Julkinen teilaus

”Kansalaisaloitteen aktiivimallista tehnyt pitkäaikaistyötön Martin-Eric Racine on elävä esimerkki sosiaaliturvajärjestelmän epäonnistumisesta. Hän on itse kertonut, että hänen ei kannata mennä töihin alle 2600e/kk palkalla. Ja että jos hän ottaa tilapäistä työtä vastaan, lähes koko ansiotulo leikataan toimeentulotuesta. Lisäksi työstä aiheutuvia kuluja ei korvata ja työhön menosta aiheutuu merkittävä byrokratia.”

”Nykyjärjestelmä antaa siis yksinäiselle mieshenkilölle 2600 euron työtuloa vastaavan tulon vastikkeetta.”

Näin höykyttää Kimmo Sasi aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen tekijää tämän päivän Verkkouutisissa. Tämän kokoomuksen äänenkannattajan juttu on jatkoa lehden viime lauantaina aloittamalle henkilökohtaiselle hyökkäykselle.

Näin matalamielinen käytös kertoo kokoomuksessa vallitsevasta paniikista ja puolueen osoittamasta kaikkien kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden halveksunnasta. Meitä näkyy olevan lähes 96 000. Sen lisäksi Sasi syyllistyy totuuden vääristelyyn ja mahdolliseen kunnianloukkaukseen ruotiessaan aloitteen tekijän elämäntilannetta ja tehden hänestä liian hyvän sosiaaliturvan mannekiinin. Tällainen asenne kertoo myös sokeudesta jokaisen työttömän yksilölliselle elämäntilanteelle.

Martin-Éric Racine on itse kertonut omasta tilanteestaan jo viime toukokuussa Kirkko ja Kaupunki-lehdelle. Jutusta selviää, että hän menetti hyvin palkatun työnsä eikä ole löytänyt uutta. Tilannetta pahensivat työssäoloaikana otetut velat, joita hän ei pystynyt maksamaan.  Luottohäiriömerkintä estää asunnon vaihtamisen ja yleensä myös työpaikan saamisen. Hän on pysyvästi toimeentulotuella, ja joka ikinen tilapäinen työkeikka leikkaisi tukea ansaitun palkan verran. Keikoista saatava palkka puolestaan viivästyttäisi työmarkkinatuen maksamista, sillä ansiotuloista on tehtävä tiliä Kelalle, ja selvityksen käsitteleminen kestää. Racine on jumissa.

Sasi ja Verkkouutiset näkevät Racinen tilanteen liian hyvänä sosiaaliturvana. Kokoomuksen ainoa keino on leikata lisää sosiaaliturvaa, jotta tilanne muuttuisi vielä pahemmaksi. Minä näen sen myös sosiaaliturvan epäonnistumisena, mutta minun mielestäni asia ei korjaannu leikkaamalla tukea, vaan tuen pitäisi voida kyetä joustamaan yksilöllisesti.

Racinen elämäntilanne ei kuitenkaan ole tässä aloitteessa millään tavalla oleellinen muiden kuin aktiivimallia kannattavien poliitikkojen ja heidän vasalliensa mielestä. He näkevät oikeaksi teilata yhden henkilön varoitukseksi kaikille muille vastaan pullikoijille. Sitähän kokoomuksen puoluetoimiston mediavastaava yritti tehdä minulle, mutta onnistui vain tekemään itsensä naurunalaiseksi.

Tällainen ”journalismi” ei poikkea enää millään tavalla roskajulkaisu MV:n jutuista. Sääliksi käy niitä, jotka nielevät nämä jutut kritiikittä.

 

Kommentit (130)
 1. Jartsa Kangas
  3.1.2018, 16:22

  Paremmassa/ylemmässä asemassa olevan ei pitäisi ikinä käydä heikompansa kimppuun julkisesti, ellei halua leimautua idiootiksi.

  Alhaista Sasilta.

  1. Saku Timonen
   3.1.2018, 16:31

   Täsmälleen näin.

  2. Nikolai Ylirotu
   3.1.2018, 18:22

   Toisaalta hyvä että käy, näemme ihmisen todellisen karvan. Näemme miten raadollisesti nämä ihmiset ajattelevat.

  3. Sasi on oma lukunsa. Ikänsä poliittisena elättinä olleen miehen uran näyttävin palvelus isänmaalle oli autokatsastuksen myynti. Vuonna 2011 A-Katsastus Oy emoyhtiöineen maksoi yhteisöveroja Suomeen 94,46 euroa. 2010 summa oli vieläkin pienempi, 39,76 euroa.

   Tässä tiivistyy Kimmo Sasin elämäntyö.

   1. Veli Verronen
    3.1.2018, 23:05

    Kiinnitin aikoja sitten fb:ssä huomiota Kimmo Sasin skandalöösiin autokatsastuksen myyntiin. Lisäksi Sasi myöhemmin TV:ssä selitteli myyntiä ja menettelyään tavalla, jonka röyhkeyden käsittivät, ikävä kyllä, vain ne, jotka tunsivat myyntikuvion ja sen myöhemmät seuraukset. Jälleen Sasi oli siirtämässä Suomen kansan tuottavaa omaisuutta sököpeliin.

   2. Tari Palmroth
    5.1.2018, 17:26

    ”Eräs” entinen kansanedustaja luonnehti Sasia ”Sasi on ihmiselle susi”… Tämä luonnehtija elää vielä.

  4. Raimo Korhonen
   3.1.2018, 21:10

   Sasi on kyllä varsin heikko – siis ymmärryksensä puolesta – pahin mahdollinen: tietää kaikki, mutta ei ymmärrä mitään!

 2. Mitä Uuninpankkopoika ehdottaisi kansalaisaloitteen tekijälle vai onko kaikk tästäkin eteenpäin yhteiskunnan vastuulka ja syytä? Jatkaa samaan malliin? Ilmeisesti lait kuitenkin pääosin tehty ennen nykyistä hallitusta.

  Odotan konkreettisia ehdotuksia, mutta niitä tuskin tulee.

  1. Saku Timonen
   3.1.2018, 16:31

   Ehdotin jo. Tukien on joustettava yksilöllisen tilanteen mukaan. Se ei kuitenkaan ole jutun pointti. Halpamainen henkilöön käyvä hyökkäys on.

   1. Tiina Laine
    3.1.2018, 16:50

    On jännä, että konkreettisia ehdotuksia löytyy paljonkin, mutta aktiivimallin puolustajilta ne valuvat kuin vesi hanhen selästä ja taas kysellään rataisujen perään.

    Ratkaisuja on mm. Perustulo tai joustavampi maksujärjestelmä, jossa tulot tasataan sen mukaan kun työstä tulee tilille rahaa ei niin kuin nyt, kun raha tasataan silloin kun työ on tehty välittämättä mikä on maksuväli.
    Yksi helpotus byrokratiaan olisi luopuminen aika yksiköstä mitattaessa aktiivisuutta ja TE-keskuskin seuraisi saatuja palkkatuloja. Silloin voisi ottaa provikkatyötä vastaan.

    Iso byrokratinen helpotus, joka lisäisi aktiivisuutta olisi se, että työtön saa tehdä mitä haluaa ajallaan ja olisin vain sitoutunut hakemaan työpaikkoja sekä ottamaan vastaan työpaikan, mikäli sellaista tarjotaan (siis oikeasti tarjotaan ei ”tarjotaan lähettämällä vaatimus hakea työpaikkaa). Palkkatulot soviteltaisiin sitten työttömyystuen kanssa niin kuin nytkin.

    Valkaloukkuun jääneille pitäisi olla suuremmat joustot työtulojen suhteen, jolloin työstä jää jotain käteen. Sekä vihreiden että vasemmiston ohjelmasta löytyy konkreettisia ehdotuksia lisää laskelmineen, mutta ei niitä tietenkään kannata lukea. Helpompi huudella, ettei kukaan anna konkreettisia vaijtoehtoja.

  2. Henkilökohtainen konkurssi olisi yksi vaihtoehto ratkaisuehdotukseksi. Velat pyyhitään ja annetaan ihmisen aloittaa tyhjältä pöydältä. Suomessa ei ole henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuutta.

   https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Henkil%C3%B6kohtainen_konkurssi

   Elämiseen riittävää palkkaa työstä voi aina ehdottaa, mutta luulenpa sen olevan vastoin ajan henkeä.

   Tuettua asuntorakentamista ja kaavoitusta, työsuhdeasuntoja. Koulutusta ammattiin ja työtä koulutuksen päätteeksi ilmaistyökokeilujen sijaan.

   Kyllä se siitä.

   1. Toni Neffling
    3.1.2018, 17:43

    Höh. Kirjotettiin samaan aikaan. No ei kertaus asiaa pahenna.

  3. Toni Neffling
   3.1.2018, 17:41

   Ulosottovelkojen nollaaminen – kuullu et pankitkin voi ryssiä ja silloin valtio tulee avuksi. Valtion asunnontuotannon lisääminen ja/tai vuokrasäännöstely. Työttömille ilmainen joukkoliikenteiden kuukausikortti. Nollasopimusten kieltäminen, samoin palkattomat työkokeilut.

   Ja Racinen tapauksessa ehdottaisin Kimmo Sasille tuomion törkeästä kunnian loukkaamisesta – ja korvauksia kivusta ja särystä. Hemmon työllistyminen aika vaikeaa nykyisillä työttömyysluvuilla, mutta yrittämistä vois helpottaa sillä, että kela/te-toimisto otetaan pois yrittäjien niskasta (kunnes positiivinen vuositulos ylittää esim. 300 euroa / kuukausi (siis vähennysten jälkee) – sen jälkeen yritystulo vähentää lineaarisesti työttömyyspäivärahaa).

   1. En kannata velkojen anteeksi antamista.

    Esimerkiksi taloutensa täydellisesti sössinyt ja miljoonavelat itselleen järjestänyt on päässyt velkajärjestelyyn, jossa muutama vuosi kituuttamista ja loppuvelat anteeksi. Sitten ruvetaan taas tienaamaan ja räkimään köyhien päälle – ihan saman tienaamisen olisi voinut tehdä jo velkasaneerauksessakin, mutta omien velkojen maksaminen ei hyödytä omaa taloudellista tilannetta. Kyseisen henkilön takaajilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta päästä velkasaneeraukseen, vaan he maksavat takaamiansa velkoja loppuelämänsä ajan.

    Velkojen anteeksiantamiseen liittyy paljon epäoikeudenmukaisuutta… ja mielestäni järjestelmän pitäisi tukea velkojen takaisinmaksua. Korkeintaan antaisin ”velkoja” anteeksi niille henkilöille, jotka on väärillä tiedoilla huijattu takaajiksi ja lopulliseksi velan maksajaksi.

    Mielestäni ulosoton suojaosuutta voidaan tietenkin kasvattaa, mutta periaate pitäisi olla, että velan ottanut ensisijaisesti maksaa velkansa takaisin eikä velan takaaja.

    1. Toni Neffling
     4.1.2018, 06:09

     Toki velkojen anteeksi antaminen / henkilökohtainen konkurssi ei ole aukoton, mutta ei myöskään holtiton velka-automaatti. Eli yksittäinen väärinkäyttäjä ei saa tässäkään ole syy – massiivinen väärinkäyttö kylläkin.

     Osakeyhtiöissä yksittäinen omistaja ei ole vastuussa konkurssin tehneen firman lainoista. Ovatko kaikki OYt huonoja ja ottavat ylisuuria lainoja – eivät, mutta ongelmia toki on – sijoituspuolella isojakin.

     Eli kyse on siitä kuinka suuren virheen ihminen on tehnyt velkaantuessaan ja mikä hyöty on pitää hänet ulostottovankeudessa koko elämänsä – tappotuomiostakin selviää lyhemmällä ajalla.

     1. …mutta ei työttömyysrikoksesta.

Kommentointi suljettu.