Rehelliset ja taitavat

Kuten tiedetään, niin perustuslain mukaan ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Jo hyväksytty työttömyysturvan aktiivimalli ja valmisteilla oleva työnhaun aktiivimalli pistävät epäilemään tuota taitavuutta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo, että hän ei huomannut työttömyysturvan aktiivimallin käsittelyssä lainkaan suuria ongelmia, vaan ne selvisivät hänelle vasta lain kumoamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen jälkeen. Jos Orpo olisi perehtynyt lakiesitykseen ja siitä annettuihin lausuntoihin, niin hän olisi saattanut huomata ongelmia. Ihan varmasti hän olisi niitä huomannut, jos olisi kuunnellut eduskunnassa käytyä keskustelua.

Nyt hän on huomannut, ja lisää rahaa on luvassa. Tai ei se rahaa lisärahaa ole, vaan viime vuonna käyttämättä jäänyttä työllistämistukirahaa, joka nyt aiotaan ohjata Te-toimistojen käyttöön. Sen lisäksi puhutaan kymmenen miljoonan euron lisäsatsauksesta, mutta ei sekään uutta rahaa ole. Se on sitä rahaa, joka päätettiin jo vuosi sitten antaa työttömien määräaikaishaastatteluihin. Silloin päätettiin, että raha käytetään kahden vuoden aikana, ja nyt alkoi se toinen vuosi. Aiheellisesti voidaan kysyä, miksi työllistämistukirahaa yleensä jäi käyttämättä, kun sillä olisi voitu palkata ihmisiä tekemään palkkatyötä. Yhtä hyvin voidaan kysyä, miksi vuosi sitten päätettyä rahaa sanotaan nyt uudeksi rahaksi.

Juha Sipilä puolestaan onnistui suututtelemaan juuri ne ihmiset, joita hänen ei olisi missään tapauksessa pitänyt suututella. Yrittäjien syyllistäminen etukäteen tulevasta epäonnistumisesta oli harvinaisen tyhmästi tehty. Sen lisäksi jo valmiiksi ylityöllistetyt työ- ja elinkeinohallinnon työntekijät antavat liittonsa välityksellä hallitukselle sapiskaa. Henkilöstöliitto THHL sanoo hallituksen työvoimapolitiikkaa kepin antamiseksi, ennakoi työntekijöiden joutuvan vastaanottamaan asiakkaiden raivon ja kysyy suoraan, missä viipyvät velvoitteet työnantajille. Kun juuri päätöksen toteuttamisesta vastaavat alkavat kysellä päätöksen järkevyyden perään, niin silloin päättäjien olisi syytä havahtua.

Mutta hallitusta ei tunnu haittaavan. Tulossa on työnhaun aktiivimalli, jota valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Työttömyysturvan aktiivimalli valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeriössä, eikä näiden asioiden yhteensovittamista taida valvoa kukaan. Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE kiinnittää tähän huomiota omassa kannanotossaan. Sen mukaan jo aktiivimallista puhuminen molemmissa yhteyksissä on sekoittanut asioita, mutta pahempaa on, että aktiivisuuden määritelmä, tarkasteluajanjaksot ja raportointivelvoitteet eivät ole näissä aktiivimalleissa yhteneväiset.

Odotettavissa on siis lisää sekavaa lainsäädäntöä, epäselvyyttä, sotkuja ja ristiriitaisia ohjeita. Saa nähdä kuka ministeri tämän työnhaun aktiivimallin esittelee. Työttömyysturvan aktiivimalli valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeriössä, mutta sen esitteli työministeri Jari Lindström sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan ollessa savusaunassa. Lindström on myös puolustanut sitä julkisuudessa Mattilan kieltäydyttyä kaikesta julkisesta keskustelusta.

Rehellisiä ja taitavia Suomen kansalaisia. No, Suomen kansalaisia ainakin.

Kommentit (72)
  1. Matti Pääkkönen
    17.1.2018, 12:26

    Tämäkin taisi jäädä huomaamatta: mitä kikyssä sovittiin ja mitä kolmikantavalmistelulla tarkoitetaan. Sak;n esitykset meni ministerien roskapostiin. https://www.sak.fi/aineistot/uutiset/kuka-keksi-aktiivimallin-ja-mita-sitten-tapahtui

  2. Matti Pääkkönen
    17.1.2018, 12:28

    Tämäkin taisi jäädä huomaamatta: mitä kikyssä sovittiin ja mitä kolmikantavalmistelulla tarkoitetaan. Sak;n esitykset meni ministerien roskapostiin. Sak:n kannan olisi löytänyt järjestön nettisivuiltakin.

Kommentointi suljettu.