Kun kukaan ei tiedä mitään

Joulusta lähtien olen lukenut tuhansia blogiini tulleita kommentteja työttömyysturvan aktiivimallista. Yhteistä niille on syvä hämmennys. Kukaan ei tiedä mitä tarkkaan ottaen aktiivimalli tulee vaatimaan työttömältä, miten Te-toimistot, Kela ja työttömyyskassat tulevat lakia soveltamaan ja miten laki yleensä toimii. Liikkeellä on paljon ristiriitaista ja väärää tietoa, jota ovat eniten levittäneet ne, jotka lain ovat säätäneet.

Minä kerroin jo toissapäivänä, että ministerit Mika Lintilä ja Kai Mykkänen puhuivat pötyä. Lintilä sanoi, ettei yksikään aktiivisesti työtä hakeva ja työmarkkinoiden käytössä oleva tule sanktioiden piiriin, ja Mykkänen höpötti 18 tunnin  työkokeilun esimerkiksi yhdistyksessä, säätiössä tai osuuskunnassa riittävän aktiivisuusehdon täyttymiseen. Eilen Helsingin Sanomat sanoi samaa kuin minä: ministerit antoivat väärää tietoa.

Päättäjät eivät tiedä mitä ovat päättäneet. Eipä ihme, että myöskään lakia soveltamaan joutuvat Te-toimistot, Kela ja työttömyyskassat eivät tiedä miten lakia sovelletaan. Niille ei ole annettu mitään ohjeita, kertoi sanomalehti Karjalainen tänään. Uutinen on maksumuurin takana, joten seuraavat kolme kappaletta ovat paperilehden referointia.

Pohjois-Karjalan Te-toimiston johtaja Sirpa Eklund sanoo, että heillä ei ole muuta tietoa kuin mitä ministeriön ja Kelan sivuilta löytyy. Mitään ohjeistusta ei ole annettu. Yleisellä tasolla hän kertoo, että Te-toimisto on neuvoa antava elin, ja kaikki maksupäätökset tehdään Kelassa ja työttömyyskassoissa. Näin ollen valvontakin kuuluu yksinomaan niille. Myös se, miten 18 tunnin työssäolo, omaehtoinen opiskelu ja yrittäjyys täyttyvät, on kysyttävä niiltä. Te-toimisto valvoo aktiivisuuden täyttymistä vain työvoimapoliittisten toimenpiteiden osalta, sillä niihin ohjataan juuri Te-toimistosta kuten tähänkin asti.

Kelassa ei olla erityisen huolestuneita. Mahdollisen työmäärän kasvuun on varauduttu ja sähköisesti asioiville ei pitäisi tulla mitään ongelmia, kertoo Kelan itäisen vakuutuspiirin etuuskäsittelypäällikkö Veijo Lyytikäinen. Hän neuvoo epätietoista asiakasta kysymään etuuksien maksun osalta etuuden maksajalta ja työllistymistä edistävien toimenpiteiden osalta Te-toimistosta. Teoriassa työnjako on selvä.

Kassatkaan eivät ole saaneet mitään ohjeistusta, vaan “liikkuvat täysin spekulaatiotasolla”, kuten eräs nimettömänä pysyttelevä työttömyyskassan edustaja sanoo. Hänen mielestään laki on huonosti valmisteltu ja aktiivisuuden todisteluun kanssa tulee todellisia ongelmia.

Niin tulee, kuten jokainen asiasta vähänkään tietävä jo tässä vaiheessa on huomannut. Aktiivisuuden valvonta kuuluu etuuden maksajalle, Te-toimistoille ei kuulu. Kelan mukaan työskentelystä ilmoitetaan työttömyysajan ilmoituksessa ja osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun Kela saa tiedon Te-toimistoilta.

Entäpä sitten ne tulevaisuuden lukuisat tapaukset, jossa tulee epäselvyyttä aktiivisuusehdon täyttymisestä? Työtön ilmoittaa vaikkapa ministerin puheisiin luottaen olleensa työkokeilussa jossain yhdistyksessä 18 tuntia. Hän ilmoittaa asiasta Kelalle työttömyysajan ilmoituksessa. Kela toteaa, että lain mukaan ehto ei täyty, ja pyytää Te-toimistolta työvoimapoliittista lausuntoa työttömän toiminnan moitittavuudesta.

Koska Te-toimisto ei millään tavalla seuraa aktiivisuusehdon täyttymistä, niin se joutuu antamaan lausunnon sokkona, korkeintaan Kelan ilmoitukseen luottaen. Sen jälkeen se kirjoittaa sen lausunnon, josta ei voi valittaa ja joka sitoo Kelaa. Tämän lausunnon nojalla Kela päättää leikata etuutta aktiivimallin mukaisesti, koska aktiivisuusehto ei ole täyttynyt.

Tai sitten on niin, että aktiivimallissa työvoimapoliittista lausuntoa ei pyydetäkään, vaan tuen leikkaamisesta päättää tuen maksaja yksin. Koska työtön on ollut vapaaehtoistyössä luvatta, niin Te-toimisto voi katsoa, että hän ei ole ollut työmarkkinoiden käytettävissä. Siitä seuraa karenssi. Minä en tiedä miten asia on, eivätkä tunnu tietävän viranomaisetkaan. Kaikkein vähiten tietävät työttömät, joiden tukea tullaan leikkelemään missä sattuu ja miten sattuu. Huonolla tuurilla päälle rätkäistään vielä karenssi. Te-toimisto, Kela ja kassa sanovat kukin vuorollaan, että justiinsa tämä asia ei meille kuulu millään tavalla.

***

Älkää käyttäkö kommentointia yleisenä pulinaboksina. Kuten sanoin, niin olen joulusta lähtien lukenut tuhansia kommentteja. Vähempikin riittää.

 

 

Kommentit (73)
 1. matti luomansuu
  6.1.2018, 10:55

  Minä olen lukenut Sakun perinpohjaisia selvityksiä näistä soten kiemuroista ja nyttemmin työttömien aktiivimallin kiemuroista. Mikä onkaan tilanne kevääseen mennessä? Kaaos ja neuvottomuus Kelan ja Te toimistojen päätöksien johdosta. Tilanne 2019 eduskuntavaaleihin mennessä? Epätoivon ja siitä kertyvän vihan määrä vain kasvaa.

  1. Go Pro yritysestä on uutisoitu ,että siellä heitettiin pyyhe kehään ja tj:n palkka pudotettiin yhteen euroon
   Mehän olemme palkanmaksajia,
   maksammeko palkkaa leikkimisestä,en ainakaan minä halua,vaan harjoitteluaika on ohi,työt odottavat ellei maistu,ei palveluksia(verovarojen tuhlausta)jatketa.

 2. Erkki Havukainen
  6.1.2018, 11:00

  Kiitos, Saku ja kunnioitus!
  Vaikka olenkin jo eläkkeellä, olen ollut samassa tilanteessa vuosia sitten. Säälin nykyisiä työttömiä ja mietin, mitä tulee vielä tapahtumaan näiden kuristusten myötä.
  Teet arvokasta työtä. Jaksamista Sinulle.

Kommentointi suljettu.