Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ne tekevät sen tahallaan

”Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämässä verkkokyselyssä 49 prosenttia suomalaista oli sitä mieltä, että on oikein, että henkilön työttömyysturva laskee, jos hän ei itse aktiivisesti edistä omaa työllistymistään.”

Näin uutisoi päivän Iltalehti jutussaan, jonka se on otsikoinut rehvakkaasti ”Puolet suomalaisista hyväksyy työttömien aktiivimallin”.

Otsikko ja uutinen eivät vastaa toisiaan, ja niin on tietysti tarkoituskin. Koko kysely on tehty suomeksi sanottuna päin persettä, sillä oman työllisyyden aktiivinen edistäminen ei ole sama asia kuin aktiivimalli.  Työttömällä on jo nyt velvollisuus hakea aktiivisesti työtä, ottaa vastaan tarjottu työpaikka ja osallistua työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Se on sitä oman työllisyyden aktiivista edistämistä, jota varmasti kannattavat ihan kaikki.

Aktiivimalli sen sijaan ei ole pelkkää aktiivista työnhakua, vaan se velvoittaa työtöntä myös saamaan sitä työtä tai mahtumaan työvoimapoliittisiin toimepiteisiin, joille kaikki halukkaat eivät mahdu edes nyt. Kyseessä on kaksi ihan eri asiaa, mutta hallituksen uskollisena apurina toimiva media on sekoittanut ne. On mahdotonta, että kyselyn tekijät eivät tätä eroa jo tässä vaiheessa tietäisi, mutta ilmeisesti he luottavat siihen, että suurin osa kyselyyn vastaajista ei tiedä.

Ihan samaa sekaannusta suitsuttavat myös MTV ja Verkkouutiset.

Näin saatiin taas haluttu tulos ja näyttävät otsikot. Näin saatiin taas valehdeltua, että suurin osa suomalaisista haluaa rangaista työttömiä työpaikan puuttumisesta. Tämä alkaa jo näyttää suorastaan epätoivoiselta hallituksen puolustamiselta tilanteessa, jossa aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt yli 71 000 kannattajaa.

Missä vaiheessa mediaa rupeaa hävettämään näin läpinäkyvä hallituksen kannattaminen? Vallan vahtikoira on käsittänyt tehtävänsä väärin, ja siitä on tullut isäntiään puolustava rakki.

Kommentit (64)

 1. Samppa Haapavaara

  -Missä vaiheessa mediaa rupeaa hävettämään näin läpinäkyvä hallituksen kannattaminen?

  Ennemmin maa repee, kuin hxxxa häpee

  Siiä kun ei tiedä, jos vaikka tulevaisuudessa hakee journo valtioneuvoston tiedottajaksi..

 2. Sirpa N.

  Kommentoin Iltalehden juttua. Kommenttini oli ensimmäinen kommentti juttuun.

  • Jukka Laine

   Ei välttämättä ensimmäinen. Oma kommentti tulee heti näkyviin – lähettäjälle. Kaikille se näkyy vasta kun toimitus on sen hyväksynyt.

   Sekä minun että sinun kommenttisi on tullut tuon mukaan samaan aikaan. Nyt kummatkin näkyvät kaikille.

 3. Riitta Attila

  Tässä näkee, miten vähän ihmiset tietävät jo olemassa olevista työttömyyteen/työttömiin kohdistuvista toimenpiteistä. Itse työtönkin on hämärässä maastossa, koska kaikkea tarvittavaa tietoa oman tulevaisuutensa edistämiseksi ei ole tarjolla. On syntynyt tilanne, jossa TE-keskukselta ei uskalla edes kysyä tiettyjä asioita, koska pelkää sen viivästävän tai jopa estävän juuri sellaisen aktiviteetin toteuttamisen, joka omasta mielestään antaisi paremmat mahdollisuudet itsensä elättämiseen tai kouluttamiseen. Työttömiä koskevat säännöt ja ukaasit luovat hämähäkkimäisen verkon, jossa kaikista omista yrityksistä huolimatta voi tarttua tahmaiseen ja sekavaan säännöstöön ja joutua lukin syömäksi.
  Niinpä ei-työttömät lukaisevat nopeasti otsikot eikä heillä ole aikaa paneutua asiaan. On helpompi ajatella, että eivät ne asiat niin huonosti ole. Todellisuus iskee vastaan kun joku omainen, läheinen tai jopa itse putoaa tämän absurdin pelin nappulaksi.
  Siispä asioista puhuminen muuallakin kuin verkossa, on tärkeää. Voi jopa hilpeästi valistaa heitä, jotka asiaa kummastelevat. Ehkäpä sekin auttaa todellisuuden paljastamisessa.
  Toivottavasti uutisia seuraava yleisö alkaa vähitellä nähdä tämän väritetyt todellisuuden lävitse.

  • Vesa Rosilo

   Riitta, olet kirotun oikeassa. Tämä saman tapainen sääntömömmö oli jo 90-luvulla. Olennaista oli, että jos täytti hieman väärin kaavakkeen, rahantulo tyssäsi ja homma seisoi taas muutamia viikkoja. Se oli nöyryyttävää.

  • työtöntyötön

   Näinhän se menee. Te-toimistossa on oltava kieli keskellä suuta ja puhuttava hyvin varovaisesti yhtään mistään. Voisihan tuota miettiä jos missä tahansa muussa virastossa tai vaikkapa lääkärissä jne. käydessään ei voisi puhua yhtään vapaammin vaan pitäisi toimia kuin työkkärissä. Olisiko kannatettava juttu?

 4. Sami lappalainen

  Minäkin kommentoin ”Muotoillaan kysymys. ”Onko oikein että työttömyystukea leikataan täysin henkilöstä riippumattomista syistä”. Nyt kuulemma kommentti poistettu.

  • Sami lappalainen

   Nyt olikin kiva määrä oikeaa tietoa kommenteissa. Näemmä kommentointi tukossa uutisessa 🙂

  • Jarkko

   ”Minäkin kommentoin ”Muotoillaan kysymys. ”Onko oikein että työttömyystukea leikataan täysin henkilöstä riippumattomista syistä”. Nyt kuulemma kommentti poistettu.”

   Ironista, että oikein muotoiltu kommentti poistetaan kun juuri tuotahan nykyinen aktiivimalli tarkoittaa että siinä lasketaan tukia henkilöstä riippumattomista syistä. Periaatteessa tuo lehti rikkoo tuossa journalistisia periaatteita ja sen korjaaminen vaatisi oikaisua.

   Mitenhän tuollainen toimintamalli mahtuu ajatukseen median roolista vallan vahtikoirana?

 5. Jarkko kainulainen

  Media on hallituksen rakkikoira ja todellakin voidaan puhua vale medioista kaiken näkee suoraan läpi mutta tuntuu että tekevät näitä uutisia hallituksen käskystä ihan vain ärsyttääkseen ihmisiä toki asia on niin että hakevat hyväksyntää toimilleen näin ja myös äänten kalastelua mutta täytyy sanoa että on tolloa porukkaa koko hallitus täynnä kun evät suostu itsekään tajuamaan että perseelleen meni no vaaleissa tavataan ja silloin sanomme heille hyvästit.

 6. Pitkäaikaistyötön

  Taidat olla ainoa, joka on osannut vääntää rautalangasta, mistä tässä on todellakin kyse. Hävettää niin kansanedustajien kuin mediankin tyhmyys, suoranainen pyhä yksinkertaisuus. En tiennyt, että kollektiivinen ÄO on jo noin valtavan alhainen. Maata viistää.

  Sekin on mielenkiintoista, että kansalaisaloitteen teki ihminen, joka kuvailee itseään tavan työttömäksi. Missä oli ay-liike? Mitä HE tekevät huippupalkkojensa eteen?

  • Jukka Laine

   Hesarissa eräs nimensä salannut, erään puolueen nimeltä mainitsemattoman kansanedustajan entinen avustaja kertoi ettei ole ikinä tavannut niin tyhmiä ihmisiä, mitä oli useampiakin tämän sittemmin kahtia hajonneen puolueen kansanedustajissa.

  • Raija

   Luin jostain että pohjoismaissa on meneillään kollektiivisen ÄO:n laskeminen.

   • Matti Meikäläinen

    Ovat kuulemma Ruotsissa havaineet oikein tutkimuksessa että älykkyys on pudonnut naapurimaissa. Valitettevasti DN juttu oli maksumuurin takana joten ei selvinnyt mitä ovat oikeastaan tutkineet. Epäilen että Suomessa hallitusta tai Sinisiä/persuja.

 7. Timo Harju

  Juu. Hoksasin uutisen hetki sitten.

  Tämä menee mielenkiintoiseksi. Systemaattista jatkuvaa valehtelua ja tietoista harhaanjohtamista. Mitään näin avoimeen valehteluun perustuvaa kansalaisten mielipiteiden muokkausta ei tässä maassa ole tapahtunut sitten sotien ja 30-luvun yhteiskuntakriisien.

  • Työn orja

   Mietin, voisiko JSN:llä olla asiaan jotain sanomista. Sen verran tökeröä harhaanjohtamista tai suoranaista valehtelua on Iltalehdessä ollut pitkään.

  • liisa hirvonen

   Iltalehden ”analyytikko”-toimittaja Mika Koskinen jatkaa oman tietämättömyytensä esittelyä otsikolla: ”Aktiivimalli-kiihkoilussa unohtui eräs tärkeä asia”.

   Aluksi hän puhuu lakia arvostelleista ihmisistä ja tahoista kiivailijoina, sitten hän uhriutuu ja kertoo saaneensa paljon postia. Murskakritiikkiä. Nyyh. Ei tullut kehuja.
   Lopuksi hän saivartelee kansalaisaloitteen tekstin osasta: ”Työttömyysturvaa leikataan aina kun työnhakijan ponnistukset oman työllisyytensä edistämiseksi eivät ole tuottaneet tulosta”.

   -Mistä tuo sana ”aina” on tekstiin noukittu, hän kysyy ja viittaa lakiin liitettyyn lausumaan, joka toimittaja Koskisen tulkinnan mukaan osoittaa ettei työttömyysturvaa leikata aina. Tuskin koskaan, sillä työttömyysturvaa ei leikata kaavamaisesti, hän väittää.

   Tuo lausuma ei lupaa sellaista, se on vain viitteellinen ja hyvin epämääräisesti sutaistu lupaus seurannasta ja lain vaikutuksien arvionnista työttömien elämään ja toimeentuloon. Mika Koskinen ei ymmärrä eikä tiedä kuinka hankalia Te-tmston palvelut ovat jo nyt, niitä on karsittu kahden viimeisen hallituksen aikana rajusti.

   Tämä nykyinen hallitus on leikannut runsaasti työllistämismäärärahoja ja ensi vuonna työvoimapalveluista ja työllisyyden edistämisestä leikataan 100 miljoonaa euroa. Koskinen ei tiedä, että hallintopäätöksiä tekee jo työvoimahallinon tietojärjestelmä. Siis kone, täysin mekaanisesti. Ei hän tiedä kirjoitustensa perusteella paljon mitään muutakaan työttömien todellisesta elämästä.

 8. Raili Pajula

  Jokaisen työttömän on nyt heti aloitettava hakemaan paikkaa, joka suostuisi ottamaan töihin ruuhka-avuksi tai viikoksi tai johonkin hommaan, sillä 65 päivää kuluu nopeasti. Mietin miksi yrittäjä ottaisi muutamaksi päiväksi jonkun firmaansa ja joutuisi tekemään paperitöitä ja maksamaan sotumaksuja, vaikka palkka olisikin mitätön.

  Vai riittääkö vaikkapa todistus, että on tehty töitä määrättty tuntimäärä. Voiko siis mennä kaverin puhelinmyyntifirmaan proviisiopalkalle eikä ole saanut yhtään palkaa, koska ei onnistunut myymään mitään. Missään ei puhuta rahasta vain tunneista.

  Jostain luin, ettei vapaaehtoistyö tai talkoot ole työtä. Menee siinäkin tunteja ja työtön on ollut aktiivinen. Pitääkö sittenkin saada palkkaa aktiivisuuden osoituksena? Kyllä kymmenien työhakemusten tekemisenkin menee tunteja, mutta se ei osoita hallituksne mielestä aktiiviisuutta, vaikka se juuri sitä on.

  Minua tämä laki ei henkilökohtaisesti koske, mutta olen asiaa todella paljon miettinyt. Olen pähkäillyt erilaisia vaihtoehtoja ja kauhistunut Vartiaisen kommenteista. Tietenkään ei ole tarkoitus yrittää vältellä töihinmenoa, mutta kun sitä aktivointipaikkaa ei vain jokaiselle taida löytyä.

  • Hissunkissun

   Missään ei puhuta ehkä rahasta, koska medialla ja päättäjilläkään ei tunnu oikein olevan hanskassa miten homma toimii, mutta tuo 18 tuntia työssäoloehdon täyttävää työtä = työtä, josta maksetaan myös työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tai jos ei ole työehtosopimusta, niin sitten vähintään minimipalkkaa.

   Itse olen työssä ja olen tässä viime viikkoina puhunut aktiivimallista kymmenien ihmisten kanssa. Työssäkäyvien ihmisten kanssa, eikä heistä yksikään ole mallia hyväksynyt kun heille on asiasta tarkemmin kertonut

  • Matti Meikäläinen

   Tuosta puhelinmyyntivaihtoehdosta rupesi mielikuvitukseni laukkaamaan (Saku poistakoon viestini jos sen huumorin voi katsoa yllytykseksi):

   Viesti ministeri N. N. puhelinvastaajassa:

   ”Hei täällä työtön Matti Meikäläinen puhelinmyyntiyhtiöstä OY Koijarit AB. Olen yrittänyt tavoitella teitä parin viimepäivän aikana mutta en ole onnistunut. Koska vaikeneminen on myöntymisen merkki, niin voin ilokseni ilmoittaa että olette juuri tilanneet 18 tunnin pakkoaktivointierikoispaketin: Seuran, Avun, 7 päivää lehden ja Aku Ankan kestotilaukset, Elisan määräaikaisen viihdepaketin (onnea irtisanomisyrityksiinne) ja muutaman muun hieman arveluttavamman yllätyksen (joista olen informoinut mainittua 7 päivää lehteä). Kiitos teille, hauskoja lukuhetkiä, palaan asiaan taas seuraavan tarkastelujakson aikana jolloin voitte odottaa uusia iloisia yllätyksiä”

 9. Pertsa

  Kohtahan alkaa taas vuosi -18 mikä on muuttunut sadassa vuodessa ? Ei mikään nämä toisten tekemästä työstä elävät parasiitit keksivät vain uusia keinoja kyykyttääkseen elättäjäänsä (Mehän ne työttömyyskorvaukset maksamme)

 10. Anna-Katriina Lius

  Juttelin asiasta eilen eräässä paikallisryhmässä. Tuntuu tosiaan, että monet eivät tiedä kuinka työttömien ja ylipäätään vähävaraisten asiat ovat. Joillekin on esimerkiksi yllätys, että toimeentulotuen saamisen kriteerit ovat tiukat.

  Raivostuttaa tuo disinformaation levittäminen. Pahinta se on tietysti hallituspuolueiden lehdissä. Suomenmaa väitti, että kansalaisaloitteen masinoivat oppositiopuolueet ja ay-liike. Kyseessä on lehden mukaan ”ristiretki hallitusta vastaan”. Lehti siis ihan reilusti heitti lokaa ay-liikkeenkin päälle. Aika uhkarohkea temppu!

  Kiva olisi tietää sylttytehdas. Olen varma, että joidenkin päätoimittajien puhelimet ovat pirisseet.

  • Jouko Norvapalo

   Mielenkiitoinen havainto Suomenmaan uutisoinnista. Jos AY-liikettä alkaa ärsyttämään, sillä tiellä voi olla katkera loppu.

 11. Juha Keltti

  Tämä kysely ei anna aihetta huoleen. Tässä ei edes kysytty ns. aktiivimallista. Aktiivimalli on kaadettavissa ja olisi vaikka luvut olisivat koskeneet kantaa siihen. Hallituksen propaganda kuitenkin vaatii asiaankuuluvia vastatoimia. Ihan ensimmäiseksi tarvitaan erittäin yksinkertaisia tietoiskuja jakoon someen ja kadulle esimerkiksi kansalaisaloiitteen keräämisen yhteydessä. Asiallisia, tarkkoja, virheettömiä, selkokielisiä, helppoja, puhuttelevia, konkretisoivia. Tavoitamme jo hyvin työttömien rankaisemisesta kärsiviä ja siitä suuttunutta väkeä. Nyt niitä muita. Kyllä tämän mallin järjettömyyden saattaa fiksumpi oikeistolainenkin ymmärtää ja moni keskustalaisempi jo epäilee sitä.

 12. Martti Orre

  Gallup: Onko oikein, että saa potkut jos ei osaa tai viitsi tehdä töitään?
  Iltalehti: 100% vastaajista haluaa että hallitus eroaa.

 13. töytön

  Aivan naurettavaa touhua medialla. On siellä puhelimet pirisseet tosiaan ja sähköpostia vaihdeltu herrojen ja rouvien kesken mitä seuraavaks kirjotellaan.

 14. Maarit Korhonen

  Aloitteella ei ole mitään tekemistä opposition kanssa, ei liioin AY-liikkeen! Ihan tyhjästä keksivät näitä juttujaan!

 15. Toni Neffling

  Kysely työttömille:
  Haluatko saada ennemmin turpaasi pesismailalla vai nyrkillä?

  99,4% työttömistä hyväksyy itsensä kurittamisen nyrkillä. Hallitus kuulolla – nyt kandeis tehdä lakialoite.

 16. Rintsu

  Olkoonkin, että uutinen jo itsessään sotkee aidat ja seipäät siihen tapaan, että pitää ihmetellä maksetaanko tommoisten tekemisestä palkkaa?
  Silti ikävä matemaattinen fakta on se, että puolet ihmisistä on keskimääräistä tyhmempiä ja ovat valmiit uskomaan, että aktivointimallissa ei voi olla mitään vikaa kun sen nimikin on aktivointi. Kuten kuntouttava työtoimintakin kuntouttaa, tottakai.

  Olen luonteeltani hirmuisen rauhallinen mutta silti mieleni tekisi tarjota tälle hallitukselle semmoinen elähdyttävä ja nenän ulkomuotoa miehistävä kädenojennus.
  Mitäs vikaa turpiinvedossa voi olla jos sille keksii tarpeeksi positiivisen nimen?

  • Hupu

   Johan se positiivinen nimi on jo keksitty ja itse asiassa useampiakin, mutta ehkä eniten käytettyjä lienee yleissanat ”kannustaminen” ja ”auttaminen”.

   Itse asiassa edelliset sanat työttömyyteen liitettynä pitäisi oikeuttaa avustamaan puhuja autuaammille metsästysmaille ennen kuin puhuja ehtii kertoa keksimänsä työttömien kannustamis- tai auttamisideansa.

 17. Markus Liimatainen

  Oi jospa vaikkapa olisi jokin elin, jonka tehtävänä olisi varmistaa, etteivät tiedotusvälineet valehtele tai tietoisesti johda harhaan. Sitä voisi vaikkapa kutsua jonkinlaiseksi neuvostoksi. Se sitten langettavilla päätöksillään ohjaisi tiedotusvälineet totuuden tielle, jos ne Iltalehden tapaan kertovat asioita, jotka eivät ole totta.

  Miksiköhän sellaista ei ole, vaan valehtelu sallitaan?

 18. stunned

  Joku kyselikin jo, kuinka monta blogia Saku aikoo tehdä aktiivimallista.

  Yhtä monta +1 kuin iltispulut ja vaihtoehtoiset faktat.

  On tärkeää, että tätä aihetta pidetään pinnalla uutisvirrassa ja blogeissa. Kunpa toimittajat noudattaisivat hyvää lehtimiestapaa. Koska siihen ei voi luottaa, luotamme Sakuun. Kukaan muu ei ole järjissään enää.

 19. Jyrki

  Jos joku asia on suomessa TOP SECRET-leiman alla. Jopa niin salaisen, että ennemmin puolustusvoimien omat huippusalaiset tiedot voi vuotaa median kautta koko maailman tietoisuuteen. Kuin tämän vielä salaisemman jutun.

  Minusta kun alkaa näyttää siltä, että aivan uusi TOP SECRET-luokka on olemassa. Ja se on hallituksen oma ”huippusalaisen” median trolliarmeija ja sen ylläpito. Joiden ainoa tehtävä on luoda valheellista tietoa medioihin, jotka on heidän hallussaan suoraan tai maksavat medioille, että julkaisevat roskaa mitä hallituksen ”huippusalaiset” trolliarmeijat tuottaa niin paljon kuin ikinä vain kykenee tällä hetkellä. Ajaakseen hallituksen omia etuja ja typeriä ajatuksia voimalla eteen päin.

  Luonnollisesti tämä asia varmasti kielletään, että moista ei olisi. No ei tietenkään ole sanovat kaikki järkevät! Mutta selkeästi on havaittavissa, että ehkä näin on? Kun asiaa pohtii vähemmän järkevästi ja näkee asian eri suunnilta. Ja ehkä toiminta on niin salaista, että hallituksessakaan kaikki näytä itsekään tietävän siitä eikä ymmärrä mitä tapahtuu. Aivan kuten ei näytä tietävän muutenkaan enää mitä touhuaa.

  Ja nyt puen taas foliohatun takaisin päähäni suojaamaan oman hallituksen ”huippusalaisen” trolliarmeijan sonnalta itseäni. Sitä uskon riittävän seuraavien kuukausien aikana tämän työttömien aktiivisen kyykytyslain läpi lyömiseen. Jos ei muuten niin nörttikielessä sanotusti brute forcella jos ei muuten. Jota nyt näytetään käyttävän avoimesti ja häpeilemättä.

  Joten uusien skeitti Juusojen, sossu Tatujen, Liisojen jne. Esiin marssia odotellessa medioissa vuoden vaihteessa…

 20. Tuomas Polo

  Mulla ihmetyttää myös miten kyseinen tutkimus on tehty. Ainakaan nopeasti googlaamalla en löydä mitään tietoa koko tutkimuksesta. Sanotaan, että kyseessä on verkkotutkimus. Mitä se tarkoittaa? Kenties iltapäivälehtityyppinen: verkkosivulla oleva klikkaa näistä vaihtoehdoista mitä mieltä olet? Mikäli näin on, ei tutkimusryhmä valikoidu tasaisen hajonnan mukaan jolloin tutkimus ei edusta yleistä mielipidettä. Virhemarginaaliakaan ei sanota.

  • työtöntyötön

   Ehkä sähköpostitse? Minulle tulee sähköpostiin tasaisin väliajoin kaikenlaisia tutkimuksia autoilusta rahankäyttöön ja mitä mieltä asiasta x jne. Olen varmasti joskus osallistunut johonkin tutkimukseen netissä vuosia sitten ja antanut luvan että sähköpostiini saa laittaa myös muita tutkimuksia. Yleensä en kyllä vastaa niihin. Pitääkin tarkistaa olisiko niiden joukossa ollut myös tämä tutkimus.

 21. Maija

  Ei hallitu eikä media ole ym..ärtänyt, että aktiivimalliin liittyy paljon ongelmia joista ei haluta puhua. Ensinnäkin ne työpaikat joita ei ole. Toiseksi, mihin laitat lapset hoitoon kun ei työtön voi pitää hoitopaikkaa varalla. Ja sitten kun olet muutaman päivän onnistunut saamaan töitä, se paperirumpa ja viikkojen odottelu että saa taas rahaa. Työtön elää kädestä suuhun. Tietysti oikea vakituinen työ olisi pelastus, mutta mistä löytyy

 22. Merja Nurmi

  Hallitus on paniikissa ja ampuu kovilla rintaman mitalla. Kommentteja vaan nyt joka paikkaan, missä tätä asiaa voi kommentoida. Jos poistavat kommentteja tai sulkevat kommenttiosion, sekin kiinnittää kiusallista huomiota.

 23. Tiian

  MIelenkiintoista, kuinka tähän(kin) asiaan löydetään syyllinen mediasta. Eihän tästä puutu enää muuta kuin se, että joku haukkuu näitä Fake news:eiksi. Uskoin, että tuon huutelijat tulevat sieltä oikeasta äärilaidasta.

  Itse aktivointimalli on perseestä kuten Saku tuossa kirjoittikin. Työttömiä saa ja pitää aktivoida, mutta ei keinotekoisilla haastatteluilla vaan siten, että todellista työllistymistä lisätään mm. kokoaikaisten työpaikkojen tarjonnan lisäämisellä. Ei ketään saa pakottaa ajamaan kymmeniä kilometrejä päivässä tekemään muutaman tunnin työvuoroa ja sanoa, että ensi viikolla saattaa olla taas töitä tai sitten ei. Kokoaikainen työ pitää ihmiset leivänsyrjässä kiinni, motivoi työntekoon ja antaa suunnan elämälle. Nollatuntisopimukset vain lisäävät epätoivoa ja halun jäädä ennemmin kotiin kuin maksaa työssäkäynnistä.

  • stunned

   Puolet vastaajista pitää oikeana sitä, että henkilön työttömyysturva laskee, jos hän ei itse aktiivisesti edistä omaa työllisyyttään.

   Tästä iltalehdistö vetää johtopäätöksen, että ”puolet kansasta pitää hallituksen aktiivimallia kannatettavana.” Eihän aktiivimallista edes kysytty, jos puhutaan ”aktiivisesta työllisyytensä edistämisestä.” Aktiivimallissa ei ole väliä kuinka aktiivinen hakija on. Vain tulos ratkaisee. Jos työtunneillensa ei löydä maksajaa, alennetaan tukea. Missä vaiheessa pallo on enää työttömällä?

   Jotta aktiivimalli toimisi, pitäisi työnantajilla olla työhönotto- ja palkanmaksuvelvoite. ”Päivää, tulin töihin, missä sorvi?” Hallituksen pitää osoittaa se 18 tunnin työpaikka, jos sellaista ei itse löydä.

   Tarkoituksellista harhaanjohtamista kysymyksenasettelussa tai sitten on kysytty yhtä ja väitetty toista. Mikä aktiivimallissa on niin julkeaa, että se ei kestä päivänvaloa? No, se tietysti, että kyseessä on tuenleikkausautomaatti, jolla ei ole mitään tekemistä aktivoinnin kanssa.

   Jos kysyttäisiinkin suoraan, pitääkö työttömältä viedä leipä suusta, jos hän ei todistetusti pääse hakemaansa työpaikkaan tässäkään kuussa, niin vastaus olisi aivan eri. Sitä pidettäisiin epäreiluna.

   Nyt lopputulos on sama kuin aikoinaan Yhdysvalloissa mustien rekisteröityessä äänestämään. Musta ei voinut päästä läpi lomakkeesta, jolla yritettiin mukamas selvittää, onko musta lukutaitoinen ja ymmärtääkö hän äänestämisen merkityksen. Yhtä helppoa on Navalnyille päästä presidenttiehdokkaaksi — nil, zero, zilch.

   Liike-elämän transaktioissa, kaupoissa tai lakiasioissa tätä kutsuttaisiin vedätykseksi. Nimi alle blancona, ja sopimus olikin jotain aivan muuta kuin ennen allekirjoitusta sai lukea. Näin toimii fake media ja alternative facts, ei vastuullinen lehdistö.

 24. HKinnunen

  Onneksi olkoon Saku, Kokkarit jo alkoivat kysellä, että mitenkäs tämä hallituksen kritisointi voi olla Apu-lehden linjan mukaista.

 25. Maija Joki

  Näin päätoimittajat taannoin hurskastelivat luotettavan median puolesta.
  http://www.paatoimittajat.fi/luotettavan-median-puolesta/

  ”[—]. Mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään. [—].”

  ”[—]. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme. [—].”

  ”Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta. Aiomme vastaisuudessakin olla demokratian ja sananvapauden tukipilareita, osa toimivaa suomalaista yhteiskuntaa. Eettisesti kestäviin periaatteisiin sitoutuneen ammattimedian tehtävä on vaikeinakin aikoina kirkas.”

 26. HANS

  Julkise vallan propagandaa kyseinen gallub!

 27. liisa hirvonen

  Tähän höpöhöpö-kyselyyn vastanneita oli tuhat anonyymiä, nimetöntä ihmistä.

  Aktiivimallia koskevaa lakia vastustavan kansalaisaloitteen on nyt tätä kirjoittaessa allekirjoittanut jo liki 75.000. Omalla nimellään ja todellisella henkilöllisyydellään.

  Ja media väittää, että yli puolet suomalaisista kannattaa hallituksen aktiivimallia. Ei mene useammille luku- ja kirjoutustaitoisille suomalaisille läpi. Surkea yritys kokoomukselta ja muilta hallituspuolueilta tai heidän komppaajiltaan.

  • Marjatta

   Tismalleen olen samaa mieltä!

 28. matti luomansuu

  Jumalauta! Sanon minä! Tässä maassa joka on jo myyty monelta osin kansainvälisille suursijoittajille, nyt myytiin jälleen kerran Suomen sähköverkko uudelle sijoittajataholle. Niin, tämä kansa ei tajua mita valtiovalta on ajamassa ja tuomassa tähän maahan takaisin. Se on tuomassa työorjuuden joka Venäjälläkin lakkautettiin jo aikapäiviä sitten. Tästä maasta ollaan tekemässä tavalliselle työntekijälle epäinhimmillinen, mitä asumiseen ja työntekoon tulee. Onko tämä ilmaisia ämpäreitä jonottava (no, siinä se tuli taas) juutaksen hyväuskoinen ja lammasmainen populatsiooni niin urpo, että suurimmalta osin nielee valtamedian valeuutisoinnin karvoineen, sekä biomassoineen päivineen? Tämä tulee johtamaan siihen, että 1918 tulee vs toteutumaan 2000 luvulla. Siihenkö tätä maata ollaan ajamassa ja kenen etu se on?

 29. Scientist

  TEM:n sivuilta, kysymyksiä ja vastauksia
  :
  Tuleeko työttömän hakea mitä tahansa työtä?

  Työnhakijoita kannustetaan hakemaan laajasti sellaisia työpaikkoja, joiden saamisedellytykset he täyttävät. Työpaikat voivat olla maakunnan tai palveluntuottajan tarjoamia tai työnhakijan itsensä etsimiä työpaikkoja, jos työtarjouksia ei ole tehty. Työpaikat voivat olla julkiseen työnvälitykseen (Työmarkkinatori) tai muulla tavoin avoimeksi ilmoitettuja taikka ns. piilotyöpaikkoja.

  Entä jos työpaikkoja ei ole tarjolla?

  Työttömiä kannustetaan hakemaan työtä laajasti, mikä tukee hallituksen tavoitetta lisätä alueellista liikkuvuutta ja osaavan työvoiman saatavuutta työnantajille.

  Työn vastaanottamista kauempaa tuetaan liikkuvuusavustuksella, jonka myöntämisedellytyksiä on tarkoitus laajentaa mahdollisesti jo vuoden 2018 alusta.

  Jos avoimia työpaikkoja tai työnhakijan työllistymistä edistäviä palveluita ei kuitenkaan ole tarjolla, työnhakija ja maakunta tai palveluntuottaja voisivat sopia muista tavoista, joilla työnhakija edistää omatoimisesti osaamistaan, työnhakuaan, työllistymistään tai yritystoiminnan aloittamista. Näiden tavoitteiden edistäminen voisi pitää sisällään myös esimerkiksi kotoutumiseen ja elämänhallintaan liittyviä toimia.

 30. Kiihottamista kansanryhmää kohtaan

  Eikös se ’Kiihottaminen kansanryhmää kohtaan’ ole jonkun sortin rikos, vai riippuuko se siitä kuka asioita esittää?

  • R.A.

   Ainakin se riippuu siitä, mitä kansanryhmää vastaan kiihotetaan. Sipilän hallitus, työministeri Lindström ja valtakunnallinen media ovat lietsoneet vihaa työttömiä kohtaan niin laajasti ja järjestelmällisesti, että rikostuomio olisi tullut jo kauan sitten, jos uhrina olisi ollut joku etninen vähemmistö eikä työttömät.

 31. Rosa Warski

  Kepulaisessa Suomenmaassa meno on melko kiertoradalla. En tiennytkään, että ääneni johtui masinoinnista:

  ”Vauh­dit­taak­seen po­liit­tis­ta mie­le­nil­mai­sua op­po­si­tio ma­si­noi ay-liik­keen tu­el­la kan­sa­lai­sa­loit­teen ak­tii­vi­mal­lin pur­ka­mi­sek­si. (…) Pe­lot­te­lu ja kai­ken vas­tus­ta­mi­nen on help­poa ja vai­va­ton­ta. Sik­si ei ole ih­me, et­tä se on op­po­si­ti­os­sa niin suo­sit­tua.”

  https://www.suomenmaa.fi/paakirjoitus/opposition-ristiretki-tyottomien-aktiivimallia-vastaan-perustuu-pelotteluun-ja-ajatukseen-etta-ennen-kaikki-oli-paremmin-6.23.323580.8b96dadd0f

  • Matti Meikäläinen

   Oma ääneni kansalaisaloitteen puolesta johtui selvästi masinoinnista. Nimittäin luin Taloussanomien kommenttipalstalta niitä aika selkeitä kokoomuksen/kepun masinoimia aloitetta, työttömiä ja allekirjoittaneita väheksyviä kommentteja.

  • liisa hirvonen

   Suomenmaan pääkirjoitus oli monelta osin ihan puuta heinää. Esimerkiksi väite siitä, että poliittinen oppositio olisi masinoinut kansalaisaloiteen on väärä tieto, siis satua. Aloite sai alkunsa työttömyyteen ja köyhyyteen keskittyneissä fb-ryhmissä joissa laista oli käyty jo pitkään keskustelua. Se, että keskustapuolueen verkkolehdessäkin jo solvataan työttömiä, kertoo kaiken oleellisen. Keskustalaisista.

 32. Jokuvaaaan

  Tahallaan tämä on tietenkin tehdään, se on selvä. Manipuloidaan, vääristellään, syytellään ja viedään laki läpi. Työttömät on leimattu syntipukiksi kaikkeen
  Tämä keskustelu pohjustaa lisäksi vielä tulossa olevaa aktiivisen työnhaun mallia.
  Siinähän työtön sitten pystyy osoittamaan hakevansa aktiivisesti työtä (karenssin uhalla). Jo toteuttuun heikennykseen se ei kuitenkaan vaikuta.
  Aktiivisen työhaun mallista tehdään varmaan oikea ansaviidakko jossa karenssit paukkuu. Työn hakeminen täytyy tapahtua pilkulleen oikein tavalla jota ei ole määritelty kunnolla. Yritä siinä sitten selvitä ilman karenssia.

 33. Marjatta

  Iltalehden galluppiin vastasi tuhat suomalaista. Siis vain tuhat! Minusta ei kannattaisi alkaa rehvastella moisella nettikyselyllä, että puolet suomalaisista kannattaa sitä tai tätä, kun vastaavasti tällä hetkellä 77 000 ihmistä päinvastaista mieltä. Iltalehti on juorulehti ja otsikot harhaanjohtavia. Ihan silkaa sontaa.

 34. Rintsu

  Milloin koira puolustaa isäntäänsä tai emäntäänsä niin koira tekee just mitä kuuluukin.
  Poliisikoirat on ihan pahimpia koska sama koira saattaa aamulla käskystä purra renttua reiteen ja illalla kammeta ittensä kapalovauvan viereen rapsuteltavaksi.

  Jos lehdistö toimisi kuin poliisikoirat niin tietäisivät milloin pitää purra ja milloin kerjätä rapsutuksia.
  Kun ei osaa purra eikä hoitaa vauvaa niin sit vaan kuseksitaan nurkkiin.

 35. Jarmo

  En lukenut muitten julkaisuja, mutta nythän on kyse suurimmaksi osaksi köyhistä ihmisistä, jotka elävät päivä kerrallaan sillä rahalla minkä saavat korvauksina.

 36. Tapani Alkula

  Osittain Mtv:n HS:n, Aamulehden ja monien muiden medioiden oikeistolaisuus on itse uutisten tekoon liittyvää ja sunnitelmallista. Sen mahdollistaa sopivien toimittajien, toimitussihteereiden ja päätoimittajien valinta. Osittain se on pelkkää osaamattomuutta. Osaamattomuudella tarkoitan sitä, että mainstoimiston muotoilema tai muuten taitavasti tuotettu kokomuksen propaganda livahtaa huomaamatta uutiseen. Esimerkiksi Ylen ja Mtv:n uutisilla on selvä ero, kun osaa katsoa ja kuunnella. Oletteko panneet esim. merkille, kuinka usein Mtv:n uutisissa kokoomuksen kansanedustaja toteaa ja vasemmistoliiton kansanedustaja väittää. Tämä ei aina ole edes suunniteltua, vaan uutisten tekijöiden oman ideologisen kannan vuoksi heille luonteva ilmaisutapa. Tällaisista, osin hyvinkin pienistä vivahteista syntyy median poliittinen profiili, joka kannattaa opetella tunnistamaan.

 37. Marja Pihlajamäki
  • Jarkko

   Tuolta tyypiltä unohtuu se, että historiassa rikastuminen on monissa tapauksissa saatu aikaan hyvin epämääräisin keinoin kuten käyttämällä hyväksi torppareita ja irtolaisia (satojen vuosien ajan) sekä omimalla kyläyhteisöjen yhteismaat epämääräisillä järjestelyillä muutamien harvojen rikkaiden omaisuudeksi sekä muilla keskiaikaisilla epädemokraattisilla etuoikeuksilla. Sitten niitä omaisuuksia ja etuoikeuksia on siirrelty perintöinä samoissa rikkaissa suvuissa eikä niitä useinkaan ole ansaittu vain omalla työllä vaan syntymä lahjana.

   Kansallisvaltiot sitten yrittävät näistä järjestelyistä syntyineitä ongelmia korjata sosiaaliturvalla ja muilla järjestelyillä. Ja kun järjestelmä ei toimi rangainstaan köyhiä. Loogisesti. Vaikka sen sijaan voitaisiin selvitellä kuka on kahminut ja milläkin järjestelyllä enemmän kuin oman osansa tämän maapallon rikkauksista itselleen.

  • Maija Joki

   Jori-Pekka ”Jocka” Träskbäck on kokoomuksen kunnanvaltuutettu Lempäälästä. Träskbäck kirjoittaa siis varmaan ihan tosissaan, vaikka hänen poliittista taustaansa tuntematta tekstin helposti trollaukseksi tulkitsisikin.

  • Saku Timonen

   Tai sitten vain tyhmä.

 38. Teemu Heino

  Tässähän ihan oikeasti alkaa pelkäämään että meillä ei ole riippumaton lehdistö. Jos mikään iso lehti tai vaikka Yle ei uskalla kyseenalaistaa näyttävästi esimerkiksi tätä asiaa

  • R.A.

   Suomessa ei enää ole riippumatonta mediaa eikä riippumatonta uutistoimitusta. Ne lakkasivat olemasta viimeistään silloin kun Sipilä hyökkäsi YLEn kimppuun. Etkö ole huomannut, että siitä lähtien YLEn ns. ”uutiset” ovat esittäneet vain semmoisia ”uutisia”, joita Sipilä toivoo kansalle esitettävän, oli ne totta tai ei. Sen sijaan kaikki Sipilälle kiusalliset tosiasiat on vaiettu kuoliaaksi.

   Tästä ns. ”aktiivimallistakin” YLE uutisoi vasta nyt, kun sen vastustaminen on jo saanut kansan liikkeelle. Silloin kun ko. laki juntattiin eduskunnassa läpi, sitä ei edes mainittu YLEn uutisissa. Puhumattakaan sitten siitä, että olisi kerrottu mitä ko. laki oikeasti sisältää. Nyt ne YLEllä ilmeisesti ajattelevat, että enää siitä ei voi vaieta, koska liian suuri osa kansasta tietää siitä jo ja vastustaa sitä. Olisi siis jo liian kiusallista YLEn maineelle yhä teeskennellä, että ”aktiivimallia” ei ole olemassakaan.

 39. heta

  Sanallakaan hallitus ei tuo esille mitä tehdään niille kymmenille tuhansille sairauden, vian tai vamman vuoksi työmarkkinatuelle/toimeentulotuelle ajetuille ihmisille. Kuinka aktiivisia heidän tulisi olla? Eläkevakuutusmiljoonien päällä makaavat roope-ankat suojelevat kätyriensä, eli vakuutuslääkäreiden ja systeemisikojen avulla järjestelmää, jossa sairastunut/vammautunut ei saa elantoa mistään Pitääkö sairaanhoidon järjestelmän katuojaan heittäneiden ihmisten nostaa aktiivisesti päätään niskatuen ja opiaattien avulla? Pitääkö vyöryä kyynärkepeillä ja pyörätuolin kanssa byrokraattien eteen, että saisi ne herrojen siunaamat eurot peruselämiseen 2018 vuoden Suomessa, maassa joka on rikkaampi kuin koskaan historiansa aikana. Maassa, joka juhli juuri 100 vuotista itsenäisyyttään. Kuinka nöyryyttäviä päätöksiä oikeistohallituksemme vielä ehtii suotamaan, ennen kuin silmämme aukeavat? Onneksi ehdin juuri ja juuri työllistään itse itseni hyväntekeväisyyttä harjoittavaan yhteisöön täysi aikaisena työntekijänä palkalla, joka jää alle köyhyysrajan. Tulkaa perässä: ”tekevälle kyllä töitä löytyy” – uskotteko että kyse on vain asenteesta?

 40. Sinikka Tuli

  Ei hävetä koskaan. Nykyisin vaan he alan ammattilaiset ovat räikeämminkin mukana käyttämällä jonkinlaista sanallista merkityksen muokkaamista; keksitään toimille uusia kuvaavia sanoja, joilla on positiivinen perusmerkitys. Silloin saadaan asia näyttämään myönteisellä. Eikö juuri ”aktiivimalli” ole yksi näitä sanoja. Miksi me tavikset emme alkaisi näitä keksittyjä sanoja suomentamaan. Aktiivimalli on työttömyysturvan leikkaus, sillä siisti. Kilpailukykysopimus oli työehtojen ja palkkojen heikennys ja pakkoleikkaus. Aina kun näitä uusiosanoja näkyy ja kuuluu, ne on korjattava kuvaamaan oikeata asiaa.

Kommentoi »

Comments are closed