Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Otetaan, annetaan ja tilastoidaan

-Oppositio on virheellisesti kertonut aktiivimallin olevan puhdas työttömyysturvan leikkaus. Aktiivimalli on suunniteltu kustannusneutraaliksi eli se ei lisää tai vähennä työttömyysturvamenoja. Keskustelussa unohtuu jatkuvasti, että samassa yhteydessä työttömyysjakson alun työttömyysturvaa hiukan nostettiin.

Näin kertoo työministeri Jari Lindström työttömyysturvan aktiivimallia puolustavassa MTV:n nettikolumnissaan. Hän unohtaa kertoa mikä tuo työttömyysjakson alun tuen korotus on, mutta sehän on helppo muistaa. Viime vuoden alusta tuetonta eli ns. omavastuuaikaa lisättiin viidestä päivästä seitsemään päivään. Nyt sama hallitus jalomielisesti antaa ne vuosi sitten pois ottamansa päivät takaisin eli lyhentää omavastuuaikaa seitsemästä päivästä takaisin viiteen.

Ottaja ja antaja, kananpaskan kantaja, rallatettiin lapsena.

Unohtaa Lindström pari muutakin asiaa. Hänen mielestään vihervasemmisto on tekopyhää vastustaessaan aktiivimallia mm. sillä perustella, että Te-toimistojen henkilöstö on alimitoitettua hoitamaan aktiivimallia, koska juuri vihervasemmisto vähensi Te-toimistojen henkilöstöä. Lindström ei muistanut kertoa, että viime vaalikaudella meillä oli sekä Kataisen että Stubbin hallituksessa sellaisiakin vihervasemmistopuolueita kuin kokoomus, RKP ja kristillisdemokraatit.

Vihervasemmisto siis leikkasi, selvä tämä. Nyt pitää kuitenkin kysyä, että miksi ihmeessä tämä hallitus työntää tämän vähennetyn henkilöstön niskoille täysin uuden ja valtavasti työtä vaativan aktiivimallin? Eikö olisi ollut syytä varautua ennen kuin tapahtuu katastrofi?

Vastaus on hallitusohjelma. Sinne on kirjattu työllisyystavoitteeksi 72 prosenttia, ja se aiotaan saavuttaa hinnalla millä hyvänsä. Kun hallitus on epäonnistunut uusien työpaikkojen luomisessa, niin se on päättänyt kaunistaa tilastot. Kuten olen monesti kertonut, niin vuosi sitten aloitetut työttömien määräaikaishaastettelut ovat tilastojen siivousta. Ovat ne sitä ihan järkevälläkin tavalla, sillä tilastoista on saatu pois myös sinne kuulumattomat työllistyneet, eläköityneet ja kuolleet.

Lisäksi tilastoja yritettiin kaunistaa työnäytteellä ja työelämäkokeilulla, mutta se yritys taisi mennä kiville. Ainakaan en ole nähnyt missään mitään lukuja niillä työllistyneistä.

Mutta ei se mitään, tuumi hallitus, ja päätti tehdä radikaalin kauneusleikkauksen tilastoihin runnomalla läpi aktiivimallin. Kun työttömät velvoitetaan tekemään kolmen kuukauden aikana työtä 18 tuntia, niin tässä onnistuessaan he eivät enää olekaan tilastoissa työttömiä. Työlliseksi tilastoidaan jokainen, joka on tehnyt tutkimushaastetteluviikolla yhden tunnin työtä. Tilastointitavalla ei ole todellisen työllistymisen kanssa mitään tekemistä, mutta se on kansainvälisesti käytössä oleva. Eri maiden tilastot ovat vertailukelpoisia, kun ne kaikki valehtelevat samalla tavalla.

Tilastot kaunistetaan näillä valetyöllisillä ja simsalabim, hallitusohjelman tavoitteena oleva 72 prosentin työllisyysaste saadaan ehkä toteutettua. Siinä sivussa leikkautuu työttömien enemmistön tuki, mutta aktiivimallihan on ministerin mukaan kustannusneutraali. Niin onkin, sillä tuesta leikattu osa joudutaan hakemaan toimeentulotukena.

Kommentit (75)

 1. Anja

  Kun nyt vitsailemaan aloit, niin lisään oman kananpaskajuttuni tähän … jolle olen saanut makeasti nauraa monet kerrat, sen kun äitipuoli käski poikia aamutuimaan paskalle, jotta kanat pääsevät syömään … voisiko tämän kääntää nykypolitiikalle, menkäähän työttömät aktivoitumaan, jotta saadaan työllisyysaste nousuun … tai jotta joidenkin toisten pörssi (huom! lappilainen murresana) paksuuntuisi …

  • Luukas Pyykorpi

   Eräs kaiffari virkkas näin tsiigattua jutskan:
   ”Aamulla ennen työttömyyden alkua keitän kaffet ja käyn paskalla.
   Sitten vien koiran ulos aamulenkille ja sekin käy paskalla.
   Sitten googlaan Molliin ja Kelaan, mutku nekin käy paskalla”
   Ihme jengii huudeil ku ei hiffaa !

  • Markku Isometsä

   Lompssa eli pörssi hyvää jatkoa sinulle. Eli menkää työttömät töihin. Taatana sentään.

 2. Merja Nurmi

  Ei ihan kustannusneutraali, kyllähän tukipuolella säästöjäkin syntyy, kun kaikki työttömyysturvaan oikeutetut eivät saa toimeentulotukea. Näin siis jos puolison tulot nostavat kotitalouden yhteen lasketut tulot yli toimeentulotukirajan. Siihen ei kovin kaksisia tuloja tarvita. Perusosa avio- tai avopuolisoilla on 417,53€ per nuppi.

 3. Tosi

  Luin myö eilen Jarin blogin ja innostuin laittamaan postiakin hänelle.
  Erityisen ala-arvoista hänen kirjoituksessaan oli toteaminen tunne edellä menemisestä faktojen puutteessa. Asiahan on päinvastoin, hallitukselta puuttuu pulustusargumentit kun siitä ei tälle järjettömyydelle ole olemassakaan.
  Myös se pisti silmään että hän osoitti arvostelun oppositiolle eikä kansalaisille eli äänestäjille. Voi miten tyhminä hän ihmisiä pitääkään. Jopa niin että syyttää oppositiota ihmisiin vaikuttamisesta vaikka nimenomaan kansa etunenässä ilmaisee suuttumustaan hirmuhallitusta kohtaan. Se onkin suuri ilon ja toivon aihe että olemme heränneet ja alkaneet aktiivisesti vaatimaan parempaa!

  Hyvä Jari,
  Tunnut muistelevan Mtv3 puheenvuorossa taannoista päätöstä 3kk yhteydenotoista hyväksi ratkaisuksi, vaikka työttömät sitä alkuun arvostelivatkin.
  No ei se kuitenkaan niin hyvä ollut, muutoin kun karenssien asettamisen suhteen kyllä. Katselin sen aikaisia juttuja vähän ja sain vahvistuksen omille muistoilleni.
  Yleensähän sanotaan että äänestäjien muisti on lyhyt. Niin onkin. Mutta tänä päivänä siihen on olemassa ratkaisu, ja se tietenkin intternetti. Kaikki löytyy sieltä, nopeasti ja helposti. Siksikin totuudessa pysyminen olisi ensiarvoisen tärkeää politikolle nykyään. Ja juttujen yhteydessä jos on kuvia niin niistähän voi myös palauttaa mieleen miten päin takki on ollut päällä minäkin ajanjaksona.

  Terveisin
  ——–

  Tuossa alla kommentointia, omiasi ja kansalaisten.

  Kuten tämänkin blogin esimerkissä, oletusarvoisesti aina työtön on väärässä ja rangaistaan heti karenssilla. Työvoimahallinnossa rehottaa mielivalta.

  ”Syy oli se, että työvoimatoimiston kirje oli seikkaillut kolmisen viikkoa postin matkassa. Olin hakenut kyseistä työpaikkaa tietämättä tästä kehotuksesta, mutta en saanut minkäänlaista vastausta, jonka olisin voinut työvoimatoimistolle esittää. Työvoimatoimiston tulkinta oli, että en ollut hakenutkaan, ja karenssi napsahtaa, mikäli en saa postilta vahvistusta kirjeen viipymisestä.”

  ”Jonotin TE-toimiston linjoilla ja kuuntelin odotusmusiikkia yli puoli tuntia. Lopulta sain neuvojan vastaamaan. Olisin tahtonut päästä kasvokkain selvittämään asian, mutta se ei onnistunut. Sähköisen lomakkeen virheestä ei myönnetty tai korjattu mitään, mies kertoo.”

  ”IL:n lukijat kertovat TE-toimistojen karenssipäätöksistä: Mielivaltaista kyykyttämistä”

  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706292200236975

  Mielivaltainen karenssikäytäntö on moraaliton tapa säästää työttömyysturvamenoissa.

  ”Lindström myöntää myös, ettei työttömyysturvaan puuttuminen tuo työpaikkoja.”

  ”Kun hallitusohjelma on kokonaisuus, niin varsin usein annetaan sellainen kuva, että jokin yksi keino olisi kaiken ratkaiseva. Ei työttömyysturvaan puuttuminen tuo työpaikkoja yhtään. Ei tietenkään.Sillä tavoitellaan säästöjä työttömyysturvamenoihin ja toisaalta alennetaan kynnystä ottaa työtä vastaan. Pakkohan sekin on myöntää, Lindström

 4. töytön

  Jotenkin ei Lindströmin selitteltyt enää uppoa. Ei hirveesti sympatiaa heru tälle ninisterille, vaikka kuin lie puun ja kuoren välissä työttömiä kepittäessään, tekee sen silti ja näköjään ihan mielellään. Palkka kans varmaan lämmittänee jonku verran ja ne kivat kepityskaverit 🙂

 5. Mauri Pulkkinen

  Perusuomalaiset ja taustaltaan samassa kasvualustassa kehittyneet siniset ovat onnistuneet etenemään evoluutiossa tasolle, missä selkäytimestä lähtee kaikkeen mahdolliseen syypäänä tahona ”vihervasemmisto”. Sellaista ei ole olemassakaan monoliittisena joukkona kuin päissä, jotka eivät pysty käsittelemään kuin vanhan ja uuden mestarin luomia abstraktioita.

  Itse näen vihreät ja vasemmistopuolueet heterogeenisena joukkona, joka pystyy keskustelemaan ja väittelemään moniarvoisesti sekä hyväksymään kompromisseja.

  Vihreät esittivät aktiivimallista useampikohtaista, parannettua versiota. Se ei ole saavuttanut mediassa huomiota. Kaikki elementit eivät ole sellaisenaan toteutettavissa. Osa vaatii muutoksia muuhun säätelyyn kuin työttömyysturvaan. Joka tapauksessa siinä on vaihtoehto, jonka sisältöön Lindström voisi tutustua ottamalla laput silmiltään.

  Sokea kanakin löytää jyvän, kun nokkii maaperää tarpeeksi usein. Uskossaan sokea ministeri ei näe ”aktiivimallin” perusominaisuutta ja yhtälön mahdottomuutta. Kun tilanne on faktisesti niin, että yhtä työpaikkaa kohden on kymmenen työtöntä eikä työvoimahallinnon resursseja ole aikomus kasvattaa tarvittavassa määrin, ”aktiivimalli” nykyisessä muodossaan on väkisin leikkuri.

  Sinisiin ja persuihin on tarttunut jo kauan sitten ”ameriikan tauti”. Puolustusministerin avustaja leimaa Jemenissä sotaan osallistuvan Patrian panssariajoneuvokuvan mainoskuvaksi ja Huhtasaari perää hyväksyntää erilaisille mielipiteille tosin unohtaen vuosia jatkuneen some-solvaamisen muita kohtaan.

  Ehkä syyllistyn nyt amerikkalaisten turhaan syyllistämiseen, kun aikajanalla vaihtoehtoiset totuudet, ruma kielenkäyttö ja ksenofobia yms. ovat ilmiöinä esiintyneet Suomessa jo vuosia aikaisemmin.

  • liisa hirvonen

   Hyvin kirjoitettu, Mauri. Soinin siniset eivät vakuuta millään tasolla kansalaisia, eivät edes entisiä ja nykyisiä perussuomalaisia. Soinin plokimökellys on ollut vuosia tuota fillarikommari-vihervasemmisto pelottelua. Lapsikin sen huomaa, että Timo-sedän jutut ovat höpöpuheita. Lindström kuuluu ihan samaan sakkiin poliitikkona, ihmisenä hän kuten Timo voivat olla mukavia ja kivoja, mutta politiikka jota harjoittavat on hirveää, julmaa ja poliittiset puheet todella vastenmielisiä. Sen lisäksi, että ne ovat tosiasioiden vastaista populisitista roskaa.

   Ja tätä se on se ”vihervasemmistolainen kaaos” jolla niin siniset kuin koko patamusta polittinen oikeisto suomalaisia nyt pelottelee, ja samalla ovat itse tuhoamassa hyvinvointivaltiotamme:

   https://www.hs.fi/talous/art-2000005518175.html

   • elm

    ”Mutta erityisesti 1980-luvulta lähtien taloustieteen vaikuttavin sanoma on ollut: poliitikkoja ei pidä päästää ”vastuuttomasti” tavoittelemaan täystyöllisyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kaltaisia päämääriä.”

    Kuulostaako tutulta?

    ”Koko uusliberalistinen järjestelmä perustuu ajatukseen, jonka mukaan kilpailu, epävarmuus ja turvattomuus toimivat tehokkaimpina kannustimina. Tämä on täysin vastoin sitä, mitä me tiedämme luovuudesta ja tuottavuudesta. Ihminen on sosiaalinen olento, joka toimii parhaiten yhdessä toisten kanssa.”

    ”Me puhumme ristiriitaisesti eri tilanteissa, koska pidän tärkeänä välttämättömyytenä pitää selkeästi erillään pitkän tähtäimen tavoitteemme ja ne taktiset askeleet, jotka saattavat olla sopivia liikuttaessa sitä kohti.” Tämä ristiriitaisuus luonnehtii erittäin hyvin myös tämän päivän politiikkaa.”

    ”Löppösen mukaan nyt on nostettava solidaarisuutta esille kaikkialla yhteiskunnassa. Vapaus, tasa-arvo ja yhteisvastuullisuus toteutuvat vain yhdessä tai eivät ollenkaan. Uusliberalismin kritiikin lisäksi on siirryttävä positiiviseen ohjelmaan yhteiskunnan demokraattisen käänteen vahvistamiseksi.”

    Otteet kirja-arviosta sivulla http://voima.fi/blog/kulttuuriartikkeli/vapauden-markkinat/

 6. Juha Kapiainen

  Syytä muistaa sekin, että työtyömyysturvan enimmäisaikaa on myös leikattu 100 – 200 päivällä.

 7. Tubettaja

  Nyt on selvillä mitä työttömysturvaetuuden eteen on tehtävä, jotta karenssi kalahda heti kättelyssä. TE-palvelut laittaa työttömän laatimaan työllistymisuunnitelman kahden päivän kuluessa TE-palvelujen tiedostustilaisuudesta. Sen jälkeen työvoimavirkailija joko hyväksyy tai hylkää työllistymissuunnitelman. Sen perusteella katsotaan miten edetään. Viikolla 14 työvoimavirkailija kontaktoi puhelimitse työtöntä ja olettaisin tämän puhelinsoiton perusteella laaditaan leikkauslausunto KELAA varten. Koko tiedostustilaisuudessa ei puhuttu halaistua sanaa koko aktiivimallista, jonka tulkinnasta ei ole tarkka kuvaa TE-palvelujen henkilöstöllä.Vaikka tämä tilaisuus ei minua koskettanut, koska sain töitä, ei TE-palveluilla ollut tarjota mitään tukea työttömälle. Ei ollut mitään takuuta, että kaikille voidaan järjestää, vaikka CV-konsulttikurssitusta, mutta sekään ei taida estää leikkuria leikkamasta.

  Lindström hassua on, että hän ei osaa perustella eikä puolustaa millään pätevällä argumentillä aktiivimallia. Lindström kuuluisi ilman poliittisia kontakteja vaikeasti työllistettävien joukkoon, ja tämän luulisi ministerin itsensä tajuavan. Se, että saadaan insinöörintilastot kaunisteltu mieleiseksi on idioottipuhaa. Millään muulla kuin prosenttiluku työllisyysprosentti on yli 72 %, ei taida olla väliä Sipilän Trio Niskalaukaus köörille.

 8. Tanja Takalo

  Tämän hallituksen työikäisiin kohdentamat toimenpiteet muistuttavat hölmöläläisten hommaa kantaa säkillä päivänvaloa sisään.

 9. Sauli

  Isä aurinkoinen, enkä nyt tarkoita Sipilää vaan Stalinia, taisi kerran sanoa jotain sellaista, että teloitetaan mieluummin sata syytöntä, kuin päästetään yksi syyllinen vapaaksi. Ja tätä samaa nerokasta linjaa jatkaa työministerin johdolla hallituksemme. Varmasti työttömien joukossa on niitä joille työn tekeminen on saatanasta, mutta kukaan tuskin tietää, eikä hallitus varmasti tiedä heidän lukumääräänsä.

  Muutenkin hallituksen työvoimapolitiikka on menneen vuosisadan mallia. Se ei ota huomioon pysyvästi muuttunutta taloutta, jossa työ, koulutus, ja väistämättömät työttömyysjaksot vaihtelevat. Se ei ota huomioon sitä, että yhä suurempi osa yhteiskunnan toimista automatisoituu ja yhä useampi on pysyvästi työelämän ulkopuolella. Aktiivimalli on osoitus ideologiasta, joka ei kuulu tähän päivään. Koko puuhastelusta jää sellainen maku, ettei hallituksessa ole ketään, jota asia edes kiinnostaisi. Se nyt on vain asia joka täytyy hoitaa pois mielestä lakaisemalla se maton alle. Mutta onneksi toisin kävi, kansalaisaloite osoitti ettei työttömyys ole läpihuutojuttu.

  Yksi syy tähän on se, ettei työttömyys enää kosketa vain heikosti koulutettua ja osaansa tyytyvää köyhälistöä. Kun työtön on yhä useammin keskiluokkaa, hyvin koulutettu, niin tämä osa väestöä osaa pitää ääntä itsestään. Työtön ei ole automaattisesti vihervasemmiston kannattaja tai ideologisesti työtön, hän voi olla kuka tahansa. Työttömyys on asia joka koskettaa nyt ja tulevaisuudessa ketä tahansa ja siksi aktiivimalli on täysin epäonnistunut yritys niputtaa työttömät yhdeksi kasvottomaksi massaksi johon pätee samat metodit, kansalaisaloitteen tekijä Martin-Éric Racine toi tämän puolen työttömyydestä hyvin esiin.

  Kun hallitus vaatii työttömiltä aktiivisuutta, niin aivan hyvin kansalaiset voivat vaatia kansanedustajilta ja ministereiltä samaa. On käsittämätöntä, että kansanedustajaksi pääsee kuka tahansa, millä tahansa koulutuksella ja se näkyy päätösten laadussa. Ministeri Lindström on hyvä esimerkki nukkehallituksesta ja sen yhdestä ministeristä joka tekee tasan kaiken säilyttääkseen asemansa.

  • Sähkö

   -Jos ja kun työtön ei ole vihervasemmiston kannattaja. Kenen sitten ? -Nyt viimeistään olisi tarkistettava äänestämiskäyttäytymistään.
   -Sekä Vihreillä, että vasemmistolla on esittää vsihtoehdot, jotka ovat inhimillisiä.

   • Aina Marina

    Juuri näin, Sähkö.

   • Sauli

    Niin, no, itse olen poliittisesti aika lailla sitoutumaton. Sehän tässä on hiukan ongelmallista on kun työllisyyspolitiikkaa tehdään jostain ideologiasta käsin. Tällä kertaa se on jokin oikeiston haihatus ja perustuu aikalailla järjenvastaiseen kuvaan työttömistä. Jos sitä tehtäisiin puhtaasti vasemmistolaisista lähtökohdista, saattaisi suhtautuminen työnantajiin olla yhtä järjenvastaista. On kai naiivia ajatella että jostain löytyisi tolkun työvoimapolitiikkaa, jossa järjenkäyttö menisi politikoinnin ja ahtaan ideologian edelle.

    • Joni Pelkonen

     Suomessa ei tosin ole tehty puhtaan vasemmistolaista työvoimapolitiikkaa, sillä ei ole ollut vasemmistohallitusta. Keskusta ja Kokoomus ovat oikeistopuolueita ja pääministeri on ollut jommasta kummasta jo monta hallitusta peräjälkeen. Demarit voitaneen laskea vasemmistoon, mutta he ovat aina hallinneet rinnan jommankumman suurimman oikeistopuolueen kanssa.

     Ehkäpä siksi politiikka onkin ollut melko maltillista – kunnes saimme puhtaan oikeistohallituksen.

     Nykyhallituksen kokoonpano on merkillinen siksikin, että ainoa siinä oleva vaalivoittaja on Keskusta. Kokoomus ja perussuomalaiset kärsivät molemmat eduskuntavaaleissa vaalitappion. Yleensä on ollut tapana nostaa vaalivoittajat hallitukseen.

     Vaalivoittajia SDP:tä ja Vihreitä ei kelpuutettu hallitukseen, vaikka Vihreät puolitoistakertaisti edustajamääränsä.

     • NN

      SDP oli suurin häviäjä vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, menetti 8 edustajapaikkaa ja äänistä 2,6 % yksikköä – kun faktat ei riitä niin otetaan kunnon valhe avuksi. Että sellasta peliä.

 10. Veikko

  Aktiivimallin synnyttämisestä voidaan kyllä laittaa vasemmisto vastuuseen. Idean isäksi on tunnustautunut STTK:n ekonomisti Ralf Sund, entinen vasemmistoliiton puoluesihteeri.

   • Rosa Warski

    ”Sundin mukaan kyse ei ole siitä, että työttömiä haluttaisiin rangaista.

    ”On olemassa tutkimustietoa siitä, että aktiivimallin kaltaiset taloudelliset kannusteet toimivat tiettyyn rajaan saakka.” ”

    Jo se, että Sund puhuu tuossa ’kannusteista’, puhuu puolestaan. Ja vielä puoluesihteeri! Herää kysymys, onko Vassariliiton päällystö ihan yhtä irti köyhien arjesta kuin monet muutkin poliitikot. Puoluekuri ei asiaa auta.

   • Mettäläinen

    STTLn pääekonomisti Ralf Sund sanoo Talouselämä-lehdessä 1/18, että aktiivimallin yhteydessä olisi pitänyt uudistaa karenssijärjestelmä, sillä se on
    ankaruudessaan kannustamaton:
    ” Silloin kun karenssi napsahtaa ja osuu, se on ihan eri mittakaavan rangaistus kuin aktiivimalli 4,65 prosentin leikkaus”.
    Suomen karenssit ihan eri luokkaa kuin muissa pohjoismaissa: jos kieltäydyt 2 vkn työstä Suomessa karenssi 60-90pv , Ruotsissa 5pv, Tanskassa 3vk. Ruotsissa sanktio kovenee loivasyi asteittain, Suomessa työtön saa työssäolovelvoitteen toistuvasta ”rikkeestä”.
    Sund sanoo:” Suomen järjestelmä toimii erittäin huonosti.Tavoitteena on, että ihminen olisi aktiivisempi, mutta sanktiot menevät överiksi ja voivat suistaa työttömän kokonaan väärälle puolelle:
    Ihmisestä tulee toimeentulotuen asiakas, jos aikoo jonkun leipäpalan saada, ja silloin hän on työmatkkinoiden ulkopuolella.”
    Hän torppaa aktiivimalli 2n.
    “Jos joka suunnasta kiristetään, risut muodostuvat työttömiin osuviksi kepeiksi.
    Risut voivat toimi mutta kepit eivät toimi”.

    • liisa hirvonen

     Vasemmistoliittoa ei voi syyttää heidän entisistä muinaispuheenjohtajista (Suvi-Anne Siimes) tai entisistä tai yksityisistä jäsenistä (Ralf Sund) tai Neuvostoliiton romahtamisesta tai jostain kummallisesta kommunismipeikosta, mitä erityisesti jonkinsortin altright-oikeisto sekä natsimielinen oikeisto juuri nyt viljelee. Nostamalla näitä yksilöitä vain vahvistatte patamustaa oikeistoa.

 11. Vesa Hartikainen

  Aktiivimalli kakkosessa on ongelma, jonka haluaisin tuoda esille. Pariskunta joista toinen on työtön, ja toinen käy töissä. Työssä käyvä on kesälomansa ansainnut. Yhteisellä Lapin vaelluksella tai melontaretkellä työtön joutuu joka viikko raportoimaan tekemisistään,pilaten näin koko lomamatkan… koko perhe kärsii.

  • työtöntyötön

   Kai voisi laittaa työhakemuksen ja raportoinnin yhden viikon maanantaina ja vasta seuraavan viikon perjantaina/sunnuntaina uudestaan jolloin lomaa raportoinnista olisi yli viikon verran. Luultavasti lakiteksti kuuluu kuitenkin ”kerran viikossa” jolloin se todellakin tarkoittaa 7 päivää eikä kalenteriviikkoa ja näin saadaan karensseilla säästöä aikaan.

   Työttömyys niillä ei harmittavasti kuitenkaan vähenny jos työnhaun pitää voimassa.

   Parempi tulos työllisyystavoitteisiin saataisiin aikaan jos velvoitettaisiin kunnat palkkaamaan jokainen työtön yhdeksi tunniksi viikossa vaikka kahvinkeittoon ja näin olisi miltei 100% työllisyys saavutettu. Samat työttömyystuet siellä takana pyörisi kuitenkin mutta poliitikot hurraisi.

  • MaTiKe

   Ratkaisisin tämän itse niin, että kirjoittelisin valmiiksi avoimia hakemuksia paikkoihin joihin tahtoisin päästä, ja ajastaisin ne sähköpostissani lähtemään viikon välein. Esimerkiksi Gmailin Boomerang-lisäosa mahdollistaa viestien ajastamisen, mutta googlailemalla löytyy muitakin vaihtoehtoja.

   Sen jälkeen varmaan pitäisi jännittää, tuleeko seuraamuksia, jos sieltä tuleekin vastaus ja ei ole ollut tavoitettavissa…

 12. Saara Nieminen

  Ja näin hallitus on varmistanut sen, että kaikki on laillista. Saku on kirjoittanut tästä jo useamman kerran, mutta kuka otti todesta? Nyt lienee jo pakko.

  ”Hallituksen esityksiin pitää puuttua entistä aktiivisemmin jo siinä vaiheessa, kun niitä valmistellaan, sanoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti Ylen Ykkösaamussa. Pöystin mukaan on selkeä tarve riippumattomalle, ohjaavalle neuvolle, jossa arvioidaan lakialoitteen lainmukaisuutta. Pöystin mukaan oikeuskanslerinvirasto aikoo tehdä tällaista työtä entistä aktiivisemmin.

  Pöysti aloitti oikeuskanslerina vuoden alussa.”

  Ja sitten vain ihmettelemään sitä, miten Pöysti liittyy näihin hallituksen tekemiin päätöksiin. Ainakin Sote- ja maakuntamallit tulevat mieleen noin aluksi. Sakuhan on asiasta kirjoittanut. Pöysti johti Sote- ja maakuntamallisoppaa, joka on törmännyt noihin lakiongelmiin useammin kuin kerran. Ja nyt sama Pöysti sitten tutkii tulevaisuudessa, ovatko päätökset laillisia. Miten puolueeton Pöysti on sitten ”aktiivimallien” kohdalla, sitä voi vain miettiä. Onko hänellä liian läheiset suhteet hallitukseen?

  • Timo Harju

   Edellinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka totesi saman asian ja heitti pyyhkeen kehään . Viimeisessä haastattelussa hän kertoo, miten muistaakseni sisäministeriön juristi oli vastustanut oikeuskanslerin ohjeita hallitusohjelmaan ja kiireeseen vedoten. Sipilän hallinnolle perustuslaki on kiusallinen kuin äkämä takapuolessa. Hän varmaan kirjoituttaisi omat toimintaansa tukevat lait jos uskaltaisi. Se onkin hyvä käytäntö, testattu jo Turkissa.

   Olen pitänyt Sipilän hallintoa vallankaappaushallituksena siitä pitäen kun se pungersi auton peräkontista valtaan. Alle 2% puoluekannatuksella ei yhdessäkään eurooppalaisessa valtiossa astu ministerinaitioon yhden ainutta ministeriä. Meillä niitä on viisi. Näillä joojoo-miehillä pönkitetty ja osaamistasoltaan armeliaasti sanottuna hyvin keskinkertainen hallitus tekee koko yhteiskuntaa syvästi muokkaavia päätöksiä liukuhihnalla. Kiire on, sillä päre pihdissä sammuu ja vaalit lähestyvät.

   Aina hallituksen lainsäädäntöä ei voi moittia löperöksi. Hallintarekisterilaki ajettiin läpi aivan historiallisella tarmolla. Se nousi tuhkasta kuin Fenix-lintu niin monta kertaa, että saatiin lopulta ujutettua läpi. En kysykään, kuka tällaista lakia tarvitsee niin palavasti, että se piti väkisin ajaa läpi jumalattomalla kiireellä. Sen lain taakse voi piilottaa paljon enemmän sote-sidonnaisuuksia kuin mihinkään vakuutuskuoriin. Ja siitä tuli aivan taatusti tämän maan kirjoitetun historian ensimmäinen laki, joka tuli voimaan , vaikka sitä vastustivat sekä poliisi, syyttäjälaitos että verottaja. Kertoo vähän siitä, mistä päin tuuli puhalsi, ja kenen keuhkoista.

   • Aina Marina

    Todellakin vallankaappaushallitus 🙁 ja kiire (lain)säädännällä on ollut kova, josko valta pian vaihtuu. Kunpa saataisiin nyt edes ihminen presidentin paikalle. Niinistö on tämän kaiken osaltaan siunannut ja mahdollistanut. Työväen presidentti, huoh!

 13. Olavi Lehtonen

  Tuntuu melko nurinkuriselta että tunnin pari viikossa työskennellyt ei enää olekaan työtön määritelmällisesti mutta tästä ”työllistymisestä” johtuen saa siis kuitenkin pitää vähentämättömän työttömyystukensa. Eli tukea nostavatkin nyt ”työllistyneet”, mutta tilastollisesti työttömyys näyttää vähentyneen. Selvästi ovat valtakunnan terävimmät kynät olleet hiomassa tätä lainsäädäntöä.

  • Pitkäaikaistyötön

   Puit sanoiksi sen, mitä olen itse sanattomana ällistellyt.

  • Risto Sinervo

   Jossain rajan on oltava ja pääasia lienee, että se on kvsti vertailukelpoinen. Ellei se ole tunti viikossa, olisiko parempi kaksi tai viisi tai joku muu? Onkohan muuten tarkkaa tilastoa, jossa viikkotuntimäärät ja jakauma olisivat kirjattuna? En ole löytänyt, vaikka yleisesti oda-aikaiset on tietysti tarkasti laskettu. Järkevää on toisaalta saada tukea, vaikka työtuloja hieman olisikin, ei siitä kannata tehdä älykkyyskymystä. Mutta päättäjien toteaminen idiooteiksi on tietysti alamaisten ikiaikainen oikeus omasta prosessointivoimasta riippumatta ainakin täälläpäin, ei kaikkialla.

 14. Isoäiti

  Typerintä tässä on se, että eihän mitään ongelmaa koskaan ja missään ole voitu poistaa sillä, että ongelma piilotetaan tai puhutaan pois.

  Jos kaadat maitoa lattialle ja peität sen matolla, ongelmaa on poissa silmistä. Vaan kohta joudut vielä suuremman urakan eteen, sillä ennemmin tai myöhemmin maito maton alla piimii ja alkaa haista. Pahimmillaan pilaa maton lisäksi myös lattian ja aiheuttaa vinon pinon ylimääräisiä kustannuksia.

 15. Mettäläinen

  Tänään Ykkösaamussa Oikeuskansleri Sote-Pöysti puhui tästäkin ( ks Areena).

  Sitä en jaksa käsittää edelleenkään – jos oikein olen ymmärtänyt – että ” katsotaan nyt sitten kevään mittaan miten tämä aktiivimalli toimii”,
  vaikka sen käyttö jo alkaa parin kk:n kuluttua vähentää työttömyysturvaa! Eli työttömät koekaniineina! Miten huonon mallin korjaus tapahtuu TE-asiakkaitten rahojen kanssa myöhemmin? Siis sitten kun ”korjataan tilannetta”?

  Miksi ei ensin tutkittu kunnolla tilastoja, olisi mahdollisen lain toimiminen nähty niistä oitis – tai siis toimimattomuus. Osataanhan nykyaikana mallintaa etukäteen vaikeampienkin yhtälöiden
  toimivuus!
  Tietystii työttömyystilastojen kaunistus tämänkin mokailun selittää. Ja kiire, vaalikausi typistyy …

  • Syrjäytetty

   Katson, että henkilö johon aktiivimalli lyö jäisen kouransa tekee vastaiskun presidenttiä valitessaan; jättää äänestämättä istuvaa presidenttiä, joka vahvisti lain. Seuraava toimenpide on hankkia lääkärinlausunto työkyvyttömyyseläkehakemusta varten ellei jo ole käytettävissä. Hakemus kannattaa tehdä vasta maaliskuussa 2018. Lääkäriaikaa varatessa ei tarvitse yksilöidä lääkärinlausunnon aihetta. He, joilla on some käytössä kokoontuvat rajatun ryhmän sisällä. Varokaa ettei myyrät pääse ohittamaan tarkastuksia/valvontaa. Kanteluja ylimmille laillisuusvalvojille herkästi joka risauksesta joissa viranomaiset tai julkisen vallan käyttäjät (Kela) tekevät virheen tai laittomuuden. Lisäksi virheellisestä/laittomasta päätöksestä pitää tehdä muutoksenhaku, oikaisuvaatimus tai valitus ja siitä edeten aina EIT:n asti.

 16. Ani

  Rikollisjoukkio, raateleva susilauma vallassa, niin sosiaaliturvan heikennys ja pitkässä juoksussa sen totaalialasajo voidaan näin kauniisti selittää.
  Nykyisen pääministerin pestin haltijan valtaisa etukäteisrummutus ennen edellisiä eduskuntavaaleja ihmetytti silloin, mutta nyt ymmärrän. Valtion omaisuuden yksityistäminen, sote, maakuntahallinto, sosiaaliturvan alasajo, näille oli olemassa maaliinsaattaja ja median suurmielipiteenmuokkausoperaatio tuotti tuloksen. Vaalikarja nielaisi syötin.

 17. Aktiivinen vm. -56

  Se mikä hallitusohjelmaan on kirjattu on ”kirkossa kuulutettu” ja siinä pysyttäydytään.
  Sillä ei ole mitään väliä vaikka rikkottaisiin perustuslakia tai ihmisoikeuksia kunhan vain saadaan kärkihankkeet toteutettua hinnalla millä hyvänsä.
  Kalliiksi tulee SoTe ja Maakunta sekä ”norminpurkutalkoot”.

  Se on aika vaikiaa tuo puuhun kiipeäminen takaperin ja vielä kun on latvasta lahoava niin siinä voi käydä kehnosti.

  http://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelman-toteutus/tyollisyys
  Hallituksen kärkihanke
  Työvoimahallinnon uudistaminen työllistymistä tukevaksi

  Tavoite

  Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman helpottaminen, passivoivien toimien purkaminen, työvoimahallinnon tulkintojen yhdenmukaistaminen sekä työvoimahallinnon resurssien painottaminen aktivointitoimenpiteisiin

  Kuvaus

  Hallitus valmistelee ratkaisuehdotuksen ja tarvittavat toimenpiteet työvoimapalveluiden kokonaisvaltaiseksi uudistamiseksi

  Päätoimet

  Työnvälitystoiminnan kirkastaminen, työvoimapalvelujen digitalisoiminen, työnhaun aktivointi ja työttömyysturvan sanktioiden toteutus
  Työvoimahallinnon uudistamisen alueelliset kokeilut
  Yksityisten työvoimapalveluiden roolia erityisesti helpoimmin työllistyvien palveluissa lisätään

  Ministerityöryhmä ja vastuuministerit

  Talouspoliittinen ministerivaliokunta

  Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ovat tarvittaessa paikalla, kun käsitellään työllisyys ja kilpailukyky -strategista hanketta.

  Oikeus- ja työministeri Jari Lindström

  Toimenpiteet

  Tutustu kärkihankkeen toimiin
  Lisätietoa ja yhteyshenkilöt

  Kärkihankkeet – tem.fi

 18. Kurssitettu

  Onkohan samoin palkkatuen kanssa, eli et olekaan enää työtön? Ainakin kun osallistuin te-palveluiden höpöhöpö-kurssille, sain päivärahaa ja koulutustukea, mutta kun olisin sen jälkeen pitkäaikaistyöttömänä saanut 40 % palkkatuetun työn, en enää ollutkaan siihen kelvollinen kun työttömyys oli katkennut. Vuorotteluvapaasijaisuudesta oli Hesarin mielipidepalstalla vastaavanlainen tulkinta: ei ole kelvollinen jos tekee vähänkään pätkätöitä. Voi huokaus, ei ainakaan aktiivimalli helpota työllistymistä näidenkään osalta.

  • Aina Marina

   Kurssitettu, siinäpä oiva loukku… Hienosti edisti työllistymistä o.O Ja varmasti tulkitaan jatkossakin samoin. Jos mitään palkkatukea enää edes myönnetään, niin silloinhan ne menevät jatkossa kaikkein huonoimmin työllistettävien ja eniten ”rokotettujen” käyttöön. Jos jotain positiivista tästä nyt yrittää keksiä.

 19. Jani Raappana

  Aktiivimallin uskotaan tuovan 8000-10000 työpaikkaa,tota olen kuullut toistettavan.Se on n.2.5%työttömistä,eli reilulta97% sit leikataan tukea.Leikkauksestahan aktiivimallissa ei ole kysymys siis.

  • Raija

   Saattaa olla niin että ne 8000 -10000 työpaikka lisää tulee niin TE toimistoihin vaikka eivät varmaankaan vähennä työttömien lukua kun otetaan jo töissä olevia niihin ”uusiin työpaikkoihin” eikä välttämättä täytetä näitten entisiä työpaikkoja uusilla työntekijöillä.

 20. typötyötön

  0 Työttömyysturvalaki: 1 § (9.7.2004/636) Lain tarkoitus – Työttömän työnhakijan taloudelliset mahdollisuudet hakea työtä ja parantaa edellytyksiään päästä tai palata työmarkkinoille turvataan korvaamalla työttömyydestä aiheutuvia taloudellisia menetyksiä tämän lain mukaisesti. 2 § Etuudet – Työttömän työnhakijan perustoimeentulo työttömyyden aikana turvataan työttömyyspäivärahalla ja työmarkkinatuella.

  1 Nyt 465-leikkaus vähentää taloudellisia mahdollisuuksia hakea työtä ja heikentää perustoimeentuloa.

  2 Kelan ja te-toimistojen tulevaan sekameteliin on pakko suhtautua rauhallisesti, jos mielii lain mukaisen työttömyysturvansa saada. Lausunnot ja päätökset ovat jo aiemminkin riippuneet siitä, mikä kunta on kyseessä, ollen välillä myöhässä, kadoksissa, mielivaltaisia tai jopa lainvastaisia, eikä valitus aina ole tilannetta korjannut. Uudistukset lisäävät Kelan ja työkkärin tädin työtaakkaa aivan kohtuuttomasti ja luvassa on merkittävää sähellystä.

  3 Kun hallitus yksipuolisesti irtisanoutui KIKY-sopimuksesta, mietin miten esimerkiksi te-toimistojen pienipalkkaiset virkailijat tähän suhtautuvat.

 21. Pera

  Sakun blogia lukee varmasti useat aktiivimalli-maakarit, joten laitetaanpa tähän yksi ehdotus. Eikö kannattaisi määrittää työnhakua sen verran vaativaksi tehtäväksi, että siihen voisi katsoa kuluvan aikaa yksi tunti viikossa. Tuota voitaisiin kontrolloida te-toimiston sivuilta omilla pankkitunnuksilla. Ja kas kummaa, työttömyys hävisi kuin pieru Saharaan ja kaikki ovat onnellisia. Eikä maksa juuri mitään.

 22. Sami E

  Työllisyysprosenttikin on sinänsä ihan turha tilasto. Teoriassa meillä voi olla maailman paras elintaso kansalaisilla 1% työllisyysasteella ja taasen 99% työllisyysasteella voidaan olla maailman köyhin orjavaltio.

  Ei ne työt mitään auta, jos niistä ei saa palkkaa tai joutuu työn ohella nostamaan yhteiskunnan tukia pysyäkseen hengissä. Ollaan menossa kohti modernia orjuutta.

 23. Mettäläinen

  US.fi:

  ”Kela-johtaja sanoo suorat sanat brittilehdessä: Suomen etuusjärjestelmää ”ei ymmärrä edes asiantuntija”

  Justiinsa näin!

  • Jyrki

   Sama todettu Turun yliopistossa niiden Sipilän kaiken maailman professorien ja dosenttien toimesta:

   Otsikolla: ”Mitä hyviä ja huonoja puolia työttömyysturvan aktiivimallilla on?”

   Kun ei ministeritkään näytä ymmärtävän mitä aktiivimalli tarkoittaa käytännössä. Niin miten työttömän ja tavankansalaisten ja paljon muuta videolla?

 24. Timo Harju

  Jaha. Ministeri Lindström kömpi esiin radiohiljaisuuden jälkeen oikein kahdella foorumilla, Maikkarin kolumnissa ja HS:n haastattelussa. Selvästi on loman aika koottu voimia.

  Lindströmistä on hallitusliemissä muhinut täysiverinen poliitikko. Sanat ”edellinen hallitus” ja ”nykyhallitus” toistuvat luontevasti selittelyssä, ja loppuhenkosessa huulilta pusertuu katkera pala ”vihervasemmisto”.

  Lindsrömin selitykset on edellä jo perattu. Tarttuisin yhteen asiaan. Jokainen tajuaa, että yksi tunti töitä viikossa ei ole töissä olemista. Ei se riitä yhtään mihinkään, paitsi tilaston täytteeksi. Niistä tunneista hallitus haravoi kasaan tätä 72%, johon vielä törmäämme monet kerrat ennen vaaleja. Näin systemaattisesti valmisteltua tilastolla valehtelemista ei yksikään aiempi hallitus ole osannut.

  Lopuksi ihmettelen, mitä ministeri Jari Lindström tekisi, jollei hän olisi ministeri? Hän olisi työtön laborantti kuten lähtöpisteessä – hänen ikäistään ei kukaan laborantiksi palkkaisi – ja olisi ay-miehenä allekirjoittanut kansalaisaloitteen ensimmäisten joukossa.

  Niin se asema näkökulmaan vaikuttaa.

  MAINOS

  (YLE.n Areenassa näkyy pyörivän 17 vuotta vanha sarja Raid. Kattokaa ihmeessä. Se on syvälle yhteiskuntaan porautuva rikossarja, joka poliisilaitoksen yhtiöittämiseen ja muine lusmuiluineen on kuin ennuste tästä ajasta. Tekijäporukkaan kuului kovia naamoja psykohistorioitsija Juha Siltalasta (Työelämän huonontumisen lyhyt historia ym) lähtien.).

  Nautinnollisia hetkiä!
  MAINOS

  • Timo Harju
  • Hande

   Oikein kirjoitit ,muistan kuinka työ-ministeri entinen labra vosu huuti lumessa älkää antako MULLE loppu tiliä

  • Markku T Koivist

   RAID oli aikaansa edellä. Mutta edes sen sarjan käsikirjoittajat eivät varmaan uskoneet, mikä on tilanne Suomesss 2018. Näin nopeasti SOS-hallitus on maamme romahduttanut. Sääliksi käy nuoria; jos koskaan ei saa sitä ensimmäistä työpaikkaa, niin miten saa työkokemusta?

 25. Tyhmä pää ja koko ruumis

  Ja kun 72% työllisyysaste on tempuilla tavoitettu, voidaan jatkaa nykyistä politiikkaa, sillä sen ansiostahan työllisyysaste on noussut. Leikataan siis edelleen työttömyysturvaa.

  Tekisi mieleni todeta, että aivan oikeinhan tämä on. Maassa on demokraattisesti valittu eduskunta, jossa oikeistopuolueet ovat enemmistönä. Olisihan se äänestäjien petkuttamista, jos oikeisto tekisikin vasemmistolaista politiikkaa. Tämä tuppaa herkästi unohtumaan.

  Viimeksi äänestäjät äänestivät näin vuonna 1991, jolloin Ahon-Viinasen hallitus perustettiin. Se tiesi kylmää kyytä työväenluokalle ja työttömille. Armotta laman maksumieheksi laitettiin kaikkein vähäosaisimmat. Leikattiin työttömyysturvaa, pienyrityksiä kaatui kuin keiloja aiheuttaen kymmeniä vuosia jatkunutta velkakierrettä. Terveydenhuollon alasajo alkoi. Perustetiin ilmaistyömarkkinat, leikattiin eläkkeitä, yksityistettiin julkista omaisuutta jonka seurauksena kansalaisten elintaso laski roimasti hintojen nousun ja veropohjan kaventumisen myötä. Kansaa kyykytettiin minkä ehdittiin, kaikki perusteltiin valtion velalla. Tätähän toki maksetaan edelleen, mikä näkyy mm. verokertymän alhaisuutena. Yksityistetystä omaisuudesta saadut vähäiset rahat ryypättiin jo ajat sitten, mutta seurauksista kärsiminen jatkuu ikuisesti – tai ainakin seuraavaan sotaan asti. Kansallisomaisuuden sosialisointi takaisin nimittäin ei ole mahdollista ilman vallankumousta.

  Tästä kansa oppi olemaan äänestämättä porvareita, ja seuraava aito porvarihallitus olikin vasta Sipilän hallitus. Nyt se vain toteuttaa oikeistolaisen aatteensa mukaista politiikkaa. Keskustapuolueessa muhiva palkansaajaviha on päästetty estoitta valloilleen, kuin myös julkisen puolen romuttamiseen tähtäävä herrapolitiikka. Kokoomus on tässä itse asiassa vain kepuleiden apupoikana, aivan kuten oli Ahon hallituksenkin aikana. Maamme oikeistolaisin puolue on Suomen Keskusta, ei Kokoomus, kuten monet luulevat. Nimi hämää yhä kansan enemmistöä.

  Nyt äänestäjät saavat maistaa sitä mitä ovat tilanneet. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että korjausliikettä ei enää tehdä vasemmiston jälleen päästyä valtaan. Mutta kun on tyhmä pää, niin koko kroppa kärsii.

  • Kimmo Paaso

   Hyvin sanottu ja kirjoitettu. Kansa saa mitä kansa tilaa, ja tyhmä kansa tilasi tällaista.

 26. kansanpalvelija

  Olisiko vastaus työllisyysasteen saavuttamiseksi työn jakaminen? Valtion tulisi työnantajana näyttää esimerkkiä ja siirtyä tietyillä raskailla aloilla 6 tunnin vuoroihin.

  Poliisi, tulli, rajavartio- ja vankeinhoitolaitos voisivat tehdä 6 tunnin vuoroja nykyisen 8 tunnin sijaan. Usein nämäkin venyvät 12 tuntiin tai jopa pidemmiksi. Pelkästään poliisin ja vankeinhoitolaitoksen siirtyminen 4 vuoroon loisi tuhansia uusia työpaikkoja, vaikka kaikki eivät teekään vuorotyötä. Lyhyempää työpäivää tekevien sairauspoissaolot vähenisivät ja työn mielekkyys paranisi lisääntyneen vapaa-ajan ansiosta.

  Tietyt valtion virastot voisivat siirtyä kahteen 6 tunnin vuoroon ja päivystävät sairaalat neljään vuoroon. Ja miksi sama ei toimisi myös kaupunkien ja kuntien tietyissä palveluissa? Olisihan se hienoa, että kuntalainen saisi palveluja myös oman työaikansa ulkopuolella.

  Omakohtaisena kokemuksena voin sanoa, että esim. ulkoasiainministeriön ja edustustojen henkilökunta on läkähtymäisillään työtaakkansa alle. Ymmärrettävästi edustustoihin ei voi noin vaan lähettää lisää diplomaatteja tekemään lyhyempää päivää, mutta ministeriöissä työtä voisi jakaa useampien tekijöiden kesken.

  • ana, konda

   Tätä olen työnsä rankkuudesta valittaville ehdotellut – anna mulle työtuntejasi. Mutta eivät ne anna. Enkä minä niitä saisi tehdä. Uupukoot taakkaansa, nuo työn sankarit.

 27. Rintsu

  No nyt tuli Sipilä esiin.
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005523535.html
  Työttömän näkökulmaa tässä on kuulemma haettu?
  Ei ole kylläkään löydetty.

  Ja tämä on vain yksi vaihe kymppilistasta jolla pyritään tuuppaamaan työttömät yrittäjiksi. Voisikohan Sipilä kertoa mitä muita suunnitelmia hänellä on?
  Ihan vaikkapa sen, että jos on tarkoitus kannustaa työttömiä yrittäjiksi niin voisi ihan selkeästi sitten kertoa millä kriteereillä muuttuu päätoimiseksi yrittäjäksi ja menettää työttömyysturvan. Aika moni tahtoisi tietää.

  Nyt ensin heitetään työttömät koneesta, tehdään kierros ja palataan katsomaan kuinka monelle heitetään laskuvarjo perään.

  • Timo Harju

   Linkille näkyy tulleen 660 vastausta, eikä aivan ymmärtäviä…

  • Pitkäaikaistyönhakija

   Usko vaan ei riitä siihen, että asiat kääntyisivät hyväksi, ei ainakaan työttömille. Kovaa peliä saavat poliitikot pelata. Ehtivät rapauttaa Suomen hyvinvoinnin rakenteet ilman minkäänlaista vastuuta mistään. Täytyy kyllä sanoa, että Suomen asioiden hoito on luvattoman ja surullisen huonolla tasolla.

   Viimeaikaiset tapahtumat ovat vaikuttaneet siihen, että tulevissa vaaleissa ei minun eikä monen muunkaan tuttavani äänet menekään ’itsestäänselvälle pressalle’.

  • elm

   Työttömän näkökulman saisi kyllä jos kysyisi työttömältä itseltään mikä häntä parhaiten auttaisi. Ei kai siinä mitään sen kummempaa tarvitsisi, kuin kysyä tai tehdä tutkimus (tai lukea edes jo tehdyt tutkimukset, kuten vaikkapa ne tutkimukset joihin nämä kaksi Jyväskylän yliopiston professoria viittaavat: : https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html)

   ”Osallistumisen kynnys olisi syytä pitää matalana ja itsetuntoa kolhivien kokemusten riski pienenä. ­Yhteiskunnallisesti hyödylliseen toimintaan hakeutumisen on oltava mahdollisimman vähän ulkoa ohjattua. Itsekunnioituksen kannalta on tärkeää, että toiminnasta saa edes symbolisen rahallisen korvauksen.”

   ”Osallisuutta ja osallistumista pitäisi rakentaa kunnioittavalla asenteella. Yhteisöllinen toiminta tar­joaa suuria mahdollisuuksia, ja myös työttömillä on – omista lähtökohdistaan – sille paljon annettavaa. Rangaistuksilla uhkaamisen ­sijaan olisi ratkaistava, miten osallistumisen esteitä poistetaan.”

   Niinpä. Miksi hallitus tekee juuri päinvastoin?

 28. Eino

  Mitä on ajateltava sellaisesta hallitsijasta, joka tietoisesti aiheuttaa suurelle osalle kansakunnan palkansaajaperheistäi pelkästään taloudellista turvattomuutta, hätää ja henkistä ahdistusta? Kaikkialla yleisesti tällaisia hallitsijoita pidettäisiin erittäin huonoina hallitsijoina, ja ainakin saduissa ne kokevat lopussa ansaitsemansa kohtalon. Suomessa nämä huonot hallitsijat eivät näy kestävän sitä, että kaltoinkohtelemansa kansanosat nousevat puolustamaan itseään ja samalla yleistä oikeudentajua. Hallitus – Lindström myös – on kyllä tiennyt työttömien temputuslakeja laatiessaan niiden eettisen kyseenalaisuuden. Silti he ne toteuttivat, ja nyt jälkikäteen yritetään julkisuudessa kerjätä ymmärtämystä selittelmällä ja maalailemalla mustaa valkoiseksi sekä syyttelemällä lakeihin millään tavoin osallista oppositiota. Katsoin äänestyksen, ja temputuslait menivät läpi kokoomuksen, sinisten sekä keskustan kansanedustajien äänillä opposition vastustaessa. Tämä on tosiasia, joka nyt jälkikäteen näyttää mm sinisille muodostuvan vaikeaksi palaksi niellä. Omia tekemiään shittipäätöksiä ei kuitenkaan voi heitellä muiden vastuulle – ei edes pelätyn ”vihervasemmiston”.

 29. Riitta

  Jari Lindström: ”Keskustelussa unohtuu jatkuvasti, että samassa yhteydessä työttömyysjakson alun työttömyysturvaa hiukan nostettiin.”

  Lindström ikäänkuin kytkee omavastuuajan lyhentämisen ”aktiivimalliin”. Molemmat liittyvät työttömyysturvaan, mutta ne ovat eri asioita. Tällä tavalla vain pyritään hämärtämään ”aktiivimallia”.

  Samaa kytköstä käytetään uudessa Opettaja-lehdessä ja ”aktiivimalli” näyttää ihan OK:lta, peräti myönteiseltä. Varmasti moni lehden lukija ihmettelee ”aktiivimallin” aiheuttamaa kohua.

  https://www.opettaja.fi/tyossa/nain-tyottomia-aktivoidaan/

  Suoria lainauksia:

  ”… työttömiksi jäävistä akavalaisista todennäköisesti useampi hyötyy kuin menettää aktiivimallia sovellettaessa”.

  ”Miten käy opettajan, joka on työttömänä kesällä?
  Kun työttömyysjakso jää alle 65 päivän eli noin kolmen kuukauden mittaiseksi, ei työttömyysturvan tasoon ehdi tulla yhtäkään pienennystä. Jos opettaja on työttömänä kesän ajan, hänen työttömyysturvansa taso päin vastoin paranee, koska työttömyyden alun omavastuuaika laskee seitsemästä päivästä viiteen.”

  • Vestigia terrent

   Ne opettajat kyllä kärsivät kovastikin, jotka sairastuvat koulun sisäilmasta, joutuvat irtisanoutumaan, saavat siitä rangaistuksena automaattisesti kolmen kuukauden karenssin (koska ei ole esittää TE-keskukselle virallista, hyväksyttävää tautidiagnoosia) eivätkä pysty enää työllistymään kouluihin, jotka monella paikkakunnalla kaikki homeessa. Jos ikää on tarpeeksi, työnantajat eivät palkkaa muuallekaan koska ikäsyrjintä, TE-koulutuksiin ei pääse, ja tulevaisuus on todella ankea. Ja köyhä. Varsinkin, jos kaavailtu aktiivimalli kakkonen laukaisee vielä karenssiautomaatin. Reilua?

   En itse ole opettaja, mutta akateemisesti koulutettu akavalainen, työpaikan sisäilmasta sairastunut ja yli kuusikymppinen. Pääsin hitaasti eroon sisäilmaongelmista kotona ja olen puhtaissa tiloissa täysin työkykyinen, mutta aika monissa toimistoissa ja julkisissa tiloissa haistan potentiaalisia ongelmia. Haluaisin vielä käyttää aivojani johonkin hyödylliseen, haen aktiivisti töitä ja pyrin TE-koulutuksiin. Samalla pelkään, että jos saan työ- tai koulutuspaikan ja siellä onkin sädesientä tms. Itsesuojeluvaisto pelaa niin paljon, etten ehdoin tahdoin invalidisoi itseäni loppuiäkseni, on sen verran pitkäikäisyyttä geeneissä, että tulisi kalliiksi (ei vain itselleni vaan myös yhteiskunnalle). Epäilen etteivät työkkärin tädit katso hyvällä työtilaisuuksista pakittamista. Ja niin karenssia pukkaa – taas. Jos töitä ei löydy ja kohuttu aktiivimalli kakkonen toteutuu, niin karenssia pukkaa joka tapauksessa.

   Näin sitä on päädytty tunnollisesta veronmaksajasta suurrikolliseksi. Kuten Saku on aikaisemmissa postauksissaan esittänyt, karensseja vastaavilla päivärahoilla sovittaisi tavan kansalaisen mielestä hyvinkin vakavia oikeita rikoksia.

 30. Toni Neffling

  Onko sellaista hallitusta ollut, jonka ohjelmassa ei olis työpaikat? Se lienee enempi harras toive ja tapa kuin todellinen ”lupaus”. Voidaan oikeastaan kysyä, onko hallitus koskaan luonut yhtäkään työpaikkaa – paitsi kasvattamalla valtion listoilla olevia. Suhdanteet, kuun asento tai sota ovat paremmin selittäneet työllisyyden muutokset kuin minkään hallituksen toimet. Se ei toki estä ottamasta kunniaa jos oma puolue oli hallituksessa oikeaan aikaan.

 31. Päivi Peräkasari

  Saku Timonen olet taitava, verbaalisia taitoja omaava ja empatiatajussa niin vahva, että edessäsi moni vastaansanoja jäisi sanattomaksi. Kiitos blogistasi Saku Timonen. Minä äänestäisin sinua mikäli päättäisit pyrkiä eduskuntaan, valitettavasti en vain ole samalta äänestysalueelta. Kiitos, että tuot julki ja pohdit blogissasi yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita, joita maan Yleisradion kuuluisi esimerkiksi miesten ”kellomuodin” sijaan pohtia ( aamu-tv 13.01.2018), koska pohdit työttömien työttömyysturva-asioita. Sivistys kantaa. Toivottavasti kirjoitat blogiasi vielä pitkään. Äänestin aktiivimallia vastaan, pitkään mietittyäni.

 32. Luukas Pyykorpi

  Teet yhden tunnin sisällä äärimmäisen älykkään digirobo-oivalluksen ja avot! – Pian irtisanotaan satojatuhansia ihmisiä varmoista työsuhteistaan tarpeettomina. Dystopia menneiltä vuosisadoilta on täällä ja nyt. Mitä me turhiksi tuomitut sitten teemme leipämme eteen. Loputtomia kokkiohjelmia telkkarista tiiraamme ja ihmettelemme ettei korreloi kaikki leipäjonoista saamiemme hiilaripommitankkauksien kanssa…

 33. Luukas Pyykorpi

  Vielä tuntihotellien tilastohemmoille: Työnhakija on työnhakija (työtön) vaikka voissa paistaisi ja hallituksen ruoskijaksi määräämiä olisi vaikka kuinka paljon. Tilastot pyritään tekemään vain ja ainoastaan kansainvälisiä luottoluokituslaitoksia varten vaikka kansalle muuta syötetttäisiin. AAA-kerhoon keinolla millä hyvänsä.

 34. Seppo Juhani

  Ministeri Lindström pelaa kaksilnaamaista peliä. Välillä hän on niin marttyyriä ja yrittää esittää, että hän muka ymmärtäisi työttömiä. Hän toimii ministerinä täysin päinvastoin. Kaksilla korteilla pelaaminen on raukkamaista toimintaa.

  • Equalizer

   Lindström teki poliittisen itsemurhan lähtemällä herrojen kanssa marjaan.

 35. AMK

  Sipilän mukaan asiaa katsotaan tarkemmin kolmen kuukauden kuluttua, mutta hän painottaa tavoitteen olevan ensisijaisesti työllistymisen palkkatöihin.
  Niinpä niin se työllisyysprosentti ,toissijainen juttuhan on se että hei me säästetään työllisyysmenoissa ,laskelmahan on jo tehty valmiiksi mitä se nyt sattui olemaan,en nyt löytänut hallituksen laskelmia.Ovatko muka ihan aikuisten oikeasti katsoneet työttömän näkökulmasta,miljönäärikö nurkkaan ajetun työttömän näkökulmaa katsoo,taitaapi katsoa vain euronmerkkijä silmissään.” Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituksessa halutaan seurata rauhassa, minkälaisia kokemuksia työttömyysturvan niin sanotusta aktiivimallista saadaan ensimmäisen noin kolmen kuukauden seurantajakson aikana”
  Rauhassahan lakikin tehtiin eiks niin ja rauhassa työttömätkin odottelevat tulevia toimeentulon vähennyksiä.Jos työllisyys nousee vippas konsteilla niin jatketaan samaan malliin vai.Missäs ne palkkatyöt ovat???Koska työkyvyttömyyseläkettä hakeneet pääsevät työttömyystilastoista pois eläkkeelle lääkärien todistusten perusteella?Älä sie sipi puhu paskaa katso kuinka housuissasi ruskea aine tahraa,se myös nousee suuhun ja sitä suollat vailla tuskaa,uskooko kukaan haisee jo kaukaa.Onneksi olit vanhaksan pressa jutussa mukana-kukaan ei äänestä paskan puhujia.toivottavasti.Kepuli kun pettää aina.

 36. Tuija

  Paljonkohan tässä maassa olisi löydyttävä työtunteja (joista maksetaan oikea palkka), jotta kaikki joutilaat työhön voivat osallistua. Löytyykö sille työtuntimäärälle palkanmaksutahtoa /-kykyä?

 37. T.K. Lehtinen

  Kyllä työpaikkoja syntyy: paniikilla KELA hakee palveluneuvojia ”määräaikaiseen” työsuhteeseen, mm. pääkaupunkiseudulle n. 20. Etuuskäsitttelijöitä etsitään. Kela on siis reagoinut tähän suteen, jota aktiivimalliksi kutsutaan ja se hinta taas tästä touhusta maksetaan. Omalla kohdalla joudun miettimään, miten tämä ”aktivoi”, kun välillä tekisi mieli mennä peiton alle imemään peukaloa näiden varttuneiden koulukiusaajien hölmöilyltä piiloon. Kahtena vuonna olen saanut vuorottteluvapaasijaisuuden ja pitänyt pienipalkkaisesta työstä, joka on avannut uuden työympäristön. Sijaisuushan on aina määräaikainen, nyt minun annetaan ymmärtää olevan kaikkea muuta kuin aktiivinen, jos olen lähes puolet tai puolet kalenterivuodesta töissä. Vielä pitää opetella loppuvuosi antamaan tassua ja kierimään ja jos joku orjakseen ottaa, olen jollain paskasopimuksella tunnin työssäkäyvä, enkä voi edes hakea vuorotteluvapaasijaisuuutta… Mutta kun ei osata eikä ymmärretä.

 38. Equalizer

  Kannattaa ehdottomasti lukea…myös vielä työssäolevien…

  http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3797169/Sosiaaliturvamme+sairastuttaa+kansalaisiamme

 39. T. Timonen

  Työttömät voisivat ruveta nyt haastattelemaan toisiaan. Kevenisi TE- väen työtaakka ja työttömät saataisiin aktivoitua 😂

 40. Pertti Rova

  Jos työtön tekee keskimäärin yhden tunnin viikossa töitä ja on loput ajasta työtön, niin hän ei ole sataprosenttisesti työllinen, vaan noin 2-3 prosenttisesti. Nykyajan tekniikalla tällainen työllistyminen voidaan tilastoida hyvinkin tarkasti ja ajantasaisesti ja todenperäisesti. Tietäväthän jopa lähikaupat yms. mitä olet viime viikolla ostanut ja pidemmän ajan seurannalla osaavat ehdottaa seuraavien päivien ruokaostoksia. Tilastointiin tämäkin perustuu. Työvoimaministeriö voisi pyytää vaikka Keskolta apua tilastointiin, kun Tilastokeskus valtionlaitoksena tuskin taipuu todellisuuteen.

Kommentoi »

Comments are closed