Työkyvyttömien aktivointia

Maan hallitus luuli ylimielisyyttään työttömyysturvan aktiivimallin hyväksymistä läpihuutojutuksi. Sellainen siitä olisi tullutkin ilman sen kumoamista vaativaa kansalaisaloitetta. Eduskuntakäsittelyssä oppositio sai puhua asiasta keskenään, mediaa ei kiinnostanut.

Onneksi nyt on ruvennut kiinnostamaan, ja päivittäin nostetaan esille lain ongelmia. Ne tosin olisi saanut selville jo aikoja sitten pelkästään lukemalla esityksen, mutta sitähän suurin osa mallin kannattajista ei ole vieläkään tehnyt. Nyt medialle alkaa selvitä sekin, että leikattua työttömyysturvaa tullaan paikkaamaan toimeentulotuella. Se ei näköjään vielä ole selvinnyt, että tietyissä tapauksissa sitä toimeentulotukeakin voidaan alentaa. Minä kerroin asiasta toissapäivänä.

Ehkä käsittämättömin aktiivimallin virheistä on sen ulottuminen koskemaan myös työkyvyttömiä, joilla on lääkärin määräämä pitkaikainen sairausloma, mutta ei päätöstä tai edes vireilläolevaa hakemusta työkyvyttömyyseläkkeestä. Kelan sairauspäivärahaa maksetaan enintään 300 päivää, ja sen jälkeen lääkärin työkyvyttömäksi toteaman ihmisen on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi saadakseen työmarkkinatukea. Tämä järjettömyys on jo vanhaa perua, mutta aktiivimalli tekee touhusta vielä järjettömämpäää. Nyt työkyvyttömän on tehtävä työtä, toimittava yrittäjänä tai osallistuttava työvoimapoliittisiin toimepiteisiin sillä uhalla, että hänen tukeaan leikataan. Asiasta kertoi Vihreä Lanka.

Lehden haastattelema Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen sanoo, että tällaisten henkilöiden pitäisi sopia työvoimaviranomaisten kanssa kuntouttavasta työtoiminnasta, jostain puuhastelusta.

Kelassa ei taideta tietää mitä kuntouttava työtoiminta on ja kenelle se on tarkoitettu. Se ei ole tarkoitettu edes täysin työkykyisille, saati sitten lääkärin työkyvyttömäksi toteamille. Se on työtä, jonka avulla alentuneesti työkykyiset ja syrjäytymisvaarassa olevat yritetään saada työkuntoisiksi. Sitä kyllä käytetään yleisesti väärin täysin työkykyisiin, mutta uutta on, että sitä pitäisi ruveta käyttämään myös työkyvyttömiin.

Kuntouttava työtoiminta ei siis käy, ei myöskään yrittäjyys. Jos ei kykene palkkatyöhön, niin ei taatusti kykene yrittäjäksikään. Jäljelle jää osallistuminen työvoimapoliittiseen koulutukseen. Sinne taas työkyvytöntä ei oteta, kuten ei oteta ketään muutakaan vain sitä varten, että aktiivisuusehto täyttyisi. Työvoimapoliittisen kolutuksen on aina oltava työllistymistä edistävää.

Tätä ei muuten otettu huomioon myöskään työkykyisten kohdalla. Niille konsulttien järjestämille tukankampaus- ja käsipäiväkursseille ei oteta ketään pelkästään sen takia, että aktiivisuusehto täyttyisi. Koulutuksen tai kokeilun täytyy olla aina hakijan kannalta työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaista, kertoo Te-toimiston asiantuntija. Ainoaksi vaihtoehdoksi näyttää jäävän tuen leikkaaminen näiltä tuhansilta työkyvyttömiltä. Sen jälkeen he sitten joutuvat hakemaan toimeentulotukea leikkauksen verran, ja ainakin Kela työllistyy.

Hallitus on luvannut seurata tarkasti aktiivimallia ja korjata sen virheet. Siinäpä hallitukselle riittäisikin tekemistä, mutta luultavasti se ei tee asialle mitään. Eihän yksikään ministeri ole selvillä lain sisällöstä. Kaikkein vähiten siitä ilmeisesti tietää valmistelusta vastannut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, joka tuntuu kadonneen näkymättömiin.

 

 

Kommentit (138)
  1. Riitta Silen
    20.1.2018, 09:10

    Miten onkin tunne, että joku on vihdoin keksinyt ikiliikkujan. Tai jonkin sortin kehää kiertävän – varmaankin sen työttömyysturvaa nauttivan – otuksen. Niiiin turhauttavaa katsella tämän hallituksen räpiköintiä. Kiitos taas Sakulle kansan pulssilla olosta.

  2. Näitä systeemin rakoihin pudonneita on niin monta että itseni lisäksi varmaan moni niistä on ainoastaan ajatellut hyväksyvänsä ne leikkaukset joka taas mielenterveysongelmista kärsiville ainoastaan lisää kärsimystä koska ei sieltä neljän seinän sisältä lähdetä sit mihinkään mikä voisi auttaa pitämäään yllä edes pientä kuvitelmaa että olisi pieni osa tätä yhteiskuntaa ja ehkä jopa olis muuta kuin pelkkä rasite. Tämä on tosin ehkä enemmänkin tarkoitus kuin vahinko tässä järjestelmässä.

Kommentointi suljettu.