Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kylläpä sanoi rumasti!

-Oppositio on kevyt kuin poutapilvi. Siihen on iskettävä. Lujempaa. Lekalla leukaluihin ja selkäranka sirkkeliin -mentaliteetilla. Kunnon höyhennystä höyhenille.

Näin sanoi ulkoministeri Timo Soini plokissaan joulukuun 27. päivänä. Kukaan ei sanonut, että ministeri uhkailee poliittisia vastustajia väkivallalla.Kukaan ei syyttänyt Soinia pelonlietsonnasta. Kukaan ei paheksunut mautonta kielenkäyttöä, kukaan ei vaatinut anteeksipyyntöä.

Toista on nyt, kun suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi Aamulehdelle saaneensa työttömiltä epätoivoa tihkuvia viestejä työttömyysturvan aktiivimallista.

–Ihmisten polvilleen laittaminen on järjetöntä. Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Rinne toteaa.

Nyt pillastuivat monet. Kylläpä sanoi pahasti. Sehän uhkailee väkivallalla! Sehän lietsoo vihaa! Nyt pitää pyytää heti anteeksi! Yksi pahimmin närkästyneitä on ulkoministeripuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. Hän pitää Rinteen siteeraamaa työttömän viestiä vakavana virheenä ja pelonlietsontana. Ilmeisesti oman puolueen ministerin helpommin uhkailuksi miellettävät puheet ovat Elon oman viiteryhmän suosimaa sanontaa käyttääkseni sitä parempaa väkivallalla uhkailua.

Sanon samat sanat kuin sanoin jo muutama tunti sitten Facebook-ryhmässä Sosialidemokratia Suomessa. Närkästyminen Rinteen käyttämistä sanoista on ihan turhaa nillitystä työttömän sanojen siteeraamisesta. Noin ja pahemminkin monet aktiivimallista ajattelevat, ja kyllä se pitää saada sanoa. Minun blogiini ja kahdelle sivulleni Facebookiin on viikon sisällä tullut valtava määrä vastaavia ja paljon pahempia kommentteja. Ne ovat raskasta luettavaa, mutta ne kertovat siitä, miten raskaasti jo valmiiksi epätoivoiset työttömät aktiivimallin ottavat. Soisin Rinteen sanomisista pahastuneiden lukevan edes osan niistä.

Koko närkstyminen on tekopeliä, jolla saadaan käännettyä huomio pois aktiivimallin ansaitusta kritiikistä. Sitä harrastavat hallituksen kannattajien lisäksi ne, joilla ei ole muuta tekemistä kuin paheksua sormi pystyssä toisten sanomisia. Missä he muuten olivat joulukuun 27. päivänä, kun ministeri uhkasi työntää opposition sirkkelin läpi?

Kommentit (87)

 1. Kirsti Era

  Napakka ja hyvä vastaus. Kiitos!

 2. Rintsu

  Kummallista kuinka mies joka on elämänsä ensimmäistä ja viimeistä kertaa hallituksessa on huutamassa oppositiota sirkkeliin?

  • Anssi Keskiväli

   No se om sellainen populisti, joka on kaulaheltta tutisten parjannut hallituspuolueita röyhkeydestä ja itse hallitukseen päästyään on aukonut päätään oppositiolle, että ”helppo se on oppositiosta huudella”.

   Timo Soini on omaa etuaan ajavan, kieron populistipoliitikon arkkityyppi. Sutkautteleva setämies. Karnevaalikopin helppoheikki, sellainen veikeä vedättäjä. Letkeästi ja lyhyesti kertoo mietteensä. Omassa plokissaan, johon ei voi kommentoida.

  • liisa hirvonen

   Kumpikin, sekä Elo että Soini, pelottelevat että tulee kauhea kaaos ja tuhotulva mikäli punavihreät suvakit pääsevät valtaan. Paukuttelevat henkseleitään, kun pientä talouskasvua on virinnyt. Maailmantalouden myönteiset liikahdukset ei ole heidän ansiotaan. Siihen ei Suomen hallitus voi vaikuttaa. Mutta kansalaisten elinoloihin voi.

   • Nacke

    Näinon.
    Se maailman talouskasvu lähti Trumpin toimien vaikutuksesta. Tämä USAn huima talouden kasvu tarttui Eurooppaan ja sen vanavedessä Suomenkin talouteen.
    Ei Sipilän kikyt ja muut suomalaisten kyykyttämis toimet juurikaan vaikuttaneet Suomen talouteen.

    • Pekka Järvi

     Tilastot kyllä näyttävät, että taantuma USA:ssä loppui 2009. Todellinen kasvu alkoi 2015, joka vastaa vuotta 2017 Euroopassa.
     Itse katsoisin, että talous kasvaa USA:ssä Trumpiststa huolimatta.
     Kasvu on aika vauhdikasta.

 3. T.K. Lehtinen

  ”Olen väsynyt, kiellä en…” Ei tule muuta taas Simonille sanottavaa mieleen kuin: öööh. Sanamvapaus?

 4. Joni Pelkonen

  Pahastumisen olemattomasta keveydestä kertoo, että ollaan taas tuomitsemassa sitä, *miten* on sanottu sen sijaan, *mitä* on sanottu.

  On tehty leikkaus, joka vie osan ruokarahasta 275 000 ihmiseltä vaatimalla heiltä jotakin, mikä on suurimmalle osalle mahdotonta.

  On myös sanottu, että tämä tuntuu monista kuin niskalaukaukselta.

  Kummasta Simon Elo pahastuu? No niin.

  • Rosa Warski

   Eipä Eloa haitannut sekään, kun hallitus leikkasi leipäjonoilta. Sen sijaan syytti leikkausta kritisoineita kristillisiä ”kylmästä politikoinnista”. Omassa blogissaan tunnustaa kristillistä arvomaailmaa ja peräänkuuluttaa lähimmäisenrakkautta.

   • Timo Harju

    Simon Elo on yksi niistä narrinhiipan kulkusista, jotka kilisevät vielä muutaman kuukauden. Sen jälkeen hänestä ei kuulu mitään.

   • Joni Pelkonen

    Edesmennyt isäni kertoi, että hänen kotikylillään Juuassa, rutiköyhällä pientilalla jossa lasten vaatteetkin saatiin kirkon joululajapaketeista (jotka siis olivat kaikki yksityishenkilöiden lahjoittamia), näitä tyyppejä kutsuttiin ”haistanp**kanuskovaisiksi”. Olivat kovasti kristillisiä puheissaan, korostivat korkeaa moraaliaan ja aina istuivat kirkossa etupenkkiin, mutta koskaan eivät auttaneet ketään itseään köyhempiä.

    • anssi piirainen

     Siis tuohiperse uskovaiseksi.

 5. S

  Kokoomuspoliitikkojenkin tarve tehdä asian tiimoilta tahallisen väärinymmärryksen suomenennätys tuoksahtaa erityisen tuhnuiselta. Eivätkös he itse markkinoineet aseellisia ongelmanratkaisumalleja kuntavaalien yhteydessä? ”Ei tässä mitään syyllisiä kaivata, Lahtista ja konekivääriä tässä kaivataan?” https://im.mtv.fi/image/6380260/landscape16_9/1024/576/1242a152d1cc5a8264dc1202eb78a53d/AX/kunnallisvaaliehdokas-3.jpg

 6. Jukka Kinanen

  Kiitos Saku Timonen! Mielestäni on tosi hieno asia, että joku jaksaa, viitsi ja uskaltaa välittää kaikista niistäkin joiden oma voima, ymmärrys tai käsityskyky eivät riitä asioidensa hoitamiseen. Miten mielelläni aloitan päiväni lukemalla kommenttejasi asioista ja vielä viikonloppuisinkin. Monia asioita ja epäkohtia en muuten tulisi edes ajatelleeksi mutta avullasi tiedän ja opin enemmän! Siis suuret kiitokset loistotyöstä Saku Timonen ja ennen kaikkea voimaa jatkaa, itse olisin jo turhautunut!

  • Reijo

   Kiitos, samat sanat!

  • Kapu

   Jukka Kinanen sanoi kiitokset, jotka allekirjotan.

   • Katja

    Paremmin sanottu kuin itse olisin, sydämelliset kiitokset Sakulle.

 7. Petri Sakkinen

  Ehkäpä hallitusherrat ymmärsivät, että kansalaisten mielestä heidän täytyisi olla polvillaan odottamassa niskalaukausta?

  Sitä, olisiko tämä tulkinta oikea, en osaa sanoa.

 8. Pitkäaikaistyötön

  Tiedän, että omassa kypsyydessään on mahdollista taantua. Onko nyt jotain taannuttavaa ilmassa, kun tuossa plokissa Soini vaikutti muutenkin ihan Trumpilta?

  ”[…] ja siinä sivussa mitatut omat lukemani, ovat galluppien mukaan korkeammalla kuin koskaan sitten hallituksen aloittamisen… Suosio sojottaa ylöspäin, ei nyt ihan törrötä, mutta sojottaa.”

 9. R.A.

  Hallitus ja sen kannattajat ovat siis sitä mieltä, että on täysin ok, että he:
  – mustamaalaavat työttömiä levittämällä törkeitä valheita.
  Tämähän on rikos nimeltä ”kiihottaminen kansanryhmää vastaan”.
  – leikkaavat sosiaaliturvaa, joka on esim. EU:n mukaan ennestäänkin ollut liian heikko.
  – rankaisevat työttömiä siitä, että työttömiä työnhakijoita on 20 kertaa enemmän
  kuin avoimia työpaikkoja. Millaisen sadisti-idiootti-logiikan mukaan työpaikkojen
  vähyys on työttömien syytä?

  Tuo kaikki on siis olevinaan ok, mutta kun tuon vainon uhrit kehtaavatkin valittaa kokemastaan vainosta, niin se loukkaa kiusaajia??? Mitä hemmettiä ne odottivat? Pitäisikö vainon uhrien olla kiitollisia kokemastaan vainosta???

  Jonkun pitäisi kertoa hallitukselle, että tämä on Suomi-nimisen valtion yhteiskunta. Tämä EI ole mikään sado-masokistinen roolileikki, vaikka hallitus näyttää niin kuvittelevan.

  • Vesa

   Olipa käsittämätöntä bull shittiä tämä sinun uhriutumiskitinä.

 10. Tanja Takalo

  Missä oli paheksunta silloin, kun työttömiä nimiteltiin rikkaruohoksi ja politiikkaa arvostelevia kansalaisia vihersuvakkihuoriksi?

 11. Mauri Pulkkinen

  Simon Elon luulisi viimeisenä arvostelevan ketään kielikuvista. Kielellinen törkyily saavutti entisten perusuomalaisten aikaan sellaiset mittasuhteet, että monen nettijulkaisun moderaattorit antautuivat ja syntyi ”uusi normi” ja läpi päästettiin tekstiä, josta takavuosikymmeninä olisi joutunut leivättömän pöydän ääreen.

  Simon Elon luulisi tuntevan Timo Soinin plokit. Edes ulkoministerin asema ei ole vaikuttanut niiden sisältöön ja kieliasuun. Ei ihme, että tasavallan presidentti on noussut näkyvämmäksi toimijaksi koko ulkopolitiikan saralla viime aikoina.

 12. Siru Pola

  Miten Timo, tuo tyhjä säkki, voikin painaa niin paljon??

 13. elm

  Niinkuin vanha kansakin sanoi, se koira älähtää johon kalikka kalahtaa..

  Toisin sanoen: Soinin lausumasta ei älähtänyt kukaan, koska se ei osunut keneenkään (toisin sanoen oppositio ei ollut tehnyt mitään, mihin Soinin lausunto olisi osunut).

  Nyt taas työnhakijan lausuma, jota Rinne lainasi: se osuu ja sattuu hallitukseen.

  Ja hyvä niin.

  Eikö poliitikot usein pyydäkin, että saisivat tietää vaalien välissäkin kansalaisten palautetta politiikkaa kohtaan. Jos jossain mennään metsään, niin on aktiivisen kansan merkki, että me osoitamme miltä tuntuu. Ja että he kuulevat sen.

  Kiitos sille työttömälle, joka tämän palautteen Rinteelle kertoi. On hyvä, että tuntemukset tulevat aitoina esiin.

 14. Rosa Warski

  Simon Elo blogissaan:

  ”Helpompaa on paistatella mediassa suvaitsevana ja puistella päätään, kun se kansa on niin kauhiaa ja kuinka me edustajat oikein kestämme, kun kaikenlaista suvaitsematonta lausuvat. Sitten ihmetellään, kun kansan kielellä puhuvat ja heidän todellisia huoliaan kuuntelevat ehdokkaat keräävät ääniä.”

  • Timo Harju

   Tämäkö Elon hengentuotetta? Kuin apukoulussa laadittu, ja mies istuu eduskunnassa.

  • Milla Jaakkola

   Sehän kirjoittaa suoraan itsestään.

 15. Jyrki

  Olisiko pitänyt sanoa, että hallitus ja kumppanit laittaa työttömät katujyrän eteen ja ajaa hitaasti yli alkaen jaloista? Ehkä kirjoittaa tuo vielä jonkinlaiseen nättiin ja kivasti trimmaavaan runomuotoon?

  Kuten näköjään Timo Soini ”runoillut” väkivallasta mitä tulee opposition kohtelun pitäisi olla. Laitetaanpa Timo Soinin ”kaunis ja kepeä runoilu” nyt tähän vielä lainattuna:


  -Oppositio on kevyt kuin poutapilvi. Siihen on iskettävä. Lujempaa. Lekalla leukaluihin ja selkäranka sirkkeliin -mentaliteetilla. Kunnon höyhennystä höyhenille.

  Olisiko siis runomuoto salonki kelpoisempaa hallitukselle ja kumppaneille? Kertoa työttömien suorat mielipiteet ja käsitykset mitä hallitus ja kumppanit haluaa tehdä heidän mielestään työttömille jos ei muuta niin kuvaannollisesti?

  Lopputulos sama kumminkin kuin niskalaukauksessa. Sillä erotuksella kylläkin että toinen menetelmä on kivuttomampi. Mutta toisaalta luuleeko/uskooko työttömät tosiaan, että hallitus haluaa hoitaa työttömien ongelmia kivuttomasti?

  Minusta kun niskalaukaus kuvailu työttömien kohtelusta, kun on vielä aika kivuton ja kaunisteltu kuvaus suoraan ruohonjuuri tasolta kansanedustajien sähköpostiin mitä työttömille on luvassa.

  Toki asiasta hallitus ja kumppanit lurittelee vielä monet kivasti soivat ja trimmaavat runot mitä tulee työttömiin. Sanoituksien tapailuja on jo nähty suoraan eduskunnasta. Kuten rikkaruoho, leiritys, ideologisesti työtön jne. Siitä sitten inspiroitumaan lisää ja runoilemaan itse kukin salonkikelpoisesti.

 16. Hannu Ala-Olla

  Kyllähän se on tullut selväksi. Niin kauan kuin Soini oli oppositiossa, se oli taho jota TÄYTYY kuunnella ja joka täytyy ottaa mukaan suunnittelemaan päätöksiä. Nyt kun Soini ei siellä enää ole, se on turha hidaste demokratialle jonka pitäisi vaan olla hiljaa.

 17. Topi

  Tässä on muuten tärkeitä huomioita:

  Euroopan ihmisoikeussopimuksesta (Yleissopimus ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi)

  4 artikla
  Orjuuden ja pakkotyön kielto

  1. Ketään ei saa pitää orjuudessa tai orjuuden kaltaisessa pakkotyössä.

  2. Ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä tai muuta pakollista työtä.

  3. ”Pakkotyöllä tai muulla pakollisella työllä” ei tässä artiklassa tarkoiteta:

  a) tämän yleissopimuksen 5 artiklan määräysten mukaisesti määrätyn vapaudenriiston aikana tai ehdonalaisessa vapaudessa tavanomaisesti määrättyä työtä;

  b) aseellisen palveluksen luonteista palvelusta tai sellaista palvelusta, joka vaaditaan sen sijasta maissa, jotka hyväksyvät aseellisesta palveluksesta kieltäytymisen omantunnonsyistä;

  c) sellaista palvelusta, jota vaaditaan silloin, kun vaara tai onnettomuus uhkaa yhteiskunnan olemassaoloa tai hyvinvointia;

  d) sellaista työtä tai palvelusta, joka kuuluu yleisiin kansalaisvelvollisuuksiin.

  Asetus kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen sekä siihen liittyvän valinnaisen pöytäkirjan voimaansaattamisesta.

  8 artikla

  1. Ketään ei saa pitää orjuudessa; kaikenlainen orjuus ja orjakauppa ovat kiellettyjä.

  2. Ketään ei saa pitää maaorjuudessa.

  3. a) Ketään ei saa vaatia suorittamaan pakkotyötä tai muuta pakollista työntekoa;

  b) Maissa, joissa tuomitaan rangaistukseksi rikoksesta kuritushuonetta, ei edellisen kohdan katsota muodostavan estettä toimivaltaisen tuomioistuimen antaman kuritushuonerangaistuksen täytäntöönpanolle.

  c) Tämän kohdan mukaisella pakkotyöllä ei tarkoiteta:

  i) mitään työtä tai palvelusta, jota ei ole tarkoitettu b kohdassa ja jota yleensä vaaditaan siltä, jolta on riistetty vapaus laillisessa järjestyksessä julistetun tuomioistuimen tuomion perusteella tai siltä, joka on ehdonalaisessa vapaudessa;

  ii) mitään asepalvelun luonteista palvelusta ja maissa, joissa tunnustetaan kieltäytyminen asepalveluksesta omantunnonsyistä, palvelua, joka lain mukaan vaaditaan omantunnonsyistä kieltäytyjältä;

  iii) mitään palvelusta, jota vaaditaan milloin yhteiskunnan olemassaoloa tai hyvinvointia uhkaa hätä tai onnettomuus;

  iv) mitään työtä tai palvelusta, joka sisältyy yleisiin kansalaisvelvollisuuksiin.

  https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1976/19760008#idp450380128

  http://www.ihmisoikeudet.net/opi-ihmisoikeuksista/ihmisoikeuksien-sisalto/orjuuden-ja-pakkotyon-kielto/

  Pakkotyö:

  hmisen alistaminen pakkotyöhön on äärimmäistä riistoa. Pakkotyön teettämisen keinot ovat moninaiset. Ihmisiä siepataan ja orjuutetaan. Valtio voi pakottaa ihmiset palkattomaan työhön, samoin sotavoimat. Ihmiset voidaan pakottaa töihin sitomalla heidät jatkuviin velkasuhteisiin. Osa laittomien maahanmuuttajien tekemästä kotityöstä lähenee orjuutta.

  Riistolle alttiimpia ovat aina yhteiskunnallisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Niinpä pakkotyötäkin tekevät yhä useammin naiset, lapset, etniset tai rodulliset vähemmistöt ja maahanmuuttajat. Yleensä pakkotyöhön päätyviä ihmisiä yhdistää kuitenkin köyhyys.

  Pakkotyö on vahvasti talouteen sitoutunut ilmiö. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa pakkotyöllä tarkoitetaan kaikkea työtä, joka tehdään pakotettuna ja rangaistuksen uhan alla ja johon työn tekijä ei ole suostunut vapaaehtoisesti. Rangaistus voi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin oikeuksien menettämistä.

  Noin, kyllä nyt Suomi on rikkonut räikeästi sopimuksia ja presidentti vielä hyväksyi vaikka juristi tietääkseni on hän?

  • Jarkko Lakkisto

   Hmmmm, ehkä tämä pitäisi ”koeponnistaa” oikeudessa,…?!?

 18. Salsgren

  Kyllä tämä aktiivimalli on vielä varsin heppoinen toimenpide hallituksen kaavailemaan työnhakupakkoon verrattuna. Työllisyysaste kyllä nousee kohisten kun porukka siirtyy karenssille tai toimeentulotukiluukulle pois työttömyystilastoja rumentamasta. Sanokaa minun sanoneen, että Sipilä koplineen vielä paukuttelee henkseleitään kun työllisyysaste muka nousi

  • Raija

   Taisi se jo niitä henkseleitä paukutella intoili jossain puheessaan että se 72 %työllisyysaste alkaa olla jo tavoitettu. Joku toinenkin jo siitä intoili.

 19. Tuomas Tirkkonen

  Rinteen kommentti oli ilmeisesti juuri sellainen oljenkorsi, jota jotkut hallituspuolueiden edustajat tai muut hallituksen politiikkaa äänekkäästi kannattavat ovat epätoivoisina odottaneet keneltä tahansa oppositiopoliitikolta jo toista viikkoa. Tähän päästiin nyt takertumaan ja esittämään loukkaantunutta. Aktiivimallin tueksi ei ole sen enempää järjellisiä perusteita kuin aiemminkaan, mutta ehkä sen kannattajat saivat tästä kohunpoikasesta pientä lohtua.

 20. tuomo vuolteenaho

  Niinpä, Soini uhkailee väkivallalla, hallituksensa toimenpiteet koetaan väkivallaksi. Saumaton kokonaisuus.

 21. Jani Pelkonen

  Kiitos Saku! Kirjoituksillasi on suuri merkitys siinä, että olen pysynyt järjissäni nämä viimeiset reilu 2 vuotta(omasta mielestäni ainakin 😃) mitä olen kirjoituksiasi lukenut. Hyvä voittaa loppujen lopuksi aina ja sen takia tykkäänkin olla hyvien puolella.

 22. HTK

  Voisiko Uuninpankkopoika lakimiehenä valaista rikoslaista?

  Syyllistyikö ulkoministeri Soini plokissaan ”Katoavaista on mainen kunnia” rikoslain 17. luvun 1 §:n , ”Julkinen kehottaminen mukaiseen rikokseen”.

  Ainakin niin vertahyytävänoloinen Soinin plokiteksti on. En ole nähnyt pitkiin aikoihin kenenkään johtavan poliitikon kirjoittaneen niin rajua väkivaltaan yllyttävää tekstiä. Teksti on sellaista, että se saattaa joitakin kiihkomielisiä yllyttää konkreettisiin tekoihin. Kantaako ministeri silloin mitään vastuuta kirjoituksistaan? Vai onko koko teksti humalaisen höläyttelyä?

  Olisiko median oikeustoimittajien syytä tehdä ilmianto poliisi- ja oikeusviranomaisille?

  On suorastaan hirvittävää, että nyky-Suomessa hallituksen ulkoministeri kirjoittaa sellaista tekstiä. Voiko se johtaa poliittisen katuväkivallan lisääntymiseen? Onko ulkoministeri täyttä ymmärrystä vailla ja miksi valtamedia ei ole kiinnittänyt mitään huomiota sellaiseen törkykirjotteluun? Ulkoministeriltä edellyttäisi diplomaattista asennetta poliittisia vastustajia kohtaan.

  Viime aikoina Suomessa on ollut muutamia poliittisia väkivallantekoja. Haluaako Timo Soini palauttaa poliittisten vastustajien kohtelun Lapuanliikkeen aikakauden tasolle?

 23. Sami

  ”–Ihmisten polvilleen laittaminen on järjetöntä. Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Rinne toteaa.”

  Vai, että siltä tuntuu. No, sitä se ei kuitenkaan ole. Ketään ei ammuta edestä eikä takaapäin. En tiedä meneekö jossain raja tällä vasureiden martyyriudella.

  Sami Uusitalo
  Dipl. Ins. Kauniainen

  • Toni Neffling

   Eikö – mä luulin. Kaveri sano et yks leffa tuntu pitkältä ku nälkävuosi – tuleeks ny nälänhätä?

  • Rosa Warski

   Vittuile vaan lisää. Jokainen vittuilu tuo lisää allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen.

   Jälkeenpäin saamme kuulla Dipl. Ins. Kauniaisen suurta itkua ja valitusta, miten köyhät vievät kaikki rahat.

  • Myös Dipl. Ins.

   Mr. Uusitalo: Voisitko ystävällisesti jättää mainitsematta tuon Dipl. Ins. tutkinnon? Sipilä aiheuttaa ihan tarpeeksi myötähäpeää Suomen diplomi-insinööreille. Yhtään lisää dippa inssien maineen pilaamista ei kaivata. Nyt jo täytyy pyydellä anteeksi ja hävetä sitä, että tuli suoritettua diplomi-insinöörin tutkinto. Ihan vapaaehtoisesti en enää tunnusta sitä kenellekään.

  • Timo Harju

   ”Vai, että siltä tuntuu. No, sitä se ei kuitenkaan ole…”

   Pitäisikö olla, että uskoisit, että siltä tuntuu?

   Ja nämä ihmisten kirjeet ovat vasurien marttyyriutta noin kauniaislaisessa katsannossa? Pitäisikö heidän olla liikkeellä Sipilän hallintoa ylistävät lauseet huulillaan?

  • Leo Lastulevy

   Miten niin vasurien (tai komukoiden kuten myös usein lukee). Kannattaisi olla yleistämättä, sillä työttömän puoluekannasta riippumatta hallituksen kyykyttäminen on kyykyttämistä. On toki joukossa myös kokkareita äänestäneitä työttömiä, jotka kiittää kun oma puolue rankaisee? Kiitos herra tästä työllisyysihmeestä!

  • Jyrki

   Marttyyriuskortti heitetty pöydälle! Höystettynä vielä vasurikortilla. Mistä näitä kortteja oikein tulee? Itsellä ei ole yhtään, paitsi ehkä jokunen totuuskortti, kuten monella muullakin voi löytyä.

   Niitä ei aivan kaikki jaksakaan pöydille nostella saati nostaa siltä pois, mutta kantamaan joutuu siitä huolimatta. Tiedän raskasta on ei tämä helppoa ole itsellekään näitä kortteja taskussa kuljetella. Mukavampaa olisi heitellä noita kevyempiä kortteja niitä saa taskut täyteen aina helposti ja sit vaan heittelee ja elämä on…

  • liisa hirvonen

   Sami Uusitalo
   DI, Kaunainen

   • Sami

    No jopas tuli raivoisaa kitinää. Käyttäkää tuo energia töiden etsimiseen tai työpaikkojen luomiseen.

    Milloin ollaan orjatyössä, milloin teloituskomppanian edessä. Voi teitä kitisijöitä. Kumpikaan väitteistä ei ole totta. Ihmisiä on ollut oikeastikin orjina, esim. suomalaisia ison vihan aikana Venäjällä. Ihmisiä on aivan oikeasti teloitettu. Teette itsestänne marttyyreitä ilman perusteita.

    Haluan esiintyä omalla nimelläni, koska se on suoraselkäistä. Toisin on monen kitisijän kohdalla siellä edellä. Erotan itseni kaimoistani paikkakunnalla ja koulutuksella. Jopa sen uhalla, että ”pilaan” koulutuskuntani maineen.

    Teen tuulisia myyntihommia ja työttömyyttäkin on tultu kokeiltua. Aina on kuitenkin hommia löytynyt kun ottaa asiakseen etsiä. Lähin ystäväni on pitkäaikaistyötön ja hän myöntää, että syy löytyy peilistä. Eikä hän edes kitise aktiivimallista.

    Sami Uusitalo
    DI, Kauniainen

    • liina

     Tekstistäsi paistaa, että pidät työttömiä huonompina ihmisinä, laiskoina tyhjänpuhujina. Yleensä näistä asenteista ne kansanmurhatkin alkaa. Pienin askelin asenteet kovenevat. Nyt näyttää olevan sellainen ajan henki ja monia pelottaa. Voisitko ajatella empaattisemmin? Kaikki ihmiset eivät ole niin kyvykkäitä tai pärjääviä kuin sinä (ainakin ajattelet olevasi). Silti kaikilla on oikeus elää. Se nyt vaan menee niin, että kyvykkäimmät ihmiset ovat aina olleet ihmisyhteisöjen selkäranka, vastalahjaksi on saatu kunnioitusta, joka lienee parenpaa kuin raha. Voin myöntää, että monilta unohtuu tämä kunnioitus, mutta sen seurauksenako kyvykäs kyynistyy? Ei sekään ole oikein. Yhteiskunta sortuu anarkiaan ja kaaokseen jos jokainen pitää huolta vain itsestään, siksi asenteesi siemen on epälooginen. Sinäkin pärjäät paremmin tasapainoisessa yhteiskunnassa, jossa heikommista huolehditaan. Jos ihmisellä on arvo vain työnteon kautta, ollaan jo melko lähellä natsisaksan asenteita. Tämä on ihan fakta.

     • Sami

      Jaahas, ensin teloitus, orjatyö ja nyt kansanmurha. Mitenkäs muutenkaan kuin natsikortilla. Ei Herran jestas tätä itkun tuherrusta.

      Työttömät elää nykyisin yleensä paremmin kuin ahkerat ihmiset vielä muutama vuosikymmen sitten. Ei niitä teloiteta, he eivät ole orjia, eivätkä myöskään kansanmurhan uhreja. Uhriutujia kylläkin.

      En usko osaavani hävetä aamullakaan, mihin heppu edellä viittasi. Maanantaina taas duuniin. Siitä maksetaan verot, samoin kulutuksesta ja sijoituksista. Sillä empatialla ne työttömätkin elävät. En tiedä sitten kuinka pitkään sitä yhteiskuntamme pystyy ylläpitämään. Maastamme muuttaa koko ajan pois ahkeria, koulutettuja, älykkäitä ja yritteliäitä. Mitäs saamme tilalle? Yksikään luuseri ei maatamme jätä, koska ei maailmalla pärjäisi senkään vertaa mitä täällä.

      Eri mieltä oleminen näyttää olevan täällä vittuilua. Kovin suvaitsematon blogi ja keskustelijat samoin.

      Sami Uusitalo
      DI Kauniainen

     • Myös DI

      Oletkos Uusitalo miettinyt miksi maastamme muuttaa ulos niitä ”ahkeria, koulutettuja, älykkäitä ja yritteliäitä” ihmisiä? Sinun mielestäsi ilmeisesti siksi, että ne inhoavat hyvinvointiyhteiskuntaa?

      Minä harkitsen vakavasti Suomesta pois muuttamista, mutta syy ei todellakaan ole hyvinvointiyhteiskunnan olemassaolo. Hyvinvointiyhteiskuntaa minä kunnioitan, koska pidän sitä parhaana mahdollisena yhteiskuntamuotona. Mutta sitä nyt ollaan tuhoamassa oikein urakalla.

      Syy minun mahdolliseen lähtööni tulee olemaan Suomen nykyinen ilmapiiri, joka tosiaan muistuttaa yhä pahemmin totalitaarista yhteiskuntaa. Koulutetut, älykkäät ja luovat ihmiset eivät viihdy totalitaarisessa yhteiskunnassa.

      Siltä varalta, että sinä et vieläkään ole tajunnut mitä tässä maassa on tekeillä, niin tässä erään kommentoijan kirjoittama lyhyt mutta täsmällinen yhteenveto Suomen tilasta vuonna 2018:
      – lakeja valmistellaan piilossa ja hiljaisuudessa,
      – mediassa suolletaan hallituksen määräämää propagandaa todenmukaisten uutisten sijasta
      – kansaryhmiä mustamaalataan, tässä tapauksessa työttömiä
      – asiantuntijat (ja ”kaikenmaailman dosentit”) mitätöidään
      – valtaa keskitetään yksille
      – tutkimuksia ja tilastoja vääristellään
      – kansalaisiin kohdistetaan pakkotoimia
      – vastustajat vaiennetaan
      – valtion omaisuutta yksityistetään harvojen ja valittujen yksityiseksi omaisuudeksi
      Listalta puuttuvat enää poliittiset murhat. Itse en aio jäädä odottamaan niitä. Jos seuraavien eduskuntavaalien jälkeen näyttää siltä, että hallituspohja tulee muistuttamaan nykyistä, niin minä muutan johonkin sivistysmaahan. (Suomeahan ei enää voi sivistysmaaksi kutsua.)

      Jos sinun mielestäsi työttömien elättäminen nälkärajalla tulee Suomelle liian kalliiksi, niin mitä mieltä mahdat olla SOTE-järjestelmän yksityistämisestä? Siis siitä, että valtion 20 miljardin omaisuus siirretään yksityisten firmojen veroparatiisipankkitileille? Siihenkö Suomella on varaa? Suomella on varaa myös 4 miljardin yritystukiin, vaikka jopa Suomen Yrittäjät vastustavat niitä? Ja toki Suomella on varaa rikkaiden veronkierron laajentamiseen hallintarekisterillä, eikö niin? Miljardien hassaamiseen Suomella on varaa yllin kyllin. Vain köyhien elättämiseen sitä varaa ei ole, niinkö?

      Lopuksi: Aiheellisen yhteiskuntakritiikin esittäminen ei ole mitään ”itkun tuherrusta”. Sen sijaan se, että ei näe eikä ymmärrä mitään siitä mitä ympärillä tapahtuu, on oikein kauniistikin sanottuna säälittävää itsetuhoista typeryyttä.

     • Timo Harju

      Sinä aloitit keskustelun. Leimasit heti kärkeen kirjoittajat ensin vasureiksi ja myöhemmin kommareiksi.

      ” En tiedä meneekö jossain raja tällä vasureiden martyyriudella.”
      ”… tunnen tämän kommarimentaliteetin.”

      Pane nyt ensimmäinen ja viimeinen tekstisi rinnakkain ja mieti, mitä syytä sinulla on lähteä polemiikkiin? Aloitit leimalla eli vittuilit ja sinulle vittuiltiin takaisin. Keskusteluun rakentui heti alussa se henki, jolla sinä itse sen aloitit ja vahvasti myös jatkoit. Uhriutuja olet sinä itse.

      Ja minua et veroillasi elätä. Tulen kyllä toimeen työlläni ja omillani.

    • Timo Harju

     Ei kirjoitusvirheitä ja pilkut paikallaan. Känni poissuljettu. Veikkaan kohonnutta hybristä. Vittuilee, mutta ei kestä vastavittuilua. Selkeä käsitys tähän blogiin kirjoittavista ja heidän ihmisarvostaan.

     Kannattaisi vetää happea välillä tai jättää tällainen verenpainetta nostava blogi lukematta. Ei tarvitsisi aamulla niin hävetä.

    • Rintsu

     Sinulla Sami Uusitalo ei ole mitään opettamista minulle siitä, että kuinka töitä tehdään tai kuinka maailmaa nähdään.

     Kaltaisiasi olen yrittänyt opettaa mutta en ole aina onnistunut.

    • Toni Neffling

     Voi Sami. Olet selkeästi lähestynyt ”tuntuu kuin” problematiikkaan historiallisella kontekstilla eli vertaat todellisia tapahtumia vertauskuvalliseen ilmaisuun. Ei se kuule toimi. Tai ainakin toivoisin ala-astehistoriatasoisen käsittelyn sijaan jotain uutta lähestymistapaa – esim. tuntuu kuin munille potkiminen olisi huomattavasti mielenkiintoisempi ja haastavampi tutkimisen kohde – siis historiallisena tutkielmana. Voit esimerkiksi käyttää apuna naapurisi pitkäaikaistyötöntä jos itselläsi puuttuu kokemus asiasta.

     Olisit voinut lähestyä problematiikkaa myös tunnetasolla. Niskalaukaus itsessään ei varmasti tunnu miltään (tapahtuman nopeus ylittää hermoimpulssien nopeuden) ja haastattelututkimuksetkin on vaikea järjestää. Siksi suosittelen ottamaan lähtökohdaksi tunteen ilmoituksesta itse tekoon – varsinkin kun edellä nollasin koko tunteen olemassaolon. Nyt pitää vain tehdä koejärjestely, jossa osalle työttömistä tarjotaan rahallista sanktiota ja osalle niskalaukaus – toki mukaan voidaan ottaa ajallinen elementti eli tieto laukauksesta voidaan porrastaan. Liian aikainen tieto voi johtaa koko tutkimuksen vesittymiseen esim. kansalaisaloitteen vuoksi. Aika on siitäkin hyvä ottaa mukaan, koska ihminen kestää mielummin lyhyen ajan kovempaa rankaisu kuin pitkän ajan hiljaisella tulella käristämistä (näistä vertauksista ei tarvitse tehdä historiavertailua). Moraalia ei kannata asiaan sekoittaa, koska sen olemme joka tapauksessa hylänneet.

    • Mauri Pulkkinen

     Olen työelämässäni ollut paljonkin tekemisissä diplomi-insinöörien, juristien ja muiden korkeakoulutettujen kanssa.

     DI Kauniaisista vaikuttaa kovasti provokatiiviselta feikkihahmolta, vaikka suoraselkäistä omalla nimellään esiintyvää kommentoijaa esittääkin.

     Kielenkäyttö ei säily huolellisena eikä täysin asiallisena. Argumentointi muistuttaa kovasti ”työmies” Putkosen korkeakoulusta opitulta.

     Ruben Oskar Auervaara onnistui olemaan uskottavampi hahmo, minkä sitten valitsikaan.
     Koulutetun matkiminen loppuu lyhyeen, kun eväät eivät kanna kovin pitkälle.

     • Petri Sakkinen

      Minä puolestani asuin ensimmäisen opiskeluvuoteni samassa Teekkarikylän solussa 11 tulevan diplomi-insinöörin kanssa ja tämä Sami sopii kyllä siihen kuvioon.

     • Sami

      Heh, ihan oikea henkilö olen. Voin vaikka tavata tarvittaessa. Tietty voidaan ottaa vaikka tietokilpailu historiaan liittyen kun katsotte olevan kelvollisia historian tuntemustani kyseenalaistamaan. Lyömätön en ole, mutta tavan nettihuutelijoille saatan pärjätä. Em. Petri ei kyllä kuulosta tutulta, vaikka olen teekkarisolussa 90-luvun alussa ollutkin. Käsitykseni lusmuilusta oli kylläkin jo silloin saman suuntainen.

      Sami Uusitalo
      DI Kauniainen

     • Joni Pelkonen

      Kai nyt sentään hoksaat, Sami Uusitalo, että meidän muiden näkökulmasta sinä olet ”tavan nettihuutelija”.

      Ihan vinkkinä, asenteella ei kannata lähteä keskusteluun ellei halua haastaa pelkkää riitaa.

 24. Toni Neffling

  Tarjoan hallituspuolueiden jäsenille tunnin terapiaa kuukauden työttömyyskorvauksen hinnalla kaikille niskalaukausvertauksesta järkyttyneille. Myös ryhmäistuntoja vertaistukea varten. Talo tarjoaa nenäliinat.

  • liisa hirvonen

   Tästä saisi jokunen työtön kivasti sen 18 tuntia/65pvää. Työttömistä löytyy kyllä ammattitaitoista väkeä ryhmäistuntojakin vetämään. Myös viestinnän kursseja voisi joillekin tarjota.

 25. Jouni Ahto

  Asiasa vähän sivuun, mutta aasinsillan kautta siihen liittyen.

  Nyt kun tässä on kovasti mainostettu uutta lakia köyhän miehen Tanskan mallina, niin ajattelin aikani kuluksi selvittää mikä se Tanskan malli oikein on ja mitkä ovat faktat. Esittelemiini faktoihin on tosin syytä suhtautua hyvin suurella varauksella, tanskankielen taitoni ei ole niitä parhaita, ja osa muistakin saattaa olla virheellisiä. Oletan myös että ainakin jotakin olennaista jäi puuttumaan, lähteistä voi itse etsiä lisää. Työttömän kannalta löytyy sekä hyviä että huonoja puolia. Parhaana mainittakoon että päivärahalla voi toisinaan melkein tulla toimeen, huonoimpana jatkuva aktivointi ja patistelu. Suomen malliin taidettiin enimmäkseen lainata vain ne huonot.

  Kaikki luvut laskettu 5.1.2018 kurssilla ja pyöristetty alas tasaeuroihin. Tanskan kruunun vaihteluväli on sidottu +/-2,25 %:iin eurosta.

  – työttömyysvakuutus on vapaaehtoinen eikä lakisääteinen pakko, parempi kyllä ottaa tai voipi käydä köpelösti ja tippua muulle sosiaaliturvalle, jota en jaksanut enää selvitellä
  – päiväraha minimissään, ei tunnu löytyvän selkeää vastausta
  – päiväraha maksimissaankin 2502€/kk (A-luokan vakuutetuilla, kokopäivätyöläiset) tai 1668€/kk (B-luokan vakuutetuilla, osapäivätyöläiset)
  – pienituloisimmilla päiväraha voi olla työttömyyden alkuvaiheessa jopa 90% aiemmista tuloista
  – verotus on korkeampi kuin Suomessa, mitähän noista mahtaa jäädä käteen
  – aeimmiksi tuloiksi lasketaan edeltävän 24 kuukauden osalta niiden 12 kuukauden keskiarvo, joina tuloja on ollut eniten
  – päivärahan kesto 2 kalenterivuotta, siis osapuilleen vastaava kuin Suomessa ennen leikkausta 400 työpäivään (ma-pe)
  – tuen leikkaus on yksi päivä neljän kuukauden jaksolla, jos ei ole tehnyt mitään, tosin sen voi välttää tekemällä 148 töitä kyseisellä jaksolla, siis huomattavasti enemmän kuin Suomessa, leikkaus taas pienempi
  – kannustaa ottamaan vastaan lyhyitäkin keikkahommia, koska päivänkin palkkatyön voi laittaa ns. säästöön jolla taas voi halutessaan jatkaa päivärahan maksuaikaa, tai oikeus käyttää 1,5 vuoden sisään, tai tietyissä tapauksissa käyttää oikeutuksena uuteen kahteen kalenterivuoteen (en löytänyt tai ymmärtänyt ehtoja)
  – työmarkkinoiden käytettävissä tulee olla 1 päivän varoitusajalla (ei ihan niin hyvä juttu, eipä juuri lomailla kauempana kotoa työttömyysaikana)
  – työpaikkaehdotuksien/mahdollisuuksien tarkistaminen vähintään 7 päivän välein (ei tietoa miten tarkkailu tapahtuu, ilmeisesti kirjautumalla jobnet.dk:hon, ei ehkä taida onnistua meikäläiseltä, kun en ole Tanskassa työnhakijana tai kirjoilla, voisi kyllä joskus kokeilla), vastannee kai jossain määrin Suomessa suunnitteilla olevaa vähintään 7 päivän välein tapahtuvaa raportointia
  – ymmärtääkseni jokainen ylimääräinen päivä ilman hyväksyttävää syytä aiheuttaa yhden päivän karenssin
  – ilman hyväksyttävää osallistumatta oleminen muihin aktivointitoimenpiteisiin aiheuttaa 3 viikon karenssin, toistuessaan kolmesti 12 kuukauden sisällä johtaa päivärahaoikeuden menetykseen
  – Tanskassa lähiten te-toimistoa vastaavassa järjestelmässä on yhden työntekijän vastuulla 12 työtöntä, Suomessa taas 166
  – Tanskassa väestöntiheys on 133,9/km2 ja pinta-ala 42 931 km2, Suomessa taas 16/km2 ja 338 424 km2, joten Tanskassa on ymmärrettävistä syistä huomattavasti todennäköisempää löytää työmahdollisuus kohtuullisen matkan päästä

  Lähteitä:
  https://www.borger.dk/arbejde-dagpenge-ferie/Dagpenge-kontanthjaelp-og-sygedagpenge/Arbejdsloeshedsdagpenge?NavigationTaxonomyId=00f2b35b-88e5-4ed5-a98c-fb062df75f0f
  http://star.dk/~/media/STAR/Files/Reformer/Dagpengereformen/Pjece_kort_introduktion.ashx
  https://www.a-kasser.dk/materiale/international/Your%20social%20security%20rights%20in%20Denmark_en.pdf
  https://www.a-kasser.dk/benefits.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Denmark
  https://en.wikipedia.org/wiki/Finland

  • Oula Juutilainen

   Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että Tanskassa on käytössä vain ansiosidonnainen päiväraha. Tästä syystä on harhaanjohtavaa verrata sitä peruspäivärahaan. Käsittääkseni mitään alarajoja ei kuitenkaan ole, joten liian pieneksi jäävää työttömyyspäivärahaa on vahvistettava tanskalaisella sosiaaliturvalla. Sen ehdoista en osaa tarkemmin kertoa, mutta suomalaisesta käytännöstä poiketen sitä voi saada myös työtön.

   Suomeksi tietoa löytyy hieman myös Pohjoismaisen yhteistyön (Pohjoismaiden neuvosto) sivuilta:
   http://www.norden.org/fi/haloo-pohjola/tanska/tyoeskentely-tanskassa/tyoettoemyysvakuutus-tanskassa
   http://www.norden.org/fi/haloo-pohjola/tanska/tyoeskentely-tanskassa/tyoettoemyyspaeivaeraha-tanskassa

   • Hupu

    https://sosiaalivakuutus.fi/tanska-leikkasi-turvapaikanhakijoiden-toimeentulotukea/

    Tanskan integraatiotuki vastaa Suomen toimeentuloturvaa.

    ”Perheetön pakolainen voi saada integraatiotukea ennen veroja noin 810 euroa kuussa, kun täysimääräinen toimeentulotuki Tanskassa on noin 1 490 euroa kuussa. Yli 30-vuotias pakolaispariskunta, jolla on lapsia, saa tukea noin 2 250 euroa kuussa, kun täysimääräinen toimeentulotuki Tanskan kansalaiselle tai pitkään maassa asuneelle olisi vastaavassa tapauksessa noin 3 900 euroa kuussa. Alennettu tuki on tarkoitus laajentaa jatkossa koskemaan kaikkia, jotka eivät ole asuneet Tanskassa viimeksi kuluneen kahdeksan vuoden aikana vähintään seitsemää vuotta.”

    …eli Suomen kuukaudessa maksettu toimeentulotuki 293 – 491 euroa+ehdollinen katto pään päälle vastaa Tanskassa 1490 euroa/kk ja lapsiperheillä 3900 euroa/kk.

    Väärät tiedot saa korjata ja täydentää tietoja Tanskassa voimassa olevilla ehdoilla…

 26. Pekka

  Jos kolikkokuvaan on uskominen, niin wanhan kunnon sisällissodan aikana taidettiin sentään teloittaa rehdisti etupuolelta. Eli sikäli tämä meemikuva on hiukan liian hellä kommentti hallituksen puuhailuista: http://makelix.tumblr.com/post/169231198132/kun-ei-kerran-juhlarahaksi-kelvannut-niin

 27. töytön

  Soini ja Elostelija, köyhien asialla. Justiisa joo.

 28. Turo Mustakallio

  ei muuta

  • Anja

   Hienoa Turo, olet taiteellisesti ajan hermolla. Voisi tietenkin kysyä, miksi pitää nostaa tänään kuultavaksi tämä ja sanotaan vaikka ”Juna hiljaista miestä kuljettaa… Siirtotyöläisten laulu…” kun ne on aikoinaan kuullut ja hyväksitodennut, nostalgiaviiteķehyksessä on tullut kuunneltua aina silloin tällöin, vaan nyt on palattu karuun alkuun ja on tosi kysymyksessä…

 29. Niilo

  Hallituksen tekopyhät paskiaiset älähtivät, kun heidän rumien naamojensa eteen asetettiin peili, josta näkyykin totuus. Eivät sitä kestä. Mieluummin laittavat pään piiloon että kukaan ei näkisi mitä ovat toimillaan aikaansaamassa. Kieltämisreaktio on ihan luonnollinen, kun totuus on liian vaikea kestettäväksi. Mitä kovempi älähdys, sitä vaikeampi totuus on niellä.

  Ehkä jotkin hallituksen jäsenistä syvällä (todella syvällä) sisimmissään tietävät kurjistamismallinsa olevan turha JA haitallinen. Mutta mielipidettä siitä ei voi eikä saa tietenkään muuttaa ja kaikki mallin vastustajat pitää mitätöidä, paheksua tai nauraa hiljaisiksi.

 30. Sanna Lankinen

  Niskalaukaus sopii Kokoomuksen ministerien mielestä Suomi100-juhlarahaan, kunhan sanaa #niskalaukaus ei vaan sanota ääneen. Vai miten tämä pitäisi ymmärtää?

 31. Isoäiti

  Rehellisyys, oikeudenmukaisuus, lainkuuliaisuus, kansalaisten tasavertainen kohtelu – arvoja, jotka meille opetetaan jo lapsena ja jotka ovat jo niin itsestäänselvyyksiä, että odotamme automaattisesti yhteiskunnan pohjautuvan niille. Ilman, että niitä tarvitsee joka välissä mainita.

  Nyt hallitus junttasi läpi lain, joka sotii kaikkia meidän perusarvojamme vastaan. Johtavat poliitikot jäävät vielä ns. rysän päältä kiinni tietämättömyydestä ja muunnellusta totuudesta jälleen kerran, kuten eduskunnassa tavataan kauniisti ilmaista.

  Kansalaiset sen sijaan eivät ole eduskunnan puhe-etiketin alaisia. Hallituspuolueiden jäsenten on nyt korkea aika kuunnella ja ymmärtää, mitä heille viestitään. Suomalaisille poikkeuksellisen raju reagointi poliittiseen päätökseen ei ole enää pieni some-kohu. Se kertoo siitä, että yhteiskunnan johtajat ja yhteiskunnan jäsenet eivät enää kulje yhdessä kohti yhdessä hyväksyttyä päämäärää.

  Toisaalta, miitä puolustettavaa tai rakennettavaa suomalaisessa yhteiskunnassa enää on, jos yhteiskunnan ylin johto vaatii meitä toimimaan vastoin yhteiskunnan perusarvoja? Ei mitään.

  • liina

   :'( niinpä. Oikeesti itkettää.

 32. liina

  Aktiivimallin myötä on myös käynyt hyvin selväksi, että tutkiva journalismi on pääsääntöisesti kuollut, puolueetonta mediaa ei tunnu olevan. 300 000 ihmisen elämän vaikeutuminen ei lehtiä kiinnosta, kirjoitetaan vaan syötettynä saatuja lauseita, ei haittaa, vaikka poliitikko valehtelee. Tämä järkyttää lähes yhtä paljon kuin itse aktiivimalli. Mistä enää saa validia tietoa?

 33. tollonblue

  Juurikin näin!

  Simon Elo on näyttänyt, siniset ovat elottomia reaalimaailmassa ja TV sarjoissa!

  Timo Soini puhuu kuin mies – toimii kuin akka! Soinin plokin jutuista voi joku hölmö saada käsityksen että Soini olisi kova jätkä, nuoruutensa viettänyt kartsalla, bolliksella …
  Mutta ei, talioallo on viettänyt aikansa kotonaan ilman kavereita, telkkua katsellessa ja siosejä ahmien!
  Soinin plokin lukijat, muistakaa aina sitä plokia lukiessa katsoa sen jälkeen Soinin kehon muoto – totuus ei pala tulessakaan!

 34. Ilkka Venttola

  Eilen joku kirjoitti… ”Minun kaupungissani on 200 työpaikkaa ja 3000 työtöntä”. Miten ihmeessä se voi olla mahdollista? Eikö 3000 henkilön joukossa ole yhtään sopivaa täyttämään muutamaa työpaikkaa? Ovatko nämä kaikki 3000 siihen porukkaan kuuluvia,kuten tämä eräskin herra Helsingissä, joka on 8 vuotta etsinyt ”itselleen sopivaa” työtä.

  • Equalizer

   Tarkoittiko se ”joku” pelkkiä työpaikkoja…vai palkkatyöpaikkoja?

   Kyllä minäkin voin ilmaistyötä tarjota milloin tahansa…eikä tee edes tiukkaa.

  • stunned

   Tessin mukaisella palkalla ja täysillä tunneilla vakityöpaikat revitään käsistä. Oikeisiin palkkatyöpaikkoihin on aina satoja hakijoita. Ilmaistöihin ei niinkään. Jos samat työpaikat ovat aina avoinna, on niissä jotain vikaa palkkauksessa tai työehdoissa. Usein avoinna pidettävään työpaikkaan ei edes haeta ketään täyttäjää, vaan haulla halutaan kerätä vuokratyöfirman rekisteriin puskuria nollatuntisopimuksilla.

 35. Rintsu

  Koko ikäni asti (50) maassa on istunut hallitus jonka tekemisiin voi edes vähäisessä määrin luottaa.
  Aina en politiikastaan ole tykännyt, mutta hei se on demokratiaa. Huonossakin siinä on jotain hyvää!

  Nylkyhallitukseen minä en yksinkertaisesti luota.
  Ihan politiikasta tai puoluekannasta riippumatta.

 36. Mirjami

  Soinin ploki oli vastenmielistä, oksettavaa luettavaa. Oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun sen teen. Soini on aina suunsa avatessaan härskin ivallinen, kuulijoitaan halventava ällötys. 😶

 37. Meinmamma

  Ikävää, että näissä kommenteissa sen paremmin kuin alustuksessakaan ei ole tykkää nappia. Minä niiiin mielelläni klikkaisin niitä. Oma sanallinen julkitulemiseni on I:n (improbatur) luokkaa, joten tyydyn seuraamaan sanansäilän viuhahtelua. Sakari Timonen: olet vaan niin loistava uutisoija. Kiitos siitä.

 38. v

  Tämä reagointi kertoo paljon päättäjien ajatusmaailmasta ja ihmiskuvasta: työttömät saa heidän mielestään ministeritasolla haukkua laiskoiksi ja syrjäytyneiksi työnvieroksujiksi, ja pikku hiljaa käyttää yhtä leimaavampia ilmaisuja. Oikeisto on viimeisten vuosien aikana alkanut koko ajan käyttää ilkeämpiä ja ilkeämpiä sanakäänteitä kun on huomannut, että mihinkään ei reagoida lehdistössä negatiivisesti, ja kun ilkeydestä ja ihmisvihasta tulee normi, niin siihen aletaan jo turtua.

  Mutta jos noiden ilkeiden sanojen ihan selkeä taustamerkitys kirjoitetaan auki, se onkin jokin suuri loukkaus päättäjiä kohtaan. Koska vielä ei ole aika, että he voivat sanoa nämä ajatuksensa suoraan. Mutta sekin tulee, jos tämä kehitys jatkuu, ja sitten niskalaukauksia aletaan jo lupailla ilman mitään kiertoilmaisuja. Mutta vielä nyt raukkaparat joutuvat uskottelemaan ihmisille, että he haluaisivat saada aikaan jotain hyvää.

 39. Jarkko Lakkisto

  Ko. Kaksinaismoraali kantaa mm aikaan jollon porvaripuoli paheksui vaalivideota jossa arvostettu luonnenäyttejijä Oiva Lohtander mässäili herkkupöidässä kuvaten miten köyhät hyötyvät tuloerojen kasvatuksesta ja pöydältä puoavista herkuista. Samaan aikaan kokoomusnuorilla oli vastaava Porvarilahti vs Punikkila kuntavertailu kotisivuillaan. Kuka muistaa vielä ne,…?!?

  • liina

   Joo, joskus 2004 ehkäpä 19 v sain kokkarinuorilta propaganda postia punikkila/ porvarinparatiisi. Kauheeta kuraa. On jäänyt mieleen.

 40. Juha Nordman

  Tuossahan Soini itse asiassa paljastaa itsestään ja porukastaan enemmän kuin ehkäpä haluaisi. Vai miten pitäisi tulkita hänen logiikkaansa, jonka mukaan oppositiota, joka on ”kevyt kuin poutapilvi” ja jolle höyhen siksi on hänen mielestään osuva metafora, on ”lyötävä lekalla leukaluihin ja selkä sirkkeliin- mentaliteetilla?” Siis mitä pienemmäksi ja heikommaksi katsottu vastus, sitä tomerammin tohditaan käydä pieksämään. Hiemankin isompien edessä ollaankin sitten huomattavasti nöyrempinä.

  Soinin mökkinaapureilla lienee tämän perusteella syytä kulkea tonteillaan jatkuvassa maastoutumisvalmiudessa. Hän kun todennäköisesti ammuskelee itikoita IT-tykillä.

 41. Juha Nordman

  PS. Hallituskauden alussa Soini röhötteli Vihreistä näiden olevan ”kuin härkäsammakko, joka uhoaa hevosen edessä.” Tuolloin odotin turhaan jonkun vihreistä kuittaavan takaisin Soinin olevan se hevonen, joka alkaa vapista aina sen sammakon nähdessään.

 42. Jouko Karjalainen

  Vaikuttaa aivan kuin blogisti olisi demari. Ensin katsotaan, kuka sanoo. Ja sitten vasta muodostetaan mielipide siitä, mitä sanottiin: oliko oikeassa vai väärässä.

  • Saku Timonen

   Blogisti on demari, mutta ei tuolla perusteella kuin sanot. Minä satun nimittäin ymmärtämään suoran puheen ja sitaatin eron.

Kommentoi »

Comments are closed