Hallituspuolueen arvot

Eilen kyselin työttömyysturvan aktiivimallista vastussa olevien ministereiden Pirkko Mattilan ja Jari Lindströmin  perään. En erehtyne sanoessani, että ei heistä tänäänkään mitään kuulu enempää kuin sinisten kansanedustajistakaan. Pitänee tyytyä Jari Lindströmin jo aiemmin esille tuomaan ”kymppilistaan”, johon hallitus sitoutui työmarkkinajärjestöjen kanssa pidetyn työllisyysryhmän työn pohjalta. Tällöin ilmoitettiin, että hallitus tulee toteuttamaan kaikki kymmenen toimenpidettä, joista aktiivimalli oli yksi.

Seuraavaksi on tulossa työnhaun aktiivimalli, jota valmistellaan parasta aikaa. Siinä työttömän on osoitettava aktiivisuutta hakemalla todistettavasti määrätty määrä työpaikkoja ja raportoitava tekemisistään viikoittain. Raportoinnin laiminlyönnistä seuraa kahden kuukauden karenssi. Tässä mallissa ei ole mitään merkitystä sillä saako töitä vai ei, tärkeintä on työn hakeminen todistettavasti.

Hallitus suunnittelee myös koko sosiaaliturvan uudistamista toimeliaisuuteen perustuvaksi, eli kaikkien sosiaalietuuksia saavien on oltava touhuavinaan jotain leipäpalansa eteen, ihan sama mitä. Tästä Toimi-hankkeesta voitte lukea lisää täältä.

Jos oikein muistan, niin kiky-sopimuksessa hallitus sitoutui olemaan leikkaamatta työttömyysturvaa, mutta sitä tehdään parasta aikaa työttömyysturvan aktiivimallilla ja tulevaisuudessa työnhaun aktiivimallilla. En uskalla edes ajatella mitä Toimi-hanke tulee pitämään sisällään.

Ministerit eivät tule puolustamaan aktiivimallia, joten pitää tyytyä rivisiniseen. Oulun sinisten valtuustoryhmän sihteeri Jari Pirinen päästelee Kalevan yleisönosastossa täysillä:

-Kun yhteiskuntaamme on luotu vasemmistopuolueiden ja vähän muidenkin avustamana vökälöitymiseen kannustava vastikkeettomien tukien järjestelmä ilmaisine palveluineen, niin sen hyvää tarkoittava ajatus on muuttumassa syöväksi, joka tuhoaa lopulta potilaan eli hyvinvointiyhteiskunnan. Yritykset, teollisuus ja niiden palveluksessa olevat sekä muut yhteiskunnan palveluiden rahoittajat kyllästyvät lopulta ylimääräisiin syöjiin ruokapöydissään, eivätkä hyväksy toimettomina olevien vaatimusta elintason vastikkeettomasta ylläpidosta.

Pirinen on siis kyllästynyt köyhiin, jotka syövät hänen ja muiden yhteiskunnan rahoittajien pöydässä. He ovat yhteiskunnan syöpä. Palvelut ja hyvinvointi kuuluvat näköjään vain niille, jotka maksavat oman osansa veroista. Näin ollaan pienen ja tavallisen ihmisen asialla.

Kuka niitä veroja sitten maksaa? Jatkuvasti törmää väitteeseen, jonka mukaan kaikkein rikkaimmat maksavat eniten veroja. Voi olla, että yksittäisen rikkaan maksamien verojen euromäärä huimaa köyhän päätä. Kokonaisverokertymästä rikkaat maksavat kuitenkin vain murto-osan, kertoo Seura.  Seitsemän Suomen rikkainta maksoivat ansio- ja pääomatuloistaan veroa yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa. Ja ne 1,85 miljoonaa suomalaista, joiden yhteinen omaisuus on yhtä suuri kuin näiden seitsemän, maksoivat viisi miljardia.

Niin että kuka tätä yhteiskuntaa pitää pystyssä? Nämäkö seitsemän rikkainta vai ne, jotka maksavat pienistäkin tuloistaan tunnolloisesti verot? Näitä tunnollisia veronmaksjia ovat myös työttömät, jotka maksavat ansiosidonnaisesta päivärahasta ennakonpidätystä 25 % ja Kelan peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta 20 %. Ennen työttömyyttä he ovat maksaneet palkastaan verojen lisäksi myös työttömyysvakuutusmaksua, mutta nyt Pirisen kaltaiset vertaavat heitä syöpään.

Siniset kaivavat oman poliittisen tulevaisuutensa hautaa näillä ulostuloilla, ja hyvä niin. Ei kahden prosentin kannatuslukemilla ja ilman vaaleja pitäisi yleensäkään olla mitään asiaa hallitukseen, ei edes kumileimasimeksi. Hallituksen kannalta on tietenkin viisainta pitää ministerit hiljaa ja antaa rivisinisten kertoa puolueen todelliset arvot.

sira m

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (77)
 1. Jussi Parviainen
  5.1.2018, 10:53

  Hillotolppalaisille lienee luvassa hulppeat palkkiovirat, jos eivät pahasti mokaa, joten kannattaa pitää suu tiukasti supussa ja pelata aikaa!

  1. S(o)ininen Tule(e)vaisuus-puolue on vain alastoman ja häikäilemättömän valtapolitiikan viikunanlehti. Koko ST-puolue on vain ns. ad hoc-puolue eli vain yhtä tehtävää varten perustettu tilapäinen rakennelma, jonka ainoana palvelutehtävänä on toteuttaa Sipilän oikeistolainen ohjelma edes niukan eduskuntaenemmistön voimin vaalikauden loppuun asti. Sinisten ministereillä ei ei ole muuta tavoitetta kuin pysyä hallituksessa sen loppuun asti ja saada luvatut palkkiovirat sen päätyttyä.

   Seuraavissa eduskuntavaaleissa sinisten ehdokkaat tulevat olemaan vaaliliitoissa kepun ja kokoomuksen kanssa, jotta johtavat hallituspuolueet saisivat nekin äänet ja edustajapaikat. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen siniset tulevat liittymään kokoomukseen ja kepuun. Mahdolliset siniset liittynee jäsenjärjestönä Sipilän kepuun. Sipilä toivottaa loikkarit tervetulleiksi iskulauseella, ”on kotiinpaluun aika”.

   Nykyiset sinisten ministerit ja johtajat tullaan uskollisuudesta palkitsemaan hyväpalkkaisilla viroilla ja ”erityisasiantuntijoiksi nimittämisillä”, kuten jo ex-ministeri, sosiaalialan opiskelija Hanna Mäntylä jo nimitettiin ”huippuasiantuntijan virkaan EU:hun. Sinisten virkoihin palkitseminen tulee olemaan esimerkki politiikan rakenteellisesta korruptiosta. Sillä ei ole vaikutusta, koska koko puolue häviää historian roskakoriin ja Soini lähtee ”uppoavasta puolueesta”.

 2. Kyllähän siellä on jo suojatyöpaikat jaettuna hallituskavereiden kesken

Kommentointi suljettu.