Latvasta lahoava hallinto

Maamme hallintokoneisto on hyvää vauhtia menettämässä kaiken arvovaltansa, kansalaisten arvostuksen ja jopa legitimiteettinsä. Ylin syyttäjäviranomainen valtakunnansyyttäjä tuomittiin virkarikoksesta, mutta hän jatkaa virassaan. Tullin pääjohtaja tulee saamaan syytteen niinikään jääviyteen liittyvästä virkarikoksesta. Jari Aarnion tapausta puidaan oikeudessa vielä kauan. Helsingin uusi piispa sekoitti edellisessä virassaan kirkkoherrana omat ja kirkon rahat. Korkea virkamieskuntamme näyttää unohtaneen, että hallinnossa on noudatettava lakia ja lain mukaan on myös virkamiehen elettävä.

Ei se mikään ihme ole, sillä mallia näyttävät maamme hallitus virkamieskuntineen sekä hallitusta kannattava eduskunnan enemmistö. Työttömyysturvan aktiivimalli runnottiin läpi piittaamatta perustuslakivaliokunnan huomautuksista. Ihmeen vähälle huomiolle näyttää jäävän Kuntalehden uutinen, jonka mukaan KHO edellytti lausunnossaan sote- ja valinnanvapauslainsäädännölle EU-komission etukäteistä hyväksyntää. Syynä on KHO:n näkemä epäselvyys maakuntien liikelaitosten asemasta eli siitä, ovatko ne taloudellisia vai ei-taloudellisia toimijoita ja saavatko ne toiminnassaan EU:n säädöksissä kiellettyä valtion tukea.

Hallituksen poliittisessa ohjauksessa olevat lainvalmistelijat Päivi Nergin johdolla viittaavat KHO:n lausunnolle kintaalla. He päättivät haudata ylimman hallintotuomioistumen vaatimukset syvälle jättämällä KHO:n lausunnon kokonaan pois laatimastaan lausuntoyhteenvedosta. Poissa silmistä, poissa mielistä.

KHO:n lausunto kokonaisuudessaan löytyy täältä ja sosiaali- ja terveysministeriön lausunnoista laatima yhteenveto täältä. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta lienee turha kysyä tästäkään asiasta, sillä hänhän kieltäytyi keskustelemasta julkisesti jo aktiivimallistakin. Lakikokonaisuuden valmistelusta nykyisin vastaava Päivi Nerg sanoo, että KHO:n lausunto otetaan huomioon lakiesityksen perusteluissa ja että lakikokonaisuus etenee aikataulussa.

Aikataulussa eteneminen on hallitukselle tärkeintä. EU-komission hyväksynnän hankkiminen olisi vienyt aikaa, ja hallitus on päättänyt runnoa soten, valinnanvapauden ja maakuntahallinnon läpi tällä vaalikaudella mihin hintaan tahansa. Menköön laillisuus, menköön hallinnon luotettavuus ja uskottavuus, kunhan vain saadaan yksityistettyä terveydenhuolto suuryrityksille ja virkapaikkoja hallituspuolueiden jäsenille maakuntahallintoon. Kansalaiset olkoot hiljaa, ylin hallintotuomioistuinkin olkoon hiljaa. Muut saavat sitten tulevaisuudessa selvittää sotkut.

Niitä sotkuja nimittäin tulee. KHO oli vain yksi lausunnonantaja muiden joukossa, eikä sen tehtävänä ole muutenkaan valvoa säädettävien lakien laillisuutta. Sen lausunnon sivuuttaminen tulee kuitenkin kostautumaan. Kun tulevan lain mukaan tehdyistä päätöksistä valitetaan, niin ylin valitusaste on sama KHO. Jos ja kun KHO:n kanta ei muutu, niin uuden lain mukaan tehdyt päätökset uhkaavat kaatua KHO:ssa kuin keilat. Siinä vaiheessa istuvalla hallituksella on tasan kaksi mahdollisuutta. Joko se muuttaa lakia vastaamaan KHO:n kantaa tai antaa asioiden mennä umpisolmuun.

Mutta onhan meillä oikeuskansleri, jonka tehtävänä on valvoa sekä hallituksen toiminnan että lainvalmisteluun lainmukaisuutta. Tosiaan, onhan meillä oikeuskansleri. Hän vain sattuu olemaan juuri sama henkilö, joka oli vastuussa sote- ja valinnanvapauslainsäädännön tähänastisesta valmistelusta.

Näin se piiri pyörii. Mutta kansalle, erityisesti työttömälle kansaosalle annetaan keppiä. Oppivat olemaan ja kunniottamaan herrojaan.

Kommentit (97)
 1. Raimo Korhonen
  11.1.2018, 08:59

  “KHO:n lausunto otetaan huomioon lakiesityksen perusteluissa” – mutta ei itse laissa???

  1. Niinhän se Sauli Niinistökin eilen sanoi televisiossa, että onhan aktiivimallissa mukana se lausunto, että tarkkaillaan tilannetta.
   Lakimiehenä Sauli tietää -tai ainakin tulisi tietää – että kun laki on kirjoitettu, jollain lausunnolla.ei ole mitään merkitystä….

   1. Istuva presidentti Sauli Niinistö teki “Pontius Pilatukset”…

    Vaaliuurnilla tavataan.

    1. Kimmo Paaso
     11.1.2018, 10:34

     Istuva pressu osoitti eilen tyhmyytensä tai ylimielisyytensä toteamalla ettei aktiivimalli jaa kansaa, koska niiden tuet, jotka löytävät työtä tai opiskelua tai tyhjänpäiväistä koulutusta, eivät pienene. Tuonhan tajuaa jokainen – vaikka varmaa ei sekään ole – mutta ongelmahan tässä onkin se, että kaikille niitä ehdot täyttäviä toimia ei tule olemaan. Niinistö siis sivuutti juuri sen tärkeän asian ylimielisesti ja osoittaen, että pitää kaikkia tyhminä. Suurin osa onkin, senhän osoittaa hänen kannatus sekä nykyhallitus . . .

     1. Koko(omus) kansan presidentti

     2. Niinistö: “– Vastaan, onko aktiivimalli työttömän edun kannalta heikentävä asia. Jos työttömänä oleva täyttää aktiivivelvoitteet, ei heikennä, Niinistö totesi.”

      Siis sama selkosuomeksi…JOS tädillä olis kellit, niin se oliskin setä…

     3. Juuri näin. Et olisi asiaa voinut paremmin ilmaista.

     4. Seppo Juhani
      11.1.2018, 16:15

      Niinistö vahvisti lain, mutta ei näytä tuntevan lain sisältöä. Eikö hän lukenut lakia ennen allekirjoitustaan vai mistä on kysymys? Työttömän oma aktiivisuus ei riitä vaan työtöntä rangaistaan myös siitä, jos TE-keskus ei järjestä riittävästi kursseja. Presidentti antoi asiasta väärän todistuksen. Presidentinvaaleissa kannattaisi nyt näyttää, mitä mieltä olemme tästä kaksinaamaisuudesta.

     5. Joni Pelkonen
      11.1.2018, 17:30

      Niinistö siinä vain kertoi ettei välitä kaikkein heikoimmilla olevista. Ihan selkeän kokoomuksellinen lausunto kokoomuslaiseltä presidentiltä. Ja vastakkainasettelun aikahan oli ohi, kuten kokoomuksen vaalilause kuului? Nähtävästi kokoomuksen käsitys demokratiasta on se, että jos olet liian huonossa asemassa panemaan kampoihin et ole leikissä mukana.

    2. Nyt on presidentinvaalit tulossa nyt olisi hyvä näpäytys oikeistoille jos Niinistö saataisiin kaikesta massiivisesta propagandasta huolimatta joukolla ja voimalla pudotettua pois presidentin virasta.

     Jos Niinistö tipahtaisi pois presidentin virasta vaikka media on rummuttanut melkein vuoden ajan Niinistön 70%-80% kannatuksesta olisi se niin kova kolaus oikeistolle, että siellä olisi sen jälkeen täysi paniikki päällä ja se varmasti vaikuttaisi myös tulevien kyykytyslakien valmisteluun. Vaikka Niinistö esittää sitä, että hän on kokokansan presidentti todellisuudessa Niinistö on kokoomuksen mies ja tulee aina olemaan kokoomuksen mies.

     Nyt jokaisen pitää mennä vaaliuurnille jä äänestää Niinistöä vastaan ja saada vaalit kakkoskierrokselle ja sitten kakkoskierroksella tiputtaa Niinistö presidentin virasta pois.

     1. Mettäläinen
      11.1.2018, 13:00

      Päätin pari muutakin Niinistön (aiempaa, kovaa) mielipidettä kuultuani, ettei hän olekaan minun presidenttini.

     2. Joni Pelkonen
      11.1.2018, 17:32

      Jo joutuminen toiselle kierrokselle olisi Niinistölle suuri nöyryytys. Se tekisi Suuren Johtajan, Isä Aurinkoisen ja Koko Kansan Presidentin imagosta huomattavasti falskimman.

   2. Saattaa olla hyvinkin ratkaiseva lausunto kannatuksen suhteen, taidan äänestää Kyllöstä tai Haataista tai miks ei vaikka Väyrystä…

    1. Itselläni ei ole vielä varmaa ehdokasta, mutta siitä olen täysin varma, että en äänestä ainakaan Niinistöä, Persujen evoluutioteoria rukousaamiais Huhtasaarta, enkä Vanhasta (koska liian liianpaljon keskustan mies ja keskusta on yksi kyykytyslaki puolueista).

     Tosin jos kakkoskierroksella olisi vastakkain Niinistö ja Vanhanen silloin olisi vaikea äänestää. Varmaan äänestäisin silti Niinistöä vastaan.

     1. Seppo Juhani
      11.1.2018, 20:06

      Juuri näin. Tärkeintä on äänestää ja äänestää muuta ehdokasta kuin Niinistöä. Kokoomus mainosti häntä aikanaan ”työväen presidenttinä”. Se oli Suomen vaalihistorian suurin vedätys.

  2. KHO:n mielestä sote-laki pitää lähettää EU:komission käsittelyyn.

   Kovaan asemaan kimmonneen vallantäyteisen agronomi Nergin mukaan ei tarvitse. Hän on sosiaali- ja terveysministeriön juristien kanssa päätynyt siihen, että KHO:n tulkinta on väärä.
   Ymmärrän oikein hyvin, ettei sitä haluta lähettää. Kyseessä on koko sote-himmelin kivijalka, eli onko valtion tuki tulevien maakuntien liikelaitoksille (sairaaloille,julkiselle terveydenhoidolle) EU:n säädöksissä kiellettyä tukea. KHO:n mukaan asia pitää selvittää, Nergin mielestä ei.

   Edustaako tämä jonkinlaista hallinnollista vastuuta? Terveysbisnes tulee taatusti valittamaan jokaisesta päätöksestä, josta vain vähänkin on saumaa valittaa. KHO:n mielestä valitusreikiä selvästi on, ei se muuten olisi esittänyt EU-komission kannan pyytämistä. Miten käy sote-himmelille ( julkiselle terveydenhoidolle) sitten, jos sen taloudellinen perusta vuosien päästä EU-oikeudessa tuomitaan EU:n sääntöjen vastaiseksi?

   Ansioitunutta, laadukasta, osaavaa, rakentavaa. Sipiläläisessä hallintokäytännössä on kyllä se puoli, että KHO:n, perustuslakivaliokunta ja oikeuskanlerin virka voitaisiin tarpeettomina lakkauttaa. Säästöä sitä tulee siitäkin.

 2. Terhi Simola
  11.1.2018, 09:02

  Hallitus ja päättäjät eivät oikeasti ymmärrä millaista hallaa aiheuttavat rapauttamalla kaikkinaisen luottamuksen hallintoon. Kun hallintoa yleisesti halveksutaan eikä siihen luoteta, anarkia luuraa nurkan takana. Luottamus on helppo menettää mutta äärimmäisen vaikea rakentaa. Varsinkin uudelleen rakentaa.

  1. Ja kansa tekee perässä. Ihan mitä huvittaa.
   Veikkaanpa, että kun aktiivimalli- ja Toimi-hankeleikkurit alkavat lakaisemaan, niin syntyy äkkiä pimeän talouden verkko niitä leikkauksia korvaamaan.

Kommentointi suljettu.