Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tehtiin tällainen laki…

-Työttömän näkökulmaa tässä on haettu. Tilanteita, jossa työtön joutuisi kohtuuttomaan tilanteeseen eikä sen takia pysty velvoitteita täyttämään, ei saa syntyä. 

Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen suosion yllättämät päättäjämmme alkavat kömpiä lomaltaan puolustelemaan säätämäänsä lakia. Toissapäivänä työministeri Jari Lindström syytti vihervasemmistoa tekopyhyydestä, ja eilen pääministeri Juha Sipilä syytti aktiivimallin vastustajia pelottelusta. Syytä huoleen ei kuulemma ole, sillä työttömiltä haetaan henkilökohtaista palautetta ja epäkohtia korjataan tarvittaessa. Enää puuttuu vain lain valmistelusta ja esitelystä vastanneen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan näkemys, mutta sitä lienee turha odottaa. Hän kieltäytyi kaikesta julkisesta keskustelusta jo viikko sitten.

Jos Sipilä olisi seurannut aktiivimallista käytyä keskustelua, niin hän tuskin kehtaisi puhua läpiä päähänsä. Aktiivimalli asettaa ison osan työttömistä kohtuuttomaan tilanteeseen, sillä malli ei tunne mitään yksilöllisiä ja paikkakuntakohtaisia olosuhteita.  Laki on tämän hallituksen laatimaksi harvinaisen selkeä. Jos työtön ei onnistu kolmen kuukauden aikana saamaan palkkatyötä 18 tunnin ajaksi, ei ansaitse yritystoiminnalla vähintään 241 euroa tai ei mahdu työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, niin leikkuri heilahtaa.

Sitä Sipilän kaipaamaa palautetta on tullut runsaasti ja olisi tullut paljon enemmänkin, jos asiasta olisi keskusteltu julkisuudessa ennen lain hyäksymistä. Jos yleisesti olisi tiedetty etukäteen lain joustamattomuudesta, niin Sipilä ja kumppanit olisivat joutuneet itsekin ajattelemaan asiaa jo aiemmin.

Hyvin asiasta vaiettiin. Media kiinnostui aiheesta vasta sitten, kun kansalaisaloite räjähti silmille. Siihen asti oppositio sai keskustella asiasta edukunnassa yksinään, ja mediaa kiinnosti vain vahvempien juomien saaminen kauppoihin.

Sipilän mukaan aktiivimalliin tehdään muutoksia, jos tarve vaatii. Se tarve vaatii jo nyt, mutta tämän hallituksen tapana on aina tehdä ensin laki ja katsoa mitä tapahtuu. Hallitus on unohtanut lainvalmisteluun kuuluvan vaikutusarvioinnin, sillä jo aktiivimallilla saatavien työpaikkojen arvioitu määrä on vastaajasta riippuen milloin mitäkin.

Yksi asia kuitenkin arvioitiin kohdalleen. Kävi miten kävi, niin valtio säästää. Se on kirjoitettu auki hallituksen esityksen perusteluihin:

”Malli kuitenkin parantaa julkisen talouden tilaa sekä silloin kun se onnistuu tavoitteessaan työttömien aktivoitumiseen nykyistä enemmän että silloin, jos sillä ei ole mitään vaikutusta työttömien aktiivisuuteen. Tämä johtuu siitä, että mallin vaikutusten ääritilanteet vahvistavat kumpikin julkista taloutta joko säästämällä työttömyysturvamenoja tai lisäämällä työllisyyttä.”

Hallitus pääsee kehumaan itseään ja työttömät kärsivät, mutta työttömiä lohduttanee Sipilän jalomielinen lupaus:

Tilanteita, jossa työtön joutuisi kohtuuttomaan tilanteeseen eikä sen takia pysty velvoitteita täyttämään, ei saa syntyä. 

Kun niitä kohtuuttomia tilanteita syntyy, niin mahdollisesti lakia viilataan. Todennäköisesti kuitenkaan ei, sillä aina voi syyttää oppositiota pelottelusta ja vihervasemmistoa aiempien vaalikausien aikana tehdyistä leikkauksista. Ja tietysti työttömiä laiskuudesta.

sira

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (78)

 1. Jukka Laine

  Kun aloite etenee eduskunnan käsittelyyn, ei lakia peruta, mutta tehdään pieniä muutoksia joilla ei ole mitään merkitystä. Kepulaiset ministerit voivat sitten röyhistää rintaansa, että saimmepas huonon lain muutettua.

  Kansa tietysti suuttuu vielä enemmän, ja ehkä kerätään taas nimiä. Ei vaikuta mihinkään, ellei koko hallitusta saada nurin. Ei saada. Kokoomuksella ja Kepulla on liian paljon pelissä. Siniset voivat päästä jopa näiden listoille ensi vaaleissa- Palkkioksi tottelevaisuudesta.

  • Pentti Sorsa

   Kepuun ei mahdu. Berner ohitti sellaisen joukon ministerijonossa että uudet toimijat joutuvat hakemaan paikkansa porstuan puolelta.

 2. töytön

  Eihä sitä toki suoraan saa sanoa, että leikkuri mikä leikkuri. Nyt onkin Sipilän jo aika ruveta masionoimaan kepityskavereineen aktiivimalli 2.0- kamppanjaa.

 3. Mauri Pulkkinen

  Onneksi olkoon nimipäivän johdosta!

  Raamatussa nimesi liittyy Sakkeukseen, pienikokoiseen, rikkaaseen publikaaniin, joka oli kiivennyt puuhun nähdäkseen Jeesuksen. Jeesus komensi Sakkeuksen alas puusta ja sanoi tulevansa tämän kotiin vieraaksi. Sakkeus koki herätyksen ja lupasi puolet omaisuudestaan köyhille ja korvaavansa nelinkertaisesti niille, joilta hän on liikaa kiskonut.

  Minä en ole kelvollinen tulkitsemaan tekstin viestiä, mutta vanhana miehenä minulla tuntuu sykkivän lapsen sydän ja luen ja ymmärrän teksti tekstin sellaisenaan.

  ”Aktiivimallin” kaikki kielteiset seuraamukset on ennakoitu hallituksen esityksessä ja perusteluissa. Niitä ei joko ole luettu tai ymmärretty.

  Sietämättömällä keveydellä on löydetty tapoja heikentää yhteiskunnan vähäosaisten asemaa suorastaan hallituksen linjaksi muodostuneella tavalla, mutta leikkaukset tarpeettomiin ja jopa haitallisiin elinkeinotukiin ovat ylivoimaisen raskaita ja ne on haudattu työryhmän selvitettäväksi kuolemanhiljaisuuden laskeutuessa ryhmän työhön.

 4. Tore Ahola

  Taas hyvä kirjoitus aktiivimallista. Ja Sakulle nimipäiväonnittelut!

 5. Sirpa Hyttinen

  Tavallisella talonpoikaisjärjellä ajatellenkin tämä laki on huuhaata. Tässä ei oteta huomioon millään tavalla työttömien tukalaa tilannetta. Sipilän tavoite on tilastonikkarointi ja säästöt. Mattilalla tuntuu olevan omatunto kun ahdistaa ja pitää olla piilossa. Lindström höpöttää omiaan kun ei muuta osaa. Sipilä on raukka joka tietää mitä tekee mutta tekee silti. Ihmiset on hänelle pelinappuloita.

  • Rosa Warski

   ”Sipilän tavoite on tilastonikkarointi ja säästöt.”

   Jep, ja vain lyhytnäköiset, tilastolliset säästöt. Piilovaikutuksia ei oteta huomioon millään tavalla: perustarpeisiin riittämätön sosiaaliturva –> leikkaukset –> sairastuminen. Omaisten huoli kasvaa, johtaen vuorostaan mm. stressiperäisiin terveysongelmiin. Työteho laskee, omaiset sairastuvat. Kokeneiden työntekijöiden menetykset firmoille. Jne jne.

   Asian tiimoilta oli loistava kirjoitus Turun Sanomissa. Yli 35 vuotta kliinisessä työssä toiminut ylilääkäri kirjoitti otsikolla ”Sosiaaliturvamme sairastuttaa kansalaisiamme”:

   ”Kun terveysongelma joka tähän (heikkojen tukien) kierteeseen on sysännyt on usein parantumaton, tuloksena on ihmisen ja usein koko perheen ajaminen tilanteeseen, jossa ei ole mitään tulevaisuuden valoa näkyvissä.”

   http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3797169/Sosiaaliturvamme+sairastuttaa+kansalaisiamme

 6. Terhi Simola

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239310-kela-johtaja-marjukka-turunen-sanoo-suorat-sanat-brittilehdessa-suomen Kelassakin totuus tiedetään. Jostain syystä siitä uutisoidaan kotimaisen median sijaan brittilehdessä…

  • Pitkäaikaistyötön

   Kelan lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen: ”[…] jos olet itsensätyöllistäjä – sinun täytyy todistaa tulosi uudelleen ja uudelleen ja uudelleen.”

   Professori Mikko Niemelä Youtube-videolla: ”[…] aktiivimalli on kaikkea muuta kuin läpinäkyvä ja ymmärrettävä.” ”[…] monimutkaisuudesta seuraa, että se on myös hallinnollisesti raskas.”

   Läpinäkyvyyden ja ymmärrettävyyden puute tarkoittaa suomeksi myös tulkintamahdollisuuksien viidakkoa ja oikeusmurhia.

   Hallinnollisesti raskas tarkoittaa suomeksi sitä, että järjestelmää on hyvin kallista pyörittää. Eikö tarkoituksena ollutkaan rahansäästö?

   Mielestäni paras ratkaisu olisi se, että kansalaispalkan/perustulon piiriin siirrettäisiin ihan kaikki työttömät. Silloin jokainen työtön saisi pelotta ja sydämensä kyllyydestä kokeilla erilaisia töitä ja yrittämistä. Järjestelmä olisi kevyt ja helppo, ketään ei vahdita ja seurata. Verotus hoitaa kerran vuodessa tasoitukset.

   Please, rakentakaa tällainen järkevä, helppo, toimiva, kevyt ja kannustava systeemi!

   • Pitkäaikaistyötön

    … niin ja vielä Sakulle sydämelliset nimipäiväonnittelut ja kiitokset Sira Moksille osuvasta kuvituksesta! Juuri tuoltahan sen tuntuu: raskaan työttömyystaakan päälle heitettiin vielä uusi aktiivimallin painolasti. Tässä kohtaa viimeistään heikoimmat sortuvat.

   • Katja

    Tarveperusteinen Perustulo yhdistää Kelan etuudet, on kustannusneutraali valtiolle ja poistaa pätkätöiden tekemisen esteet.

    https://pienetpuutteet.wordpress.com/category/perustulomalli/

 7. Maarit Korhonen

  ”Tilanteita, jossa työtön joutuisi kohtuuttomaan tilanteeseen eikä sen takia pysty velvoitteita täyttämään, ei saa syntyä. ”, Sipilän lupaus.

  Asia on niin, että mitä tässä on seurannut käsittelystä saakka jo tätä ”aktivointilakia”, on se aiheuttanut nyt jo paljon henkistä kärsimystä sadoilletuhansille työttömille ja työttömyysuhan alla oleville. Kuka korjaa nämä asiat enää koskaan, mitä huoli ja pelko työttömien kodeissa on aiheuttanut? Ajatteleeko kukaan, millaista on henkisesti kestää vuosikausien työttömyyttä ja taloudellista turvattomuutta? Missään ei ole tilastoja työttömän ahdistuksesta. Olet roikkunut vuosikausia löysässä hirressä, jaksanut hakea työpaikkoja, kirjoitellut satoja hakemuksia, joihin vastaus on, jos sitä yleensä tuleekaan ”valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun, hyvää kesää-syksyä-talvea-loppuvuotta ja onnea työnhakuun”. Räike vääryys on sekin, että laissa aletaan sanktioimaan välittömästi tämän vuoden alusta 65 jaksolla, vaikka olisit sitä ennen täytellyt vuosikausia hakemuksia, opiskellut, kurssitellut, päivitellyt osaamista, silti saamatta sitä porkkanaa, mitä työ olisi. Tähän jamaan ovat joutuneet tuhannet ammattitaitoiset monialaosaajat, ihan ilman omaa syytään. Miksi sinua ei palkata? Sitä pitäisi kysyä työnantajilta.

  • ari paavilainen

   Tykkäsin Maarit kommentistasi, mutta on meillä tilastoa kärsimyksistä. Itsemurha ja mielenterveyspotilastilastot kertovat jo suuntaa näyttävästi, missä mennään..

  • Markku Isometsä

   No joo välillä menee paremmin joskus tai monesti on vastamäkeä. Mitä tuosta. Elämä on matka.

 8. Seppo Juhani

  Sipilä antoi väärän todistuksen lain sisällöstä. Tekikö hän sen tahallaan vai eikö hän mukamas ole ymmärtänyt hyväksymänsä lain sisältöä? Pitääkö kansalaisten todella huolestua? Presidentti puhuu sellaista, mitä ei ole hänen vahvistamassaan laissa. Pääministeri antaa laista väärän todistuksen. Ministerit Mykkänen, Lintilä ja Lindström puhuvat palturia. Ja vastuuministeri Mattila on lamaantuneena jossain täysin hiljaa. Työttömien on syytä nyt todella aktivoitua ja näyttää vaaleissa, mitä mieltä ovat tällaisesta. Presidentinvaalit on ensimmäinen näytönpaikka. Työttömien nöyryyttäminen ja halventaminen jatkuu niin kauan nykyiset puolueet ovat vallassa.

 9. Saara Tuomi

  Tämäkin on ollut hallituksella varmaan tiedossa: ”THL:n …vuoden 2017 raportin mukaan 471 000 ihmistä elää tilanteessa, jossa heidän tulonsa alittavat minimibudjetin. Tämä tarkoittaa, että tulot eivät riitä arjen perustarpeisiin, kuten ruokaan, vaatteisiin tai asumiseen. THL:n kanta on selkeä: Suomen perusturvan taso on riittämätön.”

  https://www.amnesty.fi/pienituloisten-ihmisoikeudet-ahtaalla/?utm_source=TWITTER&utm_medium=social&utm_content=Amnesty&utm_campaign=Amnesty&Post_ID=1281899887

  • Pitkäaikaistyötön

   ”Euroopan neuvosto ei ole ainoa taho, joka on huomauttanut Suomen päättäjille sosiaaliturvan puutteista. Vuonna 2014 YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia valvova komitea kehotti Suomea varmistamaan, että sosiaalietuudet kattavat ihmisten elinkustannukset.”

 10. Hupu

  Ja sitten kun aikaa kuluu ja työttömät toteavat ettei epäkohdasta auta enää valittaa, niin päättäjät toteavat aktiivimallin hyväksi havaituksi myös työttömien keskuudessa.

 11. mika

  En usko, tai en halua uskoa sitä, etteikö hallitus tietäisi tasan tarkkaan tiedä sitä, mihin asemaan työttömät joutuvat työkykynsä, ikänsä, koulutustasonsa, tai asuinpaikkansa takia. Tuo kaikki on vain tarkoituksellista asennepolitiikkaa, jossa näytetään se, mikä on kenenkin arvo yhteiskunnassa hallituksen silmissä. Vielä hirveämmältä tuntuisi, jos hallitus tosissaan uskoo tekevänsä jotain työttömyyden eteen tuolla lailla.

  • Markku Isometsä

   Poikani et usko miten vähällä järjellä maatamme hallitaan sanoi ?

 12. kk

  Tilasin 8 numeroa Apu lehteä, jotta A-lehdillä on varaa maksaa Timolle jutuista. 🙂

  PS maahanmuuttojutuista en edelleenkään ole samaa mieltä

  • JMP

   Niin, se on valitettavan yleistä, että epäoikeudenmukaisuudet alkaa kiinnostaa vasta silloin, kun oma etu on kyseessä.

  • stunned

   Työttömän kaltoinkohtelu on mahdollista, koska niin voitiin tehdä maahanmuuttajille. Mitä voidaan tehdä yhdelle… Vanha viidakon sananlasku.

   Jos maahanmuuttajien ja pakolaisten asemaa olisivat kaikki puolustaneet yhdessä rintamassa, ei kansalaisten perusturvan heikennyksistäkään olisi tullut mitään. Ei olisi uskallettu edes yrittää.

   Mikään mitä työttömiä kohtaa ei johdu maahanmuutosta, mutta siihen vedottiin, kun haluttiin yhden ihmisryhmän oikeuksia polkea.

   Ensin ne veivät sosialistit… sitten ammattiyhdistysaktiivit, sitten ei ollut enää ketään puhumassa puolestani.

   https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ensin_ne_tulivat

   • Kk

    Maahanmuutolla ja aktiivimallilla ei eikä ole mitään aasinsilta keskenään. Aktiivimalli on ihan kotikutoinen ongelma joka juontaa juurensa siihen toinen suomalainen on kusi€&)! toiselle.

    • Equalizer

     »Ensin ne tulivat hakemaan sosialistit, enkä puhunut mitään, koska en ollut sosialisti.
     Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysaktiivit, enkä puhunut mitään, koska en ollut ammattiyhdistysaktiivi.
     Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, enkä puhunut mitään, koska en ollut juutalainen.
     Sitten ne tulivat hakemaan minut, eikä ollut enää ketään, joka olisi puhunut puolestani.»

     Tässä on se kaipaamasi ”aasinsilta”.

     • kk

      Ok, tää näitä ”onko lasi puoliksi tyhjä tai täysi” juttuja. Sorry, ei uppoa minulaiselle teknokraatille.

 13. Kirsti Kuusisto

  En ensinkään usko säästöihin. Tarvitaan leegio kyttiä ja kurssittajia. Toimeentulotuen tarve kasvaa. Kynnelle kykenevät tekevät mieluummin pimeitä hommia kuin ryhtyvät byrokratiarumbaan. Verotuloja siis jää saamatta. Ostovoima laskee, yritysten tulos heikkenee.Varmaan joku sortuu suoranaisiin rikoksiin.
  Ainoa kasvuala on verenpainelääkkeiden myynti. Kyl niinpal perkeleesti vituttaa toi rosvojoukko, jota hallitukseksi kutsutaan.

  • Mettäläinen

   Ehkä myös hallituksen toimien lyttäämien määrä
   eli masentuneet. Eiköhän valitettavasti heifänkin joukkonsa kasva.
   Eipä ihme. Jos kokee menettäneensä ihmisarvoisen, tasa-arvoisen elämän…
   En itse ole työtön, mutta nykyhallitus on saanut minut ahdistunaan. Mietin, mitä ihmettä voisin tehdä omalta osaltani. Kirjoitanko ulkomaisiin medioihin Suomen hallituksen aktiivimallista ja hallituksen äärimmäisestä egoismista,
   sivistymättämyydestä, jolla se härskisti
   puolustaa vain varakkaita, terveitä, työllisiä
   ja muita hyvinvoivia.
   Pääministerinä ns vanhurskas uskovainen.
   Mihin hän oikeastaan uskookaan?

   • Equalizer

    ”Minä olen Raha, Sinun Jumalasi. Älä pidä muita jumalia.”

 14. a. talvisaari

  Tämän päivän Hesarissa oikeuskanslerikin toisti vain niitä samoja kannattajien mantroja aktiivimallista, joten täten perun aiemmat puheeni siitä, että mallin epäkohdista kannattaisi kysyä häneltä. Ei kannata. Koko kansalaisaloitteella ei hänen mielestään ole mitään virkaa, mallin ”mahdollisia epäkohtia seurataan”, juuri voimaan tullutta lakia ei kuulemma kannata lähteä heti muokkaamaan… Työttömien kannustamisesta hänellä tuntuu valitettavasti olevan sama epäinhimillinen kuva kuin kaikilla mallia kannustavilla. Jotensakin käsittämätöntä puhetta oikeuskanslerilta.

  • Virva Itäranta

   Oikeuskansleri on Niinistön valitsema. Kuuluu ns. Mafiaan. Ehdotettu hakija sivuutettiin, koska meni kritisoimaan presidenttiä.

  • Sirpa Hyttinen

   Tämän nimityksen takia en äänestä Niinistöä seuraavissa vaaleissa. Oikeuskanslerina ei ole oikea henkilö. Oikeuskansleri kuuluu siihen samaan joukkoon kuin nykyhetken hallitus ja presidentti.

   • a. talvisaari

    Juu, ei puhettakaan, että äänestäisin Niinistöä. Muistan kyllä yhä hänen oleskeluyhteiskuntapuheensa. Odottaisin istuvalta pressalta myös sen verran nöyryyttä, ettei mene kellekään kehumaan, ettei toista kierrosta tule. Ja nyt sitten tämän aktiivimallilain allekirjoittaminen.
    Oikeuskansleri tosiaan jo karvansa paljastikin.

 15. Hulivilipoika

  DDR

 16. töytön
  • Toni Neffling

   Klassikko – siis osa , jota ei siis ehkä ole olemassa, mut voi olla. Osa vasenkäsisistä sinisilmäisistä on sitä mieltä, että muiden kuuluu tehdä taidetta ja mun saada loikoilla. Ehdotankin tämän perusteella pakkotoimia vasenkätisille sinisilmäisille – esim. aktivointia taiteen alueella (vähintään 241 euron edestä myytyjä omia teoksia tai 18 tuntia työtä oikean taiteen parissa – mitään harrastusjuttuja ei hyväksytä. Näissä siis 3kk:n tarkastelujakso).

  • Aktiivinen vm. -56

   Luin noita kommentteja ja yhdessä viimeisimmistä oli hyvä kysymys:

   [Lisää pohdiskeltavaa kaikille:

   ”Perustuslain 106 §:n mukaan tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle, jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Tuomioistuin ei voi arvioida yleisesti ja ilman yhteyttä konkreettiseen oikeustapaukseen sitä, onko lain jokin säännös ristiriidassa perustuslain kanssa. Tuomioistuin ei myöskään voi esimerkiksi julistaa lain säännöstä perustuslain vastaiseksi, vaan se voi ainoastaan jättää lain säännöksen soveltamatta yksittäistapauksessa.”

   Lähde edelliseen:

   https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_752+2010.pdf#sear

   Edellä esitettyyn viitaten, kysynkin, että siksikö hallitus, pääministeri, presidentti ja oikeuskansleri kaikki kuin yhdestä suusta alleviivaavat sitä, että lainvoiman juuri saanutta aktiivimallia tulee seurata, jotta saadaan yksi työttömien aktiivimallin mukainen yksittäistapaus, jossa aktiivimallin lakinormit jätetään soveltamatta perustuslain vastaisina? Vai miten tämä tulisi ymmärtää?]

 17. Toni Neffling

  Win-win kaupat. No työttömät saattaa vähän hävitä, mutta sitä ei sisällytetty esitykseen. Vähän niinku lätkän mm-kisat – kaikki voittaa paitsi ne, jotka ei kuulu omaan joukkueeseen.

 18. Sauli

  Joku taisikin kirjoittaa, että kenet oikeistohallitus on pettänyt tehdessään tasan itsensä näköistä politiikkaa. Ei oikeistohallitukselta voi odottaa vasemmistolaista politiikkaa, tästä olen täysin samaa mieltä.

  Eli kyllä tässä nyt ne äänestäjät saavat katsoa peiliin jotka lähtivät Timo Soinin ja persujen kelkkaan. Osa heistä laittoi maahanmuuton ongelmat etusijalle ja sulki silmänsä Soinin ja Terhon oikeistolaiselta talouspolitiikalta, joka alusta asti enteili sitä, ettei köyhille ja köyhille työttömille ole todellisuudessa tarjolla kuin sananhelinää. Työministeri Lindström on pelkkä äänitorvi niille madonluvuille jotka Terho esitteli persujen talouspoliittisessa luonnoksessaan joskus 2013. Jo tuolloin Terho kertoi kannattavansa Tanskan mallia.

  Eli ontuvaa natsivertausta käyttäen, Kokoomus ja Keskusta eivät voisi toteuttaa lopullista ratkaisuaan työttömyyskysymyksessä ilman sinisiä. Toivottavasti työttömät ja tulevat työttömät tällä kertaa valitsevat oman etunsa kannalta paremmin,

  • Timo Harju

   Niinpä. Soini kiersi toistakymmentä vuotta pitkin märkiä toreja valehtelemassa ja jakoi ihmisille sutkausten ilosanomaa. Taipaleen lopussa hallituksessa istuvat nyt nämä siniset alle 2% puoluekannatuksella.

   Alle 2% puoluekannatuksella ei yhdessäkään eurooppalaisessa valtiossa astu ministerinaitioon yhden ainutta ministeriä. Meillä niitä on viisi. Näillä joojoo-miehillä pönkitetty ja osaamistasoltaan armeliaasti sanottuna hyvin keskinkertainen hallitus tekee koko yhteiskuntaa syvästi muokkaavia päätöksiä liukuhihnalla. Ja sanoisin jopa, että vastuuttomasti. Mitä enemmän vaikka soteen tutustuu, sitä kamalammalta osaamattomuus näyttää.

   Ongelma kiteytyy tässä professori Lasse Lehtoselta kaapatussa lainauksessa:

   ”Sipilän hallituksen toimintaa on leimannut monien sosiaali- ja terveyspolitiikan perusasioiden ymmärtämättömyys. Väestön terveyden ylläpidon ja edistämisen sijasta politiikkaa on toisaalta ohjannut yritystoiminnan tukeminen ja markkinoiden luominen ja toisaalta yritykset sote-kustannusten leikkaamiseen.”

   Kansalaisaloitteen alkushokin jälkeen hallitus näyttää terhentäytyneen vastarintaan. Aloitetta on käytetty väärin, se on poliittisesti ohjattu ja manipuloitu tai siitä ei yksinkertaisesti tarvitse välittää. Virheitä ja vikaa siinä ei ole, ja jos onkin, ne korjataan joskus tulevaisuudessa.

   Asia vain on niin, että kun rahat ovat loppu, ei ole tulevaisuutta. On vain tämä hetki, josta pitää selviytyä.

 19. Satu

  https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/61594cd9-d20d-4b09-8b19-bc04e4226732
  Kuinkahan valmisteilla oleva uusi kyykytys, joka siis ei ole uusi aktiivimalli, toimii ikääntyvien työttömien keskuudessa? Nyt ajetaan kun käärmettä pyssyyn, muuttamaan olemattoman työnperässä. Kyllä, on muutettu jo monta kertaa. Seuraavaksi edistetään (?) yrittäjäksi ryhtymistä ja opiskelua työttömyysaikana.
  http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/omatoimisen-tyonhaun-malli-ei-ole-uusi-aktiivimalli

 20. Xx

  Kiitos, Uuninpankkopoika Saku, tästä kirjoituksestasi. Niin tähän ikään mennessä olen nähnyt, että mikä laissa on, ei sitä millään ympäripyörreillä hyvittelysanoilla ja lupauksilla käytännössä toiseksi muuteta. Kaikki mitä harkinnasta luvataan, on täyttä sumutusta!

  Lakeja tosiaan on mitä järjettömämpiä:
  On myös annettu eläkevakuutuslääkäreille oikeus päättää mielivaltaisesti potilaan hoitavan lääkärin lausunnon vastaisesti täysin työkyvytön työkykyiseksi. Tavalla millä eläkevakuutuslääkärit vastaavat hakijalle, ei hakija enää itseään tunnista. Vastaukset ovat täyttä vääristelyä ja mielivaltaa, jolla eläkevakuutusfirmat säästävät itselleen heille lakisääteisesti maksetut varat työkyvyttömyyseläkemaksuista.

  Kansalaisaloitteista löytyy nyt uusi aloite, jolla valtaa haetaan pois vakuutuslääkäreiltä takaisin omalle lääkörille. Käykää allekirjoittamassa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2745

  Nyt työkyvyttömät sairaat ovat työttömyyskortistossa. Kuka heille työtä antaa kun eivät jaksa työtäkään tehdä, sairaat ja ikääntyneet ihmiset.

   • xx

    Kannattaa huomioida, että osa on vain tapaturmaisyistä ja sitten on tyo yleinen. Kaikki toki tarpeellisia ja ei ole keneltäkään pois jos kaikki allekirjoittaa. Kuitenkin kannattaa huomata, että tapaturmalakiin viittaava sulkee kaikki muut syyt pois, joten kannattaa allekirjoittaa tuo yleinen ainakin eli 2745 ehdottomasti.

   • Pitkäaikaistyötön

    Kiitos! Allekirjoitin.

   • SairaanKaruTodellisuus

    Pakko kommentoida tännekin kun aloite, jolla ei voi olla mitään vaikutusta mihinkään, näyttää ”nousevan” nopeammin kuin aloite, jolla todellisuudessa voisi olla jotain vaikutusta.

    Huomauttaisin kansalaisaloitteesta
    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2837

    Hieno ja asiallinen aloite, ja tuskin sen ”äänestämisestä” mitään haittaakaan on, mutta tämä tapaturmavakuuslain 41 d §, on jo kumottu, tai oikeammin sanottuna, koko tapaturmavakuuslakia ei sellaisenaan enää edes ole olemassa.

    https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/1948/19480608

    Tapaturmavakuutuslaki (kumottu)
    Tämä laki on kumottu L:lla 24.4.2015/459, joka on voimassa 1.1.2016 alkaen.

    Nykyisin, näihin vakuutuslääkäreiden totuudenvastaisiin lausuntoihin mahdollistavat lait ovat mm. tapaturmavakuuslain tilalle 1.1.2016 tulleessa, työtapaturma- ja ammattitautilain 121 § sekä Laki Kansaneläkelaitoksesta 22 §

    Tästä, jonkinlainen tarkempi, kertomus esim. sivulla,
    https://sairaankarutodellisuus.blogspot.fi/2018/01/vakuutuslaakari-lakiin-perustuva-valta.html

    Kaikesta huolimatta, käyppä ”äänestämässä” ja pistä jakoon:
    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2787 Asiantuntijalääkärit pois Kelasta
    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2745 Työkyvyn arvioinnin valta takaisin potiladen lääkäreille työkyvyn arvioinnissa

 21. Mettäläinen

  Tänään klo 14 Vanhurskaan pääministerin haastattelutunti Radio Yle Suomi ,
  mitähän tuo sanoo taas.
  Ympäripyöreitä malliin ” Kylläähän täässä on siittä alusta asti ollut taarkoitus paarantaa työöttömien työöllistymistä, on se meiiidän kaiikkiieen eetu.. ” ja
  ” kylläähän nyt on niin, että meidän kaikkien on tehtävä kipeitäkin ratkaisuja…”
  Kumpa nyt toimittajat kysyisivät OIKEITA
  napakoita kysymyksiä!

  • Mettäläinen

   Pääministerin haastattelutunti ( myös Areenassa):
   Naistoimittaja kysyi pari kipakkaa kysymystä aktiivimallista. Päävanhurskas vastasi ympäripyöreitä entiseen tapaan tyyliin
   ” pelottelua taas ollut liikkeellä”.
   Ainoa uutinen meikäläiselle oli se, että hallituksen ohjeen mukaisesti ”aktivoitunut” työtön voi ryhtyä yrittäjäksi hankkimatta YT-tunnusta. Mitenköhän se tapahtuu.

 22. Jyrki

  Tuo laki ei ota todellakaan huomioon jokaisen työttömän henkilökohtaisia ongelmia. Koska heitä käsitellään tällä hetkellä massana. Yksi vakavista ongelmista mikä tulee mieleen on krooniset elinikäiset sairaudet. Joita voi olla kellä tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ja joihin itse törmännyt ollessa 9e/päivä orjatöissä jossa monilla on jokin krooninen vaiva.

  Ja nuo krooniset sairaudet vaivaa myös joka toista työssä käyvääkin:

  https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/krooninen_sairaus_piinaa_joka_toista_tyossakayvaa_suomalaista

  Nyt joku tietysti toteaa, että pystyyhän tuon linkin perusteella sairaatkin käymään töissä. Joten miksei myös sairaat työttömätkin. Mutta ilmeisesti hän ei ymmärrä, että sairaan on entistä vaikeampi saada palkkatyötä. Jo pelkästään siksi, että työnantaja ei halua sairasta vaivoikseen, joka voi päätyä sairaslomalle helposti. Toiseksi kroonisia sairauksia ei saa salata työhönottotilanteessa. Jos salaa se on peruste irtisanomiseen välittömästi. Joten voi vain kuvitella mikä on työttömän sairaan mahdollisuudet saada palkkatyötä?

  Toiseksi väitän, että työttömien keskuudessa kroonisia sairauksia on yli puolella jos niitä on palkkatyössäkäyvillä puolella. Osa sairauksista on myös stressiin hyvin voimakkaasti reagoivia. Tai uskoisin, että kaikki sairaudet reagoi stressiin aina jotenkin negatiivisesti. Jota tietysti tämä uusi aktiivimalli 1 ja 2 tulee aiheuttamaan rajusti työttömille. Ja kun työttömyyskorvaukset tippuu tai päätyy karenssiin itsensä hoitaminenkin vaikeutuu. Mutta en usko, että Sipilää ja kumppaneita asia mitenkään vaivaa.

  Toisaalta nyt jos koskaan jos jollakin on krooninen sairaus ja on työtön. Voi hyvällä omallatunnolla laittaa sairauseläke hakemuksen vetämään, vaikka ei koe että sairauseläke olisi toimiva idea vielä. Koska se nyt ainakin hetkeksi pelastaa näiltä hallituksen aktiivikyykytyksiltä ja auttaa pysymään paremmin toimintakykyisenä.

 23. Aktivoitava

  Jäin työttömäksi sopivasti juuri 1.1.-18. Pääsin heti ”aktivoitavaksi”. Maaliskuun loppupuolella alkaisi työvoimakouluts, joka sopisi minulle ja jolle tahtoisin päästä ja joka jopa voisi parantaa mahdollisuuksiani työmarkkinoilla. Tarkkaa alkamispäivää ei ole ilmoitettu. Jännittää, pääsenkö koulutukseen ja ehtiikö koulutusta olla tarvittavat 5 pv maaliskuun puolella ennen kuin leikkuri napsahtaa. Matalapalkkaisia keikkatöitä saattaisin saada vaikka heti, mutta uskaltaako niitä tehdä, sillä silloin en ehkä TE-viranomaisten mielestä enää olekaan työtön työnhakija, enkä pääse koulutukseen. Jos taas en pääse koulutukseen ja en ole tehnty keikkatöitä, leikkuri napsahtaa joka tapauksessa. Jos taas teen keikkoja, enkä mene/pääse koulutukseen, minulta ei leikata, mutta koska saan päivärahani? Ehtiikö maksut ulosottoon? Aikaisemmin työttömänä ollessani peli on kuitenkin ollut sillä tavalla ”reilu” että kaikesta omatoimisuudesta ja aktiivisuudesta on TE-keskuksen suunnalta rankaistu. On oppinut istumaan kotona ja pitämään kielensä keskellä suuta. Nyt rankaistaan jo siitäkin.

  Tässä vielä toinen tarina: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005520740.html?share=25e8a007e7bb6551de44d24f6c108ba6

  Oi tule jo perustulo! Samana päivänä ryhdyn yrittäjäksi, kun perustulosta tulee totta. Nyt en vain uskalla heittäytyä lopunkin sosiaaliturvan ulottumattomiin.

 24. Tyhmä pää ja koko ruumis

  Sipilä väittää, että aktiivimalli tuo lisää rahaa 70%:lle työttömistä. Keikkaduuni on askel kohti unelmaduunia.

  https://yle.fi/uutiset/3-10022272

  Hän syyttää suomalaisia työnantajaia lampaiksi, jos kolmen tunnin töitä ei järjesty työttömille. Juu-u, työnantajat ihan varmaan nyt sitten rientävät tarjoamaan kolmen tunnin työpätkiä TE-toimistoille hukkuakseen itse byrokratiaan. Taitaa kuitenkin tämän maanittelun tulos olla täsmälleen sama, kuin oli Sipilän kaino vetoomus yritysjohtajien palkkojen laskemisesta vapaaehtoisesti.

  Aikamies, ja tuollaista pelleilyä. Jos jollekulle ei ole tullut selväksi, on Sipilä susi lampaan vaatteissa. Leppoisasti tuuli huulia heiluttaa, jutellaan mukavia ja heitellään kivaa läppää vähän sinnepäin tai vastakkaiseen suuntaan, aivan kuten Soinikin tekee. Saamme kuitenkin myöhemmin lukea härskistä kyykytyksestä ja terveydenhuollon yksityistämisestä, jossa kerralla vietiin köyhältä kansanosalta mahdollisuus minkäänlaisiin terveyspalveluihin. AY-liikkeen lopullinen niskalaukaus on vielä tulossa, odottakaapa vain.

  Köyhä kansahan nämä tomppelit äänesti asioitansa pilaamaan, ja saa nyt hakata päätään seinään. Eikö se tehnytkään kuten lupasi, järjestänyt töitä ja laittanut asioita rullaamaan? Miksi se nyt meitä kepittää ja pakottaa ilmaiseksi töihin? Miksi olen niin oppimaton, etten ole koskaan elämässäni lukenut poliittista historiaa sivuakaan, enkä siksi tiedä mikä puolue ei AINAKAAN aja minun etuani? Kyllä on otsalohko kipeänä, kun näitä suutuspäissäni mietin, mahtaisiko mitään aatoksen virtaa uida aivosoluihin seuraaviin vaaleihin mennessä?

  Kepussa vallassa ovat palkansaajaa ja ammattiliittoja vihaavat Lapuan liikkeen ihannoijat. Sieltä tuskin on tulossa työttömille tai pienipalkkaisille kädenojennusta jatkossakaan. Kokoomuksessa on paljon tämän myötäilijöitä, torkkupeittojen alla nyökytellään ja naureskellaan, mutta vältellään kuitenkin sanomasta mitään toimittajien läsnäollessa.

 25. mikko

  Juha Sipilä Ylellä: Ihmettelen,
  jos työttömille ei löydy kolmen tunnin työjaksoa joka toinen viikko
  https://www.verkkouutiset.fi/juha-sipila-ylella-ihmettelen-jos-tyottomille-ei-loydy-kolmen-tunnin-tyojaksoa-joka-toinen-viikko/

  Pääministeri vetoaa suomalaisiin, jotta työttömille saataisiin keikkatöitä.

  Pääministeri Juha Sipilä sanoo ihmettelevänsä, jos työttömille ei ole mahdollisuutta tarjota kolmen tunnin työjaksoa joka toinen viikko. Sipilää haastateltiin kiistellystä työttymyysturvan aktiivimallista Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

  – Työttömän arjessa aktiivimalli tarkoittaa, että joka toinen viikko pitäisi löytää kolmen tunnin työjakso. Pidän meitä suomalaisia, joilla menee paremmin, tai yrityksiä ja työnantajia kyllä lampaina, jos emme löydä 200 000 ihmiselle joka toinen viikko kolmen tunnin työjaksoa, Sipilä sanoo.

  ja mitähän ne 3 h työtä viikossa sitä työtöntä auttaa
  noin taloudelisesti saattika henkisesti
  sehän aiheutaa pyrogratia helvetin 200 000 tuhanelle ihmiselle
  oikeasti 500 000 tuhanelle ihmiselle suomessa

  tämä Sipilän ukko on pihalla kuin lumi ukko
  out of mind

 26. Hiatane

  Miten voi olla mahdollista, että kansalaisaloite ”kumotaan HE” on saanut vain 125 000 allekirjoitusta. Kyseessä on nimittäin Suomen kohtalonkysymys.

  Jos tämä työttömien kiusaamismalli jatkuu, niin yhteiskunta menee vääjäämättä sekaisin. Tavoitteena ilmeisesti hallitukselta saada poliisikin näyttämään toimimattomalta. Samoin maailman paras julkinen terveydenhuolto saadaan leikkurilla näyttämään tehottomalta, jolloin ratkaisuna tarjotaan yksityistämistä.
  Lopulta yksityistetään poliisit ja hämärät turvafirmat alkavat ”turvaamaan” normaalielämää. Tämän jälkeen tapahtunee Ukrainat. Eli palkka-armeijat ja vihreät miehet alkavat toimimaan Suomen maaperällä. Tämä sopinee monikansalliselle eliitille ja nostaa eräiden yhtiöiden osaketta.

  Suomelle tämä tulee olemaan järkyttävä katastrofi, ja Suomesta tulee Trumpin sanoin ”shithole” country, jossa Ukrainan tyyliin kansa tekee kuolemaa pienen korruptioeliitin sekoillessa taustalla. Puhumattakaan niistä yksilöiden tragedioista, joita tämä kiusaaminen aiheuttaa.

  Miksi kansan enemmistö on hiljaa?
  Miksi ay-liike ei tee mitään? Miksi tämän annetaan tapahtua?

  • Lea Bäckman

   Hiatane. Etkö ole kuullut tai ymmärtänyt kuulemaasi? Päävanhurskashan vastikään ilmoitti, että tehdään nyt tämmöinen kottikärrynpyörälaki, ja tarkastellaan sitä 3 kuukautta ja huhtikuussa lasketaan ruumiit. Sitten tehdään tarvittavat ”säädöt”.

   Jaa että kysyit, miksi tämän annetaan tapahtua? Siksi, että ihmisiä on kahdenlaisia ja kaikkea siltä väliltä. Toisessa ääripäässä ovat itsekkäät, erityisesti poliittista oikeistoa kannattavat, ja toisessa päässä ovat ne, joiden sydän on vasemmalla.

   USA:ssa on tutkittu republikaanien ja demokraattien aivorakenteita. Siis kuolleiden aivoja. Tutkimus paljasti, että näiden kahden ryhmän aivoissa on merkittäviä rakenteellisia eroja. Kummassakin ryhmässä oli omanlaisiaan tyypillisiä piirteitä, joita ei vertailuryhmässä ollut. Mitä voimme tästä päätellä?

   Voimme todeta, että tutkimus vahvistaa kokemusperäistä tietoa siitä, että ihmiset ovat erilaisia. Mutta että perinteistä oikeistoa ja vasemmistoa edustavia ryhmiä kannattavien henkilöiden aivojenkin rakenne poikkeaa toisistaan, on mielenkiintoinen havainto.

   On siis oikeasti susia ja lampaita. Ja sitten on vielä niitä susia lampaiden vaatteissa. MOT.

 27. mikko

  pitääkö tässä alkaa kyselemään naapurilta
  että tarviiko hän kusitolpan
  3 h ajaksi viikossa koirallensa
  vai oilisko jotain muuta puhasteltavaa

  kun suomen pääministeri käskee

 28. mikko

  ilmoitus työkkäriin joka toimenviiko loppu elämän ajan
  oli taas naapurin koiran kusitolppana ilmaiseksi
  ensiviikolla minut ylennetään ilman palkaa toisen naapurin kynnys matoksi

  kun hallitus vaatii
  ongelma on että olen halvaantunut kaulasta alas päin
  mutta ei silläkään asialla ole mitään merkitystä Sipilöille
  hommiin siitä mars mars
  kuinkahan montaa kuolutta ihmistä patistelaan lumitöihin aktiivisesti

 29. Isoäiti

  Aktiivimallia vastustavia haukutaan vihervasemmistolaisiksi ja pelottelijoiksi – no tässä ainakin yksi, josta näiden syytösten perusteella alkaa vahvasti tulla vihervasemmistolainen, mikäli se on synonyymi loogiselle ajattelulle.

  Pääministeri kyselytunnilla vierittää jo valmiiksi mallin ”epäonnistumisen” yrittäjien ja työnantajien harteille ja haastaa kansalaiset kehittelemään kolmen tunnin työpestejä. Onpa näppärää sysätä syy huonosta laista kaikkien muiden syyksi, että voi jälkikäteen uhriutua: ”Se oli hyvä suunnitelma, mutku ne muut”.

  Pahoittelen tätä epäasiallista kommenttia, mutta eniten maailmassa inhoan tällaista leväperäistä toimintaa. Tehdään huonoja päätöksiä, puolustellaan niitä puolitotuuksilla ja vielä vieritetään syy muiden niskoille. Luulisi pääministerillä olevan sen verran selkärankaa, että:
  1) puhuu totta
  2) kantaa vastuun johtamansa hallituksen teoista ja päätösten seurauksista.

  Vastuunkannostahan pääministerille maksetaan verorahoista palkkiota 10 920,06 euroa kuukaudessa. Ei hänelle siitä makseta, että hän ajaa ihan omaa agenraa ja luistelee vastuusta.

  • Punahilkka

   Löysit olennaisen Sipilän kommentista. Sama linja on jatkunut hallituskauden alusta lähtien. Kehnot päätökset, valmistelemattomat lait ja muiden syyttäminen kun homma ei toimi, siinä on keisari Sipilä ilman vaatteita.

  • Pitkäaikaistyötön

   Sipilä ei pelkästään heitä bussin alle yrittäjiä ja työnantajia, vaan myös Lindströmin (”Lindström on entinen pääluottamusmies ja ollut itsekin työttömänä. Hän tuntee nämä asiat”) ja Sundin (”Sipilän mukaan 70 prosentilla työttömistä tuki nousee aktiivimallin seurauksena ja tukeutui tässä mallia luomassa olleeseen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ekonomistiin Ralf Sundiin”).

   Suluissa olevat lainaukset ovat Iltalehdestä:
   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801142200667309_pi.shtml

   Kiinnitin siis huomioni ihan samaan kuin sinäkin: Sipilä valehtelee, kieltää vastuunsa ja syyttää muita. Tuo olisi tyypillistä käytöstä lapselle tietyssä kehitysvaiheessa, mutta ei enää aikuiselle.

   Samoin kuin sinä, inhoan eniten maailmassa tällaista leväperäistä toimintaa.

   • Timo Harju

    ”Lindström on entinen pääluottamusmies ja ollut itsekin työttömänä. Hän tuntee nämä asiat”

    Lindström tunsi nämä asiat. Hallituskauden alussa hän erehtyi huomauttamaan, että myös työnantajilla on vastuunsa. EK ei tästä tykännyt. Sipilä kutsui Lindströmin puhutteluun ja Lindström lakkasi tuntemasta asioita, jotka eivät ole Sipilälle myötäsukaan.

  • Timo Harju

   Kommenttisi ei ollut asiaton.

   Sipilän puheet saivat tuntemaan myötähäpeää pääministeristä, jolla ei ole käsitystä työttömyyden arjesta.

   Ensinnäkään nämä Sipilän kuvittelemat kolmen tunnin työt joka toinen viikko eivät auta ketään yhtään mihinkään. Onnistuessaan niillä pitää työttömyyskorvauksen ennallaan, mutta sekö tässä on se suuri tavoite? Että nämä 200 000 juoksevat paremmin paikallaan kun antaa sopivasti keppiä?

   Toinen ajatus oli vielä hämärämpi: jonkinlaiset kansallistalkoot, joissa vastuulliset yrittäjät ja muut paremmin toimeentulevat järjestävät lyhyitä pestejä, jotta ne 200 000 pääsisivät juoksemaan paikallaan.

   Talkoothan Sipilä julisti heti hallituskauden alussa. Tänä päivänä tiedämme, mikä porukka niitä talkoovankkureita vetää.

   .

 30. Jouni Virtanen

  Tehokkain tapa vaikuttaa on äänestää. Tähän maahan on äänestetty porvarihallitus, joten vasemmiston on tyydyttävä osaansa.
  Jos teidät vielä joskus äänestetään hallitukseen niin tehkää politiikka, jolla saa enemmistön tuen. Suomalaiset ovat keskiluokkaistuneet eikä suomalainen köyhä ole enää absoluuttisesti köyhä – ei ole ollut kymmeniin vuosiin. Silti vasemmiston politiikka lähtee köyhien puolustamisesta ja kuten uurnilla on nähty niin sillä ei pääse päättämään asioista.

 31. Equalizer

  En löytänyt kommentistasi mitään epäasiallista.

 32. Siru Pola

  En ole lärvejä vetänyt enkä oksennellut, siinä olisi Mattilan kommentti varmaan tähänkin asiaan!

 33. Jonis Lusis

  Luulen olevan kysymys 72 prossan työllisyystavoitteesta, jota tavoitellaan kuin kuuta taivaalta näillä hallituksen toimenpiteillä.
  Tottahan temppuilemalla se voidaan mahdollisesti saavuttaa..?
  Lienee kuitenkin selvää, että melkoinen joukko työttömiä lopettaa työnhaun ja siirtyy
  Kelan toimeentulotukiasiakkaiksi. Menot kasvaa mutta lukemat on oikeat.

 34. Esa J.

  Joku sanoi että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka jakavat paskaa ja niitä, jotka pistetään nielemään paskaa.

  Joo.

  Paljon onnea Sakulle nimipäivän johdosta!

 35. Rintsu

  Pyydän pankkopojalta anteeksi, tarkoitukseni ei ole puhua uskonnosta, kääntää keskustelua uskontoon tai loukata kenenkään uskoa.
  Mutta pääministerimme on julkisesti uskova.
  Hyvin lyhyessä ajassa hän on onnistunut tekemään kokonaisesta valtiosta rahanvaihtajien temppelin jonka katon alla köyhällä ei ole sijaa.

  Jos minä olisin uskovainen pääministeri niin en minäkään kaikista kansan mielipiteistä välittäisi. Mutta totisesti pelkäisin, että mitähän se suurin Herra aikanaan toimistani mahtaa tykätä. Hänelle kun ei voi selittää mitään, toisin kuin vaalikarjalle.

  Minkä teette yhdelle pienimmistä, teette minulle.

  • Timo Harju

   Vauraana uskovaisena pääministeri tietää, että ihminen ei elä ainoastaan sanasta, vaikka sen silloin tällöin joutuu syömäänkin.

   • Mettäläinen

    Loistavasti sanottu ( jälleen), Timo!
    😁

 36. mikko

  työnantajat riemuisaan ja palkaa ihmisiä 3 h viikko töihin
  juosten samalla vakuutus yhtiöissä
  maksaen itsensä kipeäksi

  mites tälläisten 3 h
  tapaturma vakuutus puuhastelussa hoidetaan

  mitäs jos koiran kusi syövyttää ihon
  ja jalkaan tulee kuolio

 37. Napi

  ”Työttömän näkökulmaa tässä on haettu.”
  Huonosti vaikuttaa kuitenkin onnistuneen, vaikka käytettävissä olisi ollut suht tuore työttömyysturvan käyttäjäkokemuksista kertova selvitys, josta monia työllistymisen esteitä olisi voinut ottaa ratkaistavaksi ennen aktiivimallin lanseerausta tai sen sijasta. Selvityksen tehnyt Maria Kaisa Aula kirjoittaa YTK:n blogissa 14.12.2016 (https://ytk.fi/pulssi/blogi/huonosti-ennakoitava-tyottomyysturva-lannistaa) muun muassa näin:

  ”Työttömyysturva on liian antelias eikä siksi kannusta työllistymiseen”, tällaisilla arvioilla perustellaan usein työttömyysturvan uudistamista ”aktivoivaksi”. Löysin toisen näkökulman, kun viime kevään selvitin työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmin toimeksiannosta työllistymisen esteitä. Käyttäjäkokemus kertoikin työttömyysturvan lannistavuudesta.”

  ”Sain selvitykseni kyselyyn noin 600 vastausta, joista puolessa tuotiin esille työttömyysturvajärjestelmän kankeuksia. Työnhakijalle, joka on motivoitunut parantamaan oma tilannettaan, työttömyysturva voikin näyttäytyä työllistymisen esteenä. Työttömyysturvan ei koettu aina kannustavan sen paremmin osa-aikatyöhön, pätkätyöhön, yrittäjyyteen, itsensä työllistämiseen, opiskeluun kuin aina kokoaikaiseenkaan työhön.”

  ”Kyse oli erilaisista epävarmuuksista, lopputuloksen ennakoimattomuudesta ja paperisodan aiheuttamista viiveistä. Lain tulkinta TE-toimistoissa koettiin vaihtelevan virkailijan ja paikkakunnan mukaan. Henkilökohtaiseen palveluun oli vaikea päästä. TE-toimistollekin työttömyysturva aiheuttaa paljon työtä, joka ei varsinaisesti edistä työnhakua.”

  ”Uusissa työnteon muodoissa ja niiden yhdistelmissä työnhakija voi menettää työttömyysturvansa kokonaan tai joutua pitkällisiin selvitysprosesseihin. Usein työnhakija elää ”kädestä suuhun” eikä uskalla riskeerata niukkaa toimeentuloaan. Lopputulos voi olla se, että työnhakija arvioi paremmaksi tosiaan jäädä kotiin, eikä ottaa uusia mahdollisuuksia vastaan. Byrokraattinen ja huonosti ennakoitava työttömyysturva voi olla työllistymisen este.”

  ”Käyttäjäkokemus kertoi myös toimintakulttuurin ongelmista. Yksityiskohtaisella työttömyysturvalainsäädännöllä on haettu yhdenvertaista kohtelua.Työnhakija ei itse kuitenkaan pykälävyyhtiä pysty tulkitsemaan tai ennakoimaan lopputulosta.”

  Jos edes edellä kuvaillut ongelmat olisi otettu huomioon ja niihin löydetty ratkaisut, niin ei oltaisi nyt testaamassa täysin keskeneräistä mallia elävien ihmisten oikeassa arjessa. Nyt hoetaan, että korjataan, jos ei toimi. Mutta eikö säädösvaikutusten arviointia ihmisiin kohdistuvien vaikutusten näkökulmasta tulisi tehdä kunnolla ennakkoon, eikä pelkästään jälkikäteen? Tuossakin selvityksessä olisi ollut jo noin 600 kokemusasiantuntijan näkökulmia, joita olisi voinut hyödyntää ennakkoarvioinnissa.

  Tämä parin kuukauden selvitystyö, jonka tulokset eivät kai loppujen lopuksi tilaajatahoa kiinnostaneet, työllisti toki Aulan ja siitä maksettin hänelle 12 300 euroa. http://www.iltalehti.fi/politiikka/201710142200458564_pi.shtml

  • Timo Harju

   Mainio linkki Napilta. Vastaava tietoa on olemassa runsaasti, mutta tämä oli aivan napakymppi. Upposi suoraan asiaan ja tekijä Sipilän oman puolueen tunnettu edustaja. Olisiko Aulastakin tullut vihervasemmistolainen?

   • Hyvin havaittu

    Varmaan on. Kummallisia pettureita kaikki tyynni. Onkohan niin, että kun poistaa laput silmiltä ja pesee vaikut korvista, muuttuu automaatisesti vihervasemmistolaiseksi?

    Pelkääköhän pääministeri itsekin muuttumistaan vihervasemmistolaiseksi, kun ei suostu kuuntelemaan kuin paatuneimpia aatetovereitaan, jos heitäkään? Heidänkin joukossaan saattaa istua pettureita, kuka ties.

  • a. talvisaari

   Anna mun kaikki kestää… Että tällaista tietoa olisi tarjolla ja saatavissa, mutta ei, sitä ei päätöksissä tai lainvalmistelussa käytetä! Vahvistaa sitä tunnetta, että tässä nyt ei ollut tarkoituskaan yrittää ratkaista niitä todellisia ongelmia oikeasti.

  • Timo Harju

   No niin. Tämä Aulan selvitys on tehty Sipilän aikana ja hallituksen (Lindström) aloitteesta ja maksoi 12 300€.

   Telkussa Sipilä syytti arvostelijoita pelottelusta ja kehui, että huoleen ei ole, sillä työttömiltä haetaan henkilökohtaista palautetta ja epäkohtia korjataan tarvittaessa.

   Hallituksella oli käytössään oma tilattu tutkimus täynnä ”työttömien henkilökohtaista palautetta”, mutta se ei siitä perustanut vähääkään.

   Tämä osoittaa kiinnostuksen ja piittaamattomuuden. On aivan oikeasti älyllisesti rasittavaa tämä kiertelyn ja valehtelun määrä. Tasapuolisempi taakanjako olisi pelastanut paljon. Ei tätä maata yhdistä enää Lasse Viren moukarihäkin kaarteessa eikä Tupu,Hupu ja Lupu ketjun Ruotsin upottaminen Globenissa.

   • Napi

    En ole lukenut Aulan selvitystä ”Työllisyyskokeilujen selvitys – Työllisyyspalveluiden ja -tukien käyttäjälähtöistä arviointia”, tiivistelmää pidemmälle, mutta tässä linkki selvitykseen: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75328/TEMjul_30_2016_16082016.pdf?sequence=1

    Olisin kopioinut tiivistelmän tänne, mutta pdf on suojattu, joten kopiointi ei onnistu. Mutta avainkysymyksenä on tosiaan ollut selvittää, miten eri palvelut toimivat yhteen ASIAKASLÄHTÖISESTI työnhakijan kannalta ja miten työnantajan ja työnhakijan tarpeet palveluissa kohtaavat. Selvityksen perusteella Aula myös suosittelee asiakkaiden ja käyttäjien kokemusasiantuntemuksen hyödyntämistä lakien vaikutusarvioinnissa sekä selkokielisen viestinnän lisäämistä alan tuista ja palveluista.

    Kiinnostavaa, että ongelmia on lähdetty ratkomaan ihan oikeassa järjestyksessä, eli kartoittamalla käyttäjäkokemuksia elävästä elämästä arjen tasolla. Oikeaoppista on myös se, että selvitykseen on kerätty aineistoa työttömien työnhakijoiden lisäksi myös muilta osallisilta, kuten työnantajilta ja muilta alan toimijoilta.

    Mutta tosiaan, mitä tämän jälkeen on tapahtunut? Eikö luettua ymmärretty vai eikö haluttu hyödyntää käytännön tasolla?

    Mielelläni näkisin, että media tarttuisi kunnolla säädösvaikutusten arviointiin ja kansalaiset saisivat tietoa, miten sitä on aktiivimallin tapauksessa tehty.

    Hallituksen tavoite kokeilukulttuurin edistämiseksi (esim. perustulokokeilu) ei ole sinällään huono ajatus, mutta aktiivimallin tapauksessa se voi koitua vahingolliseksi leikkimiseksi ihmisillä. Aktiivimalli on liian vähille iterointikierroksille jäänyt keskeneräinen protomalli, joka on kiireellä lanseerattu markkinoille ennen kuin sitä on testattu kunnolla ”laboratorio-olosuhteissa”. Tässä tapauksessa parempaa ennakkotestausta olisi voinut rakentaa esimerkiksi Aulan selvityksestä saadun käyttäjäymmärryksen mallintamisella ja tarpeen mukaan syventää tietoa vielä jatkotutkimuksella – ennen lanseerausta. Tai vaihtoehtoisesti ampua huonot ideat alas ennen lanseerausta.

    Nyt kun valitettavasti ollaan jo siinä vaiheessa iteraatiokierroksia, että kansalaiset ovat joutuneet koekaniineiksi, niin kiinnostaisi suuresti tietää tarkempia yksityiskohtia, miten Sipilän mainostama käyttäjäpalautteen kerääminen aiotaan organisoida. Media saisi kertoa lisää tästäkin. Mittausmenetelmiä yleensä pohditaan jo ennen lanseerausta, mutta tässä tapauksessa ei ihmetyttäisi, jos pohdinta olisi aloitettu vasta painostuksen alla.

 38. a. talvisaari

  Palatakseni vielä oikeuskansleriin, nyt kun tuo lehti on tuossa edessäni. Hän sanoo, että meillä on pitkittyvän työttömyyden ongelma ja että aktiivimallissa pyritään siihen, että ihmiset eivät jää työttömyysloukkuun, joka johtaa köyhyyskierteeseen.
  Voiko tuota enää typerämmin ilmaista? Pitkittyvä työttömyyskö on työttömien itse aiheutettu ongelma? Haluaisin tutkittua tietoa siitä, kuinka moni irtisanottu tai työttömäksi jäänyt jää odottamaan irtisanomisajan päättymistä ja lepäämään laakereilleen eikä tee mitään, jää vain nostamaan ansiosidonnaista. Ja jos (kun) töitä ei kuitenkaan ole kaikille työttömille, tällainen rankaiseva aktiivimalli ei työllistymistä millään tavoin taida edistää.
  No, samassa jutussa on myös Sipilän sanahelinät siitä, että aktiivimallissa olisi kyse ”työttömän näkökulman hakemisesta” ja ”tavoitteesta löytää työttömille töitä”.
  Ei, kyllä tässä on kyse yrityksestä selittää musta valkoiseksi. Työttömien näkökulmaa ei ole haettu, ei kai sitä kansalaisaloitetta muuten olisi tehty. Ja miten malli muka löytää työttömille töitä?
  Miksi journalistit ottavat nämä lausunnot annettuna eivätkä millään tavoin kyseenalaista niitä? Voisi edes kysyä, millä tavoin työttömien näkökulma on haettu, kun kerran tällainen kansalaisaloitekin on polkaistu käyntiin erään pitkäaikaistyöttömän aloitteesta. Entä miten käytännössä toteutuu mallin tavoite löytää työttömille töitä?
  Hetki sitten Sipilä selitti uutishaastattelussa sitä, miten työttömän täytyy tehdä vain kolme tuntia työtä viikossa noin joka toinen viikko, jotta saa vaaditut 18 tuntia täyteen 3 kk:ssa. Sipilän puhe kuulosti siltä kuin hän yrittäisi rautalangasta vääntää yksinkertaista asiaa hieman vajaaälyiselle. Ilmiselvää, ettei hän ymmärrä tätä lainkaan työttömän näkökulmasta.
  Vaan olikohan koskaan tarkoituskaan katsoa asiaa työttömän näkökulmasta? Pahasti vaikuttaa siltä, että mallin kannattajat puhuvat vaihtoehtoisia totuuksia. Ja vallankahvassa olevat ajattelevat varmaan, että näin se vaan käy, helposti.

 39. HTK

  Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa on kirjoitettu, että hallitus purkaa turhaa sääntelyn purkaminen ja keventää hallinnollista taakka. Saman strategisen hallitusohjelman mukaan ”sovimme asioista ja pärjäämme vähemmällä sääntelyllä.”

  Ainakin työttömiin ja köyhiin kohdistuvaa sääntelyä on rajusti lisätty. Työttömiä kohtaan Sipilän hallitus ei ole osoittanut minkäänlaista luottamusta, vaan päinvastoin normeja on lisätty purkamisen sijaan. ”Asioista sopimisen” sijaan on ollut vain yhteistyöhalutonta sanelua. Huono-osaisten kansalaisten kykyyn ajatella omaa parastaan pääministeri suhtautuu suorastaan halveksuen, ikään kuin köyhillä ja työttömillä ei olisi omia aivoja.

  Hallituksella ja hallituspuolueiden edustajilla on myötätuntovaje: samanlainen kyvyttömyys asettua huonompiosaisten asemaan kuin ”Täällä Pohjantähden alla”-romaanin vallasväellä. Onko edes 100 vuodessa opittu mitään? Vallasväen kovasydämisyys oli merkittävä Suomen sisällisotaan vaikuttanut asenne.

  Sipilän hallituksen talous- ja sosiaalipolitiikka on syrjäytymistä lisäävää: se aktiivisesti syrjättävää ja syrjivää. Ainoastaan hyväosaisia ja varakkaita suositaan.Matteuksen evankeliumin mukaisesti: ”Kellä paljon on sille lisää annetaan, kellä vähän otetaan se entinenkin pois.” Kukaan ei voi lukea Raamattua ilman tendenssiä: jokainen löytää sieltä oman poliittisen uskonsa vahvistusta.

Kommentoi »

Comments are closed