Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hallituspuolueen arvot

Eilen kyselin työttömyysturvan aktiivimallista vastussa olevien ministereiden Pirkko Mattilan ja Jari Lindströmin  perään. En erehtyne sanoessani, että ei heistä tänäänkään mitään kuulu enempää kuin sinisten kansanedustajistakaan. Pitänee tyytyä Jari Lindströmin jo aiemmin esille tuomaan ”kymppilistaan”, johon hallitus sitoutui työmarkkinajärjestöjen kanssa pidetyn työllisyysryhmän työn pohjalta. Tällöin ilmoitettiin, että hallitus tulee toteuttamaan kaikki kymmenen toimenpidettä, joista aktiivimalli oli yksi.

Seuraavaksi on tulossa työnhaun aktiivimalli, jota valmistellaan parasta aikaa. Siinä työttömän on osoitettava aktiivisuutta hakemalla todistettavasti määrätty määrä työpaikkoja ja raportoitava tekemisistään viikoittain. Raportoinnin laiminlyönnistä seuraa kahden kuukauden karenssi. Tässä mallissa ei ole mitään merkitystä sillä saako töitä vai ei, tärkeintä on työn hakeminen todistettavasti.

Hallitus suunnittelee myös koko sosiaaliturvan uudistamista toimeliaisuuteen perustuvaksi, eli kaikkien sosiaalietuuksia saavien on oltava touhuavinaan jotain leipäpalansa eteen, ihan sama mitä. Tästä Toimi-hankkeesta voitte lukea lisää täältä.

Jos oikein muistan, niin kiky-sopimuksessa hallitus sitoutui olemaan leikkaamatta työttömyysturvaa, mutta sitä tehdään parasta aikaa työttömyysturvan aktiivimallilla ja tulevaisuudessa työnhaun aktiivimallilla. En uskalla edes ajatella mitä Toimi-hanke tulee pitämään sisällään.

Ministerit eivät tule puolustamaan aktiivimallia, joten pitää tyytyä rivisiniseen. Oulun sinisten valtuustoryhmän sihteeri Jari Pirinen päästelee Kalevan yleisönosastossa täysillä:

-Kun yhteiskuntaamme on luotu vasemmistopuolueiden ja vähän muidenkin avustamana vökälöitymiseen kannustava vastikkeettomien tukien järjestelmä ilmaisine palveluineen, niin sen hyvää tarkoittava ajatus on muuttumassa syöväksi, joka tuhoaa lopulta potilaan eli hyvinvointiyhteiskunnan. Yritykset, teollisuus ja niiden palveluksessa olevat sekä muut yhteiskunnan palveluiden rahoittajat kyllästyvät lopulta ylimääräisiin syöjiin ruokapöydissään, eivätkä hyväksy toimettomina olevien vaatimusta elintason vastikkeettomasta ylläpidosta.

Pirinen on siis kyllästynyt köyhiin, jotka syövät hänen ja muiden yhteiskunnan rahoittajien pöydässä. He ovat yhteiskunnan syöpä. Palvelut ja hyvinvointi kuuluvat näköjään vain niille, jotka maksavat oman osansa veroista. Näin ollaan pienen ja tavallisen ihmisen asialla.

Kuka niitä veroja sitten maksaa? Jatkuvasti törmää väitteeseen, jonka mukaan kaikkein rikkaimmat maksavat eniten veroja. Voi olla, että yksittäisen rikkaan maksamien verojen euromäärä huimaa köyhän päätä. Kokonaisverokertymästä rikkaat maksavat kuitenkin vain murto-osan, kertoo Seura.  Seitsemän Suomen rikkainta maksoivat ansio- ja pääomatuloistaan veroa yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa. Ja ne 1,85 miljoonaa suomalaista, joiden yhteinen omaisuus on yhtä suuri kuin näiden seitsemän, maksoivat viisi miljardia.

Niin että kuka tätä yhteiskuntaa pitää pystyssä? Nämäkö seitsemän rikkainta vai ne, jotka maksavat pienistäkin tuloistaan tunnolloisesti verot? Näitä tunnollisia veronmaksjia ovat myös työttömät, jotka maksavat ansiosidonnaisesta päivärahasta ennakonpidätystä 25 % ja Kelan peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta 20 %. Ennen työttömyyttä he ovat maksaneet palkastaan verojen lisäksi myös työttömyysvakuutusmaksua, mutta nyt Pirisen kaltaiset vertaavat heitä syöpään.

Siniset kaivavat oman poliittisen tulevaisuutensa hautaa näillä ulostuloilla, ja hyvä niin. Ei kahden prosentin kannatuslukemilla ja ilman vaaleja pitäisi yleensäkään olla mitään asiaa hallitukseen, ei edes kumileimasimeksi. Hallituksen kannalta on tietenkin viisainta pitää ministerit hiljaa ja antaa rivisinisten kertoa puolueen todelliset arvot.

sira m

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (77)

 1. Jussi Parviainen

  Hillotolppalaisille lienee luvassa hulppeat palkkiovirat, jos eivät pahasti mokaa, joten kannattaa pitää suu tiukasti supussa ja pelata aikaa!

  • HTK

   S(o)ininen Tule(e)vaisuus-puolue on vain alastoman ja häikäilemättömän valtapolitiikan viikunanlehti. Koko ST-puolue on vain ns. ad hoc-puolue eli vain yhtä tehtävää varten perustettu tilapäinen rakennelma, jonka ainoana palvelutehtävänä on toteuttaa Sipilän oikeistolainen ohjelma edes niukan eduskuntaenemmistön voimin vaalikauden loppuun asti. Sinisten ministereillä ei ei ole muuta tavoitetta kuin pysyä hallituksessa sen loppuun asti ja saada luvatut palkkiovirat sen päätyttyä.

   Seuraavissa eduskuntavaaleissa sinisten ehdokkaat tulevat olemaan vaaliliitoissa kepun ja kokoomuksen kanssa, jotta johtavat hallituspuolueet saisivat nekin äänet ja edustajapaikat. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen siniset tulevat liittymään kokoomukseen ja kepuun. Mahdolliset siniset liittynee jäsenjärjestönä Sipilän kepuun. Sipilä toivottaa loikkarit tervetulleiksi iskulauseella, ”on kotiinpaluun aika”.

   Nykyiset sinisten ministerit ja johtajat tullaan uskollisuudesta palkitsemaan hyväpalkkaisilla viroilla ja ”erityisasiantuntijoiksi nimittämisillä”, kuten jo ex-ministeri, sosiaalialan opiskelija Hanna Mäntylä jo nimitettiin ”huippuasiantuntijan virkaan EU:hun. Sinisten virkoihin palkitseminen tulee olemaan esimerkki politiikan rakenteellisesta korruptiosta. Sillä ei ole vaikutusta, koska koko puolue häviää historian roskakoriin ja Soini lähtee ”uppoavasta puolueesta”.

 2. Salsgren

  Kyllähän siellä on jo suojatyöpaikat jaettuna hallituskavereiden kesken

 3. Jokuvaaain

  Ja, että minkälainen on hallituspuolueiden arvomaailma:

  Potkia maassamakaavaa.

 4. Juha Leino

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta, taas kerran. Tuohon Seura-lehden juttuun liittyen voisi tarkentaa, että kyse oli nimenomaan 1,85 miljoonasta suomalaisesta sieltä vähävaraisimmasta päästä laskettuna. Se oli itsellenikin aikamoinen yllätys.

 5. Teemu Heino

  Työelämässähän ei voi olla mitään vikaa vaan vika on työttömissä ja muissa näissä miksi he ihmisiä kutsuvat

 6. liisa hirvonen

  Työttömät maksavat tuloveronsa lisäksi runsaasti muitakin veroja ja veroluonteisia maksuja mm asumisenkuluissaan (kiinteistövero, sähkönsiirtomaksut ja alvit palveluista). Kannattaa huomata, että nämä muut verot ovat tasaveroja eivätkä progressiivisia veroja kuten ansiotuloverot. Pääomatuloistahan ei makseta veroja tuloveroprogression mukaisesti, joten: työn verotus on ankarampaa kuin osintuloja saavien sohvallalojujien verotus.

  • Risto Pukari

   Pääomatulovero on vapaaehtoinen maksu, josta vapautuu laillisestikin helposti ketjuttamalla omistukset. Vakuutuskuiri on helpoin keino, mutta piensijoittajalle todella kallis…luulen, ettei Juha Sipilä maksa ihan taulukon mukaisia palkkioita omistaan.

 7. Juhani Laukko

  Köyhän ja avustusten saajan jokainen penni palaa kulutukseen ja kuertoon. Toisin, kuin sijoittajien ja paratiiseihin piilottajien Ja jokaisesta köyhän roposesta menee vero. Pääomat ja sijoitukset eivät tuota veroja juurikaan, osa on verotuksen ulkopuolella.

  Täytyy muistaa, että progressiivinen verotus koskee vain valtionveron ansiotuloja. Ne tuovat vain viidesosan koko verotuloista. Kaikki muut verot ovat tasaveroja. Epäreiluja köyhälle. Yritysverotuotto on ollut kymmenen vuoden ajan pyöreä nolla. Koska tukiaiset ja yritysrahoitukset palauttavat kaiken. Yhteisöt eivät todellisuudessa maksa kokonaisuudessa veroja. lainkaan. Kaikki verotuotot ovat tavalliselta kansalta.

  • Jarkko

   Juhani ongelma vain on, että jo pelkkä alempiarvoisen köyhän olemassaolo on piikki yhteiskunnan ja hyväosaisten lihassa joten se palaako köyhän rahat kiertoon vai ei on yhdentekevää sen kannalta kun kyykytystä keksitään lisää.

   Muutenkin tässä kokoomusjälkeisessä maailmassa asiat eivät oikeastaan enää tarkoita yhtään mitään esim. ”hyvinvointi” tarkoittaa sitä, että joku köyhä pakotetaan ilman palkkaa jonnekin rakennuksien betonipölyyn kiusattavaksi epämääräisellä työturvallisuudella, että ihan suusanallisestikin. Olen näet itse ollut rakennusalalla erinäköisissä työharjoitteluissa ja tuollaista se oli suljin vain suuni lukemattomista epäkohdista, koska toivoin löytäväni vakituista työtä. Jos tämä oiken menee pahaksi on pakko alkaa salatallentaa teknisin keinoin ja laitella puheita youtubeen ja sitten vinkkiä lehdistölle. Saavat sitten pomot hikikarpalot otsalla selitellä puhdasta rasismia, harjoittelijoiden haukkumista erinimityksillä eivätkä pysty kiistämäänkäänj jos puheet on tallenteella.

 8. Rauni

  Olen 16 vuotiaasta saakka ollut enemmän tai vähemmän töissä. Olen opiskellut elämäni varrella neljä eri ammattia ja suorittanut eri tutkintoja 4. Kaikki yleensä töiden ohessa. Olen muuttanut arviolta 15 kertaa elämäni aikana. Siinä ohessa olen saanut kolme lasta.
  Olen kyennyt työllistämään itseni 90mluvun pahimpaan lama-aikaan ja jopa vakituiseen työpaikkaan. Olen juossut kilpajuoksua jatkuvasti muuttuvien ja kehittyvien vaatimusten suhteen, joista on yksi on ollut tietotekniikka.
  Olen tehnyt töitä kolme työuupumuksen verran, yrittäen vain pysyä töissä kaikin tavoin. Olen saanut astman huonon sisäilman vuoksi töissä, nurkumatta kestin 5 vuotta ennen kuin lääkäri pakotti vaihtamaan työpistettä.

  En ole palautuntu ennalleen viimeisimmästä työuupumuksesta, lähimuisti sekä keskittymiskyky eivät ole palautuneet ennalleen ja kivut ovat välillä sietämättömiä. En saanut sairaslomaa mutta viimeisimmät YT neuvottelut olivat pelastus – näitä sentään jaksoin vältellä 5 eri kertaa. Nyt kun luen mitä minun tulee ja on pakko työttömänä aktivoitua ja mitä nyt olen, tunnen oikeasti vihaa

  ”Yritykset, teollisuus ja niiden palveluksessa olevat sekä muut yhteiskunnan palveluiden rahoittajat kyllästyvät lopulta ylimääräisiin syöjiin ruokapöydissään, eivätkä hyväksy toimettomina olevien vaatimusta elintason vastikkeettomasta ylläpidosta.”

  Eikö näille mikään riitä!

 9. Antero Haverinen

  En koskaan tule ymmärtämään työssäkäyviä ihmisiä jotka kadehtivat työmarkkinatuella, saati sitten toimeentulotuella elävien ”elintasoa”. Se kaikki näennäinen vapaa-aikakin on vähän kiikun kaakun – kun mitään ulkoapäin asetettua struktuuria päivälle ei juuri ole, on harrastaminenkin lähinnä päämäärätöntä räpellystä mihin kyllästyy nopeasti ja kaikkeen kivaan tarvitsisi muutenkin rahanpätäkkää.

  Atlas Shrugged -huumoriopuksessa sarjakuvamaiset roopeankat (sellaiset romantisoidut 1800-luvun ideanikkari-bisnesmiehet) päättävät että nyt riittää keskivertojen ihmisten hyysäys, lopettavat lakkomaisesti panoksensa antamisen iilimatojen yhteiskunnalle ja perustavat oman siirtokunnan kauas pois. Tosiasiallisestihan varsinaisen työn tekijät jatkaisivat yhteiskunnan pyörittämistä ja eristäytyneet roopeankat alkaisivat vähitellen huomata että ruoka ei kävele pöytään itsestään eikä pisnekset pyöri pelkillä hyvillä.ideoilla.

  • Equalizer

   Niinpä…ja jos ei ne työt enää oikein tahdo työssäkäyville maistua…edes täydellä palkalla ja luontoiseduilla…niin ainahan voi irtisanoutua ja luovuttaa paikkansa työttömälle.

  • Joni Pelkonen

   Kyseiselle teoksellehan on naureskelty mm. siksi, että siinä ei ole yhtään roskakuskia 🙂

  • Toni Neffling

   Miten niin kadehtia? Kyse on pikkulasten holhoamisesta – työttömät eivät ole vielä täysikasvuisia ja vaativat jatkuvaa huolenpitoa. Siksi työttömyysongelman ratkaisussa tai työttömän elämää vaikuttavissa asioissa muut keskustelevat sujuvasti siitä mitä työtön tarvitsee. Aktiivisuusideahan on juuri samaa mitä aikuiset soveltavat lapsiin tai teineihin. Viikkorahan vastineeksi pitää osoittaa aktiivisuuta esim. tyhjentämällä astianpesukoneen tai vahtimalla pikkubroidia.

   • Maija Aho

    Tämä on sitä oikeaa ironiaa. Kiitos.

 10. elm

  Koska kertaus on opintojen äiti, niin laitan tämänkertaisenkin kirjoituksen yhteyteen muistutuksen myös tästä, jotta mahdollisimman moni tämän näkisi:

  SAK on perustellusti vastustanut tätä aktiivimallin suunnitelmaa jo vuonna 2016 näin:

  ”Byrokratian purkutalkoot tarpeen aloittaa karenssijärjestelmästä.”

  SAK:n edustaja on tuolloin 7.10.2016 kirjoittanut myös näin: ”Lisäksi ehdotimme, että poistaisimme sovitellusta päivärahasta työaikarajan ja siirtyisimme tarkastelemaan vain palkkatuloja. Tämä paitsi selkeyttäisi järjestelmää, helpottaisi myös niiden töiden vastaanottamista, joissa työajan seuranta hankalaa.”

  ”Ehdotimme myös työttömien koulutusmahdollisuuksien lisäämistä ja helpottamista. Aktiivisen työnhaun jälkeen työtön voisi vapaasti opiskella tai tehdä muuta hyödyllistä. Työttömyysaika on otettava hyötykäyttöön. Aktiivisuuden työtön voi jatkossa todentaa osana te-toimistojen haastatteluja ja työllistymissuunnitelman seurantaa.”

  ”Työelämässä parempiin tuloksiin kannustetaan erilaisilla palkkiojärjestelmillä. Hämmentävää on, että työttömien kannustaminen näyttää tarkoittavan alati uusia rangaistuksia. Entä jos kääntäisimme ajattelun toisin päin ja lähtisimme pakottamisen sijaan yhdessä kehittämään oikeita kannustimia.”

  Kirjoitus luettavissa SAK:n sivuilta: https://www.sak.fi/aineistot/blogi/byrokratian-purkutalkoot-tarpeen-aloittaa-karenssijarjestelmasta

  Joten loppukaneetiksi vielä kiteyttäen: kuunteleekohan hallitus näitä suunnitelmia tehdessään ketään muuta kuin itseään?

  Lukuisia määriä ehdotuksia on annettu koko valmisteluprosessin ajan siitä, mikä tutkimustiedon valossa auttaisi työnhakijoita työllistymään.

  • elm

   ”On kyseenalaista motivoida pitkäaikaistyöttömiä osallistumispakon ja yksityisyydestä tinkimisen avulla” kirjoittavat Jyväskylän yliopiston sosiaalityön professorit Helsingin Sanomissa jo viime vuoden maaliskuussa, kun keskustelussa oli osallisuustulo.

   He jatkavat näin:

   ”Osallistumisen edut tiedetään, mutta osallistumispakko voi loukata perusoikeuksia tai olla kansalaisten tasavertaisen kohtelun vastaista. Jos ­oikeus perustoimeentuloon on ansaittava luopumalla itsemääräämis­oikeudesta, osallistumistulosta tulee köyhien alistamisen ja kontrollin väline. Vapaaehtoistoimintakin muuttuu itsensä irvikuvaksi.”

   ”Osallistumistuloon liittyvä julkinen kontrolli ja raportointivelvollisuus ulottuisivat asioihin, jotka ­kuuluvat muilla kansalaisilla yksityisyyden piiriin. Osallistumistuloa saavien pitäisi raportoida toimeen­tulon leikkaamisen uhalla viranomaisille esimerkiksi siitä, mikä ­järjestö tai kansalaisopiston kurssi ­heitä kiinnostaa. Tämä valjastaisi sosiaalityöntekijät alan etiikan vastaiseen asiakkaiden kontrol­lointiin.”

   ja työnhakijan kohtelemisesta he tutkimustiedolla perustellen sanovat:

   ”Osallistumisen kynnys olisi syytä pitää matalana ja itsetuntoa kolhivien kokemusten riski pienenä. ­Yhteiskunnallisesti hyödylliseen toimintaan hakeutumisen on oltava mahdollisimman vähän ulkoa ohjattua. Itsekunnioituksen kannalta on tärkeää, että toiminnasta saa edes symbolisen rahallisen korvauksen.”

   ”Osallisuutta ja osallistumista pitäisi rakentaa kunnioittavalla asenteella. Yhteisöllinen toiminta tar­joaa suuria mahdollisuuksia, ja myös työttömillä on – omista lähtökohdistaan – sille paljon annettavaa. Rangaistuksilla uhkaamisen ­sijaan olisi ratkaistava, miten osallistumisen esteitä poistetaan.”

   Voisiko sitä enää tämän paremmin sanoa.

   Eivätkö tällaiset tutkimukset päädy työministerin pöydälle silloin kun päätöksiä tehdään, vai mistä on kyse siinä että tutkijoita ei kuunnella? Onko se mututuntuma niin paljon rakkaampi kuin tutkimusten esiinnostama uusi tieto?

   • Teemu Heino

    Hyvin on sanottu. Tuntui vaan että asenteet kovenevat sellaista vauhtia että vuonna 2016 tuo olisi tuntunut paljon realistisemmalta kuin enää

    • elm

     Juuri niin. Uskomatonta mutta totta, tämä hallituksen suunnan valinta.

     ”Ammattikeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvostelee työttömyysturvaa alentavaa aktiivimallia, joka on saanut paljon julkista kritiikkiä. Hänen mukaansa malli on myös kilpailukykysopimuksen vastainen.”

     ”Eloranta muistuttaa, että kiky-sopimuksen osana hallitus sopi työmarkkinajärjestöjen kanssa, ettei työttömyysturvaan tehdä lisäheikennyksiä.”

     ”Aktiivimallin voimaan saattamisella hallitus rikkoi kilpailukykysopimusta. Kaiken lisäksi hallitus on kaikessa hiljaisuudessa valmistelemassa aktiivimalli kakkosta, joka toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja, Eloranta toteaa tiedotteessa.”

     ”Hänen mukaansa kaavailtu kakkosmalli toisi erikseen seurattavaksi työttömän omatoimisen työnhaun karenssin uhalla ja lisäisi entisestään työttömän hallinnollista taakkaa.”

     ”On käsittämätöntä, että hallitus haluaa lisätä työttömien kohtaamaa byrokratiaa. Me olemme esittäneet sen sijaan karenssien yksinkertaistamista, työllistymispalvelujen lisäämistä, työttömän opiskelumahdollisuuksien parantamista ja sovitellun päivärahan kehittämistä töiden vastaanottamisen helpottamiseksi, Eloranta sanoo.”

     ”Kerroimme useaan otteeseen hallitukselle ja mallia valmistelleille virkamiehille sen ongelmista.”

     (juttu tältä päivältä: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005513684.html)

     Ja kuten Sakun kirjoituksessa jo mainittiinkin, lisää toimenpiteitä on tulossa.

   • on thin ice

    Toisin kuin mm Ruotsissa meiltä puuttuu yhteiskunnallinen, tutkimukselliseen tietoon perustuva julkinen keskustelu. Ja erityisesti tämä hallitus on toimillaan osoittanut viis veisaavansa yhteiskuntatutkijoiden avauksista tai ehdotuksista. Niille on nyt vain tärkeintä puskea läpi mahdollisimman monta oman talouspoliittisen ideologian mukaista muutosta – tavallisen palkansaajan ja kansalaisen näkökulmasta useimmiten heikennystä – ennen seuraavia vaaleja. Nyt ei tutkimustieto ja yleinen hyvä paljon paina.

 11. Equalizer

  Tein monien, monien muiden työttömien tavoin pitkän, yhtäjaksoisen työuran. Itselläni se kesti noin 35 vuotta joista yli 30 vuotta keskeytyvässä kolmivuorotyössä. Nyt meidät sitten luokitellaan, jonkun sinisen sihteerikön toimesta, ”syöpäsoluiksi jotka tuhoavat hyvinvointiyhteiskunnan”.

  Tuollainen ala-arvoinen aivopie…anteeksi…siis aivopaska, on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Vaikka eipä tuo minua yhtään haittaa. Päinvastoin.

  Onkohan itsesuojeluvaistokin jo katoava luonnonvara? Siltä alkaa vahvasti tuntua.

  • töytön

   Näiden mielestä kun työtön ei ole ikinä töissä ollut, työttömät semmonen epäilyttävä iso joukko mikä pitää nyt ottaa tiukkaan valvontaan. Työleirien paluutakin moni tolkun päättäjä ja kansalainen haikailee.

   • R.A.

    Hallitus on järjestelmällisesti syöttänyt kansalle propagandaa, jonka mukaan kaikki työttömät ovat jotakin ihmeen ”Skeitti-Juusoja”, jotka eivät ole koskaan olleet töissä eivätkä jatkossakaan työtä halua. Mitään pitkän työuran jo tehneitä työttömiä ei hallituksen puheiden mukaan ole olemassakaan. Mutta vain täysin todellisuudesta vieraantuneet idiootit uskovat tuohon propagandaan.

    Niitä todellisuudesta täysin vieraantuneita idiootteja näyttää olevan hämmästyttävän paljon juuri siinä porukassa, jotka itse luulevat olevansa kansakunnan ”kyvykkäin” osa ja koko yhteiskuntaa pystyssä pitävä tukipilari. Näille järjen lampuille ei tule mieleenkään ihmetellä, että miten niiden ”Skeitti-Juusojen” lukumäärä kuitenkin noudattelee suhdannevaihteluita. Mistä lama-aikana yhtä äkkiä pulpahti 360.000 uutta ”Skeitti-Juusoa”, vaikka nuori ikäluokka oli pieni? Ja mihin ne ”Skeitti-Juusot” taas noususuhdanteen aikana katoavat, vaikka eivät tietenkään huoli mitään työtä?

    Typeryydellä ei nähtävästi ole mitään rajaa… Ja koulukiusaaja-luonteisten tyyppien mielestä on aina ollut kivaa kiusata heikommassa asemassa olevia. Jos on olemassa joku ihmisryhmä, joka oikeasti ansaitsee nykyisen hallituksen toimet, niin se ryhmä on nykyisen hallituksen kannattajat. Sitten kun he itse ovat yli 50-kymppisiä ja päätyvät irtisanotuiksi ja köyhiksi yhteiskunnan hylkiöiksi, niin silloin se vaino kerrankin osuu juuri oikeaan osoitteeseen.

 12. Mauri Pulkkinen

  Verotuksen rakenteeseen on vuosikymmenten mittaan tehty melkoisia rakenteellisia muutoksia. Kun työelämäni alussa jouduin tekemisiin silloisen liikevaihtoveron kanssa, veroprosentti oli 11.

  Arvonlisäveroon siirryttäessä veropohjaa kasvatettiin ja nyt yleinen veroprosentti on 24. Samoin on käynyt erilaisten valmisteverojen kanssa. Ne ovat nousseet huimasti. Kaikesta tuosta leijonanosan maksaa pienituloisten miljoonajoukko ostaessaan tavaraa ja palveluja.

  ”Aktiivimallista” on muodostumassa malliesimerkki, miten lakeja ei tule säätää. Ministerit ja kansanedustujat antavat keskenään ristiriitaisia lausuntoja, mitä uudistus merkitsee ja toimeenpanosta ei tunnu kukaan kantavan murhetta.

  Kelan pääjohtaja yhtenä toimeenpanoviranomaisen edustajana antaa loogista ristiriitaa sisältävää haastattelua ainakin US:lle. Saa nähdä, millainen lain tulkinta ja soveltamisohje syntyy, kun helmikuulle päästään.

  Luja luottamus Elli Aaltosella tuntuu olevan tietojärjestelmien toimivuuteen, kun ”aktiivimallin” aiheuttama resurssitarve sen perusteella on muodostumassa vähäiseksi. Samalla kylläkin päätökset muodostuvat väkisin mekaanisiksi ja johtavat muutoksenhakukaaokseen ja passivointiin sekä viimesijaisen toimeentulon tarpeen kasvuun, mistä hän jutussa varoittelee.

  Siniset ministerit taitavat kaikki kärsiä hapen puutteesta ja dynaaminen vaikuttaminen on siirtynyt hallituksessa puolueille, joilla sentään taustallaan on kansan kannatusta kansanedustajien kannatuksen lisäksi.

 13. AikaMies

  Irrallinen lainaus Toimi-hankekuvauksesta esimerkkinä (Hankenumero VNK014:00/2017):
  Valmistelussa otetaan huomioon julkisen talouden asettamat reunaehdot
  ja kestävyysvajeen umpeen kurominen sekä ikääntymisen aiheuttamat
  haasteet.

  Luulin kotokieltä osaavani. En näemmä tuota virkakielellä tuotettua osaa eli ymmärrä.
  * Mitähän nuo talouden asettamat reunaehdot ovat?
  * Kestävyysvajeen umpeen kurominenkin tarkoittanee jotain?
  * Ikääntymisen ymmärrän, mutta mitähän ne aiheutuneet haasteet ovat, joita komitea[t] ottavat huomioon [ja päätöslauselmia muotoillessaa miten huomioivat]?
  Meinaan jotta kaikkien osallistuessa ”uuden uljaan yhteiskunnan” rakentamiseen on kai suunnitteilla asumistuen (ym tukien) muutos, joka edellyttää tuen saamiseksi minimieläkkeitä saavien eläkeläismummojen ja pappojen osallistumista rakentamansa yhteiskunnan uusrakentamiseen työvelvollisina tai ainakin ”ilmoitusvelvollisina” digitaalisaatiota hyväksikäyttäen vaikkapa ”sukkaa kutoen ja vellikauhoja veistellen”.
  Selkosuomella sanoen siis epäilen agraariaivoitusten tuottamana suunniteltavan edesmenneen huutolais- ja kirkonapujärjestelmän (kyrkfattiga) käyttöönottoa.

  Hankeen kuvaus/asettelu kieli voisi tosin mielestäni olla vaikka serbokroatiiaa tai ihan vain siansaksaa. Samanverran] tekstistä kai yksinkertaisena ymmärtäisin…
  [Tosin: Selitysten aika koittaa tavan mukaan päätösten jälkeen. odotellaan ja koetaan, jos elossa pysytään]

  • AikaMies

   Unhottui mielessäni haamuleva lähtötieto, eli kun tuota tutkailin, niin vastasi Kuukkeli:
   Kestävyysvaje (engl. Fiscal sustainability) on talouspolitiikan käsite, joka kuvaa julkisen talouden velkaantumista julkisten menojen kasvaessa väestön ikääntymisen takia
   ja kuroa:
   Verbi
   rypyttää, poimuttaa kokoon, kiinni, sitoa kurelangalla,vetää suppuun, supistaa. esim. Kuroa säkki, reppu kiinni. Kuroa purje kokoon. Itku kuroo kurkkua. Kurkkua kuroo. kuvaannollinen esim. Kuroa etumatka kiinni, umpeen saavuttaa. esim. Kokoon kurotut repaleet. = kursia
   Omaan ymmärrykseeni perustuen: Synonyymi (samaa merkitsevä) kuromiselle lienee kuristaa.
   Ei selkiinny vieläkään tuo kestävyysvajeen umpeen kurominen sekä ikääntymisen aiheuttamat haasteet.

 14. liisa hirvonen

  Rikkaiden tulonsiirrot, Anna Kontula (blogikirjoitus 4.10.2016):
  ”Tilastokeskuksen tulonjakotilaston mukaan köyhin kymmenes suomalaisista saa tulonsiirroista vain 9,4 prosenttia. Rikkain desiili saa tasan kymmenen, siis pikkuisen köyhiä enemmän. Loput 80,6 prosenttia jakautuvat väliryhmille.”

  ”Alemmissa tuloluokissa on enemmän tulonsiirtoja saavia ihmisiä, mutta rikkailla könttäsummat ovat suurempia: siinä missä keskimääräisen köyhän nostamat veronalaiset sosiaalietuudet jäävät alle 2000 euroon vuodessa, mätkähtää rikkaan pankkitilille lähes 70.000 euroa.”

  P.S Lukuvinkki. Anna Kontula: Luokkalaki (2016 Into-kustannus)

 15. Antti Kautiainen

  Hallituksen puheista tulee sellainen olo, että he ovat varmoja, että seuraavat eduskuntavaalit on yhtä rehelliset kuin edelliset eli heillä ei ole mitään pelättävää, kun Tieto oyj vähän fiksaa.

 16. pena

  Kuten muistetaan puoluekokouksen jälkeen persut repesivät kahdeksi kuin housujen perusta, ennen kuin
  Halla-aho ehti haittamaahanmuutoa sanoa. Repeämisen syyksi sanottiin että äkillisesti huomattiin arvoissa olevan eroja. Olisi mielenkiintoista tietää miten rivisinisten ja rivipersujen arvot eroavat. Olisiko erona vaikkapa perusrasismi ja sininen tolkun rasismi.

  • töytön

   Sipilän käyrät rupesivat näyttämään vinoilta, niin piti asiaan puuttua. Samoin persu-ministerien persettä alko kutitella, ehkei vielä silloin ollut kaikille sitä loppuelämän rahatolppaa varmistettu.

 17. Joku vaaain

  Heh, työnhaun aktiivimalli.
  Helppohan noita hakemuksia on copypastata liikenteeseen vaikka tuplamäärä tarvittuun nähden.
  Sääliksi käy vaan yrityksiä kun tämä hakumylly laitetaan jauhamaan oikein hallituksen toimesta. Tämä johtaa väistämättä turhien hakemusten lähettämiseen ja työnantajien vittuuntumiseen.
  Siinä on taas kokoomukselle pohdittavaa.

 18. Penu Penu

  Suomi, Sata vuotta veljes-sodasta. Alkaa olla taas aika kaivaa torrakat kätköistä.

 19. Joku vaaain

  Kestääköhän eduskunnan sähköpostipalvelin kun ensimmäisenä aktiivisen työnhakumallin päivänä 100 000 työtöntä hakee työministerin avustajaksi, ja tottahan ministeri vastaa jokaiselle aktivoidulle erikseen koska itse on tämän mallin luonut ja saa mitä on tilannut……….aktiivisuutta 🙂

  • jokreply

   syyttävät vielä tietoliikenteen häirinnästä

   • AikaMies

    Tuskin!
    Meinaan jotta kollektiivinen(kaan) viestintä yksilöidyin viestein ei liene häirintää. Jos on, niin menee oikeuslaitoskin tukkoon. 100,000 syytettä häirinnästä tietysti työllistäisi, oikeuslaitosta(kin).

 20. Pentti

  Kyllhän se on niin etttä 10% rikkaimmista maksaa 80% veroista. Voihan asioita vääristellä, mutta he pitävät yllä tätä hvinvointiyhteiskuntaa. Ei ihme jos alkaa kyllästyttään tämä luuseriporukka joka elää verovaroilla.

  • Saku Timonen

   He maksavat 80 % tuloveroista. Tuloverojen osuus kaikista veroista on alle 30 %.

   • Tilastosumuvalo

    Aina tämä sama että parhaiten tienaava X % maksaa Y % veroista. Saku muistutti hyvin että tuloverot ovat vain pieni viipale koko kakusta, mutta miksei koskaan oteta esille mikä tuon kansanosan osuus tuloista on? Näyttäisikö vähemmän raflaavalta?

    Esimerkki:
    Ake, Make ja Pera tienaavat kympin jokainen ja mä satasen. Heiltä peritään veroa kolmannes tuloista ja minulta 40%. Silloin parhaiten tienaava 25% maksaa hirveät 80% veroista. Jos taas sanotaan että se osa joka tienaa 77% tuloista maksaa sen 80% niin kuulostaa heti paljon reilummalta.

    • Hitsipilli

     Kiitos tästä esimerkistä! Itseä aina myös ärsyttää, kun sanotaan ettei jonkun rikastuminen ole muilta pois. Jos muutamat rikastuu ja muut köyhtyy, niin kyllä se vaan on muilta pois.

     Jonkun selkänahasta tai jollain kepulikonsteilla se raha on usein hankittu. Minusta on paljon pahempi se, että se 10% oikeasti tienaa niin paljon, että 80% veroista tulee heiltä.

  • Toni Neffling

   Pentti ei mitään hätää. Tulen sinulle mielelläni töihin 100 000 euron kuukausipalkalla ja lupaan maksaa kiltisti veroni. Uskon, että muutama työtön liittyy seuraani looseroimasta.

  • liisa hirvonen

   Niistä muista veroista (70%) ja veroluonteisista maksuista, jotka tulevat valtion kassaan, suurimman osan maksavat kaikki muut kuin kaikkein rikkaimmat. Koska tiettyjä veroja on poistettu kokonaan tai laskettu: omaisuustulovero poistui jo vuonna 2005 ja nyt mm perintöveroa laskettiin. Lisäksi pääomatulojen verotus ei ole progressiivista kuten ansiotuloverotus. Eikä kuntaveroa makseta lainkaan pääomatuloista.

 21. elm

  ”Kokoomuksen ja keskustan ministerit antoivat harhaanjohtavan kuvan aktiivimallista – 18 tunnin talkootyö tai työttömän aktiivisuus eivät estä sanktioita” kirjoittaa nyt vuorostaan Helsingin Sanomat: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005513911.html

  ”Mykkäsen puheet eivät vastaa lain vaatimuksia. Lintilän kommenttia voi pitää lain valossa harhaanjohtavana.”

  Hyvä, että tämä nyt ruoditaan – mitä laajemmin, sen parempi.

 22. elm

  Juttu tänään: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005513692.html

  Ja siitä pari osuvaa lainausta:

  ”Perjantaina julkaistussa tiedotteessa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, että malli ”nöyryyttää työnhakijoita ja ennen kaikkea hallitusta itseään”.”

  ”Elorannan mukaan työttömyysturvaa leikkaava malli on heikentänyt luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina.”

  ”On vaivaannuttavaa katsoa hallituspuolueiden kansanedustajien kiemurtelua työntekijöiden perustellun suuttumuksen edessä. ’Kansalaisten palaute on otettava todesta’ -tyyppiset lausunnot ovat tyhjää puhetta”, Eloranta sanoo tiedotteessa.”

  ”Eloranta sanoo, ettei ymmärrä, miksi hallituspuolueiden edustajat eivät ottaneet palautetta tosissaan ennen lain säätämistä. ”

  Niinpä. Sitä miettii nyt aika moni muukin.

 23. elm

  ”Aktiivimalli loukkaa yleistä oikeustajua – siksi se sai vastaansa kansanliikkeen” kirjoittaa puolestaan kolumnissaan tänään Yrjö Rautio: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005513618.html

  Eli hyvää huomiota tämä asia onneksi nyt jo saa. Metsä ainakin vähän vastaa kun sinne huudetaan!

  Yrjö Rautio kirjoittaa näin:

  ”Suomalaisten oikeudentunto on herkkä. Aktiivimalli rankaisee työttömiä asioista, joihin he eivät voi vaikuttaa. Siksi se loukkaa muidenkin kuin työttömien oikeustajua.”

  ”On hyvä, jos työllisyyttä saadaan parannetuksi. Virkamiehet ovat laskeneet, että aktiivimalli työllistäisi 8 000 kansalaista. Sitä sopii epäillä. Todennäköisesti uutta työtä tulee enemmän byrokraateille kuin työttömille”

  ”Mallin suurin heikkous on sen perustana oleva ihmis- ja maailmankuva. Ministerit – ja muu yläluokka – näyttävät ajattelevan, että työttömät – ja muut vähätuloiset – ovat eri ihmisrotua kuin ne, joilla on hyvä työpaikka ja palkka, varallisuutta ja asemaa. Hyväosaisia voidaan kannustaa palkitsemalla, huono-osaisia vain rankaisemalla. Tämä on uutta luokka-ajattelua sata vuotta luokkasodan jälkeen.”

  Mielestäni loistavasti kiteytetty!

  • elm

   Tämä Yrjö Rautio mielleyhtymä on niin herkullinen, että laitan sen vielä tähän (lainaus siis tuosta Helsingin Sanomien jutusta):

   ”Minulle aktiivimalli tuo mieleen suomalaiskirjailijoista itselleni läheisimmän, Pentti Haanpään, ja hänen juttunsa Esa Kurkimaan elämys vuodelta 1933. Nyt ei eletä yleismaailmallista lamaa, vaan ripeää nousukautta. Silti nytkin ”maailma on tullut niin valmiiksi, että työtätekevät kädet joutuvat joutilaiksi”, ja asenteissakin on paljon samaa.

   Esa on yksi lukemattomista maanteillä harhailevista jätkistä, joilta on loppunut työ ja leipä. Hän kysyy työtä kylän rikkaimmalta isännältä. ”Sinulla on siis totiset työhalut?” isäntä kysyy. Hänelläkään ei ole tarjota järkevää työtä, mutta hän palkkaa Esan kantamaan vettä ämpärillä kuopasta toiseen, mennen tullen. ”Mitään erityistä kiirettä ei tarvitse pitää, kunhan tuppi heiluu”.

   Esa ryhtyy työhön, aluksi ahkerastikin, mutta pian hänen mieleensä hiipii vihastusta ja katkeruutta. ”Sillä häntä pilkataan, maan työvoimaa pilkataan”, kun hän tekee ”tällaista naurettavaa työtä”.

   Isäntä palkkaa toisen jätkän huitelemaan ruoskalla paksua petäjähirttä, ”puutyömieheksi”.

   Esa pyytää seuraavana aamuna palkkansa ja sanoo sietävänsä nälän ja kävelyn paremmin kuin tuollaisen työn. Puutyömies heiluttaa vielä sen päivän hevosruoskaa, muta seuraavana aamuna ei häntäkään nähdä enää työmaallaan.

   ”Voitiin huomauttaa, että työnkyselijöitä ovat monet, mutta harvassa heistä on oikein totista työnhalua”.

   Ei toiminut 1930-luvun aktiivimalli, jos ei tämä nykyinenkään.”

   (Lainaus loppu).

   Osui ja upposi! 🙂

 24. Isoäiti

  Eihän tämä ajattelu siitä, että köyhiä ja ”työtä vieroksuvia” tulee kurittaa ja kasvattaa yheiskunnan toimesta kunnon kansalaisiksi ankarin ottein, ole mitään uutta auringon alla. Suomessakin vaivaistaloissa ja köyhäintaloissa harjoitettiin moista sosiaalityötä. Lapsia huutokaupattiin. Kaikki tämä kiedottiin hyvänteon ja välittämisen viittaan.

  Ajattelu vastikkeelisesta ”sosiaaliturvasta” ei tuolloinkaan toiminut, mutta aiheutti suunnattomasti kärsimystä ihmisille, joita kohdeltiin julmasti ja ylimielisesti. Osaltaan tämä aiheutti myöhemmin sen, että aikakausi tuotti levottomuutta ja väkivaltaa. Pakkovallan alla ihminen ei yleensä keksi luovia ratkaisuja, paitsi päästäkseen eroon pakkovallasta.

  Pääministeri Sipilä siteerasi uudenvuoden tervehdyksessä Georges Santayanaa ”Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä”. Mahtaakohan hän tai hallituspuolueiden poliitikot sittenkään muistaa mitä menneisyydessä tapahtui ja kuinkas sitten kävikään?

  Resepti ei muutu, jos et muuta reseptin ainesosia. Nyt vain tuntuu, että hallitus yrittää tehdä täytekakkua pettuleivän reseptillä ja väittää sen vielä toimivan.

  Ennen köyhyyteen vajosivat kouluttamattomat ja huonot eväät jo lähtökohtaisesti saaneet. Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta puolustaa oikeuksiaan. Nyt työttömyys ei erottele, oletko akateeminen huippuosaaja vai peruskoulun kiikunkaakun suorittanut. Vaan se peruskoulun suorittanutkin on saanut paremman koulutuksen kuin 1800-luvun köyhäintalon asukas. Ei tämän päivän köyhiä enää voikaan samalla tavalla nuijia maahan häpeällä tai herran pelolla. Hallituksen kaavailut on tuomittu epäonnistumaan. Hallituksen jäsenet eivät vain sitä edelleen näe – tai eivät vain halua uskoa.

 25. Sauli

  Jossain aikaisemmassa ketjussa lukija oli laittanut YouTube linkin Krisiina Halkolan esittämästä ”Laulu siirtolaisesta” kappaleesta. Kuinka hyvin kappaleen sanat osuvatkaan taas tämän päivän todellisuuteen ja hallituksen meille syöttämään arvomaailmaan…

  Juna hiljaista miestä kuljettaa
  Mitä miettii se mies
  Mihin matkustaa
  On ruskea salkku ja takki
  Kumisaappaat ja lippalakki

  Juna hiljaista miestä kuljettaa
  Kuka onkaan se mies
  Mikä on se maa
  Se, missä saa katsella yötöntä yötä
  Vaan aikuinen mies on vailla työtä
  Ja siihen se loppuu se vapaus
  Vai onko hän poikkeustapaus

  Ja pilvet ne kauaksi kiikkuvat
  Joet vierivät, lepikot liikkuvat
  Jää velkainen talo
  Ja nälkäiset mahat
  Saa lapion myydä
  Kun loppuu rahat

  Niin viskovat ne työmiestä riskiä
  Kuin pikkuista, kurjaa piskiä
  Juna hiljaista miestä kuljettaa
  Ja matkan pää on siirtotyömaa

  Oi, armas Suomi, mitä hälle se antaa
  Hän parakin luona patjaa kantaa
  Ei paljoa puhu
  Vaan takanansa on monta muuta
  Kokonainen kansa
  (LyricWiki)

  Niin ne tosiaan viskovat työmiestä riskiä, kuin pikkuista kurjaa piskiä.

 26. Jarkko

  Viimeinkin media alkaa herätä siihen, että kokoomusministerit levittävät harhaanjohtavaa tietoa julkisuudessa aktiivilain sisällöstä:

  Kokoomuksen ja keskustan ministerit antoivat harhaanjohtavan kuvan aktiivimallista – 18 tunnin talkootyö tai työttömän aktiivisuus eivät estä sanktioita:
  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005513911.html

  https://demokraatti.fi/hallitus-yrittaa-rauhoitella-kansalaisia-hs-ministerien-puheet-eivat-kaikilta-osin-vastanneet-tyottomyysturvalain-sisaltoa/

  Kokoomusministerit eivät siis tunne hallituksensa säätämien lakien sisältöä joko osaamattomuuttaan tai sitten johtavat tahallaan harhaan lain seuraamuksista?

  • timo harju

   ”Kokoomusministerit eivät siis tunne hallituksensa säätämien lakien sisältöä joko osaamattomuuttaan tai sitten johtavat tahallaan harhaan lain seuraamuksista?”

   Siis joko 1. Valehtelevat, niin että heihin ei voi luottaa.
   2. Eivät ymmärrä, mitä ovat päättäneet.

   Muita mahdollisuuksia ei ole. Voi hyvänen aika sentään, mitenkäs tässä näin kävi…

 27. Tässä maassa on mätää

  Minä toivoisin jonkun journalistin tarttuvan nyt siihen aiheeseen, kuka tästä hommasta hyötyy. Kurkistin TE-palveluiden sivuille http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa/akkilahto-tyohon

  Tuossa esim. on nyt sitten sitä muuta palvelua, jota TE-toimisto ostaa ja joka ehkä mahdollisesti saattaa täyttää aktiivisuusvaatimuksen. Kukaan ei tunnu oikein osaavan sanoa. Mutta aktiivimalli tai ei, sieltä voi ihmetellä noita viittä palvelun tarjoajaa.

  •ManpowerGroup Oy
  •Opteam
  •Saranen Consulting Oy
  •Spring House Oy
  •TalentGate Oy

  Niistä nimittäin Saranen Consulting, Opteam ja TalentGate ovat kaikki yhden ja saman firman omistuksessa, Baronan! Ihan sivujuonteena, Baronan bisneksiä on myös Forenom ja Luona, niistäkin löytyy mielenkiintoisia kuvioita taustalta kunhan jaksaa vähän kaivella. Forenom esim. nettoaa sievoisesti vuokraamalla ylihintaisia asuntoja sosiaalipuolelle.

  • elm

   Onkohan taustalla keitään sellaisia, joille tulisi jääviysongelma työllisyyspalveluista päätettäessä?

   Tutkivalle journalismille olisi tässä tilaa. Kiitos sinulle jo näistä tiedoista! Valaisevaa jo tämäkin.

   • Equalizer

    Eikös valtakunnansyyttäjän saama ”tuomio” jo osoittanut, että jääviysongelma ei ole mikään este…ainoastaan hidaste?

 28. Pian entinen porvarismielinen

  Onhan eräs Sininen jo sanonut, ettei työttömillä tulisi olla äänioikeuttakaan.

  http://leskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235958-kenelle-aanestysoikeus-oikiasti-kuuluisi

  • liisa hirvonen

   No sillai. Tästä on jo vuosia, mutta persut nousivat niihin aikoihin ja oli jytkyn käryä ilmassa. Eräs perussuomalaisten kunnanvaltuutettu ehdotti, että kuntavaaleissa saisi äänioikeuden vain he joilla on riittävästi omaisuutta ja/tai tuloja. Nyt en enää tiedä kuuluuko hän sinisiin vaiko nykyisiin perussuomalaisiin, mutta sama kaiku askelten.

   • elm

    Antakaa meidän tämä kaikki kestää.

    Itse ehdottaisin, että seuraavissa vaaleissa saisivat äänestää vain alle 40 vuotiaat. Koska heidän tulevaisuudestaan vaaleissa paljolti myös päätetään! (heh, itse en kuulu enää siten tuohon joukkoon, jokas silloin äänestäisi, mutta riemumiellä antaisin äänen nuorille – luotan yksinkertaisesti heidän näkemyksellisyyteensä enemmän kuin hallituksen tämänhetkiseen ääneen).

    Liisa, sinä saisit äänestää. Toivoisin vain, että hallituspuolueen muutosvastarintaiset joukot eivät äänestäisi – koska pelkään sen olevan karhunpalvelus tulevaisuudelle.

    No, katsotaan miten meidän käy! Ja äänestetäänhän kaikki kuitenkin aktiivisesti jokaisissa tulevissa vaaleissa.

  • töytön

   Just tänään mietin onko tätä joku jo ehdotellut. Sattui kirje tulemaan, ilmoitus äänioikeudesta. Ei liene kummoinen kynnys poistaa äänioikeutta ei toivotuilta ihmisiltä, ainakaan tällä hallituksella.

 29. elm

  Seuraava juttu uunista ulos: ”Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mukaan aktiivimalli on keskeneräinen ja huonosti valmisteltu.”

  ”Hallituksen toimet ovat sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mukaan väärät työllisyyden parantamisessa.”

  Juttu: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801042200646400_pi.shtml

 30. MK

  Ehkä tämä kaikki köyhien kurjistaminen on tavallaan sisällissotaa nykyaikaisittain, että nyt katsotaan kuinka paljon porvarille annetaan periksi ja kaikkien on valittava ikäänkuin puolensa. On oltava väkisin jotain puolta, ikäänkuin jompaakumpaa ääripäätä. Kansa jaetaan kahtia niinkuin silloin 100v sitten. Itselläni tulee tästä kaikesta ”aktivoinnista” sellainen tunne että en tee yhtään mitään enkä osallistu yhtään mihinkään, tuli mitä tuli. Haistatan paskat koko mallille.

  • Equalizer

   Sama täällä. Ainakaan ensimmäiseen kolmeen kuukauteen ei kannata nyt tehdä yhtään mitään, ettei ns. ”ammu itseään jalkaan”.

   Passiivisuusleimahan on jo otsassa, teki niin tai näin.

 31. Harza

  Lainaus Leskisen kirjoituksesta:
  ”Minä, toisin kuin Kepu, jos saisin asiasta päättää, antaisin äänestysoikeuden vain niille, jotka maksavat veroja ja siten kantavat vastuun yhteiskunnan rattaiden pyörittämisestä. Ne jotka eivät veroja maksa ja elelevät veronmaksajien kustannuksella, eivät mielestäni ansaitse äänioikeutta vaaleissa joissa yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen edustajia valitaan.”

  Keitä ovat ne, jotka eivät maksa ollenkaan veroja?

  • HTK

   Sinisten rivijäsenten häikäilemättömän omahyväisissä möläytyksissä näkyvät S(o)ininen Tule(e)vaisuus- puolueen todelliset arvot. Siniset haluavat ilmeisesti palata 1920- ja 1930-lukujen poliittisen ilmastoon. Silloin äänioikeutta ei ollut köyhäinapua saaneilla koska pelättiin köyhien vaikuttavan poliittisiin voimasuhteisiin vasemmistopuolueiden eduksi. Sekä sinisten että perussuomalaisten arvomaailma on jokseenkin samanlainen kuin Lapuanliikkeellä oli: kiihkomielisen eriarvoistava, ja nationalistis-militaristinen.

   Tosiasiassa köyhien ja työttömien äänestämistä on turha pelätä. Pienituloiset ja työttömät on nykyisin niin alistuneita kohtaloonsa, etteivät he edes vaivaudu käyttämään äänestämään. Tämän maan köyhät ovat menettäneet kaiken luottamuksensa poliittisiin päättäjiin. Oikeistopuolueet luotavat siihen, että alaluokka ja työväenluokka äänestää vaisusti. Juha Sipilän hallitus laskelmoi, että äänestysaktiivisuuden mataluus hyödyttää nykyistä hallitusta. Sen vuoksi se tulee vaalien jälkeen jatkamaan vielä kovempaa kurjistamispolitiikkaansa.

   • töytön

    Sotaministeri Niinistö on kovasti haikaillut noita aikoja ja Lapuanliikettä, elikkäs oot oikeilla jäljillä.

 32. pikkumies

  Kyllä on aika saada ammatti-ihmisiä hoitamaan
  työllisyysasioita ja muutakin mm sotea.Ihmisiä jotka ovat työtä tehneet,ammattilaisia,kymmeniä vuosia ja joutuneet tahtomattaan YT-neuvottelujen myötä
  työttömiksi,ei nöyryytetä jonkun osaamattoman,
  asiaan perehtymättömän päättäjän toimesta.
  Häpeä on suuri päättäjien,jotka tiedämme,puolesta.Meidän on pidettävä toisistamme huolta jos hallitus ei siihen kykene.Käsittämätöntä on myös hra Hakkaraisen pienet humalahölmöilyt jotka saavat paljon enemmän mediajulkisuutta kuin työttömien asiat.Kuvaavaa on ettei tuommoisiakaan osata hoitaa sisäpiirissä vaan mennään oikeuteen
  tekemään itsestään naurettavaa.Kenen rahoilla,veronmaksajien. Tällaiset ihmisetkö kykenevät hoitamaan valtakunnan asioita?Huh huh,kalliiksi tulee,edestakaisin vatvominen.
  Ainoastaan Päivi Räsänen hoiti asian mallikkaasti,tuhlaamatta veronmaksajien rahoja moiseen .Ehdotan: kansanedustajaksi ja eduskuntaan pääsyyn valtiontalouden ja
  hallinnon osaamista sekä yhteiskunnan ja projektityön ymmärrystä,ainakin osa ko työtä tehneenä ja osa koulutuksena.Aktiivikoulutus työn ohella,omavalvontajärjestelmää ja puolueen puheenjohtajan esimies-ym koulutusta.Näistä oltava julkiset tiedot,sekä rikostaustaselvityksistä,sillä päättäjäthän myös tekevät työtä niin lasten-kuin vanhustenkin palveluihin ja toimintoihin.Tämä energia joka menee ( toki tärkeää sekin ,siitä syntyy isommat virrat)nyt asioiden ja tekojen miettimiseen ja kummasteluun ,siitä osan voisi käyttää,mitä me kansalaiset maksajina edellytämme päättäjiltämme,ehdot viran täyttämiseen. Sillä tämä ihmisten elämän vaikeuttaminen yhä lisääntyvien maksujen sanktioiden ja kiristysten
  myötä jatkuu,kunnes jotain tehdään.Katsokaapa viisaammat oliko pääministerin vaalityössä esimerkillisesti jo 9€ pv työntekijä ja kuinka hänen kävi kun sen ääneen sanoi.Virassa on käytöksen ja toiminnan tarkoituksen ohjeet.Tätä tekstiä saa osaavampi korjata mikäli jotain on väärin.
  Ehdotus:

 33. pikkumies

  Tuo ”Ehdotus:”kuului tuonne Aktiivikoulutussanan eteen,oli pudonnut kyydistä:D

 34. Katriina

  Tähän hallitukseen ei voi enää luottaa. Olisiko nyt välikysymyksen aika?

 35. Tanja

  Muutaman hetken tilanteita työttömänä seuranneena voin rehellisesti sanoa etten halua olla osa tällaista yhteiskuntaa. Suosittelisin lämpimästi työttömiä antamaan hallitukselle lahjan; ensimmäisten 3 kuukauden leikkauksen. Vaikka rahat on tiukilla, niin vielä en ole syöpäläisenä nälkään kuollut ja jos kuukausittaisesta tulosta nyt halutaan ketään kuuntelematta yhden päivän tulon verran viedä, niin antaa mennä. Miksi tällaisessa maassa kukaan haluaisi enää yrittää miellyttää ketään ja elää yhteiskuntanormin mukaan, kun valinnoista ja yrityksestä huolimatta huomaa olevansa väliinputoajan roolissa joka kerta..?!

 36. Anni

  Olen 31-vuotias syrjäseudulla asuva ihminen, jolla on tällä hetkellä ihan hirveästi töitä, enemmän kuin jaksaa tehdä.

  Olen muuttanut kotiseudulta 5 tunnin ajomatkan päähän, siskoni taas Keski-Eurooppaan, kun ei Suomesta saanut töitä. Työpaikallani on yksi espanjalainen ja yksi Balttiasta, opetelleet suomen vuodessa, tahkoavat töitä valtavalla tahdilla.

  Haluaisin kysyä, mitä mieltä olet työnperässä muuttamisen ”pakosta”. Kuulin Vasemmiston Pekosen sanoneen, että se olisi kohtuuton vaatimus. Juhana Vartiainen taas oli väläytellyt toista mielipidettä. Itse en vielä tiedä, mitä mieltä olen.

  Minä olen itse juossut työnperässä kuin kiimainen hirvi, työ on mennyt suorastaan kaiken edelle. Nyt perheellisenä tuntuisi erittäin pahalta joutua muuttamaan pois, ja vain ns. pakon edessä vaihtaisin lasten kanssa paikkakuntaa, heidän kouluaan ja ystäväpiiriään.
  .
  MUTTA: entä jos onkin niin että Suomessa psykologisoidaan liikaa muuttamisen henkisillä haitoilla? Lastenpsykiatrit perhelehdissä kirjoittavat, että muutto on riski. Mitä, jos tämä on vai yksi näkökulma, ja jos muuttomyönteisyys voisi auttaa? Tarkoitan, että voi olla kulttuurisia syitä, joiden vuoksi muuttoa pidetään valtavan suurena juttuna, vaikka se ei ehkä oikeasti niin olisi.

  Kuulisin erittäin mielelläni ajatuksiasi. Omat vanhempani ovat elämänsä aikana muuttaneet 1 kilometrin matkan, minä työn perässä viitisen kertaa.

  • Saku Timonen

   Minä olen muuttanut seitsemän kertaa työn perässä ympäri Suomen. Minulle se on sopinut ja elämäntilanteeni on aina sen sallinut. Saattaisin tarvittaessa vieläkin muuttaa, mutta ei se enää hirveästi houkuttele. Jokasen tilanne on yksilöllinen, kuten jokainen ihminen on yksilöllinen. Ketään ei saa pakottaa muuttamaan minnekään, mutta itse suosittelen muuttamista varsinkin nuorena, jos elämäntilanne sen suinkin sallii.

   • Jarkko

    Muuttamista helpottaa se jos työnantaja on hyvämaineinen, vakavarainen ja noudattaa työehtosopimuksia sekä tarjoaa töitä pitempiaikaisesti, mutta ei kukaan järkevä ihminen lähde koko perhettään muuttamaan toiselle puolelle suomen jonkun epävarman nollatuntisopimuksen tai provisiopalkkaisen puhelinmyyntityön perässä. Tuhannet Suomalaiset ovat muuttaneet esim. uudenkaupunginautotehtaan työpaikkojen perässä.

    • Luukas Pyykorpi

     Puhelinpyynitkieltosoftat olen asentanut kaikkiin härpäkkeisiini ja suosittelen sitä kaikille.
     Ei armoa !
     Viisaampi koodari räkyttäköön soittajat EK:n tai TE:n sivuille 😉

 37. elm

  Toimittaja Paavo Teittinen Helsingin Sanomista viittasi (maksumuurin takana olevassa jutussaan tänään) tutkimukseen, josta itse poimin allaolevat mielenkiintoiset tutkimuslöydöt ja maininnat. (Itse tutkimus löytyy netistä hakusanalla: unemployment-insurance-in-finland-a-review-of-recent-changes-and-empirical-evidence-on-behavioral-responses.pdf)

  – Sivulla 41 sanotaan mm. näin: ”Hyvän työttömyysturvan aiheuttamat pidemmät työttömyysjaksot eivät välttämättä ole haitallisia, koska usein ne johtavat parempiin työntekijä/työnantaja -osumiin”.

  – sivulla 84 kerrotaan porkkanan yleensä toimivan keppiä paremmin (hyvä kysymys siten on, miksi hallitus toimii täysin päinvastoin??)

  – Sivulla 25 kerrotaan (vapaasti suomennettuna): ”Työttömyysturva auttaa ihmisiä selviämään taloudellisesti vaikeiden jaksojen yli edes jotenkuten. Sinänsä työttömyysturvan maksaminen mahdollistaa sen, että ihminen on pitempään työttömänä ja etsii myös pidemmän aikaa töitä. Mutta tämä ei välttämättä ole paha asia: ottaa aikansa löytää työpaikka, joka optimaalisesti pystyy hyödyntämään työntekijän tiedot ja taidot. Tällaisessa työssä työntekijä on tuotteliaimmillaan ja saa todennäköisesti myös parempaa palkkaa kuin vähemmän itselleen sopivassa työssä. Myös yhteiskunta hyötyy tästä, että työntekijän panoksesta saadaan enemmän tuottoa. Joten pitemmätkään työttömysajat eivät siten välttämättä ole yhteiskunnalle haitallisia”

  – Sivulla 29: ”Työntekijän tuottavuus missä tahansa työssä riippuu täysin siitä miten hyvin hänen tietonsa ja taitonsa vastaavat työn vaatimuksia. Sen vuoksi voi olla suorastaan tehotonta ottaa vastaan itselle ensimmäiseksi tarjottu työ.”

  Miksi nykyisen hallituksemme työllisyyspolitiikka sotii tarkoitushakuisesti tällaisia tutkimustuloksia vastaan? Miksi hallitus penää vaatien, että jokaisen on työnhakijan hinnalla millä hyvänsä otettava vastaan aivan mikä satunnainen työ vain – oli se sitten itselle sopiva tai ei – vaikka tämä on tutkimuksen valossa jopa haitallista ja on pitemmällä aikavälillä epätarkoituksenmukaista?

  Eikö tällainen periaatteellinen jalat edellä puuhun -politiikka ole täydellistä kustannusten tuhlaamista? Tähänkö meillä yhtäkkiä onkin varaa?

  Aktiivimallin hahmottelema politiikka ei mielestäni ole millään tapaa enää tätä päivää. Tulevaisuudesta nyt puhumattakaan.

  Entä uskaltaisiko yksikään tiedotusväline nostaa kansalaisten sekä päättäjien luettavaksi näitä tällaisiakin tutkimuslöytöjä? Löydöt ovat mielestäni maalaisjärjelläkin pääteltyinä täysin loogisia.

 38. Luukas Pyykorpi

  Hybridisodankäynti EK:n YT kierrosten kautta kelkata sheivattuja vastaan kovenee kierros kierrokselta. Milloin tulee väistämättömästi lähenevä vastaisku. Kansa alkaa hienokseltaan heräilemään. Äänestämättömyys ei ole enää ratkaisu.

 39. Sibboleuka

  Timo Soini ja Jari Lindström ovat paisuttaneet kehonsa ministeriyden aikana hirvittävästi, rasvaa on molemmille kerääntynyt vyötärölle huisin paljon enemmän kuin lääkäri koskaan sallisi! Talipallot ovat ilmeisesti tyhjentäneet tosissaan kokouspöytien antimet kitaansa?

  Molempien terveyshistoria ja sairastelut hallituskauden aikana osoittavat, että molemmat on todellinen kustannusriski veronmaksajille. Mutta tästä he eivät välitä mitään, ainoastaan ettei työtön saa 569€ /kk vaan 569€-4,65%!

  • Luukas Pyykorpi

   Saman huomion olen tehnyt – eivät todennäkoisesti edes unta saa. Työttömät häiritsevät elämää jopa unissaankin. Mihin noi helskutin työttömät työnnetään ?

 40. Allekirjoita kansalaisaloite työttömyysturvan aktiivimallin kumoamiseksi | Aaron Kallinen

  […] paikkansa on ”yhteiskunnan nettoveronmaksaja”, ja toisella puolella ovat saajat, nuo ”ylimääräiset syöjät ruokapöydässä”, kuten eräs sinisen tulevaisuuden vaikuttaja […]

 41. Luukas Pyykorpi

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2729
  Epäilen ja toki saatan olla väärässä, että ns. ”aktivointimalli” on tehty vahvan alkoholin vaikutuksen alaisena kuten myös 5,5 vai mikä A-kalja oli. Määrää ennen laatua tykkää hallitus ja puskee eteenpäin keilekettä kohti – putous koukuttaa karsojia !
  Tervemenoa !

Kommentoi »

Comments are closed