Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sitä sanotaan yhteiskunnaksi

Olen joulun jälkeen kirjoittanut kolmisenkymmentä juttua työttömyysturvan aktiivimallista. Jutuissani olen yrittänyt avata ja selittää tämän huonosti valmistellun ja vuodenvaihteen välipäivinä ilman soveltamisoheita voimaan saatetun lain valuvikoja ja epäkohtia. Niitä epäkohtia ei kukaan ole pystynyt kiistämään, mutta lain kannattajia pääministeristä lähtien epäkohdat eivät haittaa. Ne sivuutetaan kevyesti sanomalla, että ainahan niitä vikoja voidaan korjata jälkikäteen.

Tämän olankohautuksen jälkeen sitten päästäänkin itse asiaan eli tiiraamaan maailmaa omasta pienestä tirkistysluukusta. Sieltä näkyy työttömien laiska massa, joka pitää saada tekemään jotain hyödyllistä. On niin väärin joutua elättämään terveitä ja työkykyisiä joutilaita, jotka haluavat vain lojua kotisohvilla verorahoilla. Heidät on pakotettava ihan mihin tahansa työhön tukien pois ottamisen uhalla.

Tietenkin siitä tirkistysluukusta näkyy muutama tuttu työtön, mutta poikkeuksena massasta juuri he ovat aktiivisia, koulutettuja ja kaikin puolin fiksuja ihmisiä. Heidän pitämisensä kortistossa on rikos ihmisyyttä vastaan, ja juuri heitä pitää yhteiskunnan tukea kaikin mahdollisin tavoin. Kaikki muut ovat omasta halustaan syrjäyneitä laiskureita, joille sympatiaa ei heru.

Tuntuu toivottomalta yrittää selittää näille omassa elinpiirissään pyöriville, että kaikkien työttömien, sairaiden, vanhusten ja muiden heikommassa asemassa olevien elättämistä kutsutaan yhteiskunnaksi. En minäkään sano näille yhteiskunnan tukipylväille, että minä en halua maksaa teidän lastenne lapsilisiä ja koulutusta, osallistua teidän terveydenhoitoonne enkä maksaa teidän läheistenne eläkkeitä. Tehän pärjäätte omillanne, joten pärjätkää sitten. Rakentakaa omat tienne ja viemärinnekin, kun kerran ette yhteiskuntaa mihinkään tarvitse.

He eivät ilmeisesti ole koskaan tulleet ajatelleeksi, että yhteiskunta ei kuulu vain maksajille, vaan se kuuluu kaikille. Yhteiskunnan arvot ja toimivuus mitataan sillä, miten kaikkein heikoimmista pidetään huolta. Ajatus turhista, laiskoista ja arvottomista työttömistä on paitsi ylimielinen, niin myös vaarallinen. Siitä alkaa ihmisarvon riistäminen kaikilta muita heikoimmilta.

Mutta siihen suuntaanhan tätä maata on viety jo kauan. Olemme menossa takaisin yli sadan vuoden takaiseen yhteiskuntaan, jossa sosiaaliapua sai vain työtä vastaan, ja jossa siitäkin itse ansaitusta avusta piti olla kiitollinen ja nöyrä. Työ nähdään edelleen jokaiselle tarjolla olevana mahdollisuutena, johon ei vain haluta tarttua. Sivuutetaan täysin se tosiasia, että työtä ei kerta kaikkiaan ole tarjolla kaikille. Siitä huolimatta sitä pitäisi tehdä.

Kun palkallista tekemistä ei löydy, niin pitäisi puuhastella sosiaaliturvan eteen ihan mitä tahansa. Tärkeintä on, että kaikki näyttävät touhukkailta ja ovat tekevinään jotain. Laiskoiksi kuviteltuja tai edes laiskoilta näyttäviä ei siedetä. Heidät pitää pakottaa vähintään tukankampaus- ja käsipäiväkurssille, jotta he lakkaavat olemasta esteettinen haitta. Tämä ilmaistaan tietenkin sanomalla, että heidän asemaansa työmarkkinoilla parannetaan.

Kaiken tämän takana on pyrkimys häivyttää palkan ja sosiaaliturvan ero. Sosiaaliturva halutaan nähdä jonkinlaisena yhteiskunnan maksamana palkkana, jonka eteen on tehtävä työtä tai vaikka sirkustemppuja. Halutaan unohtaa, että työ on sellaista toimintaa, josta maksetaan työehtosopimusten mukaista palkkaa, jolla on tarkoitus pystyä elättämään itsensä. Sitä ei tehdä vastineeksi sosiaaliturvasta, sillä sen tien päässä on uudenlainen sosialismi. Siinä valtio maksaa palkan sosiaaliturvana ja työn teettäjä pitää hyödyn ja voitot.

***

Kommentit (136)

 1. Erkki

  Ans’ kattoo, Saku. Ajatukseni kulku on kutakuinkin samoilla linjoilla. Kiitos tekstistä!

  • Markku Isometsä

   Nyt tuli asiaa.

 2. Hannu Myllylä

  Selkeätä tekstiä, jota kaikki eivät kuitenkaan halua tajuta.

 3. turboruuvi

  ”Halutaan unohtaa, että työ on sellaista toimintaa, …, jolla on tarkoitus pystyä elättämään itsensä.”

  Nimenomaan tästä näyttää paljolti olevan kysymys, vaan silti vaaditaan, että ihmisten pitää elättää itsensä omalla työllään siitä huolimatta, ettei palkka siihen riitä. Siis sikäli, kun sitä työtä edes on…

 4. Tapani

  Hallituksen linja pidemmälle mennessä tulee johtamaan Suomessa terroritekoihin, Ollaan tosiaan menossa vauhdilla 100v taaksepäin!

  • Equalizer

   Mistähän hallitus seuraavaksi ”luopuu”…

   http://www.kaleva.fi/jari/2017-12-23/#karuselli

  • Jyrki

   Moni ehkä naureskelee 1918 kansalaissodan uusinnan mahdollisuudelle. Ei sellaista kuulemma tule. Eikä varmaan tule minunkaan mielestä. Sen sijaan tulee rikollisuus, jota johdetaan eritahojen toimesta. Näitä tullaan kutsumaan rikollisjengeiksi, liigoiksi jne.

   Nämä sitten tarvitsee jäseniä kasvaakseen ja niitä löytyy helposti kaltoin kohdelluista. Joilta viety viimeisetkin mahdollisuudet yhteiskunnan toimesta hakkaamalla niin kauan, kunnes ei enää nouse maasta ylös. Sen jälkeen heillä ei ole mitään väliä, koska ei enää rasita yhteiskuntaa rahallisesti.

   Kuten ei ole maahan piestylläkään enää mitään väliä mitä seuraavaksi tapahtuu. Eikä välttämättä tarvitse mennä edes noin pitkälle kaikkien kohdalla, kun osa katoaa vain tilastoja rumentamasta itsekin, että niitä tarvitse edes piestä maahan asti. Nämä aloittaa ehkä omat pimeät työt jne.

   Tässä kohtaan rikollisjengit, liigat jne. Tulee ja tarjoaa auttavan kätensä niin maahan hakatuille kuin pimeisiin töihin kadonneille. Ja tarjoavat heille sen mitä työttömille ei haluttu antaa. Eli palkkaa tehdystä työstä jolla tulee toimeen, työt on vaan vähän erilaisia. Ja lopulta meillä ”kansalaissotaa” käydään aivan eri tavalla kuin 1918.

   Näin se on jo alkanut tapahtuu:

   https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005500453.html

   Josta otsikko lainattuna:


   Uusi ilmiö: Rikolliset liivijengit houkuttelevat maahanmuuttajia riveihinsä – Jengien kieltämistä pitäisi harkita, sanoo poliisi

   Tulevaisuus voi olla tämäkin maahan enemmän tai vähemmän piestyiltä työttömiltä siinä missä ainakin joillakin maahanmuuttajilla jo arkipäivää. Liivi ja rikollisjengien kieltäminen lailla ei merkkaa mitään. Koska oikeat rikolliset ei piittaa mistään laista. Ei perustuslaista, hallintolaista, rikoslaista mitä kaikkia noita onkaan. Ne on heille vain hidasteita jos sitäkään, jonka yli vaan kävellään. Mutta heitä sentään ”kiinnostaa” kaltoin kohdellut ja ahdingossa olevat.

   Kysymys kuuluukin mitä suomessa juuri tällä hetkellä tapahtuu?

   • Jorma

    Kuulostaa ihan järkevältä ajattelulta. Näin varmaan tulee käymään, ellei tahti muutu.

   • Hulivilipoika

    ”Koska oikeat rikolliset ei piittaa mistään laista. Ei perustuslaista, hallintolaista, rikoslaista mitä kaikkia noita onkaan. Ne on heille vain hidasteita jos sitäkään, jonka yli vaan kävellään.”

    Tuohan viittaa maan hallitukseen. 😉
    Miksei muutkin tekisi niin. Mummot ja vaarit, jotka eivät elä liian pienellä eläkkeellään, kiusatut työttömät, lapsiperheet jne. kauppaan ja ostosten kanssa maksamatta ulos. Ei voi kovin väärin olla, jos nälkäänsä varastaa.

 5. AikaMies

  Kiitos Saku.
  Meinaan jotta olihan tuossa ns rautalankamallia tyhmemmällekin tiedoksi.

  Erilaisten teorioiden ja empiirisen tarkkailun perusteellakin tiedämme, että vain todella pienenpieni osa informaatiosta useimmiten ylittää tai edes tavoittaa vastaanottajan tajunnan kynnyksen.
  Asian jatkuva toisto auttaa – tosin agraariaivoisten tajunnan ja tiedostamisen kynnys samasta syystä (tutkimukset, empiirinen kokemus) tavoittaisi ainakin Himalajan huipun. Siellähän happikin on vähissä, joten…

 6. Pia Scott

  Vähän yli vuosi sitten jäin ensimmäistä kertaa elämässä työttömäksi, konkurssin takia. Oli hieman orpo oli, mutta onneksi töissä oli mahtava tukiverkko ja yhdessä väänsimme päivitetyt CV:t ja otimme selkoa mitä papereita pitää Kelaan, TE-toimistoon ja liittoon lähettää. Ei ollut helppoa ei. Siitä alkoi myös jatkuva työhakemusten tekeminen. Pääsin myös mukaan 6kk pituiseen koulutukseen, jonka aikana sain hieman työkokemusta ja alaani liittyvää koulutusta. Palkkaa siitä ei toki saanut, mutta sentään hieman korotettua ansiosidonnaista, että sain vuokran ja bussiliput maksettua.
  Vuosi työttömänä ja jos joku tulee sanomaan että olin tuona aikana laiska, niin mottaan kuonoon. Se oli jatkuvaa epävarmuutta ja tuskaa. Onneksi, ONNEKSI sain töitä jälleen 1.1.2018 samaan aikaan kun laki tuli voimaan. Mietin että tuo edellinen vuosi joka oli täynnä työharjoittelua ja kursseja, ei olisi merkinnyt yhtään mitään vuonna 2018, jolloin lakia sovelletaan. Kela, TE-toimisto tai liitto katsoisi vain mitä olen tehnyt 1.1.2018 alkaen ja tämäkös ärsyttää. Saisin varmaan laiskan ämmän leiman otsaani.

  • Jarkko

   ”Saisin varmaan laiskan ämmän leiman otsaani.”

   Eiköhän tämä tässä ole alunperinkin ollut tarkoitusena tässä aktiivilaissa. Eli siis se, että säädetään laki joka tiputtaa suurimman osan työttömistä ei-aktiivisiksi. Sitten toitotetaan sitä kaikissa medioissa miten kaikki työttömät ovat ei-aktiivisia kun eivät suostu edes 18 tuntia tekemään töitä 3 kuukauden aikana kunnes suurin osa Suomalaisista uskoo sen ja saadaan kansa hyväksymään entistä kovemmat lait ja leikkaukset.

   Aktiivilaki on tarkoituksella valmisteltu älyvapaaksi, jotta sen avulla saadaan tää Tony Halmetta ja muita öykkäreitä äänestävä vaalikarja hyväksymään kovat leikkaukset. Eikä se onnistu ennenkuin asia on pohjustettu leimaamalla kaikki työttömät laiskoiksi.

 7. T.K. Lehtinen

  Nythän halutaan yhteiskunta maksamaan yrittäjien voittomarginaalin kasvattamista: Palkalla ei tarvitse elää, koska yhteiskunta voi maksaa sitten työntekijälle (eli työnantajalle) erotuksen toimeentulo- ja asumistukena, mm. Baronan viisas ihminen esitti ratkaisuna yhteikuntamme suurimpaan ongelmaan, joka onkin nyt työvoimapula. Tai Kärnä esitti pohjoisen hotelliin töihin menijöille veroalennusta. Pakettiin halutaan varmasti viele työehtojen heikennyk… eikun anteeksi, JOUSTOJA. Ja tämä kaikki tietenkin vastikkeetta.

 8. Kaija Laine

  Lähipiirissäni on nuori työtön, joka tässä taannoin oli muutaman viikon varastomiehenä, työkkärin järjestämä homma. Olihan se mukavaa, palkka ja kaikki.
  Sivusta tätä seuratessani huomasin ihmetteleväni samaa, kuin tätä aktiivimallista käytävää keskustelua seuratessani. Miksi yhteiskunta ei satsaa rahojaan oikeisiin työpaikkoihin. Eikö olisi parempi että olisi yksi, joka saisi sen varastomiehen työn. Saisi kuukausipalkan, eläke-edun, mahdollisuuden suunnitella elämäänsä eteenpäin? Miksi on parempi että siinä juoksutetaan 10 työtöntä vuodessa? Ihan vain työmoraalin nostattamiseksi?
  Miksi niitä leikkityöpaikkoja ja kursseja luodaan pyhän aktivoinnin nimissä? Eikö samalla rahalla saisi maksettua oikeitakin työpaikkoja?

  • töytön

   Kyllä. Palkka 3€/ tunti ja sitten saa valtiolta lisäksi vähän köyhäinapua, että on katto pään päällä, ruoka haetaan leipäjonosta. Tämmöinen malli vaikkapa Vartiaisella ja Benkku Z mielessä.

   • töytön

    Lehtisen kommenttiin oli tarkoitus vastata.

  • Marjaana

   Sitä voikin ihmetellä, että

   – Miksi rahaa riittää valmennusyrityksille ja konsulteille, mutta ei työttömien työllistämiseen esim. palkkatukena?

   – Miksi yrityksiä ei velvoiteta tuomaan esille niitä lukuisia piilotyöpaikkoja ja ottamaan niihin tekijät?

   • YksinkertaistaCherWhatson

    Katsos, kun raha annetaan konsultille se on ”hyvää” yrittämistä, kun raha annetaan työttömälle suoraan se on ”pahaa” kommunismia.

    • Esa J.

     Kommunismista sen verran, että tässä vähän aikaa sitten oli eräässä lehdessä juttua siitä, kuinka joku suomalainen kertoi Suomen terveydenhoitojärjestelmästä yhdysvaltalaiselle tuttavalleen.

     Norteamericanotuttava tokaisi siihen ykskantaan: ”sehän on kommunismia”.

     Toisin sanoen, kaikki hyvinvointiyhteiskunnan harjoittama toiminta lytätään kommunismin leimalla, ymmärtämättä ja tietämättä siitä yhtään mitään. Ei silti, saattaisi se kommunismi ollakin hyvä aate, ihmiset eivät vaan pysty sitä toteuttamaan, kuten ollaan nähty…

     • Kysyn vaan

      Onko sitä jossain sitten kokeiltu, meinaan ihan aitoa oikeaa kommunismia?

     • Esa J.

      Hei, Kysyn vaan! Luin jostain että alkukristillisten seurakuntien toiminta parin ensimmäisen vuosisadan aikana ajanlaskun alun jälkeen täyttäisi tuntomerkit.

      Homma lässähti siinä vaiheessa, kun keisari Konstantinus ”Suuri” teki kristinuskosta Rooman valtionuskonnon.

   • Hupu

    Jonkun pitäisi tehdä kansalaisaloite, jonka mukaan työttömiin liittyvä vihapuhe kriminalisoitaisiin eli ei saisi esittää väitteitä työvoimapulasta ellei työpaikka ole ilmoitettu TE-toimiston järjestelmässä avoimeksi ja kaikki työhön liittyvät tiedot ilmoitettuna: esim. työnantaja, työskentelypaikka, työn kesto, työaika, palkan määräytymisperuste ja se palkka euromääräisenä (eikä tessinä).

    Nythän työttömiä vaaditaan vastaanottamaan työpaikkoja, jotka ovat niin sanottuja piilotyöpaikkoja, joihin työnantajat eivät julkisesti hae työntekijöitä…

    Ilmeisesti työvoimapulaa huutavilla työnantajilla on ainoastaan tarve saada palkattomia työntekijöitä, jolloin työttömien on itse haettava ”työpaikkaa”, jotta työtön lopulta voitaisiin sijoittaa kyseisiin työtehtäviin työharjoittelijana tai työkokeillijana. Kun taas avoimeksi ilmoitettuun työpaikkaan olisi hieman vaikeampaa ottaa työtöntä tekemään palkatonta työtä, koska silloin olisi mahdotonta väittää ettei palkattomalla työllä korvata palkkatyötä, joten tämän vuoksi vaaditaan työttömiä etsimään ne piilotyöpaikat, jotka itse asiassa ovat työttömän kohdalla lähes aina palkattomia työpaikkoja.

 9. Konsta J.K.

  Eiköhän se niin mene, että sitten kun tähän kuvailemaasi uuteen sosialismiin päästään, niin Sipilä & co. onkin tarjoamassa aktiivisesti töitä ihmisille omassa palveluksessaan.

 10. Make

  ”Naulan kantaan, Robin!”
  Työttömyysturvan vastustajat ilmoittavat kovenevin äänenpainoin, etteivät halua elättää pinnareita. Ikäänkuin vanhemmalla iällä työttömäksi joutunut olisi koko työransa ajan onnistunut välttämään verojen maksamisen yhteiskunnan hyväksi. Suuryrityksestä työttömäksi joutuvan pitäisi kai suoraan siirtyä asumaan jäteastiaan, josta sitten löytyy ravintokin. Näin ollen työttömäksi joutumisen pelkokin kasvaisi niin suureksi, että se varmasti näkyisi työpaikkojen ilmapiirissä.

  Itse en haluaisi rahoittaa tiehanketta Vt 22 Oulu – Kajaani – Vartius, kun en siellä koskaan aja! Jne…

  • R.A.

   Tuo harhakuvitelma, että työttömät eivät koskaan ole tehneet palkkatyötä, on tahallaan synnytetty. Juuri sitä varten media on marssittanut julkisuuteen ”Skeitti-Juusoja”, jotta kansa alkaisi uskoa, että ”Skeitti-Juusot” ovat tyypillisiä työttömiä.

   Oikeasti tyypillisiä työttömiä ovat Perat ja Pirkot, jotka ovat opiskelleet, hankkineet ammattitaidon ja tehneet pitkän työuran ja maksaneet oman osuutensa veroista ja työttömyysvakuutusmaksuista. Sitten kun YT:t vievät heiltä työpaikan yli viisikymppisinä, niin uuden työpaikan saaminen on hyvin vaikeaa. Näitä Peroja ja Pirkkoja on PALJON enemmän kuin mitään Skeitti-Juusoja, mutta heistä media ei tee juttuja, koska se ei sopisi lainkaan hallituksen agendaan romuttaa sosiaaliturva.

 11. Mauri Pulkkinen

  Ne, jotka haluavat verorahoilleen vastinetta, haluavat siis tulla työttömiksi, sairastua, ikääntyä nopeasti etc.

  Verojen vakuutusmaksuluonteeseen kuuluu, että silloin kun elämässä menee hyvin, maksaa veroja olettaen, että elämän kohdellessa kaltoin saa puolestaan taloudellista ja henkistä tukea yhteiskunnalta.

  Myös työttömät ja muut heikossa asemassa olevat maksavat erilaisia suoria ja välillisiä veroja sekä veroluontoisia maksuja jopa siinä määrin, että efektiivinen verokanta voi nousta n. 50 % tuntumaan, kun kaikki käytettävissä oleva tulo menee välttämättömiin elinkustannuksiin.

  Paradoksi on, että kaikkein parhaiten pärjäävillä efektiivinen verokanta kaikista tuloista laskettuna jää niin alas, ettei sitä edes kehdata tuoda julki saaden samalla ”yhteiskunnan rahoittamia” tukia ja palveluja (lapsilisät, koulutus, liikenneväylät etc.).

  • Pitkäaikaistyötön

   Tämä on jo niin korkeaa matematiikkaa työttömiä halveksiville, että saattaa mennä yli hilseen.

  • Naapurin Reiska

   Tässä ihan faktatietoa efektiivisestä veroasteesta Suomessa:

   http://blogi.kansanelakelaitos.fi/wp-content/uploads/2012/01/verokuvio_blogi.jpg

   Kuvaajassa näkyy vuoden 2009 keskimääräinen veroprosentti suhteessa tuloihin käytännössä maksettujen verojen mukaan. Mukana tilastossa eivät ole kaikkein suurituloisimmat. Työttömät ovat, ja he ovat tuo piikki kuvaajan vasemmassa laidassa.

   ”Noin 100 000 euron vuositulojen jälkeen tulonsaajien veroprosentti vaihtelee sattumanvaraisesti 50 prosentin ja nollan välillä.”

   Koko tutkimustiivistelmä löytyy osoitteesta http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/904

   • Mauri Pulkkinen

    Hiilamo tarkastelee vain tuloveroa eli oman pointtini kanssa se ei kelpaa evidenssiksi!

   • liisa hirvonen

    Mitenkähän Hiilamo selittää sen tosiasian, että valtion saamista verotuloista vain vähän alle 30% tulee ansituloveroista, loput -hitusen yli 70%- tulee muista veroista ja veroluonteisista maksuista. Ja niitä maksavat kaikki saman veroprosentin mukaan, niin työttömät, eläkeläiset, opiskelijat kuin myös työssäkäyvätkin. Näillä tasaveroilla kerätään suurin osa verotuloista valtiolle.

    Nettomaksajaksi itseään kutsuva martyyri ei ymmärrä tätä vaan muistaa kitistä ja valittaa omista tuloveroistaan. Ansiotuloverot ovat progressiivisia, mutta nämä muut verot eivät ole. Pääomatuloista maksetaan vähemmän veroa kuin ansiotuloista ja jotkut kätkevät miljoonansa veroparatiiseihin ettei vaan tarvitsisi maksaa lainkaan veroja.

 12. Paula

  Tämä oli niin loistava yhteenveto, että tämä menee aktiivimallin yhteenvedon kanssa kirjainmerkkeihini näytettäväksi omassa kauniissa kuplassaan eläville, joilla tosin riittää aktiviteettia arvostella työttömiä.

  Surullista on sekin, että luulen, että osalla työttömistä alkaa mennä tämä syyllistäminen jo niin yli, että kohta he alkavat ihan tosissaan miettiä, että haluavatko he elättää ylimielisiä rikkaita.

  • Equalizer

   Touché…!

 13. Esa

  Aikoja sitten Suomessa lakkautettiin pakkotyölaki,
  Siihen ollaan palaamassa vähitellen.
  Saku nosti esille ihmisarvon, todella tärkeä pointti,
  Onko hallituksen ajattelussa se, että ihmisarvo tai ainakin yhteiskunnallinen arvo täytyy ansaita työtä tekemällä, jos ei ole palkkatyötä sitten ilmaisella työllä, jotta olisin kelpaava hallitsijoiden luokalle.
  Työttömille tehdään uusia malleja ja niihin sopivia lakeja, mutta onko valmisteluissa kysytty mitään työttömyyden asiantuntijoilta eli työttömiltä itseltään? Epäilen vahvasti.

 14. Bulkki-Pete

  Kai sen nyt jo tyhmempikin tajuaa, että halpatyömarkkinoita tässä luodaan. Ei yritysmaailmassa riitä rahkeet luoda uutta ja innovatiivista, jolla saataisiin hyvät katteet. Nyt on sitten päätetty tehdä niin, että jos sossu saadaan maksamaan osan palkasta, niin katteet eivät heilahda, ja bulkkikamakin saadaan kannattavaksi.

 15. Toni Neffling

  Stadilaiset valittaa syrjäseudun postinjakelusta, maaseutu oopperataloista, rikkaat köyhistä, etc. Ihmiskunnan sivistys todella on se liki puhkiruostunut likaviemäri – pieni pintaraapaisu ja paska lentää.

  Toisesta maailmansodasta on liikaa aikaa ja uutta sotaakaan ei ole juuri nyt kulman takana. Suomalaisuus on tyhjästä potkaistu ja luotu keinotekoisesti osittain sotaa ihannoimalla, sekä yhteistä vihollista vihaamalla. Todellisuudessa olemme hajanainen kansa, jolta puuttuu oikea kansallinen identiteetti tai yhteinen historia – ainoa yhdistävä asia on kieli – jos sekään. Jos savannille ei ole paluuta niin mikä lääkkeeksi – sota Ruotsia vastaan?

  • JoRiittää

   Vuoden 2016 huippuluokan tutkimuksessa osoitettu että Suomi sijoittuu empatiataidoissa hännille shitholecountry maiden kuten viro latvia liettua kera.

   Muutoin olisikin täysin käsittämätöntä miten vuodesta 1987 valittu eduskunta täyteen mitä tyhmempiä ja empatiakyvyttömimpiä hallituksia.

   Täällä ei edes uutisoida miten Islanti selätti banksterit tai miten Norja hoitaa kansallisvarallisuuttaan öljyään, sähköverkkojaan ja kaivoksiaam myymättä niitä pois.

   Kaikkein oksettavinhan asia aktiivimallissakin on se että nimikin viittaa arbeit macht freihin ja perustelut samanlaisia, media hehkuttaa työvoimapulaa ja talouskasvua vetäen tilastot hatusta ja konsulteilta samalla kun miljoona työelämän ulkopuolella olevaa.
   Nimi työväen presidentti antaa ymmärtää että työttömille ei ole edes presidenttiä.

   • Toni Neffling

    Joo – olin 2014 Islannissa pari kuukautta ja se muistutti niistä asioista jotka Suomi on kadottanut – esim. jos hallitus ryssii niin puoli kansaa osoittaa mieltä eduskuntatalon edessä. Suomessa osattiin lakkoilla joskus 70-luvulla – nyt tärkeintä on some-status ja oma perse. Toki Islannin etuna (ja haittana) on melkoinen sisäsiittoisuus eli kaikki tuntee kaikki jolloin solidaarisuus löytyy helpommin. Ja heiltä löytyy kansallinen identiteetti ja selkeä yhteys omaan historiaan. Suomen ja Islannin ero on myös siinä, et islantilaiset ovat jääräpäitä – suomalaiset kuvittelevat olevansa.

    Jospa ensin hautasimme tuntemattoman sotilaan (paskan kirjan ja sata paskempaa leffaa) ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkaan. Sen jälkeen voitais uusiksi miettiä, et mistä se Suomi onkaan tehty – eikä ulkoisteta sitä Suomen-ruotsalaisille tai käydä kopioimassa USAsta. Mut tässä ilmapiirissä moista lienee turha toivoa.

    • Timo Harju

     Se oli tärkeä kirja aikanaan ja Linna intelligentti mies. Se mitä kirjalle myöhemmin tehtiin ei ole Linnan vika, eikä kirjan 🙂

     • Toni Neffling

      Voit olla oikeassakin – ja sellaisena kirja tulis käsitelläkin – aikalaisteoksena. Esim. yksi kappale sais olla museon hyllyssä muistuttamassa menneestä. Ehkä se aikanaan oli rajua ja tuntu sodanvastaiselta, mut tän päivän lukijana se on kyllä melkosta sodan ylistystä – kuka ei haluais olla Rokka – suuri sotasankari. Tosin mä olenkin vaan ton sensuroidun version lukenut – Linnan versio taitaa olla kriittisempi.

      On harmi ettei Arndt Pekurisesta ole tehty mitään hassunhauskaa tarinaa. Toimis paremmin esimerkkinä – myös hallituksen vastustamisesta. Se olis tärkee kirja ja hyvän leffan aihe.

     • Timo Harju

      Juuri tätä tarkoitin 🙂

      Arnd Pekurisesta on tehty hyvä kirja: Rohkeus – Arnd Pekurisen elämä ja teloitus ; Erno Paasilinna, Otava 1998.

      Hauska se ei ole.

     • Toni Neffling

      Kas piru. Enpäs tiennyt ko. kirjasta. Kiitos paljon – käyn lainaamassa.

  • stunned

   Sota Ruotsia vastaan.

   Oseaniassa on aina sodittu. Orjuus on vapautta ja tietämättömyys voimaa.

 16. Jussi Parviainen

  Miun jalakoja käskee vielä toistaiseksi minä! Kyllä kutkuttas ajatus, että menisin jonnekki palakatta töihin ja pistäsin hulinaksi! Se on varma, että kaikki ei tyydy vaan näpyttelemään tietokoneella!

  • Hulivilipoika

   Niinpä. Minkä sille mahtaa, jos ei osaa tai jos ei perehdytetä kunnolla. Joku 10000 euron vahinko olisi hyvä näpäytys. 😉

 17. Sirkka Halme

  Asiaa ja hyvin kirjoitettu! Näitä työllistämismalleja ja – toimia on kyllä ollut – mm. 1990- luvulla aloitettiin kuntouttava työtoiminta ( edelleen yks asiakas sai ” kuntouttavaa työtoimintaa ” 1 pv/ vk, 6 tuntia) eli 2v työtä ja tavoitteena vakituinen ( vaikka osa- aikainen ) työ ja työn minimimäärä oli muistaakseni 4t vähintään 2 tai 3 päivänä viikossa, 3 kk esim. kunnan/ kaupungin tai yrityksen töissä – ohjaaja joka tuki ja vähitellen eri työkokeilujen ( tuo 3 kk/ työ) tosiaan VAKITUINEN TYÖ. Eipä olre kuulunut tämänkään mallin tuloksista! Kunt työtoiminta oli ensisijaisestietenkin nuorille vaikeaati työllistyville , sytjäytymisvaarassa oleville – työttömyyskorauksella + ” ruokaraha”/ työpäivä. Ei näiden tuloksista puhuta ja aktiivimallihan on ihan muuta…..- läheltä olen voinut seurata kipuilua kun töitä ei vasn ole –

  • Ulla Vehaluoto

   Kuntouttavan työtoiminnan tuloksista on tehty tutkimuksia ja julkaisuja, esim. Karjalainen & Karjalainen: Kuntouttava työtoiminta kunnissa, 2011. Kuntouttava työtoiminta työllistää kuntoutetut äärimmäisen heikosti normaalityöhön, ja yleisintä on että kuntouttavan työtoiminnan jälkeen seuraa vain uusi kuntouttavan työtoiminnan jakso.

   Kuntouttavassa työtoiminnassa olleet kertovat, että jos merkinnöissä on kuntouttava työtoiminta, niin sen jälkeen on ihan turha hakea mitään tavallista työtä. Kuntouttava työtoiminta leimaa työttömät vielä pahemmin kuin pelkkä työttömyys.

   • mummo 58

    Kuntouttavaa työtoimintaa oli neljä vuotta putkeen. Sain sydärin. Lopetin koko paskan ja nyt elän ilman mitään tuloja. Miten pysyn hengissä? Vihan voimalla.Ei ole minulla työelämään mitään asiaa enää ja valtio saa haistaa pitkät. Liityn jumankekka liivijengiin ja alan kasvattaa hamppua.Jos kerran kansanedutajat eivät noudata lakeja eivätkä välitä kansasta, piruako minäkään sitten niiden lakipykälistä piittaan. Antaa tulla lunta tupaan, on lumilapio valmiina.

    • Jyrki

     Kyllä se on varmastikin tulevaisuudessa erilaiset ”liivijengit” työttömille parasta mitä voi olla haluttiin uskoa tai ei. Se paras ei löydy tulevaisuudessa enää TE-toimistosta, KELA:sta, työpajoista, kuntouttavasta työstä jne.

     Tulevaisuudessa se on liivijengit, jotka ojentaa piestyille auttavan kätensä . Ja voi tosiaan löytää jos ei kaikille niin ainakin osalle syrjäytyteille ja maahan piestyille jotain sopivaa puuhaa ja riittävän jos ei jopa runsaan toimeentulon. Jonka takia ei tarvitse kerjätä ja anella palkkaa eikä työtä ja täytellä byrokratian ehtoja.

     Olipa ne tulevaisuuden työt ”liivijengeissä” sitten puutarhurin puuhia tai vaikka lukkoseppä puuhia. Ja mitä osaamista ikinä liivijengien toimissa tarvitaankaan tulevaisuudessa. Se osaamiskenttä tulee olemaan varmasti laaja, josta löytyy ehkä tulevaisuudessa kaikille halukkaille jotain millä tulla toimeen.

     Ja lopulta mitä tekee eduskunta ja hallitus asialle vaaleista toiseen? No todennäköisesti aseistaa poliiseja järeämmillä aseilla ja pyrkii pitämään poliisin/armeijan ja virkamiehet/naiset vielä uskollisina hallitukselle ja eduskunnalle. Ja samalla syyllistää medioissa ja lausunnoilla sekä keksii uusia työleiritys, rankaisu ja kyykytysmenetelmiä sille heikoimmalle ainekselle ja rikkaruohoille, jotka heidän hampaankolossa on vielä vaivaamassa. Silleen ne ongelmat korjaantuu jos ei toinenkin jossain dystopiamaisessa tulevaisuudessa? Mitä nyt katselee tätä menoa ja arvailee sen kehittymistä tulevaisuudessa.

     Ja vaikka tämä ei toteutuisikaan 100% niin varmaa on ainakin, että siihen suuntaan ollaan menossa tätä menoa hitaasti ja varmasti. Ja jossain vaiheessa vauhti on niin kova, että kaikki kääntötoimenpiteet on mahdottomia.

 18. Esa J.

  Olemme menossa koko ajan kohti kuriyhteiskuntaa. Tässä yhteiskunnassa ”oleskeleminen” on sallittu vain kauniille ja rohkeille (sekä ainoan oikean Puolueen jäsenille).

  Muut ovat sitten esteettisiä haittoja, joille syydetyt huimat rahamäärät ovat pois kauniiden ja rohkeiden salaisilta numerotileiltä Cayman-saarilla.

  Minä sanon teille: muuttakaa pois Suomesta! Niin pian kuin se on mahdollista! Hakekaa vaikka turvapaikkaa, ellei muuta mahdollisuutta ole!

  Ja vielä, kaikki tuo Sakun kirjoittama on tehty tieten tahtoen, vakain tuumin ja harkiten.

 19. Hupu

  Valitettavasti itsemurhat ja nälkäkuolemat eivät tuota riittävän nopeaa poistumaan hyödyttömien köyhien joukossa, joten liian alhaiseksi todettua sosiaaliturvaa nakerretaan edelleen päätös päätökseltä ja jopa kyseenalaisetaan koko sosiaaliturva. (Samaan aikaan tekopyhät kansanedustajat eivät kuitenkaan hyväksy eutanasiaa).

  Aikoinaan natsit aloittivat vähä-älyisten ja sairairaiden ihmisten lopettamisella, mutta suomessa ollaan vasta saatu sisäistettyä useilla eri ”tutkimuksilla” työttömien olevan älyllisesti heikkolahjaisia, sairaita, moniongelmaisia…

  Työ- ja keskitysleirien perustamista suomeen on testattu esittämällä lähinnä mielialaa tutkailevia vihjaisuja, mutta eiköhän mielipiteet köyhiä kohtaan rupea pikku hiljaan olemaan riittävän kypsä keskitysleirien perustamiseen ja ihmisten pakkosiirtoon. Pientä hidastetta edistymiselle on tullut, koska sensuuri ei ole toiminut toivotulla tavalla vaan vääriä ”pelottelu”-mielipiteitä on päässyt nettiin tietoa etsivien luettavaksi.

  Tarkoitus ei ole kuitenkaan pelotella vaan kertoa selkeästi missä mennään….

 20. Napi

  Tässä hyvä kirjoitus aihepiiriin liittyen viime lokakuulta. https://longplay.fi/sidetone/onko-tyottomia-olemassa

  Suosittelen. Pohdintaa muun muassa työllisyyteen liittyvän hämäävän ”uuskielen” käytöstä ja merkityksistä sekä vastikkeellisuudesta.

  ”Oletuksena on, että elämme maailmassa, jossa kaikella on ennakkoon määritelty hintansa, ja mitään ei saada eikä anneta ilman vastalahjaa. Työmarkkinatuki vaatii työttömältä vastalahjan. Kun työpaikkoja on selvästi vähemmän kuin työnhakijoita, vastalahjat saavat kummallisia muotoja.”

 21. Vivikka Monto

  Sipilän ja kumppaneiden ajatus on selkeästi, että kaikki työttömät ovat tavalla tai toisella syrjäytyneitä. Työttömänä on kuitenkin myös korkeasti koulutettuja. Kun koulutusrahoista on leikattu, niin filosofian tohtorille ei enää löydy töitä. Eikä kukaan palkkaa yli viisikymppistä äijää vaikka siivoushommiin.

  • Bulkki-Pete

   On siinä sekin huomattava, että ei ne kaikki FT:t voi jäädä yliopistolle hommiin. Suomessa yritykset vain eivät oikein tahdo näitä akateemisia huippuosaajia palkata, tyydytään tekemään keskinkertaista, eikä tuotekehitykseen panosteta.
   Saksassa huomattava osa tohtoreista on firmoissa töissä tuotekehityksessä, ja taitaapa olla niin, että paremmin pärjäävät kuin suomipoika.

  • Omilla aivoilla ajattelija

   Kiinnostaisi kovasti tuo ”syrjäytynyt” termin määritelmä. Tuota termiä käytetään usein varsinkin nykyisten hallituspuolueiden ja heidän talutusnuorassaan olevien ”asiantuntijoiden” puheissa. Ja se kuinka suuri osuus työttömistä on näitä ”syrjäytyneitä”, onko heidän määränsä nykyisen käsiin räjähtäneen työttömyyden aikana lisääntynyt, siis ratkeaako suurtyöttömyys ”auttamalla”, ”välittämällä” ts. ruoskimalla ja nöyryyttämällä näitä ”syrjäytyneitä”. Kun hallituksen ja hallituspuolueiden asiantuntijoiden puheissa, päätöksissä, tilastoissa näitä ”syrjäytyneitä” käytetään palkkatyöpaikkojen puuttumisen sijaan työtyömyyden syynä niin olisi vähintäänkin kohtuullista kertoa ko ryhmän tarkka tilastokelpoinen määritelmä ja tämän ryhmän osuus työttömistä ja tuon määrän suhteellinen kasvu. Riittääkä ”syrjäytyneisyyden” määritelmäksi esim. sebettä nuorimies ei ole saanut koulutuspaikkaa tai työtä, eikö hän silloin ole ennemminkin syrjäytetty kuin ”syrjäytynyt”…Mutta jos jollakin on tuo ylimielisten päättäjien ja heidän asiantuntijoidensa määritelmä ”syrjäytyneelle” tiedossa niin tuo virallinen määritelmä kiinnostaisi.

 22. Pitkäaikaistyötön

  Sakun tekstiä lukiessani minulle tuli suorastaan PYHÄ olo.

  Sitten ajattelin, että tämä pyhyys edustaa täysin vastakkaista sille, mitä hallituksessamme uskonmieheksi tunnustautunut edustaa.

  Mitä sanoisi Jeesus?

  • Napi

   En ole asiantuntija, mutta muistelen, että evankeliumien mukaan Jeesus taisi puhua paljonkin lampaista, mutta käsittääkseni varsin eri merkityksessä kuin maamme ”pääpaimen”. Tai ei varmaan voi puhua paimenesta tässä yhteydessä ilman, että vetää lokaan raamutun paimen-vertaukset… Jos oppositio jonkun mielestä väärinkäyttäisi raamatun lammas-käsitettä, niin eiköhän siitä olisi jo noussut tekemällä tehty kohu samaan tapaan kuin niskalaukauksesta Rinteen tapauksessa.

   • a. talvisaari

    Hah, juuri näin.

 23. Sauli

  Jokainen voima tarvitsee vastavoiman. Kun valta keskittyy niille joilla valtaa on jo lähtökohtaisesti, niin lopputulos on jotain nyt nähdyn kaltaista. Olen kummastellut hallituksen ja työnantajien halua paikalliseen sopimiseen. Paperilla ajatus kuulostaa hyvältä, mutta oikeasti, kuinka monella työpaikalla työntekijä ja omistaja ovat tasavertaisessa neuvotteluasemassa.

  Kun hallitus edustaa puhtaasti oikeaa tai vasenta laitaa, kuinka tasa-arvoisia lakeja on odotettavissa, ainakaan silloin kuin ne koskevat työelämää. Hallituksen ajattelua ohjaa vahva ideologia ja ideologia tarvitsee aina vihollisen. Hallitukselle työtön on kaikkea sitä mitä se ideologisesti vihaa, laiska, saamaton ja ennen kaikkea kuluerä. Kun on vain yksi arvo joka sekin perustuu rahaan, tulokset ovat odotettuja.

  En tiedä kuka haluaa yhteiskuntaa jossa kaikki mitataan rahassa. Työtön on valtiolle kuluerä, toiselle bisneksen mahdollisuus. Siinä työtöntä heitellessä unohtuu että jokaisen tilastonumeron takana on yksi elämäntarina jota ei voi loputtomiin kohdella pelkkänä plus tai miinus merkkisenä tuloksena valtion taseessa. Hallituksen toimista puuttuu empatia ja inhimillisyys, eikä se voi johtaa mihinkään positiiviseen lopputulokseen.

  • Ulla Vehaluoto

   ”En tiedä kuka haluaa yhteiskuntaa jossa kaikki mitataan rahassa.”

   Uusliberalistit. Ekonomistien valtaosa.

   ”Hallituksen ajattelua ohjaa vahva ideologia ja ideologia tarvitsee aina vihollisen. Hallitukselle työtön on kaikkea sitä mitä se ideologisesti vihaa, laiska, saamaton ja ennen kaikkea kuluerä.”

   Niin, vihollisuuden tuottaminen edellyttää ”me vastaan muut” -ajattelutavan. Eihän sitä sotaa muuten saada aikaan.

   Kaikki autoritaarisuus perustuu tähän. Diktatuurit rakentuvat sille.

   Narsistit, jotka seurailevat psykopaattisia johtajiaan, ovat taitavia projisoimaan kaiken itsestään muualle, ”muihin”. Niinpä rikkaat ja ahneet väittävät ihan vakavalla naamalla, että köyhä on ahne ja röyhkeä. Ja niin edelleen.

   Uusliberalistit taistelevat hyvinvointivaltiota vastaan ja vastustavat sosiaaliturvaa. He hyväksyvät sosiaaliturvan ainoastaan itselleen, siten että sitä ei nimitetä sosiaaliturvaksi.

   Tätä on Suomessa ajettu siitä lähtien kun ekonomistit ottivat valtion hallintaansa. Joskus 90-luvulla.

  • Esa J.

   Kyllä paikallisesti voi aina sopia, kunhan muistaa että TES takaa alarajan, jonka alle ei mennä.

 24. Kaarin

  Kiitos erittäin hyvästä kirjoituksesta mitä yhteiskunta tarkoittaa!

 25. Kyösti Hyttinen

  Suomen hallitus ratsastaa jo hevosen raadolla?

  Miettikääpä näitä:

  1. Kun Suomesta on hävinnyt finanssikriisin aikana lähes 80 000 teollista työpaikkaa, miksi ei digimaailmaan ei ole syntynyt vastaavaa määrää uusia työpaikkoja?

  2. Digitekniikan sovelluksista 2/3 osaa liittyy tuotantotekniikan ja internet-pohjaisen itsepalvelun kehittämiseen. Se luo muutaman uuden työpaikan, mutta hävittää vanhoja työpaikkoja monin verroin enemmän.

  3. Digitekniikka lisää toki tuottavuutta. Kun tuottavuus kasvaa nopeammin kuin markkinat, miten se voi kasvattaa työpaikkoja?

  4. Miten on mahdollista, että työ (=työtunnit) eivät ole lisääntyneet Suomessa, vaikka Suomen talous on kasvanut 2-3 kertaa nopeammin kuin EU-maiden keskiarvo (BKT lähes kaksinkertaistunut) 90-luvun laman jälkeen aina finanssikriisin alkuun asti (15v)?

  5. Miksi talouden kasvu ei enää luo työpaikkoja, vaikka kaikki poliitikot, EK, ay-johtajat ja taloustoimittajat niin väittävät? Työpaikat eivät ole kasvaneet 70-luvun puolenvälin jälkeen tuotannon kasvun suhteessa. Miksi toimittajat eivät ota tätä julkisuudessa ylläpidettyä valhetta esille?

  6. Miksi maailman ylivoimaisesti parhaan vientimaan Saksan talouskasvu on lipsahtanut pakkasen puolelle? Markkinaosuuden ryöstö toisilta mailta nollasummamarkkinoilla ei kasvata markkinoiden kokonaiskysyntää.

  7. Kun teollisten työpaikkojen tilalle on syntynyt pääasiassa palvelualojen ns. ”paskatyöpaikkoja” joilla ei enää elä, miten se kasvattaa ostovoimaa? Suomessa uusista työpaikoista on 80% näitä ns. ”paskatyöpaikkoja”
  .
  8. Yrittäjille on annettu lukuisia verohelpotuksia, varallisuusvero ja kelamaksut poistettu, yhteisövero alennettiin 26 prosentista 20 prosenttiin ja siitä huolimatta uusia työtunteja ei ole syntynyt vaikka niin luvattiin. Missä olikaan veronalennusten dynaamiset vaikutukset? http://ariojapelto.blogspot.fi/2014/04/verotusko-tapissa.html

  9. Kun pääomat vapautettiin, OECD, IMF, Maailmanpankki ja EU lupasivat, että talous lähtee rakettimaiseen nousuun ja tulee miljoonia uusia työpaikkoja. ILO: tilastot kertovat, että finanssikriisin jälkeen vuodesta 2007 pelkästään G20 maista on kadonnut 54 miljoonaa työpaikkaa. Työpaikkoja ei ole tullut, mutta miljonäärejä kyllä.

  10. Kuinka teknologialla aikaansaatu tuottavuus ja sitä kautta saadut tuotot ohjautuvat/ohjataan takaisin markkinoiden ostovoimaksi? – nythän on käynnissä jatkuva supistamisen, kurjistumisen ja ostovoiman katoamisen kierre pohjalle. Ostovoiman kehitys on kuitenkin kaiken kasvun, yrittäjyyden ja työpaikkojen tärkein edellytys.

  11. Miksi poliitikot ovat vapauden ideologian varjolla päästäneet pankit niin suuriksi ja ilman valvontaa, että niiden taseissa on pelkkien johdannaispapereiden arvo kymmenen kertaa suurempi kuin koko maailman bruttokansantuote? (ks. esitykseni viimeinen graafi Nro 22: Mitenkä reaalimaailman mustan alueen (reaalitalous) rahamäärällä maksetaan pankkien sinisen alueen johdannaiskupla (virtuaalitalous)?)
  http://ariojapelto.blogspot.fi/2012/10/avoin-kysymys-taloustieteilijoille-ja.html

  12. Väitetään, että finanssikriisi on ohi, vaikka pankkien taseissa olevien johdannaispaperien määrä on vain kasvanut eikä vähentynyt niin kuin pitäisi. Samoin varjopankkitoiminnan velat ovat lisääntyneet ja EU-maiden kokonaisvelka on 4,7 kertaa niiden BKT. Miten näin ylivelkaiset maat voivat lisätä kulutuskysyntäänsä?
  http://ariojapelto.blogspot.fi/2015/07/naita-toimittajien-pitaisi-kysya.html

  Rouvisen Auvon blogi ” Aktiivimalli” Uuden Suomen puheenvuorossa sivuaa myös aihetta. Kannattaa lukea.
  http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249141-aktiivimalli

  • FinanssialaVsReaalitalous

   Tässäpä asiaa! Kohti katastrofiahan mennään. Pörssit romahtavat varmasti taas kiitos johdannaisten ja kuplatalouden. Ja tällöin reealitalous maksaa viulut. Toisin sanoen kurjistamispolitiikka jatkuu. Lisää tulee työttömiä kuin sieniä sateella ja pääsevät muuten Suomessa nopeasti toimeentulotuelle tietysti omaisuuden realisoinnin jälkeen.

   Suurin tragedia nykymaailmassa on se että vihapuhe työttömiä kohtaan jostain syystä sallitaan. Sellainen tie ei johda mihinkään hyvään.

   Jos noudatettaisiin lakia maksettaisiin työelämän ulkopuolella olevalle 60% mediaanituloista. Tämä kannattaisi taloutta lamankin läpi yhteiskuntarauhan ja ostovoiman voimin.

 26. korvessa

  Mitenkähän olisi jos pistäisivät näille yritystukia nostaville yrityksille ns. palkanmaksukokeilun, jossa karenssin tapaan yritystuista poistuisi 10% //kk, toistuvasti epäonnistumisestä tuplataan prosentit vaikkapa 50%…..

 27. Isoäiti

  ”Yhteiskunnan arvot ja toimivuus mitataan sillä, miten kaikkein heikoimmista pidetään huolta.”

  Kyllä. Ja sillä kuinka me yleensäkin pidämme toisistamme huolta. Eihän yhteiskunta loppujen lopuksi ole kuin suuri joukko yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat sattuneet syntymään samoille tienoille tai syystä tahi toisesta muuttaneet tänne. Ihminen ”laumaeläimenä” toimii laumansa parhaaksi juuri niin kauan aikaa, kun lauma antaa paremmat elinmahdollisuudet kuin joku toinen lauma.

  Eivät yhteiskuntien hajoamiset ja kapinat ole koskaan syntyneet tyhjästä tai sen vuoksi, että hemmo A kehitteli teorian B. Taustalla on aina pitkään kytenyt tunne epäoikeudenmukaisuudesta. Siinä vaiheessa mikä tahansa lauma, joka lupaa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, saa vanhan lauman jäsenet kannattajikseen ja valtaa reviirin vanhoilta vallanpitäjiltä.

  Toivottavasti Suomessa ei koskaan enää päädytä tapahtumiin, joita oli 100 vuotta sitten. Suomalainen yhteiskunta on pohjimmiltaan edelleenkin hyvä lauma. Kunhan vain pidämme huolen siitä, että emme ala uskoa ahneuden, itsekkyyden ja kohtuttomuuden olevan tälle laumalle eduksi ja sen varjolla tuhoamme sen kaiken hyvän tästä yhteiskunnasta.

 28. jokuvaan1534
 29. Anja

  Sattuneesta syystä en ehdi lukemaan ajatuksen kanssa… Blogia… Enkä kommentteja. Silmään sattui heti kuitenkin ”laiska massa”. Pitkäaikaistyöttömyydestä puhuttaessa on ei ehkä ihan äskettäin puhuttu termillä ”patja”. Ymmärtääkseni se tarkoittaa, että työttömyyteen liittyy ilmiö, että on ja jopa taloustieteilijöiden mielestä niin kuin olla pitää. Että työttömyysprosentti on jotain alle 5. Mikä kompa lienee siinä, että ei haluta puhua työttömyysprosentista… Pitää puhua työllisyysasteesta

 30. Hannele

  Milloin työstä saa sen palkan,että sillä elää? Ei asumistukea, ei lapsilisää, ei yksinhuoltajille tukea, ei eläkkeensaajantukea jne…Nyt hyötyy työnantaja ilmaisesta työstä? Ja työntekijät stressaantuvat aina puolen vuoden välein ,kunpitääoman työn ohella opettaa uusi työntekijä. Te- toimistosta tuli työttömän kertomana kutsu mahdolliseen puolen vuoden,aiemmin10kk:n työhön vasta kun se aika tuli,ei ennen. 58 vuotiasta ei haluttu työhön. Työtä ei ole joka paikassa.Eivät kaikki voi muuttaa työn perässä. Eihän helsinkiläiset ainakaan Kuopioon meneet,vaikka sinne yritettiin siirtää aikoinaan!! Olivatko liian korkeasti kouluttautuneita.Duunarihan se muuttaa minne vaan?! Entä sokeat ja vammaiset, joilla joskus on olut työ,vaan ei enää. Minne heidät palkataan? Pätevät ihmiset,jotka eivät halua eläkkeelle! Rangaistaanko heitäkin?

 31. Timo Harju

  ”Kuukausittain virkamiehet ja hallitus keksivät uusia määritelmiä, joiden avulla ihmisen ei voida katsoa olevan enää työtön.”

  ”Eduskuntavaalien lähestyessä määritelmien tehtailun voisi ennustaa vain kiihtyvän.”

  ”Vajaassa kymmenessä vuodessa Suomesta on hävinnyt satoja tuhansia työpaikkoja”

  ”Tyhmempikin ymmärtää, että yhteiskunnassa on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan valtava rakennemuutos, jonka seurauksena työtä ei tulevaisuudessa ole tarjolla ainakaan sellaisena kuin se nyt käsitetään kuin osalle työikäisestä väestöstä.”

  ”Valtiovalta tekisi todella suuren palveluksen sekä kansalaisille että itselleen, kun se myöntäisi tämän. On älyllisesti epärehellistä ja nöyryyttävää työttömiä kohtaan julkisoida työhaluttomuutta suurimpana ongelmana työttömyydessä.”

  ”Tämä yhteiskunta kaipaa suurta arvokeskustelua työn merkityksen rajusta muutoksesta. Mitä pikemmin valtaapitävät ymmärtävät tämän, sitä paremmin ja yhtenäisempänä kansakuntana selviämme tulevaisuudessa.”’

  Jussi Peltola, automaatioinsinööri, Espoo, HS 20. joulukuuta 1997.

  Se oli vanha lehti, mutta olipa siinä tuoreet uutiset.

 32. Rasmus Pollo

  Uuninpankolle jutun juurta esittää yrittäjä HS:n mielipidepalstalla. Ei voi lammas noin vain ottaa työtöntä haahuilemaan firmaansa, pitäisi perehdyttää ja muuta kivaa touhua kiireitten keskelle. Eikö tuotakaan kukaan ajatellut, siis yrittäjän kannalta? No eipä tietenkään.

 33. pena

  Eteläsavolaisen yrityksen toimitusjohtaja näkyy antaneen Sipilälle aktiivimallista täyslaidallisen : ”Työpaikat eivät ole muutaman tunnin pysäkkejä eivätkä työntekijät pysäkeille heitettävä säkkejä”. Ja ”pääsääntöisesti työnantaja tarjoaa töitä silloin, kun asiakkaat ostavat töitä yritykseltä”.
  Miten j-lauta on mahdollista, että jotakin maata johtaa joukko lapsenasteelle jääneitä tolloja, jotka kuvittelevat että 200 000 ihmistä marssii noin vain joka toinen viikko kolmeksi tunniksi töihin johonkin työpaikkaan ja lähtee takaisin? Ja tässä ajassa opastetaan työhön, ratkaistaan turvallisuus- ja laatukysymykset jne. Herra armahda Suomen kansaa!

 34. Tubettaja

  Kummallista vatulointia pääministeriltä: Katsotaan ensin ja tarvittaessa korjataan möhläykset lainsäädännössä. Kovasti mm.Hetemäki yritti puolustella aktiivimallia, nyt kun on tullut lunta tupaan kansalaisilta oikein olan takaa. Korjausliikkeen sijaan on odotettavissa aktiivileikkuri 2, jossa annetaan 60 pv karenssi, jos työtön ei pysty todistamaan hakeneensa töitä vähintään kerran viikossa. Tämä munaus tulee johtamaan siihen, että yhä harvempi yritys laittaa työpaikan avoimeen hakuun hakemustulvan vuoksi.

  Erittäin hyvä pointti yhteiskunta kuuluu kaikille, ei pelkästään maksajille. Helposti unohdetaan kenen verorahoilla kustannetaan esimerkiksi lääkäreiden monivuotinen koulutus, ja siirtyessään töihin yksityiselle puolelle terveydenhoitoyritykseen, joka harrastaa aktiivista verosuunnitelua eikä maksa veroja kuin murto-osan voitoista, tässä tapauksessa investointi ei palaa takaisin yhteiskuntaan vaan veroparatiisiyhtiölle ja osingon saajille. Tämä tosiasia ei Kokoomuksen kukonpoikia haittaa. Sosiaalietuuksista halutaan Kokoomuksen johdolla tehdä vastikkeellisia ja velvoittavia. Samalla tavalla on havaittavissa, että yrittäjät kokevat, ettei työstä maksettavalla palkalla tarvitse tulla toimeen vaan yhteiskunnan tulee maksaa loppuerotus elinkustannuksista. Yrittäjät näkevät itsensä vapahtajina ja heidän mielestään yritysten tehtäviin ei ole työllistää ihmisiä vaan loputon voiton tavoittelu.

 35. stunned

  Työttömät rinnastetaan rikollisiin.

  Jyväskylän poliisivankila meni kiinni terveydelle haitallisen sisäilman vuoksi. Lehdessä olevaa uutista kommentoitiin tyyliin ”rikollisille kelpaa huonompikin sisäilma, poliisit menköön muualle ja tarkastakoon sellit kerran päivässä etänä.”

  Jos on vangittuna (epäiltynä, tutkintavankeudessa, juoppoputkassa), on siis heti ”rikollinen”, ja rikolliselle saa tehdä mitä hyvänsä tuntuu olevan päivän motto. Työttömälle myös. Kaikille kolmio rintaan ja leirille. Ilman oikeudenkäyntiä.

 36. Ulla Vehaluoto

  ”Tämän olankohautuksen jälkeen sitten päästäänkin itse asiaan eli tiiraamaan maailmaa omasta pienestä tirkistysluukusta. Sieltä näkyy työttömien laiska massa, joka pitää saada tekemään jotain hyödyllistä.”

  Eivät he maailmaa tiiraa vaan omaa mielikuvaansa.

  Laiskat sohvalla kaljaa kittaavat työttömät, jotka eivät halua mennä töihin, ja vieläpä ideologisista syistä, on huolella rakennettu mielikuva, kuten rakennettiin juutalaisista mielikuva rottina, ja näihin mielikuviin nojaten voidaan rakentaa yhteiskuntaan mullistuksia, leirejä tai lakeja joilla niiltä rotilta riistetään elämisen oikeudet.

  Hyödyllisen työn tekemisestä tai teettämisestä ei ole kyse.

  Nimittäin ideologinen rottamme Ossi Nyman, joka alituiseen seikkailee näissä mielikuvissa, on se jonka kirjailijan toiminta täytyy saada loppumaan. Tuet pois tällaisilta työttömiltä jotka kehtaavat ilman byrokratian lupaa tehdä jotakin hyödyllistä ja tuottavaa. Ja tuet pois sellaisilta aktivisteilta, jotka byrokratian palvelun sijaan tekevät kansalaisaloitteita.

  Aktiiviset kansalaiset on nujerretttava, ja se tehdään aktiivimalliksi nimetyn lain turvin.

  Sanoilla luodaan mielikuvia, ja sanoilla harhauttajat ovat siinä tuotannossa mestareita.

  Aktiivimalli luo todellisuuteen nähden päinvastaista kuin ilmoittaa. Kun huomautetaan todellisuudesta, mallin todellisista passivoivista vaikutuksista, harhauttajat kiistävät kaiken, yksinkertaisesti vain kiistämällä. Ei siinä mitään leikata, ei sillä ketään kiusata, kaikki kritiikki on aiheetonta, koska he niin sanovat. On uskottava kuten he. Hallituksen politiikka perustuu uskomuksiin. Mihin muuhunkaan se voisi perustua, sillä heiltä puuttuu ymmärryksen lisäksi tieto ja tietoisuus. Epäpätevyyttä kyllä piisaa.

  Ja täysin vääristynyt kuva yhteiskunnasta. Eivät raukat edes tiedä, mikä on yhteiskunta.

  • a. talvisaari

   Hyvin kirjoitetttu. Kuten blogitekstikin. Vaikea ymmärtää, mikä näissä asioissa on niin vaikea ymmärtää joillekin.

 37. Veikko Korhonen

  Onko vasemmistolla jokin erityisoikeus määritellä mitkä on yhteiskunnan tavoitteet?

  Oma mielipiteeni on, että yhteiskunnassa tehdään juuri sellaista politiikkaa, johon yhteiskunnan jäsenet ovat äänestämällä vaikuttaneet. Tällä hetkellä suomalaisen yhteiskunnan enemmistö haluaa oikeistolaista politiikkaa. Onko Timonen sitä mieltä, että oikeistohallituksen pitäisi vasten enemmistön tahtoa tehdä vasemmistolaista politiikkaa?

  Suomessa on yksiselitteisesti liian kova kokonaisveroaste (tämän tajkia oikeisto saa ääniä). Sitä pitää tuodaa alaspäin ja vaihtoehtoja on kaksi. Joko vähentää menoja tai lisätä tuloja. Koska verotusta ei enää voida nostaa niin tulojen lisäämiseen keinot on vähissä – pitää tehdä enemmän työtä tai tehtävä tuottavempaa työtä.

  • pena

   Ainakin tuottavempaa työtä kuin kaikenkarvaiset ketään hyödyttämättömät torkkuekonomistit ja muut vastaavat. Ja mitäpä jos ihan periaatteesta suljettaisiin rajat veroturvapaikanhakijoilta, siis sisältä päin. Vaikka onhan se liian kova veroaste, jos kovalla työllä hankitusta miljoonan pääomatulosta jää kätöseen vai 700 000. Kukapa moisilla tuloilla selviää kunnialla lyhyen matkan kehdosta hautaan.

  • stunned

   Jos ihmisoikeudet ja humanismi ovat ”vasemmistolaista politiikkaa”, niin vastaus on kyllä. Minä olen luullut sitä sivistykseksi, että pidetään heikoistakin huoltaja ja yhteiskunta säätelee pahimpia talouden heilahteluita.

   Leimakirveellä hutkiminen on politiikkaa, mutta kun täällä on ihmisiä välissä.

  • Hupu

   Tulkitset siis, että hallituspuolueita äänestäneet tukevat nykyistä politiikkaa?

   Uskoisin ettei hallituspuolueet toteuta äänestäjiensä tahtoa, sillä he tekevät äänestyspäätöksensä hallituksen levittämän propagandan perusteella, koska luottavat kansanedustajien väitteisiin eivätkä viitsi tarkistaa oikeita faktoja.

   Ei yksikään moraalisen selkärangan omaava voi sallia joidenkin etuoikeutettujen rikastumisen yhteiskunnan elättämillä pakkotyöläisillä tai kannattaa ajatusta ottaa heikommilta ja antaa rikkaille?

  • liina

   Jos suomalaisten enemmistö haluaa oikeistolaista politiikkaa, olisi suoraselkäistä todistaa tämä pitämällä uudet vaalit …. vaan mitenköhän kävisi?

  • Make

   Kun hallitus tekisi edes oikeistolaista politiikkaa, mutta kun tekee idioottimaista politiikkaa. Verot, mm. kiinteistövero, vaan nousevat ja uusia veroja yritetään keksiä ja saada läpi. Sosiaaliturvaa ollaan romuttamassa, mutta verotusta ei kuitenkaan kevennettäisi, vaan rahalle löytyy muuta käyttöä. Kaupallista televisiota ja sähköautoja tuetaan veronmaksajien rahoilla. Aktiivimalli on hullun tekemä hämäys kikyn vastaisten leikkausten peittelyksi. Työaikaa pidennetään, vaikka lyhentämällä sitä työtä riittäisi useimmille, vaikka sitten pienemmällä palkallakin. EK esittelee pitkiä toivomuslistoja köyhän kyykyttämiseksi ja AY-liikkeen tuhoamiseksi. Listan lopussa pyydetään valtionrahaa Guggenheimille. . lobbaa ”vapauden ja holhouksen lopettamisen puolesta”. Saharassa sataa lunta. Sale on työväen presidentti.

  • Toni Neffling

   Onhan sekin demokratian määritelmä, että enemmistö sortaa vähemmistöä. Useimmiten tuota käytetään vain vitseissä.

  • Rintsu

   Mistä lähtien hölmöily on ollut poliittinen aatesuuntaus?
   Luulisi oikeistolaista politiikkaa voivan tehdä siten, että se kelpaisi edes yrittäjille?
   Harvoin saa lehdestä lukea kun oikea yrittäjä tarjoutuu pääministerille kädestä pitäen näyttämään millaista on työnteko.

   Hallituksemmehan on lähinnä tehnyt päätöksiä, purkanut niitä, muuttanut niitä ja haudannut niitä kaikessa hiljaisuudessa. Puolet ministereistä, jopa vastuuministerit ovat asioista täysin hiljaa, eli ilmeisesti ovat töissä aktiivimallin mukaisesti sen muutaman tunnin kuukaudessa?
   Ei ihme, että hallituksella on vääristynyt kuva työnteosta kun luulevat omaa sekoiluaan työksi.

  • Timo Harju

   Ei tällä hetkellä eikä hyvään aikaan hallituksella ole ollut muuta mandaattia hallita kuin mitä se auton peräkontista puljaamalla hankki. Viime kesästä hallitusrötisköä on pidellyt pystyssä sinisten parin prosentin lilliputtipuolue.

   En oikein käsitä tuota veroista vinkumista. Olen varmasti nettomaksaja, mutta myös kouluttanut lapseni ja saanut sairaanhoitoa ja ajan joka päivä maanteitä, jotka toistaiseksi ovat Suomen valtion hallussa. Ei minulla – eikä juuri kenelläkään muullakaan – olisi ollut varaa perustaa koulua tai sairaalaa eikä rakentaa niitä maanteitä. Ne on rakentanut se yhteiskunta, jolle olen tulo- ja välilliset veroni maksanut ja jonka haluaisin säilyttävän sekä ihmisyyden että jossain määrin myös sivistyksen.

   Aiheesta niin niin fiksu ja tyhjentävä teksti, että lukekaa 🙂
   https://www.ess.fi/Mielipide/blogit/kari-enqvist/art2407136

   • Toni Neffling

    Ja raha on vaikea mittari muutenkin. Ainakin henk. koht. on aika vaikea erottaa oma ansioni ihmiskunnan ansioista (tähän voi heittää sen jättiläisten hartioilla seisomisen). Vanhempia saa kiittää/syyttää geeneistä ja osittain kasvuympäristöstä – koulua/kavereita/yms. monesta muusta. Osaamiseni on ihmiskunnan historian aikaansaamaa n. 99,974% (susien kasvattamat ei osaa edes puhua). Mutta tää aika ruokkii yksilöhegemoniaa sankaritarinoilla (tai antisankareilla kuten Osku) huolimatta siitä, et ne eivät kestä edes alkeellista loogisuustarkastelua. Teris, Frodo ja mustanaamio ok – Teemu Selänne on vaan yksi kiekonvatkaaja muiden joukossa.

    Mut vaikka olemmekin yksilöinä universumin ja maapallon mittakaavassa aika mitäänsanomattomia muurahaisia niin toki itsestään saa pitää ja olla ylpeä – mut ylpeys vaatii rinnalleen melkoisesti nöyryyttä/kunnioitusta.

  • Ihmetys

   Mistähän vaje verotuotossa johtuu? Suurten kaupallisten lääkäriasemien lääkärit eivät enää maksa palkkaveroa vaan saavat tulonsa osinkoverotuksen alhaisemmalla prosentilla. Yritykset ovat siirtäneet tuottojaan veroparatiiseihin ’verosuunnittelun’ nimissä, niistäkin tulisi verotuloja kotimaahan, jollei niitä varoja olisi piilotettu. Varakkaat yritysten ym omistajasuvut ovat muuttaneet veropakolaisiksi Portugaliin ym. Ja kuka käyttää eniten verotuloja, ei suinkaan se varattomin kansanosa vaan nimenomaan hyvätuloisin:yliopistokoulutukset, tiet, lentokentät, KELAn tukema yksityinen sairaanhoito jne. Näitä esimerkkejä kyllä riittää.
   Elämme länsimaisessa sivistysvaltiossa, jonka määritelmän teki jo aikoinaan Platon. Sivistysvaltio pitää huolen heikoimmistaan, ei pyri rikastumaan heidän kustannuksellaan, niin kuin antiikin aikojen orjayhteiskunta.

 38. Marjaana

  Tyhmyydeksikin kutsua Sipilän ulostuloja, mutta entäpä jos ne ovatkin harkittua ja määrätietoista manipulointia! Kun tarpeeksi monta kertaa mantraa hokee, niin työttömien puuhastelua yksityisten ihmisten kotona alettaisiin pitämään hyväntahtoisen ja tarpeellisena ’aktivoimisena’? Saman tekeminen omassa kodissa, kuten siivoaminen, pihatyöt tai jokin harrastaminen eivät tietenkään olisi minkäänlaista aktiivisuutta.

  Työttömyystilastot kaunistuisivat, mutta toimeentuloa ei, eikä ostovoimaa tai verotuloja valtiolle.

  Poliitikoilla ei ole mitään vastuuta tekemisistään, vaan pääsevät kauden jälkeen maakuntiin virkoihin tai sopeutumistuelle/eläkkeelle.

  • Ulla Vehaluoto

   Bääministerimme pässeineen on sitä mieltä että kaikki on paremmin kun yksinhuoltajat pakotetaan tukiensa vastineeksi hoitamaan yrittäjien kakaroita ja tekniikan tohtorit siivoamaan Vartiaisen kämppää.

   Luokkaristiriidat jatkuu taas seur. num.
   kuten Hector aikoinaan hoilotti.

   • miksa

    ”kun kasvan, mä hirtän roopen”

   • stunned

    Toi oli paras. Repesin! 🙂

    BÄÄ-ministeri. Lampaiden ylipäällikkö, pässien pässi.

 39. Papi

  Juuri luin iltapäivälehdestä, että ministeri petteri orpo lupaa lisää rahaa työllisyyspalveluihin

  kymmeniä miljoonia, eli nyt viimeistään maaliskuun viimeisellä viikolla viimeistään kaikki

  työttömät, tai ainakin suurin osa kuten ministeri sipilä lupasi saa enemmän rahaa ja jotakin

  toimintaa. Jos ei ole vielä ehtinyt silloin saada työtä, työvoimapalveluita jne aktiiviehdot täyttävää. Hieno juttu.

  • Hupu

   …siis kymmeniä miljoonia työttömien kyykyttäjille.

  • Timo Harju

   Juu. Se mitä valtio työttömien selkänahasta saa aktiivimallilla revittyä kuluu vihattujen huuhaa- konsulttien palkkoihin. Mykkäsen mukaan 15 milliä on luvattu jo aikaisemmin . Barona tytäryhtiöineen tekee hyvän tilin.

  • Timo Harju

   Orpo ei olisi luvannut äyriäkään jollei se äänipatsas verkkosivulla olisi mitä on. Jossakin on ruvennut valumaan mäihä puntista.

  • Marjaana

   Mitä hyvää siinä on, valmennusyritysten rahoittamisella, koska ei ne työpaikat siitä lisäänny? Kun työtä ei saa, yritystoiminta ei ole mahdollista, niin kolmen kuukauden välein olisi cv-kurssi tai vastaava turhake myös työnhakutaitoisille ja aktiivisesti töitä hakeville työttömille, joiden työnhakudokumentit ja -taidot ovat kunnossa.

   Parempi keino olisi käyttää nekin miljoonat eurot työttömien palkkatukeen. Turhat konsultit ja valmennusyritykset jäisivät pois välistä rahastamasta, kun työttömät saisivat normaalin palkan. Yksinkertaista, mutta niin vaikeaa päättäjien kannattaa ja toteuttaa, koska tavoitteena on jokin muu kuin työttömyyden vähentäminen.

 40. Elena

  ”Olemme menossa takaisin yli sadan vuoden takaiseen yhteiskuntaan, jossa sosiaaliapua sai vain työtä vastaan, ja jossa siitäkin itse ansaitusta avusta piti olla kiitollinen ja nöyrä.”
  Mielestäni ainakin ilmapiirin muokkauksessa mennään kauemmas kuin pelkästään siihen ajatukseen, että apua tarjottaisiin edes työtä vastaan. Eiköhän Vartiainen on haukkunut työttömät rikkaruohoiksi, ja muutama vuosi sitten kuultiin kokkarinuoren suusta, että ”lapsilisät tukevat heikomman aineksen lisääntymistä”. Oikeiston suulla julkaistu tavoite ”Jokaisen on itse elätettävä itseään.” ei sinänsä edellytä valtiolta mitään vastuita eikä avun järjestämistä. Oikeistoa edustavat ihmiset näkevät maailmaa ilmeisesti sen verran eri tavalla, että he eivät kykene sisäistämään monia sellaisia asioita, jotka ovat edistyvän sivistysyhteiskunnan tärkeitä tunnusmerkkeja ja joiden saavuttamiseen ihmiskunta on pyrkinyt vuosituhansia. Oikeiston märkä uni on toteutettu kaikkein köyhimmissä kehitysmaissa: on toisaalta rajatonta valtaa nauttivia timanteissa kylpiviä keisareita (oman-elämänsä-herroja) ja heitä palvelevia korruptoituneita virkamiehiä ja toisaalta – lukutaidottomia oikeudettomia rutiköyhiä luusereita hikityöpajoissaan ja faveloissaan eivätkä yhteiskunnan rakenteet sido valtaapitäviä yhtään kun ei ole itse rakenteitakaan. Pelkona on, että Suomesta tehdään banaanitasavalta, jossa eletään vahvimman oikeudella. Oikeisto ei tajua, että kansaa köyhdyttämällä ei valtiosta koskaan tule rikas tai hyvä asua, muuten ns. kehitysmaat kylpisivät hyvinvoinnissa, mutta sinänsä oman kotimaansa rikastuttaminen ei välttämättä olekaan oikeiston agendalla, ei Suomesta muuten virtaisi panamoihin varovaistenkin laskelmien mukaan miljardi euroa vuosittain.

 41. Henkka

  Nätisti pitää olla.

 42. Anni

  Olisin mielissäni, jos palaisit jossain kohdin kirjoittamaan myös Suomen turvapaikkapolitiikasta ja sisäisestä turvallisuudesta.

  Kirjoituksesi työttömien kohtelusta ja kohtelun kerrannaisvaikutuksista ovat tehneet minuun vaikutuksen ja pidän sanomaasi paikkansapitävänä. Uskon myös, että elämänkokemuksellasi on painoarvoa. Minusta onkin tullut viikottainen lukijasi ja pidän tekstejäsi suuressa arvossa.

  Nyt haluaisin kysyä, onko Sinusta yhteiskunnan oltava auki vai kiinni? Vaikka monessa asiassa ajattelen kuin Sinä, on yksi asia, jossa Laura Huhtasaaren sanoma rajojen sulkemisesta tuntuu oikealta. Ajattelen Suomen ikäänkuin omana perheenä, ja maan rajat ikään kuin oman kodin seininä.

  Joskus tuntuu, että sosialidemokraattinen asenne maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin on päinvastainen: ajatellaan että yhteiskunnalla on velvollisuus auttaa hätää kärsiviä ihmisiä ja ottaa heitä vastaan ihan vain siksi, että se on oikeus. Minä taas menen ajatuksesta aivan huolesta sykkyrälle: tuntuu aivan kuin omaan kotiin tulisi joku vieras ihminen, jonka elämään ja tapoihin täytyy alkaa mukautua. Jos en ole valmis ottamaan omaan kotiin ihmistä Nigeriasta, en myöskään mielelläni salli hänen tulla huollettavaksi Suomeen yhteiskuntaan, jonka hoitoon osallistun. Pelkään, että vasemmistolaisessa ajattelussa tehdään myös huonoja päätöksiä ihan siitä syystä, että tehtyihin päätöksiin ei ole omakohtaista kosketuspintaa, koska ne eivät vaikuta suoraan oman kodin seinien sisällä ja voidaan sokkona suostua kaikenlaisiin uusiin kulttuureihin ja tapoihin. Pelkään siis, että vasemmistolaisuudessa ollaan tässä yhdessä asiassa sinisilmäisiä, ja sallitaan tuhansien ihmisten maahantulo niin kauan, että ongelmat alkavat paisua ja on liian myöhäistä. Esimerkiksi se, että sallitaan pakolaisperheiden tulo Suomeen, mutta sitten, kun oman lapsen päiväkodissa on paljon näitä perheitä, aletaan vaihtaa päiväkotia, koska perheiden tavat ovat erilaiset ja käsitys tasa-arvosta ihan eri.

  Miksi vasemmistolaisessa maailmankuvassa ei voisi riittää se, että puolustaa niitä oman maan köyhiä ja heikko-osaisia? Haluan painottaa, että moni muu asia sosiaalidemokratiassa kuulostaa loppuun asti ajatellulta ja kaikin puolin hyvinvointia lisäävältä. Ehkä myös ihmisoikeudet ovat tällaisia, mutta en vain vielä ole hahmottanut asiaa.

  • Saku Timonen

   En ole koskaan sanonut, että Suomeen pitäisi kaikkien voida tulla vapaasti. Olen vain sanonut, että tänne syystä tai toisesta jo tulleita pitää kohdella kansainvälisten sopimusten, Suomen perustuslain ja lakien mukaan yhdenvertaisesti. Tätä eroa ei jostain syystä ole sisäistetty ja minua pidetään virheellisesti avoimien rajojen kannattajana.

   • uraputki

    Mä oon vielä uusi palstalla enkä ole ehtinyt paljoa katsoa vanhoja kirjoituksiasi. Yhden jutun luin jo kuitenkin ja pidin lukemastani.

    Tämäkin kommentti, minkä kirjoitit, on juuri sitä maalaisjärkeä mitä tarvitaan. Totta kai kohtelemme asiallisesti täällä jo olevia. Sen pitäisi olla aivan selvää kaikille, mutta kun ei ole.

    Ulkomaalaiskeskustelu on niin luokattoman huonoa, etten ole koskaan viitsinyt siihen osallistua. Sitä vaivaa sama kuin eräitä porvareita täällä, putkiajattelu ja täydellinen kyvyttömyys asettua toisen asemaan. Aivan kuten se yksi kaveri, joka joitakin kirjoituksia takaperin intti kanssasi siitä, että kirjoitat virheellisesti aktiivilaista, mutta ei kuitenkaan pystynyt esittämään ainoatakaan virhettä. Jankutus vain jatkui, koska levyn neula on juuttunut siihen uraan, mihin isoisän isä sen jo asetti. Ja se ura on Lapuan liikkeen ajatusmaailma ja siihen liittyvä asenteellisuus.

  • Esa J.

   Eli olet sitä mieltä, että kun naapurin talo syttyy tuleen, niin alatkin siivoamaan omaa taloasi?

  • stunned

   Saku on kirjoittanut usein jotain sellaista, että köyhien ja vähäväkisten puolustaminen on helpointa, jos ei turhaan erottele kenen ihmisyyttä pitää tärkeänä. Joka toiselle kuoppaa kaivaa, putoaa sinne lopulta itse. Lähimmäinen on eri asia kuin naapuri, toisin kuin eräs presidenttiehdokas asian määrittelee. Ihmisoikeudet eivät ole nollasummapeliä. Jakamalla hyvä kertaantuu. Sen sijaan yhden ryhmän asettaminen eriarvoiseen asemaan on alku kaikkien heikkojen syrjinnälle.

   Ensin ne hakivat sosialistit, sitten ammattiyhdistysaktiivit, sitten juutalaiset ja lopuksi ei ollut enää ketään puhumassa puolestani.

   Vaatimalla kaikille ihmisoikeuksia ja tähdentämällä laillisuutta valtion yläkerrosten ohjenuorana ei voi osua hirveästi vikaan ikinä. Mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä — sinulle.

   Ei Saku muutenkaan puhu maahanmuutosta. Hän puhuu laillisuudesta, perustuslaista ja ihmisoikeuksista, jotka ovat erottamattomat ja koskevat kaikkia.

   Liberté, égalité, fraternité!

 43. säälittävää jengiä

  Pitkien leipäjonojen maassa emme ole vain menossa sadan vuoden takaiseen yhteiskuntaan, vaan me olemme siellä jo. Puitteet toki ovat erilaiset, mutta asenne porvaristolla on täsmälleen sama.

  Töissäkin muuten pitää olla tekevinään jotain, jos töitä ei ole väliaikaisesti tarpeeksi. Aletaan kiusaamaan muita raportoinneilla ja vastaavilla, ja hokkus pokkus, iso osa työyhteisöstä on hetkessä työllistänyt itsensä. Tästä seuraa yrityksen rappio ja pahimmassa tapauksessa isonkin firman konkurssi, kuten Suomessakin on nähty, mutta eipähän näytetty laiskoilta.

  Sen sijaan, että annettaisiin osan porukasta olla joutilaana ja ideoida, heidät pakotetaan näennäistöihin. Tämä on varma tapa tuhota kaikki motivaatio kenestä tahansa.

  Historian suurimmat keksinnöt ovat tehneet ne, joilla on ollut aikaa miettiä. Eivät ne, jotka on pakotettu raatamaan ja kiillottamaan muiden kenkiä.

  Harmi kyllä, porvaristomme ei ole oppinut historiasta yhtään mitään. Säälittävää.

 44. Nestor

  Vali vali. Työttömiltä ei saisi vaatia mitään. Kyllä on tähän ikään mennessä nähty niin monta elämäntapatyötöntä, että hyvä että asialle yritetään tehdä jotain. Itse työttömänä ollessani otin jokaisen muutaman tunninkin keikan, vaikka avustukset venyivät sen vuoksi kuukausikaupalla. Parempi oli mielestäni tehdä vähätkin työt mieluummin kuin venyä joutilaana.

  • Saku Timonen

   Työttömiltä vaaditaan jo nyt aktiivista työnhakua, ja sitä valvotaan työnhakusuunnitelman tarkistamisella. Samoin vaaditaan tarjotun työn vastaanottamista ja työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin osallistumista. Vaatia voi silloin, kun vaatimukset on mahdollista toteuttaa. Aktiivimalli vaatii mahdottomia.

  • työtöntyötön

   Miten kävi vuokran ja muiden laskujen maksun jos odottelit kuukausikaupalla avustuksia muutaman tunnin keikan takia?

   • Jyrki

    Mahdollisia vaihtoehtoja. Pappa betalar, perintörahat, söi/syö ja asui/asuu kavereilla, vanhemmilla, sukulaisilla jne. Yhdenlaista loisimista sekin. Sitten voi olla asunut autossa, teltta tai sillan alla asuminen, mikä tietysti totta, koska työnsankari ja suursankari muutenkin joka saa aina työtä vaikka ei olisi käynyt suihkussa viikkoon tai kuukauteen. Ja vaatteet pesty vielä harvemmin jne. Mutta siitä huolimatta aina huippu terässä hakemaan töitä.

    No emme koskaan saa tietää totuutta sepilteltyjä tarinoita vain. Ja niitähän näillä Nestoreilla piisaa kuin skeitti Juuso, sossu Tatu ja sen sellaisten satujen keksijöillä ja julkaisijoilla medioissa.

  • Isoäiti

   Minä todellakin haluaisin nähdä kunnollisen tilaston siitä, kuinka monta ”elämäntapatyötöntä” työttömien työnhakijoiden joukossa on? Kuinka monen ihmisen takia sadattuhannet haukutaan laiskoiksi luusereiksi?

   Vaan sosiaalietuisuuksien väärinkäytöstä ei yleensä kerrota faktoja väitteiden tueksi. Ei, vaikka esim. Thl tiedotti 2015, että sosiaalietuisuuksia alikäytetään. Se ei tarkoita, etteikö väärinkäyttöjä olisi. Vaan ei kaikkia tukien hakijoita ei saa leimata muutamien perusteella.

   Tai kun meuhkattiin sairaspoissaoloista töissä, mutta kyselytutkimukset osoittavat, että valtaosa ennemmin menee pää kainalossa töihin kuin jää kotiin. Ovatko siis muutaman lusmun takia kaikki palkansaajat valesairaita?

   Ei nyt vastusteta aktiivisuutta ja vaadita oikeutta löhöillä sohvalla. Nyt vastustetaan lakia, joka leikkaa tukia, vaikka olisit hyper-aktiivinen, mutta kukaan ei halua palkata sinua työhön, valita kurssille, eikä sinun yrittämisesi tuota tulosta.

   Nyt vastustetaan sitä, että lakiin on kirjoitettu oikeus kohdella tiettyä kansanosaa epäoikeudenmukaisesti. Ja epäoikeudenmukaisuutta pitääkin vastustaa, sillä jos hyväksyt sen yksien kohdalla joudut kohta hyväksymään sen kaikkien kohdalla.

   • Timo Harju

    Minne hävisivät nämä Juusot, Tatut ja Fuski-Ollit? Heitä ei tarvita. Ovat tehtävänsä suomlaisessa mielipideilmastossa tehneet.

  • stunned

   Työtön työnhakija ei tee päätöstä palkkatyöpaikasta. Yritys palkkaa kenet haluaa, eikä tässä ratkaisussa työttömän suostumuksella ole mitään merkitystä. Työtön ei voi pakottaa ketään ottamaan itseään palkkatyöhön edes tunniksi. Silti aktiivimalli rankaisee työtöntä asiasta, johon hänellä ei ole valtaa.

   Aktiivimalli on työttömyysturvan automaattileikkuri, jossa syy langetetaan työttömälle. Mallilla kierretään KIKY-sopimusta, jonka mukaan työttömyysturvaa ei pitänyt leikata. Hallitus leikkaa silti ja väittää epärehellisesti, että keltään ei leikata.

   • töytön

    Vaikka sen rautapylväästä vääntäsi miksi aktiivimallia vastustetaan, niin ei mene kaaliin näille, ei sitten millään.

 45. a. talvisaari

  Kukaan aktiivimallin kannattaja ei ole tainnut vastata näihin kysymyksiin, joita täälläkin on esitetty:

  Miten järjestyy se 18 tuntia työtä 3 kk:ssa? Minne otetaan työntekijä tuolle ajalle? Onko lakia valmistellessa tästä ollut jokin ajatus tai mielikuva tai esimerkki? (Eiköhän se ole joko-tai: joko olet jo jollain töissä esim. nollatuntisopimuksella tai saat töitä reilusti enemmänkin, mikäli työllistymisesi olisi muutenkin todennäköistä tai helppoa.)

  Miten työvoimaviranomaiset suhtautuvat siihen yrittäjänä työskentelemiseen 241 euron edestä 3 kk:n aikana? Entä ellei pysty tienaamaan juuri tuota summaa vaan tienaa hieman yli tai alle? Seuraako alittamisesta leikkaus työttömyysturvaan? Ylityksestä työttömyysturvan menetys? Mitä mallin kannattaja vastaa kysyjälle, joka sanoo, ettei uskalla lähteä tähän epävarman tulkinnan vuoksi?

  Jos ja kun te-keskuksen koulutukseen haetaan, ei ilmoittauduta (koska hakiessa pääsy ei ole varma, ilmoittauduttaessa yleensä on), mitä tapahtuu, jos hakee eikä pääse? Leikataanko työttömyysturvaa vai ei?

  Ja missä vaiheessa näihin on odotettavissa kaikkialla yhteneväinen tulkinta ja ohjeet?

 46. on thin ice

  Täyttä asiaa Sakulta jälleen. Kansalaisten sosiaaliturvan prinsiippien taannuttaminen 100 vuoden takaisiin käytäntöihin erityisen tärkeää kokoomukselle – näin ainakin linkissä itse vakuuttavat – (ja varmaankin myös Paula Risikolle, työtä sosiaaliturvaa vastaan -ajattelun idearikkaalle äitiaurinkoiselle).
  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201709282200423608_pi.shtml

 47. marita m

  1)Jippii, yksi kamala kannustinloukku jo pikaisesti poistettu!!….not…
  HALLITUS on sopinut, että valtion tukemien ara-asukkaiden tulorajojen tarkastuksista luovutaan.
  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005527089.html
  Mielenkiintoinen Orwellilaisenkielen lipsahdus löytyy jutusta;
  ””Edelleen pyritään antamaan asunto sitä eniten tarjoavalle, mutta jatkossa myös muut tekijät pystytään ottamaan huomioon. Kyse on nimenomaan sosiaalisesta asuntotuotannosta.”
  Oliko tarkoitus ajatus-”Edelleen pyritään antamaan asunto siitä eniten tarjoavalle,… no mitä pienistä lipsahduksista kun tarkoitus on hyvä.
  Muutos koskee kirjeiden ja muiden viestien salaisuutta, jota rajattaisiin kansallisen turvallisuuden nimissä

  Lisää orwellia oli päivän uutisvirrassa….

  3)https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005526433.html
  Oikeusministeri Häkkänen: Tiedustelulait pitää säätää kiireellisesti
  Muutos koskee kirjeiden ja muiden viestien salaisuutta, jota rajattaisiin kansallisen turvallisuuden nimissä
  2) sisäisen turvallisuuden suurin uhka
  https://www.aamulehti.fi/uutiset/syrjaytyminen-on-suurin-riski-suomelle-turvallisuusselonteossa-kymmenia-ehdotuksia-uhkia-vastaan-200440061/

  Nykyisellä politiikalla moni laskee
  1+2=3

  • Timo Harju

   Niinpä laskee, ja kolmehan se onkin. Miksei kiire, pelottelu ja luokaton valmistelu muka sopisi tiedustelulakiin, kun se on metodi muidenkin lakien valmistelussa? Luojan kiitos se ei säätämisjärjestyksen takia ole kokonaan tämän hallituksen hyppysissä.

  • Toni Neffling

   Eikö tota voi mitenkään yhdistää aktiisuuslakiin. Eli työttömän tulee 3kk:n seurantajakson aikana käräyttää ainakin yksi toinen työtön a) puheesta valtiovaltaa vastaan b) yleisestä niskuroinnista c) taulutelevion omistamisesta. Todisteet esim. valokuvat, roskiksesta kaivetut asiapaperit, etc. tulee toimittaa kelalle työttömysilmoituksen yhteydessä.

 48. Papi

  Erikoiseksi tilanteen tekee, että kukaan ei tiedä mitään, ei edes TE-toimisto. Miten nyt sitten

  tehdään mahdolliseksi täyttää aktiivimallin vaatimukset. Työtä,kurssitusta tai vastaavaa

  toimintaa olisi löydettävä isolle joukolle työttömiä, aikaa jäljellä 10 täyttä viikko, muuten

  leikkuri, giljotiini iskee ja leikkaa pientä vieläkin pienemmäksi, pahimmillaan pysyvästi.

  • Marjaana

   Eihän se ole TE-palveluissa työskentelevien ihmisten syy, etteivät ehdi kaikkia työttömiä palvella, vaan esim. se, ettei siellä ole tarpeeksi ihmisiä. Hallitus on tarkoituksella ja systemaattisesti heikentänyt toimintaedellytyksiä, jotta näitä valituksia tulee ja siten keinotekoisesti tarve ns. palveluntuottaja-yrityksille turhanpäiväisten kurssien järjestämiseen.

 49. Pantse

  Tällaista aktiivimallia ei olisi edes tarvinnut tehdä, kun olisi tehty Kelan maksukäytäntöön muutos, koskien soviteltua työttömyysetuutta, joka olisi muutettu jälkikäteen tarkasteltavaksi ja mahdolliset suojaosan ylittävien tulojen leikkaus olisi tehty vasta seuraavasta työttömyysetuudesta.
  Työttömyysetuus siis maksettaisiin joka kuukausi automaattisesti, jos olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, tällöin kannattaisi ottaa vastaan vaikka kahden tunnin keikkoja ilman pelkoa työttömyysetuuden katkeamisesta sovittelujakson ajaksi.
  Paras olisi vielä kun tuo suojaosa nostettaisiin jonnekin 800-1000 euron tasolle ennen kuin etuuden tasoon alettaisiin tekemään tarkistuksia.

  • Työtön

   Niinpä, tämä on varmasti tiedossa mutta mikähän mahtaa olla syy että tähän ongelmaan ei ole puututtu. Monet työttömät elävät ns. kädestä suuhun, jolloin korvauksien uudelleen laskennasta aiheutuva viive romahduttaa veitsen terällä olevan talouden. Ei voi olla ajattelematta, että syystä tai toisesta tähän ei ole haluttu puuttua. Voisiko syy olla se että tämän työllistymistä vaikeuttavan epäkohdan korjaaminen olisi voinut oikeasti parantaa palkkatyöllistymistä helpottamalla pätkätöiden vastaanottamista ja niin voinut viedä pohjaa tältä hallituspuolien väkisin läpiajamalta ”aktiivi”mallilta.

 50. stunned

  Suomi katsoo taaksepäin viktoriaaniseen aikaan. 1800-luvulla kauhisteltiin köyhiä vaikka Dickensiä saatettiin lukea salaa peiton alla. Ehkäpä yhtäläisyyksiä on muitakin: Internet ja viktoriaaninen internet (lennätin).

  https://www.tekniikkatalous.fi/puheenvuorot/2002-05-08/Viktoriaaninen-internet-3271073.html

  Viktoriaanisesti köyhien alaluokka jaetaan kahteen: ”the undeserving” ja ”deserving” poor, omasta syystään työttömät ja jalot köyhät. Vartiaisen viittaukset menivät väärin. Vasemmisto ei ole keksinyt tätäkään mallia.

  In the nineteenth century, critics and policy makers made a clear distinction between the “deserving” and the “undeserving” poor. The deserving poor worked hard, kept their homes and families clean, went to church regularly, maintained sobriety, and otherwise adhered to middle-class morals. They deserved help because their poverty was not their fault. But the undeserving poor had earned their poverty not only by refusing to work, or to work hard enough, but also by rejecting the middle-class model. If they were poor, it was because they hadn’t tried hard enough.

  https://workingclassstudies.wordpress.com/2015/04/06/the-return-of-the-undeserving-poor/

 51. Equalizer

  Tuossa on malliesimerkki rikkaan ihmisen ajatusmaailmasta:

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000828415.html

  Huomaa erityisesti kohta: ”- Pitää sijoittaa harkiten ja asiantuntijoiden neuvoja kuunnellen. Niin suuren summan pitäminen tavallisella pankkitilillä ei olisi viisasta.”

  Ööööh…siis kuinka paljon ihminen oikein tarvitsee rahaa…ennenkuin sitä uskaltaa ruveta käyttämään?

  • stunned

   Neuvot köyhälle ovat poikkeuksetta münchhausenilaisia: pitää ottaa niskastaan kiinni ja lakata köyhtymästä. Omista saappaanvarsista vetäen suosta irti kohti urapolkua.

   Sitten tulee aktiivimalli ja työmarkkinatuesta viedään 30 euroa kuussa. Sillä työtön on saanut maksettua Internetin tai ostanut viikon ruuat.

   Työtä pitää kaikkien tehdä, paitsi niiden joiden ei tarvitse. Sijoittaminen, koroilla eläminen ja loisiminen muiden työllä on yllättävän suosittua ottaen huomioon sen, kuinka paljon työnteon merkitystä juhlapuheissa aina korostetaan.

   Jo muinaiset roomalaiset sen tiesivät: vapaa mies ei tee työtä; hän notkuu senaatissa ja herrainklubilla. Työhän on sanana monissa kielissä sukua orjuudelle (esimerkiksi venäjän rabotat’ — rab ’orja’). Koulu tarkoitti alun perin leikkiä.

   Ihminen on aina pyrkinyt minimoimaan uurastuksensa. Siksi yläluokan (’idle class’) velttoilu on pitänyt muotoilla toisin. Golffailu ja sijoittaminen on työtä sekin.

   Ongelma on sama kuin aina väärillä profeetoilla: älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon.

   • Timo Harju

    Kun on pääomaa, ei ole elämäntapatyötön, vaikka ei elinaikanaan panisi tikkua ristiin.

    • stunned

     Tähän argumenttiin vakiovastaus on yleensä valumateoriaan vetoaminen.

     Rikas osaa käyttää rahaa viisaammin. Rikkaan omaisus hyödyttää kaikkia alapuolella olevia, koska rikkaan käyttämä raha tihkuu muille murusina sieltä yltäkylläisyydellä katetusta pöydästä lattiatasolle päin. Sitä enemmän murusia pisaroituu alaspäin, kuta matalampia verot ovat.

     https://fi.wikipedia.org/wiki/Valumaefekti

     Kuten jo tiedämme, Trickle-Down Theory oli alun perin parodiaa, huumoria. Kunnes Reagan ja Thatcher saivat muut huijattua uskomaan, että se on vakavasti otettava talousmalli.

     https://psmag.com/economics/trickle-down-economics-is-indeed-a-joke

     • Toni Neffling

      Tieteen ja faktojen ongelma on siinä, et lopulta ne eivät tarjoa vastauksia todellisiin kysymyksiin eli saako sen köyhän ampua vai ei (näin hivenen liioiteltuna). Kaikkien todistukset, tilastot ja teoriat lopulta päätyvät moraaliin – haluttiin tai ei. Toki tietyn talousteorian märissä päiväunissa moraali voidaan unohtaa, mutta tietoinen unohtaminen ei tee asiaa olemattomaksi.

      Jos siis ideologisesta syystä maahanmuuttajat, köyhät tai joku muu on kuonaa, niin todistusaineiston kaivaminen omalle ajattelulle ei ole kovinkaan vaikeaa – myös vaikeasti kumottavan todistusaineiston.

   • Jarkko

    ”Ihminen on aina pyrkinyt minimoimaan uurastuksensa. Siksi yläluokan (’idle class’) velttoilu on pitänyt muotoilla toisin. Golffailu ja sijoittaminen on työtä sekin.”

    Jos työtä ei tarvitse tehdä elääkseen kyseessä on pikemminkin harrastus ei työ. Yläluokka tosin pyrkii aina naamioimaan harrastuksensa työksi ikäänkuin kyseessä olisi samalla tavalla työ kuin köyhien uurastaminen pitkiä päiviä hengen ja terveyden kaupalla muutaminen ropojen eteen. Äärimmäisissä tapauksissa ”työksi” on voitu määritellä jopa se, että sahaa kahvikuppi kädessä työpaikalla edes takaisin puhumassa mukavia, sille on keksitty joku kiva titteli ja isot edut. Pahimmissa tapauksissa tuota tekevä itsekin kuvittelee tekevänsä työtä kun edut ja kulissit on kunnossa on helppo kuvitella vaikka mitä.

 52. Jussi Parviainen

  Niimpä! Muuan viisas kirja: ”He sitovat kokoon raskaita ja vaikeasti kannettavia taakkoja ja panevat ne ihmisten hartioille, mutta itse he eivät tahdo niitä sormellaankaan liikuttaa” Matt.23

 53. stunned

  Hetki sitten Ylen uutisissa haastateltiin nuorta naista tai teinityttöä, joka sanoi käyttävänsä mopoautonsa dieseliin viikossa 40 euroa.

  Viikon ruokabudjetti. Tai melkein KELA-korvausten lääkekulujen omavastuu vuodeksi.

 54. Equalizer

  Tässä vain yksi esimerkki siitä, miten hyvin ”valumateoria” toimii käytännössä…

  https://yle.fi/uutiset/3-8942121

 55. Risto Penttinen

  Olemme ihmiskunnan historiassa uuden ajan alussa. Vastaavan suuruusluokan murroksia olivat siirtyminen metsästäjäkeräilystä maanviljelykseen ja maanviljelyksestä teolliseen yhteiskuntaan. Uusi aika vie ihmistyön tarvetta vääjäämättä ja tämä lievä työttömyys on siitä oire. Vanhaan takertuneet hölmöt, jotka eivät tajua ajan muuttuneen, ovat ymmällään tämän edessä. Kun ei tajua mitä tapahtuu ja uusi aika pelottaa, on luonnollinen reaktio yrittää palata vanhaan ja turvalliseen.
  Vanhan ja turvallisen näköisiä harhoja ovat nationalismi ja luokkayhteiskunta. Kiinalaiset eivät vieneet teollisuustyöpaikkoja ja vain valkoiset ihmiset reissasivat onnea etsimässä ympäri maapalloa. Köyhät tiesivät paikkansa, raapaisivat lakki kourassa jalalla maata, kun näkivät herran. Alemman luokan ihmiset tekivät ahkerasti töitä silakka- ja perunapalkalla vaikkapa metsässä, jota vilkaisemalla huomaa paljon tekemätöntä työtä.

 56. Jarkko

  Amen… Ilmaistyössä on sekin ongelma, että kun työstä ei tarvitse maksaa mitään niin voidaan teettää todella älyvapaita hommia pakattomilla työtekijöillä kun kenenkään ei tarvitse tehdä uhrausta maksamisen eteen.

  Lisäksi jos työstä ei makseta mitään se on joko orjatyötä pakottamalla tai harrastus ei työtä vaikka termejä sotketaan kokoajan. Talkootyötä se ei voi olla, koska talkoisiin jokainen osallistuu vapaaehtoisena.

 57. Petri Sakkinen

  Monissa englanninkielisissä maissa valtion synonyymi on ”commonwealth” eli yhteinen varallisuus. On esim. liittovaltio nimeltään Commonwealth of Australia ja USA:n osavaltiotkin (ainakain jotkin) ovat myös commonwealtheja ja rikosoikeutta käydään joko kansan (people) tai commonwealthin nimissä. Edeltävä ilmaisu oli siis kruunu.

  Suomessa ajatus on täysin vieras: meillä on valtio (miljonäärien hallitus, miljonäärien toimesta, miljonäärien vuoksi) vastaan kansa.

 58. Koskela

  Minua ihmetyttää se, että tämä nyt vallassa oleva ajatussuunta pitää itseään jotenkin isänmaallisena tajuamatta laisinkaan, miten läpi kaikkien kansankerrosten menevää isänmaallisuutta rakennetaan ja vaalitaan. Jokaiseen Kokoomuksen puoluekokoukseen tulisi ottaa pakolliseksi lukemiseksi Täällä Pohjantähden alla, ja kirjaan pohjautuvaa elokuvaa ryhtyä näyttämään televisiossa jokainen itsenäisyyspäivä ennen tai jälkeen Tuntemattoman. Kun kuuntelee tämän päivän oikeistolaista retoriikkaa, tulee huomanneeksi, kuinka lähellä vuosi 1918 yhä henkisesti onkaan. Se on pelottavaa.

 59. Heikki

  Silloin kun olin töissä palkkakuitissa luki työttömysvakuutusmaksu, ymmärrän vakuutukset ennalta ehkäisyksi asioiden mennessä vatukkoon? olenko väärässä,vai onko joku jolle ei ole vielä käynyt niin?

Kommentoi »

Comments are closed