Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kuolleella hevosella ratsastamisen taito

-Ei tuo aktiivimalli niin pahalta vaikuta. Kolmen kuukauden jaksolla 18 työtuntia,  ja jos työtä ei löydy, niin voi ansaita yrittäjänä 241 euroa. Aina voi osallistua Te-toimiston uravalmennukseen, työkokeiluun tai omaehtoiseen opiskeluun ja saada vaihtelua elämään. Ja naapurin mummo saattaisi saada aidankorjaajan.

-Onko sinusta siis oikein, että työssä käyvän on tehtävä töitä vaadittuina aikoina varmaan 20-100 tuntia saadakseen saman rahan kuin työtön istuen kotona? Miksi alle 20 tuntia kolmessa kuukaudessa  on liikaa vaadittu?

Kun kirjoitettuaan aktiivimallista kymmeniä juttuja joutuu vieläkin tällaiseen keskusteluun, niin tekee mieli lyödä päätään pöydänkulmaan. On kuin yrittäisi turhaan selittää Kummelin sketsin ilmeettömälle tarjoilijalle maksaneensa kahvikupillisen tonnin setelillä. Kommentit kertovat, että asiasta ei tiedetä eikä halutakaan tietää mitään, vaan mennään pelkällä asenteella. Itsellä on työpaikka, joten työttömät ovat laiskoja elätettäviä.

Kootaan kuitenkin vielä kerran aktiivimallin suurimmat ongelmat:

Mikä tahansa aktiviteetti, kuten aktiivinen työnhaku, talkootyö tai vapaaehtoistyö ei kelpaa aktiivisuuden osoitukseksi. Pitää olla työssäoloehdon täyttävä palkkatyö, ja se edellyttää työsopimusta, palkan sivukulujen maksamista ja vähintään 6,91 euron tuntipalkkaa. Naapurin mummoa voi käydä auttamassa, mutta se ei ole lain tarkoittamaa aktiivisuutta. Pätkittäistenkin palkkatöiden tarjonta jakautuu maassa epätasaisesti, mutta laki ei ota sitä huomioon.

Te-toimiston kursseille eivät edes nyt mahdu kaikki halukkaat, mutta lisää resursseja ei ole luvassa.

Kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu kelpaavat aktiivisuudeksi, mutta niissä tehdään työtä palkatta, eikä niitäkään paikkoja riitä kaikille.

Mikä tahansa omaehtoinen opiskelu ei käy, vaan sen pitä olla Te-toimiston hyväksymää ja työllistymistä edistävää.

Laki ei ota huomioon yksilöllisiä ja paikkakuntakohtaisia olosuhteita millään tavalla. Tästä huomautti jo perustuslakivaliokunta, mutta hallitus ei huomautuksesta piitannut.

Työtön saa ”kotona istumalla” 32,40 euroa päivässä työmarkinatukea. Siitä menee ennakonpidätystä 20 %. Kuinka moni 20-100 tuntia palkkatyötä tekevä saa yhtä vähän? Jostain syystä työttömyystuki käsitetään palkaksi olemisesta. Ei se ole, vaan se on se pieni rahasumma, jolla työtön on tarkoitus pitää hengissä sen aikaa, että hän löytää palkkatyötä. Jokainen työssä oleva maksaa palkastaan työttömyysvakuutusmaksua juuri työttömyyden varalle. Myös työttömät ovat maksaneet sitä ollessaan vielä työssä, joten saatu raha ei ole ilmaista. Työttömiä on karkeasti arvioiden 350 000 ja avoimia työpaikkoja noin 15 000. Tämä ei ole työttömien vika.

Työtön saa ansaita 300 euroa kuukaudessa sen vaikutamatta tukiin. Jokainen pätkä palkkatyötä keskeyttää tukien maksamisen siksi aikaa, että tulot on palkkakuiteilla selvitetty ja tuen määrä laskettu uudelleen. Se voi kestää jopa viikkoja, kun ensin on saatava ja toimitettava palkkakuitti, ja sen jälkeen on odoteltava tuen maksajan laskelmia ja päätöksiä.

Yrittäjäksi rupeava on vaarassa menettää tukensa kokonaan, sillä muutaman kuukauden jälkeen hänet voidaan varoittamatta todeta päätoimiseksi yrittäjäksi.

Ilman tietoja ajattelevan ajattelu on samaa kuin maamme hallituksella, ja se taas on pelkkää sen selittelyä, että kyllä kuolleella hevosella voi ratsastaa. Tämän kommentin kirjoitti blogin pitäaikainen kommentoija nimimerkki Rintsu, ja se ansaitsee tulla kerrotuksi kokonaan:

Kun huomaat ratsastavasi kuolleella hevosella, niin paras strategia on nousta satulasta.

Tämä dakota-intiaanien sanonta kertoo varsin hyvin viisaimman ratkaisun. Maamme hallitus ei ole sitä kuullut, vaan noudattaa konsulttien laatimaa luetteloa vaihtoehtoisista strategioista.

1. Hankimme vahvemman ruoskan.
2. Selitämme, että mikään hevonen ei voi olla niin kuollut, ettei sitä voisi vielä lyödä.
3. Parannamme kuolleen hevosen selässä istumisen laatustandardeja.
4. Käymme hevosen kanssa vuosittaisen kehityskeskustelun ja laskemme sen työtehovaatimuksia.
5. Vaihdamme ratsastajaa.
6. Ostamme ulkopuolista väkeä ratsastamaan kuolleella hevosella.
7. Teemme järjestelyjä siten, että kuollut hevonen joutuu toiselle osastolle.
8. Ostamme lisää jotain sellaista, jolla kuvittelemme saavamme kuolleen hevosen juoksemaan nopeammin.
9. Perustamme työpiirin analysoidaksemme kuolleen hevosen.
10. Etsimme konsultit todistamaan, että kuollut hevonen ei ole vielä täysin kuollut.
11. Yhtiöitämme kuolleen hevosen ja viemme sen jollain vetävällä nimellä pörssiin.
12. Perustamme harjoitteluosaston, jotta oppisimme ratsastamaan paremmin.
13. Käymme tutustumassa muihin paikkakuntiin ja maihin nähdäksemme miten siellä ratsastetaan kuolleilla hevosilla.
14. Liitämme yhteen monta kuollutta hevosta parantaaksemme niiden tiimityöskentelyä.
15. Perustamme kuollutta hevosta varten erillisen momentin.
16. Vapautamme lisää taloudellisia resursseja nostaaksemme kuolleen hevosen tulosta.
17. Muodostamme laaturyhmän löytääksemme kuolleelle hevoselle käyttöä.
18. Vertailemme erilaisia kuolleita hevosia.
19. Muutamme tulkintaa siitä, milloin hevonen on kuollut.
20. Järjestämme vastatutkimuksen, joka todistaa hevosen elävän.
21. Teemme powerpointin siitä, mitä hevonen osaisi, jos vielä eläisi.
22. Selitämme, että meidän hevosemme on kuollut paremmin, nopeammin ja halvemmin.
23. Toteamme, että myös kaikki muut ratsastavat kuolleilla hevosilla, joten tilanne on normaali.
24. Vetoamme maan tapaan ja sanomme, että näinhän me olemme aina ratsastaneet.

Rintsulle kiitos. Kaikille ilman mitään tietoa aktiivimallia puolustaville semmoinen vähäinen neuvo, että jos ette asiasta mitään tiedä, niin ymmärtäkää edes olla hiljaa sen aikaa, että hankitte tietoa. Mielipide ilman tietoa on tietysti mielipide, mutta ei sillä keskustelua käydä.

tonnin seteli

Kuva: Kummeli, Tonnin seteli.

Kommentit (114)

 1. Jarkko kainulainen

  Bravo. Eipä tuohon voi lisätä mitään kiitos.

  • liisa hirvonen

   Bravo!

 2. erska musu

  Onkohan kukaan muistanut kysyä työnantajilta, ovatko he valmiita alkamaan tähän rumbaan.Ajatellaanpa vaikka teollisuuden paikkoja, hommaa kokeilijalle työvaatteet, turvakengät, yms. työssä vaadittavat suojavälineet ja tarvittavat kortit. En jaksa uskoa monenkaan firman lähtevän tähän mukaan. Toki niitäkin tulee löytymään, jotka ottavat kaiken hyödyn näiden ”orjien” selkänahasta.

  • Pirjo M.

   Puhumattakaan siitä, että osoitat kokeneen työntekijän ohjaamaan sitä uutta työntekijää.
   Tai että jokainen yksinyrittäjä, joka ajattelee saavansa joskus vapaapäivän, joutuu hankkimaan työntekijää varten vakuutukset.

   • Tatu Itkonen

    Seuraavaksi siis alkaa työntekijöiden turvien ja oikeuksien murskaaminen, ”jotta on halvempaa ja helpompaa palkata työntekijä.”

    • stunned

     Työehtosopimusten yleissitovuus poistetaan.

     Irtisanomissuoja poistetaan. Kuka hyvänsä voidaan irtisanoa ilman syytä ja potkut tulevat heti voimaan ilman irtisanomisaikaa.

     Työehdoista ja palkasta sovitaan työntekijän kanssa tasaveroisesti paikallisesti. Tarkoittaa sitä, että työnantaja sanelee ehdot — ota tai jätä.

     Työntekijän vapaa järjestäytyminen kielletään tai työntekijä joutuu liittymään työnantajan määräämään liittoon, joka on työnantajan hallinnassa.

     Lakko-oikeus poistetaan.

     Toistuvista sairauspoissaoloista potkut; palkallinen sairasvapaa poistetaan.

     Työterveyshuolto ja yleinen sairausvakuutus poistetaan. Jokainen sairastaa omalla ajalla ja rahalla.

     • Make

      Emme ole globaaleilla markkinoilla yksin. Täytyy muistaa, että tärkeässä kilpailijamaassamme Saksassa nämä välttämättömät työelämän rakenneuudistukset toteutettiin 80 vuotta sitten!

     • Geek Rousbeer

      Yllättävän hyvin silti pärjättiin kisassa tuo 80 v. vaikka Suomessa olikin niin takapajuiset rakenteet. By the way olisiko tuossa pilkun paikka mennyt Makella väärään kohtaan, vai oliko ironiasta kyse.

    • piemies

     Kuinka pitkälle suostumme ja jos
     valtion varat kuluvat silmittömästi järjettömiin konsultti-ym toimiin sekä päättäjien aiheuttamiin kuluihin,
     emme me ole minkään järjen mukaan selkaisen maksajia.
     Niin kauan surutta ja lisää raippaa kansalle,suomalaiset nurin ja uudet asukkaat töihin,milloin me teemme asialle jotain,mukanaollaan

    • Hanna

     On jo käytössä nimellä nollatuntisopimus! Työntekijälle ei kuulu muuta kuin palkka tehdyltä tunnilta. Ei työterveyttä, lomia, lomarahan saa jos on tarpeeksi töissä, mut loma on työttömänä oloa. Sairaspäivät on työttömyyspäiviä. Ai niin.. kiky kuuluu!

 3. Virtalan vaari

  Nyt Kelan johtaja arvioi osan heidän asiakkaista siirtyvän toimeentulotuelle, joka on todella passivoiva ratkaisu ja näiden tukien käsittely ja hallinnointi vaatii lisää resursseja. Onhan sillä työllistävä vaikutus heille mutta sillä ei perusongelmaa ratkaista.

 4. Ville Vainio

  Sinänsä olet oikealla asialla, mutta olisiko faktoissa pysyminen kuitenkin parempi ihan uskottavuuden kannalta. Väitteesi 15 000 avoimesta työpaikasta on nimittäin ihan vähän alakanttiin. Tilastokeskuksen mukaan avoimia työpaikkoja Q3/2017 oli noin 34 300. Tuo perustuu kyselytutkimukseen ja kertoo suhteellisen luotettavasti avoimessa haussa olevien työpaikkojen lukumäärästä. Lisäksi tulevat hiljaisessa haussa olevat työpaikat, joten todellinen luku lienee lähempänä 40 000.

  Avoimien työpaikkojen määrä ei ole ongelma. Ongelma on kohtaamisessa. Miten 5 vuotta työttömänä ollut viisikymppinen painopinnanvalmistaja löytää töitä Lapin perukoilta (oman alan tai minkään muunkaan)?

  Minua pelottaa enemmän se, että ensin on lanseerattu tämä malli ja saatu suomalaiset suuttumaan. Sitten aletaan hehkuttamaan Tanskan mallia 90% korvauksella palkkasummasta, vaikka tuo korvaustaso koskee vain murto-osaa työttömiksi jäävistä. Seuraavaksi ehdotetaan meille tuota mallia ja heikennetään taas merkittävästi työttömien asemaa.

  • Saku Timonen

   MOL:n sivulla on jatkuvasti avoinna keskimäärin 15 – 20 000 työpaikkaa. Tilastokeskuksen kyselytutkimukset ovat tilastollisesti oikein menetelmin tehtyjä ja siinä mielessä hyväksyttäviä, mutta eivät vastaa totuutta enempää työttömien kuin avoinna olevien työpaikkojenkaan osalta.

  • stunned

   Avoimien työpaikkojen määrä ei ole ongelma.

   Määrä ei korvaa laatua. Palkkaa tarjotaan hyvin vähän tai ei ollenkaan ja tunteja nollasta puolipäiväiseen työhön. Kokoaikatyötä TES:n mukaisella liksalla on harvassa.

   Racine oli oikeassa: oikeat työpaikat menevät työpaikanvaihtajille tai vastavalmistuneille. Kukaan ei tarvitse kouluttamatonta työvoimaa edes ilmaiseksi. Robotisaatio vie loputkin palkkatyöpaikat. On aika tarkastella työn eetosta uudesta näkökulmasta. Jokaisen työpanosta ei tarvita perinteisessä mielessä. Yhteiskuntaan voi osallistua tai kuulua monella muulla mielekkäällä tavalla. Vapaaehtoistyö on yksi hyvä vaihtoehto. Todellinen ja aito koulutus tai opiskelu toinen.

   Nykyisessä aktiivimallissa vain tilastot kaunistuvat ja hallitus juhlii itseään ansiottomasti. Leikkuriautomaatti, KIKY-sopimuksen vastainen heikennys sosiaaliturvaan.

  • Taro Turtiainen

   Se pieni huomio noihin tilastoihin, että todellisia työpaikkoja TE-toimistossa on avoinna vähemmän mitä luvut osoittavat.
   Syy siihen piilee rekrytointi firmoissa. Näiden firmojen haamutyöpaikat tilastoissa ovat firmojen omien henkilörekisterien keruu tarkoituksessa ilmoitettuja ja eivät ole todellisia avoimia työpaikkoja.
   Todellisien paikkojen osuutta on vaikea arvioida rajujenkin tilanne vaihteluiden johdosta.

   • stunned

    Oma lusikkansa sopassa ovat piiloyrittäjyystyöpaikat: ”tuo asiakkaat mukanasi tiimiimme ja tee itsellesi työpaikka.” Kampaajille esimerkiksi tarjotaan työpaikkana vuokratuolia. Tuolinvuokraaja hakee ilmoituksella itselleen toimeentuloa; lähtökohtaisesti työnhakija olettaa pääsevänsä työhön, jossa rahavirta kulkee oikeaan suuntaan.

    Ehkä pitäisi puhua vain työmahdollisuuksista tai mahdollisuudesta tehdä (palkatontakin) työtä. ”Avoin” työpaikkailmoituksessa tarkoittaa varmaan sitä, että kukaan ei tiedä onko paikkaa ollenkaan tai paikan vastaanottaja on kohta ”avoin” l. entistä persaukisempi.

    • Equalizer

     Niin…jopa minä voin, pitkäaikaistyöttömänä, järjestää halukkaille mahdollisuuden tulla palkattomaan työhön…suokaa anteeksi…tarkoitin tietenkin ”työkokeiluun”…

   • Paula

    Tuo on tosi rekryfirmojen työpaikoista Mol.fi sivuilla, on myös henkilökohtaista kokemusta tästä. TE-palvelujen työtarjouksena on lähetetty minulle työpaikka, rekryfirman sähköisessä hakemuksessa tämä työpaikka (työnantajaahan ei siis kerrota) on toisin tiedoin (=työaika ja työnkesto) ja lopulta rekryfirmasta ei koskaan kuulu mitään vastausta hakemukseen. Eli pelkkää kalastelua, koska rekryfirmat eivät pysty muutoin saamaan työttömien henkilötietoja TE-palveluilta.

    Ja kiitos Sakulle, tämäkin kirjoitus täytyy tallentaa itselle, jotta voi näyttää niille, jotka mitään tietämättöminä haukkuvat työttömiä. Aina ei jaksa itse vääntää rautalangasta.

  • Kimmo Kilponen

   ”…Miten 5 vuotta työttömänä ollut viisikymppinen painopinnanvalmistaja löytää..” vastaus epätietoiselle: noh viiskymppinen painopinnanvalmista (yli 30 vuotta graafisia töitä tehny nuarempana) otti kitaran käteensä ja tehnyt keikkaa nyt 3 v ja sillä helvetin ”hyvin” elättänyt ittensä ja lainojansa maksellut.

  • Joni Pelkonen

   Paljon jaksetaan kertoa, kuinka ”piilotyöpaikkoja” on kaikkialla. Kuitenkin 80 % työsuhteista syntyy jonkinlaisten valmiiden suhteiden kautta. Eli taitaa olla turvallista todeta, että nuo ”piilotyöpaikat” ovat niitä kaverisuhteilla hankittuja duuneja joihin ei ketään muuta olisi edes palkattu. On projekti-idea, mikäs sen mukavampaa kuin ryhtyä toteuttamaan sitä tutussa kaveriporukassa. Kyllähän työtä maailmassa riittää, mutta kuka nyt tuiki tuntemattoman töihin ottaa, eihän sitä tiedä mitä on saamassa.

   • Milja Hahto

    Suurin osa suhteilla työllistymisestä ei todellakaan ole sellaisia, mihin palkattaisiin vain kaveri. Pikemminkin sellaisia, mitä ei ole haluttu laittaa julkisesti auki, koska se on huomattavasti työläämpää. Etsitään ennemmin tutun tutun tuttuja. On myös se usein yllättävänkin pitkä jakso, jolloin tunnistetaan tarve uudelle työntekijälle, mutta se ei ole vielä ylittänyt sitä kynnystä, että jaksettaisiin vielä etsimisen vaivaa. Se voi joskus olla muutamakin vuosi. Sitä seuraa monessa firmassa sitten se aktiivinen verkoston seulaus, ja vasta sitten, jos sekään ei tuota tulosta ja aletaan olla epätoivoisia, laitetaan ilmoitus.

    Mikä ei toki tee aktiivimallista yhtään vähemmän epäoikeudenmukaista.

  • piemies

   Niin,sekä iso osatyöttömistä ei ollut laiskoja eikä työhaluttomia ennen YT-neuvotteluja,niitä tuli rivissä,miksi?Yrityksiä ja osaajia siirtyi muualle,lopetti tuotantoyksiköitään,miksi?
   Ulkolaiset ostivat uppoavia ja muitakin yrityksiä,miksi?Naapurimaan kansalaiset ostivat
   suuria alueita maatamme,miksi?Hallitus venkoili edestakaisin säästötoimien kanssa,muutti leikkauksiksi ja pikakouluttaa maahanmuuttajia yrityksille ym. antaa raippaa suomalaisille,miksi?

  • Heikki Kauppi

   Asiavirhe myös asiavirheestä huomauttajalla: ”Tanskan mallia 90% korvauksella palkkasummasta, vaikka tuo korvaustaso koskee vain murto-osaa työttömiksi jäävistä. ”

   Tanskan työttömyyskorvaus on 90 % palkasta, kunnes noin 2350 €/kk katto tulee täyteen. Toisin sanoen 90 % koskee kaikkia niitä joiden palkka on 2600 €/kk tai vähemmän. Koska pienituloisilla on suurempi työttömyysriski (pienituloiset ovat vähemmän koulutettuja ja siksi eivät niin haluttua työvoimaa), 90 % koskee työttömien huomattavaa enemmistöä. Suomessa täytyy tienata noin 6000 €/kk päästäkseen Tanskan työttömyysturvan kattoon. Tanskassa siis kaikilla alle 6000 €/kk tienaavilla on parempi työttömyysturva kuin suomalaisilla, ja vastaavasti enemmän tienaavilla huonompi.

 5. Ari Moilanen

  Selvitin Kelasta, että omaehtoisen opiskelun täytyy kaiken lisäksi olla päätoimista. Sivutoiminen ei kelpaa vaikka kuinka edistäisi työllistymistä tai pätevöittäisi ammattiin.

  • Joksu

   Tätä TE-toimistolta kysyin itse ja sieläkin olivat samaa mieltä mutteivat varmoja vaan käskivät kääntyä Kelan puoleen. Vielä en jaksanut mutta kiitos tiedosta. Sivutoimisesti opiskelen itsellenni ammattitutkintoa mutta tämähän ei siis riitä vaan pitää keksiä työtä tai te-kursseja myös.

   • Ari Moilanen

    Kelasta sanoivat että kannattaa kääntyä TE-toimiston puoleen jos osaisivat auttaa asiassa jotenkin (eivät osanneet sanoa että miten). Mainittakoon vielä, että Kelan virkailija, jonka kanssa asiasta keskustelin, sanoi että ”ollaan vielä alkuvuodessa, ja jos soitat ja kysyt sivutoimisista opinnoista ensi viikolla, voit saada erilaisen vastauksen.” On mielenkiintoista että tukia myöntävä viranomainen ei osaa kertoa tukien myöntämisen ja leikkaamisen perusteita, vaikka tarkastelujakso on jo käynnissä.

    Aika naurettavahan tämä tilanne on. Mikään ei edistä opiskelevan työttömän työllistymistä niin hyvin, kuin opintojen saattaminen suunnitellusti loppuun ja ammattiin pätevöityminen. Nyt moni kuitenkin joutuu alkaa katselemaan itselleen jonninjoutavia kursseja TE-keskuksen täysin alimitoitetusta, tai jopa paikallisesti katsottuna olemattomasta tarjonnasta. Varsinaisten opintojen suorittaminen voi hidastua, tai jäädä jopa kokonaan kesken.

    Tai vaihtoehtoisesti voi tietenkin vain lampaan lailla hyväksyä tukiensa leikkaamisen.

   • Hupu

    Siis pitää olla päätoiminen opiskelija, että se huomioidaan aktiivisuudeksi, jonka perusteella työttömyyskorvausta ei alenneta 4.65 %:ia, mutta samaan aikaan päätoimiseksi katsottava opiskelu estää koko työttömyyskorvauksen maksamisen.

    HEHHE .. valopäät vauhdissa ja vintissä ei mitään liikettä.

    Olettaen tietenkin ettei kukaan järjestä jotakin 18 tunnin päätoimiseksi opiskeluksi tulkittavaa opetusta kolmen kuukauden välein.

 6. Anssi Keskiväli

  Puuttuu muuten se fakta, että jos sä oot sen työssäoloehdon vaatiman 18h ja saat siitä sen 6,91€/h palkan, niin todennäköisesti siinä just ja just lähtee se pienikin toimeentulotuen osa, millä saisit korvattua sähkölaskut, lääkkeet ja terveydenhoitokult.
  Tai ehkä se lähtee vain yhden kuukauden ajaksi, eli toimeentuloetuuksien käsittelyyn tulee entistä enemmän painetta, puhumattakaan kannustinloukkujen ja niiden kanssa tappelemisen lisääntymistä.

  • Saku Timonen

   Totta.

   • J-P

    Lisäksi moni saa toimeentulotukea, koska ”asumiskulut ovat liian korkeat”, eli suomennettuna, kohtuullisten asumiskulujen rajat ovat aivan liian korkealla.

    Tienatessa pieniä summia kuukausittain, osa palkasta menee aina ensin kattamaan em. ”alijäämän”.

    • Hannu Ala-Olla

     Jep. Tuleehan siinä ristiriita kun köyhän pitäisi muuttaa halvempaan asuntoon ja sellaisia on lähinnä alueilla joissa taas ei ole töitä.

   • Katja

    ”Työtön saa ansaita 300 euroa kuukaudessa sen vaikuttamatta tukiin. Jokainen pätkä palkkatyötä keskeyttää tukien maksamisen siksi aikaa, että tulot on palkkakuiteilla selvitetty ja tuen määrä laskettu uudelleen. Se voi kestää jopa viikkoja, kun ensin on saatava ja toimitettava palkkakuitti, ja sen jälkeen on odoteltava tuen maksajan laskelmia ja päätöksiä.”

    Toimeentulotuen suojaosuus on vähintään 20% nettotuloista mutta korkeintaan 150 euroa. Tämä koskee yli 150 000 kotitaloutta. Edellisen hallituksen aikaan tämä oli vielä tapetilla, mutta kummasti unohtui julkisesta keskustelusta.

 7. Kaija

  Tuossa kirjoituksessa sanotaan se oleellinen, johon törmää edelleen koko ajan: liian moni sortuu siihen, että ”no kai nyt sentään sen 18 tuntia voi edes vaatia” -juttuun. Ja olen erityisen pettynyt tiedotusvälineisiin ja niiden pureskelematta nielemiin ”keskeisiin kohtiin” tuosta mallista. Ihan kuin kukaan ei vaivautuisi ottamaan mistään kunnolla selvää. Silleen on näpsästi saatu tavallinen ihminen toista tavallista vastaan. Eli työväki hajottaa itse itsensä, hallituksen ei tartte ku katsoa päältä ja lisätä vähän pelkokertoimia. Pysyy samalla työllisetkin ruodussa, kun pelkäävät pallinsa menevän alta. Tuossa mallissa muhii monta henkilökohtaista tragediaa, hirveän epäoikeudenmukaisuuden kokeminen ja mahdottomuus vaikuttaa siihen asiaan itse on siemen monelle masennukselle.

 8. Rosa Warski

  Hallituksen panikointia aiheesta on ollut mahtavaa katsella.

  Verenpainetta on kuitenkin nostattanut Niinistön jatkuva valehtelu ja saivartelu mediassa. Perustuslain 5 luku, 56 § kuuluu näin:

  ”Presidentin juhlallinen vakuutus
  Ryhtyessään toimeensa tasavallan presidentti antaa eduskunnan edessä seuraavan juhlallisen vakuutuksen:

  ’Minä – –, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.’ ”

  Mitään seurauksia tuon valan rikkomisella ei mainita olevan. Voiko olla niin, että presidentti saa Suomessa halventaa asemaansa miten huvittaa ?

 9. Senja Laakkonen

  Kiitos Saku että jaksat pitää tätä teemaa esilla. Rintsulta oiva kirjoitus. Korvausten suuruutta ihmettelevät voisivat joskus kääntää kiikarin toisin päin ja ihmetellä palkkojen pienuutta monissa töissä, Jos niitä ei enää erota toisistaan ei voi olla palkoissakaan kehumista.

 10. töytön

  Eipä ne tämän puolustajat edes halua etsiä tietoa aktiivimallista, kun on mediassa jo vuosia rummutettu hallituksen/kumppanien suulla laiskoista työtä vieroksuvista työttömistä. Nyt otettu vielä lisäksi muuttohaluttomuus, joku senkin kortin otti pöydälle äskettäin. Jos on vakituinen työpaikka tiedossa, niin aika moni tarttuu ja muuttaa, kuten kävi Uudenkaupungin autotehtaalla.

 11. P S

  Just näin: ”Kaikille ilman mitään tietoa aktiivimallia puolustaville semmoinen vähäinen neuvo, että jos ette asiasta mitään tiedä, niin ymmärtäkää edes olla hiljaa sen aikaa, että hankitte tietoa.”

  Ärsyttää tosiaan ne, jotka stereotypisesti pitäjät työttömiä laiskoina ja itse ovat niin saamattomia/tyhmiä, että eivät ota ko. propagandanimeltään aktiivimallista selvää – tai eivät ymmärrä lukemansa käytännön vaikutuksia ja silti ovat asiasta suuna ja päänä…

 12. Harriet Rautanen
 13. Sanna

  Ville Vainiolta haluaisin kysyä lähtisitkö itse lapista Helsinkiin tekemään töitä, jos saisit sen 10 viikkotunnin sopparin lähimarketin kassalta? Mistä asunto ja mitä se eläminen siellä maksaa? Kaikki työpaikat eivät ole kokoaikaisia. Minun matikkapäällä kohtaanto ei ole ongelma jos työttömiä on 300 000 ja rapiat, vaikka työpaikkoja olisi huimat 50 000.

 14. Korhonen

  Olikohan se 4h / vk raja milloin työtön menettämään palkkatuki mahdollisuuden.

 15. Sauli

  Kun 300 000 työtöntä ei saa 30 000 vapaaseen työpaikkaan, niin mihin loput uuden aktiivimallin pakottamat joutilaat sijoitetaan. Aivan, potkimaan kuolleita hevosia johonkin TE- toimiston ns. työllistymistä edistävään palveluun. Laskekaas siitä, 200 000 kertaa viisi päivää kolmessa kuukaudessa. Mitäpä konsultti taivaspaikasta kun sellainen on avautumassa tässä ja nyt.

  Jokainen joka on käynyt läpi tällaisen ”työllistä edistävän palvelun” tietää kuinka vähän tai ei ollenkaan sillä edistetä kenenkään muun kuin konsulttien työllistymistä. Ihan maalaisjärjellä ajateltuna nämäkin konsulteille varatut miljoonat voisi olla tarpeen pitkäaikaistyöttömien terveyspalvelujen kehittämiseen, palkkatukeen tai ihan vaan jaettavaksi helikopterirahana.

  Sipilä yrittäjänä varmaan tietää, että tuotetta voi markkinoida ja myydä ennen kuin yksikään kappale on fyysisesti valmis. Tuote voidaan laskea markkinoille keskeneräisenä ja antaa asiakkaiden riesaksi tuotteen jatkuva päivittäminen uuteen toimivaan versioon. Valitettavasti homma ei toimi yhtä hyvin sosiaaliturvan kanssa. Kun kyseessä on toimeentulo, sutta ja sekundaa, kuolleita hevosia ei voi muuttaa toimeentuloksi.

  • Hupu

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyottomyys-maksaa-suomelle-jo-kuusi-miljardia-euroa-vuodessa/ssisCj99

   ”Välittömät työttömyysmenot kasvoivat vuonna 2015 kuuteen miljardiin euroon. Valtaosa kuluista, noin 3 miljardia euroa, meni passiiviturvan järjestelyihin, kuten työttömyysturvaan sekä asumis- ja toimeentulotukeen.

   Työttömien aktivointiin valtio käytti vuonna 2015 noin 600 miljoonaa euroa.”

   Työttömien elättämiseen meni 3 000 miljoonaa ja työttömien kyykytyspalveluihin toinen mokoma 3 000 miljoonaa, josta 600 miljoonalla ostettiin työttömille kyykytyspalveluja.

   Ja, veronmaksajat maksavat työttömien ylimääräisestä kyykytyksestä aiheutuvan lystin. Työttömien kyykytykseen riittää aina vaan veronmaksajien rahaa, mutta työttömien/köyhempien elättämiseen joudutaan ottamaan lainaa: ”Mainittakoon, että silloin, kuten nytkin, tuloeroja tasausta rahoitetaan osittain ottamalla rutkasti lisää velkaa.” (http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712092200592455_pi.shtml)

   • Equalizer

    Työttömyys maksaa 6 miljardia euroa vuodessa. Ihmettelen…miksi julkisuudessa ei ollenkaan keskustella siitä, että työpahoinvointi maksaa 7 kertaa enemmän?

    https://yle.fi/uutiset/3-8639642

 16. Markku Kemppainen

  Iso osa näistä ”avoimista” työpaikoista on erään tappiota tuottavan vaasalaisen isännöintifirman puhelinlehtimyyntiä provikalla. Voi tehdä kotoa missä päin Suomea tahansa. Olen tarkistanut tämän firman taloustietoja ja ei hyvältä näytä. Lieneekö palkanmaksukykyä lainkaan? Tällaiseen sontaan kun työntää kätensä niin ei hyvin käy.

 17. Pera

  Kaikista irvoikkainta työttömän elämässä on se, että kun tekee muutaman päivän työtä, niin tukien uudelleen määrittäminen kestää aivan liian kauan. Ei kukaan voi elää muutaman päivän työllä useita viikkoja. Tuo on erittäin iso ongelma yksinelävien joukossa. Siis tätä eivät päättäjän tunnista ollenkaa. Paitsi Soininvaara kyllä tunnisti aikoinaan Sata-komiteassa kertoen, että työttömät eivät pitkällä kepilläkään mene pätkätöihin.

  Olisikohan päättäjien päissä sellainen ajatus, että nämä peijakkaat alkavat tekemään työtä vain sen verran, kuin on tarvis, ja taas vetäydyttäisiin työttömyysturvan piiriin. Tai sitten ansiosidonnaisella voitaisiin roikkua koko loppu elämä käymällä silloin tällöin työssä.

  • Pitkäaikaistyötön

   Joskus jo aiemmin kommentoin, että tämä hidas tukien uudelleen määrittäminen (ja pari muuta asiaa) olisi pitänyt korjata ihan ensimmäisenä ennen mitään muita aktivointeja.
   Olenko tyhmä, kun mielestäni pienten työkeikkojen jälkeen ei tarvitsi laskea yhtään mitään? Itse ajattelisin, että veroilmoituksella tasoitetaan tilanne aikanaan, jos välillä on saanut pientä keikkatyöpalkkaa ja samalla työttömyysavustusta / muita avustuksia. Sellaisesta lisästä tulee sitten vain mätkyt, jotka maksetaan.

   Kertokaa viisaammat, voiko näin tehdä ja miksi ei voisi?

   • Equalizer

    Et suinkaan ole tyhmä. Veroilmoituksellahan se tilanne joka tapauksessa tasoitetaan aikanaan…joten minkä ihmeen takia täytyy neljän viikon jaksoissa ilmoitella joka ainoa ansaittu euro ja sentti? En minäkään jaksa ymmärtää miksi asiat pitää aina tehdä vaikeimman kautta. Tai no…onhan sillä toki työllistävä vaikutus…

    Tuohon viimeiseen kysymykseen en osaa vastata. ”Soon korkeemmas’ käres’ !”

 18. liina

  Ongelma on siinä, että työlliset ihmiset olettavat edelleen suomen olevan reilu maa, jossa systeemi on reilu ja toimii järkevästi. Kun tulee puheeksi sukulaisten ja ystävien kanssa, mitä on todellisuus, ihmiset ovat hämmästyneitä ja hieman järkyttyneitä, epäuskoisia. Työtarjouksen uskotaan olevan työtarjous, oletus on että työn vastaan ottaminen on aina kannattavaa, että virheet voi normaalisti oikaista.

 19. Mikko Nummelin

  Minulle on ollut koko ajan selvää, että aktiivimalli joutaa roskatynnyriin, mutta on ilmeistä, että vaikka seuraava hallituskokoonpano olisi vasemmistopainotteisempi, se joutuu puuttumaan työttömyysturvaan jollakin tavalla, joka tulee suututtamaan monet. Pöydälle tullee ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen, joka nyt hylättiin erityisesti SAK:n piiristä tulleen runsaan vastustuksen takia.

 20. Seppo Juhani

  Ministerit Mykkänen ja Lintilä puhuvat palturia. Vastuuministeri Mattila on lamaantuneena hiljaa. Yle antaa virheellistä tietoa. Presidentti puhuu sellaista, mitä ei ole hänen vahvistamassaan laissa. Ei ihme, että kansalaisilla on väärä käsitys laista.

 21. Jari Suolahti

  Loistava kirjoitus! Tämän voisi lähettää vaikka johonkin kansainväliseen mediaan. Saattaisi hyvinkin herättää maailmalla kiinnostusta.

  Finnish government: Flogging a dead horse

  • Virpi

   Tätä olen itsekin miettinyt, lähettämistä infoa kansainväliseen mediaan. Otsikko olisi tuossa jo valmiina. YLE:n sivuilta löytyy muutama juttu ”aktiivi”mallista englanniksi ja mm. Brittilehtien eri toimituksien sähköpostiosoitteet löytyvät heidän nettisivuiltaan. Pitäisi koota alustukseksi asiallinen englanninkielinen kokonaisuus.
   Juuri äskettäin on muistaakseni Financial Timesissa kehuttu kuinka Suomi, EU:n entinen tuhmeliini, on nyt kunnostautunut laittamalla hienosti talousasiansa kohdillen. Tämä väärä kuva pohjoisen täydellisestä onnelasta olisi hyvä saada korjattua.

  • Mettäläinen

   News from Finland (Yle) on kyllä levittänyt tietoa aktiivimallista ja sen tuottamasta kritiikistä,
   esim tämän pitkän jutun, jossa on haastateltu työtöntä:

   https://yle.fi/uutiset/osasto/news/
   News 26.12.2017 15:39 | updated 27.12.2017 10:50
   New model to activate unemployed comes into effect amid rising criticism
   Finland’s trade unions, training institutions and unemployed are decrying the government’s new ’active model’ for addressing unemployment. To avoid penalties, jobseekers will have to prove they have been seeking work or participating in training.

   • Omppu

    ”To avoid penalties, jobseekers will have to prove they have been seeking work or participating in training.”

    Tuossahan on jo väärä tieto, kun väitetään että pelkkä työn hakeminen riittää.

   • Virpi

    YLE:n sivuilta löytyy tuo artikkeli kyllä jos kansainvälinen media sieltä sen päättäisi napata. Tuo ei vaan kerro ihan koko totuutta. Ja kuten Omppu tuossa mainitsee, siinä on ihan asiavirhekin.
    Ainahan Suomessa on enemmän välitetty siitä mitä meistä muualla ajatellaan kuin siitä mitä itse Suomalaiset ovat mieltä maansa tilasta.

    • Hupu

     Myöhemmin löytyy oikeaa tietoa:

     ”Once the change takes effect at the turn of the year, jobseekers receiving unemployment benefits from the state will be required to work at least 18 hours in a job, earn at least 240 euros per month as an entrepreneur, or participate in five days of training or prep classes per every three-month period. If they are unable to meet the criteria, they will lose the equivalent of one day’s benefit each month.”

     Saattaa olla ettei tuonne asti kaikki jaksa lukea ja sen jälkeen kyseenalaistaa aiemmin kirjoitettuja väitteitä.

     • Virpi

      Juuri tämän aikaisemmin esiintyvän asiavirheen takia tuo artikkeli tavallaan vesittyy tietyssä määrin. Meitä suomalaisia kadehditaan työttömyysturvan osalta melko turhaan esim. Briteissä.

 22. Suoku Siren

  2016 voimaantulleella lailla vaikeutettiin keikkatöiden tekemistä. Siinä määriteltiin itsensätyöllistäjät yrittäjiksi. Myös laskutusfirmojen kautta tehty työ on tällaista.
  Mutu-tuntumalla väittäisin, että yritykset haluavat mieluummin laskuja kuin verokortin -asiaa ei ole tutkittu.
  Keikkatyön tekeminen saattaa johtaa yrittäjäksi päätymiseen, mikä ehkäisee niiden vastaanottamista.

 23. Hannele Vestola

  Aktiivimallia puolustavista kommenteista paistaa läpi, että kommentoijat ovat tietämättömiä paitsi lain sisällöstä ja sen tosiasiallisesta soveltamisesta myös TE-toimistojen menettelytavoista ja siitä, miten ne vaikuttavat työttömän arkeen. Kun ihminen joutuu tekemisiin TE-toimiston kanssa, seuraa yleensä suuri ällistys siitä passivoivan byrokratian määrästä, joka lamaannuttaa sellaisenkin ihmisen, joka hallitsee tietotekniikan ja hallinnollisen kapulakielen. Jos näitä ei hallitse, edessä saattaa olla todellinen ahdinko, josta ihminen pyristelee irti lopettamalla yhteistyön TE-toimiston kanssa ja jättäytymällä mieluummin toimeentulotuen varaan tai jopa kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle, pimeillä töillä tai ties millä hengissä pysytellen.

  • Pitkäaikaistyötön

   Työttömänä allekirjoitan tämän. Olisin henkisesti täysin valmis sille, että leipäni on pieninä sirpaleina maailmalla. Systeemi on vain sellainen, että jos niitä sirpaleita ei löydy tarpeeksi muodostamaan kokonaista leipää, kannattaa olla tekemättä yhtään mitään. Puolikkaalla leivällä joutuu vain vaikeuksiin, rangaistusten kehään.

 24. Virva Itäranta

  Kiitos hienosta kiteytyksestä. Pelkään, että niitä tarvitaan edelleen. Hallitus ei nimittäin luovu tavoitteistaan Suomen myymiseksi yksityisille. Jos yksi tuote ei toimi, kokeillaan uutta pakettia.

  Koska hallituksen kavereiden konsultit eivät saaneet työnvälitystä haltuunsa, viranomaistehtävien ongelmallisuuden vuoksi, heille annettiin nyt aktiivimalli miljooniensa keräämiseen työttömien armeijan uudelleenorganisoinnissa.

  Perustuslain yli kävelemistäkin on harjoiteltu jo niin monta kertaa, että sehän luontuu kuin itsestään. Osa viallisista päätöksistä jää lopulta voimaan kun oikein hinkataan. Prosessi on kuin myyntiorganisaation ostajasuppilo. Muutaman kun saa läpi, muut seuraavat perässä.

  Eli ei tämä vielä tähänkään jää.

 25. Mauri Pulkkinen

  Rintsun luettelo on tyhjentävä.

  Metafora rinnastunee kuolleena syntyneeseen ajatukseen, joka ennen kuopattiin, kun ajatus sellaiseksi todettiin.

  Nyt vaikuttaa siltä, että hallitusohjelmaan vähänkin viittaavat ajatukset, olkoot miten kuolleita tahansa, otetaan valmisteluun ja pantavaksi täytäntöön.

  Ennen sellaisista ajatusten tuottajista todettiin heidän kelpaavan hyvin teatteriin kulissipainoiksi.

 26. Niina Ruohonem

  Hei,tuossa tuli jälleen kirjoitusvirhe, juuri ennen kuollut hevonen-vertausta lukee:”nimimerkki Rintsu, ja se ansaitsee tulle kerrotuksi kokonaan.”
  Olisiko tuossa pitänyt omla sittenkin tulla-sana?

  • Saku Timonen

   Kiitos, olet oikeassa.

   • Mika Koistila

    ”Hei,tuossa tuli jälleen kirjoitusvirhe”
    Tämähän olin tärkeä pointti?

    • Mika Koistila

     Ja kas, siinäkin oli kirjoitusvihhre. Hui!

    • Saku Timonen

     En pahastu ollenkaan kirjoitusvirheiden huomaamisesta. On vain hyvä, että joku ne hoksaa.

 27. Jussi Huhtakangas

  ”Sipilä yrittäjänä varmaan tietää, että tuotetta voi markkinoida ja myydä ennen kuin yksikään kappale on fyysisesti valmis.”

  Niin tietää. Chempolis.

 28. Mettäläinen
 29. Pirstale

  Muutaman työttömän ompelijanhan työllistäisi jo sillä, että he menisivät lyhentämään eduskunnan torkkupeittoja pidemmästä päästä ja ompelisivat lyhennetyn pätkän lyhempään päähän.

 30. Make

  Älä Saku lopeta näiden asioiden kertaamista! Huonon lain ongelmat on pidettävä julkisuudessa. Siinä vaiheessa, kun toisto alkaa turruttaa ja tulee iskettyä päätä pöytään, alkaa sanomasi vasta mennä perille. Otaksun, että blogisi on saanut huomattavasti uusia lukijoita parin viime kuukauden aikana.

 31. Equalizer

  Pieni ajatusleikki tähän väliin: Oletetaan, että 350000 työtöntä pakkotyöllistettäisiin ns. ”työkokeiluihin” tms. ilmaistöihin, josta he siis saisivat KELAn maksamaa 9€/pvä (huom. verotonta!) kulukorvausta…siis sen tähtitieteellisen suuren työttömyyskorvauksen päälle.

  Lasketaanpa…350000työtöntä x 9€ x 21,5 päivää/kk

  Tekisi veronmaksajille lisälaskua 67725000€ (siis noin 68 miljoonaa euroa) kuukaudessa. Aika harva työssäkäyvä tulee välttämättä edes ajatelleeksi sitä, että he loppujen lopuksi maksavat sen työttömillä teetetyn ilmaistyönkin. Noh…mitäs pienistä…pääasia että eivät makoile sohvalla kaljaa kitaten.

  Valtio ei kuitenkaan saisi yhtään enempää tuloveroja näiltä ilmaistyöntekijöiltä. Päätelkää siis ihan itse keitä tämänkaltainen pakkotyöllistäminen hyödyttäisi…

  • Sami Lappalainen

   Itseasiassa mä oon nostellut tätä pointtia ylös. Samoin se, että jos ihmiset tippuu toimeentulotuelle, niin siitäkin tulee iso lasku valtiolle, mutta mitäs siitä, kun on siistityt tilastot niin voi mennä talous kuralle. Pettämätön logiikka.

   • Jonna

    ”Vain suomalainen maksaa satasen, ettei naapuri saa viittäkymppiä.” Tässä tapauksessa se viisikymppiä taitaa olla työttömillä oleva kadehdittava ”vapaa-aika”.

 32. Aatu

  Olen tässä miettinyt miten voisin auttaa lähisukulaistani työllistymään edes sen 18 tuntia 3kk tarkastelujakson aikana jottei hän menettäisi ikuisessa leikkurissa 4,65% tuesta.
  Palkallista työpaikkaa en saa järjestettyä – sellaisia kun ei vaan ole tarjolla lähes 60v ihmiselle vaikka koulutusta ja työkokemusta on yllin kyllin, sekä todella kovaa työintoa.

  Nyt harkitsen hänen virtuaalista palkkaamista yksityishenkilönä 18t / 3kk.
  Virtuaaliseksi vuosipalkaksi muodostuisi 4 * 18t * 7€ = yhteensä 504 €.

  Työnä teettäisin hänellä toimistotyötä kotoaan käsin, koska hän asuu eri paikkakunnalla. Työn sisältö olisi hänen palkkaukseen liittyvät paperityöt.

  Tämän verottajan sivuston mukaan
  https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48784/kotitalous-tyon-teettajana/#2.4-ennakonpid%C3%A4tys
  palkasta ei tarvitsisi tehdä ennakonpidätystä mutta kylläkin suorittaa työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksu…
  Kaikki palkkaukseen liittyvät maksut jäävät yhteensä kuitenkin alle 30% bruttopalkasta eli alle 135€/v.

  Eli tukemalla häntä 135 euron maksuilla vakuutusyhtiöille vuositasolla, hänen tukensa pysyisi ennallaan (tuen pudotus olisi muuten n. 400€/v.).

  Osaako joku neuvoa minua tässä asiassa ja onko tälläinen mahdollista tehdä niin että lain asettamat vaatimukset täyttyvät?

  • Leea

   Muista, että osa-aikainen etätyö saattaa johtaa työttömyysturvan menettämiseen. Työnantajan pitää pystyä valvomaan tehtyä työaikaa.

 33. Naapurin Reiska

  Minua kiinnostaisi tietää kuinka tuohon 241 euron tienaamiseen yrittäjänä käytännössä suhtaudutaan, koska tunnen useita ihmisiä, jotka on todettu päätoimisiksi yrittäjiksi paljon vähemmästäkin. Päätoiminen yrittäjyys taas merkitsee sitä, ettet ole enää oikeutettu työttömyysturvaan etkä toimeentulotukeen, koska yrittäjä ei ole työtön ja yritys nähdään poikkeuksetta omaisuutena, joka tulee myydä pois saadakseen toimeentulotukea.

  Yleensä ottaen sivutoiminen yrittäjyys on tähän asti ollut mahdollista ainoastaan olemalla samaan palkkatyösuhteessa, mikä on täysin järjetöntä ja perustuu ministeriön ohjeistuksen tahalliseen väärinymmärtämiseen.

  • Rea Peltola

   Sanos muuta, Naapurin Reiska!
   Nythän TE-toimisto laskee yritystoiminnaksi kaiken muun paitsi virka- tai työsuhteessa tehtävän työn, riippumatta siitä, onko ihmisellä yritystä, tai tehdäänkö työ verokortilla tai toiminimellä. Lisäksi työn pitää olla sellaista, että työnantaja voi valvoa ajankäyttöä; siis etätyö tai vaikkapa postin tai mainosten jakaminen ei periaatteessa kelpaa.
   Mutta herää kysymys, onko aktivointimallin tarkoittama yrittäjänä tehty työ samalla tavalla mitä tahansa muuta kuin palkkatyötä, vai pitääkö työ tehdä todellisen, rekisteröidyn yrityksen kautta? Mallissa esitetty muotoilu kai viittaisi tällaiseen tulkintaan, eikö vain? Silloinhan suuri osa keikkatöistä ei kelpaisi palkkatyöksi eikä myöskään yrittäjänä tehdyksi työksi aktiivimallin tarkoittamalla tavalla.

 34. Timo Harju

  Päivän Hesarissa Hetemäki kehuu mallinsa olevan miedompi kuin Tanskassa. Täällä vaaditaan paljon vähemmän tunteja..

  Hetemäki voisi itte tulla lusikoimaan malliaan. Tuollaisesta 18 tunnista ei ole yhdellekään tyottömälle mitään hyötyä. Joku Tanskan paljon suurempi tuntimäärä oikeasti palkattua työtä tuntuisi jo kohteenkin elintasossa. Ei sitä kukaan vastaan tulisi panemaan jos töitä löytyisi.

  Ero onkin siinä, että Tanskassa ihmiset näköjään oikeasti halutaan saada töihin. Kaikki. TE-palveluihin satsattu kokonaan toisella tavalla. Palveluista vastaavien määrä hakijoita kohtaan on kolmetoistakertainen Suomeen verrarruna. Tämä on laskuopin mukaista faktaa. ”Tanskan malliin” vertaaminen on puhdasta kusetusta.

  Vihattavinta on ylimielisyys ja se psykologia jolla suomalaisia on pehmitetty. Kohteeksi tarvittiin työttömien massa ilman yksityiskohtaisia piirteitä ja jokaisen ihmisen elämään kuuluvia murheita. Ja jos piirteitä tuli, ne olivat Skeitti-Juuuson ja Fuski-Ollin piirteet. Massalla ei ole nimiä eikä kohtaloita, sille sopivat massaratkaisut kuten liikaväestölle kaikkina aikoina, eikä se niistä valita, paitsi nyt tämä perkeleen kansalaisaloite.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

  • Pipsa Mäntykangas

   Olet erittäin oikeassa, Timo. Tutustuin tuohon Tanskan malliin ja siinä ollaan tosissaan auttamassa ihmisiä kunnon resursseilla. Tällä Suomen, mukamuka ”Tanskan mallilla” mitään tekemistä sen kanssa.

 35. Siru Pola

  Tuosta Rintsun asianmukaisesta luettelosta puuttui vielä se, joka on ollut joillekin arkipäivää niinkin hiljattain kun sotien aikana. Eli valmistamme (pystyyn)kuolleesta hevosesta mainion aterian. Isäni kertoi sellaisen keiton maistuneen hieman ummehtuneelle.

 36. Kyosti Hyttinen

  -Ei tuo aktiivimalli niin pahalta vaikuta. Kolmen kuukauden jaksolla 18 työtuntia, ja jos työtä ei löydy, niin voi ansaita yrittäjänä 241 euroa. Aina voi osallistua Te-toimiston uravalmennukseen, työkokeiluun tai omaehtoiseen opiskeluun ja saada vaihtelua elämään. Ja naapurin mummo saattaisi saada aidankorjaajan.
  -Onko sinusta siis oikein, että työssä käyvän on tehtävä töitä vaadittuina aikoina varmaan 20-100 tuntia saadakseen saman rahan kuin työtön istuen kotona? Miksi alle 20 tuntia kolmessa kuukaudessa on liikaa vaadittu?
  Kun kirjoitettuaan aktiivimallista kymmeniä juttuja joutuu vieläkin tällaiseen keskusteluun, niin tekee mieli lyödä päätään pöydänkulmaan. On kuin yrittäisi turhaan selittää Kummelin sketsin ilmeettömälle tarjoilijalle maksaneensa kahvikupillisen tonnin setelillä.Kommentit kertovat, että asiasta ei tiedetä eikä halutakaan tietää mitään, vaan mennään pelkällä asenteella. Itsellä on työpaikka, joten työttömät ovat laiskoja elätettäviä”

  No, eipä näillä asenteilla tässä kauan enää mene, kun huomataan että yleissitovat työehtosopimukset pistetään roskikseen, työt kilpailutetaan vuokrafirmojen kesken ja työntekijän työehtoista sovitaan paikallisella sopimuksella.
  On siinä sitten päiviteltävää, että mites tässä nyt näin kävi

 37. Pekka Korhonen

  Timosen blogia lukiessa kannattaa muistaa, että se on nimenomaan blogi -kirjoittajansa mielipide. Tehokkaissa mielipiteissä ei valehdella vaan sopivasti puhutaan totuutta ja ikävät totuudet ohitetaan tai niistä tehdään olkinukkeja.

  • Saku Timonen

   Pekka Korhosen kommenttia lukiessa pitää muistaa, että se täysin perustelematon mielipide. Mikä totuus on ohitettu? Missä on olkinukke? Edellytän kritiikiltä perusteluja.

   • Timo Harju

    Ei kannata edellyttää kun niitä ei ole. Taidat olla maan kuurnituin skribentti tällä haavaa. Kummasti palstaa vain lukevat nekin, jotka kivi kourassa odottavat, että tekisit pienenkin virheen:)

    • Korppi Kotka

     Näin on.

     On monia, jotka pitävät totuuksina kotona oppimiansa asenteita muita ihmisiä kohtaan. Jos oma maailmakuva ei tue sitä mitä toinen sanoo, niin silloin tekisi niin mieli tarttua edes johonkin virheeseen, minkä vastustajaksi koettu tekee. Jos virheitä ei ole, annetaan ymmärtää, että niitä kuitenkin on.

     Sakun lukijamäärä kasvaa, joten tarkkuuteen on syytä panostaa kuten ennenkin, eikä ote saa herpaantua. Muutoin korppikotkat lehahtavat paikalle. Näitä korppikotkia lentelee jo taivas tummanaan ja aina joku yksilö nokkaisee testimielessä, josko aika olisi kypsä.

   • Timo Harju

    Ja sinun fiksumpana tulee varoittaa muita Timosen kavalasta propagandasta oikein metodit esitellen?

  • Equalizer

   Mielipide on yksilön subjektiivinen näkemys jostain asiasta.

   Tosiasia (tosiseikka, fakta) taas on yksilöllisestä käsityksestä tai tulkinnasta riippumaton asia. Se on todellisuudessa olemassa oleva vastine todelle väittämälle ja sen olemassaolo tekee väittämästä toden.

   Väistämätön johtopäätös tästä siis on, että Pekka Korhosen kommentti paljastaa hänestä itsestään paljon enemmän kuin Saku Timosesta.

   • Eki hoo

    Latinan ’factum, monikko: ’facta’

 38. Jukka Laine

  Työkkärissä oli tapaaminen. Eivät tienneet aktiivimallista muuta mitä on ollut lehdissä.

 39. HassisenKone

  Kiitos Sakulle minunkin puolesta.
  Lievästi sanoen hiukan erikoista on toiminta, en puhu pelkästään tästä mallista vaan muutenkin. Ei tässä nyt pitäisi lätsä kourassa juosta työpaikkojen perässä, vaan äänestämämme instanssin eli hallituksen pitäisi luoda tähän joku edellytys, että asiat kohtaa.
  Edellytykset saada tai päästä edes kontaktiin johonkin tolkun hommia edustavan henkilön kanssa on aika mahdoton tapaus. Katsokaa huviksenne paljonko rekryalan konsultteja on haussa ns. vuokrafirmoilla tällä hetkellä. Tuntuu nousussa olevan.
  TE keskuksen väkeä on varmaan jonossa noihin paikkoihin.
  Nyt tarvittaisiin jonkun kansainvälisen suomi -toimittajan huomiota joka jaksaisi perehtyä paremmin asiaan kun paikalliset paskalehdet.

 40. Rintsu

  Väärinkäsitysten välttämiseksi, kuolleiden hevosten strategia ei suinkaan ole omaa keksintöäni vaan kauan netissä kiertänyt vitsi. Löysin sen ja bullshit-bingon internetin ihmemaailmasta jokseenkin ensimmäisenä kun työnantaja avasi minulle netin joskus 90-luvulla.
  Vain hieman rukkaamalla vaihtoehtostrategioita se vaan istuu nykyhallitukseen kuin nenä naamaan. Eikä ainakaan maamme hallitus ole sitä nähnyt joten katsoin parhaaksi kierrättää. Esa Pulliaisen sanoin, kierrätys vähentää paskan määrää.

  Mutta sen sijaan koska olen työtön, eikä minulla ole muuta tekemistä kuin maata sohvalla, juoda kaljaa ja räkiä kattoon, niin kuolleet hevoset mielessäni päätin aktivoida itseäni ja tein kuolleen hevosen humpan. Sitä kirjoittaessani en maannut sohvalla enkä räkinyt kattoon. Kaljasta en puhu mitään. Mutta näin se menee:

  Oli hevosen nimi SoTe
  Juhalla ohjaksista ote
  ”Nyt juokset taikka kuolet,
  mut mulle kultaa vuolet”.

  Timo tykkää hevosista
  on hällä lähtölista
  On totolappu taskussa
  ja eräpäivä laskussa

  Vaan hevonen kun kuoli
  on heillä suuri huoli
  Tää täytyy saada maaliin,
  ei aikaa ensi vaaliin.

  Katsoivat orpoa lasta
  kiitollisna auttajasta
  ”Me emme muuta pyydä,
  tän hevosen voit myydä”.

  • Timo Harju

   Ei se kuule Rintsu vähääkään vähennä oivalluksesi arvoa!

  • Timo Harju

   Humppasi pitää säveltää. Rustaa siihen vielä säe, jossa mennään satulatta ja suitsitta 🙂

  • Seppo Juva

   Kyllä tästä ” hallitushumpan” saisi 🙂

 41. Heidy

  AKtivointia en tässä uudessa aktiivimallipelleilyssä näe, mutta tuo suojaosuus paransi asemaani eli toimi erittäin aktivoivasti tilanteessani. Tein kaksi vuotta osa-aikatöitä ansiosidonnaisella ja opiskelin uuden tutkinnonkin työkkärin siunauksella. Kaikki eivät ole näin onnekkaita sen suhteen. Välillä tuntui, että sai pitää tosissaan puolensa, että saa kyhätä itselleen sopivan polun, joka oikeasti edistää tilannetta.

  Tällä alueella (Pohjois-Pohjanmaa), soviteltu työmarkkinatuki käsitellään kohtalaisen nopeasti nyt kelan hoitaessa sen. Suoriutuvat aika jouhevasti siitä ja olen tottunut tähän palkansaanti- ja sen jälkeen tuensaanti-rytmiin, kunhan ei mitään yllättäviä menoja tule. Auto on pakko olla tällä alueella ja töissäni ja sen kanssa saattaa tulla niitä yllättäviä korjausmenoja. Onneksi ei ole lapsia tai tämä köyhyysrajan alla elely olisi vielä monimutkaisempaa.

  Oisko ideaa nostaa sitä suojaosuutta vielä lisää tai laittaa verovapaus alle köyhyysrajan tai vaikka 800-1000 euron kk-tuloihin? Parantaisi monen tilannetta ja köyhähän pistää rahan kiertoon, koska on pakko.

  Kysyin eilen kelasta, että miten osa-aikakeikkapalkkani ja tuntini toimii aktiivmallin kanssa, että olenko tarpeeksi aktiviinen, laskevatko samalla tavalla, kuten minä, että onko palkkani tessin mukainen. Järkeilin, että pitäisi kelvata ja riittää kuuliaiseen aktiivisuuteen, vaan vastausta en saanut, vain tuon aktiivimallijargonilitanian, mutta en tulkintaa siitä tilanteeseeni nähden.

  Saataisko työnantajillekin jokin kannustava aktiivimalli, siis ei kepittävä kun eihän heitä saa kepittää kun lähtevät pian maasta pois. Hah. Pienyrittäjien ja toiminimiläisten palkanmaksuhaluihin olis ymmärtääkseni helppo vaikuttaa, eikö?

  • Heidy

   Onpas köyhällä huono näppäimistöapplikaatio kun se jättää i:t joskus välille, vaikka kuinka tarkistan.

   Haluaisin olla vieeelä aktiivisempi ja päästä eroon kelasta ja työkkäristä kokonaan, mutta kokoaikatöitä on vaikea saada ja, jos saa vain lyhyen pätkän, niin ei sitä niin vain kannata vaihtaa jatkuvien osa-aikatöiden tilalle ja toinen osa-aikatyö on hankala sovittaa nykyisen kanssa kun toiselle sanoo joo, niin toiselle täytyy sanoa ei, jos työt ovat samaan aikaan.

   Tuohon sivutoimiyrittäjyyteen pitäisi saada jokin järki, millä tuntimäärällä se sitä on. Haluaisin tehdä jotain kevytyrittäjyyskeikkaa, mutta en uskalla. Starttiraha toki voisi olla hyvä alku, mutta siihenkään en ole saanut vastausta, saanko sitä osa-aikatöideni ohessa. Sama mitä kysy, ei saa selkeää vastausta, niin ei uskalla aktivoitua liikaa. Lainameininkiriskejä myöskään en uskalla ottaa täällä epävarmuudessa. Ilmeisesti jotku ovat saaneet tehdä kevytkeikkojaan silloin tällöin, kunhan suojaosuus ei ylity, mutta se selvittelyn, mielivallan pelko ja uhka on koko ajan läsnä, joten en uskalla olla liian aktiivinen. Järkeähän tässä ei ole.

   Koen, että parempaan suuntaan oltiin hiljakseen menossa, mutta tämä aktiivihimmeli on askel taaksepäin.

   • Rintsu

    Kuules Heidy.
    Minä en lue pankkoplogia etsiäkseni krijotsusvihreitä.
    Itselläni on hanuristin näppäimistö, eikä hanuristi pysty näkemään mitä vasen käsi tekee. Pitää vaan luottaa, että sormet tietää mitä ovat tekemässä eikä soitto saa kaatua yhteen väärään ääneen.
    Jos biisin tunnistaa niin ei se nyt muutamasta nuotista ole kiinni!

    Mitä tulee järkeen, niin tällä hetkellä työtön tosiaan saa ansaita 300/kk
    Miksi se ei voi olla 3600/vuosi?
    Ihan sama summa.
    Verotkin lasketaan kerran vuodessa joten miks helvetissä mahdolliset tukirajat pitää laskea joka kuukausi?

    • Heidy

     Omista näppisvirheistäni ainakin puhuin, mutta kaiketi tulin ymmärretyksi. Jospa ne kirotusvirheet ärsyttää eniten itseäni.

     Niin, köyhää työtöntä pitää kytätä joka kk, mutta pienyrittäjä sitten ihmettelee, miksi heidän tulojaan ei veroteta kuukausi kerrallaan, kuten palkansaajillakin. Siis kun ei heilläkään ole joka kuukaudelle aina asiakkaita niin, että voisi palkkaa itselle maksaa, mutta kaikenlaiset maksut juoksee kyllä. Toki ennakkovero tasataan sitten, jos liikaa on maksanut, mutta tuntuu hullulta nuo hetkelliset ansiottomat kuukaudet, oli sitte palkansaaja, yrittäjä tai joku karenssia kärsivä. ”Jotain mätää tässä on…”, sanoi ”Zysse”. Nauroin, että oikeassa hän on siinä, mutta väärästä päästä on lähdetty systeemiä korjaamaan.

 42. Olli Wuori

  AIkansa kuluksi voi lukea Kurt Vonnegutin kirjaa Sähköpiano. Siinä on monta kymmentä vuotta sitten kirjoitettu auki automaation lopputulos, toki sen aikaista tekniikkaa hyödyntäen. Työn ulkopuolelle jääneet olivat kirjassa hajuja ja hylkyjä.

  Automaatiota pidettiin aikoinaan kouluopetuksessa siunauksena, sillä se vapautti ihmisen ajankäytön pois pakkotahtisesta työstä. Nyt on pakko todeta, että ihmistyön vähenemisen ollessa trendi joudutaan pohtimaan kysymystä tulonjaosta, koska työ siirtyy erilaisten koneiden ja tietokoneohjelmien suorittamaksi. Jos valtio aikoo pitää puolensa, niin verotus joudutaan siirtämään tuotannon arvoon, eikä ihmistyöhön. Jostakin muistan lukeneeni, että ennen sotia valtio keräsi veronsa yrityksiltä ja tulovero oli vähäistä. Pitäneeköhän paikkansa? Puhtaasti valtion tulojen kannalta pitäisi olla samantekevää kumpi veron maksaa, yritys vai työntekijä. Yrittäjä puolestaan joutuu maksamaan työntekijälle veron verran enemmän palkkaa jos verotus kiertää työntekijän kautta. Työntekijöiden poistaminen työstä aiheuttaa omat vaikutuksensa.

  Vuosikymmeniä meillä on suosittu koneiden tekemää työtä ihmisten tekemän työn sijasta. Koneesta voi yrittäjä tehdä poistoja mutta työntekijän yrittäjä voi poistaa fyysisesti, jos ihmistyö maksaa liikaa. Ihmistyön korvaaminen erilaisten koneiden tekemällä työllä tehostaa tuotantoa. Lopulta sitten päästään kysymykseen, mitä varten talous ja tuotanto ylipäätään on olemassa. Jos sen ainoa päämäärä on voiton tuotanto omistajille, niin silloin ihminen on ainoastaan häiriötekijä systeemissä. Jos taloudellinen toiminta jotenkin liittyy ihmisiin ja ihmiselämään, niin silloin meillä on käsissä ongelma nimeltä tulonjako.

  Hallituksen jo tekemät ja tulossa olevat työvoimaan ja työttömyyteen liittyvät lait ovat ratkaisuja tulonjako-ongelmaan. Ne eivät ole sattuman tulosta vaan seurausta päättäjien arvoista. Ironista sinänsä on, että hallituksen toimia kannattavista suuri osa on myös ajanmyötä vaarassa pudota näihin vonnegutilaisiin hajuihin ja hylkyihin.

  • Timo Harju

   Juu, Vonnegutilla oli taiteesta sellainen kanarialintu kaivoksessa-teoria. Kanarialintuja käytettiin kaivoksissa kaasuhälyttiminä. Ne reagoivat herkästi myrkyllisiin kaivoskaasuihin pyörtymällä ja mainarit tajusivat, että nyt pitää lähteä tai tarttis ainakin tehdä jotakin. Sähköpiano oli oikein hyvä kanarialintu.

 43. Päivi Ruippo

  Aktiivimallista …

  Jari Lindström työministerinä on pelkkä lavaste.

  Hallitusjohdossa on ollut joko Kokoomus tai Keskusta viimeiset 14 vuotta ja jälki on sen näköistä.

  Nämä työttömyyden luojat toistavat samaa kaavaa:

  Ensin he luovat ongelmia yhteiskuntaan politiikallaan ja sitten he vielä syyttävät ja syyllistävät kansalaisia omista tekemisistään.

  Se on tuhoisaa ihmisille ja Suomelle.

  Heidän kaikki toimensa ovat vain kärsimyksen, kurjuuden ja lisästressin aiheuttamista kansalaisille, vaikka kansa on jo aivan piipussa nyt kaikista aiemmista kansalaisten elämää kurjistavista toimista.

  Kansa ei jaksa enää, sanoo Suomen poliisikin.

  Tällä aktiivimallilla murskataan taas suuri määrä ihmisiä ja heidän läheisiään.

  Ihmiset sairastuvat pysyvästi, väkivalta kodeissa ja kaduilla lisääntyy ja osa vetää itsensä hirteen.

  Kokoomus ja Keskusta kehuvat itseään saavutuksistaan.

  Hyi saatana, että millaisia ihmisiä tässä maassa on johdossa!

 44. Työn orja
 45. Niilo

  Aktiivimallin puolustaja: ”Onko se 18 tuntia kolmen kuukauden aikana muka nyt liikaa vaadittu?!? Jos ei edes sen vertaa viitsi töitä tehdä niin joutaa leikata kaikki tuet pois!!!”

  Aktiivimallin vastustaja: ”Mutta kun niitä töitä tai harjoittelupaikkoja sun muita ei ole lähellekään kaikille edes sen vertaa. Sitäpaitsi suurin osa työttömistä menisi riemumielin töihin ihan kokopäiväisesti, jos niitä töitä vain olisi.”

  P: ”Onhan niitä töitä ihan valtavasti tarjolla kokoajan mutta työttömät on vain niin laiskoja etteivät halua niihin mennä vain mieluummin makaavat sohvilla kaljaa kitaten ja vielä minun verorahoilla!!!”

  V: ”Sellaisia kokoaikaisia työpaikkoja, joista maksetaan ihan oikeaa palkkaa on korkeintaan parikymmentä tuhatta auki ja työttömiä on satoja tuhansia. Onko sinulla sitäpaitsi todisteita siitä että kaikki työttömät ovat laiskoja kaljankittaajia?”

  P: ”On! Tiedän yhden Penan joka on just semmonen!”

  V: ”Just. Entäs ne sadat tuhannet muut?”

  P: ”Kaikki ne on laiskoja juoppoja!”

  V: ”Eivät ole. Työttömyysturva riittää sitäpaitsi hädin tuskin elämiseen, senkin vuoksi melkein kaikki haluaisivat päästä töihin, koska sillä elää paremmin. Töitä ei kuitenkaan ole olemassa kuin pienelle osalle työttömistä eikä myöskään työkokeilupaikkoja tai muuta hyväksyttävää toimintaa ole läheskään riittävästi. Mitä esität ratkaisuksi?”

  Hetken hiljaisuus. Aktiivimallin puolustelijan silmät pyörivät päässä.

  P: ”Menisitte työttömät töihin!!!”

  • Jyrki

   Alkuosaa voisi muuttaa näin:


   Aktiivimallin puolustaja: ”Onko se 18 tuntia kolmen kuukauden aikana muka nyt liikaa vaadittu?!? Jos ei edes sen vertaa viitsi töitä tehdä niin joutaa leikata kaikki tuet pois!!!”
   Menisitte työttömät töihin!!!”

   Ja loppuosaa taas näin:


   Hetken hiljaisuus. Aktiivimallin puolustelijan silmät pyörivät päässä.

   P: ”Menisitte työttömät töihin!!!”

   Ohje lukijalle: Siirry tekstin alkuun uudestaan.

   Ja meillä olisi Sipilän hokema iteraatiokin kunnossa. Noinhan tämä aktiivi keskustelu tuntuu eduskunnassakin kulkevan luupissa. Aivan sama mitä kansa esittää.

 46. Papi

  Kiitos tästäkin kirjoituksesta, erityisesti ratsastaminen kuolleella hevosella esityslista kuvaa

  ERITTÄIN HYVIN, asioiden hoidon tapaa aktiivimallissa ja ylipäätään työllisyyden kanssa.

  Kiitos.

 47. Arto Alila

  Kuolleen hevosen ”pääratsastaja”, PM Sipilä, kertonee viimeisimmät konnankoukkunsa työttömiä kohtaan Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa sunnuntaina klo 14.02.

 48. mikko

  Jos palkka jää alle suojaosan (300 EUR/kk) niin se ei keskeytä tukien maksamista. Useimmat saavat 18h/65 pv työstä vähemmän kuin 300 EUR/kk.

  • Been there

   Kyllä keskeyttää. Jokaisesta tienatusta eurosta pitää esittää palkkatodistus jotta tuki voidaan laskea uudelleen. Tokihan se alle 300 euron tienesteissä tarkoittaa sitä, että tukea ei pienennetä, mutta kyllä se silti tsekataan ja se viivyttää tuen maksamista.

 49. Anna-Katriina Lius

  Pari havaintoa tästä jokapäiväisestä elämästä:

  Monelle vakaassa työsuhteessa elämänsä olleelle on työttömän asema oikeasti yllätys ja järkytys. Viimeksi henkilö luuli, että työtön saa Kelan päivärahaa noin 800 euroa ja sen saa käteen. Myös toimeentulotuen kriteerit tulivat yllätyksenä, kuten se, että omaisuutta voidaan vaatia myymään ja pankkitili tutkitaan 3 kuukautta taaksepäin eikä siellä saa olla ylimääräisiä panoja, koska ne vähennetään toimeentulotuesta.

  Toinen havainto koskee TE-palveluiden kautta tulleita viestejä, joissa ilmoitetaan rekrytilaisuuksista. Nämä rekryt ovat olleet pääsääntöisesti puhelinmyyntiä. Olen myös saanut puhelinmyyntifirmoilta viestejä, joissa tarjotaan provikkapalkkaista puhelinmyyntityötä. Yksi viesti tuli jouluaattona. Saalistajat ovat lähteneet liikkeelle. (En siis tartu näihin, koska olen kaksi kertaa kokeillut päivän puhelinmyyntityötä ansaitsematta yhtään mitään. Rajansa kaikella.)

  • Isoäiti

   Samaan olen myös törmännyt. Työttömyysturva kuvitellaan suuremmaksi kuin se on, uskotaan työttömän saavan käytännössä kaiken ilmaiseksi, luullaan työvoimatoimiston olevan työnvälitystoimisto, josta ihmisiä lähetetään töihin ja työttömät eivät vain viitsi vaivautua menemään toimistolle hakemaan sitä heidän puolestaan valmiiksi järjestettyä työpaikkaansa.

   Ja vaikka ihmisille kertoo faktat, he eivät siltikään usko. Osalla syynä se, että he eivät todellakaan pysty käsittämään sitä, millaista on elää arkea ns. kädestä suuhun.

 50. V. Laulajainen

  Suurin kuoppa lienee se, kun töiden alettua on haettava sossusta rahaa jotta selviää.
  Omakohtainen kokemus seuraava, aloitin 2.1.-18 työt, ensimmäinen palkka tulee kuun lopussa ja näillä näkymillä se on minulle kuun ensimmäisen viikon palkka. Palkka taas tulee kerran kuukaudessa kuukauden lopulla. Täyden palkan siis saan helmikuun lopussa.
  Tiedän, täyttelen kelan kaavakkeita netissä, jotta saan tukea kahdelle työkuukaudelle vuokraan, ruokaan ja työmatkoille. Mikä sitten tulee olemaan tulos on toinen juttu.

  Mahaisiko kelalle kelvata arviopalkkaesitys firmasta? Tuli mieleen vai pitääkö olla aina se lopullinen palkkakuitti?
  Itse kun tein yksityishenkilöille ja kirjoitin heille palkkalaskelman itse ja lähetin hakemuksen liitteeksi. Toki otan itselleni kopion siitä.
  harmi, että laskutuskonttorien käyttäjät laitettiin yrittäjiksi, muuten käyttäisin sellaisen palveluksia

  Mielenkiintoinen on myös YLEn laittama kirjoitus, ei tarvitse olla kuin tunnin töissä per viikko ja katsotaan työllistyneen.
  https://yle.fi/uutiset/3-10020082

 51. Maija

  Kiitos Saku ja kiitos kaikki te kommentoijat! Ollos huoleton, poikas valveil on!

  Arkadianmäellä, ministeriössä, ammattiliitoissa tai mediassa ei huomioida sitä tosiseikkaa, että työsuhteet ovat muuttuneet. Meillä on vähenevä vakituisten työntekijöiden joukko, jota irtisanomisilla supistetaan edelleen ja määräaikaisten, kutsuttavien, sijaisten ja tuuraajien joukkokunta. Meillä on jo ihmisiä, jotka tekevät amerikan malliin kahta kolmea työtä. Meille on muodostumassa edelleen amerikan malliin trailereissa yms. siirrettävissä asuinoloissa olevia siirtyviä työntekijöitä. Voisin veikata, että asumisen standardeja ollaan muokaaamasa siihen suuntaan, kuten ydinvoilamatyömailla on, että ihmiset asuvat parakkikylissä tai kuten Uudessakaupungissa ( pisteet heille työllistämisestä) parakkikylissä. ( YK-sotilaammekin asuvat parakissa, ne ovat hyvin suunniteltuja ja tehtyjä.) Merkittävää on se, että meille on muodostumassa joukko, joka elää kumipyörillä.
  Näihin asti ihmisillä on ollut oikeus ja mahdollisuus valita, asuakko kotipaikkakunnalla vai muuttaakko. Siirtyileminen muutaman kuukauden määräaikaisuuksien perässä paikasta toiseen aiheuttaa ennakoimattomia lieveilmiöitä, kun kuvitellaan perheetöntä tai kun kuvitellaan perheellistä työntekijää.

  Nyt olisi aika työnhakijoiden järjestyä, perustaa omia työnhaija rekisteröityjä yhdistykiä ja tehdä sen sisällä työtä, jota ammattiliitot eivät tee. Osaajia on!

  Sekin on mielenkiintoista, että nollatyösopimus oli työsopimuslain vastainen, mutta sitä käytettiin, koska käyttöä ei ole sanktioitu. Nyt kun eduskunta käsitteli nollatuntisopimusta, normi muuttui laiksi! Ensi kesänä nolla-sopimusta ei lain mukaan voi soveltaa työssä, joka jatkuu.

 52. Markku Isometsä

  Leikolaa lainatakseni.
  ”Suomalainen ja japanilainen yritys päättivät järjestää vuosittain soutukilpailun 8-miehisin joukkuein. Molemmat joukkueet harjoittelivat pitkään ja kovaa. Kun kilpailupäivä tuli, molemmat joukkueet olivat mielestään huippukunnossa, mutta japanilaiset voittivat ylivoimaisesti kilometrillä.
  Tappion jälkeen suomalaisten joukossa vallitsi tappiomieliala. Yrityksen korkein johto päätti kuitenkin, että imagosyistä heidän olisi
  pakko voittaa seuraavan vuoden kisa. Näin ollen he asettivat projektiryhmän ratkaisemaan ongelmaa. Pitkien analyysien jälkeen ryhmä havaitsi, että japanilaisilla oli seitsemän soutajaa ja yksi mies peräsimessä kun taas suomalaisilla oli yksi soutaja ja seitsemän perämiestä.
  Tässä kriisitilanteessa johto osoitti huomattavaa toimintakykyä. Päätettiin palkata konsultit tutkimaan oman joukkueen koostumusta.
  Muutaman kuukauden työn jälkeen asiantuntijat tulivat siihen johtopäätökseen, että joukkueessa oli liian monta ohjaajaa ja liian vähän soutajia.
  Asiantuntijoiden raportin perusteella yrityksen johto teki välittömästi muutoksia joukkueeseen. Nyt joukkueessa oli neljä perämiestä, kaksi yliperämiestä, joukkueenjohtaja ja soutaja. Lisäksi soutajan motivoimiseksi kehitettiin bonuspistejärjestelmä.
  ”Meidän on laajennettava hänen työnkuvaansa ja annettava hänelle enemmän vastuuta.”
  Seuraavana vuonna japanilaiset voittivat kahdella kilometrillä. Suomalainen joukkue erotti soutajan huonoon työsuoritukseen vedoten, mutta maksoi kuitenkin bonuksen johdolle sen osoittamista ponnisteluista. Ensi vuotta varten suomalaiset ovat nyt kehittämässä uutta venettä.”

Kommentoi »

Comments are closed