Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Täysin arvoton näytelmä

Politiikkaan on ihan hallitustasolle rantautunut netistä tuttu, erittäin vastenmielinen ja arvoton tapa maalittaa vastustajia. Työttömyysturvan aktiivimallin kannattajilla ei alkujaankaan ollut mitään asia-argumentteja. Sen puolesta äänestäneet kansanedustajat ja ministerit eivät vaivautuneet edes olemaan paikalla silloin, kun asiasta eduskunnassa keskusteltiin. He eivät vieläkään tunnu olevan selvillä hyväksymänsä lain todellisesta sisällöstä. Kun aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite  keräsi ennätysajassa tarvittavat nimet ja kerää koko ajan lisää, niin kannattajayt menivät paniikkiin.

Voisi kuvitella, että politiikassa puhuttaisiin asioista asioina. Voisi kuvitella, että aktiivimallin kannattajat olisivat viimeinkin tutustuneet asiaan ja perustelleet sitä järkevästi. Näin he eivät kuitenkaan tehneet, vaan kävivät suoraan henkilöön kohdistuvaan hyökkäykseen kansalaisaloitteen tekijää vastaan.

Kokoomuksen Verkkouutisille kirjoittamassaan artikkelissa Juhana Vartaisen eduskunta-avustaja Antti Kirkkala referoi Iltalehden juttua sopivasti niin, että aloitteen tekijä saatiin näyttämään epäilyttävältä. Puolustusministeri Jussi Niinistön erityisavustaja Petteri Leino kävi suoraan hyökkäykseen.

leino

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Maalitus tuotti tulosta ja uhkailu alkoi.

martin

Näin toimivat todelliset paskahousut. Tällaista toimintaa voi odottaa MV:n lukijakunnalta, mutta nyt yllyttäjänä toimi puolustusministerin erityisavustaja. Lapuan liike nostaa päätään.

Asiaperusteita ei löydy myöskään lehtiin haastatelluilta poliitikoilta, kuten Aamulehden artikkelista nähdään. He pitävät kansalaisaloitetta ay-liikkeen, SDP:n ja Vasemmistoliiton masinoimana hallituksenvastaisena hankkeena, suorastaan salaliittona. Heidän päähänsä ei kerta kaikkiaan mahdu, että kansalaisaloite on laillinen ja demokraattinen, jokaisen kansalaisen oikeus. Aloitteen tekijä on minun ymmärtääkseni poliittisesti sitoutumaton pitkäaikaistyötön, joka vain on saanut tarpeekseen pompottelusta.

Kyllä aloitteella poliittinenkin tarkoitusperä on. Minä myönnän ilomielin, että kannatan ja mainostan aloitetta myös siksi, että haluan kelvottoman hallituksen kaatuvan. Meitä on varmasti muitakin, mutta meillä on ainakin vielä oikeus vastustaa hallitusta.

En tiedä miten kauan meillä sellainen oikeus on. Olen jo vuosia sanonut, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, niin sama voidaan tehdä mille tahansa ihmisryhmälle. On jo ihan tavallista kielenkäyttöä leimata turvapaikanhakijat geelitukkaisiksi partalapsiksi ja iPhone-miehiksi, jotka tulevat loisimaan veronmaksajien rahoilla. Nyt työttömät on leimattu epäilyttäviksi, kaljaa kotisohvalla kittaaviksi huonohampaisiksi kelmeiksi, joista jotkut rohkenevat jopa asua kunnon ihmisten asuinalueella. Epäinhimillistäminen on hyvässä vauhdissa, ja sama voidaan tehdä ihan mille tahansa maalitauluksi otetulle ihmisryhmälle.

Näin vuoden viimeisenä päivänä pitäisi kai luoda katsaus menneeseen vuoteen. Se on lyhyesti tehty. Olen vuoden sisällä onnistunut raivostuttamaan monia. Olen jo siinä iässä, että en piittaa tipan vertaa siitä, kuka jutuistani närkästyy ja millä tavalla. Maalittaminen ja uhkailut eivät minuun tehoa. Siitä on todisteena kolme oikeudessa annettua tuomiota, yksi laittomasta uhkauksesta ja kaksi törkeästä kunnianloukkauksesta.

Jatkan siis entiseen tapaan ensikin vuonna. Hyvää vuodenvaihdetta kaikille tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.

Kommentit (190)

 1. Saarivaari

  Hyvää uutta vuotta! Kiitos blogikirjoituksistasi, jotka pitävät meidät lukijat ajan tasalla – toivottavasti yhä useampi löytää tämän sivustosi.

  • Jussi

   Muuten hyvä juttu mutta täyttä huuhaata..jutussa oli kyse kansalaisten edustajille lähettämistä työpaikkahakemuksista eikä aktiivimallista.
   Kukaan ei ole väittänyt itse aloitetta jonkun masinoimaksi.
   Pientä tarkkuutta

 2. Sirpa Kuisma

  Jälleen kerran, kiitos!

 3. Timo Loikkanen

  Hyvää Uutta Vuotta Sakari! Jatka hienoa työtäsi.

 4. Reine Palmqvist

  Hyvää uutta vuotta, kiitos menneestä ja jatka kirjoitteluasi, sitä tarvitaan.

 5. Teppo Palmroos

  Parempaa uutta vuotta.

 6. Seppo

  Hyvää uutta vuotta 2018! Jatka linjallasi, olet päivän ainoa valo,

  Terveisin

  Hylkykansalainen, pitkäaikaistyötön

  Seppo Moisio

 7. Esko Saariaho

  Kiitos hyvästä blogista.Olen jakanut sitä ja kommentoinut omalta osaltani.Hyvää ja Parempaa sekä valoisampaa vuotta 2018!

 8. Tapio Tuomisto

  Uuninpankkopojasta on tullut ikävä kivi hallituspoliitikkojen kenkään. Kiitos asia- ja faktapohjaan perustuvista kannanotoista kuluneelta vuodelta.
  Toivottavasti tahti ei hiljene vuonna 2018

  • kata kilpelainen

   Simpukassa aikansa hiertävä kivi kasvaa helmeksi – Uuninpankkopoika on jo sitä, Hyvää Uutta Vuotta ja tervetuloa jatkamaan raportointia Hölmölästä!

 9. Sami Eklund

  Ei fasismi minnekään koskaan kadonnutkaan. Se vain vetäytyi vuonna -44 vuorineuvosten kabinetteihin ja on nyt saanut takaisin salonkikelpoisuutensa. Erinomaisena työvälineenä vähäosaisten tappeluttamiseksi keskenään.

 10. Sinikka Hakulinen

  Kiitos näistä voimaannuttavista blogeistasi. Hyvää uutta vuotta ja voimia sinulle kun jaksat kirjoittaa ja oikaista meille tärkeitä asioita.

 11. Marsa Valtonen

  Kiitos että herättelet ihmiiä ajattelemaan ja ottamaan asioista selvää! Parempaa uutta vuotta!

 12. Tuija Hänninen

  Kiitos sinulle! Olen myöskin siinä iässä että uskallan mielipiteeni ilmaista…

 13. Tanja Takalo

  Tämä hallitus on osoittautunut turpakäräjiä pitäväksi mölyapinoitten seurakunnaksi. Sanoin Lapin keskustan edustajille, ettei tässä käy hyvin kun Sipilä aloitti pääministerinä. Maata ei kerta kaikkiaan voi johtaa kuten yritystä, nyt se on nähty. Minun kunniakäsitystäni loukkaa kansalaista ajojahtaavat poliitikot. Poliitikon on esiinnyttävä arvokkaasti kansaa, ja kansalaista puolustaen, ja ei, en tarkoita pakolaismölinää, joka sekin on ala-arvoista. Jos voisin alkaisin kerätä nimilistaa hallituksen kaatamiseksi. Kuinkahan äkkiä se keräisi nimiä?
  Kaikesta huolimatta toivotan teille kaikille parempaa Uutta Vuotta kuin edellinen oli.

  • Raili

   Kyllä nimiä adressiin kertyisi varmaan paljon ja nopeasti, mutta johtaisiko se tulokseen.

 14. AMK

  Miksi me saimme postilaatikkoon uudenvuoden raketin rivissä oli muitakin,työttömiä kun ollaan,viha puhe arkadianmäeltä,lisää poliisivalvontaa työttömille turvallisuuden takaamiseksi,mutta ei he ovat huolissaan vaan omasta itsestään.Se postilaatikko oli uusi isänpäivä lahjaksi saatu lapsilta,oliko kyse terrorismista työtöntä kohtaa vai henkilökohtainen
  mielenilmaisu tuskinpa arkadianmäen lietsonta työttömiä kohtaan näyttää tepsivän
  Ainakaan kuivia posteja ei meille tule.Teenkö rikosilmoituksen?Ei kannata koska kyseessä on työtön uhri joka on huomenna tulevan lain mukaan rikollinen.

  • Ville

   Tottakai kannattaa tehdä rikosilmoitus. Mikään uhriutuminen ei auta.

 15. Marko Suominen

  Kiitos ja parempaa uutta vuotta myös sinulle.

 16. Jarkko kainulainen

  Narsisteja kun ovat niin eivät kestä yhtään kritiikkiä ja käyvät tällaiseen lapselliseen hyökkäykseen naurettavaa toimintaa tällaisissa viroissa olevilta ihmisiltä mutta tämä hallitushan on ollut kokoajan täysin yhteistyökyvytön instanssi politiikanhan pitäisi olla parhaimmillaan vuoropuhelua jossa pitäisi tehdä yhteistyötä muidenkin kanssa koska kysehän on suomen aioista ja suomen ja suomalaisten tulevaisuudesta mutta sipilä on hallituksineen ottanut diktaattorin roolin päättäessään suomalaisten kohtalosta olipa sitten oikeassa tai väärässä puskee väkisin vaikka pää edellä tiiliseinän läpi kuuntelematta ketään muuta koska narsistithan eivät voi omasta mielestään olla koskaan väärässä vikahan on aina muissa vuosi suomalaisten on vielä kestettävä tätä pohjois koreaan verrattavissa olevaa Goebbelsmäistä politiikkaa harrastavaa hallitusta eivätkä varmasti tee mitään tuolle kansalaisaloitteellekaan vaan hautaavat sen johonkin valiokuntaan koska he eivät näe itsessään mitään vikaa ja työtönhän on heidä mielestään kaikkeen syyllinen niin maahanmuutosta aiheutuviin kustannuksiin kuin kaikkeen muuhunkin kun rahat eivät riitä. Kiitos Martin kansalaisaloitteen alulle panosta.

 17. Rauno Lehtinen

  Kiitokset mainioista, ytimeen poikkeuksetta osuvista kirjoituksista. Toivottavasti niiden kirjoittaminen antaa, yhtä lailla kuin lukeminen täällä vastaanottimen puolella!! Voimia jatkaa sekä ilon onnistumisen hetkiä vuonna 2018.

 18. Matti J Kinnunen

  Kiitos kirjoituksistasi. Jatka samaan malliin.

 19. Pertti

  Hyvää uutta, on hienoa lukea välillä järjen ääntä ja selkeää viestiä kaiken tämän sekoilun keskellä.

 20. Janne Korhonen

  Kyse on siitä että yhdeksän (9) vuotta työttömänä ollut elämäntapatyötön tulee elvistelemään mediaan. Eikö tämä kaveri ymmärrä, että aktivointilaki on säädetty nimenomaan hänen kaltaisten takia?
  Ihan kiva jos puuhastelee maanpuolustusjärjestöissä niin tekee moni muukin mutta töiden ohessa ja omalla rahalla!

  Racine on tyyppi esimerkki siitä mikä on saanut politikot takajaloilleen. Ei haluta tehdä työtä, kun muiden rahoilla pärjää mukavasti. Tuon ikäinen kaveri ei pääkaupunkiseudulla ole 9 vuotta työttömänä vastoin omaa tahtoaan. Esmes siivoojista on pulaa pääkaupunkiseudella mutta ehkäpä siivojan homma ei hotsita….

  • Saku Timonen

   Ei. Kyse on siitä, että kaltaisesi eivät ymmärrä, että laillisen kansalaisaloitteen tekijän kimppuun käydään asiattomasti, kuten sinäkin juuri teet.

   • Seppo Autio

    Racinen taustalla ei ole mitään väliä aloitteen kannalta. Se ei mitenkään maagisesti tee aloitetta tyhjäksi. Tällä hetkellä aloitteen on allekirjoittanut 87 627 henkilöä, joten voidaan päätellä että jossain on menty mönkään.

   • Janne Korhonen

    Ymmärsit väärin. Vastustan aktivointilakia ja allekirjoitin aloitteen

    Mutta kyse on siitä, että (pienen) pieni porukka, joita lehdistö on innokkaasti kaivanut esiin, käyttää järjestelmää hyväksi.

    Politikoille syntyy tarve tehdä jotakin ja siinä sivussa sitten kärsii huomattavan suuri joukko sellaisia, jotka aidosti yrittävät löytää töitä mutta eivät esimerkiksi iän vuoksi työtä saa.

    Suurin harmi on, että ideologisista syistä näitä elämäntapa työttömiä aletaan puolustamaan. Kaivaisitte esiin aidosti vaikeasti työllistyviä, joita Suomi on täynnä ja ratsastaisitte heillä. Ideologian sumentamilla silmillä ette näe, että Racinit ja Ossi Nymanit tekevät karhun palveluksen sellaisille, jotka oikeasti haluavat työtä. Muutama hölmöilee ja kaikki kärsii…

    • pena

     Onko se karhunpalvelus jos jättää vapaaehtoisesti työpaikan sitä enemmän haluavalle tai tarvitsevalle. Siis jos antaa leivästään suurimman osan itseään nälkäisemmälle, niin se on karhunpalvelus nälkäistä kohtaan.

    • Toni Neffling

     Mutta näin on aina ollut ja tulee olemaan – niin pientä reikää ei olekaan ettei siitä joku läpi mene. Ja ihmiskunta kyllä kestää sen – on aina kestänyt. Ideologinen köyhäily nyt ei vain ole tässä tilanteessa yhteisön voinnin kannalta tärkeää – heihin kohdistettu uhkailu taasen on.

     Eli elän mielummin järjestelmässä missä muutama laiskajaakko syö minunkin pöydässäni kuin järjestelmässä jossa laiskajaakko tapetaan nälkään tai hänen nimissään kohdistetaan toimia syyttömiin – vaikka miten vituttas omassa työpaikassa. Ja jos kateellinen pitää olla niin kandee ehkä valita kohteeksi joku muu kuin persaukinen elintapatyötön. Työmoraalistahan tässä ei ole kyse, koska kukaan ei ole vaatimassa lottovoittajien, perintörikkaiden tms. työpanosta.

    • Anssi Keskiväli

     Mielekiintoista.

     Olet siis, Janne, tuntenut Marrinin ilmeisesti useamman vuoden kerta noin hyvin tiedät hänen sielunmaisemansa sekä motiivit.

     Hyvää uutta vuotta ja kiitokset kuluneesta kuitenkin Sakarille.

    • stunned

     Olisit itse laittanut aktiivimallin purkualoitteen vireille sen sijaan, että kohdistat ad homineita kaveriin, joka on sentään jotain tehnyt työttömien eteen.

     Hallitukselle kyllä kelpaa, että siivoojat ja sellaisiksi pakotetut tyytyvät osaansa eivätkä osallistu politiikkaan tai nouse hallitusta vastaan.

     Roomalaisilla oli hyvä sananparsi tähän.

     ”Quod licet Iovi, non licet bovi.”

    • J.P.H.J

     Janne Korhonen AINA löytyy pienen pieni porukka joka käyttää systeemiä hyväksi. Tämän pienen porukanko takia pitää kaikkia muita oikein toimivaa rangaista? Todella typerää ja naiivia ajattelua.

    • Jari-Pekka Vuorela

     ”Vastustan aktivointilakia ja allekirjoitin aloitteen”, sanoo Janne Korhonen, jonka oma aktiivisuus ei kuitenkaan olisi riittänyt tällaisen aloitteen tekemiseen. Racinen aktiivisuus riitti.

   • Rintsu

    Siivoajista pääkaupunkiseudulla pulaa?

    Ei mun taloyhtiölläni ole ollut mitään ongelmaa löytää siivoajaa kun hommasta maksetaan palkka! Ongelma on pikemminkin se, että hyvät ei pysy kun löytävät puolison/saavat lapsen/lähtevät opiskelemaan tai jotain sensellaista.

    Firmassa taas (valtio) siivoustyö ulkoistettiin siten, että palkkalistoilla olleet luottosiivoajat saivat lähteä. Ei ollu ongelmia löytää tilalle semmoisia jotka eivät osaa suomea tai ymmärrä työehtosopimuksia.
    En tiedä paljonko tossa säästettiin mutta turvallisuudesta tosiaankin tingittiin.
    Jos huoneessani käy ”Minna” joka on firman palkkalistoilla ja hänellä on ollut kolkytä vuotta aikaa tutkia pöytiä ja papereita mutta ei ole tehnyt niin, niin se on sama kuin äitini kävisi kämpässäni ja motkottaisi epäsiisteydestä.
    Kun hänet korvattiin puoli-ilmaisella ”Ljudmilalla” tai kenellä tahansa jonka siivousfirma palvelukseensa sai niin mä kävin pyytämässä pomolta kassakaappia. Säästösyistä en saanut.
    Sit vaan on joku vieras mun huoneessani ja pöytä on väärällään vähintäänkin luottamuksellisia papereita.

    Ei siivoajista ole pulaa. Minnalle vaan ei tahdota maksaa!

  • Raimo Korhonen

   Joo, tuet pois vaan kaikilta, joiden naama ei miellytä.

  • Toni Neffling

   Siksi kannattaakin kieltää perinnöt eli siirtää rahat yhteisön käytettäväksi. Perintörahoilla elvistelijät on just tollasia muiden rahoilla eläviä loisia. Ja tyhjältä pöydältä aloittaminen olisi jopa tasa-arvoista.

   Mut noin lähtökohtaisesti toivois lakeja säädettäessä hippasen enempi lihaa luiden päälle kuin iltapäivälehtien kirjoittelu. Meillä kun on ihan yliopistojärjestelmä, joka tuottaa melkoisen määrän tutkimustietoa, jotta ei tarvitse arvata tai perustella päätöksi mahdollisen yksittäistapauksen vuoksi. Vai tarkoittaako tämä sitä et kaikkien miesten sukupuolielinten poisto kandee tehdä, jotta raiskaukset saadaan kitkettyä.

   Ps. Oletan, että olet itse motivoitunut pitkän linjan siivooja ja tehnyt oman osasi siivoojapulan korjaamiseksi. Siksi kysynkin vinkkejä hotsittamiseen. Siis muita kuin aktivointilaki.

   • Janne Korhonen

    Olen ollut myös (teollisuus)siivooja, rautakaupanmyyjä, nuorempi sähköasentaja harjoittelija (85% palkalla), kaupan kassalla, mäkkärissä myyjänä ja 3 viikkoa työttömänä.

    Nykyisen työpaikan haastattelussa työnantaja piti positiivisena asenteena että olen tehnyt mitä työtä tahansa.

    • Toistaiseksi omissa töissä

     Niin joo ja työttömät voisivat vaikka mennä risuja keräämään, jos asuvat lähellä metsää…
     Kaikki työttömät eivät voi tehdä siivoustyötä terveydellisistä syistä eikä kaikkiin siivoustöihin edes oteta henkilöä, jolla ei ole mitään puhdistuspalvelualan koulutusta tai kokemusta.
     Siivoustyö on tänä päivänä keikkaa keikan perään: pari tuntia siellä, toiset tuolla eikä välttämättä edes samana päivänä. ”Työpaikkoja pursuavalla” pääkaupunkiseudulla se tietää pitkienkin matkojen kulkemista niiden pienten ansioiden eteen, jotka siitä työstä saa. Silti jotkut sitä tekevät ja onneksi tekevät, koska muuten hukkuisimme pa*kaan.
     Tuohon on johtanut palvelujen ulkoistaminen, kun on haluttu karsia kuluja. Ei ole enää omia, kokopäiväisiä siivoojia vaan keikkalaiset kiertävät eri paikoissa. Noin näyttää olevan niin julkishallinnossa kuin yrityksissäkin. Valitettavasti kiire ja vaihtuvat siivoojat näkyvät usein työn jäljessä, kun ei ole sitä OMAA työpaikkaa. Ollaan vaan niinku käymässä. Ihan ymmärrettävää enkä tarkoita yleistää, osa tekee silti hommansa huolella.
     Erikoissiivouksissa tietty tienaa vähän enemmän, mutta kuten sanottu: kaikki eivät voi tehdä niitä tai eivät täytä työnantajan vaatimuksia.

     • AMK

      Siivooja joo,tuttavani menetti terveytensä siivoojana ollessaan…eläkepäätöksessä luki voi tehdä kevyttä työtä,mutta sitä kevyttä työtä ei löydy,olisko risusavotta sitä?Työkyvyttömyyseläke hylättiin,miksi koska tekemätöntä työtä löytyy mistä ei tarvitse maksaa palkkaa joten arkadianmäki otti kopin ja arvaatkaa ketkä sen maksaa??Jopa 9 euron korotuksella???

    • Toni Neffling

     Mut miksi ihmeessä et enää? Siivousalalla on kuulemma työvoimapulaa ja vallalla olevan talousajattelun mukaan se johtaa reaalipalkkojen nousuun. Eli hyvä homma ja sikahyvin palkattua.

     Vai onko kuitenkin niin, että ideologisesti palkanmaksuhaluttomat estävät moisen eli kaipaavat ns. aktivointia.

  • Kirsti Kuusisto

   Kannattaa Jannenkin miettiä, mikä on toimittajan luomaa mielikuvaa ja mikä todellinen tilanne hänen kohdallaan. Lue koko juttu niin se selviääkin. Iltalehdet metsästävät klikkauksia.

  • Marko

   Aloitteella on toinenkin laatija.

  • Rosa Warski

   Racinen syyttely on täysin naurettavaa, varsinkin höpinät että ”muiden rahoilla elää mukavasti”. Kirsikkana kakun päällä tuo erityisavustaja saa itse öyhöttämisestään yhteiskunnan maksamaa palkkaa ainakin 5100,81 e/kk, ja se lienee tästäkin kohonnut !

   http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015090720308644_uu.shtml

   Racine on ulosotossa oleva pitkäaikaistyötön, jolla ei ole juuri mitään toivoa parantaa elintasoaan työllä, tai edes saada työtä. ”Mukava eläminen” koostuu pelkästä toimeentulotuen perusosasta vuokran jälkeen, ja on pitkälle alle köyhyysrajan.

   Moni ulosotossa oleva pitkäaikaistyötön on tehnyt itsemurhan. Jos omia harhojaan viitsii haastaa, tästä löytyy kyllä matskua.

   • Rintsu

    Naurettavammaksi asian tekee se, että ihan asiallisen kansalaisaloitteen tekijää aletaan leimaamaan.

    Huolestuttavaksi asian tekee se, että leimaaja on puolustusministerin avustaja. Avustajan kun pitäis tietää paremmin kuin avustettava, eikä avustaja tosiaankaan laita julkisuuteen mitään mitä ministeri ei hyväksy.
    Joten meillä on puolustusministeri jolla ei ole tarpeeksi murehtimista Hornetien korvaajilla, laivaston hävittäjähankinnoilla eikä edes Korealaisten telatykkien räjähtämistaipumuksilla.

    Suurin ongelma onkin se jos joku käyttää laillista oikeuttaan tehdä kansalaisaloite.

    Tahdon Uuno Turhapuron ministerin avustajaksi vaikka pelaamaan kirjeshakkia.

  • Jouni Ahto

   Taisi jäädä huomaamatta, että Racine ei tullut elvistelemään mediaan eikä muutoinkaan pitänyt mitään meteliä aloitteestaan, vaan media etsi hänet käsiinsä aloitteen tullessa yllättävän suosituksi tiedon siitä hiljalleen levitessä. Muutama luku aloitteen alkuvaiheista ja kannatusmääristä: 20.12 – 0, 21.12 – 1271, 22.12 – 1919, 23.12 – 781, 24.12 – 708, 25.12 – 1948, 26.12 – 3878, 27.12 – 11857, Iltasanomat kun oli huomannut asian ja kirjoittanut siitä, joten touhu räjähti väistämättä nousuun. Seuraavana päivänä muutama muukin media kirjoitti asiasta. Lopulta mediat onnistuivat löytämään käsiinsä aloitteen tekijän, joka ei ole millään tavoin itse yrittänyt pitää meteliä itsestään.

 21. Nina T.

  Kun ei tiedä niin luulee tietävänsä. Kiitos että levität tietoa luulemisen pimeyteen.
  Hyvää uutta vuotta ja voimia tollojen sivistämiseen.

 22. Minna

  Kiitos kuluneesta vuodesta. Ei riitä sanat kuvailemaan kuinka kovasti arvostan jaksamistasi.

  Ihan facebookin feedin perusteella uskallan väittää, että useampi facekavereistani on löytänyt blogisi tänä vuonna. Hissukseen heräillään, mutta heräillään kuitenkin.

 23. Pirjo Metiäinen

  Kiitos kuluneesta vuodesta ja blogistasi.
  Erittäin hyvää jatkoa myös vuodelle 2018!

 24. Köyhä ja Kurja (mielummin näin nimimerkillä), muutoin ihan nimellä.

  KR 1992 Sanalaskujen kirja luku 31, jakeet:
  4 Ei sovi kuninkaille, Lemuel,
  ei sovi kuninkaille viinin juonti
  eikä ruhtinaille olutmaljan kallistelu.
  5 Juopuessaan he unohtavat lait
  ja jättävät köyhät oikeutta vaille.
  6 Olut sopii onnettomalle,
  viini sille, jonka mieli on katkera.
  7 Juodessaan hän unohtaa kurjuutensa
  eikä mieti murheitaan.
  8 Avaa sinä suusi hiljaisten puolesta,
  hanki oikeutta syrjityille.
  9 Avaa suusi ja anna oikea tuomio, aja kurjan ja köyhän asiaa.

  Kiitos Luojalle punikeista, Jumalaa pelkääviä ei tunnu enää muualta löytyvän.

  • Raili

   Mikä on KR?

   • Raili

    Löysin jo Kirkkoraamattu ja löysin nuo sananlaskujen kirjan. Nämä siis olivat Lemuelin, Massan kuninkaan, sanat. Nämä sanat hän oppi äidiltään, joka kasvatti häntä. Näin kertoi ihmeellinen internet, kuhan vaan jaksaa tai älyää googlettaa. 🙂

 25. Rauno Makkonen

  Kiitos hyvistä kirjoituksista!
  Hyvää Uutta vuotta!

 26. Maria Riihelä

  Kiitos Saku, että jaksat. Palautat uskon ihmisiin ja inhimillisyyteen teksteilläsi, kun muuten asian kanssa on ajoittain vähän tiukkaa.

  Hyvää uutta vuotta!

 27. Sami Mäki-Rahkola

  Kiitos että jaksat ajatella näitä asioita ja saattaa ajatuksesi hyvin jäsenneltyinä meidän luettaviksi. Hyvää loppuvuotta ja parempaa uutta vuotta 2018.

 28. Anni

  Kiitos blogistasi, Saku! Se tuntuu nykyään olevan kotimaan politiikassa paras tietolähde, kun HS ja Ylekin vaikenevat monista aiheista kokonaan tai myötäilevät hallituksen linjaa. Voimia jatkaa tärkeää työtä alkavana vuotenakin!

 29. Kari Miettinen

  Hyvää uutta vuotta sinullekin, Sakari, ja ei kun pökköä pesään!

 30. Ritva Närhi

  Onneksi olet sinä <3
  Toivottavasti jatkat kriittistä kirjoittelua jatkossakin ja pitkään.
  Parempaa Uutta Vuotta sinullekin. Ja KIITOS 😍

 31. Pertti Hassi

  Kiitos, että olet jaksanut pitää meitä ajan hermolla. Onnekasta uutta vuotta ja jaksamista.
  Viitaten maan johtamiseen yrityksen tapaan, miljonääripääministeri johtaa juuri niin. Laitetaan hyvinvointiyhteiskunta myytäviin palasiin ja otetaan miljoonat omiin ja kavereiden taskuun. Samoin pääministeri on miljoonansa yrityskaupoilla hankkinut. Siihen kun sekoitetaan vielä pohjois-pohjanmaalla tavanomainen petoksen suojana käytetty vakaumus niin silloin mennään ja omatunto pestään seuroissa.

  • Malherbe

   Erinomainen kiteytys pääministerin toimista, juuri näin on tapahtumassa!

   Kiitos omasta puolestanikin Sakulle sekä kommentoijille tästä valaisevasta blogista ja hyvää uutta vuotta!

  • Raija

   Ei tarvitse seuroja odottaa sen omantunnon pesemiseksi, joku kaveri ”saarnamies” antaa kaikki synnit anteeksi vaikka joka ilta. Siihen ei niitten syntien uhrien anteeksiantoa edes pyydetä.

  • Muutos

   Uskonnon varjolla on maailmassa aina tehty paljon hirveitä asioita ja nytkin nykyinen pääministeri orkestereineen tekee !

 32. Maarit Korhonen

  Kiitos voimaannuttavista blogeistasi ja asioiden avaamisesta. Monelle työttömälle ja työtä epätovoisesti hakevalle, kirjoituksesi antavat voimaa vielä uskoa johonkin hyväänkin, lähtölaskenta on alkanut kelvottomalle hallitukselle, joka jääräpäisesti uskoo alentavansa työttömyyttä työttömien talouden kustannuksella. Aiotaan uhrata monta sataatuhatta työtöntä sen vuoksi, että saataisiin 8000 työtöntä muutamaksi päiväksi töihin ja pois tilastoista kummittelemasta, verrattain arveluttavaa politikointia.

  Hyvää ja parempaa uutta vuotta 2018, pidä kynäsi terävänä!

 33. JouniKurkk

  Hyvää uutta vuotta Saku! Kiitos valaisusta ja voimia valitsemalledi tielle!

 34. Yrjö Puurunen

  Kirjoitusrikasta uutta vuotta 2018 ja lisää kiviä hallituksen kengille. On ilo lukea asiaperusteisia kirjoituksiasi. Hyvällä suomenkielellä! Kiitos kuluneesta vuodesta.

 35. Pirre B.

  Kiitos blogistasi. Luen sitä päivittäin, muttä tämä on ensimmäinen kerta kun kommentoin.

  Hyvää uutta vuotta!

 36. Hannele Vestola

  Suuret kiitokset ja hyvää uutta vuotta! Silloin kun kokoomuksen viestinnästä aletaan vaatia, että sinun hallituskritiikkiäsi ei saisi julkaista aikakauslehden blogialustalla tai ainakaan siitä ei saisi maksaa palkkiota, olet päässyt jo pitkälle. Onneksi olkoon! Uusia lukijoita lienee tullut roppakaupalla lisää viime päivien aikana. 🙂 Jotensakin huvittavaa kuitenkin, että sinä teet sitä työtä, mitä toimittajien pitäisi tehdä, mutta jota he eivät uskalla, viitsi tai osaa, eli avaat lakiesitysten ja hyväksyttyjen uusien lakien koukeroita ja seurauksia selkokielelle ja kysyt paljastavia kysymyksiä ja esität skenaarioita, jotka tuppaavat käymään toteen kaikessa ikävyydessään.

 37. AMK

  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712302200636820_u0.shtml
  Lisää arkadianmäen kannustamia eriarvoistamista käytöstä,sipin perustama eriarvoistamiskomitea on tehnyt työtä olan takaa,puheissa sanotaan toista kuin teoissa.No insinöörihän osaa tehdä exellinkäyriä jotka näyttävät visuualisesti hienoilta,vähän kun käyttää mielikuvitusta kaikesta saa hienon kuvan aikaan,miltä kantilta katsoo.Kohta nälkäkuolemaa tekevä rahaton ihminenkin on rikas ihmeitä kun tapahtuu,työtön on työllistynyt ilman palkkavelvoitetta,eihän työntekijän tarvitse saada palkkaa pääasia on että työtön tekee työtä ja siitä joku kaveri hyötyy.Uudet höpöhöpö kurssit.Hyvää uutta vuotta vaan sen sanon täydestä sydänmestäni (sydänmeen ei mahdu kuin yksi ämmä)
  Eipä taida mannaa tulla meikälaiselle?

  • AMK

   http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallituksen-vastaus-valikysymykseen-eriarvoistumisesta
   Viimmeinen kappale:Eilen olimme yhdessä ylpeitä tästä maasta ja sen saavutuksista. Syystä. Suomi on useilla mittareilla mitattuna yksi maailman parhaista maista, katsotaan sitten hyvinvointia, onnellisuutta, turvallisuutta, vakautta, tasa-arvoa tai koulutusta. Ei unohdeta tätä juhlahumun hälvettyä. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu tässä maassa. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta jokainen nuori pysyy yhteiskunnan mukana. Ja meidän on tehtävä kaikkemme, jotta heistä, jotka eivät siihen itse pysty, pidetään huolta ja välitetään. Tätä työtä me teemme vastuullisesti joka päivä.
   Teot tekevät sanoista suoranaista sontaa,no paskan puhujia sieltä kyllä löytyy.
   Onkohan minun pönttöni jo täynnä???

   • Toni Neffling

    Mahdollisuuksien tasa-arvo on ideologisen jargonin muotitermi. Kun riittävästi itselleen uskottelee, että miljoonaperijä, vammainen tai lukihäiriöinen ovat samalla lähtöviivalla (rakennetaan kouluun rampit ja annetaan lukihäiriöiselle pari lisäpistettä yo-kokeeseen), niin voi puolustella lopputuleman epätasa-arvon yksilön eoäonnistumisena ja pestä kätensä.

    Eikä tuossa meritokraattisessa harhassa haittaa tutkimustieto geeneistä, neurologiasta tai tuurista, koska maalaisjärki voittaa kaiken maailman dosentit.

  • Sofia

   Ei mahdu myöskään yhtään n:ää. Sydämeen, sydämessä jne.

   • AMK

    Sydän,sydänmelliset onnittelut kyllä siellä n on.

    • Jari-Pekka Vuorela

     Totta. Löytyyhän ”n” myös sanasta ”karanmelli”. Hyvää uutta vuotta joka tapauksessa niin Sakulle kuin ammattikorkeakouluillekin.

 38. Kimmo Nieminen

  Iltapäivälehden lööpissä tänään. Kansa ja asiantuntijat eri mieltä aktiivimallista. Näin media vaikuttaa asenteisiin kevyin perustein. Luulen että ns. asiantuntijoidenkin käsitykset menevät ristiin puoluekannan mukaan

 39. A-J. Luhtavaara

  On ollut kiva lukea kirjoituksiasi, kun perustelet mielipiteesi oikeilla argumenteilla kuten esim. Suomen lailla. Arvostan myös rohkeuttasi kertoa epäkohdista ääneen. Jatkan mielelläni kirjoitustesi seuraamista myös ensi vuonna. Hyvää uutta vuotta.

 40. Jukka Laine

  Hallituksen perseilyssä on se hyvä puoli, että se tuntuu yhdistävän äärioikeistonkin hallituksen vastaiseen rintamaan. Hommafoorumilla aktiivimallin kannattajat eivät enää uskalla puolustaa sitä.

  Hyvää uutta vuotta kaikille hallituksen vaihtoa haluaville.

 41. Marjaana

  Kiitokset Saku välittämisestä ja asioiden tuomisesta julkisuuteen niin kuin ne oikeasti ovat. Arvostan todella paljon panostustasi ja asialinjalla pysyvää kirjoitustapaasi.

  Kaikkea hyvää ja jaksamista sinulle!

  toivoo: yli 55 v. pitkäaikaistyötön, joka jaksaa vielä yrittää päästä palkalliseen työhön, vaikka ei olekaan puoluejäsenyyttä eikä tiettyä vanhoillista uskonnollista vakaumusta.

 42. Harri Heiskanen

  Kiitos. Ja hyvää uuttavuotta 2018. Pysyköön kynä terässä vastakin.

 43. Make

  – Kristian Tervo vaatii aikakauslehden päätoimittajalta, että hallitusta ei saa arvostella blogeissa
  – Verkkouutisten journalismi lähtee tukemaan ”Tiedämme missä asut”-tyyppistä uhkailua ja vihapuhetta ihmistä kohtaan
  – Vartiainen huutaa työttömille, että paluuta koulutusta vastaaviin töihin ei ole, mutta että puhelinmyyjäksi ja suorittavaan työhön pääsee.

  Hirveäksi menee aktiivimallista käytävä keskustelu. Media käy sitä vasta nyt, kun laki jo hyväksyttiin.

  Hyvä että keskustelu käydään! Ja Kokoomus ( ja siniset ) on raivoissaan, että keskustelua käydään.

  Aloin seurata (vaan en tykätä) Vartiaista. Vartiainen jakoi ensimmäisten joukossa tätä Soininvaaran kirjoitusta:

  http://www.soininvaara.fi/2017/12/30/mita-ajattelen-tyottomyysturvan-aktiivimallista/

  Ihmeellistä, sillä Soininvaarahan esittää lain takaisinvetoa. Työttömien aktivointi on ihan jees, mutta tuo laki on hirvittävä susi.

  Parempaa uutta vuotta 2018!
  Kiitos blogista.

  • Kyösti Hyttinen

   Soininvaara:” Sama ajatus on väitteessä, että meillä teetetään ”orjatyötä” yhdeksän euron päiväpalkalla. Palkka on tosiasiassa 41,40 euroa eli yhdeksän euroa enemmän kuin on työmarkkinatuki.

   Aika moni pienipalkkainen tekee töitä alle yhdeksän euron päiväpalkalla, jos laskee palkaksi vain summan, jolla nettopalkka ylittää sen, minkä saisi toimeentulotukena.”

   Uusliberalistinen aate näkyy myös Soininvaaran teksteissä. On luotava vaikka pakolla matalapalkkainen orjaluokka kustantamaan hyväosaisten elintaso.

 44. Riitta

  Blogisi estävät vaipumasta totaaliseen kyynisyyteen ja skeptisyyteen ja valavat uskoa siihen, että maailmassa on vielä hitunen toivoa ja oikeudenmukaisuutta. Kiitos! Taistelutahtoa v. 2018!

 45. Marja

  Kiitos että kirjoitat totuuksia, Saku. Jatka, pliis. Olet valo pimeydessä. Hyvää uutta vuotta sinulle!

 46. Mauri Pulkkinen

  Minä olen allekirjoittanut aktiivimallin kumoamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen. Se merkitsee sitä, että seison vetoomuksen takana ja olisin itse voinut laatia tekstin.

  En asu ökyalueella, mutta katson, että on mautonta uhkailla ökyalueilla asuvien tukien poistamisella. Monen ministerin voisi käydä kehnosti. Tukia on monenlaisia ja isoimmat tuet on varakkaimmilla joko suoraan tai välillisesti.

  Tyydyn lainaamaan Eiran suuren pojan Halla-ahon ilmaisua Töölön tärähtäneistö (mm. S. Terho asuu siellä). Tärähtäneitä tosin tuntuu löytyvän monesta paikkaa.

  Ilmeisesti P. Leino ei ole ymmärtänyt, että myös minulta, Sakulta ja muilta allekirjoittaneilta pitää ottaa tuet pois, kun olemme syyllistyneet suureen syntiin ja tulleet arvostelleeksi hallituksen kiertoilmaisujen kuorruttamaa köyhien kurittamista. Itse olen lisäksi irvaillut hevosenlannan polton kirjaamista hallitusohjelmaan.

  Vanhana miehenä minun pitäisi olla kiitollinen maan hallitukselle. Defibralaattorille ei ole käyttöä. Riittää kun lukee päivän lehtiä, niin sydän käynnistyy ponnekkaasti.

  Vuosi 2018 ei taida tuoda muutosta. Siispä kaikille hyvää uutta vuotta kullekin heidän omista toiveistaan ja syistä!

 47. Tiina

  Kiitos kansan valistamisesta. Hyvää ja tarmokasta uutta vuotta!

 48. Rea Peltola

  Melkoinen osa avoimista työpaikoista on sellaisia, josta saatavalla tulolla ei pysty elämään siinä kaupungissa, jossa työ on tarjolla. Ja siksipä se työpaikka onkin avoimena.
  Jonkin verran on myös paikkoja avoimina sellaisilla alueilla, joilla jollekin asiantuntijalle olisi kyllä töitä, mutta puolisolle ei. Pelkällä asiantuntijan palkalla taas ei pysty elättämään perhettä edes maaseudulla.
  Jos tarkastellaan avoimia työpaikkoja noin ylipäänsä, suuri osa niistä on nollatuntisopimuksia, joilla työntekijä sitoutuu olemaan varalla koko ajan, mutta saa tehdäkseen ehkä vain yhden tai muutaman tunnin viikossa töitä.
  Listoilla on myös paljon sellaisia provisiopalkattuja tehtäviä, joilla ahkera ja taitava tekijäkään ei saa vuokraan, työmatkoihin ja ruokaan riittävää tuloa.
  Kun yritys maksaa täysaikaisesta työstä palkkaa, jolla ei pysty elämään, kyse on pohjimmiltaan siitä, että ilmeisesti kannattamaton yritys koettaa saada jallitettua yhteiskunnan kustantamaan itselleen työvoimaa?
  Sillä alipalkattuun työhön tulevat tarvitsevat sekä asumistukea että viimekätistä sosiaaliturvaa selviytyäkseen, vaikka ovat samanaikaisesti ikään kuin palkkatyössä.
  Osa niin kutsuista avoimista työpaikoista taas on nykyään franchising-yrittäjän paikkoja. Niihin kuuluvat monesti niin isot maksut yrityksen varsinaiselle omistajalle, ettei franchising-yrittäjälle jää suuresta työtaakasta ja riskinotosta huolimatta lopulta kuin velkaa yrityksestään. Tällaisiahan ovat muun muassa monet R-kioskiyrittäjän paikat nykyisin.
  Sitten avoinna on myös jonkin verran ihan oikeita työpaikkoja, mutta nämä vaativat usein uusinta erikoiskoulutusta ja samanaikaisesti pitkää kokemusta. Sellaisista alalle koulutetuista asiantuntijoista on oikeasti pulaa, mutta tällaiset henkilöt eivät tietenkään yleensä edes ole työttöminä.
  Kaiken kaikkiaankaan avoimia työpaikkoja ei ole Suomessa tarjolla lähellekään niin paljon, että kaikille Suomen työttömille niitä riittäisi. Ei edes sitä tunti viikossa -työtä.
  Tai, miten sen nyt ottaa. Tekemätöntä työtähän on vaikka kuinka paljon, risusavotoista vanhustenhoitoon, lastenhoitoon, teiden kunnossapitoon ja yhteen ja toiseen tähdelliseen asiaan. Näistä töistä ei vaan kukaan halua maksaa palkkaa, joten ne joko jäävät tekemättä tai tehdään vapaaehtoisvoimin.
  – Mutta työtönhän ei toki saa edes tehdä vapaaehtoistyötä, koska milloin tahansa hänet voidaan luokitella omassa työssään työllistyväksi ja häneltä otetaan pois viimeinenkin elanto. Toisaalta työtöntä ei myöskään päästetä työkyvyttömyyseläkkeelle, vaikka hänellä olisi useita invalidisoivia sairauksia. Ilmeinen Catch 22, siis!

  • AMK

   Miksi Kuusamossa asuvan työttömän pitäisi muuttaa Hesaan tekemään työtä,onko Hesassa pulaa työttömistä??

 49. Juha Jaatinen

  On tunnettu tapa tehdä mielipiteenmuokkausta siten, että jostakin väestöryhmastä rakennetaan vastenmielinen stereotyyppi, joka helpottaa väestöryhmään kohdistettava toimenpiteitä. Nyt ne ovat työttömät, jotka on leimattu lusmuiksi ”ideologisesti työttömiksi”. Näitähän hallitus on kurittanut pitkin matkaa. Toisen aloitteen alullepanijan leimaaminen kuuluu samaan sarjaan.

 50. Juha Peltonen

  Kiitos yhteiskunnan epäkohtien ja ongelmien ansiokkaasta ja taitavasta esiin tuomisesta! Kaltaisiasi sankareita tarvitaan kipeästi! Suuri ja lämmin kiitos! Jatka samaan malliin. Jaksamisia. Parempaa, järkevämpää, inhinmillisempää ja lämpimämpää uutta vuotta meille kaikille!

 51. Anna-Katriina Lius

  Hyvää uutta vuotta Sakari Timoselle!

  Viime päivät ovat olleet hektisiä. Kun yhteiskunnassa korkeissa asemissa olevien henkilöiden taholta alettiin hyökätä tavallisia kansalaisia kohti ja maalittaa heitä, mittani tosiaan täyttyi lopullisesti. Tämä on erittäin epätervettä kehitystä avoimessa ja demokraattisessa pohjoismaisessa yhteiskunnassa. Median rooli ei myöskään ole ollut täysin se perinteinen vallan vahtikoira. Osa medioista on tarjonnut auliisti areenaa vahvemman osapuolen hyökkäyksiin. On ollut hallituspuolueiden ja päällikkötason toimittajien keskinäistä hymistelyä sekä kaveria puffaavia juttuja. Onpa hyvä tietää myös, että merkittävä toimittaja puhuu epäasialliseen sävyyn työttömistä. Näin pitkälle tässä on nyt tultu.

  Näin minullakin paloi joulun välipäivät verkkoaktivismissa, mutta se on ollut antoisaa ja erittäin motivoivaa. Ollaan tosiaan ”aktivoiduttu”.

 52. Kim Soares

  Kiitos blogeistasi ja hyvää uutta vuotta!

 53. Sauli Närhi

  Olen ilolla seurannut, kuinka kirjoitustesi näkyvyys ja vaikuttavuus ovat kasvanaat kuukausi kuukaudelta. Siitä voit jo pistään sulan hattuusi, että kokoomuksen taholta yritettiin horjuttaa sinun oikeuttasi saada kirjoituksiasi julki. Historian perspektiivin kannalta ensi vuosi tulee olemaan hyvin kiinnostava. Jään uteliaana odottamaan.

 54. Pauli Heinonen

  Kiitos! Hyvää uutta vuotta Sinulle! Jatka vaan samaan tahtiin vääntämässä rautalangasta mallia!

 55. Sauli

  Kiitos kuluneesta vuodesta Saku ja Apu.

  Jos vuosi 2018 jakaa kansan kuten alkaa näyttää, valitaan sitten edellä mainitut.

 56. Jani Heikkinen

  Kiitos kirjoituksistasi Saku! Pidä lippu korkealla ja oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

 57. Pitkäaikaistyötön

  Kolmivuotiaan reaktio tuo Petteri Leinon reaktio.

  Sinisten Matti Torvinen voisi pysähtyä ihan oman sanomisensa äärelle: ”Noissa olisi vaikka kuinka paljon kyvykästä porukkaa, jotka voisi palkata, mutta ei minulla ole töitä.” Juuri tästä on kyse! Tässä työttömien massassa on myös pitkälle lukeneita, useiden tutkintojen ihmisiä, mutta kun ei oteta töihin, niin ei oteta töihin. Ei ole töitä. Eikä meidän kaikkien erityisosaaminen taivu yritystoiminnaksi. Eikä kaikista edes olisi yrittäjiksi.

  Moni on ehdottanut minulle (pitkäaikaistyötön) siivoushommia. Heille tiedoksi: olen hakenut, mutta sinnekään ei ole otettu. Ei ole otettu, vaikka olen tehnyt hakemuksissani selväksi, että olen fyysisesti terve ja riuska työihminen. Ehkä jatkossa minun on muistettava mainita, että minulla on myös ehjät hampaat. Olisiko se jäänyt tuosta kiinni?

  On vain yksi työ, josta kieltäydyn ideologisista syistä. Se on puhelinmyynti. (Tämä siis tiedoksi Tom Packalénille.) Mielelläni jopa näkisin, että puhelinmyynti kriminalisoitaisiin. Tämä on markkinoinnin muoto, joka kohdistuu kovimmin haavoittuvaisiin vanhuksiin. Olen usein todistanut tätä julmaa hyväksikäytön näytelmää, enkä itse ikinä suostuisi hyväksikäyttäjän rooliin.

  Kauniiksi lopuksi kiitokset ja hyvän vuoden toivotukset Sakulle ja Martin-Éric Racinelle! Kaikkea hyvää muillekin! Koitetaan kestää.

  • Jyrki


   Mielelläni jopa näkisin, että puhelinmyynti kriminalisoitaisiin. Tämä on markkinoinnin muoto, joka kohdistuu kovimmin haavoittuvaisiin vanhuksiin. Olen usein todistanut tätä julmaa hyväksikäytön näytelmää, enkä itse ikinä suostuisi hyväksikäyttäjän rooliin.

   On olemassa toinen myyntityö joka on myös hyvin epäilyttävä ja moraalisesti erittäin arvelluttavia. Se on myyntityö jossa mennään asiakkaan kotia. Ja pyritään myymään kalliita remontteja mitä ei todellisuudessa tarvita. Kuten ikkuna, viemäri, savupiippu ja tulipesän korjauksia jne.

   Näissä saatetaan menetellä niin ja menetelläänkin. Että myyjä tulee vanhuksen kotia ehkä jopa kahvipaketin kera. Ja sitten keitelläänkin kahvia vaikka aamusta iltamyöhään. Kunnes vanhuksen tai nuoremmankin nimi on kalliissa remonttisopimuksesssa.

   Ja lopulta vanhukselle vaihdetaan ikkunat kiireellä, ettei sopimuksesta enää pääse mitenkään eroon. Vaikka mitään ei olisi tarvinnut edes tehdä, koska entiset ikkunat oli hyvät ja tiiviit. Ja vaikka vanhus olisi itsekin sen todennut myyjälle ja todennut ettei uusia ikkunoita tarvitse. Ja niinpä vanhus maksaa hautaan asti ikkunoita vähistä eläkkeistä. Eikä omaisetkaan voi mitään.

   Siinä on siis yksi myyntityö mitä en itse suostuisi koskaan tekemään vaikka työvoimaviranomaiset veisivät kaiken. Ja kyllähän ne veisi, koska laki sanoo niin. Mutta ainakin itse pystyisin nukkumaan yöni.

   Kuten tuntuu varmaan nukkuvan nykyinen hallitus/eduskuntakin, jotka uuden työttömien kyykytyslain voimaan saattoivat? Kuten varmaan sitä puolustavat tahotkin eduskunnassa puhumattakaan tavan kansalaisten kimppuun hyökkäävät eduskunnan tahotkin jo.

 58. Tuija Heikkilä

  Kiitos <3 ja parempaa tulevaa vuotta Saku Timonen. Onnellista Uutta Vuotta myös blogin seuraajille. 🙂

 59. Nina

  Aloitteen tekijään kohdistuva loanheitto on alhaista. Kokoomus ei näköjään pysy asialinjalla.

  Kun kerran aloitettiin, lähdenpä entisenä sossuna pohtimaan tätä:

  Racine saa Verkkouutisten mukaan vuodessa 16000 euroa. Jakakaa tuo summa 12:lla ja ottakaa vielä verot pois (25% etuuksista). Ei siinä nyt leveästi elellä.

  Toimeentulotukea maksetaan menojen mukaan. Jos esim. isot lääkemenot, tukea tulee enemmän. Eli pelkkä tukien suuruus ei kerro mitään todellisesta taloudellisesta tilanteesta toimeentuloa saavan kohdalla varsinkaan.

  Vuokra 800€ joka on yli yhden hengen maksimin (olisiko nyt lähellä 700€…). Täydentävällä toimeentulotuella voidaan harkinnanvaraisesti paikata puuttuva osuus. Jos näin on tehty, siihen on hyvä syy. Esim. puuttuvilla luottotiedoilla uutta asuntoa ei noin vain saa yksityiseltä ja kunnallisissa etusijalle menevät kodittomat. Ketään ei voi eväämällä toimeentulotukea kadulle heittää Suomessa, ainakaan vielä, jos toimeentulotuen edellytykset täyttyvät. Ei, vaikka olisi itse sössinyt luottotiedoilla.

  Jos tahtoa olisi, kyllä nämä asiat oppii ihan kuka tahansa poliitikko. Nyt ei haluta edes ymmärtää sosiaaliturvaa, mutta kovasti halutaan kommentoida. …tätä myötähäpeän määrää…

 60. Anna Siren

  Olen seurannut blogiasi viimeisen puolen vuoden ajan ja haluan kiittää sinua siitä, että otat esille ja pidät esillä oikeasti tärkeitä asioita. En toki ole aina samaa mieltä kanssasi, mutta siitä huolimatta argumenttisi ovat lukemisen arvoisia. Erityisesti olen tykästynyt siihen, että perustelet sanomisesi mm. tilastotiedoilla ja pyrit selvittämään, mitä ne pystyvät kertomaan ja mitä ne eivät pysty kertomaan. Tätä en itse ehtisi tehdä työelämän jatkuvasti kiihtyvässä tahdissa. Uskon, että näin on monen muunkin kohdalla ja siksi tarvitsemme niitä, jotka tekevät sen puolestamme. Valitettavasti perinteinen media ei tunnu tätä enää nykyisin tekevän, vaan toimii enemmän mielikuvilla.

  Kiitos siis blogistasi ja toivottavasti saamme jatkossakin tiukan analyyttisia katsauksia yhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeistä asioista.

 61. Anu

  Jatka samaan malliin! Sinun kaltaiset pitää yllä uskoa inhimillisyyteen ja siihen, että ihmiskunta ei ole vielä kokonaan menettänyt järkeään.

 62. Raili

  1976 asiat olivat samoin kuin vuoden viimeisenä päivänä 2017. Jatka Saku tulevanakin vuonna.

 63. Juhani Laukko

  Petteri Leino haukkuu aloitteen tekijää kommariksi. Mikä on absurdia, koska Racine ninenomaan vastustaa kansansemokratuoissa ollutta kyykytysmallia. Kokoomuskib on euvostoliityolaaisuuden esitaistelija Suomessa. Racine on myös aktiivinen maanpuolustuksen harrastaja, tosikommariko? Leino on itse taustaltaan rivialiupseeri ja ay-pamppu, mikä ei kerro kovin sivustyneestä näkökulmasta ja toisalta hän ilmeisesti ei arvosta maanpuolustajia, vaikka on suojatyöpaikassa Puolustusminusterössä. Mistä mäitä poliittisia avustajia oikein tulee, mistä heidän arvomaailmansa oikein nousee?

  • Nina

   Siinäpä se. Joko olet kommari tai vihesvassari. Tai sitten olet elitistien puolustaja. Mitään välimuotoa ei näytä olevan keskusteluissa.

   Vuosia olen seurannut huolestuneena yhteiskuntamme kehitystä. Olen miettinyt, mihin puolueeseen liityn.

   En ole vieläkään liittynyt mihinkään. Haluan perustaa kantani faktaan, tutkimustietoon. Pelkona on, että tulisi paine seurata jotakin ideologiaa.

   Tässä vasemmalla olevat ovat oikeassa. Mutta sieltä löytyy aivan pöljiäkin ajatuksia.

 64. Muumimamma

  Juhana Vartaisen eduskunta-avustaja Antti Kirkkalan referaatin Iltalehden artikkelista voisi kirjoittaa toisellakin tapaa. Esimerkkinä vaihtoehtoinen referaatti, joka perustuu yleisesti saatavilla oleviin tietoihin:

  Aktiivimallialoitteen tekijä asuu ruuhkaisessa keskustassa ahtaassa 22m² yksiössä, joka on 12m² alle normaalin asumisväjyyden. Rahaa ruokaan, vaatteisiin, matkalippuihin, harrastuksiin, hygieniaan, osaan terveyden hoitomenoista sekä muihin välttämättömiin menoihin jää 487,89 euroa kuukaudessa.
  800 euron vuokra on kova 22 m² yksiöstä, mutta halvempaakaan hän ei voi hakea, koska työttömyys ja työttömyyden aiheuttama maksuhäiriömerkintä, jollainen on 370 000 suomalaisella, estävät asunnon saannin. Keskustassa asuvana hän kävelee tai pyöräilee ja säästää näin joukkoliikenteen maksut.
  Hän ei ole hallituksen tyypittämä pitkäaikaistyötön, joka makaa sohvalla ja juo kaljaa.
  ”Hänen strategiansa selvitä arjesta on laatuun panostaminen. Hän yrittää syödä terveellisesti – siis paljon kasviksia, lihaa vain alennuksesta. Sen sijaan hän on monta vuotta tinkinyt ruoan määrästä ja syönyt vain yhden lämpimän aterian päivässä.”
  ”Pahinta on, että unelmat ovat kadonneet ja minusta on tullut kyyninen, sanoo Martin Eric Racine. Edelleen hän kuitenkin keksii harva se päivä uusia aloja, joille voisi työllistyä. Hakemuksia on vuosien varrella lähtenyt ihan kaikkialle, duunaritöistä oman alan asiantuntijatehtäviin.”
  ”Joskus kymmenen vuotta sitten saatoin ottaa hyvin henkilökohtaisesti sen, ettei hakemukseni johtanut työpaikan tai asunnon saamiseen. Vähitellen olen tajunnut, että tilanne on rakenteellinen. Kyse ei ole minusta yksilönä, hän toteaa.” https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/tyottomyys-ajoi-martin-eric-racinen-koyhyysloukkuun
  Martin tuntee olevansa loukossa, koska ei enää tulisi toimeen, jos ottaisi vastaan työtä esimerkiksi 1380 euroa kuukausipalkalla. Ulosmitattava määrä olisi silloin 460 euroa. https://oikeus.fi/ulosotto/fi/index/velallisenaulosotossa/palkanulosmittaus.html
  Martin haluasikin tehdä uuden kansalaisaloitteen, jossa asumistuen omavastuu poistetaan ja otetaan käyttöön nettotuloihin perustuvan laskentamalli, joka ottaisi paremmin huomioon pienipalkkaiset ja tukien varaan joutuneet.

 65. olavi moilanen

  Kiitoksia Saku ja oikein hyvää vuotta 2018.
  ”Uutta matoa koukkuun”, kyllä kansa siitä tykkää ja herrat/porvarit närkästyy.

 66. AMK

  Koska työttömille järjestetään henkivartioita,koska jopa ministerit syyllistävät syyttömiä työttömiä,vihapuhetta työttömiä kohtaan???Kyllä poliiseille työtä löytyy mutta päättäjien henki on arvokkaanpaa kuin ”rikollisen” työttömän.

 67. Tuula Rautiainen

  Oikein hyvää uutta alkavaa vuotta, Sakari! Kirjoittamisen aiheet tuskin vähenevät ensi vuonnakaan, kiitos kun jaksat. ❤

 68. Sirkku

  Kiitos Saku!

  Kuka muuten hyötyy taloudellisesti aktiivimallista? Yksityiset työvoimapalvelut? Kuinkakohan paljon aktiivimalllin toteuttamiseen on budjetoitu rahaa? Kuinka suuri osa rahoista päätyy yksityisten palveluntarjoajien kautta esim. veroparatiiseihin?

  Kurssien taso on käsittääkseni 0 ja aktiivimalli mahdollistaa kosmeettisten kurssien järjestämisen.

  Hyvää uutta vuotta ja kiitos työstäsi.

 69. työtöntyötön

  Julkisuudessa olevien tietojan valossa aktiivimalli ei edes vaikuta Racinen omiin tuloihin. 800e kämppä ja pitkäaikaistyötön eli saa työmarkkinatukea. Asumistuki on Helsingissä maksimissaan 406,40 joten loppua 400e ei makseta työmarkkinatuesta vaan toimeentulotuesta. Ja toimeentulotukeen aktiivimalli ei vaikuta vaan Racinelle ja muille samassa tilanteessa oleville käteen jää edelleen toimeentulotuen perusosan verran elämiseen eli n. 488e/kk. Työmarkkinatuki kyllä pienenee mutta toimeentulotuki suurenee samanverran.

  Aloitteen tekijä ei edes itse hyötyisi rahallisesti mitään vaikka aktiivimalli kumottaisiin. Petterileinot taas tuntuvat olevan sitä mieltä että minkäänlainen kansalaisaktiivisuus ei käy päinsä jos elät tukien varassa. Sillä ei ole väliä että oma palkka tulee myös verorahoista ja tämän työn tuloksesta voi olla montaa mieltä.

  https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/tyottomyys-ajoi-martin-eric-racinen-koyhyysloukkuun

  Hyvää (ja toivottavasti parempaa) uutta vuotta kaikille!

  • Outi

   Kun saat sekä työmarkkina-että toimeentulotukea, elämiseen EI jää 488e/kk, VAAN 450e/kk eli -40e/kk. Tämä johtuu Kelan käyttämästä työmarkkinatuen kertoimesta 21,5 päivää. Hallitus teki leikkauksen, kun toimeentulotuen maksaminen siirtyi kunnilta Kelalle 1.1.2017.

   • työtöntyötön

    Uutta tietoa minulle. Päteekö myös koko vuoden molempia tukea saaviin eli jääkö sinä kuukautena kun saat 2 kertaa työmarkkinatuen molemmat tukierät omaan käyttöön eikä se toinen vähennä sen kuukauden toimeentulotukea? Eli jos laskisi koko vuoden tuet yhteen ja jakaisi 12 niin olisiko tulot 450e/kk vai 488e/kk? Joka tapauksessa aktiivimalli ei vaikuttane Racinen ja samassa tilanteessa olevien tuloihin.

 70. Seppo Juhani

  Hyvää uutta vuotta ja voimia vuodelle 2018. Presidentti Niinistö on päästetty kovin vähällä. Hän on kuitenkin mielipidejohtajana sosiaalisesti hyvin kylmä ja on tarjonnut sen sateenvarjon, jonka suojassa Sipilä ja Orpo sinisten persujen tukemana ovat heittäneet työttömät ja muut huono-osaiset yli laidan. Työttömien aktiivisen rankaisun malli on viimeisin esimerkki.

 71. Esa J.

  Olen ”hiukan” miettinyt kokonaiskuvaa ja huomasin, että kyseessä saattaisi olla maailmanlaajuinen trendi, jossa viimeisten aikojen kuluessa vallanpitäjät ovat nimenomaan pyrkineet kohti kuriyhteiskuntaa! Miten muutenkaan voitaisiin selittää Trump, Putin, EU:n johdossa olevat ukot, yksipuolue-Kiina, arabimaat, ääri-islam, joitakin mainitakseni. Puhumattakaan sitten etelä-Amerikan sotilasdiktatuureista, Kuubasta Fideliton jälkeen, Afrikasta (Mugabe, Idi Amin ym. sankarit).

  Ja sama meillä Suomessa: kokoomuksen ja Sipilän huseeraamiset, poliisin mankumat lisävaltuudet, tiedustelulaki, työttömien kohtelu ym. Eräskin telaketjufeministi kuittasi asian ”ukkovaltaisuuden kouristeluiksi”…

  Joka tapauksessa, onnellista uutta vuotta 2018 Sakulle ja kaikille tätä blogia seuraaville.

  Elämän yksi tarkoituksista on ongelmien ratkaisu. Ja näitähän riittää! Saku, älä vain muutu kyyniseksi.

 72. Kai Käkelä

  Kiitos tärkeistä kirjoituksistanne, Timonen, ja hyvää alkavaa vuotta 2018!

 73. AMK

  Aktiivimallin on tarkoitus alentaa työttömyyttä tilastollisesti,jos olet yhden tunnin viikossa palkkatyössä et ole tilastoissa työtön,päättäjien mielestä ihan sama se kunhan vain työttömyys vähenee tilastollisesti.Jos olet muissa toimenpiteissä ethän ole työtön ja taas tilastot kaunistuvat.Niin ja näin työttömän olotilannetta se ei auta vaan pahentaa…mutta kun insinöörillä on maaliviiva mihinkä tähtää ja se pitää ylittää keinoja kaihtamatta vaikka perustuslakia vastaan.

  • työtöntyötön

   Tähän on tultu. Edelleen samat tuet pyörii taustalla ja mikään ei ole työttömän kannalta muuttunut. Ei todellakaan voi ymmärtää miksi pelkkä työllisyyden parantaminen olisi niin hyvä juttu jos samalla tukea saavien ihmisten määrä ja euromääräisestikin maksetut tuet vain nousevat kokonaisuudessaan.

   Saat täyden työttömyyskorvauksen vain jos olet samaan aikaan käynyt töissä! Absurdi jo ajatuksena.

 74. Elena Adel

  Hyvää uutta vuotta! Tutustuin vähän aikaa sitten blogiin Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan -ryhmän kautta. Hienoa, että jaksat pitää blogia koventuneesta yleisestä ilmapiiristä huolimatta – tällainen vain korostaa riippumatomien informaatiokanavien yhteiskunnallista merkitystä etenkin silloin kun yksityisessä omistuksessa oleva mainstream-media julkaisee päivän poliittista agendaa myötäilevää muunneltua totuutta tai suoranaisia valheita. On mittaamattoman arvokasta, että jaksat kaivaa esille tarkoituksellisestikin piiloon jätetyn lainvalmistelun taustat, perehdyt poliittisten päätösten juridiseen puoleen ja tuot yksityiskohtaiset analyysit meille kaikille luettavaksi ytimekkäässä helposti luettavassa muodossa. Kiitos!

 75. Leena Peltomaa

  Kiitos että jatkat ja hyvää uutta vuotta!

 76. Virva Itäranta

  Eipä tässä muuta voi enää sanoa kuin, että nastaa uutta vuotta, Saku! Kaikki muu on jo moneen kertaan sanottu. Olet sinä kipeä piikki kehnosti valtaa pitävien lihassa ja hyvä tyyppi 😀

 77. Eeva Donner

  Sydämellinen ja toverillinen kiitos sinulle! Olet rohkaissut myös minua pyrkimään omilla kirjoituksillani moikkaamaan nykyistä systeemiä sanan moukarilla.

 78. elm

  Rakas joulupukki.

  Tuo ensi vuonna Suomeen Ihmisten Puolue.

  Kiitos.

 79. AMK

  Nyt kun tätä sontaa löytyy joka paikasta miksei Paclen tee sitä,joillekin ei vain mene kaaliin minulla ei omatunto kestäisi sitä että myisin joillekin sukkia puhelinmyyjänä jos tarvitsee sukkia tai alushousuja niitä saa kaupasta ostettua jos haluaa lehden itselleen tilata senkin saa ihan omatoimisesti tilattua ei siihen tarvitse tyrkyttäjää.
  Minusta puhelinmyynti on ihmisten kiusaamista ja kotirauhan rikkomista,taitaa mennä jossaikin tapauksissa jopa lain rikkomiseen mikäli olen lukenut tiedotusvälineitä.
  ”Puhelinmyyjistä on esimerkiksi huutava pula. Minä ainakin tekisin puhelinmyyntiä 18 tuntia, että saisin sen rahan, Packalén sanoo.”??Ihmetyttää miksi hän ei vaihda kansanedustajan palkkiota puhelinmyyjän provisiopalkkaan?

  • AMK

   Packalén ei ymmärrä, miksi työttömien aktiivimallista on noussut niin suuri kohu. Hän ei pidä kohtuuttomana vaatimusta, että työtön tekee kolmen kuukauden aikana 18 tuntia palkkatyötä tai osallistuu TE-toimiston viikon mittaiseen koulutukseen.
   Siis onko hän ihan ulalla,työtön kyllä tekisi työtä täysimittaisen viikkotyömäärän jos niitä palkkatöitä vain löytyisi,missä ihmeen kuplassa nämä elävät?
   http://www.utaj.fi/koulu/psykologia/pahama/tyhmyys.html

  • Jarkko

   Ei puhelinmyynti edes sovellu kaikille. Joillakin voi olla esim. joku sairaus, jolloin puheentuotto on vaikeaa tai sitten on syntymälahjana saanut inhottavalta kuullostavan puheäänen, jolla ei pysty myymään yhtään mitään. Helppohan se on sellaisen ihmisen joka on saanut kaikessa hyvät kortit elämään vain sanoa mikset puhu kauniimmin.

   Tosin näiden asioiden ottaminen esiin miksi puhelinmyyntityö ei sovi kaikille lienee turhaa, koska näiden ”tyyppien” tarkoitus on löytää vain joku vika ihmisestä jolla sitten riistää hänen ihmisoikeutensa ja oikeuttaa sorto. Tästä syystä köyhän asioiden revittely sen toivossa, että joku näistä ”tyypeistä” huomaisi, että hänellekin kuuluisi jotain on turhaa useinkin.

  • Esa J.

   Eräs ystäväni on puhelinmyyjänä; hän myy lehtiä. Ostin hänen myymänsä yhden autolehden, ja valitettavasti työnantajallaan on melko suppea valikoima. Näin ollen jäin ilman tarjousta paristakin mielenkiintoisesta lehdestä – ei oo!

   Nolointa hänen kannaltaan lienee, että kuuluisaa kahden viikon katumis/peruutusaikaa käytetään paljonkin – tuolla työllä ei pääse veistämään puuveitsellä kultaa…

 80. Laura

  Kiitos Saku kirjoituksistasi. Hyvä että jaksat havainnoida, kiteyttää ja perustella. Toimit monen äänenä! Hyvää uuttavuotta. Toivottavasti kirjoitettavaa olisi vähemmän 😉

 81. Suvi

  Kiitoksia nasevista kirjoituksista ja hyvää Uutta Vuotta. Aktiivimallikeskustelua seuranneena rupesin tänään miettimään sitäkin asiaa, että 300e suojaosa on jo ollut kannustusloukku jonka yli osan työttömistä ei ole kannattanut tienata. Nyt aktiivimalli vaatii perustyöttömyysturvaa varten tietyn minimituntimäärän suoritettavaksi ja ammattialasta riippuen siitä tulee erisuuruinen palkka. Mietin sitä että onko nyt luotu työttömyyskorvausmalli joka tarjoaa joillekin ammattialoille työttömiä joille ei tarjota kuin suota ja vetelää? Ts. onko paljon ammattialoja joilla tuo 18 tunnin palkkatyö 3kk sisällä tarkoittaa automaattisesti yhden tai useamman tuloista riippuvan tuen pienenemistä ja jäljelle jää vain valinta siitä mitä tukea lähdet alentamaan?

 82. susanna virtanen

  Kiitos kuluneen vuoden työstäsi! Toivon että jaksat jatkaa vielä alkavanakin vuonna!!

 83. Niilo

  Kiitos blogistasi Saku ja hyvää, parempaa uutta vuotta 2018.

 84. Samppa Haapavaara

  Piti tässä monta tuntia miettiä, mitä sanoa, mutta toivotan vanhojen punkkareiden viisauden, että KEEP THE PMA, väärällä kielellä tosin. Kun eivät ole suomentaneet. JA tietenkin lukijoille ja kommentoijille myös.

 85. Jani R

  Hyvää uutta vuotta ja päin sortajaa!

  PS. Thanx Apu-lehdelle sanan- ja lehdistönvapauden puolustamisesta, ne kun eivät näinä aikoina tunnu miellyttävän läheskään kaikkia tiedotusvälineitäkään.

 86. Kari Heinilä

  Vieläkin ehtii. 10h aikaa……https://suurijournalistipalkinto.fi/

 87. Kari Heinilä
  • AMK

   Olen ottanut osaa aktiivimallin purkamiseen ja olen myös suurjournalistipalkinnon saajaakin ehdottanut.Ette ikinä arvaa ketä?
   Kiitos Saku olet heikoimpien asialla.Toivotaan että kupla puhkeaisi myös siellä jotka näitä älyttömiä päätöksiä tekee.
   Kuinka muuten käy kansanedustajalle joka tätä aktiivimallia puolusti eli jaa nappia painoi,kuinka moni äänesti häntä uskoessaan vaalipuheita tohtiiko kotikonnuilleen mennä,ai niin kansanedustajilla henkivartioita…Ja keväällä lisää rikollisille puuhastelua luvassa.

 88. Matti

  Kiitos Saku kirjoituksistasi ja Hyvää Uutta Vuotta!

 89. Jukka Suunitty

  Kiitos!

 90. Isoäiti

  Minua kiinnostaa ja ihmetyttää se, miksi kokoomuslaiset reagoivat näin rajusti. Mitä he kuvittelevat sillä saavuttavansa? Eiväthän suomalaiset ole koskaan nöyrtyneet tällaisen uhittelun edessä. Ei siinä ole yrityksistä huolmitta onnistuneet mitkään puolueet, ei edes tsaari. Tsaareilla oli sentään 100 vuotta aikaa yrittää.

  Hyökkäys on paras puolustus pelokkailla lapsilla, joilla ei ole muuta keinoa selvitä uhkaavalta tuntuvasta tilanteesta.

  Hyökkäys on paras puolustus myös aikuisilla, jotka ovat vajonneet ylimielisyyteen. Heillä, jotka jo aidosti uskovat olevansa toisten yläpuolella ja oikeutettuja polkemaan kanssaihmiset jalkoihinsa, saadakseen sen mitä haluavat.. Silloin pienikin vastustus saa aikaan heissä raivoa ja absurdia toimintatapoja.

  Mielikuvilla voi markkinoida aikansa. Ennemmin tai myöhemmin kuitenkin paljastuu, että pelottelun takana ei ollutkaan mitään todellista uhkaa tai sen hurmaavan kermakakun keskellä on kivi.

 91. Jarkko

  Olen joutunut tässä viime vuosina huomaamaan, että en enää saa edes niitä työpaikkoja joista viimeisillä suhteillani olen saanut vinkin johon työkokemukseni ja koulutukseni sopisi täydellisesti. Pelkään pahoin, että kun tämä aktivointilaki iskee ja minut leimataan ei aktiiviseksi riippumatta siitä mitä teen työllistymismahdollisuudet eivät ainakaan parane.

  On tässä tarkkailun lisääntymisessä myös jotain hyvää, olen alkanut kirjata tarkasti kaikki tekemäni asiat TE-toimiston tietojärjestelmään, siellä on jo 50 sivua asiaa, mitä olen tehnyt työllistymiseni edistämiseksi vuosien varrella. Tästä on sillä tavalla etua, että jos joku hyväosainen erehtyy haukkumaan ei aktiiviseksi. Omien mutu tuntemusten pohjalla, haastan hänet oikeuteen ja otan todisteeksi tulosteet TE-toimiston järjestelmistä. Oikeus saa sitten arvioida kumpi on parempi todiste kirjallinen ote TE-toimiston järjestelmästä vai jonkun tyypin mutu puheet. Voin pyytää myös omaa virkailijaani TE-toimistosta toidistamaan jutussani siitä mitä kaikkia palveluita olen suorittanut. Joten on tuosta, että järjestelmiin kerätään valtavasti tietoa jotain hyötyä ne ovat varsin kelvollisia todisteita jos oikeuteen joutuu mememään puolustamaan oikeuksiaan.

 92. Tarja

  Kiitos Saku blogistasi! Olet antanut minulle voimia kestää hallituksen toilailut. Kommentoijista taas olen huomannut, että emme ole yksin, vaan vielä löytyy tolkunihmisiä tästä sirkuksesta, jonka nykyhallitus on saanut aikaan. Harmi vaan, että kansanedustajatkin ovat menettäneet järkensä.

 93. Vesa Koivu

  On hyvä, että on syntynyt tilanne, jossa uuden työttömyyslain kannattajat joutuvat kertomaan näkemyksistään. Mutta isot kalat ovat hiljaa eivätkä liiku.

 94. Jarkko

  https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/opioidikriisi-laski-usa-n-elinian-odotetta-jo-toista-vuotta-perakkain/6713950

  Kaikkien yhdysvaltalaisten keskimääräinen elinikä on alkanut laskea uusliberaalin politiikan seurauksena ensimmäistä kertaa sitten 1960-luvun ihmiset ovat alkaneet voimaan niin huonosti että kuolevat pois niin suurin joukoin, että se näkyy jo koko maan tilastoissa.

  Tämä sama lienee edessä myös Suomessa.

 95. tuula pärssinen

  Parhainta uutta vuotta Saku! Olen vasta ”läytänyt ” blogisi. Kiitos erinomaisista kommenteista etenkin aktiivimallin suhteen.
  Lukekaa valtioneuvoston sivuilta J. Sipilän uudenvuoden tervehdys. Ironista on lukea mm.
  (…) hallitus haluaa varmistaa, että kaikki väestöryhmät pääsevät nauttimaan kasvun hedelmistä (…). J.Sipilä kirjoittaa vuodesta 1918 mm. (…) olemme yhdessä sopineet eduskuntapuolueiden kanssa, että aloitamme sisällissodan muistovuoden yhteisellä tilaisuudella, jolla korostetaan sovintoa, demokratiaa ja YHTEISKUNNAN EHEYTTÄ (suurennus kirjoittajan).
  Tiedämme, että Suomi on tällä hetkellä kahtiajakautunut. Sisäasiainministeriö on todennut, että eriarvoisuuden kasvu on vaaratekijä. Kansalaisaloitteella on tällä hetkellä n. 88 130 kannattajaa. Luulen, että suurin syy lukuihin on syvä epäoikeudenmukaisuuden tunne, jota suomalaiset eivät siedä…
  J.Sipilä lainaa lopuksi filosofin ja runoilijan G. Santayanaa:” Ne, jotka eivät muista menneisyyttä ovat tuomitut toistamaan sitä.” Ironista tämäkin.
  EHDOTAN, ETTÄ EDUSKUNNAN KOKOONTUESSA HELMIKUUSSA JÄRJESTETÄÄN
  SUURMIELENOSOITUS EDUSKUNTATALON EDUSTALLA!
  nim. akateeminen työtön

 96. Alli

  Kiitos Saku. Jatka kirjoittamistasi. Saat minut pitkäaikaistyöttömän jotenkin pysymään järjissäni. Kun joku edes ymmärtää. Jos vuodessa minulta viedään n. 600 e. Siis 50 e/kk se on sellainen raha että ilmeisesti jää osa lääkkeistä ostamatta. Ja todellakaan en ole omasta halusta halusta työttömänä, vaan kun työnantaja kuulee ikäni 59 v, haastattelut loppuu aina siihen,

 97. Paula

  Kiitos kuluneesta vuodesta, rohkeita ja henkisesti vahvoja ihmisiä aina tarvitaan.

  Olen ex-kokoomuslainen, ex-keskustalainen, nyt työtön ja ihmisenä parempi päivä päivältä. En häpeä nykyisyyttäni, ennemmin menneisyyttäni.

  Välillä mietin säälien näitä, jotka suoralta kädeltä vouhkaten, kuten Leino, tuomitsevat, onko heillä todella varaa siihen. Sen verran nöyräksi ja varovaiseksi itseäni elämä on opettanut, että koskaan ei tiedä milloin oma elämä saattaa romahtaa, jos ei työttömyyden, niin oman tai läheisten sairastumisen, tapaturman tms. takia. Elämä ei ole mustavalkoista, se on yllättävän värikästä. Ja, jos sitä ei iän eikä elämänkokemuksen myötä ole oppinut, niin elämä on aika köyhää.

  Saku, onnea ja voimia vuoteen 2018!

 98. Tomi

  First they came for the Socialists, and I did not speak out—
  Because I was not a Socialist.

  Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—
  Because I was not a Trade Unionist.

  Then they came for the Jews, and I did not speak out—
  Because I was not a Jew.

  Then they came for me—and there was no one left to speak for me.

  Kohteiden nimikkeet vain vaihtuvat.

  Mahtavaa uutta vuotta!

 99. Marko

  Se tässä mallissa jää vähemmälle keskustelulle, että mitä käy niille ”aktiivisille” työttömille, jos he tosiaan löytävät 5 päivää työtä jostain. Siinähän oli myös muita ehtoja, kuten että työtä pitää tehdä yksi päivä viikossa korkeintaan eikä ko. työ saa tapahtua esim. yhtenä viikon pätkänä. Ehdot ovat senverran omituisia ja rajoittavia, että tässä tulee vielä ruumiita sanon minä! Päivärahojen maksatukset viivästyvät, kun ensin odotellaan palkkatodistuksia näiltä vähiltä tunneilta ja seuraavaksi sitä kun nämä lippulappuset syynätään ja laskeskellaan soviteltuja päivärahoja. Yritystoimintaa saatetaan ruveta pitämään päätoimisena ja koko päiväraha laitetaan katkolle ja opiskelu niin ikään tulkitaan päätoimiseksi. Tämän päälle saattaa tulla työttömyystuen takaisinperintä ½ vuoden ajalta taannehtien.

  • Rea Peltola

   Eikä siinä kaikki, vaan työnantajan tulee voida valvoa työntekijän ajankäyttöä, joten kaikki sellaiset työt, joissa työntekijä on poissa työnantajan silmän alta, ovatkin aktiivisuuden osoittamiseen kelpaamattomia. Esimerkiksi lehtien tai mainosten jakaminen, ja kaikki etätyöt myös. 🙂

 100. Pertti Ikonen

  Vuosia sitten kun luin Sakun ensimmäisiä blogeja liittyen työttömyyteen, niin hämmästyskseni oli suuri, kun mies puhui täyttä asiaa ja sellaista asiaa, mitä lainsäätäjät ja laatijat eivät koskaan ole laeistaan kansalaisille kertoneet .

  Hyvää Uuuta Vuota 2018 Sakulle ja muillekin palstalaisille.

 101. liisa hirvonen

  Kiitos Saku pian päättyvästä vuodesta!

  Hallituspuolueiden raukkikset pelkäävät, ja lietsovat vihaa, yllyttävät suomalaisia toinen toisiaan vastaan. Ulkoministerimme (nyk.siniset ent.pääpersu) purki plokissaan joulunpyhien jälkeen väkivaltafantasioitaan, oppositiota ja erityisesti vasemmistoa kohtaan. On se, säälittävää.

  Mutta hei! Enää vähän reilu vuosi ja pääsemme vaihtamaan tämän maan hallituksen ja kansanedustajat. Ellei hallitus kaadu omaan mahdottomuuteensa sitä ennen.

 102. Jouni M

  Hyvää uutta vuotta
  Kiitokset Sakulle kun jaksaa.

 103. Pekka Mattila

  Itel max 65 h/kk töit henkilökohtaisena avustajana. 4 avustettavaa, kaikki samas ”asuinyksikös”. Well, selkä enemmä tai vähemmä rikki, (fysiatril aika kait parin kuukauden pääst). Oikeest en jaksanu lukee kaikkee mut kerron miks mä ehkä saan elää Suomes:

  1. En kykene valitettavast itsariin, toisin ku yks hyvä ystäväni pari vuot si (24v, shakkimestari, huippuihmine muutenki).
  2. Kenelläkään yleisest ottaen tuskin elämä lienee helppoo. Ok, ite osittain ”ansaittuna” selkävaiva (josta lienee seuraus myös toisen jalkaterän 3 vuotta jatkunu puutuminen), psyykkinen ongelma sekä HIV, siin kai tärkeimmät.
  3. Tulkaa kuka vaan väittään et ootte parempii ku mä ”ansaitseen” elämänne tääl.
  4. JNE…

 104. tommi_p

  Kiitos, Saku, tärkeästä työstäsi. Osaat perustella ja vääntää rautalangasta juuri oikealla tavalla. Valtaapitävien propaganda täytyy paljastaa, ja blogisi on juuri se läpivalaisulaite, jota tarvitsemme valtamedian oikeaan ymmärtämiseen.

  Parempaa uutta vuotta 2018 toivottaen, uskollinen lukijasi.

 105. Siru Pola

  Hyvää Uuutta Vuotta ja kiitos vuoden jutuista.

 106. Juha Näppä

  Hyvää uutta vuotta, Saku!

 107. Meinmamma

  Ei ole hirveän paljoa lisättävää noihin edellisiin kommentteihin. Olet tuonut julki ja avannut monet kimurantit valtiovallan metkut.
  Itse olen jo aktiivisesti eläkkeellä, mutta lapsieni ja lastenlapsieni vuoksi varsinkin tämä aktivointijuttu kiinnostaa.
  Jatka hyvää työtäsi!

 108. Olli Syvälä

  Kiitos Saku blogistasi. Sitä on ilo lukea. Miksikö? Siinä tulevat esiin hyvän moraalin ja etiikan näkökulmat sekä objektiiviset arvot. Hyvää uutta vuotta ja voimia ja jaksamista työssäsi.

 109. Esa Lahtela

  Jatka saku vaan samaan malliin, huonompiosaisten puolustajia onneksi löytyy. Kyllä monen porvareita äänestäneen pitäisi jo herätä kelle valtakirjan jatkossa antaa!

 110. Risto Kohonen

  Parempaa uuttavuotta Sakulle ja muillekin. Toivotaan, että yhä useammalla silmät avautuvat.

 111. kk

  En ole samaa mieltä kanssasi näistä maahanmuuttaja jutuista muuten kuin perustuslaki jaaritteluissa. Perustuslaki on mitä se on, that’s it ja näillä mennään.

  Mutta, nämä työmarkkinat juttusi ovat viiltäviä, joten iso kiitos niistä ja kiitos myös päätoimittajalle. Kokoomus ja kepulaisuus on edustanut minulle aina eräänlaista k!”#päisyyden huipentumaa joten tämä aktiivimalli sopii heidän profiiliin hyvin.

 112. Jarkko

  Kuullostaa muuten todella lupaavalta:

  ”Uutena piirteenä aktiivimallin seuranta tuo ilmoitukset myös niin sanottuihin muihin palveluihin osallistumisesta. Jatkossa työttömän tulee kirjata palveluun myös ”muuhun työvoimaviranomaisen järjestämään toimintaan” tai ”rekrytointia tukevaan palveluun” osallistuminen.

  – Jatkossa kysymme asiakkailta myös sitä, osallistuivatko he tällaiseen toimintaan, koska se kerryttää sitä aktiivisuutta.

  Todisteeksi esimerkiksi pätkätöitä tekevän aktiivisuudesta riittää palkkalaskelma, kuten nykyisin etuuden tasoa soviteltaessa.”

  ”– Niissä saattaa tulla semmoista tulkinnanvaraisuutta, että pitää tarkemmin selvittää, onko se työvoimaviranomaisen järjestämää palvelua tai rekrytointia tukevaa toimintaa. Sitä selvitetään asiakkaan kanssa ja TE-toimiston kanssa. Se on meillekin ihan uutta lain soveltamista, Vartio sanoo.”

  Kaunkohan noiden kyselyiden käsittely kestään kun nykyäänkin erilaisten selvitysten käsittelyajat ovat täysin kohtuuttomat ja onko tukien maksu selvitysten ajan katkolla aina?

  • työtöntyötön

   Ja mitähän nuo muut palvelut mahtavat olla? Yksityisen palveluntuottajan työvalmennuksiako jne? Tässähän saadaankin siirretty ne yksityisille luvatut palvelujentuotannot/miljoonat kuitenkin.

   Jos jotain inhoan niin tulkinnanvaraisuutta. Tarkoittaa sitä että jollekin maksetaan alennettuna ja jollekin ei johtuen milloin mistäkin syystä. Ja tosiaan paljonko menee aikaa että päätös saadaan? Saattaa monelle olla edullisempaa ottaa tuki alennettuna kuin jäädä odottelemaan tätä tulkinnanvaraisuuden päätöstä ties miten pitkäksi aikaa vaikka se myönteinen olisikin. Siihen en usko että kela maksaisi sen alennetun osan ensin ja loput sitten kun asia on tulkittu. Se kuulostaisi jo liian hyvältä palvelulta työttömille. Syökööt seuraavat kuukaudet vaikka näkkileipää tai pieniä kiviä sillä välin kun asiaa tutkitaan ja hutkitaan ja tuet on katkolla.

  • töytön

   Sipilä kamuineen vähä purkaa normeja ja hallintohimmeleitä. Lindström jakaa leipäjonossa kivestä tehtyjä leipiä, Vartiainen tarkastaa hajosko köyhältä kaikki hampaat, Orpo irvistelee, Beni kahmii syömäkelposet tuotteet taskuihinsa myyntiä varten ja tolkun miehet ja naiset peukuttaa vieressä.

 113. J. Saastamoinen

  Kiitos Saku Timoselle siitä, että olet tänäkin vuonna jaksanut olla se monien kaipaama järjen ääni tässä hullutuksiin sukeltaneessa Suomenmaassa. Hyvää ja toivottavasti myös nykyistä parempaa uutta vuotta sinulle ja muillekin!

 114. J.P.H.J

  Saattaa yllätykseksi käydä niin , ettei allekirjoittanut äänestäkään presidentinvaaleissa Niinistöä. Tämä sen takia, että Sauli Niinistö valitettavasti ei edustakaan Suomen koko kansaa, vaan raharikkaita. Se pitää samasta aiheesta vielä mainita, että vaikka Pekka Haavisto onkin symppis ehdokas, niin miten häneen voisi luottaa esim. Venäjän suhteen, miten hänen ja Putinin välit toimisivat? Putinin Venäjähän kammoaa mm. homoja. Tässä pääsyy, miksei Pekalle uskalla antaa ääntä. Venäjän uhka on liian suuri Suomelle, ja näköjään se tulee jatkumaan.
  Kiitokset Sakulle hyvistä kirjoituksista, hyvää uutta Vuotta samoissa kirjoittelun merkeissä!

  • Matti Meikäinen

   Taisitpa tahtomattasi antaa hyvän syyn nimenomaan äänestää Haavistoa, ajettele vaikkapa sitä perinteistä miesten välistä ”ryssän suudelmaa”…

 115. Ismo Joukainen

  Hyvää Uutta Vuotta Saku. Tsemppiä Kotkasta!

 116. töytön

  Hyvää uutta vuotta! Hallitukselle kätyreineen oikeen paskaa vuotta toivon.

 117. Riitta Aalto

  Olen pitkään seurannut blogiasi. Olet hienosti kiteyttänyt omat kauhistuneet ajatukseni nykymenosta. Juuri kuten sanot, heikompien mätkimisellä ei tunnu enää olevan minkäänlaista sivistynyttä rajaa. Rajoja venytetään koko ajan hallituksen toimesta. Valtamedia tuntuu nopeasti omaksuvan ”normaaleina” asenteet ja ajatukset, joita ei vielä jokunen vuosi sitten olisi kukaan vallankäyttäjä edes uskaltanut julkisesti ilmaista. Mitään häpeän tunnetta ei ole aistittavissa, vaikka möläytykset olisivat kuinka rasistisia ja syrjiviä. Kuinka olisikaan, kun ”sananvapaus” on valikoivaa. Vallan pönkittämiseksi kaikki on sallittua, vallankäyttäjien arvostelu taas kiellettyä.
  Tuskin moniin vuosikymmeniin kansa on ollut näin jakautunut. Ne, joilla menee hyvin, tuntuvat lapsellisen tietämättömiltä ja välinpitämättömiltä huono-osaisten asioiden suhteen.
  Tulevaisuus tässä maassa pelottaa todella!
  Onneksi on kaltaisiasi analyyttisia, rohkeita ihmisiä, (tai edes yksi) jotka hoitavat sen kritiikin, joka kuuluisi vapaalle valtamedialle.
  Hyvää vuotta 2018!

 118. Papi

  Hyvää uutta vuotta 2018. Toivottavasti Tammikuussa ollaan viisaampia asioiden suhteen.

  Aktiivimalli todellisuudessa kylmä leikkaus. Mitään järkeä siinä ei ole. Kertoo asenteista

  heikompiosaisia kohtaan, tyypillistä kokoomus oikeisto politiikkaa.

  Vastakkainasettelun aika ei ole ohi.

 119. Servitus

  Kiitos Sakulle mainiosta blogista; usein tuntuu, että olet ainoa järjen ääni ölösijöiden keskellä.

  Hyvää uutta vuotta! Toivottavasti jaksat jatkaa vielä ensi vuonnakin.

 120. Paula

  Vielä suomalaisten puuttuvasta lukutaidosta.

  Luin ihmisten fb-kommentteja ”Työtön saa Suomessa keskimäärin noin 13 000 euroa vuodessa tukia puhtaana käteen. Onko summa mielestäsi liikaa, sopivasti vai liian vähän?”.

  Niin paljon järkyttävää tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä kommenteissa, että on ajanhukkaa lukea vastaavia enää koskaan. Ja, jos joku oikaisee asioita, sitä ei huomioida, kunhan pääsee vain itse mölyämään.

  On yleensäkin uskomatonta, miten pelkästä otsikoinnista vedetään ”mutkat suoriksi”. Juttuja ei viitsitä kunnolla lukea, miettiä ja tarkistaa sitten vielä esim. Kelan ja työttömyyskassojen sivuilta, jos ei ymmärrä lukemaansa tai epäilee asiavirhettä. Ei muuta kuin heti mölyämään, ihmettelemään, haukkumaan jne. Some on mahdollistanut, että jokainen joka löytää kirjaimet, niin pääsee ääneen, vaikka ei tietäisi, ymmärtäisi tai ei haluaisi ymmärtää mistään mitään. Ja jutut vain paisuu ja muuttuu. Ei ole ihme, että kansanedustajat ja media vievät tätä kansaa kuin pässiä narussa.

  Medialukutaitoa lisää tai edes normaalia lukutaitoa.

  • Toni Neffling

   Siinä mielessä eri mieltä, että en näe ongelmaa kovin suomalaiseksi saati erityisesti tähän aikaan kuuluvaksi. Ihmiskunnan sivistys on aina ollut kuin liki puhkiruostunut viemäriputki – hivenen kun pintaa raapasee paska lentää.

   Ongelma on siinä, että ihminen ei ole se tietyn talousteorian masinoima rationaalinen yksilöllinen päättäjä, joka maksimoi oman utiliteettinsa, vaan epärationaalinen manipulaatiolle altis laumaeläin. Toki joukkoon aina mahtuu muutama omaa päätään käyttävä, mutta keskimäärin hyvä tarina ja älämölö voittaa aina tiedon ja ajattelun. Olkoot mainokset, muoti, fundamentalismiuskonto, ufokaappaukset, hyväksikäyttöepidemia, liikakalastus, Natsisaksa ja Donald Trump tästä todisteena. Toki ihmisen luonnetta voisi käyttää ja käytetään hyväänkin, mutta paha tuo useimmiten paremman tai ainakin nopeamman tuoton.

   Mutta ensin täytyy muuttaa ihmiskäsitys oikeaksi – valheellisella ihmiskuvalla homma jatkuu varmasti samanlaisena, koska ketään ei ole niin helppo kusettaa kuin itsevarmaa, yksilöllistä ja omasta mielestään kriittistä ajattelijaa.

   • Jarkko

    Juuri tästä syystä olen aika usein kirjoituksissani todennut, että röyhkeyttä ei voi vastustaa kuin röyhkeydellä. Jeesus näet ei ainakaan ole koskaan selvinnyt toisen posken kääntämisohjeineen elossa koulukiusaamisesta jossa uhria hakataan päivittäin. Eikä selvinnyt roomalaisia sortajiakaan vastaan elossa. Tarinan opetus on se että jos Jeesus on olemassa ihmiset laittavat hänet hengiltä. Kukahan raamatunkin on kirjoittanut varmaan joku lihava pappi joka itse on elänyt etuoikeutettuja elämää eikä selkä seinää vastaan nälkäisenä? Sellaiselta se minun korvaani kuulostaa.

    Jokainen yhteiskunta uhraa aina ensimmäisenä ne ketkä on helpointa uhrata. Nykyään ”sivistyksen” myötä on keksitty ovelammat välineet kun mitä aikaisemmin historiassa. Nykyään sorto on instituutionalisoitu eikä kenenkään tarvitse riskeerata mitään tai ottaa vastuuta mistään. Globalisaatio häivyttää loputkin vastuut mistään näkymättömiin.

 121. Arto Alila

  Kiitoksien saattelemana voimia ja teveyttä sinulle Saku ja myös perheellesi alkavalle vuodelle 2018!

 122. Tuula Mykkänen

  Elämän harvoja iloja nyky-Suomessa: Onneksi Saku Timonen ei ole eduskuntavaaliehdokas, eikä ainakaan Helsingissä. Erehtyisin vielä demareita äänestämään. On se ihme, kun yhden demarin varassa tuntuu koko varsinainen tiedonvälitys Suomessa olevan.

 123. Timo Virtanen

  Kiitos Saku äänitorvena toimimisestasi. Olet vaikuttanut minuun ja lähipiiriini merkittävästi. Kommenteista kuultaa että muitakin on.

  Syvä kumarrus ja voimia vuoteen 2018. Toivottavasti sen jälkeen niitä ei niin tarvitakaan, jos kantajia löytyisi muistakin.

 124. Brysseliläinen

  Kiitos tästä vuodesta!

 125. Brysseliläinen

  Kiitos!

 126. Reijo Huhtakangas

  Et sinä Sakari ketään enää suututa, sinä herätät lähinnä sääliä, ja naurukin lukijalla tulee aina välillä kun lukee ulostuontejasi.

  Höpinäsi ovat asiasisällöltään olemattomia, ja sellaisina merkityksettömiä, toki menettelevät viihdelukemisena, muuta arvoa niillä ei ole.

  Ei tämä yhteiskunta voi niin toimia kuin sinä haluaisit, siis että kaikille annetaan kaikki ilmaiseksi, siinä kattos käy pian niin että loppuu ne maksajat.

  Hyvää uuttavuotta sinne peräkammariin kaikesta huolimatta

  • Saarivaari

   Kansakoulunopettaja Rautajärvi, otaksun?

  • Hupu

   Reijo Huhtakangas,

   Nyt kun olet löytänyt tänne nettimaailmaan, niin käytä ihmeessä aikaa ja ota asioista selvää, niin et itse herätä niin paljon sääliä. Mikäli olet eri mieltä, niin kannattaisi kertoa se eriävä mielipide ja sen lisäksi ehkä vähän perustella tai todistella omaa näkemystäsi. Kun ihminen mieltää asiasta kirjoittamisen ”ulostuonniksi”, niin kannattaisi myös hieman laajentaa omaa sanavarastoa ettet vaikuta tyhmemmältä kuin olet.

   Eipä ole koskaan tullut Sakua säälittyä, ei edes rottapostin yhteydessä, vaikka silloin tuli ihmetelleeksi, kuinka hulluja ihmisiä löytyy. Täytyy myöntää, että joskus tätä palstaa seuratessa saa hyvät naurut, kuinka mielenkiintoinen elämä ihmisellä täytyy olla, että Sakun blogia pitää viihdelukemisena… kyllä normaalijärkinen tulee näistä asioista huolestuneeksi ja ehkä tarkistaa omia käsityksiään. Tiedäthän, että ennen toisen kirjoitusten perättömäksi julistamista, viisas ihminen tarkistaa netistä pitääkö tiedot paikkansa.

  • Hitsipilli

   Tämä blogi on niitä harvoja tahoja, jossa asiasisältö on esimerkiksi aktiivimallin osalta ollut kohdallaan.

   Ei tämä yhteiskunta kuule niinkään toimi, että jokainen muuttaa maalta kaupunkiin töiden perässä, kuten esim. herra ministeri Mykkänen (jonka toivoisi mykkä olevan, ei tulisi möläyteltyä suustaan sammakoita).

   Kyllä minä veronmaksajana löydän monta rahanreikää, jolta ennemmin epään veroeuroni.

 127. Timo Harju

  Mitenkäs minusta tuntuu, ettei sinua Reijo Huhtakangas pahasti taida naurattaa.

 128. Santtu Salmela

  Kiitos Saku, hyvistä asia jutuista ja esimerkistäsi, joka rohkaisee toimimaan oikein pelkäämättä! Päättäjille toivon samaa luonteenlaatua, ja kiitoksena itse lupaan toimia näin ainakin vähän enemmän kuin ennen! Murroksen aika kirpaisee, mutta valoa näkyy tunnelin päässä, valoa kohti taas vuonna 2018!

 129. Hitsipilli

  Nyt ei ole taaskaan herrat miettineet, mitä sanovat, kun alkavat nillittämään työttömän asuvan väärällä asuinalueella. Eli työttömällä ei saisi olla omaisuutta, sehän tässä on luettavissa rivien välistä? Voi olla työttömän pelastus, että on maksettu asunto alla kun työttömyys iskee.

  Joillakin tuntuu olevan ajatus, että kaikki omaisuus pitäisi ensiksi myydä pois, ennen kuin olisi oikeutettu minkäänlaiseen työttömyystukeen. Osa työssä käyvistä itkee, ettei heidän verorahojaan tule käyttää työttömien elättämiseen. Harvoin samat tyypit itkevät verorahojen syytämisestä kankkulankaivoon esim. yritystukina tai välillisinä tulonsiirtoina.

  Hullua, ettei julkisuudessa kuitenkaan kukaan itke, että työtön, jolla on pääomatuloja, ei saisi olla oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Vaikka työtön nettoaisi vuodessa kymmeniätuhansia pääomatuloja, päivärahaan sillä ei ole mitään vaikutusta. Jos halutaan säästää, niin mitäpä jos tehtäisiin pääomatulostakin soviteltavaa tuloa? Tarkoitushan työttömyysturvalla on taata elanto, kun työ lähtee alta. Eli verorahoilla elätetään myös sellaisia, jotka tienaavat ihan kiitettäviä summia pääomatuloja ja saavat silti täyttä ansiopäivärahaa.

  Miksikö tätä ei ehdoteta? Koska ne, jotka niitä pääomatuloja nostavat kuuluvat samaan herrakerhoon kuin näitä päätöksiä tehtailevat!

  • Jarkko

   ” Osa työssä käyvistä itkee, ettei heidän verorahojaan tule käyttää työttömien elättämiseen.”

   Huvittavaa tässä on, että jos verorahojensa perään itkeävä työssäkäyvä on töissä julkisella sektorilla ihan samoista verorahoista hänen verorahansa tulevat eli valtio maksaa hänen verorahansa. Jos hän on töissä yksityisellä sektorilla sitten se yritys maksaa hänen verorahansa ja viimekädessä yrityksen asiakkaat maksavat ne. Jos yritys tekee töitä julkiselle sektorille silloinkin hänen verorahansa tulevat valtion verorahoista. Kyse on vain rajanvedosta ja siitä, että vedetään rajoja niin, että voidaan mitätöidä työttömät. Viimekädessä asiakas maksaa joka sentin jokaisen verorahojaan vahtivan verorahoista.

   Suuri ongelma on se, että osa työpaikoista on niin lailla suojattuja, että niitä tekevät voivat mitätöidä kaikki länsimaiset arvot ja huudella täysin sairata ajatuksia ilman, että menettävät asiakkaitaan ja työpaikkojaan. Tämä on oikeastaan paljon suurempi ongelma kuin se, että joku työtö saa juuri ja juuri sen verran, että ei kuole nälkään ja pakkaseen.

 130. Seppo Paakkinen

  Hallitusta ei saa arvostella, ei ainakaan kokoomuksen, sinisten ja kepun mielestä. Törkeää jos kirjoituksesta toimittaja tai blokkaaja saa vielä palkkaa. Hallitus tekee kaikkensa, että tällaiset henkilöt sijoitetaan työvoimahallinnon kauttaa uudelleen koulutus leirile ja sen jälkeen palkattomaan työhön työkokeiluun tai kuntouttavaan työhön, jotta oppivat tekemään työ oikein, eli ilman hallituksen arvostelua.
  Nyt vain odotelen sitä soittoa työkkäristä (lupasivat soittaa viikolla 2) ja sitten mennään kun hallinto käskee (Stalinin aikaa hakivat yöaikaan, joten eiköhän tämä hallitus palauta tämänkin hyväksi koetetun tavan uudelleen kierrätyksenä).

 131. Aktiivimallin vastustus on pistänyt kokoomuslaisten pasmat sekaisin, koska ajatus laiskoista työttömistä on kokoomusaatteen ytimessä – Ahpoinvointia

  […] sekaisin aktiivimallin saamasta kritiikistä. Kansalaisaloite aktiivimallia vastaan on saanut poliitikkojen avustajat mustamaalaamaan aloitteen tekijää minkä kerkeävät. Ministerit ja kansanedustajat yrittävät selittää mallin epäkohdat pois […]

Kommentoi »

Comments are closed