Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ikuinen leikkuri ja huutokauppakeisarit

”Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä. Tämä aktiivisuusehto on ankarampi kuin alkuperäinen ehto. Jos sitä ei täytä, alennus jatkuu seuraavan 65 päivän jakson alkuun asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen.”

Tällaisesta työttömyysturvan aktiivimalliin kätketystä ansasta kertoo Kela aktiivimallia ”kansantajuisesti” selittävässä Tutkimusblogissaan.

Siis hetkinen. Toivon tulkitsevani väärin, mutta minä tulkitsen tämän näin: Jos ja kun työtön ei saa tehtyä vaadittua 18 tunnin palkkatyötä kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana, niin hänen tukeaan leikataan. Uusi jakso alkaa leikattuna. Leikkauksen voi keskeyttää kesken jakson vain kahden viikon työllä, ja siitä alkaa uusi jakso.

Mutta jos aktiivisuusehto 18 tuntia ei uudellakaan jaksolla täyty, niin seuraavakin jakso alkaa leikattuna, ja sen jakson päätyttyä tilannetta tarkastellaan taas uudelleen. Jos ehto ei vieläkään ole täyttynyt, niin taas leikataan. Leikkaus jatkuu niin kauan, kunnes työtön on tehnyt yhtäjaksoisesti palkkatyötä kaksi viikkoa tai onnistunut jonkin jakson aikana työllistymään 18 tunniksi. Tämä on nimeltään aktiivisuusehto, ja se muistuttaa kovasti työmarkkinatuessa olevaa työssäoloehtoa. Työssäoloehdossa kieltäytymiseksi katsottavan toiminnan takia joutuu olemaan tietyn ajan töissä saadakseen etuutensa takaisin. Tällä ehdolla laitettiin vuosina 2005-16 tuntematon määrä ihmisiä ikuiseen karenssiin, josta heidät armahdettiin vasta vuoden 2017 alussa.

Nyt on sitten aktiivimalliin sisällytetty ikuinen leikkuri. Jos työtön ei onnistu saamaan palkkatyötä edes kahdeksantoista tunnin ajaksi jakson aikana, niin miten hän joskus onnistuu saamaan sitä kahdeksi viikoksi yhtäjaksoisesti? Jos 18 tunnin ehto ei koskaan täyty, niin leikkaus jatkuu jakso jaksolta, ikuisesti. Ilmeisesti hallitus suuressa viisaudessaan on keksinyt, että kyllä sitä työtä saa, kun ruoskitaan työttömän selkänahkaa tarpeeksi kauan. En tiedä onko aktiivisuusehdon keksinyt työssäoloehdon aikoinaan keksinyt ilmeinen sadisti, mutta ainakin ajattelu on samanlaista.

Tällaisia asioita aktiivimallista paljastuu, mutta päättäjämme eivät vielä ole perehtyneet edes aktiivimallin alkeisiin. Näin voisi päätellä alkaneesta huutokaupasta, jossa hallituspuolueiden edustajat lupailevat kilpaa lisää mahdollisuuksia aktiivisuuden osoittamiseksi. He lupaavat talkootyön ja erilaisten vapaaehtoistöiden ottamista mukaan, vaikka heidän hyväksymänsä laki ei tällaista mahdollisuutta tunne.

Tästä voi päätellä, että kansanedustajilla tai edes ministereilla ei ole koko aikana ollut tietoa lain sisällöstä. Tätä aloin epäillä jo siinä vaiheessa, kun ministerit Mika Lintilä ja Kai Mykkänen kävivät televisiossa puhumassa läpiä päähänsä. Nyt tähän joukkoon on liittynyt myös eduskunnan varapuhemies Arto Satonen. He ovat huomanneet tehneensä kelvottoman lain ja vieläpä puhuneensa pehmoisia sen sisällöstä. Nyt on kiire yrittää lieventää asiaa ja lupailla lisää aktiivisuuden osoittamisen mahdollisuuksia. Ei ihme, että työministeri Jari Lindströmiä ottaa päähän tällainen huutokauppa.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ei ole koko aikana puhunut aktiivimallista mitään. Kun hänen olisi pitänyt esitellä asia eduskunnalle, hän oli savusaunassa. Nyt hän tulee esille sen verran, että ilmoittaa kieltäytyvänsä kaikesta julkisesta keskustelusta.

Enpä muista meillä ihan äsken olleen ministeriä, joka kieltäytyy kommentoimasta julkisesti asiaa, joka kuuluu hänen vastuulleen. Hän ei kommentoinut aktiivimallia ennen käsittelyä, ei sen aikana, eikä aio kommentoida edes jälkikäteen. Tästä voisi joku ruveta epäilemään, että ministeri on joko ylimielinen tai ei tiedä vastuullaan valmistellun lain sisällöstä mitään.

Joka päivä aktiivimallista löytyy jokin uusi valuvika tai kummallisuus. Kyllä tämä on nyt jo kuin se entisen alokkaan asento, joka ei korjaamalla parane, vaan pitää tehdä kokonaan uudelleen.

Kommentit (80)

 1. Marketta Lehtonen

  Olisi kiva tietää mitä tämä tarkoittaa osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevalle. Kun ei pysty tekemään kuin n 4- 5 h päivässä. Täytyykö tällaisen ihmisen myös tehdä 18h vai vaan osa siitä? Vähennetääkö myös täysimääräisesti kuten täyttä ansiosidonnaista saavilta vai vaan osa? On meinaan tulossa itselle ajankohtaiseksi ja nyt jo hirvittää.

  • Teeaakk

   Aktiivimalli ei koske heitä, jotka ovat jollain eläkkellä tai eläke/kuntoutustukihakemus vireillä.

 2. Joku Toinen

  Eli: Kun on tällainen yli 55-vuotias työtön, päivärahani käytännössä pienennetään pysyvästi. Noh, juuri tätä saattoikin odottaa, sanoihan Juha Sipilä ettei etuuksia alenneta. Tämä vain vahvistaa säännön: Kepuu pettää aina.

  • Ulla

   Ja näinköhän käy että sillä perusteella pienennetään myöskin henkilön mahdollinen toimeentulotuki, kuten tähänkin asti. Siitäkin huolimatta että Suomi on saanut sapiskaa EU:lta riittämättömästä perusturvasta.

  • Timo Harju

   Sipilä on kova poika valehtelemaan.

 3. Jarkko

  Aktiivilaki ei sovellu yhteen aikaisempien työssäoloehtolakien kanssa kovinkaan hyvin se on vain ylimääräinen kerros edellisten päälle vähän kun homehtunutta talonseinää korjattaisiin maalaamalla homeen päälle. Ja sanottaisiin talon omistajalle kaiken olevan niinkuin pitää.

  Aktiivilain kannattajat ovat kyseenalaistaneet, jopa sananvapauden ja demokratian periaatteet ja yrittäneet leimata sen vastustajat epäilyttäviksi.

  Aktiivilain säätäminen kertoo taas osaamattomasta lainsäätämisestä ikäänkuin säädettäisiin lakeja johon suurin osa sitä säätäneistä hallituspuolueista ei viitsi perehtyä kunnolla. Kun lakia käsitellään ei viitsitä olla paikalla vaan lähdetään joululomille tai saunaan kuka minnekin.

 4. osa-aikatyötön

  Hetkinen. Onko kyseessä ikuinen leikkuri vai mahdollisuus keskeyttää päivärahan alennus jo ensimmäisen alennetun jakson aikana?
  Ymmärtääkseni jokaisen 65 päivän jakson lopussa tarkistetaan ne samat asiat: onko ollut 18 tuntia töissä jne.

  • Saku Timonen

   ”Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä.”
   Alennus siis keskeytyy ja uusi jakso alkaa kahden viikon työllä. Mutta jos sitä kahta viikkoa ei saa täyteen, niin alennus jatkuu jakson loppuun. Uusi jakso aloittaa alusta, mutta jos 18 tuntia ei täyty silloinkaan, niin taas leikataan. Ja niin edelleen.

   • osa-aikatyötön

    ” Jos sitä ei täytä, alennus jatkuu seuraavan 65 päivän jakson alkuun asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen.”

    Jos huhtikuun alussa on tehty 4,65 prosentin alennus, tilannetta tarkastellaan uudelleen heinäkuun alussa.
    Jos haluan keskeyttää alennuksen ennen kesäkuun loppua, minun on oltava kaksi viikkoa töissä. Näin minä tämän ymmärrän.

    • Hitsipilli

     Ja näin se on työttömyyskassojenkin mukaan. Sanamuoto tosin on melkoista kapulakieltä.

     Mutta tarkoittaa tosiaan ns. nollausta. Eli alennus nollataan ja 65 päivän jakso alkaa alusta. Muuten kärsit sen 65 päivää ja sitten taas tarkastellaan olitko 18 tunnin verran aktiivinen.

 5. Emma L.

  Tämä uusi tieto siitä että lähtötasolle pinnistäminen vaatii kahden viikon työllisyyttä on aivan valtavan iso muutos. Lukeeko se itse laissa? Missä kohtaa? Jos ei, niin mistä Kela tämän tulkinnan on nykäissyt? Jos työtä vaaditaan kaksi viikkoa niin paljonko vastaavasti vaaditaan työllisyyspalveluja? Nyt oikeasti kaivattaisiin Pirkko Mattilaa ja Kelan johtajaa esiin.

  Joka tapauksessa tieto saattaa olla uusi monelle muullekkin taholle, esim. 14.12. lähetetyssä YTK:n infopaketissa kerrottiin että on vain yksi vaaditun aktiivisuuden taso.

  • Tuomas Tirkkonen

   Ei ainakaan ministeri Mattilaa sovi häiritä kyselemällä tällaisia.

 6. mikko

  Yle Ja Muut Valtamediat Karttelevat Aiheesta puhumista kuin ruttoa
  kysymys Miksi
  Ketä He suojelevat

  Varsikin Yle ei edes informoi miten työttömien pitäisi toimia
  tämän uuden lain täyttymisen suhteen

  info pläjäys
  jota en haluaisi nähdä
  vaan uutisen että hallitus eroaa asian tiimoilta

  Onko tämä nyt sitä YLEN propagandista tiedon pimitystä
  jolla suojelaan joitain tahoja
  vetäkää johtopäätöksenne itse
  Yle Uutiset 18.00 Ei sanaakaan
  https://areena.yle.fi/1-4240219

  Eikä myöskään sitä totuutta että suomen talouskasvu
  perustuu vellalla ostamiseen joka ei ole terve kehitys

  kun miettii ylivelkatuneiden kotitaloulsien määrän kasvua
  ja siitä johtuvia ongelmia
  1990 luku re unioini here we go again

 7. Teeaakk

  Alentakaa ja poistakaa kansanedustajien sopeutumiseläke ts. heidän omakeksimä työttömyysetuus vain omalle eliittiporukalle.
  Nyt sopeutumiseläke on keskimäärin yli 3000 euroa/kk ja sitä saa n. 40 kansanedustajaa. Kokonaisuutena sopeutumiseläkkeeseen on 146 kansanedustajaa oikeutettu kunhan jäävät pois eduskunnasta. Parhaimmillaan eläke on 7000 – 5000 euroa kuussa eikä yritystoiminta tai työntekeminen ole esteenä. MM. Soini, Kaikkonen jne ym. ovat tuolle oikeutettuja.

  Sopeutumiseläke on iso lovi veroeuroista ja täytyy ehdottomasti lopettaa. Saadaan nekin rahat yhteiskunnan käyttöön.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

 8. Mika Pietilä

  Koko roskan takapiruna ja pääarkkitehtinähän on ilmeisesti ollut Martti Hetemäki. Tällaisen suuren perintörahan ruhtinaan aivoista lähteneeksi uskoo mokoman nihilistisen lain irvikuvan, jolla perintöprinssi pääsee toteuttamaan isänsä haaveita nyt, kun hampaattomasta ja munattomasta ay-liikkeestä ei enää ole vastusta. Ei tämä ole ministerien saatikka kansanedustajien aivoista lähtöisin, mutta toimeksianto on tietenkin heiltä. Sipilähän sanoi ensi töikseen pääministerinä, että nyt saavat ministeriöiden virkamiehet tehdä työnsä kenenkään häiritsemättä. Tällaista politiikkaa tuottaa oikeistolainen virkamieshallitus.

  • pienimies

   Sinnekös otettiin kolme ministeriä tuosta vain,kuka päätto ja keneltä kysyttiin?

 9. T.K. Lehtinen

  Tämä ”aktiivisuus” ei ilmeisesti tarkoita sen enempää kuin ”ruskea vessapaperi”. Olen kahtena vuotena onnistunut saamaan vuorotteluvapaasijaisuuden, 2016 kesto 5 kk ja 2017 kesto 6 kk. Näillähän ei ole mitään tekemistä aktiivisuuden kanssa, joka nyt on oikein laissa määritelty: 18 tuntia. Sua kohti, herrani. Oliskohan aika muuttaa vaikka Saarenmaalle ja pyyhkäistä kaikella aktiivisuudella peräpeilinsä. Siis jos viitsin enää nostaa sitä sohvalta.

 10. Seppo Mäkirinne

  Mikäli aktiivimalli koskettaa, niin tästä http://101mahdollisuutta.fi/miten-antirangaistusautomaatti-toimii/

  • Katja

   Muuten kiva mutta aktiivimallin ehtojen täyttymiseksi on saatava määrätty minimipalkka, ja mikäli ei onnistu sitä tuolla provisioilla tienaamaan niin tätä hommaa ei lasketa ja leikkuri laulaa. (Ymmärrän toki miksi eivät voi tuntipalkkaa tarjota, mutta ilman sitä jäänee todennäköisesti hyödyttömäksi eleeksi suurimman osan kannalta.)

   • T.K. Lehtinen

    Tässä alkaa kulminoitumaan koko lain ydin: kikkailua puolin ja toisin, tuottamatonta pyörittelyä, jonka päämäärä, eli palkkatyö, jolla tulee toimeen, unohtuu kaikilta osapuolilta. Olisiko aika tarkastella vastikkeettomia yritystukia ja yhteisöveroalennuksia?

 11. Mauri Pulkkinen

  Kelan johtava tutkija lienee tohtoritasoinen henkilö. Aktiivimallin karikoita riittää monenkin tutkijan pähkittäväksi, mutta jos jotain on tarkoitus selventää, vanha klubiaskisääntö tai yksi A4 on vasta osoitus, että asiakokonaisuus on kunnolla hallinnassa.

  Nyt mieleen tulivat kouluaikaiset latinan opinnot. Säännöt olivat selkeitä, mutta poikkeuksia riitti sivutolkulla.

  Aika paljon jää toimeenpanevien tahojen päänsäryksi ja valtaan hakea toimeenpanossa käytettävät menetelmät ja soveltamisohjeet. Niin ei pitäisi olla, vaan kun lakia, tässä tapauksessa työttömyysturvaan lisättyä aktiivimallia, valmistellaan ja säädetään, pitäisi käyttää aikaa niin paljon, ettei oppineitten aika mene moninkertaisesti soveltamisohjeiden laatimiseen ja ahaa-elämyksien tuottamiseen ministereille.

 12. Timo Harju

  Tähän hallituksen muistomerkkinä historiaan jää lainlaatimisen kauhistuttava kehnous. US:n blogissaan professori Lasse Laatunen sanoo tilanteen suoraan: ”.Sipilän hallituksen toimintaa on leimannut monien sosiaali- ja terveyspolitiikan perusasioiden ymmärtämättömyys.”

  Voisi tämän sanoa niinkin, että toimintaa on leimannut uskomaton jääräpäisyys. Asiantuntemus ja kaiken maailman dosentit on lahkojohtajan paatoksella lakaistu tieltä. Sosiologeja ei ensinkään tarvita, eikä mitään muutakaan tietoa, mikä ei hallituksen sapluunaan sovi.

  Saattaa olla, että Sipilä on kelpo yritysjohtaja, mutta näyttää ettei hänellä ole mitään hajua siitä toisiinsa solmiutuneiden lankojen suunnattomasta kirjosta, jota kutsutaan yhteiskunnaksi.
  .
  Kauhistuksella odottaa kevättä, kun paljon monimutkaisempi sote pitäisi nuijia läpi. Mitä helvettiä siitä oikein tulee???

  • Markku Isometsä

   Uskoakseni meneee päin veetua. Onnekseni en kerennyt irtisanoa vakuutustani.

 13. Saarivaari
  • Rosa Warski

   Tuon uutisen videossa valehdellaan suoraan:

   ”Jatkossa työttömän on osoitettava aktiivisuutta säilyttääkseen tuet normaalitasolla.”

   ”Työttömyyden alun omavastuupäiviä alennetaan seitsemästä päivästä viiteen päivään, joka parantaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana maksettavan työttömyysturvan tasoa. Sen jälkeen työttömän päivärahan taso riippuu siitä, kuinka aktiivinen hän on ollut.”

   Alkaa kyllä vituttaa koko ”aktiivisuus” -sana. Kun edes joskus voitaisiin puhua muuta kuin orwellilaista uuskieltä.

  • on thin ice

   Evening prayer tonight: Oh father high in heaven, mitä niin pahaa me suomalaiset tavikset tehtiin, että saatiin niskaamme tämä hallitus?

   • Tuula Härmä

    Äänestitte Kepua, Kokoomusta ja Persuja. Tai he äänestivät.

    • Jarkko

     ”Äänestitte Kepua, Kokoomusta ja Persuja. Tai he äänestivät.”

     Jaa-a mä olen äänestänyt vihreitä suurinpiirtein kaikissa vaaleissa missä olen äänestämään mennyt. Aika pitkälle sen takia, että vihreät ovat pitkään kannattaneet perustuloa.

     Persuja en ole äänestänyt sen takia, että en ole koskaan nähnyt heillä mitään muuta linjaa tai logiikkaa kuin mitä koulunpihalla on keskiverto koulukiusaajalla sellaista heikommille hihittelyä, sitten kun joutuvatkin vastaamaan sanoistaan tai tulee vastaan vahvempi kakitaan housuun mitä muuta linjaa heillä on? En tietenkään tästä ajattelusta ole mitään meteliä pitänyt, mutta näin olen aina ajatellut näistä risusavotta viina ja pussaus ahdistelu kohu Hakkaraisista ja muista. Ajatuksillehan ei voi mitään.

  • Hupu

   Tuossa työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumisessa vaan voi olla myös haittapuolensa.

   Olen kuullut mielipiteitä, että suhteellisesti kevyemmillä perusteilla hakemus hyväksytään ensimmäisellä kerralla ja seuraavat hakemuskerrat tuppaavat päätymään samaan päätökseen kuin ensimmäinen, vaikka ihmiselle tulisi lisää työntekoa haittaavia vaivoja/sairauksia.

   Toisin sanoen, toisella kerralla työttömyyskyvyttömyyseläkkeelle pääsy evätään, vaikka hakijalla on samat sairaudet (ja ehkä muutama muukin työntekoa haittaava lisäsairaus) huomattavasti pahempina kuin jo työkyvyttömyyseläkkeellä olevalla henkilöllä.

   Toki työkyvyttömyyseläkkeelle pitäisi päästä yhdenvertaisin perustein, mutta tuo on helpompi sanoa kuin toteuttaa.

 14. Paula

  Nyt olen jo ihan sekaisin tämän aktiivisuusmallin kanssa, nyt särkee päätä, mutta kerron mitä itse luulin. Ilmeisesti väärin.

  Olin itse tulkinnut asian niin, tuolla kahden viikon työllä voi keskeyttää kyseessä olevan tarkastelujakson alennetun leikkauksen ennen aikojaan. Olikin ilmeisesti liian hyvää ollakseen niin.

  Eli, esim. jos on saanut 1. tarkastelujakson jälkeen alennetun päivärahan, niin 2. tarkastelujakson 65 päivän kulumisen alennetulla voi keskeyttää tekemällä 2 vkoa työtä ja tämän työn jälkeen alkaa välittömästi uusi 3. tarkastelujakso täydellä päivärahalla. Muutoin 2. tarkastelujakso menee loppuun asti alennetulla. Ja 3. tarkastelujakson päivärahan saa nostettua täyteen, jos 2. tarkastelujaksolla on tehnyt 18 h tms.

  Eli tarkastelujaksot voivat tässä tapauksessa olla
  1. jakso 65 pv
  2. jakso esim. 20 pv + 2 vkoa työtä
  3. jakso 65 pv
  jne.

  • Saku Timonen

   Voi sen keskeyttää kahden viikon työllä milloin tahansa, mutta kyse on siitä, että mistä sitä työtä löytyy kahdeksi viikoksi, jos sitä ei löydy 18 tunniksi.

   • tinkeli

    Mielestäni Paula järkeilee oikein. Siis kahden viikon jaksoa vaaditaan siihen, että jo tehdyn leikkauksen saa nollattua – ei niin, että jos kerran joutuu leikkuriin, ei enää vähempi riittäisi seuraavan jakson leikkaukselta välttymiseen.

    Siis 1.4. leikataan. 1.-15.5. kokoaikatöissä -> 16.5. alkaa uusi tarkas,elujakso täydellä etuudella.

    Tai 1.4. leikataan, 1.-5.5. yhteensä 18h töissä -> jatketaan leikatulla etuudella tarkastelujakson loppuun (olisiko noin 5.7. asti…). Seuraavalla jaksolla (6.7. alkaen) taas leikkaamaton etuus.

    Tai 1.4. leikataan, työtä ei löydy, kurssille ei pääse -> jatketaan leikatulla etuudella seuraavatkin 65 päivää.

    • Saku Timonen

     Eli kun työtä ei löydy 18 tunniksi, niin leikataan koko ajan niin kauan, kunnes kaksi viikkoa tulee joskus täyteen tai jollain jaksolla tulee 18 tuntia täyteen.

     • Hupu

      ”Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä.”

      Eikö tuo teksti kuitenkin tarkoita, että kesken alennettua työttömyyskorvausjaksoa tilanne voidaan ”nollata” kahden viikon kokoaikaisella työllä, jonka jälkeen 65 päivän tarkastelujakso lähtee alusta?

      Alentaminen siis päätetään aina 65 päiväksi eteenpäin…

      Eikö tuossa tarkoiteta, että mikäli pystyy alennetulla työttömyyskorvauksella tekemään 18 tuntia töitä, niin seuraavan 65 päivän jaksolla työttömyyskorvauksen alentamista ei jatketa?

      Eli ei siis vaadittaisi ”kaksi viikkoa täyteen” vaan tuo tuössäoloehdon 18 tuntia riittäisi nostamaan työttömyysturvan seuraavalle 65 päivän jaksolle täydeksi?

      • Saku Timonen

       Luultavasti näin, mutta ongelmana on, että jos ei löydy työtä edes 18 tunniksi, niin ei sitä kyllä löydy kahdeksi viikoksi, jotta alennuksen voisi nollata kesken jakson.

  • osa-aikatyötön

   Minä tulkitsin ihan samoin kuin sinä.

 15. Isoäiti

  Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan ilmoitus, että hän ei aio keskustella laista julkisuudessa, on aika uskomatonta puhetta ministeriltä, jonka oman puolueenverkkosivuilla olevasta puolueohjelmasta löytyy kappale.

  ”Puolue tukee kansanvaltaista päätöksentekoa. Haluamme edistää kansalaisten osallistumista yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja turvata suomalaisen oikeusvaltion. Päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä niitä, joita ne koskevat.”

  No, löytyy sieltä kyllä tämäkin kappale:

  ” Haluamme yhteiskunnan, joka kannustaa työhön, yrittämiseen ja toisista välittämiseen sekä turvaa toimeentulon jokaiselle kansalaiselle.”

  Mutta tuo kappalehan voikin tarkoittaa myös sitä, että kannustamme työhön ja yrittämiseen viemällä sinulta toimeentulon. Niin me välitetään toisistamme.

  • töytön

   Kiireitä savusaunassa, Twitterissä.

  • Esa J.

   Tuosta puolueohjelmasta: kunkahan suolaisen laskun mahtoivatkaan puolueen värväämät konsultit kirjoittaa saatuaan aikaan noin ”fiksut” lauseet sun muut rypistykset?

   En usko sinisten alkuunkaan osanneen tehdä tuota hommaa ihan itse, esiintymisestä päätellen…

  • Timo Harju

   Mattilalla ei ole mitään osaamistason edellytyksiä hoitaa ministerin pestiä. Käsi ei silti vapise kun hän kuittaa ministerin liksan, Vuoden päästä näiltä törkimyksiltä valuu mäihä puntista.

 16. Seppo Juhani

  Yle suojelee hallitusta. Tänään Yle uutisoi maksuhäiriöiden kasvusta, mutta kiersi varsinaista syytä kuin kissa kuumaa puuroa ja puhui asian vierestä.

  Työttömien aktiivisen rankaisun mallin takana on Sipilän, Orpon ja Soinin sosiaalinen kylmyys. Varsinainen ideointi johtaa Juhana Vartiaiseen ja hänen hengenheimolaisiinsa. Ja Raippa-Lindström panee täytäntöön.

  • Timo Harju

   Tillanne on kamala. 70 prosenttia kaikista tuomioistuinkäsittelyistä koskee ulosotto- ja velka-asioita.

   Yle on Sipilän hallinnon pihdeissä. Yleltä menee Sipilän suistumisen jälkeen vuosia hankkia luottamus journalismiinsa

   • Equalizer

    Luottamuksen voi menettää vain kerran.

 17. Pertti Rova

  Parhaimmat kiitokset Sakulle pyytettömästä tutkivasta journalismista aktiivimallin kaikkien koukeroiden ja sudenkuoppien selvittämiseksi.
  Hävettää näin pohjoispohjanmaalaisena sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan ylimielisyys edustamaansa kansaa kohtaan. Myös muiden apuministereiden ja hallituspuolueiden kansanedustajien osaamattomuus ja laiskuus on ennen kuulumatonta kansanvallan ja demokratian häpäisemistä.

  • Timo Harju

   Älkää siellä pohjois pohjanmaalla äänestäkö Mattilaa. Vuoden päästä hän on jälleen tyrkyllä. Miksi rupeaisitte savusaunojaa elättämään?

 18. tinkeli

  Uskon sinun tulkitsevan väärin. Haluan uskoa tuon tarkoittavan, että kahden viikon yhtäjaksoinen työnteko nollaa leikkurin. Ja jollei kahden viikon työskentelyjaksoa tule, jatketaan leikatulla etuudella se yksi 65 päivän jakso loppuun, ja sen päättyessä tarkastellaan sitä, tarvitseeko seuraavaltakin jaksolta leikata. Kahden viikon yhtäjaksoisen kokoaikatyön aikanahan ihmistä ei lasketa työttömäksi, eli sellainen pätkä tavallaan aloittaa ihan uuden työttömyysjakson. Eikä suoraan työsuhteesta työttömäksi tulevilta sentään vielä ruveta leikkaamaan…

  • Saku Timonen

   Toivotaan, että se menee noin. Kokemus on kyllä opettanut, että nämä lait kannattaa aina tulkita ikävimmän vaihtoehdon mukaan, niin ei pety.

   • tinkeli

    En halua vielä täysin heittää toivoani…

   • Hupu

    ”… alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä.”

    Mikäli tulkitsija pistää pääpainon yllä olevalle sivulauseelle, niin silloin alennetun työttömyyskorvauksen voi keskeyttää VAIN kahden viikon kokoaikaisella työllä.

    • Hupu

     Korjataanpa hiukan edellistä huolimattomasti kirjoitettua tekstiäni: Kyse ei ole sivulauseesta vaan itse asiassa päälauseesta, jos nyt oikein muistan suomen kielioppia…

     Mikäli tulkitsija pistää pääpainon yllä olevalle päälauseelle.

   • Arto Alila

    ”Kokemus on kyllä opettanut, että nämä lait kannattaa aina tulkita ikävimmän vaihtoehdon mukaan, niin ei pety”.

    Ehdottomasti, varsinkin, kun kokoomus ja siniset ja kepu ne laiksi värkkäävät ja Kelassa kepulainen ”Joensuun Elli” lait tulkitsee.

    • Penu

     Pessimisti ei pety

  • Riitta

   ”Työttömyyden keskeytymis- tai päättymistilanteita ovat esimerkiksi eläkkeelle jäänti, yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön aloittaminen, päätoiminen yrittäjyys, sairastuminen, kuntoutukseen osallistuminen, päätoiminen opiskelu, ulkomaille muuttaminen, työnhaun katkeaminen ja joissakin tapauksissa ulkomaanmatka. Työttömyys ei lähtökohtaisesti keskeydy tai pääty esimerkiksi osa-aikatyön, alle kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön tai sivutoimisen yrittäjyyden vuoksi.”
   (http://www.statia.fi/fi/etuudet/tyottomyysetuudet/kun-tyottomyytesi-keskeytyy-tai-paattyy)

 19. Janne Rautio

  Eikö näille mikään riitä,ihmisten pitää nöyrtyä ja kärsiä aina vaan.eiköhän kohta rupea rytisemään.

  • Jan Sergejeff

   Ei häiritse minua. Kunnon rytinät välillä että poliitikotkin ymmärtää mitä heiltä odotetaan. Sellaiset 1918 tyyliset toimii hyvin. Vaikka muilutuksella voisi aloittaa ja jos ei opi, niin…

 20. Limboamisen maailmanennätys

  Laki on todellakin samaa tavaraa, kuin mihin olemme saaneet tottua hallituskauden aikana. Täyttä sontaa siis.

  Kun surkea laki on kirjoitettu epäselvästi, Kela voi mielivaltaisesti roiskia päätöksiään pärstäkertoimen perusteella, mihin lienee pyrittykin. Sulle ei mitään, sä oot mun veljen kaveri, hei sähän olit se kenelle mä haluan kostaa. Tämähän toki on tuttua monille työttömille jo ennestään.

  Itse en koskaan kehtaisi tehdä näin huonoa työtä, missään asiassa. Riman alittamiseen tarvitaan jo limboamiseen erikoistunut fakiiri. Tämä ei tunnu haittaavan ministereitämme, vaan ylimielisesti heitellään kommenttia vähän sinne päin ja asian vierestä. Kannattaisiko siellä ministeriöissä, edustajistossa ja työryhmissä kuitenkin katsoa peiliin: olenko minä osaltani vastuussa tästä saastasta, jonka ainoana tavoitteena on kurittaa yhtä kansanryhmää, ja siten tuottaa lisää pahaa oloa jo ennestään pahoinvoivaan yhteiskuntaamme? Missä on empatiakykyni, onko syynä huono kotikasvatus, vai tapahtuiko vahinko jo synnytyksessä?

  Nyt kannattaisi olla ammattiyhdistyksessä valppaana. Pitäisikö panna Suomi kiinni, kunnes tämä saadaan peruttua? Taustalla on kuitenkin tapahtumassa paljon isompi asia, nimittäin terveydenhuollon yksityistäminen. Sen seurauksena hyvinvointiyhteiskunnalle sanotaan heipat lopullisesti, ja sen tuntevat kaikkein vähempiosaiset ankarasti nahoissaan.

  Uskomatonta millaista tuhoa saa aikaiseksi, kun lähtee herrojen kanssa marjaan.

 21. Turo Mustakallio

  Rupeaa rytisemään, kunhan kaikki hakevat työkyvyttömyyseläkettä.

  50.000 hakemusta riittää pistämään järjestelmän polvilleen pitkäksi aikaa.

  Suoritetaan siis palvelunestohyökkäys.

  • xx

   Ei ole oikein niitä kohtaa, jotka ovat oikeasti sairaita ja työkyvyttömiä.

 22. Rimaa alittamassa

  Laki on todellakin samaa tavaraa, kuin mihin olemme saaneet tottua hallituskauden aikana. Täyttä sontaa siis.

  Kun surkea laki on kirjoitettu epäselvästi, Kela voi mielivaltaisesti roiskia päätöksiään pärstäkertoimen perusteella, mihin lienee pyrittykin. Sulle ei mitään, sä oot mun veljen kaveri, hei sähän olit se kenelle mä haluan kostaa. Tämähän toki on tuttua monille työttömille jo ennestään.

  Itse en koskaan kehtaisi tehdä näin huonoa työtä, missään asiassa. Riman alittamiseen tarvitaan jo limboamiseen erikoistunut fakiiri. Tämä ei tunnu haittaavan ministereitämme, vaan ylimielisesti heitellään kommenttia vähän sinne päin ja asian vierestä. Kannattaisiko siellä ministeriöissä, edustajistossa ja työryhmissä kuitenkin katsoa peiliin: olenko minä osaltani vastuussa tästä lapsellisen huonosta laista, jonka ainoana tavoitteena on kurittaa yhtä kansanryhmää, ja siten tuottaa lisää pahaa oloa jo ennestään pahoinvoivaan yhteiskuntaamme? Missä on empatiakykyni, onko syynä oikeistolainen kotikasvatus, vai tapahtuiko vahinko jo synnytyksessä?

  Nyt kannattaisi olla ammattiyhdistyksessä valppaana. Pitäisikö panna Suomi kiinni, kunnes tämä saadaan peruttua? Taustalla on kuitenkin tapahtumassa paljon isompi asia, nimittäin terveydenhuollon yksityistäminen. Sen seurauksena hyvinvointiyhteiskunnalle sanotaan heipat lopullisesti, ja sen tuntevat kaikkein vähempiosaiset ankarasti nahoissaan.

  Uskomatonta millaista tuhoa saa aikaiseksi, kun lähtee herrojen kanssa marjaan.

 23. MK

  Tämä aktiiivisotku on kuin kakkapökäle jonka sippilä väänsi lattialle ja häipyi kavereineen lomille naamat punottaen. Ovat nyt hipihiljaa ja naureskelevat piiloissaan kun ihmiset tutkivat kyseistä pökälettä ja kinastelevat mitä se sisältää ja miltä se tuoksuu. No, silkkaa paskaahan se on ja työttömille tarjoiltu.

  • Kakkaapa hyvinkin

   Terävästi tuumailtu.

   Amerikkalaiset sanovat, että jos se näyttää paskalta, haisee paskalta ja maistuu paskalta, niin silloin se on paskaa. Ja tämä aktiivisuuslaki on toden totta paskaa.

   Laista on haittaa muillekin kuin tämän hetken työttömille. Jarppa nimittäin pääsee aktivoimaan itseään tämän kauden jälkeen, vai kuvitteleeko hän todella, että mahdollisesti luvattu palkintovirka toteutuu? Hah hah, se on harhaluulo se.

   Kun tätä paskakasaa tongitaan, voi löytyä vielä vaikka mitä, korruptiotakin. Parhaassa tapauksessa hallitus kaatuu ja saadaan uudet vaalit. Odotan sitä vesi kielellä.

   • Jyrki

    Kyllä nyt tekevät varmasti aivan kaikkensa, että hallitus ei kaadu. Jolloin uudet vaalit laittaisi pakan todella pahasti sekaisin, koska nyt aivan väärät ihmiset aktivoituisi vaaliuurnille äänestää vääriä ihmisiä.

    Näyttäisi myös siltä, että hallituksessa on hätätila-asetukset menneet päälle tämän takia. Koska ne ministerit, jotka näistä kyykytyslaista pitäisi keskustella julkisuudessa ovat vain hiljaa. Ja ne taas ketkä jotain käy huutelemassa on vallan jotain muita. Ikään kuin sitä käytettäisi estämään keskustelun synty mahdollisuus kansan kanssa.

    Ja kun sitten tullaan julkisuuteen. Tullaan se tekemään varmasti hyvin ylimieleisesti ja ohittamalla kaikki oleelliset kysymykset ja vaatimukset selittää asiat jne. Naamat vain punottaa kaikilla ministeriaitiossa jos nyt sinne vaivautuvat edes paikalle. Kuten on jo nähty. Ehkä sitä jotain muuta ”kiireellisempää” pukkaa päälle, vaikka twitterin päivitystä kuka missäkin.

 24. Marko

  Eli tää oli pelkkä työttömyyspäivärahan leikkaus? Eipä kannata tehä mittään ainakaan, jos on työmarkkinatuella ja saa toimeentulotukea. Lopputulos on plus miinus nolla. Jos taas työ kestää kaksi viikkoa, niin silloin tulee myös uusi 5 päivän karenssi (viikko käytännössä) eli siltä kuulta saa palkan 2 viikolta ja työttmyyspäivärahan 1 viikolta ja yksi viikko menee hukkaan.

  • Severi

   Työttömyyskorvauksen maksajallehan pitää vielä toimittaa palkkatodistus ennen kuin seuraava korvaus maksetaan. Eli loppujen lopuksi, jos menet töihin 18 päiväksi saatat olla muutaman viikon ilman rahaa.

   • Jarkko

    ”Työttömyyskorvauksen maksajallehan pitää vielä toimittaa palkkatodistus ennen kuin seuraava korvaus maksetaan. Eli loppujen lopuksi, jos menet töihin 18 päiväksi saatat olla muutaman viikon ilman rahaa.”

    Itse olin joskus 2000-luvun puolivälissä ilman työttömyysturvapäätöstä yli 8kk hakemuksen toimittamisesta kun erehdyin menemään joksin aikaa töihin provisiapalkkaiseen hommaan jonka palkanmaksusysteemmiä muuteltiin työsuhteen aikana useaan kertaan eikä niistä palkkakuiteista saanut kukaan mitään selvää. Palkanmaksu systeemmi oli niin monimutkainen, että puolen vuoden työskentelystä kertyi 200 sivua palkkakuitteja, josta työsuhteen alku ja loppupään palkkakuitit oli laskettu eri tavalla.

    Jouduin kopioimaan palkkakuitit kirjastossa jollain hitonmoisella hinnalla kun omaa kopiokonetta ei ole ja en uskaltanut antaa alkuperäisiä kelaan, että ei aleta väittää, että en ole toimittanut palkkakuitteja kun kela hävittää alkuperäiset. Siihen upposi melkein sata euroa. Sitten kun asia ei edennyt jouduin tekemään valituksen asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle ja kopioimaan samat laput uudestaan ja laittamaan uuden satasen kopiointikuluihin. Eduskunnan oikeusasiamies muuten katsoi kohteluni kohtuuttomaksi ja vaati kelaa tekemään asiassa ratkaisun, jonka jälkeen sitten lopulta sain 8 kuukauden työttömyysturvat takautuvasti.

    Tässä aktiivimallissa ei ole otettu huomioon sitä, että kaikissa hommissa ei ole työehtosopimusta ja palkanmaksu voi olla todella monimutkainen ja työnantaja voi vieläpä muutella palkanmaksu järjestelmää jolloin asia muuttuu vielä monimutkaisemmaksi. Kelan linja oli ainakin silloin se, että jos emme ymmärrä toimitettuja lappuja ja jonkin alan palkanmaksujärjestelmää emme käsittele koko työttömyysturvahakemusta.

    • Jarkko

     Lisäys: Jolloin voit joutua tilanteeseen, että olet ikuisesti tilanteessa missä et ikinä pääse takaisin työttömyysturvalle, koska hakemustasi ei käsitellä vaikka olet työtön. Et kuitenkaan ole karenssillakaan. Et välttämättä saa edes toimeentulotukea, koska sen saaminen edellyttää sitä, että ensisijaista etuutta pitää hakea, mutta kela ei suostu ottamaan hakemustasi käsittelyyn vain väittämällä kokoajan että et ole toimittanut palkkatodistusta vaikka olisit toimittanut 200 sivua niitä sinne. Kela siis voi yksipuolisesti päättää, että jonkun alan palkanmaksusysteemmi ei kelpaakaan kun haet työttömyysturvaa jos ei ymmärä palkanmaksu kuiteista mitään.

     Että sellainen maa tämä Suomi. 😀

 25. Outi

  Menee ehkä vähän asian sivusta; mitähän sotemarkkinoilla tehdään, kun aktiivimallimalli on saanut kaiken huomion?

  • Equalizer

   Minun mielestäni ei mene ollenkaan asian sivusta…koska eihän tämän parempaa savuverhoa olekaan. ”Heitä luu vihaisen koiralauman keskelle, niin saat itse olla rauhassa.” (aktiivimalli on siis tässä tapauksessa se luu…)

   Kukapa tässä aktiivimallista syntyneessä kohussa enää muistaisi sote-uudistusta, miljardien vastikkeettomia yritystukia, rikkaille myönnettyjä verohelpotuksia, kansallisomaisuuden myymistä polkuhintaan, veroparatiisimiljardeja ja ”aktiivista katumista”, pimeitä vaalitukia, hallituksen siunaamia ympäristörikoksia…ym. ym. ym.

 26. yhteiskunnan turvallisuus on mennyttä

  Valitettavasti heikompiosaisen kansanosan kekseliäisyys kuinka rahoittaa elantoaan epärehellisin keinoin, jopa rikoksin, tulee lisääntymään sitä enemmän mitä ahtaammalle heidät laitetaan.

  Niskalaukaushallitus tämän aikaan sai.

 27. Entinen kunt.työtoiminnan ohjaaja

  4,65% leikkaus tehdään käsitykseni mukaan vain kerran. Jos ei mene töihin tai töitä ei löydy/ole, seuraavankin 65 pv jakson ajan työttömyysetuus pysyy sillä tasolla millä se on, kun on kertaalleen leikattu 4,65%.

  • töytön

   Nii-in, leikkaus.

 28. Jyrki

  Mutta kuulemma ongelma ratkeaakin aktivointilaki 2:lla. Siinä taas rangaistuskoneisto on ”selvempi”. Voin jo itse myöntää, että taida tajuta siitäkään yhtään mitään. Mutta yritän nyt kumminkin. Eli jos jättää yhdenkin työhakemuksen lähettämättä joka ikinen viikko 3 kuukauden tarkkailujakson aikana. Napsahtaa 60 päivää karenssia suoraan. Suomeksi ei siis mitään rahaa noin 2 kuukauteen. Jos ei sitten hae toimeentulotukea. Tai myy omaisuuttaan, joka toki myytävä ensin pois, että voisi saada toimentulotukea. Eli vaikka perintömökki sitten myyntiin. Eli tämä on pahempi kuin tuo 5% alennus.

  Kaikki tämä kuulemma sitten korjaa nyt tämänkin aktiivilaki 1:stä löydetyn epäkohdan varmasti? Toki kukaan ei puhunut, että kun aktiivisuuslaki 2 tulee voimaan. Niin aktiivisuuslaki 1 ei kumota ilmeisesti pois kokonaan. Vaan se laki jää mädättämään asioita aktiivisuuslaki 2 alle. Koska ilma ei kierrä välissä ja perustuksetkin molemmissa tehty upottavaan liejuun ja siihen itseensä.

  Niin miten nämä lait yhdessä sitten toimii? Kun nyt näyttää jo siltä, että aktiivisuuslaki 1 on jo hyvin sekava ja voidaan tulkita miten halutaan. Toki aina työttömän kannalta epäedullisimmin luonnollisesti. Niin miksei samanlainen pommi ole aktiivisuuslaki 2 myös?

  Hallituksessakin on vetäydytty asioiden suhteen radiohiljaisuuteen. Koska eihän nyt keskeneräisistä laista voida keskustelle. Keskustellaan sitten kun se on voimassa. Tai no kansa keskustelee. Hallitus vaikenee ylimieleisesti kuten olemme huomanneet. Kuten vaikka menemällä savusaunaan ja sieltä twiittaillaan ja peukutellaan toisille, että hyvin menee hyvä ME!

  Ja jos epäkohtien kaivelu ja niistä keskustelu menee pahaksi kansan keskuudessa. Ilmestyy aina jostain tahoja vaientamaan, trollaamaan ja mustamaalaan keskustelua ja sitä käyviä kansalaisia tasaiseen tahtiin, kuten olemme huomanneet. Toki niistäkin vaientajista tainnut kaikki nolata itsensä tähän asti. Jolleivat saa sitten APU-lehteä ja muita medioita vaiennettua jotenkin? Että tämäkin Sakun blokikin katoaa ja kaikki muutkin vastaavat medioista. Se olisi varmaan hallituksenkin hyvä päiväuni torkkupeittojen alla.

  Todellakin itsekin ihmettelen, kuten jokunen muukin. Että kuinka pitkään menee ennen kuin alkaa tosiaan rytiseen ja liitokset pettää? Voihan olla, että sitä tapahtuu jo eduskunnassakin, mikä tietysti mukavaa lisää painetta vaan sinne.

  • Maija

   Mua mietityttää aktiivilaki 2:ssa se, että jos on osa-aikaisessa työssä, niin täytyykö silloinkin tehdä joka viikko yksi hakemus, että saa sovitellun päivärahan. Tavallaan ymmärrän, että totta kai parempi olis jos kokoaikainen työ löytyisikin osa-aikaisen sijaan, mutta entä jos on esim jossain projektissa määräaikaisella sopimuksella… osa-aikainen voi olla kuitenki jopa 80-prosenttinen.

   Tai onkohan se aateltu niin, että sitten haetaan toimeentulotukea jos osa-aikaiset tulot ei riitä.

   No tuskin sitä on aateltu lainkaan. Mutta joka tap ei se välttämättä ainakaan lisää motivaatiota osa-aikatyön vastaanottamiseen, jollei vähennäkään. Työnantajaaki voi ahistaa työttömän palkkaaminen osa-aikatyötä suorittamaan, jos sen sitte täytyy kuitenki koko ajan etsiä muuta työtä. Näin tuntuis äkkiseltään.

  • Jarkko

   Eikö sitä voisi säätää lakia, että kaikkien työnantajien on pakko julkaista johtajiensa sähköposti ja puhelinnumerot verkossa jotta voimme työttöminä täyttää velvoitteemme ja hakea töitä urakalla. Jos yritys ei julkaise tietoja työnhakua varten yrityksen mahdollisuudet saada mitään yritystukia menevät karenssille. Toistuvasta julkaisematta jättämisestä jo maksetut yritystuet menevät takaisinperintään.

   Sillä onko yrityksessä töitä vai ei tule olla mitään merkitystä rangaistuksille saahan työtönkin rangaistuksia riippumatta siitä tuleeko valituksi töihin tai palveluihin tai onko työtä tai palveluita edes saatavilla. Työllistämättä jättämisestä on tehtävä yrityksille ja niiden johdolle hieman entistä epämukavampaa. Jos yritykset ja niiden johto valittavat asiasta on se otettava merkkinä pakottamisen toimivuudesta.

 29. Käsittelijä, aktiivimallia vastaan

  Ei onneksi ole noin, vaan juurikin tarkastelujakson nollaus = 2 viikkoa työtä. Muutoin 18h/65päivää.

 30. Mummeli

  On tämä neulansilmä niin pieni. Pimeiden markkinoiden pussiin taitaa pelata hallituksen sydämetön laki – ja siis kääntyä itseään vastaan. Eläkeläisenä alan nyt suhtautua verottomien töiden tekijöihin ja pyytäjiin myötämielisemmin kuin ennen tätä lakia.

 31. Työttönen

  Pohdin tässä omassa kurimuksessani tuota Mattilan asennetta. Se ehkä kuvaa parhaiten nykyisen hallituksen ”kansanedustajia”. Ollaanko nyt saavutettu se piste, jolloin koko termi on täysi vitsi? Eihän tuo edustajuus mitenkään hyvällä mallilla ole ollut aikoihin, mutta nyt mennään jo täysin ylimieliselle linjalle.
  Mitä tämä koko tivoli aiheuttaa? Ainakin pahoinvointia, ahdistusta, turvattomuutta, välinpitämättömyyttä… vihaa?
  Aika paskamainen tilanne kun näin kokeva joukko on suhteettoman suuri. Keneen tuo ahdistus purkaantuu? Aika näyttää. Sosiaalitukeen liittyvät leikkaukset tulevat ainakin lisäämään monenlaista rikollisuutta, laitetaankohan tuo sopivasti uuden alkoholilain piiriin?
  Kysymyksiä riittää, vastauksia vähemmän.

 32. mikko

  Ote Te toimiston ehdotuksiin työpaikoista
  minun TE toimiston netti palvelusta
  1
  Haemme asiakkaillemme Tampereen alueelle monipuolisia ja reippaita
  ravintolatyöntekijöitä. Työ pitää sisällään muun muassa kassatyöskentelyä, keittiön avustavia työtehtäviä sekä salin siisteydestä huolehtimista.

  Toivomme sinulta ravintola-alan koulutusta. Koulutus ei kuitenkaan ole välttämättömyys, jos sinulta löytyy alan työkokemusta. Tärkeintä kuitenkin on, että olet yhteistyökykyinen, luotettava ja joustava. Haluat kantaa vastuun työstäsi ja työympäristöstäsi. Hakijalta edellytämme hygieniapassia sekä toivomme voimassaolevaa salmonellatodistusta.

  Jätä hakemus: (www.kairest.fi / ilmoittaudu työnhakijaksi) Liitä mukaan myös CV.

  *Kairest Oy on valtakunnallinen* henkilöstövuokrausta* harjoittava yhtiö.
  Olemme toimineet vuodesta 1991 lähtien palvelualoilla. Tarjoamme monipuolisia henkilöstöratkaisuja yritysten muuttuviin tilanteisiin, autamme rekrytoinneissa sekä välitämme työntekijöitä eripituisiin toimeksiantoihin. Työtehtävät ovat monipuolisia ja vaihtelevia hyvissä asiakasyrityksissämme.
  Lähde: TE-palvelujen asiakastietojärjestelmä 9.1.2018 08:02:14

  2
  Etsimme asiakkaillemme keikkailevia
  ASTIAHUOLTAJIA
  henkilöstö- ja opiskelijaravintoloihin Tampereelle.
  Työaika on pääsääntöisesti arkisin 10-15 välillä -SIIS 3 TUNTIA
  SEPÄ ELÄTÄÄ IHMISEN MITÄ MAINIOITEN TYÖTÄ PAISKIMALLA
  PITÄÄ VAROA JOS TONNE MENISI
  ETTEI OTA LIIAN SUURTA ASUNTO LAINAA
  ja työtä tarjotaan keikkaluonteisesti. Sinulla on mahdollisuus työllistyä myös vakituiseen tai takuutuntiseen työsuhteeseen. Astiahuoltajan työtehtäviin kuuluu astiahuollosta huolehtiminen ja tarvittaessa myös muut keittiön avustavat tehtävät.
  Edellytämme sinulta
  Koulutusta tai kokemusta ravintola-alalta tai/sekä kokemusta astiahuollosta
  Hygieniapassia ja salmonellatodistusta
  Reipasta ja joustavaa asennetta työntekoon
  Tarjoamme sinulle
  Mahdollisuuden kerryttää keittiöpuolen työkokemusta
  Työtunteja oman käytettävyytesi ja meidän asiakastilausten mukaan
  Vahvan organisaation taaksesi ja työn tueksi
  Asiakkaamme on viihtyisä ja suosittu pizzeria-grilli Nokialla. Etsimme heille nyt pikaisella aikataululla

  RAVINTOLATYÖNTEKIJÄÄ.

  Työtehtävät sisältävät keittiöapulaisen töiden lisäksi mm. tilausten vastaanottoa ja kassan käyttöä, pöytiintarjoilua sekä yleisestä siisteydestä huolehtimista.

  Työtä on ma-la välillä 30-35 h viikossa ja toivomme sinulta joustavuutta työvuorojen suhteen. Etsimämme henkilö on vasta valmistunut, uransa alkutaipaleella tai jo hieman ravintola-alan kokemusta kerännyt tekijämies- tai nainen.

  Odotamme hakijalta hyvää ja iloista asiakaspalveluasennetta, ripeyttä sekä halua sitoutua työhön pitkäksi aikaa. Työ alkaa 12 kuukauden määräaikaisella sopimuksella, mutta hyvällä tekijällä on mahdollisuus työllistyä myöhemmin asiakkaan kirjoille. Työhön valittavalla henkilöllä tulee olla hygieniapassi.

  Jos koet olevasi etsimämme henkilö, lähetäthän hakemuksesi osoitteessa http://www.alenconsulting.fi mahdollisimman pian, niin pääset hakuprosessiin mukaan. Työt alkavat heti sopivan henkilön löydyttyä.

  Lisätietoja voi kysyä arkisin klo 8-16 välillä toimistoltamme

  siis nämä ovat kaiki vuokratyö firmojen töitä
  pätkätyötä epätyypilisine työaikoineen
  johon te toimisto minua
  ei ravintola alan koulutusta omaavalle henkillölle yrittävät tunkea
  kohta pakotomalla

 33. hulda

  Kelan tutkija varoittaa aktiivimallin vaikutuksista: http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/4402

 34. Esa Lyttinen

  on hyvin oletettavaa että tuki & santiot käsittelyt tulevat venymään huomattavasti nykyisestä on otettava huomioon että asioiden käsittely nykyiselläänkin kestää kohtuuttoman pitkään esim. tuki päätöksen käsittely vie noin 2 viikosta -2kk tämän kun laskee esimerkiksi karensin jatkeeksi niin monella alkaa olemaan todella paha paniiki päällä.
  toisekseen olisi kiva tietää voiko tämän 2kk karenssin saada jos on jo jossain ”tuki-töissä tai jossain muussa risusavotassa” koska jos näin on ! madollisuus siihen että tämän 2kk rahattoman sanktion kohdalla voi käydä niin ettei pääse enään liikkumaan sinne ”töihin” josta sitten seuraisi lisää sanktioita työstäkieltäytymisineen ?

Kommentoi »

Comments are closed