Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Miten aktiivimalli toimii?

Yhteisenä vastauksena kaikille kysyjille kerron, että en minä tiedä miten aktiivimalli toimii. Kukaan ei tiedä. Sitä eivät tiedä edes neuvontavelvolliset Te-toimistot ja Kela. Kaikkein vähiten tietävät lain hyväksyneet kansanedustajat. He ovat keskittyneet munaamaan itsensä toinen toistaan hulluimmilla selittelyillä ja neuvoilla. Kaiken huippu taitaa olla Juhana Vartiaisen kaupunkien työttömille antama neuvo muuttaa maalle töihin. Ei ole monta päivää siitä, kun saman puolueen ministeri Kai Mykkänen neuvoi maaseudun työttömiä muuttamaan kaupunkeihin.

Päättäjien neuvo siis näyttää olevan, että maaseudun ja kaupunkien työttömät vaihtaisivat paikkaa keskenään. Saataisiinhan sillä tietysti vähän vaihtelua kylänraitilla vastaantulevien naamoihin, mutta esimerkiksi Juuan työttömyysprosentti huitelee jo nyt seitsemäntoista tienoilla, ja avoimia työpaikkoja on seitsemän.

Kun aktiivimalli on hyväksytty tällaisella järjenjuoksulla, niin en ihmettele yhtään sitä yleisönosastokirjoittajaa, joka ei tiedä työttömyysetuuden ennakonpidätysprosentin olevan 20.

Mutta oikeasti, miten se toimii? Laki hyväksyttiin niin nopeasti ja niin huonolla valmistelulla, että Te-toimistot ja Kela eivät ennättäneet edes miettiä käytännön toteuttamista. Niinpä Te-toimistot sanovat vain, että aktiivisuuden seuranta ei kuulu niille tippaakaan, vaan sitä seuraavat etuuden maksajat eli työttömyyskasssat ja Kela.

Kela puolestaan kertoo, että työskentelystä ilmoitetaan työttömyysajan ilmoituksessa ja osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun Kela saa tiedon Te-toimistoilta. Näyttää siltä, että kukaan ei tiedä eikä haluakaan tietää miten homma käytännössä toimii. Sotkut selvitellään sitten huhtikuussa, kun ensimmäinen tarkastelujakso on päättynyt. Siihen asti työttömät saavat olla epätietoisia tulevasta kohtalostaan.

Erityisesti Te-toimistojen vetäytyminen vastuusta on huolestuttavaa. Juuri Te-toimistot antavat etuuden maksajaa sitovat työvoimapoliittiset lausunnot, joiden perusteella työttömyysetuutta joko maksetaan tai ei makseta. Tästä lausunnosta ei voi edes valittaa, vaan valittaa voi vasta kassan tai Kelan tekemästä maksupäätöksestä. Te-toimistot eivät kuitenkaan aio seurata mitenkään työntekoa.

Muuta aktiivisuuutta ne seuraavat. Muu aktiivisuushan tarkoittaa vaikkapa osallistumista työllistymistä edistävään koulutukseen, joka hyvin usein on pelkkää konsulttifirmojen rahastusta. Te-toimistoilla onkin hyvin toimivat suhteet näihin jo vuosikausia turhaa koulutusta järjestäneisiin firmoihin, joista parhaat tekevät miljoonatulosta.

Kukaan ei siis tiedä miten aktiivimalli toimii. Minä olen kertonut aktiivimallissa huomaamistani epäkohdista, mutta se ei tee minua päteväksi kertomaan miten malli toimii. Asiasta päättäneet eivät näitäkään epäkohtia tunnusta, eivätkä Te-toimistot ja Kela osaa antaa neuvoja. Kansa vaeltaa pimeydessä siihen asti, kunnes ongelmat rysähtävät syliin.

Sitten syyllisiksi löydetään varmasti työttömät, jotka eivät ole ymmärtäneet toimia päättäjien epämääräisen tahdon mukaisesti.

kela

Kommentit (112)

 1. P@uli

  Terve Saku

  Ainakin ansiosidonnaisesta menee veroa 25% automaattisesti, ellei hae verottajalta
  muutosverokorttie (etuusverokortti), yleensä veroprosentti ei juurikaan pienene,
  koska ansiosidonnaista työttömyyskorvausta saava ei saa ns. työstä johtuvia
  kustannuksia vähennyksenä, eikä myöskään ns. viranpuolesta tehtäviä vähenneksyä.

  • Hannele Ketola

   Samoin menee työmarkkinatuesta, 25%, jollei hae muutosverokorttia, jolla prosentin saa mahdollisesti pudotettua n. 19%.

   • Saku Timonen
    • Jori Lahtinen

     Syy miksi tässä mennään sekaisin on että viime vuoden alussa ansiosidonnaisen verotusta nostettiin 25%. Muut pysyivät 20%.

   • liisa hirvonen

    Veroprosentti vaihtelee, tarkasti sitä ei voi sanoa, koska siihen vaikuttavat muut mahdolliset tulot ja työtön maksaa valtioveron lisäksi kuntaveroa mikä myös vaihtelee. Edullisinta tietenkin on asua kunnassa jossa on mahdollisimman pieni kuntavero. Mutta keskimäärin vero on etuudesta 16-19%.

   • Sirpa N.

    ”Teen 21–23 tuntia viikossa fyysistä osa-aikatyötä ja saan siitä noin 800 euroa käteen kuukaudessa. Tuloveroa en ­juurikaan joudu maksamaan. Lisäksi saan asumistukea, koska lienee jotakuinkin selvää, etten tule palkallani toimeen pää­kaupunkiseudulla.”

    -> vaikkapa alalla, jossa kokotyöaika olisi 38 t/vk, tekee 55-61% aikaa ja saa 800e, jonka lisäksi otettu tuloveroa ”ei juurikaan”
    -> palkka on ihan omien osa-aikatöideni tasolla. Miksi osa-aikatyöläinen ei hae työttömyyskorvausta, jota saa siihen asti, kunnes työaika on 80% kokotyöajasta?

    Työmarkkinatukea/peruspäivärahaakin saisi sovittelun jälkeen, kun vähennetään 300e ja loppupalkasta 50% vähentää saman määrän korvausta.

    Työttömän veroprosentista:
    ”Esimerkiksi 12 000 euron vuosituloista työtön maksaa 21 prosenttia veroja ja palkansaaja 8,5 prosenttia (keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla), valtiovarainministeriön taulukosta selviää. – Mielestäni tässä on jotain pielessä, jos ihmiset eivät tiedä, miten heitä verotetaan. Kannustimet eivät voi saada tarkoitettua efektiä aikaiseksi, jos ihmiset eivät edes tiedä, mitä verotuksessa on tapahtunut, finanssineuvos Elina Pylkkänen sanoo”, josta linkki https://www.uusisuomi.fi/raha/171723-tyottoman-veroprosentti-ihmetyttaa-jopa-kansanedustajia-jotain-pielessa-jos-ihmiset

  • Auli

   Nyt oot kyllä yössä….Etuusverokortti kannattaa ehdottomasti hakea. Mulla veroa menee vajaa 10 %. Voit ihan itse mennä vero.fi sivuille ja täyttää vero- ja palkkatietosi, niin näät veroprosenttisi.

   • liisa hirvonen

    Maksat sitten jälkiveroa, mikäli verovuoden aikana saat muuta tuloa. Ja uuden lain mukaan sitä onkin oltava, vähintään 18 tunnin työ/65 tarkastelupäivää (ma-la).

    • Hulivilipoika

     Jos saat muuta tuloa, teetät uuden verokortin. Asia on sillä hoidettu ja jäännösveroa ei tule. Uuden verokortin voi pyytää aina tarvittaessa. Voi pyytää myös etuutta ja mahdollista osa-aika-, pätkä- tai vakinaista työtä varten eri verokortit. Aina näiden kanssa on voinut pelailla. Pitää vain tietää, kuinka paljon on rahaa tienannut ja saanut. Molempien tietojen hankkiminen on nykyään aika helppoa, kun parilla puhelinsoitolla asiat selviää.

   • Gransuholm

    Olet nyt itse pahasti pimeydessä, sillä etuudesta maksettava vero on ansiotuloverotusta suurempi johtuen vähennysten (esm ansiotulo) puuttumisesta. Työmarkkinatuesta menee 20% veroa ja jos tiputat prosentin puoleen, niin maksat takuu varmasti jälkiveroa vähintäinkin liki tuon pudonneen osuuden verran. En ymmärrä mihin perustuu tämä luulo, että prosentin voi pudottaa puoleenkin saadakseen sen kautta hyötyä. Lopullinen verotus tasaa kaiken kuitenkin vuoden lopussa, joten esm työmarkkinatuen verotus on lopulta about sen 20%, vaikka olisit maksanut koko vuoden 2% veroa tuesta. Maksat loput jälkiverona, that simple.

    Mikäli olet ollut osan vuotta työssä, niin silloin prosentti määräytyy näiden kahden yhteisvaikutuksesta. Ei se etuuden prosentti ole ihan hatusta heitetty, joten kannattaa vähän kuunnella asioista tietäviä ennen kun alkaa laskemaan prosenttiaan. T. Ex veronkiertäjä

  • kassatyöläinen

   Tämä veroprosenttikin vaihtelee, Kela pidättää 20 mutta työttömyyskassat 25. https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/verokortti/tyottomyyspaivaraha/

   Mitä aktiivimalliin tulee, laki on erinomaisen sekava, mutta kyllä meillä kassoissa ainakin on suht selvät sävelet siitä, mitä lasketaan ja miten. Koulutukset huomioidaan työkkärin lausuntojen mukaan, palkka- ja yritystulot omien ilmoitusten (ja tietenkin todistusten) mukaan. Oman suolan tuo lukuisat laskurin nollaus- ja poissulkutilanteet, joista en ole nähnyt paljoa puhuttavan, ja näissä mielestäni tulee eniten epäselvyyksiä vastaan. STM muutti ohjeistustaan poissulkutilanteen ja nollaustilanteen risteämästä lennossa vuodenvaihteessa, virallisia tulkintaohjeita odotellaan varmasti maaliskuuhun saakka.

   Jos sopii, pidän oman nimeni salaisena ammattini takia.

   • Marsuli

    ”Koulutukset huomioidaan työkkärin lausuntojen mukaan, palkka- ja yritystulot omien ilmoitusten (ja tietenkin todistusten) mukaan.”
    Mitä tässä aktiivimallissa tarkoitetaan yrityksen tulolla? Ei kai sentään sisään tulevaa rahaa, josta ei ole vielä vähennetty yrityksen kuluja?
    Yritystulohan selviää oikeastaan vasta vuoden lopulla, kun on ynnätty tulot ja menot. Vaikka kulut olisivat pienet, ilman kuluja ei pyöritetä edes minkäänlaista yksinyrittäjän toimintaa.

 2. Harri Heiskanen

  Ja koko sekoilu vaan siksi että ”Mr. Sippilän” hallitus haluaa tilastot kauniimmiksi, hinnalla millä hyvänsä. Siinä kaikki.

 3. Kata

  Työttömyystuen automaattinen veroprosentti oli ainakin 2016-2017 jo 25%, ja senkin huomasi vain kun maksettava summa muuttui yhtäkkiä. Liekö prosenttia laskettu taas tänä vuonna?

 4. Martti-Tapio Kuuskoski

  Onneksi hallituksen esityksessä eduskunnalle kerrottiin miten aktiivimalli toimii julkisen talouden kannalta! 😉 Laki myytiin tällaisella win-win-kuviolla kansanedustajille:

  ”Aktiivimallin vaikutukset riippuvat siitä, miten hyvin mallin tavoitteet toteutuvat. Malli kuitenkin parantaa julkisen talouden tilaa sekä silloin kun se onnistuu tavoitteessaan työttömien aktivoitumiseen nykyistä enemmän että silloin, jos sillä ei ole mitään vaikutusta työttömien aktiivisuuteen. Tämä johtuu siitä, että mallin vaikutusten ääritilanteet vahvistavat kumpikin julkista taloutta joko säästämällä työttömyysturvamenoja tai lisäämällä työllisyyttä.”

  Debiiliä julkisen talouden hoitoa tällainen sikäli kuin taloudesta ja mallin yhteiskunnallisista kokonaisvaikutuksista mitään ymmärrän.

  • Rintsu

   Hallituksemme poliitikkoja näyttelevät puoskarit asialla.
   Kun potilaalle sattumanvaraisesti annettu pilleri ei auta ja tauti on kuolemaksi niin potilas kuolee.
   Toisaalta jos puoskarin ihmepilleri jostain syystä auttaa tai potilas paranee hoidosta huolimatta.
   Niin molemmassa ääritapauksessahan voidaan sanoa käyneen hyvin. Kivut on poissa ja rahaa säästyy.

   Ääritapauksia huomattavasti todennäköisempää on, että puoskari ei tiedä mistään mitään ja potilas syö vuositolkulla kalliita pillereitä turhaan.
   Ja näin tulee käymään koska ne ääritapaukset ovat nimensä vuoksi ääritapauksia.

 5. Viljo Kärkkäinen

  Karjalainen on valinnut puolensa ja ”palkitsee” Mykkäsen koko sivun ”mainoksella”…

 6. Mauri Pulkkinen

  Vaikea tällaisessa asetelmassa on sanoa ihmisille: älä vaivu epätoivoon. Jos vastuulliset viranomaiset jättävät aktiivimallin toimeenpanoon liittyvät asiat Herran haltuun heittelemällä vastuuta toinen toisilleen, on jotain käsittämättömän paljon mennyt pieleen suomalaisessa viranomaistoiminnassa. Vaikka syvästi uskoisikin Herran viime kädessä auttavan ihmispoloa, usko joutuu tässä menossa kovalle koetukselle.

  Nyt soisin vastuutahojen johdon astuvan julkisuuteen poliitikkojen asemasta ja kertovan, miten aktiivimallin toimeenpano on kunkin osalta hoidettu. Jos näyttää, että jokin osa prosessista ei ole kenenkään vastuulla ja seurannassa, on asia korjattava heti eikä vasta kuukausien kuluttua.

 7. Koppimies

  Se ettei ole suunniteltu mitä tekee ja kuka tekee kuvaa hyvin työ-ja elinkeinoministeriön, TE-palveluiden ja KELA:n toimintaa.

  Muistan kun konsulttiyhtiön johtaja, joka järjesti F.E.C-myyntikoulutuksia (20pv koulutus + 5 kk työharjoittelu) valitteli, että saavat toimeksiannot todella lyhyellä varoitusajalla TE-palveluista ja tuntui, heistä tuntui ettei TE-palveluiden suunnitelu ole ajan tasalla.

  Kuvaavaa on, työskennällässäni työ- ja elinkeinoministeriössä, jokainen oli hanke tai projekti oli myöhässä ja ihmisillä ei ollut kuvaa mitä vaikutuksia päätöksillä tulee olemaan esimerkiksi työttömän arkeen. Jos halusi vastauksen johonkin työvoimapolittiiseen asiaan, vastausta sai odottaa monta päivää ministeriön sisällä. Huolestuttavinta on, ettei tieto kulje ministeriön ja sen alaisten virastojen välillä. On liian monta ylijohtajaa, joilla ei mitään käryä mitä pitäisi tehdä ja miten tulisi viestiä ymmärrettävästi alemmille tasoille mitä tuleman pitää, olettaen että ko.henkilöllä on riittävä ymmärrys koko päätöksen sisällöstä ja ohjeistuksesta.

  Näyttää vahvasti, että työttömän vastuulle jää koko oma valvonta. Tämä hallituksen farssi on surullista katseltavaa. Hätäinen suunnitelma, jonka sisältö on sitä toteuttavilta tahoilta täysin auki ja epäselvää. Miten niinku meni omasta mielestä? pitää Kai kysyä.

 8. Joni Pelkonen

  ”en ihmettele yhtään sitä yleisönosastokirjoittajaa, joka ei tiedä työttömyysetuuden ennakonpidätysprosentin olevan 20.”

  Kyseinen kirjoitus on herättänyt muutakin ihmettelyä. Kirjoittaja väittää, että alalla olisi töitä vaikka kuinka, mutta tekee vain 21-tuntista työviikkoa. Hän ei tiedä, että olisi pienten tulojensa vuoksi oikeutettu asumistukeen ja soviteltuun työttömyysturvaan.

  Lisäksi kirjoituksen pointti on hieman hukassa: haluaako hän poistaa työttömyysturvan vai itselleen parempaa palkkaa? Toivottavasti jälkimmäistä, sillä edellisen toivominen olisi melko typerää.

  • stunned

   Mielipidekirjoittaja haluaa vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen tai viedä kansalaisaloitteesta käytävän keskustelun sivuraiteelle — kohti köyhien keskinäistä hierarkkista nahistelua.

   Ihmettelisin, jos mielipidekirjoittaja ei olisi Kokoomuksesta tai sylttytehtaalta. Kirjoitus osuu hyvään saumaan, kuten aina tatut, juusot, ossit ja muut ruohonjuuritason astroturffaajat.

   Tilaustyötä.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing

   • Joni Pelkonen

    Epäilen ihan samaa, että kirjoitus oli mielipiteenmuokkaukseen tarkoitettu trolli ja että kertoja taustoineen on täysin keksitty. On käyty Kelan sivuilla hakemassa vähän taustatietoa jotta saadaan tekstiin hieman uskottavuuden tuntua.

    Kirjoittajan motiivia voi vain arvailla, sillä kyllähän ilkeitä ja kateellisia ihmisiä riittää. Joko sitä, tai jossakin sylttytehtaassa laadittu häirikköteksti.

   • Hulivilipoika

    Kieltämättä faktat, nimittäin se, että kirjoittajalla ei ole mitään käsitystä faktoista, tukee sitä, että kokoomuksen tiedotusosasto olisi taas asialla.

  • töytön

   Kokoomuslainen ”pätkätyöläinen” kirjotti lehteen.

  • Jarno Laivola

   Piffillä esitettiin jo vahvoja veikkauksia siitä, että kirjoitus olisi lähtöisin kansanedustajan tai tämän avustajan kynästä. 😉

  • Epäilevä

   Jäi itsellekin vähän auki mikä kirjoittajan pointti oli. Totuushan on kuitenkin se, kuten kaikki tiedämme, että ongelma ei ole työttömyysturvan suuruus (työttömyysturva on liian pieni Suomessa todellisuudessa), vaan palkkojen pienuus ja työpaikkojen vähyys, sekä työnantajat ketkä tuntuvat elävän jossain epätodellisessa haavemaailmassa jossa työntekijöiksi kelpaavat enää vain täydelliset ihmiset. Lisäksi työnantajat eivät tunnu olevan valmiita tekemään itse mitään saadakseen osaavaa työvoimaa, joitain poikkeuksia lukuunottamatta, eli kouluttamalla itse tarpeensa mukaan tekijöitä ja ottamalla ihmisiä harjoittelemaan. Työssä oppii parhaiten ja vasta siellä oppii oikeasti sen työn mitä tekee. Koulusta saa lähinnä vain teoriapohjan ja vähän maistiaisia käytännön perusosaamisesta. Ja se pätee lähes kaikkiin aloihin, ellei jopa kaikkiin.

 9. Markku Kemppainen

  Unia on joskus ihan hyvä nähdä. Viime yönä oli sellainen, jonka avulla tajusin, että mistä tämä nykyinen ahdistus johtuu. Olin siinä unessa jossain töissä, joka ei kiinnostanut ja motivoinut lainkaan ja suomensin sille pomolle sitten asioita. Tämä pomo oli sellainen umpitollo päsmäri, joihin olen työurani aikana törmännyt liiankin usein. No perussyy omalle ahdistukselleni on meikäläisen kaltaiselle työttömälle tuo ”aktiivimalli”, josta sorvasivat lain. Mikä aiheuttaa ahdistusta on se, että vaikka minun markkina-arvoni työmarkkinoilla on täysin nolla, joudun roikkumaan jonkun paskaduunin hakemisen (puhelinmyyntiä provikkapalkalla yms, kun täällä muuta ei ole) ja sitten 60 päivän karenssin välissä, jos en tällaista duunia hae, viikottain. Jos olen ansiosidonnaisen lisäpäivillä kesäkuussa, voin hakea itseni eläkkeelle heinäkuun alusta lähtien ja silloin poistuvat kaikki huoleni. Että tämä Suomen natsihallitus kehtasi tällaisen vitutuksen vielä mulle antaa on käsittämätöntä. Mikään ei ole varmaa. Minä haluan vain pois tästä systeemistä ja antaa nuorempien vääntää tahkoa. Minä olin työelämässä lähes 35 vuotta. Se riittäköön ilman, että minua haukutaan oikein hallituksen taholta laiskaksi muutamaa päivää ennen eläköitymistä. Tästä jää kyllä paskan maku suuhun, kun ei luoteta ihmisen omaan kykyyn arvioida oikein omaa tilannettaan vaan annetaan ”haasteita” (hyi hitto tuota sanaa).

  • Sofia

   Olen onnekas kun pääsin eläkkeelle maaliskuussa 4 vuoden työttömyyden jälkeen. Ei vaivattu millään ehdotuksilla tai ilmotusvelvollisuksilla. TE-toimisto hoiti itse kuittaukset että kaikki ok. Ihan alussa ehdotettiin CV-kurssia mutta sanoin että osaan eikä tarvinnut mennä.

 10. ks

  Minulla työttömyyskorvauksen veroprosentti on 20.

  Mitenkähän aktiivimalli eroaa nykyisestä mallista, jossa työtön ei saa tehdä mitään järkevää menettääkseen tukensa tai joutuakseen edes ns.selvitykseen. Tuleeko näistä ennen kielletyistä tekosista nyt pakollisia? Ja toivon totisesti, että joku osaa neuvoa oikein tai jos väärin neuvookin, siitä tulisi neuvojalle ongelmia ei työttömälle. Minä olen ainakin saanut tuta sen, että jos tekee kuten viranomainen neuvoo ja työllistymissunnitelmaan kirjataan, menettää työttömyyskorvauksen.

  • Rehellinen Vastaus

   Älä turhaan toivo mitään muutosta parempaan, koska semmoinen tässä EI ole tarkoituksena. Kaikki järkevä toiminta, joka oikeasti auttaisi työtöntä työllistymään (kuten ammattitaidon päivitys) tai työllistämään itse itsensä edes osa-aikaisesti, on yhä kiellettyä. Katsos kun siitä Sipilän hyvävelikerho ei hyötyisi mitenkään.

   Sen sijaan pakolliseksi on muutettu semmoiset hyvää-päivää-kurssit, joista ei ole työttömille mitään hyötyä, ja joita yksityiset firmat järjestävät. Ne kurssien järjestäjät ovat se ainoa taho, joka tästä aktiivimallista hyötyy. Tietyssä perhepiirissä on jo varmasti perustettu konsulttifirmoja keräämään tulonsiirrot valtiolta oikeisiin taskuihin…

   Oikeat yritykset vastaavasti eivät halua palkata ketään aktiivimallin mukaiseen työhön, siis vain 18 h ajaksi, koska se koko aika menisi pelkkään perehdytykseen, ja tuottaisi yrittäjälle pelkkää ylimääräistä työtä, vaivaa ja kuluja.

   • liina

    Kaikki duunit, joissa itse olen ollut, perehdytys on kestänyt yhden päivän eli max 8 tuntia. Nykyisessä työssä oli jonkun verran joustoa, mutta ei enää, pomo arpoo perehdytysajan päästään, toisilla on toisilla ei, samoin jotkut saavat koodit ja avaimen, toisia riepotellaan vuosi töissä ilman kun ”ovat niin kalliita”

 11. stunned

  Vartiaisella poliittinen kehitys etenee SDP:stä Kokoomuksen kautta punakhmeriläiseen maolaisagraarikommunismiin.

  Muuttakaa maalle, siellä tarvitaan harvennusmetsureita. Mitäs me maallemuuttajat. ”Pol Potin ja Sendero Luminoson viitoittamalla tiellä” olkoon ohjenuoramme.

  Vartiainen nostaa esiin sen, että vaikkapa harvennusmetsureita on vaikea löytää tarpeeksi. Hän huomauttaa myös, että esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa metsätalous pyörii lähes täysin maahanmuuttajavoimin.

  http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.219281

  • töytön

   Vartiainenkin junan ikkunasta katsellessaan nähnyt näyn korkeammalta taholta ”Suomen metsiin voi piilottamaan kaikki työttömät”.

  • Timo Harju

   Vai harvennusmetsureita. Vartiaisen kropan rakenne kyllä kertoo, ettei hän moottorisahaa ole pyöritellyt.

   Jos olisi, niin ymmärtäisi, että metsänharvennukset ovat ammattimiehen työtä. Ei sinne taimikkoon tai kasvavaan männikköön kukaan metsänom istaja ketä tahansa päästä.

   Mikä on muuten se yhteiskunnallinen hyvä, jonka Vartiainen itse on tälle maalle tuottanut?
   Minusta hän ollut koko uransa ajan tarkoin veronmaksajien elätettävänä .

   • Timo Harju

    Muuten Kolariin tuotiin muutama vuosi sitten metsänharventajia muistaakseni Ukrainasta. Ei siksi, ettei Kolarista olisi moottorisahamiehiä löytynyt, vaan siksi, ettei ukrainalaisille tarvinnut maksaa oikeaa palkkaa.

   • ks

    Näin on, metsuri on hyväkuntoinen ammattimies, joka osaa työnsä ja tietää, mitä milläkin palstalla tehdään. Ei sieltä summamutikassa puita harvenneta tai raivata.

    • Tero Vanhanen

     Tosin metsuroimaan voi oppia. Ei siihen kukaan luontaisesti synny.

     Sinänsä ihan ookoo tehdä jotain työtä, onhan sitä metsänraivuuta tehty ennenkin työllisyystöinä.

  • R.A.

   Tuon ”Maaseudun tulevaisuuden” artikkelin alla oli kommentti, joka osuu täydellisesti. Siellä joku nimimerkki sanoo:

   ”Vartiainen ei ole todellinen, vaan jokin Kummelien tai Uunon roolihahmo!”

   Ei ollut tullut mieleen itselleni, mutta tuohan kyllä selittää kaikki Vartiaisen kommentit milloin mistäkin.

 12. Jirka Hakala

  Hetkinen. Kelahan kertoo sivuillaan vastaavansa seurannasta! Eli toisin kuin blogissa annetaan ymmärtää, Kela on ottanut päävastuun ja hoitaa hommat, kuten he sivuillaan ilmoittavat. Eikö näin?

  Kelan sivuilla (blogissa jaettu linkki kannattaa lukea) kerrotaan, että Kela vastaa seurannasta, eivät TE-toimistot. Tieto palveluihin osallistumisesta toki tarkistetaan TE-toimistoista, faktat on aina hyvä tarkistaa. Näinhän kela kertoo. Eihän kaksi eri tahoa voi olla vetovastuussa samasta asiasta.

  Eli Kelan sivujen perusteella: Ilmoitat kelalle miten olet osallistunut palveluihin. TE-toimiston tiedoista kela tarkistaa päivät, jolloin olet ollut aktiivinen. Viitenä päivänä 65 arkipäivästä pitää osallistua, niin tuet juoksevat täysimääräisinä. Tämä kaikki selviää Kelan sivuilta sekunneissa. Eihän tässä Kelan sivujen perusteella ole ristiriitaa?

  ”Ilmoita Kelalle työttömyysajan ilmoituksessasi, jos olet omais- tai perhehoitaja, työkyvyttömyyyseläkehakemuksesi on vireillä tai olet lomautettu. Kelalla on jo tieto, jos saat etuutta työkyvyttömyyden tai vamman perusteella, joten siitä sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

  -Mitä pitää tehdä, ettei työttömyysetuuteni pienene?

  Aktiivisuuden edellytys täyttyy, jos olet 65 päivän maksujakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, yrittäjänä (241 e yrittäjätuloa) tai 5 päivää työllistymistä edistävässä palvelussa tai muussa työllistymistä tukevassa toiminnassa.

  Ilmoita työskentelystäsi palkkatyössä tai yrittäjänä työttömyysajan ilmoituksessa. Kela tarkistaa, täyttyikö aktiivisuuden edellytys, ja maksaa tuen sen mukaisesti. Helpoiten täytät työttömyysajan ilmoituksen verkon asiointipalvelussa (linkki)

  -Miten ilmoitan siitä, että olen töissä tai työllistymistä edistävästä palvelusta?
  Ilmoita työskentelystäsi työttömyysajan ilmoituksessa. Kela tarkistaa, täyttyikö aktiivisuuden edellytys, ja maksaa tuen sen mukaisesti. Helpoiten täytät työttömyysajan ilmoituksen verkon asiointipalvelussa.

  Kela saa TE-toimistosta tiedon osallistumisestasi työllistymistä edistävään palveluun. Ilmoita kuitenkin työttömyysajan ilmoituksessa osallistumispäiväsi, jotta saat korotusosaa ja kulukorvausta palvelun ajalta.

  Ilmoita työttömyysajan ilmoituksessasi, jos osallistut muuhun työvoimaviranomaisen järjestämään palveluun tai rekrytointia tukevaan toimintaan, sillä Kela ei saa näistä palveluista tietoa TE-toimistosta.

  Ilmoita Kelalle työttömyysajan ilmoituksessasi, jos olet omais- tai perhehoitaja, työkyvyttömyyyseläkehakemuksesi on vireillä tai olet lomautettu. Kelalla on jo tieto, jos saat etuutta työkyvyttömyyden tai vamman perusteella, joten siitä sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

  -Kuka seuraa aktiivisuutta?
  Kela tarkistaa, täyttyikö aktiivisuuden edellytys, ja maksaa tuen sen mukaisesti. Ilmoita työskentelystäsi työttömyysajan ilmoituksessa. Helpoiten täytät työttömyysajan ilmoituksen verkon asiointipalvelussa.”

  http://www.kela.fi/usein-kysyttya-aktiivimallista?inheritRedirect=true

  • Saku Timonen

   Kun TE-toimiston asiakas osallistuu TE-toimiston hallinnoimaan koulutukseen tai muuhun ns työllistymistä edistävään palveluun, TE-tsto laatii toimenpiteen ajaksi tarvittavan maksulausunnon maksajalle eli Kelalle tai kassalle. Mielenkiintoista tässä aktiivimallissa on se, että asiakkaan aktiivisuuden tarkkailu ja tarvittaessa passivisuudesta sanktiointi eli työttömyyskorvauksen vähentäminen määräajaksi jää sen sijaan ilmeisestikin täysin maksajan vastuulle silloin, kun on kysymys asiakkaan tekemästä palkkatyöstä. Kuten jutussa kerroin, niin lain mukaan TE-toimiston on annettava työvoimapoliittinen lausunto, johon tuen maksatus perustuu. Aktiivimalli on siis tältä(kin) osin sekava.

   • Päivin Pylkkerö

    No eikö se ole helpompi maksajan tarkkailla, kun Kelalle tai kassalle täytyy joka tapauksessa ilmoittaa työttömyyskorvaushakemuksessa, että minä päivinä on ollut töissä ja toimittaa myös palkkakuitit? TE-toimistoon ei yksittäisiä päiviä tarvitse ilmoitella, eikä kuitteja lähetellä.

    On muuten olemassa muitakin TE-toimiston palveluja, jotka eivät ole laissa määriteltyjä työllistymistä edistäviä palveluja, niistä ei tule erikseen lausuntoa, mutta lasketaan silti aktiivisuudeksi. Esim. rekrytointikokeilu on tällainen palvelu ja paikalliset ostopalvelut. Saako osallistuja palveluntuottajalta jonkinlaisen osallistumistodistuksen maksajalle näytettäväksi, sitä en tiedä.

    Ja edelleenkin olen sitä mieltä, että kaiken työllistymistä edistävän palvelun typistäminen cv:n viilaukseksi on melkoista liioittelua. Ja että työnhakijan kannattaa kyllä tutustua kaikkeen siihen mitä on tarjolla. Kaikki työttömät eivät ole siinä tilanteessa, että koulutusta on, työnhakutaidot ovat kunnossa, ainoa asia mikä puuttuu on työpaikka. Koulutetulle ja työnhakutaitoiselle työnhakuvalmennus ei varmasti olekaan sopiva juttu ja se poikii tuollaisia mielipidekirjoituksia, jonka linkitit. Joku muu juttu olisi saattanutkin sopia.

    • Jarkko

     ”. Ja että työnhakijan kannattaa kyllä tutustua kaikkeen siihen mitä on tarjolla. Kaikki työttömät eivät ole siinä tilanteessa, että koulutusta on, työnhakutaidot ovat kunnossa, ainoa asia mikä puuttuu on työpaikka.”

     Pelkkä tutustuminen ja hakeminen kursseille ei riitä aktiivisuuden osoitukseksi aktiivisuuslaissa vaan työttömän on myös päästävä hakemilleen kursseille osoittaakseen aktiivisuutensa ja täyttääkseen aktiivisuuslain ehdot. Itselläni on vino pino kirjeitä tallessa missä TE-toimisto ilmoittaa että en päässyt hakemaani koulutukseen, koska hakijoita oli liikaa yleensä satoja enemmän kuin mitä oli paikkoja.

     ”Kaikki työttömät eivät ole siinä tilanteessa, että koulutusta on, työnhakutaidot ovat kunnossa, ainoa asia mikä puuttuu on työpaikka.”

     Tämä onkin hyvä peruste säätää laki rankaisemaan kaikkia työttömiä myös siitä, että ei pääse työhön tai hakemalleen kurssille vaikka työtön itse ei edes päätä sitä kuka sinne kurssille tai töihin pääsee. Työtönhän on syylinen jo olemassaolollaan hänen taidoistaan ja koulutuksestaan viis.

     Ne työnhakutaidot pitää myös olla hyväosaisten hyväksymiä tapoja, koska muuten käy niin kuin Ossi Nymanin tapauksessa tulevat ihan presidenttiä asti julkisuuteen epäilemään kirjailijan henkistä terveyttä. Lisäksi pitää valvoa, että kirjoittaminen ei vain vie liikaa aikaa ja ole liian aktiivista muutenhan sitä saattaisi työllistyä vaikka kirjailijaksi.

     Onhan se sairasta, että Ossi Nymannin kaltainen ihminen jolla ei koskaan ole ollut omien sanojensa mukaan edes tuhatta euroa rahaa pyrkii pois työttömyydestään liian aktiivisesti. Karenssia vaan.

     • Päivin Pylkkerö

      No en ole aktiivimallin kannattaja, eikä minusta palveluihin pidä pakolla ajaa. Kaikkiin koulutuksiin ja valmennuksiin ei kuitenkaan varmasti ole satoja hakijoita, rekrykoulutuksiin, joiden jälkeen on yleensä työpaikka tiedosssa, toki on. Kyllä minusta aina hakea kannattaa, jos suinkin vain kiinnostaa. Henkilökohtaista työhönvalmennusta, joka on eri asia kuin työnhakuvalmennus, pitäisi olla saatavilla kaikille, niin kauan kuin määrärahoja riittää. Jos itse olisin tällä hetkellä työnhakijana, menisin varmaan työhönvalmennukseen. Eihän se pitkäkestoinen ratkaisu olisi, ja jos työttömyys pitkittyisi, niin pitäisi ängetä johonkin muuhun juttuun. Ja ennen kuin jollakin pelihousut ratkeavat todettakoon, että olen entinen pitkäaikaistyötön, joten ”helppo huudella, kun ei ole itse kokenut” ei päde minuun. Ja toisinpäin: se mikä pätee minuun, ei päde kaikkiin työnhakijoihin, kaikki eivät asu alueella, jossa palveluja on saatavilla ja muutenkin elämäntilanteet, koulutukset, valmiudet sun muut vaihtelevat. Siksipä tuo aktiivimalli on ihan peestä, koska se ei ota huomioon kuinka monimuotoinen joukko työnhakijat ovat.

     • Jarkko

      ”Kaikkiin koulutuksiin ja valmennuksiin ei kuitenkaan varmasti ole satoja hakijoita, rekrykoulutuksiin, joiden jälkeen on yleensä työpaikka tiedosssa, toki on. ”

      Lähes kaikissa mihin itse olen hakenut on yli satahakijaa tai enemmän vaikka paikkoja olisi 10-20. Työllistymismahdollisuudet on myös aika olemattomat siitä huolimatta hakijoita on olen TE-toimiston kautta käynyt kolme yli 3kk kestävää koulutusta ja parhaimmistakin niistä työpaikan löysi kaksi kahdestakymmenestä kurssin suorittaneesta. Työttömyys on tällähätkellä keskimäärin koko maakunnassa yli 15% pahimmillaan työttömyys on ollut keskisuomessa yli 25% ja pahempi kuin lapin läänissä.

      Nuo termisi ängetä tai pääsee eivät vastaa millään tavalla sitä työttömyys todellisuutta joka täälläpäin on ollut kohta jo 10 vuotta, mutta heittele vain noita juttujasi. Eipä siinä mitään.

    • Rintsu

     Hmmmm.
     Jos henkilöllä ei ole työnhakutaidot kunnossa niin ne ei ceeveen laatimiskursseilla parane.
     Jos henkilöllä ei ole sopivaa koulutusta tai osaamista niin miksi hänen pitäisi hakea? Ja miksi häntä pitää rankaista jos paikkaa ei satu saamaan?

     Jos taas henkilön työkyky on jostain syystä vajaa niin kannattais mielummin miettiä onko henkilön paikka työnhakijana ollenkaan?

 13. Sauli

  Tämän farssin kasvoiksi julkisuudessa on alkanut muodostua Juhana Vartiaisen pullea ylimielinen olemus. Mikään järkiperustelu ei näytä läpäisevän hänen piikkipuolustustaan, aktiivimalli on hyvä koska sitä vastustetaan, näin hän meille kertoi radiossa.

  Aktiivimallia ei tosin vastusta vain työttömät, sitä vastustaa myös ne työssäkäyvät jotka näkevät mallin heikkoudet paremmin kuin sitä laatineet kansanedustajat. Voisi luulla, että Kokoomuksen laariin on satanut kuraa niin paljon että he alkavat olla jo huolissaan kannatuksestaan, vaan näin ei ole. Oikeiston kannatus pysyy jatkossakin tarpeeksi suurena, koska iso osa äänestäjistä valitsee mahdollisen rikastumisen, ja todennäköisen köyhtymisen väliltä ensiksi mainitun.

  Edes asiantuntijat eivät taida uskoa että aktiivimalli lisäisi työllisyyttä kuin 5000- 12000 miestyövuotta ja tämäkin on hurskasta toiveajattelua. Aktiivimalli suomalaisittain toteutettuna on susi ja pahoin pelkään että se synnyttää sellaista epätervettä aktiivisuutta jota tässä maassa ei ole nähty. Kun aktiivimalliin yhdistetään kansalaisten jo nyt edustuslaitosta kohtaan tuntema epäluulo ja sitä ruokitaan tähän asti yhteiskuntarauhaa ylläpitäneen sosiaaliturvan romutuksella, minä Vartiaisena pitäisin torkkupeitosta lujemmin kiinni.

  • Toni Neffling

   Perusteluhan on oiva – samaa käytetään muuallakin – taide on hyvää, jos siitä puhutaan tai se herättää mielipiteitä. Toki sillä ajattelulla Breivik on taitelija vailla vertaa ja hyvä poliitikko. Mietin just, et kandeeko peukaloruuvissa huutaa LISÄÄ! vai LOPETA! – vaikee kysymys.

   Järjettömän lain säätämisessä lienee aina riskinä myös oikeuslaitoksen uskottavuus eli se samalla nakertaa myös muiden lakien mainetta.

  • Timo Harju

   Juhanan yleisimmät argumentit ovat ’mun mielestä’ ja ’näin pitää’. Tuo typerä metsuriehdotus oli paljastavan konkreettinen esimerkki siitä, ettei miehellä muita perusteita olekaan..

 14. Toni Neffling

  Aktiivimalliin pätenee sama kuin koko talouteen ja järjestelmään yleensäkin – kukaan ei enää tiedä. Maailmasta on tullut sellainen tulipalojen korjaamisen tilkkutäkki, mutta kukaan ei oikeastaan tiedä mitä tulisi tehdä ja kellään ei ole aikaa sitä selvittää. Homma kuulostaa ja varmaan onkin sellainen kollektiivinen amok-juoksu, jossa järki löytyy vasta kun lyömme yhdessä pään seinään. Nyt oikeastaan arvuutellaan mikä se seinä on. Tähän pätee Jared Diamondin ajatus: ”Mitä ajatteli se pääsiäissaarten kaveri, joka kaatoi saaren viimeisen puun”. Elämme siis jännittäviä aikoja.

  • Equalizer

   Niinpä…siteeraan tämän ytimekkään kommentin jatkoksi taloustieteilijä Joonas Uotista:

   ”Yhtään helpommaksi aktiivi-ikäisten elämäntehtävää ei tee se, että kaikki puitteet yhteiskunnassa on rakennettu tukemaan kestämätöntä elämäntyyliä. Sitä tukevat myös sosiaaliset arvostukset.”

   Ekosysteemin kestokyvystäkin on joku puhunut viisaita…että se on kuin iso matkustajakone ilmassa. Siitä voi poistaa paljonkin niittejä, joiden ansiosta se pysyy koossa. Tosin se kone hajoaa kappaleiksi välittömästi, kun poistaa sen yhden niitin liikaa. Oikeastaan ihan sama juttu kuin ryyppäämisessäkin. Yhdeksän drinkkiä pystyy ottamaan kutakuinkin suuremmitta ongelmitta…mutta vasta se kymmenes aiheuttaa kontrollin täydellisen menetyksen.

  • Jarkko

   Toni Neffling,

   Tärkeintä on se, että kaikkien on teeskenneltävä, että kaikki mikä on nykyisen talosjärjestelmän toimesta jo peruuttamattomasti tuhottu voitaisiin jotenkin vielä korjata. Kaikkien on teeskenneltävä, että ihmisten juuret ja kansakunnan juuret jotka on hävitetty voidaan vielä palauttaa. Hajonneet perheet voidaan palauttaa, nolla syntyvyys korjata ja niin edelleen. Hävitetty luonto palauttaa ja niin edelleen.

   Et oo hyvä tyyppi jos et teeskentele edistystä kokoajan ja höpise siitä miten oma etusi on koko kansan etu ja niin edelleen.

 15. Markku Perttula

  Tälle naiselle kävi kamalan huonosti, kun joutui Kelan mielivallan uhriksi vaikka oli vain noudattanut Te-keskuksen ohjetta.
  Eli:ÄLÄ TEE MITÄÄN, NIIN ET TEE VIRKAVIRHEITÄ!!

  https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/593718-tyoton-otti-provisiopalkkaisen-tyon-ja-sai-yhden-kaupan-tehtya-seurasi-kolmen#cxrecs_s

 16. Tuutikki

  Uuden vuoden päivänä yritin kääntää ”aktivointilain alaisen” työttömän tilanteen markkinatalouden formaattiin.

  Kysyntä ja tarjonta – ovat tietysti perussuureet tässäkin. Tuote- ja palvelujenmarkkinoinnin kentällä kotitaloudet edustavat kysyntää ja yritykset tarjontaa. Työmarkkinoilla sitä vastoin kysyntää luovat yritykset ja tarjontaa kotitaloudet.
  Kilpailutilanne- työttömyyslukujen valossa – on epätasapainossa. Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää. Siksi työttömiä on paljon.

  Voidakseen toimia, yritykset tarvitsevat erilaisia yhteiskunnan tarjoamia palveluita luodakseen ja tyydyttääkseen kysyntää: infrastruktuurin, koulutusjärjestelmän, julkisen liikenteen palvelut, lait ja asetukset, terveyden- ja sairaanhoidon, jne, jne. Lisäksi yritys tarvitsee erilaisia taloudellisia- henkisiä- panoksia. Lisäksi se tarvitsee erilaisia medioita (mainostaminen) kertomaan itsestään ja tuotteistaan. Kaikki tämä siis vaatii isoja taloudellisia panostuksia.

  ”Aktiivimallissa” alle 550 e/ kuukausituloilla olevan työikäisen pitää nyhjäistä tyhjästä yksin itselleen työpaikka, ikään, sukupuoleen, koulutustaustaan, asuinpaikkakuntaan, elämäntilanteeseen, terveydentilaan katsomatta. Siis ilman tukea, ilman koulutusta, ilman siirtymäaikaa. Tilanteessa jossa kysyntää ei vain yksinkertaisesti ole, eikä toviin edes ole ollut.

  Ihan oikeasti ihmetyttää, miten muutoinkin tiukilla taloudellisilla pelimerkeillä selviytyvät ihmiset yhtäkkiä pystyisivät johonkin sellaiseen, mihin edes Sipilän hallitus ei ole pystynyt: Eli luomaan yhteiskuntaan puuttuvia työpaikkoja.Aktiivisuus kun ei riitä, jos työtä ei ole, vaikka kuinka aktiivisesti sitä kyselisi. Ei kuluttaja-asiakkaan kyselyt esim ikiliikkujasta, saa hetken päästä sellaista ilmestymään lähikaupan hyllylle, ei vaikka kaikki ja monta kertaa päivässä -jopa uhkasakon varjolla- sitä kävisi kyselemässä.

  • R.A.

   Jopa hallitus tietää, että oikeasti ei ole työttömien vika, että työpaikkoja EI OLE. Siksi ne valehtelevat. Ensiksi täytyi väittää kansalle, että työttömyys johtuukin vain työttömien laiskuudesta. Tuota propagandaa on levitetty jo pitkään. Ihan viime aikoina on lisätty toinenkin julkinen valhe: se, että Suomessa onkin mukamas työvoimapula. Kun tarpeeksi suuri osa kansasta on saatu uskomaan noihin kahteen valheeseen, niin sitten voidaankin siirtyä koko propagandan tavoitteeseen; siis työttömien rankaisemiseen ja suomalaisen sosiaaliturvan romuttamiseen.

   Jos noita valehtelu-proganda-kamppanjoita ei olisi ollut, niin edes tyhmimmät nukkuvat eivät uskoisi, että työpaikkojen vähyys korjaantuu, kunhan työttömiä rangaistaan tarpeeksi kovalla kädellä.

   Kammottavaa sinänsä, että hallituksen koko poliittinen linja perustuu valehtelulle. Kukaan siellä ei ajattele Suomen valtion eikä kansan parasta, ei edes sivulauseessa tai muun ohella.

 17. Equalizer

  Tässä kaikille työttömien ”verottomia” huipputuloja kadehtiville tiedoksi minulle osoitettu ’Ilmoitus työmarkkinatuen maksusta’, olkaa hyvät!

  Ajalta 17.11.2017-14.12.2017 20 pv 32,40 €/pv 648,00 €

  Veronalainen määrä 648,00 €

  Ennakonpidätys 129,60 €

  Maksetaan 518,40 €

  Tarkistettuani vielä asian Casion taskulaskimella (malli SL-300LU), niin sain veron osuudeksi 20% Tulkoon nyt vielä mainituksi, että en ”nauti” tämän ruhtinaallisen rahasumman lisäksi mitään muita yhteiskunnan maksamia tukia. Tämäkin em. summa tulee, siis hyvin suurella todennäköisyydellä, vielä entisestäänkin pienenemään aktiivimallin myötä.

  Suomalaiset on todella outoa porukkaa. Ne ei kadehdi miljonäärejä, eikä edes miljardöörejä. Ehei…sehän olisi moukkamaista. Ne kadehtii köyhiä, työttömiä, eläkeläisiä, maanviljelijöitä, kotiäitejä…koska silloin voi vielä pitää illuusion omasta paremmuudestaan.

  Miljonäärin tai miljardöörin rinnalla se olisikin jo pikkuisen vaikeampaa…

  • Pitkäaikaistyötön

   Täsmälleen. Vahvistan tuon myös omalta osaltani: netto on ollut 518,40 €/kk ja tuo summa tulee siis jatkossa pienenemään aktiivileikkurilain myötä.

   Minäkään en ”nauti” muista yhteiskunnan tuista. Tuolla on pärjätty. Jo vuosia. Omaksi onnekseni ehdin työvuosina maksaa pikkuruisen asuntoni asuntolainat pois. Se selittää alhaiset asumismenoni. Autoa ei enää ole. Välttelen ihmisiä, koska sosiaalisuus maksaa.

   Paljon mitään ei ole, joten tästä vähästä kannattaa totta totisesti olla kateellinen ja jatkaa kyykyttämistä.

 18. Tero Vanhanen

  Sakun parhaita! 10/10 tähteä tämä kirjoitus!

 19. Timo Harju

  Julkinen manipulointi työttömien demonisoimiseksi jatkuu. Iltalehdessä oli jälleen mukavasti otsikoitu juttu ”elämäntapatyöttömistä”.
  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801032200639913_pi.shtml

  Jutun loppuun oli tietysti leväytetty Ossi Nymanin kuva ja varmemmaksi vakuudeksi kysytty presidenttiehdokkailta mielipidettä näistä ”elämäntapatyöttömistä”..

  Näyttää olevan niin, että kun ihminen työnsä menettää, hän muuttuu sillä hetkellä loiseksi ja epäihmiseksi. Paskaksi, yhteiskuntajätteeksi, jonka syyllistämisestä ja leimaamisesta jokaisen paskajulkaisun sivuilla tehdään kansanhuvia. Sen kansan, jolla vielä on töitä.

  Katsotaanpa näitä termejä. ”Ideologisesti työtön” ja nyt tämä ”elämäntapatyötön”. Edellinen ilmestyi julkisuuteen Iltalehden sivuille Nymanin haastattelussa. Nyman on moneen otteeseen sanonut, ettei hän ollut termiä keksinyt eikä käyttänyt. Se on jutun tehneen toimittajan oma neronleimaus. Helvetin tehokas otsikko, jonka sanoma levisi julkisuudessa kuin kulovalkea. Tämmöisiähän ne ovat. Epäilyttäviä, lusmuja. Ja nyt tuli sitten tämä ”elämäntapatyötön”, joka on niin painava ilmaisu, että siitä pitää pitkin valtakuntaa leviävän julkaisun kysyä mielipidettä presidenttiehdokkailta.

  Tuntuuko tämä jotenkin historiasta tutulta? Mitä tapahtuu kun julkisuus rupeaa jotain ihmisryhmää leimaamaan ja syyllistämään? Vetäisen tähän vain ne kolmannen valtakunnan juutalaiset, jotka olivat syypäitä kaikkeen. Täsmälleen sama henki on näissä iltapäivälehtien jutuissa: siivelläeläjät, loiset, yhteiskuntajäte, jonka suhteen kunnon kansalaisten on ruvettava toimiin ja kysyttävä neuvoa presidenttiehdokkailta.

  Sana tuntuu hauraalta aseelta, mutta sillä voidaan hakata ihminen pökerryksiin , sanoi viisas Pentti Haanpää aikoinaan. Näin tässä on tapahtumassa. Siihen riittää näköjään muutama hyvin keksitty termi ja liusäksi muutama imbesillitoimittaja, jota eivät tietysti vaikeaa yhteiskunnallista ongelmaa muuten osaa lähestyäkään

  • Jouko Norvapalo

   Lisäksi tarvitaan muutama wannabe kokoomuslainen ”muka yrittäjä”, joka vinkuu ettei saa työntekijöitä ja muutama muuten asioista tietämätön kommentaattori juttuun tyyliin Hesarin mielipidekirjoitus..

  • Sauli

   On uskomatonta kuinka hataralla pohjalla ehdokkaiden tietämys tässäkin asiassa lopulta on. Yksi sanoo, että väärinkäyttö on ongelma ja toinen sanoo että sosiaaliturvan alikäyttö on ongelma. Ja tässä ei nyt todella ole kyseessä satunnainen some huutelija, vaan valtakunnan ylintä virkaa hamuilevat pyrkyrit. Kait nyt jostain löytyy edes suuntaa-antava tutkimus siitä millainen ongelma sosiaalietuuksien väärinkäyttö todella on. Jos luotettavaa tutkimusdataa löytyy, joku ehdokkaista puhuu muunneltua totuutta ja faktantarkastajien pitäisi puhaltaa peli poikki.

   Miksi näin ei tapahdu? Ovatko työttömät todella niin kuin kirjoitit, 2000- luvun suomen juutalaiset. Ihmisryhmä jonka niskaan voi sälyttää kaikki ne huonot päätökset mitä 2000- luvulla on tehty. Ja jos ontuvia vertauksia jatketaan, onko työttömien kohtelun hyväksyminen pienen mittakaavan silmien sulkemista keskitysleireiltä. Ketään ei tosin tapeta kuin korkeintaan henkisesti, mutta eikö sekin ole hiukan liikaa sivistysvaltiolle.

  • Joni Pelkonen

   Tokihan natsi-Saksassa syyllistettiin myös työttömät, heitä kutsuttiin ”epäsosiaaliksi työnvieroksujiksi” ja lääkkeeksi, tietenkin, ankaraa ruumiillista työtä ilman palkkaa.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Aktion_Arbeitsscheu_Reich

  • Toni Neffling

   Kyse ei välttämättä ole demonisoimisesta vaan nykyaikaisesta BS-/klikkijournalismista. Esim. jos lehti haastattelee kirjailijaa, joka tod. näk. haluaa ja kertoo työstään kirjailijana, mutta vahingossa sivulauseessa mainitsee 6v sitten sattuneen keskenmenon. Mikä on otsikko ja n. 97% jutun sisällöstä – no tietenkin keskenmeno. Eli ko. iltasanomien juttu / kysymyksen asettelu on samaa sontaa – saadaan klikkauksia. Keväämmällä vuorossa koirien ulosteet – onko se ongelma johon tulisi puuttua – erityisesti koskee istuvaa presidenttiä. Kansa siis sa mitä kansa haluaa – kohinaa ja älämölöä.

   • Timo Harju

    Aivan, niinpä tietysti. Lopputulos on kuitenkin sama.

  • Jarkko

   Ossi Nyman 39v ei muuten omien sanojensa mukaan ole koskaan elämässään omistanut tuhatta euroa enempää rahaa. Kun häneltä kysyttiin mitä hän tekisi jos voittaisi 15 000€ kirjailija palkinnon esikoiskirjallaan hän ei oikein tästä syystä tiennyt mitä rahoillaan tekisi.

   Jokainen voi miettiä millaisten harhojen vallassa ihmiset, jotka kuvittelevat Ossi Nymanin kaltaisten olevan syyllisiä tämän maailman talousongelmiin elävän. Jos maailma olisi reilu tuollaisten harhojenvallassa olevat suljettaisiin johonkin laitoksiin, mutta täällä he ovat suuria sankareita, koska he ovat hyödyllisiä eliitille.

   https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005428379.html

   ”Kirjailija myöntää, että 15 000 euron palkintosummalle olisi käyttöä.

   ”Olisihan se iso muutos, jos pystyisi elämään omilla rahoillaan. Ei minulla ole koskaan ollut edes tuhatta euroa.””

   Sitten voi miettiä, että saisiko köyhä tai työtön edes elää täällä jos hän alistuisi sellaiseksi millaiseksi nämä tyypit hänet haluavat alistaa? Epäilen asiaa pahasti. Köyhyyden historiakun kertoo aika karua kieltään siitä miten köyhiä on kosauteltu hengiltä milloin milläkin verukkeilla tai laitettu ilman palkkaa tekemään kaikki hengenvaaralliset työt tms.

 20. joen_suusta

  Millainen on varsinainen ’elämäntapatyötön’? Jatkuvalla sopeutumiseläkkeellä oleva entinen kansanedustaja. Tämän eläkkeen poistosta on tehty kansalaisaloite, joka päättyy helmikuussa 2018. Käydäänpä antamassa ääni asian eteenpäin viemiseksi!

 21. Anna-Katriina Lius

  Nostat hankalia ja päättäjille kiusallisia asioita keskusteluun. Se on alkanut joitakin harmittaa yhä enemmän. Huomasin, että Eriarvoisuusvaraston keskustelussa harmiteltiin sitä kuinka levität ”valeuutisia” ja pohdittiin, mihin voisi valittaa kun olet bloggari etkä toimittaja.

  Erikoinen ryhmä alkaa tuo Eriarvoisuusvarasto olemaan. Sieltä savustetaan pois niitä, jotka eivät osaa keskustella tarpeeksi akateemisesti. Jos keskustelee akateemisesti, löytyy usein joku muu syy sitten.

  Tiedän Eriarvoisuusvaraston taustan ja minusta olisi hienoa, jos siellä voisi käydä sivistynyttä ja avointa keskustelua eriarvoistumiseen liittyvistä kysymyksistä. Osa keskustelijoista on nyt kuitenkin aloittanut selvän projektin, jossa hallituksen työllisyyspolitiikan vastustajat leimataan tietämättömiksi mutu-tiedon levittäjiksi.

 22. Duunaritoimihenkilö

  Ehkä koko perusongelma on siinä, että meillä on aivan liikaa palkansaajakokoomuslaisia. Tuo ryhmä on koko länsimaisen yhteiskunnan noloin joukkio.

 23. työtöntyötön

  Osaako kukaan antaa mututuntumalla vastausta tähän:

  Eli jos olet vaikka vakituisena henkilökohtaisena avustajana 15h/viikko sopimuksella niin huhtikuussa iskee leikkaus soviteltuun päivärahaan koska et ole aktivoitunut oikealla tavalla? Vaikka kolmen kuukauden jaksossa työtunteja olisikin yhteensä 180h. Eli väärin aktivoiduttu vai ymmärsinkö oikein? Työlliseksi sinut tietenkin lasketaan mutta samalla myös passiiviseksi työttömäksi.

  Tai 6h/viikko tai 17h/viikko sopimuksella? Eihän se vajaat 5% ole paljon esim. sovitellusta puolikkaasta työmarkkinatuesta, kunhan vain ihmettelen että yhdellä 18 tuntisella viikolla olet valtion mielestä aktiivinen ja tekemällä vaikkapa 10 kertaisen määrän palkkatyötä samassa ajassa oletkin passiivinen ja pientä kepitystä tulee.

  • J-P

   > Eli jos olet vaikka vakituisena henkilökohtaisena avustajana 15h/viikko sopimuksella niin huhtikuussa iskee leikkaus soviteltuun päivärahaan koska et ole aktivoitunut oikealla tavalla? Vaikka kolmen kuukauden jaksossa työtunteja olisikin yhteensä 180h. Eli väärin aktivoiduttu vai ymmärsinkö oikein? Työlliseksi sinut tietenkin lasketaan mutta samalla myös passiiviseksi työttömäksi.

   Käsittääkseni työaika lasketaan tarkastelujaksolta, paitsi kyllä siinäkin taisi olla jotain ”ylimääräistä byrokratiaa”, jotta saadaan ainakin muutama kansalainen tiputettua tukikuoppaan.

   Aiemmasta Sakun blogista aiheesta:
   > saadakseen täyttä työttömyyskorvausta työttömän on tehtävä palkkatyötä 18 tuntia 65 päivän tarkastelujakson aikana, eli suunnilleen kuusi tuntia kuukaudessa.

   Koska tämä koko homma on niin epäselvä, niin en ota mitään takuita tekstin (0ma & laki) oikeellisuudesta.

 24. Kyosti Hyttinen

  Hoomoilasena sitä on saanut ihmetellä hallituksen sotea ja aktiivimallia. Enpä ihmettelisi jos seuraava hallituksen malli olisi tämä aktimalli.
  http://milkoaikio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248534-unohtakaa-aktiivimalli-seuraavaksi-tulee-aktimalli

  • R.A.

   Tuo ”aktimalli” on varmasti Vartiaisen unelmien täyttymys! Joten eiköhän sekin runtata läpi vielä tällä hallituskaudella. Sipilän hallituksen perusteluna tulee taas olemaan, että: ”Tehdään nyt tällainen laki ja katsotaan mitä siitä seuraa.”

 25. Sari Rimmi, Uurainen

  Aktiivimallin toimeenpanolla tiristetään te-toimistoista ”viimeiset löysät irti” ennen organisaation lakkauttamista sote-uudistuksen yhteydessä, ja siivotaan samalla työttömyystilasto. Valmistellaan samalla markkinat ja asiakaskunta ”henkisesti” yksityisten työnvälitystoimijoiden markkinoita ja komentoa varten. Osa ammattilaisista on tyrmistyneitä siitä, että kaikki aktiivisuus jätetään nyt työttömien itsensä varaan. Koska asian seuranta ei todella ole enää te-keskuksen vastuulla, te-keskusten työntekijöille ei nähtävästi ole myöskään osoitettu tehtävää tarjotella työttömälle aktiivisesti työtä tai muuta todellista apua. Tällaisia hankkeita eettisesti tehtäväänsä suhtautuvat te-palvelujen työntekijät kovasti kummeksuvat.

 26. Jaakko Lautaoja

  Se työttömän veroprosentti on ainakin ansiosidonnaisesta jo 25%! Sitä nostettiin 2015 alusta.

  • Aktiivinen vm. -56

   Taidettiin nostaa vasta 2016 alusta alkaen, sillä 2015 ainakin minulta perittiin n. 21% veroa.

 27. Ekaa kertaa työttömänä

  Täältä löytyy asiantuntijalausunnot jos kiinnostaa. Niihin hirveästi ole nojattu.
  Samoin lausunnoista selviää ETTEI TÄMÄ TÄHÄN MALLIIN LOPU, VAAN LISÄÄ ON TULOSSA.

  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_124+2017_asiantuntijalausunnot.aspx

 28. Marjaana

  Nyt lanseerataan uutta termiä ’elämäntapatyöttömät’ koskemaan kaikkia pitkäaikaistyöttömiä, myös meitä aktiivisesti töitä hakevia.

  Omalla kohdalla aktiivisuus ei ole toiminut, eikä ole te-palveluistakaan tullut yhtään työtarjousta näiden kolmen vuoden aikana. Olen joko liian koulutettu tai se on väärältä alalta, ja hakijoita kaikkiin paikkoihin on aina kymmenittäin. Ja olen kyllä hakenut myös ’piilotyöpaikkoja’, mutta kun ikäni selviää, niin ovet sulkeutuvat.

  En saa mitään sosiaalietuuksia, koska en ole alkoholista tai mielenterveysongelmainen tms., ja asun omassa talossa. Työttömyyteni vuoksi olen hyökiö sekä rikollinenkin, kun en ole saanut viimeisen kolmen vuoden aikana töitä. Kiitos Suomi 100 v.

  • työtöntyötön

   No ei kaikkiin sosiaalietuuksiin mitään alkoholismia tai mt-ongelmaa tms. tarvita. Sairauspäivärahaan, kuntoustukeen ja eläkkeeseen saattaa edellä mainituilla ongelmilla kyllä oikeus syntyä, muutoin osa heistäkin lienee ihan sillä samalla työttömyyskorvauksella eikä esim. toimeentulotuella. Kai nyt sentään työttömyyskorvausta saat? Omistusasuntoonkin saattaa saada asumistukea eli sosiaalietuutta.
   http://www.kela.fi/muut-sosiaalietuudet-ja-tyottomyysetuus

   Ps. Osa mt-ongelmaisista ja alkoholisteista on ihan työelämässä eikä kaikki suinkaan ”sosiaalietuuksien” parissa.

 29. Jarkko

  ”Saataisiinhan sillä tietysti vähän vaihtelua kylänraitilla vastaantulevien naamoihin, mutta esimerkiksi Juuan työttömyysprosentti huitelee jo nyt seitsemäntoista tienoilla, ja avoimia työpaikkoja on seitsemän.”

  Laskeskelin muuten Juuan väestömäärän ja ikäjakauman, sekä työttömyysprosentin perusteella, että työttömiä juuassa on noin 460. Työpaikkoja on seitsemän eli selkeästi työvoimapula.

  • Jarkko

   Laskelmani siis on vain arvia en tiedä todellista työttömien määrää, mutta suuruusluokka lienee sama.

  • työtöntyötön

   Ajatuksena lienee että kun Juukaan muuttaa parisen sataa/tuhatta uutta työtöntä niin se luo työpaikkoja. Oikeasti ei taida noin mennä sen paremmin Juuassa kuin koko Suomen mittakaavassakaan. Työpaikkoja ei vaan yksinkertaisesti ole eikä niitä synny koska alimmilla tuloluokilla ei ole varaa ostaa mitään ylimääräistä. Ei tavaraa eikä palvelua. Eikä ole tulevaisuudessakaan ja yhä useammat paremmin tienaavistakin alkavat varautua ns. pahan päivän varalle ja kulutus tippuu entisestään.

 30. Jarkko

  ”Erityisesti Te-toimistojen vetäytyminen vastuusta on huolestuttavaa. Juuri Te-toimistot antavat etuuden maksajaa sitovat työvoimapoliittiset lausunnot, joiden perusteella työttömyysetuutta joko maksetaan tai ei makseta.”

  En yhtään ihmettele tätä kuka haluaa ryhtyä väkisin valvomaan noin sekavaa lakia, joka linkittyy moneen muuhun palveluun jonka toimivuus on vähän mitä on. Eikä TE-toimistolla liene edes resursseja valvontaan, koska ainakaan omassa kunnassani jo peruspalveluiden saatavuus on korkean työttömyyden takia vähäistä ja riittämätöntä. Lakihan ei käsittääkseni määrittele kuka sitä valvoo niin vastuu on helppo lykätä etuuden maksajalle.

  En usko, että Kelallakaan tulee olemaan valtavia resursseja valvoa satojatuhansia työttömiä yksilöllisesti joten tuki leikkuri tulee perustumaan ihan työttömien omiin raportteihin aktiivisuudesta. Tosin mitkä kriteerit osoittavat aktiivisuuden ja mitkä eivät on sekin varsin sekavaa. En usko, että alan ammattilaisetkaan niitä ymmärtävät kunnolla.

 31. -Koop.

  Syyllinen ellet toisin todista.

 32. Saara Nieminen

  Kokoomuksen Vartiainen vaatii työttömiä muuttamaan toiselle paikkakunnalle, jos ei kotipaikalta töitä löydy.

  Lainaus Iltalehden jutusta, jossa haastateltiin Vartiaista: ”Jos ei ole mahdollisuuksia, niin silloin pitää muuttaa työn perässä pois. Niin ihmiset ovat aina tehneet. Ei meillä ole Suomessa tällaiseen hyvinvointirevohkaan varaa, elleivät ihmiset ota itsestään sillä tavalla vastuuta, että muuttavat työn perässä toiselle paikkakunnalle.”

  Mutta eipä näy Vartiaista häiritsevän yhtään se, että oman puolueen entinen ministeri ja kansanedustaja Suvi Linden vetää tuhansien eurojen ”tuet”, eikä puhettakaan muuttamisesta työnperässä. Eikä tarvitse ilmoittautua työkkäriin, ei ”aktivoitua”, eikä tehdä muutenkaan mitään korvausten eteen. Kun Lindeniltä asiaa kysyttiin aikoinaan Iltalehdessä, vastaus oli tämä:

  ”Työmarkkinoille Lindén ei ole näillä näkymin siirtymässä.

  – Ainakin omalla kohdallani soveltuvat työt ovat Helsingissä ja itse asun Oulussa, Lindén sanoi Iltalehdelle.”

  Näkyy olevan niin, että on olemassa aktiivimalleja ja sitten niitä toisia aktiivimalleja.
  Tuosta asiasta kirjoitettuja kommentteja ei julkisteta jostain syystä.

  • Samppa Haapavaara

   Kyllähän se Orwell kirjoitti tämän auki. Toiset vaan on tasa-arvoisempia kuin toiset toverit.

 33. Leo Lastulevy

  Stasikin on ryhtynyt maalittamaan yksittäistä työtöntä.
  https://www.verkkouutiset.fi/ei-oikeuksiin-vedoten-voi-irtisanoutua-tyonteosta/
  Unohtuu vain että mitä todennäköisimmin esim. asumistuet lopulta kilahtavat kokkaria äänestävän vuokranantajan kukkaroon ja erityisesti ”ökyalueilla”. Kokkarithan ajoivat myös asumistuen korotuksia, koska se sopii heille oikein hyvin. Verorahat suoraan hyväosaisille.

  • työtöntyötön

   Taas vedetään Racine mukaan ja väitetään että tulojen pitäisi yksinasuvalla mieshenkilöllä olla 2600e/kk ennenkuin työnteko kannattaisi. Ja vielä jos sattuisi olemaan yksinhuoltaja niin palkan pitäisi olla vieläkin parempi.

   Tämä on hölynpölyä.

   Helsingissä 2600e/kk tuloilla erilaisiin veroihin ja maksuihin menisi n.23% palkasta eli käteen jäisi 2000. Tästä kun vähentään sen 800e vuokran niin vielä jäisi käteen 1200e/kk. Ero toimeentulotuen 491e on yli puolet parempi. Myös jos löytyisi yhtään halvempi asunto niin kaikki vuokrasta säästyvä jäisi omaan käyttöön. Toimeentulotuella elävän tulot ei vuokran alenemisesta paranisi.

   Tässäkin verkkouutiset ”unohtaa” sen että Racine on ulosotossa kuten hän itse kertoo.

   ”– Alle 2600 euroa ansaitseva ajautuu sellaiseen tilanteeseen, jossa menettää osan tuesta, tai sitten ulosoton johdosta putoaa tyhjän päälle. Yli 5000 euroa tienaava puolestaan menettää kaikki tuet, vaikka suurin osa palkasta menee ULOSOTTOVIRASTON taskuihin, jolloin MINUN kohdallani jää vain pieni sauma, jossa työn vastaanottaminen oikeasti kannattaisi, Racine pohtii IL:ssä.”

   Millään aktiivimallilla ei heitä saada työllistymään ilman omaa haluaan.

   Aina näissä kokoomuksen tarinoissa löydetään se ”kolmen alle kouluikäisen lapsen Helsingissä asuva yksinhuoltaja” jonka ei kannata mennä töihin koko elämänsä aikana tai ”yksinasuva martti” joka on ulosotossa eikä siksi kannata mennä töihin alle 5000e/kk palkalla. Ratkaisuna on tietenkin tukien alentaminen joka osuu yleensä muihin kuin edellä mainittuihin, aktiivimallin osalta ainakin. Ja kuinka monta prosenttia työttömistä on näitä yksinhuoltajia tai ulosotossa olevia tai edes Helsingissä asuvia? Saati että edes kaksi noista toteutuisi yhtäaikaa yhden työttömän kohdalla.

   • Samppa Haapavaara

    No minä olen ulosotossa ja työ kelpaa. Jopa 2600 € palkalla jota en todellakaan vielä tienaa. Ja Helsinkiin tai Vantaa Espooseen kuljetaan kalliit matkat, jota ei saa edes ulosotossa huojennettua, kun se ns. työssäkäyntialuetta.

  • Samppa Haapavaara

   Kylläpä oli jeesustelua koko kirjoitus. Yhteistähyvinvointia rakentamassa. Paxxxan marjat. Miten tähän kuvioon sopii kokoomuspuolueen 21% kannatus, ja se, että he eivät halua maksaa veroja? Portugalin vuorineuvokset? Kyllähän se 79% tarvii raippaa, että oikea 1% saa edut ilmaiseksi ja wannabee 20% siipeilee muuten vaan.

 34. Pitkäaikaistyötön

  Tänään A-studiossa YLE TV1 klo 21.05: Työttömyysturvan aktiivimalli – rangaistus vai mahdollisuus? Debatoimassa ministeri Kai Mykkänen (kok) ja mallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen tekijä Martin-Éric Racine. Juontajana Annika Damström.

  • Pitkäaikaistyönhakija

   Kummallinen pari keskustelemassa, mutta sehän on Ylen ohjelmien nykyinen linjaus ja taso, valitettavasti.

   • Equalizer

    Älä muuta sano…Ylen uutisetkin on viimeiset pari päivää keskittynyt lähinnä päivittäistavarakaupassa ja Alkossa myytävien oluiden keskinäiseen hintavertailuun…

 35. Timo Harju

  Jaa. Tuntuupa tasaväkiseltä keskusteluparilta. Sipiläkään ei olisi voinut valita paremmin.

  Sen sanon, että vaikka Racine on tämän verkkoäänestyksen panikin alulle, hän ei misään tapauksessa ole edustava esimerkki Suomen työttömistä.

  • stunned

   Hyvää ”edustavaa esimerkkiä” on vaikea löytää.

   Minusta Racine on hyvä esimerkki aktiivisesta ihmisestä, joka ei hahmota elämäänsä pelkästään työttömyyden kautta. Hän on sanonut haastattelussa, että ”köyhien vertaistukea ei kiitos yhtään enää lisää”. Hän kaipaa alansa ihmisiä ja sosiaalista verkostumista, vaikka onkin työtön. Minusta hän puhuu asiaa ja on oikeassa.

   Työttömien asioiden hoitoa on liian pitkään leimannut ylemmyydentuntoinen riippuvuuksien kautta tapahtuva jäsentely. Yleensä on aina oletettu, että työtön on esimerkiksi päihdeongelmainen tai peliriippuvainen.

   Jos aloitteentekijänä olisi ollut joku työllinen, olisi tämäkin ollut edustajaksi väärä. Jo nyt puhutaan, että kansalaisaloitteesta on tullut opposition ase. Kummallinen tulkinta sekin.

   Smokes and shadows -teatteria tämä on.

   • Timo Harju

    Näinpä tietysti. Ajattelen vain, että Racine on helppo leimata, ja sitä myöten koko hanke.

    Ilta näyttää mitä siitä tulee.

 36. Equalizer

  Jo kymmenien vuosien ajan on ammattitaitoisia työntekijöitä irtisanottu säännöllisesti ”tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin” vedoten. Käytännössä siis osakkeenomistajien voittojen maksimoimiseksi.

  Työpaikkansa säilyttäneet ovat sitten, lopputilien pelossa, tehneet sekä omat työtehtävänsä, irtisanottujen työkavereiden jälkeensäjättämät työtehtävät…sekä vielä irtisanomisten aiheuttaman henkilöstöpulan aikaansaamat ylityöt (jotkut tekevät ne ylityöt jopa ilmaiseksi). Pomo kun on ilmoittanut että uusia työntekijöitä ei ole ”varaa” palkata. Näillä mennään…

  Hokkuspokkus, simsalabim ja ananasakäämä! Syy suurtyöttömyyteen löytyykin yhtäkkiä työttömien laiskuudesta ja liian hyvistä sosiaalieduista!

  Jumalauta mikä silmänkääntötemppu! Ja osaan kansasta se menee vielä täydestä kuin väärä raha!

  ”Mää ole kauhiast hämmästyny! Mää en ittekkä tiär kui hämmästyny mää ole!”

  • Pitkäaikaistyönhakija

   Hyvä kommentti ja niin tosi, itsekin tuohon irtisanottujen asiantuntijoiden joukkoon kuuluva ja yleensä me ollaan ikäluokassa yli 55 v., joita ei enää otetan muuhun kuin ilmaisiin projektiluonteisiin töihin muka työllisyyskoulutuksen ja aktivoinnin nimissä.

 37. Kyösti Hyttinen

  Kansalaisaloitteesta tuli poliittinen keppihevonen kertoo (uus)liberaali ajatushautomo Ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila.
  ””On iso keskustelun paikka, onko kansalaisaloite tarkoitettu opposition vai vapaan kansalaistoiminnan käyttöön, Jutila sanoo.” ”Opposition pitäisi käyttää parlamentaarisia keinoja, välikysymystä ja kyselytunteja.” https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/R92smCp6?ref=ampparit:922a&ext=ampparit

  Siis mitä?? Eikö eduskunnan oppositiopuolueet saa osoittaa tukeaan vapaan kansalaisliikkeen aloitteelle?

 38. Marjaana

  ”Te-toimistoilla onkin hyvin toimivat suhteet näihin jo vuosikausia turhaa koulutusta järjestäneisiin firmoihin, joista parhaat tekevät miljoonatulosta.”

  Tästä voi tehdä sen tulkinnan, että konsulttifirmat tahkoaa miljoonatulosta, koska heillä on niin hyvät suhteet te-toimistoihin. ELY-keskus on kuitenkin pääasiassa se taho, joka nämä hankinnat kilpailuttaa ja ostaa. Niihin ei te-toimistojen ja konsulttien väliset suhteet vaikuta millään lailla vaan ne on julkisia hankintoja. Kaikki työvoimakoulutus ei myöskään ole turhaa, vaikka taatusti joukossa on myös kohderyhmälleen turhia tai huonosti suunniteltuja koulutuksia ja vaikuttavuusarvioinneille olisi varmasti tarvetta.

 39. Katja

  Helsingin TE-keskuksen tiedotteesta luin tänään sen, että koulutykseen/työhön mentävä x ajaksi tai yritystoiminnalla tienattava tietty määrä (hah, ryhtykää yrittäjiksi kaikki työttömät, niin johan loppu kaikki maksut byrokratiaan.). Jos et pääse johonkin huuhaakoulutukseen, löydä sitä hetken työtä jne, niin se on voi voi. Pääsyä näihin ei takaa kukaan. Raha tippuu 3kk ajaksi noin 5% ja pysyy siellä kunnes jonkun seurantahakson aikana oöet onnistunut olemaan aktiivinen.

 40. Lasse

  Ratkaisun TE-toimiston järjestämän työllistymisedellytyksiä parantavan palvelun tai toiminnan, kuten rekrytointikokeilun katsomisesta laissa edelletyksi aktiivisuudeksi tekee työttömyysetuuden maksaja, eli Kela tai työttömyyskassa – ei TE-toimisto. Eli työttömyysetuutta voidaan maksajan päätöksellä leikata vaikka työtön osallistuisi TE-toimiston kursseille.

  http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa/aktiivimalli

 41. Esa Auramäki

  Loistava kirjoitus jälleen. Mykkänen ja Vartiainen elävät kyllä ihan omissa kuplissaan. Ja tuohon vielä päälle Kimmo Sasin höpinät. Kyllä on Kokoomus hukassa. Toivottavasti äänestäjätkin jatkossa huomaa tämän kykypuolueen ajattelun ytimet. Ja suhtautumisen ihmisiin, ihmiskäsityksen. Sinänsä mun mielestä yritysten kyllä kannattaisi perustaa uusia työpaikkoja. Taloudellisista syistä (palkat, asuminen, …). Ympäristösyistä (esim. hiilijalanjälki, ilman laatu, …). Syitä löytyy vaikka kuinka …

 42. Kati

  Jos kerran osa-aikaisella työllä, jolla ansaitsee 800 euroa kuukaudessa, elää leveämmin kuin työttömyyskorvauksella, miksi niin monet työttömät valittavat, etteivät voi mennä töihin, kun niistä maksetaan niin vähän? Tuskin tarjolla nyt valtavasti on töitä, joista maksetaan alle 800e/kk.

  Kun esimerkiksi Niemi valitti, ettei saa työntekijöitä 2000e kk-palkalla, tuli paljon kommentteja, etteivät työttömät niihin hommiin suostu, kun maksetaan liian vähän. Että kyllä Niemi alkaa löytää työntekijöitä, jos alkaa maksaa kunnon palkkaa.

  Jokin tässä logiikassa ja etenkin tämänpäiväisen Hesarin mielipidekirjoittajan sättimisessä ei ihan täsmää!

  • Saku Timonen

   Ei täsmääkään, sillä yleisönosastokirjoittaja unohti, että ansiosidonnaisesta maksetaan ennakonpidätystä 25 %, työmarkkinatuesta 20 %. Samasta ansitulosta vero on vain murto-osa tästä.

   • Kati

    Nimenomaan pointtini oli, että pienipalkkaisiakin töitä todella kannattaisi tehdä. Miksi sitten peruspäivärahalla elävät eivät sitten hae kilvan tuollaisia töitä, joista saa 800e/kk tai muuttomiehen hommia, joista saa 2000 e/kk? Eli miksi useat työttömät valittavat, ettei muuttohommiin kannata lähteä, kun se on niin huonosti palkattua? Eikä siivoustyökään monelle työttömälle kelpaa.

  • R.A.

   Missähän niitä ”työvoimapulasta kärsiviä yrityksiä” on, kun en ole onnistunut löytämään ainuttakaan. En, vaikka asun pääkaupunkiseudulla, olen korkeakoulutettu, minulla on pitkä työkokemus, huolin sen 2000 euroa/kk palkan, ja lähetin syksyn aikana 43 yrityskohtaisiksi viilattua työhakemusta.

   Ainakin tällaisella yksin asuvalla toi 2000 euroa/kk bruttopalkka nostaisi nettotulot melkein kaksinkertaisiksi verrattuna siihen mitä tuet ovat.

   • Jarkko

    En asu PK-seudulla, mutta itse en saa suurimpaan osaan työhakemuksista edes vastausta moneen vuoteen. Yhteenkin firmaan lähetin kolme työhakemusta vuoden aikana ja soittelin pomolle 4-5 kertaa vuoden aikana kun mitään vastauksia ei tullut työhakemuksiin. Sen jälkeen luovutin myönnän sen.

    Tosin itse haen vain kokoaikatyötä tai yli kaksi kuukautta kestäviä määräaikaisuuksia josta saa täydet tunnit, koska olen niin vitun köyhä, että ei ole varaa tehdä pienempiä työkeikkoja kun työstä tulee kaikkia kuluja ja byrokraattista säätämistä.

    Nykyään en enää tahdo saada edes suhteilla töitä kun eivät palkkaa pitkäaikaistyötöntä. Ei sillä että mitään suhteita olisi juurikaan, mutta vahoilta ystäviltä olen joskus saanut vinkkiä hakea, mutta en saa enää edes noita töitäkään. Varmaan myös se kun ikää on jo yli 40v painaa kun nuorempiakin hakijoita riitää.

 43. Ex-yrittäjätär

  Mitenkähän määritellään tuo yritystulo tässä mallissa? Kelpaako Kelalle kopio tilille tulleesta epävirallisesta summasta vai aletaanko siellä laskea tuloa oikein tulonhankkimiskulut ym vähennykset tehden, siinäpä riittääkin Kelan byrokraateilla hommaa. Vai onko perusoletus, että työtön perustaa virallisen firman kerran kolmessa kuukaudessa saadakseen virallista yritystuloa parilta päivältä ja kun yritys ei kannata niin ajetaan se alas, siihenhän ei menekään kuin 4 kk…Tämä osio menee mielenkiintoiseksi ja varmaan joku yrittäjäkentältä älähtää, että tämähän on harmaan yrittäjyyden suosimista.

  Olispa mahtavaa kun joku laskisi, mitä tulisi maksamaan yksinkertainen työmarkkinatuen suuruisen perustulon maksaminen työttömille, ilman byrokratiaa, verrattuna kaikkeen tähän kikkailuun ja kurssittamiseen ja näiden konsulttien pyörittämään bisnekseen veronmaksajien rahoilla?! Ja entäs kun sillä perustulolla voisi opiskella, tehdä töitä ja kehitellä yritystoimintaa itsensä ja yhteiskunnan hyväksi. ..Nyt pelleillään ja hypitään kuperkeikkoja taakse ja eteen ja veronmaksajat maksaa koko lystin.

 44. Tero Vanhanen

  Joko tämä oli täällä?

  Onneksi on yksi työttömien ryhmä, jota ei muuttopakko koske: Kokoomuspuolueen eliitti.

  Suvilla olis töitä Helsingissä, mutta hän ei halua muuttaa Oulusta mihinkään.

  Ks. viimeinen lause tästä artikkelista
  https://m.iltalehti.fi/politiikka/201710032200433335_pi.shtml

 45. Toimeton

  Te-toimisto on käytännössä instanssi joka tarkistaa asiakkaan oikeuden työttömyysetuuteen työttömyysturvalain pohjalta ja laittaa siitä lausunnon kelalle tai kassalle että täyttyykö lain pykälä vai ei. Se on sitten Kelan ja Kassan asia että maksaavat mitä maksaavat omien systeemiensä mukaan. Eli ainahan Te-toimistot on ilmoitellut lausunnoissa toimenpiteisiin osallistumisista, kuten esim. työkokeiluista, työvoimakoulutuksista, palkkatukitöistä, työnhaun keskeytymisestä, karensseista ja niin edelleen. Lausuntoja on lukuisia. Eli tässä suhteessa mikään ei muutu. Käytännössä tässä mallissa maksaja tarkistaa onko seurantajakson aikana tapahtunut mitään. Onko lausunto muutoksia tai onko työtön tehnyt pätkätöistä ilmoituksia, jolloin tuki on saattanut muuttua sovitelluksi päivärahaksi. Mikäli mitään ei ole tapahtunut niin silloin napsahtaa tuo vajaa -5% ”karenssi”, ja alkaa uusi 65pv:n seuranta jakso. Mikäli jotain on sitten tullut tehtyä tai johonkin on tullut osallistuttua niin 5% leikkausta ei tehdä, ja alkaa se uusi seuranta jakso jonka jälkeen tod.näk. sitten napsahtaa se ns. ”karenssi” jos se aktiivisuus on vain työvoimakoulutusten/kurssien varassa. Luulenkin että tämä hömpänpömppä on vaan alkusoittoa tulevalle sirkukselle. Ja sille kaavailussa olevalle aktiivimalli II:lle.

 46. Timpe

  Meillä on käynnissä kohtuullisen perusteellinen perustulon selvitys.
  http://www.kela.fi/perustulokokeilu
  Harmi, että aktiivimalli tuli väliin sotkemaan hyvää kehitystä.

 47. Tero Vanhanen

  Kelan juristi Antti Ristimäki sanoo samaa mitä Saku tuossa yllä pohti.

  ”Aktiivimallissa 18 tuntia pitää tehdä 65 maksupäivän aikana, ei yhden viikon aikana.”

  https://www.aamulehti.fi/uutiset/ensimmainen-seurantajakso-alkoi-jo-millainen-tyo-hyvaksytaan-ja-9-muuta-tarkeaa-kysymysta-aktiivimallista-200645073

  Joten luultavasti tuo on tulkinta lakitekstistä, mihinkä useimmat juristit päätynevät.

  Lisäksi laki on varsin jäykkä: ei voi tehdä hieman töitä ja hieman muuta aktiivisuutta, niin että näiden summa ylittäisi aktiivisuuden vaatimuksen. Tuollaiseen joustavuuteen laki ei taitu. Jotta johan on taas surkea laki räpiköity voimaan.

  Tämän hallituksen tavaramerkki, että laatu on paskaa, Made in Chinakin on parempaa kuin Made by Sipilä.

  Sitten korjaillaan sitä juosten kustua. (jos korjaillaan)

Kommentoi »

Comments are closed