Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikea karva paljastuu

Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativa ja jatkuvasti lisää kannattajia keräävä kansalaisaloite on viimeinkin avannut sen keskustelun, joka olisi pitänyt käydä jo kauan ennen lain hyväksymistä. Kyllä sitä jopa media on yrittänyt, kuten selviää tästä Iltalehden viime kesänä julkaisemasta artikkelista. Kaikki soraäänet ovat kuitekin kadonneet yleiseen hymistelyyn, vähättelyyn ja jopa vaikenemiseen. Että mitäs pahaa muka on pienen aktiivisuuden osoittamisessa tukien vastineeksi ja niin edelleen.

Nyt kun keskustelua käydään, niin aktiivimallin todellinen sisältö on selvinnyt niillekin, joita se ei tähän asti ole kiinnostanut tai jotka ovat uskoneet hallituksen hymistelyjä. Se tarkoittaa raakaa leikkuria tukiin sille, joka ei onnistu saamaan palkkatyötä tai survoutumaan työllisyyttä edistävään toimintaan, jonne nytkään eivät mahdu kaikki halukkaat.

Tiedon lisääntyessä aktiivimallin kannattajat puolustelevat mallia entistä kiivaammin, ja samalla tulevat paljastaneeksi mallin takana olevan ajattelun. Se pohjautuu siihen, että työttömät ovat yhteiskunnan riesaksi tahallaan heittäytyneitä luusereita, joille on annettava kurinpalautusta.

Totuuden vääristelyäkin vielä yritetään, kuten tekee Iltalehden Mika Koskinen. Hän väittää pokkana, että aktiivimalliin liitetty eduskunnan hyväksymä lausuma lain vaikutusten tarkasta seurannasta estää kaavamaisen tukileikkurin käytön.

Minulla on Koskiselle uutisia: ei se estä. Lausuma ei ole lakitekstiä, eikä se voi millään tavalla estää itse lakiin sisältyvän kaavamaisen leikkurin käyttöä. Jos ja kun seuranta paljastaa epäkohtia, niin epäkohtien korjaaminen vaatii lain muuttamista. Se vie aina oman aikansa, ja koko ajan leikkuri leikkaa.

Kokoomuslaisten reaktiot käyvät päivä päivältä mielenkiintoisemmiksi. En nyt enää viitsi puhua puoluetoimiston työntekijän hölmöilystä, vaan bongaan isompia lintuja. Kansanedustaja Juhana Vartiainen vaatii kurinpalautusta, mutta tekisi sentään työttömistä työvoimakelpoisia korjauttamalla heidän hampaansa. Ministeri Kai Mykkänen vaatii ihmisä muuttamaan pois sellaisilta alueilta, joilla ei ole tarjolla työtä eikä edes työvoimapalveluja.

Sieltähän se todellinen karva paljastuu. Työttömien pitää jättää koko elämänsä ja muuttaa kotoaan pois hammastarkastuksen kautta. En uskalla kuvitella mitä tehdään niille, jotka eivät halua muuttaa tai joiden terveys tai hampaat eivät enää ole korjattavissa. Ehkä heiltä otetaan kaikki tuet pois ja he saavat elää miten pystyvät. Perustuslain takaama oikeus valita vapaasti asuinpaikkansa ei näköjään koske työttömiä.

Kokoomukselle esitän sellaisen toiveen, että päästäkää ihmeessä enemmän ääneen näitä todellisten ajatustensa paljastajia. Kannatuslukunne kyllä laskevat, mutta sehän kertoo vain kansan viisastumisesta.

PS Kokoomuksen epätoivoa todistaa sekin, että Juhana Vartiaisen eduskunta-avustaja on laatinut kansalaisloitteen tekijästä ”paljastuskirjoituksen” kokoomuksen Verkkouutisiin.  Kun asiaa ei voi puolustella järkevästi, niin käydään kiinni henkilöön. Todella surkeaa toimintaa.

Kommentit (127)

 1. Petteri

  Taas asiaa. Kokoomuksen linja on selvä, tukileikkuri käyntiin. Kurinpalautus rikkaruohoille, maan matosille.

  • Kyösti Hyttinen

   Juu, ihan silmissäni näen tihrusilmäisen kokoomuksen supersankarin Juhanan, hartioille solmitun torkkupeiton liehuessa, sumuttavan ”aktivimal” rikkarunomyrkkyä kohti sohvan takana lymyilevää parempiosaisten suurinta vihollista, pitkäaikaistyötöntä.

  • elm

   Hesarissa on tänään ansiokas Helsingin Sanomien politiikan toimittajan juttu, joka päättyy sanoihin: ”Se on markkina­talouden keskeinen ajatus. Antaa ihmisille mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä kulkuun.”

   Ja täytyy sanoa, että aktiivimallihan juuri mitätöi kaikkea tähän liittyvää, eikö totta? Aktiivimalli siten suorastaan mitätöi markkinataloutta.

   On hämmentävää, jos Kokoomuksen ministerit eivät tätä näe. Syitä on yritetty heille hahmotella, oletan? Mutta miksi se ei mene perille?

   Juttu ”Yritysjohtajat julistautuvat mieluusti markkinatalouden kannattajiksi, mutta ahdingossa kilpailua halutaan usein rajoittaa” kannattaa lukea syvään ja huolella, koska se tuo valoa myös työvoimapolitiikkamme tilaan: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005506753.html

   • Veijo

    Yhteiskunnan tehtävä on varmistaa että työnantajille on tarjolla työntekijöitä, joilla elämä on kunnossa ja tulevat toimeen palkallaan. Näin yksinkertaistettuna.

    Kun yhteiskunnassa muistettaisiin tämä, niin kaikilla menisi hyvin.

    Eikä tähän kuulu yritysten tukeminen rahalla.

 2. Salsgren

  Vartiaisen suusta tulee ulos se, mitä kokoomus ajattelee muttei sano sitä ääneen. Erikoista on se, että Orpo ei ole millään lailla kiiruhtanut torppaamaan Vartiaisen möläytyksiä. Ideologisista syystä sitä ei tulla torppaamaan vaan jos nuo möläyttelyt alkaa vaikuttamaan kannatuslukemiin, tulee Orpo irtautumaan Vartiaisen puheista toteamalla ne yksittäisen edustajansa höpinöiksi, eikä puolueen viralliseksi linjaksi.

  • Heli Karpio

   Niihän Orpo toimii. Hymyilee eikä ota kantaa. Asiat vaietaan kuoliaaksi, mikä onkin osoittautunut hyväksi taktiikaksi puolueen kannalta.

  • elm

   Markkinataloussysteemi säilyy kestävänä mielestäni vain sillä, että annetaan työvoimankin äänestää jaloillaan siitä, millainen on mielekäs ja kestävä työpaikka. Nykyinen velvoitetyöllistäminen on hieman kuin yritystuki: se vinouttaa markkinataloutta keinotekoisesti. Se on ikäänkuin tekohengistystä havaantumisvaarassa olevalla epäkelvolle systeemille.

   Miten voi olla, että pidämme Kokoomusta markkinatalouden puoltajina vaikka he tukevat yritystukia ja ns. velvoitetyöllisyyttä, jossa työtätekevät eivät saisi arvioida omia työnhakumahdollisuuksiaan itse? Kokoomus – puoltaako se sellaista maailmankuvaa, jossa ihminen _ei_ saa itse päättää elämästään?

   Äärimmäisen hämmentävää, jos näin on. Nyt siis jo Vartiainen sekä ministeri Mykkänen tulevat ulos ideoilla, jotka vain taklaavat yksilön mahdollisuuksia päättää omasta elämästään?

   Surullista, kerrassaan.

   Youtubesta löytyy hakusanoilla ”perustulo” video, jossa Björn Wahlroos kiteyttää alle kahdessa minuutissa perustulon kiistattomat hyödyt. Olisikohan ministeri Mykkäsellä ja edustaja Vartiaisella aikaa etsiä ja katsoa se?

 3. Virva Itäranta

  Juuri tätä pidän aktiivimallilakia vastustavan kansalaisaloitteen avaaman keskustelun parhaana seurauksena. Päättäjät paljastavat todellisen karvansa kansalle.

  Haluammeko tällaista epäinhimillistä politiikkaa? Tänään se kohdistuu työttömiin. Entä huomenna?

 4. Ville

  Jos minä en saa kieltäytyä verojen maksamisesta, miksi työtön voi kieltäytyä muuttamasta töiden perään ja pitää tuet? Ei sen pitäisi olla oikeus että saa elää verorahoilla koska ei halua muuttaa. Työkyvyttömyys on eri asia.

  Jos todellakin ainoa syy työttömyyteen on se että en halua vaihtaa paikkakuntaa, niin minäkin haluan kieltäytyä maksamasta tälle henkilölle työttömyyskorvauksia minun verorahoistani.

  • Saku Timonen

   Vain niin. Ihmisen on siis jätettävä kotinsa, perheensä ja koko elämäsnä ja muutettava minkä tahansa työn perässä, koska sinä niin sanot. Et ole tainnut kuulla oikeudesta valita asuinpaikkansa itse.

   • Ville

    Rakensit hienon olkiukon. En sanonut että muutettava minkä tahansa työn takia. Sanoin jos ainoa syy olla työtön on se että ei halua muuttaa, silloin työttömyys on itseaiheutettu. Tämä tarkoittaa siis että sopiva työ löytyisi mutta ei vaan halua muuttaa sille paikkakunnalle.

    Suomessa tuntuu unohtuvan ihmisiltä että oikeuksien lisäksi, meillä on myös velvollisuuksia. Näköjään vaan asiat mennyt niin että minulla on velvollisuus maksaa veroja, ja joillain on velvollisuus niillä elää eikä heidän saa edes olettaa mitään sen eteen tekevän.

    Voihan myös olla että siellä omalla paikkakunnalla olisi joku joka voisi työntekijän palkata mutta ei vielä pysty TES:n mukaan palkkaa maksaa eikä uskalla riskiä ottaa. No AY-liikkeet pitää huolta että sitten myös pysytään työttömänä.

    • stunned

     Kuka hyvänsä muuttaa paikkakuntaa, jos on asunto ja työpaikka valmiina. Palkkatyö.

     Kahden kuukauden työharjoittelun perässä ei ole mahdollisuutta muuttaa.

     Miksei työnantaja voi hommata työsuhdeasuntoa? Näin maaltamuutto ennen hoitui. Maaseudun ylijäämäväestö käveli töihin tehtaalle, jolla oli antaa kämppä edullisella omakustannehinnalla.

    • Ari Vehkanen

     Kyllä jokainen muuttaa työnperässä jos palkka ja kaikki on ok. Imatralla jossa asun ei ihmiset saa asuntoja myyytyä 3-7 vuoteen edes valtavamäärä. Ja monet joutuu irtisanomisten takia myymään täysin pilkkahinnalla työttömänä asunnon itku kurkussa kun ei ole vaihtoehtoja. Nytkin yksi sanoi Simpeleellä joku osti asunnon 15 000€ koska monet irtisanonut on olleet vuosia puun ja kuoren välissä. Ja sitten perheelliset erikseen ja ei asia ole näin yksinkertainen. Sitten muutat 55 vuotiaan ikänsä töissä olleena ja myyt kaiken kesämökkiä myöten 500km päähän ja alkaakin heti yt.neuvottelut ja saat taas kenkää ja olet huitsin nevadasas. Takas muuttoa suunnitellen vai mitä !!!!

    • Jarmo Tuominen

     Jos esimerkiksi puolisolla on töitä paikkakunnalla, niin sinun mielestäsi toisen pitäisi muuttaa työn perässä muualle ja jättää perhe. Ihmisen täytyy olla idiootti, kun tuollaista edes ehdottaa.

    • Toni Neffling

     Villellä on aika pahasti puurot ja vellit sekaisin. AY-liike mantralla olis hyvä olla joku fakta taustalla – tämän päivän työntekijöiden asemasta (siis edes kohtuullisesta asemasta) saamme kylläkin kiittää AY-toimintaa. Toki tietyn ideologian mukaisesti työmarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki – ja sen ajatusmallin mukaan AY-liike, kuten myös työterveyslait, lomat, yms. hidasteet estävät tehokkaiden työmarkkinoiden synnyn. Väite ei vain ole tieteellisesti kovin pätevä/yksiselitteinen.

     Maailmassa on muitakin asioita kuin työ joihin ihminen sitoutuu – esim. perhe, yhteisö, sukulaiset, etc. Muuttaminen toiselle paikkakunnalle paremman elämän vuoksi vaatii muutakin kuin muuttolaatikoiden tilaamisen. Siksi Syyriasta ei pakattu kamoja ennen humanitääristä kriisiä, mutta yksinäinen yliopistokoulutettu voi lähteä mielelläänkin toiseen maahan jos sieltä hänelle tarjotaan hyväliksainen duuni.

     Velvollisuuksista ja oikeuksista. Jätän tän vaan tähän
     1. Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan.

     • pirkko laukkanen

      Toni, juuri noin näen minäkin asiat – tosin vasta jälkikäteen. Koko työurani muutin työn perässä, ja opiskelin vielä koko ajan lisää, jotta sain uusia valinnanmahdollisuuksia ja kiinnostavampia töitä. Perhe-elämähän siitä kärsi, ja varsinkin lapsi – sitten kun olin jo yh. Enää en toimisi noin.

      Minulla oli myös onnea, sillä sain aina asunnot myytyä. Lopulta ymmärsin, että tällainen työelämän nomadi voi asua ainoastaan vuokralla. Minulle se kaikki oli vapaaehtoista, ja tuhosi muun elämän. Kenellekään en samaa suosittele – enkä ainakaan pakottaisi!

    • Tuula

     Miten verojen maksu on ainoastaan sinun velvollisuutesi
     Minäkin maksan veroja jopa mielelläni ja se työtön vasta maksaakin 25% korvauksesta. Pitäisi jokaisen tajuta,että työn perässä muuttaminen ei ole ihan yksinkertaista vai sillan allako ihmisten pitäisi asua, sillä asuntoja pääkaupunkiseudulla ei ole helppoa löytää

    • Työssä nyt

     Ei se muuttaminenkaan ihan niin yksinkertaista ole. Eikä halpaakaan. Mistäs ne rahat siihen otetaan, jos hädin tuskin hengissä siihen asti on pysyny?

    • Elena

     Pystytkö yksilöimään, mikä ”velvollusuus” on esimerkiksi lapsilla, joille täytyy löytyä uusi koulu tai päiväkoti sormia napsauttamalla, peheelle – asunto kohtuuhintaan ja puolisolle uusi työpaikka??? Siis oletko ihan puusta pudonnut vai missä maailmassa elät???

   • Turo Mustakallio

    Minä olen kaksi kertaa mennyt töihin toiselle paikkakunnalle. Tuloksena oli kaksi avioeroa.

    Näitä inttäjiä kehotan kokeilemaan 8 vuoden settiä toisella paikkakunnalla.

   • Katariina Vihiniemi

    Haluan tässä kiittää Sakua hyvistä ja nasevista kirjoituksistaan. Ovat avanneet silmäni ja pitäneet meikän kartalla Sipilän, kolmen koplan ja valehtelijain klubin tempauksista ja päätöksistä, missä ei ole juurikaan ollut häntää eikä päätä. Insinööristä ei ole pääministeriksi.
    Jos Saku asetut ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin, saat takuuvarmasti ääneni.
    Kiitos sinulle !

  • Jouko Norvapalo

   Otetaanpa esimerkki, perheessä toinen vanhemmista on työtön ja toinen käy työssä. Sinunko mielestä työttömän on pakko muuttaa ja jos halutaan, että perhe pysyy koossa, niin työssäkäyvä irtisanoutuu työstään Nyt on sitten kaksi työtöntä, jotka muuttavat paikkakunnalle, josta työtä pitäisi löytyä. TE-keskuksen sivuilla oli eilisen tilanteen mukaan noin 11,5 tuhatta kokopäivätyöpaikkaa. Työttömiä samaan aikaan on erilista lähteistä laskien 280000. Mitenkäs Ville tämän yhtälön ratkaisee? Tekijöitä olisi mutta ei töitä. Suostusitko sinä siihen, että jos et työssäsi saavuta tiettyä tulosta palkastasi vähennettäisi 5%.

   • Ville

    Olen myyjä, yli 30% palkastani on kiinni myyntituloksissani. Minulle on arkipäivää että palkkani vaihtelee riippuen tuloksista.

    Miksi työssäkäyvä irtisanoutuisi ennen kuin toinen henkilö on saanut työpaikan? Ei kai sitä kannata itseään irtisanoa ennen kuin on uuden työpaikan jompikumpi saanut?

    • Jarmo Tuominen

     Tyhmemmäksi vain menee puolustelu, meinaat, että puolison täytyy ottaa lopputili, kun toinen on saanut töitä. Ja taas on perheessä yksi työtön.

    • Työn orja

     Miksi sen töissäkäyvän pitäisi irtisanoutua ja alkaa työttömäksi toisaalla, kun toinen saa työtä. Ei se tilanne sillä parane, jos tällä tavalla muutetaan työn perässä. Nämä vaatimukset ovat kohtuuttomia. Tuleva malli tarkoittaa sitä, että niiden pätkätöiden ja haistapaskakoulutuksien perässä pitäisi alkaa seilaamaan pitkin Suomea, vaikka puolisolla olisi työpaikka.

     Korostan, että olen töissä ja muuttanut opiskelun sekä työn perässä.

    • Veskutin

     Elä Ville länkytä enää sillä puhut jo itseäsi pussiin. Elämä on muutakin, kun työntekoa. Pitää miettiä asiaa monelta eri kantilta. Sinä et selvästikään osaa käsitellä näin monimutkaista asiaa, kun yhdeltä puolelta. Näkökulmasi on vähän sellainen yksinkertaisen miehen ratkaksu. En ala enempää perustelemaan tyhmää yksinkertaistettua puheenvuoroasi, koska moni muu on jo sinulle selvittänyt asian monimutkaisuuden ja eettiset puolet.

     Ja mitä sitten tulee tähän jankkaajiksi leimaajaan, niin en nyt alkaisi ihan hirveästi neuvomaan ketään, kun omien muuttojesi myötä avioliittosikin tuntuvat menevän uusiin puihin. Lähtökohtaisesti ihmiset tuskin halunnevat muuton johtavan eroon ja näin perheiden hajoamiseen.

     • DI

      Huomaa kyllä että Ville on myyjä. Perustelut on täyttä ”sitä itseään” ilman järkevää sisältöä lähinnä siis jankkausta.

      Tälläisiä myyjiä meilläkin on duunissa vaikka kuinka. Myyvät vaikka langattoman lankapuhelimen ja sitten syyttelevät muita kun asiakas pahoittaa mielensä. Mitenkään ei toki johdu siitä, että herra myy mukautetun tuotepaketin jota ei ole teknisesti mahdollista edes toteuttaa. 😀

   • Pekka Korhonen

    Esmes telakoilla on vino pino ukkoja, jotka ovat arkipäivät telakalla ja viikonloput perheen kanssa. Maanrakennus, keikka asentajista, rakennusmiehistä, jne, jne löytyy kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka ovat viikolla poissa kotoa.
    Itse teen reisuhommia, yli 150 päivää vuodesta ulkomailla. Naimisissa yli 20 vuotta ja neljä lasta, emäntä kolmessa vuorossa. Ei se, että työt on kaukana ole mikään syy jäädä kotio makoilemaan.

    Mitä enemmän ”keskustelua” aktivoinnista on syntynyt sen mystisempiä syitä työttömiltä kuulee. Ei haluta muuttaa, lapset on pieniä (jolloin kotihoidontuki on ratkaisu, ei kortisto).

    On totta, että ihmisellä on oikeus valita asuinpaikkansa mutta ihmisellä on myös velvollisuus elättää itsensä. Toki aktivointi malli on raakile, joka ei ota kaikkea huomioon mutta työttömien selityksiä kun kuuntelee niin aktiivimalli on askel oikeaan suuntaan.

    • Kennett Ylitalo

     ”On totta, että ihmisellä on oikeus valita asuinpaikkansa mutta ihmisellä on myös velvollisuus elättää itsensä.”

     ”Joka ei työtä tee ei syömänkään pidä” on sanonta joka maksaa loppupelissä ihmishenkiä. Kun tilanne on se että on 1 työpaikka 10 työtöntä kohden tarkoitat siis että yhdeksän kymmenestätyöttömästä voi kuolla nälkään. Jos töitä ei ole ja silti pitää elättää itsensä töillä se ratkasu on kansanmurha jos et voi osoittaa töitä KAIKILLE. Jos jäät kymmenesosan täystyöllisyydestä, tulos on kuolema tuhansille.

     Mieti miten tällaiset ajatukset voi toimia nykyajassa. Silloin kun sanonta on keksitty, työstä ei ollut puute: sen kuin raivaat lisää mettää ja pistät tilan pystyyn. Tai meet rengiksi, työtä kyllä riitti kun meitä olis satojatuhansia. Nyt kun meitä on miljoonia ja robotit tulee korvaamaan puolet nykytöistä, joutuu rukata sanonnat uusiks. Tai sitten ottaa se kirves omaan käteen ja alkaa telottaa työttömiä, valtion hiljaa nälkäkuolemaa ajavat taktiikat ovat pelkureille jotka eivät halua ajatella mitä heidän aatteensa oikeasti ajaa takaa; jos et näe kurjuutta ja kuolemaa ei niitä ole olemassa sinun maailmassa.

     Tämä laki on sama kuin sanoa syöpäpotilaalle: ”mikset parannu, taidat olla vain laiska, me otetaan sulta lääkkeitä pois, eiköhän se anna motiivia”

     • Pekka Korhonen

      Kennet,

      Mikä oli sinun ratkaisu ehdotuksesi? Sekö, että minun on oltava 150 päivän sijaan 200 päivää poissa lasteni luota, jotta työtön voi valita asuinpaikkansa?

     • Hupu

      ”Sekö, että minun on oltava 150 päivän sijaan 200 päivää poissa lasteni luota, jotta työtön voi valita asuinpaikkansa?”

      Etkö tiedä ettei näillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa?

      Se seikka, että työtön valitsee asuipaikkansa ei tarkoita ettet voi olla lastesi kanssa.

    • Toni Neffling

     Olen myös vaihtanut paikkakuntaa työn ja opiskelun perässä – ongelma on siinä, etä kyseessä oli henkilökohtainen ratkaisuni – ei naapurin Jaskan tai te-toimiston virkailijan. Myös kolmivuorotyö on ratkaisu, joka sopii toisille ja toisille ei. Minäkään en tee vaatimuksia koko kansalle omien vahvuuksieni mukaan.

     Mikä ei tarkoita, etteikö ihmiset kaipaa joskus myös keppiä porkkanan sijaan, mutta tällä hetkellä Suomen tilanne on siinä mielessä haastava, että töitä ei nyt vaan riitä kaikille – ei vaikka kepin paksuutta kasvattas miten paljon. Ja siitä tässä typerässä aktivoinnissa on kyse. Aktivointi olisi siis oikea askel jos Suomi todella tarvitsisi jokaisen panoksen eli meillä olisi todellinen vaje työntekijöistä (siis sellaisista joille myös maksetaan palkkaa). Nyt meillä on palkanmaksuvaje jolloin aktivointia ja perseelle potkimista kaipaisi työn tarjoajat – yksi vaihtoehto voisi olla yleinen palkkatason lasku siten, että yläpäästä aloitetetaan (on kokeiltu eräässä firmassa ja toimi mainiosti eli yt-neuvotteluissa ketään ei irtisanottu). Nyt etuja tarjotaan, mutta hyödyn korjaa ne joilla jo valmiiksi on.

     • Jami Nieminen

      Ei työtä tehdä sen vuoksi, että se on kivaa tai työ kehittää tai työllä on merkitys.
      Liian moni on unohtanut, että työtä tehdään työn vuoksi, riippumatta onko työ mukavaa tai sovektuvaa, jotta saa jääkaappiin täytettä.

     • Toni Neffling

      Jami. Tai sitten ei. Ihmiset tekevät työtä, vaikka jääkaappi olisi miten täynnä, koska työ voi myös olla kehittävää ja tuo suuren tyydytyksen. Sinun ajatusmaailmasi on vankila, joka on kuolemaakin pahempi vaihtoehto, koska siinä ihminen on typistetty koneen osaksi ilman itseisarvoa. Jos lisäämme tuohon vielä lisääntymisen niin ihmiskarjatalous on valmis.

     • Jami Nieminen

      Toni Neffling,

      Juu ei siinä mitään jos joku tekee työtä joka on kivaa mutta työn tylsyys ei voi olla syy olla tekemättä työtä.
      Ei voi olla niin, että vain mukavaa työtä tehdään ja jos sellaista ei löydy niin jäädään kotio ”kun en vaan jotenkin ole löytänyt omaa juttuani”, tai voi olla mutta veronmaksajan ei kuulu kustantaa sitä.

     • Toni Neffling

      Kysymys kuuluukin – kuka ne epämukavat työt tekee. On helpompi vaatia muilta kuin tehdä itse. Prostituutio tai kaleeriorjana oleminen ei kuulosta hommana yhtään hassummalta jos ei oma keho ole kehissä.

      Eli yksi ratkaisu on hommien jakaminen. Puolen vuoden vaipanvaihtovjakso vanhainkodissa jokaiselle ja kyllä vanhukset kiittävät. Tulis enempi sellanen suomi100 fiilis ja nationalismikin saisi positiivisen kaiun.

     • Veskutin

      Moni tuntuu olevan täysin hakoteilla, kun puhutaan työn tekemisestä ja teettämisestä. Siinä ei ole kyse mistään muusta, kun kaupan käynnistä. Toinen myy työtään ja toinen työpanostaan. Paskamaisetkin hommat menee kyllä kaupaksi, kunhan kaupan tekijät pääsee hinnasta sopuun. Se että sattuu tykkäämään työstään on tietysti hyvä, mutta ei mikään välttämättömyys. Kun lyödään tarpeeksi rahaa tiskiin, niin alkaa melkein homma kun homma hoitumaan. Toisaalta kauppa ei varmasti käy, jos hinta ei kohtaa, joten kannattanee välillä katsella myös sinne maksajan puolelle, että miksi ei maksu halua löydy. Jos taas on niin, että ei ole maksu kykyä, niin pitää arvioida onko koko homma kannattavaa, vai pitääkö pistää pillit pussiin.

      Toisaalta tuo kaikki keskustelu edellä ja työttömien mollaaminen on aika turhaa hommaa. Jos työttömiä on satoja tuhansia ja työpaikkoja joku kymmenen tuhatta, niin halukkuudella tai haluttomuudella ei ole suurimman osan kohdalla mitään merkitystä. Jos kuvitellaan, että meillä on kymmenen työpaikkaa joihin hakee sata halukasta ja kymmenen vähemmän halukasta, niin miksi ihmeessä joku edes ottaisi vähemmän halukkaan. Lisäksi lopputulos on ihan sama veronmaksajien kannalta, sillä työttömäksi jää sama määrä halukkuudesta tai haluttomuudesta huolimatta, eikä kumpikaan ryhmä ole toistaan kalliimpi maksajilleem. Tai itse asiassa se työmarkkinatuen saaja on kaikkein halvin pienen tuen johdosta. Sehän on vain muutaman kympin toimeentulotukea korkeampi kuukaudessa, joten aika pienestä summasta tässä lopulta itketään.

      Sitten kun työpaikkoja on riittävästi halukkaille voidaan ruveta nillittämään muista ongelmista, mutta siihen asti se on täysin merkityksettömän asian kimpussa taistelemista ja koko porukan mustamaalaamiseen kaytettävä olkiukko. Ja joku voi alkaa tätäkin vängätä, mutta se ei muuta sitä totuutta, että edes halukkaille ei ole tarpeeksi työpaikkoja, joten ei ole mitään järkeä tapella marginaali ryhmän kimpussa, koska se on ihan turhaa jopa rahallisesti.

     • Jarkko

      ”Jos kuvitellaan, että meillä on kymmenen työpaikkaa joihin hakee sata halukasta ja kymmenen vähemmän halukasta, niin miksi ihmeessä joku edes ottaisi vähemmän halukkaan. ”

      Suomi on myös täynnä firmoja jotka eivät halua maksaa työntekijän koulutuksesta ja perehdyttämisestä yhtään mitään vaan haluavat, että laskun siitä maksaa kokonaisuudessaan joku muu. Esim. Rakennusalalla on yleistä, että ketään ei palkata jos muut eivät maksa työntekijän opetusta valmiiksi ammattilaiseksi asti. Kulut siitä, että työntekijä joutuu opettelemaan jotain hommia yritetään kaikin keinoin dumpata jollekin muulle.

      Monet nämä firmat myös haluavat, että yhteiskunta maksaa veronmaksajien rahoilla yrityksen toiminnan kannalta välttämättömän infrastruktuurin valmiiksi joita he sitten käyttävät ilmaiseksi ja verosuunnittelevat veronmaksunsa veroparatiisiin.

      Lisäksi he haluvat, että heitä kohdellaan kuin kukkaa kämmenellä suurina sankareina.Ihan tälläistä tämä toiminta on. Toki se ei ole pelkästään firmojen vika vaan kyse on myös siitä, että urakka hinnat on kilpailutettu sellaiseksi, että parhaiten menestyy firma joka kikkailee kulunsa muiden maksettavaksi kuten vaikkapa uuden työvoiman perehdytyskulut ja itse keräilee vain rusinat pullasta.

     • Toni Neffling

      Rahalla saa. Kaiken lisäksi ns. suorittavaa työtä saa jopa enempi jos lyö pöytään enemmän rahaa – silti elämme harhassa, jossa erityisesti johtoa ja luovasta työstä palkitaan, vaikka tutkimusnäyttö puhuu sen puolesta, että enempi aivoja vaativassa hommassa tulos huononee, kun pöytään lyödään enempi valuuttaa. Mikä ei tarkoita, että yliopistotutkijat pitäs palkata orjasopimuksella – ainoastaan sitä, että kovin paljon ei kannata johdolle maksaa ja bonukset menee harakoille (paitsi jos firman tuloksen peittely, laskujen maksu seuraavalle tilikaudelle, yms. lasketaan hyväksi asiaksi).

      Eli vähintaan sellanen ministerin erityisavustajan palkka siivoojille ja jo tulee puhdasta – eikä vaivaa työvoimapula. Ja rahalla paskavaipatkin haisee enempi mansikalle. Koska peruskoulu riittää mainittuihin duuneihin, on ko. palkka vähintäänkin oikeutettu – no vaippahommissa taidetaan vaatia lähärin tutkinto eli siitä vois maksaa 20% lisää. Kansanedustajille palkkaa ei tarvitse edes maksaa, koska puoluejohdon mukaista nappia osaa painaa myös tietokone eli sen voi automatisoida.

     • Jarkko

      ”vaikka tutkimusnäyttö puhuu sen puolesta, että enempi aivoja vaativassa hommassa tulos huononee, kun pöytään lyödään enempi valuuttaa. ”

      Olen lukenut noita tutkimuksia huvikseni joskus muistelisin, että maailman yhden arvostetuimman yliopiston Harwardin motivaatiotutkimuksen mukaan luovassa työssä työnlaatu ei enää parane jos palkkaa saa enemmän kuin 5000€ kuussa. Jos palkkaa sai liian vähän niin työnlaatu heikkeni jatkuvan murehtimisen takia millä saada rahat riittämään asumiseen ja ruokaan tms. Enemmän motivaatioon ja työnlaatuun vaikuttu työn tärkeys, mahdollisuus kehittyä työssään ja mahdollisuus vaikuttaa työhönsä liittyviin asioihin.

      Se, että esim. johtajien työnlaatu paranee miljoona bonuksilla sen puolesta ei ole olemassa juuri mitään tutkimusnäyttöä, että miljoonia euroja saava johtaja tekee parempaa työtä kuin vaikkapa 10 000€ kuussa tienaava johtaja. Esim. sellaiset firmat kuin Google ovat joutuneet huomaamaan, että palkitessaan johtajiaan tai asiantuntijoitaan miljoona bonuksilla nämä ovat usein lopettaneet työnteon kokonaan muutamaan vuoden jälkeen jolloin heidän tuottavuutensa on tippunut nollaan. Työnteon lopettaminen kokonaan aiheuttaa niin suuren tuottavuuskadon, että sitä ei pysty millään bonuksilla enää kuromaan umpeen.

      https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/voiko-olla-totta-google-maksoi-niin-hyvaa-palkkaa-etta-tyontekijat-ottivat-loparit-6624206

      Tosin aihe on vaikea koska kyseessä on uskonto siis se, että miljoona bonukset parantavat tuottavuutta eikä uskovainen luovu uskostaan vaikka kuinka lyötäisiin pöytään faktoja ja tilastoja, jossa huomioidaan mm. työn lopettaminen kokonaan liian suurten palkkioiden takia.

    • Hupu

     Ja jäi se oleellinen asia huomaamatta, helppo nähdä rikka toisen silmässä, mutta ei malkaa omassa silmässä.

     Miksi heittäytyä maahan rähmälleen ja raajoja sätkien vaatia, että toisenkin pitää tehdä samoin kuin minä teen… eikö oleellista ole niiden avoimien työpaikkojen täyttäminen?

     Jos joku perheellinen haluaa asua perheensä kanssa, niin varmasti jokaiseen työpaikkaan löytyy valittavaksi toinen työntekijä niiden työnpaikanhakijoiden joukosta, jotka ovat valmiita muuttamaan työn perässä tai valmiita tekemään reissuhommia.

     Yksikään kunnon palkkatyöpaikka ei jää täyttämättä, vaikka yksittäinen työtön esittää ehtoja oman työpaikkansa vastaanottamiselle.

     • Jami Nieminen

      Hupu,

      Juuri tämän logiikkasi vuoksi työttömiä aktivoidaan….

     • Hupu

      ”Hupu,

      Juuri tämän logiikkasi vuoksi työttömiä aktivoidaan….”

      Jami Nieminen,

      Ettei kommenttisi jää pelkäksi letkautukseksi, niin voisitko hieman perustella, miksi työttömiä pitää aktivoida sen perusteella ettei yksikään avoinna oleva kunnon palkkatyöpaikka jää täyttämättä?

      Olisi todella mielenkiintoista tietää, millaisella järjenjuoksulla avoimien työpaikkojen täyttymisellä voidaan perustella ”työttömien Aktivointia”.

     • Joni Pelkonen

      Jami Nieminen, ”työttömiä aktivoidaan”? Mihin, kun ongelmana on työpaikkojen vähyys eikä työttömien epäaktiivisuus?

  • Hupu

   Ville hyvä, sinä voit kieltäytyä verojen maksamisesta kun kieltäydyt palkan nostamisesta.

   Mikäli olet yrittäjä, niin pääset helposti eroon verojen maksamisesta kun siirryt sellaisen maan kansalaiseksi, jossa verot ovat mieleiselläsi tasolla.

   • liisa hirvonen

    Ville voisi tosiaankin muuttaa maasta, ellei verojenmaksu maita.
    Villelle tiedoksi pari faktaa: 1. Työttömät maksavat tuloveroa, ja ovat ennen työttömyyttään olleet veronmaksajia. 2. Suomen valtion saamista kaikista verotuloista vain murto-osa on ansiotuloveroja, suurin osa tulee muista veroista (mm alvit ja muut veroluontoiset maksut) jotka eivät ole progressiivisia veroja vaan tasaveroja. Niitä maksavat samalla veroprosentilla kaikki, myös työttömät. 3. Sosiaaliturva on Suomessa yhdenvertainen ja lainmukainen oikeus. Sitä ei voi noin vain ottaa pois keneltäkään. Ja hyvä niin, myös Villen kannalta.

    • Olli Virtanen

     Liisalle tiedoksi, jotta työtön ei maksa veroja. Se, että osa verovaroista maksetusta tuesta pyörähtää teknisesti työttömän tilillä ei tee työttömästä veron maksajaa vaan verojen saajan.

     • Matti Meikäläinen

      Tuolla periaatteella et sinäkään Olli Virtanen maksa veroja. Jos olet palkansaaja, työnantaja maksaa verosi puolestasi omalla rahallaan. Jos olet yrittäjä, verosi maksavat asiakkaasi, ei se että rahat teknisesti pyörähtävät tililläsi tee sinusta veronmaksajaa,

     • Joni Pelkonen

      Villen logiikalla yksikään joka saa palkkansa yhteiskunnalta ei maksa veroja. Kuten esimerkiksi peruskoulunopettaja tai sairaanhoitaja. Ei siis Villekään silloin kun maksajana on suoraan tai välillisesti kunta, valtio tai vaikka valtionyritys.

     • Olli Virtanen

      Matti ja Joni

      Ei julkisella puolen työssä olevat olekkaan nettoveronmaksajia. Valtio ei saa euroakaan opettajan tai sairaanhoitajan palkasta lisää verorahoja.

      Olette oikeassa. Suomen talous nojaa loppujen lopuksi vain ja ainoastaan vienti yrityksiin sekä turismin kautta tulevaan rahaan. Osamaksetaan suoraan yritysveroina ja osa kierrättämällä työntekijöiden tilin kautta.

      Monelta, erityisesti vasemmiston mutta myös oikeiston kannattajalta tämä realismi on kadonnut.

     • Jarkko

      ”Vain niin. Ihmisen on siis jätettävä kotinsa, perheensä ja koko elämäsnä ja muutettava minkä tahansa työn perässä, koska sinä niin sanot. Et ole tainnut kuulla oikeudesta valita asuinpaikkansa itse.”

      Niin tuolla periaatteella Putin ja Pohjoiskorean diktaattori Kim Jong-Un maksavat kaikkien verot miljardi omaisuudellaan. Jostain syystä niitä lähes palkattomia orjia kuitenkin tarvitaan kaiken tekemiseen.

      Se varmaan kivaa olla se diktaattori ”jonka työnarvo” on kymmenen miljardia euroa vuodessa. Vaikka vain lähettelisi ihmisiä teloitettavaksi. Ja sitten niiden työn arvo, jotka tekevät kaikein ei tietenkään ole kuin riisilautanen jos edes sitä.

     • liisa hirvonen

      Kyllä se valtion ansiotulovero vaan otetaan, Olli, etuuksista ja palkasta ja eläkkeistä. Kuntaverokin otetaan tuloista, paitsi pääomatuloista. Työttömät maksavat muitakin veroja, kuten alvit: ruokakaupan ostoksista, bussikortista, kampaamossa käynnistä, hammaslääkärikäynnistä, sähkölaskussa ja muissa palvelujen sekä tuotteiden ostoissa. Sekä tietenkin muita veroluontoisia maksuja: eläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu, sairasvakuutusmaksu, ylevero…jne…riippuen vähän siitä tulolajista (monet työttömyysetuutta saavat ovat myös työssäkäyviä).

      Ollilla ei ole oppivuodet vielä ohi. Jos olet syntynyt sen jälkeen kun hyvinvointivaltio rakennettiin (1970 -luvun jälkeen) olet ollut itse pelkkä kustannus, nettosaaja, noin 30-35 vuotiaaksi asti.

     • Joni Pelkonen

      Jaahas, Olli uskoo ”nettoveroihin” jotka jotenkin eroavat muista veroista. Kaiken työn on kuitenkin tarkoitus tuottaa lisäarvoa. Myös opettajan työ tuottaa sitä, ilman sitä näet ei Ollikaan olisi aikoinaan oppinut lukemaan ja siitä jatkanut mihin nyt on sitten päätynytkin. Eli myös yhteiskunnan kustantama työ tuottaa lisäarvoa, on siis on tuottavaa ja näin siitä maksetaan korvaus. Sama pätee terveydenhoitoon, teitten rakentamiseen jne. Ollin hieman erikoisella talousopilla yhteiskunta muka vain kuluttaa eikä tuota lisäarvoa. Löytyykö Ollilta kenties ehdotuksia siihen, miten opetustyö voitaisiin hoitaa ilman korvausta opettajille? Tai haluaisiko hän ajaa paikasta toiseen metsien läpi, jolloin voitaisiin luopua pelkkiä kustannuksia tuottavasta teittenrakentamisesta ?

     • AMK

      Katsotaanpa asiaa tarkemmin,työtön on ollut töissä ennen työttömäksi jäätyään,mitä hän on maksanut palkastaan,katso itse tilinauhastasi,mitä maksat, olisko siellä tälläisiä TyEl eläkevähennys,Työttömyysvakuutusvähennys.Jos et niitä löydä palkkakuitistasi löydätkö edes sitä palkkakuittia?Miksi siis työtön maksaa veroa verovaroilla maksetusta hänelle kuuluvasta korvauksesta?
      Onko niin että veroja pidätettään että saadaan lisää byrokratiaa ja suojatyöpaikkalaisille johtajien paikkoja.Politiikkaahan tämä on,työtön joka tapauksessa maksaa alvit,huomio hän on myös maksanut työttömyysvakuutusmaksun ollessaan työssä.Miltä tuntuisi jäädä työttömäksi Olli,kokeileppa ihan vain piruuttasi?Miltä tuntuu olla työtön.

     • AMK

      Työtönkö ei maksa veroja ALV-onko se poistettu työttömiltä,mistä lähtien,miksi työttömyyskorvauksesta jo alunalkaen (laskennallisesta) vähennetään työtuloista pakolliset vähennykset pois.Miksi työntekijä maksaa työttömyysvakuutusmaksua??Kerro se -olen ehkä tyhmä!

     • Toni Neffling

      Olli osuu oikeastaan maaliin ollessaan täysin väärässä. Koska ulkoavaruudesta ei tule turismia ja galaksien välinen kauppakin on aika vähäistä, olemme kaikki lopulta vain saajia (kyse on vain rajanvedosta). Olemme siis täysin arvottomia tosiglobaalissa taloudessa.

      Ongelmana on lähtökohtaisesti raha, joka samaan aikaan esiintyy keskusteluissa todellisena entiteettinä, mutta on luonteeltaan hyvin virtuaalista. Tämä paradoksi saa mielenkiintoisia ilmiöitä ja teorioita aikaiseksi – esim. mitä kukin ansaitsee tai mikä on yksilön arvo. Itselleen sopivasti tulkitsemalla toisen ihmisen tekeminen ja koko olemassaolo voidaan kätsysti nollata.

     • Jarkko

      ”Itselleen sopivasti tulkitsemalla toisen ihmisen tekeminen ja koko olemassaolo voidaan kätsysti nollata.”

      Näin muuten tehtiin mm. Yhdysvaltojen suuressa lamassa 30-luvulla kun metsänomistajat ja maanviljelijät olivat pilanneet ison osan pohjoisamerikan mantereen metsistä ja eroosio uhkasi ruokahuoltoa miljoonat työttömät pakotettiin uudelleen istuttamaan metsät ruokapalkalla, jotta etuoikeutetut voivat jatkaa tienaamistaan jatkossakin metsävarallisuudellaan. Etuoikeutetut vain tuhlasivat, tuhosivat ja tienasivat muidenkin edestä ja sen tienaamisen ulkopuolelle jätetyt köyhät saivat sitten henkensä kaupalla korjata näiden aiheuttamat jäljet ilman palkkaa.

      Näitä samankaltaisia esimerkkejä on koko maapallon historia täynnä.

  • pena

   Siitä vaan perhe johon kuuluu vanhemmat ja pari lasta myymään asuntonsa, ostamaan iso teltta tai asuntovaunu ja reisssaamaan Suomea Hangosta Utsjoelle, Vaasasta Ilomantsiin, aina sinne missä parin päivän työkeikka luuraa. Jos toisella puolisolla on työ, niin luopukoon siitä ja seuratkoon perhettä, tai ottakoon avioeron. Siinä työn perässä ajelessa voisi katsella näkyykö matkan varrella auto ikkunasta sitä samaa tekemätöntä työtä jonka kokoomuslainen kansanedustaja näkee junan ikkunasta. Kummallista muuten että kokoomus yrittää tehdä omilleen eli elinkeinoelämälle karhunpalveluksen ja poistaa työttömyyden. Elinkeinoelämällehän työttömyys on yhtä tarpeellinen kuin ihmiselle paita ja housut. Ei tarvinne selittää miksi.
   Lopuksi ehdotus kokoomukselle iskulauseeksi ihan ilmaiseksi lanseerattavaksi: Ihminen on taloutta eikä talous ihmistä varten.

  • Tero Vanhanen

   Ville, turha tuohon ”miksei muuteta työn perässä” on takertua.

   Aika moni ihminen nimittäin muuttaakin. Väittäisin omiin kokemuksiini perustuen, että liki 100% työttömistä muuttaa työn perään, jos se vain on heille mahdollista. Ne, jotka eivät muuta, heille ei joko ole tarjottu töitä muualta tai heidän ei ole mahdollista muuttaa (puolisolla on töitä, uusi työ uudella paikkakunnalla ei mahdollista elämistä jne)

   On ihan turha takertua tuohon lillukanvarteen. Vaikka tässä maassa tehtäisiin työn perässä muuttaminen työttömälle pakolliseksi, ei se työttömyyttä poistaisi.

  • Marj

   Mykkäsen teesit
   – työtön ei saa omistaa asuntoa
   – työttömällä pitää aina olla taskussa kahden kuukauden takuuvuokra
   – työtön ei saa olla naimisissa, avoliitossa tai rekisteröidyssä työsuhteessa
   – työttömällä ei saa olla lapsia, paitsi jos ovat niin isoja, ettei niitä tarvitse hyysätä eikä raahata muuttaessa mukaan
   – työttömällä pitää aina olla taskussaan pari tonnia matkarahaa, jotta voi ottaa vastaan kahden päivän työsuhteen toisella puolella Suomea
   – työttömän on ymmärrettävä, ettei hänellä ole ihmisarvoa
   – työttömällä on oltava virheettömät hampaat työhaastattelun varalta
   – työttömän pitää polvillaan kumartaen kolmesti päivässä kiittää Suomen parhainta rikkaruohojen torjujaa Vartiaista sekä hänen apupoikaansa Mykkästä
   – työtön ei saa omistaa sohvaa, jottei juuttuisi siihen
   – työttömän pitää kävellä ojassa ettei veisi tilaa kunnon ihmisiltä
   – työtön ei saa ottaa vastaan liian suurta ansiosidonnaista eikä asua liian kalliilla alueella

 5. Sami Eklund

  Hmm, muistaakseni ennen vuotta 1808 (osin sen jälkeenkin) aika suurikin joukko afrikkalaisia joutui työllistämistoimenpiteitten kohteeksi ja muuttamaan hyvin kauas kodeistaan. Heidänkin hampaittensa kunto kiinnosti työnantajia, jossakinmäärin myös työnvälittäjiä. Eihän kokoomuskellokkaitten ulostuloissa vain liene havaittavissa oireita opin ottamisesta historiasta? Senhän pitäisi ihan periaattellisestikin olla heikäläisille kiellettyä.

  ”Historia ei saa selittää tulevaisuutta” (Hannu Leinonen)

 6. töytön

  Vartiainenhan röyhtäilee jouluruokien jälkeen ihan urakalla. Tuliskoha sieltä vielä se Kokoomuksen lopullinen ratkaisuesitys työttömyyteen..

  • Jyrki

   Saattaa olla että nyt on tullut ongelma tai ehkä se onkin ratkaisu lopullisen ratkaisun hakemiseen. Kun yhdistetään näitä eduskunnasta kuultuja ideoita. Eivät ole vielä itse asiaa vaan tajunneet.

   Vartiainen kun onkin huomannut, että rikkaruohoilla onkin hampaat ja huolestunut niiden kunnosta. Tähän päälle Mykkäsen haaveilemat työttömien eli Vartiaisen rikkaruohojen joukkosiirtymiset. Sehän tosiaan vaatii että työttömien hampaat on iskussa, että pystyy järsii kuivunutta leipää, koska 18h töistä saatavat palkat ei riitä pehmeämpään leipään.

   Mutta pitäisi varmaan vielä ratkaista myös asumisongelmat näissä Mykkäsen joukkosiirtymisissä. Ehkä ne toteutetaan työttömien kohdalla parakeilla, jotka muuttuu pikku hiljaa slummeiksi isompien kaupunkien liepeillä missä nyt oletetaan olevan niitä palkkatöitä 18h ajan parissa kuukaudessa jokaiselle sinne päätyvälle työttömälle eli Vartiaisen rikkaruohoille. Nyt joku tietysti toteaa, että kyllähän jokainen sitten palkallaan voi parantaa asumisolojaan. No se jää nähtäväksi jos ja kun 18h töistä pienellä palkalla tulee uusi standardi, jolla pitää elää. Ja miksei tulisi onhan 9e/pvä orjatyöt uusi työntekemisen muoto ja standardi ja tulevaisuudessa 0e/pvä?

   En usko myöskään että harvoja työnantajia lukuun ottamatta kiinnostaa ajatella uuden rikkaruoholuokan pääsyä parempi palkkaisiin hommiin. Niillä on muitakin päänsärkyjä, kuten torjua uusien rikkaruohojen vimmaiset kyselyt 18h palkkatöiden perään. Mikä sekin uusi nouseva ongelma johon odotetaan eduskunnalta sopivaa ratkaisua?

   Ja en tiedä mitä kaupungeissa säädyllisissä asunnoissa asuvat tykkää tästä? Väitän, että itku tästäkin vielä tulee heidän kohdallaan jos noita Vartiaisen rikkaruohoja ja parakkeja aletaan heidän ”takapihoille” laittaan.

   Kaiken tämän lisäksi mitä tehdään autiotuvan maaseutujen asunnoille annetaanko mädäntyä niille sijoilleen?

   Pankkisedät ei ehkä tykkää, kun ne mätänevään jättäneiden Vartiaisen rikkaruohot ei pysty maksamaan lainojaan enää parakkikylissään asuessa, jolleivat sitten liity rikollisjengeihin lisätulojen toivossa. Kuten maahanmuuttajien kohdalla käymässä: https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/uusi-kansainvalinen-liivijengi-kertoo-rantautuneensa-suomeen-satudarah-mc-rekrytoi-erityisesti-maahanmuuttajataustaisia/6289814

 7. Jukka Väisänen

  Tämä tosiasia on unodettu kokonaan tästä yhteydestä :
  Hallitus lupasi kilpailukykysopimuksen yhteydessä olla tekemättä enää lisäleikkauksia työttömyysturvaan. Samoin hallitus lupasi valmistella nämä muut työelämään liittyvät asiat kolmikantaisesti. Kumpikin lupaus on nyt petetty.
  Mihinkään Sipilän hallituksen sopimukseen en voi luottaa.

 8. Saara Nieminen

  Tämä sattui silmiini lukiessani vihaisten kansalaisten kirjoituksia ja pakko sitä on lainata. Mykkänen siis vaatii rehellisiä työttömiä muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle. Mutta sama vaatimus ei koske oman puolueen ”työtöntä”.

  Lainaus IL: ”Työmarkkinoille Lindén ei ole näillä näkymin siirtymässä.

  – Ainakin omalla kohdallani soveltuvat työt ovat Helsingissä ja itse asun Oulussa, Lindén sanoi Iltalehdelle.”

  • elm

   Vaikuttaa suorastaan kaksinaismoralismilta..

 9. Olavi Hillgren

  ”Perustuslain takaama oikeus valita vapaasti asuinpaikkansa ei näköjään koske työttömiä.”

  Perustuslaki kuitenkin lähtenee siitä, että ensisijaisesti olet itse vastuussa elantosi hankkimisesta. Jolloin ehkä kuitenkin on liikuttava työn perässä.

  • Joni

   Liikkumisesta puheenollen, kannattaa katsoa työttömyysasteiden välisiä alueellisia eroja. Helsingissä on 10,1% työttömyys (johon ei ole laskettu palveluissa olevia)., kun taas esim. Kainuun työttömyysaste on 12,2%.

   Helsinki ei ole mikään työpaikkojen Eldorado. Työttömyyttä on kaikkialla.
   Se kannattaa muistaa, ennen kuin pakottaa työttömiä muuttamaan jo täydelle pääkaupunkiseudulle.

  • Rintsu

   Mä olen nähnyt saman henkilön sanovan, että työttömän pitäisi muuttaa työn perässä mutta toisaalta työttömän pitäisi muuttaa halvemman asunnon perässä muuttotappiokuntaan jossa töitä ei taatusti ole.

   Olen siis lukenut mielipiteitään mutta en vieläkään tiedä mitä mieltä hän on.

  • Hannu Ala-Olla

   Niin lähtee ja se takia jokainen maksaa veroja ja työttömyys vakuutusmaksut jotta olisi työttömyyden sattuessa ansainnut elantonsa.

 10. Työteliäs Työtön

  Ottasikos joku selvää paljonko oikein saavat nämä puolueet tukia yhteiskunnalta eli veronmaksajilta ja sitten ei viitsitä vaikka korvauksen saavat niin käydä täysistunnoissa yms, velvoteissaan, Vastaavasti olen sitä mieltä että puolueilta aivan kaikki tuet leikkuriin hehän käyvät töissä ja näin ollen ei tukia tarvita, ja kaikenmaailman taksikortit ja ylettömät päivärahat pois! Kulunvalvonta eli kellokortille kaikki ! ja viikonlopuista ei mitään lisiä sekä samallalailla kikyt heillekkin ja loma-ajat tarkistukseen kun nyt ovat puolet vuodesta huililla!

 11. stunned

  Kaikki työttömät Helsingin porteille telttakyliin ja aamuisin tehtaiden, huolintaliikkeiden ja toimistojen eteen kärkkymään keikkahommia.

  Niinhän ne tropiikissakin kansoittavat kaupungin slummit, miksei meilläkin. Rio de Janeiron favelat ja aaltopeltimökkien vyöhyke Kapkaupungin liepeillä.

  Tai sitten muutetaan satojen tuhansien voimin taas Ruotsiin. Tällä kertaa Trollhättanissa ei ole liukuhihnalta valmista työpaikkaa odottamassa. Slussenin sissiksi sitten. Sillan alle mahtuu.

  NIMBYily on voimistumassa. Helsingin sijoituskiinteistöjen omistajat ja arvotalojen asukit ovat aina halunneet kaikki köyhät pois Helsingistä — maaseudulle, jossa asuminen on halpaa, koska köyhälistö ei vaivaa, kunhan se on pois silmistä. Nyt pitääkin tulla takaisin sieltä halvasta luukusta Kainuusta nousuhuumaan valmistautuvaan pääkaupunkiin.

  Lankkipojaksi rautatietorille ja reviiritaistelut käyntiin.

  Ministeri Mykkänen voisi kysyä, kuinka Uudenkaupungin tehtaalle muutti satoja ihmisiä työn perässä ilman aktiivimallia. Vakityön ja palkanmaksun ihmeellinen voima jaksaa aina hämmästyttää.

 12. Heikki

  Kun laki tarvitsee kylkeensä lausunnon, jossa asiaa ”seurataan tarkasti”, niin silloin päättäjät tietävät itsekin lain olevan susi jo syntyessään. Lausunto on pelkkää vastuunpakoilua.
  Tässäkään tapauksessa ei tiedetä, kuka ”seuraa tarkasti”.
  Kenties hallitus itse, mutta vaikka mitä tapahtuisi, se ei valmistelemaansa lakia muuta, vaan pyrkii osoittamaan, että laki täyttää tarkoituksensa.
  Ylen uutisissa kerrottiin, että hallituksen arvion mukaan aktiivimallilla tavoitellaan 8000 henkilön työllistymistä. Toisin sanoen neljännesmiljoonalle työttömälle on luvassa vain työttömyysturvan leikkaukset.
  https://yle.fi/uutiset/3-9998007

 13. Sauli

  Sehän ideologioissa oikeistolaisissa ja vasemmistolaisissa on vaarallista, etteivät ne perustu todellisuuteen.

  Kun oikeistolaisen talousliberaalin, tai mikä hitto lieneekään, sokaisema oikeistopoliitikko perustelee kansasiirtoja, se varmasti tuntuu sen esittäjästä itsestään selvältä ja käyttökelpoiselta ajatukselta. Tällaiset ajatukset syntyvät, kun niiden esittäjällä ei ole mitään kosketuspintaa niihin joita toimet koskettavat. Tilannetta voisi verrata isoon pörssiyhtiöön jonka toimipisteet sijaitsevat maantieteellisesti laajalla alueella. On hyvin yleistä, ettei toimitusjohtaja ole koskaan edes käynyt kaikissa yksiköissä, puhumattakaan siitä että olisi tavannut työntekijänsä henkilökohtaisesti. On helppo pistää ihmisiä pihalle, kun he ovat pelkkiä numeroita.

  Vaikka meillä on kaikki mahdolliset yhteydenpitovälineet, me olemme silti yksinäisempiä kuin koskaan. Voi olla että olen väärässä, mutta politiikka heijastelee yhteiskuntaa, se on kylmää ja siitä puuttuu täysin empatia. Ihminen on pelkkä numero ja työtön ei edes sitä.

 14. Työttönen

  Jännä että työttömien pitää muuttaa jollain ilveellä jonnekin määrittelemättömään paikkaan, missä on kaikille tekeville töitä.
  Muiden ei tarvi:
  ”Ministerinä kahteen eri otteeseen toimineen Lindénin sopeutumiseläke on 5 000-6 000 euroa kuukaudessa. Lindén voi nostaa eläkettä huhtikuuhun 2027 asti, jolloin hän täyttää 65 vuotta.

  Lindén kertoi heinäkuussa Iltalehdelle, että sopeutumiseläke on hänen pääsääntöinen tulonsa, ja että hän käyttää aikansa startupien tukemiseen vapaaehtoistyönä.

  Työmarkkinoille Lindén ei ole näillä näkymin siirtymässä.

  – Ainakin omalla kohdallani soveltuvat työt ovat Helsingissä ja itse asun Oulussa, Lindén sanoi Iltalehdelle.”

  • elm

   Kellähän toimittajalla olisi selkärankaa kysyä ministeri Mykkäseltä ja edustaja Vartiaiselta Lindenin tilanteen oikeudenmukaisuudesta?

 15. Juke

  Vartiaisen kannattaisi pitää mölyt mahassa, ehkäpä kannattaa vältellä pimeitä kujia iltaisin, voi nimittäin vaikka kompastua ja sattua leukaa.

 16. Niko Mikkanen

  Paljonkos siinä muuten säästyy, kun työttömät muuttaa maalta kaupunkeihin? Täällä maalla on kuitenkin kohtalaisen halpaa asua. Jos täältä kaupunkiin muutetaan, niin jo pelkästään asumistukiin uppoavat rahat kasvavat melkoisesti.

  • R.A.

   Eikä kaupunkiin muuttaminen takaa töitä kenellekään. Oikeisto puhuu kuin Suomessa olisi työvoimapula. Ei ole. Suomessa on valtava pula työpaikoista. Työpaikkoja on vain 1 jokaista 20 työtöntä kohti. Edes täällä pääkaupunkiseudulla ei pääse töihin. Ei vaikka kuinka hakee, vaikka on korkeasti koulutettu, ja vaikka on pitkä työkokemus.

   Ja nyt sitten hallitus väittää, että avointen työpaikkojen määrä kasvaa, kunhan työttömiä tarpeeksi kovasti rankaisee. Siis joku kehtaa oikeasti väittää jotakin noin järjetöntä! Onkohan toi keksitty ihan selvin päin, vai tarvitaanko tuon tasoisen järjettömyyden keksimiseen kemiallisia apuvälineitä…?

   • Toni Neffling

    Itseasiassa voi taatakin. Vois kuvitella, että ainakin osa naisista siirtyy palvelualalle (siis myymään itseään) joka samalla laskee hintatasoa. Erityisesti kaupungeissa tämä tarjoaa perusyrittäjällekin mahdollisuuden tarjota asiakkailleen omaa huoraa saunaillassa – samoin keskiluokkaisten polttarit saavat uutta viihdykettä.

    Harva tuohon ammattiin lähtee toimarin paikalta, mutta riittävästi päähänpotkittuna kynnys madaltuu. Toki tää vaatii myös rinnalleen lyhytaikaisten hotellihuoneiden määrän kasvattamista.

 17. Aleksi Kim

  Voin kertoa ministeri Mykkäselle sellaisen pienen salaisuuden, että paikkakunnalta toiselle muuttaminen työn perässä on useimmille aika kallista touhua.
  Vaihtoehto 1 on muuttaa ennen kuin työpaikkaa on hakenut tai ennen kuin hakemusten tulokset ovat selvillä. Näin itse muuton ja asumisensa pystyy järjestämään edullisimmin, mutta ilman senhetkisiä tai tiedossa olevia lähitulevaisuuden tuloja sekin voi aiheuttaa melkoisen loven henkilökohtaiseen talouteen. Ihmekös, että on varaa lähinnä maata sohvalla.
  Vaihtoehto 2 on ravata työhaastatteluissa ties missä omalla kustannuksellaan ja jäädä odottamaan vastauksia. Jos/kun työantaja ilmoittaa työpaikan irronneen, onkin todennäköisesti jo kiire järjestää asiat siellä päässä valmiiksi. Muuttoauton hankkii millä hinnalla nyt sattuukaan saamaan, ja asunnosta pitää vuokralaislain mukaan maksaa vielä yhden kuun vuokra, samalla kun laittaa nimensä uuden asuntonsa vuokrasopimukseen ja miettii, mistä helvetistä maksaa takuunsa. Valinnanvara voi tässäkin olla heikkoa, joten vuokra ja/tai takuumaksu voivat tapauskohtaisesti olla melko suolaisia.

  Ja kummassakin tapauksessa kaikkien muiden kulujen lisäksi maksaa sen, että sosiaalinen elämä, harrastukset ja muut piirit voivat jäädä hyvinkin kauas. Kiva kuitenkin, että ministeri Mykkäselle mikään näistä ei olisi ongelma.

  • Jyrki


   Ja kummassakin tapauksessa kaikkien muiden kulujen lisäksi maksaa sen, että sosiaalinen elämä, harrastukset ja muut piirit voivat jäädä hyvinkin kauas. Kiva kuitenkin, että ministeri Mykkäselle mikään näistä ei olisi ongelma.

   Ministeri Mykkäsellä onkin ministeri Audi ja kuljettaja. Ja varmasti myös hillotolppa jos toinenkin jemmassa odottamassa ankeampia aikoja. Eli suomeksi maha täynnä ja elämä hymyilee muutenkin. Niin kyllä silloin voi nähdä muidenkin voivan yhtä hyvin. Totuus kumminkin, että moni työtön voi haaveilla vaikk ulkomaan matkasta laajentaakseen kokemuspiirään ja näkisi sitä mailmaan. Mutta ei ole varaa käydä edes paikallisessa uimahallissa uimassa. Ei vaikka käy orjatöissä joka päivä.

   Pohdi siinä sitten muuttoa muuton perään työn perässä juosten. Sillä suomesta ei löydy sellaista paikkakuntaa/kaupunkia, että eikö sielläkin olisi työttömiä ja jos ei ole niin naapurikunnassa 1-5km päässä on. Joten nämä työttömien pakkosiirrot on vain kosmeettinen ”kauneusleikkaus”, joka lopulta päätyy vakaviin komplikaatioihin ja suurempaan rahan menoon. Ja lopulta työttömän ”naama” on vain pahemmassa kunnossa ja Vartiaisen kuntoon laittamat hampaatkin tippuneet kun juossut pitkin poikin suomea ja törmäillyt erilaisiin hallituksen ja eduskunnan ”nyrkkeihin”.

 18. Päivi

  Jos oikeasti olisi tarkoitus aktivoida työttömiä – eikä vain leikata korvauksia – tehtäisiin jotain konkreettista. Esimerkiksi määrättäisiin keikkatyön palkka maksettavaksi viikon sisällä työn loppumisesta ja palkanlaskun yhteydessä velvoitettaisin lähettämään palkkatodistus suoraan liiton kassaan/kelaan sähköisessä muodossa. Näin soviteltu päiväraha voitaisiin maksaa suunnilleen ajallaan ja työttömän hauras talous pysyisi kuosissaan ja laskut tulisivat maksuun ajallaan. Tällä hetkellähän palkaa voi joutua odottamaan kolmekin viikkoa, viikko odotellaan, että etanaposti kiikuttaa palkkatodistuksen postilaatikkoon (tai naapurin postilaatikkoon). Palkkatodistus skannataan ja lähetetään liittoon/kelaan sähöisesti, jos on siihen pelit, vehkeet ja tunnukset. Muussa tapauksessa todistus lähtee vielä viikoksi etanoapostin kyytiin.

  Jo tämä muutos aktivoisi keikkatöihin aivan taatusti paremmin kuin korvausleikkuri. Nythän keikkatyön takia viivästyneen maksatuksen aiheuttamat laskujen korot ja viivästysmaksut helposti tekevät isomman loven talouteen kuin leikatut eurot. Leikkurin tarkoitus on siis vain leikata – ei aktivoida.

  Tämä olisi mielestäni hyvä alku kannustinloukkujen purkuun.

  • Mira

   Tämä juuri. Sitähän ei kukaan tajua, miksi työtön ei halua ottaa sitä yhden viikon keikkaa vastaan. Koska ikävimmässä tapauksessa talous menee sotkuun 2 kuukaudeksi ja joudut vielä pyytämään kaverilta rahaa lainaksi, että pääset töihin. Näin kävi mulle aikoinaan, kun otin yhden viikon keikkatyön toisesta kaupungista.

  • Kari

   Etanapostista pääsee eroon sähköisellä postilaatikolla (netposti).
   Pelit ja vehkeet löytyy vaikka kirjastosta.
   Kyllä on taas selittelyn makua.

   • Hitsipilli

    Harmi vain, että kaikilla työttömillä ei ole mahdollisuutta lähettää esimerkiksi suijattua sähköpostia etuuden maksajalle. Siksi monikin taho, mukaan lukien myös palkanlaskentayritykset, käyttävät edelleen etanapostia.

 19. Jouni M

  adresseista ei ole todellisuudessa mitään hyötyä..pyyhkivät sillä persettään.
  Enemmän saisi 1000 työtöntä aikaan mielenosoituksella eduskunnan portailla..
  Ay liikkeen kuuluisi järjestää.. mutta on nykyään turhake koska saavat liian isoa palkkaa ollen herroja jo itsekkin.

 20. Sauli

  Mikä näissä Mykkästen ulostuloissa on niin ärsyttävää, on tapa millä he keksivät pyörää yhä uudelleen ja ottavat siitä maksun.

  Muutto toiselle paikkakunnalle, hmmm, eipä olisi tullut mieleenkään. Tai itse asiassa tuli, kun nuorempana tuli vietettyä nomadielämää. Sitten tuli ikää lisää, perhe ja vakiintunut ystäväpiiri. Vanhemmat, jotka yllätys yllätys, ovat minua vanhempia, enkä viitsi heitä aivan kunnan vastuulle tyrkätä ja muuttaa toiselle paikkakunnalle. Sitten tuli ostettua talo jonka myyntihinnalla saa eteläsuomesta kaksion, jos sitäkään. Enkä tunne kotoani kovin kotoiseksi isossa kaupungissa, en tuntenut nuorempana, tuskin nytkään. Pahoin pelkään, että mieleni terveys kärsisi isossa cityssä ja lisäisin sote menoja.

  Mykkäsen malli sopii varmasti jollekin, mutta minulle ei. Kannattaa ymmärtää että 300 000 ihmisen joukossa kaikki ovat yksilöitä, mutta joita Mykkäset ajattelevat kasvottomana massana. Miten Mykkästen ideologia poikkeaa Neuvostoliiton pakkosiirroista, ei mitenkään.

 21. Hupu

  Suurin osa suomalaisista ja työttömistä kannattaa ajatusta itsensä elättämisestä (piste).

  Mitä edellisellä on tekemistä sen kanssa, että työttömät on ulkoistettu palkkatyömarkkinoilta, jolloin heidän työpanos kelpaa vain palkattomana tai veronmaksajien kukkarosta kupattujen ”jätekäsittelykorvausten kera”. Viha työttömiä kohtaan on lietsottu niin pahaksi, että palkattoman työpanoksen hyväksikäyttävä yrittäjä todellakin kokee tekevänsä palveluksen työttömälle ja yhteiskunnalle, vaikka syyllistyy suurimpaan mahdolliseen rikokseen eli rikokseen ihmisyyttä vastaan.

  Kokoomuksen kansanedustajat ovat vaatimassa itsensä elättämistä, mutta eivät kuitenkaan palkkatyöpaikan muodossa vaan sosiaalitukien vastineena tai niin pienellä palkalla, että sitä on pakko täydentää sosiaaliturvalla. Kyse ei siis ole varsinaisesti vaatimuksesta elättää itsensä vaan vaatimuksesta alistua rikkaiden hyväksikäytettäväksi, joka on rikos ihmisyyttä kohtaan.

  Kokoomuksen kansanedustaja vaatii työttömiä muuttaamaan kuin pingbong-pallo (pelkästään saadakseen työttömyyskorvauksen), vaikka ei ole olemassa palkkatyöpaikkaa eikä kukaan työnantaja ole tarjoamassa sellaista palkkaa, jolla pystyisi elättämään itsensä. Ajatuksen taustalta löytyy vain kokoomuksen usein esittämä näkemys ettei työttömyyskorvauksilla vietetä vapaa-aikaa (ja luultavasti myös vahva tarve pitää alistetut työttömät kiireisinä, väsyneinä, nälkäisinä ja hiljaisina, vaikka kukaan kokoomuksen kansanedustajista ei ole tätä vielä julkisesti suureen ääneen kailottanut).

  Työttömälle määrätää koko ajan uusia velvollisuuksia, jotka eivät edistä työllistymistä vaan lähinnä vievät kyykkyhyppelyn lailla työttömän elinaikaa ja tätä perustellaan vain sillä ettei tämä ole liikaa vaadittu työttömyyskorvausten vastineeksi. Jätetään vain huomioimatta, että niihin yksittäisiin kyykkyhyppelyihin kuluva aika pitäisi laskea yhteen ja se tosiasia, että työttömyyskorvaus on korvaus työttömyydestä ja vasta palkka on korvaus elinajalla tehtävästä työstä/aktiivisuudesta. Työttömän vevollisuuksien lisäämisessä ei ole kyse itsensä elättämisestä vaan pilalle hemmotellun rikkaan kakaran mielipuolisesta tahdosta määrätä, mitä köyhän ihmisen pitää tehdä hänen mielihaluja tyydyttääkseen.

 22. Pitkäaikaistyötön

  Pään olisi oltava umpiluuta, jotta tuo IL:n Mika Koskisen ”ei automaattisesti mikään leikkuri” -huttu olisi uponnut. Kiitos nyt, Saku, että selvensit tämän muillekin. Juuri noinhan se menee. Koskinen lipesi siis siihen klassiseen eli märisi kun paskat on jo housuissa.

  Kai Mykkäsestä… olen aiemmin itse kuulunut siihen leiriin, että työn perässä on muutettava. Usein olen muuttanutkin, mutta sen jälkeen kun työttömänä muutin elämäni ylösalaisin ja muutin toiselle puolelle maata TE-toimiston osoittaman työvoimakoulutuksen perässä ja se koulutus osoittautuikin huijaukseksi (mitään työpaikkoja ei ollut; koulutus oli keino rahoittaa koulutuksen järjestäjän toimintaa), sanon, että pitäkää tunkkinne. Minulle tällainen silmäänviilaus maksoi 20.000 euroa erilaisina asumiseen liittyvinä menetyksinä.

  Yhdyn tähän Sakun toiveeseen: ”Kokoomukselle esitän sellaisen toiveen, että päästäkää ihmeessä enemmän ääneen näitä todellisten ajatustensa paljastajia.” En ole koskaan ollut kokoomuslainen (edes hyväosaisessa menneisyydessäni), mutta olen jaksanut olla heitä kohtaan melko neutraali ja osin ymmärtänytkin, miksi ajattelevat kuten ajattelevat. Viime aikoina olen kuitenkin ollut liki sanaton järkytyksestä. Kuinkahan suuri osa heistä onkaan vasta ihmisen kehityskaaren toisella tai kolmannella asteella? Asteita on kaikkiaan kuusi (Robert Kegan). Nuo alhaisimmat asteet on varattu lähinnä taaperoille. Suurin osa aikuisista saavuttaa viidennen asteen. Muutamat harvat jopa kuudennen.

 23. Risto Kohonen

  Siis: Myy talosi ja muu omaisuutesi. Pakkaa perhe muuttoautoon ja muuta kallisvuokraiseen ahtaaseen kaksioon pääkaupunkiseudulle. Tee huonopalkkaista työtä koeaika ja luovuta paikka uudelle kokelaalle, kun työnantaja ei olekaan ”tyytyväinen” työpanokseesi. Lapset ovat varmaankin riemuissaan, kun saavat uusia kavereita vanhojen tilalle. Vanhempienkin sosiaalinen elämä vilkastunee ”metsälähiössä”…

  • Villis

   Kivijärveltä sai pari vuotta sitten kolmion järvenrannalta rivitalosta 32.000 € ja Satakunnan maaseudulta saa 35.000 € ihan kivan näköisen talon. Jos tällaisen omistaa ja sen myy lähteäkseen isolle kirkolle päin, niin sillä ei saa mitään.

 24. Harri Heinonen

  Kiitos, että jaksat taistella ja selittää tämän lain epäkohtia kerta toisensa jälkeen. Arvostan ja kiitän. Sillä tämä koskee monia, laki ja sen puolustelut ovat täysin absurdeja. Vaikka joku kuvittelisikin, että myös lainvalmistelun asiakirjat otettaisiin yksilöllisissä päätöksissä huomioon, hän tietoisesti haluaa unohtaa, ettei te-toimistoilla ole henkilökuntaa riittävästi mihinkään yksilölliseen tarkasteluun. Vaan ihan taatusti vaikka tuo kohta yksilöllisestä tarkastelusta olisi päässyt lakitekstiinkin asti, olisi käytäntö siltikin automaattileikkuri, sillä muuhun ei henkilöstöresurssit ja esimiesten ohjeistus antaisi myöden. Ei kukaan tosiaan sano, etteikö työnhakijan tulisi olla aktiivinen ja hakea töitä, mutta ei ketään tässä työttömyystilanteessa saa mielestäni rangaista siitä, jos hän ei niitä löydä. Sillä fakta on, että työttömiä on paaaaaaaaaaaljon enemmän kuin avoimia työpaikkoja. Ja jännä, että monesti nämä samat aktiivimallin puolustajat huutavat vuoroviikoin myös sitä mystistä työvoimapulaa, kuinka meiltä puuttuu työvoimaa. Todellisuus tosiaan karulla markkinatalousajattelulla varustetuille on se, että mitä enemmän työttömiä, sitä helpompaa on sortaa työvoimaa, palkkojen alennusvaatimukset jne… Mistä esimerkkinä yksi kokoomuksen suosikkiteema – alemmat palkat maahanmuuttajille, jotta heidän työllisyytensä paranisi… miten minusta tuo kuulostaa vähän, no en jaksa edes selittää. Mutta vielä kerran kiitos Sakulle.

 25. Turo Mustakallio

  Kyll’maar Orpon pitäisi harjata Vartiainen.
  Ettei paljastaisi Kokoomuksen agendaa tämän enempää.

 26. elm

  Jep. Oikeistopolitiikan ydin tulee näissä Mykkäsen ja Vartiaisen puheissa esiin. Se, että riemumiellä ollaan päättämässä muiden puolesta mikä näille on hyväksi. Kansalaisten vapaudet ja perimmäinen itsemääräämisoikeus loistavat poissaolollaan näistä puheista! Kuinka hurjaa! (tai no, siis kurjaa lähinnä).

  Minkälaista yhteiskuntajärjestelmää Kokoomus oikein ajaa.. kun ei se näiden puheiden valossa ainakaan ole vapaa markkinatalous, jossa ihmisillä on oikeus äänestää niin teoillaan kuin jaloillaankin. Mielipiteistä nyt puhumattakaan 😉

  Olen yhä selkeämmin tulossa siihen tulokseen, että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä; ihmisiä, jotka haluavat määrätä ja päättää myös muiden tavasta elää ja olla, sekä ihmisiä, jotka sallivat erilaisten ihmisten erilaiset tavat elää niin kauan kun se vaan ei aiheuta vahinkoa muille.

  Itse haluaisin nähdä Suomen jälkimmäisten ihmisten asuinsijana. Mutta sellaista maailmankuvaa ei ainakaan Kokoomus näytä puoltavan. He haluavat laittaa ihmiset ”ruotuun”, ruotuun, jonka he itse määrittelevät. Vastenmielinen ajatus politiikan lähtökohtana, mielestäni.

  Juuri moninaisuus ja se, että olemme erilaisia erilaisine elämäntilanteinemme ja mielipiteinemme, tekee tilanteesta kestävän. Se, että meitä on monta ja että olemme keskenämme erilaisia – ja voimme silti puhaltaa yhteen hiileen (kuten tämä kansalaisaloite osoittaa). Yhdessä hyvä tulee.

 27. Sauli
  • Jouko Norvapalo

   Tulee mieleen MV-porukan ja Halla-Ahon maalittamiset.

   • Sauli

    Joo, tällaista imperiumin vastaiskua odottelinkin, mutta valitettavasti Racine antaa ladatun aseen aktiivimallia vastustavien käteen.

    Tietenkään Racinen tekemiset tai tekemättä jättämiset eivät vesitä hänen kansalaisaloitteen sisältöä, mutta tämäntapaiset ”paljastukset” valitettavasti tekevät työttömien, tai ainakin henkilökohtaisesti minun arjestani taas pikkuisen vaikeampaa. Minulla ei ole vara kieltäytyä yhdestäkään työtarjouksesta, enkä usko että kovin monella muulla varattomalla työttömällä. Mutta epäilyksen siemen on kylvetty otolliseen maaperään.

    • stunned

     Racinen motiiveilla, menoilla tai asuinpaikalla ei ole merkitystä. Allekirjoittaneet ovat antaneet tuen aloitteelle ja haluavat antaa viestin eduskunnalle, että aktiivimalli on purettava.

     Kukaan ei puolla Racinen tekemisiä tai tekemättä jättämisiä yksityishenkilönä. Hänen habitukseensa puuttuminen julkisuudessa on ad hominem -hyökkäys, joka ei alenna aloitteen arvoa tai muuta sen sisältöä.

     Jutusta ei pidä olla huolissaan, sillä se antaa huonon kuvan paljastusjutun kirjoittajasta — ja Kokoomuksesta, kirjoituksen tilaajasta.

  • Joni Pelkonen

   Jutussa kerrottu 800 euroa on hyvin tavallinen pienehkön kerrostaloasunnon vuokra pääkaupunkiseudulla. Kerrostakolmion vuokra ylittää helposti jo tuhat euroa. Ökyalue taas, no jos vuokra on tavallinen on asuntokin tavallinen. Siellä on kaupungin vuokra-asuntojakin. Kokoomuksen lehden toimituksessa varmasti tiedetään millaisia oikeat luksusasunnot ovat ja kuinka suuri vuokra niissä on, ja kokoomuksen johdossa sitäkin paremmin, joten taitavat kaivata vaikka seiskalehteä hieman perkaamaan kokoomuspomojen omia asumsjärjestelyjä…

  • Rosa Warski

   ”Hän saa vuodessa erilaisina tukina noin 16 000 euroa.”

   Niimpäniin. Rivikansanedustaja saa palkkaa vuodessa n. 77 000 euroa, yli 12v. palvellut taas n. 83 000 euroa. Ministeri ja varapuhemies n. 120 000 euroa. Presidentti 126 000 euroa. Pääministeri ja puhemies n. 140 000 euroa.

   https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/palkkiot-ja-kulukorvaukset/Sivut/default.aspx

 28. Toistaiseksi omissa töissä

  Työelämä on niin epävarmaa, että työttömyysuhan alla ovat lähes kaikki työikäiset. Lähes kaikki poislukien ne, joilla on varallisuutta elättää itsensä ja jälkeläisensä yhteiskunnan tukia hakematta koko loppuelämän. Kuka tahansa muu voi joutua työttömäksi ja sitä kautta tukien armoille milloin vain.
  Ilmeisesti ihmiset alkavat pikkuhiljaa tajuta tuon, koska kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi sai tarvittavat 50 000 ääntä nopeasti. Eivätkä kaikki allekirjoittaneet ole työttömiä, minäkään juuri nyt.

  Median ikioma aktiivimalli on ollut yritys iskostaa ihmisten mieliin kuvaa laiskoista työttömistä tekemällä (keksittyjäkin) juttuja muutamista, joita mikään työ tai opiskelu ei kiinnosta. Tietysti nuo haastatellut ovat aina vuosikausia työttöminä olleita. Missä on jutut niistä työttömistä, jotka ovat aktiivisia ilman käskyttämistä? Tekevät pätkätöitä, opiskelevat sivutoimisesti tai joilla on sivutoimista yritystoimintaa? Kokoaikatyön puuttuessa on kuitenkin roikuttava työkkärin listoilla, että vähätuntisten työviikkojen lisäksi saisi soviteltua työttömyyskorvausta. Noita ihmisiä on esim. palvelualoilla paljon.

  Juhana V. osoittaa täydellisen tietämättömyytensä vähävaraisten terveydenhuollosta; nyt jo voi hakea toimeentulotukea hammashoitoon, muttei sentään TE-toimistosta. Ja tuollaisia on sitten päättämässä kansan asioista 😀

  Onnea vaan Suomi 100 v.!

 29. Hellu

  Mykkäsellähän on selvä pointti tuossa muuta-työn-perässä -ehdotuksessaan. Niin on Suomessa tehty kautta aikain. Viimeksi yhteiskuntarakenteen mullistuessa porukkaa lähti Ruotsiin tuhansittain, 1969 ja 1970 Ruotsiin muutti jopa 40 000 henkilöä vuodessa. Sitä ennen muun muassa Pohjois-Amerikka veti työvoimaa Suomesta. Onkohan Mykkäsellä näkemys, mihin maahan tästä pitäisi työttömän muuttaa ja kuinka suurella joukolla?

 30. Mauri Pulkkinen

  Mikä mahtaa olla kokoomuksen oikea karva? Siitä ei oikein ota selvää.

  Syynä lienee se, että karvan väriä vaihdetaan mainostoimistojen avustuksella ja ajatushautomot tuottavat aineistoa poliitikkojen käyttöön. Itse ei tarvitse ajatella mitään, kunhan muistaa suurin piirtein PP-kalvojen viestin. Suurin haaste on olla vaipumatta katatoniseen tilaan, kun tuijottaa 200 km/h kulkevan junan ikkunasta suunnattomia tekemättömien töiden määriä.

  Kun oma ajatus on passivoitunut, ei voi ymmärtää aktiivimalliin sisältyviä syrjiviä rankaisuelementtejä.

  Mihin ovat kadonneet pragmaattiset kokoomuslaiset, jotka ainakin paikallispolitiikassa verkostoituivat yli puoluerajojen ja yhdessä tehtiin ideologiset esteet sivuun työnnettynä kaikkia hyödyttäviä päätöksiä unohtamatta tehokasta toimeenpanoa? Aseveliyhteydet on aika katkaissut, mutta luulisi, että tarmoa riittäisi uusissa asioissa. Maailma ei ole vielä valmis. Vapaavuoressa on ehkä hitunen entisajan pragmaatikkoa, mutta muutoin tuntuu, että ajan haasteita ei osata ottaa kunnolla vastaan, vaan patsastellaan muutoin vain ja huolehditaan, että nimi on otsikoissa oikein kirjoitettuna ja mahdollisimman usein vaikka kuinka pöljissä yhteyksissä.

 31. Isoäiti

  Koska kansalaisaloite ja Sakun blogi näköjään aiheuttivat Kokoomuksen puoluetoimistolla jonkinasteisen kriisin, niin kokoomuslaisethan ottivat kriisiviestinnän käyttöön. Kaikille muistutukseksi, että kriisiviestinnän keskeisiä periaatteita ovat:
  – oikean ja totuudenmukaisen tiedon välittäminen
  – toimintaedellytysten ja toiminnan jatkuvuuden turvaaminen
  – turvallisuudentunteen rakentaminen
  – huhujen, mielikuvien ja väärien tietojen vaikutusten minimoiminen.

  Ja mitä teki Kokoomus? Kaikkea muuta, kuin mitä olisi pitänyt.

  Nyt he ovat parissa päivässä vain onnistuneet luomaan mielikuvan hallituksesta, jonka mielestä työttömät ovat huonohampaisia, epähygienisiä, ökyalueella asuvia, epäilyttäviä, työstä kieltäytyviä ihmisiä, jotka laiskottelevat syrjäkylillä. Lisäksi heillä ja heidän asioitaan julkisuuteen nostavilla ihmisillä ei ole puheoikeutta ja yleensäkin hallitusta ei saa arvostella.

  Ja ettei edellä mainitulla olisi saatu jo tarpeeksi tuhoa aikaan, niin Mykkänen ”haastaa” kaikki kansalaisaloitteen allekirjoittaneet keksimään vaihtoehtoista menetelmää. Aivan kuin pikkupoika, joka on väsännyt mäkiauton ja saanut kommentteja auton huonosta ohjauksesta, olisi tokaissut: ”Tee sitten itte parempi”.

  Kansalaisaloitteen tekijä voi jo nyt onnitella itseään. Hän huomaamattaan loi tilanteen, joka paljastaa vallan huipulla olevien henkilöiden ajatusmaailman. Sen ajatusmaailman mukaisesti tätä kansakuntaa johdetaan – tällä hetkellä. Itse kunkin kannatta nyt miettiä: ”Onko tämä sitä, mitä minä haluan?”. Jos haluatkin jotain muuta, niin aktivoidu. Vaikuttaa voi myös vaalien välillä. Suomi on edelleen demokratia, ei harvainvalta, jossa kansalaiset hyppäävät, kun politbyro käskee.

 32. Paula

  Orpo ei ole puuttunut julkisesti Vartiaisen möläytyksiin, koska on ajatellut, että savu hälvenisi niin nopeiten.

  Tuohon paikkakunnalta muuttoon kommentointiin en edes viitsi käyttää aikaani, sen verran työttömällekin kallista aikaa lauantai iltana on, koska se olisi perheeltä pois.

  Minullekin voisi mielellään laittaa hammasimplantin, sen verran tuo ala-asteen kouluhammaslääkärin pilalle poraama hammas vihoittelee, jos se työllistymistä auttaisi 😉

  Voi pyhä Jysäys tuota meidän ”älymystöä”.

 33. Esa Auramäki

  Kyllä se työn perässä muuttaminen aika mahdotonta on. Esim. pääkaupunkiseudulla asunnon keskihinta on reilut 4700 €/m2 eli tuollainen 45 m2 kaksio maksaisi reilut 210 000 €. Itse myin Keski-Suomesta Muuramesta 45 m2 rivitalokaksion järven vierestä reilut 2 vuotta sitten hinnalla 68 000 €. Eli asunnon vaihtoa varten pitäisi ottaa lainaa lähes 150 000 €. Silloin, kun tätä oikeasti jouduin miettimään, olin 55-vuotias. Siis kuka hullu lähtisi tuossa tilanteessa muuttamaan Hkiin? Vuokrat mahdollisen työpaikan lähellä olivat 700-800 €/kk. Ja kämpät vanhoja ja eivät kaksisen kokoisia. Ja sitten perheetön ei saa mitään liikkuvuusavustuksia kotona käynteihin. On kovin vaikea edes uskoa, millaisia asenteita noilla hallituksen ministereillä ja hallituspuolueiden edustajilla on. Ymmärrys työttömän todellisuudesta on kyllä kovin heppoisella pohjalla. Ei jatkoon!

 34. työtöntyötön

  Kun nyt joku ensin löytäisi sen koko-aikaisen vakituisen työpaikan minkä edes osa työttömistä voisi täyttää vain muuttamalla paikkakuntaa ja mikä nyt jää täyttämättä niin sitten voitaisiin keskustella ratkaiseeko muuttaminen Suomen työttömyyden. Kokoaikainen työ ja vakituisella sopimuksella siis.

  Tähän ei kelpaa mitkään aarnio-vihureiden ”vatsatautiin sairastuneen tilanhoitajan tuuraaminen” eikä myöskään nimettömien yrittäjien kertomukset.

 35. työtöntyötön

  Ja Martin-Eric Racine on siinä oikeassa että varattoman pitkäaikaistyöttömän on tämänhetkisellä tukirakenteella kaikkein edullisinta asua siinä bermudan kolmiossa missä työkkäri, kaupat ja muut palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Yhtään enempää ei jää käteen työttömälle itselleen jos muutat halvempaan ja joudut maksamaan itse kulkemisen. Olipa Racinen oman työttömyytensä syy nyt sitten mikä tahansa niin tuossa asiassa hän osuu naulan kantaan. Tälle epäkohdalle ei tietenkään aiota tehdä mitään.

 36. filosohviaa

  Hyvä ,hyvä..

  Nokitaan vaan porvarien ylpeyttä,
  niin sieltä takaa löytyy häpeä.

  Ylpeys käy lankeemuksen edellä
  ja nokkiminen tekee porvarit varovaisiksi/hitaammiksi

 37. Jyrki

  Tässä lisää karvoja ihmeteltäväksi.
  Eli kun puhutaan jonkun henkilön maalittamisesta kohteeksi, kun halutaan keskustelu pois itse asiasta mitä hän tuonut julki. Niin tässäpä hieno esimerkki siitä jälleen:

  https://twitter.com/PetteriLeino/status/947014336366759941

  Kommenteista voi lukea lisää mitä mieltä muut on näistä karvoista. Näyttää olevan erittäin agressiivista käydä yksittäisten kansalaisten kimppuun, kun he saavat jotain asiaa kunnolla nostettua pöydälle. Erittäin säälittävää minusta. Ja ei varmasti jää nämä agressiot yksittäisiinkin kansalaisiin jää tähän tähän väitän niin.

  • Samppa Haapavaara

   Internet ja palvelut on siitä mahtava paikka, että oman tyhmyytensä voi näyttää koko maailmalle. Mutta että potkitaan alas, eikä lyödä ylös, on jo sen sortin koulukiusaamista, että risuja perkele.

  • Paula

   Leino, entinen liiton mies, tuo maalittaminen on hänelle niin ominaista. Kyllä Pv:ssa moni laittoi kätensä ristiin, kun pääsi eroon tästä möläyttelijästä. Ei kannata ottaa vakavasti.

  • Paula

   Ja voisihan Leino antaa tämän nykyisen ministeriön työnsä tälle maanpuolustusta harrastavalle kielitaitoiselle pitkäaikaistyöttömälle. Eiköhän sotilasmestari evp pärjää armeijan eläkkeellään tai laitetaan pärjäämään 🙂 Kahmii nyt eläkettä ja palkkaa.

 38. AMK

  Onko muuten työssäkäyvillekin vielä palkka saavilla tulossa ylläreitä,kikyä laajennetaan,kun työttömiin on kansalaisten huomio ohjattu.Vastaan tai puolesta,palkkaa tai ei.Kuka uskoo valehteleviin poliitikoihin,sitähän he ovat koko elossa-ajan tehneet.Niini on ajatuksessa mukana,kuis kehtas zyskovitsin kanssa käydä syömässä köyhien ruuat??Koko kansan pressa..Sivistymätöntä minulta arvostella suurta johtajaa,vai onko sivistymätöntä että johtaja ei koko kansaa ota huomioon.?

 39. Tero Vanhanen

  Touché, Saku!

 40. Rintsu

  Minulla on mielestäni laaja ymmärrys?
  Minä ymmärrän niitä jotka lojuvat sohvalla, polttavat sikaria, juovat konjakkia, tienaavat miljoonan vuodessa ja äänestävät kokoomusta. Heillä on siihen ihan ymmärrettävä syy.

  Mutta jos on niin köyhä, että on pakko käydä töissä henkensä pitimiksi ja silti äänestää kokoomusta on asia jota en oikein ymmärrä. Jos sahaa omaa oksaansa niin kannattaisi edes katsoa kummalla puolella sahaa istuu ettei putoa.

  Juhana Vartiainen on sitten esimerkkitapaus miehestä joka ei oikein edes tiedä mihin puolueeseen kuuluu, ei ole koskaan tehnyt mitään tuottavaa työtä vaan on aina roikkunut valtion palkkalistoilla, mutta on omasta mielestään mestari kertomaan muille kuinka niitä töitä tehdään!
  Kun Vartiainen lähti demareista kokoomukseen niin molempien puolueiden älykkyysosamäärä nousi.

 41. elm

  Aktiivimallia lukiessa ja muistaessa, miten vaalikauden alussa pääministeri Sipilä lupaili norminpurkutalkoita… tulee vaan mieleen, että joku tässä ei nyt oikein päde.. Tai siis että norminpurkutalkoot ei taida olla hallituksen punainen lanka enää ainakaan työllisyystoimia suunnitellessaan?

  Perustulomallin hahmotteleminen taas olisi sitä.

  Perustulo olisi salliva ja paljon uusia toiminnan tapoja mahdollistava rakenne.

  Oma näkemykseni on, että meidän on keksittävä myös vaihtoehtoisia tapoja tehdä työtä ja maksaa veroja, mitä moninaisimpia, sen parempi. Kestävä yhteiskuntamalli ei vaadi sitä, että ihmiset tasapäistetään tekemään samaa (niinkuin nyt), vaan sitä, että keksimme toimivia, uusiakin rakenteita niin, että mahdollisimman moninainen toiminta pystyy kukoistamaan. Eikö totta?

  Mitä moninaisemmat työnteon tavat ja pienyrittäjyyden mahdollistaminen perustulon turvin tekisi holhoamisesta tarpeetonta ja nuo ylimaalliset summat, joita lähtökohtaisesti syyllistävän (ja epäluottamusta kylvävän) rakenteen ylläpitoon menee, voisi keskittää räätälöityjen työvoimapalvelujen huolelliseen rakentamiseen niille, jotka työnhakuunsa apua tarvitsevat. Perustulon rinnalla tavoite, että aktiivimallissa laitamme bulkkina kaikki työnhakijat saman raportointihelvetin läpi ja laitamme TE-toimistojen virkailijat vain valvomaan tätä raportointia – onko se enää ihan tätä päivää? Vuonna 2018?

  Kaikki voittaisivat, kun työnvälityksestä tulisi asiakaslähtöistä ja yksilöityä, nykyisen bulkkilähtöisyyden sijaan (bulkkilähtöisyys = kaikki samat palvelut jokaiselle, tilanteesta riippumatta).

  Asiakaslähtöinen TE-keskus olisi kustannustehokkaampi kuin nykyinen bulkkisysteemi – eikö totta? Ja monta kertaa mielekkäämpi, kunnioittaessaan yksilön tarpeita.

  Me yksilöt kun kuitenkin olemme yhteiskunnan sydän ja ydin.

 42. AMK

  Vala joka vannotaan sillä ei ole mitään merkitystä,heidän mielestään se tapa ..niinmikä katsotaanpa valaa tarkemmin:Sanamuoto on vuodelta 1734 periytyvässä muodossa.

  ”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.”
  ,Kuis on käynyt?oikeudenmukaisuudesta ei puheettakaan ,puolueettomasta kohtelusta ,jos heidän mielestään kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi on että työttömät tekevät verovaronmaksajien rahoilla työtä millä ns.työnantaja rikastuu eikö se ole lööperiä ja valehtelua ja työttömien hyväksikäyttämistä nimikkeillä kuntouttavatyötoiminta,työkokeilu,työharjoittelu hyrymykky on jos mitä nimikkeitä,mutta koskaan ei sellaista että työtön saisi siitä tessin mukaista palkkaa.??

 43. AMK

  saavatko kansanedustajat/ministerit tessin mukaista palkkaa..ei vaan joku muu sen päättää mutta ei palkanmaksajat eli veronmaksajat eivät sitä päätä mutta heidän rahoistaan se viedään.Ensin itselle ja jos jotain jää roposetkin kerätäään omaan pussiin.Kunhan itsellä menee hyvin voi aivan vaivatta toisten elämää hankaloittaa.

 44. Jani

  Aina kun päästetään kepu ja varsinkin kokoomus päättämään asiosta saa seuraava sukupolvi korjailla niiden tuotoksia. Omaan napaan ne katsoo ei mihkään muualle.

 45. Valtteri Kurki

  Ettei tää aktiivimalli vaan ois taas jonkun sortin bluffi niin kuin hoitajien palkanalennukset taannoin. Vedetään takas ja sitten ehdotetaan jotain muuta tilalle minkä ehdottaminen suorilta olisi ollut liian härskiä.

 46. Timo Harju

  Onko JUha Sipilä sekä sokea että kuuro?

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712302200637529_pi.shtml

  • töytön

   Aika paksua pajunköyttä yrittää syöttää 😀

 47. R.A.

  Sipilän puheesta:

  ”Sipilän mukaan hänen hallituksensa pyrkii varmistamaan, että kaikki väestöryhmät pääsevät nauttimaan kasvun hedelmistä.
  – Olemme pyrkineet jakamaan myös taloustalkoiden vastuut mahdollisimman oikeudenmukaisesti, hän kertoo.”

  Ei perkele! Että se kehtaa! Luuleeko se VIELÄKIN, että kansa on niin tyhmää, että kukaan ei ole huomannut miten hallitus leikkaa köyhimmiltä koko ajan lisää, mutta rikkaille se vain antaa avokätisesti?

  ”Sipilä välittää uudenvuodentervehdyksessään suomalaisille yhden toiveen. Vuonna 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta sisällissodasta, joka repi nuoren Suomen kahtia.
  – Toivon, että voisimme lähestyä tätä sisällissodan muistovuottakin yhdessä sen sijaan että ryhtyisimme kaivamaan uudestaan niitä rajalinjoja, jotka jakoivat suomalaiset vuonna 1918.”

  Kukakohan niitä rajalinjoja on synnyttänyt oikein urakkatyönä? Olisikohan Sipilän hallitus ihan itse? Ja nyt hän sitten toivoo, että kansa nöyrästi alistuu uuteen rooliinsa orjina, koska siten Suomi pysyy ”yhdessä”.

  Ei todellakaan ole Sipilän härskiydellä MITÄÄN rajaa!

 48. Alli

  Olen nyt liki 2 vrk väitellyt ääri oikestolaisen kanssa kun hän on sitä mieltä että kaikki tuet pois ja leipälaput käteen ”ei se ole oikein että sosiaaliturvaa käytetään väärin suomalaiset matkusta rajojen ulkopuolelle vie rahat sinne” ja ”pakolaiset lähettää ne 312e muihin maihin”.ei kyllä osannut sanoa miten ne pakolaiset on vielä hengissä mutta viittasi kyllä pimeisiin töihin 🙂 ja ”hän joutuu ne kustantamaan veroina.”

Kommentoi »

Comments are closed