Kiviä leivässä

“Kun näin on sovittu, niin sovitusta pidetään kiinni kaikkien asioiden ja puolueiden osalta.”

Näin puolustaa työministeri Jari Lindström työttömyysturvan aktiivimallia blogissaan. Käytännössä hän myöntää lakimuutoksen olevan kivien syöttämistä työttömille, mutta näin nyt kerta kaikkiaan on hallitusohjelmassa sovittu.

Sipilän hallitukselle hallitusohjelma on pyhä paperi. Se on niin pyhä, että se ohittaa jopa perustuslain. Perustuslakivaliokunta edellytti, että aktiivimalliin tehdään muutoksia. Jokaiselle on taattava tosiasiallinen mahdollisuus osallistua työttömyysturvalaissa tarkoitettuun työllistymistä edistävään palveluun tai säännösten tarkoittamaan toimintaan. Lisäksi lakiehdotusta tulee täydentää säännöksellä siitä, ettei etuutta alenneta, jos työnhakija ei ole onnistunut työllistymään taikka pääsemään työllistymistä edistävään palveluun hänestä itsestään riippumattomista syistä.

Toinen tapa vähentää esityksen ongelmallisuutta olisi ollut se, että työnhakijalla olisi mahdollisuus osoittaa aktiivisuuttaan myös sellaisella muulla tavalla, joka osoittaa hänen pyrkineen aktiivisesti työllistymään tai hakeutumaan työllistymistä edistävään palveluun tarkastelujakson aikana. Näin kirjoitti entinen kansaanedustaja Raimo Piirainen marraskuussa Kainuun Sanomissa.

Näitä muutoksia ei tehty, vaan työttömiä rangaistaan tukien alentamisella siitä, että he aktiivisuudestaan huolimatta eivät löydä palkkatyötä eivätkä pääse työllistymistä edistävään palveluun itsestään riipumattomista syistä. He eivät myöskään voi osoittaa aktiivisuuttaan hyväksyttävästi millään muulla tavalla.

Näin meillä siis soitellaan. Paskat perustuslaista, paskat perustuslakivaliokunnasta. Hallitusohjelmassa on sovittu työttömien rankaisemisesta, joten heitähän rangaistaan. Työttömyys on aina työttömän oma vika.

Tätä epäoikeudenmukaisuutta aktiivimallin kannattajat ja puolustelijat eivät millään suostu ymmärtämään. Suurin osa heistä ei edes yritä ymmärtää, vaan he kysyvät kirkkain silmin, että mitä pahaa on vaatia työttömiltä edes vähän aktiivisuuden osoittamista. Pitäisi varmaan kirjoittaa ihan isoilla kirjaimilla, että kun se pelkkä aktiivisuuden osoittaminen ei riitä. Pitää tehdä niitä olemattomia palkkatöitä tai pitää osallistua kurssille, jolle ei pääse. Ei se kuitenkaan auttaisi, sillä nämä silmät ummessa kävelevät tollot eivät sittenkään suostu tajuamaan.

Toisin näkyy olevan muualla. Kun Ranskan presidentti julkaisi aikeensa kiristää työttömien valvontaa mm. asettamalla työnhaun raportointivelvoitteen, niin hän sai täystyrmäyksen sekä oikealta että vasemmalta. Meillä tätä työnhaun aktiivimallia suunnitellaan parasta aikaa, ja päätettäväksi se tullee keväällä. Siinä on osoitettava aktiivisuutta hakemalla todistettavasti työpaikkoja ja tekemisistään on raportoitava viikoittain. Raportoinnin laiminlyönnistä seuraa kahden kuukauden karenssi. Kevään korvalla saamme nähdä, miten vuolaasti tätä mallia tullaan ylistämään mediaa myöten.

Tämä tulee siis jo hyväksytyn työttömyysturvan aktiivimallin päälle. Hallitusohjelmassa on sovittu, että työttömät syökööt niitä heidän leipäänsä leivottuja kiviä.

1200px-Gallen_Kallela_Kullervos_Curse

Kuva: Akseli Gallén-Kallela: Kullervon kirous

PS Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

***
Viime päivinä olen huomannut, että ihmisiltä joitain toimittajia myöten on kadonnut luetun ymmärtämisen taito. Jos ette ymmärrä lukemaanne, niin älkää nyt ainakaan tänne tulko sitä kertomaan.

Kommentit (83)
 1. Irina Niemelä
  28.12.2017, 10:34

  Olen edelleenkin sitä mieltä ettei tuo keväälle aiottu uudistus ainakaan lisää työpaikkojen määrää MOL -sivustolla. Ei kukaan tervepäinen työnantaja laita sinne ilmoitusta kun tietää että tulossa on ainakin satojen ellei tuhansien hakemusten rypäs yhteen avoinna olevaan paikkaan. Yhä useampi avoin työpaikka jää niinsanotuksi piilotyöpaikaksi joista ei missään ilmoitella.

  1. Antti Kautiainen
   28.12.2017, 10:50

   Tämå on tavoite, jotta voidaan yksityistää työvoimapalvelut. Perustulaki esti sen, joten on pakko luoda tilanne, jossa kukaan järkevä ei laita ilmoitusta MOL:iin, koska satojen hakemusten käsittely maksaa aivan tuhottomasti rahaa.

   Samallla sittne nämä aktivointilait on laitettu kasaan niin, että haku pitää kohdistua juuri MOLin kautta, joten saadaan bonuksena työttömien kyykytystä, koska laiskuuden takiahan heillä ei ole työtä vaan istuvat toimettomina, kun ei tuloksia työnhaun onnistumisesta näy. OIkeistolaisille vain tulokset todistaa yrityksen! Epäonnistuminen todistaa vain sen, ettei edes yritetty.

  2. Uudistuksista puheenollen, minua viisaammat ovat kirjoittaneet:

   “Työvoimapalveluihin pro gradu -tutkielmassaan perehtynyt Kaija Mononen laski, että vuosina 1995–2015 työttömien aktivoimiseksi on suunnattu 13 eri uudistusta. Asiaan liittyvää lainsäädäntöä on muutettu lähes vuosittain”.

   “Kansainvälisten tutkimusten mukaan syrjäytymistä on onnistuttu lieventämään parhaiten panostamalla työttömien hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin kehittää itseään sekä sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen. Myös työttömien poliittisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä on hyötyä. Vähiten syrjäytymistä ehkäisee pelkkä työmarkkinoille pakottaminen.”

   “Osallistumisen kynnys olisi syytä pitää matalana ja itsetuntoa kolhivien kokemusten riski pienenä. ­Yhteiskunnallisesti hyödylliseen toimintaan hakeutumisen on oltava mahdollisimman vähän ulkoa ohjattua. Itsekunnioituksen kannalta on tärkeää, että toiminnasta saa edes symbolisen rahallisen korvauksen”.

   “OSALLISUUTTA ja osallistumista pitäisi rakentaa kunnioittavalla asenteella. Yhteisöllinen toiminta tar­joaa suuria mahdollisuuksia, ja myös työttömillä on – omista lähtökohdistaan – sille paljon annettavaa. Rangaistuksilla uhkaamisen ­sijaan olisi ratkaistava, miten osallistumisen esteitä poistetaan.”

   Jos tällaisia tutkimuksia on olemassa, miksi ne eivät ole työministeri Lindströmin pöydällä luettavissa ennen kuin nuija kopahti aktiivimallin kohdalla?!! Kysyn nyt ihan puhtaasta halusta. Palan halusta tietää miksi työvoimapoliitikot tuntuvat ohittavan kaikki työnhakijan itsemääräämisoikeutta ja ihmisarvoa puoltavat tutkimukset ja niiden tulokset. Huom: tulokset, jotka osoittavat toimiviksi sellaiset ratkaisut, joissa työnhakijoiden ihmisarvo, omanarvontunto, osaaminen ja kiinnostus on huomioitu ja jossa ihmiseen omaan arviointikykyyn luotetaan!

   Kirjoitus (josta lainaukset poimin) on luettavissa: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html

 2. Markku Isometsä
  28.12.2017, 10:59

  Kaikki suuret ajatukset ovat tulleet Natseilta kuten Harzt-reformi ja “Arbeit macht frei” Hyvää uutta vuotta.

  1. Joo, kyllä se työ vapauttaa – ainakin aktiivimallista! Hyvää Uutta Vuotta!

   1. Saku Timonen
    28.12.2017, 17:46

    Niin vapauttaa, jos sitä työtä sattuu saamaan.

Kommentointi suljettu.