Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktiivimalli ja toimeentulotuki

Työttömyysturvan aktiivimallia säädettäessä unohdettiin tehdä vaikutusarviointi käytännössä kokonaan. Edes saatavien työpaikkojen määrästä ei ole tarkkaa arviota, vaan luvut näyttävät hatusta tempaistuilta. Olen huomannut mallin puolustajien puhuvan 8 000 työpaikasta, mutta myös 12 ooo on vilahdellut.

Kuten tähän mennessä on selvinnyt, niin tilastoiduksi työksi riittää yhden tunnin työskentely viikossa. Sattumalta aktiivimallin työn tekemisen tuntiraja on sama kuin tilastoja laadittaessa edellytettävä työlliseksi laskemisen raja. Ja kaikkihan me tiedämme, että hallitus on asettanut itselleen kovan työllisyystavoitteen, joka tällä tavalla saadaan toteutumaan.

Nämä ovat kuitenkin pikkujuttuja sen rinnalla, että aktiivimallin vaikutukset muuhun lainsäädäntöön jäivät selvittämättä ja yhteensovittamatta. Otetaan esimerkiksi aktiivimalliin otettu työssäoloehto. Hyväksytyn lain mukaan henkilön katsotaan 65 päivän aikana olleen riittävästi työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa, jos hän on kyseisenä aikana työssä yhteensä niin paljon, että työ kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin palkansaajan työssäoloehtoon.

Työssäoloehtoa laskettaessa palkka suhteutetaan työaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivän minimipalkka on 55,30 euroa (1 189 : 21,5) ja tunnin minimipalkka 6,91 euroa (55,30 : 8).

Ainakin aktiivimallia kovasti puolustanut kansanedustaja Juhana Vartiainen neuvoi työttömiä menemään puhelinmyyjiksi. Mikäpäs siinä, mutta palkkaus ei siinä työssä välttämättä täytä työssäoloehtoa, kuten Iltalehti kertoo. Silloin tukea leikataan siitä huolimatta, että tehty työtuntimäärä täyttää aktiivimallin ehdot ja samalla tietysti myös työlliseksi tilastoimisen ehdot.

Aktiivimallin suhde toimeentulotukeen jäi myös selvittämättä. Koska siitä ei erikseen säädetty, niin mennään entisen lainsäädännön mukaan.

Työttömyysetuutta saava voi ansaita 300 euroa sen vaikuttamatta tukeen. Jos hän saa lisäksi myös toimeentulotukea, niin siinä on eri tuloraja. Toimeentulotukea saava voi ansaita enintään 150 euroa tuen alenematta. Toimeentulotuen asiakkaalle pienistä tuloista jää käteen vähemmän kuin sellaiselle työttömyysetuutta saavalle, joka ei ole oikeutettu toimeentulotukeen.

Ei tässä sinänsä ole mitään ongelmaa, sillä toimeentulotuki on viimesijainen etuus, jota kaikki muut tulot alentavat. Tämä tiedetään ja hyväksytään. Aktiivimalli tuo kuitenkin uusia ongelmia niille, jotka eivät täytä aktiivimallin vaatimuksia eli eivät saa työtä tarvittavalla palkalla 18 tunnin ajaksi.

He eivät saa yhtään lisää rahaa, vaan heidän työttömyysetuuttaan leikataan, vaikka he tekisivät työtä. Jos he kieltäytyvät alle aktiivimallin palkatusta työstä, niin heitä uhkaa toimeentulotuen alennus. Toimeentulotukilain mukaan tuen perusosaa voidaan alentaa enintään 20 prosenttia, jos henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä. Jos kieltäytyminen toistuu, niin alennus on 40 prosenttia.

Ajatellaanpa nyt sellainen tilanne, että työttömyysetuutta ja toimeentulotukea saavalle tarjotaan puhelinmyyjän työtä, josta saatava palkka ei täytä aktiivisuusehtoa. Työttömän on silti otettava työ vastaan sillä uhalla, että hänen toimeentulotukeaan leikataan. Silti työ ei täytä aktiivimallin vaatimuksia, joten joka tapauksessa hänen työttömyysetuuttaan leikataan. Tekipä työtön niin tai näin, niin aina leikataan jostain.

Puhelinmyyjä on tässä vain esimerkin vuoksi. Ihan sama pätee muihinkin alipalkkatuihin töihin. Niitä on tehtävä millä tahansa tarjotulla palkalla, tai jostain leikataan.

Epäilin ensin, että aktiivimallin suhdetta toimeentulotukeen ei ole mietitty. Nyt alan epäillä, että se on mietitty hyvinkin tarkkaan. Työttömyysetuutta ja toimeentulotukea saavalle aktiivimalli on se kauan puuhattu vastikkeellinen sosiaaliturva, joka velvoittaa tekemään työtä tuen vastineeksi.

Kommentit (108)

 1. Kirsi Salmi

  Aattelin näin, että parasta on olla ottamatta paineita koko asiasta, ihan liian paljon mutkia koko laissa. Menen töihin jos joku palkkaa minut, lekkeripeleihin en lähde. Älkää lähtekö muutkaan…!

  • hulda

   Samaa mieltä. Työ kelpaa aina, kunhan siitä saa palkkaa. Ilmaistöihin tai neljännelle CV:n tekokurssille en lähde, laittakoot vaikka karenssiin sitten.

  • Inka K

   Näinpä. Päätin tällä viikolla luopua työkokeilupaikan etsimisestä, enhän ole sitä etsinytkään kuin viime kesästä saakka. Ei kiinnosta enää, pitäkää tunkkinne. Nyt lähden ainoastaan oikeisiin töihin joista maksetaan oikeata palkkaa, kun vaan löytyisi se joka palkkaa on valmis maksamaan, ei löydy.

   Tällä viikolla oli työnhakusuunnitelman (vai mikä Vee sen virallinen nimi ikinä onkaan) päivitys. Sen sain näppärästi tehdä ihan itse ja yksin omalta koneeltani käsin. Laitoin runosuonen laulamaan ja tulta ja tulikiveäkin lenteli, suora palaute asioista on aina paikallaan. Olivathan nuo sen suunnitelman jopa hyväksyneet.

  • Sabisa

   Samaa mieltä – ja näin aion tehdä itsekin!

 2. Margareta Blåfield

  Millä työajalla näitä kaikkia aktiiviilmoituksia käsitellään?

  • hulda

   Sillä työajalla, millä pitäisi etsiä oikeasti työpaikkoja työttömille.

  • Heikki Ojala

   Missä se tarina varmuuden vuoksi lopettaneistavapaapalokuntalaisista on…minusta on aina niin hassua kun sanotaan että pitää etsiä työpaikkaa. Ikäänkuin se tai ne! olisi vaan piilosilla (tosin olemme saaneet lukea kuinka piilotyöpaikkoja on ainaskin satoja tuhansia) tai muuten kateissa. Vikahan on vain siinä ettei etsitä tarpeeksi tarmokkaasti. Kuin siinä vitsissä ”oletko löytänyt Jeesusta?” – ”Ai onko se taas karannut?”

 3. Oiva Varjos

  Mites tää nyt sitten taas menikään, jos ansaitsee kuukaudessa vaikkapa 305 €. Muistaakseni tää vaikuttaa sitten KOKO työttömyysrahan määrään kokonaisuutenaan. Eli siis ei mitään erillistä 299 €:n osuutta ole olemassa, jos ylittää 300 €.n rajan. Silloinhan tuossa muutoksessa oli taas vaan uudenlainen leikkuri kysymyksessä.

  • Sanna

   Ei ihan näin. 300€ saa pitää ja ylimenevältä osalta vähennetään summasta 50%, Esimerkin tapauksessa siis 2,5€ vähenee työttömyysturva siltä kuulta.

   • Mutsi

    Ei näin vaan jokaista yli 300 tienattua eurosta leikataan 0,47 senttia ja se tarkoittaa että 32,40 eurosta lähtee joka ikinen päivää vähän, esim mun markkina tuki väheni 32,40 31,91 euroon päivässä siis 50 senttia per päivä tai vastaavasti vähintään 20 euroa kuukaudessa ja kun maksat vielä 20% veroa 300 eurosta niin suojaosasta ei paljon jää

  • Sanna

   Olen siis ”aktiivi”mallia vastaan kun siinä ei ole järjen häivääkään.
   Oikeita aktivointikeinoja olisi mm. Työttömyysturvan muuttaminen maksuperusteiseksi eli tunnit ilmoitetaan, mutta työttömyysturvan suuruuteen vaikuttaa sinä kuuna tulleet tulot. Näin ollen palkkakuittia ei tarvitse odottaa, vaan kuukauden oikeat tulot vaikuttaa tuen määrään. Tulevaisuudessa kun välttämättä mennään tähän soitettuun työttömyysturvaan kun työttömän pitää tehdä työtä saadakseen työttömyyskorvausta.
   Lisäksi asumistuen ja toimeentulotuen tulisi muuttua joustavammaksi.
   Haluaisin myös kysyä mihin hallitus unohti perustulokokeilunsa?!

   • Inka K

    Kokeilu jatkuu kaikessa hiljaisuudessa. Vain ulkomaalaisia medioita se taitaa kiinnostaa. Hallitus varmasti toivoo, että suomalaiset olisivat koko kokeilun jo unohtaneet.

    Perustulokokeilun koeasetelmakin tehtiin tarkoituksella sellaiseksi että siitä saadaan haluttuja tuloksia, otanta oli aivan liian pieni ja kohdistui vain yhteen ryhmään eli työttömiin jne. Säälittävää. Tuloksia voi hallitus voi siis kokeilun loputtua esitellä, että ei kannata, ei AKTIVOI ihmisiä, tulee liian kalliiksi jne.

 4. Hupu

  ”Toimeentulotukea saava voi ansaita enintään 150 euroa tuen alenematta. ”

  Tuohon vain sellainen pieni lisäys, että 300 euroa tienaavalta voidaan jättää toimeentulotukea myönnettäessä vain 60 euroa tulona huomioimatta ja 150 euron tuloedun saa vasta kun tienaa 750 euroa, mutta näin ei välttämättä tehdä vaan kaikki tulot voidaan huomioida tulona.

  Eli jokaisesta tienatusta 100 eurosta voidaan jättää tulona huomioimatta 20 euroa.

  Olisi tosiaan kannattavampaa ottaa pätkätöitä vastaan, jos tuon 150 euroa olisi ne ensimmäiset ansaitut eurot.

  • Marko

   20 prosentin minimiehto poistettiin vuoden alusta tosin senkään jälkeen 300 euron ansiotulovähennystä ei ole tehty yhdenvertaisesti ja ainoa syy miksi lapsiperheettömät työttömät tippuu toimeentulotuelle on se, että varta vasten annetaan asumiskustannuksien valua asumistuesta toimeentulotuen maksettavaksi jolloin menettää sen 300 euron ansiotulovähennyksen.

   Kahden hengen kotitalouksissa joko tipuu tai ei riippuen asumiskustannuksista toisinsanoen paikkakunnasta, jossa asuu.

   Toimeentulotuen 150 euron suojaosuus tulisi nostaa vastaamaan mitä se 300 euron ansiotulotuen vähennys on nettona.

   Esim työttömyyskorvauksen korotusosaa ei huomioida tulona toimeentulotuessa, jossa yhdenvertaisuus toteutuu.

   • Hupu

    http://www.kela.fi/toimeentulotuki-tulot-jotka-vaikuttavat

    ”Huom. Palkkatulosta tehdään aina 150 euron ansiotulovähennys. Tätä osaa ansiotuloista ei huomioida perustoimeentulotuessa tulona. Vähennys on henkilökohtainen, eli se tehdään jokaisen perheenjäsenen ansiotuloista erikseen. Jos palkkatulo on alle 150 euroa, sitä ei huomioida lainkaan.”

    Hyvä kun korjasit. Tosiaan pitäisi aina varmistaa oikeat tiedot ennen kuin lähtee levittämään tietoa ja tässä tapauksessa lisäilemään mitään Sakun kirjoitukseen.

    Moni ei varmaan tule edes ajatelleksi, kuinka paljon aikaa pitäisi käyttää näiden muutoksien kyttäämiseen. Itse olen melko tarkasti lukenut työttömyyteen ja kelan toimeentulotukeen liittyviä uutisia, mutta empä vaan törmännyt tuohon tietoon.

    • Sanni

     Ainakaan kelan toimeentulotukilaskuri ei tee 300€/kk tuloista tuota 150€ vähennystä vaan sen 20% eli 60€. Ei paljon motivoi.

 5. Matti Meikäläinen

  Ei lähdetä ei. Lähimpään isompaan taajamaan kk-lippu bussilla maksaa yli 200 €/kk. Leikkaus on pienempi paha kuin lähtö palkattomiin, tai 9€/pv töihin. Työstä pitää saada palkkaa

 6. Työ ei kannata

  Surullisia havaintoja. Hoetaan, että ”työnteon pitää kannattaa aina”. Tosiasiassa teot ovat täysin päinvastaiset. Miten näin huonoa jälkeä voidaan edes saada aikaan? Täysin aivoton koko lainsäädäntö, täydellisten tunareiden ammattitaidottomia tekosia.

 7. Salsgren

  Ei varmaan liity aiheeseen, mutta onko nyt niin, että se 9€/pvä aktiivitoimissa on poistettu? En oikein löydä virallista tietoa ja huhupuheita on liikkeellä

  • Saku Timonen

   Ei sitä ole poistettu.

   • Hallitus vaihtoon

    Omaehtoisesta opiskelusta poistettiin viime vuonna. Järjenvastaista touhua, että siltä useimpien kohdalla parhaiten työllisyyttä edistävältä toiminnalta otetaan tuki pois.
    Vain orjatyöpuuhastelua ja piirileikkikursseja tuetaan. Suomi nousuun näillä eväillä, ei hyvää päivää..

    • Hallitus tuomiolle

     Jostain kumman syystä vaikuttaa aivan siltä kuin tämä hallitus ei haluaisikaan edistää työttömien työllistymistä oikeisiin palkkatöihin…
     Sitten vain kysymään mitä tarkoitusta nämä kaikki hallituksen toimet palvelee, kuka tällaisesta hyötyy.
     Selvästi tavoitteena on, että kaikki pienipalkkaiset ja raskaat työt tehdään tulevaisuudessa sosiaalitukia vastaan. Jos joku uskaltaa jostain tehtävästä mukista, loputtomasta maan rakoon poljettujen työttömien massasta otetaan uusi orja tilalle ja mukisijalle pitkä (loputon?) karenssi. Kaikesta näkyy että Juha Sipilä vihaa pohjoismaista hyvinvointivaltiota, hänen unelmassaan rikkaat rikastuu ja köyhillä ei ole mitään. Suomi ajautuu vararikkoon jos nämä hullut vielä pitkään saavat jatkaa. Vähemmästäkin jo saisi syyttää hallitusta maanpetturuudesta.

     • Riitta Tiihonen

      Hallituksen toimia ei tule katsoa järjen näkökulmasta. On ihmisiä, joille kaikki muut paitsi oma lähipiiri ovat alempia ja heitä tulee nöyryyttää. Lopulta myös myötäilijät kärsivät.
      Kokemuksesta voisimme viisastua. Jatkossa ainakin ministerit tulisi testata.
      Aiemmin Suomessa arvostettiin rehellisyyttä: kun jotain sovittiin, sovitusta pidettiin kiinni. Jo pelkästään tästä syystä ns. aktiivimalli tulisi hylätä kiky-sopimuksen vastaisena.
      Lähetän kommentin kun vielä voin. Kohta meillä ei ole sananvapautta, jos nykymeno jatkuu.

     • Hupu

      Olisikohan tavoitteena turvata sisäpiirin hyvät palkkatyöpaikat ja varmistaa ettei köyhien perheiden jälkikasvu ole kilpailemassa sisäpiirin rottapopulaation kanssa työpaikoista?

      Vähän niin kuin se lasten tuolileikki, mutta vanhemmat heittelevät muut kakarat syrjään ja nostavat oman kakaransa tuolille istumaan, jonka jälkeen aloitetaan syrjään sysättyjen kakaroiden haukkuminen laiskoiksi, tyhmiksi, saamattomiksi ja käsketään heitä kantamaan vastuu omasta elämästä eikä odottaa muiden sitä tekevän.

      Sama homma opiskelupaikkojen kohdalla – taitaa suurin osa oikeustieteellisten ja lääketieteellisten opiskelijoista olla kokoomuslaisia – tai sitten opiskelun myötä opiskelijoista muokataan vannoutuneita kokoomuslaisia.

     • Ulla Vehaluoto

      Uusliberalistien maailmanherruus tarvitsee suuret työttömien massat, joita polkea.

      Eivät nämä asiat mitään salaisuuksia ole, vaan ovat olleet esillä Suomenkin mediassa ainakin 90-luvulta asti.

      http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=92

     • Riitta Tiihonen

      Ulla Vehaluoto: niinpä. Olen alkanut epäillä, onko enää kyse edes pelkästä uusliberalismista. Uusliberalistiskommunistisfasistinen?
      Hikipajavaltio, jossa verovaroista kustannetaan näkkileipää ja mallia vastustavat sysätään vaille sosiaaliturvaa. Viimeksi mainittu ylellisyys taitaa kyllä kadota muiltakin.

     • Ulla Vehaluoto

      Riitta Tiihonen: ”Olen alkanut epäillä, onko enää kyse edes pelkästä uusliberalismista. Uusliberalistiskommunistisfasistinen?”

      Uusliberalismin luonne on diktatuurinen, siis totalitaristinen. Voimme nimittää sitä rikkaiden sosialismiksi tai kapitalismin ja natsismin (fasismin) liitoksi. Sama asia kyseessä.

      Uusliberalismi ja sen pyrkimys maailmanherruuteen on globaali ilmiö, trumpit ja sipilät ovat vain osa sitä. Miljonäärien valta saadaan medialla (rahalla) ja ottamalla poliittinen valtio haltuun, ”demokraattisesti”. Riittävä enemmistö saadaan mainonnalla äänestämään sitä, jolla on eniten rahaa mainontaan, tai sitä, joka opportunistina ja patologisena valehtelijana kykenee vakuuttavimmin manipuloimaan ihmisten mielipiteet puolelleen. Diktatuuriin pyrkivillä on aina kaikki valheelliset menetelmät, propagandatekniikat, hallussaan, eivätkä he syvästi itsekkäinä ja totuudesta piittaamattomina arastele niitä käyttää.

      Rikkain prosentti (1 %) omistaa enemmän kuin kaikki muut (99 %) yhteensä, ja maailman 62 rikkainta ihmistä omisti vuonna 2015 yhtä paljon kuin maailman köyhempi puolisko yhteensä. Tätä nimitetään demokratiaksi (kansanvallaksi). Todellisuudessa se on tietenkin äärimmäistä harvainvaltaa.

      Ja sitä vastaan voimme taistella vain totuudella, tosiasioilla ja inhimillisyydellä. Ne nimittäin puuttuvat diktatuuria haluavilta.

     • Riitta Tiihonen

      Ulla Vehaluoto: hyvin kommentoitu. Tulevaisuus näyttää, mihin muotoon Suomen uusliberalismi muokkautuu, mitkä käsitteet painottuvat. Omat anturini aistivat vakavia ongelmia.

    • hulda

     Ihan kuin mulle olisi sanottu ”kurssilla”, että rekrytointikokeilussa sitä ei saa. Ei sillä, että lähtisin mihinkään rekrytointikokeiluun, jossa työstä ei makseta palkkaa.

  • Hupu

   http://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/palvelut_ja_kulukorvaus/index.html

   Kulukorvauksen saa:

   työnhakuvalmennus ja uravalmennus
   työkokeilu ja koulutuskokeilu
   työvoimakoulutus
   kuntouttava työtoiminta.

   – mutta ei omaehtoiseen opiskeluun.

   Minulle oli uutta…

   ”Korotettu työttömyysetuus
   Jos olet sopinut työllistymistä edistävästä palvelusta työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voit saada työttömyysetuuden korotettuna. Korotusosaa voidaan maksaa myös liikkuvuusavustukseen. Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela.”

   Saattaa olla, että minun blogissa löytyy mainintoja ettei kulukorvausta myönnetä kaikkiin aktivointeihin, sillä jossakin vaiheessa tosiaan liikkui huhuja kulukorvauksen rajaamisesta, mutta olisikohan tuo korotettu työttömyysetuus korvannut aiemmat suunnitelmat antaa lisäetua suunnitelmassa mainittuihin aktiivisuuksiin.

   • Marko

    Olen työnhakuvalmennuksessa enkä tuota kulukorvausta saa.

    • Hupu

     Kannataa ryhtyä kyselemään… ohjeet ovat joko väärät tai saat takautuvasti tuon kulukorvauksen.

   • Equalizer

    Sain viime vuoden keväällä tätä korotettua työttömyysetuutta orj…sorry…siis työkokeilussa ollessani. Tarkistin juuri arkistostani, että tämä korotettu työttömyysetuus oli 37,14 €/pvä, normaalin työttömyysetuuden ollessa 32,40€/pvä (näistä tietenkin vähennetään vielä 20% vero)

    Siihen sitten vielä lisäksi tuo ruhtinaallinen 9€/pvä veroton kulukorvaus. Rahaa siis tuli käytännöllisesti katsoen ovista ja ikkunoista…heheh…

 8. ulla

  Pitkäaikaistyöttömällä todennäköisesti on myöskin vaikeuksia töissä kulkemisen kanssa (Ei autoa, Ei polkupyörää, Ei rahaa edes hankkia näitä) Sekä kulloiseenkin työhön sopivan vaatetuksen suhteen. Minä pitkäaikaistyöttömänä (Nyt onneksi jo eläkkeellä) Omistan tasan 2 kengät, kuomat talveksi ja crocsit kesäksi, enkä ymmärrä millä rahalla nämä nyt työllistettävät sen paremmin laittavat itseään työskentelykuosiin.

  • Been there

   Näinpä. Ihmettelen, että mistä pitkäaikaistyötön ottaa sen rahan, millä hän pääsisi kulkemaan vaikkapa nyt aktiivimallin vaatimassa työssä sen kolme päivää kolmen kuukauden aikana. Mieheni on ollut nyt 6 vuotta työttömänä (käytännössä hän kuuluisi eläkkeelle eikä kortistoon, mutta kun yhden Kelan lääkärin lausunto kumoaa kolmen erikoislääkärin lausunnon miehen työkyvyttömyydestä, niin minkäs teet), toinen auto on luonnollisestikin jouduttu myymään, toista tarvitsen minä työmatkoihini. Ei julkista liikennettä, eikä muutto lähemmäs palveluitakaan ole järkevää, koska nyt asumiskulumme ovat sitä luokkaa, että selviämme niistä ilman yhteiskunnan tukia. Muutto kaupunkiin veisi meidät toimeentulotuen asiakkaikksi, koska vuokra.
   Kustantaako TE keskus meille toisen auton? Taksin? Mitä? Vartiainen, Kela, mikä taho?

 9. Pera


  Edes saatavien työpaikkojen määrästä ei ole tarkkaa arviota, vaan luvut näyttävät hatusta tempaistuilta. Olen huomannut mallin puolustajien puhuvan 8 000 työpaikasta, mutta myös 12 ooo on vilahdellut.

  Lasketaanpa teknikon laskennalla kuinka monta 1500 euron (bruttopalkka) työpaikkaa saadaan yhdeksi vuodeksi kustannettua, kun 250 000 työtöntä ei voi täyttää aktiivisuusehtoa koko vuoden aikana.

  (32,4*12*250000) / (1500*12) = 5 400 työpaikkaa

  Ei ole paljon mutta vähäänkin pitää olla tyytyväinen.

 10. Marko

  Kovin vähälle keskustelulle on jäänyt näiden pikkutöiden saaminen täyttämään aktiivisuuden hyvin tiukat ja kovin turhilta vaikuttavat reunaehdot. Työpäivien pitää olla peräkkäisiä ja aktiivisuustunteja ei voi haalia pienemmistä palasista ja laskea yhteen. Aika harvassa tulevat olemaan ne työnantajat, joilla on tarjota juuri oikea tuntimäärä. Työnantaja tarjoaa työtä silloin kun sitä on tarjolla ja mieluummin käyttää yhtä extraajaa, johon luottaa kuin ottaisi 10 eri ihmistä, jotka tarviivat myös ohjausta.
  Luin sellaisen epävirallisen ”ohjeen”, että älkääpä nyt työmarkkinatukilaiset ja toimeentulotukilaiset hötkyilkö. Kaikki pääsevät helpommalla, kun et tee mitään ja toimeentulotuki kyllä korvaa työmarkkinatukileikkauksen.

 11. Timo Harju

  Mikä onni, että talvisota käytiin 40-luvulla. Sipilän hallinnon yhtenäistämältä kansalta olisi jäänyt ryssä pysäyttämättä ja Raatteen tie käymättä.

  • Toni Neffling

   Yhteisen vihollisen löytäminen onnistuu kyllä aika nopeasti – toki se vaatii suotuisaa propagandaa. Ehkä naisten nousu on osittain estänyt pahimmat ylilyönnit – mamut olisivat saattaneet muuten olla sellainen kohde – kyllähän yksi puolue tuota yritti, mutta se jäi vähän torsoksi.

   Se oliskin uutta, et kansa olisi yhtenäinen ilman vihollista – sellaisista johtajista ja kansasta mie tykkään

   • Timo Harju

    Yhteinen vihollinen yhdistää. Tällä kertaa se on mielikuva skeitti-juusoista ja fuski-olleista.

    ”…kaikki tarttee jonkun itteänsä huonomman/ köyhemmän tai tyhmemmän tai mutakuonomman…”
    Freud,Marx,Jung ja Engels
    🙂

  • Mettäläinen

   Olen onnellinen ensi kerran siitä, että
   rakkaat vanhempani, rehelliset kunnon ihmiset, ovat jättäneet maallisen vaelluksensa.
   Eipä heidän tarvinnut kokea nykyisen sivistymättömän hallituspolitiikan armottomuutta ja moraalittomuutta, tätä kaikkea huolta ja murhetta.

 12. Rea Peltola

  Oletteko muuten tulleet ajatelleeksi, että jos jokainen suomalainen yritys (niitä on kuulemma 283 805 kappaletta, sekä joitakin kymmeniä tuhansia maatalouden, metsätalouden ja kalatalouden yrityksiä lisäksi) palkkaisi yhden työttömän työnhakijan (joita on kuulemma ollut viime lokakuussa 272 500 kappaletta), niin sitten Suomessa ei enää olisi työttömyyttä.
  Ongelma on vaan se, että valtaosa suomalaisista yrityksistä on pieniä tai keskisuuria yrityksiä jotka vaivoin elättävät entisetkään työntekijänsä, yhden hengen mikroyritysten omistaja-yrittäjistä nyt puhumattakaan.
  Toinen ongelma on tietysti se, että melkoinen osa työttömistä työnhakijoista on työkyvyttömiä ihmisiä, joita ei kuitenkaan syystä tai toisesta päästetä työkyvyttömyyseläkkeelle.

  • Jore

   Olisihan se aktiivimalli voitu tehdä toisinkin, jokainen vähintäin 20 henkilö työllistävä yritys joutuisi palkkaamaan yhden työttömän aina 20 portain (5%) työvoimasta TESin mukaisin ehdoin sekä yli 100 000 nettona tienaavat kotitaloudet yhden työttömän samoin ehdoin 1oo ooo euron portain. Pätevimmät työttömät ilman ikärasismia olisi työllistetty vaikka kotoa hakien, kun kukaan ei olisi halunnut niitä ”pahnan pohjimmaisia” 🙂

 13. Päivi Rastas

  Hei, mikä olisi sähköpostiosoitteesi? Haluaisin lähettää keissini luettavaksesi, tähän se on ehkä turhan yksityiskohtainen.

  • Saku Timonen

   Olen piilottanut sp-osoitteeni juuri siksi, että liian monet haluavat lähettää juuri oman tapauksensa luettavakseni.

   • Päivi Rastas

    Halusin tuoda esille asioita yleisen kiinnostavuuden enkä itseni vuoksi. Mietin, olisiko kokemallani merkitystä aktiivimallikeskustelussa, en ole törmännyt näihin kysymyksiin julkisessa keskustelussa. Otan esille kaksi esimerkkiä, yritän esittää mutkikkaat asiat tiiviisti.

    Kela linjaa yrittäjän ansaitsevan silloinkin kun näin ei ole (case 1) ja TE-toimisto katsoo yrittäjän iltalukiota käyvän (omillaan asuvan mikäli tällä on jotain merkitystä) lapsen päätoimiseksi yrittäjäksi eikä myönnä työttömän statusta. Lapsi on auttanut palkatta lauantaina tai sunnuntaina (case 2).

    Ensimmäisessä tapauksessa Kela ei suostu kertomaan, kuka/mikä elin/missä/milloin/miksi on päättänyt, että asumistuen määrittelemisessä yrittäjä tienaa aina vähintään vähimmäistulon verran vaikka tekisi tappiota. Kuukauden anelun jälkeen sain vain linkin: http://www.kela.fi/asumistukeen-vaikuttavat-tulot

    Toisessa tapauksessa pohdituttaa, että jos parikymppinen iltalukiolainen, joka on palkatta sijaistanut mutsin kahvilassa, tulkitaan viranomaisen mielivallan takia päätoimiseksi yrittäjäksi, miten vaikea aktiivimalli-osa-aika-yrittäjä-työttömän on saada viranomaiset vakuutettua siitä, että tuo yrittäjyys ei olisi este myöhemmälle starttirahan saamiselle. Ja kuka takaa ettei Kela mielivaltaisesti vie osa-aikayrittäjäätyöttömältä asumistukea jonka tämä ilman yrittäjästatusta saisi?

    • Saku Timonen

     Hyvä kun toit esille. Kuvailit hyvin nykytilanteen ongelmia, mutta aktiivimalli tekee yrittäjän ja hänen perheensä aseman vielä epävarmemmaksi. Aktiivimallissa saa toimia yrittäjänä neljä kuukautta sen vaikuttamatta tukiin, mutta kukaan ei tiedä mitä sitten tapahtuu. Jos aktiivimallia ei muuteta, niin neljän kuukauden jälkeen katsotaan päätoimiseksi yrittäjäksi ja silloin menettää kaikki tuet.

     • Toni Neffling

      Onhan myös nykyisessä toimentulotuessa yrittäjälle kannattavuusvaatimus – tuoton pitää ylittää työttömyyskorvaus tai homma pitää lopettaa – muuten tulee karenssia niskuroinnista.

    • Hupu

     Netistä löytyy tietoa ja tapauksia, että yrittäjän perheen jäsenet katsotaan työllistyvän yritykseen eivätkä he saa työttömyyskorvauksia, mutta uutta oli, että myös omillaan asuvat katsotaan työllistyvän sukulaisen yritykseen. Toisaalta tuo, että auttaa palkatta lauantaina ja sunnuntaina johtaa auttamatta tulkintaan, että tulkitaan työllistyvän yritykseen.

     Kahvinkeitosta: https://yle.fi/uutiset/3-6835717

     Ja muistan vuosien takaa tapauksen, jossa joku työtön meni kantamaan kahvikupin kahvilan asiakaspöydältä likasten-astioiden joukkoon ja hänet tulkittiin työllistyvän ko. kahvilaan. Jutussa oli muistaakseni jotakin mainintaa tyttöystävästä; eli joko tyttöystävä työskenteli kahvilassa tai omisti kahvilan.

     Harrastuksesta yritystä: https://www.verkkouutiset.fi/tyoton-alkoi-askarrella-plektroja-kela-perii-vuoden-tyottomyysrahat-takaisin-50825/

     Vuosia työelämässä ollella alle 25 vuotiaalla ei ammatillista koulutusta: https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/225107-tyoton-nuori-jai-kokonaan-tuetta-nain-tyohallinto-vastaa

     … pahimmillaan työttömyyskorvaukset on katkaistu selvitysten ajaksi, kun työtön on ajatellut tehdä laskutuksella lisätöitä tai harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä.

    • Hupu

     ”Yrittäjän tulo arvioidaan YEL- tai MYEL-vakuutuksen työtulon perusteella. Jos yrittäjällä ei ole vakuutusta, tuloksi voidaan arvioida starttirahan määrä, vähimmäistulo tai yrittäjän oman arvion mukainen tulo. Tilinpäätöstietoja ei tarvitse toimittaa Kelaan.

     Kuukausituloksi arvioidaan vähimmäistulo eli työmarkkinatuen suuruinen tulo ilman lapsikorotuksia, jos ruokakuntaan kuuluva henkilö ei voi osoittaa, että hänellä ei ole mahdollisuutta hankkia vastaavan suuruista tuloa. Tällaista tuloa ei kuitenkaan arvioida henkilölle, joka ei käy työssä esimerkiksi opiskelun tai lasten hoidon vuoksi.”

     Eikös kansanedustajat päätä tällaiset asiat?

     Eli YEL- tai MYEL-vakuutuksen työtulo katsotaan tuloksi ja ellei noita ole, niin voi yrittää todistella ettei ole mahdollisuutta hankkia asumistukipäätöksessä huomioituja tuloja.

   • räksiinalava

    Voisitko Päivi kertoa vielä tarkemmin tästä Kelan linjauksesta.
    Tyttärelle yrittäjyys olisi ainoa työllistymisvaihtoehto, mutta asumistukea ei todellakaan olisi varaa menettää.
    Sakulle suuret kiitokset blogista, olen sitä pitkään seurannut, ensin Juuka-yhteyksien vuoksi ja nyt tämä palsta taitaa olla tärkein rehellisen tiedon julkistamiskanava.

 14. Maarit L.

  Vaikka jättäisi tuon palkkaongelman pois, niin puhelinmyynti ei nyt muutenkaan ole mitään työtä, vaan lähinnä ihmisten häiritsemistä luvan kanssa ja vanhusten huijaamista. Juhana-boi ei taida myöskään tajuta, että suurin osa ihmisistä ei edes pysty tekemään sitä niin että ”työn”antaja pitäisi leivissään, itse en ainakaan saisi mitään myytyä, vaikka ois ase ohimolla. En ole myyntihenkinen, en halua kiusata ihmisiä, olen muutenkin ujonluonteinen ja tuo on lisäksi hyvin vastenmielistä hommaa. Vähän niin kuin vegaani pakotettaisiin teurastamoon töihin.

  • töytön

   Vartiainen ostaaki sitte kaiken mitä sille myy, soittelee herralle herkeämättä. Tosiaan pihalle lentää äkkiä noista myyntipuuhista, jos ei myyntiä tule. Sais lailla kieltää koko touhun. Ei mullakaa hermot kestäs tuota työtä tehdä, kuunnella vittuilua ja luuria korvaan päivät pitkät.

  • Timo Harju

   Vartiaisen työllistymisesitykset ovat kyllä kertakaikkisen surkeita: puhelinmyyntiä ja raivausmetsurin hommia Lapissa. Puhelinmyynnissä kuultaa jo epätoivo: eipä sattunut muuta mielen juolahtamaan. Se, että tällaista yleensä tarjoaa yleiseksi ratkaisuksi, osoittaa kokolailla täydellistä tietämättömyyttä. Raivausmetsurin homma taas on pirun hyväkuntoisen ammattimiehen työtä: on tiedettävä joka palstassa mitä kaataa ja mistä. Kukaan ei päästä osaamatonta metsäänsä pilaamaan. Vartiainen ei tiedä tätä. Jos tietäisi, ei olisi suustaan päästänyt julkisuuteen tällaisia tollouksia.

   Juhana Vartiainen kuuluu niihin ihmisiin, jotka eivät CV:nsä mukaan ole koskaan olleet minkään yrityksen palveluksessa. Hän on ollut ay-liikkeen, yliopiston ja valtion leivissä ja nyt kansanedustajana. Hänen tehtävänsä on ajatella. Edellisten esimerkkien valossa Juhanan ajattelutyötoiminta ottaa pohjakosketuksia kun sitä soveltaa sen konkretian tasolla, jolla asiat ihmisten elämässä oikeasti tapahtuvat.

   • töytön

    Nämä Vartiaiset ja Kosket luulee, että senku menee metsään ja kaataa puun. Ammattimetsurin työtä raskaampaa ja vaarallisempaa ei montaa työtä ole. Jostain syystä risusavottakin on näiden puuhastelijoiden mielestä kevyttä ja kivaa hommaa, työttömälle se paras juttu.

    • SankarJylhänKuusiston

     Nämä risusavottakommentit on kyllä aivan uskomatonta haihattelua.
     Vartiaiset ja Kosket voisi käydä itse kokeilemassa, voin tarjota kyydin, ruuan, varusteet ja palstan.
     9€ räpylään ja illalla soppaa, jos 10 tankillista tuli sahattua.

    • Ulla Vehaluoto

     Eilen uutisoitiin harvinaisesta työtapaturmasta, mahdollisesta työturvallisuusrikoksesta, jossa kaksi metsänraivaajaa sohi raivaussahoineen toisiltaan raajat poikki.

     Ensin 40-vuotias kaatoi vahingossa puun 20-vuotiaan työtoverinsa päälle, joka horjahtaessaan leikkasi vahingossa raivaussahalla 40-vuotiaan jalan, joka puolestaan horjahtaessaan vahingossa leikkasi 20-vuotiaan käden.

     Vammat ovat molemmilla vakavia. Missään uutisessa ei ole kerrottu, oliko kyseessä ammattilaiset vai risusavottaan aktivoidut työttömät.

     • Timo Harju

      Luin tämän uutisen, ja voin oikeasti pahoin. Tällä ei tietenkään ole mitään merkitystä niille ihmisille, jotka katsovat todelllisuutta sen ohi kiitävän junan ikkunasta.

  • Mettäläinen

   Maarit L:
   Kyllä saisit!
   Kirjoita kirja tai tarjoa pakinoita lehtiin; en ole aikoihin nauranut yhtä paljon kuin nyt, loistavalle sanailullesi! Hyödynnä kirjalliset kykysi!
   Aihe voisi olla vaikkapa tämä sama tai ylipäätänsä kaikki mitä nyt on vatuloivan BÄÄministerin aikana toheloitu loputtomiin eestaas.
   Täällä on muitakin hyviä kyniä tärkeän aiheen kimpussa.

 15. Rintsu

  Täytyy varautua tulevaisuuteen jossa vähiä rahoja tullaan leikkaamaan rankoin saksin. Leikkausten idea lie siinä, että kun köyhältä otetaan rahat pois niin se ei ainakaan ryyppää.

  Joten hankintalistalla on käymisastia vesilukkoineen.
  Pussi superhiivaa, 6kg sokeria, kolme purkkia omppumehua
  = 25l 10% omppukiljua kympillä

  Ei näitä hallituksen touhuja selvinpäin kestä mutta nykyään on liian vähän rahaa ryypätä tämä hallitus kauniiksi.

 16. Seppo Juhani

  Presidentinvaaleissa on nyt mahdollisuus antaa muistutus, että emme hyväksy kokoomuksen raakaa arvomaailmaa. Äänestetään muuta kuin Niinistöä ja pakotetaan hänet toiselle kierrokselle. Tärkeintä on, että jokainen käy äänestämässä. Työttömien mielipide ei ole näkynyt vaaleissa, eikä myöskään gallupeissa. Sen vuoksi Sipiliä, Orpo ja Soini ovat uskaltaneet nöyryyttää ja rangaista työttömiä. Ja Niinistö on arvojohtajana antanut tälle tukensa.

 17. Katja

  http://tutkibudjettia.fi/talousarvio/menot/33/10

  Perustoimeentulotuki, määrärahan arvioinnissa otettu huomioon Työttömyysturvan aktiivimalli, lisäyksenä 4 milj. euroa. Että kyllä joku jossain on vaikutuksia tutkinut.

 18. elm

  Kuinka eettistä on puhelinmyyjän työ? (tämän pointtini osoitan vain ja ainoastaan edustaja Vartiaiselle).

  Mielestäni on suorastaan oksettavaa puskea ihmisiä yhdellekään sellaiselle alalle, joka on eettisesti kyseenalainen (tai ei rakenna yhteiskuntaa teettämällä jotakin missä voi tuntea itsensä mielekkääksi). Ei tarpeetonta työtä tässä maassa tarvita vain siksi, että joku haluaa puoltaa työntekoa ideologisena itsetarkoituksena – olipa työ eettisesti kestävää vai ei.

  Markkinataloussysteemi säilyy kestävänä mielestäni vain sillä, että annetaan työvoimankin äänestää jaloillaan siitä, millainen on mielekäs ja kestävä työpaikka. Vain sillä saamme yhteiskunnasta kestävän.

  Nykyinen velvoitetyöllistäminen on hieman kuin yritystuki: se vinouttaa markkinataloutta keinotekoisesti ja ikäänkuin antaa vain tekohengistystä halvaantumisvaarassa olevalla epäkelvolle systeemille. Ja nimenomaan pitää yllä tarpeettomia työpaikkoja, joilla muuten ei olisi minkäänlaista elinkelpoa (saati vientipotentiaalia, tai kysyntää ylipäätään).

  Maamme tulee vallan hyvin toimeen ilman ainuttakaan puhelinmyyjää.

  Olen yhä selkeämmin tulossa siihen tulokseen, että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä; ihmisiä, jotka haluavat määrätä ja päättää myös muiden tavasta elää ja olla, sekä ihmisiä, jotka sallivat erilaisten ihmisten erilaiset tavat elää niin kauan kun se vaan ei aiheuta vahinkoa muille.

  Itse haluaisin nähdä Suomen jälkimmäisten ihmisten asuinsijana. Toivottavasti ensi vaalikaudella on vallassa puolueita, jotka ovat tästä kanssani samaa mieltä!

  Kohti perustuloa ja sen tuomaa oikeudenmukaisuutta, inhimillisyyttä ja maalaisjärkeä. Sitä minä toivon ja siihen uskon.

  • Toni Neffling

   Vartiaisen mallissa ei ole moraalia. Protituutio ja huumekauppa puuttuvat listalta vain niihin liittyvien lakien vuoksi – muuten ko. työt olis varmasti olleet mukana. Olemme tulleet tilanteeseen jos työllä itsellään on suurin moraalinen arvo – ei sillä mitä tekee. Palkka taasen kertoo suoraan ihmisen arvon. Helppoa ja kätevää – pelkät luvut riittävät ilman hankalia filosofisia pohdintoja.

   • Equalizer

    ”Työ on vain sarja nälän aiheuttamia pakkoliikkeitä.” totesi entinen työkaverini lakonisesti.

    Työstä on kuitenkin tehty, suurpääoman ja eliitin toimesta, moraalinen arvo. Suomessa vallitsee hämmentävän ristiriitainen suhtautuminen työhön. Täällä pitää suu vaahdossa julistaa olevansa työnarkomaani, työorientoinut tai vähintäänkin pitää kertoa rakastavansa työntekoa. Lisäksi pitää myös vihata laiskuutta ja muistaa mainita, että ei ole pitänyt päivääkään lomaa ainakaan kolmeenkymmeneen vuoteen…kun ei edes kiinnosta mikään muu kuin työnteko. Verenpainemittari tosin näyttää lukemia 260/190 mutta…huukeörs! Kuolema kuittaa univelat! Kaikesta tästä typerästä rehvastelusta huolimatta…ollaan sitten kuitenkin niin helvetin kateellisia työttömille…(!?)

    Jokin tässä yhtälössä nyt mättää…

    • Niilo

     Se on osittain ainakin sitä, että suurella osalla ihmisistä ei oikeasti ole elämässä mitään muuta sisältöä kuin se työ. Sitten kun se loppuu niin vedetään itsensä kaulakiikkuun jos ei konkreettisesti niin ainakin vertauskuvallisesti. Lisäksi suuri osa työstä on erkaantunut reaalitodellisuudesta ja on lähinnä turhanpäiväistä puuhastelua. Kaikenmaailman virtuaalivaluuttojen pyörittelyä, byrokratiapaskaa ja tarpeettoman roinan myymistä. Sitä tekevät saattavat sisimmässään ymmärtää työn arvottomuuden ja pyrkivät sitten nostamaan itse itseään ylös tunteakseen olonsa paremmaksi. Ja mikä sen parempi keino tuntea olonsa paremmaksi kuin potkia ja haukkua ”heikompia”, tässä tapauksessa niitä ketkä eivät ole syystä tai toisesta samassa turhuuden oravanpyörässä juoksemassa. Työnsankari kokee olevansa sankari vain kun on referenssinä laiskoja työnkarttelijoita.

     Silloin ”ennen vanhaan” kun työtä oli ihan pakko tehdä selvitäkseen hengissä tuskin hirveästi rehvasteltiin sillä työn tekemisen autuudella vaan hommat vain hoidettiin suuremmitta paskanjauhamisitta.

     Työstä on rakennettu jokin kumma itseisarvo irrottamalla se työn tuloksesta ja merkityksestä. Työtä on tehtävä siksi että rakastaa tehdä töitä, ei saadakseen palkkaa tai siksi että kokee työn sisällön tärkeäksi. Taustalla on edelleen vahvasti luterilainen työn moraali että ”otsa hiessä on sinun leipäsi ansaitseman”, olkoonkin että työn laatu ja merkitys on ajan saatossa muuttunut rajusti.

     Odotellaan rauhassa kun digitalisaatio, automatisaatio, robotisaatio ja kaikki muutkin saatiot etenevät lisää, niin mitä nämä entiset työn sankarit silloin sanovat kun ovat itse tarpeettomia kulueriä. Tulevaisuudessa töitä on tarjolla vain huippuälykkäille poikkeusyksilöille. Niitä ei ole kovin montaa prosenttia Suomenkaan väestöstä, varsinkaan näistä työn sankareista.

     • Toni Neffling

      Samaa mieltä.

      Sanoisin, et ihmiskunta teki viimeistään siinä vaiheessa työstä oman groteskin kuvansa, kun second life sohvia väsäämällä saa sievoiset ansiot. Unohtamatta niistä käytyjä oikeusjuttu – varkaus ja tekijänoikeudet. Oikeesti – toi vei mun elektronit. Vaikka onhan noi täysin kierrätettäviä.

  • Seppo Juhani

   Puhelinmyyjän työ on lähinnä ihmisten kotirauhan häirintää. Ketään ei pitäisi pakottaa ottamaan sellaista työtä. Vartiainen on sanonut, että on kurinpalautuksen aika ja työttömyys on tehtävä epämukavaksi. Puolen miljoonan ihmisen joukossa on yksittäisiä erilaisia tapauksia, mutta valtaosalle työttömistä työttömistä työttömyys on suuren tuskan, epävarmuuden ja puutteen aikaa. Ei siinä enää tarvita raippoja ja rangaistuksia vaan työtä ja työpaikkoja.

 19. elm

  ”Teemme Kelan etuuksista sen perustulon, joksi se jo mielletään ja yhdistämme eri etuudet helposti ymmärrettävään muotoon. Etuuksien yhdistäminen vähentää kustannuksia ja yksinkertaistaa perusturvajärjestelmää.”

  Lähde: https://pienetpuutteet.wordpress.com

  Mielenkiintoista ja havainnollista ajattelua. Pistää miettimään kuinka väärässä ovatkaan ne, jotka kritisoivat perustuloa sen kalleudesta?

  Tämä nykyinen raportointihimmeli se vasta kallista on, sanokaa minun sanoneen. Kallista sekä kansantaloudellisesti että inhimillisesti.

 20. Papu

  Äänestäkää jotain muuta kuin Kokoomusta niin ihmisistä välitetään enemmän tässä maassa!

 21. Esa J.

  YK:n ihmisoikeuksien julistus:
  Artikla 22. Oikeus sosiaaliturvaan.

  Huom! Ei ”vastikkeellinen”-sanaa!

  Artikla 30 vapaamuotoisesti: artiklojen tulkinta ei saa hävittää oikeuksia ja vapauksia.

 22. Jani Raappana

  Perustulo on siitä ongelmallinen,että liian moni menettäis duuninsa,jonka systeemi maksaa.Suurin vastustus löytyy varmaan juuri nykyisistä etuuksien käsittelijöistä.Jos systeemi toimis,he voisivat pitää työnsä ja työskennellä oikeitten ongelmien parissa.Kaikki voittais,lisäks nykyisten tukien vankina rimpuilevat pystyisivät pienyrittäjinä tarjoamaan erityis osaamistaan,olis se sit mitä tahansa.Kun jokainen pelkää nykyistä tuki nöyryytystä,pitää he kynsin hampain kiini kankeasta ja nöyryyttävästä järjestelmästä,jottei itse joudu sen kynsiin,ja mikään ei muutu,eikä edisty ennen kuin liian myöhäistä ja kaikki kärsii.Kollektiivinen herääminen voi meidät vain pelastoo.

  • elm

   Hei kun meillä on perustulo, niin te-toimistoihin kirjoille voisivat jäädä vain he, jotka kokevat apua työnhakuun tarvitsevansa. Sitten kun tajutaan meillä esimerkiksi Tanskan mallissa oleva suhde te-virkailijan ja työnhakijoiden määrästä, niin etuuskäsittelijöille, te-virkailijalle jne. kyllä löytyy työtä: he saavat keskittyä osaamisensa ja ammattitaitoaan vastaavaan työhön ja keskittyä tekemäänsä – kumileimasimena olemisen sijaan.

   Tämä olisi hyvä muutos.

   Ehkä ihan kaikille ei löydy töitä, toisaalta tuskin toimeentulotuen siirtyminen kunnilta KELAlle, ei kai sekään mitään hurjaa työttömyysaaltoa kunnille aiheuttanut.. tietääkseni ainakaan.

   Muutosvastarinta ei voi olla syy yhteiskunnallisen kehityksen jarruttamiseen. Meidän pitää uskaltaa muuttua.

   ps. (”Perustulo on siitä ongelmallinen,että liian moni menettäis duuninsa,jonka systeemi maksaa.” -> ymmärrän kyllä pointtisi Jani, ja totta vieköön tuolla asialla jotkut tosiaankin vastustavat muutosta. Mutta jos annamme näille ihmisille mietittäväksi vaikkapa väitteen ”ei vähennetä rikollisuutta ettei vanginvartijoilta mene työ alta” niin ehkä he ymmärtävät, ettei työpaikkoihin vedoten voi estää yhteiskuntaa muuttumasta parempaan).

   Suojatyöpaikkojen aika vähenee eikä sitä pidä pelätä. Monelle, vaikkapa nyt etuuskäsittelijälle, voi olla edessä huomattavasti mielekkäämpi tulevaisuus jollakin rinnakkaisella alalla, jossa oma potentiaali pääsee vieläkin paremmin käyttöön! Näin vilpittömästi uskon.

 23. Petri

  Kun lakia toimeentulotuesta ei ole muutettu, niin mikä estää, kun ehto ei täyty ja työmarkkinatukea leikataan, laittamasta heti uutta perustoimeentulotukihakemusta Kelaan?

  Ja kun lakia toimeentulotuesta ei ole muutettu, Kelanhan tulee tehdä uusi laskelma alennetun työmarkkinatuen mukaan ja maksaa alennettu osuus toimeentulotukena.

  Eli +/-0?

  • Saku Timonen

   Ei, vaan uusi hakemus johtaa täsmälleen samaan lopputulokseen.

   • Hupu

    Tarkoitatko, että…

    a. Päätös pysyy samana ja laskelmassa olevat erot voidaan korjata ilman uutta hakemusta. Eli, jos laskelmaan on huomioitu täysi työmarkkinatuki, joka kuitenkin maksetaan alennettuna, niin erotuksen saa olemassa olevan päätöksen perusteella.

    b. Päätöksessä huomioidaan täysi työmarkkinatuki, vaikka sitä alennetaan.

    Minkälaiset mahdollisuudet on saada toimeentulotuen perusosa alennettuna ellei ”viitsi tehdä edes tuon verran palkkatyötä” eli kieltäytyy täyttämästä aktiivisuusehtoa? (Onhan niitä hullummillakin perusteilla tulkittu työttömän kieltäytymisiä.)

 24. Jussi Parviainen

  Juu! Toivotaan toivotaan ajattelu ei nyt auta! Tarvitaan konkreettisia toimia! Omalta kohdalta ajattelen, että kenenkään ei yhteistuumin pitäisi lähteä näihin talkoisiin. Jos kuitenkin niin käy, että itsensä niistä löytää, ajattelisin, että ellei työllistäjä maksa työstä, niin se kohta maksaa siitä, ettei työllistyjä vaan tekisi mitään! On käsittämätön ajatus, että työtä voitaisiin tehdä kunnolla epäluottamuksen ilmapiirissä, jossa jokaisella työllistyjällä pitäisi olla yksi vahtija selän takana. Ymmärtänette ajatuksen!

 25. Aktiivinen vm. -56

  En haluaisi maalata piruja seinille, mutta nyt kun ihmisten huomio on saatu aktiivimalliin 1&2&xyz, sote-soppaan ja maakuntahimmeleihin niin mitä mahtaa tapahtua tuolla VaKe:ssa.
  Valtion omaisuuden vaivihkaista siirtoa yksityisomistukseen? Hävitetäänkö huoltovarmuus lopullisesti?
  Kysymyksiä kysymysten perään herää tämän tästä.

  Valtion kehitysyhtiö Vake Oy
  Toimiala

  Yhtiön toimialana on perustaa, omistaa, hallinnoida ja kehittää toisia osakeyhtiöitä sekä luovuttaa tai hankkia niiden osakkeita. Yhtiö voi lisäksi hankkia, omistaa, vuokrata ja hallita toimintansa edellyttämiä kiinteistöjä ja oikeuksia sekä kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden osakkeita, arvopapereita, osuuksia, rakennuksia, rakenteita ja laitteita, sekä käydä kauppaa osakkeilla ja muilla arvopapereilla sekä kiinteistöillä.

  • Timo Harju

   Aiheellinen kysymys. Vaken kautta ja valtioneuvoston johtajana Sipilällä on suora, henkilökohtainen vaikutusvalta valtion omistamien yhtiöiden myyntiin ja miljardeihin euroihin. Vake-järjestelyn takia Altian, Nesteen, Postin, Vapon, Arctian ym. myynti ovat täysin eduskunnan vaikutusvallan ulkopuolella. Edes Kekkosella ei ollut tällaista valtaa päättää valtion omaisuuden myymisestä ja rahojen käytöstä.

   Tämä siis on mahdollisuus, ei väite. Ennustan, että seuraavaksi lähtee Neste.

   • Aktiivinen vm.-56

    Suoraan sanoen valtion omaisuuden kaappaus yksityiseen omistukseen venäjän malliin?

  • on thin ice

   https://theworldnews.net/fi-news/reijo-karhinen-uudesta-pestistaan-vakella-ei-voi-olla-pelastajan-roolia-vaan-se-on-uuden-luoja
   Vake:ssa pieni piiri ilmeisesti pyörittää miten haluaa kaikkien suomalaisten yhteistä omaisuutta. Voiko niitä mikään virallinen taho enää kontrolloida ja puhaltaa peliä poikki esim sellaisessa kuvitteellisessa tilanteessa, jossa toiminta alkaisi herättää epäilyksiä vaikkapa rakenteellisesta korruptiosta?

   • Timo Harju

    En todellakaan tiedä. Kysymys on niin valtavista summista ja sellaisista muutoksista koko yhteiskunnassa, että se vaatii aivan muunlaista ajattelua kuin tämä meidän keskustelumme.

 26. Ulla Vehaluoto

  ”Epäilin ensin, että aktiivimallin suhdetta toimeentulotukeen ei ole mietitty. Nyt alan epäillä, että se on mietitty hyvinkin tarkkaan. Työttömyysetuutta ja toimeentulotukea saavalle aktiivimalli on se kauan puuhattu vastikkeellinen sosiaaliturva, joka velvoittaa tekemään työtä tuen vastineeksi.”

  Juu kyllä on tarkkaan mietitty. Eivät uusliberalistit ekonomistit tyhmiä ole, vaikka siltä vaikuttaa. Kyllä he osaavat laskea, laskelmoida ja arvioida lakiensa vaikutusta omiin rahapusseihinsa.

  Se mitä he eivät osaa, on ajatella muita. Tai kokonaisyhteiskuntaa.

  • Equalizer

   Vieläkö joku ihmettelee, miksi istuva presidentti Niinistö halusi ottaa hajurakoa kokoomukseen juuri ennen presidentinvaaleja…

 27. Aktiivimallikansalainen

  Asiasta tulee paljon selvempi kun sen ajattelee takaperin. Hallitus leikkaa kaikilta ja 8000-12000 on arvio niistä, jotka onnistuvat läpäisemään temppuradan eli säilyttämään mallin mukaisesti korvauksensa edelleen. Ja koska temppuradan läpäiseminen on sama asia kuin työllistyneeksi laskeminen, uudet työpaikat ovat syntyneet. Ta-daa.

 28. Kyösti Hyttinen

  Kun mikään ei riitä.
  Kun globaali kapitalismi korisee henkihieverissä, löytää suomalainen uusliberaaliin järjestelmään uskova syyllisen. Hän on tietenkin omasta syystään työtön tai toimeentulolla suurellisesti elävä lapsiperhe. Heillehän valtio maksaa” höveliä” etuisuuksia.

  Vihakampanja saa uusia ulottuvuuksia.
  ”Puoluesihteeri selvitti: Näin ankara Ruotsi on sosiaaliturvan saajille – Suomessa lapsiperheelle 500 €/kk enemmän”

  ” Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on paitsi hakijalle sekava ja hankala, myös valtion menojen kannalta turhan höveli ja etuuksien saajia passivoiva.”
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239825-puoluesihteeri-selvitti-nain-ankara-ruotsi-sosiaaliturvan-saajille-suomessa

 29. Jukka Suominen

  Aika kova syytös hallituksen suuntaan, että tämä olisi tilastokikkailua. Varsinkin kun asiantuntijat ovat hyvinkin yksimielisiä siitä, että tämä parantaa työllisyyttä. Vain se on auki, montako tuhatta ihmistä hyötyy tästä.

  Joskus olisi mukava lukea tässäkin blogissa jonkinlainen ratkaisuehdotus esille tuotuihin ongelmiin. On käsittämätöntä että edes Apu-lehden päivystävä sosialisti ei näe tässä yhtälössä ongelmaa: 3% talouskasvu, 3 miljardia lisävelkaa, työttömyys ei vähene tarpeeksi nopeasti.

  Ymmärrän tietysti että ratkaisuja ei kuulu, koska sehän vaatisi tosiaan asiaan ja tutkimuksiin tutustumista, on helpompaa haukkua puskista.

  • Saku Timonen

   Minä olen kertonut mikä aktiivimallissa on vialla. Miksi kukaan ei kerro mitä hyvää siinä on, kuka siitä hyötyy ja kuinka moni sillä työllistyy? Aloita sinä sen sijaan, että toistat hallituksen mantroja.

   • Reijo

    Justiinsa niin, kuin Saku totesi: ”…Miksi kukaan ei kerro mitä hyvää siinä on, kuka siitä hyötyy ja kuinka moni sillä työllistyy?…” – Aloita Sinä Jukka Suominen!

    Minä en näe aktiivimallin mukaisessa hölmöläisten touhussa – jossa ei ole kysymys mistään aktivoinnista, vaan rokottamisesta – muuta lopputulosta kuin, että suomalaisia vähäisiä resursseja tullaan tuhlaamaan epäoleelliseen temppuiluun tilastojen kaunistamiseksi. Ja samalla työttömien nöyryytykseen ja kepittämiseen. Tällä valtakunnalla ei ole sellaiseen varaa!

    • Riitta Tiihonen

     Aivan, Reijo. Tällä valtakunnalla ei ole varaa tähän yhteiskuntakokeiluun. Muistan Thatcherin ajan Britannian ilmapiirin edelleen hyvin. Suomi vain on väkiluvultaan pienempi maa, haavoittuvampi.

   • Jukka Suominen

    Se työllistää tutkimusten mukaan tuhansia ihmisiä, tästä on myös empiiristä näyttöä. Se että sinä et usko siihen ei ole mikään argumentti.

    • Saku Timonen

     Se, että sinä uskot, ei myöskään ole mikään argumentti. Laitahan niitä linkkejö tutkimuksiin ja empiiriseen näyttöön tai poistu kommentoimasta.

    • Toni Neffling

     Ministeriö linjasi toimeentulotukea saavat pois eli alin tuloluokka ei kärsi rahallisesti, mutta eivät siis myöskään työllisty – olettaen et malli toimii. Pitääkö nyt olla huolissaan?

  • työtöntyötön

   Ja minua kiinnostaisi ihan oikeasti tietää mitenkä se että joku työllistyy esim tunnin per viikko vähentää valtion lisävelan tarvetta? Talous voi ehkä kasvaa, työllisyys näyttää parantuneen ja työttömyys vähentyneen mutta mitä väliä millään näillä on jos kyseinen ”työllinen” saa edelleen tulonsa työttömyyspäivärahasta ja/tai toimeentulotuesta ja mahdollisesta asumistuesta.

   Kuten sanottu, jo tunnin työnteko viikossa muuttaa työttömän työlliseksi ja tämä on sitä tilastokikkailua. Vai sanoisitko itse kyseisessä tapauksessa henkilöä työllistyneeksi etkä työttömäksi? Pelkän työllisyyden parantaminen ei vähennä työttömyydestä aiheutuneita kustannuksia jos työtunteja on vähän.

   • AMK

    ”Asiantuntijat” mitkä saatanan asiantuntijat,jotka eivät ole työttömyyttä kokeneet,joidenka lähipiiriin ei työttömiä kuulu vaan eliittiä ja hyviäveljiä,jotka eivät ole koskaan kokeneet rahattomuutta,onko heidän asiatuntemuksensa kirjoista luettua tositarinoita heille se on satua??
    ”täysipäiväisiä työpaikkoja riittää kaikille, niin jotkut meistä joutuvat elämään todellisessa maailmassa.” Totta työpaikkoja riittä varmasti kaikille mutta entäs riittääkö työstä maksettavaa palkkaa kaikille vai onko se sivuseikka kunhan vain työtä tekee????

  • Timo Harju

   No niin, Jukka Suominen. Miksi et vastaa?

   • Jukka Suominen

    Koska minulla on muutakin elämää kuin päivystää tässä keskustelussa. Suosittelen itsellesikin jotain muuta kivaa tähän rinnalle.

    • työtöntyötön

     Jaksat kuitenkin olkiukkoilla. Asia ymmäretty. Saku on tuonut asian huonoja puolia esiin ja sinä vaadit hyviä. Jos sinä olet kerran tutustunut noihin tutkimuksiin niin linkkiä kehiin. Helpompi kai se sinun on tuoda ne tutkimukset esiin jos olet ne jo lukenut.

     Ja kuten jo sanoin niin työllisyyden parantuminen eikä työttömyyden väheneminen itsessään merkitse mitään. Työttömyys saataisiin kokonaan pois jos vaan lopetettaisiin sen tilastointi. Itse työttömyys ei siitä kuitenkaan mihinkään vähenisi.

    • Hupu

     Voisitko laittaa linkkejä niihin viittaamiisi empiirisiin tutkimuksiin? Jos tutkija huomio vain työttömien määrän vähenemisen, niin jää huomioimatta, minne ne ihmiset katoaa…

     Eikö ole tullut mieleen, että ne empiiriset vahvistukset eivät koske Suomea, koska Suomessa työttömyys on vuosi vuodelta lisääntynyt ja ainoastaan työttömyyskorvausten kustannusten kasvu on hieman hidastunut, mutta sekin saattaa selittyä karensseilla ja työttömyyskorvauksilta tippumisilla? Eli yhä uudet leikkaukset, lisävelvoitteet ja lisäuhkailut eivät ole tilannetta korjannut vaan ollaan menetetty sekin talouskasvu, johon muut maat ovat kyenneet.

     Uhkailut toimivat vain silloin kun tuet ovat Tanskan tasolla tai silloin kun löytyy palkanmaksajia kuten Norjasta. Suomessa alin työttömyyskorvaus on alle sosiaaliturvan minimin, joten leikkauksilla ja uhkailuilla on vain pakotettu ihmisiä pakkotyöhön, joka on ihmioikeusloukkaus, mutta ”harva koulutettu hyvätuloinen” ymmärtää hävetä tätä tilannetta ja suurin osa rikkaista vain taputtaa inokkaana käsiään jokaiselle uudelle työttömien kyykytyskeinolle.

     Suomessa työtön on syjäytetty palkkatyömarkkinoilta, koska ne suurimmat taloudelliset sanktiot määrätään nimenomaan työttömän aktiivisuudesta, jotka liittyvät työttömän pyrkimyksiin elättää itsensä lähitulevaisuudessa palkkatyöllä tai yritystoiminnalla.

    • Timo Harju

     Näyt kuitenkin päivystävän. Ja minä teen matkatöinä kaupparemontteja.

 30. AMK

  Lindströmin Lausahduksia:”En voi muuta kuin vedota, ettei tulisi poliittisia lakkoja. Suomi ei niitä tarvitse.”, LINDSTRÖM muistuttaa, että aktiivimallin kyljessä on ponsi, joka velvoittaa seuraamaan lain toteutumista ja tekemään tarvittaessa korjauksia.

  ”Ja näin tehdään. Mutta siinä ei ole järkeä, että nyt hätiköidysti alettaisiin muokata lakia, josta ei ole edes kokemuksia.” Kokemuksia??Jos hätiköidesti tehdään laki mistä ei ole minkäänlaista arviointia tehty etukäteen tarvittaessa tehdään korjauksia???Mikä on lain säätäminen suomessa?? Katsotaanko Sipilän hallituksessa kuinka moni työtön putosi Suomi veneestä kun ei aktiivisuuttaan pystynyt täyttämään vai katsooko hallitus prosenttilukuja kuinka työttömyys on laskenut, kun eno veneestä tippui????

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005523201.html

 31. AMK

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005523201.html

  https://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/aktiivimalli-iskee-my%C3%B6s-ty%C3%B6kyvytt%C3%B6mien-tukeen

  Ja lakia laatineet eivät ole huomioon ottaneet tätäkään,työkyvyttömät pakotetaan tekemään työtä ,vaikka he oikeasti kuuluisivat eläkkeelle työkyvyttömyyden perusteella…niin sittenhän mennäänkin eri alueille vakuutusyhtiöihin,miksei keva myönnä minulle työkyvyttömyyseläkettä-olisko syy kansanedustajien suurissa sopeutumiseläkkeissä???

 32. Juhani Valli

  Ihmettelen, ettei kukaan koskaan vetoa perustuslakiin tai yleensä puhu siitä. Mitä virkaa koko perustuslailla on, joka monessa maassa on pyhä asia?

  Tämä köyhien ja työttömien kiduttajahallitus tulisi laittaa yleislakolla nurin, mutta sitä
  solidaarisuutta ja yhteiskuntarohkeutta heikompiosaisten puolesta Suomesta ei löydy.

  • Hupu

   Suurin osa oikeusoppineista ja lain soveltajista ajattelee toisin kuin Saku.

   Itse asiassa työttömien kyykytys on edennyt nykyiselle tasolle, koska suomen oikeusjärjestelmän miehittäneet henkilöt hyväksyvät työttömien ”auttamiset” ja ”kannustamiset”, työttömien kohdalla aate on syrjäyttänyt lain kirjaimen ja lakia tulkitaan aatteen hengessä, joten mitä auttaisi enää tällaisessa tilanteessa vedota Suomen lakiin, Suomen perustuslakiin tai Suomen allekirjoittamiin ihmisoikeusopimuksiin. Yrittää toki voi, mutta ilman ulkopuolisten maiden apua suomi tuskin pystyy muuttumaan todelliseksi oikeusvaltioksi.

 33. Surullinen

  Posti palkkasi ihan taannoin yli vuoden työttömänä olleen nollatuntisopimuksella postinkantajakasi/-kuljettajaksi, tuntipalkka vajaat 11€. Mahtaako täyttää aktiivimallin vaateet? Ihan hirvittää mahdollinen tuleva paperisota tuista ja palkoista, saati sitten tavallisen arjen pyörittämisen haasteet. (työnhakijalla kaksi amk-tutkintoa).

Kommentoi »

Comments are closed