Lammaslauman pääministeri

-Pidän meitä suomalaisia, joilla menee paremmin tai yrityksiä ja työnantajia kyllä lampaina, jos emme löydä 200 000 ihmiselle joka toinen viikko kolmen tunnin työjaksoa.

Näin puolusti pääministeri Juha Sipilä eilen pääministerin haastattelutunnilla työttömyysturvan aktiivimallia. Samalla hän syyllisti jo valmiiksi yritykset, työnantajat ja kaikki suomalaiset aktiivimallin tulevasta epäonnistumisesta. Sipilä toisti myös tuttua hölynpölyä siitä, että itse asiassa aktiivimalli tuo lisää tukia valtaosalle työttömistä. Omavastuupäivät laskevat seitsemästä viiteen, ja tämä vastaa hänen mukaansa mahdollista 4,65 prosentin alenemaa.

Muistutetaan vielä kerran, että omavastuupäivien väheneminen kahdella vaikuttaa vain työttömyyden alussa, ei muulloin. Leikkaus sen sijaan toistuu jatkuvasti kolmen kuukauden välein, jos työtön ei onnistu täyttämään aktiivisuusehtoa. Lisäksi kyseessä ovat juuri samat kaksi päivää, jotka tämä sama hallitus lisäsi omavastuuaikaan vuosi sitten. Muistutetaan vielä siitäkin, että SAK:n pääekonomisti ei kannattanut päätetyn  kaltaista aktiivimallia, vaan aidosti kannustavampaa. Sitä ei kuitenkaan ollut edes tarjolla, vaan vaihtoehtoehtona olisi ollut kaikkien työttömyystukien suora leikkaus.

Tällainen päättäjien jatkuva älyllinen epärehellisyys ja kaikkien muiden syyllistäminen on ärsyttävää, rasittavaa ja turhauttavaa. Vaikka kuinka monta kertaa väärät tiedot oikaistaisiin, niin heti seuraavana päivänä joku poliitikko tulee toistamaan täsmälleen samat väärät tiedot totena.

Nyt on jo etukäteen löydetty syyllisiksi kaikki työnantajat, kaikki yritykset ja jopa kaikki suomalaiset, jotka eivät palkkaa työtöntä kolmessa kuukaudessa 18 tunnin ajaksi. Pääministeri kuitenkin jätti taas kertomatta, että mikä tahansa palkkaaminen ei käy. Pitää olla työssäoloehdon täyttävä palkkatyö, ja se edellyttää työsopimusta, palkan sivukulujen maksamista ja vähintään 6,91 euron tuntipalkkaa.

1930-luvun pula-aikana kulkumiehiä liikkui etsimässä mitä tahansa työtä millä tahansa palkalla. Siitä kirjoitti Pentti Haanpää monta novellia, joita suosittelen kaikille luettavaksi. Yksi irvokkaimista on Esa Kurkimaan elämys, jonka kolumnisti Yrjö Rautio nosti reilu viikko sitten onnistuneesti esille. Jotain samantapaista lienee nyt luvassa.

Virkamiehet ovat optimistisesti laskeneet, että aktiivimalli työllistää 8 000 työtöntä. Sitä ei kerrota mihin töihin ja miten pitkäksi ajaksi. Sitäkään ei kerrota, miksi kaikkien yli 300 000 työttömän tukia uhkaa alennus, jos hyötyjiä on näin vähän. Mutta kuten sanottu, niin pääministeri julistautuu aktiivimallin tulevaan epäonnistumiseen jo etukäteen syyttömäksi. Me kaikki muut olemme syyllisiä.

Aktiivimalli on jo ruvennut toimimaan. Epävarmuus lain tulkinnasta ja ristiriitaiset ohjeet ovat jo saaneet työttömiä jäämään pois vapaapalokuntien toiminnasta. Jos me suomalaiset olemme lampaita, niin siinä tapauksessa olemme valinneet pääministeriksemme kaikkein kovapäisimmän pässin.

 

 

Kommentit (144)
 1. Samppa Haapavaara
  15.1.2018, 08:16

  Jatkan vähän tuota siteerausta;

  -Minusta meidän pitää niinku perheissäkin sitä miettiä -ää- puhutaan -ää- keskituntipalkoilla -ää- noin 100 euron kuukausi -ää- kustannuksista. Eikö meillä löydy jo yksityisperheissä, eikö yrityksissä löydy niinku tällaista työtä. Nyt meillä on paljon tällaisia alustoja, jossa sitten tää keikkatyö ja työnantajat ja työntekijät sitten kohtaavat. Tähän löytyy paljon työkaluja. Tää on tehty kyllä – öö- niinku käytännössä mahdolliseksi.”

  Eikös sitä käynyt niin, että kevytyrittäminen laskutuspalveluiden kautta tehtiin mahdottomaksi työttömälle? Eli ei ole työkaluja, ei. Pskaa puhuu.

  Sitten, kuten jo sanoit, kaikkein härskintä on se, että kuinka tässä nähdään, että piika ja renki kulttuuri on näin voimissaan. Kolme tuntia joka toinen viikko. Eiköhän jos joku rikas piikaa ja renkia tarvi, hoida sen edelleenkin pimeänä, koska se on se pienimmän riesan tie. Koska työkalut on tylsiä, tai niitä ei ole, kuin PM mielikuvituksessa.

  1. Toistaiseksi johtotähtenä ja suuntana on alisteisuuden kasvattaminen, eikä suinkaan yksinyrittämisen ja yleisemmänkin aktiivisuuden parantaminen. Ainakaan siten, että sillä tulisi toimeen.
   Sipilän ja muun hallituksen toimilla haluttiin juurikin tuosta kevytyrittäjyydestäkin rangaista, koska sillä saatiin tilastoja kaunusteltua, sekä alisteisuutta korporaatiovallalle lisättyä.
   Nämä kun ovat ne parhaat tavat vaalia, niin omia kuin kaverinkin omistuksia.

   Korostan vielä jo aiemmin sanonaani, että tämä hallitus on oikeastaan jokaisessa asiassa päättänyt löytää itselleen helpoimman tavan, ja halunnut välttää kaikkea mahdollista työntekoa tahi rohkeutta, yhtään minkään suhteen.

  2. Minun korvaani tarttui sanat yksityisperheissä ja yrityksissä. Nyt tähän on vedetty mukaan myös perheet. Jos perhe palkkaa vaikkapa oman siivoojan, niin kotitalousvähennys jää saamatta. Miksi kukaan lähtisi siivoojan työnantajaksi, kun siivousfirmoja on, joista siivoojan saa. Eihän se siivoojakaan elä sillä yhden perheen keikkatyöllä.

   Kovin helpolta Sipilä sai kaiken tuntumaan. Onhan se ihme, jos joka toinen viikko ei löydy kahdeksi tunniksi keikkatöitä. Jokainen työ on askel kohti unelmaduunia.

   Lakiin olisi pitänyt kirjoittaa sanktiot myös yrittäjille.

 2. Rosa Warski
  15.1.2018, 08:19

  “Tällainen päättäjien jatkuva älyllinen epärehellisyys ja kaikkien muiden syyllistäminen on ärsyttävää, rasittavaa ja turhauttavaa. Vaikka kuinka monta kertaa väärät tiedot oikaistaisiin, niin heti seuraavana päivänä joku poliitikko tulee toistamaan täsmälleen samat väärät tiedot totena.”

  Todellakin. On uskomatonta, että hallitsijoilla on oikeus valehdella JATKUVASTI ilman mitään seurauksia. Tässä halvennetaan demokratiaa, omaa asemaa ja ennen kaikkea kansalaisia.

  Ukkoni kaverille oli muuten jo työkkärissä sanottu, että “Kannattaa vaan suosiolla ottaa toi -4,65%. Pääset paljon helpommalla. Kyseessä on leikkaus.”

  1. liisa hirvonen
   15.1.2018, 09:35

   Te-tmston väki tietää, heistä valtaosa tajuaa kuinka mahdoton tämä laki on käytännösdä toteuttaa myös heidän työnsä kannalta. Kun ottaa leikkauksen, se on ja pysyy. Työtön siirtyy ns.passiivituelle. Myöhemmin keväällä tulevaan aktivointimallin osa 2:een liittyy 60 pvän karenssi. Passiivituella olevia ei voida rangaista kahta kertaa samasta asiasta, joten karenssia ei voida antaa. Tai niin se ainakin normaalin oikeuskäytännön mukaan pitäisi mennä.

   1. Kari Heinilä
    15.1.2018, 10:54

    Tämä on lainattu TEMmin sivuilta: Jos aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä asetettaisiin 60 päivän korvaukseton määräaika, se syrjäyttäisi aktiivimallin mukaisen työttömyysetuuden alentamisen. Työnhakijalle ei siten tulisi päällekkäistä seuraamusta.
    http://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-omatoimisen-tyonhaun-velvoitteista
    Kohta Mikä on esityksen suhde työttömyysturvan aktiivimalliin

    1. Jos ei saa euroakaan, niin mistä se vähennys tehtäisiin? Lienee vain sanoja paperilla.

     1. EU-ruokakassista otetaan makaroonipussi pois.

    2. liisa hirvonen
     16.1.2018, 05:25

     Jos tämä hallitus ihan oikeasti ajaa läpi tämän aktiivimalli 2, niin se astuu voimaan vasta vuonna 2020. Ainoa toivo silloin on viimeistään vuonna 2019 valittava uusi eduskunta. Se voi kaataa sen, kuten tämän aktiivimalli ykkösenkin.

   2. Passiivituki vaihtuu karenssiin, passiivinen työtön joutuu toimeentulotuelle (jos saa) mitä vähennetään 20%. Eikö tuo näin menne?

    1. Ulla Vehaluoto
     15.1.2018, 15:47

     Toimeentulotuen perusosan alentaminen ei ole mikään automaatti. Laissa sanotaan: “Edellä 1 ja 3 momentissa tarkoitettu alentaminen voidaan tehdä vain edellyttäen, että alentaminen ei vaaranna ihmisarvoisen elämän edellyttämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa eikä alentamista voida pitää muutenkaan kohtuuttomana. Alentaminen voi olla kestoltaan enintään kaksi kuukautta kerrallaan kieltäytymisestä tai laiminlyönnistä lukien.”

     Toimeentulotuen “tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä. Toimeentulotuen avulla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta vähintään välttämätön toimeentulo.”

     On kyseenalaista, turvataanko edes täysimääräisellä 458,10 euron perusosalla ihmisarvoista elämää, itsenäisestä selviytymisestä puhumattakaan, joten leikattu perusosa siihen ei ainakaan yllytä.

     Kelan virkailijat saattavat tehdä leikkauksia ja vähennyksiä aina kun vaan pystyvät, mutta päätöksistä voi valittaa – ja kannattaakin valittaa. Tosin tällainen valitusten kautta oikeuksien saaminen on epätasa-arvoista kansalaisiin nähden, koska se suosii kyvykkäitä ihmisiä joilla on sana ja kieli hallussaan. Masentuneet eivät jaksa valittaa, oikeuksistaan tietämättömät eivät tiedä valittaa, siis heikoimpia syrjitään ja syrjäytetään entisestään.

     https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P9

     1. Käytännössä toimeentulotuen perusosaa alennetaan 40 %:ia kuukaudesta toiseen ja ainakaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksien perusteella tuo ei ainakaan vaaranna ihmisarvoista elämää.

      Lisäksi päätöksissä on mainittu, että perusosan alentamisella pitäisi olla saavutettavissa jokin tavoite eikä se tosiaankaan saisi olla automaattisesti tehtävä leikkaus, mutta kun se on.

      THL:n mukaan vuonna 2013 yksin asuvan välttämättömät elinkulut oli 669 euroa asumiskulujen lisäksi, joten tavallaan tuo toimeentulotuen täysi perusosa on jo alennettu 30 %:lla (https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005461925.html?ref=rss).

      Luulisi 40 %:n vaarantavan jo ihmisarvoisen elämän, mutta ei edes nälkä kurni työttömien palkattomaan työhön pakottamisen toimeenpanokoneiston pötsissä.

   3. Minä ainakin aion ottaa leikkauksen ihan suosiolla. Haen kyllä töitä, kuten ennenkin, vaan eipä ole kuulunut yhdestäkään työnantajasta mitään. Yhteenkään hakemaani järjelliseen koulutukseen en ole päässyt, kuulemma koska olen korkeakoulutettu. Tietokoneenkäynnistys- ja CV:n kirjoituskursseja olen käynyt kolme, vaikken tarvitse sellaista. Jumalatonta yhteiskunnan varojen tuhlausta laittaa aivan tarpeisiin katsomatta ihmiset joutavanpäiväisille kursseille. Joillekin ne ovat tarpeen, mutta eivät kaikille. Keksisin kyllä heti muutaman kurssin, joista olisi minulle hyötyä, mutta enhän minä sellaisille pääse.

    Minulle ei se muutaman kympin leikkaus ole katastrofi, mutta jos olisi, tekisin vähän pimeää hommaa sen korvaamiseksi ja vaikka vähän ylikin. Silloin ei tule monen viikon odotusta työmarkkinatukeen ja säästyy muultakin riesalta.

    1. Vielä lisään, että palkatonta työtä en tule tekemään. Työtä olen kokeillut ihan tarpeeksi (palkallisena) ja palkatta en lähde kokeilemaan.

     1. Oikein!

Kommentointi suljettu.