Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Julkinen teilaus

”Kansalaisaloitteen aktiivimallista tehnyt pitkäaikaistyötön Martin-Eric Racine on elävä esimerkki sosiaaliturvajärjestelmän epäonnistumisesta. Hän on itse kertonut, että hänen ei kannata mennä töihin alle 2600e/kk palkalla. Ja että jos hän ottaa tilapäistä työtä vastaan, lähes koko ansiotulo leikataan toimeentulotuesta. Lisäksi työstä aiheutuvia kuluja ei korvata ja työhön menosta aiheutuu merkittävä byrokratia.”

”Nykyjärjestelmä antaa siis yksinäiselle mieshenkilölle 2600 euron työtuloa vastaavan tulon vastikkeetta.”

Näin höykyttää Kimmo Sasi aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen tekijää tämän päivän Verkkouutisissa. Tämän kokoomuksen äänenkannattajan juttu on jatkoa lehden viime lauantaina aloittamalle henkilökohtaiselle hyökkäykselle.

Näin matalamielinen käytös kertoo kokoomuksessa vallitsevasta paniikista ja puolueen osoittamasta kaikkien kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden halveksunnasta. Meitä näkyy olevan lähes 96 000. Sen lisäksi Sasi syyllistyy totuuden vääristelyyn ja mahdolliseen kunnianloukkaukseen ruotiessaan aloitteen tekijän elämäntilannetta ja tehden hänestä liian hyvän sosiaaliturvan mannekiinin. Tällainen asenne kertoo myös sokeudesta jokaisen työttömän yksilölliselle elämäntilanteelle.

Martin-Éric Racine on itse kertonut omasta tilanteestaan jo viime toukokuussa Kirkko ja Kaupunki-lehdelle. Jutusta selviää, että hän menetti hyvin palkatun työnsä eikä ole löytänyt uutta. Tilannetta pahensivat työssäoloaikana otetut velat, joita hän ei pystynyt maksamaan.  Luottohäiriömerkintä estää asunnon vaihtamisen ja yleensä myös työpaikan saamisen. Hän on pysyvästi toimeentulotuella, ja joka ikinen tilapäinen työkeikka leikkaisi tukea ansaitun palkan verran. Keikoista saatava palkka puolestaan viivästyttäisi työmarkkinatuen maksamista, sillä ansiotuloista on tehtävä tiliä Kelalle, ja selvityksen käsitteleminen kestää. Racine on jumissa.

Sasi ja Verkkouutiset näkevät Racinen tilanteen liian hyvänä sosiaaliturvana. Kokoomuksen ainoa keino on leikata lisää sosiaaliturvaa, jotta tilanne muuttuisi vielä pahemmaksi. Minä näen sen myös sosiaaliturvan epäonnistumisena, mutta minun mielestäni asia ei korjaannu leikkaamalla tukea, vaan tuen pitäisi voida kyetä joustamaan yksilöllisesti.

Racinen elämäntilanne ei kuitenkaan ole tässä aloitteessa millään tavalla oleellinen muiden kuin aktiivimallia kannattavien poliitikkojen ja heidän vasalliensa mielestä. He näkevät oikeaksi teilata yhden henkilön varoitukseksi kaikille muille vastaan pullikoijille. Sitähän kokoomuksen puoluetoimiston mediavastaava yritti tehdä minulle, mutta onnistui vain tekemään itsensä naurunalaiseksi.

Tällainen ”journalismi” ei poikkea enää millään tavalla roskajulkaisu MV:n jutuista. Sääliksi käy niitä, jotka nielevät nämä jutut kritiikittä.

Kommentit (130)

 1. Jartsa Kangas

  Paremmassa/ylemmässä asemassa olevan ei pitäisi ikinä käydä heikompansa kimppuun julkisesti, ellei halua leimautua idiootiksi.

  Alhaista Sasilta.

  • Saku Timonen

   Täsmälleen näin.

  • Nikolai Ylirotu

   Toisaalta hyvä että käy, näemme ihmisen todellisen karvan. Näemme miten raadollisesti nämä ihmiset ajattelevat.

  • Timo Harju

   Sasi on oma lukunsa. Ikänsä poliittisena elättinä olleen miehen uran näyttävin palvelus isänmaalle oli autokatsastuksen myynti. Vuonna 2011 A-Katsastus Oy emoyhtiöineen maksoi yhteisöveroja Suomeen 94,46 euroa. 2010 summa oli vieläkin pienempi, 39,76 euroa.

   Tässä tiivistyy Kimmo Sasin elämäntyö.

   • Veli Verronen

    Kiinnitin aikoja sitten fb:ssä huomiota Kimmo Sasin skandalöösiin autokatsastuksen myyntiin. Lisäksi Sasi myöhemmin TV:ssä selitteli myyntiä ja menettelyään tavalla, jonka röyhkeyden käsittivät, ikävä kyllä, vain ne, jotka tunsivat myyntikuvion ja sen myöhemmät seuraukset. Jälleen Sasi oli siirtämässä Suomen kansan tuottavaa omaisuutta sököpeliin.

   • Tari Palmroth

    ”Eräs” entinen kansanedustaja luonnehti Sasia ”Sasi on ihmiselle susi”… Tämä luonnehtija elää vielä.

  • Raimo Korhonen

   Sasi on kyllä varsin heikko – siis ymmärryksensä puolesta – pahin mahdollinen: tietää kaikki, mutta ei ymmärrä mitään!

 2. Niko

  Mitä Uuninpankkopoika ehdottaisi kansalaisaloitteen tekijälle vai onko kaikk tästäkin eteenpäin yhteiskunnan vastuulka ja syytä? Jatkaa samaan malliin? Ilmeisesti lait kuitenkin pääosin tehty ennen nykyistä hallitusta.

  Odotan konkreettisia ehdotuksia, mutta niitä tuskin tulee.

  • Saku Timonen

   Ehdotin jo. Tukien on joustettava yksilöllisen tilanteen mukaan. Se ei kuitenkaan ole jutun pointti. Halpamainen henkilöön käyvä hyökkäys on.

   • Tiina Laine

    On jännä, että konkreettisia ehdotuksia löytyy paljonkin, mutta aktiivimallin puolustajilta ne valuvat kuin vesi hanhen selästä ja taas kysellään rataisujen perään.

    Ratkaisuja on mm. Perustulo tai joustavampi maksujärjestelmä, jossa tulot tasataan sen mukaan kun työstä tulee tilille rahaa ei niin kuin nyt, kun raha tasataan silloin kun työ on tehty välittämättä mikä on maksuväli.
    Yksi helpotus byrokratiaan olisi luopuminen aika yksiköstä mitattaessa aktiivisuutta ja TE-keskuskin seuraisi saatuja palkkatuloja. Silloin voisi ottaa provikkatyötä vastaan.

    Iso byrokratinen helpotus, joka lisäisi aktiivisuutta olisi se, että työtön saa tehdä mitä haluaa ajallaan ja olisin vain sitoutunut hakemaan työpaikkoja sekä ottamaan vastaan työpaikan, mikäli sellaista tarjotaan (siis oikeasti tarjotaan ei ”tarjotaan lähettämällä vaatimus hakea työpaikkaa). Palkkatulot soviteltaisiin sitten työttömyystuen kanssa niin kuin nytkin.

    Valkaloukkuun jääneille pitäisi olla suuremmat joustot työtulojen suhteen, jolloin työstä jää jotain käteen. Sekä vihreiden että vasemmiston ohjelmasta löytyy konkreettisia ehdotuksia lisää laskelmineen, mutta ei niitä tietenkään kannata lukea. Helpompi huudella, ettei kukaan anna konkreettisia vaijtoehtoja.

  • stunned

   Henkilökohtainen konkurssi olisi yksi vaihtoehto ratkaisuehdotukseksi. Velat pyyhitään ja annetaan ihmisen aloittaa tyhjältä pöydältä. Suomessa ei ole henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuutta.

   https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Henkil%C3%B6kohtainen_konkurssi

   Elämiseen riittävää palkkaa työstä voi aina ehdottaa, mutta luulenpa sen olevan vastoin ajan henkeä.

   Tuettua asuntorakentamista ja kaavoitusta, työsuhdeasuntoja. Koulutusta ammattiin ja työtä koulutuksen päätteeksi ilmaistyökokeilujen sijaan.

   Kyllä se siitä.

   • Toni Neffling

    Höh. Kirjotettiin samaan aikaan. No ei kertaus asiaa pahenna.

  • Toni Neffling

   Ulosottovelkojen nollaaminen – kuullu et pankitkin voi ryssiä ja silloin valtio tulee avuksi. Valtion asunnontuotannon lisääminen ja/tai vuokrasäännöstely. Työttömille ilmainen joukkoliikenteiden kuukausikortti. Nollasopimusten kieltäminen, samoin palkattomat työkokeilut.

   Ja Racinen tapauksessa ehdottaisin Kimmo Sasille tuomion törkeästä kunnian loukkaamisesta – ja korvauksia kivusta ja särystä. Hemmon työllistyminen aika vaikeaa nykyisillä työttömyysluvuilla, mutta yrittämistä vois helpottaa sillä, että kela/te-toimisto otetaan pois yrittäjien niskasta (kunnes positiivinen vuositulos ylittää esim. 300 euroa / kuukausi (siis vähennysten jälkee) – sen jälkeen yritystulo vähentää lineaarisesti työttömyyspäivärahaa).

   • Hupu

    En kannata velkojen anteeksi antamista.

    Esimerkiksi taloutensa täydellisesti sössinyt ja miljoonavelat itselleen järjestänyt on päässyt velkajärjestelyyn, jossa muutama vuosi kituuttamista ja loppuvelat anteeksi. Sitten ruvetaan taas tienaamaan ja räkimään köyhien päälle – ihan saman tienaamisen olisi voinut tehdä jo velkasaneerauksessakin, mutta omien velkojen maksaminen ei hyödytä omaa taloudellista tilannetta. Kyseisen henkilön takaajilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta päästä velkasaneeraukseen, vaan he maksavat takaamiansa velkoja loppuelämänsä ajan.

    Velkojen anteeksiantamiseen liittyy paljon epäoikeudenmukaisuutta… ja mielestäni järjestelmän pitäisi tukea velkojen takaisinmaksua. Korkeintaan antaisin ”velkoja” anteeksi niille henkilöille, jotka on väärillä tiedoilla huijattu takaajiksi ja lopulliseksi velan maksajaksi.

    Mielestäni ulosoton suojaosuutta voidaan tietenkin kasvattaa, mutta periaate pitäisi olla, että velan ottanut ensisijaisesti maksaa velkansa takaisin eikä velan takaaja.

    • Toni Neffling

     Toki velkojen anteeksi antaminen / henkilökohtainen konkurssi ei ole aukoton, mutta ei myöskään holtiton velka-automaatti. Eli yksittäinen väärinkäyttäjä ei saa tässäkään ole syy – massiivinen väärinkäyttö kylläkin.

     Osakeyhtiöissä yksittäinen omistaja ei ole vastuussa konkurssin tehneen firman lainoista. Ovatko kaikki OYt huonoja ja ottavat ylisuuria lainoja – eivät, mutta ongelmia toki on – sijoituspuolella isojakin.

     Eli kyse on siitä kuinka suuren virheen ihminen on tehnyt velkaantuessaan ja mikä hyöty on pitää hänet ulostottovankeudessa koko elämänsä – tappotuomiostakin selviää lyhemmällä ajalla.

     • Hupu

      …mutta ei työttömyysrikoksesta.

 3. Joni Pelkonen

  Kokoomukselta voi näköjään odottaa mitä vain. Ollaan suututtu siitä, että vaivalla aikaansaatu leikkaus työttömiltä voikin peruuntua, joten aloitteen tekijän persoona kiinnostaa enemmän kuin mikään muu. Eikö köyhä taaskaan muistanut olla nöyrä?

  Eikö vastakkainasettelu olekaan ohi? Eikö Kokoomus olekaan koko kansan puolue?

  Kuka muuten on ”aktiivimallin” alkuperäinen ideoija? Vartiainenko? Kun kerran oikeiston taholta näin törkeästi maalitetaan, niin kysytäänpä vastapainoksi kuka on vastuudessä vääryydestä.

 4. Samppa Haapavaara

  Ulosottoa muuten tiukennettiin vuodenvaihteessa. Suojaosuus tippuin jonkun verran. Että sellainen on tämä hyvä yhteiskunta asioiden ryssineille. Vaikka se iso Harkimo Jaskarin kanssa valehtelee suut ja silmät täyteen konkurssin tehneiden asioiden parantamisesta.

  Sasista on varmaan parempi olla puhumatta mitään.

 5. Anni Autio

  Uskomatonta että joku pitää tällaista normaalina eikä millään tavalla hävettävänä toimintana. Ihan tuli mieleen että kokoomuksessa pelästyttiin aloitteen suurta suosiota ja jopa sitä mahdollisuutta että ”aktiivimalli”-lain salamannopea allekirjoittaminen saattaisi vaikuttaa niinistön suosioon. Sillä niinistö kyllä tässä viimeistään näytti oikean karvansa.

  • Juha

   Nimenomaan. Niinistö EI OLE koko kansan presidentti. Vihapuhe työttömiä kohtaan hyväksytään.

 6. Lasse

  Jopa Iltalehti kirjoitti Kokoomuksen ”muunneltua totuutta” koskevasta jutusta. Ilmeisesti Sasi ei ole joko huomannut tätä tai sitten ei vain ole välittänyt siitä.

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801012200638873_pi.shtml

  • Samppa Haapavaara

   Iltalehden oli pakko ottaa hygieniaeroa, koska juttu oli kirjoitettu heidän jutun pohjalta.

 7. Sirpa N

  Muistan jutun keväältä. Niin, tämähän kuulostaa todella ylelliselle – ainakin kokoomuslaisten mielestä? ”Martin-Éric Racine, 47, on samassa tilanteessa kuin yli 65 000 muuta helsinkiläistä: hän elää toimeentulotuen varassa. Rahaa ruokaan, vaatteisiin, matkalippuihin, harrastuksiin ja muihin välttämättömiin menoihin on 487,89 euroa kuussa.

  Lisäksi Racine saa työmarkkinatukea ja asumistukea. Ne kuluvat hänen pienen yksiönsä vuokraan. Kuten yli 70 prosenttia toimeentulotuen saajista, hänkin asuu yksin.”

 8. Hannele

  Kokoomuksen todellinen karva alkaa paljastua rumalla tavalla. Joku kaipaili entisaikojen sivistysporvareita, eipä heitä ole oikein missään enää, ainakaan näkyvillä paikoilla.

 9. Jukka Laine

  Jos Suomessa on liian hyvä sosiaaliturva, miksi Suomi on saanut Euroopan neuvostolta huomautuksen liian heikosta sosiaaliturvasta?

  • Virve Valoheimo

   Siitä ei mikään media kirjoita isoin otsikoin.

 10. työtöntyötön

  ”Nykyjärjestelmä antaa siis yksinäiselle mieshenkilölle 2600 euron työtuloa vastaavan tulon vastikkeetta.”

  No ei anna. Ansiosidonnaista olisi kyllä mahdollista saada tuon verran mutta sillloin työttömyyttä edeltävä palkan olisi pitänyt huidella siinä 10 000e/kk paikkeilla. Yhdeksän vuoden työttömyyden jälkeen ei nykyjärjestelmä anna tuollaisia tuloja.

  Vai puhuuko verkkouutiset kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmästä? Se järjestelmä kyllä antaa tuollaisia tuloja vaikka kymmeniä vuosia. Ehkä ovatkin leikkaamassa niistä?
  ”Jokaisen tietysti kannattaa ottaa koko raha täysimääräisesti. ”

 11. Tauno Loponen

  Tai pitäisikö hyökkäykseen vastata hyökkäyksellä ja puhua
  Sasista? Jos Racinen yksityisasioita saa revitellä, reviteltäisiinkö myös Sasin yksityiselämää?

  • Erkki Posti

   Kimmo Sasin autollaan tappama vanhus tai hänen vakavasti loukkaantunut vaimonsa eivät kuulu tähän asiaan mitenkään. Kansanedustajan huolimattomuudellaan aiheuttama ihmishengen menetys on rikoksena pienempi kuin vaikkapa poissaolo orjatyöstä ilman sairauslomatodistusta. Ihmishenki maksaa 70 päiväsakkoa, eli noin 5 viikon nettopalkan (ilman kansanedustajien ruhtinaallisia kulukorvauksia), sairastuminen maksaa 60 päivän tulot.

   • stunned

    Racinen elämäntilanne ei kuulu aloitteeseen mitenkään.

    Kun kerran alettiin tonkia menneisyyden syntejä, eikös Sasi ajanut autoa vaikkei ollut ajokunnossa ja sai kuolemantuottamuksesta tuomion?

    Sasi löytyy Wikipedian listalta ”luettelo rikoksesta tuomituista kansanedustajista.”

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_rikoksista_tuomituista_kansanedustajista

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000080686.html

    Sasille kelpaa myös ilmainen raha. Sasi on siis ajanut jonkun hengiltä ja syyllistynyt pahaan kaksinaismoralismiin. Quod licet Iovi, non licet bovi.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001163634.html

    Nyt Sasi on siis pyörtänyt päätöksensä. Sasi kertoi, että hän on töitä etsinyt, työt eivät ole tärpänneet ja häntä kehotettiin jättämään eläkepaperit.

    – Olen etsinyt töitä. Olen 64-vuotias. Kohtuulliseen tehtävään minua ei ole valittu. Eduskunnan pääsihteeri oli yksi tehtävä, johon erityisesti pyrin.

    – Minulle sanottiin, että Suomessa eläkeikä on 63 vuotta, eläkepaperit on tehty valmiiksi, nimi alle ja hakemus jätetään. Totesin, että jos minulle näin sanotaan, niin jätän hakemuksen, Sasi kertoi IS:lle.

    Sasi on tunnettu oikeistoliberaalina.

    – Ei minulla ole vakituisia ansiotuloja ja jokainen lähtökohtaisesti elää ansiotuloillaan.

    – Toimeentulo ajoi hakemaan. Jokainen haluaa päivittäisen leivän. Jonkin kuukauden sinnittelin. Ja kun minulle oli paperit tehty valmiiksi, totesin, että kyllä se minulle käy, Sasi totesi.

 12. Timo Kettunen

  Sasi voisi olla hiljaa tai ainakin syytä olisi, hän itse on elänyt koko aikuisikänsä yhteiskunnan loisena.

  • Juha

   Toinen loinen on Juhana Vartiainen. Jos tuollaisille olis annettu ruudin keksiminen, niin ammuttaisiin jousipyssyllä vieläkin. Miehet eivät ole olleet missään oikeissa töissä, niin ei voi odottaa että tietäisivät normaalista työtätekevän elämisestä mitään. Aivot pyörii vaan lukemisesta opittujen asioiden perusteella.

 13. Mikko Nummelin

  Huomasin, että joillekin kokoomuslaisille ei aktiivimallin nöyryytykset riitä, vaan kolme kokoomuslaista, heidän joukossaan eräs Espoon varavaltuutettu, ovat tänään avanneet kansalaisaloitteen, jossa halutaan poistaa työehtosopimusten yleissitovuus, antaa työnantajille vapaa irtisanomisoikeus ja lakkauttaa ansiosidonnainen työttömyysturva ja korvata se velkaperusteisella henkilökohtaisella sosiaaliturvatilillä. Kyseinen aloite löytyy täältä:

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2785

  Se näyttää keräävän allekirjoituksia kohtalaista vauhtia, eli Suomesta löytyy paljon väkeä, jotka haluavat mahdollisimman pian vetää lopunkin sosiaaliturvan ja hyvinvointivaltion alas.

  • Jukka Niemelä

   Veikkaan että ay-liikkeen kannatus nousee sitä mukaa kuin tuo ehdotus etenisi. Eipä sen puoleen, joutunee ay-liike katsomaan myös peiliin.

   • Mikko Nummelin

    Riistoaloitteen kannatus näyttää hiipuvan. Se ei enää ole kerännyt päivätasolla sellaisia nimimääriä, että menisi läpi. Ilmeisesti vannoutuneimmat ökyporvaripiirit ovat kuitenkin Suomessa tuollaiseen liian pienet ja työväki ei tuota allekirjoita kun näkee heti vaatimusten läpi. Päivän Byrokraatin Facebook-sivuilla aloite on kerännyt jyrkkäsanaista palautetta.

  • Juha

   Haluaa levottomuuksia maahamme. No hän tulee varmaan niitä saamaan, kun epätoivo valtaa yksilöitä.

 14. Silja Lindh

  Missähän Racine on sanonut, ettei hänen kannata ottaa vastaan työtä alle 2600 euron kuukausipalkan?

  • Samppa Haapavaara

   Kait se sanoi sen siinä alkuperäisessä artikkelissa, joka julkaistiin Iltalehdessä? Oli miten oli, kait ammattimies tietää työnsä hinnan? Eikös se pitänyt olla sopimusvapaus?

  • Ossi Saresoja

   Alla lainaus ja linkki uutiseen, jossa tuo seikka mainitaan:

   ”Racinen mukaan työstä saatavan palkan pitäisi olla vähintään 2600 euroa kuukaudessa, jotta työnteko hänen tapauksessaan kannattaisi.

   – Alle 2600 euroa ansaitseva ajautuu sellaiseen tilanteeseen, jossa menettää osan tuesta, tai sitten ulosoton johdosta putoaa tyhjän päälle. Yli 5000 euroa tienaava puolestaan menettää kaikki tuet, vaikka suurin osa palkasta menee ulosottoviraston taskuihin, jolloin minun kohdallani jää vain pieni sauma, jossa työn vastaanottaminen oikeasti kannattaisi.”

   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712282200635809_pi.shtml

 15. Teeaakk

  Menkää hyvät ihmiset jo alkekirjoittamaan kansalaisaloite.fi:ssä kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamisaloite. Heti, sillä aloite umpeutuu helmikuussa. Laita sana kiertoon ja hommaa 10 allekirjoittanutta lisää. Nyt on jo noin nelisenkymmentä entistä kansanedustajaa jatkuvaa etuutta nauttimassa plus nykyisiä tulossa, yhteensä 146 edustajaa. Keskimääräinen sopeutumiseläke oli yli 3000 €/kk veronmaksajien rahoja. Myös työttömät maksavat veronsa.

  • Jarmo Ala-Kokkila

   Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poisto olisi hyvä signaali meille kansalaisille nyt kun kaikkea muutakin leikataan.

   Kansantaloudellisesti merkittävää menoerää muutaman kymmenen ihmisen eläkkeestä ei saa kasaan, vaikka miten päin vääntäisi. Siihen nähden se on keskustelussa kovin näkyvänä esillä.

   Kävin kuitenkin kannattamassa aloitetta.

  • Juha

   Kävin allekirjoittamassa.

 16. Aktivoitu

  Sasihan putosi eduskunnasta, ei kai vaan nosta sopeutumiseläkettä?
  Jos näin on, niin ei juuri varaa puhua vastikkeettomuudesta yhtään mitään.
  Vain onko ikävä Zyskowiczia? 🙂

  • Aktivoitu

   Vastaan itse: Ei näköjään enää saa, koska on täyttänyt 65 vuotta.

 17. Merja Nurmi

  Racinen pakollisten menojen jälkeen käteen jäävä raha, toimeentulotuen perusosa, lienee 491,21 euroa, niin kuin muillakin yksin asuvilla toimeentulotukeen oikeutetuilla. Välttämättömiä menoja ovat vuokra, sähkölasku, vesilasku, poliklinikkamaksut (Helsinki ei tietääkseni peri terveyskeskusmaksuja), lääkärin määräämät reseptilääkkeet, ei paljon muuta.

  • Joo o

   Ruoka vaatteet ja kulkeminen eivät ole välttämättömiä?

   • Jolene

    Ne sisältyvät tuohon perusosaan.

  • Outi

   Kun saa työmarkkinatukea, niin toimeentulotuen perusosa pienenee n.-40e/kk. Ei tule tilille n.491e/kk, vaan n.450e/kk. Tämä johtuu Kelan käyttämästä 21,5 päivää kertoimesta. Se otetaan käyttöön, kun työmarkkinatuen maksatus väistämättä osuu 2 kertaa samalle kuukaudelle, sen alkuun ja loppuun.

 18. Rosa Warski

  Kokoomus on itse ajanut sosiaaliturvan mahdollisimman alas ja vaikeasti saatavaksi. Nyt kun seuraukset alkavat paljastua, itketään, raivotaan ja vittuillaan uhreille.

  Miten olisi se kuuluisa vastuunotto ?

 19. tekonurmi

  Hienosti onnistuu Sasi vielä loppuun lietsomaan köyhien välistä vastakkainasettelua.

  Sen jotenkin pystyn ymmärtämään, että työttömien potkijoiden joukossa on Sasin ja Vartiaisen kaltaisia ihmisiä. Mutta se, että tuohon potkijoiden joukkoon on mukaan lähtenyt niin moni pienituloinen työssäkäyvä ja eläkeläinen, aiheuttaa todella suurta hämmennystä. Miten se työttömän entistä surkeampi asema parantaa näiden edellä mainittujen tilannetta?

  • Esa J.

   Näyttää siltä, että tuo kaikkeinrakkain herrassäippäri Sasi harrasti ”sanomisilla-niskan-päälle-seuraleikkiä” ja vielä ihan tosissaan ettei hänen raukan mahdollinen arvovaltansa hupenisi vessasta alas…

   Sydämen kyllyydestä suu puhuu.
   Pyrkyri mikä pyrkyri…

 20. Jari Kähkönen

  Emme siis saaneetkaan welfare queen vaan kingin kun uusliberalistinen, tai ultrakapitalistinen jahka on marxismi-leninismin mukaan ajatteleva, kolmas koukutus, nimeltään sosiaaliturvan vastikkeellistaminen maassamme alkoi. Te, jotka ette sanottua anglismia tunne, voitte itseksenne ajatella, että olkoonpa puheenpartena sitten kuningas tai kuningatar niin potaskaa sellaisesta puhe on silti. Tästä huolimatta käsitteellä on keski-ikä koht’sillään käsillä, mutta syntymäaikaansa en tarkasti saata näilä näppäimillä heittää. Totean vain 1980-luvulle se sijoittuu. Syntymämaa on Yhdysvallat. Heimo on reaganomiikka ja sukunsa paleokonservatiivit. Elämänsä tarkoitus on perusteettoman yleistyksen kautta solvata todellista tai fiktionaalista etuudensaajaa, jotta tämän elämän kurjistaminen julkisen vallan toimin tulisi yleisesti hyväksyttäväksi. Suomessa tätä ei ole laajemmassa mitassa edes yritetty ennen 1990-lukua, kun oli kuulemma lama ja väitetyt paineet säästää julkisista menoista. Ja silloinkin olivat edes jotenkin häveliäitä.

  Lohduttaneeko tämä tieto kohteeksi joutunutta piruparkaa? En tiedä, epäillä sopii. Nyt ei minuakaan enää naurata yhtään UP:n kiertoartikkeli sosiaalitoimittajien seminaarista, jossa Päivystävä Köyhis…anteeksi…kokemusasiantuntija ei tahtonut sanoa koko nimeään. Tämän siitä nimittäin tosiaan riesakseen saa, sen mistä Sakari bloggaa. Valtavirrassa on nyttemmin töissä sellaisia tomppeleita, että ei ne erota toisistaan taustakeskustelua uutishankinnasta. Se tapaa johtaa siihen että juorua löristävä nollapoliitikko kokkarinavustaja saa selittää backroundista kun ei tahdo puhua, ja sitten siitä tulee nimetön lähde kun juttu tehdään kuitenkin. Ja sitten jos asialla on joku kenen arkaluontoisia henkilökohtaisia tietoja todellakin tulisi älytä suojata, niin sitten sille käy niinkuin aloitteentekijälle näyttää käyneen.

  Aina sillointällöin voi siis muulloinkin kummastella, että kuinka vain toimitusten tietoon lähetetyssä tiedotteessa taustatilaisuudeksi ilmoitetusta tehdään juttu imuroimalla koko sisältö talteen. Joopajoo, tiatteria se on koko homma, eli keskinkertaisuuden sääntöjen mukaan samaa tekevät kyllä muutkin kuin ne eräät dokumenttiteatteriksi omaa puhdettaan kutsuvat, joiden nimet jätän tässä sanomatta etten alkaisi suotta kiroilemaan. Jos siis pääosa ulossuoltaa kuuliaisesti kaiken mitä ammattiselittäjän suusta eteen purskuaa ja jotkut tekevät teatteria, niin kuka vastuuttaa ja vaatii muuttumaan? Keksiköön tähänkin taas uuden ismin, jos se halvatun ”ratkaisukeskeinen journalismi” jo unohtui.

  Onko siis kukaan muu edes Sakaria lukuunottamatta ottanut tätä Martin-Eric Racineen kohdistuvaa hävytöntä henkilökohtaista hyökkäystä puheeksi? Tuomitakin kyllä olisi saanut, vallan mainiosti. Eipä tosiaan näy eikä kuulu. Siihen on toki ihan vissit syyt, että miksi on kovin hiljaista. Suomessa on eriävät perinteet, jotkä vaikuttaisivat yhä elävän vahvoina eduskuntapudokas-Sasin turautuksessa. Me kun emme maana, heimona emmekä kielialueena ole alkuunkaan samanlaiset kuin ovat meitä räiskyvämmin ulospäinsuuntautuneet ja suulaammat toisaalla. Siksi sanottu poliittisluontoinen veivaus ja tavoitelty pysyvä suunnanmuutoskin on tapahtuva ensisijassa toisin, ei täällä ole näin hävyttömästi yksityishenkilöitä ennen maalitettu.

  Teko, karvaudestaan huolimatta, on kuitenkin silti pelkkä höpsäytys, jolla on tarkoitus ehkäistä keskustelu joko täysin tai vähintäänkin ohjata se sivuun tärkeimmästä asiasta. Ei kukaan ole kenellekään antanut valtuuksia vastikkeellistaa sosiaaliturvaa. Sellainen on huonoa politiikkaa, joka parhaimmillaankin perustuu poliitikoiksi kutsuttujen laiskojen, keskiälyisten ja todennäköisesti persoonallisuudeltaan vioittuneiden ressukoiden niin sanottuun välttämättömyyteen. Tai huonoimmillaan suoraan edistää joidenkuiden harvojen vallanpitoa ja rahannyhtöä, joille tämä on vain yksi vuoden 2018 kalenterin to do -taulukkoon kirjattu asia. Ihmisistä, yhteiskunnasta ja muista sensellaisista nuo eivät veisaa edes yhtä ihan täyttä viittäkään. He, nuo kansankielisesti eliitit -nimellä tunnetut, kun tapaavat muutenkin tehdä itse omat sääntönsä.

 21. Ari

  Sasihan tappio jonkun autolla ja kait ahdisteli naisia junassa tre-hki välillä sellainen tyyppi.

  • liisa hirvonen

   Vastusti kiihkeästi tasa-arvoista avioliittolakia. Tämä oli hänen perustelunsa vastustuspuheenvuorossaan eduskunnassa: ”Vain miehet ja naiset synnyttävät”.

  • Juha

   Munaton tekee tuommoisia ahdisteluja.

 22. Kani N

  Töitä ei saa luottohäiriömerkintöjen vuoksi? En oikein usko. Eivät taida vain oikein maistua. Luottohäiriöitä ei yleensä vastuuntuntoisesti raha-asiansa hoitavalle tule vaan menot mitoitetaan tulojen tai avustusten mukaan.

  • Saku Timonen

   Älä sitten ota yhtään lainaa, sillä et koskaan tiedä milloin jäät työttömäksi.

  • liisa hirvonen

   Hyvää tekisi Kanin realiteettitajulle, että joutuisi työttömäksi.

  • Samppa Haapavaara

   Kyllä luottohäiriöinen töitä saa, mutta tuskin töitä, joss käsitellään taloutta ja rahaa. Se on se epäonnistuneen stigma tässä maassa niin kovassa. Se on luottohäiriöinen rikollinen, potentiaalinen uhkapeluri ja merkkikenkien ostaja. Joita muuten paljastuu säännöllisen epäsäännöllisesti niin puhtaista kansalaisista. Sitten ihmetellään. Mites tässä näin, monta sataa tuhatta veti välistä.

   Luottotiedot kun on menettänyt, niin on kaksi vaihtoehtoa, mokaa vielä pahemmin, tai yritä selvityä yhteiskunnassa joka pitää sinua rikollisena.

   • Virve Valoheimo

    Monet työnantajat todella tsekkaavat luottotiedot työnhakijalta, mikä on erikoista ja epistä, koska ei voi tietää henkilön kokonaistilannetta. Voit olla taannut lainan vaikka piispalle, ja kun hän ei tee mitään, niin takaajana maksat ja joudut jopa luottohäiriöiseksi.

  • Ossi Saresoja

   Kani N: Ongelma Racinen tapauksessa lienee se, että työn vastaanottaminen on ulosoton vuoksi vähemmän kannattavaa, koska ulosotto syö osan taloudellisesta hyödystä. Niinpä hänen kannustinloukkunsa on jyrkempi kuin pelkästään tukien alenemisesta johtuva.

 23. stunned

  Kimmo Sasi sopeutumiseläkkeestä — pyörsi sanansa. Sasi on sittemmin (2016) eläköitynyt (syntynyt 1952). Mutta kommentti Ilta-Sanomissa on kuvaavaa kaksinaismoralismia.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001163634.html

  – Toimeentulo ajoi hakemaan. Jokainen haluaa päivittäisen leivän. Jonkin kuukauden sinnittelin. Ja kun minulle oli paperit tehty valmiiksi, totesin, että kyllä se minulle käy, Sasi totesi.

 24. Juhani Laukko

  Sasi on itse sosiaaliturvaan verrattavalla tuella. Kansanedustajahan ei ole palkkatyössä, vaan luottamustehtävissä. Siitä ei makseta palkkaa, vaan palkkio. Sasi on meidän tehtäviässämne valvottavana, , ei päin vastoin. Racine on siis Sasin esimies, kuten koko kansa. Olisiko syytä hieman tarkastella Sasin luottamusta ja siihen liittyvää tehtävää ja palkkiota, koska hän ei ilmeisestit ymmärrä ja osaa ajaa Ravinen asiaa, vaan jarruttaa sitä.

 25. Mauri Pulkkinen

  Jos Sasi ei ole saanut vielä kaunojaan puretuksi riittävästi, käyköön vaikka minun kimppuuni. Olen 72 vuotta lähestyvät ukko ja työeläkeläinen, jota aktiivimalli ei koske millään tavoin, mutta olen allekirjoittanut sen kumoamista vaativan kansalaisaloitteen. Seison täysin aloitteen takana aivan kuin itse olisin kirjoittanut sen. Joudan ja pystyn puolustamaan tehtyä aloitetta.

  Voisin minäkin monesta asiasta mollia Sasia. Hän on toiminut pitkään politiikassa ja hänen tapansa toimia ovat tuttuja ja myös patologinen tarve hyökätä korppikotkan tavoin vaikka kuinka kalutulle haaskalle, kunhan nimen saa esiin.

  Sivistysporvareita, vilpittömiä sosiaaliseen markkinatalouteen uskovia kokoomuslaisia löytyy varmasti. Heitä saattaa hävettää Vartiaisen, Sasin ym. kaltaistensa toiminta mm. ”aktiivimallin” yhteydessä ja yksittäisen kansalaisen kimppuun käynti leimakirveen kera.

  Käytän ”aktiivimallin” yhteydessä lainausmerkkiä. Yhtään tikkua ristiin ei ole laitettu eikä resursseja varattu aitoon ja yksilölliseen aktivointiin. Lopputulemaksi on tietoisesti pimennettynä tähdätty vain menoleikkauksiin, jotka työttömien kohdalla merkitsevät niitä aivan ratkaisevia kymmeniä euroja, joita ministeritaustainen mies karistaa huomaamattaan vaikka kaupan lattialle.

  Sasilla tuntuu olevan hätä säilyttää joskus saamansa epiteetti Suomen oikeistolaisimpana poliitikkona.

  P.S. Oma kritiikkini kohdistuu henkilöön, mutta poliitikkojen kohdalla se on hyväksyttävää ja demokratiassa tarpeellista, olkoonkin, että Sasi jäi rannalle eduskuntavaaleissa.

 26. Kansalainen

  Hei.

  Tällainen yksilöön kohdistuva mustamaalaaminen ja hyökkäys ärsytti se verran että tapojeni vastaisesti kävin allekirjoittamassa aloitteen.

  Valta takaisin kansalle, öykkärit on saatava kuriin.

 27. Sauli

  Hassua tämä kokoomuksen huoli muutamasta ideologisesta työttömästä. Eikö kannattaisi myös olla huolissaan niistä jotka hankkivat omaisuutensa pelaamalla pörssissä tai perimällä omaisuuksia. Rahasta on tehty jonkinlainen kultainen vasikka, jota palvotaan ja jonka kyseenlaistaminen katsotaan jos nyt ei aivan jumalanpilkaksi, mutta melkein.

  Kun oma elämä pyörii pelkästään rahan ja sen ansaitsemisen ympärillä, saattaa unohtua, ettei raha kaikille merkitse arvoa, jonka eteen kaikki on uhrattava. Työ on toki tärkeää, mutta jos sen ainoa arvo mitattaan rahassa, niin ei nyt hirveän ihme ole se, että jotkut kokevat työn ennemmin orjuuttavan. Varsinkaan, kun siitä saatavalla korvauksella ei voi ostaa ikinä itseään vapaaksi sen orjuudesta. Tämän yksinkertaisen totuuden ääneen sanominen ei vain ole sallittua tulodesiilien alemmilla portailla.

  Kun tämän maan vartiaiset puhuvat siitä kuinka työttömän pitäisi sitä tai tätä, puheesta paistaa läpi sellaisen ihmisen kokemus joka ei ole ”oikeaa työtä” ikinä tehnyt. On täysin eri asia kävellä joka päivä 20 kilometriä vapaaehtoisesti, kuin että joku pakottaa sinut sen tekemään. On järjetöntä kuinka vartiaiset olettavat että ihmiset jaksavat minimipalkalla, kiireessä, uhraten vapaa-aikansa, perheensä, ystävänsä, vanhempansa jopa terveytensä vain siksi, että jokin vitun ekonomi on niin suuressa viisaudessaan päättänyt. Jos edellä mainittu tekee minusta ideologisesti työttömän, olkoon sitten niin. Antakaa nyt ihmeessä työttömälle edes teoreettinen mahdollisuus valita kenen orjana elämäänsä viettää.

  • Juha

   Suuressa viisaudessaan? Kaikkea muuta. Kapeakatseisen valtion virassa (loinen) olleen pätemisen tarvetta ilmenevä ulostulo. Vartiainen on aivan kädetön ja munaton mies, jos mies ollenkaan.

   • Sauli

    Yllä oleva oli tietysti turhautuneen työttömän (minun) tunnepurkaus ja kohdistui ihmiseen jota en tunne muutoin kuin median kautta. Ihmettelen vain mitä pahaa minä olen hänelle tehnyt, koska hän minua tuntematta heittelee kapuloita jo muutenkin huonosti rullaaviin rattaisiini. Ehkä joku minunkaltaiseni on joskus häntä loukannut ja nyt hän kostaa kollektiivisesti, kun on päässyt asemaan jossa se on mahdollista.

    Sillä en tosiaan ymmärrä, miksi hän ei ymmärrä että aktiivimallina tunnettu kyykytys ei paranna minun elämääni ja mahdollisuuksiani millään lailla. Mikä tai missä hankitaan tuollainen lähes jumalainen viisaus, joka saa virkamiehen tietämään itseäni paremmin mikä minulle on hyvä. Minun ainoa lohtu on että voin edes näin kivittää ihmistä jonka tunnen olevan niin korkealla yläpuolellani, ettei kivittämisestäni aiheudu hänelle todellista mielipahaa, päinvastoin, se on merkki että hän on onnistunut. Vielä kerran pahoitteluni Juhana että olen olemassa.

    • Esa J.

     Samoin minulta anteeksipyyntö Juhanalle siitä että elän.

     En tee sitä toista kertaa.

 28. Maarit Korhonen

  Sasille voisi sanoa, että sen minkä teet yhdelle, teet meille kaikille.
  Hänenä en hirveästi arvostelisi Racinea, joillakin meistä on erittäin pitkä muisti, hänhän aikoinaan itse selvisi toisen ihmisen yliajosta selittämällä nukahtamistaan tai jotain sairauskohtaustaan, Racine ei ole tehnyt mitään laitonta, tai sitten kaikki työttömät ovat tehneet…..

 29. Ossi Saresoja

  Saku, etkö tässä tulkitse Sasia väärin? Ainakin minusta näyttää siltä, että hän kritisoi tässä sosiaaliturvajärjestelmää kannustinloukkuineen eikä Racinea itseään (toisin kuin esim Petteri Leino aiemmin).

  • Pitkäaikaistyötön

   Samaa mieltä kanssasi, Ossi Saresoja.

   Tajusiko joku tuon Sasin ehdotuksen henkilökohtaiseen lainaan perustuvasta työttömyysturvasta ja toimeentulotuesta?

   ”Työttömyyden pitkittyessä ja oman henkilökohtaisen sosiaaliturvarahaston velkamaksimin täyttyessä pitäisi yhteiskunnan tarjota työtä tai tuettua työtä henkilölle, jotta hän voisi säilyttää sosiaaliturvan antaman toimeentulon tason.”

   • Samppa Haapavaara

    Poliitikotkin voisivat ottaa henkkoht lainaa, kun menevät poliitikan pyöroveen kestimään itselleen vihreää oksaa, kuten Sote firmoista olemme oppineet.

   • Ossi Saresoja

    Veikkaan lainan tarkoittavan jotakin Liberan Perustilin kaltaista:

    http://www.libera.fi/perustili/perustili-nain-se-toimii/

    • Pitkäaikaistyötön

     Mielenkiintoista. Kiitos!

 30. Jyrki

  Minusta Kimmo Sasi voi olla vain hyvin hiljaa. Koska aikoinaan minun mielestä niin rehvakkaasti oli sitä mieltä. Että hän ei kansanedustajan sopeutumiseläkettä aio nostaa. Mutta niin vaan alkoi lopulta nosti.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001163634.html

  Josta lainaus:


  Nyt Sasi on siis pyörtänyt päätöksensä. Sasi kertoi, että hän on töitä etsinyt, työt eivät ole tärpänneet ja häntä kehotettiin jättämään eläkepaperit.

  – Olen etsinyt töitä. Olen 64-vuotias. Kohtuulliseen tehtävään minua ei ole valittu. Eduskunnan pääsihteeri oli yksi tehtävä, johon erityisesti pyrin.

  En tiedä nostaako edelleen? Koska käsittääkseni taisi saada jonkin mieleisensä työpaikan lopulta. Mitä mahdollisuutta ei muille työttömille halua ilmeisesti sallia.

  Mutta nostaako edelleen siinä rinnalla edelleen sopeutumiseläkettä? Niin sitä en tiedä, mutta lienee myös mahdollista laillisesti nostaa Kimmolle, siinä missä muillekin eduskunnasta pudonneille tai sieltä vapaaehtoisesti pois lähteneille paremmille eläteille.

  Siinä muuten olisi yksi homma mikä kannattaisi selvittää. Koska Kimmoakin kiinnostaa yksittäisen kansalaisen asioiden pohtiminen ja ihmettely julkisesti. Näen tämän itse puhtaana myös maalittamisena yksittäisen kansalaisen kimppuun. Joka on syyllistynyt vallankahvassa olevien mielestä rikokseen nimeltä työttömyys. Sekä asumiseen Helsingissä. Että kansalaisaloitteen tekemiseen, joka saanut jo lähes 100 000 ääntä vielä uupuu vajaa 4000 siitä.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

 31. markus

  Sasi joutui tuon Iltasanomien jutun mukaan punnituttamaan itsensä yksityisellä sektorilla ja kevyeksi havaittiin. Ei saanut töitä, mutta eipä joutunut TE-toimiston aktivointitoimenpiteiden kohteeksi kun sattui niin somasti, että oli mahdollista saada sopeutumiseläke, itse säätämänsä. Ja mikä oli ottaessa kun oli paperitkin joku täyttänyt valmiiksi. Että hyvää oli palvelu, eikun nimi vaan alle. Toivoisin Vartiaisenkin joutuvan samaan tilanteeseen, punnituttamaan itsensä siellä missä ei ole verotusoikeutta, ilman sopeutumiseläkkeen antamaa ”turvaa”. Mahtaisko joku ottaa töihin siellä missä ei jäsenkirjaa lasketa eduksi.

 32. Papi

  Harmi etten itse tajunnut laittaa tuota kansalaisaloitetta ensin. Mitäköhän pahaa ne meikäläisestä olisi kaivaneet, kun mitään ei ole. Töitä vaan ei ole ollut, vaikka kaikenlaista
  hakemusta, kurssia, valmennusta, kuntoutusta, koulua käyty.

 33. Tuukka

  Tuntematta asian taustoja enempää, Sasin kommentti (alun lainaus) ei vaikuta millään lailla hyökkäävän Racinen kimppuun vaan kohdistuu järjestelmään. Racine on pahassa kannustinloukussa, ja tämän voi nähdä nykyjärjestelmän epäonnistumisena. Tämän Sasi toteaa, toki omasta kokoomuslaisesta vinkkelistään. Minusta on outoa kutsua Sasin kommenttia matalamieliseksi höykytykseksi. Mielestäni hänen perusväittämänsä on järkeenkäypä: asiallisesti palkatun työn vastaanottamisen pitäisi olla kannattavaa, ja jos se ei ole, tukijärjestelmä on epäonnistunut. Racinea itseään Sasi ei minusta tuossa kommentissa syytä mistään.

  Kehottaisin pitämään vähän jäitä hatussa tässä keskustelussa. Internet on jo tarpeeksi täynnä samanmielisten kaikukammioita joissa tuohdutaan milloin mistäkin vastapuolen kommentista tulkitsemalla se aina niin negatiivisessa valossa kuin mahdollista…

  • Jyrki

   No kukin näkee miten näkee. Ja jokaisella on siihen oikeus. Mutta on jo selkeästi nähty, että työttömiin kohdistuu erittäin kova demonisointi mediassa aina eduskuntaa myöten. Niin asia sillä selvä kaikki parempiosaiset voidaan nähdä tästä eteen päin ikävässä valossa mitä työttömien kohteluun tulee tai vaikka niiden puolustajiin. Eli kahtia jako on tapahtunut jo. Nyt vain jako syvenee. Huonompi osaistenko tässä pitäisi hieroo sopua, kun tarjolla on vain lisää kyykytystä?

   Toisaalta jos Kimmo tosiaan onkin väärin ymmärretty tällä kertaa. Niin mitä Kimmo ehdottaisi nykyisen aktiivimiinalain tilalle työttömille?

   No itse täältä toiselta puolen voisin ehdottaa. Että mitä jos noin 5% leikkauksen sijaan työttömyysturvaan. Tarjottaisikin 5% lisäystä työttömyysturvaan. Jos onnistuu työllistää itseänsä vaikka 20h 3 kuukaudessa oikealla kunnon palkalla. Sama myös jos päättää aloittaa opiskeleen missä opinahjossa tahansa. Ja jos opinnot sujuu reippaasti niin sama 5% tulee ylimääräistä. Samoin jos kokeilet jotain yrittää ja saat siitä stten vaikka 250e 3 kuukaudessa. Voit myös yhdistää opiskelun ja yrittämisen ja jos ne molemmat onnistuu niin saat 10% korotuksen. Samoin jos yhdistät opiskelun ja palkkatyön.

   Sitten täytyy vielä kaikki tuo sallia työttömälle työttömyyskorvauksella nythän sitä ei sallita. Tehdään tällekin koeaika vaikka 3-4 vuotta. Ja se on mahdollista aivan kaikille. Ja sanotaanko sitten, että jos yritystoiminta tai palkkatyö lähtee niin hyvin liikkeelle, että alkaa tulla vaikka 2500e/kk puhtaana käteen verojen jälkeen. Niin tuet leikkaantuu pois enemmän tai vähemmän nopeasti, jonka nyt varmasti jokainen ymmärtää. Ja toisaalta tulee takaisinkin samaa tahtia jos tippu rajan alle. Toki raha summista ja muustakin voidaan keskustella. Mutta niin, että myös työttömien sana painaa keskustelussa. Nyt se vain sivuutetaan kylmästi ja päälle heitetään vielä sontaa.

 34. Mika Aleksandroff

  Ah, myöhästyin. Kuten Ossi sanoi, luet juttua väärin. Sasi ei höykytä Racinea millään muotoa, vaan nimenomaan järjestelmää, joka tarjoaa tässä tapauksessa 2600 euron palkkaa vastaavat tulot eikä mainittuine lisähaittoineen juurikaan kannusta töiden hakemiseen.

  • Saku Timonen

   Miten kukaan voi kuvitella, että joku saa 2 600 euron tuloja vastaavia tukia? Täysin järjetön tulkinta ja kertoo, että tulkitsijalla ei ole harmainta aavistusta tukien määrästä.

   • Pitkäaikaistyötön

    Ossi, Mika ja minä kuulumme näemmä leiriin, että Sasi pikemminkin arvostelee järjestelmää kuin miestä.

    Sitten taas tuo 2 600 euroa tukina on kuin onkin Sasilta lukijoidensa harhaanjohtamista. Tuo luku tulee siitä, että Racinen ei kannata ottaa vastaan työtä, jollei palkka ole vähintään 2 600 euroa kuussa. Tähän taas on syynä ulosotto.

    Minä opin tuosta, että tässä tukiverkostossa on paljon systeemisiä vikoja (esim. tuo ulosottokin tässä kuviossa). Niitä oikomaan.

    Minulle olellisinta tuossa Sasin kirjoituksessa oli tuo lopussa mainittu lainahomma. Se nosti karvat pystyyn, jos ymmärsin asian oikein.

    • Ossi Saresoja

     Jep, olen samaa mieltä, että Sasin väite 2600 €:n palkkaa vastaavista tuista on kyllä virheellinen. Tuo aikaisempi lainattu kohta Sasin kirjoituksesta sen sijaan on järkevämpi. (Racinen kannustinloukun syvyyden syy on tosiaan ilmeisesti tukien menetyksen ja ulosoton yhdistelmä. Normaalisti kannustinluokku ei liene aivan noin syvä.)

     ”Minulle olellisinta tuossa Sasin kirjoituksessa oli tuo lopussa mainittu lainahomma. Se nosti karvat pystyyn, jos ymmärsin asian oikein.”

     Epäilen, että tässä on kyse jostain Liberan Perustilin tapaisesta (mitä itse kannatan).

     http://www.libera.fi/perustili/perustili-nain-se-toimii/

    • Toni Neffling

     Tuo vääristelty luku sen ongelman aiheuttaakin. Jos korvaamme Racinen maahanmuuttajalla ja vaihdamme ongelman maahanmuuttopolitiikaksi, asia muistuttaa huomattavasti enempi mv-lehteä.

     Oho-vahinko on klassinen kikka, jonka jokainen pidempään vaikuttavassa tehtävässä ollut tietää eli ihminen muistaa ensimmäisen asian (virheen) ja korjaus vaikuttaa aika vähän siihen. Ehkä hyökkäys ei koske Racinea vaan kaikkia tukea saavia – ehkä kyseessä on aito oho – emme tiedä. Lukujen kanssa kandee olla tarkkana.

    • Satu

     Sasin esitys työttömyysturvan ja toimeentulotuen muuttamisesta lainamuotoiseksi nosti täälläkin hiuksia pystyyn.
     Etenkin, kun tyypillä on pyrkyä perustuslakivaliokunnan asiantuntijaksi.

     • Hupu

      Mielestäni tuossa on pienoinen ongelma, mihin vedetään raja kun asetetaan velvoite palauttaa yhteiskunnan rahoja?

      Jos työttömyyskorvauksia pitää palautella, niin eikö silloin pitäisi palauttaa myös kaikki ne palkat, jotka on saatu ohittamalla pätevämpi työpaikanhakija?

      Entä terveydenhoitokulut, sillä joku voi jo lapsuudesta asti käyttää merkittävästi enemmän terveydenhoitopalveluita ja lääkkeitä kuin terveempi henkilö?

      Entä opiskelusta aiheutuvat kustannukset, pitääkö tavallisen duunarin maksaa verovaroillaan jokun toisen perheen jälkikasvun yliopisto-opiskelut?

      Pitääkö lapsettoman maksaa veroillaan lapsiperheen päivähoitokuluja?

      Pitääkö autottoman maksaa henkilöautoilevan kanssa yhdenmukaisesti verovaroja tiestön kunnossapitoon vai pitäisikö teidenhoitokustannukset jakaa niiden käyttäjille?

      Jos työntekijän valinnassa toiseksi jäänyt joutuu palauttamaan työttömyyskorvaukset, niin eikö olisi kohtuullista vaatia myös julkisissa viroissa olevia maksamaan aiheuttamansa lisäkustannukset omasta kukkarosta?

      Esimerkiksi työtön ei ole syyllinen huonoon työllisyystilanteeseen – miksi maksaa palkkaa kun saman työpanoksen saa ilmaiseksi – niin, miksi ei esimerkiksi velvoiteta lääkäreitä maksamaan inhimillisten virheidensä kustannuksia?

  • Samppa Haapavaara

   Mika, ilmeisen älykäs mies, ja vielä kuvan kanssa. Et kait sinä väitä, että väitteesi on pätevä?

  • Tuula Hilli

   Sakarin artikkelissa on linkki Kirkko ja kaupunki-lehden artikeliin, missä Racinen tilannetta kuvataan hyvin. Racinen tilanne on samanlainen kuin tuhansien ja tuhansien muiden työttömien ja tai toimeentulotuella elävien. Työssä ollessa on otettu, niin kuin normaalia onkin, velkaa, mistä ei sitten selvitä työttömyyden iskiessä. Luottotietojen menetyshän siitä euraa, kun maksuhäiriöitä tulee.

   Työttömän tulot ovat niin pienet, ettei työttömällä ole mahdollisuutta mennä lyhytkesoisiin työsuhteisiin, joissa palkka on olematon. Pientenkin tulojen vuoksi työttömyysturva viivästyy, koska Kelassa lasketaan soviteltu päiväraha ts. tsekataan, onko päivärahaan lainkaan oikeutta. Tuon oikeudenhan pystyy laskemaan vasta, kun työtön on toimittanut tuloistaan tositteen Kelaan ja sen saaminenhan välillä kestää!

   Itse toimeentulotukea aikaisempina vuosina myöntäneenä tiedän tarkkaan, miltä työttömän arki näyttää. Etuisuudet ovat mitättömät, muutamia satasia korkeintaan kuussa. Niistäkin satasistasi maksat sanomalehden tai muut lehdet (tai et maksa yleensä, koska varaa ei ole), maksat puhelinlaskusi, harrastuksesi, vaatteesi, käsikauppalääkkeesi… Aivan varmasti tiedän, että niillä ansioilla ei elä kukaan tai elää todella kurjasti harrastamatta mitään (maksullista), tilaamatta kotiin mitään lehtiä… Raha jonka kuukausittain saa, menee ihan varmasti lähinnä ruokaan eikä riitä aina siihenkään. Jos työttömällä ei ole hyvää tukiverkostoa, äitiä, sisaruksia, hyviä ystäviä jne., joilta saada hädän tullen (hätä on yleensä joka kuukausi!) apua, niin huonosti todella on työttömän asiat! Järjissään siinä tilanteessa selviävät vain todella vahvat henkilöt. Hatunnosto heille kaikille! Kannattaisipa tosiaan palkata töihin pitkäaikaistyöttömiä!

 35. AikaMies

  Kun asiat eivät voi tapella, niin ihmisten pitää…
  Sasi ja kumppanit syyllistävät oikeuksiaan käyttävää kansalaista oikeuksiensa käytöstä. Onpa todellista kansanedustajan ja puolueväen edustustehtävän hoitoa. Hyi heitä!

  Minuun tuskin pystyisivät tai suurtakaan vahinkoa aikaansaisi, josvaikka kiusaa tekisivätkin koska ns. ”palauttaisin pallon”.
  Laittaisin nimeni tuonkin aloitteen tekijäksi (R-E Racinen tilalle) jos se Sasin ja kumppaneiden sielunrauhaa edesauttaisi. Epäilenpä, että auttaisi, mutta voisi opettaa 😉

  Meinaan jotta joissakin tapauksissa kai ”asiamiehen” käyttäminen voisi kovapäisiä (agraariaivoisia) hillitä. Eikun postia AikaMiehelle (posti@aikamies.fi), niin sovitaan ”nimen käytöstä”. [Asiattomuudet osaan melkolailla vaivatta ohjata tunnistetiedoin varustettuna edelleen julkisuuteen, joten sanomisiansa kannattanee harkita]

  Tuo AikaMies-nimerkki on alunperin vuosikymmeniä sitten käyttöönotettu asian, ei sen esittäjän, julkituomista varten. Kohtuullisesti on tarkoituksessaan toiminut ja ainakin pienen vaivan nimimerkinhaltijan tunnistamisessa aiheuttanut.

 36. Rintsu

  Vanha totuus kuuluu, että itseään heikomman lyöminen on alhaista.
  Itseään vahvemman lyöminen taas on tyhmää!

  Jos ei osaa niin tulee syyllistyttyä jompaan kumpaan milloin tuntee välttämätöntä tarvetta lyödä.

  Kokoomuksella on eväät käymässä vähiin jos Sasikin jo pitää kaivaa naftaliinista.

 37. Timo Luostarinen

  Ihminen on ihmiselle Sasi.

  • Irkku Huttunen

   Päivän paras!

 38. Vesa

  Ongelma on myös siinä ajatuksessa että heti pitäisi olla hyvä palkka. Onko hyvä liksa lähtötaso?

  • Rintsu

   Sanotaanko, että liksa on lähtötaso.
   Jos haluat työn tehdyksi niin maksat siitä palkan etkä huuda yhteiskuntaa apuun.

   • Samppa Haapavaara

    Rintsu lähtee 8-9 eurolla töihin?

    • Rintsu

     Kymppi tunnilta x 8h x 21 = 1680,-
     Ei se nyt mikään asiantuntijan palkka ole mutta on jo kumminkin palkka.
     Ongelmahan on se, että edes tota ei työstä tahdottais maksaa.

  • Samppa Haapavaara

   No, mikä on Vesan mielestä ammattimiehen palkka?

   • Vesa

    Se ei ole mielipidekysymys vaan työnantajan ja työntekijän välinen sopimus perustuen tehdyn työn arvoon.

    • Samppa Haapavaara

     Tuolla vastauksella et saa työpaikkaa, pysy kortistossa.

     • Vesa

      Olen ollut viimeksi työtön keväällä 1998.

    • Jyrki

     Tässähän on ongelma, miten työnantaja voi nähdä työnarvon? Kun mahdollinen työntekijä ei ole edes näyttänyt mihin pystyy? Tässä se ongelma varmaan onkin. Mihin ajetaan ilmasta orjatyötä väkisin.

     Yksi ratkaisu tuntuu olevan vaikka rekrykoulutus. Jos työnantaja ei tahdo maksaa mitään palkkaa vaan käyttää sitten yhteiskunnan nyt jo tarjoamia ilmaisia orjia hyväkseen. Ja kun päässyt ilmaisten orjien makuun. Miksi enää pohtiakaan palkan maksua. Voi vaikka vapaasti haukkua kaikki orjat maan rakoon jos siltä tuntuu ja ottaa uudet tilalle. Onhan noita rekrykoulutuksia 6-12kk ilmaistöineen orjille. Selittelemään ei varmasti joudu ja kaikki pitää hyväntekijänä vähintään.

     Tämä perustuu omiin kokemuksiin mihin itse törmännyt/kokenut. Missä esimerkiksi työnantaja haukkunut sähköpostilla perään kaikki työkokeilussa olleet. Henkilökohtaisesti ei tietenkään voinut asiaa tehdä. Eikä siinä mitään porukassa ehkä ollut joku tai parikin henkilöä, jotka haukut ansaitsisi. Mutta loput muutkin leimattiin samalla.

     Saiko kukaan palkkatyötä lopulta? Ei saanut. Perään sitten uutta rekryä ja työkokeilua jonkun ajan sisään. Toisaalta myös ihmettelyä, kun ketään ei enää oikein kiinnostanut moiset rekryt. Työttömien vika tietysti tämäkin näin syntynyt työvoimapula…

 39. kitano
  • Hitsipilli

   Tässä maassa on liian hyvä sosiaaliturva ja hyysäyskulttuuri – firmoille.

   Milloin saavat miljoonia suoraa tukirahaa, milloin välillisiä tulonsiirtoja. Tiedänpä eräänkin lestivetoisen rekryfirman, joka lopetti palvelutuotannosta monelta sadalta työt pk-alueella siirtääkseen ne Lappeenrantaan. Syynä se, että TE-toimisto maksoi kuusinumeroisen summan firmalle kun kouluttivat omat työntekijänsä työvoimakoulutuksena. Eli nettosivat sievoisen summan ja säästivät samaan aikaan palkkakustannukset. Siinä sivussa työn vaativuusluokitus tipahti ja uudet eivät kehdanneet asiasta älähtää.

   Onneksi tällä hetkellä riittää itsellä töitä. Voin sanoa, että minkään hanttihomman takia en ole valmis muuttamaan. Ei ole luottoa yhteenkääb yritykseen niin, että vain työn varaan elämää rakentaisin.

   Eikä kaikki työttömät voi ängetä kalliisiin kaupunkeihin työnhakijoiksi tappelemaan muutamista paikoista. Riittää noita eläkeiän kynnyksellä olevia jotka huutelee kuinka muutettiin ennenkin. Työelämä on niistä vuosista muuttunut, joskushan töitä tuntui olevan enempi kuin tekijöitä. Ilman koulutustakin pääsi töihin, ei ollut nollatuntisoppareita, asuminen suhteessa halvempaa. Ja tiedoksi, kyllä ihmiset muuttavat yhä edelleen. Muuttavat työn takia. Mutta nyt vaaditaan muuttamaan työttömäksi toiselle paikkakunnalle josko sieltä vaikka se 18 tuntia töitä kolmeen kuukauteen irtoaisi. Hyi helvetti, millä mallilla on maan asiat. Tilanteeseen taitaa olla tyytyväisiä vain kokoomuksen roskasakki. Johan tuo uusin kansalaisaloite oli sitä, mitä olen sanonut heidän kokoajan olevan hissuksiin toteuttamassa.

 40. Mikko

  YLEN Hallituksen suojelu propaganda ylitti taa oman sieto kynnykseni
  äänesä asioisa ulalla oleva toimitaja
  ja yksistään tämä kokoomus puupää
  Työttömyysturvan aktiivimalli – rangaistus vai mahdollisuus? Debatoimassa ministeri Kai Mykkänen (kok)

  uutis insernissä ilman vasta väiteitä asiaan
  YLE toimitajan suurin huoli
  onko tyokkärissä tarpeeksi resurseja kyykytykseen

  YLE KÄYTÄÄ TÄTÄ YHDEN VIERAAN TAKTIKAANSA PROPAGANDISTISESSA MIELESÄ
  MILLÄ HE ERISTÄVÄT 100 PROSENTISESTI
  ERIMIELTÄ OLEVIEN IHMISTEN MIELIPITEET
  POIS JULKISUUDESTA

  onhan hän paikalla
  mallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen tekijä Martin-Éric Racine. Juontajana Annika Damström. #yleastudio

  joka kysyy häneltä Martin-Éric Racineilta yhden kysymyksen

  lopun aikaa he juttelevat keskenään
  Annika Damström.YLE JA ministeri Kai Mykkänen (kok)
  Lyödäänkö vetoa
  käsky on tullut ylelle hallitukselta Kes Kok ministereiltä
  joidenka hanuria
  YLen päätoimittaja Jouko Jokinen nuolee
  valtion tulevat rahoitus mallit
  eli hänen oma tilipussinsa ylellä takaraivoissa
  tukkikaa -Éric Racinei suu

  Twitaa Orpo Ja sipilä
  Ja kusevat ristiin työttömien päälle VIRNE NAAMALLA

  Eduskunnan pikku joulu lavuaariin

  joka on täynnä paskaa
  ahdistelu kortusja
  ja tyhjiä kossu pulloja
  paula risikko makaa Sammuneena hame korvissa
  Lavuaarin alla

 41. Isoäiti

  Edelleenkin, on aivan sama, ovatko Martin-Eric Racinen tulot euron vai miljardin. Racinen näki epäkohtia ja epäoikeudenmukaisuutta juuri hyväksytyssä laissa. Hän käytti oikeuttaan laatia kansalaisaloite. Kanssakansalaiset vieläpä olivat samaa mieltä ja kävivät sankoin joukoin kannattamassa aloitetta. Aloitteen tekijä ja aloitteen kannattajat osallistuivat demokraattiseen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon aktiivisesti, aivan kuten meidän pitääkin.

  Kokoomuspoliitikkojen käytös sen sijaan ei ole sopivaa. Tällainen ala-arvoinen vastahyökkäys aloitteen laatinutta kohtaan ei missään tapauksessa ole hyvää johtamista – politiikan teosta puhumattakaan.

  Nämä kokoomuspoliitikkojen kirjoitukset vain pyrkivät hämärtämään sen, mistä on kyse. Laista, joka miellettiin epäoikeudenmukaiseksi ja kansalaisaloitteesta, jolla tilanne pyritään korjaamaan.

  Aktivointimalli on jo niin täynnä ansoja, että fiksumpikin äkkiä sotkeutuu ajatuksissaan. Ei nyt astuta tähän kokoomuspoliitikkojen virittämään ansaan niin, että alamme keskustella aidanseipäistä, kun pitäisi puhua koko aidasta.

  • Pitkäaikaistyötön

   Juurikin näin!

 42. Pirstale

  Mielenkiintoinen sivujuonne on, että kahden alaikäisen lapsen yksinhuoltajaäiti ei saa edes tuota 2 600 euroa, koska on työssäoloaikanaan sattunut hankkimaan omistusasunnon.

  Tuki tähän asumismuotoon tulisi halvemmaksi kuin vuokra-asuntoon, mutta omistusasumista ei periaatteesta tueta toimeentulotuesta. Eikä asunto mene kaupaksi.

  Olen entisessä elämässäni kehottanut jopa vuorineuvosta olemaan iloinen veronmaksaja. En taida enää itsekään olla sitä mieltä.

  • Pitkäaikaistyötön

   Ei tässä kukaan ole saanut 2 600 euron edestä tukia. Tuo luku pyörii mediassa siksi, koska Racine on joskus aikaisemmin maininnut, että hänen ei kannata tehdä töitä alle 2 600 euroa/kk, koska hänellä on velkoja. Todellisuudessa hän saa tukina noin puolet tuosta summasta ja siitä 800 euroa menee suoraan vuokranantajan taskuun. Elämiseen jää jotain 500 euroa.

   • Pirstale

    Olet oikeassa! My bad.

    Minä en siis ole saanut mitään, koska omistusasunto. Onneksi olen ollut työttömyyskassan jäsen.

    • Pitkäaikaistyötön

     Toisaalta tämä oli kaunis esimerkki siitä, kuinka vaihtoehtoinen totuus sekoittaa kaikki ja se on osalla ihan tavoitteenakin. Kun Kimmo Sasi kirjoitti tänään 2 600 euron tuista, niin koko Kokoomus-kansa pitää tätä valhetta nyt totuutena. Päivittelevät sitten keskenään ja miettivät, kuinka ne työttömät saisi nuijittua kokonaan hengiltä.

  • MP

   Taidat puhua ”puutaheinää”. Yksinhuoltaja äiti, joka saa (sekavasta jutustasi päätellen) toimeentulotukea ja asuu omistusasunnossa on oikeutettu saamaan, Kelan mukaan, asumistukea tarkista asia täältä: http://www.kela.fi/yleinen-asumistuki-kuka-voi-saada.

 43. kari vanninen

  Laillahan ei ole muuta tarkoitusta kuin tiputtaa päivärahoja kaikki muu puhe on puppua jos esim joku työnantaja ottaisi töihin 18 tunniksi ja sen jäkeen kun työ on tehty kirjoittaa työsopimuksen, palkkatodistuksen ja vielä todennäköisesti tulevia lisäpyyntöjä niin ei kyllä tee sitä vihettä toistakertaa. Puhumattakaan työttömästä kun maksatus viivästyy paperi shown takia niin mieluummin antaa sen päivän mennä. puhumattakaan siitä että jos moni pääsee töihin niin hallitushan katsoo sen voittona ja kehutaan sillä että työllisyystavoite on saavutettu. Ise olen lomautettu joka tekee kesät töitä ja talella pidetään kesälomat ja ollaan lomautettuna ja valmiina ensikesän koitoksiin kun muut lomailevat. Tekisin kyllä mielelläni läpivuoden töitä jos saisin pitää kesälomat kesällä, mutta ei taitaisi isäntäkään ilahtua asiasta.

 44. Pitkäaikaistyötön

  Hyvinhän tuo Martin-Éric Racine pärjäsi A-studiossa! Nokkela ja asiallinen mies. Pitkä työttömyys on tehnyt hänestä alan asiantuntijan, jonka asiantuntemusta kannattaisi käyttää (tämä vinkkinä päättäjille).

  • stunned

   Mykkänen oli joutunut kerran muuttamaan työn perässä kolmeksi vuodeksi Pietariin töihin, jossa siis kaikki valmiiksi laitettuna asiantuntijatehtäviä tekevälle.

   Tämä tuli esille, kun Mykkänen oli taas alkanut paasata työn perässä muuttamisen tärkeydestä, ja Racine kysynyt äkkiarvaamatta ministeriltä, oliko maistanut omaa lääkettään.

   Racine kertoi joutuneensa vaihtamaan maisemaa töiden takia toistakymmentä kertaa.

   Racine myös sanoi tehneensä puolen vuoden pestin, mutta työtä ei jatkettu, koska oli rekrytointikielto.

   Mykkäsen esitys oli heikko ja valmistautumatonta hermoilua ja vääntelyä tuolissa oli tuskaa katsella.

   • J.P.H.J

    Ensimmäistä kertaa näin Mykkäsen punastelevan ja änkyttävän. Racine otti lopuksi esille yhden tärkeimmistä: miksi Tanskassa muttei Suomessa räätälöidään Te-palvelut työnhakijoille yksilöllisen henkilökohtaisesti?

  • Vesa

   Asianosainen ei ole asiantuntija.

 45. J.P.H.J

  Joko satatonnia on mennyt rikki? https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

 46. Assuan

  Olen melkein kaikesta samaa mieltä kun arvostelette Sasin politiikkaa, mutta mielestäni hänen aiheuttamansa kuolemantapaus ei kuulu tähän ja on hiukan mautontakin liittää tähän keskusteluun.

  Oli kenestä tahansa kyse, toisen hengen vieminen on asia jonka kanssa joutuu elämään joka päivä loppuelämän ajan. Siinä on rangaistusta kylliksi, eikä ole reilua että näkyvän aseman takia tällaista revitellään jollain palstoilla vuodesta toiseen.

  • Pitkäaikaistyötön

   Totta tämä! Mitä kypsemmällä linjalla pysytään, sitä pidemmälle päästään.

 47. Timo

  Maksuhäiriömerkintä ei omasta kokemuksestani kyllä kovinkaan paljoa rajaa työpaikkoja. Pankit nyt jäävät varmaankin ulkopuolelle, mutta muuten ei ole ollut ongelmia suppeassa eikä perusmuotoisessa turvallisuusselvityksessäkään.

 48. Mara

  Suuresta osasta samaa mieltä, mutta tästä en: ’ tuen pitäisi voida kyetä joustamaan yksilöllisesti’

  Racine on hyväpalkkaisissa töissä ollessaan ottanut lainaa (kulutusluotto) leveämmin elämiseen. Minusta ei ole lainkaan hyvä idea että kannustetaan moiseen, ja päästetään pälkähästä noin vain. Velanotto pitää mitoittaa niin, että velat pystyy hoitamaan myös työttömäksi joutuessaan, esimerkiksi myymällä omaisuuttaan. Ellei tähän pysty, velkaa on otettu liikaa.

  • Vesa

   Lainojen lyhennykset pystyy neuvottelemaan ja kaikesta selviää ilman maksuhäiriömerkintöjä, jos vaan kiinnostaa niin paljon että viitsii ottaa asiakseen.

 49. Mara

  Kyllähän Racinen tapaus kertoo hyvin siitä miten nykyinen järjestelmä ei kannusta työntekoon. Ja kaikista hienointahan on, että ei aktiivimalli mitenkään korjaa asiaa. Kun yhdeltä luukulta tulee vähemmän haetaan sossusta enemmän, ja lopputulos on sama.

  • Vesa

   Kun miettii mitä taloudellista, terveydellistä ja sosiaalista haittaa on työttömyydestä niin ei siinä enää järjestelmän kannustusta luulisi tarvitsevan.

 50. Kimmo Sasi

  En ole arvostellut Racinea vaan järjestelmää, jossa työtä ei kannata ottaa vastaan keskituloisen tuloilla. Jokainen meistä toimii luonnollisesti järjestelmän ehdoilla. Järjestelmä on muutettava. Toimeentulotuki ja sen verovapaus ja täysi leikkaantuminen ovat ongelma. Yksi ratkaisu on velvollisuus ottaa sosiaaliturvan ehtona vähäistäkin työtä vastaan. Tähän työttömyysturvan aktiivimalli pyrkii. Vähäinen työ edistää kuntoutumista työhön ja estää syrjäytymistä. Aktiivimallin vastustajat sahaavat omaa tulevaisuuden oksaansa. Työmarkkinoita pitää kehittää niin, että meillä on laajat tilapäisen työn markkinat. Tekemätöntä työtähän riittää.

 51. J.Lahtinen

  Sasi puhuu asiaa. Kysehän on siitä, että monille työttömille ei kelpaa avoinna olevat duunit. Uskon, että ottamalla minkä tahansa työn vastaan on paljon helpompi hakea itselleen työllistettynä mielestään parempaa paikkaa. Tekevälle löytyy kyllä töitä. Vähän ryhtiä ja oma-aloitteellisuutta niin meidän kaikkien verotaakka kevenee ja voidaan pitää parempaa huolta ihmisistä, jotka sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi eivät voi tehdä töitä.
  Jos Racine olisi käyttänyt energiansa kansalaisaloitteen kynäilyn sijaan työn etsimiseen, niin saisi lainansa maksettua eikä olisi ryvettynyt niin, että tuskin kukaan häntä enää töihin huoliikaan.

  • Saku Timonen

   Löytyihän tänne taas yksi, joka asioista mitään tietämättä on varma siitä, että tekevälle löytyy aina työtä. Mistä teitä riittää?

   • Pirstale

    Samaa mietin… Viime vuonna lähetin yli 94 työpaikkahakemusta. Siis 94 tuli ei kiitos -kije, jotka olen säästänyt todistaakseni tarvittaessa aktiivisuuttani. Osaan suomen lisäksi kolmea kieltä hyvin ja yleisimmät tiedonkäsittelyohjelmat on hallussa. Epäilenpä, että syntymävuoteni ei vaan ole muodissa.

   • J.Lahtinen

    ”Asiasta mitään tietämättömällä” on itse asiassa kokemusta asiasta. Itse myös lähettelin hakemuksiani mutta ilmeisesti ne hukkuivat muiden joukkoon. Lähdin sitten näyttämään pärstääni yrityksiin, niin neljäs paikka tärppäsi. Eli kyllä uskallan väittää, että omalla aktiivisuudella on vaikutusta. Aktiivisuutta ei ole se, että lähettelee kerran kirjoittamaansa hakemusta moneen paikkaan.

Kommentoi »

Comments are closed