Kuolleella hevosella ratsastamisen taito

-Ei tuo aktiivimalli niin pahalta vaikuta. Kolmen kuukauden jaksolla 18 työtuntia,  ja jos työtä ei löydy, niin voi ansaita yrittäjänä 241 euroa. Aina voi osallistua Te-toimiston uravalmennukseen, työkokeiluun tai omaehtoiseen opiskeluun ja saada vaihtelua elämään. Ja naapurin mummo saattaisi saada aidankorjaajan.

-Onko sinusta siis oikein, että työssä käyvän on tehtävä töitä vaadittuina aikoina varmaan 20-100 tuntia saadakseen saman rahan kuin työtön istuen kotona? Miksi alle 20 tuntia kolmessa kuukaudessa  on liikaa vaadittu?

Kun kirjoitettuaan aktiivimallista kymmeniä juttuja joutuu vieläkin tällaiseen keskusteluun, niin tekee mieli lyödä päätään pöydänkulmaan. On kuin yrittäisi turhaan selittää Kummelin sketsin ilmeettömälle tarjoilijalle maksaneensa kahvikupillisen tonnin setelillä. Kommentit kertovat, että asiasta ei tiedetä eikä halutakaan tietää mitään, vaan mennään pelkällä asenteella. Itsellä on työpaikka, joten työttömät ovat laiskoja elätettäviä.

Kootaan kuitenkin vielä kerran aktiivimallin suurimmat ongelmat:

Mikä tahansa aktiviteetti, kuten aktiivinen työnhaku, talkootyö tai vapaaehtoistyö ei kelpaa aktiivisuuden osoitukseksi. Pitää olla työssäoloehdon täyttävä palkkatyö, ja se edellyttää työsopimusta, palkan sivukulujen maksamista ja vähintään 6,91 euron tuntipalkkaa. Naapurin mummoa voi käydä auttamassa, mutta se ei ole lain tarkoittamaa aktiivisuutta. Pätkittäistenkin palkkatöiden tarjonta jakautuu maassa epätasaisesti, mutta laki ei ota sitä huomioon.

Te-toimiston kursseille eivät edes nyt mahdu kaikki halukkaat, mutta lisää resursseja ei ole luvassa.

Kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu kelpaavat aktiivisuudeksi, mutta niissä tehdään työtä palkatta, eikä niitäkään paikkoja riitä kaikille.

Mikä tahansa omaehtoinen opiskelu ei käy, vaan sen pitä olla Te-toimiston hyväksymää ja työllistymistä edistävää.

Laki ei ota huomioon yksilöllisiä ja paikkakuntakohtaisia olosuhteita millään tavalla. Tästä huomautti jo perustuslakivaliokunta, mutta hallitus ei huomautuksesta piitannut.

Työtön saa “kotona istumalla” 32,40 euroa päivässä työmarkinatukea. Siitä menee ennakonpidätystä 20 %. Kuinka moni 20-100 tuntia palkkatyötä tekevä saa yhtä vähän? Jostain syystä työttömyystuki käsitetään palkaksi olemisesta. Ei se ole, vaan se on se pieni rahasumma, jolla työtön on tarkoitus pitää hengissä sen aikaa, että hän löytää palkkatyötä. Jokainen työssä oleva maksaa palkastaan työttömyysvakuutusmaksua juuri työttömyyden varalle. Myös työttömät ovat maksaneet sitä ollessaan vielä työssä, joten saatu raha ei ole ilmaista. Työttömiä on karkeasti arvioiden 350 000 ja avoimia työpaikkoja noin 15 000. Tämä ei ole työttömien vika.

Työtön saa ansaita 300 euroa kuukaudessa sen vaikutamatta tukiin. Jokainen pätkä palkkatyötä keskeyttää tukien maksamisen siksi aikaa, että tulot on palkkakuiteilla selvitetty ja tuen määrä laskettu uudelleen. Se voi kestää jopa viikkoja, kun ensin on saatava ja toimitettava palkkakuitti, ja sen jälkeen on odoteltava tuen maksajan laskelmia ja päätöksiä.

Yrittäjäksi rupeava on vaarassa menettää tukensa kokonaan, sillä muutaman kuukauden jälkeen hänet voidaan varoittamatta todeta päätoimiseksi yrittäjäksi.

Ilman tietoja ajattelevan ajattelu on samaa kuin maamme hallituksella, ja se taas on pelkkää sen selittelyä, että kyllä kuolleella hevosella voi ratsastaa. Tämän kommentin kirjoitti blogin pitäaikainen kommentoija nimimerkki Rintsu, ja se ansaitsee tulla kerrotuksi kokonaan:

Kun huomaat ratsastavasi kuolleella hevosella, niin paras strategia on nousta satulasta.

Tämä dakota-intiaanien sanonta kertoo varsin hyvin viisaimman ratkaisun. Maamme hallitus ei ole sitä kuullut, vaan noudattaa konsulttien laatimaa luetteloa vaihtoehtoisista strategioista.

1. Hankimme vahvemman ruoskan.
2. Selitämme, että mikään hevonen ei voi olla niin kuollut, ettei sitä voisi vielä lyödä.
3. Parannamme kuolleen hevosen selässä istumisen laatustandardeja.
4. Käymme hevosen kanssa vuosittaisen kehityskeskustelun ja laskemme sen työtehovaatimuksia.
5. Vaihdamme ratsastajaa.
6. Ostamme ulkopuolista väkeä ratsastamaan kuolleella hevosella.
7. Teemme järjestelyjä siten, että kuollut hevonen joutuu toiselle osastolle.
8. Ostamme lisää jotain sellaista, jolla kuvittelemme saavamme kuolleen hevosen juoksemaan nopeammin.
9. Perustamme työpiirin analysoidaksemme kuolleen hevosen.
10. Etsimme konsultit todistamaan, että kuollut hevonen ei ole vielä täysin kuollut.
11. Yhtiöitämme kuolleen hevosen ja viemme sen jollain vetävällä nimellä pörssiin.
12. Perustamme harjoitteluosaston, jotta oppisimme ratsastamaan paremmin.
13. Käymme tutustumassa muihin paikkakuntiin ja maihin nähdäksemme miten siellä ratsastetaan kuolleilla hevosilla.
14. Liitämme yhteen monta kuollutta hevosta parantaaksemme niiden tiimityöskentelyä.
15. Perustamme kuollutta hevosta varten erillisen momentin.
16. Vapautamme lisää taloudellisia resursseja nostaaksemme kuolleen hevosen tulosta.
17. Muodostamme laaturyhmän löytääksemme kuolleelle hevoselle käyttöä.
18. Vertailemme erilaisia kuolleita hevosia.
19. Muutamme tulkintaa siitä, milloin hevonen on kuollut.
20. Järjestämme vastatutkimuksen, joka todistaa hevosen elävän.
21. Teemme powerpointin siitä, mitä hevonen osaisi, jos vielä eläisi.
22. Selitämme, että meidän hevosemme on kuollut paremmin, nopeammin ja halvemmin.
23. Toteamme, että myös kaikki muut ratsastavat kuolleilla hevosilla, joten tilanne on normaali.
24. Vetoamme maan tapaan ja sanomme, että näinhän me olemme aina ratsastaneet.

Rintsulle kiitos. Kaikille ilman mitään tietoa aktiivimallia puolustaville semmoinen vähäinen neuvo, että jos ette asiasta mitään tiedä, niin ymmärtäkää edes olla hiljaa sen aikaa, että hankitte tietoa. Mielipide ilman tietoa on tietysti mielipide, mutta ei sillä keskustelua käydä.

tonnin seteli

Kuva: Kummeli, Tonnin seteli.

Kommentit (114)
 1. Jarkko kainulainen
  12.1.2018, 09:18

  Bravo. Eipä tuohon voi lisätä mitään kiitos.

  1. liisa hirvonen
   12.1.2018, 09:22

   Bravo!

 2. Onkohan kukaan muistanut kysyä työnantajilta, ovatko he valmiita alkamaan tähän rumbaan.Ajatellaanpa vaikka teollisuuden paikkoja, hommaa kokeilijalle työvaatteet, turvakengät, yms. työssä vaadittavat suojavälineet ja tarvittavat kortit. En jaksa uskoa monenkaan firman lähtevän tähän mukaan. Toki niitäkin tulee löytymään, jotka ottavat kaiken hyödyn näiden “orjien” selkänahasta.

  1. Puhumattakaan siitä, että osoitat kokeneen työntekijän ohjaamaan sitä uutta työntekijää.
   Tai että jokainen yksinyrittäjä, joka ajattelee saavansa joskus vapaapäivän, joutuu hankkimaan työntekijää varten vakuutukset.

   1. Tatu Itkonen
    12.1.2018, 12:15

    Seuraavaksi siis alkaa työntekijöiden turvien ja oikeuksien murskaaminen, “jotta on halvempaa ja helpompaa palkata työntekijä.”

    1. Työehtosopimusten yleissitovuus poistetaan.

     Irtisanomissuoja poistetaan. Kuka hyvänsä voidaan irtisanoa ilman syytä ja potkut tulevat heti voimaan ilman irtisanomisaikaa.

     Työehdoista ja palkasta sovitaan työntekijän kanssa tasaveroisesti paikallisesti. Tarkoittaa sitä, että työnantaja sanelee ehdot — ota tai jätä.

     Työntekijän vapaa järjestäytyminen kielletään tai työntekijä joutuu liittymään työnantajan määräämään liittoon, joka on työnantajan hallinnassa.

     Lakko-oikeus poistetaan.

     Toistuvista sairauspoissaoloista potkut; palkallinen sairasvapaa poistetaan.

     Työterveyshuolto ja yleinen sairausvakuutus poistetaan. Jokainen sairastaa omalla ajalla ja rahalla.

     1. Emme ole globaaleilla markkinoilla yksin. Täytyy muistaa, että tärkeässä kilpailijamaassamme Saksassa nämä välttämättömät työelämän rakenneuudistukset toteutettiin 80 vuotta sitten!

     2. Geek Rousbeer
      13.1.2018, 03:35

      Yllättävän hyvin silti pärjättiin kisassa tuo 80 v. vaikka Suomessa olikin niin takapajuiset rakenteet. By the way olisiko tuossa pilkun paikka mennyt Makella väärään kohtaan, vai oliko ironiasta kyse.

    2. Kuinka pitkälle suostumme ja jos
     valtion varat kuluvat silmittömästi järjettömiin konsultti-ym toimiin sekä päättäjien aiheuttamiin kuluihin,
     emme me ole minkään järjen mukaan selkaisen maksajia.
     Niin kauan surutta ja lisää raippaa kansalle,suomalaiset nurin ja uudet asukkaat töihin,milloin me teemme asialle jotain,mukanaollaan

    3. On jo käytössä nimellä nollatuntisopimus! Työntekijälle ei kuulu muuta kuin palkka tehdyltä tunnilta. Ei työterveyttä, lomia, lomarahan saa jos on tarpeeksi töissä, mut loma on työttömänä oloa. Sairaspäivät on työttömyyspäiviä. Ai niin.. kiky kuuluu!

Kommentointi suljettu.