Sekoilua ja tavoite

Päättäjämme jaksavat jatkaa kompurointia työttömyysturvan aktiivimallin kanssa. Tänään oli kompasteluvuorossa kokoomuksen Ben Zyskowicz. Hän kertoi miksi hallitus hylkäsi aktiivimallin lievemmän muodon, jossa pelkän aktiivisuuden osoittaminen olisi estänyt tukien leikkaamisen.

 –Byrokratian nousu olisi moninkertainen, jos yksilökohtaisesti jouduttaisiin jokaisen kohdalla selvittämään, että kun hän kertoo, että ”kyllä olen kaiken voitavani tehnyt”, niin onko näin todella tapahtunut, Zyskowicz selvensi Politiikkaradiossa.

Zyskowicz tuli paljastaneeksi, että tarkoitus oli päästä leikkaamaan mahdollisimman monen tukea. Puheet byrokratian lisääntymisestä ovat pötyä, sillä joka tapauksessa on jokaisen työttömän aktiivisuus tutkittava. Lisäksi leikkaukset on tehtävä käsityönä, sillä Kelan tutkimusjohtajan mukaan ongelmia tulee mm. 300 euron suojaosan ja sovitellun päivärahan kanssa.

Aktiivimalli hyväksytyssä muodossa ei ole yhtään vähemmän byrokraattinen kuin kaiken aktiivisuuden ottaminen huomioon olisi ollut, mutta epäoikeudenmukaisempi se on. Työttömän on nyt itse aukottomasti todistettava syyttömyytensä työttömyyteen, kun lievemmässä muodossa etuuden maksajan olisi pitänyt todistaa hänet syylliseksi.

Zyskowicz liittyy myös siihen kuoroon, joka jälkikäteen haluaa laajentaa aktiivisuutta vapaaehtoistyöhön. Yhteistä kaikille kuorolaisille on, että että he eivät muista tai tiedä hallituksen nimenomaan hylänneen tämän työ- ja tasa-arvovaliokunnan esittämän aktiivisuuden muodon. Se hylättiin nyt vaikenevan ministeri Pirkko Mattilan allekirjoittamalla kirjeellä näin:

”Vapaaehtois- ja talkootyö ovat myös osallistumisen tapoja, joita monet palkansaajat ja yrittäjät harjoittavat kokoaikaisen työllistymisen ohessa. Kyse ei ole toiminnasta, jota työttömyysturvajärjestelmässä missään muussakaan tilanteessa pidettäisiin vaihtoehtona työllistymiselle. Näin tulisi olla myös nyt käsiteltävän hallituksen esityksen kohdalla.”

Hallitukselle ei siis kelvannut se, mitä nyt jopa ministerit ovat esittäneet. Tästä voi vetää tänäänkin sen johtopäätöksen, että aktiivimallin puolesta äänestäneitä ei koko aikana ole kiinnostanut lain sisältö. Sen sijaan joku jossain kyllä tietää sekä tämän että tulevan lain sisällön ja tarkoituksen oikein hyvin. Työttömyysturvan aktiivimallista tulee ikuinen leikkausautomaatti, mutta keväällä esiteltävästä työnhaun aktiivimallista tulee ikuinen karenssiautomaatti.

Eilen kerroin työttömyysturvan aktiivimallin ikuisesta leikkurista. Työnhaun aktiivimallista tulee vielä pahempi, sillä tämän hetken tietojen mukaan siinä työttömän on haettava itselleen sopivia työpaikkoja määrätty määrä tietyssä ajassa. Tarkoitus on estää rutiinihakemusten tehtailu sopivuuden määräämisellä. Kun niitä sopivia töitä ei löydy edes haettavaksi, niin seuraa karenssi. Kun niitä ei löydy karenssin jälkeenkään, niin karenssi jatkuu.

Näin päästään vihdoin tavoitteeseen, joka on työttömyysturvan poistaminen kokonaan. Tämän seurauksena yhä useampi ajautuu perustoimeentulotuelle, jota leikataan rangaistukseksi ensi alkuun 20 prosenttia. Kun työtön osoittaa jatkuvaa haluttomuutta työllistyä eli ei löydä työtä, niin leikkaus on 40 prosenttia.

Näin saadaan luotua halpatyön markkinat ja köyhät pannaan säätyään vastaavaan työhön isännän määäräämällä palkalla. Eli hallituksen kielellä heitä aktivoidaan olan takaa.

 

 

Kommentit (135)
 1. Samppa Haapavaara
  9.1.2018, 16:59

  Kyllähän se niin on, että jos ollaan maksavinaan, niin sitä ollaan tekevinään. Kovimmat kapitalistit (tai siis palkkalakeijat) muuten kiistävät, että kilpamatkapohjalle ei ole heidän agendanaan, mutta kyllähän jo rakennustyöläinenkin näkee sen paskapuheen läpi.

  1. Seuraa lainaus tuosta Uuden Suomen jutusta joka blogiin oli linkitetty:

   Zyskowicz: “Tässä oli vastakkain se, että tehdään laki, joka varmasti olisi ollut oikeudenmukaisempi ja millimetrioikeudenmukaisuutta toteuttava eli kukaan, joka tekee kaiken voitavansa, ei joutuisi leikkauksen kohteeksi, tai sitten tehdään laki, jonka ajateltiin käytännössä toimivan.”

   Millimetrioikeudenmukaisuutta? Anteeksi kuinka? Olemmeko jälleen uuden termin syntylähteillä?

   Kutsuuko edustaja Zyskowicz “millimetrioikeudenmukaisuudeksi” sitä, että työnhakijan tilanne tarkastellaan yksilökohtaisesti? 😀

   Kas kun ei rikkaruoho-oikeudenmukaisuutta..

   Termit kuvastavat puhujan asennetta äänestäjiä/kansalaisia/ihmisiä kohtaan – onko niin?

   Mietin vaan sitä, että tarkoittaakohan tuo sitä, että meitä työnhakijoita voi vähän huiskia ja haiskia sinne tänne ja että tilannettamme voi tarkastella sillä tavalla vähän niinkuin summittain, tai no joo.. jos nyt ei ihan summittain, niin vähän sinne päin.. suunnilleen ja jotakuinkin juu… ettei tulisi ihan niin kalliiksi?

   Tämä episodi alkaa taas saada kyllä jo varsin humoristisiakin piirteitä – jollei kyse olisi meidän monien ihmisten elämästä, sanan kirjaimellisessa merkityksessä.

   Maksetaankohan edustaja Zyskowiczille palkka tuollaista millimetrioikeudenmukaisuutta käyttäen?

   (vink vink: asumme tietotekniikan luvatussa maassa… 😉

   1. Millimetri-Zyskowicz, työttömien päähän potkinta yksi lempiharrastuksistaan. Tämä ukkeli tulee olemaan hyvinkin esillä kunhan aletaan kohta puhua töistä työttömille leipäpalansa eteen.

    1. Jostain löysin juuri pohdintaa tästä byrokratiapuolesta, siis jo nykyisellään tästä erilaisten (välttämättömien) tukien vaikeudesta ja siitä (omasta mielestäni puhtaan järjen äänestä) että miksi näitä nykyisiä tukia ei voisi yhdistää jo nyt perustulon tapaiseksi systeemiksi: https://pienetpuutteet.wordpress.com/2018/01/09/toimeentulemista/

     Niinpä.

     Ja joitakin laskelmiakin jo: https://pienetpuutteet.wordpress.com/2018/01/09/suuri-ajatus-osa-1/

     Tällaista hahmottelua mielestäni tarvitaan! Eikä summassa mutusteltua lakia ja sen käyttöönottoa jo ennen kuin mitään on vielä edes laskettu paperilla.

    2. Seppo Juhani
     9.1.2018, 21:06

     Kokoomuksen linjan on paljastanut Juhana Vartiainen: Työttömille kurinpalautusta ja olo epämukavaksi. Kokoomuksen ideologiaan ei kuuluu, että työttömille tehdään epävarma olo alistamalla ja nöyryyttämällä sekä poistamalla työttömiltä normaalin oikeusturvan.

   2. liisa hirvonen
    9.1.2018, 20:51

    Kokoomuslaisten ulostulot tästä aktiivimallilaista kertoo ihan kaiken. Heistä ei yksikään tunne koko lakia. Sen sijaan Kelan tutkimusjohtaja tuntee ja ymmärtää hyvin minkälainen sotku on nyt luotu. Kannattaa lukea hänen kirjoituksensa, koska siinä sentään puhutaan ihmisistä ja heidän erilaisista, hyvin yksilöllisistä elämäntilanteistaan.

    Kokoomuspoliitikot eivät puhu ihmisistä vaan massasta, ihmisryhmästä jolla on vain huonoja, kamalia, tuomittavia ominaisuuksia ja joita pitää siksi kurittaa, uhkailla, pakottaa ja rangaista. Kuullostaa ihan eräältä 2. maailmansodan aikoihin eläneeltä aatteelta. Eikö?

   3. Samppa Haapavaara
    9.1.2018, 20:52

    Ei minulla ollut Ben mielessä, kun tämän kommenttini kirjoitin. Benhän on kansalla töissä, tosin, voisi ihan hyvin olla KAPO, on se historian niin hyvin hyvinvoinnissaan unohtanut.

    En vaan halunnut mainita kaiken maailman arnoja ja reijoja, joita löytyy byrokraattisissa pöytäkuvioisa organisaatioissa enemmän kuin he osaavat kissaa sanoa, jollei isännän ääni ainakin tyydyttävästi kuulu ulos. Ja onhan se kuulunut.

    Olisi se surkeaa kuulua väliportaaseen. Kun kyvyt ja pääoma ei riitä olla johtaja, eikä lahjat olla duunari.

    Millimetrintarkkaa on muuten ihmisten työ, jos näin ei olisi, niin emme me olisi sivistys, eikä teollisuusvaltio. Mutta ehkä tavoitteena onkin saada hyvä neuvostoliittolainen laatu, jota tosin sitten lehdissä puffataan maailmanparhaaksi.

    Mutta parhaat haluaa palkkaa ja elintason. Herrat voi sitten sanoillaan tehdä sen suorittavan työn työmailla, jos niikseen on. Mutta ei niillä paroilla riitä kyvyt edes siihen. Kun sanat eivät valmista. Eikä kyvyt riitä, näillä arnoilla ja reijoilla.

   4. Toni Neffling
    10.1.2018, 20:21

    Voisko Ben Z säätää uuden rikoslain. Ei sen niin millimetrin tarkkaa tarvii olla – sama tuomio vaan kaikille tikkarivarkaista sarjamurhaajiin. Säästyy myös turhalta byrokratialta

 2. Jaakko Lautaoja
  9.1.2018, 16:59

  Mitähän ne työt ovat, joita pitäisi tehdä alle työehtosopimusten. Kaikkiin nykyisiin töihin pitää olla koulutus ja ammattipätevyys. Ne ajat, kun kuka tahansa pääsi tehtaaseen, tai metsätöihin ovat menneet aikapäiviä sitten. Täältä lähtee työvoima ulkomaille. Vielä siitä itku nousee.

Kommentointi suljettu.