Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Missä vastuuministerit luuraavat?

Hallitus marssittaa työttömyysturvan aktiimallia puolustamaan jatkuvasti ministereitä, jotka toistavat ulkoa opettelemaansa tietämättä asiasta mitään. Tämä on tietysti kansalaisaloitteen kannalta hyvä juttu, mutta ministereiden puheet alkavat nolottaa jo aktiivimallin vastustajaakin.

– Ei varmasti kukaan, joka aktiivisesti hakee työtä ja on aktiivisesti työmarkkinoiden käytössä, tule sanktioiden piiriin, sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä jatkaen väärän tiedon levittämistä. Kaikille muille paitsi ministereille lienee jo tähän mennessä tullut selväksi, että pelkkä aktiivisuus työnhaussa ja työmarkkinoiden käytettävissä oleminen eivät riitä. Leikkuri iskee armotta, jos sitä työtä ei löydy.

Itse asiassa Lintilä valehtelee puhumalla totta. Hän käyttää sanoja ”työmarkkinoiden käytössä”, ei ”työmarkkinoiden käytettävissä”. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö on töissä, mutta helposti luulee Lintilän tarkoittavan pelkkää käytettävissä olemista.

Eilisillan A-studiossa Kai Mykkänen nosti esiin yhdistyksissä tehtävän palkattoman työkokeilun aktiivisuuden osoittamisen muotona. Hänen mukaansa ehdon täyttämiseen riittää myös palkaton 18 tunnin työkokeilu esimerkiksi yhdistyksessä, säätiössä tai osuuskunnassa.

Sieltähän se varsinainen tavoite alkaa paljastua. Tarkoitus on saada Suomen työttömät palkattomiin töihin yhdistyksiin, osuuskuntiin ja säätiöihin työkokeilun nimellä tekemään ne kahdeksantoistatuntisensa hyödyllistä tai hyödytöntä. Joku paremmalla laskupäällä varustettu voisi huvikseen laskea miten paljon palkatonta työtä tehdään, jos kaikki maan työttömät tekevät sitä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden jaksoissa. Se 18 tuntia ei edes riitä, sillä työkokeilu on työllistymistä edistävää palvelua, ja sitä aktiivimalli edellyttää viisi päivää. Päivän vähimmäispituus on neljä tuntia.

Mykkänen ei myöskään näytä olevan selvillä työkokeilun tarkoituksesta. Te-palvelujen sivujen mukaan työkokeilu on tarkoitettu ammatin- ja uranvalintaan tai paluuseen työmarkkinoille, jos ammatillinen koulutus puuttuu tai jos tarkoituksena on harkita alan vaihtoa. Sitä voidaan käyttää myös silloin, jos halutaan selvittää onko pitkään työmarkkinoilta poissa olleen osaaminen ajan tasalla. Siellä ei puhuta sanaakaan työttömien survomisesta palkattomaan työkokeiluun siksi, että he voisivat osoittaa aktiivisuutensa. Kelan teksti perustuu lakiin, joka jäi hallitukselta tässä hötäkässä muuttamatta.

Hölynpölyä siis riittää, mutta totuus alkaa hahmottua. Työttömät on saatava johonkin työhön, palkalliseen tai palkattomaan. Ihan hassu yhteensattuma on se, että aktiivimallin työn tekemisen tuntiraja on sama kuin tilastoja laadittaessa edellytettävä työlliseksi laskemisen raja. Ja kaikkihan me tiedämme, että hallitus on asettanut itselleen kovan työllisyystavoitteen, joka tällä tavalla saadaan toteutumaan.

huopainen

Nyt sitten päästään otsikon kysymykseen. Miksi aktiivimallista vastuussa olevat ministerit Pirkko Mattila ja Jari Lindström eivät vastaa yhteenkään kysymykseen edes pyydettäessä, kuten ei koko heidän puolueensakaan? Miksi Petteri Orpo ei kommentoi, vaan lähettää asiasta mitään tietämättömät munaamaan itsensä? Miksi Juha Sipilä ei sano mitään, vaan lähettää toiset ottamaan vastaan ryöpytyksen?

En minä tiedä. Minusta he nolouttaan pakoilevat vastuuta omista päätöksistään.

Kommentit (77)

 1. Hannele Vestola

  Mykkänen ja Vartiainen toistavat kuin käkikello, että tämä tulee parantamaan työllisyyttä ja nostamaan työllisyysastetta. Totta kai se nostaa, kun ihmiset pakotetaan töihin rangaistuksen pelossa vaikka sitten palkatta. Tilastot kaunistuvat väkisinkin, ja Sipilä ja kumppanit saavat paistatella ennen vaaleja kauniiden työttömyyslukujen valossa. Hieno suunnitelma, ei voi muuta sanoa. Katsotaan sitten, kuinka moni äänestäjä menee tähän vipuun.

 2. erska musu

  Hienoa Sakari, sinä alat olla valtakunnan tärkeitä vaikuttajia 🙂 Jaksamista sinulle taistelussa vääryyttä vastaan.

 3. Tanja Takalo

  Vastuuministerit eivät vastaa, koska heitä ei kiinnosta vastata kansalle yhtään mitään, yhtään mistään. Heille on yhdentekevää mitä kansa ajattelee. He ajattelevat vain ja ainoastaan omaa ja hyödyllisten veljien etua, eivät Suomen. Olisi jo vihdoinkin aika tunnustaa tämä tosiasia.

  • Timo Harju

   Sipilä ehdi ehdi näyttäytyä. Hänellä on liian kiire valmistella Nesteen myyntiä. Valtion omistusosuus saatiin kätevästi alle 50%, ja tästä valtion omaisuuden myyntiä ideologisin perustein on hyvä jatkaa.

   ”Miten ratkaisevasti lyhyiltä selvänäköisyyden hetkiltä suojelee hyvä, uskottava ideologia.”
   P. Haavikko

 4. Mari Ragbir

  Tuo Mykkäsen väite siitä että palkaton 18 tunnin työkokeilu riittäisi täyttämään aktiivisuusvaatimuksen ei edes pidä paikkaansa. Työstä täytyy nimittäin saada työehtosopimuksen mukaista palkkaa, tai tessin puuttuessa vähintään seitsemän euroa tunnilta, että se lasketaan tuohon. Eli sama vaatimus kuin työssäoloehdon täyttymisessä. Jos on kyseessä joku tuollainen työllistämistoimi, niin sen täytyy olla kestoltaan se vähintään viisi päivää.

 5. Samppa Haapavaara

  Herää kysymys, mikä on panoksena tässä pelissä, tai palkintona, nostaa työllisyysaste, vaikka väkivalloin, tiettyyn prosenttiin? Valtiovelan korko? Sipilän vakuutuskuoren sisältö? Joku muu mikä? Auttakaan, en tiedä.

  • Eeva Koiranen

   Olisko kohta kaksi, vakuutuskuoren sisältö?

   • liisa hirvonen

    Josta ei saa puhua julkisesti. Muistamme kuinka pääministeri Sipilä viestitteli Ylen toimittajalle? Ja kuinka Ylessä alkoi puhdistus. Pääministeristä ei saa puhua. Hallitusta ei saa kritisoida.

    • Satuilua

     Pohjois-Korean meininkiä.

  • Joni Pelkonen

   Panoksena lienee korkeampi työllisyysaste, jolla voidaan perustella jälleen uusi veroasteen lasku (vaikka rahalle valtiolla taatusti olisi käyttöä) jolla ostetaan seuraava vaalivoitto, jolloin avainpaikat saadaan taas miehitettyä omalla väellä, jolloin sisäpiirin koplaus saa jatkua. Tämä sama juoni on toistunut kymmeniä vuosia eduskuntavaali toisensa jälkeen.

  • Mika Luostarinen

   Mahdollisesti joku iso organisaatio maailmalta edellyttää Suomelta työllisyysasteen nostamista, esim. OECD, EU. Sillä ei sitten ole väliä, miten ”työllisyys” ”nousee”, ts. onko tehdyllä työllä jotain merkitystä, tai saako siitä palkkaa. Varmasti hallitus haluaisi ihmisille tuottavaa työtä, mutta mikä tahansa lukuja kaunistava kelpaa. Ikävää vain, ettei hallitus helpota yhtään pienten pätkätöiden vastaanottamista.

 6. Marius

  Ei ole reilua toimintaa hallitukselta työttömiä kohtaan. Miten kummaa on, ettei ex-kansanedustajilta voi lakkauttaa vaan vedotaan ettei maksussa olevaan eläke/työttömyysturvaan voi koskea. Muilta kyllä voidaan napsaista jo maksussa olevat tuet, koska ei olla arvokkaita.

  Miksi vain taviksia aktivoidaan? Henkiin herännyt kansalaisaloite vaatii myös kansanedustajien sopeutumiseläkkeeseen ”aktiivimallia” http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801042200646260_pi.shtml

  • Matti Pelkko

   Kansanedustajien eläke-edut perustuvat lakiin. Jos lakia halutaa muuttaa, niin se kyllä onnistuu ihan normaalin proseduurin mukaan, vain tahtoa taitaa puuttua. Tai sitten voidaan tehdä kansalaisaloite ja allekirjoittaa se: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

   Jos aktiivimallista halutaan saada ministerin vastaus, niin eduskunnan salissa tehtyyn kysymykseen on ns. vastuuministerin vastattava. Kuka opposition kansanedustaja tekee kysymyksen?

 7. Marius

  Siis käykää allekirjoittamassa kansalaisaloite !

  • elm

   Tuossa Iltalehden jutussa (http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801042200646260_pi.shtml) hienolla tavalla mainitaan tämä:

   ”Rinnakkaisten kansalaisaloitteiden viimeaikainen suosio saattaa heijastella ristiriitaa, jossa työttömältä vaaditaan aktiivimallissa paljon ponnistelua etuuden säilyttämiseksi, kun taas ex-kansanedustajan ei tarvitse tehdä huomattavasti suuremman etuutensa eteen yhtään mitään.”

   ”- Asia varmasti herättää kansalaisissa kysymyksiä ja ihmetystä, että miksi näin voidaan tehdä, ja varsinkin miksei voida poistaa edes näitä tulevia sopeutumiseläke-etuuksia, Pohjolainen sanoo.”

   Jutussa on haastateltu myös julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolaista. Hän sanoo näin:

   ”- Minusta ei ole kuitenkaan mitään juridista estettä sille, ettei sopeutumiseläkettä voisi poistaa kokonaan niiltä (nykyisiltä kansanedustajilta), jotka eivät sitä nyt nauti. Sen sijaan eläke-etuihin puuttuminen on yleensä katsottu ongelmalliseksi, jos etu on jo maksussa, Pohjolainen sanoo”.

   ”Professori muistuttaa, ettei työttömyysetuuttakaan voida leikata sokeasti siten, että se johtaisi ihmisten toimeentulon selvään heikkenemiseen. Tässä tapauksessa kyseessä on kuitenkin sosiaaliturvaan liittyvä oikeus, pikemmin kuin omaisuudensuojaan.”

   ”- Kansanedustajien kohdalla ei sen sijaan ole ilmeisesti katsottu, että siinä olisi kysymys tämänkaltaisesta asiasta, vaan pikemminkin eläketyyppisestä etuudesta, Pohjolainen sanoo”.

   ”Kansanedustajien etuuden luokitteleminen eläkkeeksi tarkoittaa siis käytännössä sitä, että siihen sovelletaan eri sääntöjä kuin rivikansalaisille maksettavaan työttömyysetuuteen.”

   Kansalaisaloite siis täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

 8. Veera

  Kiitos taas hyvästä ja osuvasta tekstistä.
  TE-palvelun työkokeilua kuvaavaan tekstiin on tullut linkin nimeksi virheellisesti Kelan sivut. Kelan työkokeilu on asia erikseen, osa ammatillista kuntoutusta, joka ei myöskään ole tarkoitettu työttömien survomiseksi palkattomiin töihin aktiivisuuden osoittamiseksi. Myös työkokeilun ajalta maksettava etuus on eri kuin TE-palvelun työkokeilun.

  http://www.kela.fi/tyollistymista-edistava-kuntoutus

 9. töytön

  Ehkä Sipilää, Lindströmiä ja Mattilaa vähä vituttaa. Vituttaa mite joku paskasakki kehtaa heidän uraetenimisiään kyseenalaistaa. Sipilälle nyt yks hailee, kuha tunkin nakkaa jossai vaiheessa ja nauttii elämästä.

  • töytön

   Orpoha on Suomen komein mies kait iltalehdissä, nii siinähä vaan irvistelee suosiossa? 😀

   • Ani

    Siinä on komeus kadonnut maailmankaikkeuden mustaan aukkoon.
    orpo, orvon..orppo, orpon

 10. Timo Harju

  Se pakenee joka pystyy. Ei tee mieli olla näkyvissä kun äänitorni nettisivulla nousee. Korpraalit ja sotamiehet ne on ennenkin heitetty ensimmäisenä kusisiin paikkoihin.

  Mutta vakavasti: jokin tämän hallituksen kollektiivisessa ymmärryksessä on vialla. Kyllä suomalaiset tiesivät talouden kehnon tilan jo hallitustaipaleen alussa. Enemmän tasapuolisuutta ja kaikki olisi toiminut. Olisi ollut helppo ymmärtää, jos olisi ollut edes tunne siitä, että samassa veneessä ollaan. Mutta ei. Hallintarekisterit ja muut varakkaita hyväilevät päätökset hallitus junttasi systemaattisesti läpi. Köyhemmillle jäivät erilaiset kyykytykset ja yhteiskuntaa jatkossa pysyvästi muuttavat koulutusleikkaukset. Sotea en uskalla edes ajatella. Se on äärettömän sekava ja siinä puhutaan jo ihmishengistä.

  Tämä on huono hallitus. Jos ei ilkeä, niin sitten osaamaton.

  Kaikeksi lopuksi: suomalaisia johdetaan edestä päin, ei piilossa komentokorsussa pritsin alla.

  • liisa hirvonen

   Myös aktiivimallissa on jo kyse ihmishengistä. Niin julma ja sekava se on.

   • elm

    Olen samaa mieltä kanssasi, Liisa.

 11. HTK

  Palatakseni YLE:n A-Studio-ohjelmiin; hämmästelen sen yksipuolista ”journalismia”.

  Katsoin tämän päiväisen (4.1.) A-Studion, johon oli kutsuttu kolme hallituksen ajamaa ns.
  aktiivimallia kannattavaa päätoimittajaa, jotka kaikki puolustelivat hallituksen päätöstä ja sen ”hyviä aikomuksia”. Ohjelman lopussa tosin YLE:n toimittaja korjasi ainoastaan osaksi eilen (3.1.) A-Studiossa esitettyä peruspäivärahan kuukausimäärää. Hän vain sanoi, että työttömyyspäivärahoista pidätetään vero, mainitsematta kuinka monta prosenttia on ennakonpidätys ja kuinka vähän siitä jää ´käteen.

  YLE:n ajankohtais- ja uutistoimitus näyttää tulkitsevan tai soveltavan journalismin ohjeita yksipuolisesti Sipilän hallituksen eduksi. Siinä se eroaa enää melko vähän tarkoitushakuisesta valemediasta. Toimittajat ilmeisesti pelkäävät menettävänsä työpaikkansa, jos he noudattavat journalismin ohjeita. Viime talvinen ns. Sipilägate ja sitä seuranneet henkilöstön vaihdokset YLE:ssä vaikuttanevat toimituspolitiikkaan hallitusta suosivasti. YLE:stä on tullut hallituksen propagandaväline.

  Vaikuttimina valtamedian toimittajien työttömiin kohdistuviin ennakkoluuloja lietsoviin kirjoituksiin ja sanomiin saattaa olla se, että nykyisessä myös viestintäalan heikentyneessä työllisyystilanteessa kyynistyneet ja asuntovelalliset toimittajat katsovat turvallisemmaksi ”ulvoa petojen joukossa petojen lailla, jotteivat joutuisi itse saaliiksi”.

  Toimittajan työpaikka on Suomessakin nykyisin löysä: seuraavissa yt-neuvotteluissa voidaan irtisanoa ”yhteistyökyvyttömät” ja kustantajille ”epälojaalit” toimittajat. Suomessa ei tietenkään toimittajia vangita, mutta heidät voidaan irtisanoa heikennetyn työttömyysturvan piiriin. Työttömiä ja vajaatyöllisiä koulutettuja toimittajia on niin paljon, että kuka hyvänsä YLE:n ja muun valtamedian toimittaja voidaan korvata toisella. ”Yhteistyökyvyttömäksi” leimattu toimittaja on muuttuu hylkiöksi kiristyneillä työmarkkinoilla.

  YLE:n toimittajat eivät pure hallituksen ”ruokkivaa kättä”. Siksi he pyrkivät asettumaan ”voittajan puolelle”. YLE:n uutis- ja ajankohtaistoimitus on nykyisin pelkkä hallituksen ”palveluskoira” eikä se toimi minään vallan ”vahtikoirana”.

  Uuninpankkopoika yksinään hoitaa kunniakkaasti sitä tehtävää, mitä koko YLE:n toimituksen pitäisi tehdä. Toivottavat Saku jaksaa jatkaa ja saa jatkaa asiantuntevaa. kirjoitteluaan

  • Timo Harju

   vastaus alempana 🙂

 12. Työkkärin täti

  TE-toimisto ei myöskään tule tekemään työkokeilusopimuksia, joissa toimenpiteen perusteena on etuuden tason säilyttäminen ennallaan. Työkokeilun on aina aidosti jollain tavalla edistettävä työttömän mahdollisuuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille. Siihen harvoin viiden päivän kokeilu jossain satunnaisesti valitussa yhdistyksessä pystyy.

  • Inka K

   Ja kun se peruste työkokeilulle on olemassa, ei työkokeilupaikan saaminenkaan ole yksinkertaista.

   Itse olen ollut tässä tilanteessa koko menneen syksyn/alkutalven. Jossain vaiheessa harkitsin siis kouluttautumista uudelle allalle. Uutta alaa voisin hieman makustella työkokeilun kautta. Perusteet työkokeilulle siis olivat (uuteen alaan tutustuminen), ongelma vain on, että paikkaa ei löydy.

   Olen hakenut työkokeilupaikkaa niin yksityisiltä yrityksiltä, järjestöiltä kuin kunnaltakin. Monesti asialliseen hakemukseen ei tule minkäänlaista vastausta. Jo se antaa työnantajasta önkeän kuvan. Ja kuvan siitä, että kokeilijat ovat heillekin vain ylimääräistä rasitetta. Jos joku olisi kiinnostunut työkokeilijasta, pitäisi kokeilijan pystyä tekemään vaativiakin töitä itsenäisesti, ei ole aikaa ohjaukseen (tässä taas vesittyy koko kokeilun idea).

 13. Show must go on…

  Vahvistiko Niinistö tämän ”aktiivi-lain”.
  Olisi mukava kuulla mitä mieltä presidenttiehdokkaat ovat tästä työttömän aktiivimallista.
  Se on sadantuhannen äänen kysymys!!!

  • töytön

   Niinistö vahvisti lain tottakai tolkun miehenä. Otappa sitte selvä noista muitten höpinöistä. Kavereita ei hirveesti oo työttömille päättäjissä, semmone tolkun määritelmä putkahti mieleen.

  • Equalizer

   Allaolevasta linkistä löytyy oikein virallista tietoa asiasta, olkaa hyvät!

   http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1271139/tyottoman-aktiivisuus-vaikuttaa-jatkossa-tyottomyysetuuden-maara-1

   Kyllä, Niinistö siis todellakin vahvisti tämän ns. ”aktiivilain”. En tule missään olosuhteissa äänestämään kyseistä henkilöä presidentiksi. En tosin ole äänestänyt häntä koskaan aikaisemminkaan…josta olen nyt sivumennen sanoen suunnattoman ylpeä.

 14. Maarit Korhonen

  Pressaehdokkaista neljä on lakia vastaan, kaksi puolella ja kaksi ei tiedä.

  • Hupu

   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801032200639913_pi.shtml

   Kun katsoo edellisestä linkistä löytyviä tietoja, niin voisi tehdä hätäisen johtopäätöksen, että vain yksi presidenttiehdokas ei pidä (elämäntapa)työttömiä pelkästää sosiaaliturvan väärinkäyttäjinä.

   Jokainenhan tietää kansanedustajien yleisen asenteen, että töitä saa menemällä töihin ja lopettamalla laiskottelun, joten jokainen voi ihan omassa päässä miettiä, kuinka rehellisesti presidenttiehdokkaat aktiivimallia vastustavat.

 15. Timo Harju

  Vai niin. Jäi A-studio tänään katsomatta.

  Olen tekstistäsi jotensakin järkyttynyt. Tämä rupeaa olemaan jo Turkin ja Puolan linjaa. Tässä vain toistaiseksi koreampi paperi päällä.

  Kantojaan on päässyt esittämään hallituksen rintamasta ainakin kaksi ministeriä useampaankin kertaan, kaikentietäjä Vartiainen moneen kertaan ja nyt kolme päätoimittajaa. Työttömiä suomalaisia on edustanut yksi työtön, jonka äidinkieli ei ole suomi.
  (katsoin tässä välissä)
  En rupea enempää sanomaan. Kaikki tarpeellinen on edellisessä kommentissa. Mutta on tämä todella helvetin rumaa! Keväällä savustettiin, painostettiin ja ostettiin ulos terävimmät kynät YLE:stä. Nyt sitten tämä. Hallituksen hyvää tahtoa olivat päässeet selittämään parhain päin Emilia Kullas Taloussanomista, Robert Sundman Ylioppilaslehdestä ja Jouni Kemppainen Maaseudun tulevaisuudesta. Päteviä ammattilaisia, mutta odottaisiko joku heiltä kritiikkiä hallituksen toimista tässä nimenomaisessa tilanteessa? Mikä oli se peruste, jolla juuri heidät valittiin hallituksen toimia käsittelevään ohjelmaan?

  Tästä on journalismi kaukana. Näinkö paljon ne sähköpostit ja erouhkaukset ja savustamiset ovat vaikuttaneet YLE:ssä? Asenne näkyy miljoonasta ruudusta pitkin Suomea, ja aina sen joku huomaakin.

  • Timo Harju

   Tämä siis HTK:n kommenttiin . Lipsahti vain tähän 🙂

  • R.A.

   Nytkö vasta heräsit huomaamaan tämän? Etkö ollut aikaisemmin huomannut lainkaan, että YLE ei ole pitkään aikaan uskaltanut kritisoida mitään hallituksen tekemisiä? Kaikki hallitukselle kiusalliset oikeat uutiset on vaiettu kuoliaaksi. Sen sijaan hallituksen sanelema propaganda on esitetty uutisina täysin riippumatta siitä onko siinä totuutta edes sideaineiksi. Jopa semmoinen puppu, jonka kuka tahansa pystyy helposti todistamaan valheiksi, on YLEssä esitetty täysin kritiikittömästi uutisina. YLEn uutisten uutisarvo on nykyään suunnilleen samaa luokkaa kuin Neuvostoliiton Pravdan uutisten uutisarvo oli.

   Karmeinta tässä on kuitenkin se, että osa kansasta ei ole VIELÄKÄÄN tajunnut mitä on tekeillä.

   • Jorma Ryynäneb

    Tuo kuulostaa todelta ja nyt vasta huomaan sen.

 16. Työttönen

  Siniset edustajat ja ministerit nyt ainakin ovat hissukseen ja leikkivät piilosta vaaleihin asti, mitä ennen loikkivat joko Kokoomukseen tai keskustaan. Tästä voisin lyödä vetoa ihan kohtuullisesta summastakin.

  • töytön

   Sinisten uuvattien edustelijat tosiaan kaivautuneet poteroihin huutelemaan hallituksen lauluja. Omat inhokit ovat Elostelija ja Terhoilija. Joku Soinikin kait siellä hiljaiseloa viettänyt palkkiovirkaansa odotellessa?

   • Työttönen

    Sitten ylläripylläri kokoomus voittaa vaalit, tiukkojen hallitusneuvottelujen jälkeen hallitukseen nousee keskusta ja kokoomuksen puisto-osasto, vihreät, jotka lähtevät kaikkiin kokoonpanoihin Toukon johdolla.

    • töytön

     Kokoomus vie toki. Orpon omahyväinen ilme ja limuviina (Pelkonen) riittää. Kokoomuksen Vartiainen toivoo työttömille kaikkea hyvää.

     • Työttönen

      Osa voi toki jäädä siniseksikin ja siirtyä vaikkapa tuon vähän hämmennystä aiheuttavaan Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön hallitukseen.
      Kai tuosta 50 miljoonan osakepotista jää hyvälle hallinnollekin jaettavaa.
      Kuinkahan monta noita nollasäätiöitä löytyy varalle, joilla voi puhalluksia kikkailla?

 17. Lena

  Ilman muuta mallilla on työllistävä vaikutus. Jonkunhan ne kaikki ilmoitukset, raportit ym pitää tarkistaa, laskea ja tilastoida, ilmoittaa työttömyyskassoille ja Kelalle, voiko työttömyyskorvausta maksaa täysimääräisenä vai ei. Työvoimapoliittiset lausunnot pitänee myös antaa joka kerta, kun tilanne muuttuu.
  Mutta ehkäpä lisääntynyt hallinto hoidetaan työtunteja metsästävillä työttömillä?

 18. elm

  Siis voiko olla mahdollista, että hallitus on luonut koko hela-aktiivimallin vain siksi, että se onnistuisi saamaan papukaijamerkin rintaansa tuosta hallituskaudelleen asetetun työllisyystavoitteen saavuttamisesta?

  Ei hyvää päivää. Voiko meillä olla näin lapsellinen hallitus? Hallitus, joka leikkii ihmisten hengillä ja elämällä saadakseen sen papukaijamerkin?

  • Kansalainen

   Kyllä, kuten yritysmaailmassa! Ponnistellaan siihen haluttuun suuntaan ja tehdään vaikka kuinka epäreiluja sekä huonosti informoituja päätöksiä.

   Tätähän ns. eliitti haluaa.

  • Equalizer

   Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kyllä voi. ”Tarkoitus pyhittää keinot.”

   Sitäpaitsi…mikä olisikaan parempi sumuverho sote-uudistukselle, kansallisomaisuuden myymiselle polkuhintaan, ympäristörikoksille, eliitin veroparatiisimiljardeille, miljardien vastikkeettomille yritystuille, hulppeille osingoille, pimeille vaaliavustuksille ym. ym.

   Veronmaksajien maksamat tähtitieteellisen suuret pankkituetkin on jo kauan sitten autuaasti unohdettu…

 19. elm

  Taloussanomat kirjoittaa (https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005511334.html) nyt myös ansiokkaasti työllisyyspolitiikan olemuksesta omien haastateltaviensa myötä:

  ”Olen seurannut lähipiirin nuorten aikuisten työnhakua. Jatkuvasti pitää täydentää tietoja, lähettää dokumentteja ja ilmoitella kaikenlaista, ja kotiin tulee karenssilla uhkailevia kirjeitä, kertoo Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Sirpa Syvänen”.

  ”Nykyinen toiminta on kauhean käskyttävää ja kielteistä. Sellaisen pitää loppua, että et saa tulla tänne, me soitamme sinulle milloin tahansa, ja jos et pysty kaupan kassalla tai lasta hoitaessasi vastaamaan, sinulle paukahtaa karenssi.”

  ”Syväsen ratkaisu olisi räätälöinti ja asiakaslähtöinen palvelukulttuuri. Kunkin työnhakijan tilanne pitäisi käsitellä yksilöllisesti.”

  Asiaa. Nyt tiedotusvälineissäkin lähestytään todellisen tilanteen kuvausta.

  Vaan olipa jo aikakin!

  • elm

   Vielä muutama kuvaava lainaus samaisesta Taloussanomien jutusta:

   ”Turun yliopiston työelämätutkija Hanna Ylöstalo sanoo, että suomalaisessa työvoimapolitiikassa on ollut pitkään voimassa ”moralisoiva eetos”.”

   ”Se liittyy siihen, mikä ajatellaan työttömyyden syyksi. Suomessa on muita pohjoismaita enemmän kiinnitetty katse työttömään itseensä.”

   ”Ylöstalon mukaan työttömiin liitetään käsitys, että heiltä puuttuu joitakin ominaisuuksia tai persoonallisuuden piirteitä, minkä vuoksi he eivät ole työhön kykeneviä. Tällöin työttömyys ei olekaan vain sitä, että ihmisellä ei ole työtä.”

  • Timo Harju

   Lääkitsee sydäntä:) Mutta TE-keskusten resurssien lisääminen on lähtökohtaisesti mahdotonta.

   Hallitus antoi aktiviteettityöryhmälle rajaukseksi sen, että toimenpiteiden pitää olla kustannusneutraaleja . Ratkaisut eivät saa aiheuttaa kustannuksia. Tätä tarkoittaa riisuttu Tanskan malli: ei mitään räätälöintiä tai henkilökohtaisempaa TE-palvelua.

   Tällä hallitus, tai ne ihmiset jotaka hallituksena esiintyvät, rajasi pois kaikki mahdollisuudet lisäpanostuksiin, joilla hetkellisesti kustannukset voisivat kasvaa, mutta rahat saataisiin oikeana työllistymisenä myöhemmin takaisin. Kuten Tanskassa.
   Tällaista kutsutaan investoinniksi…
   (tiedot ja murjaisu:Niko Kaistakorpi)

  • Hupu

   Tuossa on vaan se epäkohta, että TE-toimiston palvelut eivät ole varsinaisesti nimensä mukaisia palveluja työttömälle, vaan työvoimavirkailijat ovat jo vuosien ajan lähinnä toimineet työttömyyskorvausten ”kärsimys” -vastineen vahteina.

  • liisa hirvonen

   Te-keskusten toiminta on loppumassa. Lakkautus liittyy Soteuudistukseen. Työvoimapalvelut on tarkoitus yksityistää, hallituksen suunnitelmat poikkeavat suuresti pohjoismaisista hyviksi havaituista malleista. Suomi on siirtymässä ns. Australian malliin. Siitä löytyy useita kirjoituksia verkossa (hakuruutuun: australian malli työvoimapalveluissa). Työvoimapolitiikan lukuisat asiantuntijat ovat kritisoineet niin llajaa yksitistämistä ja vedonneet, että ei tehtäisi samoja virheitä joita on tehty muualla Euroopassa työvoimapalvelujen suhteen kun ne on yksityistetty. Nykyinen hallituksemme on täysin kuuro asiantuntijoiden lausunnoille ja puheille. Tässäkin asiassa.

 20. Esa Helakallio

  Kuinka on mahdollista, että yhden henkilön, Saku Timosen, vaikutus ja panos on suurempi kuin eduskunnassa toimivien oppositiopuolueiden yhteensä? Monesti napinpainallus ja retorinen korupuhe eivät riitä, tarvitaan uskallusta ja eettistä selkärankaa oikeudenmukaisen maailman puolustamisessa. Politiikko usein pitäytyy vain omien ja lähipiirinsä etujen puoustamiseen.

 21. elm

  Tänään Helsingin Sanomat kirjoittaa myös pitkän jutun otsikolla: ”Aktiivimalli on tuontituote Tanskasta, jossa yhdellä työvoimavirkailijalla on 12 asiakasta – Miten se toimii Suomessa, kun asiakkaita on 166?”

  Ei tule keväästä kovin hiljainen monellakaan taholla, kun näitä vaikutuksia aletaan miettiä tosiaankin nyt vasta lain käyttöönoton jälkeen.

 22. Sampo Makkonen

  Ketkä ovat vastuuministereitä? Suomen hallituksessa on kylla esim. pääministeri, mutta ei vastuuministeriä.

  Lintilä muuten on Lindströmin 1. sijainen. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kun Lindströmmi lomailee, saa Lintilä työministerin salkun. Lintilästä siis tuli näin työministeri. Hassua eikös!

  • Saku Timonen

   Vastuuministeri on se ministeri, jonka vastuualueeseen asia kuuluu. Aktiivimalli valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeriössä Pirkko Mattilan johdolla.

 23. Tiina Virtanen

  ”Joku paremmalla laskupäällä varustettu voisi huvikseen laskea miten paljon palkatonta työtä tehdään, jos kaikki maan työttömät tekevät sitä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden jaksoissa.”

  Matikka pää ei riitä lukuihin mutta olen melko varma, että työmäärä olisi reilusti pienempi kuin mitä tällä hetkellä jo tehdään yhdistyksissä ja osuuskunnissa.

  Maa on täynnä seuroja, jotka hyvin mielellään ottavat apukäsiä ja silmiä vaikkapa lasten ryhmien vetämiseen. Onko lasten kanssa ilmaiseksi tekeminen sitten ”hyödyllistä vai hyödytöntä” sen voi jokainen itse päättää.

  • Saku Timonen

   Kukapa palkatonta työvoimaa ei haluaisi.

   • merja lohikainen

    Aktiivimallissa ei voi tehdä palkatonta työtä,vaan siitä pitää saada ainakin minimipalkka.

    • Saku Timonen

     Kyllä voi. Kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu ovat palkatonta työtä ja samalla työvoimapoliittinen toimenpide, jota aktiivimallissa tarvitaan viisi päivää tarkastelujakson aikana.

   • Tiina Virtanen

    Jotenkin arvasin tämän kommentin….
    Köyhän lapset eivät vissiin ole harrastusten arvoisia? Kyllä urheiluseurat työvoimaa saa palkattuna, tosin sitten ei köyhän lapset harrasta. Käy kuten jääkiekossa, että duunari perheen lapsetkaan ei enää harrasta.

    Kyse on monessa seurassa ensisijaisesti hyväntekeväisyydestä, ei työstä.

    Työtön,
    Kotona makaamalla varmaankin maksaa laskut paremmin? Jos työtä ei ole niin jos edes hyväntekeväisyyttä?

    • töytön

     Kyllä se yöllä nukuttaa paremmin ns. makuuasennossa. Mikä ihmeen hyväntekijä työttömän pitäs olla, että ilmaseks työvoimaks riennettävä kiitollisena kumartaen? Sama se minulle, jos joku haluaa harrastuksiaan toteuttaa. Palkkatöihin aina tartun mitä on löytynyt, osa-aikasena tälläkin hetkellä.

  • töytön

   Ilmaistyöllä ei laskuja makseta.

  • Riitta Saarelma

   Mietin sitä, että ei ketä tahansa oikeasti voi lasten ja nuorten toimintaan laittaa edes avustajaksi edes ilman palkkaa. Varsinkaan pakosta..

 24. Taina

  Oikaisua sen verran, että 18 tunti työtä täytyy tehdä työpaikassa, jossa työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Eli vapaaehtoistyö tai vastaava ei kelpaa.
  Ja kuten ”työkkärin täti” tuossa kommentoikin, niin ei te-keskus päästä työtöntä työnhakijaa mille tahansa kurssille, vaan vain sellaiselle, joka aidosti edistää kyseisen henkilön työllistymistä. Ja toinen asia onkin, että onko heillä tarjota sellaista kurssia. Eli ei ole.
  Tämä on nykyisen hallituksen alhainen keino saada tilastot kauniimmiksi sillä seurauksella, että aktiivisia ihmisiä rangaistaan siitä, että eivät koulutuksesta ja aktiivisuudestaan huolimatta työllisty, kun EI OLE TYÖPAIKKOJA.

 25. Sirpa Hyttinen

  Ylen touhu olisi surkuhupaisaa ellei kyseessä olisi näin tärkeä asia. Sanomalehdissä tilanne ei ole yhtään parempi.

 26. Niko Timonen

  Kaiken tämän lisäksi huomasin toissapäivänä julkaistun artikkelin provisiopalkatun työn vaikutuksista työmarkkinatukiin. https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/593718-tyoton-otti-provisiopalkkaisen-tyon-ja-sai-yhden-kaupan-tehtya-seurasi-kolmen#cxrecs_s Että siitä sitten kun pakko on hyväksyä mikä tahansa tarjottu työ. Luultavasti saadaan tällä aktivoinnilla ainakin TE-toimistojen ja Kelan työntekijät hyvinkin aktiivisksi.

 27. Luukas Pyykorpi

  Yle on selkeästi profiloitunut hallituksen puudeliksi ts. hallituksen esimiehistönä EK sanelee lähes kaiken median tiedotuskäytäntöjä.

 28. Sauli

  Mikä mahtaa olla yksittäisen työvoimaviranomaisen vastuu ja valta päätettäessä työttömän aktiivisuuden täyttymisestä. Onko laki niin yksiselitteinen, ettei päätös työmarkkinatuen saamisen edellytyksistä koskaan perustu mielivaltaan. Toisaalta, onko viranomaisella mahdollisuutta joustaa työttömän eduksi, mikäli hän näkee, että tilanne on työttömän kannalta epäedullinen.

  Eli voiko työvoimaviranomainen sooloilla puoleen tai toiseen. Onko laissa joustovaraa ”tuomion” suhteen ja voiko hän toimia tuomarin tavoin ja tuomita työttömän lievempään ”ehdonalaiseen” muiden sanktioiden sijaan. Vai onko hän vain pyöveli joka mielellään toteuttaa ylempiensä tahtoa? Voiko ylipäätään viranomaiselta odottaa empatiaa, vai onko hän pelkkä byrokraattinen ratas koneistossa joka on suunniteltu tuottamaan halutun kaltaisia, tässä tapauksessa hallituksen vaatimaa kafkamaista lopputulosta.

  Omat kokemukset työvoimaviranomaisten palveluista ovat lievästi positiivisen puolella. Haluaisin ajatella, etteivät henkilökemiat vaikuta päätösten lopputulokseen, mutta kuinka paljon pärstäkerroin vaikuttaa, mahdoton sanoa.

 29. Equalizer

  Vastuuministerit ovat shokissa ja heille pyritään pikaisesti järjestämään kriisiapua.

  http://www.kaleva.fi/jari/2017-12-30/

 30. Markku Kemppainen

  Työttömyyden kriminalisointi ja työttömien keskitysleirit eivät ole kaukana. Saksan tehtaathan käyttivät keskitysleirivankeja ilmaisena työvoimana kun kaikki kykenevämmät olivat rakentamassa asein tuhatvuotista valtakuntaa. Suomalainen demokratia mahdollistaa tämän. Kokoomus vetää jääkylmää, epäinhimillistä linjaa, enkä yhtään ihmettelisi enää tämänkaltaisia avauksia.

  Hienoa, kokoomus! Puna-valkoinen Suomi on totta juuri tänään. 1918 revisited!

 31. AriannaK

  Tämän hallituksen toimet muistuttavat yhä enevässä määrin totalitääristä vallankäyttöä. Lakeja valmistellaan hiljaisuudessa, mediassa suolletaan hallituksen määräämää propagandaa, kansaryhmiä mustamaalataan, asiantuntijat (ja kaikenmaailman dosentit) mitätöidään, valtaa keskitetään yksille, tutkimuksia ja tilastoja vääristellään, kansalaisiin kohdistetaan pakkotoimia, vastustajat vaiennetaan…..

  • R.A.

   Tuo oli harvinaisen tiivis, täsmällinen ja totuudenmukainen kuvaus Suomen nykyisestä tilanteesta.

   Ja osa kansalaisista on niin typeriä, että ovat hyvillään, kun eivät vieläkään ole tajunneet, että tämä kaikki koskee myös heitä itseään.

 32. Harza

  Pekka Mattila omassa Apu-lehden blogissaan:
  ”Koko valtavaa kapinaliikettä aktiivimallia vastaan on vaikea ymmärtää. Entä jos kansalaisaloitteen puuhahenkilöt olisivat kohdistaneet saman tarmon aktiivimallin mukaiseen toimintaan ja työnhakuun? Noilla taidoilla ja energialla olisi voinut jotain syntyäkin. Heille tärkeintä tuntuu olevan lähinnä yhteiskunnallisen nautintaoikeutensa täysi säilyttäminen ilman mitään velvoitteita. Kilpailukykysopimukset jääkööt muiden kannettaviksi. Onko tässä tarjolla uusi suomalainen vapaa luokka?”

  Jep jep. Noin sitä katsotaan nenänvartta pitkin oikeaoppisesti!

  • Hitsipilli

   Niin, se työpaikkojen määrähän onkin kiinni työttömien energiasta ja aktivisuudesta. Vaikea ketään työnantajaa on kuitenkaan pakottaa työpaikkaa antamaan, vaikka kuinka energisesti asiaa ajaisi.

   Mikä ihme siinä on, että tämä yksinkertainen laskutoimitus ei näiltä vapaamatkustuksesta huutelijoiden päässä onnistu. Työttömiä on ENEMMÄN, PALJON ENEMMÄN, kuin avoimia työpaikkoja. Olisi siis toivottavaa, että työnantajat olisivat yhtä energisiä kuin nämä puuhamiehet, ehkä niitä työpaikkoja syntyisi, vai mitä.

   Kyllä se vapaa luokka löytyy jostain ihan muualta kuin työttömistä, mutta tervemenoa vaan kaikki kadehtijat kokeileemaan.

 33. Marko Kyyrönen
  • Saku Timonen

   Äläpä syytä koko ay-liikettä yhden tomppelin takia. Sitä paitsi tämäkään tomppeli ei ehdottanut aktiivimallia nyt hyväksytyssä muodossa.

 34. ulla korhonen

  Aktiivimallin nimi on harhaanjohtava! On jo olemassa esimerkkejä siitä, että’ kun työtön itse aktiivisesti hakee työtä ja saakin sitä, niin paikka ei kelpaakaan TE-toimistolle, ainakaan yksin tehtäväksi, vaikka on paljon kokemusta kyseisestä työstä. Sensijaan yksin tehtäväksi kelpaisi vanhustenhuolto ilman minkäänlaista kokemusta kyseisestä työstä.

Kommentoi »

Comments are closed