Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kun kukaan ei tiedä mitään

Joulusta lähtien olen lukenut tuhansia blogiini tulleita kommentteja työttömyysturvan aktiivimallista. Yhteistä niille on syvä hämmennys. Kukaan ei tiedä mitä tarkkaan ottaen aktiivimalli tulee vaatimaan työttömältä, miten Te-toimistot, Kela ja työttömyyskassat tulevat lakia soveltamaan ja miten laki yleensä toimii. Liikkeellä on paljon ristiriitaista ja väärää tietoa, jota ovat eniten levittäneet ne, jotka lain ovat säätäneet.

Minä kerroin jo toissapäivänä, että ministerit Mika Lintilä ja Kai Mykkänen puhuivat pötyä. Lintilä sanoi, ettei yksikään aktiivisesti työtä hakeva ja työmarkkinoiden käytössä oleva tule sanktioiden piiriin, ja Mykkänen höpötti 18 tunnin  työkokeilun esimerkiksi yhdistyksessä, säätiössä tai osuuskunnassa riittävän aktiivisuusehdon täyttymiseen. Eilen Helsingin Sanomat sanoi samaa kuin minä: ministerit antoivat väärää tietoa.

Päättäjät eivät tiedä mitä ovat päättäneet. Eipä ihme, että myöskään lakia soveltamaan joutuvat Te-toimistot, Kela ja työttömyyskassat eivät tiedä miten lakia sovelletaan. Niille ei ole annettu mitään ohjeita, kertoi sanomalehti Karjalainen tänään. Uutinen on maksumuurin takana, joten seuraavat kolme kappaletta ovat paperilehden referointia.

Pohjois-Karjalan Te-toimiston johtaja Sirpa Eklund sanoo, että heillä ei ole muuta tietoa kuin mitä ministeriön ja Kelan sivuilta löytyy. Mitään ohjeistusta ei ole annettu. Yleisellä tasolla hän kertoo, että Te-toimisto on neuvoa antava elin, ja kaikki maksupäätökset tehdään Kelassa ja työttömyyskassoissa. Näin ollen valvontakin kuuluu yksinomaan niille. Myös se, miten 18 tunnin työssäolo, omaehtoinen opiskelu ja yrittäjyys täyttyvät, on kysyttävä niiltä. Te-toimisto valvoo aktiivisuuden täyttymistä vain työvoimapoliittisten toimenpiteiden osalta, sillä niihin ohjataan juuri Te-toimistosta kuten tähänkin asti.

Kelassa ei olla erityisen huolestuneita. Mahdollisen työmäärän kasvuun on varauduttu ja sähköisesti asioiville ei pitäisi tulla mitään ongelmia, kertoo Kelan itäisen vakuutuspiirin etuuskäsittelypäällikkö Veijo Lyytikäinen. Hän neuvoo epätietoista asiakasta kysymään etuuksien maksun osalta etuuden maksajalta ja työllistymistä edistävien toimenpiteiden osalta Te-toimistosta. Teoriassa työnjako on selvä.

Kassatkaan eivät ole saaneet mitään ohjeistusta, vaan ”liikkuvat täysin spekulaatiotasolla”, kuten eräs nimettömänä pysyttelevä työttömyyskassan edustaja sanoo. Hänen mielestään laki on huonosti valmisteltu ja aktiivisuuden todisteluun kanssa tulee todellisia ongelmia.

Niin tulee, kuten jokainen asiasta vähänkään tietävä jo tässä vaiheessa on huomannut. Aktiivisuuden valvonta kuuluu etuuden maksajalle, Te-toimistoille ei kuulu. Kelan mukaan työskentelystä ilmoitetaan työttömyysajan ilmoituksessa ja osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun Kela saa tiedon Te-toimistoilta.

Entäpä sitten ne tulevaisuuden lukuisat tapaukset, jossa tulee epäselvyyttä aktiivisuusehdon täyttymisestä? Työtön ilmoittaa vaikkapa ministerin puheisiin luottaen olleensa työkokeilussa jossain yhdistyksessä 18 tuntia. Hän ilmoittaa asiasta Kelalle työttömyysajan ilmoituksessa. Kela toteaa, että lain mukaan ehto ei täyty, ja pyytää Te-toimistolta työvoimapoliittista lausuntoa työttömän toiminnan moitittavuudesta.

Koska Te-toimisto ei millään tavalla seuraa aktiivisuusehdon täyttymistä, niin se joutuu antamaan lausunnon sokkona, korkeintaan Kelan ilmoitukseen luottaen. Sen jälkeen se kirjoittaa sen lausunnon, josta ei voi valittaa ja joka sitoo Kelaa. Tämän lausunnon nojalla Kela päättää leikata etuutta aktiivimallin mukaisesti, koska aktiivisuusehto ei ole täyttynyt.

Tai sitten on niin, että aktiivimallissa työvoimapoliittista lausuntoa ei pyydetäkään, vaan tuen leikkaamisesta päättää tuen maksaja yksin. Koska työtön on ollut vapaaehtoistyössä luvatta, niin Te-toimisto voi katsoa, että hän ei ole ollut työmarkkinoiden käytettävissä. Siitä seuraa karenssi. Minä en tiedä miten asia on, eivätkä tunnu tietävän viranomaisetkaan. Kaikkein vähiten tietävät työttömät, joiden tukea tullaan leikkelemään missä sattuu ja miten sattuu. Huonolla tuurilla päälle rätkäistään vielä karenssi. Te-toimisto, Kela ja kassa sanovat kukin vuorollaan, että justiinsa tämä asia ei meille kuulu millään tavalla.

***

Älkää käyttäkö kommentointia yleisenä pulinaboksina. Kuten sanoin, niin olen joulusta lähtien lukenut tuhansia kommentteja. Vähempikin riittää.

Kommentit (73)

 1. matti luomansuu

  Minä olen lukenut Sakun perinpohjaisia selvityksiä näistä soten kiemuroista ja nyttemmin työttömien aktiivimallin kiemuroista. Mikä onkaan tilanne kevääseen mennessä? Kaaos ja neuvottomuus Kelan ja Te toimistojen päätöksien johdosta. Tilanne 2019 eduskuntavaaleihin mennessä? Epätoivon ja siitä kertyvän vihan määrä vain kasvaa.

  • pienmies

   Go Pro yritysestä on uutisoitu ,että siellä heitettiin pyyhe kehään ja tj:n palkka pudotettiin yhteen euroon
   Mehän olemme palkanmaksajia,
   maksammeko palkkaa leikkimisestä,en ainakaan minä halua,vaan harjoitteluaika on ohi,työt odottavat ellei maistu,ei palveluksia(verovarojen tuhlausta)jatketa.

 2. Erkki Havukainen

  Kiitos, Saku ja kunnioitus!
  Vaikka olenkin jo eläkkeellä, olen ollut samassa tilanteessa vuosia sitten. Säälin nykyisiä työttömiä ja mietin, mitä tulee vielä tapahtumaan näiden kuristusten myötä.
  Teet arvokasta työtä. Jaksamista Sinulle.

 3. pelataanvarmanpäälle

  Oman kokemukseni mukaan työtön ei voi solmia suoraan yrityksen kanssa sopimusta työkokeilusta ilman TE-keskuksen hyväksyntää. Omissa tapauksissani se sopimus paperi on kiikutettu myös TE-keskukseen allekirjoitettavaksi.

  Yleisenä ohjeena on, että työtön ei saa tehdä yhtään mitään ilman TE-keskuksen lupaa.

 4. Ville

  Hei Saku,

  Uskoisin, että Mykkänen sekoitti kaksi asiaa, sillä työkokeilu lasketaan ainakin Uudenmaan TE-toimiston mukaan työllistämistä edistäviin palveluihin, joka taasen lasketaan aktiivisuudeksi, jolloin 18 tuntia työkokeilua voisi teoriassa olla hyväksyttävää aktiivisuutta. Alla vielä linkki kyseiseen asiaan.

  http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa/aktiivimalli

  • Saku Timonen

   Kyllä työkokeilu aktiivisuudeksi hyväksytään, mutta sitä pitää olla vähintään neljä tumtia päivässä ja sen on oltava Te-toimiston hyväksymää. Te-toimisto taas ei hyväksy sellaista työkokeilua, jonka ainoa tarkoitus on estää tukien leikkaaminen. Työkokeilulla on tiukat vaatimukset http://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kaytannot_ja_saannokset/index.html

   • AMK

    Siis orjatyö hyväksytään,kunhan siitä joku kaverin kaveri hyötyy.

   • työtöntyötön

    Ja epäilen vahvasti että te-toimisto ei hyväksyisi yhden viikon ja 18 tunnin työkokeilua. Mutulla sanoisin että kuukausi on lyhin ja vähintään 20h/viikko. Tähän kuukauden työkokeiluun pitäisi sitten tulevaisuudessa päästä n. 4 kertaa vuodessa jotta olisi aktiivinen. Kaksi kertaakin riittäisi jos osaisi sijoittaa ne niin että 2 viikkoa jäisi toiseen kolmen kuukauden jaksoon ja toiset 2vk toiseen.

    Mikään ”omaehtoinen työkokeilu” vaikkapa yhdistyksessä tai sukulaisen firmassa ei tule käymään.

 5. Hannu Niemelä

  Tuo 18h ei riitä edes näitten monenmoisten lupakorttien, hygieniapassi, tulityökortti, tietyökortti, ratatyökortti( pitää olla jos työ tehdään 150m lähempänä rataa), kuljettajadirektiivi-kortit, työterveystarkastus, turvakengät, suojavaatteet ja kaikkinåiset muut lupalaput. Työtön varmaan pystyy nuo itte hankkimaan

 6. AMK

  Eikö ole jo työttömiltä aktiivista kun yrittää saada tietoa mitä tehdä,mistä saa tietoa,mitä pitää tehdä,mitä kaikki tarkoittaa jne. päätä sekoitetaan blenderissä,no lain laatioillahan ja lain ”isillähän” on blenderi ollut jo käytössä pää on ja tulee olemaan yhtä smoottia,kiva sitä on kaataa toisten kiduksiin kunhan se ei osu omaan suuhun!!!

 7. elm

  Löysin hahmotelmaa työnantajalle suunnatusta aktiivimallista: http://jln.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248556-tyonantajien-aktiivimalli

  Teksti on huumoria, mutta koska koska se liittyy tähän aiheeseen ja katson, että väliin mekin tarvitsemme jotakin piristävää luettavaa, laitan sen tähän.

 8. Eki Helminen

  Ylipitkiä sekavia vuodatuksia jotka sekoittavat mutu-tiedoillaan selvähköa asiaa. Ole Työkkärin aktiivinen työnhakija ja odota ohjeita Sineulle henkilökohtaisesti toimitettuna. Turha demonisoida.

  • ei näin

   Eki Helmisen mielestä näköjään ”ilmoittaudu työnhakijaksi ja odota ohjeita viranomaisilta” on riittävä vaatimustaso selkeille ohjeille. Sillä ei näköjään hänen mielestään ole mitään väliä että noiden toimitettavien ohjeiden sisältö on puutteellista ja osittain ristiriitaista.

   Ei tässä demonisoida ja ”sekoiteta mutu-tiedoilla” asiaa. Tässä vain kirjoitetaan selvästi auki mikä ohjeissa mättää. Sinun faktoista vapaa puolustelusi ei valitettavasti riitä kääntämään faktoja toisiksi vain siksi että väität ohjeita selviksi.

 9. Muumimamma

  Kiitos selkeistä kirjoituksista. Tämä blogisi taitaa olla ainoa lähde, josta saa ymmärrettävää ja rehellistä tietoa.
  Ymmärrän, kun pyysit vähempiä kommentteja, mutta nostan esille yhden asian, jota ei ole vielä missään tullut esille.
  Sotepalvelua tuottaa tulevaisuudessa kolme sektoria: yksityinen-, julkinen-, ja kolmas sektori. Kolmas sektori on esimerkiksi järjestöjen tuottama vapaaehtoistyö. Sieltäkö sitä kolmen miljardin säästöä haetaan? Aktiivimalli olisi yksi keino saada työttömät ”vapaaehtoistyöhön” esimerkikisi kuntouttavan työtoiminnan muodossa. Hmm.. mielenkiintoinen kytkentä.

 10. Heikki Virtanen

  Lain tarkoitus on hyvä, aktivoida työttömiä – tarvittaessa kepillä.
  Lain toteutus luvattoman huono. Harmi sinänsä, koska nyt kaikki energia menee epäselvyyksien ihmettelemiseen. Olisi ollut suotavaa kopioida Tanskan malli kokonaisuudessaan sekä antaa TE keskuksille resurssit hoitaa homma.

  Valtio lienee unohtanut, että virkailijatkin tekevät työtä. Helppo tapa työllistää on palkata virkailijoita, jotka auttavat muita työllistymään.

 11. Toni Neffling

  Liki kaikki ovat selkeästi yhtä mieltä siitä, että ihmisen pitää olla aktiivinen – ei passiivinen. Tässä aktiivisuushuumassa on unohtunut määritellä aktiivisuus – esim. kuinka sitä mitataan? Nyt on taivaasta otettu lähtöhypoteesina, että työtä tekevä tai opiskelija ovat aktiivisia – siis myös samaa raitiovaunulinjaa ajava kuski. Jos kerran aktiivisuus on niin hyvä asia, toivoisin sen koskevan koko kansaa siten, että määritellään yleiset aktiivisuuskriteerit – näin myös raitiovaunukuskit saadaan aktivoitua ja mukaan suomi100 aktivointitalkoisiin. Aktiivisuutta valvomaan perustetetaan oman instanssinsa, joka käy läpi kansalaisten aktivoitumisraportit. Pelkkä työllisen status ei voi riittää aktiivisuudeksi, koska jos oleminen riittää niin silloin myös työtön on aktiivinen.

  Itse olen huolissani pitkäaikaistyöllisistä, jotka ovat leipäytyneitä omaan työhönsä ja kärsivät mahdollisesti työuupumuksesta. Olen myös huolissani kansanedustajien tietämättömyydestä, joka kertaa selkeästi passiivisista elämän asenteesta tietoa ja tiedon hankintaa kohtaan.

  • elm

   Nurinkurista on sekin, että hallitus koittaa kaventaa ihmisen tapaa olla aktiivinen määrittelemällä, että kansalainen saa olla aktiivinen vain ”näillä määritellyillä tavoilla, joka käy meille” ja kaikki muu on sanktion uhalla kiellettyä. Mitä politiikkaa tämä tällainen on?

   Arto Satonen kertoo Aamulehdessä, että vapaaehtoistyö voitaisiin laskea aktiivisuudeksi myös. No, arvatkaapa huviksenne kuinka moni työtön tekee jo nyt vapaaehtoistyötä ja mitä mielekkäintä sellaista. Aivan omasta aloitteestaan ja oman arviointikykynsä turvin!

   Tämä hallityksen asenne ikäänkuin työnhakijat olisivat oma-alotteettomia pikkuvauvoja on kerrassaan raivostuttavaa ja noloa. Tuntuu aivan siltä kuin hallituksen ihmiset haluaisivat meidän huoltajiksimme.

   Me olemme aikuisia, koulutettuja, oikeustoimikelpoisia, täysjärkisiä, omin aivoin ajattelevia tuntevia ihmisiä. Me emme tarvitse ylimääräisiä huoltajia.

   Haluamme vain itsemääräämisoikeuden ja sen, että meitäkin kunnioitetaan.

   • Toni Neffling

    Ei toimintaan varmasti rationaalinen analyysi toimikaan. Jannut (ja naiset) vetää päätöksiä mutulla ja perästä kahtellaan kuinka paljon meni ohi.

    Mut ehdottomasti samaa mieltä ihmisyydestä. Oman päätäntävallan vieminen aikuiselta ja holhoaminen on melkoisen loukkaavaa – siis lievästi ilmaistuna. Petasin muuten aamulla oman sänkyni – saanko tarran?

   • Marja

    Minua ihmetyttää ylipäänsä, että kuka ja millä perusteella on tehnyt johtopäätöksen, että työttömät ovat passiivisia. En ole itse tavannut yhtään työtöntä, joka tarvitsisi aktivointia. Minusta pitäisi ennemmin osoittaa arvostusta sitä kohtaan, kuinka moni työtön jaksaa vielä vuosienkin työttömyyden, satojen pettymysten ja jatkuvan syyllistämisen ja nöyryyttämisen jälkeen aina vain sinnikkäästi yrittää löytää töitä.

    • Toni Neffling

     Paino sanalla tavannut. Mitä kauempana työttömyys on omasta elämästä sitä kovemmaksi muuttuu kielenkäyttö. Aivan sama pätee maahanmuuttajiin.

     Xenofobia on siitä hankala tauti, että se saa melkoista tuhoa aikaiseksi. Ihmisaivot taasen on siitä hieno värkki, että se automaattisesti oikeuttaa omat teot (olemme kaikki hyviä omasta mielestämme). Eli jos kokee vihaa työttömiä (tuntematonta) kohtaan niin omat aivot rationalisoi ajatuksen – he ovat laiskoja, saastaisia, epäluotettavia, tyhmiä, muiden elättejä). Eikä tieto helposti muuta asetelmaa – aivot vastustavat muutosta ( olemassaolevan eli ensimmäisen tiedon preferointi).

    • elm

     Samaa mietin, Marja.

     Näille hallituspoliitikoille varmaankin jää tunnetila mieleen niistä joistakin yksittäisistä mediassa olleista jutuista, jossa ihminen on ollut haluton johonkin työhön. Ja sitten annetaan sen mielikuvan sanella kaikkia päätöksiä. Hulluahan se on ja surullista. Mututuntuma ja mielikuva ratkaisee. Vaikka toinen vaihtoehto olisi luottaa tutkimusten tuomaan tietoon (esimerkiksi: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005511334.html tai vaikka https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html).

     Itse uskon, että joka yhteiskunnan alalla on pieni osa väärinkäyttäjiä – mutta niiden kitkemisen varalle on olemassa lait ja asetukset. Kokonaista instituutiota (esim. työvoimapolitiikkaa) ei kannata rakentaa ikäänkuin kaikki olisivat väärinkäyttäjiä! Ja sitähän tämä aktiivimalli tahtomattaankin tekee, olettaa, että jokainen työnhakija on potentiaalinen väärinkäyttäjä. Ja metsään mennään juuri siinä. Ja tämä onneksi on nyt huomattu..

     Jokainen haluaa olla hyödyllinen ja osallistua yhteiskunnan toimintaan. Hallitus tosiaan vain yrittää valvoa, että ei saa osallistua kuin puolue X:än hyväksymällä tavalla ja kaikki muu sanktioidaan. Holhousfundamentalismi taitaa olla hallitukselle rakasta.

     Perustulo yksinkertaistaisi tätä kaikkea ja tuntuisi huomattavasti oikeudenmukaisemmalta kuin nykysysteemi, koska se vapauttaisi huomattavan määrän ihmisiä olemaan aktiivisia mitä luovimmilla tavoilla. Näin ainakin itse vilpittömästi uskon. Siinä se työllisyysastekin nousisi ropisten, samoin kuin verotulot. Eikä tarvitsisi tällaista hervotonta valvontakoneistoa edes rakentaa.

     Ja se on kyllä mysteeri, miten nämä päättäjät alinomaan pystyvät perustelemaan sen, että sekä varakkaiston että myös vaikkapa nyt kansanedustajien kannustimena toimii parhaiten porkkana ja varattomamman väestön kannustimena keppi.. Ihminen kuitenkin on perusluonteeltaan aivan sama.

     Jos nykyinen sanktioiva työvoimapolitiikka toimisi, olisi se osoittanut toimivuutensa jo viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Vaan kun ei ole. Siksi olisi johtopäätösten aika. Kokeillaan edes sitä perustuloa, vaikkapa yhden vaalikauden ajan. Ja palataan sitten takaisin, jos se ei toimi?

   • Ulla Vehaluoto

    Aktiivinen kansalainen tarkoittaa yksilöä, joka vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti toimii yhteisön ja yhteiskunnan hyväksi. Hallitus pyrkii rikkomaan aktiivisen kansalaisen.

    Poliitikot yleisesti eivät ole mitään hyviä esimerkkejä aktiivisista kansalaisista, sillä he ovat puoluekurin ja ties minkä sitomia, vailla oma-aloitteisuutta ja todellakin vailla tiedon ja totuuden janoa.

    Totalitaarisen systeemin propaganda saa toki kansalaisissa aikaan tunnekuohoja, joiden nojalla kansalaiset jaksavat työntää toisia kansalaisia kaasukammioon, mutta sellainen puuhakkuus ei edusta aktiivista kansalaisuutta.

    Se on ihan päinvastaista.

    Mutta totalitaarisen systeemin eli diktatuurin luonteeseen kuuluu, että kaikki asiat väännetään päälaelleen ja mustasta tehdään valkoista vaikka väkisin. Niinpä aktiivisuutena esitellään sellaisia asioita, jotka edellyttävät kansalaisen passiivisuutta, auttamiseksi väitetään sitä että köyhdytetään köyhää, ja työtön saa muka palvelua silloin, kun hänet pakotetaan ilmaistyöhön.

    Hallituksen toiminnan kuvausta on luettavissa teoksesta Vainio & Kortesuo: Diktaattorin käsikirja (2013).

    *

    Esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät Ossi Nyman ja Martin-Éric Racine ovat toiminnassaan osoittaneet aktiivista kansalaisuutta. Heidät on hallitus kannattajineen tuominnut eläteiksi ja loisiksi, joilta pitää riistää elämisen edellytykset.

    Aktiivisiin kansalaisiin kohdistuvaa tappovimmaansa hallitus nimittää aktivoinniksi. Tämäkin menee ihan käsikirjan mukaan.

 12. AMK

  Otetaanpa esimerkki:TE-toimisto lähettää työnhakuvelvoitteen ”työpaikkaan” kaikille työttömille ja kyseessä on yksi työpaikka yhdelle henkilölle ,nykyisen hallituksen mielestä muut saavat karenssia koska eivät siihen työpaikkaan tulleet valituksi.Simppeliä,oli oma syysi kun sinua ei valittu.

 13. seppo konttinen

  Kommentoin eilen blogiasi ”Hallituspuolueen arvot”, miksi kommenttia ei näy?

  • Saku Timonen

   En tiedä. Kommentteja tulee niin valtava määrä, että yhden kommentin perään on turha kysellä.

   • seppo konttinen

    Tarkoittaako arvoisa bloggaaja, että kommentteja katoaa noin vain jonnekkin bloggaajan tietämättä. ”Yhden kommentin perään on turha kysellä.” Entä kahden tai kymmenen kommentin perään.
    Vastauksesi herättää väistämättä ikäviä kysymyksiä bloggaajan luotettavuudesta.

    • ei näin

     Niin, aivan kamalia epäilyksiä. Aivan kuten sinunkin väitteesi kadonneesta kommentista herättää epäilyksiä, oletko moista kommenttia koskaan lähettänytkään ja haluatko vain mustamaalata bloggaajaa.

    • stunned

     Bloggarin luotettavuus punnitaan muilla perusteilla kuin kommenttiosion tuhansien viestien haravoinnin täsmällisyydellä.

     Saku on aina korjannut mahdolliset virheet artikkeleiden tiedoissa ilmoitettaessa tai tilanteen päivittyessä. Hän on myös yleensä antanut tilaa vastineelle, jos joku on halunnut sellaisen jättää.

     Jos on käynyt virhe, lähetä viestisi uudelleen. Saku ei voi millään muistaa jokaista viestiä kommenttien loppumattomassa meressä.

     Minunkaan viestejä ei aina kaikkia julkaista. Joskus ketjua poistaessa häviää asiallisiakin viestejä. JOksus palsta on tukossa. Sakun blogia pommitetaan isolla kaistalla lukijoita ja yrityksiä kaataa se. En silti viitsi huudella niiden perään. Se ei ole kommenttiosion tarkoitus tai minun oikeuteni.

     Jos moderointi harmittaa, voi aina perustaa oman blogin, jossa voi olla varma, että saa kaikki haluamansa materiaalin näkyviin.

    • Saku Timonen

     En edes yritä muistaa kommentojien nimiä ja mitä kukakin on kommentoinut. Moderoinnista sanon taas kerran, että siitä ei ole valitusoikeutta.

   • seppo konttinen

    Yritetään siis uudestaan. Saku kirjoittaa blogissaan ”Hallituspuolueen arvot”: ”Kokonaisverokertymästä rikkkat maksavat vain murto-osan, kertoo Seura. Seitsemän Suomen rikkainta maksoivat ansio- ja pääomatuloistaan veroa yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa.”
    Tässä sekoitetaan kaksi asiaa kokonaisverokertymä ja ansio- ja pääomatuloista maksettu vero. Kokonaisverokertymään kuuluu esimerkiksi arvonlisäverolla kerätyt verot.
    Ja toiseksi kansalaisten omaisuuksista ei teidä kukaan mitään, koska varallisuustietoja ei ole tarvinnut antaa verottajalle sitten vuoden 2005 jälkeen. ”Ja ne 1,85 suomalaista, joiden yhteinen omaisuus on yhtä suuri kuin näiden seitsemän, maksoivat viisi miljardia.” Emme voi siis tietää, kuinka paljon omaisuuksista maksetaan veroja, kun emme tiedä kuinka paljon ihmisillä on omaisuutta.

    • stunned

     Usein kun kuulee väitteen, että rikkain prosentti maksaa valtaosan veroista, tarkoitetaan (tai annetaan tahallaan mielikuva että tarkoitetaan) ansiotuloveroa. Ihmiset oikeasti luulevat, että rikkaiden tuloja verotettaisiin jotenkin säälimättömästi. He ovat uskoneet rikkaimman väestönosan ikuisen valituksen veroikeestä. Progressio on huomattavsti lieventynyt ja menettänyt merkityksensä, kun varakkaimmilla ei ole ollenkaan verotettavaa ansiotuloa. Suomessa on jo käytännössä tasaveromalli. Niin rikas kuin köyhä maksaa ruoastaan ja kulutustavaroistaan saman alvin. Jeesuksella taisi olla jotain sanottavaa neulan silmän läpi kulkemisesta ja lesken rovosta. Laupias samarialainen — taruolento?

     Valtion verokertymän kannalta ansioverotus on jo häviävän pieni ja pienenee entisestään.

     Suurimman tuloverotaakan kantavat 30 000 — 100 000 tienaavat palkkatyössä olevat, jotka eivät voi piilottaa ansioitaan osinkoihin tai yritykseen. Puhumattakaan viemisestä ulkomaille hallintarekistereihin tai paratiiseihin.

    • Saku Timonen

     Selvä, nyt se on täällä. Tämä ei kuitenkaan ole verokeskustelu.

 14. Vesa Hartikainen

  Olisi mielenkiitoista tietää, kuinka tämä kaikki vaikuttaa työttömään, joka osoittaa aktiivisuuttaan esimerkiksi osallistumalla kertausharjoituksiin…

 15. Timo Harju

  Tässä maassa ei ole koskaan säädetty lakeja yhtä löperösti kuin Sipilän hallituksen aikana. Kaikki menee tällä kokeillaanpas tuota ja katsopaanpas miten tässä käy-periaatteella. Tämähän ei koske minua, joten tämmöinen kansallinen laboratorio voidaan nyt pystyttää.

  Aktiviteettisotku taitaa olla ennätys. Paitsi ihmisten elämän, se näkyy sotkeneen myös sen viranomaisjärjestelmän, jonka pitäisi lakia valvoa. Kukaan ei tiedä mitään. Ja lain kohteena olevat ihmiset pelkäävät. Eivät työtä, vaan lain muutenkin vaikeaan elämään tuomaa epävarmuutta.

  Epätoivon levittäminen ei tietenkään ollut hallituksen suoranainen tarkoitus. Mikä sitten oli syynä? Hallituksen kaiken ylittävä usko omiin kykyihin? Kiire, eli tieto siitä, ettei tässä vallan nappia pitkään painella? Ideologiset tavoitteet on ehdittävä ajaa läpi.

  Epäilen, että osaamattomuus. Suurempi tasapuolisuus yhteiskuntapolitiikassa olisi rakentanut luottamusta.

  Sipilä ei tajua vieläkään, että yhteiskunta ei ole yritys. Ja että, kuten professori Kari Enqvist osuvasti sanoi, talous on vain yksi osa-alue yhteiskunnan toisiinsa solmiutuneiden lankojen suunnattomassa kirjossa.

  • AMK

   Ja koska arkadianmäki on tietoisesti tehnyt käsitteen työttömät ovat laiskoja työtä vieroksivia loisija toisten verovaroilla eläviä elätteviä ,koska he huomaavat sen että itse ovat sitä??Onko heillä oikeus tai edes kohtuus arvostella verovaroilla loisivasta ihmisistä kun ihan itse niistä nauttivat?Vieläpä yltäkylläisyydestä verrattuna työttömien 518 euroon.

  • Mauri Pulkkinen

   ”Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen haluaisi Suomeen enemmän luovaa tuhoa ja liikkumista työn perässä.” IS:n jutun johdanto lähtee liikkeelle lainatulla virkkeellä.

   Virke muistuttaa Steve Bannonin tokaisua, missä hän tunnustautui lisäksi leninistiksi.

   Toki lehtijutussa oli paljon muutakin aiheeseen liittyvää ”aktiivimallia” tukevaa näkökohtaa, mutta johdannon raflaavuus hämmästytti.

   Ei ihme, että ministerit sekoilevat, kun heitä on briiffattu tutkimusjohtajan arvovallalla.

  • Raija

   Taitaa Sipilä johtaa suomea paremminkin seurakuntana kuin yrityksenä.

 16. Anja

  Kuvattu tapausesimerkki kertoo työkokeiluasiaan liittyvästä tietämättömyydestä. Työkokeilusta tehdään ei ennen sen aloittamista sopimus työnhakijan, te-toimiston ja työnantajan kesken sekä työvoimapoliittinen lausunto, johon kirjataan sopimuksessa oleva työaika pv/viikko ja tunnit. Siitä sovitaan – työllistymissuunnitelmassa (ideaalitilanne) ja ei tähän asti ainakaan noin lyhyttä työkokeilua ole yleensä ollut tarkoituksenmukaista järjestää. Eikä työvoimapoliittisia toimenpiteitä koskevaa lainsäädäntöä olekaan muutettu – niitä järjestetään työnhakijan palvelutarpeen mukaisesti ei aktiivisuusehdon takia.

  • Equalizer

   Itse ollessani viime- ja edellisvuonna työkokeiluissa sopimuksen minimipituus oli yksi kuukausi.

 17. Seppo Juhani

  Ihmetyttää Ylen uutisointi. Toimittaja vain nyökyttylee hyväksyvästi kun ministerit Mykkänen ja Lintilä puhuvat palturia. Onko toimittajia ohjeistettu, että kriittisiä kysymyksiä ministerille ei saa esittää? Vai eivätkö toimittajat osaa tai viitsi selvittää asioita? Ylen esittämät virheelliset laskelmat tulevat yhä oudompaan valoon.

  • Equalizer

   Toimittajat tekevät juuri sen, mitä pomo käskee. Niinhän se on muissakin töissä.
   Muuten voi päätyä työkkäriin aktivoitavaksi.

 18. Freelancer Top Secret

  ”Mitä aktiivimallin tilalle?”
  http://kaisahernberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248712-mita-aktiivimallin-tilalle

  Tässä kerrotaan hyvin miksei se ”yritystoiminta” toimi.
  Se kaatuu omaan mahdottomuuteensa, ja viimeisen käsijarrun päälle rykäisee taas kerran Te-toimisto, jonka päätöksiin ei uskalla kukaan selväjärkinen luottaa.

  Ei ole minullakaan varaa tehdä keikkoja, paitsi pimeästi.

  Tässä on yhteiskunnan Suuri Jarru, josta pitäisi puhua kovaan ääneen,
  että se (ne kaikki epäkohdat) saataisiin purettua

 19. Jaakko Lautaoja

  Vaikka Sakun antamassa esimerkissä lopulta työtön katsottaisiin aktiivisuusvelvollisuutensa täyttäneeksi ja saisi korvauksensa, hänen olisi pitänyt odottaa päätöstä ja rahojaan pari kolme kuukauttakin. Se on pitä aika ilman ruokaa. Tieto siitä ei kannusta kokeilemaan.

 20. Seppo Juhani

  Mikä on seuraus, jos työttömälle asetetaan rangaistuksena karenssi sen vuoksi, että hän on toiminut ministeri Lintilän antaman ohjeen mukaisesti? Kannattaisiko kannella oikeuskansleriksi. Ai niin. Unohdin, kuka valittiinkaan uudeksi oikeuskansleriksi.

 21. Päivi Tyni

  …ja Ylen uutissivuilla radiohiljaisuus aktiivimallin osalta…

 22. AMK

  Miksi olen vihainen,miksi herra toimitusjohtaja meni piiloon,miksi hänellä on hieno joulu ja uusivuosi,miksi minä olen oikeutettu saamaan joululahjan mitä en halunnut,miksi luvassa on vielä lisää???Yksinkertaista hän on luvannut työllisyysprosentti nousee keinolla millä hyvänsä perustuslaista piittaamatta.Työttömät tippuu tilastoista,työllisten määrä nousee jo yhden tunnin palkkatulolla viikossa.Kätevää.Kukas se minun sähkölaskuni maksaa tai siirtomaksun???

 23. Anita Anttila

  Sanoudun tästä viranomaisten pelle touhuista irti. Pakko ei ole kuin kuolla…eli en todellakaan suostu polvilleni, enkä varsinkaan tekemään ilman palkkaa minkään laista työtä. Menen siis lakkoon. Katson mielenkiinnolla kuinka viranomaiset suhtautuvat minun protestiini. Kaikille työttömille toivon ihmisarvon takaisin.

 24. Jari maalta

  Suomalaisten kahtiajakautuminen todella rikkaisiin ja köyhiin kiihtyy kovaa vauhtia. Sisäinen eripura ja vastakkainasettelu kasvaa.

  Putin kiittää, kuten lähihistoria osoittaa…

 25. liisa hirvonen

  Yleistä pulinaa näyttäisi olevan ympäri somea. Täällä sentään pysytään asiassa ja kiitän blogistia kärsivällisyydestä, vaikka kommentteja on paljon. Suurin osa on hienosti itse asian ytimessä. Informaatioarvo suuri ja merkityksellinen.

  Olen seurannut keskustelua ja kommentointia somessa. Tietämättömyys ja ymmärrys on aika puutteellista. Toistuva kysymys vaikuttaisi olevan: mistä saamme verotuloja, jos lakataan tekemästä palkkatyötä? jos ihmisoikeudeksi tulee haluamansa elämän eläminen ( esim vanhempainvapaalla, hoitovapailla, vuorotteluvapailla oleminen).

  Tieto lisää ymmärrystä: Työttömyys on hyvin harvoin seurausta työttömän omasta toiminnasta. Se ei ole valinta, kuten esim vuorotteluvapaa. Toiseksi, työttömyyteen liittyvät etuudet ovat sosiaaliturvaa joka on vahvasti sanktiopohjainen ja myös vastikkeellinen. Tätä monet eivät ole edes tienneet. Lopuksi se mitä myös ei tiedetä: valtion saamista kaikista verotuloista vain alle 30% tulee ansiotuloista, yli 70% tulee muista veroista tai veroluonteisista maksuista. Niitä muita veroja maksavat kaikki, myös työttömät (jotka maksavat myös ansiotuloveroa). Huolipuhe verotuloista kannattaisi kääntää niihin useisiin miljardeihin jotka katoavat verottajan ulottumattomiin, veroparatiiseihin.

  • Timo Harju

   Verokeinotteluun katoavat miljardit eivät hallitusta huoleta. Tällä on pitkä perinne Suomessa. Muutamia esimerkkejä.

   Kun Fortumin sähköverkot (Caruna) myytiin, julisti Katainen 12. joulukuuta 2013 eduskunnassa täsmälleen näin:
   ”Arvoisa puhemies! Se on aivan oikein, mitä Matikainen-Kallström kuvaili, eli tämä uusi konsortio-omistaja perustaa yhtiön Suomeen ja näin ollen myös maksaa veronsa Suomeen”

   Vuotta myöhemmin Caruna maksoi veroja Suomeen 1,6 % liikevoitosta.
   Vuonna 2011 A-Katsastus Oy emoyhtiöineen maksoi yhteisöveroja Suomeen 94,46 euroa. 2010 summa oli vieläkin pienempi, 39,76 euroa.

   Ei tee yhtään mieli ajatella, mitä tapahtuu sotessa niille 5,8 miljardille, jotka jakoon tuntuvat tulevan. Niillä kotimaisilla verokeinottelun estomekanismeilla, joista Sipilä kertoi hallituksen 8 tuntia keskustelleen, taitaa olla yhtä vähän merkitystä kuin Kataisen julistuksella v. 2013.

 26. Luukas Pyykorpi

  Hallituksen vahtikoi… puudelit seuraavat varmaan puntit tutisten Kansalaisaloitteen ( Kumotaan HE 124/2017 ) nimien kertymistä. Saattaa joskus olla mahdollista heidänkin päätyminen leipäjonoon eläkeiän kynnyksellä. Siitä ei ole julkisuudessa näkynytkään vihjeitä, miten yli-ikäisten pitää kyykyttyä uuden ”aktiivimallin” myötä.

 27. Luukas Pyykorpi

  ”…ja Ylen uutissivuilla radiohiljaisuus aktiivimallin osalta…” [ Päivi Tyni ]
  Jos olisit itse media-alalla niin ymmärtäisit, miksi ei pidä purra ruokkivaa kättä… Kenen laulauja laulat… Riittää jo tämä kansanosaan kohdistuva kurmuutus. Ehdotan, että kaikki asianosaiset eli työttömät tulevat seuraamaan Eduskuntatalon ympärille Kansalaisaloitteen käsittelyä.
  Ensi vaaleissa Teillä kailla on VALTTIKORTTI !!!

 28. Luukas Pyykorpi

  ”Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen haluaisi Suomeen enemmän luovaa tuhoa ja liikkumista työn perässä.”
  Suosittelen kaikille vähänkään sijoitustoimintaa ymmärtäville laittamaan pelimekkejä turvayhtiöihin. Mikäli nykymeno jatkuu, niin henkilösuojausfirmojen osakekursit nousevat hallituksen toivomalla tavalla. Pelkään vain ”AKTIVISTIEN VASTAISKUA”
  Luovaa tuhoa tullenee ! UGH

 29. AMK

  Herrat sanovat alennus työttömyyskorvaukseen 4,65% on mitätön,,jos veronalainen määrä on 648,00.Entäs sitten jos työllinen tienaa 2592,00 ja jokaisesta 648 otetaan pois se vaivaiset 4,65%.eihän se ole kuin 120,52 vain.suhteellisuustajua !Olisko kivaa ??

  • AMK

   Sorry,jotta se palkkaa nauttivien tajuntaan menisi heidän palkastaan otettaisiin 18,6%.Koska tienaavat nelinkertaisen määrän työttömiin nähden,eikö silloin myös alennettu prosentti olisi nelinkertainen.Sitä olen aina ihmetellyt kun palkan korotukset ovat prosentteina kuka voittaa,miksi tulee tuloeroja???

 30. Päivin Pylkkerö

  En ole kyllään mistään sellaista lukenut, että etuuden maksaja, Kela tai kassa, pyytäisi epäselvissä tapauksissa työvoimapoliittista lausuntoa TE-toimistolta. Se tietäisi sellaista lausuntojen määrää, ettei muuta ehdittäisi tekemään kuin lausuntoja naputtamaan. Laissa määriteltyjen työllistymistä edistävistä palveluista toki lähtee lausunnot normaalisti niin kuin ennekin, mutta millä ne muut aktiivisuudet todistetaan maksajalle, luoja tietää.

 31. Luukas Pyykorpi

  Aktiviivityönhakijat kirjoittavat kaikki Kansalaisaloitteen:
  Kutka EI kirjoita eivät ole aktiivisia ja heiltä voi leikata 100% ( sata prosenttia ) kaikista korvauksista työttömyydestänsä. Postia työllistetään kuitenkin kiitettävästi a-mallin myötä ja mahdollisesti poliiseja sekä jatkossa vankeihoitoviranomaisia. A-olut sai onneksi julkisuutta mediassa riittävästi. Juotetaan känniin, niin eivät kutvakkeet äänestä !

 32. Pitkäaikaistyötön

  Eihän sitä ehdi omia ja kavereiden taskuja täyttäessä rupusakille elintärkeitä yksityiskohtia miettiä.
  Monille on mahdotonta noudattaa ko lain velvoitetta siksikin, että työttömyysturvan uudelleen laskentaa ei yksinkertaisesti pysty odottamaan, kun lähes koko työttömyysturva menee heti ns. kiinteisiin elinkuluihin, eikä laskuttajat odottele. Jopa sairauskulujen osalta uhataan jo ensimmäisessä laskussa ko laskun ulosottokelpoisuudella.
  Tuo olisi muutenkin pakkolakien sijaan ollut helppo ja halpa keino helpottaa vähäisten satunnaisten tuntitöiden vastaanottamista, siis se ettei katkaista työttömyysturvan maksatusta vaan katsotaan sen vaikutus taannehtivasti työttömyysturvaa keskeyttämättä, silloin ko hlön kyky maksaa välttämättömiä akuutteja kulujaan ei keskeytyisi. Siis jos ihan oikeasti olisi haluttu helpottaa noiden satunnaisten tuntitöiden tekemistä.

 33. Lumiukko

  Jos saan viikon päästä 18 tunnin työn jonka ELY ja Kela hyväksyy aktivoitumiseksi, alkaako seuraava kolmen kuukauden aktivoitumisjakso työn päätyttyä vai huhtikuun alusta?

  • liisa hirvonen

   Yhdellä 65 pvän jaksolla pitää olla tuo 18 tuntia. Ja 1. jakso alkoi 1.1, se päättyy 65 pvän päästä, jolloin alkaa 2. jakso ja uusi työ- tai osallistumisvelvoite.

   • Lumiukko

    No jos en saa 1 jaksolla direktiivien mukaista työtä niin milloin ”sakko” alkaa?

    • Timo Harju

     Heti seuraavan jakson alusta. Ja kestää seuaavat 65 päivää, jolloin joudut uudelleen puntariin.

 34. stunned

  Mietteitäni SAK:n ja opposition roolista työttömien vastaisessa holokaustissa.

  SAK ja ammattiyhdistysliike on pitkään toiminut kuin Łódźin gheton Judenrat (juutalaisneuvosto), joka Chaim Rumkowskin johdolla valikoi leiritettävät gheton asukkaat tavoitteenaan kollaboraatiolla ja myöntyväisyyslinjalla pelastaa ammattiyhdistyksen ja jäsenistön kova ydin tuholta. Uhraamalla heikoimmat ja tinkimällä perusturvasta SAK on kuvitellut pysyvänsä relevanttina voimana ja pelaavansa aikaa siinä toivossa, että nousukauden tultua myönnytyksistä ja uhrauksista voidaan alkaa neuvotella.

  No, nousukausi on nyt tässä, ja silti ammattiliittojen neuvoston rumkowskit jatkavat tuhoon vievää linjaa, jonka päässä häämöttää yleissitovuuden poisto, irtisanomissuojan poisto ja työnantajan paikallinen sanelu. Minusta on jo aika lakata luottamasta hallituksen lupauksiin. Nyt on aika kieltäytyä nousemasta kuljetusvaunuihin, jotka odottavat Umschlagplatzilla värjötteleviä työttömiä määränpäänään uudelleensijoitus itään, Endlösung.

  Lukemista:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Chaim_Rumkowski

  http://www.holocaustresearchproject.org/ghettos/rumkowski.html

  • Timo Harju

   Aivan. Syksyllä 1992 SAK torppasi vastaavat aikeet. Kyllä paineen pitää tuntua nyt AY-liikkeen johdossakin.. Ettei toteudu Veikko Ahtolan kuuluisa tokaisu, että SAK ei ole muuta kuin kolme kirjainta ja toimisto.

 35. Mirjami Laitinen

  Mitä mahtoivat aktiivimallin sorvaajat ajatella kun tekivät mitä tekivät. Miten 60+ ikäiset työttömät saavat töitä edes sen vaadittavan18 tunnin verran?! Mahtaako mahdollisuudet olla edes promillen luokkaa kun viisikymppisetkään eivät työllisty. Ei voinut olla täyspäinen henkilö kun painoi äänestyksessä jaa-nappulaa!! Meistä viittävaille eläkeikäisistä tulee leikkausautomaatin uhreja tai karenssiin joutuvia, kun monikaan meistä ei halua (pääsisikö edes?!) kurssituksia tai koulutuksia kun niissä ei tässä elämän vaiheessa ole mitään järkeä. Miksi työnantajia ei sanktioida antamaan kunnollisia työpaikkoja työtä vailla oleville? Kaikki muut tuet pois, ainoastaan työllistämistukea työttömien palkkaamiseen. Miten hallituspuolueiden kok-kes-sin ”kansan”edustajat kehtasivat äänestään tämän aktiivimallin puolesta? Tämä lakihan on perustuslain vastainen kansalaisia eriarvoistava! Eikö se merkinnyt mitään, vai eikö jaa-napinpainajat sitä tienneet? Miten he nukkuvat yönsä?! Kuinka sydämettömiä nämä 103 ”ihmistä” ovat; ei mitään moraalia, ei omaatuntoa, älyä, järkeä, ei mitään! Tajuavatko he ollenkaan, että tämä järjenvastainen päätös koskee myös suurta määrää perheitä, lapsia – mikä heidän tulevaisuutensa on!!

 36. Papi

  Jostakin aiemmasta kelan kommentista oli suoraan tulkittavissa, että ei aiheuta kelalle hirveästi lisävaivaa, he vain leikkaavat kylmän viileästi sen 4,65 %, niin on kuulemma järjestelmä ohjelmoitu, todistustaakka on yksin työttömällä. Jos et toimita todisteita aktiivisuudesta leikkuri heilahtaa.
  Se jäi tuon ministeri mykkäsen puheesta epäselväksi, mikä laki oli muuttunut nyt vuodenvaihteessa, että pitkäaikaistyöttömän voisi palkata jotenkin eri säännöillä kuin muun työnhakijan.

 37. Martti-Tapio Kuuskoski

  Sain postia Kelalta:

  Hei!

  Ilmoittamiesi tietojen perusteella kyseinen toiminta ei täytä aktiivisuus -kriteereitä.

  Täyden työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että 65 maksupäivän tarkastelujaksoon sisältyy:

  – vähintään 18 tuntia työskentelyä palkkatyössä,
  – yritystoiminnan ansiotuloa vähintään 241,00 euroa tai
  – osallistumista työllistymistä edistävään toimenpiteeseen 5 päivänä.

  Tulkinnat hyväksyttävistä, muista kuin TE-toimiston työllistymistä edistävistä toimenpiteistä, eivät ole vielä täsmentyneet.

  Ystävällisesti
  Kela

  Ja tämä Korkeaa osaamista yrityksiin -hanke on se työllistymishanke, johon osallistuminen ei Kelan mukaan ole riittävä aktiivisuuden osoitus:

  http://www.espoo.fi/fi-FI/Tyo_ja_yrittaminen/Apua_tyollistymiseen/Korko__korkeaa_osaamista_yrityksiin

  • Martti-Tapio Kuuskoski

   Tässä (jo hieman ärtynyt) vastaus Kelalta, kun kysyin vielä kuinka työpalkkioita – jotka eivät siis ole tuntipalkkaa eivätkä yritystoimintaa – tarkastellaan aktiivisuuskriteerien täyttymisen kannalta. Edes tätä emme saa tietää ennen helmikuuta! Suomen valtiossa on joku valuvika, kun tällaista pääsee tapahtumaan? Oli tämä nykyhallitus kuinka osaamaton tahansa.

   Hei!

   Kuten jo aiemmin ilmoitimme sinulle, saamme täsmennykset aktiivimalliin vasta helmikuussa. Lähetämme sinulle sitten uutta tietoa.

   Ystävällisesti
   Kela

 38. Papi

  Eli johtuu siitä, että kukaan ei tiedä mitään, vaikka asiasta on jo laki olemassa. Nyt alkaa

  sitten sen lain tulkinta, vaikka säännöt selvät ja julmat. Varmasti tulee erilaisia tulkintoja ja

  eroja paikkakuntien välillä. Jos ei sitten ole jotakin virastoa yms joka antaa yleispätevät ohjeet joiden mukaan mennään. Varmasti tulee ”tapauskohtaisesti” sääntöjä. Tasavertainen kohtelu kaikille?

 39. hulda

  Jos työtä ei saa, eikä tule valituksi millekään järkevälle kurssille, jäljelle jäävä vaihtoehto eli TE-toimiston tarjoama (heh) muu aktivointi (hehheh) ei hyödytä juuri ketään työtöntä oikeassa työllistymisessä. Erittäin monen työttömän tilannetta parantaisi kuitenkin siinä tilanteessa kielitaidon kohentaminen/lisääminen, tai tietoteknisten taitojen. Kuitenkaan mitään kielikursseja saati tietokonekursseja ei aktivoinniksi hyväksytä, jos oikein ymmärrän. Ei vaikka olisi osoitettavissa, että niitä taitoja pitäisi parantaa.
  Joku hyötyy siis suuresti siitä, että työttömät pysyvätkin työttöminä, ei tässä muuhun lopputulokseen voi tulla.

 40. Isoäiti

  Suomessa on näköjään viime vuosina totuttu ajatukseen, että kansalaiset eivät ole aktiivisia poliittisia toimijoita. Me olemme olleet epänormaalissa tilanteessa. Onhan se merkillistä demokratiaa, kun lain valmisteluvaiheessa vastuuministeri kieltäytyy keskustelemasta julkisuudessa asiasta julkisuudesta. Montako kertaa olemme myös kuulleet vaatimuksen ”työrauhan saamisesta” eli älkää vaan onnettomat tulko kyselemään, mitä me suunnittelemme. Enemmistöpaikkaäärälla laki runnotaan eduskunnasta läpi ja todetaan tyynesti, päätös on tehty – pulinat pois.

  Mihin jäi se kansalisten osalistuminen ja aktiivinen demokraattinen toiminta? Ai niin. Se on sitä, kun käyt pyöräyttämässä numeron äänestyslappuun ja äänestäjällä ei ole mitään takeita siitä, oliko äänestämäni puolueen valikampanja täynnä katteettomia lupauksia tai millaisia puolueita viritellään vaalikauden aikana.

  Tällä hetkellä hallituksen ylimielisyys näyttäytyy vielä enemmän omituiselta, koska Keskustalla ja Kokoomuksella ei ole kansalaisten enemmistö takanaan. Heidän kannatuksensa oli viime eduskuntavaaleissa yhteenlaskettuna 39,3 prosenttia. Sinisen tulevaisuuden kannatusta ei ole mitattu vaaleissa. Heidän edustajapaikkansa ovat Perussuomalaista puoluetta kannattaneiden antamia. Perussuomalaisethan ovat tällä hetkellä oppositiossa.

Kommentoi »

Comments are closed