Ne tekevät sen tahallaan

”Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämässä verkkokyselyssä 49 prosenttia suomalaista oli sitä mieltä, että on oikein, että henkilön työttömyysturva laskee, jos hän ei itse aktiivisesti edistä omaa työllistymistään.”

Näin uutisoi päivän Iltalehti jutussaan, jonka se on otsikoinut rehvakkaasti ”Puolet suomalaisista hyväksyy työttömien aktiivimallin”.

Otsikko ja uutinen eivät vastaa toisiaan, ja niin on tietysti tarkoituskin. Koko kysely on tehty suomeksi sanottuna päin persettä, sillä oman työllisyyden aktiivinen edistäminen ei ole sama asia kuin aktiivimalli.  Työttömällä on jo nyt velvollisuus hakea aktiivisesti työtä, ottaa vastaan tarjottu työpaikka ja osallistua työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Se on sitä oman työllisyyden aktiivista edistämistä, jota varmasti kannattavat ihan kaikki.

Aktiivimalli sen sijaan ei ole pelkkää aktiivista työnhakua, vaan se velvoittaa työtöntä myös saamaan sitä työtä tai mahtumaan työvoimapoliittisiin toimepiteisiin, joille kaikki halukkaat eivät mahdu edes nyt. Kyseessä on kaksi ihan eri asiaa, mutta hallituksen uskollisena apurina toimiva media on sekoittanut ne. On mahdotonta, että kyselyn tekijät eivät tätä eroa jo tässä vaiheessa tietäisi, mutta ilmeisesti he luottavat siihen, että suurin osa kyselyyn vastaajista ei tiedä.

Ihan samaa sekaannusta suitsuttavat myös MTV ja Verkkouutiset.

Näin saatiin taas haluttu tulos ja näyttävät otsikot. Näin saatiin taas valehdeltua, että suurin osa suomalaisista haluaa rangaista työttömiä työpaikan puuttumisesta. Tämä alkaa jo näyttää suorastaan epätoivoiselta hallituksen puolustamiselta tilanteessa, jossa aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt yli 71 000 kannattajaa.

Missä vaiheessa mediaa rupeaa hävettämään näin läpinäkyvä hallituksen kannattaminen? Vallan vahtikoira on käsittänyt tehtävänsä väärin, ja siitä on tullut isäntiään puolustava rakki.

Kommentit (64)
 1. Samppa Haapavaara
  29.12.2017, 11:19

  -Missä vaiheessa mediaa rupeaa hävettämään näin läpinäkyvä hallituksen kannattaminen?

  Ennemmin maa repee, kuin hxxxa häpee

  Siiä kun ei tiedä, jos vaikka tulevaisuudessa hakee journo valtioneuvoston tiedottajaksi..

 2. Kommentoin Iltalehden juttua. Kommenttini oli ensimmäinen kommentti juttuun.

  1. Ei välttämättä ensimmäinen. Oma kommentti tulee heti näkyviin – lähettäjälle. Kaikille se näkyy vasta kun toimitus on sen hyväksynyt.

   Sekä minun että sinun kommenttisi on tullut tuon mukaan samaan aikaan. Nyt kummatkin näkyvät kaikille.

Kommentointi suljettu.