteä. Kyllä se jossakin tuntuu, kun Sakun blogia lukevat jättävät ko. läpykän ostamatta. Minä en enää osta.
  Muistelen muuten , että näin Helsingin kokoomuksen kuntavaaliehdokkaiden listoilla samaisen Mika Koskisen ehdokaslistassa .Mutta jostain syystä nimi poistettiin sieltä, kun varsinaiset ehdokkaat nimettiin. Saattoi olla työnantajan määräys poistua listoilta .

 23. Pauli

  Tämä hallitus

  On se omituista kun maan hallituksessa on puolue jota ei ollut olemassakaan, kun
  eduskuntavaaleja käytiin, keinotekoisesti vippaskonsteilla tämä hallitus pysyi pystyssä.
  Vippaskonsteja ovat myöskin sen aikaan saanokset.

 24. Mikko Nieminen

  Aivan poikkeuksellisen suuri joukko itsekin hyvin tuntemiani Kokoomuksen omia äänestäjiä on kannattanut kansalaisaloitetta. Kannatuksen laskua koko puolueelle veikkaan lähiajan seuraavaksi suureksi poliittiseksi trendiksi ja mahalasku näyttäisi olevan tuloksena myös Sauli Niinistön ”koko kansan presidentti” -kampanjalle.

 25. Heli Ahokas

  Olenko ainoa, joka on huomannut että näiden päivänkin keikkatöiden jälkeen voi mennä jopa toista kuukautta ilman mitään tuloa. KELA/kassa vaatii merkitsemään tehdyn työpäivän ja toimittamaan palkkakuitin, joka työnatajalta tulee vasta maksaessaan palkan normaalina palkanmaksupäivänä. Sitten aletaan laskemaan minkä verran tämä keikkapalkka korvauksia vähentää ja maksu tapahtuu vasta kaiken tämän jälkeen. Edes sen verran olisi aktiivimallin kehittäjien pitänyt kokonaisuutta hahmottaa, että tämä hölmöys olisi samalla korjattu. Korvauksia voisi kai piennentää vasta keikkapalkanmaksua seuraavasta korvauksesta tai pysyvästi työllistyneen palkasta. Nyt työtön joutuu valitsemaan joko epämääräisen kokonaan rahattoman jakson tai alennetun korvauksen. Paastopäiviä tulee teitpä niin tai näin.

 26. l

  Lisäksi on alkanut kiertää kommentteja, jossa vähätellään 30 euron leikkausta esim. sanomalla, että ”sitten pitää vain kuluttaa euron verran vähemmän päivässä” – ihan kuin peruspäivärahasta olisi kenelläkään varaa vähentää enää yhtään mitään. Viikon ruokaraha, mutta eihän se ole mitään, pikku summa vaan.

  Tällä kai yritetään jotenkin häivyttää sitä, että tuet ovat todellisuudessa todella pieniä, eikä mitään 2000 euron palkkatuloja vastaavia, kuten jossakin on esitetty. Kun liioitellaan näitä summia, saadaan jälleen yhdellä tavalla luotua vihamielisyyttä työttömiä kohtaan.

  • Matti Meikläinen

   Tietyn tyylisten kommenttien kiertäminen on ihmetyttänyt minuakin, onkohan joku puoluetoimisto tms. (tyylistä päätellen siniset/persut) ohjeistanut miten pitää toimia:

   _Leimata allekirjoittaneet laiskoiksi työttömiksi jotka allekirjoittamalla tulivat osoittaneeksi työnvieroksunta halunsa.
   -Uhkailla että allekirjoittamisesta voi koitua harmeja (saadaan nimilista).
   -Vähätellä aloitteen merkitystä ja allekirjoittajamäärää.
   -jne.

 27. Päivi Lammi

  Olin aikeissa äänestää Sauli Niinistöä presidentiksi, koska mielestäni on puheissaan rivien välissä tylyttänyt Sipilän politiikkaa. Nyt Niinistö meni kuitenkin allekirjoittamaan tämän työttömien raippalain, joka kolmen kuukauden kuluttua puurouttaa työttömyyskurjaliston päivärahapennosten maksun, teki työtön niin tai näin. Teot ovat minulle puheita tärkempiä ja Niinistö jää paitsi ainakin kolmea ääntä eli meidän perheen ääniä. Saa matkia.

  • Alli

   Kyllä Sale jää minunkin ääntäni vaille! Ihminen joka tuollaisen sopimuksen allekirjoittaa ei todellakaan ole #koko Suomen presidentti!

 28. Päivi Mäkirinta

  ”Hänen kansalaistottelemattomuuteen perustuvan vastarintansa ansiosta maan intialaisten syrjintä lopetettiin. Gandhi palasi Intiaan 1915 ja ryhtyi kamppailuun Intian itsenäistymiseksi Brittiläisestä imperiumista. Gandhi käytti tavoitteidensa ajamiseen väkivallattomia keinoja kuten puheita, kirjoja ja artikkeleita sekä paastoja, lakkoja ja marsseja. Hän joutui toistuvasti brittien vangitsemaksi. Paljolti Gandhin ansiosta Intia itsenäistyi vuonna 1947.”

  Jos oikein olen ymmärtänyt, Gandhi ei ollut pasifisti. Hän ei vain nähnyt väkivaltaista keinoa oikeaksi koittaa muuttaa asioiden tilaa. Lainaus on wikipediasta. Itse en enää osaa ymmärtää tätä maata, jossa eriarvoistetaan ihmiset ellei peräti ihmisyys pois lain puitteista. Tässä ns. aktiivimallissa olisi puhtain konsti ollut vain suoraan vähentää työttömyysturvia. Minun ymmärrykseni näihin koukeroihin on täysin loppunut. Mitään järkeä en näissä nää.

 29. Vesa Kananen

  ”Sehän on selvä, että kokoomus seisoo lain takana, koska sen tavoitteena on luoda halpatyömarkkinat.”

  Hmm, ettei vain olisi niin, että työvoiman saatavuusharkinta tulee poistaa täsmälleen samasta syystä, samoin kuin hyväksyä minimipalkkaa alempi palkka ulkomaalaisille, jne, jne.

  MOLEMMISSA projekteissa tavoitteena on polkea halpatyön hintaa, joka on eräs ilmiselvä syy organisoida väestönsiirtoja Afrikasta ja Lähi-idästä Suomeen. Ei kai kukaan ole niin naiivi, että kuvittelee saman hallituksen haluavan tänne esteettä turvapaikanhakijoita vain auttamishalun tähden, kun kyse on selkeästä poliittisesta päätöksestä (ks. Ulkomaalaislaki 99a§)

  Jostain kumman syystä Uuninpankkopoika on kuitenkin sitä mieltä, että suomalaisen köyhän ehdoton intressi on tukea kaikin tavoin halpatyön hinnan polkemista väestönsiirtojen avulla, kun taas aktiivimallissa on jotain pielessä. Mikä on pointti tässä kaksilla korteilla pelaamisessa, jää minulle hieman epäselväksi.

  • Saku Timonen

   Et näköjään ole lukenut blogiani, joten rakensit tyypillisen olkiukon. En ole koskaan enkä missään yhteydessä kannattanut täysin vapaata maahanmuuttoa. Sen sijaan olen aina sanonut, että syystä tai toisesta tänne tulleita on kohdeltava yhdenvertaisina ihmisinäperustuslain ja lain mukaisesti. Sitä mieltä olen edelleen, mutta en ole koskaan puhunut tarveharkinnan poistamisen puolesta.

 30. Hanna

  Kauhistuttavan huonoa hallintoa Suomelta ylipäätään tämä ns. aktiivimalli ja uskonkin, että ensimmäisten lain voimaan tulon jälkeen työttömyysturvaansa leikattujen kannattaisi valittaa asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle perustuslain nojalla – tai kenties joukkokanne olisi paikallaan?

  Nythän kansalaisaloitteen saama erittäin runsas osanotto osoittaa, että paitsi työttömät, myös työttömien läheiset ja ylipäätään suomalaiset ihmiset, myös työnantajat ja yrittäjät, näkevät ko. mallin epäonnistuneeksi ja epäoikeudenmukaiseksi Suomeen.

  Erikoisen huonoa on ollut ko. mallin tiedotus ja sen puolustajatkin ovat hallituspiireissä olleet varsin vähissä julkisesti. Mykkäsen ja Vartiaisen muuttomääräysten luulisi olevan myrkkyä pääosin keskustalaisissa maakunnissa, joille ilmeisesti TE-keskusten lakkauttamisen jälkeen pitäisi tulla myös työnvälitys tehtäväksi. Sipilä ei uuden vuoden puheessaan ottanut asiaan suoraan puolustavaa kantaa, mutta tähdensi, miten työllisyyden hoito on hallituksen ykkösasia.

  Uskon, että seuraavissa vaaleissa, jo presidentinvaaleissa kansalaisten oikeudentajua koetteleva aktiivimalli mitataan ja maakuntavaaleissa tulee pahasti takkiin keskustalle ja kokoomukselle sekä apupuolue sinisille. Perussuomalaisetkin ovat olleet erityisesti Halla-ahon johdolla kannattamassa ja jopa ajamassa aktiivisesti sosiaali- ja työttömyysturvan leikkauksia sekä lopettamista, mikä on erikoista ottaen huomioon heidän äänestäjiensä perustan.

  Ihmettelen myös, niin kuin moni muukin aktiivimalliin sisältyvää enintään 241 € yrittäjätuloa. Onko Sipilä tällä tavalla vienyt viime metreillä aktiivimalliin lemmikkiministerinsä liikenneministeri Bernerin 10 000 € -yrityksen, jota hän yritti ujuttaa liikennekaaressa läpi?
  Sehän tarkoittaisi, että työtön voisi työttömyysturvalla ajella esim. omalla autollaan verottomasti ja pimeästi vaikkapa taksi- tai kuljetuskyytejä henkilö- ja tavaraliikenteessä? Onko tällainen laillista vai vääristääkö se esim. taksi- ja kuljetusalan kilpailua?

  Ylipäätään ns. aktiivimalli tuntuu asettavan erittäin tukalaan asemaan sellaiset aiemmin aktiiviset työnhakijat, joilta on edellytetty aktiivista omatoimista työnhakua, koska se ei enää riitä eikä esimerkiksi v. 2017 puolella tapahtunutta työnhakua edes tarkastella millään lailla.

  Varmasti monelta työnhakijalta menee viimeinenkin toivo siihen, että voisi itse oikeasti vaikuttaa työnhakuunsa kohdistuviin käytäntöihin ja leikkauksiin. Tämä on niin väärin kuin olla voi ja ei voi ymmärtää ja käsittää, miten tällainen ns. aktiivimalli on edes tullut hyväksytyksi laiksi. Onko työttömiä itseään tai heidän etujärjestöjään edes kuultu missään vaiheessa? Ammattiyhdistysliikkeen toimijat eivät olleet ilmeisesti mukana lainkaan, vaikka kiky -sopimuksen mukaan kaikissa työttömyysturvaa koskevissa asioissa heidän olisi tullut olla mukana.

  Kauhea, ihmisiä kasteihin jakava, epäoikeudenmukainen ja huonosti hoidettu, ns. juosten kustu ja vahingollinen hanke kaikkien suomalaisten työttömien, työtätekevien ja suomalaisten perheiden, koko yhteiskunnan luottamuksen ja yhteishengen kannalta. Aktiivimalli pitäisi kumota kokonaan. Itsekin allekirjoitin kansalaisaloitteen kohdassa 14 490.

  Kiitos vielä Uuninpankkopoika Saku Timoselle tästä älykkäästä ja ajankohtaisesta blogista ja kommentoijille tarjolla olevasta mahdollisuudesta puhua asioista sellaisina kuin ne ovat.

Kommentoi »

Comments are closed