Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kun totuus on liian ruma

Työttömyysturvan aktiivimallin puolustajat ovat vaikeuksissa. Tuntuu olevan täysin mahdotonta löytää yhtään mallia puolustavaa järkevästi perusteltua uutista tai mielipidekirjoitusta. Kun asiaperusteita ei kerta kaikkiaan ole, niin turvaudutaan tosiasioiden vääristelyyyn, mielikuvien luomiseen ja suoriin hyökkäyksiin mallin vastustajia kohtaan.

Tosiasioiden vääristelystä ja mielikuvien luomisesta tarjoaa hyvän esimerkin tämä Talouselämän juttu. Siinä annetaan ymmärtää, että aktiivimallin kumoamista koskevan kansalaisaloitteen  alullepanija saa sosiaalietuuksia saman verran kuin jos hän tekisi töitä 2 600 euron kuukausipalkalla. Näin vääristellään sitä totuutta, että tuet eivät suinkaan ole niin suuria, vaan kyse on ulosoton aiheuttamista ongelmista. Aloitteen alullepanija on laskenut, että ulosotto veisi tätä pienemmästä palkasta niin paljon, että vasta sen ylittävästä palkasta jäisi käteen enemmän kuin kaikista tuista yhteensä.

Ylimielinen vähättely on toinen hyväksi havaittu keino. On helppo sanoa, että minun aktiivimallia koskevat juttuni ovat paksua soopaa. Asiaan kuuluu, että väitettä ei perustella mitenkään, vaan se toistetaan.

artovee

Aktiivimallin ja samalla koko hallituksen kannattajilla ei ole minkäänlaisia järkeviä eväitä. Sen sijaan vastustajilla niitä riittää. Yksi parhaita näkemiäni tiivistyksiä löytyy tästä Niko Eskelisen blogista. Laitan varmuuden vuoksi koko listauksen näkyviin:

 1. Malli ei ole geopoliittisesti tasa-arvoinen. Kaikilla paikkakunnilla ei ole samat mahdollisuudet.
 2. Yksilö ei voi päättää yritysten puolesta omasta työllistymisestä.
 3. Vapaita työpaikkoja on vain yksinkertaisesti liian vähän.
 4. TE-toimistoilla on liian vähän resursseja tukea yksilöllisesti työllistymistä.
 5. Muuttaminen ei ole taloudellisesti tai muiden seikkojen johdosta kaikille mahdollista .
 6. Malli lisää byrokratiaa tavalla jota ei voida ennustaa eikä hallita.
 7. Malli lisää muiden tukimuotojen käyttöä eli siirtää kustannuksia.
 8. Malli rankaisee ja passivoi heitä jotka ovat hakeneet mutta eivät saaneet työtä.
 9. Malli on Kikyn vastainen, koska se on pääasiassa leikkaava, ei tukeva.
 10. Samaan aikaan tehdään leikkauksia työttömyyden hoidosta

Haluaisin nähdä jonkun aktiivimallin kannattajan käyvän tämän listan kohta kohdalta läpi ja kumoavan nuo tosiasiat. Niiden lisäksi nostan esille vielä kaksi asiaa. Aktiivimalli iskee myös pitkäaikaisesti sairastuneisiin 300 sairauspäivän jälkeen, jollon he putoavat työkyvyttömille tarkoitettujen tukien piiristä työttömyysetuuksille. Siinä vaiheessa työkyvyttömäksi sairastuneen on tehtävä työtä 18 tuntia kolmen kuukauden aikana, tai hänen tukeaan leikataan. Asiasta voitte lukea lisää täältä.

Lakia valmisteltaessa unohdettiin kokonaan lastenhoidon järjestäminen. Kunnilla on mahdollisuus rajata työttömien vanhempien lasten oikeus päivähoitoon 20 tuntiin viikossa, ja monet kunnat ovat näin tehneet. Kun nyt työttömät joutuvat tekemään niitä yksittäisiä työpäiviä, niin mihin he laittavat lapsensa? Pystyvätkö kunnat järjestämään hoitopaikan vai laitetaanko lapset samaan jalkapuuhun vanhempiensa kanssa?

sm

Kuva: Sira Moksi

Nyt sitten jäänkin taas odottelemaan Apu-lehden päätoimittajalle osoitettua paheksuntaa ja tämänkin jutun ylimielistä paksuksi soopaksi sanomista. Järkeviä perusteluja en odota tänäänkään.

Kommentit (124)

 1. Kaj Mönkkönen

  Sillä ei ole yhtään mitään merkitystä kuka kumoamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen on laittanut aluilleen. Olkoot vaikka murhamies tai muu rikollinen. Se ei poista sitä tosiasiaa, että laki on työttömien aiheetonta syyllistämistä ja itse asiassa suoranaista rääkkäämistä. Siitä tässä on kyse – ei siitä kuka kumoamisen on teknisesti laittanut vireille. Taas yritetään tietoisesti hämätä ja sotkea asioita, jotta itse asia jäisi vähemmälle huomiolle….

  • Pirjo M.

   Näin juuri! Suuri kiitos aloitteen tekijälle rohkeudesta lähteä omalla nimellä ja kasvoilla median ja puolueitten revittäväksi lehtien palstoilla!
   Onhan se niin, että kun ei faktalla pystytä vastaamaan, niin mennään henkilökohtaisuuksiin…

   • Juuri näin.

    Kun on menty ihmisen henkilökohtaista elämää, kuten tukia ruotimaan… Tai vaatia, että tukia ei enää maksettaisi hänelle…

    Sehän on vain merkki siitä, että argumentit ovat loppuneet kritisoijilta. Ei enää pysytä asiassa.

  • Vesa

   ”Aiheetonta syyllistämistä”? Mitä tarkoitat?

   • Klin klong

    Tarkoittaako Vesa tätä ”työttömien aiheetonta syyllistämistä”. Etkö todellakaan ymmärrä mitä kirjoittaja sillä tarkoittaa? No yritän ilman rautalankaa, koska sitä ei voi käyttää tässä kohtaa. Onko työtön syyllinen tilanteeseensa, jos syy on työpaikkojen puuttuminen? Niimpä niin, ei ole. No miksi sitten pitää työtöntä tuosta rangaista tukia alentamalla ja näin syyllistää häntä jäädessään ilman työtä itsestään riippumattomista syistä? Saitko tästä vastauksesta irti tarvittavan tiedon? 😉

    • Vesa

     Työttömyyden syy ei ole työpaikan puuttuminen vaan se ettei sitä saa siksi että:
     1. Joku toinen myy itsensä paremmin
     2. Ei onnistu vakuuttamaan työnantajaa, että hänellä on ongelma mihin hakija on ratkaisu

     • Arto Kalliola

      Tuoko sitten mielestäsi työttömän oma syy, josta häntä voi rangaista?

      Selvennän vielä tilannetta: sinä ja minä haemme samaa työpaikkaa. Työnantaja päättää omien kriteeriensä perusteella, että minä olen parempi ja minä saan paikan. Tuolla perusteella sinä hyväksyt, että maksat sakkomaksun?

     • Harri Hakala

      1. Tuossa læhdet oletuksesta, ettæ yhtæ tyøpaikkaa kohden olisi vain muutama hakija ja tyøttømyys olisi kokoa alle 10%, jolloinka todellakin voitaisiin puhua terveestæ kilpailusta tyøpaikoista ja jokaiselle periaatteessa kohtuullisessa ajassa jokatapauksessa joku paikka løytyisi. Tæmæ ei kuitenkaan ole tilanne.
      2. Kuinka tyhmiksi oletat tyønantajat? Jos joku niin tyhmæ onkin, ettæ maksaa konsultille siitæ ettæ konsultti ratkaisee konsultin itse aiheuttaman ongelman, ei se sitæ tarkoita ettæ kaikki tyønantajat niin tyhmiæ olisivat.

     • R.A.

      Työttömiä työnhakijoita on noin 20 kertaa niin paljon kuin avoimia työpaikkoja. Jos yhtä työpaikkaa hakee 20 henkilöä, niin täysin riippumatta siitä kuka hakijoista valitaan, ne loput 19 jää valitsematta. Ne kaikki 20 eivät mitenkään mahdu siihen yhteen työpaikkaan. Se ei ole heidän vikansa, mutta silti 19 heistä rangaistaan siitä tuolla aktiivimallilla. Eikä tämä asetelma muutu yhtään paremmaksi, vaikka sen toistaa 100 kertaa vuodessa.

      Toki tuon yllä esitetyn hyvin yksinkertaisen esimerkin ymmärtäminen vaatisi sitä, että lukija edes tuntisi numeroita. Ns. ”Kykypuolueen” viime aikaiset lausunnot todistavat, että heidän kykynsä ei riitä edes numeroiden tunnistamiseen, saatika sitten että edes kaikkein yksinkertaisimmat peruslaskutoimitukset olisi hallussa.

      Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu se, että ihmistä ei rangaista asioista, joihin hän ei ole syyllinen ja joille hän ei voi mitään. Aktiivimalli on siis normaalin oikeusvaltion periaatteiden vastainen.

     • stunned

      Niin, jos ei saa työpaikkaa, on työtön, koska ei ole työtä. Eli työpaikka puuttuu. Ei siinä auta se, että jollakulla toisella työtä on. Münchhausenilaisittain pitää bootstrapata (vetää saappaannyöreistä) itsensä kuiville muuttumalla työpaikaksi.

      Nälänhätää ei sitäkään koeta ruuan vähyydeksi, vaan rahanpuutteeksi, niinkö?

      Tai että jollakulla muulla on varaa ostaa sitä ruokaa kaupasta, itsellä ei? Joten ei voi olla nälkä, kun ongelma olikin matti kukkarossa. Ainakin jos marketissa safkaa hyllyllä riittää, vaikka omassa kaapissa palaa vain valo.

      Tuntemattomassakin todistettiin, että sotilaalla ei voi olla nälkä.

      Ei ne mitään luule, ne tietävät. Ne on laskeneet kalorit, taikka mitä perkeleitä ne on, jota siinä syömisessä pitäisi olla. Menes valittaan nälkääsi niin lyödään semmonen rätinki eteesi, jossa todistetaan, ettei sinulla voi olla nälkä.

 2. Seppo Laitinen

  Kiitos Saku. Olet ilmeisesti ainut, joka loogisesti ja järkiperusteisesti sekä ymmärrettävästi osaat selittää aktiivimallin ja sen vaikutukset. Se on minun mielestä jopa yksilön tasapuolisten perusoikeutta loukkaava.

 3. Nina

  Sakari, täsmennyksiä:

  olen käsittänyt, että aktiivimalli ei koske niitä, jotka saavat työttömyysturvaa sairauden tai vamman perusteella. Eli tässä käsitän, että Demokraatti-lehden info on väärää.

  Olenko käsittänyt jotakin väärin?

  • Kari Miettinen

   Kelan sivuilta löytyy tämä: ”Työkyvyttömyyden tai vamman perusteella etuutta saavat työttömät tai omais- ja perhehoitajat eivät ole mallin piirissä. Myöskään työkyvyttömyyseläkehakemuksen ollessa vireillä tai lyhytkestoisen lomautuksen aikana aktiivisuutta ei edellytetä eikä työttömyysetuutta leikata.”

   • pienäijä

    Entäpä kun omaishoitajan ikä ylittää eläkeiän ,silti usein tekee vuosia sen jälkeen, onko mitään palkkaa tai tukea ja paljonko on veroprosentti jos saa palkkaa.
    Olen nähnyt useita ikäihmisiä puolison omaishoitajina.
    Vaikka 24/7 ns palkka on ollut kaikilla näkemilläni marginaalin alapäässä ,en nyt muista tarkkaa euromäärää ,mutta parin kolmensadan huitteilla.
    Edelleen iäkkäämmän omaishoitajan terveys tulee huomioida,esim dementia on este toimia,omaa kuntoa tulisi seurata ja tukea.Paljonko näitä tarkastuksia on tehty.
    Työn vaativuus myös on maksukriteeri.Eikö ole vastivaa kun on hoidettava vaikeasti alkerginen yli 80v lonkkaleikattu kahteen krtaan,silti hoitaja on dementoituva,huomauksesta kärsivä n 80v syöpäpotilas.Pukee riisuu,laittaa evästä/vie syömään,pesee pyykit,laittaa lääkkeet ym.Tällainen tilanne ei ole riittävän vaativa saadakseen enempää kuin alimman korvauksen.Kuinka paljon kunta/kaupunki pihistää näiden kilttien ihmisten kustannuksella.
    Kuinka terveystarkastukset on hoidettu omhoitajalle,mitkä kriteerit on lähes aina
    minimikorvaus ,loma on karkeimmillaan kerran vuodessa jonkun muun yhdistyksen järjestämä esim muutaman tunnin risteily.
    Näin on minulle kerrottu.
    Tämä vain minun mielipiteeni,kun surettaa ja hävettää katsoa,myös sen työn määrää.

    • pienäijä

     Nyt on omaishoitajan palkka hiukan vaille 400-hiukan vaille 800€,
     kuinka moni saa edes 600€?

    • Juha Jaatinen

     Toimenpiteet eivät koske henkilöitä jotka, hakenut työkyvyttömyyseläkettä tai odottaa päätöstä, työskentelee omais- ja perhehoitajana tai saa työkyvyttömyyden tai sairauden perusteella myönnettyä muuta etuutta.

     • Saku Timonen

      300 sairauspäivän jälkeen työttömyysetuutta saava ei saa sitä työkyvyttömyyden, vaan työttömyyden perusteella.

     • pienimies

      Hiukan meni sivuun,kiitos tiedoista.
      Kaikenkaikkiaan suututtaa katsoa,kuinka ihmisten toimeentuloilla lekitään.
      Heitetään kansalle joku malli ja jäädään odottamaan milloin voi laittaa lisää,hajota ja hallitse.
      Sekoitetaan ja laitetaan ihmiset
      ruotimaan.Tämä on aivan vastoin kaikkea moraalia.Oikea hallitus järjestäisi työpaikkoja.Onko tarkoitus pääministerin mallilla saada
      orjatyötä 9€ palkalla itselleen kuten eräs tyttö netissä kertoi
      olleensa.

   • Raili

    Yksi lukemani neuvo työttömälle oli, että laita työkyvyttömyyshakemus sisälle. Siihen kyllä tarvitaan lääkärin lausunto. Niin kauan kuin päätöstä ei ole tullut, niin se saattaa pelastaa aktiivimallilta.

    Siskollani oli kunnan virka, mutta hän ei pystynyt enää työtänsä tekemään. Sairauslomapäivät tulivat täyteen, mutta työkyvyttömyyseläkettä hänelle ei myönnetty. Kunta ilmoitti ettei heillä ole antaa kevyempää työtä. Siskoni joutui Kelan ohjeiden mukaan kirjautumaan työnhakijaksi ja alkoi saada päivärahaa. Sitä en ymmärtänyt ollenkaan, että lääkäri kirjoittaa sairauslomaa ja hän on kuitenkin työnhakijana. Yhtään työpaikkaa ei tarjottu. Tilanne lopulta päättyi, kun hän sai puolikkaan työkyttömyyseläkkeen ja sitten kokonaan.

   • Tuija

    Siis kuinka? Miksi työkyvytön yleensä on kortistossa työnhakijana? Eikö työnhakijan tule olla työkykyinen?

    Ok tiedän työkyvyttömiä kehoitetun pysymään kortistossa toimeentulon vuoksi, kiero neuvo sillä työkyvyttömyyseläke hakemuksen voi hylätä samalla perusteella. ..onhan työkyvytön kortistossa olemisellaan ilmoittanut olevansa työkykyinen.

    • Equalizer

     Mikäli työnhakija ei ole työkykyinen, hänet voidaan ohjata ns. ”kuntouttavaan työtoimintaan”. Sivusta seuranneena voin kertoa, että siellä ”kuntouttavassa” on väkeä alkoholisteista ja narkkareista lähes liikunta- ja ajattelukyvyttömiin ”työnhakijoihin” asti…jotka oikeasti siis kuuluisivat laitoshoitoon tai eläkkeelle.

     Logiikka tässä systeemissä näyttää olevan sama kuin krapulan parantamisessa: ”Sillä se lähtee, millä se on tullutkin…!”

  • Nina

   Voi pahus. Selasin TE-toimiston sivuja. Siellä lukee, että aktiivimalli ei koske työnhakijaa, joka saa ”sairauden tai vamman perusteella myönnettyä etuutta”

   Eli ilmeisesti Demokraatti-lehden on oikeassa. Tuon määritelmän etuus lienee esim. sairauspäiväraha, työkyvyttömyyseläke, myös osaeläke, sekä kuntoutustuki.

   Toisaalta…. Jos on yli 300 päivää ollut sairauslomalla ja siksi nyt työttömyysturvan varassa… Eikö silloin työttömyysturva makseta sen sairauden perusteella? Tässä tilanteessa voi olla, vaikka olisi toistaiseksi voimassa oleva työsuhde.

   Eli jälleen kerran tulkinnanvarainen tilanne. Saa nähdä, miten kirjavaa käytäntöä tulemme näkemään…

   • Anna

    Tyottomyysturvaa ei tietaakseni voida myontaa sairauden tai vamman perusteella, koska tyottomyysturva edellyttaa asioita joihin tyokyvyton ei kykene (koska on siis kykenematon toihin). Kun itse aikanaa tipuin tyottomyysturvalle sairaspaivarahan loputtua, virallinen paatos oli tyottomyyden perusteella ja toimistosta sanottiin etta eivat laita minua kursseille tai muillekaan, mutta sairauden perusteella paatosta tyottomyysturvasta on mahdoton tehda, se on tehtava tyottomyyden perusteella. Ja vaikka tuossa nayttaa olevan suoja sairaselakkeen hakemisen ajaksi, mitas sitten kun Kelan laakari on potilasta nakematta paattanyt etta elaketta ei tipu? Silloinhan ei ole enaa mitaan turvaa.

    • KatjaHoo

     ”Tyottomyysturvaa ei tietaakseni voida myontaa sairauden tai vamman perusteella, koska tyottomyysturva edellyttaa asioita joihin tyokyvyton ei kykene (koska on siis kykenematon toihin).”

     Paitsi että työttömyysturvaa maksetaan nimenomaan sairauden tai vamman perusteella, mikäli henkilö on käyttänyt kaikki sairauspäivärahansa. Silloin peruspäiväraha turvaa toimeentulon. Tämä ei ole ihan loogista, mutta oikeasti näin se menee.

    • Raimo Mäkelä

     Ellei ole myönnetty eläkettä ja 300 pv ja sairausloma jatkuu voi ilmoittautua työttömäks työnhakijaks. Vaikka lääkärin kirjoittamassa todistuksessa lukee – kykenemätön kaikkeen työhön! Ansiosidonnainen korvaus alkoi karenssipäivien jälkeen. Ellei ole myönnetty työkyvyttömyys eläkettä on silloin työkykyä jäljellä että voi olla työvoimatoimiston kirjoilla työttömänä työnhakijana. Aikanaan eiäke tuli takautuvasti ja kassa peris eläkkeestä maksamansa korvaukset. Tapahtui 1990 – luvulla !

  • Juha Jaatinen

   Toimenpiteet eivät koske henkilöitä jotka, hakenut työkyvyttömyyseläkettä tai odottaa päätöstä, työskentelee omais- ja perhehoitajana tai saa työkyvyttömyyden tai sairauden perusteella myönnettyä muuta etuutta.

   • Saku Timonen

    300 sairauspäivän jälkeen työttömyysetuutta saava ei saa sitä työkyvyttömyyden, vaan työttömyyden perusteella.

 4. töytön

  Se on hyvä juttu, jos ”valitettavan moni” lukee Sakun blogia. Kivi Välimäenkin kengässä ja piikki perseessä.

  https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kuopiolainen-kokoomuspoliitikko-Facebookissa-Aktiivimalli-on-minusta-huono/1091367

  Ei kaikki Kokoomuksessakaan kannata aktiivimallia.

  • Raija

   Ajattelee seuraavia vaaleja.

  • köyhä

   > Ei kaikki Kokoomuksessakaan kannata aktiivimallia.

   Varmasti monikin puolueen edustaja on sitä mieltä, että aktiivimallin sijaan pitäisi poistaa sosiaalietuudet kokonaan. Ainakin köyhiltä.

 5. Saara Nieminen

  Tuossa listassa oli kohta, että TE-toimistoilla on liian vähän resursseja. Ja kohta ilmeisesti vielä vähemmän, kun malli pääsee vauhtiin. Mutta sekö onkin tarkoitus? Ensin TE-toimistot alkavat valittamaan, etteivät pysty hoitamaan kaikkia tehtäviään ja hallitus saa ahaa-elämyksen. Tai tosiasiassa lienee jo saanut. Ei muuta kuin perustamaan ”tarpeellinen” määrä yksityisiä yrityksiä, jotka alkavat ”auttamaan” TE-toimistoja noissa työllistämisasioissa. Ja kuten kuuluukin, maksu tuosta avusta hoidetaan veronmaksajien rahoilla. Ei riitä, että terveysalanyritysten voitot tullaan repimään verovaroista, nyt otetaan mukaan myös yksityiset ”työnvälitystoimistot”.

  • stunned

   Juuri tämä on taka-ajatuksena. Työttömyysteollisuusmarkkinoille on tunkua, verokirstulle pyrkii ahnaita käsiä hamuamaan koulutuskyykytysrahaa, joka siirtyy yksityiseen taskuun. Vain työttömälle jää luu käteen.

   Tämä lienee rupusakin kohdalla välivaihe, kuten koko aktiivimallikin. Lopullinen tavoite on asettaa työvelvoite niille, jotka eivät työllisty vapaille työmarkkinoille. Köyhä määrätään ikuiseen holhoukseen jollekin isännälle.

  • Tuija

   Selkeästi tässä pedataan töitä vuokrafirmoille. Ylipäätään tuo aktiivimallin 3 kk:n määräaika työn löytymiselle on tarkoitettu juuri näille vuokrafirmoille, koska jokainen vähänkään säällinen firma käyttää rekrytointiin 4-6kk (hakuaika 3 kk, hakemusten läpikäynti ja haastattelut 1-2kk). Esimerkiksi metsäfirmojen joulukuussa alkanut kesätyöhaku ratkeaa vasta huhtikuussa. Aikaisintaan. Ainoastaan vuokrafirmat haastattelevat ja päättävät työhön otosta noin lyhyessä ajassa, ja uusimpien tietojen mukaan kyseessä ei edes ole työpaikka vaan tarve saada työntekijöitä reserviin…

  • Opettaja

   Tämä toteutuu jo ainakin Keski-Suomessa. Yksityinen yritys hoitaa työttömän ohjaamisen tietokoneelle selaamaan avoimia työpaikkoja, hoitaa asiakastapaamiset, työttömien CV-koulutuksen, tarkistaa työllistymissuunnitelmat ja muut. Te-toimiston omien virkamiesten ovet ovat kiinni. – Rahaa valtio myönsi 10 miljoonaa euroa lisää, joten se on himoittua rahaa. Sille rahalle on monia yksityisiä ottajia. Ko yksityinen yritys palkkaa tosin uusia työntekijöitäkin;-)

 6. Mirja Pekkonen

  Työttömyysetuuden varaan pudotaan tosiaankin siinä vaiheessa, kun 300 sairaspäivärahapäivää täyttyvät. Aktiivimallin leikkuri ei päde niihin henkilöihin, joilla on vireillä hakemus kuntoutustuesta tai työkyvyttömyyseläkkeestä. Siellä on kuitenkin jonkunmoinen joukko myöskin heitä, jotka useampikin lääkäri on saattanut todeta työkyvyttömiksi mutta Kelan ja/tai eläkevakuutuslaitoksen päätös on kielteinen eli henkilölle ei myönnetä kuntoutustukea tai työkyvyttömyseläkettä. Heidän kohtalonsa lienee kyseenalainen.

  • Jonna

   Itsellä on juurikin tämä tilanne. B-lausunto työkyvyttömyydestä kirjoitettu vuoden 2018 loppuun. Tällä hetkellä jälleen kerran kuntoutustuki -ja terapiahakemukset vireillä (päätökset luultavasti tulevat tammi-helmikuulla), mutta eiköhän niistä hylyt tule niin kuin viimeisen reilun puolentoista vuoden aikana aiemminkin tai en jaksa olla niiden suhteen kovin positiivinen. Joten oma tilanne on melkoisen avoinna. Takana on esim. viime vuodelta kuntouttavan työtoiminnan kokeilu, joka jouduttiin lopettamaan, koska kuntoni ei kestänyt edes sitä 1pvä/vko/4h, mikä on vähimmäismäärä. Voin sanoa, että ei tämä nykyinen tilanne ainakaan ahdistustani ja masennustani helpota. Fakta on kuitenkin se, että työttömänä työmarkkinatuella on hirmu määrä hyvinkin erilaisissa tilanteissa olevia ihmisiä, jota aktiivimallissa ei ole otettu lainkaan huomioon. Onhan se surkuhupaisa yhtälö, että ihmisen, joka on lääkärinkin mukaan työkyvytön pitäisi hakea töitä, että ei tulisi tukeen leikkausta. Toisaalta yhtä hupaisa yhtälö on se, että saadakseni tukeni, sanon olevani valmis vastaanottomaan mitä tahansa kokopäivätyötä (kaikki asianosaiset näissä kohtaamisissa tietävät tämän, että on puppua ja sen, että systeemissä on valuvika), että saan myöntävän lausunnon, onneksi edes paikallisessa työkkärissä tietävät, miten tätä tanssia tanssitaan.

   Tosin aktiivimalli on muutenkin umpisurkea, ei keneltäkään pitäisi leikata tuista senttiäkään, jos ei lopulta millään omilla teoilla pysty vaikuttamaan siihen työllistyykö vai ei, sehän riippuu aina lopulta muista tahoista ja siitä, että niitä työpaikkoja ei oikeasti ole tarpeeksi kaikille. Puhamattakaan siitä kuin mahdottoman juostamatonta ja vaikeaa paperisodan vuoksi on Suomessa osa-aikaisen- tai pätkätyön teko.

  • Tuiccu Karhu

   Täällä ollaan, löysässä hirressä. Sairauspäivärahat loppuivat lokakuussa 2016. Työkyvyttömyyseläkehakemus oli laitettu huhtikuussa 2016 ja käsittely kesti yli 7 kk. Hylkäävä tuli ja sen jälkeen valitukset muutoksenhakulautakuntaan. Hylkäävä sieltäkin ja nyt vakuutusoikeuteen. Minullakin 8 lääkärin lausunnot, että täysin työkyvytön, mutta Kela ja Varma pitää terveenä. Työttömyyskorvausta saan ruhtinaalliset 293€ kuussa, koska saan Ruotsista (jotka olivat huolissaan sairauksistani) 265€ eläkettä. Niin se vähensi. Eikä siinä vielä kaikki. Ruotsi kun maksoi eläkkeen takautuvasti, niin joudun maksamaan Kelalle (1000) ja liitolle (400) 50 euroa kuussa liikaa maksettuja sairauspäivärahoja. Mutta aktiivimalli ei siis koske minua, voi widdu….

 7. Marjaana

  Onko se synnynnäistä vai tarkoituksellista tyhmyyttä noilla päättäjillä ja poliitikoilla sekä valitettavan monella työssäolevallakin, koska eivät ymmärrä ’aktivoinnin’ vaikutuksia tavallisten työttömien elämään. Tavalliset työttömät joutuvat olemaan te-palveluiden ’asiakkaina’ työttömyyskorvauksen saamiseen, mutta entisten kansanedustajien ei tarvitse edes olla työnhakijoina, koska saavat niin hyvää ’sopeutumiskorvausta’. Haloo päättäjät, onko reilua?

  Olen itsekin pitkäaikaistyötön, vaikka olen hakenut aktiivisesti töitä. Puhelinkeskustelut työnantajien tai rekrytoijien kanssa ovat olleet positiivisia ja lupauksia herättäviä. Olen muuttanut ja valmis mihin tahansa palkalliseen kokopäivätyöhön, mutta ei nappaa. Missä vika? Olisiko syynä liian korkea koulutustasoni vaiko ikäni.

 8. Kyösti Hyttinen

  ”Siinä annetaan ymmärtää, että aktiivimallin kumoamista koskevan kansalaisaloitteen alullepanija saa sosiaalietuuksia saman verran kuin jos hän tekisi töitä 2 600 euron kuukausipalkalla. Näin vääristellään sitä totuutta, että tuet eivät suinkaan ole niin suuria, vaan kyse on ulosoton aiheuttamista ongelmista. Aloitteen alullepanija on laskenut, että ulosotto veisi tätä pienemmästä palkasta niin paljon, että vasta sen ylittävästä palkasta jäisi käteen enemmän kuin kaikista tuista yhteensä.”

  Tätä ongelma (ulosotto) oli hyvin yleistä pienyrittäjillä 90-luvun pankki kriisin jälkeen. Sen aikainen kepu-kokoomus hallitus päätti pelastaa pankit yksinkertaisella päätöksellä, joka mursi suomalaisten pk-yritysten selkärangan. Eduskunta alkoi harjoittamaan pankkitoimintaa ilmoittautumalla lopulliseksi takaajaksi ts. hallitus kaasi veronmaksajien syliin koko ongelman. Talot ja tavarat vaihtoivat omistajaa. Pankkien hammasrattaisiin raahattiin myös ulkopuolisia; hyväuskoisia takaajia, joiden kimppuun käytiin armottomasti. Takaajien omaisuus oli nyt vapaata riistaa.
  Kriisin uhrien kohtaloksi jäi valita kituuttaako pienellä sosiaaliturvalla, tulonsaajana ulosottohelvetissä vai sovittaisiko köyttä kaulaan.

  • Equalizer

   Parissa paikassa työkokeilussa, siis näissä ”työmarkkinatuki + 9€/pvä”-hommissa olleena tiedän, että siinä orjatyöjärjestelmässä pyörii vuodesta toiseen paljon samoja ihmisiä…syystä että heillä on ns. ”vouti niskassa”.

   He siis tekevät jatkuvasti ilmaistyötä…mutta tilanne olisi heillä sama palkkatyössäkin.
   Vouti nimittäin ulosmittaisi palkkatulon.

   • Vesa

    Velathan on maksettava eikös juu?

   • Hitsipilli

    No se ero siinä palkassa toki olisi, että velka lyhenisi ja ehkä joskus olisi vapaa siitä oravanpyörästä.

    • Equalizer

     Niin…siis siinä tapauksessa että elinikä riittäisi ulosottovelan kuittaamiseen.

  • Toni Neffling

   Jep. Ja 90-luvulla masinoitiin myös iltapäivälehtien (lehden?) avulla käsite sosiaalipummi asenteita muokkaamaan. Silloin summa taisi olla 15 markkaa tukina. Jos en täysin ole väärässä, oli ystävällämme Ben Z:lla tuossa asiassa sormensa pelissä.

   Voisi olettaa, että jos tästä nykyisestä suosta selvitään, sosiaalipummimustamaalausinnostus vähenee, kunnes kokoomus kaivaa sen esiin naftaliinista laskusuhdanteen aikana. Sinänsä näppärä veto, koska tuloerot/omaisuuserot kasvavat eniten juuri laskun aikana (toisin kuin usein väitetään) eli silloin on hyvää ja halpaa riistaa saatavilla.

   • töytön

    Ben Z on päässyt nyt vihaamansa ihmisryhmän kimppuun ihan tosissaan.

 9. Equalizer

  ”Työministeri Jari Lindström (sin.) on myöntänyt, että mallissa on epäkohtia. Sen vuoksi sen vaikutuksia seurataan ja siihen tarvittaessa puututaan. Hallituksen tavoitteena on 8 000-10 000 ihmisen työllistyminen. Aktiivimallilla halutaan lisätä myös pätkätöiden vastaanottamista.”

  ”Mää ole kauhiast hämmästyny!”. Jatkuvasti kun yritetään todistella, että vapaita palkkatyöpaikkoja on ihan helvetin paljon…kunhan vain saataisiin ”ne laiskat työttömät” ylös sohvilta. Jos tämä em. väite pitäisi oikeasti paikkansa…niin miksi ihmeessä hallituksen tavoite tällä aktiivimallilla on vain ja ainoastaan 8000-10000 työpaikkaa…?

  Siis…onko niitä palkkatyöpaikkoja oikeasti olemassa vai eikö niitä ole? Vai tuleeko niitä vasta sen jälkeen, kun 10000 ihmistä on ensin saanut töitä? Eihän sitten jääkään enää jäljelle kuin muutama satatuhatta työtöntä…

  Selvyyden vuoksi mainittakoon vielä, että en suinkaan ole millään tavalla vastustamassa 10000 ihmisen työllistymistä palkkatyöhön. Ihmettelen vaan tätä median luomaa ”todellisuutta”…

  • Marjaana

   Samaa ihmettelen minäkin. On se outoa, että vouhkataan pelkästään työn tekemisestä, mutta ei sanaakaan siitä, että palkkaakin pitäisi saada/maksaa. Se taas olisi sitä parhainta sosiaalityötä ja estäisi syrjäytymistä.

  • Toni Neffling

   Veikkaus. Ajatusmalli lähtee liikkeelä siitä, että juuri työttömäksi joutuneet (esim. ansiosidonnaisella olevat) on parempi saada nopeasti työelämään – ihan mihin duuniin hyvänsä. Eli sanktioiden uhalla nämä ehkä ottavat vastaan muutamat roikkuvat puhelinmyynti yms. hommat – hyvät duunithan menee anyways. No rapatessa roiskuu eli muutama pitkäaikaistyötön ottaa turpaansa, mut jonkun täytyy uhrautua.

   Eli lukemat paranee ja se näyttää hyvältä ensi vaaleja ajatellen. Kaupan päälle saa näyttää pitkää nenää vassareille ja muille mallia kritisoineille. Toimeentulotukea hakevat lisääntyvät, huonompi osaistem ongelmat lisääntyvät, mut näitä ei oteta samaan tilastoon.

 10. Jyrki

  Ihan vain Arto Välimäelle tiedoksi. En itse koe, että Saku olisi laittunut sanoja suuhuni virallisesta totuudesta. Ei hänen tarvitse sitä tehdä. Koska olen yksi niistä, jotka elää virallista totuutta 9e/pvä orjatöineen. Ja saatan tästä johtuen ehkä jopa tietää toisinaan enemmänkin oikeasta virallisesta totuudesta kuin Saku. Ja ilmeisesti olen nyt marttyyri kun sanon näin? Mutta ei se haittaa tiedän kyllä, että kaltaisillasi tuo kortti lentää pöydälle hyvin nopeasti. Samoin kuin muitakin vastaavia kortteja.

  Toisaalta Sakulla taas virallisen totuuden lakiosuus paljon paremmin hallussa kuin itsellä. Joita Saku onkin minusta suomentanut kansankielelle hienosti. Niin että itsekin tajunnut lopulta mitä oikeastaan laki tarkoittaakaan työttömille. Ne on kyllä olleet valaisevia oivalluksia. Ja saaneet ainakin minut ymmärtämään paremmin virallista totuutta. Minusta se jos mikä on rakentavaa.

 11. Päivi

  Kun julkisista varoista kikkaillaan erittäin hyvin toimeentuleville lisäeläkkeitä ynnä sopeutumiseläkkeitä, ja nämä ne vastaan mukisematta nostavat, ei se aiheuta juurikaan mitään reaktioita. Mutta kun köyhä kehtaa laskea samoilla perusteilla mikä kannattaa, niin julkinen teilaus vaikuttaa olevan oitis reaktiona. Tältä minusta näyttää. Voin olla väärässäkin.

  Omat veroeuroni kyllä haluaisin kohdentaa mieluummin sinne, missä niitä oikeasti tarvitaan.

  • Equalizer

   Meinasin lentää perseelleni, kun luin paikallislehdestä että ”Nykyinen lainsäädäntö sallii hänen nostaa sopeutumiseläkettä vuoteen 2037.” Kyseessä on siis eräs entinen kansanedustaja, joka istui eduskunnassa vuosina 1999-2015.

   Lehden mukaan sopeutumiseläkkeen suuruus oli lokakuussa keskimäärin 3041 € kuukaudessa. Näinollen…19 vuotta tästä eteenpäin tekee 228 kuukautta…ja 228 kertaa 3041€ tekee 693348€

   Hän on siis saamassa ainakin lähes 700000€ (seitsemänsataatuhatta euroa) ilmaista rahaa. Siis omien mahdollisten ansiotulojensa lisäksi. Tekemättä sen rahan eteen mitään.

   Nyt pitää kuitenkin olla rehellinen ja tunnustaa, etten minäkään toki tuollaisesta rahasummasta kieltäytyisi…varsinkaan näin pelkkää työmarkkinatukea ”nauttivana”. Enhän minäkään nyt sentään ihan hullu ole…

   • Kaj Mönkkönen

    Tuolla rahalla saisi aika monelle työttömälle palkkatuen….

 12. Koppimies Jari

  Kokoomuksen kannattajat ovat uusliberaalille aatteelleen sokeita, eivätkä osaa tai halua katsoa asioita toisten ihmisten näkökulmasta. Yllätävän koville näyttää ottavan kauppakamarinulikoille, kun tosiasiat ei tue omaa mielipidettä. Yritetään vaimentaa krittiikki ja vähätellä totuuden kertojaa. Kun lukee tuon kymmenen kohdan listan, tyhmempikin tajuaa kuinka epätasa-arvoinen ja huono koko aktiivimalli on. Aktiivimalli on arvopohjanoteeraus.

 13. elm

  Jos hallitus oikeasti haluaisi lisää työllisyyttä ja työpaikkoja, yksi idea työllisyyden parantamiseksi olisi kanavoida yritystuet kokonaisuudessaan palkkatukeen, siten että palkkaa vastaava summa menisi vasta _työnhakijan mukana_ työpaikkaan – tällainenhan nostaisi työllisyyttä? Ja avoimia työpaikkoja löytyisi tällä tavoin sittenkin jopa nykyistä enemmän?

  Tällainen ’palkkatukena annettava yritystuki’ johtaisi väistämättä siihen, että pienenkin yrityksen kannattaa palkata lisäväkeä, eikö totta? Suurista puhumattakaan.

  Voisimmeko kokeilla tällaista vaikka yhden vaalikauden ajan ja katsoa miten käy? Kyllä, jos tahtoa löytyy.

  Kun kerran matalan kynnyksen kokeiluja hallitus sanoi puoltavansa, miksei kokeiltaisi vaikkapa perustulon kyljessä tällaista. Ideoita kyllä on, jos vain hallitus saadaan ne huomioimaan.

  • Mikko Mäkinen

   Jos tätä kokeiltaisiin yksistään mikroyritysten kohdalla, ollaan todella oikeilla jäljillä. Suomessa on mikroyrityksiä + maa-, metsä- ja kalatalousyrityksiä yli 300 000 ja siellä joudutaan tekeen valtavia työmääriä ihan vain sen vuoksi, ettei ulkopuolisen työvoiman palkkaaminen tule kyseeseen.
   Mikroyrityksille ulkopuolisen palkkaaminen vaatii käytännössä voitollisen liikevaihdon tuplaamista ja se ei tosiaankaan ole helppoa.
   https://www.yrittajat.fi/suomen-yrittajat/yrittajyys-suomessa-316363 .

  • Pitkäaikaistyötön

   Tämä olisi hyvä kokeilu. Yritystuesta tulisi siten vastikkeellista, kuten työttömyystuki jo on.

   Olen joskus menneisyydessäni saanut todistaa tilannetta, jossa kansanedustajat ovat olleet tuputtamassa rahaa yritykselle, jossa olin töissä (noin 25 edustajaa tuli yritysvierailulle). Useat heistä kysyivät, että mitä me tarvitsemme. Ajatus oli kaunis, mutta muistan jo silloin ajatelleeni, että heppoisestipa sitä ollaan jakamassa yhteisiä varojamme. Kuka jakelisi noin omiaan? Tarpeiden listaamisen sijaan kiitin siitä, mitä olimme jo saaneet (verorahoilla oli jo tehty suuren kokoluokan investointeja tuotantolaitoksiimme). Toisaalta olinkin asiantuntijatehtävässäni ihan väärä ihminen vastaamaan tuollaiseen kysymykseen.

 14. Maarit Korhonen

  Listaan voi lisätä myös yli 65 päivää lomautettuna olevat, hekin tulevat kohtaamaan ”aktivointilain” koko kauheudessaan.

 15. Leo Lastulevy

  Luin tuota yllä olevaa ”Fitter”-viestittelyä.
  Tuli mieleen että Artolle — kuten kaikille — tekisi hyvää lukea pari Dalai Laman kirjaa myötätunnosta. (Tiedän että edellinen neuvo nostaa joillekin heti vihan pintaan.)
  Verenpaine laskisi ja koko keho voisi paremmin, samalla voisi ehkä kokea harmoniaa ja yhteyttä johonkin suurempaan kuin vihaan.

  Some-aikakaudella ihmisistä tulee helposti lyhytjännitteisiä pelkkien otsikoiden lukijoita ja reagointirobotteja, joilla ei riitä keskittymiskyä perehtyä asioihin ja varsinkaan niihin mitä kommentoi. Liikaa seurattavaa mediaa. Kommentteja suolletaan tunteen, ennakkoluulojen ja maailmankuvan mukaan ajattelematta saati perustelematta. Taustalla voi toki olla pimeitä motiiveja eikä totuus kiinnostakaan. Lopulta on jo kasvojen menettämisen pelko pelissä. Viimeinen sana pitää saada! Kirjoittamisesta jää aina kuitenkin jälki, eikä jälkikäteen välttämäti poispyyhittävissä.

  Juhana on jo muuten pohtimassa/jakamassa tulevia hallituspaikkoja twitterissä.
  Vaatimaton mies.

  Marjaana:
  kansalaisaloite.fi -osoitteessa on myös ”äänestys” kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä. Sinne vain aktivoituneena kannattamaan aloitetta.
  Ihan selvästi voimaan tullut aktiivimalli on jo aktivoinut työttömiä ja muitakin.

 16. Ylimielinen keppilinja

  Koomista luettavaa nämä aggressiiviset vaiennusyritykset. Mitkään faktat eivät tunnu olevan esteenä kun intetään mustaa valkoiseksi. Tyypillinen muka-vasta -argumentti kokoomuslaisen suusta on: mikä on vaihtoehto? Höh.

  Miksi tälle typeryydelle pitäisi olla vaihtoehto? Vaihtoehtona voisi olla työttömän elämän helpottaminen ja palkitseminen siitä, jos esimerkiksi onnistuu hankkiutumaan koulutukseen.

  Ylimielinen keppilinja ja toisen ihmisen koirana pitäminen on tuonut näkyviin, mitä porvari sisimmässään ajattelee. Hän ajattelee olevansa parempi ihminen, Jumalasta seuraava, ja työttömät sitten roskaväkeä jota voi kohdella miten vain. Tällaiset m..kut kun päästetään vallan kahvaan, niin siitä ei seuraa mitään hyvää.

  Missä muuten asiassa vastuussa olevat ministerit luuhaavat? Huhuu, teitä kaivataan!

 17. Timo Harju

  ”Sipilän hallituksen toimintaa on leimannut monien sosiaali- ja terveyspolitiikan perusasioiden ymmärtämättömyys.”

  Näin kirjoittaa HUS:n hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtinen. Juttu on hyvä ja informatiivinen, Kannattaa lukea.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238786-ylilaakari-sote-rahoista-ajatus-kulujen-kasvun-leikkaamisesta-outo

  http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248761-soten-rahoituksen-nelja-ongelmaa

  Entä kuka on Arto Välimäki? Director of International Business, tietää internet.

  Ehkäpä tämä Director of International Business ottaa nyt yhteyttä professori Lasse Lehtiseen ja ilmoittaa, että tämän jutut ovat soopaa ja niistä pitää valittaa US:n päätoimittajalle. Lehtinen en kirjoittaa nimittäin samoista asioista ja samassa kriittisessä hengessä kuin Saku. Ainoa ero on Sakun pamfletistisempi tyyli.

  Vaikenemalla tappaminen on Sipilän hallituksen aikana kehittynyt tieteeksi (YLE). Uudempi muoto ovat nämä suorat ja verhoillut uhkaukset hiljentää ikävä ääni ottamalla yhteyttä päätoimittajaan.

  Sitä harjoittavat tämmöiset Välimäet, joilla ei muita argumentteja ole. Toivoa sopii, ettei tämä tapa kovasti laajene.

  • Timo Harju

   po. professori Lasse Lehtonen. Anteeksi

 18. Jussi Parviainen

  Kun Sana sattuu kohdilleen, siinä on kyllin!
  Toivotan kaikille kärsivällisyyttä, itseni mukaan lukien!

 19. Vesa

  Aktiivimallin vastustajilla on ratkaiseva harhaluulo ja se aiheuttaa tämä kalabaliikin. Työttömyys nimittäin ON työttömän oma syy ja itse pitää itsensä työllistää.

  • stunned

   Vähän niin kuin paroni Münchhausen, joka kiskoi itsensä suosta omista saappaanvarsistaan vetäen?

   Uusliberalismin vieheen niellyt koukkuineen. Uhrin syyllistäminen on ruma piirre ihmisessä. Historiattomuus ja vanhasta oppimisen kyvyttömyys ällistyttävät kerta toisensa jälkeen.

   • Equalizer

    Kappas vain…Vesa päätti lintsata tänään tarkkikselta…

   • Vesa

    Ja uhriutuminen on vastuunpakoilua. Itsestään voi tehdä ihan sellaisen uhrin kuin haluaa mutta se ei auta saamaan oman elämän ongelmia kuntoon.

    • stunned

     Sinä syytät uhria vaikeuksistaan. Palkkatyötä ei riitä kaikille ihan omista ponnisteluista huolimatta.

     Massatyöttömyys on uusliberalismin seurausta. Yhteiskunta taantuu, vaikka voitot kasvavat.

     Valtio on ainoa, joka voi yhteiskuntaa pitää pystyssä säätelyllä. Vapaa kapitalismi ei toimi. Infrastruktuurin pitää olla valtion hallinnassa ja sen ylläpito valtion tehtävä. Yhteiskuntavastuusta lipeävät ensimmäisenä yritykset ja monikansalliset korporaatiot. Ihmiset eivät ole kuluerä vaan mahdollisuus. Talousajattelua ei voi soveltaa sosiaalisiin ilmiöihin. Suomi ei ole yritys.

     Sinä näet työttömän ongelmana. Facepalm.

     • Vesa

      Miksi työtön olisi uhri? Uhriksi asettumalla antaa elämänsä avaimet pois. Mitä järkeä siinä on? Se, että syyttelee ongelmistaan muita, on vastuusta lipeämistä. Elämä ei ole vain oikeuksia.
      Kenen muun syytä työttömyys voisi olla kuin työttömän itsensä? Oletko kuullut että joku olisi saanut töitä muuten kuin itse sen hankkimalla?

     • stunned

      Työtöntä on kohdannut onnettomuus. Hänet on saneerattu.

      Yleensä uhria kohtaan osoitetaan sympatiaa, vilpitöntä halua auttaa. Niin kuin esimerkiksi raiskauksen uhria kohtaan. Tai pahoinpitelyn. Varkauden uhria kohtaan.

      Miksi massatyöttömyyteen syylliset markkinauskovaiset uusliberaalit fundamentalistit, pankit ja keinottelijat armahdetaan tai jätetään nauttimaan rikoksistaan?

      Syytä talousahdinkoon toiminnallaan olennaisesti vaikuttaneita finanssimaailman instansseja, älä enää leimaa syytöntä uhria.

     • R.A.

      Vesa: Tehokkain keino saada töitä Suomessa EI ole koskaan ollut ”itse hankkimalla”. Tehokkain keino saada töitä on suhteilla. Se onnistuu helposti heiltä, joidenka lähipiiriin kuuluu jonkun yrityksen johtoporrasta. Joten kyllä, olen kuullut lukuisista ihmisistä, jotka ovat saaneet töitä muuten kuin itse hankkimalla. Suurtyöttömyyden aikoina ne muut keinot (=suhteet) ovat itse asiassa ainoa keino saada töitä.

      Sinä et ilmeisesti edes tiedä tästä Suomen työmarkkinoiden realiteetista mitään, joten ilmeisesti sä et itse ole koskaan hakenut mitään työtä lama-aikana? Oletko ylipäätään koskaan hakenut töitä, vai oletko vielä tarkkis-ikäinen, kuten joku edellä arveli?

      Äläkä edes kuvittele, että sulla on varaa ruveta jakelemaan mitään elämänohjeita itseäsi paljon kokeneemmille ja viisaammille ihmisille. Meille aikuisille on kyllä täysin selvää, että ”elämä ei ole vain oikeuksia”. Kas kun me olemme hoitaneet lukuisia epämukavia velvollisuuksia ja tehneet pitkiä työpäiviä jo kauan ennen kuin nykyiset tarkkis-nulikat olivat edes syntyneet.

    • Joni Pelkonen

     Muista tuo uhrien syyttely sitten, kun joudut itse vaikeuksiin. Kaikki vaikeudet ovat omaa syytäsi, et voi odottaa apua keneltäkään, kaikki on kestettävä ja vaikka vaatteetkiin myytävä päältä ennen kuin haet apua.

     Vai voisiko olla, ettet itse ole vaivautunut noudattamaan omia neuvojasi?

     • Vesa

      Tuo, että pitää työttömiä uhreina on törkeää ihmisten vähättelyä. Se että ongelma on omaa syytä ei tee kenestäkään uhria.
      Se että ongelmat ovat omaa syytä ei tarkoita sitä etteikö niihin voisi saada apua. Vaikeinta on se ensimmäisen askeleen ottaminen ja peiliin katsominen.
      Minulla on läheisiä ihmisiä ja ammattiapuakin on Suomessa hyvin tarjolla jos tarvitsen tukea asioideni hoitamiseen. Tuo ”ei tartte auttaa” meininki mistä kirjoitat on typeryyden ja ylimielisyyden multihuipentuma josta aiheutuu vain tuhoa.

     • Esa V.

      ”Minulla on läheisiä ihmisiä ja ammattiapuakin on Suomessa hyvin tarjolla jos tarvitsen tukea asioideni hoitamiseen. Tuo ”ei tartte auttaa” meininki mistä kirjoitat on typeryyden ja ylimielisyyden multihuipentuma josta aiheutuu vain tuhoa.”
      Toivottavasti Tekin, Vesa, saatte apua noihin harhoihin ja persoonallisuushäiriöön. 😉

  • Toni Neffling

   Omin pikku kätösin – miksi jättää puolitiehen, kun voi mennä loppuun saakka. Siitä vaan vauvat kadulle ja itseään kasvattamaan – mitään muiden apuja tarvii – en tarvinnu minäkään.

  • R.A.

   Vesa: ”Työttömyys nimittäin ON työttömän oma syy ja itse pitää itsensä työllistää.”

   Ai niinkö? Ihanko on työntekijöiden oma syy, että yrityksessa aloitetaan YT-neuvottelut, ja ulos heitetään suuri joukko ammattitaitoista, työnsä hyvin tekevää ja motivoitunutta porukkaa. Millähän tavalla se on niiden työntekijöiden oma syy? Kerro, kun en millään itse osaa kuvitella sitä.

   Yhä edelleen sinun mielestäsi työttömän oma syy on sekin, että uutta työpaikkaa ei saa vaikka hakee aktiivisesti, on motivoitunut työhön, on korkeasti koulutettu ja omaa paljon pitemmän työkokemuksen kuin sinä ja muut aktiivimallin puolustajat. Mutta tokihan se on sun mielestä yli viisikymppisten oma syy, että heitä ei palkata, eikö niin? ”Mitäs ovat yli viisikymppisiä. Rupeaisivat 25-vuotiaiksi, niin kyllä töitä löytyisi. Ihan oma syy.”

   Minusta olisi todella kiva kuulla mitenkä sun mielestäsi 55-vuotias muuttuu 25-vuotiaaksi ihan vaan siksi koska nuoria palkataan mielummin.

   Ihan vakavasti puhuen, toi sun kommentti oli niin terminaalisen typerä, että mä vilpittömästi toivon sinulle työpaikan menetystä ja pitkää työttömyyttä. Se tekisi sinulle oikeasti hyvää – sä nimittäin viisastuisit siitä ihan huimasti.

   • Vesa

    Työttömäksi voi joutua ilman omaa syytä mutta se että on työtön on omaa syytä. Kuinka monta vuotta voi mielestäsi käyttää työttömyytensä tekosyynä takavuosien yt-neuvotteluita?
    Totta kai se on omaa syytä jos ei saa töitä. Kenen muun syytä se olisi? Pitäisikö syyttää työnantajia siitä että hakija ei ole osannut myydä itseään?
    Ikä on tietysti tekosyiden aatelia: sille kun ei voi itse mitään.
    2010-luvun käytetyimmät tekosyyt Suomessa: ikä ja ”työpaikkoja ei riitä kaikille”.
    Työkokemuksella ei onneksi ole merkitystä vaan työnhakutaidoilla.
    Toivon sinulle vilpittömästi kaikkea hyvää. Kärsimys ei viisasta ihmistä vaan katkeroittaa.

    • stunned

     Jos työttömällä on työllistymisvelvoite, pitää työnantajalla olla työllistämis- ja palkanmaksuvelvoite.

     Työtä tekevä työtön on älytön oksymoroni. Hallituksen NewSpeakia. Työttömyyskorvausta maksetaan, jos työtön käy töissä. Heh.

     Orjuus on vapautta. Tietämättömyys voimaa. Oseaniassa on aina sodittu.

     • Vesa

      Työnantajat palkkaavat jos heillä on tarve. Siitä vaan itseään myymään. He eivät ehkä tiedä että heillä on ongelma johon juuri sinulla on ratkaisu.

    • Henry Timonen

     Ikärasismi ja työpaikkojen vähyys eivät ole tekosyitä vaan faktoja. Niitä ei valitettavasti pystytä poistamaan työnhakutaitoja parantamalla. Erilaisia tynhakukursseilla on ihmisiä ”koulutettu” pitkään, mutta työpaikkoja näillä toimilla ei ole pystytty luomaan.

    • R.A.

     Vesa: ”Totta kai se on omaa syytä jos ei saa töitä. Kenen muun syytä se olisi?”

     Onko ylipäätään pakko syyttää jotakuta siitä että työmarkkinatilanne on semmoinen kuin se on? Syyttely on aikamoisen yksinkertaistettua ajattelua. Mutta jos nyt välttämättä täytyisi syyllisiä etsiä, niin ekana tulevat mieleen:
     – Sipilän hallitus, joka harjoitti laman aikana kiristävää talouspolitiikkaa, ja siis syvensi lamaa ja pahensi työttömyyttä
     – Niitä yrityksiä, jotka siirtävät heppoisin perustein tuotantonsa halpatyömaihin. Tulokset eivät välttämättä ole pitkällä tähtäimellä hyviä edes johdon kannalta, koska kustannusten lisäksi laskee myös laatu.
     – Suhdannevaihtelua. = Luonnostaan sinikäyrän mukaista vaihtelua, jossa lamat ja noususuhdanteet seuraavat toisiaan. Suhdannevaihtelua voi talouspolitiikan keinoin lieventää tai jyrkentää. Lieventäminen on järkevää ja jyrkentäminen typerää. Mutta kokonaan suhdannevaihteluista ei pääse eroon.

     Vesa: ”2010-luvun käytetyimmät tekosyyt Suomessa: ikä ja ”työpaikkoja ei riitä kaikille”.”

     Ne eivät ole tekosyitä vaan faktoja. Tosin sen ymmärtäminen taitaa olla täysin ylivoimainen tehtävä ihmisille, jotka eivät tunne numeroita. Hämmästyttävän monille on aivan ylivoimainen tehtävä ymmärtää, että jos työttömiä on 20 kertaa enemmän kuin avoimia työpaikkoja, niin kaikki työttömät eivät mahdu töihin mitenkään. Katsos kun 20 > 1. (Kysy opettajaltasi mitä tuo tarkoittaa, jos et itse tiedä.)

     Vesa: ”Työkokemuksella ei onneksi ole merkitystä vaan työnhakutaidoilla.”

     Vai että ”onneksi”??? Sorry, nyt pääsi röhönauru. Kumpikohan on yrityksen kannalta tärkeämpää: se että työntekijä osaa työnsä, vai se että se innokkaasti mainostaa itseään? No ehkä jos työpaikka olisi nimenomaan markkinointia, niin sitten saattaisit olla oikeassa. Missään muun tyyppisissä työssä tuo ei päde. Itse olen käyttänyt vuosia siihen, että olen korjaillut ”myyntihenkisten” tyyppien aikaansaamia vahinkoja yrityksen ydintoiminnalle. Osaavat ihmiset pääsisivät paljon helpommalla, jos niitä ”myyntihenkisiä” helppoheikkejä ei päästettäisi edes koskemaan mihinkään. Mutta sittenhän ei tietenkään ole mitään syytä myöskään maksaa niille palkkaa… Miksi niitä siis pitäisi rekrytoida?

    • Ani

     ”Työkokemuksella ei onneksi ole merkitystä vaan työnhakutaidoilla.”
     Työnhakutaidoilla voi pyyhkiä lattiaa, kun ikä on väärä.
     PR:llä voi onnistua saamaan jonkunmittaisen pyrähdyksen työelämään takaisin.
     Liian nuori eläkkeelle, liian vanha työelämään. Yhtälö, joka ratkeaa ainoastaan onnenkantamoisilla.
     50+ työnhakija ei ole kuuminta hottia työmarkkinoilla. Hampaatkin on omat, kuten muukin omaisuus. Aktiivimyllyä vaan pyörimään, vaikka huutava pula on ainoastaan palkkatyöstä.

    • Toni Neffling

     Kuinka kauan.? Vastaus on …. tadaaaa … noin 10v eli vuodet 1929-1939. Pidempäänkin jos seuraava sota syttyy myöhemmin. Se siitä työtön on syyllinen teoriasta. Vesa voi pikaisesti omalla asiantuntemuksellaan selittää suuren laman lähtien ajatuksesta – työttömät aiheuttavat työttömyyden.

 20. T.K. Lehtinen

  On olemassa heimo Suomessa, jonka maamme terävin ja analyyttisin kärki kutsuu nimellä työttömät. Terävin ja analyyttisin kärki nosti joukostaan ryhmän hutkimaan tätä työttömien heimoa. Ryhmän hutkijät ovat saaneet nyt syvän kansan tietoisuuteen median avulla muutaman fucktan:
  – työtön ei ole koskaan maksanut veroja, eikä tule maksamaankaan
  -huolimatta väitteistä, että työttömät syntyisivät taloudellisten ja tuotannollisten syiden kautta luonnollisesti yt-neuvotteluin, hutkijat ovat pystyneet kumoamaan teorian jakamalla enemmän yritystukia, yhteisöveron alennuksen vaikutuksia odotellessa. On vielä epäselvää, mistä työttömät sikiävät, sen vuoksi kokeillaan ns. jälkiabortointia toimenpiteenä -4,65%, jos ei auta, 60 viikon rahakaavinta on aina mahdollinen
  -työttömän pesässä on aina poikkeuksetta sohva, kaljaa ja tupakkaa. Työttömän pesä pyritäänkin säännöllisesti siirtämään mahdollisimman kauas alkuperäisestä, mm. lupaamalla palkatonta työharjoittelua 400 km päässä. Tämä on helppoa, koska yleisesti tunnettua on, ettei työtön ole kiinnostunut mahdollisesta partneristaan, jälkikasvusta puhumattakaan.
  -vaalien alla pyritään työttömien heimoa hajaannuttamaan uusiin heimoihin, tunnetuimpia ovat, koksut, keksut,peksut ja siksut. Korealla ulkoasullaan ja kujertelevilla kutsuhuudoillaan: ”Pienet ihmiset! Ei leikata! Jaoettelun aika on ohi!” ne houkuttelevat pahaa-aavistamattoman työttömän luulemaan, että kuuluisi suomalaisiin. Oikeasti joutuvat vain kaikkimulle-heimon hyväksi käyttämäksi.

  Paksuutta on ja pituutta riittää, saa käyttää perusteluna. Avainsana ”niskalaukaus”

 21. Petteri

  Hallitus pyrkii yksityistämään terveydenhuollon ja työvoimapalvelut. Verot menevät suoraan sijoittajien taskuun ja palvelut huononevat.

  • elm

   ”Mutta erityisesti 1980-luvulta lähtien taloustieteen vaikuttavin sanoma on ollut: poliitikkoja ei pidä päästää ”vastuuttomasti” tavoittelemaan täystyöllisyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kaltaisia päämääriä.”

   Kuulostaako tutulta?

   ”Uusliberalismin vallasta kertoo se, kuinka yleisesti me nykyään puhumme sen antamilla käsitteillä. Viime vuosina on esimerkiksi yleistynyt näkemys, jonka mukaan taloustieteissä teknisinä apuvälineinä käytetyt voiton maksimoinnin ja rationaalisen itsekkyyden käsitteet ovatkin oikeastaan ihmisen luonnollisen käyttäytymisen tarkkoja kuvauksia.”

   ”Koko uusliberalistinen järjestelmä perustuu ajatukseen, jonka mukaan kilpailu, epävarmuus ja turvattomuus toimivat tehokkaimpina kannustimina. Tämä on täysin vastoin sitä, mitä me tiedämme luovuudesta ja tuottavuudesta. Ihminen on sosiaalinen olento, joka toimii parhaiten yhdessä toisten kanssa.”

   ”Me puhumme ristiriitaisesti eri tilanteissa, koska pidän tärkeänä välttämättömyytenä pitää selkeästi erillään pitkän tähtäimen tavoitteemme ja ne taktiset askeleet, jotka saattavat olla sopivia liikuttaessa sitä kohti.” Tämä ristiriitaisuus luonnehtii erittäin hyvin myös tämän päivän politiikkaa.”

   ”Löppösen mukaan nyt on nostettava solidaarisuutta esille kaikkialla yhteiskunnassa. Vapaus, tasa-arvo ja yhteisvastuullisuus toteutuvat vain yhdessä tai eivät ollenkaan. Uusliberalismin kritiikin lisäksi on siirryttävä positiiviseen ohjelmaan yhteiskunnan demokraattisen käänteen vahvistamiseksi.”

   Ootteet kirja-arvoiosta sivulla http://voima.fi/blog/kulttuuriartikkeli/vapauden-markkinat/

   Suosittelen kuuntelemaan myös Paavo Löppösen haastattelua Mitä maksaa -radio-ohjelmassa: https://areena.yle.fi/1-4062852

   Sen jälkeen tietää paljon sellaista, mitä ei ennen tiennyt (ainakin itselläni kävi näin).

  • stunned

   Myös koulutus aiotaan yksityistää. Silloin sosiaalinen nousu on mahdotonta, koska lasten koulutus maksaa enemmän kuin työstä saa palkkaa.

   Ylemmän koulutuksen, yliopistojen ja opiskelun aiotun maksullisuuden vuoksi myöskään työttömien kouluttautumista ei haluta tukea tai vapauttaa.

   • Timo Harju

    Säätykierrossa on kapula rattaassa jo nyt. Jo lukio maksaa yli kaksi tonnia. Pelastakaa Lapset ry:n mukaan joka neljäs toisen asteen koulutuksen keskeyttäneistä johtuu vähävaraisuudesta. Nämä nuoret eivät suorita edes toisen asteen tutkintoa.

    Sieltä tulee osa syrjäytyneiden nuorten laumasta. Tätä satoa Suomi niittää 10-15 vuoden päästä.

    • Sami Eklund

     Juuri näin. Joskus mietityttää, millaisia itsemurhakandidaatteja hallitus sekä valtionhallinto ovat pullollaan. Muutama kymmentä tuhatta aktiivisesti syrjään työnnettyä, turhautunutta ja katkeroitunutta nuorta miestä lisää joukon jatkoksi ja todellisuus saattaa räjähtää polttopulloina niinsanotun yhteiskunnan (eikä pelkästään hallituksen) silmille nopeammin kuin moni arvaakaan. Ei mikään miellyttävä tulevaisuuden visio.. 🙁

 22. Anne Saarinen

  Saku,

  onneksi olet.

 23. Sauli

  Artsille ja muille kokoomuksen netti aktiiveille sellaisia terveisiä, kannattaa satsata enemmin faktoihin kuin nättiin pukuun ja kuvaan face profiilissa. Minä en viitsisi edes nimimerkin takaa suoltaa sellaista henkilöön menevää soopaa, kuin Artsi tekee omalla nimellä. Kun on tuollaisessa asemassa kuin Artsikin on, voisi olettaa että teksti olisi hiukan asiallisempaa kuin mitä se nyt on.

  Katsos Artsi, minä seuraan Sakun blogia tasan niin pitkään kun faktat on kohdillaan. Toisin kuin Artsin kuplassa, tänne kirjoittaa aika moni sellainen joille aktiivimallista kertyy ihan omakohtaista kokemusta 1.1.18 alkaen. Kukaan ei laita sanoja suuhuni, mutta kieltämättä palstan mielipiteet vahvistavan omaa kokemustani, aktiivimalli on susi jo syntyessään. Tervetuloa vaan Arto ja kokoomus kumppanit kertomaan omakohtaisia kokemuksia onnistuneesta aktivoinnista. Minäkin teen jos sellaisia omalle kohdalle osuu, toistaiseksi olen vielä hiukan skeptinen.

  • Equalizer

   Edellisessä…ja todennäköisesti myös viimeisessä…työpaikassani eräs toimihenkilöpuolen edustaja totesi lakonisesti työkaveristaan:”Muotipaita, silkkisolmio ja korkea koulutustaso eivät takaa ammatillista pätevyyttä!”

   Aika osuvasti sanottu.

  • Vesa

   Asianosaisuus ei tee asiantuntijaksi.

   • Raija

    Asianosaisuus antaa itse koettua kokemusta asiasta ja kokemus tekee asiantuntijaksi. Asiantuntijaksi ei voi tulla ilman kokemusta.

    • Vesa

     Itseasiassa voi. Asiantuntijuus perustuu tutkittuun tietoon. Oletko miettinyt miten syöpälääkärit osaavat hoitaa syöpäpotilaita vaikka suurin osa heistä ei ole itse sairastanut syöpää?

     • R.A.

      Syöpälääkäreillä on kuitenkin pitkä kokemus syövän hoidosta ja vielä pitempi lääkärin työstä yleisemmällä tasolla. Ei kenestäkään tule hyvää syöpälääkäriä ilman kokemusta alasta.

      Asia on juuri kuten Raija sanoi: Asiantuntijaksi ei voi tulla ilman kokemusta. Pohjalla on toki hyvä olla myös teoriatietoa, mutta todellinen asiantuntija ihmisestä tulee vasta kun sen teoriatiedon päällä on pitkä kokemus alasta. Kokenut asiantuntija tietää ja osaa paljon semmoistakin, mitä ei mistään kirjoista pysty oppimaan. Ja tämäkin olisi täysin selvä myös sinulle Vesa, jos olisit asiantuntijatasoa edes yhdessä asiassa…

   • Petteri

    Kyllä asianomainen osaa suhtautua asiaa ihan erinlailla kuin ihminen jota asia ei koske. Työtön joka etsii töitä suhtautuu kyykytysmalliin erillailla kuin suojatyöpaikassa oleva.

    • Vesa

     Yleensä asianosainen suhtautuu asiaan liian tunneperäisesti ja tosiseikat unohtaen. Oma kokemus on oma kokemus mutta siitä ei voi vetää yleisiä johtopäätöksiä. Omaa kokemusta tutkittua tietoa parempana pitävien joukossa leviävät juuri kaiken maailman rokotusvastaisuudet ja muut hömpötykset.

     • Saku Timonen

      Taidan kohta heittää tämän Vesan ulos täätä trollaamasta.

     • Sauli

      Siis, onhan olemassa sellainenkin ryhmä kuin kokemusasiantuntijat. He eivät ole koulutukseltaan esim. lääkäreitä, eli heiltä puuttuu koulutuksen kautta hankittu tieto. Sen vastapainoksi heillä on omia kokemuksia, niiden herättämiä tunteita ja ajatuksia, ei niiden arvoa voi kiistää.

      Eli jos minulla on kokemusta työttömyydestä, turhauttavasta työhakemusten lähettämisestä jotka eivät johda mihinkään. On kokemuksia Te- toimistojen byrokratiasta. Negatiivisista asenteista työttömiä kohtaan. Kursseista joihin menee into piukkana ja tulee takaisin mieli ”murhanhimoisia” ajatuksia tulvillaan. Jne.

      Sitten meillä on vastapoolina vesoja ja artseja jotka kertovat kaiken muun paskan lisäksi, ettei minulla oikeus tunteisiini, niin voi tosiaan olla etten enää osaa kirjoittaa aivan kylmän kliinisesti mitä ajattelen näistä ns. asiantuntijoista. Työttömyys menee tunteisiin.

      En nyt oikein enää jaksa kehua tätä blogia, mutta teen sen nyt kuitenkin. Saku, olkoon nyt sitten demari tai mitä tahansa, kirjoittaa yleensä aika lakipainotteista faktaa ja hyvä niin. Herra artsi on hyvä ja esittää toisenlaista totuutta jos alan osaamista löytyy. Sen lisäksi tältä palstalta löytyy sitä kokemusasiantuntevuutta joka sekin on arvokasta, koska silloin sitä ei tunne olevansa yksin taistelemassa tuulimyllyjä vastaan.

     • Eeva Koiranen

      Vesa, olet aivan uskomaton vastauksissasi. Miten osaatkin olla noin kovanlinjan ”tietopankki”, tunneperäinen ja tosiseikkojen unohtaja, oma kokemus, kirjoistahan ne kokemukset karttuvat, niinkö, huolestuttavaa moinen tietoilu ja omien kokemusten puute.

      • Saku Timonen

       Vesa on selkeä trolli, saa jotain kieroa nautintoa typeristä väitteistään. Surullinen tapaus.

     • liisa hirvonen

      Vesa ei tajuu. (Kumman kaa -tv-sarjasta tuttu hahmo)

     • R.A.

      Mun mielestä Vesan postaukset kuulostavat siltä, että hän on vasta teini-ikäinen. Hän kuvittelee olevansa hirveän fiksu, vaikka oikeasti hän ei tiedä vielä mistään mitään. Siihen päälle se kukonpojan ylimielisyys, niin lopputulos on tuommoinen.

 24. Inka K

  Oletushan on se, että jokainen työtön olisi kykenevä tekemään lähes mitä tahansa työtä, työtöntä vain ei kiinnosta. Matalan koulutustason töissä on pulaa ainakin siivoojista. Ministerit ja kansanedustajat voisivat käydä katsomassa millaista työskentely siivousfirmassa on… Jos jaksatte kuukauden, voin todeta että, ette jaksa. Palkkakinhan alalla on tunnetusti erittäin motivoiva, ottaen huomioon työn kuormittavuuden niin henkisesti kuin psyykkisesti. Miksi ette vaadi mitään yrittäjiltä jotka etsivät orjia itselleen!? Työntekijällä on velvollisuutensa, mutta hänellä on myös oikeutensa. Tämä ei toteudu nykyään siivousalalla. Maahanmuuttajat ovat haluttuja työntekijöitä, koska he eivät välttämättä ole niin perillä Suomen lainsäädännöstä.

  Monet alat jotka kärsivät työvoimapulasta, ovat aloja mitkä edellyttävät varsin pitkää kouluttautumista. Lääkärit, puheterapeutit, rakennusalan työnjohtajat ja erityisasiantuntijat, sairaanhoitajat, lastentarhanopettajat, sosiaalityöntekijät….
  Vapauttakaa työttömien mahdollisuus kouluttautua!! EI määrärajoja ei byrokraattisia tekemällä tehtyjä ehtoja, vaan täysi vapautus!
  Ei ehtoja sille mikä on entinen koulutuksesi, vaan voit vaikka hankkia sen toisenkin korkeakoulututkinnon niin halutessasi.

  Järjenköyhyyttä.
  Työministeriäkään ei paljoa kiinnosta. Onneksi tämä Äijä voi aina päivittää twitteriään penkkiurheiluun ja musiikkiin liittyen.

 25. Seppo Juhani

  Nämä artovälimäet antavat sananvapauden vain niille, jotka ovat heidän kanssaan samaa mieltä. Kun heidän omat argumenttinsa osoittautuvat vääriksi, he haluavat muilta suun tukkoon. Kokoomuksen viestintävastaava ei ole yksin liikkeellä.

 26. AriannaK

  Faktinen tosiasia on, ettei sairaspäivarahan päätyttyä työttömyysturvalle joutunut sairas saa tehdä töitä, eikä sairasta saa ottaa töihin. Vakuutukset eivät koske valmiiksi sairaita, työnantaja palkkaa omalla riskillään. Sairaslomalla ei saa edes opiskella opiskella, menee kaikki tuet.

 27. Raili

  Missä on Lindström, Mattila, Sipilä, Orpo ja muutama muu? Lomailevatko ja lymyilevät jossakin nurkassa verhot kiinni, ettei vaan yksikään toimittaja pääse kyselemään. Heidänhän tulisi olla puolustamassa hyviä päätöksiään.

 28. Toimeton

  Mielestäni Racinen solvaaminen julkisuudessa on jotain aivan käsittämättömän ala-arvoista. Itse näen sen, kuten moni muukin, huomion kääntämisenä varsinaisesta asiasta. Ei ole mitään merkitystä kuka kansalaisaloitteen on tehnyt. Selvittäkööt tuet/tulot, ja haukkukoot julkisesti myös kansalaisaloitteen allekirjottaneetkin. Olisihan siinä vähän puuhastelua selvitellessä, mutta eipähän tarviaisi noita talouselämän höpöhöpö-juttuja vähään aikaan lueskella. Joku jo miettii siellä että ”mitäs sitten lueskelet jos ei teksti miellytä”.

  No se siitä, olen pistänyt merkille että niin hallituksessa kuin mediassakin tuntuu vallitsevan tahaton tai tarkoitushakuinen tietämättömyys työttömyysturvalaista ja tuista ylipäänsä. Yleensäkkin kaikki virkamiesviha, vihapuheet ja fiksujenkin ihmisten kummalliset käsitykset asioista johtuu siitä ettei tiedetä asioista joihin otetaan kantaa. Suosittelisin lämpimästi ottamaan asioista oikeasti selvää ennen kuin alkaa nolaamaan itseään tai muita.

  Menee offtopiciksi, mutta olen pohtaillut mahtaakohan moni itseni kanssa samassa tilanteessa oleva tuntea ahdistusta tästä nykymeiningistä ja kovin kummallisista ”aktivoinneista”. Tarkoitan siis ihmisiä jotka eivät ole oikeutettuja viimeiseen olkeen, eli toimeentulotukeen, vaan koittavat selviytyä ainoastaan työmarkkinatuen ja asumistuen varassa, tämä siitä syystä että puoliso saa opintotukea 250e/kk. Eli tilanne johtuu siitä kun opiskelijalla on velvollisuus nostaa opintolaina, jolla sitten voi vaikka elättää minun kaltaista työtöntä kun samassa taloudessa haluaa asustella. Pyrimme kuitenkin välttämään lainan nostoa viimeiseen asti, varsinkin näin epävarmoina aikoina, kun ei ole takeita että koskaan saataisiin sitä laina takaisin maksettua. Toisaalta enemmän minua hirvittää ajatus aktiivimallin ”keppi 2:sta”, joka mönkään mennessään voisikin tehdä meille jo maksuhäiriömerkinnät kun ei muutamaan kuukauteen saisikkaan enää vuokraa ja laskuja maksettua. Tämä nyt vain spekulointina tulevasta.

  Mielestäni kuitenkin aavistuksen parempia porkkanoita/aktivaattoreita olisi voinut olla vaikka että ihmiset pystyisivät tekemään edes vapaaehtoistyötä ilman karenssin pelkoa, ja että silläkin voisi osoittaa aktiivisuutta. Itse alkaisin heti pitämään suomenkielen-kursseja maahanmuuttajille tai menisin pitämään viriketuokioita vanhuksille, nyt se ei ole mahdollista koska nykytilanteessa 2 tuntia parina iltana viikossa katsottaan esteeksi työmarkkinoiden käytettävissä olemiselle. Jännää logiikkaa.
  Ja toinen hieno edistysaskel voisi olla vaikka että pienipalkkaisissa hommissa ”saksanmallinen” 0% verotus alle 700e palkoista ilman työnantajamaksuja voisi toimia hyvänä motivaattorina monille toimettomille ja varsinkin työnantajille. Varsinkin jos ne pienet ”extratulot” ei vaikuttaisi perus työttömyysturvaan ja asumistukeen. Tämä systeemi voisi olla vähän niin kuin byrokratiasta karsittu palkkatuki ilman turhia välikäsiä. En tiedä miten sitten tuntuis valtion kassassa, mutta lisäisi ainakin hivenen ostovoimaa.

  Suomessahan nämä Te-palvelujen alas ajot alkoi jo vuosia sitten kun ”valtionsäästöohjelma” polkaistiin käyntiin, ja seurauksena oli että kaikista valtionkonttoreista laitettiin määräaikaiset pihalle, silloin puhuttiin palvelumalli uudistuksista. Palvelumallia olikin syytä uudistaa kun puolet väestä lempattiin pihalle. Tämän jälkeen palveluita on vain heikennetty määrärahaleikkauksilla, ja esim. tällä hetkellä paikkakunnallani on tarjolla kokonaiset 4kpl työvoimakoulutuksia joista 2 (Hitsaajan- ja siivoojankoulutukset) on ns. nonstop-koulutuksia, ja 2 ”rekry”-koulutusta. Käytännössä noihin otetaan yhteensä sisälle se 40 – 60 oppijaa. Tem:n elokuisen työllisyyskatsauksen mukaan alueellani on ollut katsauksen tekohetkellä vajaat 20 500 työtöntä. Mitenkähän nämä mahtaa aktivoitua kun, kaikki johtavien lääkäreiden paikat ja rekryfirmojen ilmoitukset mukaan lukien, avoimia työpaikkojakaan ei ole kuin vain se reilut 300. Siinä loppuisi muuttofirmoilta ja VVO:lta resurssit kun kansa lähtisi liikkeelle töiden perässä. Ah, niin se palvelumalli.. Sehän muuttui niin ettei Te-toimistoon enää voinut mennä kuin ajanvarauksella ja palvelua alettiin hoitaa 6kk välein puhelimitse toimistolta käsin. Hmm.. miten lie toiminut kun en ole saanut ensimmäistäkään puhelua viimeisen 3:n vuoden aikana, ja työllistymissuunnitelmani on päivitetty viimeksi vuonna 2013. Ihmettelen kansanedustajien puheita 3kk välisistä haastatteluista, eikös ne pitänyt alkaa jo vuosi sitten. Vai jäikö se toteutumatta? ô.o Pahoittelut näin mittavasta offtopicista, mutta toivottavasti herätti ajatuksia.

  • how low they can go?

   Kansalaisaloitteen tekijän julkinen mustamaalaaminen on uskomaton osoitus säälimättömiä keinoja kaihtamattomasta vallankäytöstä sellaista, kohtuuttomissa vaikeuksissa kamppailevaa hallintoalamaista kohtaan, joka on rohjennut demokratian suomin valtuuksin (laillinen kansalaisaloite) puuttua laajoissa kansalaispiireissä epäoikeudenmukaiseksi sekä kohtuuttomaksi koettuun lakiin.
   Koska työttömien palkansaajien aktivointitemputtaminen edustaa nimenomaan kokoomuslaisten ideoimaa hallituskauden kärkihanketta, ollaan puolueessa nyt hämääntyneitä ”kyky”puolueen ideoita kohtaan nousseesta vastalausemyrskystä.
   Vaikka tämä kokoomuksesta ei nyt ole enää yhtään kivaa, niin kansalaisaloite on allekirjoituksineen laillisuudessaan täysin oikeutettu, ja poliittisesti alamittaista hyökätä aloitteentekijän kimppuun.

 29. Markku Perttula
 30. Emäntä

  ”Malli ei ole geopoliittisesti tasa-arvoinen. Kaikilla paikkakunnilla ei ole samat mahdollisuudet.” Tähän tarjotaan lääkkeeksi sitä, että pitäisi lähteä työn perään kasvukeskuksiin. Kysyn vain kuinka moni olisi valmis myymään kotitalonsa ja repäisemään perheensä pois juuriltaan ja lähtemään epävarman työn perään taajamiin..? Kuka ensinnäkään ostaisi taloni ja elämäntyöni rauniot syrjäseudulta ja muuttaisi vastaavasti paikkaan, jossa ei ole tarjolla elämisen mahdollisuuksia?Tyhjin käsinkö sinne kaupunkiin pitäisi perheen kanssa matkustaa..? Kannattaisiko tässä samassa yhteydessä pohtia vähän tätä maaseudun autioittavaa Suomen maatalouden alasajon politiikkaa..

 31. Virve Valoheimo

  Kelan sivulta:

  ”Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä. Tämä aktiivisuusehto on ankarampi kuin alkuperäinen ehto. Jos sitä ei täytä, alennus jatkuu seuraavan 65 päivän jakson alkuun asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen.”
  http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/4402

  Siis onko tästä ollut puhetta?

 32. Isoäiti

  ”Mikään ei paljasta miehen ja naisen saamaa kasvatusta paremmin kuin se tapa, jolla he kiistelevät” G.B. Shaw.

  Haluan todella aidosti uskoa, että aktivointimallia puolustavat ovat saaneet hyvän kasvatuksen. Siksi toivon, että he myös näyttävät sen tavassaan väitellä ja jopa kiistellä.

  Muistuu mieleen aika kauan kauan sitten, kun nuoruuden innolla väitin jo edesmenneelle isälleni omia vankkumattomia ajatuksiani. Isäni kuunteli keskittyneesti ja totesi: ”Perustele”. Jos en kyennytkään perustelemaan, oli niin houkuttelevaan heittäytyä surkean retoriikan ja jalan polkemisen -metodeihin. Ei auttanut, piti kyetä perustelemaan väitteensä. Se oli hyvä oppi sille, mikä on faktan ja mutu-tiedon ero. Pelkkä retoriikka ei muutu faktoiksi ja loogisiksi ajatuskuvioiksi, vaikka puhuisit kuin Runeberg päivästä toiseen.

  Sakulle kiitos siitä, että hän on pysytellyt faktoihin pohjautuvissa väitteissä ja retoriikassa, jossa ei syötetä tunneperäisiä puolitotuuksia. Vastaväittäjien soisin kömpivän jo viimein ylös huonon väittelytaidon suosta ja osallistuvan keskusteluun älyllisellä argumentoinnilla..

 33. Mikko Viitamaa

  https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3831527-ei-toimi-kaytannossa-nain-asiantuntijat-arvioivat-aktiivimalli-kakkosta

  Tuossa hyvä artikkeli tästä tulevasta mallista, jossa työtä pitäisi hakea kerran viikossa ja raportoida siitä. Valtavat kritiikit jo valmiiksi tahoilta joilla on tietämystä, mutta hallitus tuskin kuuntelee koska ”jotain pitää saada maaliin”.

 34. Esa J.

  Aktiivimallia koskeva kansalaisaloite (HE124/2017) on tänään klo 18:35 mennessä kerännyt 115 675 allekirjoitusta.

  Pelkään vain, että ko. aloitteen tullessa eduskuntaan käsiteltäväksi, ”nerokkaat” poliitikkomme, kokoomus etunenässä toteavat: – ei oteta käsiteltäväksi, koska asia on jo sovittu.

  Eikä mikään auttaisi, vaikka siinä olisi 5,3 miljoonaa allekirjoitusta, ja vielä amerikansuomalaiset mukana ja samoin Uuden Seelannin ja Australian suomalaisetkin…

  Aika näyttää…

  • R.A.

   Sipilän hallitus on tosiaan niin itsekkään ylimielinen, että he voivat ohittaa koko aloitteen. Mutta ei se aloite hukkaan mene silti. Ainakin se on selkeä viesti muille puolueille, että tuo laki täytyy kumota heti kun Sipilän hallituksesta päästään eroon.

 35. Anja

  Uuninpankkopoika voisi erottaa tuon yli 300 päivää sairauspäivärahaa saaneen työttömyysturvatilanteen tarkastelun omalle otsikolleen erotettuna tästä aktiivimallista. Kun on saanut 300 päivää sairauspäivärahaa, henkilö tulee saadakseen toimeentulon, te-toimiston asiakkaaksi. Hänen tulee työttömyysturvaa saadakseen täyttää työvoimapoliittiset edellytykset eli pystyä ottamaan vastaan työkykyä vastaavaa kokoaikatyötä, ei olla päätoiminen opiskelija eikä yrittäjä. On kuitenkin edelleen sairauslomalla, hakenut kuntoutustukea tms. Status työtön. Jos on hylky tullut eläkepäätöksern, kuuluu myös aktiivimallista piiriin.

  • SairaanKaruTodellisuus

   Minä olen jo vuosia ollut tällainen työkyvytön ”työtön” työnhakija. Itse en ala edes arpomaan miten työkyvyttömyyttä tullaan tulkitsemaan, mutta tuon kuitenkin esille että, minulle on työmarkkinatuki myönnetty työkyvyttömyyteni takia.

   Asiani on jo vakuutusoikeudessa ”taputeltu”, eikä nyt ole mitään hakemusta vireillä. Ja koska olen vakituisesta työsuhteesta sairaslomalta, niin minulle voidaan myöntää työmarkkinatuki vain, jos minut on todettu olevan työkyvytön omaan työhöni. Vakuutuslääkäreiltä on jäänyt vielä pieni ”valuvika”, muuten tähän niin hienosti tehtyyn vakuutuslääketiedejärjestelmään.

   Lainaus saamastani hyväksytystä työmarkkinatukipäätöksestä:

   Sinulla on oikeus työmarkkinatukeen sairauspäivärahan enimmäismaksuajan jälkeen. Työkyvyttömyys ja voimassa oleva työsuhde eivät estä työmarkkinatuen maksamista, koska työkyvyttömyyseläkehakemuksesi on hylätty, eikä työnantajallasi ole tarjota työkykyysi sopivaa työtä.

   Työmarkkinatukihakemukseen pistän ”sairaana”, ja kotiin tulevassa ”tilinauhassa” lukee, ” Sinulle on maksettu työmarkkinatukea työttömyyden perusteella yhteensä xxx päivältä”.
   Ota näistä sitten selvää, työmarkkinatukipäätös tehdään työkyvyttömyyden takia ja maksetaan työttömyyden perusteella?

   http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa/aktiivimalli
   ” …. Aktiivimalli ei koske työnhakijaa, joka .. saa työkyvyttömyyden tai vamman perusteella myönnettyä etuutta …

   Etuus se lienee työkyvyttömyyden perusteella myönnetty työmarkkinatukikin, kai?

   Muutama oma kommentti tästä työmarkkinatukipäätöksen perässä mainitusta laista:
   https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290#L3P3 Työttömyysturvalaki 3 § Työkyvyttömyys

   Tämä laki alkaa hienosti
   ” 3 §
   Työkyvyttömyys
   Työkyvyttömällä henkilöllä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen … …

   Mutta hetken päästä alkaakin ”vakuutuslääketieteellinen” osuus

   … ..Työkyvyttömänä pidetään myös henkilöä, joka on todettu sairausvakuutuslain tai kansaneläkelain mukaisesti työkyvyttömäksi, vaikka etuutta ei ole hänelle myönnetty. (22.12.2009/1188)

   Miten voi lakitekstissä lukea tälläistä???
   Työkyvyttömänä pidetään myös henkilöä joka on lakien mukaan todettu työkyvyttömäksi, vaikka hänelle ei ole työkyvyttömälle kuuluvia lakisääteisiä sairasetuuksia myönnetty.

   Ja, vaikka loppukevennyksenä vielä: samana päivänä päivätyssä, kuin yllä mainittu hyväksytty työmarkkinatukipäätös, sain myös sairauspäivärahapäätöksen, jonka hylkäysperusteissa todetaan minun olevan työkykyinen omaan työhöni.

   Yllä mainittu työmarkkinatukipäätös ja samana päivänä tehty hylätty sairaspäivärahapäätös ovat luettavissa:
   http://sairaankarutodellisuus.blogspot.fi/2018/01/vakuutuslaakareiden-tasapuolisista.html

   Terveisin:
   Vakituisesta työsuhteesta sairaslomalla oleva, työkyvytön työkykyinen työtön.

   • Raili

    Siskollani oli juuri samanlainen juttu. Hänellä oli kunnan virka, mutta työkyvytön ja kirjoilla työkkärissä. Asia lopulta ratkesi posiitiiviseen työkyttömyyseläkepäätökseen. Toivottavasti sinäkin saat sellaisen. Tämä on kyllä erikoinen ratkaisu, työkyvytön työnhakijana.

 36. Kiintoisaa

  Hmm, Linkedin-profiilin perusteella Välimäki on töissä Tiedolla, siinä sitä onkin firma joka on myynyt julkishallinnolle keskeneräisiä ja täysin susia datajärjestelmiä. Surkeita tuotteita, joiden ainoa tarkoitus on olla ikuinen rahastusautomaatti, kun atk-järjestelmiä joudutaan jatkuvasti korjailemaan ja päivittämään asiakkaan piikkiin. Eli verorahoilla hänenkin palkkansa on viime kädessä maksettu.

 37. T.K. Lehtinen

  Minun milestäni Vesa-trolleillakin on tässä maailmankaikkeudessa paikkansa, vaikka paradoksaaliset väitteet alkavat ärsyttää ja logiikka on kuin muovimissin, joka toivottelee maailmanrauhaa tietämättä, missä maassa Miss Muovi-kisa pidetään. Ymmärsin nimittäin juuri, mitä persut tarkoittivat vaalimainoksissaan vaahtoamallaan pienellä ihmisellä.

 38. Jari Vikman

  Tuosta unohtui myös se seikka, että työ vapaaehtoisjärjestöissä ei kelpaa, aikka poliitikot niin ilmoittivatkin

 39. BanksteritLinnaan

  Entäpä miten huomioidaan leikkauksen vaikutus ostovoimaan. ? 2007 tapaisen kriisin tullessa…ja niitähän tulee n.10v välein… yritykset aloittavat yt-rumban jonka seurauksena lisää väkeä taistelee niistä puhelinmyyjän paikoista.

  Kun kerran tämä perustuslain vastainen aktiivimalli on voimassa ja suuri joukko toimeentulotuella jos silläkään niin kulutuskysyntäkään ei pysty pitämään taloutta pystyssä. Tällöin noidankehä jatkuu ilman devalvaatiomahdollisuutta kiitos euron ja kun Nokian kaltainen ihme lienee utopiaa näyttää talous vaativan poliittista ohjeistusta investointeihin.

  2019 vaalit ovat Suomen kohtalon vaalit.
  Harmi ettei Suomea hyödyttävää politiikkaa tehty sitten Kekkosen ja median omistavat monikansalliset yhtiöt a la digita. Soten tarkoitus ei liene arvoitus kun tietää mitä osakeyhtiölain mukaan yritysten kuuluu tehdä. Eli lopputulos sinetöity. Maailman synkin epäempaattisin ja paskin Banaanitasavalta tulossa näillä spekseillä.
  Tämä sopii suomen ahneelle eliitille igoreille ja ahneille monikansallisille yrityksille.

  Voiko tässä kansalainen edes tehdä mitään?

 40. R.A.

  Islantilaiset pelastivat itse oman maansa ja laittoivat rötösherrat vankilaan. Islantilaiset ovat maailman paras kansa!

  Ei taida suomalaiset pystyä läheskään samaan, joten meillä on todennäköisesti edessämme uusikin Kokoomus-vetoinen hallitus, joka toteuttaa ”uusliberalistista” rosvous-ideologiaa. Sen mukaan ”sosiaalinen oikeudenmukaisuus on vastuuton päämäärä” , ”varojen imeminen yhteiskuntapyramidin alapäästä kohti huippua on vastuullista toimintaa” ja ”politiikan tai lainsäädännön tavoitteeksi ei voi asettaa tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden tai hyvinvoinnin kaltaisia tiloja. ”

  Kun jo tavoitteet on tuon kaltaiset, niin ei tarvitse yhtään ihmetellä miksi toteutus vie yhteiskuntaa kohti helvettiä.

  Miksi ihmeessä kansa luulee, että Kokoomus on joku teflon-puolue, johon ei mikään lika tartu? Itse en osaa edes kuvitella mikä voisi olla vielä saastaisempaa kuin ”uusliberalistinen” rosvous-teoria. Eihän tuommoista ideologiaa pysty edes keksimään muut kuin narsistiset psykopaatit.

Kommentoi »

Comments are closed