Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Jytky sylissä

Työttömyysturvan ns. aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 68 000 nimeä, joten se tulee eduskunnan käsiteltäväksi ainakin periaatteessa. Valmisteltavaksi sen on pakko tulla, mutta se voidaan haudata valiokuntaan. Hallitus voi myös ilmoittaa, että niistä, näistä ja muista erinäisistä syistä sitä ei nyt tällä vaalikaudella ennätetä käsitellä. Toisaalta hallitus voi myös ottaa järjen näppiin ja esittää aktiivimallin kumoamista itse.

Tähän järjen käyttöön en usko tämän hallituksen kykenevän. Hallitus on jääräpäisesti hakannut päätään jopa perustuslain kiviseinään, ja on uskonut nuristen ja otsa kuhmuilla vasta sitten, kun perustuslakivaliokunta on suoraan estänyt perustuslainvastaisten lakien säätämisen. Aktiivimallissa hallitus ei uskonut edes perustuslakivaliokunnan muutosesityksiä, vaan jyräsi oman esityksensä läpi hallituspuolueiden edustajien äänin. Iso osa näistä napinpainajista ei tunnu tietävän hyväksymänsä lain sisällöstä mitään eikä se heitä kiinnostakaan, sillä heillä oli liian kiire vouhottaa nelosoluen puolesta tai sitä vastaan.

Tähän vouhotukseen media yhtyi auliisti. Kaljakeskustelusta uutisoitiin näyttävästi, ja aktiivimallin käsittelystä lähes vaiettiin. Siitä julkaistiin korkeintaan pikku-uutisia, ja nekin näyttivät olevan väkisin tehtyjä. Niissä jätettiin kertomatta aktiivimallin todellinen sisältö. Sehän on se, että työttömiä rangaistaan työttömyystuen alentamisella, jos he eivät löydä palkkatyötä tai eivät mahdu työllistymistä edistäviin palveluihin. Kyseessä on ihan selkeästi kiky-sopimuksen vastainen etuuksien leikkaus, joista hallitus pyhästi lupasi pidättäytyä sopimuksen solmimisen yhteydessä. Tämän hallituksen sanaan ei voi luottaa yhdessäkään asiassa.

Jos iso osa kansanedustajista ei välittänyt ottaa selvää lain todellisesta sisällöstä, niin sitäkin paremmin sen tietävät mallia puolustavat kellokkaat. Kokoomuksen Juhana Vartainen sanoi suoraan, että tarkoitus on tehdä työttömyydestä entistä epämukavampaa, jotta epämieluisakin työ kelpaisi. Tällä hän tarkoittanee nollatuntisopimuksia, provisiopalkkaista krääsän puhelinmarkkinointia ja alle kaikkien sopimusten palkattuja pätkätöitä, joilla kukaan ei pysty elämään. Tämä ei sinänsä ihmetytä, sillä onhan sama mies aiemmin verrannut työttömiä rikkaruohoon.

Nyt siis saatiin sekä kansan raivostuttanut aktiivimalli että nelosoluet, lonkerot ja limuviinat jokaiseen kauppaan. Tämä on niin vaarallinen yhdistelmä, että voisi epäillä hallituksen menettäneen itsesuojeluvaistonsa. On hallitus kuitenkin ymmärtänyt, että tämä perusteellisesti lobattu alkoholilain muutos aiheuttaa väkivaltaa ja järjestyshäiriötä. Niihin hallitus varautuu palkkaamalla lisää poliiseja. Ehkä hallitus ajatteli ihan vanhanaikaisesti, että känninen kansa ei piittaa hallituksen tekemisistä, mutta varaudutaan nyt kuitenkin suojelemaan ainakin oma persaus.

Vuodenvaihde toi mukanaan hallituksen hävyttömyyden paljastumisen koko kansalle. Tai no, lasketaan pois ne trollit, jotka yhä yrittävät epätoivoisesti vähätellä aktiivimallin todellista sisältöä. Saa nähdä ymmärtääkö hallitus kansan sen syliin pudottamaa uudenvuodenjytkyä.

Kommentit (40)

 1. Seijasisko Riski

  Go Saku ☺

 2. Salsgren

  Minä olen raivoissani kun näen tuon rikkaruoho-Vartiaisen naaman jossain. Todella vastenmielinen tyyppi.

 3. Ted

  Viinipöhnässä on kiva Vartiaisen visioida.

  • Maukka

   Hän kertoi julkisesti, että krapulassa häntä panettaa vietävästi. Ehkä siksi Jeppe juo?

 4. Martta

  Julkisuuteen nousseet kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden väärinkäytöt on näköjään haudattu Teukan kohellusten, nelosoluen ja aktiivimallin alle. Asian piti olla käsittelyssä ennen joulua, mutta kaikella muulla rummutuksella pidetään juttu pimennossa. Kyllä entisellä kansanedustajalla pitää olla samanlainen velvollisuus osoittaa aktiivisuuttaan. Ja monellahan noista on entinen virka tms. odottamassa, jos vain on halu palata.

  • Teeaakk

   Tuohon sopeutumiseläkkeeseen on kansalaisaloite. Allekirjoittakaa sekin.

 5. Mauri Pulkkinen

  Politiikassa peitellään tavoitteiden ja lakien todellisia merkityksiä kaunistelujen ja kiertoilmaisujen taakse. Aktiivimalli on harvinaisen tökerö tapa piilottaa todelliset tavoitteet eli työttömien kyykyttäminen ja rankaisu tulojen menetyksellä. Samalla luodaan uutta byrokratiaa monin verroin vähennetyn verran.

  Hallitus on aliarvioinut pahasti kansalaisten kyvyn nähdä hankkeen todelliset päämäärät.

  Laajemmin ottaen hallitusohjelman laatiminen on ollut ainoa asia, missä päätä on vaivattu. Sen jälkeen on menty autopilotilla hallitusohjelman ohjaamana päätä vaivaamatta.

  Ei edes persujen hajoaminen ole saanut eloa korvien väliin. Kansanedustajien kannatus on vain varmistettu, mutta kansalaisten kannatusta ei edes haluta ajatella.

 6. Aila Hokkanen

  Jos Sauli Niinistö olisi jättänyt tämän kyykytyslain allekirjoittamatta, olisi sitten kansa äänestänyt hänet varmasti jatkoon…mutta nyt hän sinetöi oman kohtalonsa.

 7. Jukka Laine

  Hallituksella tuli hoppu saada neloskalja nopeasti kauppaan, siinä toivossa että kansa rupeaisi ryyppäämään ja unohtaisi työttömyyden.

  Samoinhan media meuhkasi pitkin syksyä työttömien laiskuudesta ja töiden välttelystä. Näin oli tarkoitus saada kansan syvät rivit työttömiä vastaan. Nyt kansa onkin heräämässä ja hallitus nukkuu huonosti.

 8. Sauli

  Valitettavasti monet some ilmiöt ovat lähinnä myrskyjä vesilasissa. Vajaa 70 000 ihmistä saattaa tuntua suurelta määrältä, mutta myös vastustus on edelleen suurta, pelottavan suurta. Moni aktiivimallin puoltaja tuskin viitsii syventyä asiaan otsikkoa pidemmälle, koska työttömyys ei häntä kosketa millään tavoin. Aktiivimallin puolustaminen saa lähes korneja sävyjä, kun työssäkäyville vaaditaan oikeutta olla maksamatta työttömien oleskelusta aiheutuvia kuluja.

  Sama työttömien vähättely mitä Vartiainen puheillaan edustaa lienee jatkossakin hallituksen linja. Se perustunee luoja ties mihin ideologiaan, missä työtön on pelkkä kuluerä ja aina syyllinen tavalla tai toisella omaan työttömyyteensä. Tälle näkemykselle on kansalaisten keskuudessa yllättävän suuri kannatus jopa siellä missä aktiivimalli saattaa hyvinkin olla yksi mahdollinen tulevaisuuden näkymä. Ihmisillä on paha tapa yliarvioida omaa kyvykkyyttä ja aliarvioida kilpailijaa työmarkkinoilla ja elämässä yleensä. Hallitus edustaa ideologioineen voittavaa joukkuetta ja kukapa haluaa pelata häviävässä joukkueessa.

  • Toni Neffling

   Samaa mieltä. Ehkä joskus oli aika jolloin poliitikot edes yrittivät peittää koulukiusaajan sielunsa jargonin alle – nyt ovat todenneet, että se ei yksinkertaisesti kannata, koska kiusaajista tykätään. Eikä äänestäjän muistikaan ole kuin 2 viikon mittainen eli panostus kansaan, jota myös itsensä mainostamiseksi kutsutaan, alkaa 14 päivää ennen vaaleja. Silloin vaalimakkaraa mutustellessa aktiivimalli unohtuu joka puraisulla enempi ja muistot täyttää sinapin sekainen mielihyvä.

   Toisaalta onko nykypoliitikolle seuravien vaalien menestys edes tärkeää – omat jatkot ja etkot varmistetaan kauden aikana – politiikka on vain ponnahduslauta kohti parempaa vaikuttamista.

   Ainostaan sota venäjää vastaan muuttaa köyhän aseman – joku sen luodin tielle pitää saada ja siihen köyhä on aina kelvannut.

   • Sauli

    Ei puolen miljoonan allekirjoituksen kerääminen ole kovin iso urakka. Isompi urakka on kääntää niiden loppujen parin miljoonan joita meneillään oleva myrsky vesilasissa voisi vähempää kiinnostaa. Ja vielä vaikeampaa on hallituksen omasta ideologiastaan kiinnipitävien päättäjien pään kääntäminen. He eivät kuuntele kansaa, vaan omaa eturyhmäänsä. He ovat suorittamassa palkkamurhaa joka kohdistuu ammattiyhdistysliikkeisiin ja niihin onnettomiin jotka vielä jaksavat mutista hyvinvointivaltiosta.

    Se mitä puolen miljoonan ihmisen mielipiteelle koskien aktviivimallia tapahtuu on, että se haudataan syvälle poliittiseen koneistoon. Aktiivimallia tullaan puolustelemaan parantuneilla talousluvuilla ja hatusta vedetyillä tilastoilla. Sitä tullaan kehumaan aktiivisten mediavaikuttajien taholta. Sen nimeen vannovat virkamiehet ja eduskunnan käytävillä partioivat nimettömän lobbarit jotka kiittelevät hallitusta rohkeudesta ja miettivät samaan aikaan miten sitä voitaisiin viedä vielä pidemmälle. Tätä tulee jatkumaan seuraavat, ties kuinka monta vuotta, ennen kuin seuraava hallitus rupeaa sitä vaiheittain purkamaan. Tätä ennen on sadat, tuhannet ihmiset menettäneet toivonsa demokratiaan, itseensä ja osa elämään.

    • Toni Neffling

     Juu. Ja faktoilla harvemmin muutetaan mielipiteitä – pikemmin päinvastoin eli mikä tahansa fakta (puolesta tai vastaan) ankkuroi oman mielipiteen syvemmälle peruskallioon. Maailman ohuimpia opuksia lienee: ”Minä olin väärässä – poliitikot kertovat” ja mitä enemmän itse on panostanut virheelliseen mielipiteeseen sitä varmemmin siitä pitää kiinni. Kumpaisestakin löytyy melko vahva tutkimusnäyttö.

     Suomenkin journalismi on kallellaanolemisen pelosta jo pitkään ottanut sellaisen ”fair and balance” tyylin, joten sieltäkään asiaan on turha hakea apua. Ammittiyhdistysliikkeillä on uudenvuodenlupausten ja kinkunsulattamisen kanssa niin paljon tekemistä, että he unohtavat lakkopuheet ennen loppiaista. Ainoa toivo lepää siinä, että aktivoimisen toteuttaminen ajaa te-toimistot täydelliseen kaaokseen jolloin todellisuudessa lakia ei voida kuitenkaan toteuttaa, mutta se jää lakina olemaan. Seuraava hallituksen ehdotus onkin lisätä banaanien kasvatusta napapiirillä (Lapin työllisyysohjelma).

   • Jarkko

    Ironista noissa Vartiaisen jokainen elättäköön itsensä puheissa on se, että Vartiaisen edustamat ”ekonomistit” ovat kyllä viimeinen ammattikunta joka elättää itsensä. Jospas olisikin niin, että täällä ei kannata mitään tehdä kun on liikaa ekonomisteja ja muita byrokraatteja sekä ”moraalinvartijoita” elätettävänä.

    Katsos kun se, että jostain hommasta maksetaan hyvin ei tarkoita, että se edes tuottaa mitään. Kuten vaikka joku kuninkaan tai pohjoiskorean diktaattorin homma (tai ekonomistin). Jos onkin niin, että kaikki rahat ja resurssit menee kaikkiin turhiin juttuihin niin suurimmalla osalle ihmisistä ei jää mitään ei edes länsimaalaista elämää ja sitä juuri sitä nämä Vartiaiset ihannoivat.

    Ekonomistin tai verojuristin ainoa homma voi olla keksiä lailliset porsaanreijät jolla huijata rahat verottajalta ja muilta. Sitä sitten kutsutaan ”tuottavuudeksi”. Jos raha ja valta ovat ainoita mittareita kulloisenkin homman hyvyyteen sitten pohjoiskorean diktaattorin hommakin on hyvää työtä.

 9. Jarkko kainulainen

  Kyllä se tämä aktiivimallikin tulee osaltaan lisäämään rikollisuutta se on selvää mitä tapahtuu kun ihmisille tulee nälkä ja rahat loppuu sakkoja ei työtön pysty maksamaan ja vankilapäivätkään eivät ole ilmaisia ei tämä kansa suostu suosiolla kuolemaan nälkään.

 10. Esa J.

  Pitäisikö/saisiko työttömät nyt juoda neloskaljaa sohvalla entisen kolmoskaljan sijasta?

  Minä vaan tyhmänä kysyn…?

  • juha

   Tyhmänä varmaan osaat vastata tyhmään kysymykseesi itse. Vai hahmotatko asiat vain yksinkertaisen kirjoittamisen kautta? Se on sinänsä hyvä tapa hahmottaa omia ajatuksia, mutta tämä foorumi on siihen väärä paikka. Saman asian voit tehdä ilman mitään foorumia. Kirjoitat vain paperille kysymyksen ” kuka olen?” Ja vastattuasi siihen, tee toinen kysymys ” mikä on suhteeni muihin ympärilläni eläviin ihmisiin?”
   Tämän jälkeen olet jo huomattavasti viisaampi eikä sinun tarvitse haukkua itseäsi julkisesti.
   Hyvää uutta vuotta sinulle.

 11. Kaija Laine

  Laatisiko joku viisas nyt sellaisen SoTea vastustavan kansalaisaloitteen? Sellaisen, että ainakin pitäisi hidastaa tahtia ja miettiä uudistus ja sen vaikutukset kunnolla.

 12. Antti Linnanvirta

  Hallituksella ei kulje hissi ylös eikä lamppu syty. Elävät jossain ihme utopiassa nähden märkäunia halvasta orjatyövoimasta!

  Lainaan tähän Riikka Söyringiä:

  ”28.12.2017 20:36
  Katsoin TE-keskukseen ilmoitetut avoimet työpaikat. 16 563 kpl.
  Rajaamalla hakua sanalla ”kokopäivätyö” löytyi 207 työpaikkaa Suomessa.”

  Kuinka moni suomalainen voi esim. muuttaa paikkakuntaa, jos kyseessä ei ole kokopäivätyö?
  Arvatkaa huviksenne kuinka monta noista työpaikoista on lääkäri, hammaslääkäri jne.
  Työttömillä ei taida riittää kompetenssia, joten raippoja tulee!

  • Matti

   ”Katsoin TE-keskukseen ilmoitetut avoimet työpaikat. 16 563 kpl.
   Rajaamalla hakua sanalla ”kokopäivätyö” löytyi 207 työpaikkaa Suomessa.”

   Väärin. 29.12. Avoimia työpaikkoja 16 552 kpl. kokopäivätyöpaikkoja 11 396 kpl

 13. rami l

  Tämähän voisi olla myös huomiota varsinaiselta tarkoitukselta vievä hämäys?

  Työ-ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla ”Työnvälityksen kärkihanke”, johon sisältyy mm. velvoite hakea 12 eri työpaikkaa jokaisen 12 viikon tarkastelujakson aikana. Ellei hae, rangaistuksena on 60 päivän karenssi.

  https://uutisvuoksi.fi/uutiset/lahella/8b8d7712-e850-419a-8a27-c463604c8200
  http://tem.fi/tyonvalityksen-karkihanke

  ”Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi, että työnhakija hakee työttömänä ollessaan keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Aktiivista työnhakua seurattaisiin 12 viikon tarkastelujaksolla.”

  ”Työnhakija ilmoittaisi hakemistaan paikoista verkkopalvelun kautta säännöllisesti vähintään kerran viikossa. Asiakkaat, joilla ei olisi mahdollisuutta käyttää verkkopalveluja, voisivat ilmoittaa hakemistaan paikoista muilla tavoin, esimerkiksi puhelimitse.”

 14. Pekka Hiltunen

  70151

  • Saarivaari

   70750!

 15. liisa hirvonen

  Aktiivimallia puolustavien esittämistä kommenteista yleisin näyttäisi olevan kokoomuksen Juhana Vartiaisenkin toistama hokema: jokaisen on elätettävä itsensä.

  Lause tarkoittaa suomeksi: yhteinen ja yhdenvertainen sosiaaliturva on turhaa ja tarpeetonta. Se on ”muiden siivellä elämistä”. Näin hokevat he, joiden elämä on synnytyslaitokselta lähtien ollut yhteisen sosiaaliturvan (valtiollinen sosiaalivakuutusjärjestelmä, sosiaalietuudet), erilaisten tulonsiirtojen (mm verovähennykset) ja julkisin varoin ylläpidettyjen palvelujen (mm päiväkodit, maksuton perusopetus ja muu koulutus, terveydenhoito) varassa.

  Sosiaaliturva on turhaa, se on muuden siivellä elämistä, mutta miljardien eurojen yritystuet eivät ole. Sosiaaliturva ei ole laillinen perusoikeus, mutta verojen välttely ja omaisuuden kätkeminen veroparatiiseihin on.

  Saku on jonkun kerran toistanut lausetta: Se mikä voidaan tehdä yksille, voidaan tehdä kaikille. Kun työttömiltä viedään käytännössä oikeus perusturvaan, tämä sama voidaan tehdä muissakin sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa, kaikille.

  • Rintsu

   ”Juhana Vartiaisenkin toistama hokema: jokaisen on elätettävä itsensä.”

   On hienosti sanottu mieheltä jonka valtio on elättänyt koko ikänsä.

 16. Pertti Ikonen

  Aktiivimallin todellinen tarkoitus (arvaus kuitenkin) on lisätä karenssien määrää kun ikikarenssilaisetkin ovat kaiketi jo palautuneet ruotuun. Karenssien määrä kasvaa kun työllistymissuunnitelmaan kirjataan, että ”etsin aktiivisesti työllistymistä edistäviin palveluihin”. Ja jos ei raportoi hakemisistaan, niin virkalijalle jää vapaus katkaista työttömyystusrva. Eli eletään taas sitä aikaa, että tekemällä tehdään työttömyysturvalta pudonneita.

 17. Kari Hanhisuanto

  Tällä kaikella huutamisella ja melskaamisella ei liene mitään vaikutusta, jos asia unohdetaan taas muutamaksi vuodeksi ja samat ihmiset äänestävät nämä samat paskalain laatijat valtaan. Kuinka moni huutelijoista jättää taas kerran äänensä käyttämättä vetoamalla siihen, ettei äänestäminen kuitenkaan mitään vaikuta. Äänestämättä jättäminen vaikuttaa vielä vähemmän, tai enemmän, miten sen nyt ottaa. Nämä paskalain laatijat kiittävät Teitä siitä – taas.

 18. Johannes Lehtinen

  Poliiseja olisi syytä palkata joka tapauksessa lisää. Tosin pitää huoli, että henkilöstoresurssointi nimenomaisesti kohdistuu jonnekin muualle kuin hallintoon.

  Vasteajat siitä, millä poliisin saa paikalle muuhun kuin pahimpaan hätään, ovat Suomessa hirveät. Lisäksi paljon jätetään tutkintoja kesken ja juuri mihinkään öyhötykseen ei puututa mitenkään.

  Liiktenteessä saa törttöillä kuin sika pellossa. Ihan sama, loukkaantuuko joku tai kuoleeko joku, kunhan ei aja ylinopeutta tai kolhi toisten peltiä.

 19. Tiina Arlin

  Mediasta on saanut lukea monenmoisia kommentteja ns aktiivimallista.
  Tuntuu etteivät ihmiset todellakaan tiedä mistä on kyse. Moni ihmettelee mitä pahaa aktivoinnissa on ja miksi työttömät eivät aio osallistua niihin vaadittaviin toimiin.

  Aio osallistua?! Kuinka pihalla monet ovatkaan?! Kaikki työttömät EIVÄT tule saamaan haluistaan huolimatta työpaikkaa tai koulutuspaikkaa tai mitään muutakaan paikkaa joka estäisi päivärahan tippumisen.
  Siitä on kyse.

  Työtön EI saa valita ITSE mitä tekee.

  Joku muu päättää pääseekö työtön johonkin työhön, koulutukseen tai tms toimintaan vai ei.
  Ja KUN EI pääse vaikka haluaisi, työttömältä se raha viedään, ei siltä kielteisen-päätöksen tehneeltä.

  Jokainen joka ei halua työttömiä kohdeltavan kuin he eivät olisi ihmisiä, joita koskee Suomen perustuslaki ja kv ihmisoikeussopimukset, käy nyt laittamassa nimensä tuohon kansalaisaloitteeseen, joka vaatii aktiivimallilain kumoamista.

  Suosittelen myös heitä, jotka ovat vielä (toistaiseksi!) töissä allekirjoittamaan tuon aloitteen.
  Lopputili voi tulla ja tuleekin usein yllättäen ja siinähän sitä sit on ihmettelemistä oman aktivointinsa kanssa!
  Heikompien sortamisen on loputtava!

 20. Tuula Hilli

  Viiltävän hyvin ilmaistua asiaa! Sanoisinpa jopa, että osoitat hurjaa uskallusta näillä kirjoituksillasi! Tällaista so. sinunlaistasi tarvitaan!

 21. Pian entinen porvarismielinen

  Jytkystä puheen ollen ovat nuo Soinin Siniset ovat lähteneet täysillä tähän mukaan. Kauas on menty vuosikymmenen takaisista ”duunaripuheista”.

  Lindström sovittelee marttyyrin kruunua
  http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248227-puolustuksen-puheenvuoro

  Seppo Leskinen taas julistaa aktiivimallin ilosanomaa.

  http://leskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248297-aktiiviivitoimet-enemmiston-mieleen

  Samainen mies toteaa myös: ”Saa niitä nimiä kerätä. Kyllä työttömiä on kohdeltu ja kohdellaan lempeällä kädellä. Kymmenet tuhannet ihmiset on saaneet olla työttöminä vuosikymmeniä ja nauttia ilmaisesta ylöspidosta , vaikka Suomessa olisi tekemätöntä työtä enemmän kuin vapaita käsivarsia, jos yhteiskunta ryhtyisi teettämään jotain ilmaisen oleskelun vastineeksi.”

  http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248234-kansalaisaloite-kerannee-yli-satatuhatta-nimea

  • Raija

   Mitähän tämä samainen mies tuumaisi jos hänen tulonsa siihen ”ilmaiseen ylläpitoon” putoaisivat? Jäisi pois kaikki se valtion kansanedustajille ja ministereille ja jopa heidän ”avustajilleenkin” maksama ilmainen ja todella reilu ylläpito? Siellä ei tule karenssia eikä tulojen leikkauksia vaikkei työpaikalla olisikaan kuin joskus kun muilta menoilta kerkiää.

  • töytön

   Sininen tulevaisuus, mahtaa tulla äänivyöry.

 22. Isoäiti

  Kansalaisaloitteen saama kannatus näköjään tuli yllätyksenä perinteiselle medialle. Nyt näiden neljän suuren kaupallisen yhtiön hallitsemien medioiden parissa käydään näköjään tuttua kaavaa läpi: puolustus, muiden uutisaiheiden esille nosto, seurailu – tuleeko tästä jotain.

  Ei aloitteen allekirjoittaneiden tämänhetkinen määrä ole se uutinen, vaan kuinka nopeasti ihmiset reagoivat yhden päivän aikana. Ja vieläpä ilman etukäteen laadittua massiivista suunnitelmaa sekä jonkun aikatauluttamaa ja budjetoimaa kampanjaa.

  Tietenkin lain puolustajat nyt pyrkivät saamaan kannattajia puolelleen. Ja varsinkin asiasta tietämättömät on helppo saada uskomaan. Vaan se, että aloite ylitti 50 000 kannattajan rajan vain muutamassa päivässä ja vielä joulun välipäivinä, on näitä paljon puhuttuja pieniä signaaleja. Se kertoo, että väki ei olekaan niin myötämielinen hallituksen toimille kuin annetaan ymmärtää.

  Työttömät eivät ole mitään yksin kampailevia erakoita. Heillä on läheiset, sukulaiset, ystävät. Saapa nähdä, onko tämä myrsky vesilasissa, vai myrsky taivaanrannassa. Horisontissa häilyvä ukonilma voi näyttää harmittomalta, ennen kuin se jyrää rajuilmana yli.

  • Jarkko

   ”Ei aloitteen allekirjoittaneiden tämänhetkinen määrä ole se uutinen, vaan kuinka nopeasti ihmiset reagoivat yhden päivän aikana. Ja vieläpä ilman etukäteen laadittua massiivista suunnitelmaa sekä jonkun aikatauluttamaa ja budjetoimaa kampanjaa. ”

   Moni perinteinen Media jäi aikamoiseen ansaan uutisoidessaan ”tietyllä” tavalla julkaisten uutisia siitä miten hallitusta kannatetaan enemmän kuin koskaan kun samaan aikaan kansalaisaloite kerää nimiä sellaista tahtia, että pian voi mennä jo 100 000 allekirjoitusta rikki. Yhdessä päivässä tuli 44 000 allekirjoitusta. Nyt on kasassa jo 75 000 nimeä.

   Riippumaton media, journalistiset periaatteet, vallan vahtikoiri joopa joo. Mediasta ei ole vastustamaan eikä toimimaan vallan vahtikoirana vaan ihmisten on itse alettava puolustamaan oikeuksiaan. Saa nähdä auttaako kansalaisaloitekkaan mitään markkinavoimien diktatuuria vastaan vai onko demokratia jo kuollut. Ainakin tämä toimii hyvänä näpäytyksenä näille epädemokraattisille voimille.

 23. Maija Joki

  Kansalaisten tietämättömyyteen, tyhmyyteen ja ymmärtämättömyyteen luottaa myös Harri Jaskari:
  Mielipide: Kokoomuksen Harri Jaskari kysyy, onko aktiivimalli työttömän kannustamista vai kyykyttämistä
  https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/mielipide-kokoomuksen-harri-jaskari-kysyy-onko-aktiivimalli-tyottoman-kannustamista-vai-kyykyttamista-200630435

 24. Raili Sergejeff

  Kyllähän se sopeutuseläke tyssäsi muka perustuslain kiviseinän, tämä taas meni läpi ihan suit sait sukkien vaihdon välissä.

  Sairasta on tämä touhu!

 25. Kevyt ilmaisu

  Oikea työmies sairastuu kahdesta kolmeen ammattitautiin työhistoriansa aikana. Vartiaisellakin on omansa.. Laiskuuskin on sairaus!

  Syöttöporsaan tunnistaa ihrasta!

Kommentoi »

Comments are closed