Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Heikot eväät

Viime päivinä olen alkanut epäillä, että ministereitä on vaihdettu kansalta salaa. Työministeri Jari Lindströmin ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan ovat tainneet syrjäyttää kokoomuksen ministeri Kai Mykkänen ja saman puolueen kansanedustaja Juhana Vartiainen. He nimittäin ovat puhuneet työttömyysturvan aktiivimallin puolesta, mutta vastuuministereitä ei ole julkisuudessa näkynyt.

Ei näkynyt juuri äsken päättyneessä A-studiossakaan.  Studiossa Kai Mykkänen osoitti, että ei tiedä kovasti kannattamastaan asiasta mitään. Hän toisteli ulkoa opitun tuntuisesti liturgiaa, johon sisältyi ontto väite siitä, että aktiivimalli luo paineita sekä työttömälle että Te-viranomaisille. Niin varmasti luo, mutta työpaikkoja se ei luo yhtään.

Mykkänen näkee kannustinloukkujen purkamisena työttömän asemaa heikentävät toimenpiteet, kuten koeajan pidentämisen ja palkattoman työkokeilun. Epävarmuudessa eläminen pitemmällä koeajalla ja palkaton työ hyödyttävät vain työnantajaa, eivät työntekijää. Kannustinloukkuihin niillä ei ole mitään vaikutusta.

Mykkänen ei tunne tai ei ole tuntevinaan myöskään ylistämänsä Tanskan mallin todellisuutta. Tanskassa alin työttömyysetuus on noin 1 100 euroa kuukaudessa, ja yhtä työvoimavirkailijaa kohti on 12 työnhakijaa. Suomessa työmarkkinatuki on 32,40 euroa päivässä, ja siitä ennakonpidätys on 20 %. Yhtä virkailijaa kohti on 166 työnhakijaa. Näillä luvuilla Tanskassa voidaan oikeasti vaatia työttömältä enemmän aktiivisuutta, mutta Suomessa toteutettavaksi aioittu köyhän miehen Tanskan malli on pelkkää työttömän kiusaamista.

A-studiossa aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen alullepanija päihitti kirkkaasti heikoin eväin esiintyneen ministerin. Heikoin eväin on liikkeellä myös eräs jo pitemmän aikaa minua sähköpostitse häirinnyt hallituksen fanaattinen kannattaja. Viime aikoina hän on alkanut lähetellä viestejä myös Apu-lehden päätoimittajalle. Jos hän kuvittelee onnistuvansa sananvapauteni rajoittamisessa paremmin kuin kokoomuksen puoluetoimisto, niin hän erehtyy. Eihän hän uskalla kertoa edes nimeään.

karri-kt-3-1-18

Kommentit (123)

 1. stunned

  Racine jauhotti ministerin rauhallisella otteella ja faktoilla. Kansalaisaloitteen tekijän ei tarvinnut hermoilla, koska työttömän asiat olivat hänelle läpikotaisin tuttuja, toisin kuin ministeri Mykkäsellä. Oli oikein ilo katsoa näytelmää.

  • Timo Harju

   Stunned ! Olin täysin väärässä! Racine selvitti homman hienosti.

   Sitä vain nykymenolla tulee epäluuloiseksi kaiken suhteen. Tämä on niitä hetkiä, jolloin on ilomielin väärässä 🙂

 2. Samppa Haapavaara

  Että kommaribloggaajan väitteet kaikkiin medioihin. Sehän on mukavaa, koska tieto lisää tuskaa. Varsinkin oikea tieto. Jota muuten Racine välitti tänään. On myöskin mukavaaa, että tuleva kahden päivän pätkätyöni, ei lasketa tulevien pätkien kanssa yhteen. Pitää tehdä sitten 9 tunnin päivät.

  Racine oli täysin oikeassa siitä, että korttisirkuksen pyörittäminen, jota vaaditaan työmailla, tulisi kustantaa TE palveluiden.

 3. Rosa Warski

  Erinomainen oli myös Mykkäsen lipsautus ”eihän tässä leikata 50 prosenttia vaan 5 prosenttia”. Leikkauksesta siis kysymys.

  Muuten Mykkäsen puhe oli uskomatonta höpinää ”Tanskan mallista”, porkkanoista ja kannustamisesta. Vain kokoomuslaisessa opissa porkkana on se, että ensin otetaan pois ja sitten pomon mielivallan mukaan saa takaisin.

 4. Make

  Oli hyvä A-Studio. Olihan Racine vähän hermostuneempi kuin Mykkänen, mutta eihän hän olekaan jatkuvasti telkkarissa kus… esitelmöivä poliitikko.

  Ihme jos ei Racine saa työtarjouksia.

  Kupla-osuudessa oli oikein hyvä keskustelu, mutta mutta: molemmat puhuivat ihan kuin nyt olisi 80-luku, avoimia työpaikkoja helvetisti ja sä voit vain valita mitä sä haluat tehdä.

 5. Joni Pelkonen

  Aikamoinen yllätys tämä Kokoomuksen reaktio kansalaisaloitteeseen: öykkäröintiä, raivoamista ja sekavaa selittelyä. Kansan reaktio taisi tulla kokoomuspampuille yllätyksenä.

  • liisa hirvonen

   Tämä herättää tunteita, totesi Vartiainen. Kokoomuslaisissa näköjään raivoa ja pelkoa, ja uhkailuja, syyttelyä, syytöksiä, valehtelua, julkista parjaamista.

   Se, että kansalaiset ovat ottaneet kantaa. Lähtemällä runsain joukoin kansalaisaloitteen taakse. Sitä on aivan pian kannattanut jo 100.000 ihmistä.

   • Mirja Kynsijärvi

    Niinpä. Kun halutaan mitätöidä vastapuolen aiheellinen reaktio se leimataan tunteiluksi.

  • elm

   Keisarin uudet vaatteet -satu käy toteen; tämä episodi hyvällä tavalla näyttää osoittavan keillä niitä vaatteita ei edes pahemmin ole.

   Racinen asiantuntemus oli rautaa ja asiallista. Aivan käsittämätöntä, että vasta hänen lausuntonsa myötä opin nämä asiat Tanskan mallista – eli että siellä todellakin palvelu räätälöidään työnhakijalle yksilöidysti. Erityisen hyvä oli Racinen painotus siitä, että kyseessä on työnhakijan oma urasuunnitelma eikä Suomen systeemin kaltainen työllistymissuunnitelma.

   Monikohan poliitikko osaa edes kertoa noiden kahden eron? Pelkään pahoin, että eipä monikaan.

   Surullisinta tässä on se, jos pätemisentarve tai ylpeydentunto estää hallituspuolueita myöntämästä, että virhearvio tehtiin.

   Ei ole mikään häpeä kääntää takkiaan silloin kun siihen on perusteet. Päinvastoin.

   (Ainakin minä mielessäni palkitsen ja kiitän niitä aktiivimallin puolustajia, jotka kelkkansa uskaltaa kääntää näiden kaikkien uusien tietojen valossa. Haukkuminen ja/tai vahingonilo ei vie tilannetta eteenpäin).

   Toivotaan, että terve järki ja inhimillisyys voittavat.

 6. Esa Auramäki

  Ymmärtääkseni työpaikkoja luovat työnantajat, eivät työttömät. Koko tämä Kokoomuksen ja työnantajajärjestöjen lähestymistapa on kummallinen ja kieroutunut. Ja harhauttava. Tavoitteena lienee halpatyöpaikkojen luonti, ay-liikkeen mätkiminen ym. Samaan nippuun Vartiaisen, Mykkäsen ja tämän karrikt:n kanssa laitan kyllä myös Orvon, joka ei sano yhtään mitään, toistaa vaan tuota liturgiaansa, jonka mukaan kaikki tähtää työllisyyden parantamiseen. Ja tuo kriittisempien ihmisten luokittelu kommunistiblokkaajiksi on kyllä halpahintaista. Siis kun se aate nyt on onnistuttu halventamaan kovin pinnallisella analyysillä. Lähinnä tunnen myötähäpeää kokkarien puolesta.

  • Virve Valoheimo

   Oli ihan riemullinen a-studio, koska toimittaja oli ajan ja asian tasolla. Hyvä Racine!

  • elm

   Joku ehdotti Helsingin Sanomien keskustelussa, että mitäpä jos luotaisiin ”aktiivimalli” työnantajille!

 7. Éepeli

  Sinä se tunnut olevan joku kaikkitietävä :)hyvät naurut näistä sun jutuista saa .

  • Kimmo Paaso

   Tuossa on taas kommentti jolle ei voi muuta kuin nauraa. Pistähän faktaa missä Timonen on väärässä, tai lopeta kommentointi. Menee kyllä niin hallituksen tyyliin; möläytetåän jotain perustelematta millään tavalla, ja toivotaan parasta. Säälittävää

 8. O.R.

  Tarkoittaako ”Tanskan malli” sitä, että Suomessa maan pinta-ala on kutistettu lailla ja sitä kautta työssäkäynti syrjäkyliltä pääkaupunkiin helpottuu? Lieksasta Helsinkiin oli ennen ”Tanskan mallia” yli 500 kilometriä, mutta mistään en ole löytänyt taulukkoa kertomaan nykyistä etäisyyttä.

  • Jari Jula

   Hallitus näyttää tulkitsevan Tanskan mallia siten, että mallin ensisijainen työllisyyttä edistävä tekijä olisi sanktio. Tanskan mallissa aidosti työllistymistä auttavat tekijät on surutta ohitettu.

 9. Kaisa

  Oletko ravintolapuolen hommissa nykyään kun blokkaat? 😃
  Että tällaista tänään Suomessa.
  Sitä huudeltiin ministerien toimesta vaihtoehtojen perään..
  Ehdotan aktivointitoimia hallituksen jäsenille.
  Jokainen heistä voisi etsiä vakituisia ja kokoaikaisia työpaikkoja (joiden palkalla elää ilman tukia) työttömille, vaikkapa 3hlö/kk.
  Nämä työllistyneet voisivat sitten raportoida miten työsuhteet toteutuvat ja sillä perusteella katsottaisiin saako hallituksen jäsen pitää entisen palkkionsa vai leikataanko.
  Raportointi voisi olla vaikka puolen vuoden välein.
  Tämä olisi kuitenkin reilu malli, koska voi itse vaikuttaa lopputulokseen ja tätä kautta tuloihinsa.

 10. Pitkäaikaistyötön

  Martin-Éric Racine tiesi mistä puhuu. Tuota asiantuntemusta soisi ihan oikeasti käytettävän! Mykkänen, sen sijaan, oli tyypillinen poliitikko: korusanoja vailla asian todellista tuntemusta. Ja kuten Rosa Warski edellä totesi: Mykkänen lipsautti myös mallin todellisen tarkoituksen, kun vetosi siihen, että eihän tässä leikata 50 % vaan vain 5 %. Eli leikkuri mikä leikkuri!

  PS. Minulle 5 % ei ole ”vain”, se on liki viikon ruokaostokset.

  • stunned

   A-studion alkuinsertin korteissa, joissa selitettiin mitä aktiivimalli vaatii, oli leikkurin jälkeen väärä käteenjäävä summa (jotain yli 640 euroa; en nyt pysty tarkistamaan, koska ohjelma ei näy vielä Areenassa).

   Summa oli laskettu verottomasta työmarkkinatuesta. Nythän käteen jää ennen leikkuria 518 euroa ja risat, eli käteenjäävä summa painuu alle 500 euron.

   Pikku yksityiskohta, mutta yllättävän usein työmarkkinatuen määrä hinataan yläkanttiin jostain kumman syystä.

   • Saku Timonen

    Kannattaa laittaa palautetta Ylelle, minä laitoin jo.

    • Virve Valoheimo

     Samaan kiinnitin huomion, mutta kait sitä oon jo niin tottunut siihen, ettei nää toimittajat ole ajan/asian tasolla, ett ajattelin vaan, ett hohhoijaa taas tätä. Että luetaan huomenna Sakun blogista asiat.

    • stunned

     Laitoin palautetta.

     — Nettisivulla https://palaute.yle.fi/

     — Sähköpostitse osoitteella ohjelmapalaute@yle.fi

     Nyt ohjelma on katsottavissa Areenassa.

     https://areena.yle.fi/1-4247273

     Alussa väitetään, että peruspäivärahaa jää käteen leikkurin jälkeen 664 euroa (kohta 00:2:12 ohjelman alusta).

    • Timo Harju

     Millä osoitteella palautuksen teit? ohjelmapalaute@yle.fi? A-studion suora palautelinkki ei tunnu pelaavan.

    • HTK

     Toimittajalta oli jäänyt kotiläksyt tekemättä eli hän oli huonosti valmistautunut. Toimittaja ei kertonut lainkaan sitä, että työttömyyskorvaus on veronalaista tuloa, josta suoritetaan ennakonpidätys. Siten työttömyyskorvaus ei ole sama kuin käteen jäävä tulo, jolla on elettävä.

     YLE:n toimittajien työ on luvattoman kehnoa tärkeissä yhteiskunnallisissa asioissa ja se on muutenkin hallituspuolueita suosivaa. Virheellisten väitteiden oikaisut eivät samaa huomiota kuin tehdyt virheet.

   • Kalle Kehveli

    Nämä ”väärät ja oikeat” luvut tulee usein siitä että korvaus maksetaan 4 viikon jaksoissa ja vuodessa on noin 13 korvausjaksoa eli kertoimeksi tulee noi 21.5 korvauspäivää per kuukausi.

    Herra Racinen puheista ei selvinnyt myös sitä että aktiivimalli ei koske käytännössä häntä lainkaan kuten ei montaa muutakaan perusturvatyöttömiä. Tämä johtuu siitä että hän on toimeentulotukiasiakas jossa laskelmat tehdään nettotulojen perusteella.

    • Saku Timonen

     Kyllä se koskee myös Racinea. Hän saa työmarkkinatukea, jonka lisäksi hän saa myös toimeentulotukea

    • Equalizer

     Kalle Kehvelillä ei liene toimivaa taskulaskinta, joten autan häntä ilomielin.
     Oletetaan siis että kerroin olisi se 21,5 korvauspäivää per kuukausi.

     21,5 päivää kertaa 32,40€ = 696,60€
     Vähennetään siitä 20% vero 139,32€
     Käteen siis jäisi 21,5 päivän jaksolta 557,28€

     Vaikka sainkin aikoinaan koulussa ehdot matikasta, niin kyllä minä sentään perusasiat osaan ja ymmärrän, että 557,28€ on vähemmän kuin 664€
     Leikkauksella tai ilman leikkausta.

     Mistähän se kertoo että Kokoomus yrittää jo panna matematiikankin uusiksi?

    • Rintsu

     Tuossa on taas se harhaluulo, että toimeentulotukea tuosta vaan saa!

     Vaan kun ei saa. Jos on elämänsä pilannut poikamieshulttio joka asuu yksin yksiössä vuokralla, eikä omista kuin jalassaan olevat kalsarit niin sitten toimeentulotukea voi saada.
     Tosin sitäkin voidaan leikata 20 tai 40% Ja miksi ei leikattaisi?

     Tilanne muuttuu oitis jos asut omassa, velkaisessa asunnossa.
     Vaikka vastike ja lainanhoitokulut olisivat yhteensä 500,-/kk niin asumistuessa ja toimeentulotuessa huomioidaan vain vastike.
     Jos myyt asunnon sijoittajalle ja jatkat asumista samassa asunnossa 650,- vuokralla niin sitten se huomioidaan asumiskustannuksena kokonaisuudessaan. Tosin sinun pitää ensin syödä myynnistä saamasi rahat ennen kuin saat penniäkään.

     Vielä mutkikkaammaksi tilanne menee jos sinulla on asuinkumppani. Kas kun asumistuki ja toimeentulotuki eivät ole henkilökohtaisia vaan talouskohtaisia. Se kuukausi jolloin kumppanisi käy soittamassa satunnaisen humppakeikan leikkaa sinun toimeentulotukeasi välittömästi.

     • Jarkko

      Isolla osalla poliitikoista tuntuu olevan aika naivi käsitys ihmisluonteesta ja maailmasta, sekä historiasta, koska he ihan oikeasti tuntuvat kuvittelevan, että sosiaaliturvaa ja työttömyysturvaa maksetaan siksi, että köyhillä ja työttömillä olisi kivaa.

      Noita pienimpia tukia maksetaan köyhille siksi, että etuoikeutetuilla ihmisillä olisi kivaa omaisuutensa ja etuoikeuksiensa kanssa. Köyhillä ei ole koskaan kivaa, mutta eipä ole pian muillakaan tätä menoa.

   • Seppo Juhani

    Yle on hallituksen sylikoira, mikä näkyy myös näissä ”laskelmissa”.

 11. Sirpa Hyttinen

  Kyllä kannatti katsoa. Mykkänen jauhoi liturgiaa ja tuntui olevan tietämätön. Racine puhui asiasta jonka tunsi.

 12. Seppo Juhani

  Jostain syystä Yle suojelee vastuuministereitä Lindströmiä ja Mattilaa. He lienevät hallituksen heikoimpia lenkkejä ja tilallee haluttiin ”sanavalmiimpi” Mykkänen puolustamaan hallitusta. Mykkänen kuitenkin epäonnistui ja entisestäänkin heikensi hallituksen asemaa.

  • Mirja Kynsijärvi

   Tuntui siltä että yleensä kohtuullisen täyspäisen oloinen Mykkänen on jostain syystä nakitettu tuohon hommaan. Kuullostaa leipäpapilta.

  • Hulivilipoika

   Ovat tainneet Lindström ja Mattila kieltäytyä tästä touhusta. Ja luonnollisesti kun loanheitto suorastaan alkoi kokoomuksen puoluetoimiston tiedottajan toimesta, haluttaneen vastaajaksi myös joku kokoomusministeri. Mikä ihan oikein onkin. Syöksy suurimman puolueen paikalta on nykyään nopea ja jyrkkä.

  • Mikael Holm

   Luulen, että Sipilän, Orpon ja Terhon toimesta on päätetty pitää vastuuministerit pois mediasta, koska ulosanti on heikkoa ja sympatiat duunareita sekä työttömiä kohtaan saattavat painostuksen alla pulpahtaa esille.

   Ei, nyt ei saa pehmoilla, kun ollaan kerranki saatu kunnollinen kyykytyslaki läpi.

 13. Kaisa

  Yksi Kokoomuksen ja varsinkin Vartiaisen hokema on ollut ”kannustinloukku”.
  Keksitty käsite kuvaamaan sitä, että työttömyysetu olisi jotenkin ruhtinaallinen..
  Että sitä leikkaamalla laiska päättäisikin aamulla lähteä töihin.
  Sillä peitetään se tosiasia, että monesta työstä saatu palkka on sellainen, ettei sillä tahdo elää.
  Silloinkaan JOS työtä on!
  Ja koska ansiosidonnainen on se ensimmäinen ”työttömyyskorvaus”, niin lienee houkuttava vain hyväpalkkaisissa töissä olleille.
  Ja siitä se 5% ei edes kirpase.
  Eli köyhät nöyräksi ja yrittäjille ilmaista työvoimaa.
  Kyllä siinä jo kuola valuu vähemmästäkin, kun niin nerokasta.

  • Sofia

   Minulla ansiosidonnainen oli muutama satasen korkeampi kuin nykyinen pieni eläkkeeni.

  • elm

   Ja se on muuten käsittämätöntä joutua sekä toimittajien että poliitikoiden suista, miten he käyttävät ansiosidonnaista tukea usein esimerkkinä siitä miten hyvä/ruhtinaallinen meidän työttömyyden ajan tukemme on.

   No totta ihmeessä ansiosidonnainen on hyväpalkkaisilla ihmisillä varsin ruhtinaallinen, koska se on sidoksissa työsuhteessa ansaittuun palkaan! Mutta sillä kun ei ole minkään päivän tekemistä päivärahan kanssa.

   On suoraan sanoen vastenmielistä huomata, miten ansiosidonnaista käytetään hyväksi luomaan mielikuvaa, jolla sitten lyödään ja syyllistetään peruspäivärahalla olevia ihmisiä.

 14. Jouni Ahto

  Vahinko ettei tullut katsottuia A-studiota, luin tosin hiukan myöhemmin muualta asiasta. Ministeri Mykkäsen esiintymistä voi tosin varmaan ohjelmaa näkemättäkään kiittää siitä, että kansalaisaloitteen kannatusmäärä nousi yllättäen tänään loppuillasta muutaman päivän hiljaisen laskun jälkeen taas roimaan nousuun. Eilen vain 2237, tältä päivältä on tätä kirjoittaessa kertynyt taas jo 3605.

 15. Paula

  Kansalaisaloitteen alullepanija esiintyi tosi hyvin, tosi isot pisteet tästäkin hänelle. Ainut, joka pisti korvaan oli, että sanoiko hän, että 18 tunnin työ pitää tehdä yhdellä viikolla? Mykkänen taasen, hohhoijaa.

  Valtioneuvoston sivuilta:
  http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyottoman-aktiivisuus-vaikuttaa-jatkossa-tyottomyysetuuden-maara-1?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_groupId=1271139

  ”Aktiivimallissa palkkatyön vaadittu tuntimäärä voi kertyä esimerkiksi työskentelemällä 3 peräkkäisenä päivänä 6 tuntia kunakin, tai kahtena peräkkäisenä päivänä 9 tuntia kumpanakin. Tunnit voivat kertyä myös esimerkiksi niin, että 65 maksupäivän ensimmäisenä päivänä työtä on 9 tuntia ja viimeisenä jälleen 9 tuntia. Tuntimäärä voi kertyä myös työskentelemällä muutama tunti jokaisena kalenteriviikkona niin, että tunteja 65 maksupäivän aikana kertyy yhteensä vähintään 18. Työtunnit voivat kertyä joko yhden työnantajan tai usean työnantajan palveluksessa. Viikonloppuisin tehty työ huomioidaan myös aktiivimallissa”

  Asiasta toiseen.

  Tänään chatailin TE-palvelujen kanssa TE-palvelujen työnhakukoulutuksesta ja kulukorvauksesta. Siellä ei tiedetä mitään eikä oteta kantaa mihinkään, vaan maksaja ratkaisee kelpuutetaanko koulutus ja maksetaanko korvaus. He laittavat vain lausunnon maksajalle. Aloin jo epäillä, että keskustelen robotin kanssa. Sinänsä kun luin asioista myöhemmin heidän nettisivuiltaan, kun siis löysin oikean sivun, niin löytyihän sieltähän mm. summakin. Nyt vain tuntui olevan linja, että mihinkään ei vastata. Aktiivimalli laittoi suut suppuun.

  Mies kysyi äsken, etkö nuku ollenkaan. Sanoin, etten voi, kun pitää olla niin aktiivinen 🙂

  • stunned

   Työssäoloehtoon pitää tehdä puolikas viikko vähintään 18 tuntia. Näitä ei voi venyttää eri viikoille.

   • Timo Harju

    Merkillinen sotku tämäkin. ”Aktiivisuuteen” pitää täyttää työssäoloehto, ja se on tuo 18 tuntia viikon sisällä. Toisaalta valtioneuvoston virallinen tiedote todella sanoo täsmälleen, että tunnit voi tehdä miten tahansa 65 päivän jakson aikana.

    Selkeää, vai mitä? Tämä on osaamattomuudessaan surkein hallitus maan historiassa.

    • Hitsipilli

     Työssäoloehtoon vaaditaan tuo 18 tuntia viikossa. Aktiivimallin aktiivisuuden täyttämiseen 18 tuntia 65 maksupäivän aikana

     • Anna

      Tietääköhän kukaan mitä oikeasti pitää tehdä ja milloin. Kuljetusalan työttömyyskassan sivuilla lukee ”Tarkastelujakson aikana palkkatyötä pitäisi olla sen verran, että se yhden kalenteriviikon aikana tehtynä kerryttäisi työssäoloehtoa..”. Lähde löytyy täältä http://www.kuljetusalantk.fi/fi/tietoa_etuuksista/ansiopaivaraha/aktiivimalli

    • Hupu

     ”Toisaalta valtioneuvoston virallinen tiedote todella sanoo täsmälleen, että tunnit voi tehdä miten tahansa 65 päivän jakson aikana.”

     Eiköhän ylläoleva tulkinta mene samaan kasaan kuin se lakiin liitetty lausuma?

     Työttömyyskorvausten maksajien kun täytyy noudattaa lakia ja sen mukaan työssäoloehdon pitää täyttyä.

     Tosin eihän suomessa tarvitse lakia noudattaa…

     • Jarkko

      Aktiivisuuslaki on lisätty ikäänkuin ylimääräisenä kerroksena työssäoloehto lakien päälle tehden järjestelmästä vielä monimutkaisemman ja vaikeaselkoisemman kun se jo on erityisesti ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa saaville joiden pitää aktiivisuuslain lisäksi kikkailla työssäoloehtolakien kanssa.

      Hyvää ”normien purkua”.

 16. Teeaakk

  Minäkin olen aktiivinen ja muistutan käykää kaikki alkekirjoittamassa aloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamisesta. Pian, koska aloite umpeutuu helmikkuussa. Jaa tietoa muillekin ja hanki lisää allekirjoituksia!

  • elm

   Onkohan Suomessa yhtäkään toimittajaa, joka uskaltaisi haastaa aktiivimallia puoltavat ministerit tai kansaedustajat kysymällä, että miksi heidän mielestään aktiivimallin ’paine’ on hyväksi peruspäivärahalla olevan työllistymiseen mutta ei ex-kansanedustajan työllistymiseen? Niin paljon, että ex-kansanedustaja ei edes putoa peruspäivärahalle.

   Miten he perustelevat tämän eriarvoisuuden?

   Toimittajat: uskaltakaa haastaa meidän päättäjämme. Vain siten luomme oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa että epäkohtia ei katsota sormien läpi ja paineta vain villaisella.

   ps. Asian vierestä, mutta läheltä liipaten juttu ”Epäoikeudenmukaisuus on vihan kasvualusta” pätee mielestäni myös työttömyyden aikana kohdattuun epäoikeudenmukaisuuden tunteeseen – eli että epätoivomme syntyy siitä, että tuntuu ettei ihmisiä kohdella tasa-arvoisesti: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3828703-epaoikeudenmukaisuus-on-vihan-kasvualusta

   • elm

    Joskus toiveet toteutuu ja nyt aihe on ainakin nostettu esiin Iltalehden toimesta: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801042200646260_pi.shtml

    Hienolla tavalla jutussa mainitaan:

    ”Rinnakkaisten kansalaisaloitteiden viimeaikainen suosio saattaa heijastella ristiriitaa, jossa työttömältä vaaditaan aktiivimallissa paljon ponnistelua etuuden säilyttämiseksi, kun taas ex-kansanedustajan ei tarvitse tehdä huomattavasti suuremman etuutensa eteen yhtään mitään.”

    ”- Asia varmasti herättää kansalaisissa kysymyksiä ja ihmetystä, että miksi näin voidaan tehdä, ja varsinkin miksei voida poistaa edes näitä tulevia sopeutumiseläke-etuuksia, Pohjolainen sanoo.”

    Jutussa on haastateltu myös julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolaista. Hän sanoo näin:

    ”Minusta ei ole kuitenkaan mitään juridista estettä sille, ettei sopeutumiseläkettä voisi poistaa kokonaan niiltä (nykyisiltä kansanedustajilta), jotka eivät sitä nyt nauti. Sen sijaan eläke-etuihin puuttuminen on yleensä katsottu ongelmalliseksi, jos etu on jo maksussa, Pohjolainen sanoo”.

    ”Professori muistuttaa, ettei työttömyysetuuttakaan voida leikata sokeasti siten, että se johtaisi ihmisten toimeentulon selvään heikkenemiseen. Tässä tapauksessa kyseessä on kuitenkin sosiaaliturvaan liittyvä oikeus, pikemmin kuin omaisuudensuojaan.”

    ”Kansanedustajien kohdalla ei sen sijaan ole ilmeisesti katsottu, että siinä olisi kysymys tämänkaltaisesta asiasta, vaan pikemminkin eläketyyppisestä etuudesta, Pohjolainen sanoo”.

    ”Kansanedustajien etuuden luokitteleminen eläkkeeksi tarkoittaa siis käytännössä sitä, että siihen sovelletaan eri sääntöjä kuin rivikansalaisille maksettavaan työttömyysetuuteen.”

    (kyseinen sopeutuseläkkeen poistoon liittyvä kansalaisaloite siis täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588)

 17. Anna-Katriina Lius

  Näyttää siltä, että tosiaan tuon 18 tunnin ei tarvitse kertyä pötkönä. Täällä jo hermoiltiin sen kanssa, koska osa jatkuvastikin työtunteja tekevistä ei täyttäisi ehtoa silloin. Malli vaatii myös joidenkin harvojen ammattiryhmien ihmisiltä vähemmän työtunteja (ne, joilla työssäoloehdon kertyminen tulee pienemmillä tuntimäärillä).

  Mutta onhan tämä epätietoisuuskin siitä, miten mikäkin tapaus käsitellään ihan raastavaa!

  • Hulivilipoika

   Ja urakkapalkalla ei voi enää töitä tehdä. Ennen oli sekin asia toisin. Tai sitten pitää sopia, että urakan sijaan merkitään kuvitteellinen tuntimäärä.

   • Rintsu

    Toi on muuten hyvä huomio.

    Milloin olen käynyt soittamassa häät niin lähtö on ollut klo 10.00
    Kamojen lastausta, ajamista, purkamista pystytystä.
    Sit kolme tuntia soittoa.
    Sit kamojen purkamista, ajamista jne ja kotona just ennen lehdenjakajaa.
    Montako tuntia tosta tulee ja mikä lasketaan tuntipalkaksi?

    Mutkikkaammaksi asia menee jos homma vaatii yöpymistä vieraalla paikkakunnalla. Montako tuntia olen silloin ollut töissä?

    Virkamiehenä oli sillai paljon helpompaa, että milloin työnantaja käski kokoukseen Brysseliin niin palkka juoksi koko ajan vaikka kokouksessa olis menny vaan pari tuntia.

  • elm

   Mutta ihmisen tarvitsee elää pötkönä.

 18. Lehanna

  En uskaltanut katsoa koko A-studiota, kun pelkäsin tulevani niin niin vihaiseksi. Kuulin Mykkäsen selitykset uutisissa. Miten aikuinen mies kehtaa jauhaa tuollaista soopaa ja ihan tosissaan vielä… Huhhuh.
  Eiköhän hallituksessa olla vielä huomattu, että nyt ei enää sössötys auta. Ei sitten varmaan. Kyllä siihen kansalaisaloitteeseen lisää nimiä vielä tulee. Itsekään en vielä ole allekirjoittanut. vaikka olenkin täysin sen kannalla.

  • Silakka

   Mielenkiintoista. Mikä hänen sanomisistaan oli ”soopaa” ja miksi?
   En ole katsonut ohjelmaa. Ajattelin kuitenkin katsoa ja olisi mukava tietää etukäteen ne kommentit, joita pidetään ”soopana”

   • Timo Harju

    Ohjelman katsoneena voin alustavasti vastata,

    Soopaa kokonaisuudessaan oli tietämättömyys ja osaamattomuus, joka paistoi läpi lähes jokaisesta Mykkäsen repliikistä ja koko käyttäytymisestä. Mykkänen vetosi Tanskan malliin ja paljastui, ettei hän tiennyt esim. resurssieroista tuon taivaallista. Kun asia toimittajan tivaamisen jälkeen alkoi kirkastua, niin vastaus oli, että katsotaan nyt tarvitaanko ja pystytäänkö TE-keskusten resursseja lisäämään mutta että että yksityisille rekryfirmoille kyllä on luvassa 15 miljoonaa jne.

    Yksinkertaisesti: hätääntyneen miehen selittelyä, tyhjää jargonia tyyliin ”…asetetaan nyt paineita sekä työttömille että TE-keskuksille…” jne ilman yksityiskohtia ja konkretiaa.

    En jaksa enempää. Katso itse. https://areena.yle.fi/1-4247273

    Ihmetellä sopii tätä vastuualueiden jakoakin: mitä tekee ulkomaankauppaministeri työministerin tontilla?

 19. Olli Väänänen

  Milloinkahan sinisten ministeriryhmä huomaa, että seuraavia eduskuntavaaleja silmälläpitäen heidän kannattaisi käyttää nyt tätä ”aktiivimalli” -töräystä hyväkseen ja antaa hallituksen kaatua? Jos alkaisivat nyt sitten tekemään raivokasta oppositiopolitiikkaa, niin seuraavissa vaaleissa saattaisivat ihan oikeasti saada läpi muutaman ehdokkaan. Ainakin osa demareihin ja nukkuviin valuneista kannattajista saattaisi hyvinkin äänestää heitä sitten. Pysymällä nykyhallituksessa pääsevät korkeintaan äänikynnyksestä nippa nappa yli. Sotesuhmuraatiokin saataisiin kenties näin loppumaan.

  • Hulivilipoika

   Kokoomus tekee jo oppositiopolitiikkaa. Hyvä, hyvä!

   • Turo Mustakallio

    Tuli vaan mieleen, jostain vuosien takaa analogia.

    Sinisten 2. puoluekokous. Siniset marssivat sinisissä paidoissaan.

 20. Toni Neffling

  Vaikka katsoinkin ohjelman hivenen vaaleanpunavihreillä laseilla, niin en kyllä mitään selkävoittoa nähnyt/kuullut. Siis faktatasolla Mykkänen oli toki altavastaaja, mutta kyllä toi jargoni ja kehonkieli tunnetasolla oli ihan uskottavaa. Eli puhui 70% ohjelma-ajasta sanomatta mitään, eikä pahemmin häkeltynyt tai takerrellut sanoissaan. Ja kravattikin oli ihan kiva. Fakta harvemmin voittaa mukavan fiiliksen.

  Mut asiasta – mitä toi te-toimiston paine on käytännössä? Siis lähteeks sielläkin porukalta palkka tai joutuu kilometritehtaalle jos työttömät ei aktivoidukaan? Mullakin on kauheet paineet Suomen lätkämaajoukkueen puolesta, mut en mä vertais sitä ko. asiaan.

  • Rintsu

   Jos haluaa nähdä hyvän esiintyjän selittämässä uutisia tai päivänpolitiikkaa niin sitä varten on uutisvuoto tai hyvät ja huonot uutiset.
   Eivät ole koskaan häkeltyneet mistään tai takellelleet sanoissaan kun ovat kertoneet mitä mikäkin uutinen heidän mielestään tarkoittaa.

   Mutta se on tarpeeksi surkuhupaisaa, että asiaohjelmassa on ulkomaankauppaministeri selittämässä työttömyysturvaleikkauksia. Olkoonkin, että hänellä on kokemusta EK:n johtotehtävistä joten hänen pitäisi asia osata kuin vettä vaan.

   Todella surkuhupaisaa on se, että hänetkin faktoissa pesee 6-0 täysin puskista noussut pitkäaikaistyötön.
   Tulee mieleen taloyhtiöni julkisivuremontti josta ei voi muuta sanoa kuin että ”tumpelot telineillä toheloimassa, taitavat tekijät työttöminä”.

   TE- toimistoihin painetta luodaan siten, että he eivät vielä tarpeeksi potki työttömiä päähän mutta kohta kylläkin.

   • Toni Neffling

    Toki, mutta poikkeaako ko. keskustelu monesta muusta poliittisesta paneelista. Näin mun silmään politiikka on täynnä mitä erikoisempia henkilöitä (Trumpia ei kandee edes mainita), jotka muistuttavat enempi Stand Up-komediaa, mutta se harvemmin on estänyt heitä pääsemästä valtaan tai päättämään asioista. Henk. koht. en voi mitenkään ymmärtää Laura Huhtasaaren olemassaoloa (siis muuten kuin koulun vanhempainillassa tai Seinäjoen Prisman jonossa).

    Toivoisin maailman olevan toisenlainen, mutta jos ei eletä mun ideaalimaailmassa niin miltä tuo keskustelu sit näyttää. Toisella siisti puku ja niin komiakin – toinen ei puhu edes Suomea kunnolla (tämä ei siis heijasta omia arvojani vaan puhdas toteamus/ajatusleikki). Eli päteekö moiseen keskusteluun todella rationaalisuusoletus ja faktat – mä en usko. Perusteet: samoin ajattelevat eivät muuta mielipidettään faktoista huolimatta (itseasiassa päinvastoin) – vaikka Adolf Hitler antaisi miten hyviä Toto-vinkkejä se ei uppoa kuulijoihin (näistä kumpikaan ei ole Aatu, mutta toinen on kuitenkin TYÖTÖN).

    • Rintsu

     Sanotaanko näin, että jos tarvitsen putkimiestä niin minua ei kiinnosta hieno haalari ja hyvät jutut kahvipöydässä.

     • Toni Neffling

      Sitä on taas yritetty nostaa statusta naapurien silmissä ja ostettu uus astianpesukone. Ilmankos on putkimiehelle tarvetta.

    • Timo Harju

     Kyllä se näköjään poikkesi. Kansalaisaloitteen allekirjoitustahti sai selvästi uuden vaihteen heti ohjelman jälkeen. Kyllä minä tämän panen keskustelun piikkiin.

     • Toni Neffling

      Mut on aika vaikea sanoa, onko kyseessä tietoisuus (siis pelkkä ohjelma yleensä) vai juuri Mykkäsen jargonin heikkous. On ehkä helpompi selittää kirkosta eroaminen Päivi Räsäsen toilailujen vuoksi kuin tämä.

      Enkä siis tarkoita, etteikö allekirjoittaminen ole hyväksi tai etteikö Suomessa löydy ihan oikeasti ajattelevia ihmisiä. Omaa kuplaani tässä mietin – ja ihmismassoja ihan vain yleisesti.

     • Jarkko

      Niin ja arvaappa onko se turhauttavaa, että tämä kansa ei ikinä äänestä eduskuntaan erialoihin oikeasti perehtyneitä asiantuntijoita vaan tyyppejä jotka eivät osaa muuta kuin höhöttää risusavottaa ja kaivaa nenää tai malleja joiden saavutus on esiintyä kuvissa ja lehden palstoilla.

      Edesmennyt show mies Tony Halme osasi kyllä parhaiten tuon fiiliksen ilman mitään faktoja homman ja pääsikin eduskuntaan huippuäänimäärällä. Vaikka sitten lopulta tappoikin itsensä kun huumeiden ja hormonien kanssa pelleily vie henkisen ja fyysisen terveyden. Hyvällä fiiliksella ja showlla voi peittää jopa huumeidenkäytöstä tulevan negatiivisen kuvan eikä pelkästään täydellistä osaamattomuutta faktojen suhteen. Show puolen Halme kyllä osasi niin, että se upposi hänen äänestäjiinsä kuin veitsi voihin.

     • Toni Neffling

      Niin – siis tunteet toimivat myös hyvän puolesta. Eli jos yrittää hakea lahjoituksia vaikkapa Afrikan nälänhätään niin luvut toimivat huonommin kuin henkilöity tarina. Zsonia:n ongelmiin on helpompi samaistua kuin 71000 afrikkalaisen. Lisäksi luvut (kuten myös raha) saavat meidät lähtökohtaisesti toimimaan epäempaattisemmin (Behavioral Economics). Sinänsä luvut ja faktat ovat ihan hieno asia, mutta eivät välttämättä tuota parasta lopputulosta – miten paras sitten missäkin yhteydessä määritellään.

      Ja lopulta faktat eivät kuitenkaan auta ratkaisemaan sitä ongelmaa, että pitääkö työttömälle oikeastaan antaa mitään vai olisko ne parempi haudata uraanijätteen kanssa samaan luolaan. Ja siitä tässä aktivoinnissakin lopulta on kyse – ei toki noin dramaattisesti (kuka nyt tuollaisen ajattelumallin tunnustaisi itselleen). Jolloin voimme kysyä – voittiko Racinen vaatetus, olemus, tarina katsojat puolelleen vai vetosiko sliipattu, sopivan koiramaisen osaaottava poliitikko.

     • Jarkko

      ”Ja lopulta faktat eivät kuitenkaan auta ratkaisemaan sitä ongelmaa, että pitääkö työttömälle oikeastaan antaa mitään vai olisko ne parempi haudata uraanijätteen kanssa samaan luolaan. ”

      Ei vaan Racine vaikutta vähän epäsosiaaliselta, joka sinällään ei kerro mitään hänen työtaidoistaan tai kyvystään ymmärtää faktoja. Todennäköisesti pieni epäsosiaalisuus on suurin syy hänen pitkäaikaistyöttömyyteensä, koska maailma nyt vaan arvostaa enemmän Kai Mykkäsen kaltaisia koiramaisen mukavia helposti verkostoituvia tyyppejä. Hyvällä faktaosaamisella ei tässä maailmassa pysty ikinä korvaamaan epäsosiaalisuutta, mutta sosiaalisuudella pystyy peittämään hyvin suuren määrän fakta-osaamisen puutetta. Sosiaalisuus pelastaa monelta kuten toinen toistaan seuraavat valelääkäri kohut todistavat. Sosiaalisuudella ihminen voi todistettavasti toimia lääkärinä omaamatta mitään koulutusta tai tietoa lääkärin työstä. Noita on täysin varmasti muillakin aloilla.

      Tosin kaikki näkyvyys on yleensä hyvästä joten ohjelmassa esiintyminen kyllä lisäsi allekirjoitustahtia ja nyt mentiin jo yli 100 000 allekirjoittajan. Joten ihan turhaa se ei ollut.

  • Jarkko

   ”Ja kravattikin oli ihan kiva. Fakta harvemmin voittaa mukavan fiiliksen.”

   Niin ja arvaappa onko se turhauttavaa, että tämä kansa ei ikinä äänestä eduskuntaan erialoihin oikeasti perehtyneitä asiantuntijoita vaan tyyppejä jotka eivät osaa muuta kuin höhöttää risusavottaa ja kaivaa nenää tai malleja joiden saavutus on esiintyä kuvissa ja lehden palstoilla.

   Edesmennyt show mies Tony Halme osasi kyllä parhaiten tuon fiiliksen ilman mitään faktoja homman ja pääsikin eduskuntaan huippuäänimäärällä. Vaikka sitten lopulta tappoikin itsensä kun huumeiden ja hormonien kanssa pelleily vie henkisen ja fyysisen terveyden. Hyvällä fiiliksella ja showlla voi peittää jopa huumeidenkäytöstä tulevan negatiivisen kuvan eikä pelkästään täydellistä osaamattomuutta faktojen suhteen. Show puolen Halme kyllä osasi niin, että se upposi hänen äänestäjiinsä kuin veitsi voihin.

 21. mikko

  Kai Mykkäsen tavoite on pistää ihmiset ilmaistöihin 18h
  ja tehdä järjestöille ja konsnsulteille miljoona bisnes heidän avulaan

  jokainen frelancer toimittaja
  joutuu jonkun järjetön kautta tekemään pispalsta juttuja ilmaiseksi
  18 h tai se järjestö myy toimittajan aamulehteeen
  vetäen välistä työttömän
  freelancer toimitajalle kuuluvan palkan
  aliurakointi palkiona omiin liiveihinsä

  siis sama mekanismi kuin mölkkypeli tehtaan kuntoutavilla työntekiöillä

  nyt niitä mölkkyjä alkavat pakotetuna sorvaamaan sairanhoitajat lääkärit dibloomi insinöörit näyttelijät kausityöntekijä asfalttityöntekijät

  hotelli alalla olevat
  rukan tapahtuma järjestäjät kausityöntekijät lapin turistirysän aikana
  siis kaikki ei vakityösuthessa olevat
  joidenka työtömyys johtuu välilä
  ei normaalistä työsuhteesta vaan pätkätyöstä
  he ovat suurin kärsiä aktiivimalissa ei työttömät

  heti kun heidän kausityö pestinsä loppuu
  mykkänen patistaa heidät konsultti firman palveluihin
  tai imais toihin aliurakointiin järjestöjen avustuksella

  eli 15 milliä sijoitetaan taas
  näihin huhaa konsultultti firmoille verovaroja
  eikös senkin pitänyt ola perustuslain vastaista

  ja mitä tämä aktiivimalli tosiaan tekee pätkätyöläislle
  kun hallitus antanut yrittäjille työkalut vapaaseen riistoon

  se tapaa palkalisen pätkätyön kokonaan
  + ja ne muutuvat ilmaistöiksi yrityksisäkin

  non stop orjista ei pulaa koska koko
  työelämä nykyää perustuu kierto kulkuun välilä töissä välillä työttömänä

  kun mietii esim te toimistojen tarjoamia työsuhteita
  kuinka monta prosenttia niistä on vakityösuhteita varmaan 25
  loput 75 prosenttia ovat pätkätyötä henkilöstö vuokraamojen kautta

  luki häriö on kama tauti tiedän
  sekä itselle että muille sori

 22. Hupu

  Kun tuossa kutsutaan sinua halventavaan sävyyn kommaribloggaajaksi, niin saako eräästä tietystä köyhien hyväksikäyttöä vaativasta puolueesta käyttää nimitystä ”natsipuolue”?

  Täytynee tarkistaa, mitä kommunismi tarkoittaa, sillä en miellä sitä ihmisoikeuksien noudattamiseksi.

 23. Sauli

  On tuossa aktiivimallissa hyviäkin puolia. Se on nimittäin saanut kansalaiset osittain puoluetaustasta, ammatista, koulutuksesta jne. riippumatta allekirjoittamaan kansalaisaloitteen. Tällaista yhteen hiileen puhaltamista ei kovin usein näe ainakaan missään yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Kommunismista asialla on yhtä vähän tekemistä kuin aktiivimallilla järjen.

  Sääli tietysti että seuraaviin vaaleihin on vielä turhan pitkä aika. Kuten tiedetään, vaalikarjan muisti on kultakalan luokkaa ja kun oppositiossa ei ole tarjolla viimeisen päälle uskottavaa vaihtoehtoa, voi olla että ainakin Keskusta jatkaa hallituksessa kieroiluaan. Siitä osoituksena Antti Kaikkosen hiukan myöhäinen sytytys aktiivimalliin.

  Ei tuossa eilisessä A- studiossa sinällään mitään uutta tullut, varsinkin jos on Sakun blogia seurannut. Toki Yle sai parinkymmenen minuutin lähetykseesä ainakin yhden asiavirheen ja se kumpi haastattelussa pärjäsi paremmin, on enemmän kiinni omasta asenteesta kuin asiasisällöstä. Tuskin Racine saa Vartiaisen ja Mykkäsen päätä kääntymään, kuten ei niidenkään jotka ovat betonoineet mielipiteensä työttömistä. Mutta hyvä kuitenkin että asiaa pidetään yllä.

 24. mikko

  annatusilmoituksia tässä palvelussa 98 443
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

  eli kausityöntekijät pätkätyöläiset vuokratyöfirmojen
  ei vakityösuhtessa olevat
  juuri valmistuneet ammattiin nuoret
  opiskelijat
  herätkää
  tämä laki aloite potkii juuri sinua eniten päähän

 25. Markku Kemppainen

  Kansantalouden peruskäsitteitä on kysyntä-tarjonta ja tasapainohinta -kaavio. Siinä pystytään yksinkertaisella kuviolla osoittamaan, että jos kysyntä eli työpaikat eivät lisäänny, mutta tarjontaa lisätään eli työnhakijoiden määrää rajusti työn hinta laskee samalla. Koska aina on niitä, jotka ovat valmiita tekemään halvemmalla kuin toiset ja se hyödyttää työnantajaa. Silloin palkkataso laskee ja siihen varmaan ek:ssa pyritäänkin. Ihmiset on laitettu kilpailemaan toisiaan vastaan ja herrat vain naureskelevat meidän tyhmyydellemme. Ja nauravat varsinkin mennessään pankkiin.

  • Muutos

   Samaa katsoin A-Studiossa eilen, että Mykkänen heilui kun heinämies ja tosiaan miksi Mykkänen oli hoitamassa työministerin hommia?

   • Equalizer

    Hyvin todennäköisesti siksi, että Mykkäsen pomo oli käskenyt nimenomaan hänet likakaivoa tyhjentämään…eikä hän uskaltanut, karenssin pelossa, kieltäytyä tarjotusta työtehtävästä.

  • Equalizer

   Siinähän se on koko kupletin juoni selkosuomeksi.
   Käyttävät jo muinaisten roomalaisten tuntemaa, toimivaksi havaittua metodia:
   ”Heitä luu vihaisen koiralauman keskelle, niin saat itse olla rauhassa.”

  • Teemu

   Tuon takia on onneksi vielä sitovat työehtosopimukset

 26. mikko

  yle väitti eilen että työtön saa 664 euroa käteen rahaa työttömyys korvauksena joka on vale
  kun se summa on verojen jälken 518 euroa
  tai jos olet sossun asiakas 487 euroa

  https://areena.yle.fi/1-4234886

  Katso mikä yleä huolettaa kohdasta 6min
  se että saako kyykyttäjät tarpeeksi avustusta tukimiljoonia
  ei työtön

  siis aivan käsittämtöntä kuraa ammattitaidotomien YLEN Toimittajien Hallituksen Halinalle idiootien mielipiteitä

  juttua käsitelään aivan väärästä lähtökohdasta
  voiko ministeri luvata että jokaiselle löytyy 18 h orjatyötä
  T-Annika Damström YLE
  Jutellaan lisää miten kyykytäjät saavat kyykytys rahansa valtiolta
  tämän loistavan idean toteutamisen

 27. Luukas Pyykorpi

  Jos työtön haluaisi vaihtaa ns. aktiivimallin 32,40 euron sakon muuntorangaistukseksi esim. avovankilassa, niin miltä taholta asiaa pitää anoa ?
  Niin ja mitenkä pitkään sitä pitäisi sitten kärsiä 3 kk:n tarkastelujaksoilla ?

  • Pitkäaikaistyötön

   Täällä on ollut ihania kommentteja, mutta tämä iski minulla suoraan nauruhermoon. Olkoonkin että olemme vakavan asian äärellä.

   Alkoi tässä meikäläistäkin kiinnostaa tällainen muuntorangaistuksen mahdollisuus. Mistähän tätä, tosiaan, voisi anoa?

  • elm

   Luukas, komppaan täysin! 🙂

   Olen mukana. Tämä olisi sentään vielä inhimillinen ratkaisu (ja ihmiselle jäisi vapaus valita).

 28. Rintsu

  Kannustinloukuthan sitten sinänsä ovat täysin totta.
  Ei minunkaan kannata ottaa vastaan satunnaista humpansoittokeikkaa ainakaan verokortilla laskutuspalvelun käyttämisestä puhumattakaan.
  Olen niin tyhmä, että voin soittaa humppaa mutta en niin tyhmä, että satunnaisen satasen vuoksi sotkisin asiani kuukausiksi eteenpäin.
  Laskemalla työttömyysturvaani tuo kannustinloukku ei muutu miksikään, paitsi että pimeitä keikkoja pitää alkaa tehdä enemmän. Kysyntää vaan ei juurikaan ole.

  Racinella taas kannustinloukkuna ilmeisesti on ulosotossa olevat velat?
  Se kannustinloukku purkautuisi hyvin äkkiä vaikkapa nostamalla ulosoton suojaosuutta?
  Tai voimalla luottaa siihen, että ulosottomiehen kanssa pääsee kohtuulliseen sopimukseen kuukausittain perittävästä summasta.
  Tai että voisi sopia mitkä velat maksetaan ensin kokonaan pois häiritsemästä. Siinä pitäisi lakia muuttaa koska velkojia pitää kohdella tasapuolisesti, mutta;
  nykysysteemi on semmoinen, että jos on useampia velkoja ja ulosottomies onnistuu karhuamaan satasen niin se satanen menee käytännössä kuluihin eikä ainutkaan velka lyhene yhtään. Vaikka sillä satasella voisi maksaa yhden velan kokonaan pois häiritsemästä.

 29. mikko

  A-studio
  Työttömät töihin aktiivimallilla?

  https://areena.yle.fi/1-4325878

  Tässä on tämä juttu kun YLE Toimittajat eivät edes tiedä paljon
  Työttömyys korvaus on jonka käten saa

  Juttu on valetta kusetus

  katso 1 min 20 sec kun yle jauhaa valetta eeteriin vääristellen totuutta
  kun he eivät edes jaksa faktoja tarkistaa

  *käteen jää * 664 euroa
  no ei tasan tarkaan jää
  vaan se on brutto summa ilman veroja työttömyys korvauksesta

  • Jouko Norvapalo

   Hillitsepäs nyt hurjaa luontoasi, tuolla kommenttiketjun alkupäässä Saku kertoi lähettäneenesä palautetta YLE:lle.

  • Equalizer

   20 päivän työmarkkinatuesta jää 20% prosentin veron jälkeen käteen 518,40€
   Totuus ei pala tulessakaan.

 30. Seppo Juhani

  Toivottavasti tämä työttömien aktivoituminen näkyy myös siinä, että työttömät menevät myös äänestämään. Muutoin kokoomus ja keskusta jatkavat myös seuraavassa hallituksessa. Heidän taktiikkansa on, että pidetään omat kannattajat tyytyväisinä. He edustavat vähemmistöä kaikista suomalaisista, mutta työttömien ja muiden huonompiosaisten passiivisuus pitää tämän vähemmistön vallassa.

  • Pitkäaikaistyötön

   Totta tämä!

  • Leo Lastulevy

   Presidentinvaaliehdokkailta täytyisi kysyä myös selkeä kanta aktiivimalliin, jotta voisi valita kenelle äänensä antaa. Niinistöltä asian voisi kyllä jättää kysymättä, koska on jo ilmaissut kantansa hyväksymällä lain.

   Minkä foorumin kautta sen kannan saisi selville, on taas toinen juttu. Vaalikoneisiin sitä ei liene sisälletetty, eihän? Iltapäivälehdet ovat tyytyneet kysymään kannan elämäntapatyöttömyyteen, joka kyllä vihjaa jotain. Ei kuitenkaan aktiivimalliin?

 31. Martti

  Onko Sakulla vasemmistolaisena ajatusta siitä, mitä työttömiltä voidaan työttömyyskorvauksen saamiseksi edellyttää? Mihin se raja olisi sallittua/hyväksyttyä vetää? Eikö kuitenkin niin, että työn tekemisen pitäisi aina olla houkuttelevampi vaihtoehto kuin pelkkä lorviminen?
  Kävisikö yleishyödyllinen ilmais/talkootyö? Pakko ottaa vastaan mikä tahansa työ kotipaikkakunnalla?

  • Saku Timonen

   Työttömiltä vaaditaan jo nyt aktiivista työnhakua, tarjotun työn vastaanottamista ja osallistumista työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Se riittää jatkossakin. Yleishyödyllinen ilmais- tai talkootyö on palkattoman työn tekemistä, ja sitä en hyväksy ellei kyse ole perinteisistä taloista. Työstä maksetaamn TES:n mukaista palkkaa ja piste.

   • Martti

    Fair enough. Eniten tässä nykymentaliteetissa pelottaa (molemmilla puolilla aitaa) se, että seuraavan 20 vuoden aikana 40-50 prosenttia nykyisistä töistä loppuu/muuttuu. Tämä muutos vaatii merkittäviä uudistuksia ja halukkuutta uudistuksiin kaikilta. Jos toinen puoli huutaa poteroissaan vain kustannusten laskua, ja toinen pitää kuolemaansa asti kiinni kaikesta saavutetusta, edessä on väistämättä taistelu, joka uhkaa oikeasti yltyä väkivaltaiseksi.
    Mutta ehkä nykymeno ansaitseekin tulla tiensä päähän.

    • J.P.H.J

     Ei suuresta rakennemuutoksesta johtuva työttömyys saisi pelottaa ketään, kyllä valtiovallan pitää olla kansan puolella jos kansalle ei töitä riitä. Kansalaispalkka on ainoa ratkaisu loppuviin vanhoihin töihin. Ja miten uudelleenkoulutat yli viiskymppisen ihmisen joka ei ole saanut esim. tietokonekoulutusta?

 32. Hilkka kotkamaa

  Saku, neuvo nyt meille tumpeloille yksityiskohtaisesti, miten se aktiivimallin vastustusaddressi allekirjoitetaan. Se neuvo, miten päästä YLE areenassa oikealle sivulle oli hyvä.

 33. Isoäiti

  Kuuntelin Areenasta eilisen Ykkösaamussa käydyn keskustelun (3.1.2018 klo 9.00 https://areena.yle.fi/1-4324953) kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Juhana Vartiainen (kok) keskustelivat aktiivimallista. Alla ote käydystä dialogista: 

  Pelkonen: Kyllä mun mielestä on äärimmäisen kovia nää toimet mitä tää aktiivimalli tässä tuo mukanaan ja mielestä hallitukselta reilumpaa ja rehellisempää olisi sitten ollut leikata työttömyysturvaa, eikä tehdä tällaista, tällaista tempputyöllistämistä tässä näin, missä yritetään ihmisiä aktivoida, mikä ei todellisuudessa aktivoi ketään mihinkään tai ei sitä ainakaan tässä mallisa ole huomioitu.
  Vartiainen: No se olisi ollut se valtiovarainmisteriön, itse asiassa hallituksenkin alkuperäinen ehdotus, että olis vaan tehty porrastus tietyn kolmen tai kuuden kuukauden jälkeen, mut kun ammattiliiton tään sitten torju, niin päädyttiin tähän.

  Siinähän se aktiivimallin perimmäinen ajatus taisi tulla selville.

  Ilmankos kokoomuslaiset poliitikot ovat nyt niin ärhäkkäinä, kuin pikkupojat, jotka yrittävät puolustautua käsi kyynärpäätä myöten keksipurkissa.

  • J.P.H.J

   Keksit pitäisi aina jakaa tasan. Kerronpa jutun joka tapahtui mnulle kun olin kesälomalla Espoossa ystäväni huvilalla. Naapurin pikkupoika tuli keräämnään metsämansikoita ystäväni pihamaalle. Kiinnostuin tietenkin heti tilanteesta ja menin mukaan poimimaan mansikoita joita olikin jo paljon, isoja ja kypsiä. Aurinko paistoi, oli mahtava ilma. Juttu alkoi luistaa, ja sitten lopulta huomasin kuinka olimme syventyneet pojan kanssa yhdessä keskustelemaan kaikesta yhteisen, siis yhteisen marjamättään ympärillä. Sitten minulla välähti: aloin syöttämään keräämiäni mansikoita pojalle. Ensin hänen käteen, sitten lopulta suoraan hänen suuhunsa. Ja kerroin samalla pojalle, miten tärkeää on jakaa ja antaa kaikille läheisille omaansa, koska antamisesta tulee hyvä olo, ei ottamisesta. Silloin tilanne muuttui aika uskomattomaksi. Viaton pieni poika, yhteiskunnan ja maailman yhtään pilaamaton, ymmärsi hyvin nopeasti minun ajatukseni. Tunne oli sanoinkuvaamaton, kun poika hitaasti, hyvin varovasti ensin alkoi antamaan minun käsiin poimimiaan mansikoita, sitten yhä enemmän. Ja lopulta, meillä oli syömättömiä mansikoita kourat täynnä toinen toistemme käsissä. Minä syötin pojan suuhun mansikoita ja hän minun suuhun. Iloitsimme siinä tilanteessa molemmat, meistä tuli ystäviä. Voitto. Olin voittanut pojan(ja itseni!) luottamuksen. Olin pikkupoika myös silloin, kaikista viattomin ja ihmeellisin.

   Olimme yhtä sillä hetkellä pojan kanssa. Millään muulla ei ollut siinä tilanteessa mitään väliä. Riemuitsin sydämessäni.

   Mielestäni tällaisiksi ihmisiksi kaikki ihmiset pitäisi(sitähän suuri osa yrittääkin) kasvattaa. Jalomielisiksi, armollisiksi, anteliaiksi. Tällainen yhteiskunta rakastaisi ehdoitta kaikkia jäseniänsä. Voidaan puhua jo Kristuksen yhteisestä ruumiista, jopa. Se 5000 ihmisen ruokkiminen, jne. Joka muuten on hyvin lähellä sitä oikeaa toimivaa kommunistista yhteiskunta, johon mielestäni Karl Marxin aika ei ollut vieä 1900-luvulla valmis.

   No, lopulta tietenkin ystäväni tuli ja pilasi fiilikset haukkumalla pojan ja naapurit kun uskalsivat päästää pojan poimimaan hänen pihalta metsämarjoja. Tämä on maailman henki, totesin hänelle siihen perään, ”etkä sinä juntti tajua mistään mitään”. Eihänhän sitäkään tajunnut. Ja se fiilis meni minultakin pian ohi.

   Ps. Pitää vielä suitsuttaa sitä ihmeellistä tunnetta mikä valtasi minut ja sen pienen pojan kun yhdessä jaoimme metsämansikat eikä meillä kummallakaan enää ollut yhtään nälkä eikä himo niitä marjoja kohtaan, vaan me janosimme toinen toistemme läheisyyttä, olimme käsi kädessä siinä, marjat olivat vain välikappale, joka yhdisti meidät saumattomasti.

   • Jarkko

    J.P.H.J,

    Sama hattu ei sovi kaikille. Tuollainen pakko sosiaalisuus on helvetti vähän normista poikkeaville erilaisille ja sillä on vain se lopputulos, että muut löytävät syitä kiusata erilaisia tajutessaan tämän asian olemassaolon. Tästä syystä esim. kiusaamista ei saada ikinä kytkettyä kokonaan pois pakkolaitoksista kuten peruskoulusta tai armeijasta, koska ne toimivat alustana joka antaa täkyjä huomata erilaiset.

    Katsos kun osa ihmisistä on todella viisaita ja tietää syvällisesti millaisia ns. normaalit ihmiset ovat ja on siitä syystä hyvin hiljaa heidän läsnäollessaan ja hyvistä syistä.

    Tästä syystä olen itse hyvin skeptinen aina kun joku sanoo löytäneensä sen todellisen viisauden joka ratkaisee kaikki ongelmat. Ei vaan tule tapahtumaan johtuen siitä millaisia ihmiset ovat. Paras mihin tämä maailma pystyy on se, että erilaisetkin saavat edes jotain oikeuksia ja suojelua siltä millaisia monet ihmiset ovat vaikka eivät ehkä kovinkaan hyvää elämää koskaan saisikaan.

    • J.P.H.J

     Ei tietenkään sovi. Tottakai minä ymmärrän ja ymmärsin myös siinä pienen pojan kohtaamistilanteessa sen että mekin kohtasimme ihan erilaisista lähtökohdista.

     Kysymys tuossa tilanteessa olikin periaatteesta, ihanteesta. Siitä, miten asioiden loppujen lopuksi pitäisi mennä.

     Byrokraattihan nyt osaa tarttua kaikkin yksityiskohtiin kiinni eikä enää näe isoa metsää varsinaisilta puilta ym ihastuttavilta yksityiskohdilta. En minä turhaan lainannut vertauskuvaa Kristuksen yhteisestä ruumiista.

     Teitä hengen tappajia riittää, jotka ette edes koskaan yritä. Ei tarvitse ihmetellä, miksi Suomen tila on hyvin masentava.

 34. J.P.H.J

  Kohta paukkuu 100 000 rikki, nyt 99 589 🙂
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730
  Käykäähän allekirjoittamassa ja muistakaa mainostaa ja linkittää sivua!

 35. Jarkko

  Koskakohan pitkäaikaistyöttömät alkavat saada apua terveysongelmiinsa? Nykyäänhän meininki on sitä, että diagnoosia tai hoitoja on vaikea saada jos olet työtön, koska hyväosaiset voivat pokkana väittää hengenvaarallistenkin terveysongelmien olevan vain laiskuutta?

  Eikä heitä siis lääkäreitä täällä saa mihinkään vastuuseen vaikka työtön kuolisi sairauteensa nelikymppisenä jota hänellä ei edes usean lääkärikäynnin jälkeenkään ollut. Katsos kun itselläni on monia tuttuja kuollut sairauteen hyvinkin nuorena, jota lääkärien mukaan heillä ei koskaan edes ollut.

  Nyt kun pitäisi aktivoitua niin eikö se onnistuisi paremmin terveenä? Toisaalta säästöä sekin on kun ihmiset kuolevat nopeammin pois.

  • Jarkko

   Toisaalta SOTE uudistuksen jälkeen pääasia lienee, että rikas saa silmäluomensa kuntoon ja vaimolleen uudet tissit. Omalla rahalla maksetut eikä rahaa ole saatu tietenkään millään sisäpiirikaupalla, hyväveliverkostolla, veroparatiisilla, saati valtiolla lainatulla rahalla tai valtion omaisuutta sukulaisilleen pilkkahinnalla yksityistämällä. Ei ei tietenkään millään tälläisellä vaan ihan omalla työllä ja ansioilla. Vaikka jo käsistä näkee, että niillä käsillä ei ole ikinä työtä tehty rahaa ompi miljoonia omaa rahaa ei muiden rahaa.

   • Pitkäaikaistyötön

    Niinpä. Tämä maailma on sikäli veikeä paikka, että on paljon ihmisiä, jotka pitävät itseään erinomaisina vain siksi, koska heillä on työpaikka ja/tai heillä on omaisuutta. Se onkin sitten toinen asia, mitä se työ on ja kuka sen palkan loppupeleissä maksaa (yhteiset verorahat) tai miten se omaisuus muodostui (valtion omaisuuden yksityistäminen, riistopalkat jne.). On siis ihmisiä, joilla on hyvä palkka ja/tai valtava omaisuus, mutta jotka ovat saaneet aikaan joko vain tuhoa tai eivät ole oikeastaan saaneet aikaan yhtään mitään (nollakontribuutio). On toki niitäkin, jotka tuottavat hyvää, on se sitten aineellista tai aineetonta. Tässä yhtälössä en ole kovin pahoillani, että istun nyt vaihtoautiossa. Olen silloin tosi piskuinen miinus valtiontaloudessa ja hiilijalanjälkeni on, kuulkaas, minimaalinen.

    • Jarkko

     No esimerkiksi kun Valtion tekninen tarkastuskeskun yhtiöitettiin Inspecta Oy:ksi ja sen jälkeen myytiin brittiläiselle pääomasijoitusrahastolle toimiva johto tienasi sillä kaupalla miljoona omaisuuden. Siis myymällä veronmaksanien rahoilla rakennetun viraston.

     Yrityksen toimiala on vieläpä lakisääteisten tarkastusten myynti joita heidän asiakkaidensa on pakko ostaa ja yritys on monopoliasemassa Suomessa.

     Näitä tälläisiähän Suomi on täynnä.

     • Pitkäaikaistyötön

      Kyllä, tällaisia keissejä on Suomi täynnä. Tähän ikään näitä on ehtinyt todistaa jo useita. Paljon myös sellaisia, joista suuri yleisö ei tiedä yhtään mitään. Tätä on laillistettu ryöstäminen ja tuhoaminen.

 36. Rintsu

  Nois veroprosenteissa muuten kannattaisi pitää mielessä, että henkilökohtainen verotus lasketaan kerran vuodessa.
  Jos ennakonpidätys on ollut liian pieni niin tulee mätkyjä
  Jos se on ollut liian suuri niin tulee palautuksia… jotka toki ensimmäisenä vie ulosottomies.
  Niin ja toimeentulotuen laskennassahan viime vuonna liikaa maksamasi verot ovatkin tämän kuukauden tuloja.

 37. Harri Heiskanen

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/hae tuosta linkki. Ja klikkaat kyseisen kansalaisaloitteen kohdalta. Sitten tarvitset mobiilivarmenteen tai pankkitunnukset joilla varmistat olevasi sinä. Ohjema neuvoo hyvin selkeästi eri vaiheet. Ja lopulta saat sähköpostiin viestin ja avattuasi sen löydät sieltä linkin jota klikkaamalla varmistat prosessin. Ja näin on allekirjoituksesi virallisesti hyväksytty.

 38. Aktiivinen vm.-56

  Kovin on likaista peliä tuo politiikka. Saas nährä tippuuko päitä tai vaihdetaanko niitä, aika näyttää.
  Mielipiteet näyttää vaihtuvan kuin tuuliviirillä konsanaan, siis monellakin politiikolla. Kai se on sitä vatulointia.

  Mun puolesta saavat riidellä keskenään kuin kakarat hiekkalaatikolla, mutta yksittäisiä kansalaisia ei pidä solvaaman.

  Ovat kuitenkin unohtaneet saavansa palkkion veronmaksajien taskusta, minunkin.

  Ideologisia minun verorahoilla eläviä kansaedustajia on aika monta arkadianmäellä ajamassa Suomea alas tai myymässä ulos.

  Omat suunnitelmat tehty ja aika näyttää kuin käy.
  Juopoks en aio ryhtyä, kun ei pää kestä, enkä mielenterveyttäni menettää noiden pölvästien takia.
  Mää vaan lenkkeilen koirani kanssa ja ”seukkaan” urheilun merkeissä hyvien ystävien kanssa. Saatan mie jonkun hakemuksenkin vielä värkätä, olishan tässä vielä työvuosia ja -motivaatiota jäljellä ja yli 30 vuoden kokemus ”asiantuntijan” hommista takana.

 39. Kristina

  Jouduin aikoinani usein asioimaan ulosottomiehen kanssa, josta tuli melkein ystävä. Kerrottuani, että olisi kohta häät, UOmies kyseli onko jo orkesteria tilattu. Ei ollut. Hänpä ehdotti, josko voisi saada orkkansa kanssa keikan, mutta maksu olisi pimeänä.
  Hyvin soittivat ja illan lopuksi maksun hän sai suoraan seteleinä taskuunsa. Huvittaa vieläkin.

  • Rintsu

   Kuulostaa minulta!

   • Rintsu

    Niin siis olen soittanut sekä Kelan, että verohallinnon pikkujouluja pimeästi.
    Kenenkään yksityishenkilön häistä nyt puhumattakaan.

 40. HTK

  Sanonta, ”henkilökohtainen on poliittista”, toteutui myös eilisessä A-studion keskustelussa. Siinä kansalaisaloitteen tekijä kysyi: ”Kuinka monta kertaa ministeri on joutunut vaihtamaan paikkakuntaa työ vuoksi”. Ministeri Mykkänen vastasi kerran; kolmeksi vuodeksi Pietariin. Todennäköisesti silloin työnantaja maksoi muuttokustannukset.

  Kai Mykkäsen omilla kotisivuilla lukee, että hän on asunut koko ikänsä yhden kilometrin säteellä Tapiolassa. Yhteiskunnan yläluokasta lähtöisin (YLE:n johtajan poika) olevalla ministerillä ei ole mitään omakohtaisia edellytyksiä ja kokemuksia ymmärtää vähäosaisen työttömän asemaa. Sekä Juhana Vartiainen että Kai Mykkänen ovat lähtöisin yhteiskunnan yläluokasta ja omaksuneet sen ylimielisen ja syrjivän asenteen alaluokkaa kohtaan.

  Työttömiä kiusaavien yläluokkaisten porvariedustajien asenteet kumpuavat samasta ajatusmaailmasta kuin Väinö Linnan ”Täällä Pohjantähden alla”-romaanien pappilan herrasväen omahyväinen asennoituminen torppareihin, mäkitupalaisiin ja tilattomaan. väestöön. Itsenäisyyden 100 vuoden aikana on nyt palattu samanlaisiin asenteisiin. Onko mitään opittu?

  • Rintsu

   Henkilöllä ei tarvitse olla omakohtaista kokemusta kärpäsen siipien repimisestä ymmästääkseen, että se on väärin.
   Jos tarvitsee olla niin kuinka monelta kärpäseltä pitää siivet repiä, että tietäisi tarpeeksi asiasta?

   • HTK

    Totta puhut, ettei sinänsä tarvita omakohtaista kokemuksesta, mutta kaikki eivät halua oppia muiden kokemuksista ennen kuin ovat vasta sen omakohtaisesti kokeneet.

    Viisaan ihmisen ei tarvitse itse kokea kaikkea, mutta pitää olla avoin mieli uuden oppimiselle. Jokaisella meistä ei ole henkisiä edellytyksiä ottaa osaa toisten ongelmiin eikä myöskään kykyä empatiaan. Hyväosaisuus ja oma menestys tekee asenteemme kylmiksi heikompiosaisten kohtaloihin. Filosofi von Wrightin sanoin: ”Meidän pitää juoda paljon kärsimysten maljasta ennen kuin viisastumme”.

 41. Rintsu

  Ai niin.
  Maailma on muuttunut.
  Kun olin virkamiehenä niin pöydältäni ei lähtenyt yksikään päätös ilman henkilökohtaista allekirjoitustani. Jos päätöksessäni oli valittamista niin ihan henkilökohtaisesti jouduin selittämään tekemisiäni hallinto-oikeuksille.

  Just putkahti postiluukusta lappu jossa päätöksen tekijää ei ole edes mainittu!
  Valitusosoite toki on muistettu laittaa.

  Mun käsitykseni vaan aina on ollut se, että minkä kirjoitan sen myös allekirjoitan.
  Nimettömät päätökset sit harvoin kelpaa edes takapuolen pyyhintään.
  Jos paperia ei ole kukaan kehdannut allekirjoittaa niin miksi minun pitäisi sillä voida pyyhkiä takapuoleni?

Kommentoi »

Comments are closed