Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kiviä leivässä

”Kun näin on sovittu, niin sovitusta pidetään kiinni kaikkien asioiden ja puolueiden osalta.”

Näin puolustaa työministeri Jari Lindström työttömyysturvan aktiivimallia blogissaan. Käytännössä hän myöntää lakimuutoksen olevan kivien syöttämistä työttömille, mutta näin nyt kerta kaikkiaan on hallitusohjelmassa sovittu.

Sipilän hallitukselle hallitusohjelma on pyhä paperi. Se on niin pyhä, että se ohittaa jopa perustuslain. Perustuslakivaliokunta edellytti, että aktiivimalliin tehdään muutoksia. Jokaiselle on taattava tosiasiallinen mahdollisuus osallistua työttömyysturvalaissa tarkoitettuun työllistymistä edistävään palveluun tai säännösten tarkoittamaan toimintaan. Lisäksi lakiehdotusta tulee täydentää säännöksellä siitä, ettei etuutta alenneta, jos työnhakija ei ole onnistunut työllistymään taikka pääsemään työllistymistä edistävään palveluun hänestä itsestään riippumattomista syistä.

Toinen tapa vähentää esityksen ongelmallisuutta olisi ollut se, että työnhakijalla olisi mahdollisuus osoittaa aktiivisuuttaan myös sellaisella muulla tavalla, joka osoittaa hänen pyrkineen aktiivisesti työllistymään tai hakeutumaan työllistymistä edistävään palveluun tarkastelujakson aikana. Näin kirjoitti entinen kansaanedustaja Raimo Piirainen marraskuussa Kainuun Sanomissa.

Näitä muutoksia ei tehty, vaan työttömiä rangaistaan tukien alentamisella siitä, että he aktiivisuudestaan huolimatta eivät löydä palkkatyötä eivätkä pääse työllistymistä edistävään palveluun itsestään riipumattomista syistä. He eivät myöskään voi osoittaa aktiivisuuttaan hyväksyttävästi millään muulla tavalla.

Näin meillä siis soitellaan. Paskat perustuslaista, paskat perustuslakivaliokunnasta. Hallitusohjelmassa on sovittu työttömien rankaisemisesta, joten heitähän rangaistaan. Työttömyys on aina työttömän oma vika.

Tätä epäoikeudenmukaisuutta aktiivimallin kannattajat ja puolustelijat eivät millään suostu ymmärtämään. Suurin osa heistä ei edes yritä ymmärtää, vaan he kysyvät kirkkain silmin, että mitä pahaa on vaatia työttömiltä edes vähän aktiivisuuden osoittamista. Pitäisi varmaan kirjoittaa ihan isoilla kirjaimilla, että kun se pelkkä aktiivisuuden osoittaminen ei riitä. Pitää tehdä niitä olemattomia palkkatöitä tai pitää osallistua kurssille, jolle ei pääse. Ei se kuitenkaan auttaisi, sillä nämä silmät ummessa kävelevät tollot eivät sittenkään suostu tajuamaan.

Toisin näkyy olevan muualla. Kun Ranskan presidentti julkaisi aikeensa kiristää työttömien valvontaa mm. asettamalla työnhaun raportointivelvoitteen, niin hän sai täystyrmäyksen sekä oikealta että vasemmalta. Meillä tätä työnhaun aktiivimallia suunnitellaan parasta aikaa, ja päätettäväksi se tullee keväällä. Siinä on osoitettava aktiivisuutta hakemalla todistettavasti työpaikkoja ja tekemisistään on raportoitava viikoittain. Raportoinnin laiminlyönnistä seuraa kahden kuukauden karenssi. Kevään korvalla saamme nähdä, miten vuolaasti tätä mallia tullaan ylistämään mediaa myöten.

Tämä tulee siis jo hyväksytyn työttömyysturvan aktiivimallin päälle. Hallitusohjelmassa on sovittu, että työttömät syökööt niitä heidän leipäänsä leivottuja kiviä.

1200px-Gallen_Kallela_Kullervos_Curse

Kuva: Akseli Gallén-Kallela: Kullervon kirous

PS Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

***
Viime päivinä olen huomannut, että ihmisiltä joitain toimittajia myöten on kadonnut luetun ymmärtämisen taito. Jos ette ymmärrä lukemaanne, niin älkää nyt ainakaan tänne tulko sitä kertomaan.

Kommentit (83)

 1. Irina Niemelä

  Olen edelleenkin sitä mieltä ettei tuo keväälle aiottu uudistus ainakaan lisää työpaikkojen määrää MOL -sivustolla. Ei kukaan tervepäinen työnantaja laita sinne ilmoitusta kun tietää että tulossa on ainakin satojen ellei tuhansien hakemusten rypäs yhteen avoinna olevaan paikkaan. Yhä useampi avoin työpaikka jää niinsanotuksi piilotyöpaikaksi joista ei missään ilmoitella.

  • Antti Kautiainen

   Tämå on tavoite, jotta voidaan yksityistää työvoimapalvelut. Perustulaki esti sen, joten on pakko luoda tilanne, jossa kukaan järkevä ei laita ilmoitusta MOL:iin, koska satojen hakemusten käsittely maksaa aivan tuhottomasti rahaa.

   Samallla sittne nämä aktivointilait on laitettu kasaan niin, että haku pitää kohdistua juuri MOLin kautta, joten saadaan bonuksena työttömien kyykytystä, koska laiskuuden takiahan heillä ei ole työtä vaan istuvat toimettomina, kun ei tuloksia työnhaun onnistumisesta näy. OIkeistolaisille vain tulokset todistaa yrityksen! Epäonnistuminen todistaa vain sen, ettei edes yritetty.

  • elm

   Uudistuksista puheenollen, minua viisaammat ovat kirjoittaneet:

   ”Työvoimapalveluihin pro gradu -tutkielmassaan perehtynyt Kaija Mononen laski, että vuosina 1995–2015 työttömien aktivoimiseksi on suunnattu 13 eri uudistusta. Asiaan liittyvää lainsäädäntöä on muutettu lähes vuosittain”.

   ”Kansainvälisten tutkimusten mukaan syrjäytymistä on onnistuttu lieventämään parhaiten panostamalla työttömien hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin kehittää itseään sekä sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen. Myös työttömien poliittisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä on hyötyä. Vähiten syrjäytymistä ehkäisee pelkkä työmarkkinoille pakottaminen.”

   ”Osallistumisen kynnys olisi syytä pitää matalana ja itsetuntoa kolhivien kokemusten riski pienenä. ­Yhteiskunnallisesti hyödylliseen toimintaan hakeutumisen on oltava mahdollisimman vähän ulkoa ohjattua. Itsekunnioituksen kannalta on tärkeää, että toiminnasta saa edes symbolisen rahallisen korvauksen”.

   ”OSALLISUUTTA ja osallistumista pitäisi rakentaa kunnioittavalla asenteella. Yhteisöllinen toiminta tar­joaa suuria mahdollisuuksia, ja myös työttömillä on – omista lähtökohdistaan – sille paljon annettavaa. Rangaistuksilla uhkaamisen ­sijaan olisi ratkaistava, miten osallistumisen esteitä poistetaan.”

   Jos tällaisia tutkimuksia on olemassa, miksi ne eivät ole työministeri Lindströmin pöydällä luettavissa ennen kuin nuija kopahti aktiivimallin kohdalla?!! Kysyn nyt ihan puhtaasta halusta. Palan halusta tietää miksi työvoimapoliitikot tuntuvat ohittavan kaikki työnhakijan itsemääräämisoikeutta ja ihmisarvoa puoltavat tutkimukset ja niiden tulokset. Huom: tulokset, jotka osoittavat toimiviksi sellaiset ratkaisut, joissa työnhakijoiden ihmisarvo, omanarvontunto, osaaminen ja kiinnostus on huomioitu ja jossa ihmiseen omaan arviointikykyyn luotetaan!

   Kirjoitus (josta lainaukset poimin) on luettavissa: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html

 2. Markku Isometsä

  Kaikki suuret ajatukset ovat tulleet Natseilta kuten Harzt-reformi ja ”Arbeit macht frei” Hyvää uutta vuotta.

  • sabisa

   Joo, kyllä se työ vapauttaa – ainakin aktiivimallista! Hyvää Uutta Vuotta!

   • Saku Timonen

    Niin vapauttaa, jos sitä työtä sattuu saamaan.

 3. töytön
  • Saku Timonen

   ”Työttömän pitää osoittaa aktiivisuutta työnhaussa ja kouluttautumisessa tai muuten hänen työttömyysturvansa alenee hieman.”

   Taas yksi toimittaja, joka ei suostu ymmärtämään, että pelkkä aktiivisuuden osoittaminen ei riitä, vaan työtä on myös saatava tai koulutukseen pitää mahtua.

   • Jarkko

    ”Taas yksi toimittaja, joka ei suostu ymmärtämään, että pelkkä aktiivisuuden osoittaminen ei riitä, vaan työtä on myös saatava tai koulutukseen pitää mahtua.”

    Lisäksi arvaappa mitä käy jos kerrot TE-toimistolle haastattelusoitossa mitä teet tai tulet tekemään työllistymisesi edistämiseksi tyyliä kerrot opiskelevasi Ruotsia muutaman tunnin viikossa tai tekeväsi talkootyötä ja hyväntekeväisyyttä. Ilmoittavat helposti, että ”aha et olekaan työmarkkinoiden käytettävissä ja lopettavat työttömyysturvan maksun”. Tai sitten aletaan pyytää selvityksiä joiden ajan työttömyysturva on ”varmuuden” vuoksi poikki. Selvitysten käsittely taas voi kestää monta kuukautta.

    Voi sitä joka erehtyy luulemaan, että TE-toimisto on sitä että yhdessä mietitään virkailijan kanssa kaikkia keinoja miten parantaa työllistymismahdollisuuksia. Ei se on sitä, että yritetään nalkittaa työtön sanomaan jotain jolla voi laittaa korvausten maksun poikki.

    Huvittavaa on se, että työtön ei voi puolustautua mitään syytöksiä vastaan kertomalla mitä on tehnyt tai muuten menevät ruuan ostoon tarkoitetutkin tulon poikki.

    Korvaukset voivat mennä toki poikki monella muullakin tapaa kuten sillä, että tekee pätkätöitä eikä palkkakuitit kelpaa kelaan tai kela käsittelee asiaa niin pitkään, että työtön päätyy ulosottoon, koska hän ei saa rahaa mistään. Monet työttömäthän elävät ihan kädestä suuhun niillä todella pienillä korvauksilla jotka eivät riitä edes vuokraan siinä ei välttämättä ole ollenkaan liikkumavaraa jos maksut menevät poikki.

   • Rosa Warski

    Sama virheolettama löytyy jopa Kansan Uutisista:

    ”Vuodenvaihteessa voimaan astuva laki leikkaa työttömyyskorvausta 4,65 prosentilla, jos työtön ei ole osoittanut lain määrittelemää aktiivisuutta työnhaussa tai osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin.”

    https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3827386-kansalaisaloite-aktiivimallin-kumoamiseksi-keraa-hurjaa-vauhtia-nimia-hallitus-loytaa-viela-raippalain-edestaan

    Pistää miettimään, onko toimittajille jaettu joku hallituksen infopaketti, mistä puuttuu lakiesityksen 7 luvun 5 a §:

    ”Jos henkilö ei ole ajanjaksona, jona hänelle maksettu työmarkkinatukea yhteensä 65 maksumaksupäivältä, ollut riittävästi työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa, maksetaan hänelle seuraavalta 65 päivältä työmarkkinatuki alennettuna. Alennus tehdään täyteen työmarkkinatukeen ja sen suuruus on 4,65 prosenttia.”

  • Sauli

   Miten ihmeessä toimittajalle voisi rautakangesta vääntää, että työttömänä en vastusta aktivointia. Vastustan tapaa jolla työttömiä velvoitetaan, pakotetaan, osallistumaan koulutuksiin, kursseihin, työhön joka ei hänelle sovellu tai josta ei makseta palkkaa. Vastustan työttömänä sitä kuvaa, mitä hallitus ja jotkin toimittajat maalailevat työttömistä. Veltto sohvaperuna, ideologinen työtön joka ei ymmärrä että hänellä on velka maksettavana yhteiskunnalle. Tätä kuvaa ylläpidetään ja ihmetellään miksi harva pitkäaikaistyötön ei työllisty.

   Kun ajatusten tonava Juhana Vartiainen päästää suustaan freudilaisen lipsahduksen, kertoen että vain n. 40 000 työttömällä on mahdollisuus työllistyä, niin mitäpä se kertoo yhteiskunnasta. Senkö, että loput työttömät ovat oman elämänsä luusereita, vai siitä että yhteiskunnassa on peruuttamattomasti tapahtunut muutos. Eikö olisi kaikille osapuolille parempi jos siirtyisimme työttömien syyllistämisestä keskusteluun siitä, miten jäljellä oleva työ jaetaan niin että kaikilla on mahdollisuus olla mukana edes jollain tasolla.
   Mika Koskinen edustaa ajatuksineen mennyttä maailmaa, missä keskinkertainenkin toimittaja pystyi ansaitsemaan niin hyvän toimeentulon, että sen turvin pystyy kritisoimaan niitä joidenka elämästä hänellä ei tunnu olevan mitään ymmärrystä. Kateeksi käy.

  • Rosa Warski

   Journalistin ohjeista:

   ”8. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.
   10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.
   11. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.
   20. Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut. (etc)”

   Ainakin nuo neljä kohtaa paukkuvat räikeästi Mika Koskisen ”journalismissa”.

   • Jarkko

    ”Ainakin nuo neljä kohtaa paukkuvat räikeästi Mika Koskisen ”journalismissa”.”

    Kyseisessä lehdessä nuo tuntuvat paukkuvan kokoajan.

    No ainakin allekirjoituksia tulee tuohon aktiivimallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen siihen tahtiin, että 50 000 nimeä voi tulla jo tänään täyteen. Tietysti mitä enemmän nimiä niin sen parempi olisi mukava jos siinä olisi vaikka miljoona allekirjoitusta. Ihan näpäytyksenä ”hallitukselle” ja tälle Mika Koskisen edustamalla lehdelle, jonka mukaan Sipilän hallituksen kannatus on kovempaa kuin koskaan.

    Tuo Mika Koskisen ja Sipilän linjahan perustuu ihan siihen, että kukaan ei nouse vastustamaan sitä ja kaikki pajunköysi mitä lehteen laitetaan otetaan totena vaikka on sanomattakin selvää, että Sipilän hallituksen kannatus ei voi olla kovempaa kuin koskaan jos sen linjaa vastustavat kansalaisaloitteet täyttyvät allekirjoituksista muutamassa päivässä. 😀

  • Timo Harju

   ”Valitettavasti kaikki työttömät eivät hae töitä koko tarmollaan tai sitten eivät lainkaan. Mediajulkisuutta saavat yleensä vain ne tapaukset, jossa sinnikäskään työnhaku ei ole tuottanut toivottavaa tulosta. ”

   Mika Koskinen on IL:ssä istuva työttömiin erikoistunut ammattimanipulaattori. Köyhiin ja erikoisesti työttömiin kohdistuva inho ja viha kuultavat läpi riveiltä ja rivien välistä. Jopa suomalaisen köyhyyden surkeimman ilmentymän eli leipäjonot Koskinen on onnistunut näkemään laiskuuteen ohjaavana tekijänä:

   http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704302200112565_uu.shtml

   Kuukaudesta toiseen hänen juttunsa ovat tämän teeman toistamista. Ideologisesti työttömät Ossit ja Skeitti-Juusot ovat tunnetusti muutenkin saaneet julkisuutta avaralla kädellä koko mediassa, ja saaneet ihmiset kiihdyksiin pinnareita ja laiskureita vastaan. Silti Koskisella on otsaa väittää että ” mediajulkisuutta saavat yleensä vain ne tapaukset, jossa sinnikäskään työnhaku ei ole tuottanut toivottavaa tulosta. ”

   Ja aivan avoin kysymys Mika Koskiselle: etkö todella tunne niitä asioita, joista kolumnisi kirjoitat?

   • on thin ice

    Tuo Koskisen kirjoitus oli taas jälleen niin ilmaan heitetty, ettei saanut selvää, vetääkö hän yhtäläisyysmerkit kannustinloukkujen ja suomalaisen sosiaaliturvamme välille? Vai esittääkö hän sosiaaliturvamme jonkinlaista uudistamista vai mitä? Ja jos esittää, niin millaisia uusia ehdotuksia hänellä on tarjota?
    Jälleen kerran mukaan vedettyine veteraanineen kirjoitus sen sijaan heijasteli – niin kuin usien aikaisemmatkin tekstinsä – ylhäältä päin katsottua, moraalista närkästystä niitä kansalaisia kohtaan, jotka taloudellinen tai työelämän tilanne on pakottanut sosiaaliturvan puoleen kääntymään.

  • Samppa Haapavaara

   Mika Koskiseen pätee vanha viisaus. Miksi poliittisen toimittajan aivot on herneen kokoiset? – Ne on turvonneet viinasta.

 4. Kyösti Hyttinen

  Globalisaation myötä on Suomi lopullisesti menettänyt mahdollisuutensa täystyöllisyyteen koska se edellyttäisi, että olisimme jatkuvasti kilpailukyvyssä (teknologia ja työn hinta) muita edellä. Tämä on kuitenkin jo ajatuksena mahdoton. Suomenkin on sopeuduttava jatkuvaan massatyöttömyyteen.
  Uusliberalistiset hallitukset ympäri Suomessa ja maailmassa tietävät, ettei kaikille riitä oikealla palkalla tehtävää työtä ja ovatkin valmistemassa tietä, jolla voivat pelastaa itsensä ja kannattajakuntansa. Tämä tie on luoda uusi halpatyöluokka,orjaluokka työttömistä, jotka osallistuisivat vapaan yhteiskuntamme ylläpitotehtäviin, saaden työstään hyvän mielen sekä paremmin pärjäävien veljiensä armosta tulonsiirtona rahallista tukea, etuisuutta, työkuntonsa ylläpitämiseksi. Maailma ei laiskoja elätä.

  • Jarkko

   Sopeutuminen tähän nykyiseen globalisaatioon hinnalla millä hyvänsä vaikka ikuisella köyhyydellä ei suinkaan ole kehitystä vaan diktatuurimaista sanelupolitiikkaa, jolla ei ole mitään tekemistä sopimusyhteiskunnan tai demokratian kanssa. Tai sitten Pohjoiskorea on maailman edistynein valtio.

   Itse olen puolet elämästäni tapellut kaikeinlaisia nöyryyttäjiä työelämässä ja ihan pikkulapsesta saakka koulussa ja alistuminen heidän tahtoonsa ei koskaan ole ratkaisu vaan höykkyyttäminen vain pahenee jos sitä ei vastusta kaikin keinoin. Jos höykkyyttämistä ei vastusta niin kaikki uhrille aiheutetut vakavatkin terveysongelmat vain muuttuvat tämän uhrin omaksi syyksi. Ja uhria riepotellaan kokoajan vain pahemmin edes rauhassa ei saa olla jos ei lyö takaisin yhtä kovaa kuin sinua lyödään. Selleiset ihmiset jotka muuta väittävät he eivät ole koskaan elämässään joutuneet kokemaan mitään todella vaikeaa ja pahaa.

 5. Rea Peltola

  Se minua nyt kyllä kiinnostaisi tietää, mitä tapahtuu, jos työtön tosiaan tekee kolmessa kuukaudessa 18 tuntia työtä ”palkkatyössä” tai ansaitsee 250 euroa (tai paljonko se nyt oli) – ”yrittäjänä”.
  Sillä työvoimaviranomaisten tulkintahan on, että vain työsuhteessa tai virassa ihminen on ”palkkatyössä”, kaikki muu on joko ”yrittäjyyttä” tai mahdollisesti ”omassa työssä työllistymistä”.
  Ja tiesitte varmaan, että jos ihminen työllistyy ”omassa työssään” tai ”toimii yrittäjänä”, hän ei ole käytännössä lainkaan oikeutettu työttömyysturvaan, ei ainakaan ennen kuin ihminen on kokonaan lakkauttanut kyseisen toimintansa. Asia ei riipu lainkaan toiminnasta kertyvän rahan määrästä, vaan siitä, arvioiko työvoimaviranomainen toiminnan estävän kokoaikaisen työn vastaanottamisen.
  Vain siinä tapauksessa, että ihminen voi kiistattomasti osoittaa, että toiminta on sivutoimista, hän voi olla oikeutettu soviteltuun työttömyysturvaan. Sivutoimisuuden taas voi osoittaa oikeastaan vain sillä, että ”yritystoimintaa” tai ”omaa työtä” on harjoitettu vähintään puolen vuoden ajan kokopäiväisen palkkatyön ohessa.
  Luokitellaanko siis jokseenkin kaikki aktiivisuuttaan onnistuneesti osoittaneet työttömät viimeistään neljän kuukauden jälkeen ”yrittäjiksi” tai ”omassa työssään työllistyviksi”, jonka jälkeen heidät voidaankin siivota pois työttömyysetuuden piiristä?
  Vai miten tässä on tarkoitus edetä?

 6. Kysyn vaan

  Montako blogikirjoitusta tästä samaisesta aktiivimallista tarvitsee kirjoittaa?

  • Saku Timonen

   Monta. Hyvin monta.

   • Saara Nieminen

    Jatka vaan asiasta kirjoittelua samaan malliin.

    Sipilä ja hallitus on hakenut mallia tähän uuteen ”ihmetekoon” jostain. Mistähän on malli haettu? Ainakin tämä ”kannustuslause” sopii hallituksen esitykeen hyvin: ”Arbeit macht frei”.

  • sabisa

   Niin monta kirjoitusta, että asia menee perille – koskeehan tämä kaikkia! Jos tänään töissä, niin – hups! – huomenna työtön!

  • Rintsu

   Roudarin sanoin kun äänentoistosta kysyttiin:
   ”Tarpeeksi on liian vähän. Liikaa on tarpeeksi!”

  • Raija

   Niin monta että kovapäisinkin todella ymmärtää sen sisällön ja tarkoituksen. Mahtaa olla että täytyy kirjoittaa jatkuvasti siihen asti että se laki lakkautetaan vaikkei kaikki kovapäiset sitä vielä ymmärtäisikkään.

 7. Jenni

  Olin alkukuusta aktiivinen, työskentelin 10 päivää kausiapulaisena. Ikävää, että aktiivisuuden seuraaminen alkaa vasta 1.1.2018. Hakijoita tähän alle 2 viikkoa kestävään hanttihommaan oli yli 800 kpl, joten tietämättömät voivat lopettaa puheet siitä, että menkää töihin ja työ ei ihmisille kelpaa.

  Otin pätkän vastaan, vaikka tiesin, että soviteltu päiväraha viivästyisi, toki minulla oli siihen taloudellinen mahdollisuus. Kahden päivän takia päiväraha maksetaan vasta tammikuun puolenvälin jälkeen, koska vasta silloin saan palkkalaskelman näiltä puuttuvalta kahdelta päivältä. Täytyyhän byroslavian rattaiden pyöriä.

  On huvittavaa miten päättäjät ja työssäolevat suu vaahdossa selittävät, miten on hyvä, että aktivoidaan. Ei toimivassa yhteiskunnassa voi maata sohvalla ja olla tekemättä mitään. Aktivoinnissa ei sinänsä ole mitään vikaa, kunhan se kohdistuu ihmisiin, jotka siitä itse kokevat hyötyvänsä. Nykyisellään tuo aktivointi on passivointia ja yksilön rankaisemista siitä, että hän tekee parhaansa työllistyäkseen. Jos kyse ei olisi pelkästä ”säästöleikkurista” olisi hyödyllisiä kursseja lisätty ja byrokratiaa vähennetty, joilla olisi oikeasti kannustettu pätkätöiden vastaanottamista. Sen sijaan lisättiin pseudotekemistä, josta ei ole kenellekään mitään hyötyä.

  Suosittelen myös työssäkäyviä boikotoimaan aktiivimallia, koska tämä tulee pidemmällä tähtäimellä vaikuttamaan kaikkien ihmisten elämään. Kun köyhiltä otetaan, se vähentää suoraan kulutusta ja nostaa tulevaisuudessa kaikkien perustarpeiden hintoja. Kun ihmiset eivät pysty ostamaan mitään ylimääräistä, yrityksillä ei ole enää varaa maksaa kenellekään palkkaa. Haluammeko ihan oikeasti yhteiskunnan, jossa epätoivoiset ihmiset ryöstävät nälkäänsä ja kerjäävät kadulla, koska kotia ei enää ole?

  Minä en halua, joten minun osalta pätkätyöt loppuivat tähän. Kun muut osapuolet eivät suostu joustamaan yhtään, että olen oma-aloitteisesti (ja aktiivisuuden tuntimäärän täyttäen!) hakeutunut tekemään ei-koulutustani vastaavaa työtä, niin pitäkööt tunkkinsa. Syön sitten kolmenkympin edestä niitä kiviä.

  • Tauno Virtanen

   Lopputili ja palkkalaskelma kuuluu pykälien mukaan antaa viimeisenä työpäivänä.

   http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/palkka/palkanmaksu

   • Matti Korhonen

    Oletko miten usein kokenut viimeisen työpäivän?
    Voisin sanoa että harvassa työpaikassa mennään täysin pykälien mukaan. Ei siitä mitään sanktiota tule jos kuitenkin toimittaa rahat ja paperit kohtuullisessa ajassa. Jos palkka maksetaan kahdesti kuukaudessa, kohtuullista on hoitaa hommat seuraavaan palkanmaksupäivään mennessä.

    Oikeudesta voi vaatia korvausta, jos yrityksen toiminta on aiheuttanut kuluja, mutta kuinka moni oikeasti nostaa kanteen, kun on jo muutenkin aika pohjalla jäädessään työttömäksi.

    • Jarkko

     Matti Korhonen,

     Niin eräästä työpaikastani maksettiin lopputilin lisät vasta parikuukautta työsuhteen päättymisen jälkeen koska palkanlaskenta oli ulkoistettu jonnekin salaiseen paikkaan mistä edes ainakaan tilapäistyöntekijöille ei edes kerrottu että minne ne on ulkoistettu ja lisät maksettiin aina parinkuukauden välein. Kun asiasta kyseli niin sanottiin vain, että näin on aina toimittu. Eikä kukaan edes tiennyt missä palkat laskettiin.

     Toki voit ruveta tappeluun, mutta sitten työpätkiä ei siitä paikasta enää heru ja lisäksi oikeuteen jos vie asioita käsittely voi viedä vuosia. Lisäksi työnantajille asioiden viivästyttämisestä ei seuraa juurikaan mitään.

     Melkein vähemmän on niitä työpaikkoja mistä palkkakuitin saa viimeisenä päivänä. Yleensä se tulee vasta parin viikonpäästä jostain postin kautta ja kaikkialla vedotaan siihen, että kukaan ei tiedä mitään kun kaikki on ulkoistettu jonnekin toisiin firmoihin. Palkanlaskennat ja muut.

   • Anne

    Olen vuosikausia ihmetellyt sitä, miksi pätkätöiden vastaanottohalukkuutta on pyritty parantamaan ties millä poppakonsteille – esim. ennakkomaksulla (joka käytännössä tarkoittaa päivärahahakemuksen käsittelyä ja maksamista kahteen kertaan). Miksi yksikään hallitus ei koskaan ole vaatinut työnantajia – lain mukaisesti – maksamaan lopputiliä työsuhteen viimeisenä päivänä – tai edes viikon sisällä siitä. Esim. kunnallisella puolella vuorotyötä tehneen henkilön viimeiset työvuorolisät, lomarahat ja lomakorvaukset voidaan pahimmillaan maksaa 1,5 kuukauden kuluttua työsuhteen päättymisestä. Ymmärrän kyllä, että lain mukainen palkanmaksu aiheuttaisi lisätöitä kuntien/yritysten palkanlaskentaan, mutta jos kaikilta muilta edellytetään lain mukaista toimintaa, niin miksi ei työnantajilta?

  • Vivikka Monto

   Hei Jenni, voisitko laittaa mulle spostia, vivikka.monto@gmail.com

 8. Jarkko kainulainen

  Eihän ne suostu tajuamaan kun eivät itse ole joutuneet kokemaan köyhyyttä ja kovaa elämää niin ei niillä yksinkertaisesti riitä älykkyysosamäärä ajatella asiaa työttömän kannalta ja heikompia on helppo sortaa ja nostaa vaan omia palkkoja niilläkin rahoilla mikä työttömilt pois saadaan mutt sitä näiden sietäisi ajatella mitä tapahtuu kun ihmisille tulee todellakin nälkä ei nykymaailmassa kukaan mies suostu suosiolla nälkäkuolemaan sitten rupeaa rikollisuus nousemaan räjähdysmäisesti ja se vasta maksaa eikä ne vankilapäivätkään ilmaisia ole.

 9. Mikko

  Mitä Tapahtuu Työehto lain säädännölle
  kun työnantajat alkavat käyttämään pakotavaaa aktiivi mallia
  kiskonan tapaisissa minipalkka työn tarjomis operaatioisaan

  mitä tapahtuu nyt pätkä töissä olevien
  palkka kehitykseen
  se laskee
  koska tämä aktiivi malli pakota hakemaan ties mitä riisto sopimus työtä

  ovatko suomen työnantajat kivoja
  no eivät vaan ahneita perkeleitä

  jos heile polkuhintaista työntekijää joku tarjoaa

  kuten suomen hallitus pakotamalla nyt tekee
  ja se koskee kaikka vaikka 10 vuotta vakityössä olutta irtisanottua
  alansa huippua
  kohta kusetat sipilän marsuja jos et 3 kk työtä löydä huom omalta alaltasi
  koulutukselakaan ei ole mitään väliä tässä aktiivi mallissa
  eli miksi kouluttautua
  kun insinööri pakotetan jynsämään wc pönntöjä tai keräilemään käpyjä

  lyön vetoa että palkat alenevat ja työsopimukset
  sun muut työehdot polkaistan suohon surutta

  miten käy esim kaupan alan ihmisille
  aletaanko heitä kierrätämään 18 h työntekijöinä kassoila hyllyn täyttäjinä kusitolppina ymmm……………….
  työn jolla ei voi suomessa itseään elätää

  Elisabeh Rehnin Unelma Toteutuu

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/07/25/mita-tulikaan-sanottua-politiikkaa-lama-ajan-suomessa

  ”Jos mä olisin työtön, ni mä lähtisin tuonne risuja keräämään”

  Työttömyyslukujen noustessa pilviin kansanedustajilla oli monenlaisia ratkaisuja ja näppäriä ehdotuksia.

  Yksi persoonallisimmista ehdotuksista oli Elisabeth Rehnillä (kohdassa 25:15), joka kaipaili metsiin risujen kerääjiä:

  ”Se ois niin kaunista, jos ne risut saatais pois. Ne jotka haluaa olla ulkona luonnossa niin miksei näitä keräämään ja saadaan haketta tästä, joka on energiamuoto – – jos mä olisin työtön ni mä lähtisin tuonne risuja keräämään.”

 10. Laura

  Tässä pelleilyssä häiritsee myös se, että asioista päättävät eivät tunnu ymmärtävän, mitä tukien katkaiseminen tai viivästyminen edes väliaikaisesti tarkoittaa suurelle osalle työttömistä. Jos yhtäkkiä käykin ilmi, että rahaa ei tipu mistään esim. puoleentoista kuukauteen, koska on erehtynyt vaikkapa olemaan päivän töissä, se todella tarkoittaa sitä, että puoleentoista kuukauteen ei ole varaa syödä, ottaa lääkkeitään tai tehdä yhtään mitään.
  Tuntuvat jotenkin olettavan, että kaikilla on tuhansia euroja säästössä, ja niillä sitten eletään. Itse olin vuosia työttömänä, räpiköin työttömyyspäivärahalla kuukaudesta toiseen. Nyt olen ollut puolisen vuotta palkkatyössä, kuitenkin alalla, jonka palkoista ei valitettavasti jää pennin latia säästöön, hyvä kun vuokran ja laskut saa maksettua ja loppukuun syötyä edes jotain. Eli ei, ei ole säästöjä. Säästötili löytyy kyllä. Siellä on saldoa 24 senttiä. Olen mitä luultavimmin joutumassa jälleen pian työttömäksi, koska yt-neuvotteluja pukkaa. Odotan kauhulla sitä viikkojen/kuukausien käsittelyrumbaa, kepitystä, nöyryytystä ja v*ttuilua. Ansaitsenko todella tämän siksi, että työnantajani ei voi enää uusia sopimustani koska jostain pitää säästää?

  • Esa J.

   Vielä kun ne yt-neuvottelut eivät missään tapauksessa täytä neuvottelujen tuntomerkkejä, vaan ovat työnantajien antamia määräyksiä. Yt oli aikoinaan taivaan lahja työnantajille, saivat mm. hyvän keinon päästä eroon niistä, joiden naama ei miellyttänyt tai olivat ”liian yksilöllisiä”.
   T. nimimerkki ”kokenut”.

   • töytön

    Omassakin firmassa ne oli ”yt-sanelut”. Pääluottamusmies teki minkä voi, otti lopulta itse loparit ko firmasta.

 11. mikko

  mietikää näiden pätkä töiden aihutamaa inhmillistä kärsimystä
  juuri näiden soviteltujen työttömyys turvien katkeamiset 18 h takia
  ja byrokratia helvettiä
  viitaan hyvää pohdintaa Laura kompaten

  tämä projekti on mielipuolista touhua
  joka koskee myös vaki työssä olevia ihmisiä välilisesti
  verot nousevat
  kun työpaikat sosialisoidaan ja palkan maksun suuriman osan
  maksakin yhteiskunta 100 000 tuhansille ihmisille
  eikä työnantaja

  • Mauri Pulkkinen

   Tasavallan presidentti on tänään allekirjoittanut myös uudistetun alkoholilain. Hän on siis ollut aktiivinen samoin kuin valtioneuvostolle graafisia häkkyröitä aktiivimallista tehneet tahot. Luonnehtisin aktiivisuutta tässä yhteydessä yliaktiivisuudeksi.

   Entisen määrän vahvempaa lonkeroa juoneiden puheesta ei ensi vuoden puolella saa selvää. Toisaalta graafisista esityksistä ei saa selvää kuin korkeintaan neuvoa antavia ottaneet.

   Kiitettävää aktiivisuutta ovat osoittaneet kansalaiset, jotka ovat allekirjoittaneet kansalaisaloitteen aktiivimallin kumoamisesta. Saattaa olla, että nykyisellä tahdilla 50000 allekirjoitusta menee rikki tänään. Se lienee nopeusennätys tai ainakin lähellä sellaista.

   • Topi

    Lääkärin pitäisi käydä Saulin luona diagnosoimassa mahdollinen ADHD ja antaa reseptilääke.

   • Irina Niemelä

    Ja siellähän on jo yli 52000 nimeä!

    • Rosa Warski

     Nyt jo yli 62000 !

 12. elm

  ”On kyseenalaista motivoida pitkäaikaistyöttömiä osallistumispakon ja yksityisyydestä tinkimisen avulla” kirjoitettiin ansiokkaasti Helsingin Sanomien vieraskynässä jo tämän vuoden maaliskuussa, kun puheenaiheena oli mahdolliset osallistumistulon muodot. Lähes kaikki tuon kirjoituksen aiheet pätevät mielestäni sellaisenaan yhä edelleen (kirjoittajina siis Jyväskylän Yliopiston sosiaalityön kaksi professoria ja vieraskynä luettavissa osoitteessa https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html).

  He kirjoittavat mm. ”Osallistumistuloon liittyvä julkinen kontrolli ja raportointivelvollisuus ulottuisivat asioihin, jotka ­kuuluvat muilla kansalaisilla yksityisyyden piiriin. Osallistumistuloa saavien pitäisi raportoida toimeen­tulon leikkaamisen uhalla viranomaisille esimerkiksi siitä, mikä ­järjestö tai kansalaisopiston kurssi ­heitä kiinnostaa. Tämä valjastaisi sosiaalityöntekijät alan etiikan vastaiseen asiakkaiden kontrol­lointiin”.

  Joku jolla on tunnukset Uusi Suomi -blogeihin, voisi käydä linkittämässä tuon ylläolevan kirjoituksen myös työministeri Lindströmille.

 13. pena

  Ehkä tässä aktiivimallissa on se hyvä puoli, että entiset nukkuvat äänioikeutetut seuraavissa vaaleissa aktivoituvat äänestämään.

 14. Teemu Heino

  ”Hallitus sitoutuu kiky…” lukee Lindströmin blogissa. Siis mitä?! Hallitus ei sitoutunut siihen että kiky-sopimuksessa sovittiin että ei tule uusia leikkauksia ja muutokset työttömyysturvaan valmistellaan kolmikantaisessa neuvotteluissa!

 15. elm

  Laittaisin logiikan peruskurssille kaikki päättäjät niin Suomessa kuin muuallakin. Tai tekisi muuten oikein hyvää meille jokaiselle kerrata! Logiikan perussääntö kun on: painota sitä, mitä haluat elämääsi lisää. Toisin sanoen: luottamus lisää luottamusta ja epäluottamus epäluottamusta. Niin ihmisten välillä kuin ihmisten ja viranomais-ihmistenkin välillä.

  Vai laitettaisiinko kansanedustajat ja ministeritkin raportoimaan meille sen mitä ovat tehneet viikon aikana töissään. Ihan vaan tasapuolisuuden nimissä?

  Miten olisi, jos seuraavassa uudistuksessa kokeiltaisiin mitä luottamus ja mahdollisuuksien lisääminen saa aikaan? Veikkaan, että se saisi aikaan vain hyvää. Sekä kansantaloudellisesti että inhimillisesti.

  • Hissunkissun

   Kyllä tekisi noille kansanedustajille ja ministereille hyvää tosiaan alkaa vähän aktiivisemmiksi sen oman toimensa suhteen. Tyhjää täynnä on työpaikkansa tämän tästä, saunomassa ja muissa tärkeämmissä riennoissa sitä aikaa vietetään, kun pitäisi asioista keskustella.

 16. elm

  Lainaus: ”Vuonna 1968 maan eturivin taloustieteilijät julkaisivat New York Timesissa kannanoton, jonka mukaan valtiolla oli velvollisuus järjestää kaikille kansalaisilleen perustulo, joka pitäisi ihmiset köyhyysrajan yläpuolella. Kannanoton oli allekirjoittanut 1200 amerikkalaista taloustieteliijää, joten ajatuksella oli myös akateemista nostetta.”

  ”Presidentti Richard Nixon näki perustulossa mahdollisuuden jäädä historiaan suurena konservatiivisena uudistajana. Hän lähti ajamaan hanketta, jossa jokaiselle nelihenkiselle perheelle taattaisiin 1600 dollarin perustulo (tämän päivän rahaksi muutettuna noin 10 000 dollaria). Tähän summaan ei liittynyt mitään ehtoja; sen sai, jos olit Yhdysvaltain kansalainen, työssä, työtön tai työkyvytön.”
  (lähde: https://seura.fi/galileon-keskisormi/2016/12/12/paraneeko-koyhyys-rahalla)

  Mielenkiintoista. Perustulo ei sitten olekaan niin kovin uusi ajatus.

  Tarvitsemmeko uuden hallituspohjan ennen kuin perustulon kiistattomat hyödyt ymmärretään? Vai voisimmeko mennä siihen suuntaan jo nykyisellä hallituksella?

  Näkisin mieluusti jälkimmäisen vaihtoehdoista tapahtuvan. Siis niin, että muutoksia toimivaa perustulomallia rakentavaan suuntaan alettaisiin tehdä jo _nyt_. Ehkä tämä aktiivimallin torppaaminen saa sen aikaan?

  On meissä onneksi vielä joukkovoimaa jäljellä! Siitä iloitsen suuresti.

  • Topi

   Minä olen lukenut perustulokokeilun kaksi materiaalia ja olen ehdottomasti perustulon kannalla. Niissä materiaaleissa oli kerrottu useiden maiden perustulokokeiluista historian aikana ja pyritty koostamaan niistä sopiva malli, joka vastaa tätä todellisuutta ja välttämään aikoinaan tehdyt virheet. Jos asia kiinnostaa, niin tässä linkit materiaaleihin.

   http://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=10601
   http://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=15703

   Hakusanalla voi sinne sivustolle laittaa ’perustulo’.

   Sitten suositellaan perustulon laajentamista 2018, mutta ne tutkijat eivät ole julkaisseet marraskuussa välitulosraporttia ja syy on median, mikä aiheutti häiriöitä perustulokokeiluun valituissa ja päättivät julkaista tulokset vasta 2019 tammikuussa.

 17. Jarkko

  Jaahas 50 000 allekirjoituksen raja ylittyi juuri. Muutamassa päivässä joka on ennätysaika aloitteelle. Aloite menee eduskunnan käsittelyyn tietysti vielä kannattaa allekirjoittaa, koska mitä enemmän allekirjoituksia sitä parempi. Ammattiyhdistysliikkeet ovat heilutelleet jo myös lakkoasetta jos tämä aloite ei pysäytä ”aktiivisuuslakia”. Mitä enemmän allekirjoituksia sitä parempi tuki lakoille lain pysäyttämiseksi.

 18. teemu tuomaala

  Kansalaisaloitesivun mukaan näyttäisi olevan 50k kannatusilmoitusta kasassa…

  • teemu tuomaala

   olinpa taas hidas…

 19. Niilo

  Aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen 50 000 allekirjoituksen haamuraja tuli äsken täyteen niin että heilahti! Vielä kun jonkun aikaa ääniä kerätään, niin tulee ihan kunnon lukemat. Siinä teille signaalia, valtiovalta.

 20. Anne

  Kansanedustajat pitäisi saattaa työttömyysturvan piiriin, jotta hekin ”työsuhteensa” päättymisen jälkeen pääsisivät itse kokemaan millaisia lakeja ovat olleet laatimassa. Saisivat kokeilla, miltä tuntuu kun määräaikaista ”työtä” ei yllättäen enää jatketakaan ja pääsee hakemaan sitä ”ilmaista” rahaa – edellyttäen, että onnistuvat ensiyrittämältä ilmoittautumaan työnhakijaksi, laatimaan työllistymissuunnitelman, täyttämään päivärahahakemukset, osallistumaan määräaikaishaastatteluihin, osoittamaan aktiivisuutensa 65 päivän välein, uusimaan työnhaun määräaikana…

  • elm

   Ja se on kyllä mysteeri, miten nämä päättäjät alinomaan pystyvät perustelemaan sen, että sekä varakkaiston että myös vaikkapa nyt kansanedustajien kannustimena toimii parhaiten porkkana ja varattomamman väestön kannustimena keppi.. Ihminen kai kuitenkin on perusluonteeltaan aivan sama? Psykologit voinevat todistaa.

   On vain yksi ihmislaji: homo sapiens. Ja kansanedustajienkin olettaisi kuuluvan tähän.

   Kansanedustajien sopeutumisraha pois. Jokainen olkoon työttömyyden kohdatessa samalla viivalla.

 21. elm

  Perustulo olisi paras vaihtoehto. Loppuisi sekä kyykytys että holhoaminen ja nuo ylimaalliset summat, joita tällaisen holhoavan epäluottamusta kylvävän rakenteen ylläpitoon menee.

  Täystyöllisyyttä ei aja yksikään puolueista, se ei liene mikään salaisuus. Kaksinaismoralismi, jolla osa puolueista yrittää nyt perustella aktiivimallia, on kerrassaan hämmentävää. Ei uskota mustaa valkoisella? Luottamus kasvattaa luottamusta ja epäluottamus epäluottamusta. Siksi nykytilanne on mikä on – kukaan ei luota keneenkään.

  Markkinataloussysteemi säilyy kestävänä mielestäni vain sillä, että annetaan työvoimankin äänestää jaloillaan siitä, millainen on mielekäs ja kestävä työpaikka. Nykyinen velvoitetyöllistäminen on hieman kuin yritystuki: se vinouttaa markkinataloutta keinotekoisesti. Se on ikäänkuin tekohengistystä havaantumisvaarassa olevalla epäkelvolle systeemille.

  Siksi kannattaisi uusia rakennetta, sen sijaan että puristamme ihmisiä jo vanhaksi jääneen rakenteen sisään. Milloin tämä pään seinään hakkaaminen loppuu?

  Yksi vaihtoehdoista on se, että se loppuu siihen, kun perustulon kiistattoman hyödyt ymmärretään ja muutosvastarinnasta päästetään irti. Se päättyy siihen kun päätetään taas luottaa kansalaisiin. (huom: joka yhteiskunnan alalla on väärinkäyttäjiä – niiden varalle on olemassa lait ja asetukset. Kokonaista instituutiota (esim. työvoimapolitiikkaa) ei kannata rakentaa ikäänkuin kaikki olisivat väärinkäyttäjiä! Sitähän tämä aktiivimalli tahtomattaankin tekee. Ja metsään mennään juuri siinä. Ja tämä onneksi on nyt huomattu..).

  Jos nykyinen sanktioiva työvoimapolitiikka toimisi, olisi se osoittanut toimivuutensa jo viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Vaan kun ei ole. Siksi olisi johtopäätösten aika. Kokeillaan edes sitä perustuloa, vaikkapa yhden vaalikauden ajan. Ja palataan sitten takaisin, jos se ei toimi?

  Luovat alat, käsityöyrittäjyys, taide, musiikki, luonnontuotteiden tuotteistus pienyrittäjämäisesti nousisi mielettömään kukoistukseen perustulon voimin. Voisimmeko nähdä maailman uudenlaisen yrittäjyyden läpi?

  Lähes jokainen haluaa joka tapauksessa yhteiskunnan toimintaan osallistua. Hallitus vain yrittää valvoa, että ei saa osallistua kuin puolue X:än hyväksymällä tavalla ja kaikki muu on kiellettyä. Holhousfundamentalismi on voimissaan. Järki loistaa poissaolollaan tästä aktiivimallista.

  • Jarkko

   elm,

   ”Perustulo olisi paras vaihtoehto. Loppuisi sekä kyykytys että holhoaminen ja nuo ylimaalliset summat, joita tällaisen holhoavan epäluottamusta kylvävän rakenteen ylläpitoon menee. ”

   Niin mutta jos perustulo tulisi mitä nämä kaikki Vartijaisen kaltaiset ekonomistit, byrokraatit ja muut moraalinvartijat sitten tekisivät? Rupeaisivatko elättämään itsensä muiden arvostelemisen ja vahtimisen sijaan? Ilman kyykytystä tietyiltä ammateilta katoaisi pohja kokonaan.

   ”Markkinataloussysteemi säilyy kestävänä mielestäni vain sillä, että annetaan työvoimankin äänestää jaloillaan siitä, millainen on mielekäs ja kestävä työpaikka. Nykyinen velvoitetyöllistäminen on hieman kuin yritystuki: se vinouttaa markkinataloutta keinotekoisesti. ”

   Ei tämä ole tämän järjestelmän pyörittäjille mikään ongelma, koska jos työtön on tukien leikkaamisen uhalla pakotettu menemään töihin mihin tahansa rikollisten tai huijareiden pyörittämään firmaan työtön tekemään jotain turhaa, haitallista tai jopa rikollista hommaa on työtön silti syyllinen kaikkeen mitä siinä firmassa sattuu tapahtumaan. Työtön on syyllinen molemmissa tapauksissa meni rikolliseen firmaan töihin tai ei mennyt.

   Kaikki järjestelmät kyykyttää aina sitä ketä on helpointa kyykyttää ja tällähetkellä se on työtön. Eikä kyykyttäminen pääty muuta kuin alkamalla vastustaa sitä samalla mitalla kuin kyykytystä tehdään, koska vastustaja ei enää ole se helpoin kyykytettävä. Jos tekee itsestään sen helpoimman kyykytettävän saa kärsiä vaikka maailman tappiin asti ja kaikki kärsimisen aiheuttamat ongelmat ovat vain yksin uhrin vika. Tälläinen tämä maailma on ja tulee olemaan.

   • elm

    Jarkko parahin kanssakansalaiseni 🙂

    kysyt ”Niin mutta jos perustulo tulisi mitä nämä kaikki Vartijaisen kaltaiset ekonomistit, byrokraatit ja muut moraalinvartijat sitten tekisivät? Rupeaisivatko elättämään itsensä muiden arvostelemisen ja vahtimisen sijaan?”

    Kyllä. Ja hyvä niin! Heidänkin panoksensa olisi paljon paremmassa käytössä jos he rakentaisivat maailmaa raja-aitojen pystyttämisen ja holhoamisen sijaan. Eikö totta?

    Jatkat vielä: ”Ilman kyykytystä tietyiltä ammateilta katoaisi pohja kokonaan”.

    Nimenomaan. Ja sietäisikin! Otsikolla ”Perustuloa ei pitäisi ajatella vain sosiaaliturvauudistuksena vaan jokaiselle kuuluvana sosiaalisena osinkona” oleva juttu kannattaa lukea hitaasti ja ajatuksen kanssa: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005408209.html
    – ja mieti mielessäsi maailmaa, jossa olisi käytössä maailmanlaajuinen sosiaalinen osinko. Eikö silloin loppuisi hyväksikäyttö ja se, että jotkut firmat vetävät kaikki voittonsa työntekijöiden selkänahasta? Jos ns. ”sosiaalinen osinko” (eli perustulo) olisi käytössä, voisi paljon useampi äänestää jaloillaan! Ja se taas tarkoittaisi, että kysynnän ja tarjonnan laki vahvistuisi, kun kuka tahansa välistävetäjä ei voi voittaa tarjouskilpailuja vain halvimman hintansa takia. Työpaikkojen laatu ja sekä tehtävien tuotteiden ja palveluiden laatu nousisivat. Ja tällöin työstä pitäisi myös maksaa palkkaa. Uskon, että jokaiselle työlle riittää tekijöitä, jos ehdot ovat oikeudenmukaiset ja hyöty molemminpuolinen. Sopimuksessa on aina kaksi osapuolta. Aivan aina.

  • Rosa Warski

   Perustulo voisi olla ok, jos se korvaisi nykyisen työmarkkinatuen, opintotuen, etc. Sensijaan toimeentulotukea se ei voisi korvata, koska perustulon määrä ei yksinkertaisesti riittäisi esim. suuriin lääkemenoihin.

   Mikäli kyse olisi summasta, joka automaagisesti jaettaisiin kaikille kansalaisille, eikö tällöin olisi kyse lähinnä köyhäinavun maksamisesta rikkaille ?

   • elm

    Rosa, kiitos kommentistasi.

    Kun tutustut perustuloon (vaikkapa bien.fi -sivujen kautta), huomaat, että progression kautta perustulo tulisi verotetuksi varakkailta pois. Sen hyöty siis tulisi vain niille, joilla ei tuloja muutoin ole tai tulot ovat hyvin epäsäännölliset.

    Ajattele kuinka paljon erilaisia luovan työn alojen työntekijöitä tämä auttaisi, kun pystyisi tekemään epäsäännöllisestikin pienimuotoista työtä ilman että siitä rankaistaan, tai ilman, että sitä ei noteerata TE-toimistojen kategorioissa. Musiikki, soittaminen, teatteri, käsityöt, pienyrittäjyys, luonnontuotteiden keruu.. kaikki tällainen, mikä nykysysteemissä vaatii käsittämättömän määrän paperinpyöritystä, lupia, byrokratiaa, edestakas-raportointia, viivettä työttömyysturvassa (jos tulot ylittävät tai alittavat tietyn summan) ja siten tarkoittaa vain silkkaa epävarmuuden maksimoitumista.

    Perustulo yksinkertaistaisi tätä kaikkea ja tuntuisi huomattavasti oikeudenmukaisemmalta kuin nykysysteemi. Se myös vapauttaisi huomattavan määrän ihmisiä olemaan aktiivisia mitä luovimmilla tavoilla. Näin ainakin itse vilpittömästi uskon.

   • elm

    Rosa, anteeksi, annoin vanhan (väärän) osoitteen. Perustuloverkoston nykyinen sivusto onkin osoitteessa http://perustulo.org

    Björn Wahlrooskin näyttäisi puoltavan perustuloa ja perustelevan sen vajaassa kahdessa minuutissa näin: https://www.youtube.com/watch?v=hiMyZqbhmlc

    Ja KELAn kaksiminuuttinen info: https://www.youtube.com/watch?v=yWuOxktS_F4

    Suomi myös saisi mielettömän imagoedun, jos tällainen otettaisiin käyttöön ennen muita maita. Sen vaikutusta ei mielestäni kannata lainkaan väheksyä.

 22. Mauri Kokkonen

  Se minua kiinnostaa missä ovat nämä kaiken maailman dosentit nyt huutamassa, että rikotaan perustuslakia? Ilmeisesti se ei silloin kiinnosta edes heitä kun rikkomuksen kohteena on työtöttömät?

  • elm

   Mauri, kuten aiemmissa kommenteissa jo mainitsin (mutta menköön vielä kertauksena, jos et ylläolevia kommentteja lukenut) niin tämän vuoden maaliskuussa ainakin Helsingin Sanomat julkaisi varsin ansiokkaan vieraskynä -pääkirjoituksen, jossa kirjoittajina on kaksi Jyväskylän Yliopiston sosiaalityön kaksi professoria. He kirjoittavat mm. näin: ”On kyseenalaista motivoida pitkäaikaistyöttömiä osallistumispakon ja yksityisyydestä tinkimisen avulla”

   ”Osallistumistuloon liittyvä julkinen kontrolli ja raportointivelvollisuus ulottuisivat asioihin, jotka ­kuuluvat muilla kansalaisilla yksityisyyden piiriin. Osallistumistuloa saavien pitäisi raportoida toimeen­tulon leikkaamisen uhalla viranomaisille esimerkiksi siitä, mikä ­järjestö tai kansalaisopiston kurssi ­heitä kiinnostaa. Tämä valjastaisi sosiaalityöntekijät alan etiikan vastaiseen asiakkaiden kontrol­lointiin”.

   Käsittääkseni kaikki perustelut, jotka koskevat osallistumistuloon liittyvää mahdollista raportointia, ovat päteviä myös aktiivimallin tapauksessa.

   Ja aihe on siis edelleen luettavissa https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html

   Suosittelen lämpimästi. Esiintuodut asiat on perusteltu tutkimustuloksin.

   • töytön

    https://www.salkunrakentaja.fi/2017/10/kansanedustaja-ben-zyskowicz-tyottomalla-oikeus-valtella-tyontekoa-mutta-ei-minun-rahoillani/

    Köyhien joulupöydässä vatsansa täyttämässä käynyt Beni on ahkerana puuhamiehenä myös osallistumistulon eteenpäin viemisessä. Sitä ennen tulee toki vielä tuo raportointivelvollisuus karensseineen keväällä. Luodaan siis jatkossa suuri virallisesti työtä tekevä työtön porukka. Nymanilla jutun lopussa aika lailla aiheellisia heittoja benkulle.

    • Hissunkissun

     Entisillä kansanedustajillakin on oikeus vältellä työntekoa, mutta ei minun rahoillani. Ja sopeuttamiseläkkeessä voi kyllä sanoa juurikin työn välttelystä olevan kyse. Tai pykälien kiertämistä kepulikonsteilla.

     Työn välttelystä on tähänkin saakka napsahtanut karenssi. Tällä aktiivimallilla ei ole mitään tekemistä sen suhteen, onko työtön töihin hakeutunut vaiko eikö.

     Eniten muuten itse irtisanoutuneita olen tavannut Benin kaltaisissa, isopalkkaisissa herroissa sopivasti ennen eläkeikää. Lasketaan kivasti, että lisäpäiville pääsee, oma irtisanoutuminen ja kyllähän sitä herrakerhossa pidetään huoli siitä, että joku mieltä lämmittävä erobonus napsahtaa, jolla karenssin yli elelee elintason tippumatta. Siksi ehkä näillä hallitusherroilla on niin vääristynyt kuva siitä, mistä syistä työttömänä ollaan. Heidän omat kaverinsa kun ovat juuri niitä, jotka sitä työtä välttelevät, kun ovat isolla ansiopäivärahalla ilman päättymispäivää, lisäpäivillä tai niitä odottelemassa, ihan itse tilanteeseen hakeutuneina ja jotka vielä siinä sivussa nettoavat parista leppoisasta tyhjäntoimittajan hallintoneuvostopaikasta tai vastaavasta vähän tuloja päivärahan päälle, tietenkin sen verran vain, että vielä jää monta tonnia silti maksettavaa soviteltavaa päivärahaakin.

 23. Hannele

  Ihmeen paljon olen törmännyt erityisesti Twitterissä täysin uuvatteihin käsityksiin, että aktiivimallissa tosiaan pelkkä töiden hakeminen riittää ja saat työttömyyskorvauksesi sitä vastaan. Ei, tämä malli meillä oli jo. Nyt sinun TÄYTYY ONNISTUA haussasi; sinun on SAATAVA työpaikka, työharjoittelupaikka, tukityöllistämispaikka tai paikka TE-palveluiden työllistämishöpölöpökurssilta. Sinähän et näistä henkilökohtaisesti päätä ollessasi työtön. Päätökset puolestasi tekevät muut, mutta sinä kärsit siitä rangaistuksen kuin pahainenkin piru.

  Itse asiassa Piru hallituksen johtajanpallilla kuulostaa paljon houkuttelevammalle tässä vaiheessa… Piru sentään pitää lupauksensa.

  • Jarkko

   Juu itselläni on siitä ihan mustaa valkoisella, että en päässyt TE-palveluiden järjestämälle kurssille, koska paikkoja oli 20 kappaletta ja hakijoita oli 150 kappaletta. Omassa kunnassani on sen verran korkea työttömyys, että lähes jokaiseen juttuun on enemmän hakijoita kuin on paikkoja.

   Työpaikkoja kotikunnassani ja sen ympäryskunnissa on tarjolla noin yksi sataa työtöntä kohti. Kesäisin ehkä noin yksi työpaikka kahtakymmentä työtöntä kohti.

   En voi perhesyistä muuttaa muualle eikä minulla sen suhteen olisi varaakaan muuttaa, koska ei ole luottotiedot kunnossa eikä säästöjä edes senkään vertaa, että pystyisi takuuvuokria maksamaan jostain PK-seudulta jossa töitä on paremmin. Ilmeisesti tämäkin ongelma poistuu leikkaamalla verojen jälkeen sitä noin 500€ kuussa tukeani, joka hädintuskin riittää ruokaan ja vuokraan.

   • Ei jaksa ymmärtää

    Olen törmännyt varsin erikoisiin ratkaisuihin näissä TE-palveluiden valinnoissa. Ihmiselle, joka itse irtisanoutunut hyväpalkaisesta työstä, eläkeikä vuoden päästä, päätetään tukea vuoden omaehtoisia opintoja fyysisesti erittäin kuormittavalle alalle. Eikös noiden palveluiden ole tarkoitus olla ”työllistymistä edistäviä”. Heräsi ajatus, että oli haluttu varmistaa päiväraha karenssin yli ja vielä korotettuna, kuinkas muuten. Sekin tuki olisi voitu osoittaa jollekulle, jonka työllistymistä se olisi oikeasti tukenut.

    Ja toisella paikkakunnalla nuorelle työmarkkinatuella kituuttavalle alanvaihtajalle, jonka opintotukikuukaudet käytetty ja joka haluaisi saada yliopisto-opinnot suorittaa omaehtoisten opintojen tuella loppuun, annetaan kielteinen päätös ja kaupan päälle työtarjous täysin toiselta alalta osa-aikatyöhön vuorotyössä toisella puolella pk-seutua, vaikka omankin alan työtarjouksia olisi voinut yrittää avoimista paikoista seuloa. Ihan voi sanoa, että vaikuttaa välillä vit…lulta tuo toiminta. Ja töitäkin olisi ollut alalta opintojen jälkeen tarjolla, kunhan paperit olisi saanut kouraan.

    Näihin pitäisi saada myös joku oikea valvonta, ettei eri paikkakunnilla tehdä noita valintoja palveluihin ihan eri kriteereillä.

 24. Saarivaari

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712282200631509_pi.shtml
  Minkä tahon asialla Mika Koskinen? Ei pienintä epäilystä…

 25. Salsgren

  Vartiainen on kanssa yksi saatanan persepukama, vaikka kuinka rapsuttaa niin se ei lähde pois.

 26. Isoäiti

  Minä olen seurannut ja elänyt mukana tätä Suomen työllisyydenhoitopelleilyä jo 24 vuotta – välillä töissä ja välillä työttömänä. Yksi asia ei ole sitten 90-luvun laman muuttunut – se taho, jolta leikataan, leimataan syylliseksi ja näin oikeutetaan leikkaukset.

  Vaan tämän hallituksen aktivointimalli on typeryyden huipentuma. Eniten siinä ottaa päähän se, ettei hallituksella sitten ollut niin paljon selkärankaa, että olisivat vain ilmoittaneet: ”Me leikkaamme työttömyyskorvauksia”.

  Hallitus on leikannut jo opiskelijoilta, jotka eivät muka valmistu tarpeeksi nopeasti, vaan venyttävät opintoja tukien turvin. Palkansaajilta, joitten palkat ovat muka liian korkea ja siksi ei vienti vedä. Nyt työttömiltä, jotka muka vain makoilevat passiivisina. Mikäs taho on seuraavaksi vuorossa, eläkeläisetkö?

  Toivottavasti tämä nyt vihdoin ja viimein aktivoi kansalaiset kysymään hallitukselta ja eduskunnassa olevilta edustajilta suoraan, koska tämä kymmenisen vuotta kestänyt suossa rämpiminen ihan oikeasti lopetetaan ja maassa tehdään päätöksiä, joista hyötyvät kansalaiset, eivät vain pääomasijoittajat.

  • Hissunkissun

   Seuraavaksi voitais leikata niiltä firmoilta, jotka eivät työllistäneetkään, vaikka kovasti näin lupailtiin kun yhteisöveroa taannoin laskettiin. Mitä tapahtui? Jaettujen osinkojen määrä kasvoi samassa suhteessa kuin yritysten tuloverojen kertymä pieneni valtion rahakirstussa. Niille jotka eivät muista, yhteisöjen tulovero on ollut vuosina 2005–2011 26 prosenttia ja 2012–2013 24,5 prosenttia. 2014, kun kaikkialta muualta innolla leikattiin, firmoille kädenojennuksena yhteisövero pudotettiin 20%.

   Mitenkäs olisi siis se aktiivimalli sinne firmoille, veronalennus annettaisiin porkkanana, kunhan työllistätte tarpeeksi ja ohjaatte irtoavan rahan työllistämiseen? Ja puhun siis nyt isoista yrityksistä, jotka tuosta yritysveron laskusta hyötyivät. Itsensä työllistävät ja pienet firmat elävät kädestä suuhun, se mitä menojen jälkeen irtoaa, menee palkkoihin ja siinä ei pienestä tuloksesta paljon hetkauta onko prosentti 24,5 vai 20…

   • Isoäiti

    Hyvä, että otit muistutit asiasta. Veroalen kun piti piristää taloutta ja saada yritykset kasvamaan ja luomaan työpaikkoja. Katsoinpa Kuukkelista ja niinhän muun muassa YLE uutisoi vuonna 2015: ”Veronalennuksen dynaamisten vaikutusten piti piristää taloutta, mutta teho jäi olemattomaksi.”

    On siis ihme, ettei yrityksiä – ja tarkoitan myös näitä suurempia työllistämiskykyisiä yrityksiä – sittemmin ole aktivoitu toimimaan siten, että tämä dynaamisuus toteutuisi.

    Vaan ehkäpä koko visaisessa kysymyksessä kannattaisikin noudattaa vanhojen poliisisarjojen neuvoa – seuraa rahaa. Jotkut hyötyvät tästä tilanteesta, mutta ketkä ja miten?

 27. J-P

  > PS Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täällä

  Mitäs hyötyä tästä sitten on? Jotain mietteitä:
  -Mahdollisuus, että kyseinen laki saadaan lopulta peruttua.
  -Osoitus siitä, kuinka moni kansalainen aktivoituu (pun intended) tällaisen politiikan seurauksena, josta seuraa:
  -Poliitikoille osoitus siitä, millainen joukko on tätä mieltä – kannattaako heidän kantansa noin vain sivuttaa
  -Lehdille osoitus siitä, minkä kokoinen joukko ei välttämättä tykkää jatkuvasta työttömien haukkumisesta

 28. Rintsu

  Mä muuten just tarjosin itseäni yhdelle joka valittaa työntekijöiden puutteesta.
  Pari tonnia kuussa pohjapalkkaa, kolmen kuukauden koeaika ja tessin mukaiset työolot muutenkin?
  Kun sanoin, että noilla ehdoilla aloitan toinen tammikuuta niin eipä olekaan työstä kuulunut mitään.

  • Hissunkissun

   Näinhän se on, nämä mediaan haalitut työvoiman puutetta valittavat yrittäjät on ihan masinoitu juttu. Jos ei oikeasti saa työvoimaa tässä tilanteessa, missä maa tällä hetkellä makaa, kannattaa katsoa peiliin ja miettiä, että onkohan palkkauksessa, työehdoissa tai talossa noin muuten jotain pahasti vialla.

 29. ani

  Itseä huvittaa (jos huvittelu sanan käyttö sallitaan näissä vakavissa yhteyksissä) tää sanojen mielikuvituksellinen pyörittely, kuten esim. ”työllistymistä edistävä toimenpide”.
  Kuinka moni on näiden toimien jälkeen työllistynyt toistaiseksi voimassaolevaan palkkatyöhön?
  Eräskin firma haeskelee vuosi toisensa perään tekijöitä, ei tunnu löytyvän, samat nimikkeet hakuilmoituksissa viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Itsekin sain määräyksen hakea näihin, olin tosin jo aiemmin selvittänyt taustoja ja päätellyt, että tyhjän saa pyytämättäkin, mutta käskystä oli haettava. Eipä yllättänyt, ettei vastauksia ole vieläkään kuulunut, vaikka samat ilmoitukset edelleen pyörivät eetterissä.

 30. -Koop.

  Aktivoidutaan sitten käsipäivää kurssille kun semmoista olisi kuulema tarjolla ja jotain pitää kuulemma tehdä vuodenvaihteen jälkeen, toivottavasti tarjolla on myös piiritanssia.

 31. Hissunkissun

  Tässä on nyt taas saanut lukea muutamien tollojen avautumisia siitä, eikö työttömältä saa vaatia aktiivisuutta. Työttömältä on vaadittu aktiivisuutta tähänkin asti. Työtarjouksiin on reagoitava, työtä haettava ja määrättyihin toimenpiteisiin osallistuttava karenssin uhalla. Jostain syystä viranomaisten taholta työttömien aktivointitoimenpiteet ovat viime vuosina vähentyneet merkittävästi, lukuun ottamatta summittain nakeltuja työtarjouksia lyhyellä varoitusajalla. Jälkimmäisten tarkoitus lienee siivota tilastoja, kun hakija ei ehdi reagoida tarjoukseen ja karenssilla saadaan kivasti työttömyys katkaistua.

  Missä on ollut viime vuosina työllistämistoimenpiteet? Miksi velvoitetyöllistäminen koskee lähinnä iäkkäitä? Eikö olisi tolkumpaa teettää tässä maassa esim. vanhustenhoitoa alan palkalla työllistämällä valtion ja kuntien taholta, kuin ohjata määrärahoja työkokeiluihin, missä koulutetut ihmiset keittelevät kahvia ja harjoittelevat ilmaistyötä yritysten hyväksi?

  Tämähän on arvovalinta ja sen jokainen asiaa pidempään seurannut kyllä tietää. Oikeasti työttömien todellista aktivointia on jo vuosia ajettu alas. Tavoite on pitkällä tähtäimellä nakertaa palkkatasoa (vai miten muuten kuvittelette ilmaistyön työkokeiluissa vaikuttavan), ohjata rahaa koulutuksia tehtaileville yrityksille, ajaa vähitellen koko ansioturvajärjestelmää alas tekemällä systeemistä niin vaikea, että sitä ei hallitse enää kukaan ja työttömyyskassat hissuksiin työmäärään tukehduttamalla sitten heikentää myös ammattiliittojen voimaa sopijaosapuolena. Että ihan vaan tiedoksi asiaan perehtymättömille työssäkäyville, kyllä tämä napsahtaa teidänkin nilkkaan vähitellen.

  Tähän himmeliin, jota kauniisti aktiivimalliksi kutsutaan, perehtymättömien mielestä ajatus voi kuulostaa kivalta, onhan kaikenlainen aktiivisuus nykyään niin kovin trendikästä ja tavoiteltavaa. Todellisuudessa työ lisääntyy vain kassoissa, Kelassa ja toimeentulotukiluukulla. Ja ehkä hautaustoimistojen liikevaihto kasvaa kun porukka alkaa vetää itseään narun jatkoksi kun olot vielä maassa tarpeeksi epäoikeudenmukaisiksi muuttuvat. Elleivät sitten päätäkin nousta barrikadeille. Ei muuta kuin jokainen kansalaisaloitteen allekirjoittaja sinne eduskuntatalon portaille mietteensä kertomaan.

  Ja kuten jo jossain aikaisemmassa kommentoinnissa kerroin, tämä malli ei todellakaan ole simppeli ja yksikään toimittaja ei ole pureutunut niihin kaikkiin koukeroihin ja ehtoihin, joita mallissa on. Yksinkertaistettuna puhutaan vain kolmen kuukauden ajan päivärahan alennuksesta ja kolmen kuukauden aikana tuon vaadittavan aktiivisuuden täyttymisestä. Mutta se ei ole 3 kuukautta, tarkastelujakso on 65 MAKSUPÄIVÄÄ ja tosiaan esim. aktiivisuus omavastuuaikana ei kerrytä aktiivisuutta. Ja ihan vinkiksi niille, jotka jaksavat seurata omaa tarkastelujaksoaan, jos tiedät osa-aikatyössä täyttäväsi vaadittavan aktivisuuden tuntimäärän juuri 66 päivä, kannattaa jättää yksi päivärahapäivä hakematta. Pakkohan ei ole päivärahaa hakea ja tuolla tempulla jää vielä voiton puolelle. 4,65 % alennus kun vastaa 3 omavastuupäivää seuraavalla 65 päivän jaksolla, joten vaikka menetät hakemattoman yhden päivän päivärahan, olet vielä kahden maksupäivän verran plussalla seuraavan tarkastelujakson aikana. Tästä nyt ei ole mitään iloa sille, joka asuu paikkakunnalla, jossa ainoat tarjolla olevat duunit on provikkapalkkaista puhelinmyyntityötä, jossa palkka ei ole edes minimipalkan verran.

 32. -Koop.

  Eipä sillä 4,65% ole mitään merkitysta kun kaupasta saa kohta 5,5%

 33. Paula

  Kiitos Saku, tästä pitää puhua kauan.

  Jos vuoden alusta tuleva aktiivimalli on paha, niin sanon, että kevään tuleva työnhaun aktiivimalli on vielä pahempi. Miten pikkupaikkakunnalta haet todistettavasti joka viikko työpaikkaa, jos et pommita samaa k-kauppiasta joka viikko, jolla ei ole edes paikkoja auki, ettet saa 2 kk:n karenssia? 2 kk:n karenssi on kuolema 4,65% verrattuna. Joten kiitos, että olet aloittanut valistamaan jo siitäkin, jatka kovaa ja lujaa, jotta kansa ei heräisi liian myöhään kuten nyt kävi.

  Kertoisin myös Te-palvelujen toiminnasta ihan omakohtaisesti. Minut määrättiin/pääsin koulutukseen ensi kuussa.
  Kun katson omia tietojani Te-palvelujen ”Oma asiointi” etusivulta, niin siinä ”avoimet asiat tai tehtävät” näkyy vain, että ”Suunnitelmassa sovittu tehtävä: Haen aktiivisesti työpaikkoja eri työnhakukanavia apuna käyttäen sekä osallistun TE-palvelujen järjestämiin soveltuviin rekrytointitilaisuuksiin”. Ja määräpäivä milloin tämä tehtävä pitää kuitata.
  Määrättyä koulutusta ei näy tässä näytössä, vaan se pitää osata klikata nuolesta ja siirtyä ”Oma suunnitelma”. Ja sieltä löytyy tämä koulutus eli ”osallistuu…..”.
  Kävin koulutuksesta puhelinkeskustelun virkailijan kanssa. Virallista kirjettä en saanut tästä koulutuksesta, ainoastaan sähköpostiviestin, jossa on esite.
  Eli työttömät muistakaa katsoa joka päivä Te-palvelujen ”oma asiointi” etusivu ja myös siitä eteenpäin omaan suunnitelmaan, jotta ette joudu karenssiin tekemättömistä velvoittavista tehtävistä. Aikaisemmin kaikki velvoittavat tehtävät näkyivät listana etusivulla.
  Herää taas epäilys, että ihmisiä yritetään saada karenssiin, jos ei huomaa kaikkea mihin hänet on velvoitettu.
  Ja CV-netti, onhan tuo ollut minullakin Te-palvelujen sivuilla vuoden, mutta kukaan ei ole käynyt katsomassa sitä. No, homma kuitenkin hoidettu minun puoleltani.

 34. Jukka

  Jos palataan tuohon Lindströmiin, niin sääliksi käy. Sinisten on mentävä kaikessa ”hallituksen” mukaan. Jos ei mene, ei jää mitään. Niille hepuille ei jää siis mitään. Nyt on Audin takapenkit…

  • Jarkko

   Sinisillä ei liene tulevaisuutta politiikassa joten on otettava kaikki irti tekemällä kaikki muiden hallituspuolueiden haluamalla tavalla, jotta ainakin ministerin edut juoksevat hallituskauden loppuun. Kertoo aikalailla suomalaisen demoratian alennustilasta, että poliittinen puolue / ryhmä jonka linjaa kukaan ei ole äänestänyt valtaan on hallituksessa päättämässä satojentuhansien ihmisten elämään vaikuttavista asioista. Vaaleissa kun ei äänestetä pelkästään henkilöitä valtaan vaan myös puoluetta ja sen linjaa. Nyt hallituksessa on siniset, jonka linjaa ei ole kukaan äänestänyt sinne.

Kommentoi »

Comments are closed